Column: Wie wil Kezman nou ontvoeren?

Vandaag werd bekend dat de politie de ontvoering van PSV-spits Mateja Kezman heeft verijdeld. In verband met die zaak wordt een 59-jarige man uit Arnhem vastgehouden.

Wie wil Mateja Kezman nou ontvoeren? Je moet zo iemand in een auto proppen, meenemen naar een afgelegen plek en daar aan de muur vastketenen en, als het tegenzit, flink wat dagen verzorgen. En dan heb ik het niet alleen over dagelijks eten en drinken, sanitaire voorzieningen, en een pak speelkaarten. Nee, trainingsveld, een netje ballen en een fitnessruimte horen daar minstens ook bij. Want als de conditie achteruitgaat, komt dat de hoogte van het losgeld niet ten goede. Bovendien lijkt me die Kezman niet iemand waar je graag een hele dag mee doorbrengt, laat staan meerdere, in een schuurtje op een industrieterrein. De Joegoslavische maffia zou er achter zitten. Die schijnen als een der strijdende partijen ook een prominente rol te spelen in de oorlog die momenteel woedt in de Amsterdamse onderwereld. Maar ze weten toch zeker wel dat je met de ontvoering van Kezman in Amsterdam weinig pressie ontwikkelt mag ik hopen?
'Noe betale of wai skiete Kezman dood!'
'Wie?'
Nee, dat lijkt me geen reële optie.

Zou het Karel Aalbers zijn misschien? Een 59-jarige man uit Arnhem, volgens mij past de oud-voorzitter van Vitesse heel goed in dat profiel. Wat zou hij met Kezman willen? Aalbers draagt Vitesse nog altijd in zijn hart, maar werd enkele jaren geleden aan de kant gezet. Sindsdien sijpelden altijd geruchtjes door in de media dat Aalbers weer bezig was met enkele geldschieters, vaak gelinkt aan obscure sovjetstaten als Abchazië of Kirchizië, om de macht in Arnhem weer te grijpen. Het mag duidelijk zijn dat Vitesse momenteel naar adem hapt in de Holland Casino Eredivisie, dus wellicht denkt Aalbers met het losgeld voor Kezman een reddingsplan te financieren. Misschien denkt hij zelfs dat als niemand bereid is te betalen, hij Kezman gewoon het geelzwart van Vitesse om de schouders kan hangen om alsnog een plek in de eredivisie veilig te stellen.
Nee, ook dat lijkt me te ver gezocht.

Misschien heeft Kezman de boel wel zelf opgezet. Wat is dat nu voor krankzinnige gedachte, hoor ik je denken. Nou, zo krankzinning is dat niet. Herinneren we ons nog de acteur Jules Croiset die een ontvoering door neonazi's in scène had gezet? Mensen zijn tot de gekste dingen in staat. En die Kezman gaat niet zo lekker op het moment. Hij doet rare dingen, scheldt zijn elftalgenoten uit en grossiert in kaarten. Hij denkt dat hij een ster is en wil graag naar het buitenland, dat is bekend. Maar met de prestaties van PSV in de Champion's League wil dat niet zo vlotten. Kezman dreigt in het verdomhoekje te geraken en wil zich weer even in de schijnwerpers plaatsen. Dat heeft hij alvast voor elkaar. Of zou ook dat een te vermaledijd plan zijn?

Dan kan het niet anders zijn dan dat Peter R. De Vries erachter zit. En dan is het ook verklaarbaar dat de poging is verijdeld. Dan is er voldoende aandacht in de pers, er is geen schade, en ook voldoende onduidelijkheid om de menselijke honger naar informatie lekker warm te houden tot de volgende uitzending. Wanneer is de volgende uitzending? (Daar dribbelt de charmante assistente van de columnist al naar haar baasje met een papiertje waarop ongetwijfeld het antwoord staat). 23 oktober dames en heren! De vorige uitzending was 9 oktober. Daarin wist Peter R. de torenhoge kijkcijfers van zijn geruchtmakende eerdere uitzending met Charlie Blaffers nog redelijk te benaderen. Maar die kwestie lijkt nu uitgesabbeld en het leven met hoge kijkcijfers bevalt Peter R. eigenlijk wel. 10 oktober, een dag na de uitzending, vond in Amstelveen weer eens een afrekening plaats in het criminele circuit. Zes dagen later wordt bekend dat Kezman blij mag zijn nog vrij rond te lopen en over zes dagen horen we van Peter R. hoe het allemaal zit.
Maar dat is natuurlijk ook erg onwaarschijnlijk allemaal, en natuurlijk flauwekul. Trap er niet in hoor, mensen!