De Euro

Vanochtend zet ik mij, nietsvermoedend, achter de pc om eens vrolijk mijn meel te checken, een beetje op het forum rond te hangen en meer van dat soort futiele maar zeer interessante internetzaken. Al snel merk ik dat er iets niet klopt; er is geen cd binnen handbereik! Verstoken van muziek zet ik dan in godsnaam de radio maar aan, om mijn hersenen audieel te laten verkrachten door wat momenteel muziek wordt genoemd.
Ik slaak dan ook een zucht van verlichting wanneer mijn gehoor even rust vind in de reclame, maar al snel blijkt, ik heb te vroeg geslaakt.
Een Vriendelijke Vrouwenstem vraagt zich zoetsappig af of je van omrekenen van Euro naar Gulden mag delen door twee. (u wenst hier wiskundige kennis aan te wenden, mag dat?)
Joah, denkt mijn slaperige hoofd, iets van twee komma twee nul zeven drie of zo? Waaraan ik overigens niet zo veel heb, aangezien ik niet getraind ben op hoofdrekenen met drie cijfers achter de komma.
"Nee," vermaant de oh zo Vriendelijke Vrouwenstem mij, "want de Euro is meer waard."
En dan komt het!
Geleerde hoofden hebben kennelijk lang zitten nadenken over een manier om het voor ons, simpele burgers, makkelijker te maken om om te rekenen!
De Vriendelijke Vrouwenstem ratelt snel iets over delen door twee en dan tien procent er af trekken (of was het nou er bij tellen?)en ik probeer hard mee te doen, maar, denk ik, tien procent waarvan? Van het oorspronkelijke bedrag, of van de helft? Andersom schijnt het ook te werken, maar weer mijn vraag waar de tien procent nou bij (af?) moet en waarvan (op?) en hoe (op welk moment?) en zijn het tien Euro of tien Gulden procenten?
Ik ruk een rekenliniaal te voorschijn en start snel Exel op om duidelijk mijn berekeningen te noteren, ik zoek haastig naar rekenmachine en telraam, en probeer het oh zo makkelijke systeem te doorgronden.
Zenuwachtig kom ik vingers te kort om op te tellen en tenen om het er weer af te trekken, post-it papiertjes met half afgeronde, vreemde tien procent bedragen slingeren in luttele tijd door de hele kamer. Ik stort mij in de hogere mathematica, kom uit op ingewikkelde staartdelingen en tabellen, ik vloek als ik het Euro teken op mijn pc niet kan vinden, en gebruik daarvoor even een x, die ik later weer aanzie voor heel iets anders waardoor ik overnieuw met mijn berekeningen kan beginnen! Optrekken, aftellen, vermenigdelen en vereenvoudigvuldigen, hoe krijg ik dat allemaal in mijn hoofd? Ik ben maar een simpele huisvrouw! Moet ik straks al twintig minuten gaan staan hersengymnastieken bij de aanbieding van de week, want het makkelijke systeem is toch zo makkelijk nog niet?
Trillend en zinderend kom ik tot stilstand, met op een kladblaadje het, volgens mij, juiste antwoord van de oefenopgave; 8,93689264840 tot de drie en halve macht... Bezweet en vol afwachting staar ik bevend naar de radio. Oh machtige Vriendelijke Vrouwenstem, zeg mij dat ik het heb gehaald, zeg mij dat ik mij straks in de jungle van het verenigde europa zal kunnen redden! Help mij uit mijn twijfel, laat mij weten dat ik de nieuwe munteenheid heb doorgrond! Oh, V.V. laat mij niet langer smachten!
"Dat is dus twee gulden veertig."
Ze zegt het alsof het grappig is.
Verward, en met pure angst in mijn ogen kijk ik op.

Als iemand mij vandaag nog zoekt; ik ben Brussel aan het bestormen.