FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 augustus 2018

Tesla-eigenaar Musk aangeklaagd door speculanten

Het bedrijf Tesla en eigenaar Elon Musk zijn door investeerders aangeklaagd voor het mogelijk bewust manipuleren van de aandelen van het electrische autobedrijf.

Het begon allemaal met een tweet van Musk, waarin hij aangaf voldoende cash te hebben om alle aandelen van Tesla op te kopen en zo het bedrijf van de beurs af te halen. Musk meldde 420 dollar voor een aandeel te willen betalen. Op dat moment was een aandeel rond de 352 dollar waard, de aandeelhouders werden dus een winst van rond de zeventig dollar per aandeel in het vooruitzicht gesteld.


Elon Musk, links (Foto: Gettyimages)

De opmerkelijke tweet van Musk zorgde ervoor dat het aandeel Tesla enorm populair werd en binnen een dag 13 procent in waarde steeg. Later daalde de waarde weer naar een normalere prijs van 355 dollar, maar dat is toch nog meer dan drie dollar boven de waarde van vóór de tweet.

Speculanten, zogenaamde short sellers, waren kwaad en verloren door deze stijging flink veel geld. Short sellers lenen namelijk aandelen, verkopen die en hopen op een prijsdaling. Gebeurt dat ook, dan kopen ze de aandelen weer terug tegen een lagere prijs. Deze investeerders claimen voor honderden miljoenen aan dollars verloren te hebben door de actie van Musk en de daaruitvolgende stijging van het Tesla-aandeel.

Kalman Isaacs, één van de aanklagers, vindt dat Musk de tweet expres de wereld in stuurde om short sellers dwars te zitten, juist omdat zij hopen op een daling van de waarde van Musk's bedrijf. Tevens heeft Musk tot op heden nog geen bewijs geleverd dat hij die 420 dollar per aandeel ook daadwerkelijk kan betalen.

Tesla heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Steward ernstig mishandeld bij Ajax-Heracles

Tijdens de wedstrijd Ajax-Heracles zou volgens een ooggetuige een steward in elkaar zijn geslagen tijdens een vechtpartij. De steward is vervolgens gereanimeerd door ambulancepersoneel, meldt AT5.

Het voorval vond plaats in vak 124 aan de zuidkant van het stadion. Er onstond in het vak een opstootje en even later verloor een steward zijn bewustzijn. Daarna werd de steward gereanimeerd bij de ingang naast het vak waar een aantal witte doeken waren geplaatst. 

Of het opstootje en de reanimatie met elkaar te maken hebben kan de politie op dit moment nog niet bevestigen. Een woordvoerder van Ajax liet AT5 weten dat de steward met een zelfstandige hartslag naar het ziekenhuis is gebracht. 

Oud-Feyenoorder Buffel schittert eindelijk weer eens

Het is al een tijdje terug, maar een kleine vijftien jaar geleden was Thomas Buffel een van de betere spelers van Feyenoord. In 80 wedstrijden kwam hij tot 35 goals, sindsdien scoorde hij nooit meer tien goals in één seizoen.

Inmiddels is Buffel 37 jaar en via de Rangers, Cercle Brugge en negen jaar bij KRC Genk is hij nu bij Zulte Waregem terechtgekomen. Die club speelde zaterdagavond in de competitie thuis tegen Eupen, en Buffel was belangrijk: de veteraan scoorde in de 35e en 38e minuut, de eerste keer 3 augustus 2013 dat hij weer eens twee keer scoorde. Zulte won uiteindelijk met 4-0.

Uitslag Excelsior - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft bij zijn rentree in de Eredivisie meteen een punt gepakt. Op bezoek bij Excelsior werd het 1-1.

In de eerste helft was Excelsior de baas op het veld en dit resulteerd in een doelpunt van Mattheij. In de tweede helft was het beeld andersom en zorgde Smeets voor de gelijkmaker. Na de rode kaart van bruins werd druk van de ploeg uit Sittard nog groter maar gescoord werd er niet meer.

Excelsior

1 - 1

Fortuna Sittard

 32' Mattheij    54' Smeets
 
 Gele kaart: Koolwijk, Schouten, Mattheij, (Excelsior), Heerings, (Fortuna Sittard)
 Rode kaart: Bruins (57) (Excelsior),
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.250
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens (Damen/29)
Fortes
Mattheij
Matthys
Burnet
Schouten
Messaoud (Fermina/90 2)
Koolwijk
Anderson
Hadouir (v.d.Meer/78)
Bruins
  Koselev
Ciranni
Dammers
Heerings
Pinto
El Messaoudi
Diemers
Smeets (Vlijter/69)
Semedo
Novakovich
Hutten (Stokkers/81)

Uitslag PSV - FC Utrecht

PSV heeft in de Eredivisie in het openingsweekend meteen een voorsprong gepakt op de naar verwachting grootste concurrent voor de landstitel, Ajax. Waar de Amsterdammers niet verder kwamen dan 1-1 tegen Heracles won PSV zijn eerste wedstrijd wel, FC Utrecht werd met 4-0 verslagen.

Pereiro bracht de ploeg uit Eindhoven uit een vrije trap op voorsprong en de Uruguayaan was daarna nog twee keer dicht bij de 2-0, maar die kansen werden niet benut. Na rust werd er wel gescoord. Bergwijn verdubbelde de voorsprong en Lozano en Dumfries bepaalden de eindstand op 4-0.

PSV

4 - 0

FC Utrecht

 16' Pereiro
 57' Bergwijn
 77' Lozano
 80' Dumfries
   
 
 Gele kaart: Bergwijn, Hendrix, (PSV), Troupée, v.d.Maarel, (FC Utrecht)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.100
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario (Rigo/67)
Pereiro (Romero/81)
Hendrix
Bergwijn (Malen/ 86)
De Jong
Lozano
  Jensen
Troupée (v.Overeem/ 71)
Leeuwin
Janssen
v.d.Maarel
Guwara
Klaiber
Gustafson
Emanuelson (Gavory/ 81)
v.d.Streek
Kerk (Dessers/59)

IJtunnel afgesloten door brand

De IJtunnel in Amsterdam is voorlopig afgesloten in beide richtingen vanwege een brand in de technische ruimte. Dat meldt AT5 op haar website. 

De brand is in een bijgebouw op de Piet Heinkade ontstaan, wat precies de oorzaak is is niet duidelijk. Volgens de brandweer gaat het om een brand in de accupakketten. De brandweer is aanwezig en treedt samen met een elektromonteur op. Er is een schuimblusvoertuig ingezet om de brand te bestrijden.

Fenomeen Ingebrigtsen (17) pakt wéér EK-goud, drie medailles Nederland

In Berlijn is de voorlaatste dag van de Europese kampioenschappen atletiek van start gegaan. Op onder meer Eurosport, de NOS, BBC en Sporza kan de liefhebber genieten van een aantal fraaie finales, mét Nederlandse medaillekansen.

Om 20.12 uur lopen Lisanne de Witte en Madiea Ghafoor de finale van de 400 meter, waarop vooral De Witte een serieuze medaillekans heeft. Dafne Schippers en Jamile Samuel proberen om 20.45 uur op de 200 meter voor een verrassing te zorgen tegen de Britse topfavoriete Dina Asher-Smith, terwijl Benjamin de Haan daarna op de 5000 meter normaal gesproken niet echt in de medaillestrijd te zien zal zijn.

Het hele tijdschema, inclusief startlijsten en resultaten, is hier te vinden.

Update 20.20 uur
De Witte heeft op de 400 meter een knappe bronzen medaille gepakt. Dat deed de 25-jarige sprintster ook nog eens met een Nederlands record: ze snelde na 50,77 seconden over de streep, ruim twee tienden sneller dan de 50,96 waarmee ze eerder dit jaar al een twintig jaar oud record verbrak. Met 51,57 eindigde Ghafoor als achtste.

De Poolse Justyna Swiety-Ersetic greep het goud, maar moest wel tot het uiterste gaan. De pas recentelijk naar de 400 meter overgestapte Griekse Maria Belibasaki ging zo'n 398 meter aan de leiding, maar was daarna compleet leeg. Swiety-Ersetic won met 50,41 seconden, de snelste tijd gelopen door een Europese dit jaar, Belibasaki pakte met een Grieks record van 50,45 het zilver.

Update 20.35 uur
De 800 meter bij de mannen leverde goud op voor Adam Kszczot. De Pool wachtte tot het perfecte moment nadat de Fransman Pierre-Ambroise Bosse het tempo omhoog gooide. Dat moment kwam een meter of 200 voor de finish: Kszczot gooide de turbo aan en pakte met 1:44,59 zijn derde opeenvolgende Europese titel op de 800 meter.

De Zweed Andreas Kramer liep een nationaal record van 1:45,03 en pakte brons, Bosse sloeg een dubbele Poolse aanval op het brons nog nét af.

Update 20.50 uur
Op de 200 meter heeft Schippers niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Nederlandse wereldkampioene liep met 22,14 seconden haar beste tijd van het voor haar doen matige seizoen, maar dat was bij lange na niet genoeg om de absolute topfavoriete te kloppen: Asher-Smith snelde naar een wereldtijd van 21,89 seconden.

Er was meer Nederlands succes, want met een evenaring van haar persoonlijk record van 22,37 pakte Samuel brons, door de Zwitserse Mujinga Kambundji nog nipt van het lijf te houden.

Update 21.20 uur
Het is Jakob Ingebrigtsen wéér gelukt. De pas 17-jarige Noor won vrijdagavond op sensationele wijze de 1500 meter en deed daar nog geen 24 uur later een schep bovenop: hij pakte ook het goud op de 5000 meter.

In de slotfase openden Jakob en zijn oudere broer Henrik de aanval, waarna iedereen af moest haken. Ook Henrik kon het tempo van zijn kleine broer niet meer volgen en dus was er een tweede gouden medaille voor Jakob, die finishte in 13:17,06, een Europees record voor mannen onder 20 jaar.

Henrik pakte nog het zilver om het familiefeestje compleet te maken, door de Fransman Morhad Amdouni - die goud won op de tien kilometer - van zich af te houden. De Haan eindigde als 21e.

Update 21.25 uur
Duitsland heeft een feestje kunnen vieren op de tribunes, want er was goud voor hoogspringer Mateusz Przybylko. Hij kende een perfecte wedstrijd: tot en met 2,35 meter, wat goed bleek voor goud, sprong hij alle hoogtes in één keer. 

De jonge Wit-Rus Maksim Nedasekau was de enige die gelijke tred kon houden met de Duitser, zij het met wat moeite, maar hij bleef steken op 2,33 meter. Met 2,31m ging het brons naar de Rus Ilya Ivanyuk.

Douwe Amels eindigde met 2,19 meter als gedeeld achtste.

Update 21.40 uur
De 4x400 meter bij de mannen heeft een prachtige titel opgeleverd voor België. Dylan Borlée hield de schade goed beperkt, waarna Jonathan Borlée de Belgen volop in de race bracht. Kersvers wereldkampioen junioren Jonathan Sacoor liep de Brit Matthew Hudson-Smith, individueel Europees kampioen, vervolgens overtuigend naar huis en Kevin Borlée moest het afmaken.

Spanje lag ondertussen nog wel op kop, maar sprinter Bruno Hortelano ging te hard van start en viel in de slotfase terug. Borlée passeerde hem en snelde naar het goud, terwijl Martyn Rooney de Britten nog langs Spanje naar het zilver hielp.

Update 21.45 uur
Discuswerpster Sandra Perkovic heeft geschiedenis geschreven. De al jaren dominante Kroatische kende een zeer matige wedstrijd, maar één worp, haar vijfde, was wél goed: 67,62 meter en dat bleek goed genoeg voor goud. Perkovic won haar vijfde opeenvolgende Europese titel en dat presteerde nog geen enkele atleet, op welk onderdeel dan ook.

Duitsland was op Perkovic na duidelijk het sterkst. Veterane Nadine Müller pakte met 63,00 meter zilver, voor landgenote Shanice Craft (62,46 meter), terwijl de jonge Claudine Vita met 61,25 naast het podium greep.

Het verspringen bij de vrouwen was ondertussen maar een matige aangelegenheid, in elk geval wat prestaties betreft. Met 6,75 meter in haar derde sprong ging het goud naar thuisfavoriete Malaika Mihambo. Ze sprong daarmee twee centimeter verder dan Maryna Bekh uit Oekraïne, die in haar laatste poging tot 6,73 meter kwam.

Dat was voor Bekh reden tot groot feest, want krap een minuut eerder werd ze door de Britse Jazmin Sawyers op zes centimeter van het podium gesprongen. Sawyers greep met naar 6,67 meter zo alsnog naast de medailles, want haar landgenote Shara Proctor kwam dan weer tot 6,70 meter, waardoor er uiteindelijk acht centimeter zat tussen goud of niks.

Update 22.00 uur
De avond werd afgesloten met de 4x400 meter bij de vrouwen en dat leverde goud op voor Polen. Dat was uitermate knap, want Iga Baumgart-Witan en Justyna Swiety-Ersetic liepen nog geen twee uur eerder al de individuele 400 meter-finale - een bijzonder rare keuze van de toernooi-organisatie.

Slotloopster Swiety-Ersetic hield de Française Floria Guei en de Britse Eilidh Doyle van zich af, waardoor Polen goud kon vieren. Met 3:27,69 liep België een nationaal record en dat was goed voor een zeer knappe vierde plek.

Man overlijdt bij redden kind

Zaterdagmiddag is de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij uitgerukt nadat er een man bij "Paal 15 Westerslag" op Texel in de problemen was gekomen. De man was achter een kind aangezwommen dat in de problemen was geraakt. Hoewel het kind veilig aan wal werd gebracht, raakte de man bewusteloos bij zijn poging om het kind te redden.

Ambulancemedewerkers waren al begonnen met reanimeren wat even later werd overgenomen door het Mobiel Medisch Team van de opgeroepen traumahelikopter. Helaas had hun inzet niet het gewenste resultaat. De man overleed ter plaatse. 

Update 21:57 uur
Volgens de NOS is het slachtoffer een 50-jarige Duitser die zijn 10-jarige zoontje probeerde te redden. Er is slachtofferhulp voor moeder en kind ingezet. 

'Steward aangevallen tijdens wedstrijd Ajax-Heracles'

De NOS meldt dat tijdens de wedstrijd van Ajax tegen Heracles in de Johan Cruijf Arena een steward is aangevallen door een 'supporter'.

Volgens een ooggetuige werd de steward door een 'supporter' bij de keel gegrepen. Na minutenlange reanimatie is de steward met zelfstandige hartslag naar het ziekenhuis gebracht.

Gewonde bij steekpartij Schiedam

Bij een steekpartij aan de Cornelis Drebbelstraat in Schiedam-Oost is één persoon gewond geraakt. De politie doet onderzoek, zowel op de grond als vanuit de lucht. Ook de traumahelikopter is opgeroepen. 

Bij de steekpartij werd een stanleymes gebruikt, deze werd op de Dr. Zamenhofstraat aangetroffen. Volgens de fotograaf ter plaatse is er één lichtgewonde gevallen. 

De politie laat zojuist weten dat het slachtoffer een vrouw is. De dader is nog voortvluchtig. De toedracht van de steekpartij is nog onduidelijk. 

Van Schip wint KOGA Slag om Norg

Jan-Willem van Schip heeft de zevende editie van de KOGA Slag om Norg gewonnen. De wielrenner van Roompot-Nederlandse Loterij versloeg in de sprint zijn Amerikaanse medevluchter Robin Carpenter.

Hoogtepunten 2018 KOGA Slag om Norg (Bron: Youtube)

Vroeg in de wedstrijd was een kopgroep van zeven renners ontstaan. In de slotfase van de 190 kilometer lange wedstrijd over Drentse verharde en onverharde wegen wisten de Nederlander en Amerikaan weg te rijden bij de medevluchters. Op de finishstrook was Van Schip een maatje te groot voor de renner van Rally Cycling. Op de derde plaats eindigde Rick van Breda van de Monkey Town-ploeg.

Uitslag Ajax - Heracles Almelo

Ajax is in de eerste speelronde van de Eredivisie direct tegen puntenverlies aangelopen. Matthijs de Ligt redde vlak voor tijd een punt tegen Heracles Almelo: 1-1. 

Nooit eerder verspeelde Ajax twee Eredivisie-jaargangen op rij punten tijdens hun openingsduel. Met een verwoestende knal vond Kristoffer Peterson namens Heracles het net in de 84ste minuut. Een kopbal van De Ligt bracht Ajax in minuut 88 weer op gelijke hoogte.

Dusan Tadic (L) Donny van de Beek (M) en Heracles-player Adrian Dalmau (R). (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Dusan Tadic (L) Donny van de Beek (M) en Heracles-player Adrian Dalmau (R). (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

1 - 1

Heracles Almelo

 88' De Ligt    84' Peterson
 
 Gele kaart: Duarte, Blaswich, Breukers, Peterson (Heracles Almelo)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51959
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Wöber (F.de Jong/56)
v.d.Beek
Ziyech
Eiting
Neres (Labyad/85)
Sierhuis (Huntelaar/56)
Tadic
  Blaswich
Droste (Breukers/79)
Rossmann
Pröpper
v.Hintum (Czyborra/82)
Osman
Duarte
v.Nieff
Kuwas (Merkel/77)
Dalmau
Peterson

Unieke zege schansspringer Klimov

Schansspringer Evgeniy Klimov heeft zaterdag de vierde wedstrijd in de Zomer Grand Prix gewonnen. Voor de 24-jarige voormalig atleet in de noordse combinatie - waar hij vertrok omdat zijn langlaufkwaliteiten bij lange na niet genoeg waren - was het een historische zege: nooit eerder boekte een Rus een overwinning in de World Cup of de Grand Prix, alleen veteraan Dimitriy Vassiliev en de veel te jong overleden Pavel Karelin kwamen in de buurt.

Klimov haalde vooral met de eerste sprong flink uit. De Rus bouwde gelijk een serieuze voorsprong op ten opzichte van de Oostenrijker Daniel Huber en in de finaleronde wist hij dat met een keurige sprong vast te houden. De Oostenrijker eindigde zo als tweede, zijn eerste podium in de Grand Prix of de World Cup. De Tsjech Roman Koudelka was net te sterk voor de Sloveense tiener Timi Zajc en pakte de derde plaats.

De Polen Kamil Stoch en Piotr Zyla, de nummers één en twee in de Grand Prix, waren in Courchevel niet aanwezig.

Een dag eerder kwamen de vrouwen al in actie en daar was Sara Takanashi weer dominant als vanouds. De Japanse was in beide ronden duidelijk de beste en won voor de Sloveense Ema Klinec en landgenote Yuki Ito.

Uitslag Willem II - VVV-Venlo

Willem II heeft de eerste wedstrijd van het seizoen verloren. VVV-Venlo was in Tilburg met 0-1 te sterk. De goal kwam van de voet van Danny Post, die na een minuut of twintig raak schoot.

Het duel tussen Willem II en VVV-Venlo leverde ook het eerste afgekeurde doelpunt van het seizoen op. Na tussenkomst van de VAR - er werd hands geconstateerd - werd de gelijkmaker van Fran Sol afgekeurd.

Willem II

0 - 1

VVV-Venlo

    21' Post
 
Gele kaart: Sol (Willem II), Kum, Post (VVV-Venlo)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.800
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Dankerlui
Lewis
Heerkens
Palacios
Lieftink
Crowley
Llonch (Saddiki/76)
Croux
Sol
McGarry (Kolovos/63)
  Unnerstall
Kum
Promes
Röseler
Janssen
Rutten
Post
Susic
van Ooijen (Grot/74)
Seuntjens (Opoku/ 65)
Samuelsen (van Bruggen/81)

PSV haalt jeugdspeler Horváth weg bij Ajax

PSV neemt Olivér Horváth over van Ajax, zo meldt de Eindhovense club. De achttienjarige aanvaller heeft zich voor een seizoen verbonden.

Horváth begon zijn carrière in de jeugd van MTK Boedapest en maakte medio 2016 de overstap naar Ajax, waar hij achtereenvolgens in de Onder-17 en Onder-19 speelde. Horváth was deze zomer al eerder op proef bij PSV. De aanvaller sluit aan bij het PSV Onder-19 van trainer Ruud van Nistelrooij.

Horváth omschrijft zichzelf als een snelle buitenspeler met een goed linkerbeen. De vergelijking met zijn landgenoot Balázs Dzsudzsák is dan al snel gemaakt, beaamt hij op de clubsite van PSV. “Het is een hele goede speler die het hier in Eindhoven goed heeft gedaan. Ik probeer hetzelfde te bereiken als wat hij heeft bereikt.”

Hoofd jeugdopleiding Ernest Faber omschrijft Horváth als ‘een talentvolle, zeer snelle, aanvallend ingestelde speler die op de gehele linkerflank uit de voeten kan’. “Hij krijgt bij ons de kans om zijn talenten verder te ontwikkelen voortvloeiend uit een positieve stageperiode”, licht de sportbestuurder toe.

'AS Roma vindt Neres te duur en zoekt verder'

Ajax lijkt niet langer te hoeven vrezen voor een vertrek van David Neres. AS Roma zou hem te duur hebben bevonden en zoekt elders verder.

AS Roma greep eerder deze transferperiode naast Malcom en de Romeinen zijn nog altijd op zoek naar een versterking voor de rechterflank. Ajacied David Neres is een van de spelers die in de afgelopen weken in de Italiaanse pers in verband werd gebracht met een overstap naar de Eeuwige Stad, maar aan die belangstelling lijkt in de afgelopen dagen een einde te zijn gekomen.

De Telegraaf meldde woensdag nog dat Ajax een formeel bod van veertig miljoen euro op de Braziliaan heeft afgewezen en AS Roma laat het daar waarschijnlijk bij. Corriere dello Sport schrijft zaterdag namelijk dat technisch directeur Monchi verwacht dat Marc Overmars, zijn tegenhanger in de Johan Cruijff ArenA, minstens vijftig miljoen wil zien voor de vleugelspits en dat bedrag is de Spanjaard te gortig.

De interesse wordt nu waarschijnlijk verlegd naar Leon Bailey van Bayer Leverkusen, al is de verwachting dat hij ongeveer eenzelfde bedrag op moet leveren als Neres. Roma heeft daarnaast ook AC Milan-aanvaller Suso en Marlos van Shakhtar Donetsk op het oog. Eerstgenoemde is voor minder dan 35 miljoen euro op te pikken in het San Siro, maar kost doordat de Italiaanse voetbalbond bij binnenlandse transfers dure bankgaranties wil zien waarschijnlijk toch nog een flinke som extra.

Voor Marlos geldt dit probleem niet, maar de dertigjarige Braziliaan, die nog een jaar vastligt in Oekraïne, geldt met zijn dertig jaar echter als een plan-B en zou daardoor pas in beeld komen als het niet lukt om een andere optie in huis te halen. Het plan om andere opties als Quincy Promes of Florian Thauvin binnen te hengelen lijkt voorlopig door Monchi in de ijskast gezet. De sportbestuurder heeft nog tot 17 augustus om toe te slaan, aangezien de transferwindow in de Serie A dit jaar eerder op slot gaat.

Transgenders schrijven geschiedenis tijdens gouverneursverkiezingen VS

Een flink aantal transgenders doet dit jaar mee met de gouverneursverkiezingen in de Verenigde Staten. In drie staten kunnen kiezers hun stem uitbrengen op een transgender persoon van, uiteraard, de Democratische partij.

Kim Coco Iwamoto is verkiesbaar in Hawaii, Christine Hallquist heeft al een enorme bak met geld binnengesleept om haar nominatie in Vermont veilig te stellen en Alexandra Chandler is één van de tien Democratische kandidaten in Massachussetts.


Chris(-tine) Hallquist (Foto: Gettyimages)

"Ik erken de historische betekenis van mijn mogelijke uitverkiezing", aldus Hallquist, een man die graag een vrouw wil zijn. "Dat gezegd hebbende, de mensen in Vermont zullen vooral op mij stemmen vanwege mijn ideeën voor Vermont en niet omdat ik transgender ben."

Dit jaar hebben al 43 transgenders geprobeerd om op verschillende niveaus een politieke positie te verkrijgen, dit waren voornamelijk Democraten, maar er zaten ook een paar Onafhankelijken tussen en een aantal van de Green Party. Slechts vier van hen mochten door naar een volgende verkiezingsronde, zestien vielen af en de overige 23 doen in een latere verkiezing mee.

De meesten deden mee in liberale staten, maar sommigen durven ook in de 'hol van de leeuw' zichzelf te laten zien. In de conservatieve staat van Montana mag Amelia Marquez het bijvoorbeeld op gaan nemen tegen haar Republikeinse tegenstander.

Sommige kandidaten, zoals Hallquist en Iwamoto, krijgen geld van The National Center for Transgender Equality (NCTE), een non-profitorganisatie dat vecht voor gelijke rechten voor transgenders. "Natuurlijk willen we dat ze winnen", aldus Raffi Freedman-Gurspan van NCTE. "Maar winst of verlies, dit laat zien dat we bestaan en dat we ons zullen blijven uitspreken."

Corbyn huldigde Zwarte September-terroristen

Jeremy Corbyn, vriend van de Nederlandse PvdA en partijleider van het de Britse variant van die partij, lijkt wat moeite te hebben om af te komen van het stigma 'antisemiet' en maakt daarbovenop ietwat ongelukkige keuzes. Er zijn beelden opgedoken uit 2014 waarop de Labour-leider een gedenkkrans neerlegt bij een monument dat is opgedragen aan de terroristen die tijdens de Olympische Spelen van 1972 een kleine genocide pleegden op de ploeg uit Israël.

Op de foto's is te zien hoe Corbyn een krans vasthoudt waarop een huldebetuiging staat voor drie leden van de beruchte terreurclub Zwarte September; personen die verantwoordelijk waren voor de moord op 11 Israëlische atleten en een Duitse politieagent tijdens de Olympische Zomerspelen die in 1972 te München gehouden werden. De huldiging van deze martelaren vond plaats bij een monument in Tunesië.

Een andere foto laat zien hoe Corbyn op Islamitsche wijze staat te bidden op dezelfde locatie, samen met andere hoogwaardigheidsbekleders. De veelbesproken politicus beweerde eerder dat hij in Tunesië was om een bezoek te brengen aan een ander monument dat is opgedragen aan de slachtoffers van een Israëlische luchtaanval. Deze gedenksteen staat echter ongeveer 15 meter verwijderd van de plek waar Corbyn gefotografeerd is en lijkt een slecht uitgevoerde vorm van Takiyya te zijn.

Op de beelden is eveneens te zien dat Corbyn vlakbij het graf van PLO-kopstuk Atef Bseiso staat, een andere betrokkene van de slachting.

Corbyn heeft het politiek erg lastig, vanwege beschuldigingen van structureel antisemitisme binnen zijn partij.

Eerste DTM-zege voor Juncadella, Frijns 12e

Coureur Daniel Juncadella heeft zaterdag na 66 races eindelijk zijn eerste overwinning geboekt in de DTM. De Spaanse Mercedes-coureur was de beste in race één op het Britse Brands Hatch, waar Augusto Farfus en Lucas Auer hem vergezelden op het podium.

Juncadella pakte dit jaar al zijn eerste podiumplek en zijn eerste poleposition, waar hij zaterdag een tweede pole aan toe kon voegen. Hij kende echter een matige start en zag Auer en René Rast langszij komen. Kampioen Rast kwam na de eerste ronde, net als Robin Frijns en vier anderen, gelijk naar binnen voor de verplichte pitstop.

Leider Auer kwam in de negende ronde binnen, maar hij kon Juncadella en Auer - die iets eerder gestopt waren - op de koude banden niet achter zich houden. Juncadella werd vervolgens niet meer bedreigd en pakte met ruime voorsprong op Farfus de winst, terwijl Auer nog een paar tellen meer toe moest geven. Rast eindigde als vierde, voor Philipp Eng en kampioenschapsleider Gary Paffett.

Frijns kende een prima race en werkte zich na zijn stop op naar plek tien, maar Mike Rockenfeller en Jamie Green gingen de Audi-coureur in de slotfase voorbij. Zondag begint de tweede race om 14.30 uur, wederom live te zien op Ziggo Sport Racing.

Zilver voor judoka Van Dijke op Grand Prix in Budapest

Judoka Sanne van Dijke heeft bij de Grand Prix in Budapest zilver behaald in de klasse tot 70 kilogram. In de finale moest de Nederlandse zaterdag haar meerdere erkennen in de Japanse Saki Niizoe. Van Dijke verloor met ippon.

De Brabantse judoka begon haar wedstrijddag met winst op ippon tegen Elisavet Teltsidou (GRE), Emilie Sook (DEN) en Szabina Gercsak (HUN). In de halve finale scoorde Van Dijke in de laatste seconden waza-ari en verzerkerde daarmee haar plek voor de finale. In de eindstrijd ging het echter mis. 

Frank de Wit (-81 kg) en Sanne Vermeer (-63 kg) grepen in Budapest naast een bronzen medaille. De Wit verloor de partij om de medaille van de Zweed Robin Pacek. Vermeer verloor de partij om haar medaille van Agata Ozdoba-Blach uit Polen. In dezelfde categorie lag Juul Franssen er de eerste ronde uit. In de golden score won de Israëlische Gili Sharir met waza-ari van de Nederlandse.

Sam van ’t Westende en Kenneth Henneveld deden mee in de klasse tot 73 kilogram. Van ’t Westende won zijn eerste wedstrijd in de golden score op straffen van Robert Barwig (GER). Daarna stond de Nederlander tegenover Miklos Ungvari (HUN), die in de golden score met waza-ari te sterk bleek. Henneveld ging in de eerste ronde op ippon onderuit tegen de Portugees Nuno Saraiva.

Zondag is het de beurt aan de zwaargewichten. Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kg) en Tessie Savelkouls (+78 kg), Simeon Catharina (-100 kg), Jur Spijkers en Roy Meyer (+100 kg) zullen in actie komen. 

Tottenham en Chelsea beginnen het Engelse seizoen met een overwinning

Tottenham Hotspur en Chelsea zijn goed begonnen aan het nieuwe seizoen van de Premier League. De Spurs wonnen met 1-2 bij Newcastle United en Chelsea won op bezoek bij Huddersfield Town. 

Alle doelpunten bij Newcastle United - Tottenham Hotspur vielen in de eerste twintig minuten. De Spurs kwamen al na acht minuten op voorsprong via een doelpunt waarvoor de doellijntechnologie nodig was. Jan Vertonghen kopte van dichtbij tegen de onderkant van de lat, waarna de bal via doelman Martin Dubravka uit het doel leek te blijven. De videobeelden lieten een ander beeld zien.

Newcastle kwam snel langszij. Binnen drie minuten stond het alweer gelijk via Joselu. Middenvelder Dele Alli zette de Spurs na achttien minuten opnieuw op voorsprong met een rake kopbal, op aangeven van Serge Aurier. Verdere spectakel bleef uit, waardoor de club uit Londen de eerste drie punten binnen heeft. 

Huddersfield hield een half uur goed stand tegen Chelsea. In de 34e minuut was het dan toch raak. Pedro bracht de bal na een prima actie bij Willian, die zijn man passeerde en de bal voorgaf richting de tweede paal. Daar stond N'Golo Kanté, die via de grond raak volleerde: 0-1. Vlak na rust verdubbelde Chelsea de voorsprong. Christopher Schindler probeerde Marcos Alonso met een ultieme tackle van scoren te houden, maar was te laat en dus ging de bal op de stip. Jorginho schoot vervolgens vanaf elf meter raak. 

Pedro gooide vlak voor tijd de wedstrijd professioneel in het slot. De Spanjaard werd na een snelle counter bediend door invaller Eden Hazard en kon eenvoudig de derde Chelsea-treffer langs doelman Ben Hamer schuiven. 

Watford won thuis met 2-0 van Brighton. Bij de bezoekers begonnen AZ-aankoop en Alireza Jahanbakhsh Jürgen Locadia op de bank. Davy Pröpper speelde wel. Roberto Pereyra opende na 35 minuten met een fraaie volley de score. De thuisploeg, met Daryl Janmaat in de basis, verdubbelde in de 54e minuut de voorsprong. Pereyra scoorde opnieuw met een gekruld schot in de verre hoek. Twintig minuten voor tijd mocht Jahanbakhsh opdraven. Hij bracht Pröpper nog in stelling uit een corner, maar een comeback zat er niet meer in.

Uitslagen Premier League zaterdag
Newcastle United - Tottenham Hotspur 1-2
Bournemouth - Cardiff City 2-0
Fulham - Crystal Palace 0-2
Huddersfield Town - Chelsea 0-3
Watford - Brighton & Hove Albion 2-0
Wolverhampton Wanderers - Everton 2-2

'Homo erectus uitgestorven wegens 'luiheid' en slechte planning'

Het is een van de bekendste vroege mensachtige soorten: Homo erectus, die grofweg leefde van zo'n 1,8 miljoen jaar geleden tot ergens tussen 150.000 en 500.000 jaar geleden. Uit onderzoek van de Australian National University is nu gebleken dat de soort mogelijk is uitgestorven door een combinatie van luiheid en een uiterst slecht planningsvermogen.

Onderzoekers, geleid door Ceri Shipton, deden onderzoek op een locatie bij het Saoedi-Arabische Saffaqah, waar sporen van Homo erectus gevonden zijn. Daar werden stenen gereedschappen gevonden die vermoedelijk gemaakt zijn van steen uit de zeer nabije omgeving, inclusief stenen die van een nabije heuvel af zijn komen rollen.

De kwaliteit van de stenen voorwerpen was niet geweldig, terwijl er bovenop de heuvel veel betere steen te vinden was. "In plaats van even die heuvel op te lopen, gebruikten ze gewoon het slechtere spul wat afgebrokkeld was en naar beneden rolde", aldus Shipton. "Bovenop de heuvel vonden we geen enkel spoor wat ons zou wijzen op enige activiteit. Ze wisten dat er betere kwaliteit steen te vinden was, maar het leek ze weinig te kunnen schelen."

De vraag is natuurlijk of Homo erectus lui was of het simpelweg niet snapte, maar het lijkt erop dat de oude menssoort de strategie van de minste moeite gebruikte om aan gereedschappen en eten te komen. Dat is totaal anders dan de uiteindelijk toch meer succesvolle Homo sapiens (jij en ik) en Neanderthalers. Die soorten legden soms enorme afstanden af en beklommen bergen om aan goede materialen te komen, iets wat wij nu natuurlijk nog altijd doen - of eigenlijk laten doen.

Het grootste probleem van deze manier van leven door Homo erectus kwam toen het klimaat veranderde. Ze bleven dezelfde strategie gebruiken, gebruikten nog altijd dezelfde middelen en konden zich zo niet aanpassen aan de steeds droger wordende omgeving, tot het te laat was en ze uitstierven. 

"Ze keken enorm naar de korte termijn. Ze planden een paar uur, misschien eens een dag vooruit, terwijl Homo sapiens en Neanderthalers bijvoorbeeld op basis van de wisselende seizoenen migreerden. Die soorten planden dus misschien wel een heel jaar of nog langer vooruit", aldus Shipton. Luiheid, slechte planning of gewoon een te laag intellect, het heeft mogelijk allemaal bijgedragen aan de uiteindelijke dood van Homo erectus.

Man opgepakt na bedreiging jegens Gay Pride

Een 21-jarige man uit Antwerpen is vrijdag opgepakt na expliciete bedreigingen aan het adres van de Antwerp Pride. De man had in een tweet gesuggereerd om de deelnemers aan de optocht met een machinegeweer neer te schieten.

Afgelopen woensdag had de man deze bedreiging kenbaar gemaakt op Twitter. De tweet was gericht aan het adres van de politie, dus weinig moeite om zich te verbergen deed hij in ieder geval niet. De Antwerpse politie zag de bedreiging als serieus genoeg om een onderzoek in te stellen, en dat leidde tot vaststelling van de identiteit van de twitteraar en een huiszoeking, die gisteren plaatsvond.

De man werd thuis aangetroffen en erkende de schrijver van de omstreden tweet te zijn. Tijdens de huiszoeking werden eveneens een boksbeugel, meerdere verboden steekwapens en een vlag met een hakenkruis aangetroffen. De man is in hechtenis genomen en zal morgen voor de rechter-commissaris moeten verschijnen.

Man opgepakt na bedreiging jegens Gay Pride (Foto: pxhere.com)
Man opgepakt na bedreiging jegens Gay Pride (Foto: pxhere.com)

Dries Roelvink wil serieus genomen worden

Dries Roelvink (59) wil af van zijn imago als 'feestzanger'. Hij gaat zijn best doen om als serieuze artiest bekend te staan. Dat vertelt hij in de Volkskrant, meldt AT5.

Roelvink maakt er geen geheim van dat hij veel van zijn eigen liedjes maar niets vindt. En daarom is het tijd voor een 'herpositionering', vertelt hij. Want nu kennen de meeste mensen hem toch vooral van de knalgele ballenknijper.

'Wat me nog het meest dwarszit, is dat ik mijn kwaliteiten als zanger nog steeds moet bewijzen. Ik hoop dat het me lukt om na de herpositionering met een lied te komen waarvan heel Nederland zegt: wat zingt hij dit vreselijk mooi, ik krijg er kippenvel van', zegt Roelvink.

De zanger wil liedjes maken die doen denken aan de stijl van Tom Jones en Humperdinck. 'Ik word 1 januari 60, ik wil deze stap nog één keer proberen te maken. Het is een laatste kans. Er zijn theaters die interesse hebben getoond in een tournee na Paradiso en ik mag met het Metropool Orkest twee nieuwe nummers opnemen. Als mensen die nummers slecht vinden, zou dat een enorme teleurstelling zijn.'

Mocht de herpositionering mislukken, dan staat Roelvink vervolgens weer de fuifnummers van een feestzanger te zingen. Muziek die hij zelf niet zo boeiend vindt. 'Dat zou dan de tragedie van mijn leven zijn', aldus Roelvink.

FvD wil opheldering over Turkse weekendscholen

Forum voor Democratie gaat het stadsbestuur vragen stellen over het bericht dat Turkije bezig is met het opzetten van weekendscholen in Nederland, meldt AT5.

Gistermiddag berichtte de NOS over het weekendscholenproject van de Turkse overheid. In verschillende landen, waaronder Nederland, zouden inwoners met een Turkse achtergrond ongeveer vijf uur per weekend les krijgen. De lessen gaan onder andere over de Turkse taal, geschiedenis en de islam. 

'Zulke indoctrinatie is zeer schadelijk voor jonge Amsterdamse Turken', reageert Forum voor Democratie vandaag op Twitter. De partij vroeg eerder al om opheldering over weekendscholen voor Syrische statushouders en voegt daar vragen over de Turkse weekendscholen bij.

Verschillende landelijke partijen heben zich ook uitgesproken tegen de Turkse weekendscholen. Ze vrezen onder meer dat president Erdogan zo invloed wil uitoefenen op Nederlanders met een Turks paspoort. Waar de lessen straks worden gegeven is vooralsnog niet duidelijk.

Nieuwe aanklacht tegen Jelle Brandt Corstius

Gijs van Dam heeft opnieuw een aanklacht wegens smaad ingediend tegen Jelle Brandt Corstius. Dat zegt zijn advocaat Peter Plasman. Eerder besloot het OM om geen van beide mannen te vervolgen. Dat meldt AT5 op haar website. 

Jelle Brandt Corstius schreef vorig jaar dat hij gedrogeerd en verkracht was door Gijs van Dam. Dat zou zich vijftien jaar eerder hebben afgespeeld. Van Dam ontkende het verhaal. Het leverde een mediarel op en beide mannen deden aangifte tegen elkaar.

Het Openbaar Ministerie besloot vorige maand niemand te vervolgen in de zaak, maar nu heeft Van Dam opnieuw een aanklacht ingediend tegen Brandt Corstius. Dat zegt zijn advocaat Peter Plasman vandaag in Trouw. Aanleiding voor de nieuwe aanklacht is de reactie die Brandt Corstius schreef na het nieuws dat het OM geen van beide mannen zou vervolgen.

Daarin doet hij volgens Plasman 'er nog een schepje bovenop door Gijs van Dam in één adem te noemen met de beweerde serieverkrachters Weinstein en Cosby'. Er zouden nog meer onwaarheden in staan. 'Dat is, als je het mij vraagt, één grote, valse getuigenis. Alweer. We hebben inmiddels een nieuwe aanklacht wegens smaad bij de officier van justitie ingediend', zegt Plasman.

Ook vecht de advocaat de besllissing van het OM aan om niets te doen met de eerste aangifte. 'De aantijging blijft. Voor altijd', zegt hij over de beschuldiging aan het adres van Van Dam.

Katja Schuurman gaat trouwen

Ze zijn al twee jaar verloofd en nu is er ook eindelijk een trouwdatum. Katja Schuurman (43) en haar veertien jaar jongere vriend Freek van Noortwijk geven elkaar komend voorjaar het ja-woord, meldt AT5.

Dat onthulde Schuurman gisteren in RTL Boulevard. 'Het zat er al hartstikke aan te komen, alleen ja, weet je, het heeft ook geen haast. Het is ook heel leuk om verloofd te zijn', vertelde ze. 'We hebben een locatie, een jurk, een seizoen... dus ja.'

Schuurman deed de onthulling op het podium van het DeLaMar Theater, waar ze vanaf dit weekend op de planken staat in de voorsteling Blind Date. Haar tegenspeler is haar ex-man Thijs Römer, met wie zij ook een kind heeft. 'Ik verheug me erop, ik ben erbij', reageerde Römer.

Ook Bridget Maasland mag komen. De presentatrice was bij het vorige huwelijk van Schuurman niet uitgenodigd. Dat zou op aanraden van Römer zijn geweest. Volgens Maasland heeft Schuurman daar heel erg spijt van.

Wereldtitel voor zeilsters Bekkering en Duetz in de 49FX-klasse

Opnieuw succes voor de Nederlandse zeilers op het WK zeilen in het Deense Aarhus. Annemiek Bekkering en Annette Duetz wonnen verrassend het goud in de 49FX-klasse. Het Nederlands koppel werd tweede in de medalrace en dat was goed voldoende voor het goud.

Bekkering en Duetz begonnen als derde aan de medalrace met een ruime achterstand op Frank en Lorena Abicht uit Oostenrijk. De Oostenrijkse dames werden laatste in de medalrace mede doordat hun boot omsloeg.

Ook doordat de Britse boot van Sophie Weguelin/ Sophie Ainsworth niet verder kwam dan een zesde plaats in de medalrace ging het goud naar Nederland.

De afsluitende medalrace werd gewonnen trouwens gewonnen door de Nederlanders Odile van Aanholt en Marieke Jongens, die het WK daardoor afsloten met een zesde plaats.

Bekkering en Duetz pakken goud. (PRO SHOTS/Watersportverbond)
Bekkering en Duetz pakken goud. (PRO SHOTS/Watersportverbond)

Marquez op 0,002 seconden naar poleposition GP van Oostenrijk

MotoGP-coureur Marc Marquez heeft net als vorig jaar de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Oostenrijk. Op de Red Bull Ring was de Honda-rijder de snelste, maar veel scheelde het bepaald niet: Andrea Dovizisio was op zijn Ducati welgeteld 0,002 seconden langzamer.

Dovizioso ziet zondag teamgenoot Jorge Lorenzo naast zich staan op de eerste rij. Danilo Petrucci (Ducati), Cal Crutchlow (Honda) en Johann Zarco (Yamaha) vormen de tweede rij, voor Tito Rabat (Ducati), Andrea Iannone (Suzuki) en Dani Pedrosa (Honda). De fabrieks-Yamaha's van Maverick Viñales en Valentino Rossi kwamen niet verder dan de elfde en veertiende startplek.

In de Moto2 strijden Francesco Bagnaia en Miguel Oliveira om de wereldtitel en die twee staken zaterdag dan ook boven de rest uit. De pole was voor Bagnaia, die 0,310 seconden rapper was dan de Portugese kampioenschapsleider. Fabio Quartararo vergezelt het tweetal op de eerste startrij, Bo Bendsneyder vertrekt vanaf de 27e plek.

Marco Bezzecchi staat bovenaan de titelstrijd in de Moto3, maar poleposition pakte hij nog nooit. Tot zaterdag, want in Oostenrijk was hij 0,078 seconden sneller dan Jorge Martin, die nog nauwelijks hersteld is van een blessure en dus al grote indruk maakte. Albert Arenas eindigde op gepaste afstand op de derde plek en vertrekt zondag van zijn beste startpositie ooit.

Om 11.00 uur gaat de Moto3 van start, zoals gewoonlijk gevolgd door de Moto2 om 12.20 uur en de MotoGP om 14.00 uur.

Chemiereus moet 253 miljoen betalen aan kankerpatiënt

Voormalig conciërge Dewayne Johnson is nog maar 46 jaar, maar hij is doodziek: de beste man heeft een zeldzame vorm van lymfeklierkanker en heeft volgens zijn artsen niet lang meer te leven. Volgens Johnson en zijn advocaat is er maar één schuldige: chemiereus Monsanto, producent van onkruidverdelger Roundup.

Roundup bevat zoals veel van dergelijke middelen glyfosaat en dat zou kankerverwekkend zijn. Monsanto zegt van niet en wijst daarmee naar tientallen jaren aan studies, terwijl de Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA eerder al oordeelde dat er onvoldoende bewijs is dat het middel kankerverwekkend is. De Europese Unie besloot de vergunning om het spul te gebruiken vervolgens met vijf jaar te verlengen. Een in kanker gespecialiseerd onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie, IARC, oordeelde juist weer dat het middel 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is.

Ondanks de onduidelijkheid lopen er duizenden zaken tegen Monsanto, met name vanwege Roundup. Die van Johnson is de eerste en zijn advocaat, Brent Wisner, vroeg om een duidelijke uitspraak: "We willen een uitspraak die de wereld daadwerkelijk kan veranderen." Volgens de advocaat van Johnson wist Monsanto van het risico op kanker, maar werd die informatie bewust achtergehouden. 

Volgens advocaat Wisner toonden interne documenten van het bedrijf aan dat 'Monsanto al decennialang wist van de kankerverwekkende risico's van glyfosaat en specifiek het middel Roundup'. Wisner riep het chemiebedrijf op om de veiligheid van de consumenten boven de winst te plaatsen. De jury hoorde vier weken lang getuigenissen aan van onder meer artsen, onderzoekers en statistici, die het er niet helemaal over eens waren of het middel nou wel of niet kankerverwekkend is.

Ondertussen ging de gezondheid van Johnson, die Roundup een keer of dertig per jaar gebruikte, flink achteruit. Zijn rechtszaak werd daarom versneld behandeld en vrijdag volgde de uitspraak in San Francisco: Monsanto moet 289 miljoen dollar - omgerekend zo'n 253 miljoen euro - aan schadevergoeding betalen aan Johnson. De multinational gaat nog in beroep tegen de uitspraak.

EK-goud voor openwaterzwemmers op estafette

De openwaterzwemmers Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal, Pepijn Smits en Ferry Weertman hebben bij de Europese kampioenschappen in Loch Lomond het goud gepakt op de 5 kilometer estafette. Weertman was in een sprint om het goud net iets sneller dan de Duitser Florian Wellbrock.

Oranje begon, in tegenstelling tot de meeste andere landen, met de dames. Vermeulen ging als eerste het water in, gevolgd door Van Rouwendaal. Halverwege lag de ploeg op de zevende plaats. Daarna was het aan de mannen. Smits zwom naar de tweede plaats, waarna Weertman het moest afmaken voor de Nederlandse ploeg. Met nog 500 meter te gaan kwam de winnaar van het EK goud op de tien kilometer langszij bij Wellbrock, die goud won op de 1500 meter.

In een spannende sprint tikte Weertman zes tienden van een seconde eerder aan dan de Duister, waardoor Nederland het goud pakte voor Duitsland. Het brons ging naar Frankrijk op meer dan elf seconden van Nederland.

Voor de Nederlandse ploeg was het alweer het vierde goud in het openwater. Eerder won Van Rouwendaal al het goud op de vijf en tien kilometer bij de vrouwen, terwijl Weertman het goud pakte op de tien kilometer bij de mannen. Zondag staat nog de 25 kilometer op het programma bij de mannen en de vrouwen.

'Facebook schuldig aan dood migranten'

Migranten worden met behulp van Facebook 'de dood in gedreven'. Deze harde woorden worden door een topofficial van de Britse politie geuit.

Facebook weigert namelijk om pagina's die bedoeld zijn om migranten en mensensmokkelaars bij elkaar te brengen, te verwijderen. Inmiddels zijn er al ongeveer achthonderd pagina's geïdentificeerd die gelinked worden aan criminele organisaties. Op 3 augustus bracht de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, een rapport uit waaruit bleek dat dit jaar al vijftienhonderd migranten in de Middellandse Zee verdronken zijn.


Facebookslachtoffers die het overleefd hebben (Foto: Gettyimages)

Tom Dowdall, van de Britse National Crime Agency: "We hebben sinds 2016 al 800 pagina's gevonden die betrokken zijn bij massale illegale migratie. De pagina's bieden boten aan, documenten en transport. Voor ons is het duidelijk dat dit georganiseerde criminaliteit betreft. Die migranten hebben zo'n app op hun telefoon die ze dagelijks gebruiken, maar hen de dood in stuurt."

Facebook reageert niet voldoende, volgens Dowdall. "Facebook heeft van die mooie algoritmes waarmee ze prachtige patronen kunnen herkennen en zien hoe iedereen zijn dag invult. En dit is niet anders bij de illegale migranten, er zullen patronen herkenbaar moeten zijn. Facebook zal die kunnen herkennen en we zullen toch echt hun medewerking nodig hebben om die pagina's aan te pakken."

Facebook reageerde op de opmerkingen van de Britse politiebaas. "Mensensmokkel is illegaal en elke persoon, pagina of groep die zich hiermee inlaat zal verwijderd worden. We werken al samen met de overheidsdiensten, inclusief Europol, om dit soort illegaliteit aan te pakken."

Het aantal migranten dat Europa via de Middellandse Zee probeert te bereiken daalt inmiddels gestaag. Was dat in 2015 nog een aantal van één miljoen, in 2016 was dat aantal al gedaald naar zo'n 350.000 tot ruim 171.000 in 2017. In 2018 zijn tot nu toe 58.000 migranten aangespoeld, op zoek naar een beter leven.

Vermoedelijk geen opzet bij aanrijding op terras

Bij een aanrijding op een terras aan de Meiveld in Veldhoven zijn vrijdagmiddag rond 16.45 uur vier mensen licht gewond geraakt. De bestuurder van de wagen die het terras op reed is aangehouden en verhoord. Er is vermoedelijk geen sprake van opzet.

Rond 16.45 uur reed een 62-jarige automobilist uit Veldhoven het terras van een horecagelegenheid op met zijn personenwagen. Op dat moment zaten diverse gasten daar iets te eten of te drinken. De bestuurder reed vervolgens achteruit het terras af en kwam aan de overzijde van het plein tegen een bloempot tot stilstand. Op het terras zijn vier personen door de aanrijding (licht) gewond geraakt. Zij zijn voor een controle met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Geen opzet
De bestuurder werd door de gealarmeerde politie aangehouden. Hij is op het politiebureau verhoord. Uit onderzoek ter plaatse bleek dat de man, voordat hij het terras op reed, vermoedelijk ook een ijzeren hek heeft geramd in een steegje dat toegang geeft tot de Meiveld. De eerste voorlopige resultaten van het onderzoek wijzen erop dat er geen sprake is van opzet.

De politie houdt er ernstig rekening mee dat de verklaring in de medische of psychische gesteldheid van de man tijdens het incident moet worden gezocht. Er is voor de zekerheid een bloedproef gedaan en het rijbewijs van de man is ingevorderd. De man zit niet langer vast, hij is vrijdagavond na verhoor heengezonden.

Verder onderzoek
De politie doet uiteraard nog verder onderzoek naar de exacte oorzaak van de aanrijding. Daarbij worden er verschillende getuigen gehoord en moeten de definitieve resultaten van het technische onderzoek nader bestudeerd worden. Ook wordt gezocht naar bruikbare camerabeelden in de omgeving die het incident gefilmd hebben.

Vermoedelijk geen opzet bij aanrijding op terras (Foto: stockfoto politie.nl)
Vermoedelijk geen opzet bij aanrijding op terras (Foto: stockfoto politie.nl)

EK-goud voor BMX'ster Smulders, Harmsen 6e

Op het Europees kampioenschap BMX in Glasgow hebben bij de mannen vijf van de acht Nederlandse mannen zich geplaatst voor de kwartfinales. In de achtste finales ging het, net als in de kwart- en halve finales, om het bereiken van een plek in de top-4.

Mitchel Schotman pakte in de eerste achtste finale de vierde plek, precies voldoende, terwijl Kevin van de Groenendaal sneuvelde. Niek Kimmann, Joris Harmsen en Robin Dijk haalden het allemaal in de derde achtste finale, waarin Niels Bensink en Justin Kimmann uitgeschakeld werden. Dave van der Burg kwam in de vierde achtste finale in actie en werd daarin vrij simpel tweede.

De liefhebber kan het dagje BMX hier live volgen, met verder nog in de aanbieding de kwartfinales, halve finales en finale bij de mannen en de halve finales - met vijf Nederlandse dames - en de finale bij de vrouwen.

Update 12.10 uur
Drie van de vijf Nederlanders hebben zich geplaatst voor de halve finales. Dijk eindigde als vijfde en laatste in zijn kwartfinale, waar de top-4 nodig was. Harmsen pakte een vierde plek door de dus uitgeschakelde Schotman te verslaan. Niek Kimmann en Van der Burg hadden het simpel: de Noor Tore Navrestad ging hard onderuit, waardoor simpelweg finishen voldoende was.

Update 12.50 uur
Bij de vrouwen hebben vier van de vijf Nederlandse deelneemsters zich geplaatst voor de finale. Laura Smulders was weer oppermachtig in haar halve finale en won voor Judy Baauw, terwijl Manon Veenstra met plek vier ook de eindstrijd haalde. Merel Smulders eindigde in haar halve finale als vierde door de Française Camille Maire in de laatste meters nog te kloppen en dus staat ook zij in de finale. Ruby Huisman startte de halve finale niet.

Update 13.00 uur
Bij de mannen heeft alleen Harmsen zich geplaatst voor de finale, door een derde plek in zijn halve finale. Kimmann ging in zijn halve finale al vroeg in de fout en was kansloos, Van der Burg kwam er simpelweg niet aan te pas en werd zevende.

Update 13.35 uur
De vrouwenfinale heeft goud opgeleverd voor Laura Smulders. De regerend wereldkampioene nam al snel de leiding en stond die niet meer af, ook niet na een aanval van de Deense Simone Christensen. Yaroslava Bondarenko uit Rusland pakte brons door Merel Smulders van het lijf te houden. Veenstra werd zevende, Baauw ging nog voor de eerste bocht hard onderuit, maar kon wel weer op haar fiets stappen om zo alsnog te finishen.

Update 13.45 uur
Het goud bij de mannen is gewonnen door Kyle Evans, die een Brits 1-2'tje aanvoerde: zilver was er voor de pas 18-jarige Kye Whyte. Daar zat wel een goed stukje geluk bij, want de Zwitser David Graf, die aanvankelijk de sterkste leek, ging bijna onderuit en hield het halve veld op, waar vooral Whyte perfect van profiteerde. Wereldkampioen Sylvain André uit Frankrijk pakte brons, Harmsen eindigde als zesde.

Dubbel Spaans snelwandelgoud op EK in Berlijn

Op de Europese kampioenschappen atletiek in Berlijn heeft Spanje zaterdagochtend dubbel goud gepakt bij het snelwandelen. De 20 kilometer stond voor zowel de mannen als de vrouwen op het programma en de twee wedstrijden startten ook nog eens tegelijkertijd - de mannen zouden pas na de vrouwenwedstrijd starten, maar door een gaslek liep het programma vertraging op.

Bij de vrouwen was het de jonge Litouwse Zivile Vaiciukeviciute die aanvankelijk een tijd de leiding had, maar zij werd bijgehaald door de niet veel oudere - maar toch al ervaren - Tsjechische Anezka Drahotova. Zij was lang sterk op weg, maar uiteindelijk was het de Spaanse Maria Perez, zelf ook nog maar 22 jaren jong, die langszij kwam en in een kampioenschapsrecord van 1:26,36 uur naar het goud wandelde, voor Drahotova en de Italiaanse Antonella Palmisano.

Bij de mannen duurde het lang voor er echt een duidelijk beeld begon te ontstaan, want lange tijd bleef een grote groep samen. De Spanjaarden Alvaro Martin en Diego Garcia openden in de laatste kilometers de aanval en alleen de Rus Vasiliy Mizinov kon volgen. Martin liep in de beslissende fase weg bij de rest en pakte in 1:20,42 het goud. Op zes seconden eindigde Garcia met zilver door Mizinov net te kloppen, terwijl de Italiaan Massimo Stano één seconde naast het brons greep.

Europa's g-spot gespot

Een opmerkelijke campagne moet de hoofdstad van Litouwen, Vilnius, gaan promoten. "Niemand weet waar het is, maar als je 'm vindt, dan is het geweldig - 'Vilnius, de g-spot van Europa" Zo luidt de tekst op de campagneposter waarop een kennelijk klaarkomende vrouw te zien valt die een laken vastgrijpt  waarop de kaart van Europa staat afgebeeld. 

De Litouwse premier Saulius Skvernelis vind het een 'vreemde campagne' maar volgens hem gaat deze niet over de schreef. Wel had de timing beter gekund wat hem betreft, aangezien de Paus binnenkort op bezoek komt: "Het is een belangrijk bezoek voor Litouwen. Dus misschien had het wat beter moeten worden afgestemd, maar het is de beslissing van Vilnius geweest."

De overheid had Vilnius gevraagd om de campagne uit te stellen tot na het bezoek van de paus eind september, maar daar had de stad dus geen boodschap aan. Naast de opmerkelijke campagneposter zijn er ook enkele korte video's opgenomen. 

MLB: Red Sox winnen spektakelstuk tegen Orioles

De honkballers van de Boston Red Sox hebben vrijdagavond een fraaie overwinning geboekt op bezoek bij de Baltimore Orioles. Het werd een waar spektakelstuk, waarin maar liefst 31 runs werden gescoord: 12-19.

In de eerste inning sloeg Xander Bogaerts zijn ploeg met een 3-run homerun direct op een 0-3 voorsprong, maar de Orioles vochten terug: vier runs in de tweede en vier runs in de derde inning zorgden voor een 8-3 voorsprong voor de thuisploeg.

Toch gaven de Red Sox niet op en zij scoorden na twee runs in de vierde inning op hun beurt dan weer zes runs in de zesde inning, gevolgd door twee van de Orioles: 10-11. Een 3-run homerun van Andrew Benintendi zorgde voor een 10-14 voorsprong, wat de Red Sox uiteindelijk uit konden breiden naar 12-19.

De Texas Rangers speelden in New York tegen de Yankees en daar maakte vooral de 23-jarige Dominicaanse rookie Ronald Guzman indruk: hij sloeg maar liefst drie homeruns en hielp de Rangers zo naar een 7-12 overwinning.

Uitslagen MLB vrijdag
Chicago Cubs - Washington Nationals 3-2
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 12-19
New York Yankees - Texas Rangers 7-12
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 0-7
Cincinnati Reds - Arizona Diamondbacks 3-0
Detroit Tigers - Minnesota Twins 5-3
Miami Marlins - New York Mets 2-6
Atlanta Braves - Milwaukee Brewers 10-1
Chicago White Sox - Cleveland Indians 1-0
Houston Astros - Seattle Mariners 2-5
Kansas City Royals - St.Louis Cardinals 0-7
Colorado Rockies - Los Angeles Dodgers 5-4
Los Angeles Angels - Oakland Athletics 4-3
San Diego Padres - Philadelphia Phillies 2-0
San Francisco Giants - Pittsburgh Pirates 13-10

Orioles - Red Sox (Bron: YouTube)

Krantenbezorger mishandeld en beroofd

Een 55-jarige inwoner van Zundert werd zaterdagochtend op brute wijze door twee jonge mannen overvallen. Zij stalen onder meer zijn telefoon en portemonnee.

Rond vijf uur in de ochtend was het slachtoffer bezig met zijn krantenwijk in de Willem Passtoorsstraat in Zundert. Daar werd hij plots benaderd door twee jonge mannen op de fiets. Die kwamen op hem af, waarna ze hem sloegen en trapten tot hij op de grond viel. Daarbij werden onder meer zijn telefoon, portemonnee en paspoort weggenomen.

Op het moment dat een van de daders nog op het slachtoffer zat, hoorde een bewoonster van de Willem Passtoorsstraat het gegil van het slachtoffer. Zij ging poolshoogte nemen en riep de overvallers aan. Die gingen zij er toen op de fiets vandoor in de richting van de Kapellekeweg / Akkermolenweg. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht.

De twee daders werden omschreven als blanke mannen van rond de 20 jaar oud. Zij hadden een mager tot normaal postuur. Een van hen had kort donker haar, terwijl de andere donkerblond lang haar had. Deze laatse was ook degene die op het slachtoffer zat en hem sloeg op het moment dat de getuige naar buiten kwam. Hij droeg een licht kleurig vest.

Ophef om moslima-uitspraken Boris Johnson

In Groot-Brittannië is opschudding ontstaan na een column van de voormalige Conservatieve minister Boris Johnson. Daarin vergeleek hij gesluierde moslima's met brievenbussen en bankrovers. Mogelijk bedoeld als openingssalvo voor een leiderschapsstrijd, lijkt Johnson er partijregels mee te hebben overtreden en er wacht hem nu een officieel onderzoek. Maar er klinken geluiden dat de ophef Johnson en de rechterpartijvleugel alleen maar in de kaart speelt. Premier Theresa May krijgt het verwijt dat ze de kwestie eerder in de kiem had moeten smoren, nadat Johnson weigerde zich te verontschuldigen.

De opschudding bij de Conservatieve regeringspartij komt op een moment dat oppositiepartij Labour al geruime tijd worstelt met beschuldigingen van antisemitisme, waarbij leider Jeremy Corbyn hetzelfde verwijt krijgt: ook hij zou eerder met het probleem hebben moeten afrekenen.

In beide gevallen wordt binnen de partijen vermoed dat de kwesties worden aangewend om vraagtekens bij het leiderschap respectievelijk leiderschapsambities te plaatsen. Zoals de antisemitisme-beschuldigingen worden gezien als een manier om van de socialistische Corbyn af te komen, wordt de ophef rond de populistische Johnson beschouwd om diens langgekoesterde premierswens in de kiem te smoren.

Daily Telegraph
Eerder deze maand schreef Johnson in zijn column in zijn Daily Telegraph-column dat gezichtsbedekkende sluiers wat hem betreft niet zouden moeten worden verboden. Maar daaraan voegde hij toe:

"Als je het raar en kwellend vindt om te verwachten dat vrouwen hun gezicht bedekken, ben ik het daar helemaal mee eens - en laat ik toevoegen dat ik hierover geen schriftuurlijke autoriteit in de Koran heb kunnen vinden. Maar ik wil eigenlijk nog verder gaan en stellen dat het volslagen belachelijk is dat mensen ervoor kiezen om eruit te zien als brievenbussen."

De oud-minister schreef tevens dat onderwijsinstellingen volgens hem maatregelen zouden moeten mogen nemen tegen leerlingen "die eruitzien als bankrovers". Maar een verbod van overheidswege zou kunnen leiden tot een verbod op alle religieuze symbolen, en bovendien radicalen in de kaart spelen. Na de publicatie riepen premier May en partijvoorzitter Brandon Lewis Johnson op zich te verontschuldigen, maar dit weigert hij.

In de pub
Johnson kreeg daarnaast kritiek van verscheidene andere prominente Conservatieven. De Schotse partijleider Ruth Davidson noemt de uitspraken "goedkope beledigingen". Minister Jeremy Wright zegt dat Johnson zich niet moet uiten alsof hij "met vrienden in de pub zit". Barones Sayeeda Warsi stelt dat Johnson weliswaar liberaal beleid voorstelt, maar tegelijkertijd moslimvrouwen gebruikt "als politiek kanonnevoer voor zijn kandidatuur".

De mensenrechtenwaakhond van de Britse overheid bekritiseerde Johnsons na klachten, en zegt dat de uitspraken belasterend voor moslima's zouden kunnen zijn. Tegelijk stelt de waakhond dat beledigende uitspraken over het algemeen niet verboden zijn, maar ook dat politici zich beter zouden kunnen onthouden van het zaaien van verdeeldheid.

Voorbeeldfunctie
Iets dergelijks is te lezen in de regels van de Conservatieve Partij. Die stellen dat bestuursleden en afgevaardigden "met een voorbeeldfunctie moeten leiden, door respect en tolerantie aan te moedigen en te bevorderen". Ze dienen hun positie niet te gebruiken "om anderen te pesten, misbruiken, criminaliseren, lastig te vallen of te discrimineren".

Door de klachten, en het uitblijven van verontschuldigingen en een duidelijke reprimande van de premier, moet de Conservatieve Partij de ex-minister nu wel aan een onderzoek onderwerpen. Maar de invloedrijke backbencher Jacob Rees-Mogg zegt volgens de BBC dat dit neerkomt een "showproces", bedoeld om te voorkomen dat Johnson partijleider en (dus) premier wordt. Kritiek van andere Conservatieven duidt er volgens Rees-Mogg op dat zij jaloers zijn op Johnsons "vele successen, populariteit bij kiezers en charisma".

Schietpartij in Etten-Leur, 2 gewonden, 4 aanhoudingen

De politie heeft zaterdagochtend vroeg twee gewonde mannen aangetroffen op twee verschillende adressen in Etten-Leur. Dat gebeurde nadat er op de 112 centrale een melding binnen was gekomen van een schietpartij.

Om 03.45 uur kwam er op de alarmcentrale een noodoproep binnen van een persoon die zei dat hij neergeschoten was. Daarbij werd een adres aan de Havik in Etten-Leur genoemd. Meteen daarna kwam er nog een melding binnen van een schietpartij, maar dit maal aan de Putter in die stad. Beide adressen liggen hemelsbreed zo’n 750 meter van elkaar.

Even leek het dat er bij de melders verwarring over het adres bestond, maar al snel bleek dat er inderdaad op beide adressen een gewonde persoon in huis lag. Beide personen hadden verwoningen die duiden op een schotwond. Ze werden aangehouden en daarna voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. Een van hen is er enstig aan toe.

Aanhoudingen
Op het adres aan de Putter trof de politie naast het slachtoffer (30) nog twee personen aan. Omdat zij een onsamenhangend verhaal hielden over de toedracht, werden zij beiden aangehouden. Ook het slachtoffer (35) op de Havik werd aangehouden. De politie heeft na het incident de gehele ochtend sporenonderzoek verricht. Beide slachtoffers konden nog niet worden verhoord. De politie onderzoekt of de twee geweldsincidenten met elkaar te maken hebben.

'Help, ik word achtervolgd door een eekhoorn'

De politie in het Duitse Karlsruhe werd donderdagmorgen opgeschrikt door een telefoontje van een man die werd achtervolgd door een eekhoorn. De agenten gingen ter plaatse en troffen inderdaad een achtervolgende eekhoorn aan. De activiteit was echter zo uitputtend geweest voor het arme diertje dat hij ter plekke in slaap viel. De eekhoorn is hierna in hechtenis genomen.

In het rapport wat de bromsnorren hierover maakten, schreven ze dat het eekhoorntje de nieuwe politiemascotte zou worden en de naam Karl-Friedrich had gekregen. En nu zoeken ze een nieuw onderkomen voor hem. Het diertje zit intussen in een dierenopvangcentrum en wordt goed verzorgd.

'Help, ik word achtervolgd door een eekhoorn' (Foto: Polizeipräsidium Karlsruhe)
'Help, ik wordt achtervolgd door een eekhoorn' (Foto: Polizeipräsidium Karlsruhe)

Schaap ligt opnieuw onder vuur

Brandweermannen en vakbond FNV vinden het onbegrijpelijk dat brandweercommandant Leen Schaap van politiegeld gekochte concertkaartjes in ontvangst nam, zo schrijft AT5 op haar website. 

Dat laten ze weten aan De Telegraaf. 'Deze zaak maakt zijn positie uitermate wankel', zegt FNV-bestuurder Frans Carbo, die de positie van Schaap eerder al ter discussie stelde. 'De vraag is: is Schaap de juiste man op de juiste plek, nu hij binnen de brandweer ook gaat over het bewaken van de integriteit?'

Schaap lag al onder vuur omdat hij zelf regelmatig in de pers harde kritiek uit op zijn eigen personeel. 'Nu blijkt Schaap zelf niet integer te zijn', zegt een anonieme brandweerman tegen de krant. 'Terwijl hij ons verwijt niet integer te zijn en altijd zo op integriteit hamert. Dat is toch verschrikkelijk ironisch? Het is ongelooflijk wat wij nu moeten lezen.'

De concertkaartjes kwamen van oud-politiecommandant Ad Smit. Schaap liet donderdagavond weten dat hij niet wist dat de kaartjes door de politie waren betaald. Toen hij daar achter kwam, zou hij het bedrag hebben terugbetaald.

Van Rijsselberghe pakt wereldtitel RS:X-klasse na ingrijpen wedstrijdjury

Dorian van Rijsselberghe heeft in het Deense Aarhus zijn tweede wereldtitel in de RS:X-klasse veroverd. De tweevoudig olympisch kampioen ging na de wedstrijden van vrijdag ruim aan de leiding en alleen zijn trainingsmaatje Kyran Badloe kon hem nog bedreigen, maar door een jurybeslissing is Van Rijsselberghe niet meer te achterhalen.

Badloe had in de medalrace nog een kleine kans om het goud te pakken. Alleen de wedstrijdjury kwam vrijdagavond terug op een eerdere beslissing en kreeg daardoor alsnog extra punten achter zijn naam, waardoor Van Rijsselberghe niet meer te achterhalen is.

Badloe was na een race van donderdag gunstiger gerangschikt omdat hij onderweg van zijn plank was gevaren.

Voor Van Rijsselberghe is het zijn tweede titel in het onderdeel. Hij was eerder in 2011 de beste van de wereld. Ook won hij tweemaal olympisch goud op dit onderdeel.

Tweede wereldtitel voor Van Rijsselberghe. (PRO SHOTS/Watersportverbond)
Tweede wereldtitel voor Van Rijsselberghe. (PRO SHOTS/Watersportverbond)

NFL: 'Rookie' scheurt kruisband af bij debuut, einde seizoen

In de Verenigde Staten komt het nieuwe seizoen in de NFL alsmaar dichter in de buurt. Deze week zijn de voorbereidingswedstrijden dan echt begonnen, waarbij 28 van de 32 teams in actie kwamen. Zo ook de Washington Redskins en die kregen gelijk een tik te verwerken.

De Redskins openden met een duel tegen de New England Patriots, maar al in het eerste kwart sloeg het noodlot toe voor de 21-jarige rookie Derrius Guice, dit jaar in de tweede ronde van de NFL Draft gekozen door de ploeg uit Washington. 

De running back ging er bij een 0-7 voorsprong vandoor met een run die hem uiteindelijk 34 yards opleverde, alvorens hij stevig neergehaald werd. Zo stevig zelfs dat hij een kruisband afscheurde in een knie waar hij eerder ook al problemen mee heeft gehad.

De Redskins hebben nu laten weten dat debutant Guice gelijk klaar is met het hele seizoen. Zelf reageerde hij dan weer vrij laconiek: "God maakt geen fouten", twitterde de jongeling.

Hij was overigens niet de enige van zijn ploeg met dergelijk nieuws: de vijf jaar oudere Manasseh Garner liep óók een gescheurde kruisband op en is eveneens nu al klaar met 2018.

Uitslagen NFL preseason games donderdag en vrijdag
Buffalo Bills - Carolina Panthers 23-28
Cincinnati Bengals - Chicago Bears 30-27
Jacksonville Jaguars - New Orleans Saints 20-24
Miami Dolphins - Tampa Bay Buccaneers 24-26
New York Giants - Cleveland Browns 10-20
Philadelphia Eagles - Pittsburgh Steelers 14-31
Baltimore Ravens - Los Angeles Rams 33-7
New England Patriots - Washington Redskins 26-17
Green Bay Packers - Tennessee Titans 31-17
Kansas City Chiefs - Houston Texans 10-17
San Francisco 49ers - Dallas Cowboys 24-21
Seattle Seahawks - Indianapolis Colts 17-19
New York Jets - Atlanta Falcons 17-0
Oakland Raiders - Detroit Lions 16-10

Manchester United wint openingsduel zonder te overtuigen

Manchester United is met een nipte overwinning goed begonnen aan het nieuwe Premier League-seizoen. Overtuigend was de 2-1 zege op Leicester City  echter allerminst.

Het elftal van manager José Mourinho maakte vrijdagavond op eigen veld bij vlagen een zeer zwakke indruk tegen Leicester City, maar had uiteindelijk aan een doelpunt van Paul Pogba en een late treffer van Luke Shaw voldoende om de drie punten veilig te stellen. Het betekende voor de 23-jarige Shaw na 134 officiële wedstrijden pas zijn eerste doelpunt in zijn loopbaan.

Mourinho beleefde een teleurstellende transferperiode met het uitblijven van onder meer defensieve versterkingen, maar de Portugees kon bij de openingswedstrijd van het nieuwe Premier League-seizoen al wel binnen drie minuten juichen. Leicester City-verdediger Daniel Amartey kreeg de bal in het eigen strafschopgebied op de hand nadat een punter van Alexis Sánchez was geblokt door Wes Morgan, waarna het leder op de stip werd gelegd door arbiter Andre Marriner. Paul Pogba ontfermde zich over het buitenkansje en liet Kasper Schmeichel vervolgens kansloos met een uitstekende strafschop.

Manchester United kende zo een droomstart, maar het maakte zeker geen grootse indruk. Leicester City combineerde zo nu en dan uitstekend en was na een half uur voetballen via James Maddison zeer dicht bij de gelijkmaker. Zijn poging van een meter of twaalf werd echter fraai gekeerd door David de Gea. De thuisploeg oogde ongeïnspireerd en kwam vlak voor rust nog eens zeer goed weg: miljoenenaankoop Fred trapte overduidelijk na jegens tegenstander Demarai Gray, maar Marriner besloot het incident weg te wuiven.

In de tweede helft kwam de wedstrijd nauwelijks op gang. Beide teams grossierden in onnodige overtredingen, hetgeen het tempo niet ten goede kwam. Juan Mata kreeg na ruim een uur voetballen een goede schietkans, maar de Spanjaard kwam uiteindelijk niet verder dan een rollertje. Leicester City mocht daardoor blijven hopen op een resultaat. The Foxes brachten Rachid Ghezzal en Jamie Vardy in teneinde een gelijkmaker te forceren en waren een kwartier voor tijd ook zeer dicht bij een doelpunt.

Vardy zette Shaw eenvoudig van de bal, waarna de spits een prima voorzet afleverde in het strafschopgebied van Manchester United. Kelechi Iheanacho was daar ontsnapt aan de aandacht van Eric Bailly, maar De Gea redde opnieuw uitstekend. Aan de overzijde hielp invaller Romelu Lukaku een reuzenkans om zeep, waardoor de spanning in het duel aanwezig bleef. Zeven minuten voor tijd maakte Shaw echter toch nog aan alle onzekerheid een eind. De linksback werd aan de linkerkant van het veld bereikt door Mata, waarna hij zich ontdeed van Ricardo Pereira en uiteindelijk doeltreffend uithaalde. De aansluitingstreffer van Vardy in blessuretijd kwam te laat voor Leicester City.

Japanner (77) wil na 56 jaar opnieuw meedoen aan Olympische Spelen in Tokyo

Hij is een ware legende in de paardensportwereld en eigenlijk ook bij liefhebbers van de Olympische Spelen: Hiroshi Hoketsu, een Japanse ruiter. Zoals wel meer sporters wil hij in 2020 in Tokyo meedoen aan de Olympische Spelen, maar in zijn geval is dat toch wel wat meer bijzonder: Hoketsu deed namelijk al mee aan de Spelen van Tokyo....in 1964. De beste man is inmiddels 77 jaren jong.

In 1964 deed Hoketsu mee aan de Spelen in eigen huis, waar hij als 40e eindigde in het individuele springen. Hij herinnert zich nog dat hij verbaasd was over het enorme aantal toeschouwers. "Zo voelt het dus om in zo'n ambiance in actie te komen", dacht Hoketsu destijds. Hij herinnert zich nog wel dat hij met zijn paard over wat obstakels sprong tijdens de wedstrijd, maar hij kan zich niet alles meer perfect voor de geest halen.

Als de Spelen destijds buiten Japan waren geweest zou hij niet mee hebben gedaan. Als de Spelen bijvoorbeeld in Europa of Noord-Amerika gehouden werden, had hij zijn paard per schip moeten transporteren, wat zomaar een maand geduurd kon hebben. "Als de Spelen niet in Tokyo waren zou ik er niet eens aan hebben gedacht om mee te doen", zegt hij tegenover The Mainichi.

Nadat hij de dertig gepasseerd was begon Hoketsu wat problemen met zijn zicht te krijgen, waardoor hij overstapte van paardenspringen naar de dressuur. In 1984 was hij in Los Angeles een reservelid van het Japanse team, in 1988 moest zijn paard vlak voor de Spelen van Seoul in quarantaine, waardoor hij uiteindelijk niet mee kon doen.

Hoketsu tijdens de Spelen van Londen in 2012 (Bron: YouTube)

Hoketsu ging op zijn 62e met pensioen en verhuisde naar Duitsland om zich volledig op de paardensport te richten. Na 44 jaar deed hij in 2008 in Beijing eindelijk weer mee aan de Spelen en daar was hij, net als vier jaar later in Londen, de oudste deelnemer. "De oorspronkelijke zaden waar mijn verlangen om mee te doen uit zijn ontsproten zijn er nog ergens, diep in mijn hart", aldus de krasse Japanner.

Tegenwoordig slijt Hoketsu zijn dagen nog altijd grotendeels in Duitsland, waar hij paarden 'inrijdt' alvorens ze aan ruiters gekoppeld worden. Zijn doel is nu dus deelname aan Tokyo 2020: "Dat de Spelen terugkeren naar Tokyo doet mij veel en zolang ik fysiek genoeg kracht heb wil ik er van de partij zijn. Ik kan de Spelen in Tokyo weer zien en dus wil ik meedoen."

Als het lukt wordt Hoketsu met afstand de oudste olympiër ooit. De Zweedse schietlegende Oscar Swahn deed in 1920 in Antwerpen voor de derde keer mee aan de Spelen - en won er samen met onder meer zijn zoon zilver. In 2016 had Hoketsu zijn record al over kunnen nemen, hij was destijds immers 75 jaar, maar zijn paard was niet honderd procent fit en de gezondheid van zijn dier ging voor Hoketsu boven alles.

Bertens hard onderuit in kwartfinale Montreal tegen Barty

Kiki Bertens is op het toernooi van Montreal uitgeschakeld in de kwartfinales. De 26-jarige Wateringse verloor in twee sets van de Australische Ashleigh Barty uit Australië: 6-3, 6-1.

Bertens had knap de kwartfinales bereikt in Montreal na twee fraaie zege op Karolína Plísková en Petra Kvitová, maar in de kwartfinales ging het mis tegen Barty, de nummer vijftien van de wereld. Bertens, zelf nummer zeventien van de wereldranglijst kon in het begin van de eerste set nog mee, maar daarna liep Barty makkelijk weg bij de Nederlandse mede door de vele fouten aan de kant van Bertens.

Ook in het dubbelspel zit het toernooi van Bertens erop. Samen met de Sloveense Katarina Srebotnik moest ze in de beslissende supertiebreak buigen voor Andreja Klepac uit Slovenië en de Spaanse Maria José Martinez Sánchez: 3-6 7-5 8-10.

Demi Schuurs wist zich wel te plaatsen voor de halve finales. De Nederlandse die in Montreal speelt met Barty won in twee sets van uko Aoyama uit Japan en de Wit-Russin Lidzija Marozava: 6-2, 6-4.

Haase in kwartfinale masterstoernooi Toronto kansloos tegen Khachanov

Robin Haase heeft zich niet kunnen plaatsten voor de halve finales van het masterstoernooi van Toronto. De 31-jarige Hagenaar verloor in twee sets van de Rus Karen Khachanov: 6-3, 6-1.

Tot 3-3 ging het gelijk op tussen de beide tennissers, die op de wereldranglijst elkaar niet veel ontlopen. Haase is de nummer 38 van de wereld, terwijl de Rus één plaats hoger staat op de wereldranglijst. Van de laatste elf games in de wedstrijd wist Haase maar één game te winnen tegen Khachanov.

Khachanov speelt in de halve finales tegen Rafael Nadal, die zijn kwartfinale in drie sets won van de Kroaat Marin Cilic. De andere halve finale gaat tussen Stéfanos Tsitsipás en Kevein Anderson.

Man pleegt zelfmoord met gejat vliegtuig

We beginnen vandaag al vroeg met het WTF-nieuws. In, where else, Seattle in de Verenigde Staten heeft een man op spectaculaire wijze zelfmoord gepleegd. 

De man, die als monteur werkzaam was op de luchthaven van Seattle, besloot namelijk om een passagiersvliegtuig van het type Bombardier Dash-8 (Q400) te gebruiken om een einde te maken aan zijn leven. Het vliegtuig heeft plaats voor 75 passagiers, maar tijdens de crash waren er geen andere mensen aan boord. 

Tijdens zijn vlucht werd hij achtervolgd door een of twee gevechtsvliegtuigen aldus ooggetuigen. De lokale politie geeft aan dat de crash veroorzaakt werd door "het uitvoeren van stunts in de lucht of door een gebrek aan vaardigheden".

Inmiddels heeft de Amerikaanse kustwacht een boot gestuurd naar de plaats van het ongeluk. 

'Code rood binnen Jeugdzorg'

Ruim 2.000 jeugdzorgwerkers zijn van plan op maandag 3 september in actie te komen tegen de nijpende situatie in de jeugdzorg. Tijdens een manifestatie van FNV Zorg & Welzijn in Den Haag, leggen zij politici het vuur aan de schenen. Zij eisen zo snel mogelijk 750 miljoen euro erbij, een fair tarief en minder aanbestedingswaanzin en administratieve bureaucratie.

‘Het aantal aanmeldingen is voor jeugdzorgwerkers ongekend hoog en we krijgen nog elke dag nieuwe aanmeldingen binnen, aldus Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Jeugdzorgwerkers komen zelden voor zichzelf in actie. Liever nog lopen ze zichzelf voorbij om de toestroom van cases aan te kunnen. Maar de grens is bereikt. Dat nu al bijna 10% van alle jeugdzorgwerkers in Nederland zich heeft aangemeld, zegt veel. Het is code rood voor de jeugdzorg. Hoogste tijd dat minister De Jonge de vele signalen eindelijk serieus neemt.’

Aanbestedingswaanzin
Door bezuinigingen op de jeugdzorg door de overheid en de toenemende vraag naar zorg, raken de gemeentelijke geldpotten leeg. Gemeenten proberen dit op te lossen met goedkope aanbestedingen voor te lage tarieven en te weinig tijd per kind. Gevolg: wachtlijsten lopen op en kinderen en ouders krijgen niet de zorg die nodig is. Ook jeugdzorgwerkers lopen hierdoor vast; er is voortdurend de angst om hun werk te verliezen aan een andere organisatie, contracten worden onzeker, de werkdruk is torenhoog en er komt veel extra administratie bij. Elke gemeente heeft weer andere formulieren, codes en regels. Hierdoor zijn jeugdzorgwerkers veel tijd met verantwoording bezig in plaats van met zorg.

Richard Westmaas (40 jaar), jeugdbeschermer in regio Haaglanden en FNV-lid: ‘Wat mij frustreert over aanbestedingen is dat mijn gemeente met slechts twee gesloten jeugdzorginstellingen een contract heeft gesloten. Dat betekent dat bij een uithuisplaatsing een kind niet altijd op de plek terecht komt waarvan ik denk dat dit passend is bij de problematiek. Vervolgens ben ik zeeën van tijd én energie kwijt om gemeenten en organisaties hiervan te overtuigen, wat ook niet altijd lukt. Het resultaat is dat de duur in de gesloten jeugdzorg langer is, wat uiteindelijk meer geld kost. En veel belangrijker; het kind is niet geholpen en raakt het vertrouwen in de jeugdzorg kwijt. Ik voel mij met handen en voeten gebonden. Ik wil graag als professional de zorg kunnen aanvragen waar het kind het meest mee is geholpen, niet waar mijn gemeente een contract heeft.’

Minimaal 750 miljoen euro nodig
FNV Zorg & Welzijn berekent dat minimaal 750 miljoen euro extra nodig is om de jeugdzorg weer gezond te maken. Dit is het terugdraaien van de bezuiniging van 450 miljoen euro bij de invoering van de Jeugdwet, plus 300 miljoen euro extra om de toename van de jeugdzorgvraag aan te kunnen. De 108 miljoen euro die minister de Jonge bereid is te bieden, is hiervoor bij lange na niet voldoende.

Maaike van der Aar: ‘Die 108 miljoen euro is een druppel op de gloeiende plaat. Dat geldt ook voor de eenmalige 200 miljoen euro waar gemeenten een beroep op kunnen doen om tekorten in te lopen. Dit gaat de jeugdzorg niet redden. Nu gebeurt waar FNV en de jeugdzorgleden al tijden voor waarschuwen: door de dienstverlening dichter bij de burger te organiseren via gemeenten, is de vraag naar jeugdzorg gestegen. En dat vraagt juist om een structurele verhoging van het jeugdzorgbudget en zeker geen bezuinigingen.’

Wijkteam heilige graal van gemeentes
Jeugdbeschermer Richard Westmaas: ‘Er is veel te zeggen voor het organiseren van zorg dichtbij het kind via gemeentes, maar nu wordt het gemeentewijkteam vaak als de heilige graal gezien. Ik vind dat er sneller moet worden doorgeschakeld naar specialistische jeugdzorg bij bijvoorbeeld ondertoezichtstellingen. Nu kom ik vaak pas in beeld bij gezinnen met acute zorg en die het hardst schreeuwen om zorg. Dan heb ik het gevoel dat ik achter de feiten aanloop en dat ik mijn vak als professional moeilijk kan uitvoeren. Meer bereiken in gezinnen kan alleen door minder gezinnen per jeugdbeschermer. Dat betekent dat er meer geld moet naar jeugdzorg.’

In de jeugdzorg in Nederland werken 30.000 werknemers. Zij bieden hulp aan kinderen (van nul tot achttien jaar) en hun ouders zodat jeugdigen veilig kunnen opgroeien. Sinds 2015 wordt de jeugdzorg geregeld in de Jeugdwet. Die wet bepaalt dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor alle vormen van jeugdzorg en jeugdhulp.

Code rood binnen jeugdzorg (Foto ter illustratie ©pxhere.com)
'Code rood binnen jeugdzorg' (Foto ter illustratie ©pxhere.com)

FOK! Wat een weer: eerst misschien buien, later droger

Hallo!  

Prachtige wolkenluchten waren er gisteren te zien langs de kust en in het noorden. Een klassiek geval van kustconvergentie leverde in het westen en noorden een aantal stevige regen- en onweersbuien op. Op veel plekken viel er 10 tot 15 mm. Het was echt een verademing om weer eens dit weer te hebben, zonder alleen maar zon en warmte te moeten vertelllen. In het binnenland waren de buien echter veel lokaler en ook minder intensief. 

Ook trok een buiengebied van west naar oost over het land. Het zwaartepunt lag boven de noordwestelijke helft van het land. Er kwam onweer voor en ook zware windstoten tot 80 km/u. De activiteit nam bij het landinwaarts trekken wel iets af.

Vandaag vallen er in het noorden nog een paar buien. Elders in het land is het overwegend droog en schijnt de zon geregeld. Later trekken ook de buien in het noorden weg. Vervolgens bouwt zich een rug van hogedruk op boven ons land. Aan het eind van de dag is het dan overwegend zonnig. De temperaturen liggen tussen de 19 en 23 graden. Uiteraard is het in het zuiden het warmst. De wind uit het westen is matig tot vrij krachtig. 

Zondag start met wolkenvelden, maar later klaart het weer breed op en wordt het gewoon weer zomers warm met temperaturen van 22 tot 27 graden.

Fijn weekend!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Onstabiele luchten (Foto: DJMO)
Prachtige foto van onstabiele luchten. Buien op afstand, middelbare en hoge bewolking. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Duitsland heft verbod op hakenkruizen in games op

In Duitsland is het nu mogelijk om games te kopen die Nazi-symboliek als het hakenkruis bevatten. Voorheen had de leeftijdsclassificatieorganisatie 'Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle' (USK) het onmogelijk gemaakt om games met dergelijke symboliek ongecensureerd te kopen.

De USK had verder nog wel toegevoegd dat de inclusie van deze symbolen 'sociaal adequaat' moet zijn. Hiermee wordt bedoeld dat het gebruik van Nazi-symboliek artistieke of wetenschappelijke doeleinden moet hebben. Ook is het toegestaan als de symbolen gebruikt worden om evenementen uit de geschiedenis te recreëren.

In de Duitse grondwet staat vast dat symboliek van 'ongrondwettelijke organisaties' verboden is om publiekelijk te tonen. Hierbij horen ook sancties als boetes en celstraffen die op kunnen lopen tot vijf jaar. Echter merkt Elisabeth Secker, de directeur van de USK, op dat films al voor een lange tijd als kunstwerken beschouwd worden en dat daarom films ook toegestaan zijn om Nazi-symboliek te bevatten. Inmiddels is de manier waarop de USK deze wet interpreteert aangepast zodat games op dezelfde manier behandeld kunnen worden als films.

Deze wijziging was vermoedelijk in beweging gebracht door de controverse omtrent de Duitse release van Wolfenstein II: The New Colossus. De serie staat bekend om haar nadruk op het nationaalsocialisme en de daarbij horende symboliek. In Duitsland werden in Wolfenstein II veel van de referenties naar het nationaalsocialisme behoorlijk gecensureerd. De hakenkruizen werden vervangen door denkbeeldige logo's en Adolf Hitler zijn snor was weggeschoren. Dit leidde tot een wereldwijde controverse waarin de USK centraal stond.

free the swastika




Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.