Geen sorry!

Nauwelijks de heisa over Fitna achter de rug of we maken ons alweer druk om een ander filmpje: "Sorry voor de film". Sorry, maar voor wélke film? Oh, alleen voor die van Wilders. Dus niet voor "Submission", de film van Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh. (waarover ik trouwens niemand meer hoor en dat terwijl daarin toch ook flinke kritiek op de Koran en de Islam wordt geleverd)
En geen ook verontschuldigingen voor de gelegenheid die wij Sooreh Herah hebben gegeven om haar foto's te exposeren? Herinnert u zich díe eigenlijk nog wel?
Die foto's waarop islamitische homoseksuelen te zien waren met een masker van de profeet Mohammed voor hun gezicht? Hoe kwetsend voor de moslims was dat dan wel niet? Dat Sooreh daarmee en passant ook nog even president Ahmedinejad voor schut zette, vond ik een grappige bijkomstigheid, maar beslist geen kwetsende of beledigende. Ik bedoel maar, zo stom zijn die Iraniërs nu ook weer niet. Ahmedinejad mag dan wel heel stellig beweren dat in heel Iran geen homo's te vinden zijn, het Iranese volk weet wel beter, hoor. Vooral ook omdat homoseksuelen er publiekelijk vernederd worden, en tentoongesteld, met naam en toenaam zelfs, en daarna mishandeld en opgehangen. Maar dat terzijde.

Begrijp ik het ook goed dat we onze spijt niet hoeven te betuigen voor al die filmpjes op het journaal? Waarvan ik voor het gemak meteen maar even het verslag van de jaarlijkse Gay Parade noem. Hoe beledigend zijn halfnaakte (en soms spiernaakte) homo's en lesbo's dan wel niet voor al die strenggelovige moslims? Of moeten we die straks dan maar gaan waarschuwen dat dit soort filmpjes voor hen zeer schokkende beelden kunnen bevatten?
Kom op zeg, Nederland herpak uzelf, en doet u normaal alstublieft. We worden hier werkelijk steeds gekker met z'n allen. We zetten onze deuren hier al wijdopen, bieden bijna elke mishandelde en gevluchte moslim eten, onderwijs, een uitkering én een riant dak boven zijn hoofd, en dan moeten we ook nog eens "sorry" zeggen omdat iemand van ons eigen volk zijn vrijheid van meningsuiting in een filmpje van enkele minuten verpakte én bovendien op internet vertoond heeft? Hoe groot kun je zoiets nu maken in zo'n piepklein landje als het onze? Geen wonder ook dat steeds meer Nederlanders serieus nadenken over emigratie. De overheid laat ons mooi stikken hier. Ons land wordt overspoeld met immigranten en asielzoekers, maar in plaats van dat zij zich aan onze cultuur aanpassen, moeten wij steeds meer ruimte maken voor die van hun.

Géén sorry dus, maar wel: sorry, daar heeft Geert Wilders toch heus een punt. Geen fatsoenlijke stad in Nederland of je vindt er wel een paar moskeeën, islamitische buurtcentra, koffie - en theehuizen, enzovoorts; je kunt het zo gek niet bedenken of wij willen er onze allochtone en/of islamitische inwoners wel mee vermaken.
Maar waar zij zich onbekommerd mogen uiten, moeten wij pas op de plaats maken. Neem bijvoorbeeld die pastor in die Tilburgse wijk die op straffe van een fikse geldboete zijn kerkklokken niet meer mag luiden - vanwege het tijdstip: op de vroege zondagochtend notabene, hét moment waarop de Heer zijn schaapjes gewoonlijk naar de kerk placht te roepen. Hele woonwijken daarentegen mogen wél geterroriseerd worden door luid schallende jammergeluiden vanuit de minaret. Zelfs Mark Rutte ergerde zich aan deze onbeschaamde opdringerigheid en verbond een - voor zijn doen - boute uitspraak aan zijn ergernis: "Je kunt toch niet een hele buurt lastig vallen met die jengelmuziek". Zo, dat konden ze mooi onder hun jurk steken.
Nu vooral niet denken dat Rutte zich voor die uitspraak verontschuldigd heeft. Integendeel, van hem mag iedere moslim nu zeggen dat hij "ons orgel een cirkelzaags des geloofs" vindt.
Maar die uitspraak hakte er ook wel even in! Sommige gelovigen (toegegeven, dat zijn er niet zo veel meer) vielen weeklagend van hun kerkstoeltje, meteen op hun knietjes dus dat kwam goed uit. Maar verder had deze uitspraak geen pijnlijke gevolgen, want wij leven nu eenmaal in een samenleving waar onze vrijheid om te beledigen en te bespotten geen teken van boven is, maar een teken van beschaving.

In onze samenleving echter leven we óók met regels die precies aangeven tot hoever je hierin mag gaan. Het zou anders maar moord en doodslag worden en daar zijn wij als vrijheidslievend volkje een stuk minder van gecharmeerd. Zo mag je niet met fysiek geweld dreigen wanneer je je gekwetst voelt noch mag je geweld toepassen of oproepen tot geweld. Er zijn immers genoeg andere en meer respectvolle manieren te bedenken waarmee je uiting kunt geven aan je gekwetste gevoelens of juist kunt leren om hiermee om te gaan. Jezelf te harden tegen botte of beledigende uitspraken bijvoorbeeld en/of door de dialoog aan te gaan met degenen door wie je je beledigd of gekwetst voelt. Maar sorry zeggen voor Fitna? Nee, dat hoort er mijns inziens niet bij, want onze vrijheid van expressie moet mogen en moet blijven mogen! Zo niet betekent dit het einde van onze vrijheid en o zo geliefde open samenleving. En weten wij niet allemaal waartoe dit zal leiden...? Ja? Nou dan!

Tot slot: wie de buitenwereld wil laten weten het eens te zijn met Geert Wilders en hem wil steunen nu hij het zo moeilijk heeft, kan dat doen op een speciaal daarvoor in het leven geroepen website: www.steunwilders.nl