Jeeeezus wat een 'gezelligheid'

Twee weekjes geleden was iedereen nog blij met hem en nu is hij al volledig vergeten. Sinterklaas! Iedereen haalt hem enthousiast binnen, maar niemand zwaait hem uit. Dat is allemaal teveel moeite blijkbaar. De cadeaus zijn binnen én nou wegwezen én snel, want het 'echte' feest met de kerstman komt eraan. Het is een beetje alsof je je minnares via het raam naar buiten bonjourt, omdat je vriendin thuiskomt. Spannend... uh... ik bedoel, respectloos.

Nu is het weer tijd voor die treurige deprimerende kerstmuziek, blije kerstlichtjes, neppe nepkerstbomen, oudbakken kerststollen, overrated kerstkaarten en het allerbelangrijkste van alles, dé ultieme kerstgedachte: dure cadeaus, want zo was Jezus!

Jezus was zo'n mannetje dat maar liep te pronken met zijn blingbling en zijn piek op die kerstboom. Jezus keek ook elke keer weer naar boven in de hoop dat 'ie een sperma-witte kerst zou krijgen. Godver, weer niet! Roept een gefrustreerde Jezus. Uhm... mocht ik mensen beledigen, God heeft óók humor gemaakt én niet dit heidense feest, bovendien hebben we deze column samen al doorgenomen en hij vond hem supergrappig.

God, wat hebben we gelachen samen. Elke kerst ligt hij ook weer helemaal dubbel als hij al die huiskamers in kijkt. "Goede tijden, slechte tijden is er niets bij," schatert hij. Prachtig om te zien hoe gelukkig mensen zijn met een vers gekregen levensmiddel - 'de Plasma TV' en hoe ze minuten later bij het gourmetten alweer zijn vergeten dat iemand ze dat ding heeeel lief cadeau heeft gedaan, want de gezellige jaarlijkse familie-kerstoorlog breekt 10 minuten later alweer uit. Zal Wham nu dan eens gaan zingen dat Last Christmas een hel was?

Aan de andere kant.. pleiten wereldleiders elk jaar weer voor 2 dagen oorlogvrij. Altijd mag iedereen omver geschoten worden, maar niet (!) tijdens kerst. Wat een prachtige gedachtenkronkel. Kerst is ook dé zwerfperiode van het jaar, want iedereen heeft opeens het kerstgevoel. "Misschien is die zwerver wel een vader van iemand, misschien wel een opa. Geef 'm maar een Euro joh, hoef je het komende jaar tenminste niet meer naar hem om te kijken!

Waar ik ook geen zin in heb om naar te kijken, zijn die nepblije, commerciële, aan compensatie schulden lijdende familie, waar je schijnt te MOETEN zijn! Nou liever moet ik helemaal niets! Dat is pas kerst. Met kerst vreten de Nederlandse families weg wat derde wereld landen 25 jaar lang moeten missen en ik vreet mézelf op!

Oh, wat gezellig! Die flikkerende lichtjes erbij maken het natuurlijk nog eens helemaal af. Dat vindt mijn epileptische neefje ook. Mijn kerst breng ik ook standaard in het ziekenhuis door én daar is het misschien wel het allergezelligst. Ik hou wel naturel en kil met op de achtergrond Mariah Carey's All I want for Christmas is... Rust!