Luie kuthollanders!

Aan: Sunchaser
Van: Danny
Subject: "Luie kuthollanders!"

In reactie op Moslimscholen en na-oorlogse 'verzetshelden'


Hej Sunnieboy!

Mijn printer is stuk. Op zich niet zo'n ramp want dan moet ik voor een paar tientjes een nieuwe kopen, maar nu blijkt dat als ik iets uitprint aan de hand van die afdruk exact achterhaald kan worden wie ik ben.
Elke printer drukt een aantal, met het oog niet zichtbare, puntjes af en die vertellen op welke datum en welk tijdstip het document is geprint en wat het serienummer van de betreffende printer is. Dat houdt concreet in dat ik wellicht via marktplaats een printer zal aanschaffen of mijn nieuwe printer niet meer zal registreren bij de fabrikant, maar ook dat ik mijn printer contant zal moeten aanschaffen en dat is weer zo'n gedoe. Contant geld heb ik nog maar zelden bij me. Verder is het natuurlijk nog maar de vraag of dat de enige informatie is die wordt 'meegeprint'. Het kan zomaar zo zijn dat er een aantal puntjes zijn die gewoon je ip-adres of de in je pc opgeslagen naam en adres bekend maken. Gevalletje Big Brother is watching you.

Nu moet ik zeggen dat het begint te wennen dat de overheid van alles wat je doet op de hoogte wil zijn. Vijftien jaar geleden maakten we ons nog hard voor ons recht op privacy, maar met terreurdreiging als stok achter de deur maken de overheden wereldwijd er een sport van zoveel en zo snel mogelijk inbreuk te maken op alle rechten waas we als vrij land zo trots op zouden moeten zijn. Het recht op privacy. En de burger slikt het allemaal zonder morren, want als je niets gedaan hebt heb je ook niets te vrezen.

Wat maakt het uit dat van elk moment van de dag bekend is, op basis van de triangulatie van je mobiele telefoon, waar je je op dat moment bevindt (of een paar weken geleden, of vorig jaar kerst). Op de meter nauwkeurig.
Wat boeit het dat ze weten wanneer je met het openbaar vervoer waarheen bent gegaan (ov-chipkaart), welke panden je in bent geweest (gsm gegevens), wie je hebt gebeld of wie jou heeft gebeld, wat je hebt gekocht op exact welk tijdstip (bank en klantenkaartgegevens), wie je hebt ontmoet (videosurveillance), welke kleren je aanhad, hoe lang je op de wc hebt rondgelopen, of je rookt of drinkt (daar zijn die bankgegevens weer), etc. etc? Als je niets hebt gedaan heb je tenslotte ook niets te verbergen.

Dat is de algemene gedachte van veel mensen als het aankomt op het bijhouden van dit soort privacygevoelige data. Welke websites heb je bezocht, wat heb je gedownload of geupload en waar sprak je over in je msn gesprekken of emails? Als het aan Europa ligt worden al die gegevens binnenkort voor tig maanden bewaard. Als je de verkeerde ambtenaar aanstoot die toegang heeft tot die gegevens dan kan hij je leven aardig zuur maken. En nu wil justitie ook dat elke Nederlander (of zelfs elke Europeaan) zijn vingerafdrukken beschikbaar stelt. Sterker nog; dat gaat ook daadwerkelijk gebeuren. Bij het aanvragen van een nieuw paspoort worden je vingerafdrukken opgeslagen. Als er iemand in een steegje vermoord wordt waar jij drie weken eerder je secretaresse hebt staan neuken dan staat de politie op je stoep. Jouw vingerafdrukken zijn gevonden op de plaats delict. Leg maar even uit wat je in die steeg te doen had en wanneer je daar met welke reden bent geweest. En zodra je het de politie hebt uitgelegd mag je het je vrouw en kinderen uitleggen.

Wat is er mis met ons dat we deze ernstige inbreuk op ons RECHT op privacy maar laten welgevallen? Zijn we gewoon lui? Zijn we bang voor terrorisme en daadwerkelijk van mening dat met deze maatregelen terroristen kunnen worden tegengehouden? Hebben we werkelijk het idee dat deze maatregelen ervoor zorgen dat we veiliger zijn? Kom op zeg, laten we eens met z'n allen wat hersens en ballen kweken en op Europees niveau in een gezamelijke effort onder alle Europeanen de barricades opgaan en tegen de politiek zeggen dat we het niet langer pikken! Maar we zijn gewoon een stel luie kuthollanders met z'n allen.

Maar goed, dat schoolreisje van die Moslimschool. Tja, ik kan me uit mijn jeugd nog herinneren dat school van subsidiegeld een touringcar kocht waarmee we naar Schiphol reisden. Vandaaruit gingen we, samen met onze ouders, twee weken naar Ibiza. Dat was leerzaam want dan wisten we hoe het was om in een luze touringcar te zitten, hoe het was om te vliegen en hoe het was om in een warm land te vertoeven. Kostte een paar centen, maar dan had je ook wat. Ik vind het dan ook onterecht dat nu een moslimschool 1,2 miljoen euro moet terugbetalen. Dat geld is besteed aan heel belangrijke reisjes met de hele school inclusief ouders naar Mekka. Niets geks aan toch?
Ik vind ook dat ze allemaal gewoon een plasma televisie moeten krijgen met een blu-ray speler en alle National Geographic en Discovery schijfjes. Da's toch leerzaam? Ook kosten van bijvoorbeeld rijlessen en een auto voor de ouders van de leerlingen zouden door de school betaald moeten worden. Ouders die een auto hebben en kunnen rijden zullen hun kind veel vlotter en veiliger op school kunnen krijgen tenslotte. Ik zie het probleem niet.

Hé, ik ga er weer vandoor. Er staat een rechercheur naast me die zich afvraagt waarom ik de veiligheid van Nederland aan het ondermijnen ben in deze mail.

Tot volgende week gozer!
Danny