Een agent om trots op te zijn

Xilion stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

In Nederland leven wij in een weelde van bescherming en ontferming. Van alle kanten wordt gepoogd ons te helpen in de vorm van verzekering, beveiliging, en... de politiek. Want, zoals iedereen het wellicht met mij eens zou zijn, zorgt de politiek er, onder andere, middels de politie er voor dat wij Nederlanders ons veilig kunnen voelen. Of toch niet?

Het was geloof ik 5 weken geleden dat ik onze plaatselijke krant opensloeg. "Ruiten diverse winkels ingeslagen", zo luidt een krantenkop. De politiewoordvoerdster meldt met duidelijke taal dat wij in onze gemeente baat hebben bij "daden, en niet alleen maar woorden". Ook onze burgemeester was hier zeer over te spreken. Dat zoiets gebeurde, dat kon gewoonweg niet. Actie! Meer politie op straat. Veiligheid voorop.

Niet meer dan twee dagen later zag ik een politieauto voorbij rijden, met daarin 3 agenten. Ik lachte binnensmonds... "Zal verdomme wel toeval wezen... meer agenten 'op straat'..."

Ongeveer een week terug liep ik met de hond over straat, en zag daar voor mij ineens drie agenten lopen. Zowaar meer blauw op straat! Ongelooflijk! Ze liepen in de richting van onze winkelstraat, en zoals de meeste inwoners van onze gemeente weten, staan daar altijd hangjongeren. Deze hangjongeren zijn overigens een cult opzich, schrijven overal hun 'merkteken' op, gooien ruiten in als ze iets niet zint, en zijn nergens bang voor. Dat soort volk... Enfin, de politie liep richting hun vaste plaats. Ik moest toch die kant op en liep eens mee om te zien hoe veilig ik me nu mocht voelen. De agenten naderden de plaats, en... liepen er STRAAL voorbij. Okee, misschien hadden ze geen reden iets te zeggen van de 5 jongens, compleet met joints, die een beetje herrie stonden te maken. De agenten waren voorbij en een van de jongens riep nog wat na: "haha, nu hebben ze drie van die KUT Wausen". Wederom geen actie van de agenten. Of toch! Ze stopten... en liepen richting de straatkant. Even stond ik perplex... wat gingen ze nu doen? De vraag werd onmiddelijk beantwoordt... Een van de agenten hield een fietser staande, terwijl een van de andere twee wat mompelde over "geen licht aan, niet meer doen, gevaarlijk". Het meisje, dat zo te zien net terug kwam van paardrijden, stapte blozend weer op en fietste, met licht, verder... En weer klonk er een kreet van de 5 jongens.. "Ha, zag je dat? Die waus heeft interesse in die hoer daar. Zeker een pedo he?"

Is dat nou echt onze politiemacht? Ze zijn niet machtig, ze zijn niet voor openlijke orde en veiligheid, ze zijn een grote farce om het straatbeeld te sieren, en niet meer dan dat. Degenen die ze aan zouden moeten pakken zien de politie niet eens meer als eerbiedige bewaker van de veiligheid, maar als een of andere klootviool met een pet op. De laatste keer dat ik netjes het woord "politieagent" hoorde, was op het nieuws.

Waar het dan aan ligt? Mijns inziens is de politie gewoon bang. Niet zozeer voor het ingrijpen, maar voor de bescherming die ook DIE gasten hebben. De politie mag geen woord verkeerd zeggen, en niets opmerken dat als bedreiging gezien kan worden, want dat staat zowaar zijn baan op het spel. Immers, dat is intimidatie en dat mag niet. Nou, van mij mogen ze de wet veranderen dat het wel mag. Amerikaanse politietaferelen zouden wat mij part ook HIER in nederland mogen gebeuren. Maar dat is toch gevaarlijk, en belachelijk, hoor ik mensen zeggen? Ja, dat is het ook, dan moet je maar niet met de politie in aanraking komen... Dan voel ik, en met mij een HOOP Nederlanders, zich weer veilig.