If I had a hammer...

Minister Eurlings wil in elke auto een veiligheidshamer. Dat klinkt goed, tot je besluit op vakantie te gaan met je vaste partner. Want uit onderzoek blijkt dat de meeste relaties dan helemaal niet zo goed zijn als lijkt. En dat komt dan vooral tot uiting in de huurauto van de fly & drive. "Neehee Bert, dit is al de derde keer dat je deze afslag wilt nemen, maar dan komen we toch steeds op dat industrieterrein? We moeten de afslag Nord hebben. BERT! Je luistert niet eens naar me. Weet je wat, ik neem het stuur wel even van je over. POK! Ja sorry kinderen, jullie vader moet even slapen. Yordi, hou jij maar even een zakdoekje tegen die bloedende plek op papa's hoofd."

Dus dit is weer typisch zo'n geval van oude politiek: denken dat je ergens überhaupt nog iets aan kan doen. Er raken 22 auto's per jaar te water, een kwart van die mensen verdrinkt doordat ze denken dat je het raam op een kiertje moet zetten (heeft Maurice de Hond onderzocht), dus daarom moeten wij allemaal de levensgevaarlijke combinatie van vrouw en hamer in onze wagens dulden. Ik heb er namelijk helemaal geen vertrouwen in dat dat goed gaat. Stel, ik parkeer mijn auto in de plomp.
- Schat, pak de hamer. Sla de zijruit in. Zwem met de kinderen door het raampje naar de oppervlakte, waar we allemaal weer kunnen ademen.
- Waar is de hamer dan? Jij hebt hem het laatst gehad.
- Dat is niet waar! Jij hebt er laatst mijn hoofd mee bewerkt toen ik de verkeerde afslag nam!
- Maar toen heb ik hem terugggelegd waar hij hoort. Daarna moet jij hem nog gehad hebben.
- Waarvoor dan?
- Hoe moet ik dat weten?
- Hoe moet ik nou weten hoe jij dat moet weten? Denk je dat ik álles weet? Ik ben Camiel Eurlings niet!

Dan mengt de jongen van zes zich erin. - Gaan jullie scheiden?
Dan gaat mijn vriendin huilen. - Je vader wil niet eens trou-hou-houwen.
- Ik wil best trouwen, alleen, ik wil op de middenstip van De Meer trouwen.
- De Meer is allang afgebroken!
- Ja, dan had je maar eerder moeten toehappen. Toen De Meer nog bestond, wilde je nog nadenken. Je wilde weten of ik meer van Ajax hield of van jou.
- Nou?
- Wat nou nou?
- Wat nou wat nou nou?
- Waar is die hamer nou?

Ik weet niet of het ermee te maken heeft dat de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA (een partij die met Eurlings CDA in het kabinet zit) ook Hamer heet. Dat Eurlings zijn plan als een soort welkomstcadeautje heeft bedoeld. Dan ga je namelijk afvragen wat hij voor Diederik Samsom in petto had gehad: een verplicht pakje halfzware shag in de auto? Maar cadeautje of niet, een hamer in de auto, ik vind het best, maar alleen tegen de tijd dat ik in een Spyker rijd. Vooralsnog staat de benzineprijs deze mooie droom nog in de weg.

Dus het politieke spindoctor advies aan Eurlings van deze week: wegen dubbel zo breed, accijns op benzine halveren, en dán praten we nog eens verder over het gereedschap aan boord.