Het land van ooit

Van onze gastcolumnist SCH:

Wat bedoelt Ayaan Hirsi Ali als ze zegt dat Hans Wiegel in 'Het land van ooit' woont?

Wat ik me vooral herinner van 'Het land van Ooit' is dat kinderen er de baas zijn. Bij de ingang vindt een korte ceremonie plaats waarbij kinderen de rechten van volwassen wordt verleend. De rollen worden voor een dagje omgedraaid.

Is dat wat Ayaan Hirsi Ali bedoelt als ze Hans Wiegel verwijt in 'in het land van ooit' te leven? Ze is het niet met het erelid van de VVD eens en haalt deze beeldspraak aan. Wiegel woont ergens in Dieren of Diever, whatever en volgens mevrouw Hirsi Ali hebben mensen die daar wonen blijkbaar geen enkele voeling met de realiteit. Waar zou je dan moeten wonen om mee te mogen praten over de grote problemen die de VVD-politica aanroert? In de randstad misschien? Daar zijn vast meer zwarte scholen dan in het Diever van Hans Wiegel.

Politici uit de randstad krijgen echter hetzelfde verwijt.. Op 30 november 2004 zei mevrouw Hirsi Ali in NRC Handelsblad dat burgemeester Cohen en minister Donner en Hans van Mierlo in het Nederland van ooit wonen. "Al deze mensen horen thuis in Madurodam, mini-Nederland, onaangeraakt door de problemen van de echte wereld." Volgens mijn informatie wonen alledrie genoemde mannen in de randstad. Is dat ook het door Hirsi Ali zo verfoeide land van ooit?

Ze bedoelt het natuurlijk niet letterlijk.
In het 'echte' Land van Ooit te Drunen spelen behalve stoere ridders en prachtige jonkvrouwen de personages Trots en Treiter een belangrijke rol. Trots staat voor het goede en uiteraard is Treiter het symbool van het kwade. Kinderen hebben dat graag: duidelijke taal. Jip-en-Janneke-taal, zeg maar. Dat past dan wel weer goed bij de VVD. Zou Hirsi Ali daardoor geïnspireerd zijn? Wiegel is Treiter en ik, Ayaan, ben Trots. Was het maar zo eenvoudig. Van een politicus mag meer worden verwacht dan een simpel goed-fout-schema waarin mensen worden weggezet. Dat werkt bij kinderen tot een bepaalde leeftijd maar in de grote mensenwereld moet je toch echt met een sterker verhaal komen.