Gematigd schizofreen

Column door hungmaau84

De naïviteit van de Wilders-stemmers is precies datgene wat het mij, een der gematigde moslims, moeilijk maakt mezelf te separeren van de extremistische moslims.

Hoeveel berichten in het nieuws zijn er al niet geweest, waarin de islambashers telkens opnieuw uithalen naar mijn geloof door enkel en alleen de argumentatie van Wilders te kopiëren zonder daarbij alvorens fatsoenlijk rationeel over te hebben nagedacht, en daarbij een eigen mening te hebben gevormd? Maar het komt natuurlijk goed uit, want denken kost zoveel tijd en moeite. En wij, de gematigde moslims, hebben geen andere keus dan een paar stappen verder te denken, omdat wij nou eenmaal geen partij kunnen zoeken bij noch de islamhaters, noch onze extremistische geloofsgenoten.

De drogredeneringen van Wilders zijn wat dat betreft minstens zo gevaarlijk als de bedreigingen van de moslimse gemeenschappen over de mogelijke consequenties van de (kansloze hang)jongeren waarover zij toch al geen controle hebben. "Waar de islam is, is oorlog." Dat is toch ook alleen maar omdat de extremistische christen allang niet meer bestaat? De allochtone hangjongeren zijn dan ook de kinderen van ouders die ook in eigen land niet werden geaccepteerd. Dat wij dan mogelijk "achterlopen" omdat wij nog geen Verlichting hebben meegemaakt, wil niet zeggen dat we daarom ook achterlijk zijn. Het rouletteballetje viel op rood, dat wij moslims dan net op zwart hadden gegokt.

Maar het voelt goed, de islam momenteel af te beelden als het zwarte schaap, want het is de wanhoop en onzekerheid die ons drijft tot 1. het aanwijzen van onze vijand en 2. het zoeken naar broederschap - wat tegenwoordig (helaas) alleen de vorm kent van separatie. Immers, als buitenaardse wezens ons zouden aanvallen, zouden we al onze menselijke krachten moeten bundelen in een dergelijke oorlog om kans te maken op overleven, en dan boeit geloof of ras opeens niet meer. Je voelt je dan ook alleen veilig wanneer je naasten (broeder) hetzelfde denken, maar nog erger, je vindt anderen (vijand) een bedreiging (dan wel inferieur) wanneer zij het er niet mee eens zijn.

"Dat de islam maar nu ook tegen kritiek moet kunnen." Waar is überhaupt dat idee vandaan gekomen? In het algehele zoeken naar de zwakke fundering van een geloof vinden ze datgene wat het makkelijkst uit te buiten is, welk volgens een marketing-systeem via de democratie de peilingen doet stijgen voor een momenteel populistische politieke partij. Je zou toch nooit willen dat Wilders überhaupt minister-president wordt? Of noem je dit ook extremistisch denken? En dat voor iemand die zich uitmaakt voor een 'gematigde moslim' - net zoals dat de kansloze hangjeugd en terroristen zich uitmaken voor 'ware moslim' en dat ze handelen vanuit de koran. Geloof je echt dat ze handelen vanuit het heilige boek? Terug op de openingszin van deze paragraaf; denk je echt dat het probleem ligt bij de islam, of zal het liggen bij diegenen die zich uitmaken voor moslim?

Hoe de meerderheid van de schapen denkt, dat geldt, ook al is het de herder die ze bij elkaar moet houden. Het enige dat religie doet is precies datzelfde wat Wilders doet; ze speelt de rol van zo'n herder en creëert broederschap onder de aanhangers. De ware islam - een herder - zou nooit tot een zwart schaap zijn gevormd zonder dat een andere naïeve herder - Wilders - hem ervan verdacht zou hebben zwarte schapen te kweken. Vrijheid van meningsuiting is niet waar hij voor strijdt middels zijn film uit te brengen, maar enkel zijn excuus.

En uiteraard zijn het de idioten die het verpesten voor de meerderheid. Wij moslims hebben de idioot kansloze hangjeugd, en de Nederlanders hebben de idiote Wilders-stemmers – zij die zich beledigd voelen hebben immers "pech". Ik loop niet graag weg van mijn problemen, maar ik zit met een wanhoop in een zoektocht naar gelijkdenkende broeders. En omdat ik zulke naasten niet kan vinden, medelanders die mij kunnen wijzen op mijn juistheid, wordt het mij wel erg moeilijk gemaakt nog helder te denken - ben ik nu een terrorist, of plaats ik mezelf in een slachtofferrol?

Scheer ons moslims niet over een kam, een Pareto-verbetering bestaat nu eenmaal niet. En nou snap ik dat de minder intelligenten eerder op de 'simpele' politicus stemmen, en ook dat er wat geofferd moet worden voor het bereiken van een hoger doel, maar zo'n haat-houding blaast het hele sociale systeem toch alleen maar meer wanhoop in. Overzie daarom de consequenties en baseer daarop toch je acties.

Of je nu links of rechts stemt, mij maakt het niets uit, ik stem al jaren niet - waarom zou ik als gematigde moslim, die deze polarisatie graag zou willen zien verdwijnen, de moeite nog moeten nemen mijn kinderen in dit land op te voeden?