FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 juli 2018

Maradona wil weer bondscoach van Argentinië worden

Diego Maradona zou best het stokje van Jorge Sampaoli willen overnemen na het teleurstellende WK van de Argentijnen.

In de groepsfase kwam Argentinië nog met de schrik vrij, maar na de tweede plek in de poule ging het in de achtste finales mis tegen Frankrijk. Hoewel de 4-3 uitslag anders deed vermoeden, waren de Fransen veel te sterk. Bondscoach Jorge Sampaoli stond al onder druk en de kritiek op hem is alleen maar groter geworden.

De Zuid-Amerikaanse tv-zender Telesur vroeg Maradona of hij Sampaoli wel zou willen opvolgen. "Ja, ik zou het zelfs voor niets doen. Ik zou er niks voor terugvragen", luidde zijn antwoord. Pluisje was tussen 2008 en 2010 al bondscoach van zijn land. Argentinië werd op het WK in Zuid-Afrika in de kwartfinales uitgeschakeld door Duitsland (4-0), waarna Maradona vertrok.

Tijdens het WK in Rusland viel Maradona op door zijn gedrag in de stadions, waar hij hartstochtelijk de Argentijnen aanmoedigde. Na de zege op Nigeria, waardoor de ploeg zich toch nog plaatste voor de tweede ronde, moest hij door een aantal vrienden de trap op worden gedragen naar zijn skybox.

Muguruza en Halep door op Wimbledon, Garcia en Kvitova sneuvelen

Tennissters Garbiñe Muguruza en Simona Halep hebben zich zonder setverlies geplaatst voor de tweede ronde op Wimbledon. De Roemeense nummer één van de wereld stuurde Kurumi Nara uit Japan met 6-2, 6-4 naar huis, Muguruza was met 6-2, 7-5 te sterk voor de Britse Naomi Broady.

Op het heilige gras van Londen viel wel het doek voor Caroline Garcia. De Franse nummer zes van de wereld sneuvelde tegen de vijftig plekken lager gerangschikte Zwitserse Belinda Bencic: 7-6 (2), 6-3. Maria Sharapova kon ook al de koffers pakken. De oud-kampioene gaf het uit handen tegen qualifier en landgenote Vitalia Diatchenko: 6-7 (3), 7-6 (3), 6-4.

Jelena Ostapenko (12) was in twee sets te sterk voor de Britse wildcardspeelster Katy Dunne, terwijl Naomi Osaka (18) weinig moeite had met Monica Niculescu. Ook Ashleigh Barty (17) ging zonder setverlies door, zij won van Stefanie Vögele, terwijl Angelique Kerber (11) veterane Vera Zvonareva in twee sets klopte.

De als vijftiende geplaatste Belgische Elise Mertens rekende op haar beurt af met Danielle Collins: 6-3, 6-2. Met Petra Kvitova was er naast Garcia nog een voornaam slachtoffer: de Tsjechische Petra Kvitova, als achtste geplaatst, ging na een kansloze laatste set met 6-4, 4-6, 6-0 onderuit tegen de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich. Daria Kasatkina (14) deed het beter en stuurde Jana Fett in twee sets naar huis.

Löw blijft bondscoach van Duitsland

Joachim Löw gaat door als bondscoach van Duitsland. Dat heeft de Duitse voetbalbond bevestigd.

Na de beschamende uitschakeling van Die Mannschaft op het WK in Rusland stond de positie van Löw onder grote druk. De DFB bevestigde dinsdagmiddag echter het gerucht dat de trainer ervoor heeft gekozen om aan te blijven. Hij krijgt bovendien het vertrouwen van de bond.

"Ik ben heel dankbaar voor het vertrouwen dat de DFB in mij heeft. Ondanks de terechte kritiek na onze uitschakeling voel ik steun en aanmoediging", reageert de 58-jarige trainer, die al sinds 2006 bondscoach van de Duitsers is. Daarvoor was hij twee jaar assistent van Jürgen Klinsmann.

Joachim Löw ondertekende een maand voor de start van het WK nog een nieuw contract dat loopt tot en met het WK in Qatar. Duitsland werd in Rusland al in de groepsfase uitgeschakeld. Na de nederlaag tegen Mexico en de benauwde zege op Zweden volgde een wanprestatie tegen Zuid-Korea (0-2).

Steentijd aangebroken voor nieuwe apensoort

Wij willen de witschouderkapucijnaap graag van harte feliciteren, en dan met name de Cebus capucinus imitator. Voor deze apensoort uit Midden-Amerika is de Steentijd namelijk aangebroken, en daarmee is het na de mens pas de vierde primatensoort die dat voor elkaar krijgt.

We richten de aandacht op het Nationaal Park Coiba, voor de kust van Panama. Dat park bestaat uit drie eilanden, met kapucijnapen op alledrie. Het gaat echter vooral om één klein eiland: Jicarón, want daar zijn witschouderkapucijnapen aangetroffen die stenen gebruiken als gereedschap.

Het bijzondere is dat het niet om álle exemplaren van de apen op Jicarón gaat, maar alleen om apen uit een bepaalde groep op het eiland. En dat is nog niet specifiek genoeg, want het gaat ook om slechts een paar mannetjesapen die uitgevogeld hebben hoe je stenen handig kunt gebruiken.

Het lijkt erop dat het een kunstje is die de wilde apen elkaar leren. Waarom de andere groepen op Jicarón geen stenen gebruiken is nog een raadsel, want de onderzoekers die tot de ontdekking kwamen zeggen dat individuele apen ook gewoon van groep naar groep reizen.

In 2004 werd dergelijk gedrag voor het eerst waargenomen, vorig jaar besloot een groep onderzoekers terug te gaan naar Jicarón. Daar werden camera's geplaatst, net als op de andere eilanden, en op Jicarón werden bijzonder boeiende beelden geschoten.

Mogelijk heeft één slim aapje voor het eerst een steen gebruikt als gereedschap, waarna anderen het overnamen, mogelijk hoe het ook ooit met mensen is begonnen. De stenen worden onder meer gebruikt om kokosnoten, krabben en slakken kapot te slaan.

Een Zuid-Amerikaanse groep kapucijnapen gebruikt mogelijk al bijna duizend jaar stenen gereedschappen. Verder zit ook een makaaksoort in Thailand en een groep West-Afrikaanse chimpansees al in de Steentijd. 

Overigens zijn er in gevangenschap wel meer diersoorten die stenen gebruiken als gereedschap, maar in het wild is het zeldzamer: daar moet namelijk wél gelet worden op zaken als roofdieren, terwijl dieren in gevangenschap alle tijd hebben om zonder gevaar dingen te leren.

Beelden van de aapjes op Jicarón (Bron: YouTube)

Engeland rekent tegen Colombia af met penaltytrauma

In een hard duel zonder veel uitgespeelde mogelijkheden heeft Engeland pas na strafschoppen gewonnen van Colombia.

De Engelsen kennen een dramatische historie qua penaltyseries, maar de huidige ploeg repte in de media dagenlang over de vele trainingsuren die ze hebben gestoken in standaardsituaties en strafschoppen. Meerdere spelers gaven aan graag van elf meter aan te willen leggen en die kans kregen ze nadat Engeland in de blessuretijd een vrijwel zekere overwinning uit handen gaf. Colombia maakte geen enkel moment aanspraak op de zege, maar kwam toch tot een verlenging dankzij een late treffer van Yerry Mina.

Vooraf werd vooral reikhalzend uitgekeken naar de duels tussen Davinson Sanchez en Harry Kane. De teamgenoten van Tottenham Hotspur vielen allebei tot nu toe uiterst positief op voor hun landen. Oud-Ajacied Sanchez is een rots in de branding voor de Colombiaanse verdediging en Engeland mocht tijdens dit WK al vijf keer juichen dankzij treffers van Kane.

Ook werd er veel gespeculeerd over het al dan niet meespelen van James Rodriguez. De aan Bayern München verhuurde speler van Real Madrid is het creatieve brein van de Zuid-Amerikanen, maar hij kampte voor aanvang van het WK al met wat pijntjes en die zijn de afgelopen duels niet minder geworden. Integendeel. Hij bleek zo geblesseerd dat hij tegen Engeland niet eens op de bank kon plaatsnemen. Dat gemis liet zich merken. Het in eerdere wedstrijden sprankelend voetballende Colombia kwam nu gogme tekort om het de Engelsen voetballend echt moeilijk te maken.

Met strijd en veel overtredingen hield de ploeg van José Pekerman de licht favoriete Engelsen toch lang bij. Kane & Co kwamen geen moment in hun ritme en ergerden zich duidelijk aan de vele tikjes die ze bij bijna elke actie moesten verwerken. Scheidsrechter Mark Geiger en VAR Danny Makkelie hadden er de handen vol aan. De Nederlander moest meerdere keren beelden analyseren en roerde zich vijf minuten voor rust nadrukkelijk. Grote kansen hadden beide ploegen nog niet gehad, maar bij een opstootje dachten Engeland aan een rode kaart voor Barrios, die er na een vermeende kopstoot met geel vanaf kwam.

Dat moment, en het Colombiaanse volkslied dat werd meegebruld door zeker driekwart van de tribunes, waren de spaarzame hoogtepunten van de harde eerste helft. Na rust werd het spel niet vriendelijker met meerdere opstootjes. Acht minuten na rust leverde dat de Engelsen een strafschop op. Harry Kane werd naar de grond getrokken door Carlos Sanchez en na vijf minuten vol wanhopige Colombiaanse protesten mocht hij uiteindelijk zelf aanleggen voor alweer zijn zesde treffer van het toernooi. Keeper David Ospina dook naar de hoek die de topschutter twee keer koos tegen Panama, maar nu schoot Kane hard door het midden: 1-0.

Colombia bracht vrijwel direct een extra aanvaller binnen de lijnen, maar ook Carlos Bacca kon het verschil niet maken. De Zuid-Amerikanen probeerden het met man en macht, maar zonder James Rodriguez kwam men er voetballend niet uit. Slechts één schietkans voor Cuadrado kreeg de ploeg, maar verder leek Engeland moeiteloos stand te houden. De rechtsback kreeg een kansje na een fout van Kyle Walker, maar schoot de bal huizenhoog over.

Via een corner lukte het de steeds wanhopiger aanvallende Colombianen in extremis opeens wel. In de derde minuut van de blessuretijd scoorde Yerry Mina met een krachtige kopbal. Het was voor de verdediger van Barcelona alweer de derde goal in drie wedstrijden. Dat was eigenlijk de enige echte kans voor Colombia, wat een verlenging niet verdiende maar wel kreeg.

Vervolgens ontspon zich een spannende verlenging waarin beide ploegen het initiatief niet konden grijpen. Engeland was aangeslagen door de goal en Colombia had zo veel krachten verspeeld dat het niet tot goede aanvallen kwam. Zo kabbelde het duel richting het einde en kreeg Engeland kans om de vol zelfvertrouwen uitgesproken penaltyverwachtingen waar te maken. Even leek het toch weer mis te gaan toen Henderson zijn strafschop gestopt zag, maar Uribe raakte de lat en Pickford stopte de vijfde strafschop van Bacca. Zodoende resteert Colombia een trieste thuisreis en maakt Engeland nog steeds kans op de wereldtitel. In de kwartfinale treft het Zweden.

Honda zet punt achter interlandcarrière

Keisuke Honda heeft maandag zijn laatste interland voor Japan gespeeld. De 32-jarige speler neemt afscheid.

Japan werd maandag na een 0-2 voorsprong tegen België toch uitgeschakeld in de achtste finales van het WK. De Belgen maakten in de slotseconden het winnende doelpunt (3-2). Honda speelde als invaller zijn laatste duel voor zijn land, zo blijkt nu.

"Ik stop mijn carrière bij het nationale team. Ik ben blij, want we hebben veel jonge spelers en het is nu hun beurt om geschiedenis te schrijven voor het Japanse voetbal", aldus de oud-speler van VVV-Venlo, die 98 interlands voor Japan speelde. Daarin was hij 37 keer trefzeker.

Behalve Honda stopt ook Makoto Hasebe als international. De 34-jarige routinier speelde sinds zijn debuut in 2006 al 114 interlands. Japan heeft nu zes keer meegedaan op een mondiaal eindtoernooi, maar nog nooit kwam de ploeg verder dan de tweede ronde.

Rutte corrigeert Trump over handel

Premier Rutte was gisteren in het Witte Huis op bezoek bij president Trump om te spreken over handel, de NAVO en andere zaken. Het is gebruikelijk dat vooraf een persmomentje plaatsvindt. Wat minder gebruikelijk is, is dat daarbij één van de partijen de ander openlijk en duidelijk tegenspreekt.

In steeds hoger oplopende spanningen heeft Trump op een aantal goederen, waaronder staal, importtarieven geheven. De EU heeft hierop gereageerd met eigen tarieven op politiek strategische producten zoals sinaasappelsap, jeans, Bourbon en Harley Davidson motoren. Dit werd opgevolgd door een dreigement van Trump om onder andere heffingen op auto's vanuit de EU te verhogen waarop de EU dreigde om op 300 miljard dollar aan producten heffingen in te stellen.

Het was in deze context dat Trump opmerkte dat er een hoop goede dingen staan te gebeuren tussen de VS en de EU op het gebied van handel en dat hij het positief zou vinden als er tot afspraken gekomen wordt. Hierna voegde hij daar vreemd genoeg aan toe dat het ook positief zou zijn als er geen afspraken gemaakt zouden worden.

Rutte was het hier duidelijk niet mee eens en exclameerde met een grijns op zijn gezicht: "Nee! Dat is niet positief. We moeten eruit zien te komen."

De persconferentie is hier terug te zien:

Het incident is niet onopgemerkt gebleven in Amerikaanse media. Zo deden onder andere The Hill, Washington Post en Huffington Post verslag van het voorval.

Charlotte Adegeest naar Amsterdam

Hockeyster Charlotte Adegeest verruilt Hurley voor Amsterdam. De verdedigster is een gewenste versterking voor Amsterdam na het stoppen van de achterhoedespeelsters Jacky Schoenaker en Julia Müller.

De 23-jarige Adegeest is haar carrière begonnen bij Ring Pass Delft en speelt sinds 2013 bij Hurley. Ze heeft in Nederlands B, Nederlands A en Jong Oranje gespeeld, is met Nederlands A en Jong Oranje Europees kampioen geworden werd in december 2016 met Jong Oranje tweede op het WK in Chili, onder leiding van haar nieuwe coach Rick Mathijssen.

Ook in Dordrecht verdwijnt kunstgras

FC Dordrecht speelt vanaf komend seizoen weer op natuurgras. De club uit de Eerste Divisie neemt afscheid van de kunstgrasmat.

Manager Hans de Zeeuw heeft dat bevestigd aan RTV Rijnmond. Dordrecht heeft nu kunstgras dat na vijf jaar is afgekeurd. De club stapt over op hybride gras, dat voor 7 procent uit kunstgras bestaat en voor de rest uit natuurgras.

Een nieuw kunstgrasveld bovenop de huidige ondergrond zou FC Dordrecht 250.000 euro kosten. Bovendien zou die mat vrij snel weer moeten verdwijnen als de Schapenkoppen weten te promoveren naar de Eredivisie. Met ingang van het seizoen 2020/21 mag op het hoogste niveau namelijk niemand meer op kunstgras spelen.

"Qua onderhoud is zo'n kunstgrasveld een stuk goedkoper, maar alles overwegende hebben we toch besloten dat het een hybride mat wordt", aldus De Zeeuw. "De competitie begint al over zeven weken en dan moet die nieuwe mat er liggen en bespeelbaar zijn. Dat gaat wel lukken, denk ik." Eerder lieten Almere City en PEC Zwolle ook al weten dat ze op den duur overstappen op normaal gras.

Bloemendaal-dames hebben selectie voor nieuw seizoen nagenoeg rond

Het damesteam van hockeyclub Bloemendaal heeft de selectie voor het seizoen 2018-2019 nagenoeg rond, melden de Noord-Hollanders in een persbericht. Voor het vierde opeenvolgende jaar zullen de ‘Damus’ hun opwachting maken in de hoofdklasse.

Het team van coach Teun de Nooijer heeft afscheid genomen van twee echte Bloemendalers. Pien Tol en Ekki Lemmink zullen hun carrière elders vervolgen. Tol liet al na de Gold Cup-winst toe te zijn aan iets anders. Volgens het Haarlems Dagblad zag coach De Nooijer geen plek in zijn selectie voor Lemmink. Ook wordt afscheid genomen van de Ierse internationals Anna O’Flanagan en Chloe Watkins. Kiki Rozemeijer zien we komend seizoen niet terug in de Hoofdklasse, omdat ze een jaar gaat studeren in de Verenigde Staten.

Bloemendaal verwelkomt een aantal nieuwe gezichten. Carmel Bosch komt over van Hurley, Anne Abendroth en Lisa Lejeune van HGC. Philine de Nooijer keert na een Duits avontuur bij landskampioen Club an der Alster, terug op ‘t Kopje. Vanuit de eigen jeugd schuiven Michelle van der Drift, Danique Visser en Nine Rijna door.

Het afgelopen jaar lukte het Bloemendaal voor het eerst om zonder play-outs het seizoen af te sluiten. Met een negende plek werd de Hoofdklasse veiliggesteld. Een tweede succes was de winst van de Gold Cup.

De komende jaren heeft Bloemendaal de ambitie om stapje voor stapje dichter bij de middenmoot te komen. Commissaris Tophockey Bartel Huibregtsen: ‘Dat is een mooie, maar lastige uitdaging. De teams boven ons spelen al jaren in de Hoofdklasse, die hebben daarmee allemaal al een natuurlijke aantrekkingskracht op sterke speelsters. Niettemin hebben we veel vertrouwen in het proces. Elk jaar, stapje voor stapje, worden we beter. Dat zal met vallen en opstaan blijven gaan, dat hoort erbij. Maar we kijken uit naar een mooi nieuw seizoen.’

'Younes dumpt zaakwaarnemer na afgeketste transfer'

VfL Wolfsburg is niet langer in de markt voor Amin Younes. De buitenspeler lijkt zich gewoon bij Napoli te moeten gaan melden.

Jörg Schmadtke, directeur bij Wolfsburg, heeft tegen Sport1 bevestigd dat de club zich niet gaat versterken met de vleugelaanvaller van Ajax. De Duitse club trekt zich terug, omdat 'de obstakels die een transfer in de weg staan nog altijd niet zijn weggenomen'.

Naar verluidt is Younes zo teleurgesteld over het afketsen van de transfer, dat hij zijn samenwerking met zaakwaarnemer Sedat Duraki heeft beëindigd. De 24-jarige Younes ondertekende in januari een contract bij Napoli, maar vervolgens bedacht hij zich en zag hij af van een transfer. De betrokken partijen hebben nog geen oplossing gevonden.

Coach Carlo Ancelotti zou Younes wel een kans willen geven in de voorbereiding van Napoli op het nieuwe seizoen. De vraag is echter hoe fit de speler is. Vorige week claimde de voorzitter van Genoa dat Younes vanwege een achillespeesblessure ruim een half jaar is uitgeschakeld. Genoa was ook bereid om de Ajacied te verlossen van zijn contract in Napels.

Kabinet pakt gevangenissmokkel aan

Het wetsvoorstel dat het binnensmokkelen van verboden voorwerpen in justitiële inrichtingen strafbaar stelt, is bij de Tweede Kamer ingediend. Minister Dekker: ‘De praktijk wijst uit dat er ondanks strenge controles voortdurend nieuwe manieren worden gevonden om verboden spullen binnen te brengen. Dat moet stevig worden aangepakt omdat de veiligheid in het geding is.’

Bezoekers die de fout in gaan, kunnen een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden tegemoet zien. Het gaat om voorwerpen die op zichzelf legaal zijn, maar waarvan het bezit in de inrichting verboden is, omdat het gebruik de orde en veiligheid in de inrichting in gevaar kan brengen. Bijvoorbeeld mobiele telefoons, tablets of gereedschap. Het binnenbrengen van illegale voorwerpen zoals drugs en wapens was al strafbaar.

Ook worden in tennisballen verstopte mini-telefoons over de muur van een gevangenis gegooid. Soms worden zelfs drones ingezet. Daarom valt ook het binnenbrengen van voorwerpen waarbij gebruik wordt gemaakt van dergelijke (technische) hulpmiddelen onder de nieuwe strafbaarstelling. Het wetsvoorstel sluit aan bij de bredere aanpak om smokkelwaar uit justitiële inrichtingen te weren, zoals minister Dekker onlangs in zijn visie op gevangenisstraffen presenteerde.

Nederlandse Syriëgangers aangehouden

Twee in Turkije veroordeelde, Nederlandse Syriëgangers zijn dinsdagavond na aankomst op Schiphol aangehouden. Zij worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De twee van 23 jaar zouden in de zomer van 2014 naar Syrië zijn gereisd en na een training hebben deelgenomen aan de gewapende jihadistische strijd. Eind 2016 stak het tweetal de grens met Turkije over en werd aangehouden.

In mei 2018 veroordeelde een Turkse rechtbank hen tot gevangenisstraffen van 6 jaar en 3 maanden. In afwachting van de behandeling van een hoger beroep zijn ze in vrijheid gesteld. Onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee zijn de verdachten dinsdag naar Nederland gevlogen. Met het oog op hun terugkeer is aan de uitreizigers een reisdocument verstrekt.

In de ogen van het Openbaar Ministerie is er vooralsnog geen sprake van dat de verdachten twee keer voor hetzelfde feit worden vervolgd. Een strafvervolging in Nederland is bovendien mogelijk, omdat zij de volledige, door de Turkse rechter opgelegde straf nog niet hebben uitgezeten en het buitenlandse vonnis ook niet onherroepelijk is. De twee mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

AZ haalt verdediger uit 2.Bundesliga

AZ heeft zich dinsdag versterkt met Henri Weigelt. De Duitse centrale verdediger komt over van 2.Bundesliga-club Arminia Bielefeld.

Weigelt heeft zijn handtekening gezet onder een contract tot de zomer van 2021, met een optie voor nog één seizoen. AZ doet geen uitlatingen over de transfersom die met de komst van de Duitser gemoeid is.

De rechtspoot stond dinsdagmorgen voor het eerste op het trainingsveld van de Alkmaarders. Weigelt doorliep de jeugdopleiding van Bielefeld en maakte op 17 maart 2017 zijn debuut in de hoofdmacht. In totaal speelde hij tien wedstrijden op het tweede niveau van Duitsland.

Weigelt is de vierde zomeraanwinst voor de ploeg van trainer John van den Brom. Eerder al maakten Rody de Boer, Leon Bergsma en Marko Vejinovic de overstap naar AZ.

Djokovic, Nadal en Zverev simpel door op Wimbledon

De tweede dag van het mannentoernooi op Wimbledon heeft geen al te grote slachtoffers geëist. Drievoudig winnaar Novak Djokovic, door fysieke problemen wat weggezakt en nu als twaalfde geplaatst, stuurde Tennys Sandgren in anderhalf uur terug naar de VS: 6-3, 6-1, 6-2.

Ook tweevoudig winnaar Rafael Nadal had het niet al te moeilijk. De wereldranglijstaanvoerder opende zijn toernooi tegen de Israëliër Dudi Sela en won met 6-3, 6-3, 6-2. Alexander Zverev, de mondiale nummer drie, begon wat moeizaam tegen de 745 plekken lager gerangschikte James Duckworth, maar de Australiër kon vervolgens geen weerstand meer bieden: 7-5, 6-2, 6-0.

Juan Martin Del Potro, als vijfde geplaatst, stuurde Peter Gojowczyk zonder grote problemen naar huis: 6-3, 6-4, 6-3. Voor Dominic Thiem (7) viel wel het doek. De Oostenrijker moest na twee verloren sets opgeven tegen de Cyprioot Marcos Baghdatis: 6-4, 7-5, 2-0.

Ook voor de Belgische hoop, David Goffin (10), eindigde Wimbledon al na één dag. Met 6-4, 6-3, 6-4 was de Australiër Matthew Ebden een maat te groot. Nick Kyrgios (15) had het wat lastig met Denis Istomin, maar via drie tiebreaks en maar liefst 42 aces mepte het Australische enfant terrible zich naar de winst: 7-6 (3), 7-6 (4), 6-7 (5), 6-3.

Fabio Fognini (19) had het even lastig met Taro Daniel, maar stuurde de Japanner in twee uur naar huis: 3-6, 6-3, 6-3, 6-3. Diego Schwartzman (14) had een makkelijker dagje. De Argentijn rekende met 6-3, 6-2, 6-1 simpel af met Mirza Basic. Pablo Carreño Busta (20) mag de koffers pakken: de Moldaviër Radu Albot was met 3-6, 6-0, 6-7 (5), 6-2, 6-1 verrassend te sterk.

Ook voor Jack Sock is het voorbij. De Amerikaan, als achttiende geplaatst, ging na een bijna vier uur durende marathonpartij onderuit tegen de Italiaan Matteo Berrettini: 6-7 (5), 6-7 (3), 6-4, 7-5, 6-2.

Busch wint NASCAR-thriller na keihard gevecht

NASCAR-coureur Kyle Busch heeft zijn vijfde overwinning van het seizoen binnen, en dat mocht wat voeten in de aarde hebben. Op Chicagoland vocht Busch een snoeihard duel uit met Kyle Larson, waar het betere duw- en trekwerk niet geschuwd werd.

Het begin van de race was allemaal niet heel erg boeiend, maar in de laatste tien ronden werd het smullen geblazen. Busch lag op kop en alleen Larson lag nog redelijk binnen bereik, tot hij zeven ronden voor het einde lichtjes de muur raakte.

Toch was Busch nog niet van hem af, want de koploper kwam in de problemen met een groepje achterblijvers. Vooral veteraan Ryan Newman had totaal geen zin om op een ronde gezet te worden, en blauwe vlaggen zijn er in de NASCAR niet.

Door het gedoe met Newman en ook Ricky Stenhouse Jr kon Larson aansluiten bij Busch, wiens oudere broer Kurt ook een van de achterblijvers was. Kurt liet Kyle uiteraard passeren en zag niet veel later ook Larson langszij komen.

In de slotronde opende Larson dan de aanval: hij tikte Busch zachtjes tegen de muur en passeerde hem, maar Busch nam hard revanche. Hij tikte Larson aan, die een spin maar nét wist te voorkomen, en reed naar de zege.

De immer onpopulaire Busch werd na afloop weer flink uitgejoeld, maar hij had een duidelijke boodschap aan de fluiters: "Als je dit deze manier van racen niks vindt, kijk dan gewoon lekker niet."

De samenvatting van de race, met volle bak actie vanaf een minuut of negen (Bron: YouTube)

Vader Mikel kort voor Nigeria - Argentinië ontvoerd

John Obi Mikel vertelt in de Engelse media een schokkend verhaal over zijn vader die ontvoerd was. Hij is maandag bevrijd door de politie.

Mikel zat in de spelersbus op weg naar het stadion voor de laatste groepswedstrijd tegen de Argentijnen, toen hij gebeld werd door een familielid. Zijn vader bleek ontvoerd te zijn toen hij op weg was naar een begrafenis. De 31-jarige Mikel besloot het bizarre nieuws aan niemand te vertellen en hij kwam tegen Argentinië 'gewoon' in actie.

"Ik speelde terwijl mijn vader in handen was van een stel bandieten. Dat trauma moest ik onderdrukken, terwijl ik vier uur voor de aftrap te horen kreeg dat hij ontvoerd was", vertelt de Nigeriaan aan The Guardian. "Ik was emotioneel afgeleid en moest de keuze maken of ik mentaal wel klaar was om te spelen."

"Ik was verward en wist niet wat ik moest doen, maar besloot dat ik 180 miljoen Nigerianen niet in de steek kon laten. Ik moest het afsluiten in mijn hoofd en eerst mijn land vertegenwoordigen", aldus de voormalige speler van Chelsea, die tegenwoordig in China speelt. "Ik wilde het wel vertellen, maar het kon niet. Ze zeiden dat ze mijn vader zouden doodschieten als ik het bij de autoriteiten zou melden."

De vader van Mikel werd uiteindelijk na een week bevrijd door de politie. Hij werd door zijn ontvoerders gemarteld en hij verblijft nu in een ziekenhuis. "Gelukkig is mijn vader maandag veilig gered en ik wil de politie bedanken voor hun actie. Daarnaast wil ik mijn familie en vrienden bedanken voor de steun die ik ontvangen heb."

Haase naar tweede ronde Wimbledon na winst op Copil

Robin Haase heeft de tweede ronde bereikt van Wimbledon. De Nederlandse tennisser was in de eerste ronde in vier sets te sterk voor de Roemeen Marius Copil: 7-6 (0), 7-5, 4-6, 7-6 (4).

Haase leek in de eerste twee sets de controle te hebben over zijn Roemeense tegenstander. In de set drie kwam Copil toch terug in de wedstrijd. De nummer 94 van de wereld kwam in de vierde set ook op een break voorsprong, maar wist deze niet vast te houden. Haase kwam terug in de set en was voor de tweede maal in een tiebreak te sterk voor Copil.

Haase speelt in de tweede ronde tegen Nick Kyrgios. De als vijftiende geplaatste Australiër won in vier sets van de Oezbeek Denis Istomin: 7-6 (3), 7-6 (4), 6-7(5), 6-3.

Bandai Namco's aanwezigheid op gamescom

Bandai Namco is er vroeg bij en kondigt diens aanwezigheid aan op Gamescom 2018. Op de booth zijn er elf speelbare games aanwezig. De uitgever geeft  ook aan een nieuw project aan te kondigen in Keulen.

Onder de speelbare games zijn er:

  • Jump Force
  • SoulCalibur VI
  • Dragon Ball FighterZ op Nintendo Switch
  • One Piece World Seeker
  • Code Vein
  • Ace Combat 7: Skies Unknown
  • My Hero One's Justice
  • Naruto To Boruto: Shinobi Striker

"Gamescom biedt ons de kans fans in een vroeg stadium onze nieuwe games te laten testen en 2018 is daar geen uitzondering op. De line-up van dit jaar bevat favorieten als SoulCalibur, Dragon Ball en One Piece, alsook nieuwe titels zoals Jump Force", aldus Hervé Hoerdt, Vice President Marketing en Digital bij Bandai Namco Entertainment Europe. "We zijn ook trots een gloednieuw project tijdens de show te kunnen aankondigen waar onze fans mee zullen tevreden zijn. Meer info volgt snel!"

SoulCalibur VI - Mitsurugi & Sophitia (Foto: Bandai Namco)

Laatkomer Depay krijgt boete van Lyon

Memphis Depay wordt door de clubleiding van Olympique Lyon beboet, omdat hij te laat terug was van vakantie.

Dat zei trainer Bruno Génésio dinsdag op een persconferentie, nadat de ploeg van Lyon is begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. "Ik ben blij om jullie allemaal weer te zien. Van de 27 voetballers missen we er nog één. Dat is Memphis Depay. Hij zal financieel worden gesanctioneerd wanneer hij terug is. Hij had net als iedereen vijf weken vakantie", aldus Génésio.

Hoe hoog de boete is die Depay zal moeten betalen, is niet bekend. De Oranje-international heeft een prima seizoen achter de rug, waarin hij 22 goals maakte en zeventien assists gaf in 51 officiële duels. Olympique Lyon eindigde op de vierde plaats in Ligue 1.

Op Instagram plaatste Depay de laatste weken talloze foto's van zijn vakantie. Zo was de oud-speler van PSV onder meer in Ghana, Sardinië en Californië te vinden. Wanneer hij zich op het trainingsveld van Lyon meldt, is nog afwachten.

'Langer leven door naar dezelfde arts te blijven gaan'

Doorgaans naar dezelfde arts gaan is voor velen niet alleen prettiger, het zou ook zomaar eens je leven kunnen verlengen. Dat blijkt uit onderzoek van Denis Pereira Gray van de Universiteit van Exeter.

Gray analyseerde de resultaten van 22 studies uit negen landen met verschillende zorgsystemen. Maar liefst achttien van die studies toonden aan dat mensen die lang bij dezelfde arts bleven, aanzienlijk minder snel dood gingen.

Het was wat lastig om alles te vergelijken, want de studies gebruikten vaak verschillende methoden om de continuïteit te meten. Toch vielen bepaalde zaken wel op: in Taiwan keek men bijvoorbeeld naar bijna vierhonderdduizend diabetici, waaruit bleek dat de patiënten met een hoge continuïteit slechts half zo vaak overleden.

Overigens levert niet alleen het bezoeken van dezelfde huisarts voordelen op, het werkt ook bij psychiaters, specialisten of andere dokters. Het kan er natuurlijk mee te maken hebben dat mensen met een slechte gezondheid nou eenmaal meer verschillende artsen moeten bezoeken, maar alle studies hebben geprobeerd om dat effect zoveel mogelijk in te perken.

Patiënten die vaak naar dezelfde huisarts gaan zijn vaak beduidend meer tevreden. Dat zorgt er dan weer voor dat ze eerder geneigd zijn medisch advies op te volgen of zich bijvoorbeeld laten vaccineren, terwijl ze minder vaak onnodig in een ziekenhuis belanden. "Als patiënten goed met een arts overweg kunnen, zijn ze veel meer geneigd om relevante informatie te geven, soms zelfs erg persoonlijke informatie, bijvoorbeeld over angsten, waar een arts het advies dan op aan kan passen", zegt Gray.

De onderzoeker vindt dat het belang van continuïteit onderschat wordt door zorgsystemen. "Het wordt gezien als een soort luxe om de patiënt iemand te geven die ze willen zien, maar het wordt alsmaar duidelijker dat het van groot belang is voor de kwaliteit van de zorg."

Zweden voor het eerst in 24 jaar in kwartfinale WK na overwinning op Zwitserland

Zweden heeft zich voor het eerst sinds 1994 geplaatst voor de kwartfinale van een WK voetbal. De ploeg van bondscoach Janne Andersson was in Sint-Petersburg met 1-0 te sterk voor Zwitserland. 

Zweden kreeg in de eerste helft de beste kansen. Marcus Berg kreeg twee mogelijkheden op de score te openen. De oud-spits van FC Groningen en PSV schoot bij zijn eerste poging haastig over, en bij zijn tweede doelpoging wist de Zwitserse doelman Yann Sommer de bal uit de hoek te tikken.

Albin Ekdal kreeg voor Zweden in de eerste nog de beste kans. Na een afgeslagen corner werd de bal opnieuw ingebracht en stond hij helemaal vrij. De Zweedse middenvelder van Hamburger SV twijfelde alleen tussen schieten en koppen en besloot op het laatste toch te schieten, maar zijn inzet ging over.

In het begin van de tweede helft kreeg Zweden ook nog een kans via een andere oud-PSV'er Ola Toivonen, maar ook hij had zijn vizier niet op scherp staan. Zwitserland werd gaande de wedstrijd steeds sterker. Tot grote kansen leidde dat echter niet.

Zweden kwam halverwege de tweede helft op 1-0 na een inzet van Emil Forsberg. Het schot werd van richting veranderd door Manuel Akanji, waardoor de Zwitserse goalie kansloos was.

De Zwitsers probeerde in de slotfase nog de gelijkmaker te maken, maar invallers Breel Embolo en Haris Seferovic hadden geen geluk in de afronding. In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg Michael Lang nog rood na het neerhalen van de doorgebroken Martin Olsson.

In eerste instantie gaf de scheidsrechter nog een penalty aan Zweden, maar na het bekijken van de videobeelden bleek de overtreding net buiten de zestien gemaakt te zijn. Toivonen schoot de bal nog op de Zwitserse doelman, maar dat was ook meteen de laatste actie van de wedstrijd.

In de kwartfinale speelt Zweden tegen Colombia of Engeland, die dinsdagavond de laatste achtste finale spelen van dit WK.

Federer krijgt 258 miljoen voor kledingwissel

Tennisser Roger Federer wisselt van kleding en dat levert de Zwitser geen windeieren op. Op Wimbledon heeft de achtvoudig kampioen laten weten over te stappen van Nike naar Uniqlo. Op de schoenen na dan, want die worden door het Japanse Uniqlo niet gemaakt.

Federer loopt al sinds 1994 rond in Nike-kleding, maar Uniqlo deed hem een niet te zuinig bod: Federer tekende een 10-jarig contract en krijgt daarvoor meer dan driehonderd miljoen dollar, omgerekend zo'n 258 miljoen euro. De 36-jarige veteraan kan overigens zonder problemen stoppen met tennissen, want ook als hij niet meer op de tennisbaan te zien is betaalt Uniqlo hem gewoon het volledige bedrag.

Bijkomend voordeel voor Federer is dat hij reclameruimte op zijn mouwen mag verkopen van het Japanse merk, iets wat Nike hem niet liet doen. "Het was spannend om voor het eerst Uniqlo te dragen", lachte Federer na zijn gewonnen eersterondepartij tegen Dusan Lajovic. "Nike heeft de rechten voor mijn logo nog, maar die komen binnenkort terug bij mij. Dat is belangrijk voor mij en voor mijn fans, want het zijn míjn initialen."

Bronbescherming journalist wettelijk geregeld

Het wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat bronbescherming van journalisten wettelijk vastlegt, is vandaag door de Eerste Kamer aangenomen. De regeling, die op 1 oktober 2018 in werking treedt, is een erkenning van de bijzondere positie die journalisten en publicisten hebben in onze samenleving en de vrije nieuwsgaring.

In de praktijk komt het erop neer dat journalisten als getuige in een strafzaak geen vragen hoeven te beantwoorden over de identiteit van hun bron. Normaal gesproken is een getuige verplicht te antwoorden. Maar het maatschappelijk belang dat personen zich zonder vrees voor vervolging met informatie tot journalisten moeten kunnen wenden, weegt in het algemeen zwaarder. De rechter bepaalt uiteindelijk of het beroep op bronbescherming terecht was. Er kunnen bijzondere omstandigheden zijn waarbij de bekendmaking van die bron nog zwaarder weegt en noodzakelijk is voor het optreden tegen zeer ernstige strafbare feiten. Bijvoorbeeld met gevolgen voor de nationale veiligheid of de veiligheid van personen.

Verder zorgt dit wetsvoorstel ervoor dat het gebruik van dwangmiddelen tegen journalisten en publicisten in een strafzaak aan striktere regels is gebonden. Dit betekent dat het doorzoeken en in beslag nemen van voorwerpen en geschriften op het kantoor van bijvoorbeeld een redactie van een krant of weekblad alleen mogelijk is na toestemming en in aanwezigheid van een rechter-commissaris en niet meer op gezag van de officier van justitie. Ook het opvragen van verkeersgegevens over telefoongesprekken die een journalist heeft gevoerd met het oog op het achterhalen van diens bron, is zonder machtiging van de rechter-commissaris niet toegelaten.

Blu-ray: All the Money in the World

Er was vooraf al veel te doen over Ridley Scott's All the Money in the World, en dat allemaal door de #MeToo-beweging van 2017. Kevin Spacey werd namelijk na een beschuldiging van acteur Anthony Rapp al gauw door meerdere acteurs beschuldigd van seksueel ongepast bedrag. Aangezien Scott graag zijn eerste Oscar naar huis wilde slepen werden al Spacey's scènes opnieuw opgenomen door een nieuwe acteur die wel een feilloze reputatie heeft: de 88-jarige Christopher Plummer. Of Spacey uiteindelijk een voortreffelijke vertolking heeft neergezet, zullen we hierdoor helaas nooit weten. Gelukkig wist Christopher Plummer zijn rol perfect uit te werken; en is het uiteindelijk jammer dat All the Money in the World door de stempel #MeToo niet de waardering heeft gekregen die het heeft verdiend.

Lid Kings Syndicate opgepakt wegen liquidatiepoging

Een 42–jarige man uit Breda, tevens kaderlid van de motorclub Kings Syndicate (die onder anderen bestaat uit voormalige leden van No Surrender), is dinsdag 3 juli op verzoek van de Belgische politie in Oosterhout aangehouden. Hij wordt verdacht van een liquidatiepoging die donderdag 6 april 2017 plaatsvond in België.

Op die donderdagavond vond aan de Gammel in Rijkevorsel (B) een schietincident plaats. Het slachtoffer werd op het erf van zijn landbouwbedrijf opgewacht door twee personen. Bij thuiskomst werd hij direct viermaal in zijn lichaam geschoten. Hij raakte hierbij levensgevaarlijk gewond. De daders vluchtten. De Belgische politie startte hierop een onderzoek.

Verzoek tot aanhouding
Nadat de politie een Europees Onderzoeks Bevel (EOB) ontving van de Belgische Onderzoeksrechter, hield zij vandaag met behulp van het Arrestatieteam de 42-jarige verdachte aan. Hiernaast werd er in zijn woning een zoeking verricht. Hierbij zijn gegevensdragers in beslag genomen.

De verdachte en het in beslag genomen materiaal is overgedragen aan de Belgische politie. Zij zet het onderzoek voort.

Maak kennis met Code Veins Mia

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer gepubliceerd van de aankomende actie-RPG Code Vein. In de video maken we iets nader kennis met Mia Karnstein, die al in meer promomateriaal te zien is geweest – en haar eigen beeld krijgt in de collector’s edition van de game.

Mia is een van de computergestuurde buddy’s die de speler bijstaan in de game. Deze helpen je met het bevechten van tegenstanders en kunnen je zelfs nog eenmaal tot leven wekken als je doodgaat, mits ze genoeg levenspunten hebben. Meer over het achtergrondverhaal van je buddy kom je te weten door de missies die je van ze krijgt.

Onderstaande 'character trailer' geeft al wat weg over Mia. Zij wil vooral haar broertje beschermen. En genezen, want het lijkt er sterk op dat hij geïnfecteerd is en langzaam in een monster verandert. Code Vein is vanaf 28 september verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc (via Steam).

Resten gewasbeschermingsmiddelen op cannabis geen extra risico

Blootstelling aan resten (residuen) van gewasbeschermingsmiddelen die zijn aangetroffen in cannabismonsters leveren geen extra gezondheidsrisico op voor de gebruiker naast de bestaande risico’s van gebruik van cannabis. Dit concludeert het RIVM in een informatiebrochure ‘Residuen van gewasbeschermingsmiddelen in cannabis - Extra risico voor de gebruiker?’. De nadruk in deze informatiebrochure ligt op het extra risico, omdat het gebruik van cannabis niet zonder risico’s is.

Bij de illegale teelt van cannabis worden gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dit zijn bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt, bijvoorbeeld bij het bestrijden van schimmels, insecten en onkruiden. Op consumptiegewassen kunnen resten van gewasbeschermingsmiddelen achterblijven die bij consumptie terecht komen in het menselijk lichaam. Ook op cannabis zijn resten van gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen.

Verschillende blootstelingsroutes
Cannabis wordt op verschillende manieren gebruikt, waardoor de blootstelling aan resten van gewasbeschermingsmiddelen kan verschillen. In dit onderzoek is uitgegaan van inhalatoire blootstelling via roken en verdampen en orale blootstelling via toevoeging aan voedsel. Verreweg de meeste cannabisgebruikers roken cannabis in joints met tabak. Bij consumptie via roken verbranden de cannabis en de resten van gewasbeschermingsmiddelen en komen via de rook in aanraking met het luchtwegstelsel.

Cannabis kan ook worden gedampt via vaporizers en e-sigaretten. Hierbij komen resten van gewasbeschermingsmiddelen in de damp terecht en worden geïnhaleerd. Daarnaast wordt cannabis gegeten en gedronken. Hierbij komen de resten van gewasbeschermingsmiddelen in het maag-darmkanaal terecht.

In deze informatiebrochure beschrijft het RIVM de resultaten van een risicobeoordeling op de gehaltes van resten van gewasbeschermingsmiddelen op marktmonsters van cannabis die in verschillende studies gepubliceerd zijn. Hierbij is uitgegaan van het meest kritische scenario, waarbij 100% van de gemeten resten van gewasbeschermingsmiddelen op cannabis wordt opgenomen in het lichaam van een frequent cannabisgebruiker via roken, dampen of via toevoeging aan voedsel.

Man omgekomen bij woningbrand

De politie startte in de nacht van maandag op dinsdag 3 juli onderzoek in een woning aan de Jan Sluyterslaan in Almelo, nadat na een brand een dode man werd aangetroffen. De identiteit van de man moet nog formeel worden vastgesteld. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan en hoe de man om het leven is gekomen.

Rond 23:30 uur ontdekten buurtbewoners de brand en alarmeerden ze de hulpdiensten. Vanwege de rookontwikkeling was het voor hulpverleners onmogelijk om de woning te betreden. Nadat de brandweer de brand had geblust werd het ontzielde lichaam van de man in de woning aangetroffen. Daarop startte de politie een onderzoek naar de doodsoorzaak en het ontstaan van de brand.

China zegt lasergeweer te hebben, natuurkunde zegt nee

China claimt dat het een geheel nieuw type vuurwapen ontwikkeld heeft. De natte droom van sciencefictionfans zou uitkomen, want jawel, het gaat om een met de hand af te vuren lasergeweer, waarmee doelen op bijna een kilometer afstand geraakt kunnen worden.

Het klinkt allemaal helemaal fantastisch: menselijke doelwitten worden niet gedood door de straal, maar wel 'plaatselijk verkoold'. Dat klinkt niet prettig en dat is het in principe ook niet, helemaal als je je bedenkt dat brandbare materialen door de laserstraal kunnen ontbranden. Als je lang genoeg onder vuur ligt, no pun intended, wordt er zelfs een gat in je lichaam gebrand door de ZKZM-500.

De laserstraal is onzichtbaar en het wapen is volledig stil. De lithiumaccu in het wapen zou met één lading zo'n duizend schoten van twee seconden af kunnen vuren. Het lasergeweer moet zo'n vijftienduizend dollar per stuk kosten en het is de bedoeling om het te gebruiken bij antiterrorismeacties. Nou is dat in China een breed begrip, dus de gemiddelde demonstrant lijkt ook niet veilig te zijn.

Of nou ja, vermoedelijk is die gemiddelde demonstrant wél veilig. China is weliswaar niet 's werelds grootste fan van mensenrechten, aan de natuurwetten hebben ook zij zich toch echt te houden. Big Think legt haarfijn uit waarom het wapen vermoedelijk een staaltje propaganda is, en dat begint al bij de basis.

De batterij om de energie voor een dergelijke laserstraal te leveren zou toch al snel enkele honderden kilo's wegen, en voor een wapen dat bedoeld is om in de hand te houden is dat misschien nét iets te zwaar. Ook zou de laserstraal na pakweg tien à twintig meter al dusdanig veel kracht hebben verloren dat het hooguit een beetje irritant warm aanvoelt op de huid, na achthonderd meter merk je het niet eens meer.

Willem-Alexander en Máxima op staatsbezoek VK

Kennelijk is Queen Elizabeth vooralsnog niet van plan om het loodje te leggen, ondanks dat een 'geheime oefening' onlangs deed vermoeden dat de Britse koningin aan het eind van haar leven staat. Ze heeft namelijk Willem-Alexander en Máxima uitgenodigd voor een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Het bezoek, bij leven en welzijn, zal plaatsvinden op 23 en 24 oktober 2018. De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Het staatsbezoek herbevestigt de uitstekende banden tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, als ‘North Sea Neighbours’, gebaseerd op gedeelde waarden in het verleden, heden en de toekomst, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. 

Vrouw bijt oor restauranthouder af na teleurstellende maaltijd

De 24-jarige Amerikaanse Jade Anderson bestelde onlangs een maaltijd bij een Chinees restaurant in Macomb County, in de Amerikaanse staat Michigan. De maaltijd kon haar goedkeuring echter niet wegdragen en dus trok ze de stoute schoenen aan om verhaal te halen.

In het restaurant viel Anderson de vrouw van de eigenaar aan, waarna het - aan de stem te horen - jonge zoontje van het slachtoffer de politie belde, maar niet voordat ook hij een klap in zich gezicht mocht ontvangen.

Ondertussen kwam de eigenaar zelf erbij om zijn vrouw en zoon te beschermen, waarbij het tot een handgemeen met Anderson kwam. Daarbij zette ze haar tanden in het oor van de eigenaar, waarbij een fors stuk van het lichaamsdeel af werd gereten. Of dat beter smaakte dan de maaltijd vertelde de wannabe-Tyson overigens niet.

De politie arriveerde en arresteerde de agressieve dame. Die bleek ook nog eens een klein zoontje thuis te hebben zitten, die door agenten is overgedragen aan 'een verantwoordelijke volwassene'.

Regen- en onweerliefhebbers moeten naar Limburg

Regenliefhebbers en mensen die houden van een flinke donderklap doen er goed aan om morgemiddag Limburg met een bezoekje te vereren. Daar is er morgenmiddag namelijk kans op een bui waarbij in zeer korte tijd zeer veel regen kan vallen. Ook een onweersbui zou wel eens uit kunnen barsten. 

Wie liever de warmte opzoekt, kan beter naar Spanje gaan. Daar zou het volgende week boven de 40 graden kunnen worden aldus weer.nl

Belasting op social media en WhatsApp tegen roddelen, belasting op betalen belasting

In Oeganda heeft president Yoweri Kaguta Museveni weer een nieuwe manier gevonden om zijn portemonnee de staatskas te spekken, en om en passant ook nog eens wat kritische geluiden de kop in te drukken: socialmediabelasting.

Sinds enkele dagen moeten Oegandezen die social media willen gebruiken per dag 200 shilling betalen, omgerekend zo'n vier eurocent. Ter illustratie: men koopt doorgaans complete databundels voor een shilling of vijfhonderd à duizend. Die moet men nu blijven kopen, maar om social media of apps als WhatsApp te gebruiken komt er nu dus een belasting bij.

President Museveni, als sinds 1986 aan de macht, heeft laten weten dat de belasting bedoeld is om 'roddelen' tegen te gaan, maar daar trapt natuurlijk geen hond in. Zeker niet als dat gezegd wordt door een president die amper twee jaar geleden het hele internet in het land nog lam liet leggen tijdens de verkiezingen. De extra inkomsten kunnen volgens Museveni gebruikt worden voor wegen en ziekenhuizen, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren.

Overigens is er niet alleen een socialmediabelasting gekomen. Er is ook een nieuwe belasting op een bepaald type geldtransfers, waarbij mensen geld overmaken van hun telefoon naar een telefoon van hun telecombedrijf. En ra ra politiepet, dát is nou net de enige manier waarop de socialmediabelasting betaald kan worden. Belasting om je belasting te betalen dus. Buiten de standaard BTW op een aankoop, zoals een internetbundel.

Mulder grijpt naast medailles op WK inlineskaten, Colombia juicht

Op de tweede dag van het WK inlineskaten in Heerde heeft Michel Mulder naast de medailles gegrepen. Op de 500 meter op de baan strandde de Nederlander in de halve finales. De Colombiaanse grootheid Pedro Causil snelde naar het goud door landgenoot Edwin Estrada te kloppen, met brons voor de Fransman Elton de Souza. Kay Schipper werd uiteindelijk dertiende.

Er was nog meer succes voor Colombia, hét topland in het inlineskaten. Op de tien kilometer puntenafvalkoers was er bij de dames én bij de heren goud voor de Zuid-Amerikanen. Alex Cuvajante won na de vijftien kilometer ook het kortere onderdeel en versloeg de Belg Bart Swings en de Italiaan Daniel Niero. Fabriana Arias won goud bij de dames, voor de Italiaanse Francesca Lollobridiga en landgenote Johana Viveros.

MLB: Jonge Venezolaan schittert tegen Yankees

Honkballer Ronald Acuña heeft maandag flink van zich doen spreken. De pas 20-jarige Venezolaan ging met de Atlanta Braves op bezoek bij de New York Yankees, maar hij was niet onder de indruk van zijn eerste optreden in het Yankee Stadium.

Onder meer dankzij een double van Acuña stond het na vijf innings 3-3. Daar bleef het ook na negen innings bij en dus moest er verlengd worden. In de elfde inning was het raak: Acuña sloeg een homerun en mepte ook Danny Santana over de thuisplaat, waardoor de Braves met 3-5 wonnen.

Uitslagen MLB maandag
Toronto Blue Jays - Detroit Tigers 2-3
New York Yankees - Atlanta Braves 3-5
Washington Nationals - Boston Red Sox 3-4
Cincinnati Reds - Chicago White Sox 5-3
Miami Marlins - Tampa Bay Rays 3-2
Milwaukee Brewers - Minnesota Twins 6-5
Kansas City Royals - Cleveland Indians 3-9
Colorado Rockies - San Francisco Giants 5-2
Arizona Diamondbacks - St.Louis Cardinals 3-6
Los Angeles Dodgers - Pittsburgh Pirates 17-1

Colombia - Engeland: Kane vs wel of geen James?

De laatste achtste finale van het WK voetbal in Rusland gaat tussen Colombia en Engeland. Om 20.00 uur Nederlandse tijd trappen de teams af in Moskou, met Mark Geiger als scheidsrechter. Colombia kan voor de tweede keer de kwartfinales bereiken, oud-wereldkampioen Engeland deed dat al vaker, maar in 2006 voor het laatst.

Colombia
Colombia is eigenlijk ook maar een rollercoaster. We hebben kolderieke momenten gezien in de eerste wedstrijd tegen Japan, we zagen ze flitsen tegen Polen en we zagen ze als een manke geit over het veld kruipen tegen Senegal. Wat zal het gezicht van Colombia dit keer zijn? Veel gaat afhangen van het wel of niet meespelen van James. Pekerman daarover: "We moeten hopen dat hij zich fit genoeg voelt om mee te doen. Zo niet, dan is Luis Muriel een uitstekende vervanger. Hij speelde geweldig tegen Senegal." Verder zou ik willen refereren aan het plezier van Yerry Mina. Al twee belangrijke goals voor Colombia terwijl fans hem bij zijn club Barça als een mongool neerzetten. Hup Djerry!

Ospina; Arias, Davinson, Mina, Mojica; Sánchez, Barrios; Cuadrado, Quintero, Muriel; Falcao.

Engeland
België heeft tegen Japan laten zien dat het niet veel uitmaakt hoe je in de groepswedstrijden speelt; je moet het nu laten zien in de achtste finales, anders lig je er gewoon uit. Het is twaalf jaar geleden dat Engeland voor het laatst een kwartfinale haalde, dus vandaag moeten ze het laten zien. Kane zal zoals altijd zijn vizier op scherp hebben, maar geldt dat ook voor mannen als Sterling, Alli en Lingard? Nu gaat het erom en kunnen ze niet wegkomen met het kansenmissen. Hoe gaat het middenveld van Engeland zich houden? Echt stevig is het middenveld immers niet. Veel vraagtekens en we hopen op antwoorden van Engeland.

Pickford, Walker, Stones, Maguire, Trippier, Alli, Henderson, Lingard, Young, Sterling, Kane

Zweden - Zwitserland: buitenkans voor de outsiders

Het schema in deze speelhelft van het WK voetbal ligt open nu alle topfavorieten of eruit zijn of aan de andere kant liggen. Het is prijzenslag vandaag. De winnaars van Zweden - Zwitserland en Colombia - Engeland spelen tegen elkaar en treffen in de halve finale Kroatië of Rusland. Mogelijkheden, kansen, droomwereld, alles. Wat gaat er gebeuren? Het WK is onvoorspelbaar, onheilspellend, duivels, magisch.

Zweden
Janne Andersson is een tovenaar. De coach van Zweden staat aan het roer sinds de WK-kwalificatiecyclus en heeft fantastisch werk geleverd. Vanuit een vlakke 4-4-2 heeft hij Frankrijk, Nederland, Italië en Duitsland (net niet genoeg) onschadelijk kunnen maken. Dit alles deed hij zonder de bijdrage van Zlatan, zonder grote individuen. Alleen Forsberg is een uitgesproken naam maar ook hij schikt zich in het collectief. Die elf versloegen allereerst Zuid-Korea dankzij een penalty, daarna werd Duitsland het vuur na aan de schenen gelegd. Toni Kroos kon in de 98e minuut de meubelen nog redden. Daarna pakte Zweden overtuigend de groepswinst tegen Mexico door met 0-3 te winnen.

Olsen, Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson, Claesson, Svensson, Ekdal, Forsberg, Toivonen, Berg

Zwitserland
De weg van Zwitserland naar de achtste finales was vrij turbulent. Een poule met Brazilië, Servië en Costa Rica kon wel eens heel moeilijk gaan worden. Dat werd het ook, wat zeg ik, het was zweten. Het openingsduel werd redelijk gelukkig met 1-1 afgesloten; Zwitserland had nimmer wat te vertellen ondanks een flets Brazilië; de 1-1 werd onterecht goedgekeurd nadat Zuber Miranda in de rug duwde. De tweede wedstrijd was er een met het venijn in de staart. Na een knappe comeback met mooie goals maakten Shaqiri en Xhaka wat gebaren bij het doelpuntvieren wat refereerde aan het oorlogsleed op de Balkan vroeger. FIFA vond dat niet leuk, maar spaarde ze. Tegen Costa Rica ging het ook niet vanzelf; mazzel dat Brazilië haar werk deed en zelf niets meer hoefde te doen. Des te debieler dat Schar en Lichtsteiner geel pakten en nu geschorst zijn.

Sommer, Lang, Akanji, Djourou, Rodriguez, Xhaka, Behrami, Shaqiri, Dzemaili, Embolo, Gavranovic

Deze maand 21 gratis games via Twitch Prime

Amazon en Twitch zijn hard bezig om Twitch Prime een vast begrip te maken in de industrie. Om de service aantrekkelijker te maken komen de twee bedrijven deze maand met maar liefst 21 gratis games voor Prime-abonnees.

De games die tot nu toe bekend zijn vind je hieronder. Twitch Prime is een service, waarmee je onder andere reclameloos kunt kijken op Twitch, films en series kunt kijken via Prime Video en exclusieve kortingen krijgt op Amazon. De service is één maand kosteloos te gebruiken en games die je koppelt aan je account zijn daarna nog steeds beschikbaar, dus het is interessant om de service eens uit te proberen.

Momenteel is Pillars of Eternity gratis te downloaden. Elke dag komt er een nieuwe game bij.

Qube 2
Battle Chef Brigade
Manual Samuel
Metal Slug 3
The Last Blade
Twinkle Star Sprites
Gonner
Next Up Hero
Uurnog Uurnlimited
Hue
Deponia Doomsday
Observer
Tacoma
Brutal Legend
The Red Strings Club
Tyranny
Framed Collection

Blu-ray: Maze Runner: The Death Cure

De Maze Runner-trilogie past in het rijtje van andere young adult-boeken die commercieël succesvol verfilmd zijn, zoals The Hunger Games en Divergent. In de verhaallijn van Maze Runner volgen we een groep jongeren die om onverklaarbare redenen worden opgesloten in een mysterieus doolhof. Waar de eerste film - The Maze Runner (2014) - voor veel spanning zorgde bij de kijkers door het geheimzinnige plot, kon het tweede deel dat uitkwam in 2015 - Maze Runner: The Scorch Trials - helaas minder verrassen. Ook het slotstuk van de reeks, Maze Runner: The Death Cure, die sinds kort uit is op blu-ray voelt helaas verplicht aan. Met deze film komt een einde aan een young adult-filmreeks die ooit zo verfrissend begon.

Politie vindt geile donkergetinte man

De politie zoekt getuigen die hebben gezien hoe vrijdagavond 29 juni tussen 18 en 19 uur een ongeveer 30-jarige kale donkergetinte medemens in een donkergetinte spijkerbroek er uitziende als van het mannelijke geslacht een 15-jarig meisje benaderde met verzoeken om seks. Deze verzoeken werden in zowel verbale als lichamelijke taal geuit.

Dit vond allemaal plaats bij de zuidelijke Rijkerswoerdse plassen in Arnhem tussen de Rijksweg Noord en de Kerkstraat. Toen het meisje aangaf geen interesse te hebben is de persoon te voet afgedropen.

Wie van dit voorval iets gezien heeft of ook (ongewenst) contact heeft gehad met de opgewonden donkergetinte persoon in die omgeving wordt vriendelijk verzocht deze ervaringen te delen met de politie. Hiervoor kunt u bellen met het landelijke nummer 0900 8844.

Update 03-07-2018 11.15 uur
De politie heeft een kale geile dakloze man opgepakt die aan het signalement voldeed. De kale die als 30-jarige werd ingeschat blijkt 14 jaartjes ouder te zijn. De politie zoekt nu uit hoe het een en ander gegaan is en heeft al wel met diverse getuigen gesproken maar zoek nog meer getuigen.

Man aangehouden voor lastigvallen meisje (Foto: Stockfoto politie.nl)
Man aangehouden voor lastigvallen meisje (Foto: Stockfoto politie.nl)

Netflixen, twitteren, faceboeken of dutten achter het stuur in 2021

In een eerder bericht was duidelijk geworden dat tegenwoordig de smartfoon en socialmedia belangrijker zijn dan een goede wip. Sturen en opletten zijn dan zeker bezigheden die je alleen maar afleiden van zaken die écht belangrijk zijn tijdens het autorijden. Volvo heeft dan ook goed nieuws voor de foonverslaafden.

De volgende generatie dikke bak, model XC90, krijgt een autonoom level 4 systeem. Dat betekent dat de auto smarter is dan z’n bestuurder. De SUV gebruikt kaart, laser en GPS techniek om te zorgen dat je niet op medeweggebruikers klapt tijdens je dutje, berichtjes checken of porno kijken.

Vroeger was dit alleen weggelegd voor zeer welgestelden. Dat systeem heette ‘privé chauffeur’. De Volvo oplossing hier voor, die de Frank Martins werkloos gaat maken, heet ‘Highway Pilot’ vertelt Europees directeur onderzoek Henrik Green.

Klein dingetje is wel dat het alleen werkt op snelwegen. Dus na de uitvoegstrook zal je helaas toch weer zelf moeten opletten.

Liever facebooken dan neuken in bed

Mobiel in bed is nummer 1 seksprobleem Nederlanders zijn in bed meer met hun mobiel bezig dan met hun partner. 9 van de 10 mensen ergert zich als de partner in bed op zijn telefoon kijkt. Van de jongeren onder de 30 jaar laat zelfs 2 op de 10 zich tijdens de seks afleiden door zijn of haar mobiel. Volgens 70% van de respondenten gaat telefoongebruik in bed ten koste van ons seksleven.

Deze onthullingen komen uit het onderzoek naar de impact van de mobiele telefoon op ons leven dat telecombedrijf Ben liet uitvoeren door onderzoeksbureau DirectResearch.

De mobiele telefoon is de nummer één afleider van elkaar in bed (50%). Op nummer 2 staat de algemene trend ‘Individualisering’ (14%), oftewel meer met jezelf bezig zijn dan met elkaar. En op 3 volgt TV/Netflix kijken (12%).

Seksuoloog Kaat Bollen over de resultaten: “Mensen weten tegenwoordig beter via social media wat een vage bekende 's avonds gekookt heeft dan hoe de dag van hun eigen partner was. Dat komt de emotionele intimiteit niet ten goede. Een smartphone hoort in mijn ogen niet thuis in de slaapkamer. Ook niet als wekker. Want, voor je het weet ben je toch weer allerlei posts aan het checken. Terwijl een goed voorspel al begint vanaf het moment dat jullie samen naar bed gaan. Dat is moeilijk met de smartphone in de hand. Geestelijk ben je er dan niet bij. Vroeger werden tijdens stroomstoringen opvallend veel kinderen verwekt. Toen had men wel wat beters te doen dan op een mobiel tokkelen. Nu zijn mensen vaak meer met hun telefoon bezig dan met elkaar.

Kaat heeft ook wel wat tips:

Neem je smartphone niet mee in bed. Dan ben je er 100% bij voor elkaar. Plan samen één schermloze avond in per week: geen smartphone, tablet of tv. Niets! Ga er luchtig mee om, maak lol met elkaar! Stop de mobiel in een telefooncondoom.

Telecomaanbieder Ben introduceert met een dikke knipoog het Ben telefooncondoom als de oplossing voor dit relatieprobleem. Daarmee wil het bedrijf laten zien dat je ook in bed meer plezier kunt beleven door minder op je mobiel te kijken. Het telefooncondoom is verpakt zoals we dat kennen van normale condooms. Het telefooncondoom is groter en steviger, zodat het als een hoesje om je mobiele telefoon past. Die kun je daarna niet meer bedienen (maar mogelijk wel veilig inbrengen? -red)

BBC start rechtzaak om lekken Doctor Who beelden

De BBC daagt in California het forum Tapatalk voor de rechter, nadat daar vorige week beelden van het nieuwe seizoen van Doctor Who uitlekten. Hoofdrolspeelster Jodie Whitaker deelde de beelden hierna zelf op facebook waardoor iedereen en z'n schoonmoeder van het lek op de hoogte werd gebracht.

De beelden waren de eerste beelden van het nieuwe seizoen. Het seizoen is nu al spraakmakend. De hoofdrol van The Doctor is al sinds de jaren 60 een man, maar zal vanaf komend seizoen vertolkt worden door een vrouw. Ja, de nieuwe Doctor Who is een transseksueel. Met een regenboogshirt. Naast de hoofdrol veranderen onder meer ook het logo, de Tardis, de Sonic screwdriver en - zo werd onlangs bekend - de begintune.

Vrijwel de hele kijkersbase is boos. De ene helft is boos op de makers omdat de Doctor nu een vrouw is, de andere helft op de eerste helft, omdat zij juist blij zijn dat de Doctor nu een vrouw is. Want willen dat de Doctor een man blijft is slecht, willen dat de Doctor een vrouw wordt is goed.

Vanaf komend najaar kunnen we zien hoe Jodie Whitaker het eraf gaat brengen als Doctor, en of alle wijzigingen de populairiteit van de serie een boost geven, of juist naar de rand van de afgrond zullen helpen.

Niet iedereen is blij met de nieuwe transseksuele Doctor
Niet iedereen is blij met de nieuwe transseksuele Doctor

Kabinet versterkt diplomatieke dienst

Nog dit jaar versterkt Nederland het wereldwijde netwerk van diplomatieke vertegenwoordigingen. In de instabiele ring rond Europa en op het gebied van migratie en veiligheid is meer slagkracht nodig. Daarnaast worden extra diplomaten aangesteld om economische groeikansen te verzilveren en de Nederlandse inzet in Europa te vergroten. Dat schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken maandag aan de Tweede Kamer.

‘Diplomatie is een vak en bovendien echt mensenwerk’, vindt Blok. ‘Individuele diplomaten maken op belangrijke momenten het verschil. Omdat ze de juiste mensen kennen, lokale gewoontes kennen, creatieve compromissen bedenken en altijd scherp oog houden voor het Nederlandse belang. In de woelige wereld van nu, is een krachtig buitenlandbeleid onontbeerlijk. En dat kan niet zonder een slagvaardige diplomatieke dienst.’

Sterk Europa
Dit kabinet wil werken aan een sterk Europa, daarbij loont een resultaatgericht en actief diplomatiek netwerk. De ring rondom Europa heeft directe invloed op onze stabiliteit. Daarom zet het kabinet in op oren en ogen in de ring rondom Europa, in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Met deze strategie werden het afgelopen jaar al posten in Libië, Ivoorkust en Niger geopend met als doel om tijdig uitdagingen als radicalisering en ongeregelde migratiestromen kunnen signaleren en bij de wortel kunnen aanpakken.

Door dit actieve netwerk kunnen ook concrete diplomatieke resultaten worden geboekt. Voorbeelden hiervan zijn de afspraken met Turkije en andere landen die het mogelijk maakten de migratie te reguleren. Daarnaast is het diplomatieke initiatief binnen de VN-Veiligheidsraad een voorbeeld waarin sancties werden ingesteld tegen Libische mensenhandelaren – zonder de nieuwe vertegenwoordiging in Tripoli was dit niet mogelijk geweest.

€10 miljoen extra
In het regeerakkoord is voor dit jaar €10 miljoen extra vrijgemaakt voor het postennet. Door eerdere forse bezuinigingen zijn veel diplomatieke posten sterk ingekrompen. Momenteel hebben 59 posten slechts 1 of 2 uitgezonden diplomaten. Een belangrijk deel van de versterking gaat daarom naar 29 bestaande vertegenwoordigingen.

Daarnaast worden ambassadekantoren geopend in Ndjamena (Tsjaad) en Ouagadougou (Burkina Faso) gericht op migratie en veiligheid in de instabiele ring rond Europa. Deze kantoren fungeren als dependance van een ambassade in de regio, respectievelijk Khartoum en Bamako. In Atlanta komt een consulaat-generaal met het oog op economische groeikansen in die regio.

24/7 Loket Buitenland
Tenslotte worden dit jaar de eerste stappen gezet voor het 24/7 Loket Buitenland. Dit wordt het loket waar Nederlanders in het buitenland 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht kunnen voor dienstverlening van de Nederlandse overheid. Daarmee wil het kabinet de binding van deze landgenoten met Nederland versterken.

Na het zomerreces volgt een Kamerbrief over hoe het kabinet in de rest van deze regeerperiode investeert in de diplomatieke dienst.

Iedereen snel internet in 2023

Snel internet, overal beschikbaar, voor iedereen: vast en mobiel. Het kabinet stelt als doel dat álle Nederlanders in 2023 over snel vast breedbandinternet (minimaal 100 Megabit per seconde) beschikken. Een grote meerderheid moet in datzelfde jaar een nog eens tien keer zo snelle verbinding (1 Gigabit per seconde) hebben. Daarnaast kiest staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor een dekkingsverplichting bij de aankomende frequentieveilingen voor draadloze communicatie, bijvoorbeeld voor 5G.

Deze en andere uitgangspunten staan in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet vandaag heeft gepresenteerd. De aangescherpte doelen dragen bij aan Nederland Digitaal, de kabinetsambitie om van Nederland dé digitale koploper van Europa te maken.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “We zijn met onze digitale infrastructuur nu koploper, maar we moeten nu stappen zetten om dat te blijven. De komende jaren worden immers allerlei dagelijkse zaken continu verbonden met het internet: auto’s, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten. Elke Nederlander moet dan altijd over snel vast en mobiel internet beschikken. Om dat te bereiken creëert het kabinet daarom nu de benodigde randvoorwaarden voor innovaties en de diensten die daaruit ontstaan.”

Extra ondersteuning voor lokale overheden
97% van de Nederlanders heeft nu al toegang tot snel vast breedband internet. Overal beschikbare en snelle communicatie kan inmiddels als basisbehoefte worden gezien en is een randvoorwaarde voor een concurrerende economie. Daarom haalt het kabinet het 100%-doel 2 jaar naar voren, maar is het streven om in dat jaar (2023) al verder versneld te hebben.

Daar waar private investeringen moeilijk tot stand komen om dit te realiseren en actief overheidsoptreden nodig is, bijvoorbeeld in buitengebieden, gaat het ministerie van EZK extra ondersteuning bieden aan gemeenten en provincies. Naast kennisuitwisseling over onder andere leges en graafdieptes, wordt het door een koepelregeling eenvoudiger voor lokale overheden om zelf financiële ondersteuning voor de aanleg te verlenen. Zij hoeven dan niet zelf een steunregeling aan de Europese Commissie voor te leggen.

Dekkingsplicht
Het kabinet wil ook dat Nederland op het gebied van mobiel internet koploper blijft. Er zijn nog altijd plekken in Nederland waar de mobiele netwerkdekking onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het aanbieden op de locaties voor operators commercieel niet-rendabel is.

Om dit aan te pakken wordt er bij de aankomende veiling een dekkingsverplichting opgelegd aan de vergunninghouders. Deze houdt in dat op 98% van de oppervlakte van elke gemeente van Nederland dekking moet worden gerealiseerd.

Winst valt ook te behalen, met een beter bereik in woningen en bedrijven. Daarom draagt het kabinet bij aan een marktinitiatief om een standaard voor indoordekking van draadloze en mobiele openbare communicatienetwerken af te spreken.

Duidelijkheid over randvoorwaarden voor aanleg infrastructuur
Voor de aanleg van onze digitale infrastructuur – en de uitrol van toekomstige mobiele communicatienetten in het bijzonder – is het essentieel dat de randvoorwaarden op lokaal niveau optimaal zijn ingevuld. Zo moet voor zowel aanbieders als gemeenten vooraf duidelijk zijn hoe bijvoorbeeld het toekomstige 5G-netwerk wordt gebouwd, inclusief de daarvoor benodigde kleine antennes.

Het kabinet heeft daarom onder andere besloten de EU-aanbeveling over normen van elektromagnetische velden op te gaan nemen in Nederlandse wetgeving in plaats van in het huidige convenant tussen overheden en aanbieders. Dit geeft aanbieders op landelijk niveau duidelijkheid. Tegelijkertijd hebben consumenten zekerheid dat elektromagnetische velden van de antennes geen bedreiging vormen voor de gezondheid, ook als er meerdere antennes zijn in de directe omgeving.

Nota mobiele communicatie
Specifiek voor draadloze communicatie werkt het ministerie van EZK aan de Nota Mobiele Communicatie. Deze wordt gepubliceerd zodra twee nog lopende trajecten zijn afgerond. De Europese Commissie moet zich nog uitspreken over de overname van mobiele aanbieder Tele2 door T-Mobile. Het kabinet zelf zal voor eind 2018 een oplossing presenteren voor het gebruik van de zogenoemde 3,5 GigaHertz frequentieband in onder andere Noord-Nederland. Beide trajecten zijn van belang voor de inrichting van de veilingen van frequenties voor bijvoorbeeld de 5G-netwerken.

55.676 handtekeningen tegen 'slecht slachten'

Met het online protest Slecht Slachten? Sluiten! heeft Wakker Dier 55.676 handtekeningen verzameld. Deze worden vandaag op het Haagse Binnenhof aangeboden aan verschillende Kamerleden (SP, GroenLinks, PvdA en PvdD).

Levend villen, aansnijden en verdrinken
De aanleiding voor het online protest was het nieuws over de misstanden in de slachthuizen, zoals het levend villen, aansnijden en verdrinken van dieren. Hierop zei minister Schouten (Landbouw) dat ze wil kijken of het mogelijk is om hogere boetes op te leggen en slachthuizen te sluiten die structureel overtredingen begaan.

Geen genade: direct sluiten
Wakker Dier vindt deze voorgestelde maatregelen niet ver genoeg gaan en startte daarom met een online protest waarin ze oproept geen genade te hebben voor de foute slachthuizen. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat de slacht onmiddellijk wordt stilgelegd wanneer een dier nog bij bewustzijn het slachtproces in gaat. En dat slachthuizen die een tweede keer de fout in gaan, direct worden gesloten. “Wij eisen dat harder wordt opgetreden bij zulk ernstig dierenleed,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

FOK! Wat een weer: aanhoudend warm

Er is vrijwel geen bewolking en de mistbanken in het noordoosten lossen snel op. In het noorden ontstaan er enkele stapelwolken en is er kans op enkele wolkenvelden vanaf zee. In de avond drijft er in het zuiden hoge bewolking binnen. De maxima liggen tussen 18°C op de Wadden en lokaal 30°C in het zuiden en zuidoosten. De noordoostenwind is matig en draait gedurende de dag van het noorden uit naar het noorden.

Komende nacht is het helder en kan er in het noorden opnieuw een mistbank ontstaan. In het noordelijk kustgebied kan er nog steeds bewolking vanaf zee binnendrijven. De minimumtemperaturen varieren van 8°C in het noordoosten tot 16°C in het zuiden. De noordoostenwind is zwak, langs de kust matig.

Woensdag overdag is het opnieuw zonnig, al komt er van het zuiden uit geleidelijk wel meer hoge bewolking binnendrijven. In het (uiterste) zuiden kan er mogelijk wat lichte regen of een enkele bui vanuit België binnentrekken. De maxima lopen uiteen van 18°C op de Wadden en lokaal 30°C in het zuiden en zuidoosten. De noordoostenwind is zwak tot matig, langs de westkust vanaf de middag vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Het lokale meertje was overbevolkt zondag (Foto: DJMO)
Het lokale meertje was overbevolkt zondag (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Jongens na 9 dagen levend gevonden in grot

Britse reddingswerkers hebben de groep Thaise jongens die al 9 dagen vermist waren toen zij na een plotselinge overstroming vast kwamen te zitten in een grottenstelsel levend en wel teruggevonden.

De jonge voetballers verdwenen 9 dagen geleden na hevige regenval. Bij een zoektocht werden rugtassen en fietsen nabij een grottenstelsel gevonden, waar de jongens het avontuur opzochten, toen ze verrast werden door hoog water dat de volledige grot blokkeerde.

Lange tijd was onzeker of de groep nog in leven zou zijn en een veilig onderkomen in de grot hadden gevonden. Nu het water eindelijk ver genoeg was gezakt dat duikers de grot veilig in konden blijkt dat inderdaad het geval te zijn. Het volgende probleem dient zich echter al aan.

Om de grot te kunnen verlaten zullen de jongens moeten leren duiken, omdat het water de komende tijd alleen nog maar zal stijgen. Als ze niet met duikuitrusting de weg naar de uitgang kunnen afleggen kunnen ze mogelijk nog maanden vastzitten.

De jongens, allen in de leeftijd tussen 11 en 16 jaar, en hun 25-jarige trainer werden zo'n 4 kilometer van de ingang van de grot teruggevonden. Dat zal ook de afstand zijn die ze onder water moeten afleggen als ze binnen afzienbare tijd weer in de buitenlucht willen staan.

Maand schorsing voor Boom na klap in Noorwegen

Lars Boom is door de internationale wielerunie UCI voor een maand geschorst. De 32-jarige renner van LottoNL-Jumbo krijgt de straf voor het uitdelen van een klap aan de Belg Preben Van Hecke in de Ronde van Noorwegen.

De schorsing gaat per direct in en duurt tot 2 augustus, zo laat LottoNL-Jumbo weten op Twitter. Boom was eerste reserve voor de Tour de France, maar door de schorsing kan hij sowieso niet mee doen aan de Tour. Ook mist hij de wedstrijden GP Pino Cerami en de Prudential RideLondon die op zijn programma stonden.

Boom werd in de Ronde van Noorwegen meteen uit koers gezet door de wedstrijdjury en kreeg daarbij nog een boete van 200 Zwitserse franken.

Kinderopvangtoeslag vooral naar hoogste inkomensgroepen

In 2017 keerde de Belastingdienst voor 882.000 kinderen kinderopvangtoeslag uit. Niet eerder was dit aantal zo hoog. Huishoudens die kinderopvangtoeslag kregen, behoorden merendeels tot de hogere inkomensgroepen. Toeslagontvangers betaalden gemiddeld 31 procent van de declarabele opvangkosten zelf. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Kinderopvangtoeslag wordt uitgekeerd voor het gebruik van formele opvang in een kindercentrum of via een geregistreerd gastouderbureau. Ten opzichte van 2016 steeg het aantal kinderen met deze toeslag met 64.000. De groei had uitsluitend betrekking op dagopvang en buitenschoolse opvang (bso) in kindercentra. Het aantal kinderen dat door erkende gastouders werd opgevangen, bleef nagenoeg gelijk.

De groei in de dagopvang is mede het gevolg van de omvorming van peuterspeelzalen tot kinderopvanglocaties. Hierdoor ontvangen ouders die voldoen aan de criteria ook toeslag wanneer zij gebruik maken van peuteropvang in voormalige peuterspeelzalen.

Toeslag grotendeels naar hoogste inkomensgroepen
Het merendeel van de huishoudens die kinderopvangtoeslag kregen, heeft een relatief hoog besteedbaar inkomen. In 2017 behoorde ruim 62 procent van de huishoudens met kinderopvangtoeslag tot de 30 procent hoogste inkomens. Het gaat hier vooral om tweeverdieners. Immers, om voor kinderopvangtoeslag in aanmerking te komen moet zowel de hoofdkostwinner als de (eventuele) partner werken, of een traject naar werk, opleiding of een inburgeringscursus volgen.

Toeslag gemiddeld 4.000 euro per huishouden
De Belastingdienst keerde in 2017 ruim 2,3 miljard euro aan kinderopvangtoeslag uit. Met dit bedrag werd 69 procent van de totale declarabele opvangkosten vergoed. Bijna 583 duizend huishoudens ontvingen kinderopvangtoeslag, gemiddeld 4.000 euro. Huishoudens in de hoogste inkomensgroep declareerden gemiddeld ruim 7.000 euro aan opvangkosten, ruim 1.000 euro meer dan huishoudens in lagere inkomensgroepen. Dat komt vooral omdat de hoogste inkomens gemiddeld de meeste opvanguren declareerden.

De bijdrage die huishoudens zelf voor kinderopvang betalen, loopt op met het besteedbaar inkomen. De hoogte van de eigen bijdrage (exclusief de eventuele niet declarabele kosten) varieerde van gemiddeld 550 euro in de lagere inkomensgroepen tot gemiddeld 3.500 euro in de hoogste inkomensgroep. Huishoudens in de lagere inkomensgroepen betaalden zelf 10 procent van de gedeclareerde opvangkosten. Voor huishoudens in de hoogste inkomensgroep kwam de helft van de kosten voor eigen rekening.

Kinderopvangtoeslag vooral naar hoogste inkomensgroepen (Foto: Centraal bureau voor de Statistiek)
Kinderopvangtoeslag vooral naar hoogste inkomensgroepen (Foto: Centraal bureau voor de Statistiek)

1917 mensen pleegden zelfmoord in 2017

In 2017 maakten 1.917 mensen een einde aan hun leven, 23 meer dan in 2016. Het aantal zelfdodingen onder mensen van 10 tot 20 jaar nam toe van 48 in 2016 tot 81 in 2017. Binnen deze groep betreft het voornamelijk oudere tieners. Onder personen ouder dan 60 jaar is het aantal zelfdodingen juist afgenomen. Ruim vier op de tien zelfdodingen vinden plaats bij mensen van 40 tot 60 jaar. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Er overlijden relatief weinig mensen van 10 tot 30 jaar. In 2017 betrof dit 0,7 procent van het totale aantal overledenen. Als zij sterven, komt dit in ruim een kwart van de gevallen door zelfdoding. In deze leeftijdsgroep komt dat vaker voor dan overlijden aan kanker (15%), door verkeersongevallen op de weg (10%) of aan hart- en vaatziekten (5%). Bij mensen van 30 tot 60 jaar is zelfdoding, na kanker en hart- en vaatziekten, de meest voorkomende doodsoorzaak. Vanaf 60 jaar krijgen de natuurlijke doodsoorzaken de overhand en neemt de sterfte door zelfdoding steeds verder af.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.