FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 augustus 2018

Goud voor Wild en Hoogland op EK baanwielrennen, brons Lavreysen

Baanwielrenster Kirsten Wild gaat op het Europees kampioenschap in Glasgow nog altijd aan de leiding op het omnium. In het derde onderdeel, de afvalkoers, eindigde de Nederlandse als tweede, nadat ze de slotsprint verloor van haar Schotse concurrente Katie Archibald. Die staat met alleen de puntenkoers te gaan dan ook op de tweede plek.

Op de individuele sprint bij de mannen staat Jeffrey Hoogland op een 1-0 voorsprong in de strijd om het goud. De Nederlander opende in de eerste heat de aanval op Stefan Bötticher met een fraaie duik, waarna hij de Duitser zeer overtuigend het nakijken gaf. In de strijd om het brons heeft Harrie Lavreysen ook een 1-0 voorsprong genomen. De Nederlander neemt het op tegen de Brit Jack Carlin en die wist hij op pure snelheid te verschalken. 

Update 21.00 uur
De 500 meter tijdrit bij de vrouwen heeft overtuigend goud opgeleverd voor Daria Shmeleva. De wereldkampioene van vorig jaar klokte een tijd van 33,285 seconden en dat was ruimschoots voldoende voor de Russin. Olena Starikova uit Oekraïne veroverde op ruim drie tienden het brons, enkele duizendsten van een seconde voor de Duitse wereldkampioene Miriam Welte.

Kyra Lamberink eindigde op de vierde plek, maar gaf wel meer dan drie tienden toe op de bronzen Welte. Hetty van de Wouw kwam er niet aan te pas, maar besloot het toernooi op een keurige zevende plek.

Update 21.10
Hoogland heeft met overmacht het goud gepakt op de sprint. Oud-wereldkampioen Bötticher was ook in de tweede finaleheat geen maat voor de Nederlandse spierbundel, die met duidelijk verschil de titel veroverde.

Lavreysen moet nog een keer alles geven om het brons te kunnen pakken. In de tweede heat kwam Carlin er in de laatste meters nog overheen, waardoor een decider nodig is.

Update 21.48 uur
Kirsten Wild heeft overtuigend het goud gewonnen op het omnium. De wereldkampioene duelleerde op de afsluitende puntenkoers met de Britse Archibald, maar die kon niet genoeg inbrengen tegen het Nederlandse geweld. Wild won uiteindelijk met 156 punten, twaalf meer dan Archibald. Letizia Paternoster won de strijd om het brons met 111 punten, zeven meer dan de Russin Evgenia Augustinas.

Update 21.55 uur
De dag in het baanwielrennen is afgesloten met nog meer Nederlands succes: Lavreysen heeft het brons gepakt op de sprint. In de beslissende heat tegen Carlin liet hij de Brit geen schijn van kans door er vól overheen te knallen bij het ingaan van de slotronde.

Katie Archibald (voorop) in duel met Kirsten Wild (Pro Shots / Action Images)
Katie Archibald (voorop) in duel met Kirsten Wild (Pro Shots / Action Images)

Amsterdamse panden op slot

Een bedrijfspand aan de Pleimuiden en een woning aan het Oeverpad in Amsterdam zijn vandaag op last van burgemeester Halsema dichtgetimmerd, meldt AT5 op haar website.

De loods op bedrijventerrein Sloterdijk (Pleimuiden) moet dicht omdat daar een grote hennepkwekerij werd aangetroffen. De politie stuitte in het pand op 5.883 hennepplanten en vijf kilo gedroogde henneptoppen.

Omdat een hennepkwekerij overlast en brandgevaar oplevert en een 'aanzuigende werking op criminele activiteiten' heeft, is het pand vandaag voor onbepaalde tijd gesloten.

Cocaïne
De woning aan het Oeverpad in Osdorp moet op slot omdat daar in juni een vuurwapen met munitie, dertien kilo cocaïne en apparatuur voor de handel in drugs werden aangetroffen. Ook in dit geval spreekt de gemeente van 'een gevaar voor de openbare orde'. Het appartement is voor de komende drie maanden verboden terrein.

Dragon Ball FighterZ best bekeken EVO-game

Afgelopen weekend vond EVO 2018 plaats, het grootste toernooi voor fighters ter wereld. Doorgaans is Street Fighter het hoogtepunt van het weekend, in termen van hype en kijkcijfers. Dit jaar gooit rookie Dragon Ball FighterZ echter roet in het eten.

Het is namelijk niet Street Fighter, maar FighterZ dat de hoogste piek kende in het kijkcijferaantal met ruim een kwart miljoen kijkers (257.805). Street Fighter V moest het doen met een tweede plaats (215.532). De top 3 werd afgesloten door Super Smash Bros. Melee (195.347). Dat FighterZ een populaire EVO-game is bleek al eerder. De titel had het hoogste aantal inschrijvingen met maar liefst 2575 mensen die een gooi naar de titel wilden doen.

Of de titel volgend jaar wederom zo populair is moet nog blijken. Het wordt in ieder geval een lange wacht, want EVO 2019 laat nog een jaar op zich wachten.

Eerste vijftien minuten van Shadow of the Tomb Raider

De Spaanse website van IGN heeft de eerste vijftien minuten van Shadow of the Tomb Raider gespeeld en vrijgegeven. De beelden zijn in de trailer hieronder te vinden.

In hoeverre het nog nodig is: de beelden bevatten spoilers voor de game. Niet kijken dus als je nog even niets wil weten en wil wachten op de release. Die wacht is gelukkig niet zo lang meer: Shadow of the Tomb Raider lanceert 14 september voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Van Garderen wint proloog Tour of Utah, Eenkhoorn vijfde

Tejay van Garderen heeft de proloog in Tour of Utah op zijn naam geschreven. De Amerikaan was vooraf al een van de grote favorieten en maakte dat ook waar. De renner van BMC klokte een tijd van 6 minuten en 27 seconden en was daarmee sneller dan zijn ploeggenoten Joey Rosskopf en Tom Bohli.

Pascal Eenkhoorn was de beste Nederlander in de proloog over 5,3 kilometer. De 21-jarige Nederlander van LottoNL-Jumbo kwam tot een vijfde tijd en had daarbij een achterstand van elf seconden op Van Garderen. Koen Bouwman viel op plek elf net buiten de top tien op dertien seconden van de Amerikaan.

Van Garderen wint proloog Tour of Utah (Pro Shots/Action Images)
Van Garderen wint proloog Tour of Utah (Pro Shots/Action Images)

'Zoen-protest' voor lesbische vluchteling

Aankomende woensdag wordt er een zoenprotest georganiseerd uit solidariteit voor Justine. De uit Oeganda gevluchte vrouw werd vanwege haar seksuele geaardheid weggestuurd uit het klooster Missionaires of Charity in Amsterdam. Dit schrijft AT5 op haar website. 

Het lesbische zoenprotest wordt gehouden voor de deur van Missionaires of Charity in de Jordaan. RozeLinks, een werkgroep van GroenLinks die zich inzet voor de LHBTIQ+ gemeenschap, roept zo veel mogelijk vrouwen op om te komen.

Weggestuurd uit klooster
Justine vluchtte uit Oeganda vanwege haar seksuele geaardheid. De vrouw kreeg geen verblijfsvergunning en ging daarom naar een 24-uursopvang in het klooster Missionaires of Charity. Toen de nonnen van het klooster erachter kwamen dat Justine lesbisch was, moest ze vertrekken.

De geaardheid van Justine kwam aan het licht toen ze probeerde te regelen dat ze buiten de toegestane uren het klooster mocht verlaten. 'Ik wilde helpen met het versieren van een boot voor de Pride', vertelde ze. De boot was van RozeLinks. Justine verblijft momenteel bij een lid van RozeLinks.

Aangifte
Vandaag besloot Justine om aangifte te doen tegen het klooster. Het feit dat Justine geen verblijfsvergunning heeft, maakt voor de politie niet uit. 'We zien dat nu als twee losstaande zaken', zegt de politie.

Wil je meer informatie over het zoenprotest? Kijk dan hier.

73-jarige showt borsten tijdens Pride Amsterdam, video gaat viral

De 73-jarige Lucie Meulendijks heeft zich onverwacht gekroond tot koningin van het bal dat de Canal Parade heet. De vrouw stond met haar vriend Otto op het balkon van haar appartement in een bejaardencomplex aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam toen ze in een opwelling besloot iets meer van zichzelf bloot geven. Dat meldt AT5 op haar website. 

'M'n borsten vielen er bijna uit', vertelt Lucie over het moment waarop ze bij wijze van 'lolletje' haar voorgevel over de balkonreling liet bungelen. 'Toen dacht ik: nou ja, dit kan dan ook wel, weet je.'

Applaus en gejuich
De topless bejaarde viel in de smaak bij de feestende opvarenden van de boot die op dat moment voorbijkwam. 'Die hele boot stond te juichen en applaudiseren.'

Maar wie denkt dat ze haar borsten na die ene boot weer netjes bedekte, heeft het mis. 'Toen die boot voorbij was, wilde ik ze weer terugstoppen. Maar toen zei Otto: 'Laat ze er maar uit, want wat maakt het uit?'

'Borsten horen er gewoon bij'
Het mag duidelijk zijn: het woord preuts komt niet voor in Lucies woordenboek. 'Die borsten horen bij het lichaam, dat is hetzelfde als je hand of je neus. En dan moeten wij vrouwen het alsmaar bedekken? Dat doen ze in 'primitieve landen' ook niet. Het hoort er gewoon bij.'

Omdat ze geen Facebook heeft, weet ze niet dat de video inmiddels honderdduizenden keren bekeken is. Wel is ze blij dat ze het statement heeft gemaakt. 'De wereld wordt alleen maar truttiger, somberder en truttiger.'

YouTube heeft de video verwijderd, In de uitzending van AT5 is het item nog wel te zien. 

Eindelijk ritzege voor Hodeg in Ronde van Polen

Álvaro José Hodeg heeft de derde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Colombiaanse sprinter van Quick-Step Floors was na een etappe van 140 kilometer in Zabrze de snelste in de massasprint, voor Daniel McLay en André Greipel. Hodeg neemt de leiderstrui over van Pascal Ackermann, die de eerste etappes had gewonnen, kwam niet verder dan een twaalfde plaats.

Vier aanvallers kozen vroeg in de derde rit voor de aanval: Mathias Le Turnier (Cofidis), Michal Paluta (CCC Sprandi Polkowice), Alexander Foliforov (Gazprom-RusVelo) en Jenthe Bierman (Katusha - Alpecin). De kopgroep kreeg een paar minuten van het peloton, maar met nog tien kilometer tot aan de streep werden ze bijgehaald.

In de sprint die volgde trok LottoNL-Jumbo de sprint aan voor Danny van Poppel. Ackermann, de winnaar van de eerste twee etappes in de Ronde van Polen, koos het wiel van de Nederlander, maar ze zouden beide nooit meedoen voor de zege. Aan de andere kant van de weg trok Quick-Step Floors de sprint perfect aan voor Hodeg. McLay kwam vanuit de achtergrond nog sterk opzetten, maar Hodeg wist nog voldoende voorsprong over te houden op de Brit en pakte zijn eerste ritzege in de Ronde van Polen.

Football Manager 2019 officieel aangekondigd

Dat er elk jaar een nieuwe Football Manager uitgebracht wordt is net zo’n zekerheid als de jaarlijkse verschijning van een nieuwe FIFA. Ontwikkelaar Sports Interactive heeft aangekondigd dat Football Manager 2019 op 2 november uitkomt en hierbij een trailer online gezet.

Football Manager 2019 bevat in totaal 26 gelicenseerde competities uit 11 landen, naast individuele clublicenties van enkele van ’s werelds grootste competities. Er zullen bovendien nog nieuwe toevoegingen worden aangekondigd. Voor nu is het meest opvallende misschien nog wel het vertrek van “Manager Man”. Veertien jaar na het verschijnen van de eerste cover van Football Manager, is deze charismatische man die we nooit in de ogen hebben kunnen kijken nu met pensioen. Op de cover van Football Manager 2019 kijken we namelijk vanuit de spelersbank het veld op. Vaarwel “Manager Man”.

football manager manager man
De cover van Football Manager 2018 is het laatste optreden van Manager Man

Er zijn welgeteld drie verschillende versies van Football Manager 2019, die allemaal uitkomen op 2 november. Te weten Football Manager 2019 voor Windows en Mac, Football Manager 2019 Touch voor Windows, Mac, iOS en Android en Football Manager 2019 Mobile voor iOS en Android. Of er wezenlijke verschillen tussen deze versies zijn, behalve dan dat ze gedeeltelijk op andere platforms draaien, is nog niet bekend. Ook over een versie voor Linux of een van de consoles is nog met geen woord gerept.

Twee doden, 60+ gewonden bij enorme explosie tankwagen op snelweg

In de buurt van het vliegveld van de Italiaanse stad Bologna is maandag aan het begin van de middag naar alle waarschijnlijkheid een tankwagen ontploft. Op social media verschijnen in rap tempo foto's waarop een gigantische vuurbal te zien is.

De tankwagen ontplofte op de snelweg tussen Borgo Panigale Casalecchio en was vermoedelijk op weg in de richting naar Florence. Volgens Repubblica was de tankwagen vermoedelijk gevuld met brandbaar materiaal - dat lijkt gezien de enorme vuurbal een realistische aanname - en ontplofte de wagen na een botsing.

Update 19.45 uur
Inmiddels is er wat meer duidelijk. Zo zijn er zeker twee doden en tussen de zestig en zeventig gewonden gevallen. De tankwagen reed in op een vrachtwagen die in de file stond, waarna een relatief kleine explosie volgde. Die werd echter gevolgd door een gigantische ontploffing, waarbij de vlammen in één klap over tientallen meters heen schoten.

Door de politie vrijgegeven beelden van de ontploffing (Bron: YouTube)

Ten tijde van de tweede ontploffing hadden veel automobilisten gelukkig al de biezen gepakt, maar het viaduct waar het op gebeurde stortte wel deels in. Veel gewonden vielen door rondvliegend puin, dertien van hen waren agenten die het verkeer stonden te regelen. Onder meer met blushelikopters is de brand uiteindelijk geblust.

Heemskerk zwemt naar EK-zilver, Nederlands record en finale voor Korstanje

Op de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow heeft Kira Toussaint zich geplaatst voor de finale van de 100 meter rugslag. De Nederlandse tikte in de halve finales aan in 1:00,02 minuten en dat was goed voor de achtste plek: precies voldoende voor een finaleplaats. Tessa Vermeulen werd uitgeschakeld met 1:00,98, de vijftiende tijd.

De 200 meter vrije slag bij de mannen leverde geen Nederlands succes op. Met 1:48,63 kwam Kyle Stolk niet verder dan een teleurstellende veertiende plek, terwijl Maarten Brzoskowski met een eveneens tegenvallende 1:49,33 zelfs als zestiende en laatste eindigde. Met 1:45,33 was de Litouwer Danas Rapsys op indrukwekkende wijze veruit de snelste.

Op de 200 meter vlinderslag was het goud ietwat verrassend voor Boglarka Kapas. De Hongaarse is een specialiste op de lange afstanden vrije slag - ze won olympisch brons op de 800 meter in Rio - maar was in 2010 wel jeugdolympisch kampioene op de 200 meter vlinderslag. Die ervaring kwam nu goed van pas en met 2:07,13 minuten was ze nipt de beste. Svetlana Chimrova tikte aan na 2:07,33 en pakte net als op de 100 meter zilver, de Britse Alys Thomas pakte brons in 2:07,42.

De pas 18-jarige Rus Kliment Kolesnikov voegde nog eens goud toe aan zijn verzameling. Op de 50 meter rugslag won hij al goud in een wereldrecord, op de 100 meter was hij maandagavond wederom goed voor goud. Met 52,53 seconden haalde hij nog eens een flinke hap van zijn zondag gezwommen wereldrecord junioren en hij bleef landgenoot Evgeny Rylov (52,74) nipt voor. Apostolos Christou uit Griekenland pakte met 53,72 net als twee jaar eerder brons.

Het EK zwemmen is maandag, net als het hele toernooi, live te zien op Eurosport en Eurosport 2.

Update 18.50 uur
Op de 50 meter vlinderslag staat Nyls Korstanje in de finale. In de halve eindstrijd zwom de pas 19-jarige sprinter een tijd van 23,38 seconden en dat was nog eens 0,02 seconden sneller dan zijn in de ochtend gezwommen Nederlands record. 

Het leverde Korstanje de zevende tijd op en dus een plek in de eindstrijd. Mathys Goosen moest met 23,54 genoegen nemen met de tiende plek en een rol als tweede reserve, terwijl wereldrecordhouder Andriy Govorov met 22,85 weer de snelste was.

Update 19.10 uur
De 200 meter vrije slag bij de vrouwen heeft zilver opgeleverd voor Femke Heemskerk. De Nederlandse ging als snelste de finale in, maar werd daarin geklopt door Charlotte Bonnet. De Française lag lange tijd kort voor Heemskerk, maar gaf in het slotstuk nog extra gas en finishte in 1:54,95 minuten.

Met 1:56,72 was er zilver voor Heemskerk, die Anastasia Guzhenkova nog maar net af wist te houden: de Russische tikte 0,05 seconden na Heemskerk als derde aan.

Update 19.17 uur
Arno Kamminga heeft de 200 meter schoolslag als zevende afgesloten. De houder van het Nederlands record vertrok bijzonder dapper en lag na 150 meter nog op de tweede plek, maar zakte vervolgens weg om te finishen in een gezien dit jaar teleurstellende 2:09,87.

Wereldkampioen Anton Chupkov nam de leiding over en tikte aan in een geweldige 2:06,80 minuten, slechts 0,13 seconden boven het wereldrecord. Op gepaste afstand was er zilver voor de Brit James Wilby, terwijl de Italiaan Luca Pizzini de Schotse thuisheld Ross Murdoch net van het brons hield.

De Zwitser Jeremy Desplanches wist verrassend het goud te pakken op de 200 meter wisselslag. De trainingsgenoot van Bonnet zwom in 1:57,04 naar de titel, terwijl de Duitser Philip Heintz (1:57,83) en de Brit Max Litchfield (1:57,96) genoegen moesten nemen met zilver en brons.

Update 19.35 uur
De avond werd afgesloten met de gemengde 4x100 meter wisselslag, waar Kira Toussaint namens Nederland op de rugslag opende tegen Kliment Kolesnikov, een van de snelste mannen ooit op die afstand. Kamminga, amper bijgekomen van zijn 200 meter schoolslag, kon het tempo van de concurrentie niet helemaal bijhouden, waarna Joeri Verlinden op vlinderslag uitstekend zwom.

Dat deed Ranomi Kromowidjojo op de 100 meter vrije slag ook, maar zij werd voorbij gezwommen door de Rus Vladimir Morozov en de Italiaan Alessandro Miressi, kersvers Europees kampioen. Die twee pakten dan ook het zilver en brons, maar goud was voor de ongenaakbare Britten, die met 3:40,18 ruim vijf tellen rapper waren dan de op plek vier gefinishte Nederlandse ploeg.

Heemskerk zwemt naar EK-zilver (Pro Shots / Insidefoto)
Heemskerk zwemt naar EK-zilver (Pro Shots / Insidefoto)

Johan Cruijff speelbaar in FIFA 19

Game-gigant EA heeft Johan Cruijff als 'icoon' toegevoegd aan het spel FIFA 19. De legendarische voetballer uit Betondorp kan als speler ingezet worden in de Ultimate Team-modus, zo meldt AT5 op haar website.

Cruijff maakt in het spel deel uit van een indrukwekkende selectie oud-spelers die worden gezien als de beste voetballers aller tijden. Ook Clarence Seedorf maakt deel uit van deze 'iconen'. De makers van het spel beoordeelden Cruijff met een gemiddelde score van 94. Daarmee wordt hij een van de beste spelers van het spel.

Vóór Cruijff en Seedorf werden Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar, Marc Overmars, Frank de Boer, Frank Rijkaard, Marco van Basten en Patrick Kluivert al eens geselecteerd als 'icoon'. Op social media wordt vooral enthousiast gereageerd op de aankondiging, al is er ook kritiek op bijvoorbeeld de manier waarop hij is vormgegeven.

FIFA 19 komt op 28 september uit voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Doorbraak in embryo-onderzoek

Professor Magdalena Zernicka-Goetz en haar onderzoeksgroep van de University of Cambridge hebben een manier ontwikkeld waarmee menselijke embryo's in vitro, dus in het laboratorium, tot aan veertien dagen levend kunnen houden. Dit is een verdubbeling van de tijd die het tot nu toe mogelijk was om embryo's buiten het lichaam te laten groeien.


Belangrijke doorbraag in embryogenese (Bron: Youtube)

"Normaalgesproken beslissen de cellen van embryo's rond dag zeven welk type cel ze gaan worden, om uiteindelijk tot  orgaan uit te groeien en zo dus de ontwikkeling van de baby te beginnen", aldus Zernicka-Goetz. "Nu kunnen we dus voor het eerst voorbij die zeven dagen deze belangrijke ontwikkeling bestuderen."

"Deze periode is een periode waarin veel zwangerschappen spontaan worden afgebroken en nu kunnen we dus voor het eerst zien wat er in deze periode gebeurt," vervolgt de professor. "Begrijpen onder welke omstandigheden de cellen zich gaan ontwikkelen, zou het onderzoek naar het correct verlopen van embryogenese, maar ook het niet goed verlopen, verder vooruit helpen."

Professor Zernicka-Goetz hoopt met dit onderzoek dat in de toekomst vele ontwikkelingsstoornissen genezen kunnen worden, maar haar eerste doel is  om de organisatie en synchronisatie van deze vroegste celdelingen te onderzoeken.

Dweilpauzes op de wallen

Burgemeester Halsema is nog geen maand in functie maar meteen komt ze al met nieuwe maatregelen om de drukte op de Wallen en in de rest van de binnenstad van Amsterdam aan te pakken. Dat meldt AT5 op haar website.  Omdat het hoogseizoen is en er erg veel toeristen in de stad zijn, wordt er niet gewacht met het invoeren van de extra maatregelen. Dat gebeurt deze maand nog.

Dweilpauzes en afsluitingen
Op de Burgwallen komen speciale 'dweilpauzes'. Als dat gebied op drukke avonden ernstig vervuild is, dan worden straten tijdelijk afgesloten voor publiek en wordt er door de gemeentelijke reiniging schoongemaakt. Pas nadat de straten weer schoon zijn, gaat de boel weer open.

Ook worden er extra crowd control-maatregelen genomen. Als het erg druk is op de Wallen worden hosts ingezet. Nu gebeurt dat pas als er heel erg veel mensen in een bepaald gebied zijn (code rood). Maar vanaf deze maand gaan de hosts ook al bij een code oranje (minder druk) de straat op. Er moet op die manier preventief opgetreden worden.

Boetes meteen afrekenen
Een andere opvallende maatregel is dat sommige handhavers straks een mobiel pinapparaat mee krijgen. Toeristen die overtredingen begaan kunnen hun boete dan meteen betalen. De handhavers hebben een folder bij zich waarin in zes talen wordt uitgelegd dat boetes direct geïnd worden.

Extra handhaving op het water blijft actief. Zo worden er boetes opgelegd aan kapiteins van boten die een eenrichtingsgebod negeren, wanneer er te harde muziek gedraaid wordt, of wanneer er te hard gevaren wordt.

Stad in Balans
De extra maatregelen zijn onderdeel van gemeentelijke programma Stad in Balans. Dat programma moet de leefbaarheid van Amsterdam garanderen nu de stad steeds drukker wordt.

Man overleden na frontale botsing

Rond half drie reed de bestuurder een personenauto frontaal tegen een vrachtwagen op de Maasvlakteweg in Rotterdam. De personenauto vloog maandagmiddag direct in brand. De bestuurder overleefde de crash niet.

Vooralsnog is de identiteit van de overleden bestuurder niet bekend. Ook de oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk. Medewerkers van de Verkeersongevallen Groep (VOG) doen onderzoek.

Daarvoor maakte de heli overzichtsfoto's vanuit de lucht. Ter plaatse spraken medewerkers al met getuigen, maar ook met de vrachtwagenchauffeur. De bestuurder was behoorlijk aangeslagen en krijgt slachtofferhulp aangeboden. Mocht de VOG nog een verdere verklaring van hem nodig hebben, dan gaan ze op een later moment nog met hem in gesprek.

Vijf Nederlanders door op 100 meter op EK, Martina loopt snelste tijd

Op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn heeft Churandy Martina zich op de 100 meter als snelste geplaatst voor de halve finales. De 10,24 seconden liep hij overtuigend en met lichte tegenwind, waardoor hij voor het eerst dit seizoen een lekkere indruk achter kon laten.

Overigens is Martina niet ineens de favoriet: de elf snelste atleten op het EK zijn automatisch geplaatst voor de halve eindstrijd. Hensley Paulina kende een valse start, maar ontsnapte aan diskwalificatie, alvorens met 10,34 en een derde plek in zijn heat als tijdsnelste door te mogen. Chris Garia haalde het met 10,35 en plek twee in zijn serie ook, Joris van Gool sneuvelde met 10,52 seconden.

Op de 400 meter horden kwam Nick Smidt in actie, maar zijn vijfde plek in 50,96 seconden - zo'n drie tienden boven zijn persoonlijk record - was niet goed genoeg voor een plek in de halve finales. 

Update 18.25 uur
Bij de vrouwen zijn Jamile Samuel en Dafne Schippers al automatisch gekwalificeerd voor de halve finales, maar Naomi Sedney en Marije van Hunenstijn moesten in de series wel in actie komen. Dat deden ze prima: met 11,45 en 11,48 seconden eindigden ze beiden als derde in hun serie en dat was precies voldoende.

Kogelslingeraar Denzel Comenentia haalde het teleurstellend niet. De Nederlands recordhouder, dit jaar in de vorm van zijn leven, gooide eerder dit jaar al eens over de automatische kwalificatie-eis van 76 meter, maar kwam nu niet verder dan 70,70 meter en dat was niet voldoende.

Martina loopt snelste tijd (Pro Shots / Action Images)
Martina loopt snelste tijd (Pro Shots / Action Images)

Turkse munt blijft in waarde dalen

De Turkse munt, de lira, blijft het internationaal slecht doen. Kon je in september 2017 nog vier lira voor een euro krijgen, inmiddels loopt dat al tegen de zes lira.

Financieel experts houden er rekening dat er nog meer verval voor de Turkse lira in het verschiet ligt nadat de Verenigde Staten eind vorige week economische sancties oplegden aan Turkije.

Sinds begin 2018 jaar is de Turkse munt al meer dan 25% aan waarde kwijtgeraakt mede vanwege de eerdere schrik over het voornemen van president Erdogan om zich te gaan bemoeien met het beleid van de centrale bank in Turkije.

"De gedachtegang van Erdogan is simpel: zolang we zorgen dat de muziek blijft spelen, de mensen blijven dansen en iedereen geld verdient, dan is er geen probleem. Bedrijven maken winsten, lonen stijgen en de aandeelhouders zijn blij", zegt Nora Neuteboom, econome voor ABNAmro. "Ondanks de economische groei is het slecht gesteld met belangrijke economische indicatoren."

"De onafhankelijkheid van de centrale bank wordt nu serieus in twijfel getrokken", zegt de econome. "Als je puur naar de cijfers kijkt zou een renteverhoging de logische stap zijn. Dat is niet genomen. Veel buitenlandse investeerders worden nu huiverig, de betrouwbaarheid van de centrale bank in een land wordt vaak meegenomen in risicobeoordelingen."

De inflatie is nu zo hoog en de waarde van de lira dusdanig gedaald dat het voor binnenlandse maatregelen te laat lijkt. "Jaren geleden was al het advies: hervorm structureel en investeer in onderwijs, kennis en technologie. Maar de langetermijnvisie ontbrak bij Erdogan, mede omdat hij niet zeker wist of hij zijn macht kon consolideren", eindigt Neuteboom

Turkse munt blijft in waarde dalen (WikiCommons/jon smith)
Turkse munt blijft in waarde dalen (WikiCommons/jon smith)

Baansprinter Hoogland naar EK-finale, Wild leidt omnium

Baanwielrenster Kirsten Wild heeft op het Europees kampioenschap in Glasgow met overmacht het eerste onderdeel van het omnium gewonnen, de scratch. In de koers werd nauwelijks aangevallen en dus kwam het aan op een sprint, de kracht van de Nederlandse wereldkampioene.

Met twee ronden te gaan opende Wild de sprint al door volle bak aan te gaan en daar had niemand een antwoord op. Met groot verschil won ze de koers, voor de sterk opkomende Britse oud-wereldkampioene Katie Archibald en de Poolse Daria Pikulik.

Om 17.10 uur staat te tempokoers op het programma, vanaf acht uur Nederlandse tijd volgt het avondprogramma op het EK, met wat het omnium betreft de afvalkoers en de puntenkoers. Het EK is nagenoeg volledig op Eurosport en grotendeels ook op Sporza en de BBC te kijken.

Update 15.17 uur
Op de individuele sprint bij de mannen hebben zowel Jeffrey Hoogland als Harrie Lavreysen zich overtuigend geplaatst voor de halve finales, waarin ze het tegen elkaar op zullen nemen.

Hoogland gaf de Brit Philip Hindes met groot vertoon van macht het nakijken, Lavreysen was eveneens in twee heats duidelijk te sterk voor de Rus Denis Dmitriev, die hem vorig jaar in de WK-finale nog klopte.

Update 15.45 uur
Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw hebben zich op de 500 meter tijdrit beiden geplaatst voor de finale. Lamberink's tijd van 33,786 seconden was goed voor de derde plek, Van de Wouw kwam met 34,352 seconden tot de zevende tijd, terwijl top-8 nodig was.

Wereldkampioene Miriam Welte uit Duitsland stelde met de vijfde plek wat teleur, de Russin Daria Shmeleva was met 33,309 de snelste.

Update 16.45 uur
De koppelkoers bij de mannen heeft goud opgeleverd voor België. Robbe Ghys en Kenny De Ketele vochten een mooie strijd uit met Theo Reinhardt en Roger Kluge uit Duitsland en pakten uiteindelijk de winst. Het brons was voor de Britten Oliver Wood en Ethan Hayter, de Nederlanders Roy Pieters en Wim Stroetinga finishten niet.

Update 18.15 uur
Hoogland heeft zich geplaatst voor de sprintfinale. Tegen Lavreysen had hij het zwaar, maar in de derde en beslissende heat liet Hoogland met een gemiddelde snelheid van bijna 73 kilometer per uur toch zien net even te snel te zijn. In de finale neemt hij het op tegen de Duitse Stefan Bötticher, die ook een decider nodig had om de Brit Jack Carlin van het lijf te houden.

Op de tempokoers heeft Wild de vierde plek gepakt. Daarmee houdt de Nederlandse de leiding vast, voor Archibald. De Belgische Lotte Kopecky strijdt vooralsnog met de Italiaanse Letizia Paternoster om het brons.

Rotterdamse agenten dwingen crisisinterventie af

Agent Wim Rietveldt werd afgelopen donderdagavond op een melding van stankoverlast in Rotterdam afgestuurd. Eenmaal aangekomen op het adres werd hem één ding meteen duidelijk: hier was hulp nodig, en dringend ook. De woning bleek namelijk ernstig vervuild. De bewoner, die hem in eerste instantie niet binnen wilde laten, vertelde tegen de wijkagent dat hij een aantal jaar geleden werd ontslagen dankzij een reorganisatie en dat het sindsdien bergafwaarts was gegaan.

De agent probeerde diezelfde donderdagavond al hulp te regelen, maar dit lukte niet. Ook op vrijdag, zijn vrije dag, probeerde de wijkagent hulptroepen te mobiliseren, maar ook dit leverde niet de gewenste hulp op. De wijkagent schakelde hierop zijn collega en expert Dennis de Vos in om te zorgen dat de man de juiste hulp zou krijgen. Echter, bij het bezoek aan de man op zaterdag kwamen ze er achter dat het in het weekend lastig is om crisishulp te regelen. In eerste instantie zou er pas vandaag naar de zaak gekeken kunnen worden.

Wim en Dennis gaven het echter niet op en besloten terplekke de gemeente in te schakelen. Daarna kwam om 22:45 uur het verlossende woord van burgemeester Aboutaleb: dankzij een spoedinterventie werd de woning op zondagochtend volledig opgeruimd door medewerkers van de firma Frissekater. De rommel werd vervolgens afgevoerd door de Roteb. De schoonmaakactie heeft de hele zondag in beslag genomen. 

Zondag is de agent teruggegaan naar de man om te bekijken welke hulp de man nodig heeft: “Deze man zit geestelijk met zichzelf in de knoop en daar komt ook een alcoholverslaving bij. Hij heeft goede intenties, maar komt er in zijn eentje niet uit. Een opgeruimde woning is een mooie eerste stap."

De agent vertelt dat de man stond te huilen van blijdschap toen zijn woning werd opgeruimd. Wim: “Op dit soort momenten besef je dat je vanuit je rol als politieman net dat beetje meer aandacht voor de zaak weet te krijgen waardoor dit soort problemen adequaat worden aangepakt.” Inmiddels is er passende zorg voor de man geregeld zo laat Wim weten op Twitter.

Rotterdamse agenten dwingen crisisinterventie af  (Foto: Wim Rietveldt)
Rotterdamse agenten dwingen crisisinterventie af (Foto: Wim Rietveldt)

17 zakkenrollers opgepakt tijdens Pride Amsterdam

Het aantal aangiften van o.a. zakkenrollen tijdens de Amsterdam Pride 2018 is minder dan in voorgaande jaren. Desondanks hield de politie 17 zakkenrollers aan. In het afgelopen weekend zijn in totaal 38 verdachten aangehouden voor uiteenlopende feiten. In vier gevallen is aangifte gedaan met betrekking tot LHBTI gerelateerde zaken. De politie heeft deze zaken in onderzoek.

Zakkenrollen
Het doelgroepenteam van de politie hield 25 verdachten aan, waaronder 17 zakkenrollers en 1 straatrover. Naast de 17 zakkenrollers hield de politie ook verdachten aan voor mishandeling (6), overige diefstallen (8), varen onder invloed (4), overtredingen APV (2) en het niet tonen van een identiteitsbewijs.

Het doelgroepenteam dat zich in burger tussen het publiek begaf, legde zich vooral toe op het observeren van zakkenrollers en andere dieven. Het team hield o.a. een groep van vier verdachten aan, die in het bezit waren van meerdere (gestolen) telefoons en bankpassen. Ondanks dat er vier politieagenten bij aanhoudingen licht gewond zijn geraakt was de sfeer tijdens de (Canal)Pride gemoedelijk.

Minder aangiften
Dit jaar bedroeg het aantal aangiften van uiteenlopende zaken 122. Vorig jaar waren dat er 300. De ervaring leert dat het aantal aangiften in de loop van de week nog kunnen oplopen. De politie kijkt na afloop tevreden terug op het verloop van het evenement. Er is veel tijd gestoken in de voorbereiding en samenwerking met de gemeente en organisatie. Door de inzet van de vele politiemensen, beveiliging en Toezicht & Handhaving is een belangrijke bijdrage geleverd aan het feestelijk verloop van deze Pride.

17 zakkenrollers opgepakt tijdens Pride Amsterdam (Foto: stockfoto politie.nl)
17 zakkenrollers opgepakt tijdens Pride Amsterdam (Foto: stockfoto politie.nl)

Gewapende voorbijganger schiet schutter neer

Een gewapende voorbijganger heeft zaterdag een man, die tijdens een 'terug-naar-school-feestje' in een park in Florida aan het schieten was, neergeschoten. Het slachtoffer was volgens de politiewoordvoerder in het park in gevecht met een andere man, ging naar huis en kwam korte tijd later schietend terug.

De toevallige voorbijganger zag dit, trok zijn wapen en schoot op de schutter. "We zijn enorm blij dat verder niemand gewond geraakt is", aldus Todd Hutchinson van de politie in Titusville, Florida. "De verdachte gebruikte zijn vuurwapen in een park vol met kinderen. Dit had zoveel erger kunnen aflopen."


Schietpartij tijdens kinderfeestje (Bron: FOXnews)

De schutter is met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar hij geholpen is aan zware verwondingen en hij ligt momenteel in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De voorbijganger had een vergunning voor het dragen van een vuurwapen en hij werkt volledig mee met de politie. Hij zal volgens de woordvoerder niet vervolgd worden, omdat deze man "binnen de regels van de wet" gehandeld zou hebben.

2 vermiste ouderen duiken onder op metalfestival

2 oudere heren die verbleven in een verzorgingstehuis waren de muziek daar kennelijk zat en besloten kaarten te scoren voor het grootste metalfestival ter wereld, Wacken open Air. Jammer genoeg was het verzorgingstehuis ze snel kwijt en besloot de politie in te schakelen.

Helaas voor de muziekliefhebbers trof de politie ze rond 3 uur 's nachts aan op het festivalterrein. Ze waren een beetje gedesoriënteerd en wat versuft, maar wilden desondanks niet mee terug naar het verzorgingstehuis. Daarom besloot de politie om de mannen in een taxi te stoppen en er achteraan te rijden zodat ze zeker wisten dat ze op de plaats van bestemming zouden komen.

MLB: Red Sox completeren 'sweep' tegen Yankees na fraaie comeback

De honkballers van de Boston Red Sox hebben ook de vierde en laatste wedstrijd van de serie tegen de New York Yankees gewonnen. Op het eigen Fenway Park hadden de Red Sox er wel een fraaie comeback voor nodig.

Een homerun van Mookie Betts bracht de Red Sox in de vijfde inning op 1-0, maar met vier runs in de zevende inning sloegen de Yankees terug: 1-4. In de negende inning sloegen de Red Sox echter terug en Xander Bogaerts liep de gelijkmakende run binnen na een fout van de New Yorkse verdediging. Andrew Benintendi sloeg in de eerste extra inning vervolgens de winnende 5-4 binnen.

Uitslagen MLB zondag
Cleveland Indians - Los Angeles Angels 4-3
New York Mets - Atlanta Braves 4-5
Tampa Bay Rays - Chicago White Sox 7-8
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 5-3
Pittsburgh Pirates - St.Louis Cardinals 1-2
Washington Nationals - Cincinnati Reds 2-1
Milwaukee Brewers - Colorado Rockies 4-5
Minnesota Twins - Kansas City Royals 5-6
Chicago Cubs - San Diego Padres 6-10
Texas Rangers - Baltimore Orioles 6-9
Oakland Athletics - Detroit Tigers 6-0
Arizona Diamondbacks - San Francisco Giants 2-3
Los Angeles Dodgers - Houston Astros 3-2
Seattle Mariners - Toronto Blue Jays 6-3
Boston Red Sox - New York Yankees 5-4

Red Sox - Yankees (Bron: YouTube)

Feyenoord treft Sturm Graz of Larnaca, Vitesse mogelijk tegen club van Maradona in EL

Feyenoord en Vitesse kennen hun route richting kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League. Maandagmiddag werd de loting bekend gemaakt.

Indien Feyenoord het tweeluik met AS Trencín overleeft, stuiten de Rotterdammers in de vierde voorronde van de Europa Loting op het Oostenrijkse Sturm Graz of AEK Larnaca uit Cyprus. Vitesse werd maandagmiddag tijdens de loting in het Zwitserse Nyon gekoppeld aan Apollon Limasol uit Cyprus of Dinamo Brest uit Wit-Rusland. De Arnhemmers moeten eerst in de derde voorronde zien af te rekenen met het Zwitserse FC Basel.

Voor Feyenoord staat komende donderdag eerst de uitwedstrijd tegen Trencín op het programma. Het heenduel wordt in het stadion van MSK Zilina afgewerkt, omdat de thuishaven van Trencín niet aan de eisen van de UEFA voldoet. Een week later ontvangen de Rotterdammers de Slowaakse club in De Kuip. Indien de formatie van trainer Giovanni van Bronckhorst dit tweeluik weet te overleven, stuit men dus op Sturm Graz of AEK Larnaca.

Voor Vitesse staat komende donderdag eerst in het eigen GelreDome tegenover FC Basel. Een week later wacht in Zwitserland de return. Als de Arnhemmers het treffen met Rotblau weten te overleven, volgt dus een dubbele ontmoeting met Apollon Limasol of Dinamo Brest, waar Diego Maradona sinds kort de scepter zwaait.

Politie Amsterdam zoekt schennispleger

De politie is op zoek naar een man die zich maandagochtend 6 augustus rond 07.00 uur schuldig zou hebben gemaakt aan schennispleging bij een woning aan het Willem Mulierhof in Amsterdam.

De man belde maandagochtend aan bij de woning van een bejaarde dame. De vrouw dacht de deur te openen voor een glazenwasser en zij werd bijzonder onaangenaam verrast toen bleek dat het om een man ging die zichzelf leek te bevredigen. De man is heel kort in de woning geweest. Daarna is hij er rennend vandoor gegaan in de richting van de Van Karnebeekstraat. De politie is op zoek naar de man. Hij heeft die ochtend mogelijk al langer in de buurt rondgelopen. Van hem is het volgende signalement bekend:

  • Blanke man
  • Tussen de 1.65 en 1.70 meter lang
  • Rond de 50 en 60 jaar oud
  • Grijs/blond haar
  • Hij droeg een licht beige petje en een katoenen broek tot op de knieën
  • Hij sprak Nederlands, mogelijk met een heel licht Duits accent

Indien je de man gezien hebt, als je hem herkent aan het signalement of als je die man zelf bent, dan komt de politie graag met je in contact. Informatie kan worden doorgegeven via 0900-8844.

Natuurbrand blijken stofwolken

In een natuurgebied in Dorst (Brabant) is brand uitgebroken. De brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt naar de Prise D'eauweg. Ondermeer de korpsen uit Kaatsheuvel en Loon op Zand zijn opgeroepen om te assisteren bij de brand. 

Update 13:58 uur
De brandweer kan terug naar huis; het blijkt te gaan om stofwolken door oogsten op de akkers langs de A27, zo meldt de veiligheidsregio MiddenWest-Brabant op twitter. 

PvP komt eind 2018 naar Pokémon GO

Niantic heeft in een interview met het Poolse magazine Gram aangegeven dat we dit jaar dan toch echt aan de slag kunnen met Player vs Player-gevechten (PvP) in de game. Momenteel zijn Pokémon-gevechten nog beperkt tot de gyms.

De feature moet voor het einde van het jaar beschikbaar zijn. De feature werd voor het eerst getoond in de allereerste trailer voor Pokémon GO, maar werd door een aantal redenen vertraagd. Welke vorm PvP gaat aannemen en of het gevechtssysteem hetzelfde blijft is nog niet bekend.

Naast PvP blijft Niantic werken aan de meest recente toevoeging: vrienden. De feature stelt spelers in staat om vrienden toe te voegen, kado's te sturen en om Pokémon te ruilen.

PSV in laatste voorronde CL tegen FK Qarabag of BATE Borisov

PSV neemt het in de laatste voorronde van de Champions League op tegen de winnaar van het duel tussen Qarabag FK en BATE Borisov, zo heeft de loting van maandagmiddag in Nyon uitgewezen. Als Ajax over twee duels afrekent met Standard Luik, treft men daarna Slavia Praag of Dynamo Kiev.

PSV genoot een geplaatste status en ontliep daardoor ploegen als Red Bull Salzburg, Celtic en FK Astana. De Eindhovenaren konden loten tegen BSC Young Boys, Malmö FF/MOL Vidi FC, Rode Ster Belgrado/Spartak Trnava en Qarabag/BATE. De winnaar van het laatstgenoemde tweeluik zal het dus opnemen tegen de kampioen van de Eredivisie.

PSV begint op 21 of 22 augustus een uitwedstrijd en de return, op 28 of 29 augustus, zal dus worden afgewerkt in het Philips Stadion. De winnaars plaatsen zich voor de groepsfase en de loting voor de poules vindt op 30 augustus plaats. De clubs die zich niet weten te plaatsen, kwalificeren zich wel automatisch voor de groepsfase van de Europa League.

Van der Poel blijft tot eind 2023 bij Corendon-Circus

Mathieu van der Poel heeft zijn tot eind 2020 doorlopende contract bij Corendon-Circus opengebroken en verlengd tot en met 2023, zo meldt Veldritkrant.be. Het team vraagt ook een ProContinental-licentie, waardoor de ploeg van Van der Poel ook kan de start kan komen van de klassiekers.

De 23-jarige Van der Poel had nog een contract tot 2020 bij de broers Roodhooft. Tot dan zou de Nederlandse alleskunner zich concentreren op het veldrijden en het mountainbiken met als hoofddoel de Olympische Spelen van Tokio. Daarna was ieders verwachting dat hij zich volledig zou gaan richten op het wegwielrennen. De huidig Nederlandse kampioen in het veldrijden, wegwielrennen en mountainbiken heeft toch besloten om zijn huidige ploeg trouw te blijven tot 2023.

Vandaag werd ook bekend dat Corendon-Circus een ProContinental-licentie gaat aanvragen. Zo kan de ploeg in het voorjaar aan de start komen van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar dan moet de ploeg van Van der Poel daar wel een wildcard krijgen.

Later deze week komt Corendon-Circus met meer informatie over de contractverlenging en de aanvraag voor het ProContinental-niveau.

Nederland gastland voor WK Stratego

Speel je wel eens een spelletje? Ben je goed in Stratego? Waarschijnlijk ben je dan toch niet goed genoeg om binnenkort uit te komen op het WK Stratego. Dat speelt zich namelijk van 23 tot en met 26 augustus af in het Nederlands Vestingmuseum te Naarden-Vesting. Deze historische plek zal het strategische middelpunt zijn waar 100 internationale Stratego spelers strijden om de Wereldtitel.

Met deelnemers uit Griekenland, Duitsland, België, Engeland, Amerika en Canada, wordt dit WK Stratego weer een zinderende editie. Wereldkampioen Pim Niemeijer uit Rotterdam, regerend Wereldkampioen Anjo Travaille uit Utrecht en Britse topspeler Richard Ratcliffe (oud-Wereldkampioen) zullen de 23ste direct in actie te zien zijn alsmede oud-wereldkampioenen uit onder meer Griekenland en Duitsland.

Al decennialang weet Stratego generaties spelers van alle leeftijden te boeien. Inmiddels zijn er meer dan 20 miljoen spellen verkocht. Het doel van dit klassieke bordspel is om de vlag van je tegenstander te veroveren, terwijl je je eigen vlag bewaakt. Je staat er gelukkig niet alleen voor. Je hebt een heel leger tot je beschikking, plus een verleidelijke spionne en zes bommen.

Nederland gastland voor WK Stratego
Nederland gastland voor WK Stratego

Geblesseerde Dolberg niet bij wedstrijdselectie Ajax

Ajax kan dinsdag geen beroep doen op Kasper Dolberg. De Deense spits moet het duel met Standard Luik aan zich voorbij laten gaan door een blessure.

De talentvolle aanvaller stond afgelopen seizoen lange tijd aan de kant met een voetkwetsuur en kampt nu met een blessure aan zijn buikwand. Dat pijntje liep hij twee weken geleden op tijdens de training en hij blijkt er nog altijd niet van hersteld. Hij is niet opgenomen in de wedstrijdselectie.

Zodoende lijkt de geroutineerde Klaas-Jan Huntelaar wederom in de basis te mogen starten. Tegen Sturm Graz maakte hij vorige week twee treffers. Kaj Sierhuis neemt op de bank plaats, waar ook jeugdspelers Dani de Wit en Jurgen Ekkelenkamp mogen plaatsnemen van trainer Erik ten Hag.

Ajax en Standard vechten samen uit wie zich plaatst voor de vierde en laatste voorronde van de Champions League. Dinsdag wordt het eerste duel in Luik gespeeld en een week later volgt de return in de Johan Cruijff Arena. Voor het treffen in België is Daley Blind wel weer fit. Hij had een pijnlijke rug na een botsing met Kostas Lamprou, maar dit bleek geen serieuze blessure.

Korstanje zwemt met Nederlands record naar halve finales op EK

Zwemmer Nyls Korstanje heeft op het Europees kampioenschap in Glasgow indruk gemaakt in de series van de 50 meter vlinderslag. De 19-jarige Nijmegenaar raffelde zijn serie af in 23,40 seconden, waarmee hij het Nederlands record van Mathys Goosen (23,52) uit juli vorig jaar verbrak.

Korstanje plaatste zich uiteindelijk als derde voor de halve finales. Met 23,60 deed ook Goosen het prima en zijn tiende tijd was eveneens voldoende voor plaatsing. Jesse Puts eindigde als gedeeld zeventiende in 23,81 seconden, Joeri Verlinden kwam niet in actie.

Verlinden spaarde zich voor de 4x100 meter gemengde wisselslag en dat leverde succes op. Met verder ook nog  Maaike de Waard, Arno Kamminga en Ranomi Kromowidjojo zwom Nederland de snelste tijd, hoewel de verwachting wel is dat vooral de Britse ploeg in de finale nog veel sneller kan.

Op de 200 meter vrije slag bij de mannen staan twee Nederlanders in de halve eindstrijd: Maarten Brzoskowski was met 1:48,72 goed voor de dertiende tijd, Kyle Stolk viel met 1:49,34 tegen, maar zijn achttiende tijd was wegens het wegvallen van een Brit en een Rus precies voldoende.

Stan Pijnenburg en Dion Dreesens stelden flink teleur. Met respectievelijk 1:50,02 en 1:50,47 bleven ze ver van hun beste tijden verwijderd en eindigden ze slechts als 33e en 41e.

Kira Toussaint en Tessa Vermeulen haalden het wel op de 100 meter rugslag. Toussaint tikte na 1:00,12 minuten aan en dat leverde haar de zesde tijd op. De 1:00,79 van Vermeulen was de vijftiende plek, nog precies genoeg voor een plek in de halve finales.

Politie zoekt specifieke getuigen ongeluk Gilze

De toedracht van het verkeersongeval op de A58 ter hoogte van Gilze waarbij zaterdagmorgen een 48-jarige man uit Roermond om het leven kwam is voor de specialisten van het team Verkeer nog niet duidelijk. Een woordvoerder van de politie: "Er worden verschillende scenario’s onderzocht. We zijn dan ook nog steeds dringend op zoek naar getuigen van de aanrijding."

Er waren drie auto’s bij het ongeval betrokken. De bestuurder van een Volkswagen kampeerbusje kwam op de linkerrijstrook in botsing met een voor hem rijdende Renault Clio. Die camperbestuurder kwam ook in aanrijding met een voor hem rijdende Volvo. Met name de toedracht van dat ongeval is nog niet duidelijk.

Volgens een getuige reden er kort voor het ongeval twee auto’s op de vluchtstrook. Het achterste voertuig trok een aanhang- of vouwwagen. De verkeersongevallenanalisten houden er rekening mee dat kort voor de aanrijding automobilisten naar de linkerrijstrook zijn gegaan om hen gelegenheid te geven in te voegen.

De woordvoerder: "Ook zijn we op zoek naar de bestuurders van de voertuigen die kort achter de bij de aanrijding betrokken auto’s hebben gereden, onder andere een grote donkere SUV. Er zijn enkele automobilisten tussen de ravage door weggereden die vermoedelijk kunnen zeggen wat er vooraf ging en hoe het ongeluk tussen de Camper en de Volvo gebeurde. Het gaat de agenten er niet om deze automobilisten op hun gedrag aan te spreken maar hen als getuige te horen om de toedracht duidelijk te krijgen."

Politie zoekt specifieke getuigen ongeluk Gilze (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt specifieke getuigen ongeluk Gilze (Foto: Politie.nl)

De komende dagen kans op smog door ozon

Op maandag 6 augustus en dinsdag 7 augustus 2018 is er kans op smog door ozon in Nederland. Voor maandag kan de luchtkwaliteit "slecht" worden in het zuiden van Nederland. Voor dinsdag geldt dit voor het gehele land. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kunnen mensen last krijgen van irritatie van ogen, neus en keel. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD.

Ozonverwachting vanaf woensdag 8 augustus 2018
Vanaf woensdag 8 augustus verbetert de luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit is woensdag maximaal "onvoldoende". Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit is het geval in het voorjaar en in de zomer als er weinig wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de invloed van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Europese informatie- en alarmdrempel voor ozon
In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU-informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen gevoelige mensen klachten krijgen en waarschuwt het RIVM. De luchtkwaliteit is dan "slecht" volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.

De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht ("zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex). Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm.

74 kilometer per uur ... op de fiets

74 kilometer per uur… en dat op een fiets. Het Human Power Team wist die snelheid te halen met de VeloX 8 aerodynamische ligfiets. Het ontwerp van studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam werd gisteren getest op Vliegbasis Woensdrecht. Uiteindelijk is het de bedoeling het wereldrecord aan te vallen. Dat staat nu op 121,8 kilometer per uur.

Het technisch hoogstandje werd zaterdag voor het eerst getoond. 1 van de 2 coureurs was marechaussee 2 Jennifer Breet, werkstudent van Defensity College. Het werkstudentprogramma van Defensie is dit jaar de grootste sponsor van het Human Power Team.

Lange rechte weg
Op de start- en landingsbaan van Woensdrecht werd de race-klare fiets voor het eerst getest. "Het was voor het team een goede gelegenheid om de laatste verbeterpunten te vinden. Met de verzamelde data kunnen we de luchtweerstand van de fiets vergelijken met onze modellen", aldus teammanager Human Power Team en student Lucht- & Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft Stephanie Wiechers. Om goed op snelheid te komen is een lange, rechte weg nodig. Daarom is met het Defensity College gekozen voor de vliegbasis.

"Na een jaar ontwerpen, bouwen en trainen, was dit het belangrijkste testmoment voor onze wereldrecordpoging in de woestijn van Nevada komende september. Daar moeten Jennifer Breet en Lieke de Cock het nieuwe wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen vestigen", lichtte Wiechers toe. "Er is maandenlang ontworpen om de volledig op maat gemaakte fiets van de atleten optimaal aerodynamisch te krijgen. Er is veel ruimte bespaard door een nieuw en compact schakelsysteem. Het is hierdoor de kleinste fiets die we ooit bouwden." De VeloX 8 vertoont gelijkenis met een kogel en heeft bijvoorbeeld geen raam, want dat is aerodynamisch funest.

"Het gaat niet alleen om een snelle fiets", aldus Wiechers. "De coureur is minstens zo belangrijk. Het gaat echt om de combinatie van mens en techniek". De samenwerking tussen studenten bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de technische studenten van de TU Delft ziet het team als voorwaarde voor succes.

Interessante doelgroep
Defensie steunt het project niet zomaar. "We zien dit als een goede manier om de naamsbekendheid van Defensie te vergroten binnen een interessante doelgroep", aldus Programmamanager Defensity College luitenant-ter-zee 2OC Erik Noordam. "Naast het human power team, zijn we ook partner van de Nuon Solar Car, de waterstofauto (Forze) en de autonoom varend boot (Trident)."

Inmiddels is een van Jennifer Breet's teamgenoten aangestoken door haar enthousiasme over Defensie en heeft ook gesolliciteerd bij Defensity College.

De vrouwelijke coureurs: Lieke de Cock (links) en marechaussee 2 Jennifer Breet (rechts). (Foto: Defensie)
De vrouwelijke coureurs: Lieke de Cock (links) en marechaussee 2 Jennifer Breet (rechts). (Foto: Defensie)

Nerf gaat Overwatch-wapens namaken

Speelgoedmerk Nerf gaat hun Rivals-productlijn uitbreiden met wapens afkomstig uit Blizzards online shooter Overwatch. Onder andere Reapers hellfire shotgun en D.Va's light gun zijn vanaf 2019 onderdeel van het Nerf-arsenaal.

Al in mei werd bekend dat er in de Rivals-lijn nieuwe producten zouden komen uit de Overwatch-serie. Rivals is een soort Nerf voor volwassenen, met in plaats van schuimrubberen pijltjes kleine rubberen balletjes als munitie. Enkele technische specificaties zijn ook al bekendgemaakt, zoals het feit dat Reapers shotgun acht 'patronen' bevat en deze met 90 feet (27 meter) per seconde weg kan schieten. Rest alleen nog de vraag of de hellfire shotgun ook een wegwerpmodel is zoals in de game. Prijzen zijn nog niet bekend.

Taxichauffeur weigert dragqueen, taxibedrijf 'niet blij'

Directeur Gamis el Bouakili van tto-taxibedrijf TCS (Taxi Centrale Schiphol) is 'niet blij' dat een van zijn chauffeurs dragqueen Jennifer Hopelezz gisteravond weigerde na het slotfeest van de Gay Pride op de Dam in Amsterdam. 'We gaan de chauffeur hierop aanspreken.' Dat schrijft AT5 op haar website. 

Volgens El Bouakili mogen chauffeurs nooit een taxirit weigeren. 'Tenzij daar zeer zwaarwegende redenen voor zijn, daar lijkt in dit geval geen sprake van. Ik ben heel benieuwd wat deze chauffeur hierop te zeggen heeft.' Als de chauffeur zich niet kan verantwoorden, volgen er sancties, aldus de directeur.

Hopelezz was met stomheid geslagen toen ze gisteravond werd geweigerd, zegt ze tegen AT5. 'Ik heb van nog eens vier anderen gehoord dat ze tijdens de Pride zijn geweigerd. Twee dragqueens en twee mannen die in leer gekleed waren. En dat tijdens de Pride.'

In de video is te zien dat de dragqueen uiteindelijk door een andere taxichauffeur wél wordt meegenomen. El bouakili: 'Ik zag in de video dat die chauffeur ook van TCS is, daar ben ik blij om.'

Met handboeien om op de vlucht

Op zondagmiddag wist de politie in Heerhugowaard een 21-jarige man aan te houden tegen wie nog een gevangenisstraf open stond van 28 dagen. De man wist er echter vandoor te gaan, terwijl hij al handboeien om had.

De politie was aanvankelijk naar een melding dat een man in het Cornusplantsoen zou liggen te slapen. Voorbijgangers maakten zich zorgen over de gezondheid van de man. Toen de politie met de man in gesprek ging, bleek hij onder invloed te verkeren.

Tijdens het gesprek liep de verdachte langs. Hij werd door de politie herkend vanwege de openstaande straf. De politie kon de man ter plaatse aanhouden. Nadat hij in de boeien was geslagen en in de politieauto was gezet, kwam de onder invloed verkerende persoon op de politie aflopen.

Hij eiste de nodige aandacht op. Hierdoor kreeg de aangehouden man de mogelijkheid uit de auto te springen en weg te rennen. De politie liet een Burgernetmelding uitgaan waarin werd gevraagd uit te kijken naar een man met handboeien. Uiteindelijk werd de verdachte in de Rudbeckialaan teruggevonden door een politieman met diensthond.

De verdachte bleek een tasje bij zich te hebben met 23 gripzakjes met hash en een zakje MDMA.

'Square teaset weer nieuwe Bravely Default'

Vorige week maakten Square-Enix en Nintendo bekend dat Octopath Traveler wereldwijd één miljoen keer verscheept was. Dit deden ze via artwork die veel mensen deed denken aan Bravely Default (zie hieronder).

Vandaag post het officiële Twitter-account van Bravely Default een nieuwe Tweet waarin dezelfde art te zien is, maar dan op de achtergrond. Op de voorgrond zien we de schaduw van Bravely Default: Flying Fairy. De Tweet gaat gepaard met de boodschap: 'Please look forward to the next Square-Enix 11 BD games.' Of dit daadwerkelijk gaat om een nieuwe Bravely Default is natuurlijk nog de vraag, maar het is niet de eerste keer dat een nieuwe game in de franchise geteaset wordt.

Het is nog wachten of en wanneer, maar de kansen lijken in ieder geval groter te worden.

Octopath Traveler x Bravely Default

Broken Sword 5 naar Switch in september

Het dynamische duo George Stobbart en Nicole Collard komen in september naar Nintendo Switch, want dan releaset Broken Sword 5 voor de handheld. De point-and-click adventuregame kwam in 2013 voor het eerst uit op pc en consoles.

Broken Sword 5: The Serpent's Curse werd grotendeels gefinancierd middels een Kickstarter-campagne. De Switch-versie bevat unieke content in de vorm van niet eerder getoonde behind-the-scenes-beelden en een nieuwe user interface die voorziet in naadloze overschakeling van spelen met joy-cons en touchscreen.

Het vijfde en laatste deel uit de Broken Sword-serie haalt het wellicht niet bij de klassiekers uit de jaren negentig, maar het is voor point-en-click-liefhebbers in het algemeen en fans van de franchise in het bijzonder desalniettemin een zeer fijne avonturengame. Bekijk de Switch-trailer hieronder.

Breath of the Wild geplaatst op officiële Zelda-timeline

Een aantal jaar geleden kwam Nintendo met een officiële versie van de timeline van The Legend of Zelda. Alle titels werden hier op chronologische wijze geplaatst, wat resulteerde is maar liefst drie 'takken' (zie hieronder).

De officiële timeline is altijd een discussiepunt geweest onder de community wat alleen maar werd versterkt door deze officiële van Nintendo. Sommigen kunnen zich er niet in vinden, anderen vinden het weer hartstikke logisch. Wat men er ook van vindt: Nintendo houdt zich eraan vast en breidt de timeline met elke game weer uit. Zo ook The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Zoals te verwachten was, is Breath of the Wild de laatste game op de timeline, helemaal onderaan na alle eerdere Zelda-games. Wat Nintendo echter niet duidelijk maakt is in welke 'tak' de game hoort. Momenteel hangt de game los van de drie takken, wat bewust is volgens series producer Aonuma en Breath of the Wild-director Fujibayashi: 'Natuurlijk hoort de game als laatste op de timeline, maar welke tak? Dat is aan de verbeelding van de spelers.'

De twee geven aan dat de geschiedenis van Zelda regelmatig verandert door de introductie van nieuwe informatie en games. De kans dat we ooit een timeline krijgen die 'klaar' is, is dus zeer klein.

The Legend of Zelda: Timeline

Massale verrassingsdopingcontrole in Ronde van Portugal

De Ronde van Portugal is hartstikke leuk om te volgen. Jaar na jaar verschijnen er weer figuren van kleine, vaak Portugese ploegen, die bijvoorbeeld in het verleden al eens op doping betrapt zijn of die juist uit het niks als een gek de bergen op sprinten.

Dat zorgt nogal eens voor gefronste wenkbrauwen en dit keer zorgde het ook voor actie van de antidopingautoriteit in Portugal. Zondagochtend, voorafgaand aan de vierde etappe, werd een massale verrassingsdopingcontrole gehouden: 41 renners, afkomstig van zes van de Portugese ploegen in de koers, mochten in allerijl een potje vol komen urineren. De Spanjaard Raul Alarcon, een van de renners van het onder wielerfans ietwat verdachte W52/FC Porto, won de koninginnerit zondag, nadat hij zaterdag ook al de beste was.

Vrijdag ging de winst nog naar een andere lolbroek: Vicente Garcia de Mateos. De Spanjaard was tot een week eerder voorlopig geschorst, omdat op maar liefst vijf verschillende momenten verdachte bloedwaarden werden gemeten, maar de Spaanse sportrechter vond dat hij eerst gehoord moest worden voor er een (voorlopige) schorsing kwam. De kans lijkt dan ook uitermate groot dat hij na de Ronde van Portugal alsnog geschorst gaat worden, maar dat mag de pret niet drukken: vrijdag kwam hij over de streep met een vingertje voor zijn mond.

Overigens is het tijdens de Ronde van Portugal ook nog eens godvergeten heet. Temperaturen stijgen tot zo'n 40-45 graden en meerdere renners haakten al af met een zonnesteek, terwijl een ander urenlang in het antidopinghokje zat omdat hij geen urine kon produceren. Brandweermannen langs de kant spuiten de renners af en toe nat, maar maatregelen zijn er verder niet: de etappes beginnen 'gewoon' in de middag en worden op het heetste punt van de dag verreden.

Cooler in Dragon Ball FighterZ

Dragon Ball FighterZ krijgt Cooler als speelbaar personage via downloadable content, Dat kondigde Bandai Namco aan na de finales van de game op het fighter-toernooi Evo 2018.

Voor wie de animefilms van Dragon Ball niet gekeken heeft: Cooler is de oudere broer van Frieza. Gelukkig was er geen twee weken durende Spirit Bomb aan het opladen in de films zoals bij zijn jongere broer.

Dragon Ball FighterZ is al beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc en komt naar Switch op 28 september.

Super Smash Bros. Ultimate krijgt eigen Nintendo Direct

Tijdens de finales van Super Smash Bros. Melee op Evo gisteravond heeft Nintendo aangekondigd met een nieuwe Nintendo Direct te komen. Deze Direct is gericht op Super Smash Bros. Ultimate en wordt woensdagmiddag uitgezonden.

In de Nintendo Spotlight tijdens E3 werd de game al uitgebreid behandeld, maar dat ging voornamelijk over de filosofie en herziene mechanics. Modi, singleplayer, nieuwe fighters en noem maar op werd amper besproken, iets wat nu (vermoedelijk) gaat veranderen. We gaat het woensdagmiddag om 16:00 uur Nederlandse tijd meemaken.

Welke nieuwkomer hoop jij te zien? Super Smash Bros. Ultimate lanceert 7 december voor Nintendo Switch.

Sagat en G in Street Fighter V Arcade Edition

Capcom heeft de laatste twee DLC-personages van seizoen 3 van Street Fighter V: Arcade Edition bekendgemaakt. Oudgediende Sagat en nieuwkomer G zijn vanaf vandaag beschikbaar.

G en Sagat zijn te krijgen door $5.99 of 100,000 Fight Money neer te leggen per personage. Mocht je de Season 3 Character Pass gekocht hebben dan zijn ze natuurlijk meteen beschikbaar. De pas geeft je dan ook Sakura, Blanka, Falke, en Cody. Koop je ze door de seizoenspas of met echt geld, dan krijg ook een voorraad kostuums en kleuren voor je kleding erbij.

Sagat kennen de meeste fighter-fans wel. Hij wil nog steeds de beste vechter worden en gebruikt zijn 'Tiger'-moves zoals te verwachten valt. G is nieuw. Hij kan kracht uit de aarde halen om zo zijn 'Presidentiality' te verhogen. Dat levert een nieuw mechnisme op: elk level die hij in Presidentiality stijgt levert hem meer kracht op en hij kan nieuwe, betere combo's maken. Als je hem laat vallen dan is hij zijn Presidentiality weer kwijt.

Street Fighter V: Arcade Edition is al uit op PlayStation 4 en pc.


Buzarnescu met overmacht naar eerste WTA-titel

Tennisster Mihaela Buzarnescu heeft haar eerste WTA-titel te pakken. Na twee verloren finales was de Roemeense nummer 24 van de wereld tijdens de Silicon Valley Classic in het Amerikaanse San Jose veel te sterk voor de Griekse Maria Sakkari (WTA-49), die haar eerste finale speelde: 6-1, 6-0.

Ook in Washington speelden de dames en daar ging de titel naar de Russin Svetlana Kuznetsova. De viervoudig Grand Slam-winnares, tegenwoordig afgezakt naar de 128e plek op de wereldranglijst, versloeg de Kroatische Donna Vekic (WTA-44) met 4-6, 7-6 (7), 6-2.

The Walking Dead in in tweede DLC-seizoen van Tekken 7

Bandai Namco heeft een tweede seizoen aan downloadable content voor Tekken 7 aangekondigd. Season 2 zal zes nieuwe vechtersbazen bevatten, waaronder Anna Williams, Lei Wulong en Negan van de The Walking Dead.

Negan kennen we uit de& The Walking Dead, maar in de aankondiging zien we niets van de vechtstijl. Dat wordt dus even afwachten. Anna Williams is de bodyguard van Kazuya Mishima, alsof hij een bodyguard nodig heeft. Vechten kan ze in ieder geval en ze schiet met scherp. Lei Wulong is ook weer terug in het roster. Hij gebruikt zijn Tiger, Crane, Leopard, Snake en Dragon aanvallen maar al te graag.

Tekken 7 is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.


Lichaam vermiste drenkeling aangetroffen

Het lichaam van een drenkeling waar zondag naar gezocht werd in het water op recreatiegebied Geestmerambacht in Noord-Scharwoude  is vannacht aangetroffen.

Zondagochtend tegen 12.00 uur werd er bij hulpdiensten melding gemaakt van iemand die in nood verkeerde in het water op het recreatiegebied. Aanvankelijk was het niet zeker of zich inderdaad iemand in het water bevond.

In de loop van de middag werden echter persoonlijke eigendommen en de fiets van de 31-jarige man uit Alkmaar aangetroffen. Het lichaam van de drenkeling werd uiteindelijk vannacht gevonden en kon uit het water worden gehaald.

Astaroth en Seung Mi-na in Soulcalibur VI

Het EVO-toernooi is weer geweest en zoals altijd laten de ontwikkelaars weer van alles los over hun fighter-games. Zo ook Bandai Namco, die Astaroth en Seong Mi-Na heeft bevestigd voor Soulcalibur VI.

Astaroth vecht wederom met een enorme bijl en brute kracht, terwijl de Koreaanse Seung Mi-na naar Soul Edge zoekt om zo haarzelf te bewijzen tegenover de andere tegenstanders.

Soulcalibur VI komt 19 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Eén dode, twee gewonden bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig ongeval op de Margraterweg in Valkenburg (Limburg) is maandagochtend een persoon overleden bij een eenzijdig ongeval. De auto raakte rond 4.30 uur door onbekende oorzaak van de weg en kwam in een weiland met een bosje terecht.

In de auto bevonden zich drie personen. Twee personen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. De Margraterweg is afgesloten voor alle verkeer. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. 

FOK! Wat een weer: nog steeds heet

Vandaag is het zonnig en wordt het (zeer) warm. De maxima variëren van 25°C aan zee tot lokaal 35°C in het zuidoosten. De oostenwind draait geleidelijk naar zuid en is zwak. Vanaf het begin van de middag wordt de wind in de kustgebieden noord tot noordwest en mogelijk tijdelijk matig van kracht. In de avond neemt de wind af naar zwak en veranderlijk.

In de nacht naar dinsdag is het onbewolkt. De temperaturen dalen naar waardes tussen lokaal 14°C in het noorden en 18°C in het zuiden en aan zee. Zeer lokaal zou nog een mistbank kunnen vormen, er staat nauwelijks wind.

Dinsdag begint zonnig, maar in de middag en avond neemt hogere bewolking van het zuiden uit toe. Het blijft tot de avond droog. Er is een kleine kans dat in de avond een (onweers)bui vanuit België het uiterste zuiden bereikt. In de nabijheid van een onweersbui kunnen (zware) windstoten voorkomen. Het wordt vrijwel overal tropisch warm met maximumtemperaturen die uiteenlopen van 29°C aan de noord- en noordwestkust tot 37°C in het zuidoosten. De wind neemt geleidelijk toe naar zwak tot matig en draait naar een meest zuidwestelijke richting. Aan de kust steekt een wind van zee op. In de avond komt de wind eerst uit uiteenlopende richtingen, maar wordt geleidelijk zuidoostelijk. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Gisteravond was ik nog aan de Rijn bij Koblenz en zag de zon daar ondergaan  (Foto: qltel)
Gisteravond was ik aan de Rijn bij Koblenz en zag de zon daar ondergaan (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Lesbische vluchteling uit klooster gezet om geaardheid

Justine vluchtte vanwege haar seksuele geaardheid uit Oeganda. Afgelopen vrijdagochtend werd ze overgebracht naar een 24-uursopvang in het klooster Missionaires of Charity in Amsterdam. Maar ze moest dezelfde dag weer weg, omdat de nonnen haar geaardheid zien als 'een gevaar voor kinderen en de andere vrouwen', zo bevestigt een van hen aan AT5.

Hoewel Justine uit Oeganda vluchtte vanwege haar geaardheid, kon ze volgens de immigratiedienst onvoldoende aannemelijk maken dat ze lesbisch is. Daarom kreeg ze geen verblijfsvergunning.

Vrijdagochtend mocht Justine voor het eerst naar een 24-uursopvang, maar dat bleek niet langdurig te zijn. Toen Justine vertelde dat ze lesbisch is, besloten de nonnen dat ze onmiddellijk weg moest gaan. 'Ze willen hun leven niet veranderen, dan kan ik ze ook niet redden', zegt een non over dat besluit tegen AT5.

Helpen bij de Pride
De geaardheid van Justine kwam aan het licht toen ze probeerde te regelen dat ze buiten de toegestane uren het klooster mocht verlaten. 'Ik wilde helpen met het versieren van een boot voor de Pride', vertelt ze. De boot was van RozeLinks, een werkgroep van GroenLinks.

Niet alleen verbrak Justine hiermee de regels, aldus de non, ook had ze direct na binnenkomst moeten vertellen dat ze lesbisch is. 'Dan wist ze dat ze hier niet kon blijven.'

'Eindelijk vrij in Amsterdam'
De vluchtelinge was er wel van op de hoogte dat de regels bij Missionaires of Charity vrij streng zijn. 'Ik kreeg een hele lijst. Zo mocht ik geen alcohol nuttigen en moest ik lange kleren dragen.'

Toch had Justine niet verwacht dat ze vanwege haar seksuele oriëntatie zulke problemen zou krijgen. 'Ze zeiden dat ik in Amsterdam eindelijk vrij zou zijn. Maar ik word nog niet geaccepteerd', vertelt ze emotioneel.

'Notabene het weekend van de Pride'
Mireille Sampimon, lid van RozeLinks, kreeg een telefoontje dat Justine op straat zou worden gezet. Ze reed daarom meteen naar het klooster toe. Voor de zekerheid vroeg Mireille nog naar de reden dat Justine Missionaires of Charity moest verlaten, omdat ze het verhaal eigenlijk niet kon geloven. Toch bleek het te kloppen.

'Dit is belachelijk, notabene in de week van de Pride', aldus Mireille. Ze nam Justine mee naar haar huis in de polder. 'Maar dat is voor Justine niet handig. Daarom verblijft ze nu tijdelijk bij een ander GroenLinks-lid.'

'Ik kan er maar een week blijven'
Hoewel Justine blij is met de tijdelijke opvang, blijft ze wel onrustig. 'Ik kan er maar een week verblijven. Morgen gaan we kijken er nog een andere opvangplek te regelen is.'

Inmiddels zou Roze in Blauw ook de zaak onderzoeken. De afdeling van de politie was tot nog toe niet bereikbaar.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.