Tief op, vreemdelingen

Hebbende nog niet al te veel ervaring met FOK! kijk ik geregeld de columns door, met name die waarop een hele reut commentaar komt. Collega Bert schreef over “Moslims, hahaha”. Man man, wat een pret. Hij moet zich wel lekker gevoeld hebben, zoveel als hij met zijn geschrijf losmaakte. In hoeverre het geventileerde commentaar overeen komt met de persoonlijkheid van de commentatoren blijft natuurlijk de vraag. Polariseren vinden we allemaal leuk, toch? In ieder geval had ik een aanknopingspunt, waarvoor dank.

Universiteit en religie, althans de religie van thuis gaan slecht samen, in het algemeen gesproken dan. Men leert kennis te nemen van andere overtuigingen en levensvisies en het gevolg is vaak dat de klad komt in de dagelijkse beleving en uitingen van de eigen religie. Het wordt allemaal wat meer liberaal, zakmaarzegge. Laat eenieder de nodige ruimte, is het motto. In de islam is het al niet anders, alleen zijn de implicaties een beetje anders dan bij ons. Neem een jongeman die uit Nador naar Oujda verhuist om te studeren. Na het behalen van zijn licentiaat (bij ons het doctoraal) gaat hij nog een semestertje in Casablanca studeren. Het is de tijd van Hassan II en hij huppelt mee in een demonstratie. Hij belandt zonder proces een poosje in de petoet en krijgt bij zijn vrijlating te horen dat hij dit soort fratsen beter niet nog een keer kan uithalen.

Hij smeert hem dan ook naar ons land. Na een jaartje hier kan hij zich ook in onze taal prima verstaanbaar maken. Hij spreekt dan zes talen en een aantal dialecten en is academisch geschoold. Kijk, daar hebben we dus onze knuffelmarokkaan. Zou je denken. Geen problemen, die is zo aan de bak. Jaja. Na acht jaar van neeneenee en nogeensnee werkt hij in een kinderdagverblijf en moet een opleiding helemaal vanaf MBO volgen. Eerder verworven competenties? Kun je net denken.

Het kan nog veel gekker. Een Nederlandse vrouw doet in de US of A alle opleidingen verpleegkunde die er zijn en verhuist dan met haar Amerikaanse man weer naar ons land. Aan de bak in de verpleging? Neu, zie boven. Alsof ze diergeneeskunde heeft gestudeerd en nu aan mensen wil gaan sleutelen. Haar man heeft een graad aan een Amerikaanse universiteit, in de wiskunde. Van voldoende niveau om aan onze universiteiten les te geven. Toch moet hij voor een betere baan nogmaals zijn doctoraal wiskunde halen. Hoewel hij qua niveau al een stuk verder was.

Nog iets. In voorbije jaren was het wetenschappelijk onderwijs in Somalië goed geregeld. De universiteiten waren op Amerikaanse of op Italiaanse leest geschoeid, en de concurrentie was fiks. Daarmee gaat de kwaliteit omhoog en dat was te merken. De instituten stonden terecht goed aangeschreven. Dus wat voordeel voor de geschoolde vluchteling uit Mogadishu? Vergeet het maar, gewoon weer onderaan beginnen.

Nu nog even naar onze Marokkaan. Hij is inmiddels al jaren a-religieus, doet ook niet meer aan ramadan. Maar als hij in die tijd in een koffietent achter een bakkie pleur zit, kan hij erop rekenen dat hij dezelfde avond door zijn moeder in Nador wordt gebeld. Om gelazer in de de tent te vermijden ontkent hij natuurlijk in alle toonaarden. Sociale controle, daar komt het op neer. Het krankzinnige is dat Nador qua inwonertal even groot is als Mokum, maar iedereen kent iedereen. Iedere Berber weet dat en trekt dientengevolge een vroom smoel, gemeend of niet. Ik ben heel benieuwd wat er over is van die controle over een jaar of tien, twintig, dertig, veertig. Kiezen betekent reageren, waarde lezer.

Vreemdelingen welkom hier? Dankbaar gebruik maken van reeds voorhanden zijnde kennis en kunde? Nee, nooit van zijn leven, dat kost te weinig. Is te praktisch. Van discriminatie van allochtonen uit minder ontwikkelde landen is geen sprake. Ook opleidingen in landen die qua ontwikkeling zeker even ver zijn als wij worden stijf en strak onder de mat gepoetst.

Lekker superieur zijn aan iedereen buiten dit prutslandje. Mooi toch?

Gramps