Nog een keer dan: Talpa :r

Aan: Danny
van: Stefan
Betreft: Nog een keer dan: Talpa

Beste Danny,

Is het nog gelukt met je Ikeakast? Ik had je best willen helpen ware het niet dat ik nog nooit een Ikeakast in elkaar heb gezet. Sterker nog, ik heb nooit iets bij Ikea gekocht, laat staan een kast. Ik heb een gigantische schurfthekel aan de Ikea. Ik ben er drie keer geweest omdat het moest, ik heb een auto en mijn vriendin niet en iemand moest die zooi vervoeren. Het zweet brak me uit zodra ik een voet over de drempel zette. Het is namelijk ingericht als zo’n rattendoolhof. Je gaat naar binnen en kunt niet meer terug. Nee, je bent verplicht om eerst de hele kut-Ikea door te sjouwen, langs allemaal Josti’s die lampenkappen en bankstellen kopen voor hun sneue Vinexwoning. Het zal toch al gauw een flinke avondvierdaagse afstand zijn die je aflegt langs al die rotzooi. Een sta je weer achter de kassa’s dan kun je voor 50 cent een klef broodje worst kopen. Ik haat de Ikea. Een bende Scandinavische oplichters, dat zijn het.

John de Mol is ook een oplichter trouwens. Twee jaar lang schotelde hij ons de meest overbodige zender ooit voor. Zelfs TV Oranje heeft meer bestaansrecht. Maar nee, De Mol kocht met z’n miljarden dure sterren weg en startte op kanaal 73 (bij mij althans) Talpa. Met de naamsverandering naar Tien kon je al zien dat hij ons probeerde op te lichten, want het was dezelfde oude wijn in een nieuwe zak. Maar dat hij al zijn programma’s nu overhevelt naar RTL is toch wel de wisseltruc van het jaar. Wie probeert hij voor de gek te houden? Het blijft Talpa, alleen staat er nu een ander logo in beeld. En weet je wat ik denk? Dat de massa er gewoon intrapt. Heeft Jack Spijkerman weer 3 miljoen kijkers met diezelfde oude troep van hem. Weer typetjes, weer fragmenten. De kijkers zullen zeggen: Spijkerman heeft het weer! Nee, Spijkerman is het al jaren kwijt en krijgt het nooit meer terug. Alleen de kijker denkt: ‘Oh RTL, dan moet het wel goed zijn.’ In wat voor ruggengraatloze wereld leven wij? Bridget Maasland blijft toch gewoon dezelfde kille schreeuwlelijk als voorheen?

Weet je wat trouwens het ergste is? Omdat Van Westerloo al die over het paard getilde Talpasterren heeft aangenomen komen de echte RTL coryfeeën niet meer terug. Wist jij dat Ron Brandsteder geen nieuw programma krijgt komend seizoen? Dancing with the Stars komt niet meer terug. En ‘Laat ze maar lachen’ óók niet. Nou vraag ik je, gaan we zo met onze talenten om in Nederland? Ron maakte RTL groot met de Honeymoonkwiz en dit is zijn dank. Ik hoorde dat hij huilend thuiszit en dat kan ik me goed voorstellen. Daarom nog één keer:

Talpa

Ik ben in ieder geval van plan mijn tv de deur uit te doen komend seizoen. Want wat is er nog om voor thuis te blijven? Weer een in scène gezet gevecht in De Gouden Kooi? Een tachtigste seizoen van Boer zoekt Vrouw? Gerard Joling en Nance met nóg talentlozere mongolen die een popster willen worden? Nee, deze jongen gaat zijn tijd nuttiger besteden. Komende maanden ga ik puzzelen. Onlangs kocht ik op de Zwarte Markt in Beverwijk een 100.000-delige puzzel van het Vaticaan. Het ding is tachtig bij veertig meter breed en ik zoek nog een locatie waar ik het ding kwijtkan zolang. Weet jij nog een plekkie? En nu niet meteen aankomen met ‘het bed van Viola Holt’, dat zou flauw zijn.

Met vriendelijke groet weer,

Stefan

PS: Zie ik je nog op de begrafenis van Jos Brink? Ik ga er met Sandra Reemer heen. We nemen geen bloemen mee maar een zak kroepoek. Origineel, toch?