Terecht doodgereden kut-Marokkaan

Ik parkeerde de auto bij de controlepost van de Nederlandsche Wandelbond Ter Bezichtinging En Bevordering Van Het Natuurschoon Anno 1912. “Goedemiddag, ik kom even een stempeltje halen op mijn deelnemerskaart van de jaarlijkse hoogzomerheidewandeling van uw organisatie.” Stomverbaasd keek de bejaarde man achter het van sloophout in elkaar getimmerde loketje mij aan. “Maar u bent toch met de auto? Dát is niet de bedoeling! U bent een belediging voor de zuivere wandelsport!” Maar ik liet mij niet uit het veld slaan: “Maar u kent toch wel het onderzoek van de beroemde wetenschapper Chris Goodall? Die heeft becijferd dat een kilometer met de auto veel minder koolstofvervuiling oplevert dan een kilometer lopen. Ik bewijs u en uw natuurschoon dus juist een dienst door de auto te pakken. Wat zeurt u nou? Hier die stempel! Geef op dat ding!” U ziet, de wandelsport is er een stuk eenvoudiger op geworden.

De uitstoot van koolstof, grotendeels in de vorm van kooldioxide, draagt aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde. Daardoor verandert het klimaat, en smelten de poolkappen. Zielig toch, al die pinguïns zonder zwemdiploma? Die verzuipen… Dus de uitstoot van koolstof moet omlaag. Logisch toch? En die Chris heeft het allemaal uitgerekend. Stel, je wandelt 5 kilometer. Dat kost je lichaam natuurlijk wat energie. Om die weer aan te vullen moet je 100 gram vlees eten. De productie van dat vlees komt neer op een uitstoot van 3600 gram koolstof. Als je diezelfde 5 kilometer met de auto rijdt, levert dat slechts 900 gram koolstof op! Wat een geweldig idee: rijden is beter dan lopen! Om te beginnen stel ik voor dat alle gangpaden in de supermarkt aanzienlijk worden verbreed. Dan kan mevrouw Oplopers met haar Corsaatje gewoon rechtstreeks doorrijden tot bij de sperzieboontjes en de Brinta.

Wel een zeperd voor Milieudefensie trouwens. Die tent kunnen ze wel opdoeken. Onlangs gingen ze met succes naar de rechter om te procederen tegen de verbreding van een snelweg. Fout fout fout! Ze moeten juist te hoop lopen tegen de aanleg van voetpaden. En die jaarlijkse autovrije zondag? Ik pleit voor de invoering van een voetgangervrije zaterdag!

Nee, dat lopen, daar moeten we echt vanaf! De eerste bijdrage aan het verminderen van de globaal afgelegde loopkilometers is inmiddels geleverd door mijn broer in Drachten. Die viel tijdens het slaapwandelen van een balkon af. Poot gebroken, dus die zit voorlopig wel stil. Zo. Leve het milieu!

En bij de firma Mc Donalds zijn ze helemáál spekkoper: bij de drive-in kunnen ze de hamburgers voortaan wat goedkoper aan de man brengen. Milieukorting! Er is sowieso goed nieuws voor ’s werelds grootste hamburgerketen: uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen die thuis hun eten niet lusten, het opeens wél willen eten als het wordt opgediend in een oude Mc Donalds-verpakking… Mooi, ik hoef niet meer zorgvuldig te koken. Ik scharrel gewoon een paar ouwe servetten van het beroemde restaurant ‘Le Garage’ op. Handig. Zo promoot ik het autorijden en is mevrouw Oplopers ook weer tevreden, qua culinair.

Maar die mening van Chris Goodall “niet lopen maar rijden” is heus niet zo nieuw als u denkt, hoor. Een Amsterdamse automobiliste wist een hele tijd geleden al dat je beter de auto kunt pakken. Vooral als een straatrover net je tas heeft gejat. Ze zouden haar het ere-lidmaatschap van de ANWB moeten aanbieden. Kent u het verhaal van Ali El Bejjati?

Rechtstreeks vanuit de rechtbank waar hij moest voorkomen wegens een gewapende overval op een filiaal van de Xenos begaf deze kansenjongere zich per brommer naar de Oosterparkstraat in Amsterdam. Mooi woord, trouwens, dat ‘kansenjongere’. Dat is een moderne manier om kut-Marokkaan te zeggen. Maar goed, wat deed Ali in Amsterdam-Oost? Hij stal een tas uit een auto die voor een voorrangsweg stond te wachten, en ging ermee vandoor op een brommer. De eigenaresse van de tas aarzelde geen seconde: in een reflex zette ze haar auto in zijn achteruit, en achtervolgde de tasjesdief in een poging haar tas weer terug te kunnen pakken. Daarbij kwam de tasjesdief met zijn brommer ten val, en werd hij geplet door de auto. Ali El Bejjati overleed meteen. Een tragisch ongeluk. Tragisch, want je gunt niemand zo’n dood. Maar ik vind het vooral tragisch voor de eigenaresse van de tas, die de rest van haar leven nog heel wat nachten wakker zal liggen.
Uiteraard is de impulsieve automobiliste door de politie meegenomen. Ze heeft in afwachting van het onderzoek naar de exacte toedracht zelfs een paar dagen op het politiebureau vastgezeten. Logisch, want je moet natuurlijk wel goed uitzoeken of het een ongeluk was in het kader van noodweerexces of dat er sprake was van eigenrichting. Maar als iemand in een reflex alles doet om haar gestolen tas terug te krijgen, lijkt het me wel duidelijk… Die mevrouw is weer vrijgelaten. Terecht, volgens mij.
Toch wordt ze nu alsnog vervolgd. Dat gebeurt mede op aandringen van de familie van de tasjesdief. Wat een giller. Het is de wereld op zijn kop. Niet de eigenaresse van de tas is de dader. Er is maar één dader: tasjesdief Ali El Bejjati.

Maar de grootste gotspe vind ik nog dat vrienden van Ali El Bejjati hem vergeleken met Joes Kloppenburg. Een schofteriger belediging bestaat er niet. Joes was een held die het op straat voor iemand opnam, en daarom door een mafkees is doodgetrapt. Dat is wat anders dan een doodgereden straatcrimineel. Het is een droevige constatering, maar ik kan en wil niet verzwijgen dat door de dood van Ali El Bejjati de maatschappij er een stuk beter op is geworden. Niet slechter. Beter. Echt veel beter. En zijn familie moet zich diep, heel diep schamen.