Kanker is niet fijn

Column door Ricky_

Jarenlang is mij door het gevestigde systeem voorgehouden dat ik nooit of te nimmer moet beginnen met roken. Want, zo luidde, roken is voor heidenen. Roken is voor kankerkwekende satanisten - jawel, ik spot met kanker.
De vraag luidt als volgt; is dit zogenaamd duivelse gebruik echt zo schadelijk en kwaadaardig als de grote mensen ons vertellen? Dat durf ik met enige zekerheid te betwijfelen. Volgens veel niet-rokende extremisten zijn de minder jofele kanten van roken de aanmoediging van onplezierige aandoeningen als hart- en vaatziekten, longkanker en bovenal een meurende bek. Het meest doorzichtige argument wat deze gezondheidsfreaks gebruiken is dat rokers enkel roken om stoer te doen.

Op dat punt gaan onze vrienden helemaal de mist in. Het geval is namelijk niet dat rokers stoer willen doen. Sterker nog; ze zíjn stoer. Jullie, ook jij, zijn simpelweg een stelletje halfzachte klootviolen. Het feit dat jullie, heel onafhankelijk en zelfstandig, besluiten niet te roken, illustreert jullie zelfingenomen arrogante houding tegenover het rationele volk; de rokers. Dat jullie jarenlang gepest worden door mannen mét ballen, wil niet zeggen dat wij allemaal met een minderwaardigheidscomplex rondlopen. Neen. Rokers lopen rond met trots. Zij zijn trots om zonder schaamte een overheerlijke sigaret op te kunnen steken die hen tot een machtig schepsel laat evolueren. De blik waarmee een roker zijn sigaret aansteekt, de nonchalante wijze waarop een sigaret tussen de wijsvinger en de middelvinger balanceert, de elitaire walm die om een groepje rokers hangt; het zijn allemaal signalen van succes en aanzien in de hedendaagse maatschappij.

Daarom beveel ik jullie, met name de brugklassers die nog een hoop te leren hebben in dit leven; begin met roken. Het is niet moeilijk, iedereen kan het! Wanneer een stoer persoon je een sigaret aanbiedt, zet je borst naar voren en durf voor de verandering eens ja te zeggen. Je populariteit zal al snel astronomische hoogten bereiken; veel rokers hebben op Hyves meer dan vijfhonderd vrienden! Ook jij kan nu op het schoolplein eindelijk je dromen achterna gaan; je mag bij het populaire groepje staan.

Dan hebben we nog de mentale voordelen van flink paffen. Je bent nooit alleen; meneer de sigaret is altijd bij de hand. Je hoeft je dus ook nooit te vervelen; je kan met jezelf spelen terwijl je een overheerlijk hoopje plant inhaleert. Dit is goed voor de staat van ziel en geest. Het is algemeen bekend dat rokers langer leven omdat ze minder stressen uit verveling. Dat compenseert die paar weekjes die je inlevert door het roken. Overigens is dat wederom een non-argument van de niet-rokers; niemand heeft zin om tot zijn negentigste met brandschone longen naar buiten te staren. Aangezien het leven voorbij is na je studie, als je dat überhaupt aankan natuurlijk, kan je nooit te veel roken.

Ik steek er nog een op. Smullen maar.