Godsdienstwaanzin, Odin is terug

Heel soms, niet vaak hoor, denk ik wel eens: "Zou er toch een Allesbestierende zijn, die van bovenaf alles regelt?" 'Iets' dat leiding geeft aan alles wat er gebeurt op Aarde en ver daarbuiten. Het lijkt me onwaarschijnlijk, maar toch. En wie of wat zou dat dan zijn. Een God van de katholieken, of God van één van de protestantse gemeenschappen, de God der Joden of misschien wel Allah of een presidium van Hindoestaanse Goden? Ik weet het niet hoor, maar er moet toch een Grote Regelaar zijn die Bush, Bin Laden of Kim Il Jung drijft in hun gelijk. En dan hebben we het over de grote politiek, maar ook in Nederland zijn er vele leiders die zich laten inspireren door het 'Iets'.

Het 'Iets' inspireert mensen, maar is ook verantwoordelijk voor de schepping in al zijn hoedanigheid. Het 'Iets' creëerde naast de mensen en de dieren ook de zee en het land, de woestijnen en de bergen, de zon, regen en wind. Wind??
Zou het 'Iets' dan ook verantwoordelijk zijn voor beestachtige stormen die uitgroeien tot verwoestende orkanen? Heeft het 'Iets' dan wellicht iets te maken met 'Wilma' en 'Katrina'. Wil de Goddelijke Regisseur de mensen daarmee iets duidelijk maken? Ik denk het niet, want wie het ook moge zijn, ik weiger te geloven dat God van welke christelijke gezindte, Allah, de Joodse God of welke Hindoestaanse God dan ook, verantwoordelijk gemaakt mag worden voor de desastreuze gevolgen van de orkanen in het Zuiden van de Verenigde Staten. En toch blijf ik me verbazen over de Bovennatuurlijke Krachten en meteorologische razernij die ieder najaar het Caraïbische gebied teisteren. Ieder jaar vaker en heftiger lijkt het wel. Ik ben er van overtuigd, dat moet een boodschap zijn. Maar welke boodschap en van wie?
En in een keer wist ik het. Het is Odin die verantwoordelijk is voor de boodschap en ik weet nu ook wat hij ons nederige mensen wil vertellen.

Wie is Odin eigenlijk? Een korte studie leert dat Odin de oppergod was bij de Germanen en later ook wel de Vikingen, waarbij al naar gelang de periode de naam nog wel eens veranderde. Odin is ook bekend onder de naam Wodan, Wortan of Wotan. Deze eenogige oppergod staat symbool voor oorlog, razernij en waanzin. Hij blies de strijdlust en/of waanzin bij anderen in. Hij liet anderen de boodschap brengen. Er is dus eigenlijk helemaal niet zoveel fantasie nodig om Odin verantwoordelijk te maken voor bijvoorbeeld de orkanen Wilma en Katrina. Twee Godinnen als secondanten van de oppergod.
Odin die zijn razernij toont bij de kust van de Verenigde Staten, maar ook bij de Japanners en de groeiende economische grootmacht China. Tijdens de orkanen werd de olie-industrie zwaar getroffen, als we tenminste uitgaan van de benzineprijzen als graadmeter.

Odin laat zien hoe woedend hij is over de teloorgang van de aarde door massaal gebruik van fossiele brandstoffen, met name olie. Odin laat zijn kracht zien, maar tevens een boodschap.
'Kijk eens hoe sterk ik ben, gebruik mijn (wind)kracht. Ik kan jullie gewone stervelingen straffen en laten beseffen hoe sterk ik ben. Je kunt het ook gebruiken. Geloof in mijn natuurlijke kracht.'

Vrij vertaald zou je kunnen zeggen, laat de olie-economie niet zo'n grote rol spelen en zoek naar andere energiebronnen. Maar zoals ik de column al begon: 'Zou er toch een Allesbestierende zijn, die van bovenaf alles regelt?' Ik denk het niet, het is af en toe, op sommige plekken gewoon klote weer.