Kutvrouwen

Ik - en met mij vele autochtone Nederlanders – hebben een verkeerd beeld van de islam en aanpalende culturen. Niet gaan sputteren; het is gewoon zo. Het is ook logisch, als je in een overwegend christelijk land geboren en opgegroeid bent. Je vangt wel eens wat op over de Koran, je leest wel eens wat over moslims en de cultuur in Verweggistan, maar je blijft een onwetende en je neigt tot generaliseren. En toch...

Dat besnijden van vrouwen, bijvoorbeeld. Typisch islamitisch? Volgens Amnesty International dateert het verschijnsel van vóór het ontstaan van de islam en, surprise, kent 80% van de totale moslimbevolking deze traditie niet.
Ehhh… Ik hoop dat dit gegeven klopt, ik heb er een beetje moeite mee. Dit klinkt voor mij hetzelfde als zou 80% van de Europese bevolking niet weten waar maandverband voor dient. Maar goed, ik hou er even rekening mee dat ik te Westers en te bevooroordeeld ben.

Toch schrik ik me de pleuris als ik op de Amnesty site lees: 'wereldwijd zijn er 135 miljoen besneden meisjes en vrouwen, per dag worden er grofweg 6000 besnijdenissen uitgevoerd.'
Ik ga evenwel proberen hier objectief tegenaan te kijken. Wat is 135 miljoen op een vrouwelijke wereldbevolking van meer dan 3 miljard? Niks toch? En daarbij: biologisch gezien is een vrouw weinig meer dan een broedmachine.
...Don't shoot the columnist! Zo denken wereldwijd een half miljard mannen er over!

De meeste besnijdenissen schijnen uitgevoerd te worden in de wat minder goed verlichte delen van Donker Afrika. Laat het dus een geruststelling zijn, lezer: de dochters van jouw Turkse of Marokkaanse buren zijn hoogstwaarschijnlijk niet besneden.
Heb je buren uit Somalië en Kenia (maar ook Jemen, Egypte, Oman en het Verenigd Arabisch Emiraat!), dan kan het zijn dat je hun dochters rond ziet lopen in een ‘passieve, bedeesde’ houding. De houding van een besneden vrouw. Wat ben ik toch Westers: ik zou namelijk verwachten dat die meisjes rondlopen met gebalde vuisten en bliksemende ogen. Ik zou als besneden vrouw een laaiende haat jegens mijn familie en de halve mannelijke wereldbevolking koesteren. Ik zou als besneden man al schreeuwen: m'n slobbertrui terug, idioten! Maar dat is mijn typisch kortzichtige inzicht. Want die meisjes weten niet beter of ze horen zo te zijn. Zouden ze zich nooit eens afvragen waarom ze dan niet besneden geboren worden?...
Nog maar een poging tot objectief en genuanceerd denken: de Afrikaanse vrouwen die in Nederland leven, zitten hier hoogstwaarschijnlijk omdat ze die besnijdenis wensten, en wisten, te ontvluchten…

Veel besnijdenissen worden uitgevoerd als het meisje nog heel jong is, vaak zonder verdoving en met een door één of ander humanitair hulpfonds geschonken zakmes (volgens Amnesty; voor het geval men denkt dat ik een te levendige fantasie heb). Besnijdenis kent echter gradaties. Sommige patriarchen – want laten we het woord ‘vader’ hier maar even niet gebruiken - eisen dat dochterliefs clitoris en labia geheel worden verwijderd, anderen nemen genoegen met een symbolisch mesprikje of sneetje.
Het waarom? Een besneden dochter verleent de patriarch aanzien. Een besneden dochter is rein. Een besneden echtgenote gaat er niet zo snel vandoor met de buurman. Een besneden vrouw is dociel en dat scheelt een hoop trammelant in zowel het ouderlijke huis als in het huis van haar toekomstige Heer en Meester.

Zoals ik het zie: de patriarch acht zichzelf Gods favoriet. De patriarch vindt zijn penis en ballen een schepping van wonderschone perfectie; een vagina daarentegen is ‘lelijk’. Erger nog: de schaamlippen van een onbesneden vrouw kunnen doorgroeien tot op de grond. Zo’n vrouw is ook gevaarlijk: de man die haar met zijn lullo beroert kan sterven, of zijn zoon, wanneer die tijdens de geboorte langs die 'wildgroei' moet. Dit is wetenschappelijk niet bewezen, maar menige patriarch gelooft er heilig in. Zoals de patriarch ook een beetje lijkt te geloven zelf God te zijn.
Zo kan men een patriarch horen zeggen:
“Besnijdenis verhoogt het genot.”
Voor de man. De patriarch is hier immers aan het woord. In wat informeler kringen laten mannen echter wel eens andere geluiden horen.
“Ik heb liever een onbesneden vrouw, gemeenschap met een besneden vrouw is bepaald geen pretje,” (na de komma even het streekgebonden equivalent van 'verdomme' invullen)
Nou, dat lijkt mij ook. Zo’n dood kutje is net een stuk opgerold schuurpapier. Maar ja, mijn typisch Westerse gedachten hè?

O ja, deze traditionele patriarchen-uitspraak is ook het vermelden waard:
“Een vrouw is pas na de besnijdenis een echte vrouw.”
Ik zeg even niets meer…

…maar ik heb een column af te maken: vrouwenbesnijdenis uitbannen, zoals Amnesty en Ayaan Hirsi Ali voorstaan? Ben je een haartje betoeterd! Want:
‘...Het besnijden wordt bijna altijd uitgevoerd door vrouwen. Die verwerven daar ook status mee. De meeste vrouwen zijn dus voorstander van besnijdenis.’
Hmm… Heet zoiets nou carrière- of overlevingsdrang?
‘...Voor veel mensen is vrouwenbesnijdenis een essentieel onderdeel van de identiteit, waardoor ze het gevoel hebben dat afschaffing zou leiden tot de algehele instorting van het tribale systeem.’
Precies! Wij Westerlingen, toch al overheersers en cultuurbarbaren eerste klas, moeten tribale systemen natuurlijk wel respecteren!

Nuanceren, DoubleU, nuanceren, zucht. Er is een excuus voor zulke opvattingen. De patriarch heeft dit allemaal geleerd van zijn vader. En die van zijn vader. En die van zijn vader. Al honderden, zo niet duizenden jaren weten de patriarchen niet beter dan dat zij er goed aan doen hun dochters lichamelijk te verminken en geestelijk te vermoorden. Zij zitten geketend in de boeien van hun eigen culturele erfenis.
En dan wil ik, domme arrogante Westerling, die cultuur nog effe voor het eind van het jaar door de firma Chris Verherbouw & Moos Gladstrijk BV onder handen genomen zien? Poeh.

Het was overigens een verrassing te ontdekken dat men in het geciviliseerde Engeland tot aan de jaren vijftig van de vorige eeuw geloofde dat vrouwen van hun hysterie (seksuele vraatzucht?) en andere geestesziektes konden genezen door middel van...precies; besnijdenis.

Leve de tradities.
Leve de man van tradities.

Ik wind er geen doekjes om: ik vind dit allemaal werkelijk om op te kotsen. Niet omdat het 'initialiseren' van meisjes en vrouwen een religieuze kwestie is of een culturele, oh nee. En ik heb respect voor tradities, o ja. Maar vrouwenbesnijdenis is niets meer dan een misdaad jegens de menselijkheid.

Knappe patriarch die mij genuanceerd kan laten denken.


©2004doubleu