Moslimscholen en na-oorlogse 'verzetshelden'

Aan:Danny
Van: SunChaser

Betreft: Moslimscholen en na-oorlogse 'verzetshelden'

Beste Danny,

Wat een raar weer deze week. Leek het eerst nog een dag of vijf lente, de dagen erna was het alsof ik terecht was gekomen in Stephen Kings The Mist. Een grote grijze soep was het op de weg en dan heb je natuurlijk van die debielen die anders met de trein en bus gaan maar nu te beroerd zijn om 10 minuten naar de bus te lopen en in de auto stappen. En ja, dan rijden ze slechts 60 waar je 120 mag en dan krijg je ongelukken. Het gevolg: kilometer na kilometer file. Ik was dinsdag overigens bij onze vrienden in Maastricht. Wist jij dat er ook mensen vrijwillig gaan wonen? Zo sprak ik een Rotterdammer die vrijwillig (!) zijn veilige havenstad heeft verlaten om naar dat kille zuiden te gaan waar niemand humor heeft. Ik zou er nog niet dood gevonden willen worden.
Over Rotterdammers gesproken: schokkend dat Rotterdammers minder lang leven dan andere Nederlanders. Ben je daarom naar Zwolle verhuisd? Want daar is natuurlijk geen reet te doen en ga je slechts dood van ouderdom of verveling. Ik heb overigens óók in Zwolle gewoond, namelijk van mijn tweede tot vierde jaar. We woonden in een flat en ik had er ook vriendjes en vriendinnetjes. Mijn geheugen gaat erg ver terug, dus ik weet nog het een en ander van Zwolle. Zo hadden wij een oudere vrouw die we ‘tante’ noemden. We gingen er soms snoepjes halen. Op een dag ging haar parkiet dood en die mocht ik toen wel hebben. Aangezien ik vier was dacht ik dat het een enorm mooi cadeau was en met trots liet ik de gekleurde vogel aan mijn moeder zien. Die schrok zich natuurlijk het leplazerus en ze gebood mij de parkiet terug te geven. Maar ja, het was een cadeau en het teruggeven, dat vond ik toch wat te beschamend. Toen heb ik de dode vogel maar door Tante’s brievenbus geduwd. Ik heb er nooit meer wat van gehoord.

Ook hadden wij heel vriendelijke buren. Anneke en Kees heetten ze en we kwamen er vaak spelen. Anneke en Kees waren kinderloos en mijn broertje en ik waren graag gezien bij hen. Later verhuisden ze naar Rozenburg bij de Belgische grens en bleek Kees al die tijd homo te zijn. Anneke is die klap nooit te boven gekomen en stierf een paar jaar later. Verder herinner ik me nog dat ik op de drempel van de voordeur voor het eerst heb leren poppetjes tekenen, deed het toen nog vierkant en dat mijn moeder me een keer riep dat er chocolademelk was en ik rennend naar de woonkamer tegen de openstaande wc-deur opliep en een gat in mijn hoofd had. Dat werd gehecht en de naald was echt gigantisch in mijn herinnering.

De kleuterschool heb ik daar maar kort meegemaakt. Ik herinner me vooral nog dat we naar verhaaltjes op een elpee moesten luisteren, ik herinner me iets van Biotex maar dat kan ik fout hebben, en dat de helft van de klas naar huis mocht en de andere helft moest blijven. Ik moest blijven en dat maakte me erg verdrietig. Maar dat kan ook zijn omdat we een suf kinderverhaaltje moesten aanhoren. Gelukkig is dat tegenwoordig wel beter geregeld. Neem nu dat fantastische initiatief van de Moslimschool. Zo jammer dat er destijds geen Moslimscholen waren. Wij gingen op schoolreisje naar de Flevohof. De Flevohof. Ken je de slagzin nog? Beleef de dag van je leven in de Flevohof. De Flevoflevoflevooooooooo… Hof. Waar ze een brug van touwen over het water en een klein kuttreintje hadden. Nee, dan de Moslimscholen, die gaan gewoon op excursie naar het buitenland. Lekker met de klas heilige plaatsen in Saoedi-Arabië bezoeken of lekker met de touringcar naar school. Dat zijn nog eens tripjes. Oké, je kind krijgt een taalachterstandje, maar dat krijgt elk kind automatisch als ze naar MTV en TMF kijken. Zeker de dochters gaan in een negertaaltje praten. Verder denken ze dat ze er bij moeten lopen als een hoer omdat 50 Cent ook hoeren in zijn clip heeft. En terecht. Meiden vanaf zestien moeten zich gewoon kleden in korte rokjes en naveltruitjes en piercings dragen waar het maar kan. Dat betuttelende altijd van Nederland. Moslimscholen geven teveel geld uit en meiden denken dat het normaal is om mannen te pijpen voor een beltegoed omdat 50 cent gepijpt wordt voor gouden kettingen. Lekker laten gaan, je hebt er toch geen last van. Dat moraalriddergedoe altijd, ook met die Johan Heesters. Heb je die na-oorlogse verzetshelden nog gezien op het journaal? De 104 jaar oude operettezanger is zestig jaar verguisd omdat hij voor nazi’s optrad. Dat zegt toch niet dat hij het er mee eens was? Als je bloembollen moet eten in barakken waar het vriest of gewoon je talent kunt gebruiken om te overleven, wat is dan het probleem? Die 99% van de Nederlanders tijdens de oorlog die slechts geen voedselbonnen deelden met anderen omdat ze wilden eten zijn net als Heesters: mensen die probeerden te overleven. En die zeikwijfen van de Leo Smit-stichting komen zestig jaar later nog eens met ‘verzetsdaden’, terwijl ze zelf pas veilig ná de oorlog zijn geboren. En die paar bejarden die nu ineens de verzetsheld uithangen: dat hadden ze destijds moeten doen en niet decennia later vanachter de geraniums.

Stefan

PS: Op wat voor een school zitten jouw kids?