Een Moslim in de Bananenbar?

Even met Hepie van Hepie en Hepie gebeld. “Goedenmiddag, Oplopers hier. Zeg, ik kan mij niet voorstellen dat je echt wilde nachten beleeft, maar ik wil je toch adviseren voortaan de pil te nemen.” Doodse stilte aan de andere kant van de lijn. Daarna natuurlijk de onvermijdelijke vraag waar ik mij mee bemoeide. Nou, daar had ik wel een antwoord op: “Afgezien van het feit dat jij en je achterlijke naamgenootje niet verder komen dan het tekstueel verkrachten van Amerikaanse cowboyliedjes, is het qua zuiver zingen ook bedroevend met jullie gesteld. De pil helpt. Slikken, kreng!” Tevreden hing ik weer op.

Jazeker, de wetenschap is telkens weer een bron van amusement. Onderzoekers van de universiteit van Sheffield voerden proeven uit op operazangeressen met periodieke stemproblemen. Zij ontdekten dat die stemproblemen werden veroorzaakt door hormonale schommelingen. "De stem van zangeressen is minder vast tijdens de menstruatie. Ze hebben minder controle over hun stem en kampen vaak met stemvermoeidheid en heesheid", aldus doctor Filipa La. Nou moet ik zeggen dat ik ‘La’ wel een grappige achternaam vind voor iemand die zangonderzoek doet.

Niet alleen ons zangtalent wordt wetenschappelijk onderzocht, ook onze eetgewoonten worden regelmatig bestudeerd. Wij blijken qua fruit nog steeds het vaakst te kiezen voor een appel. Op de tweede plaats staat de banaan. Ik was daarom stomverbaasd toen ik in de krant las dat de gemeente Amsterdam de Bananenbar wil sluiten. Daar hebben heel wat consumenten dus last van. Die mensen met wie ik in een naburige kroeg gisteravond een colaatje zat te drinken snapten er ook geen moer van. Ze deden iets met marketing, maar waarom je nou juist een winkel in populaire voeding zou moeten sluiten? Ze hadden geen idee. En wanneer moet bij mij om de hoek de notenbar dan dicht?

Meer wetenschappelijk onderzoek gaat over traditionele communicatie. Die Moslims hadden toch gelijk met hun opvatting dat je iemand maar beter geen hand kan geven. Dat is namelijk heel erg vies. Onrein zelfs. Vraag maar aan Sally Bloomfield. Deze Britse wetenschapster heeft ontdekt dat bij zoenen minder bacteriën van woonplaats wisselen dan wanneer mensen elkaar een hand geven. Mooi om te weten. In de nieuwe druk van de ‘Hoe Hoort Het Eigenlijk’ verwacht ik de melding dat het op soirees en recepties voortaan wenselijk is, iedereen gewoon te zoenen. Of het nu gaat om de baronesse of de huisknecht: gewoon vol op de bek pakken. Dat is gewoon hygiënischer. Ik snap alleen niet, waarom moslims iemand van hun eigen geslacht wél een hand geven. Dat maakt voor die bacteriën toch niets uit?

Nou ja, het zit de gemiddelde allochtoon sowieso niet mee. Het anoniem solliciteren is na onderzoek een faliekante mislukking gebleken. Men heeft ontdekt dat het voor deze groep geen enkel effect heeft. Echt, het helpt ze geen moer bij het bemachtigen van een baan. Tsja, dat had ik vooraf ook wel kunnen voorspellen. Je pikt ze er zo uit, die types met zo’n papieren zak over hun kop…