Met zijn allen naar de meubelboulevard

Aan: Danny
Van: Stefan
Betreft: Met zijn allen naar de meubelboulevard


Danny,

Om even op jouw vraag van vorige week terug te komen. Ik kijk net als jij amper nog televisie. Er is geen reet meer op. Ik kijk alleen nog De Wereld Draait Door, de laatste vijf minuten van Deal of No Deal en Wegmisbruikers. En Spuiten en Slikken + Nu we er toch zijn vind ik wel leuk. Voor de rest is het series kijken en downloaden: heb hier op de plank nog complete series liggen van The 4400, Heroes, House MD, CIS Las Vegas, Six Feet Under, West Wing, Carnivale, Quantum Leap, Will & Grace, Sopranos, Waltons, Medium en Dead Like Me liggen. Maar waar haal ik de tijd vandaan...

Ik schrijf je overigens terwijl het klamme angstzweet nog langs mijn rug naar beneden loopt. Ik schrik net wakker uit een nachtmerrie. Ik droomde namelijk dat ik in een meubelboulevard zat opgesloten met massa’s mensen die allemaal tegelijkertijd dezelfde boekenkast wilde kopen. En ik stond achterin de rij. Wat zou dat betekenen denk je, deze droom? Feit is dat ik een enorme tyfushekel heb aan meubelboulevards in het algemeen en Ikea in het bijzonder. Dus dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben.

Ik kom er dan ook niet graag. In mijn leven ben ik drie keer in Ikea geweest en alleen omdat ik of chauffeur moest spelen of dat we een nieuw bed nodig hadden omdat we door de oude waren gezakt. Dan moet je wel. De eerste keer echter heb ik het er letterlijk benauwd gekregen. Het was druk, zoals elk moment van de dag blijkbaar, alsof Ikea het gratis weggeeft. We liepen halverwege en ik kwam er achter dat er slechts één route is door dat kutgebouw. Je komt binnen bij A en na een tour van drie kilometer langs kasten, banken, accessoires, magazijnstellingen, lampen en een poeremetator kom je pas aan bij Z. Dat is dus bijzonder kut als je alleen een schoenenrek ofzo nodig hebt, die kun je dan alleen krijgen als je die hele lintwormachtige route aflegt. En dat is nog niet eens het ergste: overal staan mensen met karren te kijken naar de meest onzinnige dingen die je in huis kunt halen. Wat als gevolg heeft dat je ook om die mensen heen moet manoeuvreren. En daarvan kreeg ik het zo benauwd dat ik in een keer naar de kassa’s ben gestoven, om daar op mijn vriendin te wachten.

IK haat Ikea en meubelboulevards. En nog meer de mensen die daar vrijwillig heengaan op hun vrije dag. Als je iets nodig hebt oké. Is je bed stuk, heb je echt een nieuwe lamp nodig, dan kun je die daar halen. Maar wat zijn dat toch voor volkse Tokkies die op tweede kerstdag, pinksteren of met pasen richting de Ikea’s en Woonmalls gaan voor een nieuw schilderijtje of een zitzak waar toch geen ruimte meer voor is. Die mensen moeten gewoon preventief worden geruimd. Want ze hinderen niet alleen de mensen die echt een nieuwe bank of salontafel nodig hebben, ze hinderen ook nog eens duizenden mensen in het verkeer. Want lekker naar het strand of bos gaan zonder file is er niet meer bij. Kilometers en kilometers auto’s staan stil voor de afslag van de Ikea, de Bazaar in Beverwijk of welk ander boulevard dan ook. Nogmaals, ik smeek je: wat bezielt die mensen toch?
Wat me trouwens ook opvalt altijd is dat mensen elkaar hele verhalen vertellen als ze het aan shoppen zijn. Dus daar staan ze, met een winkelkar vol troep, midden in het gangpad elkaar te vertellen over de kinderen, werk en hobbies. Let er maar eens op als je in de supermarkt bent op zaterdagmiddag. Even snel een ons ham of een halfje wit kopen is er niet bij. Er staat een file van de groente tot aan de vleeswaren en voor de kassa’s zijn er tachtig wachtenden voor je.

Het probleem is dat het veel te goed gaat met Nederland. We hebben blijkbaar voldoende geld om elke zaterdag en elke tweede feestdag troep te kopen die we toch niet nodig hebben. Wat zei Balkenende ooit? Na het zuur komt het zoet? We leven blijkbaar midden in de zoete periode. Maar als ik al dat klootjesvolk bij de meubelboulevards zie rondhangen, dan geeft dat een bijzonder bittere nasmaak.

Fijne paasdagen,

Stefan


PS: hoe breng jij je pasen door?