[..] geschikt / [x] ongeschikt

Column door dubbelplusgoed

Vraag me niet hoe, maar tijdens het surfen op het wereldwijde web kwam ik vandaag op de website van televisiezender TMF terecht. TMF is een afkorting van TheMusicFactory, een commerciële clipjeszender. Elk kwartier vijf minuten reclame, drie of vier clipjes en wat infotainment tussendoor, en de jongeren maar kijken. Ik kijk sowieso bijzonder weinig televisie meer, maar TMF is wel het laatste waar ik in mijn vrije tijd aandacht aan zou willen besteden.

Toch kwam ik er. Ik zocht de liedtekst van een liedje van de Britse Duffy, 'Warwick Avenue', en werd misleid door het Google-zoekresultaat. Een obsceen kleurige site met overal knipperende banners en schreeuwerige icoontjes straalde een beetje zoals Tsjernobyl de kamer in. Zonder dat ik iets had geklikt, begon het videootje te spelen; eerst reclame, natuurlijk. Dit keer was het een spotje over condooms; twee jonge mensen moeten in een potje plassen, want voordat je stopt met condooms gebruiken moet je allebei een SOA-test doen. Ik schrok een beetje van het niveau. Neukt men tegenwoordig zo obsessief de wereld af dat we werkelijk niet zouden weten of we SOA's hebben of niet? Maar goed, ik zal eraan denken, bedankt voor de info, Ministerie van Volksziekte.

Na de reclame startte dan de clip. Een goede resolutie, dat is dan wel oké, maar geen lyrics. Hoewel het een gruwelsite was, bleef ik het filmpje kijken, simpelweg omdat het een geniaal filmpje is. Het is in één shot opgenomen, in feite het eerste shot dat men probeerde. Het zou eigenlijk een gewone clip worden met scènes en zo, maar de camera bleef 3 minuten aan en de clip was daar. Heel bijzonder is dat ze voor het eerst het liedje daadwerkelijk en plein public moest uitvoeren, en daarbij in huilen uitbarst, minuten lang, maar ze blijft zingen; haar make-up smeurt d'r hele gezicht onder. Dat is kunst.

Tijdens het bekijken van dit filmpje werd mijn aandacht afgeleid door een banner. “Je mag deze banner pas over 2:30 aanklikken”, stond er. Het stelde zo'n ouderwets tikkend wekkerradio'tje voor, met flapflaps voor de tijd. Ik had helemaal geen zin om zolang te wachten, keek onwillekeurig hoelang de clip nog duurde, en besloot de clip uit te kijken en dan te klikken. Duffy hield toch op een gegeven moment op met zingen. De banner tikte nog steeds, en stond nu op twintig seconden. De flitsflits-TMF-!!!RECLAME!!!-indoctrinatie was hoogst elepsieërend, dus mijn natuurlijke instinct gaf aan weg te wezen. Gauw klikte ik de tikkende radioklok aan, om van de TMF-site weg te zijn. Meteen floepte het door jaren propaganda zeer herkenbare landmacht-icoontje in beeld, samen met de melding
[ ] geschikt
[x] ongeschikt.

Ik ben blij dat onze Landmacht mij ongeschikt acht. Ik wens nooit een stap te vechten in welk leger dan ook, dus het leger en ik zitten op gelijke hoogte; hell, we might even become good friends. Ik liet de TMF-site voor wat-ie was en klikte op het andere tabblad van mijn schermpje, om FOK! te openen. Ik bekijk net een Youtubelinkje, als er een keiharde herrie doorheen komt brullen. “MTVEMA.COM/EDC! GA ERHEEN! NU! JETZT!!! WIL JIJ ROCKSTER WORDEN? LOOP OVER DE RODE LOPER! KRIJG EEN RESTYLING! GA! NU! MTVEMA! VOOR DE COOLE MENSEN!” NEE DANK U!

Geïrriteerd klik ik de TMF-tab weg, plaats ik een harde reactie op een of andere kutcomment van Casablancatje, en besluit dit stukje te schrijven.