Geertje is oké olé olé

Ik heb een aandoenlijk verleden als racismebestrijder op forums. Hier op FOK! is er geen beginnen aan, hoewel ik het een keertje met ArchEnemy heb geprobeerd, maar op allerlei andere forums, waar ik me zonder uitzondering regde als 'tijl' (want ja, zo heet ik) heb ik een half telefoonboek aan tekst verspijkerd aan zielige mannen van rond de vijftig die dan vonden dat 'ze' maar beter het land uit konden.

Een van die mannen heb ik nog op de lange, lange terugweg van een meet & greet gegrild: waar zijn angst tegen de Mohammedaan toch vandaan kwam, gezien het feit dat hij in een keurige eensgezinswoning in Overveen woonde, waar de eerste buitenlander van niet-Duitse afkomst nog gesignaleerd moest worden? Iets in zijn jeugd? Was hij wel gelukkig? Was zijn zus ooit aangerand? Had hij wel voldoende seks? Hield hij van negers? Wat vond hij van joden?

Ik moet nu eerlijk toegeven dat ik wel wat tripels had weggewerkt op de meet and greet, maar ook nuchter had ik er vast wat van weten te maken. Hij hield niet zo van al die persoonlijke aandacht; het sop stond in zijn schoenen. Maar ik kende geen medelijden: van Den Bosch naar Overveen duurde mijn ondervraging.

De man, die als Ridder, Raufvaugel en Raufje bekend is op diverse fora, waaronder FOK!, Cyberty, AT5 en natuurlijk het Pim Fortuyn forum, vluchtte de auto uit toen we eenmaal bij zijn woonstee waren, gooide de voordeur open en sprintte met zijn golden retriever de Kennemerduinen in. Ruimte! Lucht! Stilte! Buitenlanders zijn ongetwijfeld verschrikkelijk, moet hij gedacht hebben, maar vergeleken bij zo'n allochtonenknuffelaar als tijl vallen ze vast nog reuze mee!

Dit even vooraf, om de suggestie dat ik met een onbevooroordeeld verhaal kom meteen maar in de kiem te smoren. Ik zeg het maar eerlijk: ik háát racisten, xenofoben en islamofoben. Ik vind ze dom, ik vermoed dat ze stinken en ik gruw bij de gedachte dat ze nog stemrecht hebben ook.

Dus nu dan even over Wilders. Zelf heeft hij liever niet dat je kritiek op hem uit, zeker niet in het openbaar - dan stel je hem maar bloot aan het gevaar van een aanslag. Ga je echter het debat uit de weg, dan vindt hij weer dat het op een cordon sanitaire lijkt en dat mag ook niet. Je moet gewoon naar hem luisteren en het dan met hem eens zijn. Dan pas vindt Geert Wilders het goed.

Maar dat is lastig met zo'n extreem gedachtegoed. Zelden heeft zo'n antidemocraat in ons parlement gezeten. Geen moslims in de regering. Sterker nog, stemrecht afpakken van buitenlandse burgers bij de gemeenteraadsverkiezingen. De anti-Wilders bijeenkomst in Amsterdam van vorige week had verboden moeten worden, volgens Wilders. Buitenlandse imams mogen hier niet preken. (Geldt dat eigenlijk ook voor buitenlandse priesters, of dominees?) En een motie van wantrouwen tegen Nederlandse bewindslieden die er een tweede paspoort op na houden.

Een gele ster is historisch misschien wat beladen, maar een ander label op de kleding - zou dat een idee zijn dat Wilders aanstaat? Want ik hoor Wilders niet over een ontheffing van de OZB voor buitenlanders, of een afschaffing van de leerplicht; het gaat hem alleen om de democratische rechten. Die mogen wel wat minder. Als het naar islam stinkt is het slecht, en als het slecht is, kunnen we het maar beter verbieden, wegsturen, ontkennen. Maar ze moeten wel aan het werk natuurlijk, dat luie tuig. En van onze roomblanke dochters afblijven. En belasting betalen.

De lijn-Wilders is antidemocratisch, maar daarmee zeg ik niks nieuws. De diepere waarheid is veel pijnlijker: Wilders mikt op kiezers als Raufje, die samen met zijn hond het bos in rent, omdat hij de waarheid niet aankan. Die waarheid is: als je het nodig hebt om een ander minder waard te achten acht dan jezelf, dan ben je bang voor je eigen spiegelbeeld.

Dat Wilders aan dat minderwaardigheidsgevoel zijn electoraal succes ontleent, wil nog niet zeggen dat hij er zelf last van heeft. Janmaat destijds, oké. Maar Wilders? Een trotse, zelfverzekerde man, op het narcistische af. Dat maakt het des te verwonderlijker dat hij zo'n antidemocraat is. De logische verklaring is dat voor Wilders het electoraal succes de enige drijfveer is, belangrijker nog dan de democratie zelf, die - ironisch genoeg - het kader biedt aan electoraal succes. Maar nog veel meer behelst: ruimte voor de minderheid bijvoorbeeld.

Wilders is helemaal niet bang voor de islam in Nederland, hij is helemaal geen racist en ook geen xenofoob; hij is alleen slim genoeg om al die bange mensen aan zich te binden met wat vrijblijvend geblaat. Eerst de zetels, dan pas de agenda. Dat je met anti-democratische geluiden tegenwoordig heel makkelijk behoorlijk wat zetels scoort, begrijpt elke dronken bosbes; dat Wilders deze strategie botweg in praktijk brengt, plaatst hem ver buiten het politieke en democratische debat. Dat je daarna door politici genegeerd en door anderen verguisd wordt, is dan niets meer dan je verdiende loon.

Niet mauwen Geertje, zo kennen we je niet.