FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 juli 2018

Wimbledon-stunt Gulbis tegen Zverev, Nishikori pakt Kyrgios

Tennisser Juan Martin Del Potro heeft zich geplaatst voor de achtste finales op Wimbledon. De als vijfde geplaatste Argentijn had het niet al te moeilijk met Benoit Paire, die alleen in set twee serieuze tegenstand wist te bieden: 6-4, 7-6 (4), 6-3.

Ook de nummer dertien van de plaatsingslijst, Milos Raonic, staat bij de laatste zestien. De Canadees nam het op tegen de Oostenrijker Dennis Novak en maakte in de vrijdagavond onderbroken wedstrijd na vier sets een einde aan diens droom: 7-6 (5), 6-4, 7-5, 6-2.

Gilles Simon, de nummer 53 van de wereld, staat ook in de achtste finales. De Fransman rekende af met de twee plekken hoger genoteerde Australiër Matthew Ebden: 6-1, 6-7 (3), 6-3, 7-6 (2).

Update 16.35 uur
Rafael Nadal heeft zonder grote problemen ook de achtste finales gehaald. De Spaanse wereldranglijstaanvoerder nam het op tegen het Australische toptalent Alex de Minaur, de mondiale nummer tachtig, en maakte het in twee uur af: 6-1, 6-2, 6-4.

Fabio Fognini ligt uit het toernooi. De Italiaanse nummer negentien van de plaatsingslijst sneuvelde tegen Jiri Vesely: 7-6 (4), 3-6, 6-3, 6-2. Na Wimbledon 2016 wordt het de tweede achtste finale op een Grand Slam voor de Tsjech.

Update 20.40 uur
Het is Alexander Zverev, de mondiale nummer drie, weer niet gelukt grote indruk te maken op een Grand Slam-toernooi. De Duitser had het eerder al uitermate moeilijk met de jonge Taylor Fritz, in de derde ronde sneuvelde hij dan toch tegen Ernests Gulbis.

De Let - afgezakt van de tiende naar de 138e plek op de wereldranglijst - gaf bij een 1-1 stand de derde set op het beslissende moment knullig uit handen, maar herpakte zich en was vervolgens oppermachtig: 7-6 (2), 4-6, 5-7, 6-3, 6-0.

Een ontmoeting tussen een Russische en Amerikaanse jongeling eindigde in een Russisch feestje. Karen Khachanov rekende af met Frances Tiafoe in een partij die bijna drie uur duurde: 4-6, 4-6, 7-6 (3), 6-2, 6-1.

Update 21.10 uur
Novak Djokovic mag ook verder, maar heel makkelijk ging het niet voor de drievoudig winnaar uit Servië. De als twaalfde geplaatste Nole verloor de eerste set tegen de Britse hoop Kyle Edmund (21), maar mopperde en klaagde zich alsnog naar de achtste finales: 4-6, 6-3, 6-2, 6-4.

Update 23.53 uur
Kei Nishikori lijkt eindelijk echt mooi op weg te zijn met een comeback. De door blessureleed geteisterde Japanner staat inmiddels weer net in de mondiale top-30 en rekende in de achtste finales af met enfant terrible Nick Kyrgios (15): 6-1, 7-6 (3), 6-4.

Alexander Zverev verloor van Ernests Gulbis (Pro Shots / Action Images)
Alexander Zverev verloor van Ernests Gulbis (Pro Shots / Action Images)

Motorcoureur William Dunlop (32) overleden in Skerries 100

De Noord-Ierse motorcoureur William Dunlop is overleden na een zwaar trainingsongeval in de Skerries 100 straatraces in het graafschap Dublin. Dit heeft organisator Loughshinny Club bevestigd.

Dunlop crashte eerder vandaag tijdens een trainingssessie en overleed aan de gevolgen van zijn verwondingen. Voor zover bekend reed de jonge coureur zijn derde ronde toen het misging in de Sam's Tunnel sectie van het 4,6 kilometer lange circuit. Medische hulp mocht niet meer baten.

In een statement laat de organisatie weten dat zij hun 'diepste medeleven betuigen aan William Dunlops familie en vrienden' en dat zij 'in gedachten bij ze zijn in deze verdrietige periode'.

Dunlop-dynastie
Met overwinningen in de North West 200 en de Ulster GP behoorde de 32-jarige straatracer tot de alom geroemde Dunlop-dynastie. William is de zoon van Robert Dunlop, de broer van Michael Dunlop en de neef van Isle of Man TT-legende Joey Dunlop. William is het derde familielid dat omkomt door een race-ongeval: ook Robert en Joey lieten het leven tijdens het beoefenen van hun geliefde sport.

William Dunlop laat een vrouw, een dochtertje en een nog ongeboren kindje na.

Kroatië schiet Rusland na penalties uit thuis-WK

Kroatië staat na 1998 voor de tweede keer in de geschiedenis in de halve finales van het WK voetbal. De ploeg was in Sochi te sterk voor gastland Rusland, maar moest wederom tot het uiterste gaan: net als in de achtste finales tegen Denemarken waren er penalties nodig voor de Kroaten.

De Russen begonnen ijzersterk, maar Kroatië hield stand en nam het initiatief over. Toch viel de goal aan de thuiszijde: Denis Cheryshev ramde van afstand op fenomenale wijze de 1-0 tegen de touwen, al zijn vierde goal van het WK en toch wel zijn tweede pareltje.

Toch konden de Russen op de tribunes niet lang feesten: acht minuten later deponeerde Mario Mandzukic de bal exact op het hoofd van Andrej Kramaric, die de 1-1 vanuit vrijwel volledig vrije positie keurig achter keeper Igor Akinfeev kopte. 

Ivan Perisic had in de tweede helft de 1-2 op de schoen, maar hij werkte de bal net tegen de binnenkant van de paal en zag het dus 1-1 blijven. Dat bleef in de reguliere speeltijd zo en dus moesten de ploegen zich op gaan maken voor de verlenging. 

Dat leverde overigens nog bijna een probleem op: keeper Danijel Subasic raakte met nog bijna tien minuten te spelen geblesseerd, terwijl de Kroatische wissels voor de reguliere speeltijd op waren. Toch kon hij verder en de Russen passeerden hem niet.

In de verlenging was het Domagoj Vida, de beroemde Knipoog-Kroaat himself, die vanuit een corner de 1-2 binnenkopte. Vijf minuten voor het einde werd de geboren Braziliaan Mario Fernandes echter dé held van Rusland: hij kopte de Russen naar 2-2 en uiteindelijk de penaltyserie.

Fedor Smolov begon die penaltyserie met een werkelijk kansloze strafschop, voorafgegaan door een lamme aanloop. Fernandes werd ineens de schlemiel, want zijn penalty ging ver naast. Mateo Kovacic zag Akinfeev zijn penalty keren, maar Ivan Rakitic maakte het karwei alsnog af.

Luka Modric and Dejan Lovren vieren feest. (PRO SHOTS/Action Images)
Luka Modric and Dejan Lovren vieren feest. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslagen oefenwedstrijden Ajax, Feyenoord en PSV

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen hebben Ajax, Feyenoord en PSV zaterdag oefenwedstrijden gespeeld.

Ajax speelde twee wedstrijden op zaterdag. In het begin van de middag werd met een jonge en onervaren ploeg aangetreden tegen het Deense Nordsjaelland. Grootste blikvanger bij Ajax was aankoop Hassane Bandé. De wedstrijd werd door de Amsterdammers met 3-1 verloren.

Later op de dag speelde Ajax in Hattem met een sterkere opstelling tegen Steaua Boekarest. Na zes minuten kwamen de Roemenen al op voorsprong dankzij een goal van Florin Tănase. Daarna kwam Ajax beter in hun spel. Op aangeven van David Neres maakte Carel Eiting de gelijkmaker. De 1-1 was ook de eindstand.

In Middelburg was het Zeeuws Elftal de tegenstander van Feyenoord. De Rotterdammers wonnen de wedstrijd met 2-0 dankzij doelpunten van Dylan Vente en Sam Larsson. Komende maandag vertrekt de ploeg naar Zwitserland voor een trainingskamp en twee oefenwedstrijden. Op woensdag speelt de ploeg tegen Young Boys en twee dagen later is FC Basel de tegenstander.

Ook regerend landskampioen PSV kwam zaterdag in actie. De eerste oefenwedstrijd van het seizoen resulteerde in een 5-3 nederlaag tegen Anderlecht. Na een misverstand tussen Eloy Room en Denzel Dumfries kwam Anderlecht op voorsprong. Met doelpunten van Luuk de Jong en Gastón Pereiro kwam de Eindhovense club weer langszij.

Na de rust was het de beurt aan Anderlecht om twee keer te scoren. Steven Bergwijn maakte gelijk, echter via een strafschop kwamen de Belgen weer op voorsprong. Dit keer gaf Anderlecht de voorsprong niet meer uit handen. Tien minuten voor tijd maakte aanwinst Ivan Santini voor paars-wit de laatste treffer van de wedstrijd.

Dronken scooterrijder heeft pepperspray en drugs op zak

Agenten hebben aan de Eerste Zeine in Waalwijk een 28-jarige scooterrijder uit Drunen aangehouden. De man was dronken en bleek pepperspray, amfetamine en MDMA op zak te hebben.

Op vrijdag 6 juli rond 20:50 uur zagen dienders de man rijden op zijn scooter. Ze besloten hem ter controle staande te houden. De man bleek ruim tweemaal de toegestane hoeveelheid alcohol te hebben gedronken. In de buddyseat van zijn scooter had de man een busje pepperspray liggen en gebruikershoeveelheden amfetamine (speed) en MDMA (XTC). Deze zijn in beslag genomen. De verdachte is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. Voor het rijden onder invloed kreeg hij een bekeuring van 243 euro. Voor de overige zaken is hij ingesloten.

Nederlands dubbelsucces op Wimbledon, slagveld bij de mannen

Tennisster Kiki Bertens staat samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson in de achtste finales van het damesdubbelspel op Wimbledon. Het als negende geplaatste duo won na een zeer moeizaam begin van Arina Rodionova (AUS) en Maryna Zanevska (BEL): 2-6, 7-6 (2), 6-2. Alicja Rosolska (POL) en Abigail Spears (USA) zijn de volgende tegenstanders.

Ook voor Jean-Julien Rojer en Demi Schuurs was er succes op het heilige gras in Londen en wel in het gemengd dubbelspel. Daarin zijn ze als vierde geplaatst, wat een bye in de eerste ronde opleverde. In de tweede ronde stond het duo tegenover de Amerikaan James Cerretani en de Tsjechische Renata Voracova, die na een slopende eerste set geklopt werden: 7-6 (13), 6-3.

Ook Matwé Middelkoop staat in de achtste finales van het gemengd dubbelspel. Hij is samen met Bertens' damesdubbelpartner Larsson als twaalfde geplaatst en het duo boorde wat Britse hoop de grond in. Neal Skupski en Naomi Broady werden met een 'perfecte tiebreak' in de tweede set opzij geschoven: 6-4, 7-6 (0).

Het mannendubbelspel is een waar slagveld geworden. De nummers één, twee en drie van de plaatsingslijst - inclusief de titelverdedigers - waren al gesneuveld, zaterdag viel in de tweede ronde het doek voor de nummers vier. De Fransen Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut, drievoudig Grand Slam-winnaars en Wimbledon-kampioenen in 2016, sneuvelden tegen de Duitsers Philipp Petzschner en Tim Pütz.

[Tour] Een slagveld

De eerste etappe. Een sprintersetappe. Dat klopte. De hele dag rustig. Dat klopte ook. Maar op tien kilometer van de streep sloeg de vlam in de pan. Er was een valpartij en later nog eentje. Froome ging graan oogsten in het veld. Porte was weer eens gevallen. Yates lag op zijn kont. Bernal weet nu ook wat ‘chute ’betekent en die arme Quintana kreeg alleen een lekke band, maar wel op 700 meter van de veilige 3 kilometer. 

Noord-Korea: VS stelt 'gangsterachtige eisen'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo was op bezoek in Pyongyang om vervolggesprekken voor te bereiden, maar die gesprekken lijken nu verder dan ooit.

In een verklaring liet Noord-Korea weten dat het geen "eenzijdige denuclearisatie" kan accepteren. Het wil slechts zijn kernwapens opgeven als de Verenigde Staten dat ook doen. De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse zaken noemde de gesprekken met Pompeo "betreurenswaardig en zeer verontrustend." De VS zou de geest van de top van president Trump en Kim Jong-un "verraden" hebben door met "gansterachtige eisen" te komen.

Het is nog geen maand geleden dat deze top plaatsvond waarin een overeenkomst werd getekend. Destijds was wel al bekend dat Noord-Korea en de Verenigde Staten een diametraal tegengesteld beeld hadden van wat denuclearisatie betekent (Washington Post, Wall Street Journal) en desondanks werd toch een overeenkomst afgesloten waarin precies dit woord gebruikt wordt.

Vakantieganger niet bewust van buitenlandse milieuzones

Uit rondvraag van goedkoopsteautoverzekering.net blijkt dat 80% van de automobilisten niets begrijpt van de regelgeving over milieuzones. Veel Nederlandse vakantiegangers rijden nietsvermoedend een milieuzone in, en ontvangen bij thuiskomst fikse bekeuringen. Door je in de regels te verdiepen, voorkom je hoge boetes en bederf van de vakantiepret.

Milieuzones
Milieuzones zijn gebieden waar je niet met de auto in kan rijden zonder een vignet. Het doel van deze zones is om voertuigen die te veel vervuiling veroorzaken uit de regio te houden. Dit zorgt voor een verbetering van de luchtkwaliteit. In Nederland proberen Amsterdam, Utrecht en Rotterdam oude dieselauto’s door middel van milieuzones uit de stad te weren. Binnen Europa gelden in elk land andere regels. Dit zorgt voor veel verwarring.

Stickers die toegang bieden tot milieuzones zijn bij bijvoorbeeld de ANWB of een lokaal postkantoor te verkrijgen. In sommige gevallen is een sticker die toegang biedt tot de milieuzones alleen online te verkrijgen. De levertijd kan hierbij een week zijn. Het is dus een goed idee om je op tijd goed voor te bereiden op de vakantie.

Duitsland, Frankrijk en Zweden
In veel van de Duitse steden is het verplicht om een milieusticker te hebben. Zonder sticker riskeer je in de zogenoemde Umweltzones een boete van 80 euro. De stickers zijn te verkrijgen bij de ANWB, Duitse garages en Duitse keuringsstations.

In Frankrijk heb je bijvoorbeeld een permanente milieuzone in Parijs, en zijn er tijdelijke milieuzones in vele andere steden. Per stad gelden andere regels. Zonder een vignet Crit’ Air krijg je een boete van 45 tot 450 euro en een rijverbod.

Zweden heeft milieuzones in Stockholm en Göteborg, behalve in de weekenden, op feestdagen en in de maand juli. De boete bedraagt 50 euro.

Boetes tot 125 Euro
Ook in België zijn er lage-emissiezones in Brussel en Antwerpen, waarbij boetes op kunnen lopen tot 125 euro. In Hongarije zijn er milieuzones in delen van Boedapest, in Spanje autoluwe zones in diverse steden en een niet-permanente milieuzone in Barcelona. In Italië zijn er milieuzones in de steden Rome, Milaan, Florence en andere grote steden.

Olifanten smullen van XL verjaardagstaart

Vanmorgen waren chef-kok Pierre Wind en tien kinderen al vroeg aan het kokkerellen geslagen. Samen maakten zij een reuzentaart klaar voor de olifanten van DierenPark Amersfoort. Het park viert deze hele zomervakantie haar zeventigste verjaardag en daar hoort natuurlijk taart bij.

“Maken jullie mooie rozen van de andijvie, wij hebben nog twaalf kilo te gaan”, vraagt chef Pierre Wind aan zijn tien hulpchefs. “Hier ligt ook nog zeker vijftien kilo aan appels, laten wij daar feestelijke slingers van maken. Wat zullen die reuzen smullen, kicken man!” Nadat de laatste meloenen op de taart zijn geplaatst, konden de olifanten genieten van de traktatie.

Het taartmoment bij de olifanten is de aftrap van een zomer vol feestelijkheden. Elke dag in de zomervakantie viert het park haar zeventigste verjaardag met avontuurlijke kinderpartijtjes tussen de dieren. Ook de ouders kunnen het kind in zich naar boven halen en gewoon meedoen. Onder het spontane gezang van ‘Lang zal olifant leven’ smullen de olifanten nog lekker van de verjaardagstaart en ging het eerste Grootste Kinderfeestje van start.

Politie schiet oud-NBA-speler Honeycutt (27) dood

Basketballer Tyler Honeycutt is zaterdag op 27-jarige leeftijd overleden. In Los Angeles schoot de voormalig speler van de Sacramento Kings, die hem in 2011 oppikten in de NBA Draft, op de politie en die schoten terug. Honeycutt schoot niet zo best en verwondde niemand, zelf werd hij geraakt en overleed hij.

Wat er precies is gebeurd is nog niet helemaal duidelijk, maar er gaan verhalen dat Honeycutt's moeder de politie belde met de melding dat haar zoon zich agressief gedroeg. Hij zou zich opgesloten en gebarricadeerd hebben in een woning, waar vandaan hij het vuur opende op de politie, een keuze die hem uiteindelijk het leven heeft gekost.

Honeycutt speelde twee weinig indrukwekkende seizoenen bij de Kings, alvorens hij naar Europa trok. Daar speelde hij inmiddels bij de Russische topclub Khimki, waar geschokt gereageerd is op de dood van een van hun topspelers.

Halep sneuvelt op Wimbledon, Van Uytvanck stoomt door

Tennisster Alison van Uytvanck blijft verrassend sterk bezig op Wimbledon. De Belgische nummer 47 van de wereld stuurde titelverdedigster Garbiñe Muguruza al naar huis en zaterdag moest de als 28e geplaatste Estse Anett Kontaveit zich na vijf kwartier gewonnen geven: 6-2, 6-3.

Van Uytvanck, die op Roland Garros in 2015 haar enige kwartfinale op een Grand Slam haalde, speelt in de achtste finales tegen Daria Kasatkina. De Russische nummer veertien van de plaatsingslijst klopte de Australische Ashleigh Barty (17): 7-5, 6-3.

Jelena Ostapenko (12) had weinig moeite met de Russische Vitalia Diatchenko. Na een uurtje kon de Letse weer terug naar de kleedkamers om zich voor te bereiden op de volgende wedstrijd: 6-0, 6-4.

Update 16.30 uur
De nummer één van de wereld ligt eruit. De Roemeense Simona Halep begon nog prima tegen Hsieh Su-Wei uit Taiwan en won de eerste set na vijf achtereenvolgende breaks in de eerste vijf games. In set twee gaf Halep het echter uit handen en in het derde bedrijf maakte Hsieh de stunt op het tweede matchpoint compleet: 3-6, 6-4, 7-5.

Voor de als 27e geplaatste Carla Suarez-Navarro viel eveneens het doek. De Spaanse ging onderuit tegen de Zwitserse Belinda Bencic: 6-1, 7-6 (3). 

Update 16.50 uur
Van Uytvanck's landgenote Elise Mertens kan wel inpakken. De als vijftiende geplaatste Belgische was vooraf de voornaamste hoop van onze zuiderburen, maar in de derde ronde ging het fout: de Slowaakse Dominika Cibulkova was met 6-2, 6-2 veel te sterk.

Update 19.15 uur
Angelique Kerber (11), de verliezend finaliste van 2016, is weer een ronde verder. De Duitse had weinig moeite met Naomi Osaka (18), die na een uurtje kon gaan douchen: 6-2, 6-4. Aliaksandra Sasnovich uit Wit-Rusland zorgde voor een kleine verrassing: de mondiale nummer vijftig klopte de als 26e geplaatste Australische Daria Gavrilova met 6-3, 6-1 en staat voor het eerst in de achtste finales van een Grand Slam.

Paulinho: "Ik weet dat ik een aanbieding uit China heb"

Paulinho heeft bevestigd dat hij een aanbod heeft liggen om Barcelona na één seizoen al weer te verlaten voor de Chinese Super League.

De Braziliaanse middenvelder stapte afgelopen zomer voor veertig miljoen euro over van Guangzou Evergrande naar Barcelona en kwam tot 49 wedstrijden voor de Catalanen, waarin hij tot negen doelpunten en drie assists kwam.

De Chinese club zou Paulinho nu terug willen halen. "Ik ga naar Barcelona om met mijn zaakwaarnemer over de kwestie te praten", vertelde de 29-jarige middenvelder tegen Braziliaanse media na afloop van de verloren wedstrijd van Brazilië tegen België (1-2) in de kwartfinales van het WK. "Ik weet dat ik een aanbieding uit China heb en nog van een andere club, hoewel het niet zeker is dat ik zal vertrekken. We moeten praten."

Barcelona plaatste vrijdag een bericht op Weibo dat Paulinho op huurbasis terugkeert naar Guangzhou, met een verplichte optie tot koop. De Spaanse landskampioen verwijderde echter dat bericht na een paar minuten weer van het Chinese medium.

Levchenko: "Ik denk dat Vitesse al te klein voor hem is"

Evgeniy Levchenko denkt niet dat Aleksandr Golovin zijn loopbaan wil vervolgen bij Vitesse. De Rus wordt in verband gebracht met de Arnhemmers.

Chelsea zou zich deze zomer willen versterken met de middenvelder en hem vervolgens op huurbasis willen laten vertrekken naar Vitesse, waar hij onder Leonid Slutsky zou kunnen spelen. De 47-jarige trainer en Golovin werkten eerder samen bij CSKA Moskou.

"Slutsky heeft hem als trainer van CSKA Moskou onder zijn hoede genomen en later ook laten debuteren bij de nationale ploeg. Voor Golovin is hij als een tweede vader", vertelt Levchenko in gesprek met de NOS. "Dat zou een reden kunnen zijn waarom mensen hem in verband brengen met Vitesse. Maar ik denk dat Vitesse al te klein voor hem is."

"Golovin speelt al drie jaar in de Champions League en heeft al een EK en een WK achter zijn naam. Het zou een mooie stunt zijn voor Vitesse, maar ik denk niet dat hij dat wil. Dit wordt misschien wel de belangrijkste beslissing in zijn leven."

De 22-jarige middenvelder neemt het zaterdagavond met Rusland op tegen Kroatië in de kwartfinale van het WK en treft daarin Luka Modric en Ivan Rakitic. "Modric en Rakitic zijn al flink wat stappen verder en dat geldt eigenlijk voor het hele elftal van Kroatië. Ik verwacht eigenlijk weer hetzelfde spelbeeld als tegen Spanje: Rusland zal heel verdedigend spelen. Dan kun je de creativiteit van Golovin niet beoordelen. Ik ben geen fan dat voetbal, maar het werkt voorlopig wel."

Wild sprint naar zege in Giro Rosa, roze trui Brand

Kirsten Wild heeft de tweede etappe van de Giro Rosa gewonnen. In een vlakke rit rondom Ovada over 120 kilometer was de Nederlandse de beste in de massasprint. Giorgia Bronzini werd tweede, voor Marianne Vos.

In het algemeen klassement neemt Lucinda Brand de leiderstrui over van haar ploeggenote Ellen van Dijk. De renster van Sunweb pakte onderweg bonificatieseconden nadat ze eerder in de etappe in de aanval was getrokken. Ze staat nu in dezelfde tijd als Leah Kirchmann. Van Dijk heeft nu een achterstand van drie seconden op haar ploeggenote. Zaterdag won Sunweb ook al de ploegentijdrit.

Engeland naar halve finale WK voetbal

Engeland is de derde halve finalist op het WK voetbal in Rusland. De Engelsen waren in de wedstrijd tegen Zweden, die onder leiding stond van scheidsrechter Björn Kuipers, met 2-0 te sterk.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd al verwacht dat Zweden een muur op zou trekken, wat uiteindelijk ook gebeurde. Engeland wachtte geduldig af, speelde de bal rond en kreeg zo nu en dan wat kleine kansen.

Een standaardsituatie leidde na een half uur tot de openingstreffer. Maguire kopte de bal tegen de touwen na een corner van Young. Het was voor de Engelsen de achtste treffer uit een dood spelmoment.

Vlak daarna had Sterling de tweede goal voor Engeland op zijn pantoffel. Hij wist de bal op fraaie wijze te controleren, maar faalde tot twee keer toe oog in oog met Olsen.

Na de thee liet Zweden zich meteen zich. Berg dwong Pickford met een kopbal toto een mooie redding, maar het vervolg van het Zweedse offensief bleef uit. Aan de andere kant was Engeland ook dichtbij een goal, maar het was uiteindelijk Alli die bij de tweede paal raak wist te koppen.

Meteen na de treffer van Alli leek Zweden terug te slaan, maar Claesson wist niet te scoren. Ook een knal van Berg leverde geen doelpunt op. De oprispingen van Zweden zorgden niet voor grote problemen in de defensie van de Engelsen, waardoor er in de saaie slotfase niet veel meer gebeurde.

John Stones of England en Emil Forsberg (Zwe) in duel om de bal. (PRO SHOTS/Bildbryan
John Stones of England en Emil Forsberg (Zwe) in duel om de bal. (PRO SHOTS/Bildbryan)

Froome opgelucht na valpartij zonder verwondingen

Chris Froome ging vandaag net als in de eerste etappe van de Giro hard onderuit. Toch lijkt de lichamelijke schade mee te vallen voor de Brit. Hij kwam redelijk ongeschonden uit de strijd zo bleek bij de ploegbus van Sky. Vooral het tijdverlies zal pijn doen.

"Ik zag veel crashes vandaag. Maar dat gebeurt vaak in de eerste dagen. We wisten altijd al dat de eerste paar dagen lastig zouden zijn. Het hoort er bij tijdens de Tour." Zo vertelde Froome op de site van zijn ploeg.

"We zaten het voorste gedeelte van het peloton. Er was niet veel meer dat de jongens nog hadden kunnen doen. Het werd nogal chaotisch met een aantal sprinters daar, maar dat is wielrennen. Ik ben gewoon dankbaar dat ik geen verwondingen heb opgelopen en Parijs is nog ver natuurlijk", aldus de kopman van de Sky-ploeg.

De val van Froome was aardige schuiver:

Froome opgelucht na valpartij zonder verwondingen (Pro Shots / George Deswijzen)
Froome opgelucht na valpartij zonder verwondingen (Pro Shots / George Deswijzen)

F1: Hamilton troeft Vettel nipt af en staat op pole

Lewis Hamilton heeft de poleposition voor de Grand Prix van Groot-Brittannië gegrepen. Op zijn thuisbaan Silverstone was de Brit met een tijd van 1.25,892 nips sneller dan de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Max Verstappen klokte op ruime achterstand de vijfde tijd.

Brendon Hartley kon door zijn crash in de derde vrije training niet in actie komen, waardoor er in Q1 maar vier afvallers zouden zijn. Een daarvan was al vroeg bekend, want de Williams van Lance Stroll brak van achteren uit bij het aanremmen van een bocht en de Canadees gleed met zijn bolide het grind in. Teamgenoot Sergey Sirotkin deed hetzelfde, maar de Rus kon wel verder. Ook hij behoorde uiteindelijk tot de afvallers, net zoals Stoffel Vandoorne en verrasend genoeg ook Carlos Sainz die door Renault-teamgenoot Nico Hülkenberg eruit getikt werd.

In het tweede deel reden de toprijders de laatste races met een compound harder dan de rest, maar ditmaal reden ook zij met de zachtste band hun snelste tijden. Achter de top zes werd een spannende strijd uitgevochten om de plekken in de top tien. De coureurs van Haas bemachtigden twee ervan, evenals Charles Leclerc die het met de Sauber uitstekend deed en Esteban Ocon. Hierdoor mochten Nico Hülkenberg, Sergio Perez, Fernando Alonso, Pierre Gasly en Marcus Ericsson uitstappen.

Vettel was in Q3 meteen bloedsnel onderweg. De Duitser klokte met de Ferrari een tijd van 1.25,936 waarmee hij sneller was dan Hamilton. Daarachter reed Valtteri Bottas de derde tijd, gevolgd door Räikkönen, Verstappen en Daniel Ricciardo die een probleem met zijn DRS had. In de tweede run wist Hamilton net de poleposition voor de neus van Vettel weg te grissen, terwijl Räikkönen de derde plek van Bottas overnam. Verstappen verbeterde nog wel zijn tijd, maar het gat met de top vier was en bleef groot. Achter Ricciardo zette Kevin Magnussen de zevende tijd neer, gevolgd door Romain Grosjean, Leclerc en Ocon.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:26.818 1:26.256 1:25.892 16
2 S. Vettel Ferrari 1:26.585 1:26.372 1:25.936 17
3 K. Räikkönen Ferrari 1:27.549 1:26.483 1:25.990 17
4 V. Bottas Mercedes 1:27.025 1:26.413 1:26.217 15
5 M. Verstappen Red Bull 1:27.309 1:27.013 1:26.602 14
6 D. Ricciardo Red Bull 1:27.979 1:27.369 1:27.099 14
7 K. Magnussen Haas 1:28.143 1:27.730 1:27.244 19
8 R. Grosjean Haas 1:28.086 1:27.522 1:27.455 20
9 C. Leclerc Sauber 1:27.962 1:27.790 1:27.879 19
10 E. Ocon Force India 1:28.279 1:27.843 1:28.194 20
11 N. Hulkenberg Renault 1:28.017 1:27.901   12
12 S. Pérez Force India 1:28.210 1:27.928   14
13 F. Alonso McLaren 1:28.187 1:28.139   12
14 P. Gasly Toro Rosso 1:28.399 1:28.343   15
15 M. Ericsson Sauber 1:28.249 1:28.391   16
16 C. Sainz Jr. Renault 1:28.456     8
17 S. Vandoorne McLaren 1:29.096     9
18 S. Sirotkin Williams 1:29.252     7
19 L. Stroll Williams geen tijd     2
20 B. Hartley Toro Rosso geen tijd     0

F1: Hamilton troeft Vettel nipt af en staat op pole (Pro Shots / Action Images)
F1: Hamilton troeft Vettel nipt af en staat op pole (Pro Shots / Action Images)

Vliegtuigsteward blaast 10 keer het toegestane maximum

De politie heeft samen met de Koninklijke Marechaussee zaterdagochtend 7 juli op Schiphol een 31-jarige steward-in-opleiding van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse. De man was vanochtend aan boord van het toestel voor een vertrekkende vlucht en had teveel alcoholhoudende drank genuttigd. Hierover kwam een tip van passagiers. Na verhoor is hij heengezonden, hij krijgt een dagvaarding thuisgestuurd.

De ademanalyse gaf een definitieve uitslag van 900 ug/l, dat is 2,0 promille, waar maximaal 0,2 promille voor vliegtuigpersoneel is toegestaan. In de luchtvaart mag vliegtuigpersoneel in de tien uur voorafgaand aan de vlucht geen alcohol nuttigen. De afdeling Luchtvaarttoezicht voert regelmatig alcoholcontroles uit onder vliegtuigpersoneel.

Rusland - Kroatië: Russisch wonder of de inlossing van de Kroatische belofte?

Guus Hiddink dreigt overtroffen te worden. Hij wordt nog altijd in Rusland herinnerd om zijn EK-prestaties tien jaar geleden, maar nu is daar Stanislav Cherchesov met zijn pasje om zijn nek. Mooi man. Niemand had erop gerekend, niemand had het verwacht, maar Spanje is verslagen. De weg ligt opeens open voor meer wonderen, want wie Kroatië zag stuntelen tegen Denemarken, weet dat de hypetrain van Zlatko Dalic iets te snel op topsnelheid heeft gereden. Om 20.00 uur trappen we zaterdag af in het altijd spektakel biedende Sochi. Krijgen we een nieuw Russisch wonder of maakt Kroatië de al jaren rondhangende belofte eens waar?

Rusland
Het wonder geschiedde in Luzhniki. Rusland verdedigde als een hecht blok, 120 minuten lang, en bracht de wedstrijd naar penalty’s. Ik denk dat er werkelijk niemand was die daar rekening meehield, maar het zij zo. Spanje deed niets anders dan tiki-taka, shitpassing waar Guardiola om zou kotsen. Geen diepgang, geen positionering en combinaties door het midden. Het was een lijdensweg die alleen Rusland in de kaart speelde, maar je kan wel de stelling aangaan dat er een redelijke kans was dat Rusland niet zou hebben gewonnen als ze niet de penalty (hands Pique) meekregen. Tot die penalty zaten ze voor geen meter in de wedstrijd. Komen ze zaterdag wel meer van de eigen helft af? Kunnen we meer genieten van de werken van Cheryshev, Dzyuba ( ) en Golovin?

Kroatië
Kroatië daarentegen heeft vooral de meeste indruk achtergelaten in de groepsfase. Het is tweejaarlijks kwijlen als je ziet wat voor kwaliteit ze met name op het middenveld en de aanval. Alleen kwam het er steeds niet uit, nu hopen we van wel. In de groepsfase hebben we al een paar tekenen kunnen zien. Dalic laat zijn Kroatië opereren vanuit de organisatie en wil graag de zwakheden van zijn tegenstander uitbuiten. Het is geen filosoof, nee. Tegen Nigeria hoefde er niet veel moeite te worden gedaan om te winnen, tegen Argentinië kon het vanuit de hangmat kijken hoe Messi en zijn vriendjes het verprutsten en geen idee hoe ze tegen IJsland speelden. Tegen Denemarken was het weer afwachtende aids.

Conclusie
Kortom: Rusland zal waarschijnlijk geen concessies doen aan haar strijdplan. Ieder extra wonder maakt het nog meer wonderlijk, nog meer Andere Tijden Sport 2036 waardig. Geen idee hoe het humeur van Dalic is, maar wanneer hij er geen afwachtende shitshow van wil maken en meteen in de 90 minuten wil toeslaan, zal hij concessies moeten doen aan zijn speelstijl. Ole.

Zweden - Engeland: Kuipers mag weer schitteren

De volgende kwartfinale staat voor de deur. Engeland neemt het zaterdagmiddag op tegen Zweden. Op die dag begint ook de Tour de France, maar dat boeit even niemand. Iedereen zit klaar voor The Three Lions.

Zweden
Veel mensen in Nederland zijn nog steeds mad op Zweden. Zweden had niet naar het WK gemoeten. Klote Zweedjes die opeens 8-0 winnen en dé goal van Bas Dost die onterecht werd afgekeurd. De afgunst was vervolgens nog groter nadat ze Italië 'versloegen'. In een poule met Mexico en Duitsland zullen ze toch niet doorgaan, dacht men. En ja hoor, ze gingen door en Duitsland is inmiddels al dagen thuis vluchtelingen aan het verwelkomen. De Zweedjes staan zelfs in de kwartfinale na een aidsgoal van Forsberg tegen Zwitserland en moeten het nu opnemen tegen het grote Engeland. Stiekem gun ik de Volvo merchants een finale, alleen al vanwege de jaloezie. Maar helaas, met het oog op deze wedstrijd is die kans best klein. Go home to your sexy wives zal vast vanuit de tribune klinken.

Engeland
Engeland werd (bewust) tweede om de moeilijke landen te ontlopen. Er moest uiteindelijk toch flink aan de bak tegen Colombia waar moeizaam na strafschoppen werd gewonnen. Ein-de-lijk kwam er een einde aan een nationaal trauma van strafschoppen. Heel Engeland werd gek; zelfs Gary Lineker moest janken. De track 'It's coming home' breekt records en wordt inmiddels al bijna een miljoen keer per dag bekeken op YouTube. Men begint er steeds meer in te geloven. Dit jaar is hét jaar dat het kan en moet gebeuren en met dit schema zit alles mee. Sir Harry staat al op zes doelpunten en het lijkt er al op dat hij de topscorer van het toernooi zal worden. Een doelpuntje, of meerdere, tegen Zweden zit er absoluut in.

Conclusie
Zweden moet het doen zonder de geschorste Lustig. Bij Engeland staan Walker, Henderson, Lingardinho en Loftus-Cheek op scherp. Een gele kaart betekent geen halve finale. Dat Engeland favoriet is voor deze wedstrijd, is geen geheim. Zal het een eitje worden voor de Engelsen of laten de Zweden zien dat ze meer kunnen dan alleen IKEA kasten in elkaar zetten?

De wedstrijd staat onder leiding van onze Jumbo-vriend Björn Kuipers uit Oldenzaal.

Zaterdag 7 juli 16:00, Samara. Zweden-Engeland

Gaviria pakt eerste geel in Tour, klassementsrenners verliezen tijd

Fernando Gaviria heeft de eerste etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Quick-Step Floors-renner was de snelste in de sprint. Veel klassementsrenners hebben in de eerste rit al veel tijd verloren met daarbij Richie Porte, Chris Froome en Nairo Quintana verloren al veel tijd in de eerste etappe.

Kévin Ledanois (Fortuneo-Samsic), Jérôme Cousin (Direct Energie) en Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) gingen er bij de start er meteen vandoor. Het drietal kreeg vier minuten van het minuten, waarna de sprintersploegen de controle overnam in het peloton.

Aan kop van het peloton was Robert Gesink vaak aan kop van het peloton te zien. De Nederlander, die in het verleden meermaals in de top tien eindigde van het algemeen klassement, reed ruim honderd kilometer op kop en de voorsprong van de kopgroep liep langzaam terug. Op 28 kilometer van de streep lag er nog een klimmetje op het parcours en daar bleek Ledanois de sterkste. Daardoor mag hij morgen in de bolletjestrui starten. Voor Ledanois was het daarna ook genoeg. Cousin en Offredo gingen nog wel even door, maar werden ook snel ingerekend.

Nadat het peloton weer compleet was nam de nervositeit ook toe in het peloton. Arnaud Démare was het eerste slachtoffer. De Franse sprinter kwam met nog vijftien kilometer te rijden ten val en kon de aansluiting niet meer vinden in het peloton. Ook klassementsrenners als Richie Porte en Adam Yates waren betrokken bij de val en verloren tijd in de eerste etappe. Later kwam het grote Colombiaans talent Egan Bernal (Sky) in aanraking met het asfalt. Ondanks een sterke inhaalrace kon ook hij niet meer de aansluiting vinden met de eerste groep.

Sky kreeg ook nog te maken met een valpartij van Chris Froome. De viervoudig winnaar van de Tour de France werd van de weg afgedrukt en kwam in de groep terecht van Porte en Yates. Mede door de hulp van zijn ploeggenoten, en die van Porte en Yates, kon hij de schade enigszins beperkt houden, maar gaf aan de finish toch een kleine minuut toe op de winnaar. Nairo Quintana was niet betrokken bij een valpartij, maar kreeg te maken met materiaalpech. De Colombiaanse klimmer moest van fiets wisselen en verloor 1.15 op de eersten.

In de strijd om de dagwinst toonde Gaviria zich de beste. De Colombiaan werd perfect door zijn ploeg afgezet, ging vroeg aan en won overtuigend. Peter Sagan moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor Marcel Kittel. Dylan Groenewegen zat te ver in de sprintvoorbereiding en kwam niet verder dan een zesde plaats.

Gaviria wint eerste etappe Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)
Gaviria wint eerste etappe Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)

FOK! sportfoto-onderschrift week 27

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is aKboR met het volgende onderschrift: "Kleuter net behoed voor val van balkon."

De opgave van deze week:

We troffen deze twee bekende TV-sterren aan op de tribunes van Wimbledon, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
We troffen deze twee bekende TV-sterren aan op de tribunes van Wimbledon, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Mohoric wint eerste etappe in Ronde van Oostenrijk, Gerts sprint naar podiumplek

Matej Mohoric heeft de eerste etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De nieuwe Sloveens kampioen was na een rit van 152,8 kilometer rondom Feldkirch de beste. Floris Gerts was met een derde plaats de beste Nederlander, vlak voor Huub Duijn die als vierde over de meet kwam.

In de eerste etappe reden zes renners lange tijd vooraan, maar met nog 25 kilometer te gaan werden ze ingerekend door het peloton, waar Bahrain Merida het meeste werk had verzet in de achtervolging.

In de heuvelachtige bleef Bahrain Merida de finale hard maken. Eerst was het Mark Padun die voor de aanval koos. Nadat de jonge Oekraïner werd teruggepakt, was het aan ploeggenoot Mohoric om de aanval te kiezen. De nieuwe Sloveens kampioen hield het wel vol en kwam solo aan in Feldkirch. Giovanni Visconti, een andere renner van Bahrain Merida, won de sprint voor de tweede plaats voor de Nederlanders Gerts en Duijn.

Juwelier schiet overvaller dood in België

In het Belgische Oostakker, gelegen in Oost-Vlaanderen, heeft een crimineel de verkeerde juwelier uitgekozen om te overvallen. De juwelier bleek namelijk een wapen te hebben, inclusief de kwaliteiten om dat te gebruiken.

De juwelier opende het vuur op de twee overvallers, die er op een motor vandoor gingen. Eén van hen werd geraakt en viel van de motor, waarna hij nooit meer een overval zou plegen: hij was namelijk dood. De handlanger had geen zin om te wachten en ging er vandoor. Hij is nog niet opgepakt.

De politie heeft de juwelier meegenomen voor verhoor over wat zich allemaal heeft voorgevallen.

Hubert herovert leiding in GP3 na soevereine zege

Coureur Anthoine Hubert heeft op het circuit van Silverstone zijn tweede zege van het GP3-seizoen gepakt. De Fransman vertrok in de zaterdagrace van poleposition en stond zijn bij de start gepakte leiding geen moment meer af.

Jenzer-coureurs David Beckmann en Juan Manuel Correa namen Julien Falchero in de sandwich, waardoor de race voor Falchero en Correa al snel klaar was. De virtual safety car was nog nauwelijks opgeheven of Tatiana Calderon werd al in de rondte getikt door Gabriel Aubry: virtual safety car.

Hubert bleef aan de leiding, maar zijn voorsprong werd tenietgedaan door Calderon. De Colombiaanse probeerde haar race te vervolgen, maar kwam stil te staan en dus moest de safety car de baan op komen.

Toch hield Hubert het hoofd koel en na de herstart reed hij gewoon naar de winst, voor Nikita Mazepin en Callum Ilott. Die Brit pakte in Oostenrijk de kampioenschapsleiding over van Hubert, maar de Fransman heeft de eerste plek nu weer terug.

Rea blijft domineren in World Superbikes, Van der Mark herstelt zich knap

World Superbikes-wereldkampioen Jonathan Rea blijft ook dit jaar weer domineren. Op het circuit van Misano in Italië boekte de Noord-Ier een volgende overwinning en ook dit keer stond er geen maat op hem. Michael van der Mark had het vrijdag erg moeilijk, maar herstelde zich zaterdag knap.

Bij de start pakte Rea gelijk de leiding over van zijn van poleposition vertrokken Kawasaki-teamgenoot Tom Sykes, met Eugene Laverty en Chaz Davies achter zich aan. Van der Mark vertrok als elfde, pakte gelijk drie plekken en reed zich in rap tempo al naar de zesde plek.

Laverty had het tempo weer uitstekend te pakken en richting de helft van de race had hij de tweede plek overgenomen van Sykes, die op zijn beurt ook te grazen werd genomen door Davies. Xavi Fores en Van der Mark gingen in de achtervolging, waarbij de Nederlander plek vijf pakte van de Spanjaard.

Voor Van der Mark's Yamaha-teamgenoot Alex Lowes kwam er ondertussen een einde aan de race. Hij had al een lastig weekeinde en ging tot twee keer toe onderuit. Daarmee kwam voor Lowes een einde aan een reeks: hij was na zestien races de enige die in 2018 in elke race punten scoorde.

Halverwege de race sloot Van der Mark langzaam maar zeker aan bij Sykes en dus was plek vier binnen bereik. Die positie pakte de Rotterdammer niet veel later door Sykes op fraaie wijze te passeren, waarna het vizier zelfs nog op de derde plek gericht werd.

Daar reed Laverty, die Davies door een fout langszij moet laten gaan, en Van der Mark had het tempo nog goed te pakken. Het ging echter niet hard genoeg, want de Nederlander strandde op plek vier. Winst was voor de ongenaakbare Rea, voor Davies en Laverty, met Sykes op plek vijf.

Drenthe: "Ik kwam bij Sparta niet binnen als Dikkertje Dap"

Royston Drenthe is weer profvoetballer nadat hij vrijdag zijn handtekening zette onder een eenjarig contract bij Sparta Rotterdam.

De linkspoot besloot in de zomer van 2016 zijn loopbaan te beëindigen, maar twee jaar later haalt hij zijn schoenen toch weer uit het vet. "Het is niet zo dat dit gepland was", vertelt Drenthe in gesprek met Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

De afgelopen twee weken trainde de enkelvoudig international mee met Sparta. "De groep is supertof. Er kwam een supergoed gevoel bij en Sparta en ik wisten dat we het gewoon met elkaar konden doen. Allemaal met hetzelfde doel: Sparta zo snel mogelijk aan promotie helpen."

"Dit is een goede zet in mijn loopbaan nu, met alles er omheen. Ik blijf bij mijn kinderen in de buurt. Zo verandert er niets en het is sportief een hele mooie uitdaging. Toen ik de jonge jongens zag, met hoeveel honger zij bezig waren voor het nieuwe seizoen, ging het bij mij wel broeien."

Ondanks dat hij twee jaar niet actief was als profvoetballer, is Drenthe fit. "Het afgelopen jaar heb ik veel muziek gemaakt, maar wel in de combinatie met sporten. Ik kwam bij Sparta niet binnen als Dikkertje Dap, maar ik kwam binnen als een fitte jongen die wel weer moest wennen aan de intensiteit van het voetbal."

Drenthe stopt niet met muziek maken. "De rapcarrière wordt gewoon voortgezet. Muziek maken is altijd mijn passie geweest en muziek is niet schadelijk voor het voetbal. Ik moet het gewoon goed inplannen."

Zware crash Hartley in derde vrije training Silverstone

In de laatste vrije training voor de Grand Prix van Engeland waren de beide Mercedes-coureurs wederom het snelste. Lewis Hamilton wist zijn stalgenoot Valtteri Bottas bijna vier tienden van een seconde voor te blijven. Alleen Sebastian Vettel wist het duo nog enigszins bij te houden.

Na een kwartier werd de rode vlag gezwaaid, vanwege een zware crash van Brendon Hartley. Hij was op weg naar bocht zes, waarna zijn ophanging linksvoor ineens afbrak. De auto van de coureur van Scuderia Toro Rosso draaide op hoge snelheid om zijn as, waarna hij in de bandenstapels terecht kwam.

Hartley leek zonder ernstige verwondingen uit te stappen, maar werd voor de zekerheid toch nog even naar het medisch centrum gebracht. Het is nog maar de vraag of hij kan deelnemen aan de kwalificatie, aangezien van de auto niet veel meer over is.

Max Verstappen reed uiteindelijk de vijfde tijd, nadat hij de tweede training van gisteren grotendeels miste door een crash.

Pos. Rijder Team Tijd Band ronden
1. L. Hamilton Mercedes 01:26.722 Soft 15
2. K. Räikkönen Ferrari 01:26.815 Soft 14
3. V. Bottas Mercedes 01:27.364 Soft 17
4. S. Vettel Ferrari 01:27.851 Soft 8
5. M. Verstappen Red Bull 01:28.012 Soft 22
6. D. Ricciardo Red Bull 01:28.018 Soft 15
7. C. Leclerc Sauber 01:28.146 Soft 18
8. K. Magnussen Haas 01:28.418 Soft 16
9. R. Grosjean Haas 01:28.554 Soft 18
10. M. Ericsson Sauber 01:28.814 Soft 17
11. E. Ocon Force India 01:28.917 Soft 14
12. S. Pérez Force India 01:29.066 Soft 15
13. F. Alonso McLaren 01:29.070 Medium 17
14. N. Hulkenberg Renault 01:29.094 Soft 12
15. C. Sainz Jr. Renault 01:29.133 Soft 15
16. L. Stroll Williams 01:29.829 Soft 13
17. S. Sirotkin Williams 01:29.984 Soft 17
18. S. Vandoorne McLaren 01:30.004 Medium 17
19. P. Gasly Toro Rosso 01:30.050 Soft 4
20. B. Hartley Toro Rosso geen tijd Soft 3

De Bruyne: "Brazilië wist niet wat ze moesten doen"

Kevin De Bruyne stelt dat Brazilië zich vrijdagavond geen raad wist met het tactische spel van België in de kwartfinale van het WK.

België zocht halverwege de wedstrijd de kleedkamer op met een 2-0 voorsprong, met dank aan een eigen doelpunt van Fernandinho en een schot van De Bruyne. Beide doelpunten kwamen voort uit twee snelle counters. Renato Augusto zorgde een kwartier voor tijd voor de 2-1, maar verder kwam Brazilië niet.

"Ik denk dat we tactisch wat veranderd hadden. Romelu Lukaku en Eden Hazard veranderden van positie en zij probeerden veel kansen te creëren met Marcelo op de flank", vertelt De Bruyne in gesprek met verslaggevers.

"Ik denk dat we in de eerste helft heel goed hebben gespeeld, veel kansen hebben gecreërerd en zij wisten niet echt wat ze moesten doen. In de tweede helft maakten ze tactische veranderingen en Brazilië was beter, maar zelfs toen wisten we kansen te creëren."

Voor België wacht nu in de halve finale een ontmoeting met Frankrijk en De Bruyne is klaar voor die ontmoeting. "Frankrijk is een buitengewoon team, maar ik denk dat wanneer je de halve finale van het WK bereikt, je nooit een zwakke tegenstander zult treffen."

"Alle betrokken teams weten hoe ze moeten voetballen. We staan op gelijke voet met Frankrijk, het verschil is minimaal. We zullen fysiek alles doen wat we kunnen en dat is alles wat je kunt doen. Je doet alles wat je kunt om te winnen en als zij beter zijn, zijn zij beter en dat is dan voetbal, maar we zullen er alles aan doen om te winnen."

"We hebben iets heel moois bereikt en het is niet gemakkelijk, want je hebt tien tot vijftien landen die hier komen om te winnen. Natuurlijk zijn we trots dat we de halve finale hebben bereikt en we zullen ons uiterste best doen om die wedstrijd tegen Frankrijk te winnen."

"We zitten bij de laatste vier en we zijn blij, maar je wilt naar de finale en spelen in de wedstrijd die de hele wereld zal kijken en je wilt alles doen wat je kunt om daar te komen. Je zult misschien maar een paar keer in je leven naar toernooien gaan en we zullen er alles aan doen om er klaar voor te zijn en hopelijk kunnen we België een paar mooie momenten geven. Daarom zijn we hier en we gaan alles geven wat we in ons hebben om die wedstrijd tegen Frankrijk te winnen."

Olympisch bokskampioen Yoka toch een jaar geschorst

De Franse bokser Tony Yoka is door het Franse antidopingagentschap AFLD voor een jaar geschorst. De 26-jarige Fransman, regerend olympisch kampioen bij de zwaargewichten, heeft in één jaar tijd drie keer niet aan zijn verplichtingen rondom de whereabouts voldaan.

De Franse boksbond had Yoka in december nog een jaar voorwaardelijk gegeven, maar het AFLD vond dat niet genoeg. Een dergelijke overtreding kan zelfs met twee jaar bestraft worden, maar omdat men gelooft dat Yoka slechts een domme fout maakte en niet bewust bezig was blijft het bij een jaar.

Yoka's advocaat heeft overigens al laten weten de straf aan te zullen vechten bij de Franse Raad van State. De bokser hoopt de eerste Fransman te worden die wereldkampioen wordt bij de zwaargewichten en staat nog aan het begin van zijn profcarrière.

Bommelding sc Heerenveen was grapje van tieners

De bommelding bij het Abe Lenstra Stadion eerder deze week blijkt een grap te zijn geweest van drie tieners met een wat matig gevoel voor humor. De lolbroeken, twee jongens van vijftien en één van dertien jaar, zijn door de politie aangehouden.

Dinsdag werd sc Heerenveen gebeld met de mededeling dat woensdag een bom zou ontploffen. Met behulp van honden en veel personeel werd het stadion en de omgeving afgezocht, maar men vond uiteindelijk niks. Algemeen directeur Luuc Eisenga heeft laten weten dat de club nog nadenkt over het verhalen van de schade op de grapjassen.

Tite: "Ik ga niet over de toekomst praten"

Tite heeft niet nagedacht over zijn toekomst als bondscoach van Brazilië na de uitschakeling tegen België in de kwartfinales van het WK.

Brazilië werd vooraf bestempeld als topfavoriet voor de eindwinst in Rusland, maar België schakelde de vijfvoudig wereldkampioen vrijdagavond uit na een 2-1 zege in Kazan.

"Ik ga niet over de toekomst praten. Het is niet gepast op een moment van veel opwinding", vertelt Tite, die sinds juni 2016 bondscoach is, op een persconferentie. "Ik ben nog steeds met de wedstrijd bezig, ik denk niet aan de toekomst. Ik kan die vraag niet beantwoorden."

Tite is vol lof over de Belgische doelman Thibaut Courtois die de Brazilianen vele malen van het scoren afhield. "Effectiviteit is: de kansen vertalen naar doelpunten en scoren. België had een doelman die echt een verschil maakte."

"Van de iets van twintig schoten waren er nogal wat op doel. Maar ik wil praten over de kwaliteit en praten over deze cijfers als iets dat kan worden vertaald in iets dat begrijpelijk kan zijn."

Surgeon Simulator naar Nintendo Switch

Ontwikkelaar Bossa Studios heeft een korte teaser-trailer online gezet met een overduidelijke boodschap: hun duistere maar hilarische game Surgeon Simulator komt naar Nintendo Switch.

In de video zie je een chirurg lomp allemaal objecten omstoten, alvorens hij een lichtknopje omzet. In de omschrijving van de video staat ‘Let us know when it… clicks.’ Dat laat natuurlijk weinig te raden over; ‘clicks’, (light) switch. Na Steam, PlayStation VR, de App Store en Google Play, maakt de niet al te realistische chirurgensimulatie ook zijn opwachting voor Nintendo’s hybride console. Een goede match met de motion controls van de JoyCons.

Wanneer de game precies naar Nintendo Switch komt is nog niet bekendgemaakt, maar die informatie kan nooit lang op zich laten wachten. Bekijk hieronder de korte trailer.

'Huren Clasie alleen een optie voor Feyenoord'

Feyenoord ziet in Jordy Clasie de perfecte opvolger voor Karim El Ahmadi, maar de middenvelder terughalen naar De Kuip is gecompliceerd.

El Ahmadi gaat naar alle verwachting een lucratief contract ondertekenen bij Al-Ittihad in Saoedi-Arabië. Een hereniging met Clasie is vervolgens alleen mogelijk als hij voor 'een redelijk bedrag' gehuurd kan worden van Southampton, schrijft De Telegraaf zaterdag.

The Saints namen de 27-jarige middenvelder in de zomer van 2015 voor vijftien miljoen euro van Feyenoord en hij tekende een contract tot de zomer van 2020. De Engelsen willen hem alleen verkopen als ze een substantieel deel van het bedrag terugzien dat de club in Clasie investeerde en dat is volgens de krant iets dat Feyenoord niet kan en wil betalen.

De zeventienvoudig international heeft aangegeven dat hij wil terugkeren naar Feyenoord omdat hij met zijn gezin terug wil keren naar Nederland en weer wekelijks aan spelen toe wil komen. Hij was de afgelopen twee seizoenen, waarvan het laatste seizoen op huurbasis voor Club Brugge, slechts 22 keer verzekerd van een basisplaats. Clasie schuift elke andere optie op voorhand terzijde.

Als El Ahmadi zijn contract bij Al-Ittihad getekend heeft, zet Feyenoord vol in op de komst van Clasie, die tussen 2011 en 2015 tot 155 wedstrijden voor de Rotterdammers kwam.

'26 meisjes gered van kinderprostitutie na tweet treinpassagier'

In India heeft een oplettende treinpassagier er mogelijk voor gezorgd dat maar liefst 26 meisjes tussen de 10 en 14 jaar niet in de prostitutie terecht zijn gekomen. De beste man zat in dezelfde coupé als een groep meisjes en twee mannen, en het viel hem op dat de meisjes huilden en verre van op hun gemak leken te zijn.

Dat liet de man via Twitter weten en in no-time schakelde het treinbedrijf de autoriteiten in. Op het eerstvolgende tussenstation kwamen twee agenten in burgerkleding de trein in, één station later werd de trein stilgezet om de 26 jonge meisjes van boord te halen.

De politie heeft de meisjes ondervraagd en geen van hen kon een geloofwaardig antwoord geven op de vraag wat er aan de hand was. De kinderen zijn overgedragen aan de Indiase Jeugdzorg, terwijl hun ouders op de hoogte werden gebracht. De twee mannen die met de meisjes op reis waren, 22 en 55 jaar oud, zijn opgepakt. Het vermoeden is groot dat ze de kinderen de prostitutie in wilden smokkelen.

Schaarsgeklede tienermeisjes in Kill la Kill The Game: IF

Arc System Works heeft een trailer en een aantal screenshots vrijgegeven van Kill la Kill The Game: IF, een 'Battle Action'-game gebaseerd op de gelijknamige anime-hit Kill la Kill uit eind 2013.

Voor wie niet bekend is met de materie, Kill la Kill is de eerste anime-serie geproduceerd door Studio Trigger en gaat over Ryuko Matoi, een 17-jarig schoolmeisje dat op zoek is naar de moordenaar van haar vader. Dit brengt haar naar Honnouji Academy, een ietwat aparte school met een totalitair regime. Gekleed in het levende kledingstuk Senketsu gaat ze de strijd aan met haar rivalen. In ruil voor Ryuko’s bloed geeft Senketsu haar bovennatuurlijke krachten. En volgens trouw Japans gebruik verandert hij daarbij in een weinig verhullend uniform. Gewapend met de helft van een gigantische magische schaar gaat ze de strijd aan met haar rivalen, die ook krachten-versterkende uniformen dragen. Je moet het maar bedenken, maar leuk is de anime zeker.

Kill la Kill The Game: IF draagt de stempel van Arc System Works en wordt in samenwerking met Trigger Studio ontwikkeld door Aplus, bekend van Little Witch Academia: Chamber of Time. De game komt in 2019 naar PlayStation 4 en pc. Bekijk hieronder de trailer en enkele vrijgegeven screenshots. Ryuko is degene in het donkere pakje.

kill la killkill la killkill la kill

Loting eerste en tweede voorronde KNVB Beker

In Zeist is er geloot voor de eerste en tweede voorronde van de KNVB Beker. De loting werd verricht door Feyenoord-speler en bekerwinnaar Ridgeciano Haps. 

In de loting zaten de ploegen de 24 halvefinalisten uit de districtsbekers en 34 clubs uit de Derde Divisie. 32 clubs werden aan elkaar verbonden in de eerste ronde. De overige clubs werden vrijgeloot. De teams uit de Tweede Divisie hadden al toegang tot de tweede voorronde. De periodekampioenen uit de Tweede Divisie, samen met de ploegen uit de Eerste Divisie en Eredivisie hebben rechtstreeks toegang tot het hoofdtoernooi. 

De wedstrijden in de eerste kwalificatieronde worden gespeeld op 18 of 19 augustus. De tweede voorronde vindt plaats op 22, 25 of 26 augustus.

KNVB Beker ronde IKNVB Beker ronde II 

Olympische Spelen 2026 niet naar Oostenrijk

Weer is een poging om de Olympische Spelen binnen te halen gestrand na politiek gesteggel. Het Oostenrijkse Graz deed een gooi naar de Winterspelen van 2026, maar heeft zich plotseling teruggetrokken wegens een gebrek aan politieke steun.

Het leek er allemaal nog aardig uit te zien: op een toch al gepland ijshockeystadion na hoefde er weinig gebouwd te worden, want voor vrijwel alle wintersporten zijn er in de relatieve nabijheid al faciliteiten aanwezig die toch al elke winter gebruikt worden voor topwedstrijden.

Onder meer door bijvoorbeeld de peperdure Spelen van Sochi is het beeld dat de Spelen per definitie miljarden euro's kosten, iets wat zeker in een bestaand wintersportgebied verre van het geval is, echter overal aangewakkerd, zo ook in Oostenrijk.

De Oostenrijkse communistische partij KPÖ liet eerder deze week weten genoeg handtekeningen verzameld te hebben voor een referendum in de provincie Steiermark en kort daarop liet het Oostenrijks olympisch comité weten dat Graz zich teruggetrokken heeft.

Door het afhaken van Graz, dat na het door een referendum afgeschoten wintersportwalhalla Innsbruck/Tirol de tweede Oostenrijkse keuze was, zijn er nog vijf kandidaten over: Canada (Calgary), Zweden (Stockholm), Turkije (Erzurum), Japan (Sapporo) en Italië (Cortina d'Ampezzo, Milaan en Turijn).

In oktober van dit jaar moet men zich officieel kandidaat stellen, waarna in september volgend jaar een keuze gemaakt wordt.

Tour: Etappe 1 - Le Grand Départ, sprint Groenewegen naar het eerste geel?

Het is weer zover, de Tour de France gaat van start! Vanaf Noirmoutier-en-l'Île, wie kent het niet, kunnen we vandaag kijken naar het Grand Départ van de 105e editie van La Grande Boucle.

Zoals elk jaar schrijft FOK!ker Rellende_Rotscholier op het Tour de France-subforum dagelijks een bijzonder uitgebreide voorbeschouwing op de etappe van de dag. Een terugblik op de vorige dag, een uitgebreide beschrijving van de route, inclusief de nodige trivia en curieuze zaken, een meestal niet uitkomende voorspelling, het is er allemaal ook dit jaar weer.

Voor de voorbeschouwing van de eerste etappe van vandaag, een dikke tweehonderd kilometer lang (de etappe, niet de voorbeschouwing), kun je hier terecht. We gaan in elk geval vroeg beginnen aan de grotendeels vlakke openingsrit: rond elf uur valt het startschot en vanmiddag mogen de heren sprinters rond een uur of vier hun bizarre wattages wegtrappen om voor de zege te strijden.

Dylan Groenewegen is uitstekend in vorm en de Nederlandse topsprinter zou zomaar eens het eerste geel kunnen pakken, met Fernando Gaviria en Peter Sagan als belangrijke concurrenten.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Sampaoli blijft bij Argentinië, assistenten ontslagen

Bondscoach Jorge Sampaoli blijft voorlopig zitten bij het Argentijnse elftal. Er worden wel mensen geslachtofferd, drie van zijn assistenten moeten wel vertrekken bij de Argentijnse voetbalbond.

Sebastián Beccacece, Nicolás Diez en Martin Bressan kregen van bondsvoorzitter Claudio Tapia te horen dat ze hun biezen kunnen pakken moeten. Argentinië haalde nipt de achtste finales op het WK, maar werd vervolgens door Frankrijk met 4-3 naar huis gestuurd. 

Veel Argentijnen vinden dat Sampaoli moet vertrekken na het teleurstellend verlopen WK. De 58-jarige trainer slaagde er maar niet in zijn sterspeler Lionel Messi optimaal te laten renderen. De verliezend finalist van het WK 2014 wist zich in Rusland geen moment als titelfavoriet te presenteren. Er is echter één probleempje. Het contract van Sampaoli loopt nog door tot en met het WK in 2022. De Argentijnse bond zou nu minimaal tien miljoen euro moeten neertellen om Sampaoli te kunnen ontslaan. 

Kamer gaat iets aan stinkvarkens doen

Het kabinet zet een flinke stap in het verbeteren van de leefomgeving in de zogenoemde veedichte gebieden. Varkenshouders die willen stoppen worden ondersteund en toekomstgerichte veehouders worden geholpen dat op een duurzame manier te doen. Hierdoor wordt de geuroverlast verminderd en neemt het aantal varkens af. Het kabinet trekt hier € 200 miljoen voor uit. Dit schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Schouten: ‘We zien dat in diverse delen van het land enerzijds discussies ontstaan over hoe om te gaan met geuroverlast in veedichte gebieden en anderzijds de varkensboeren klem zitten met hun bedrijf. Het kabinet kiest ervoor dit samen met provincies, gemeenten en de sectorpartijen aan te pakken. Met de sanering en verduurzaming slaan we meerdere slagen tegelijk: we ondersteunen varkensbedrijven die willen stoppen, we stimuleren innovaties en investeringen in nieuwe stalsystemen die de uitstoot van stoffen zoals methaan, fijnstof en ammoniak voorkomen,we werken aan de verdere verduurzaming en we verbeteren de leefomgeving rond veehouderijen. We zullen de varkenshouders die willen stoppen zo goed mogelijk ondersteunen en helpen toekomstgerichte veehouders met de innovaties die ze willen doorvoeren.'

Ondersteunen van stoppende varkenshouders
De aanpak van de problemen in veedichte gebieden is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van rijk, regionale overheden, ketenpartijen en banken. Het kabinet reserveert 120 miljoen voor de sanering. Naast sanering en verduurzaming zijn ook maatregelen nodig die voorkomen dat bedrijven en stallen leeg komen te staan. Verrommeling van het platteland moet worden voorkomen. Er wordt gedacht aan ondersteuning op het gebied van herbestemming van de grond met eventueel aanvullende instrumenten voor sloop en asbestsanering, schuldsanering, begeleiding van werk naar werk en scholing. De betrokken partijen stellen hiervoor menskracht en middelen beschikbaar.

Investeren in de stal van de toekomst
Er wordt flink geïnvesteerd in de stal van de toekomst. In deze stallen moeten systemen komen die ervoor zorgen dat de uitstoot van de schadelijke stoffen en de geuroverlast worden verminderd om de leefomgeving in veedichte gebieden te verbeteren. Voor de ontwikkeling in nieuwe technieken is in totaal 60 miljoen beschikbaar, € 40 miljoen voor de varkenshouderij, € 15 miljoen voor de pluimveehouderij en € 5 miljoen voor de melkgeitenhouderij. De coalitie Vitalisering Varkenshouderij neemt in samenwerking met de overheden, het initiatief voor een meerjarig innovatie- en investeringsprogramma voor de Varkensstal van de toekomst. Hiervoor stellen zij, naast de extra rijksmiddelen, de komende jaren minimaal € 40 miljoen beschikbaar.

Deze aanpak is vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord warme sanering Varkenshouderij. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal deze hoofdlijnen samen met de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Utrecht, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de ketenpartijen van de coalitie Vitalisering Varkenshouderij, (te weten de POV, de Rabobank, VION, Agrifirm, Forfarmers, Topigs-Norsvin) komend najaar concretiseren. Het is de verwachting de regelingen de eerste helft van 2019 te publiceren,

Kamer gaat iets aan stinkvarkens doen (Foto: Rijksoverheid / LW)
Kamer gaat iets aan stinkvarkens doen (Foto: Rijksoverheid / LW)

Elon Musk gaat Thaise voetballertjes redden uit grot

Elon Musk mag dan nogal eens een oud idee van anderen afstoffen en als eigen idee presenteren, of totaal onhaalbare ideeën die iedereen al honderd keer heeft bedacht maar weer aan de kant heeft geworpen uitspreken en daarmee de wereldpers halen, maar hij doet ook zeker dingen die lovenswaardig zijn.

Zo stuurt de miljardair nu ingenieurs van ruimtebedrijf SpaceX en boorbedrijf The Boring Company naar Thailand. Ze zullen kijken of ze hulp kunnen bieden bij het redden van de jonge voetballers die diep in een grottencomplex zijn ingesloten door stijgend water.

Musk hoopt dat zijn technici onder meer kunnen helpen door Tesla Powerwalls in te zetten om het water sneller uit de grotten te kunnen pompen. Hij verwacht ook dat zijn technici de exacte locatie van het team en hun coach vast kunnen stellen, en hij heeft het idee geopperd een met lucht gevulde nylon tunnel door de grot te trekken. Daar zouden de jongens dan door naar buiten kunnen kruipen.

De medewerkers van SpaceX en The Boring Company komen vandaag aan in Thailand en zullen gaan bekijken of de voorstellen die Musk heeft gedaan haalbaar zijn.

MLB: Homerun Bogaerts helpt Red Sox naar 60e zege

De honkballers van de Boston Red Sox hebben als eerste ploeg in de MLB dit seizoen de zestigste overwinning van het jaar te pakken. Op bezoek bij de Kansas City Royals werd zonder grote problemen gewonnen: 5-10.

Royals-pitcher Jason Hammel kreeg er in de eerste twee innings behoorlijk van langs. De Red Sox kwamen tot acht runs, onder meer dankzij een homerun van Xander Bogaerts, en bij een 0-8 stand werd Hammel uit zijn lijden verlost. Een comeback zat er niet meer in voor de Royals en dus was winst nummer zestig een feit voor Boston.

Uitslagen MLB vrijdag
Chicago Cubs - Cincinnati Reds 2-3
Pittsburgh Pirates - Philadelphia Phillies 5-17
Washington Nationals - Miami Marlins 3-2
Toronto Blue Jays - New York Yankees 6-2
Cleveland Indians - Oakland Athletics 10-4
Detroit Tigers - Texas Rangers 3-1
New York Mets - Tampa Bay Rays 5-1
Houston Astros - Chicago White Sox 11-4
Milwaukee Brewers - Atlanta Braves 5-4
Minnesota Twins - Baltimore Orioles 6-2
Kansas City Royals - Boston Red Sox 5-10
Arizona Diamondbacks - San Diego Padres 3-1
Los Angeles Angels - Los Angeles Dodgers 3-2
Seattle Mariners - Colorado Rockies 1-7
San Francisco Giants - St.Louis Cardinals 3-2

Royals - Red Sox (Bron: YouTube)

Van Gerwen foutloos in Las Vegas, alleen Price faalt

Michael van Gerwen heeft geen steken laten vallen in de eerste ronde van de US Darts Masters. De nummer één van de wereld verloor geen leg tegen Jeff Smith. 

De 29-jarige Brabander opende met een twaalfdarter en liep vervolgens uit naar 4-0. In de vijfde leg kreeg Smith één kans om een leg te pakken, maar wist deze niet te benutten. Van Gerwen strafte deze misser af via dubbel acht en pakte vervolgens de zege in de zesde leg met een dertiendarter.

De US Masters is het tweede toernooi van de World Series of Darts, een serie toernooien over de wereld waarin de toppers van de PDC het opnemen tegen de beste regionale darters. In dit geval dus de PDC vs Noord-Amerika. Van alle toppers van de PDC wist alleen Gerwyn Price de eerste horde niet te nemen. Price werd uitgeschakeld door Dawson Murschell. De Canadees pakte vanaf 3-2 drie legs op rij en bemachtigde op deze manier een plek bij de laatste acht in Las Vegas. Gary Anderson maakte veel indruk in zijn partij tegen DJ Sayre. De Schot wierp maar liefst 112.63 gemiddeld, waarmee hij zijn Amerikaanse tegenstander met 6-1 verschalkte. 

Zaterdag wordt het toernooi afgesloten met de kwartfinales, halve finales en finale. 

Eerste ronde US Masters
Michael Smith (91.25) 6-1 (82.34) David Cameron
James Wade (92.51) 6-5 (90.63) Danny Lauby
Rob Cross (105.73) 6-1 (85.19) Ross Snook
Gerwyn Price (87.44) 2-6 (84.94) Dawson Murschell
Gary Anderson (112.63) 6-1 (85.45) DJ Sayre
Michael van Gerwen (101.33) 6-0 (87.46) Jeff Smith
Peter Wright (89.52) 6-4 (87.08) Joseph Huffman
Daryl Gurney (98.37) 6-2 (93.41) John Norman Jnr

Programma kwartfinales
Rob Cross v Michael Smith
Peter Wright v Daryl Gurney
Gary Anderson v Dawson Murschell
Michael van Gerwen v James Wade

Halve finales
Wright/Gurney v Cross/Smith
Anderson/Murschell v Van Gerwen/Wade

Neerslagtekort komt komende dagen boven 200 mm uit

Met gemiddeld over het land een neerslagtekort van 186 mm neemt de droogte steeds ergere vormen aan. Normaal hebben we begin juli een neerslagtekort van 95 mm, maar na het weekend komen we boven de grens van 200 mm uit. Half juli wordt een tekort van ruim 215 mm verwacht! Dinsdag valt misschien een klein beetje regen, maar dit is een druppel op een gloeiende plaat. Deze eeuw was het alleen in de zomer van 2003 droger, toen was eind augustus sprake van een neerslagtekort van 243 mm.

Het neerslagtekort is het verschil tussen de verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als meer water verdampt dan er neerslag valt, is sprake van een neerslagtekort. Wanneer meer neerslag valt dan verdampt, spreken we van een neerslagoverschot. In delen van Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg is het neerslagtekort op dit moment al opgelopen naar 240 mm! Op veel plaatsen in het land, onder andere in Gelderland, geldt een sproeiverbod.

Druppel op een gloeiende plaat
Na een vrij zonnig en zomers warm weekend krijgen we een dip op maandag en dinsdag met lagere temperaturen. De bewolking neemt toe, waardoor minder vocht uit de bodem verdampt. Maandag maakt vooral het noorden kans op wat gespetter. Dinsdag kan op meer plaatsen een klein beetje regen vallen.

De regen is een druppel op een gloeiende plaat. Met een beetje geluk valt een paar millimeter regen. Tijdens zonnige julidagen verdampt 6 à 7 mm per etmaal. De regen is dus met een paar uur alweer verdampt. Buien die meer dan 20 mm achterlaten zetten zoden aan de dijk, maar deze buien worden voorlopig niet verwacht. Vanaf woensdag wordt het zonniger en worden in het binnenland opnieuw zomerse temperaturen van ruim 25 graden verwacht.

Het Weeronline-weermodel laat pas een omslag zien na het weekend rond 16 juli. De wind zou van noord naar zuidwest draaien. Vanaf de Atlantische Oceaan kunnen storingen ons land dan weer bereiken. De verwachting is negen dagen vooruit en dat betekent dat de betrouwbaarheid laag is. De omslag naar een natter weertype zou zomaar kunnen worden uitgesteld en als er buien komen is het de vraag hoe lang deze aanhouden. Om het neerslagtekort goed te verminderen moet het minstens twee weken flink wisselvallig zijn.

2018 nog lang niet recorddroog
Dat het nog veel extremer kan, laat de tabel met de zomers met het grootste neerslagtekort zien. De zomer van 2003, met het grootste neerslagtekort van deze eeuw, staat op een zesde plaats in de top-10. Een neerslagtekort van 243 mm komt eens per 18 jaar voor in ons land. In de zomers van 1921, 1911, 1959 en 1976 was het neerslagtekort ruim 300 mm en dit komt eens per 40 jaar voor. Als 2018 in dit rijtje komt moet het ook in de tweede helft van juli en in augustus kurkdroog blijven.

Daarbij moet wel worden gezegd dat in deze jaren het grootste neerslagtekort aan het eind van de zomer werd bereikt. Het is bijzonder dat het zo vroeg in de zomer al zo droog is als dit jaar. Zo was het neerslagtekort in 2003 op 7 juli nog maar 100 mm tegen 186 mm dit jaar. We moeten dan helemaal terug naar het recordjaar 1976 met een neerslagtekort van 237 mm op 7 juli, ruim 50 mm meer dan dit jaar!

Neerslagtekort komt komende dagen boven 200 mm uit (Foto: Weeronline)
Neerslagtekort komt komende dagen boven 200 mm uit (Foto: Weeronline)

Landelijk neerslagtekort tot 7 juli 2018 (Foto: Weeronline)
Landelijk neerslagtekort tot 7 juli 2018 (Foto: Weeronline)

FOK! Wat een weer: geen verandering

Vandaag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. Met name in het zuidwesten kunnen af en toe wolkenvelden overdrijven. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C langs de noordkust tot 27°C in het zuiden. De zwakke, veranderlijke wind wordt overal noordelijk en neemt toe naar matig.

Komende nacht zijn er opklaringen. Het blijft droog en de minimumtemperatuur varieert van 9°C in het noordoosten tot 15°C in het zuidwesten. De noordelijke wind neemt landinwaarts af naar zwak.

Zondag overdag is het zonnig en blijft het droog. De maximumtemperatuur komt langs de noordkust rond 20°C uit, landinwaarts wordt het 23 tot 27°C met de hoogste temperaturen in het zuidoosten. De noordelijke wind neemt weer toe naar matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Het avondzonnetje in Purmerend, vanaf het balkonnetje van Spylacopa_68
Het avondzonnetje in Purmerend, vanaf het balkonnetje van Spylacopa_68

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Magistrale manoeuvres in Moskou (4)

"Goeiemorgen," zei Peter verdwaasd toen pa Huizinga de trap afliep, "even naar Moskou." Fred maakte snel een knipoogje naar Hans: "Peter, als je er tegen op ziet, dan HOEF je niet mee, hoor." "Och, rol om; nee ik bedoel maar dat er zomaar van alles kan gebeuren. We zitten hier nietsvermoedend een spelletje te doen en van het ene op het andere moment krijg je te horen dat je je koffers kunt pakken om naar Rusland af te reizen. Het komt zo maar uit de lucht vallen." "Wat je zegt," beaamde Hans, "ik denk zelfs..."

Akkoord over zachtere Brexit

Na 12 uur overleg heeft de Britse regering een akkoord bereikt over een collectief standpunt voor Brexit-onderhandelingen met de EU. Die schoten de afgelopen tijd niet op omdat premier Theresa Mays Conservatieve Partij constant met zichzelf overhoop lag. De plannen hebben veel weg van een zachte Brexit, en kunnen harde Brexiteers in het parlement in het verkeerde keelgat schieten, aldus de BBC.

May heeft steeds gezegd dat Groot-Brittannië zowel de interne markt als de douane-unie van de EU zal verlaten. De vraag was steeds in hoeverre het land zich op een lijn met EU-regels zou willen stellen. Invloedrijke parlementsleden onder leiding van Jacob Rees-Mogg eisen het volledig doorsnijden van alle banden met de EU. May heeft nu echter een 'gecombineerd douanegebied' voorgesteld waarin Europese handelsregels vergaand worden gevolgd.

De premier moet schipperen tussen harde Brexiteers in haar eigen kabinet, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, en voorstanders van een zachtere exit zoals Philip Hammond van Financiën. Harde Brexiteers willen per se uit de douane-unie zodat de Britten hun eigen handelsakkoorden kunnen sluiten. Voor 'zachte Brexiteers' is dit van minder belang, zij willen economisch optimale afspraken met de EU.

Het lijkt erop dat de zachte Brexiteers hebben gewonnen. Naar verluidt is Johnson, die graag zelf premier wil worden, niet blij maar heeft hij besloten zich te schikken. De komende tijd moet blijken of Mays voorstellen voldoende voor de EU, maar misschien nog belangrijker, of er onder leiding van Rees-Mogg geen opstand in de partij uitbreekt. Dat Downing Street rekening houdt met moeilijkheden op beide fronten, blijkt uit het voornemen om meer voorbereidingen te treffen voor een EU-exit zonder deal.

Belangrijkste overeengekomen punten:

  • Het Verenigd Koninkrijk accepteert voor zover nodig harmonisering met EU-regels over de handel in goederen.
  • Het parlement houdt het laatste woord over hoe die regels in de wet worden vastgelegd, en kan ze ook afwijzen.
  • Er komen andere regels voor de handel in diensten en financiële producten. Die zouden meer flexibiliteit nodig hebben, op basis van 'wederzijdse regerlingen'.
  • Er komt een eind aan het vrije verkeer van personen, maar een 'mobiliteitsraamwerk' moet zorgen dat Britten en EU-burgers naar elkaars grondgebied kunnen blijven reizen, en aanvragen kunnen doen om te studeren en werken.
  • Er zal gestaag aan een nieuwe douaneregeling worden gebouwd, met als doel een 'gecombineerd douanegebied'.
  • Het Verenigd Koninkrijk stelt zijn eigen invoertarieven vast, en zijn eigen handelsbeleid.
  • Er komt een einde aan de jurisdictie van het Europese Hof van Justitie, maar het Verenigd Koninkrijk zal besluiten van het Hof in acht blijven nemen in gebieden waar gemeenschappelijke regels van kracht zijn.

'Consequenties'
Er wordt niet expliciet gesproken over de interne markt of de douane-unie van de EU, die Londen aan het einde van de transitieperiode, in december 2020, wil verlaten. Maar de plannen voor een vrije handelszone impliceren wel dat Groot-Brittannië de regels van die twee moet volgen voor een aanzienlijk deel van de economie.

Downing Street legt de bal wat dit betreft bij het parlement, dat ervoor kan kiezen om bepaalde wetten niet aan te nemen die dit mogelijk zouden maken. Maar, zo stelt een kabinetsverklaring, "dat kan consequenties hebben voor toegang tot de markt, samenwerking op het gebied van veiligheid, en soepele toegang tot EU-lidstaten."

Leave Means Leave
De regering zegt ook meer voorbereidingen te zullen treffen voor het geval er geen overeenkomst met de EU komt. Dat moet ook wel, want de onderhandelingen zijn door de voortdurende onenigheid binnen de Britse regering niet echt opgeschoten. En veel tijd is er niet meer, helemaal als er inderdaad een opstand in Mays partij uitbreekt. Die kans is echter niet zo groot vanwege de vrees voor nieuwe verkiezingen, winst voor de Labourpartij, en vervolgens een nóg zachtere Brexit.

Werkgeversorganisaties hebben evenwel positief op de plannen gereageerd. Maar de pro-Brexitgroep Leave Means Leave ziet er nu al niets in.

"De premier misleidt hiermee 17,4 miljoen stemmers, en laat pas op het laatste moment weten dat ze al die tijd eigenlijk stiekem pro-EU was. We zullen geen controle hebben over onze wetten, over onze handel, of over onze grenzen. Een totale, vernederende overgave", aldus voorzitter John Longworth van Leave Means Leave.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.