FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 juni 2018

Gasquet met moeite naar halve finales Rosmalen

Tennisser Richard Gasquet staat in de halve finales van het ATP-toernooi van Rosmalen. In de kwartfinales stond de als tweede geplaatste Fransman, 30e op de wereldranglijst, tegenover de zeven plekken lager genoteerde Stefanos Tsitsipas.

De pas 19-jarige Griek, als vijfde geplaatst, maakte het Gasquet bij vlagen behoorlijk moeilijk. Twee keer dwong hij de ervaren Fransman tot een tiebreak, maar beide keren was Gasquet daarin toch wel de betere en dat leverde hem na ruim twee uur de winst op: 7-6 (2), 7-6 (4).

Gasquet speelt in de halve eindstrijd tegen Bernard Tomic. Het enfant terrible uit Australië was met 6-4, 7-6 (3) te sterk voor de als vierde geplaatste Spanjaard Fernando Verdasco. Tomic' landgenoot Matthew Ebden was Marius Copil met 6-3, 6-3 de baas en speelt tegen Jeremy Chardy, die alles uit de kast moest trekken om Mackenzie McDonald te kloppen: 6-4, 4-6, 7-6 (5).

Maradona: "In Canada kunnen ze alleen maar skiën"

Diego Maradona vindt het jammer dat het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico wordt gespeeld.

Tijdens het FIFA-congres in Moskou bleek woensdag dat de VS, Canada en Mexico meer dan tweemaal zoveel stemmen kregen als de enige concurrent, Marokko. Maradona vindt het maar niks. "Want in die drie landen hebben ze geen passie voor voetbal", reageert de Argentijnse legende op de Latijns-Amerikaanse tv-zender Telesur.

"Mexico verdient het niet, want zij winnen hooguit twee potjes op een WK en daarna moeten ze weer naar huis. De Canadezen kunnen alleen goed skiën en Amerika wilde wedstrijden van vier keer 25 minuten introduceren. Alleen maar voor de publiciteit", vindt Maradona.

Marokko heeft overigens bevestigd dat het land zich ook weer kandidaat stelt voor het WK van 2030. De eindronde werd in 1994 voor het laatst in de VS afgewerkt. Acht jaar eerder was Mexico het decor, waar Maradona zijn land aan de wereldtitel hielp.

Gewapende man blokkeerde beroemde Hooverdam met pantservoertuig

De beroemde Hooverdam in de VS wordt vrijdag geblokkeerd door een naar eigen zeggen bewapende man. Die heeft zijn pantservoertuig - want dat heb je natuurlijk gewoon in de garage staan - op de brug geparkeerd en heeft zich er gebarricadeerd.

De Nevada Highway Patrol heeft bevestigd dat het om een 'mogelijk bewapende man' gaat. Naast de politie van de staat Nevada zijn ook collega's uit de staat Arizona opgeroepen, net als de politie van Las Vegas en Boulder, de dichtsbijzijnde stad, gelegen in de staat Colorado. Ook de federale politie is ter plaatse.

Update 23.50 uur
De man is inmiddels door de politie opgepakt, zonder enige verdere incidenten. Eind goed, al goed. Behalve dan voor meneer,

Leeds United verrast en stelt Marcelo Bielsa aan

Leeds United gaat het komende seizoen met een trainer van naam proberen om naar de Premier League te promoveren: Marcelo Bielsa.

De 62-jarige Argentijn heeft een tweejarig contract getekend op het roemruchte Elland Road. Dat meldt de ambitieuze en historierijke club via de officiële kanalen. Hij is de opvolger van Paul Heckingbottom, die onlangs al na vier maanden het veld moest ruimen. Ook Thomas Christiansen werd het afgelopen seizoen na tegenvallende resultaten weggestuurd.

Leeds degradeerde in 2004 uit de Premier League en zakte drie jaar later zelfs af naar de League One. En dat terwijl de drievoudig landskampioen in 2001 nog in de halve finale van de Champions League stond. Sinds 2010 speelt de club van Vurnon Anita, Ouasim Bouy en Jay-Roy Grot weer op het één na hoogste niveau, maar een promotie zat er nog niet in voor de slapende reus.

Met de befaamde Bielsa aan het roer moet daar verandering in worden gebracht. Hij was eerder bondscoach van Argentinië en Chili. Ook coachte hij clubs als Athletic Club, Olympique Marseille en Lazio, waar hij met zijn kenmerkende aanvalsspel veel lof oogstte. Bij zijn laatste klus, Lille OSC in Frankrijk, ging het echter minder soepel. Hij stond daar binnen enkele maanden op straat.

Nu gaat hij voor het eerst de scepter zwaaien bij een Engelse club. "Ik heb altijd de ambitie gehad om in Engeland te werken en tijdens mijn loopbaan heb ik diverse mogelijkheden gehad. Het was echter belangrijk om op het juiste project te wachten. Het was onmogelijk om een club met de statuur van Leeds United af te wijzen. Ik kijk enorm uit naar deze uitdaging", zegt Bielsa op de website van zijn nieuwe werkgever. De club kan zijn tweejarige contract tussentijds met één jaar verlengen.

Ziyech: "We gaan vechten tot we erbij neervallen"

Hakim Ziyech baalt als een stekker na de verloren wedstrijd met Marokko tegen Iran in de eerste groepswedstrijd op het WK.

Door een eigen doelpunt van Aziz Bouhaddouz in de vijfde minuut van de blessuretijd ging Marokko met 0-1 onderuit. "Dit komt zeker hard aan", vertelt Ziyech, die de gehele wedstrijd speelde, in gesprek met de NOS.

De middenvelder kreeg in de openingsfase een goede mogelijkheid om Marokko op voorsprong te schieten, maar hij trapte over de bal heen. "Ik telde hem al. Maar die bal hobbelde en sprong net voor mijn voet op. In de tweede helft nog een schot die de keeper goed pakt. Het maakt niet uit hoe goed je speelde vandaag, als je met 1-0 verliest, kun je niet tevreden zijn."

Volgende week woensdag volgt de tweede groepswedstrijd tegen Portugal en op maandag 25 juni is Spanje de derde tegenstander in Groep B. "Het is nu even slikken, maar we hebben nog twee wedstrijden. We gaan vechten tot we erbij neervallen", besluit Ziyech.

Baas dreigt meisje (15) met ontslag vanwege acne

Het is toch ook hemeltergend dat gebruik van sociale media tegenwoordig. Dankzij Facebook en de Britse 'krant' The Sun weten we dat de 15-jarige Emily McNamara op zoek kan gaan naar een nieuwe betrekking. En dat na slechts tien uur te hebben gewerkt voor de koffiezaak waar ze op zaterdag als afwasser haar centen probeerde te verdienen.

Emily kreeg een week later een bericht van haar bazin via de chatfunctie van Facebook waarin haar verteld werd dat ze iets aan haar werkhouding en haar uiterlijk moest doen. Ze moest zich voortaan representatiever presenteren en meer aandacht schenken aan haar bezigheden als afwasser. Die betreffende dag zou ze onder invloed van alcohol en een nek vol met zuigzoenen ten tonele zijn verschenen. Iets wat natuurlijk echt niet kan in een koffiezaak. Ze zou op staande voet ontslag krijgen als ze nogmaals met een kater en zuigzoenen op haar werk zou verschijnen. Je mag als 15-jarig meisje ook echt helemaal niets meer tegenwoordig!

De tiener spreekt de beweringen van haar inmiddels ex-bazin tegen en gooit het er maar op dat de plekken in haar nek door acne of door een droge huid komen. Ze gebruikt in ieder geval dagelijks medicijnen die dergelijke problemen tegen moeten gaan. Daarnaast had ze helemaal geen kater die dag want ze was de avond daarvoor bij haar oma op bezoek geweest en die is volgens eigen zeggen geheelonthoudster. Daarnaast geeft ze aan dat ze altijd representatief op haar werk verschijnt en dat ze liever face-to-face had gesproken met haar baas dan via een bericht op Facebook. Want Facebook gebruik je natuurlijk alleen om je baas te shamen en niet om zelf geshamed te worden. 

Haar voormalig werkgever wil desgevraagd liever helemaal niet meer reageren op de aantijging dat ze de werkneemster vanwege acne op straat zou willen zetten. "Eerlijk gezegd is het allemaal maar een beetje raar. Ik heb haar enkel een waarschuwing gegeven en zij heeft vervolgens alles breeduit op Facebook geplaatst. Ze had die dag echt een grote kater en het leek alsof haar nek vol zat met zuigzoenen."

Daarnaast is ze het zat om neer te worden gezet als de boeman. Ze snapt dat het zelfvertrouwen van de tiener een klap heeft gekregen maar ze wordt zelf voor paal gezet terwijl ze enkel haar werk als eigenaar van een koffiezaak probeert te doen. Iets wat een woordvoerder van de keten waar de koffiezaak onder valt ook beaamt. "Het enige wat we gedaan hebben is dat we haar een kleine waarschuwing hebben gegeven. Niet eens een officiële waarschuwing. Ze moest enkel wat representatiever naar haar werk komen."

Uiteraard kan je hier klikken voor bizar veel foto's van de 15-jarige Emily om zelf te kijken of ze inderdaad een kop als een grindtegel heeft en kan je daar vervolgens ook een screenshot van het gesprek op Facebook zien.  

Spanje en Portugal spelen gelijk in spektakelstuk

De burenruzie tussen Portugal en Spanje in Groep B van het WK is geëindigd in een gelijkspel. In een spectaculaire wedstrijd werd het 3-3.

Al na vier minuten spelen lag de bal op de strafschopstip, nadat Nacho een overtreding had gemaakt op zijn ploeggenoot bij Real Madrid Cristiano Ronaldo. De aanvaller ontfermde zich over het buitenkansje en stuurde David de Gea de verkeerde hoek in: 1-0. Ondanks de vroege achterstand greep Spanje het initiatief en halverwege de eerste helft kwam het op gelijke hoogte. Diego Costa mocht verder na een duw tegen Pepe en speelde zich vervolgens vrij en schoot tegendraads binnen: 1-1.

La Roja ging direct op jacht naar de voorsprong en Isco was daar dichtbij nadat de middenvelder de bal op de onderkant van de lat schoot. Na een vlotlopende aanval stond Andrés Iniesta enkele minuten later ook in kansrijke positie, maar zijn inzet rolde voorlangs. Een minuut voor rust waren het toch de Portugezen die wederom op voorsprong kwamen. Ronaldo nam vanaf de rand van het strafschopgebied het doel onder vuur en De Gea liet het houdbare schot door zijn benen glippen.

Ondanks de dreun voor rust, had Spanje na de thee niet lang nodig om de schade te herstellen. Na 55 minuten maakt Costa zijn tweede doelpunt van de avond en bracht de stand op 2-2. David Silva legde een vrije trap in het strafschopgebied op het hoofd van Sergio Busquets, die de bal doorkopte en de aanvaller van Atlético Madrid kon van dichtbij binnen schieten.

Drie minuten later kwam het elftal van bondscoach Fernando Hierro ook op 2-3. Een afgeslagen bal kwam net buiten het strafschopgebied voor de voeten van Nacho en de rechtsback schoot met een volley heerlijk raak, zijn eerste treffer in Spaanse dienst. De Spanjaarden hielden de controle en Costa kreeg een mogelijkheid op de 2-4, maar op aangeven van Jordi Alba raakte hij de bal niet lekker en schoot hij voorlangs. Toch zou Portugal een punt overhouden aan de wedstrijd. Twee minuten voor tijd mocht Ronaldo aanleggen voor een vrije trap en hij krulde de bal over de muur en liet De Gea kansloos: 3-3, en daarmee maakte Ronaldo zijn 84ste doelpunt in 151 interlands.

Portugal

3 - 3

Spanje

 4' Ronaldo(pen)
 44' Ronaldo
 88' Ronaldo
   24' Costa
 55' Costa
 58' Nacho
 
 Gele kaart: B.Fernandes, (Portugal), Busquets, (Spanje)
 
Stadion: Olympisch Stadion Fisjt, Sochi
Toeschouwers: 43.866
Arbiter: Rocchi (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Patrício
Cédric
Pepe
Fonte
Guerreiro
B.Silva (Quaresma/69)
Moutinho
W.Carvalho
B.Fernandes (João Mário/68)
Guedes (André Silva/ 80)
Ronaldo
  De Gea
Nacho
Piqué
Ramos
Alba
Koke
Busquets
Iniesta (Thiago/70)
D.Silva (Vázquez/86)
Costa (Aspas/77)
Isco


Ronaldo juicht na het scoren van zijn derde goal. (Pro Shots / Action Images)

'Ronaldo akkoord met enorme geldboete'

Cristiano Ronaldo heeft met het Spaanse gerecht een deal gemaakt inzake zijn belastingontduiking. De Portugees moet 18,8 miljoen euro betalen.

Dat schrijft El Mundo vrijdagmiddag. De aanklagers claimden dat Ronaldo tussen 2011 en 2014 vier keer belasting heeft ontdoken. Zijn advocaten stelden eerder dit jaar voor dat de ster van Real Madrid 3,8 miljoen euro zou betalen en een bekentenis zou afleggen, in ruil voor het laten vallen van de strafrechtelijke procedures.

Het Spaanse Agencia Estatal de Administración Tributaria (AEAT) ging daar echter niet mee akkoord. Naar verluidt zijn ze nu dus tot een overeenkomst gekomen en moet Ronaldo liefst 18,8 miljoen euro aftikken. Bovendien krijgt hij voor elke overtreding zes maanden voorwaardelijke celstraf.

Als Ronaldo in de toekomst nog eens zo'n overtreding begaat, moet hij daadwerkelijk de gevangenis in. In Spanje heeft een dergelijke straf nog geen gevolgen als de persoon in kwestie een blanco strafblad heeft.

Je kind spruitjes laten eten is kindermishandeling

Je kind spruitjes laten eten staat gelijk aan kindermishandeling, althans, als je je kind dwingt ze op te eten en het kind niet van tafel mag om te plassen bijvoorbeeld. Het overkwam een 8-jarig meisje uit Quebec. Haar vader dwong haar om een bord met spruitjes leeg te eten, en pas na dertien uur aan tafel gezeten te hebben, gaf het meisje zich gewonnen. 

Terwijl ze gedwongen aan tafel moest blijven zitten van papa-lief bevuilde ze zichzelf. Vaderlief was onverbiddelijk: ze bleef aan tafel tot haar bord leeg was, dus schone kleren aantrekken zat er niet in . Na dertien uur aan tafel, zonder slaap, at ze dan eindelijk haar bord leeg op één spruitje na. Meteen na het eten van de spruitjes gaf het arme kind haar maaltijd terug aan moeder aarde, via dezelfde weg als het naar binnen was gegaan. 

Haar vader is nu veroordeeld tot vier maanden 'maatschappelijke dienst' omdat de daad van de man, een 42-jarige docent bijzondere hulpverlening, als marteling beschouwd kon worden volgens de rechter: "Door een kind urenlang te verbieden om naar de wc te gaan, of door slaap af te nemen, schend je de waardigheid en integriteit," aldus CTV News. "Nu is het zijn beurt om te boeten voor zijn daden."

Je kind spruitjes laten eten is kindermishandeling (Foto ter illustratie door pxhere)
Je kind spruitjes laten eten is kindermishandeling (Foto ter illustratie door pxhere)

Ter Avest aan de slag in Italië

Hidde ter Avest heeft een nieuwe club gevonden. De verdediger van FC Twente is voor vier jaar vastgelegd door Udinese.

Na de degradatie van Twente uit de Eredivisie besloot de club de optie in het contract van Ter Avest niet te lichten. De rechtsback kon daardoor transfervrij op zoek naar een nieuwe werkgever. Udinese meldt vrijdag dat de nummer veertien van afgelopen jaar in de Serie A de speler overneemt.

Hidde ter Avest speelde tot nu toe zijn hele carrière bij FC Twente. Hij maakte de dramatische ontknoping in de Eredivisie niet mee, want eind februari brak de verdediger zijn enkel. Ter Avest kwam daardoor voor de rest van het seizoen niet meer in actie.

Koning bezoekt in Litouwen gelegerde militairen

Nederlandse militairen in Litouwen kregen vandaag bezoek van koning Willem-Alexander. Hij sprak met hen en liet zich informeren over de NAVO-gevechtsgroep waar de Nederlanders deel van uitmaken. De militairen van met name 44 pantserinfanteriebataljon (43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte) zitten nu 5 maanden in de Baltische staat. Afgelopen 2 weken namen ze deel aan het grote internationale Saber Strike.

Deze multinationale oefening spreidde zich uit over Estland, Letland, Litouwen en Polen. In totaal deden er 18.000 militairen uit 19 landen aan mee. Gezamenlijk trainden zij de verdediging van het NAVO-grondgebied.

Voor de Nederlanders beperkte de oefening zich tot Litouwen. Hier zijn de militairen permanent gestationeerd. Samen met België, Duitsland, Frankrijk, IJsland, Kroatië en Noorwegen vormen ze een zogenoemde battlegroup, de enhanced Forward Presence (eFP).

Nederlandse militaire voertuigen
Voor Saber Strike verbleven de Nederlanders afgelopen periode met hun battlegroup in het bosrijke oefenterrein van Pabrade, in het oosten van Litouwen. Met Nederlandse CV90’s, Fenneks, YPR’s en Boxers gingen zij verschillende keren het gevecht aan met oefenvijand Litouwen. De infanteristen werkten daarbij nauw samen met de gevechtseenheden van Duitsland, Frankrijk en Kroatië.

Dit was tevens de eindoefening voor de huidige rotatie. Volgende maand nemen militairen van een andere compagnie van hetzelfde bataljon de taken van de pantserinfanteristen in het Baltische land over.

Litouwse kolonel ontvangt ereteken
De Litouwse kolonel Mindaugas Steponavičius bracht de koning op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. De battlegroup heeft veel te danken aan de houding en inzet van de kolonel. Daarom kende minister Ank Bijleveld-Schouten hem een Ereteken voor Verdienste toe, vandaag uitgereikt door Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.

De kolonel kan als commandant van de Litouwse Iron Wolf Brigade worden gezien als gastheer van de in Rukla gestationeerde battlegroup en dus ook van de Nederlandse militairen. Steponavičius zorgt ervoor dat het werken en oefenen binnen de eFP goed lukt. De Wolfbrigade stelt middelen ter beschikking voor de battlegroup: van legering voor de manschappen tot logistieke ruimte en oefenfaciliteiten. Naast zijn inzet voor geïntegreerde training doet de kolonel belangrijk werk voor sociale en culturele samenhang en onderling begrip.

Koning bezoekt in Litouwen gelegerde militairen (Foto: Defensie.nl)
Koning bezoekt in Litouwen gelegerde militairen (Foto: Defensie.nl)

Jahanbakhsh: "Ongelooflijk, dit kan niet beter"

Alireza Jahanbakhsh is dolblij na de winst van Iran op Marokko vrijdagavond tijdens de eerste groepswedstrijd van het WK.

Iran greep de zege in Groep B dankzij een eigen doelpunt van Aziz Bouhaddouz in de vijfde minuut van de blessuretijd. Jahanbakhsh deed 85 minuten mee, voordat hij geblesseerd uitviel.

"We hebben er alles aan gedaan om te winnen. Ongelooflijk, we scoren in de laatste minuut. Dit kan niet beter", vertelt de aanvaller van AZ in gesprek met de NOS.

"We wisten dat zij goede buitenspelers hebben en een goede spelmaker. Wij moesten compact staan en met zijn allen verdedigen om voorin te counteren. Op een WK moet je samen staan, dat hebben we gedaan", besluit de Iraniër die zijn 38ste interland speelde.

Korpschef: 'investeringen goede eerste stap'

Korpschef Erik Akerboom reageert positief op de koers die minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) inzet met extra investeringen in de politie. ‘Het is een goede eerste stap naar groei en op termijn staat er door deze investeringen echt een betere politie. In de tussentijd moeten we reëel zijn. Voorlopig zal door de uitstroom van de pensioengerechtigden de krapte aanhouden.’

Minister Grapperhaus heeft in overleg met de korpsleiding, de regioburgemeesters en het Openbaar Ministerie de investeringsplannen uit het regeerakkoord nader uitgewerkt. Grapperhaus maakte vandaag bekend dat het kabinet structureel 291 miljoen extra investeert in de politie, bovenop de jaarlijkse begroting van 5,5 miljard. Met het extra geld kan de politie investeren in de versterking van de opsporing, de politie in de wijk, de digitale criminaliteit en de internationale aspecten van veiligheidsvraagstukken.

Uitbreiding
In totaal komen er op termijn 770 extra rechercheurs en agenten in de wijk. Verder komen er 170 rechercheurs voor de bestrijding van zware criminaliteit en 170 specialisten voor cybercrime en internationale samenwerking. Akerboom: ‘Het is aan het gezag om samen met de politiechef in de eenheid te bezien waar exact meer mensen nodig zijn. Daarbij gaat het om uitbreiding van de capaciteit van de basisteams of van de districten.’

Zwaar belast
Akerboom is realistisch: ‘We zullen de grote uitstroom niet overal even goed kunnen bijbenen. Onze klassen zitten vol. Dat betekent dus dat de krapte die ik bij elk werkbezoek aantref - of het nou bij de recherche, de regionale servicecentra of in de basisteams is - voorlopig zal blijven. Om een zo hoog mogelijk instroom op de politieacademie mogelijk te maken, investeren we hierin 16 miljoen. Maar aspiranten zijn niet meteen inzetbaar, dus zal de druk op de roosters op sommige plekken zelfs eerst nog toenemen.’

Slagkracht
‘Ondertussen vragen de veranderende veiligheidsvraagstukken veel van onze collega’s en krijgen we meer meldingen binnen dan ooit te voren. Daarom wil ik zo snel mogelijk verder met het verbeteren van onze ICT, onze uitrusting en met onze innovatie. Met meer mensen kun je meer bijdragen aan de veiligheid in Nederland, zeker. Maar ik geloof dat de grootste winst zit in het beter faciliteren van onze medewerkers.’

Dat levert uiteindelijk meer slagkracht op dan alleen maar meer politiemedewerkers. ‘Er gaat 64 miljoen euro naar ICT en het verbeteren van de uitrusting. Nieuwe systemen moeten agenten beter in staat stellen om te gaan met grote hoeveelheden data die de politie te verwerken krijgt. En we voegen expertise toe: hoger opgeleide analisten en ICT-specialisten. Zij ondersteunen onze politiemensen om beter gebruik te maken van big data, bij online rechercheren en bij financieel rechercheren.’

Meer mogelijkheden
Een aantal technische maatregelen moet meer ruimte en flexibiliteit geven aan het korps. Een politiechef krijgt nu meer mogelijkheden om de samenstelling in zijn eenheid te wijzigen: welke expertises of middelen heeft hij nodig in een wijk, in een buitengebied, of bij een opsporingsonderzoek? Daarin moet hij, of zijn district- of teamchef, gemakkelijker kunnen kiezen. Verder krijgen eenheden nu de mogelijkheid om een deel van het geld dat hoort bij onbezette functies in te zetten voor andere politiedoelen en krijgen eenheden een belangrijkere rol in het opbouwen van de begroting van het korps.

Tot slot kan de korpschef nu makkelijker de plekken toewijzen waar nieuwe agenten kunnen instromen, op basis van waar de meeste collega’s met pensioen gaan. Akerboom wil verder kaders, protocollen en werkinstructies aanpakken die beknellend werken. ‘Het systeem moet helpen, niet tegenwerken. Het is mijn inzet om de politieorganisatie wendbaarder te maken. In de operatie, maar ook op het gebied van bedrijfsvoering. De nu gemaakte afspraken helpen daarbij eveneens als een goede eerste stap.’

Blik naar buiten
Akerboom: ‘Burgers, maar ook organisaties waar we mee samenwerken, zullen gaan merken dat we er meer voor hen kunnen zijn. Dat je weet wie je moet bellen, wie aanspreekpunt is. In een wijk, in het land, op het web en internationaal. Men zal merken dat die lijn wordt doorgetrokken. Naast het werk zijn we de afgelopen vijf jaar heel druk geweest met de reorganisatie. Dat is verleden tijd. Nu de organisatie staat en ingericht is kunnen we door-ontwikkelen. Daar helpen deze extra middelen bij. Hadden we meer geld willen hebben? Natuurlijk, met meer geld kunnen we meer doen. Dit is de keuze van het kabinet. Bovendien is er een grens wat het korps aankan met zo’n enorme vervangingsopgave nu we de komende jaren 17.000 nieuwe collega’s gaan verwelkomen. Kortom, we kunnen de richting op die we willen. De krapte blijft voorlopig. De investeringen zijn een goede, eerste stap.’

Korpschef: 'Investeringen goede eerste stap' (Foto: Politie.nl)
Korpschef: 'Investeringen goede eerste stap' (Foto: stockfoto Politie.nl)

Ook gegevens tapgesprekken journalist uit dossier gehaald

In het onderzoek naar het lek bij de burgemeestersbenoeming van ’s-Hertogenbosch heeft de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant onderzoek gedaan. Vorige week bracht het OM naar buiten dat daarbij de printgegevens van de telefoon van een journalist van het Brabants Dagblad zijn opgevraagd en later liet het OM weten dat er ook gesprekken waren opgenomen van de verdachte met de journalist.

Het OM hecht groot belang aan vrije nieuwsgaring. Daarbij hoort dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen. Na een nader verzoek van het Brabants Dagblad heeft het OM Oost-Brabant besloten de tapgespreken van de verdachte met de journalist uit het strafdossier te halen. Eerder liet het OM al weten dat de telefoongegevens van de journalist uit het dossier zouden worden verwijderd. Op basis van het geactualiseerde dossier worden nieuwe afwegingen in de zaak gemaakt. Hierdoor speelt de discussie rondom de bronbescherming van de journalist voor het OM in dit dossier geen rol meer.

Nederlander opgepakt in Nepal om kindersekstoerisme

Op last van de officier van justitie van het Landelijk Parket heeft het speciale politieteam Bestrijding Kinderporno & Kindersekstoerisme (TBKK Noord) vrijdag in Friesland een huis doorzocht en gegevensdragers in beslag genomen. De zoeking vond plaats naar aanleiding van de aanhouding van een 66 jarige Nederlandse man in Nepal op verdenking van misbruik van een minderjarige. De aanhouding was donderdag. In Nederland onderzoekt het TBKK Noord of hij meer slachtoffers heeft gemaakt en of hij ook kinderpornografisch materiaal heeft gemaakt of verspreid.

De bestrijding van kinderporno en kindersekstoerisme is een van de prioriteiten van politie en OM in Nederland. Bij het Landelijk Parket zijn enkele officieren gespecialiseerd in de bestrijding van kindersekstoerisme. Daarbij wordt intensief samengewerkt met de autoriteiten in landen die veel te lijden hebben onder dergelijke kindermisbruikers. Ook wordt samengewerkt met een organisatie als Terre des Hommes die weer samenwerkt met lokale hulpverleningsinstellingen.

'Verwarde' bommelder wordt gedwongen opgenomen

De man die donderdagavondin Den Bosch werd aangehouden, nadat hij in een trein gezegd zou hebben dat hij een bom bij zich had, wordt op korte termijn in vrijheid gesteld. Er wordt nog bekeken of de man zich voor de rechter moet verantwoorden. De man is in verwarde toestand en wordt daarom gedwongen opgenomen in het zorgkader.

Donderdag rond 19.30 uur werd door een alerte getuige gemeld dat een onbekende man in een trein had gezegd een bom bij zich te hebben. De man werd even later aangehouden en een uitgebreid onderzoek opgestart. De spullen die de man bij zich had zijn onderzocht en daaruit zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de man daadwerkelijk van plan was een bom tot ontploffing te brengen.

'Verwarde' bommelder wordt gedwongen opgenomen (Foto: stockfoto politie.nl)
'Verwarde' bommelder wordt gedwongen opgenomen (Foto: stockfoto politie.nl)

Schietbaan Den Bosch nog buiten gebruik

De veiligheid van drie schietbanen van de politie is onlangs tegen het licht gehouden. Onderzoek op de schietbanen en maatregelen hebben ertoe geleid dat de veiligheid en gezondheid op de schietbanen van Kerkrade en Sevenum zeker zijn gesteld. De schietbaan van Den Bosch wordt nog onderzocht. Tot de resultaten bekend zijn, is deze baan buiten gebruik.

De veiligheid en gezondheid van agenten heeft de absolute prioriteit van de korpsleiding bij alle besluiten rondom de schietbanen. Op die aspecten zijn drie schietbanen in het zuiden van het land nu weer onderzocht. Bij de baan in Den Bosch loopt het onderzoek nog. Tot de resultaten bekend zijn, is deze baan gesloten.

Kogelterugslag
De schietbaan van Kerkrade is sinds dit jaar bij de politie in onderhoud. Hier zijn maatregelen getroffen waardoor de baan op 18 juni weer veilig in gebruik kan worden genomen. Over de schietbaan in Sevenum is even onduidelijkheid geweest. Deze bestaat uit drie schietbanen.

Op een van de velden heeft op 16 mei een kogelterugslag plaatsgevonden. Hierbij is gelukkig niemand gewond geraakt. Op een andere schietbaan werd een projectiel aangetroffen. Uit voorzorg is toen de gehele locatie tijdelijk gesloten geweest.

Na het nodige onderhoud en controle zijn twee van de drie schietbanen geschikt bevonden en weer in gebruik. De derde schietbaan volgt zo spoedig mogelijk.

Schietbaan Den Bosch nog buiten gebruik (Foto: stockfoto politie.nl)
Schietbaan Den Bosch nog buiten gebruik (Foto: stockfoto politie.nl)

Elf topschaatsers vormen trainingsgroep KNSB

De KNSB heeft Peter Kolder en Gerard van Velde aangewezen om de trainingsgroep voor topschaatsers zonder ploeg te leiden. Elf langebaanschaatsers hebben zich aangemeld bij de trainingsgroep, zo meldt de KNSB.

De ploeg bestaat uit Lotte van Beek, Marcel Bosker, Wesly Dijs, Gerben Jorritsma, Michel Mulder, Ronald Mulder, Dai Dai Ntab, Pim Schipper, Kai Verbij, Esmee Visser en Ireen Wüst. Er is nog een kans dat andere schaatsers zich ook aansluiten bij de trainingsgroep.

NOC*NSF zorgt grotendeels voor de financiering van het team, dat onder regie van de KNSB valt. In eerste instantie zal de groep bestaan voor drie maanden waarna een evaluatie plaatsvindt. 

"Het was eventjes puzzelen om aan de de trainingsgroep de best denkbare invulling te geven. Wij zijn blij dat we daarin zijn geslaagd", vertelt Emiel Kluin, disciplinemanager langebaan van de KNSB. "In de trainingsgroep kunnen deze topschaatsers zich in alle rust fulltime voorbereiden op het nieuwe schaatsseizoen. Tegelijkertijd ontstaat een collectief dat sponsors kunnen omarmen om een eigen topteam te beginnen."

Iran verrast Marokko dankzij eigen doelpunt

Marokko is in z'n eerste WK-wedstrijd onderuitgegaan tegen Iran. Aziz Bouhaddouz werd de schlemiel van de wedstrijd.

Marokko kon in Sint-Petersburg het initiatief nemen en het team van bondscoach Hervé Renard creëerde voor rust een aantal prima mogelijkheden. Hakim Ziyech kwam in kansrijke positie, maar hij maaide met links langs de bal heen. Ook Ayoub El Kaabi en Younès Belhanda werden gevaarlijk, terwijl een scrimmage voor het doel uiteindelijk geen treffer opleverde voor Medhi Benatia.

Iran kwam voor de pauze weinig in het spel voor, omdat Marokko continu vroeg druk zette en snel de bal veroverde. De ploeg kon dat echter niet de hele tijd volhouden, waardoor Iran in de slotfase toch ook aan aanvallen kon denken. Uit een counter was de beste kans voor Sardar Azmoun, die op keeper Munir stuitte. De rebound van AZ-spits Alireza Jahanbakhsh ging er ook niet in.

Na de pauze veranderde het spelbeeld nauwelijks en Marokko wist amper gevaarlijk te worden. Tien minuten voor tijd kwam er wel gevaar via Ziyech, die met links van buiten het strafschopgebied uithaalde. Doelman Alireza Beiranvand hield Iran op de been. Even later moest Jahanbakshs worden gewisseld vanwege een blessure.

Bij de Marokkanen hadden naast Ziyech ook Karim El Ahmadi en Nordin Amrabat een basisplek, terwijl Sofyan Amrabat na 77 minuten zijn broer verving. Zij konden niet voorkomen dat Iran ver in blessuretijd de overwinning greep. Uit een vrije trap kopte Aziz Bouhaddouz de bal ongelukkig bij de eerste paal achter zijn eigen doelman: 0-1.

Grapperhaus presenteert plan investeringen politie

Versterking van de opsporing, verbetering van de ICT-ondersteuning en uitbreiding van de formatie met digitaal experts, data analisten, financieel rechercheurs en agenten in de wijk. Dat is de koers die minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) de komende jaren inzet met de extra investeringen voor de politie.

De minister heeft in overleg met de korpsleiding, regioburgemeesters en het Openbaar Ministerie de investeringsplannen uit het Regeerakkoord concreet uitgewerkt. Vandaag gaf de Ministerraad groen licht voor het meerjarenplan. Het kabinet investeert € 291 miljoen structureel extra in de politie.

Big data
Bij de investeringsplannen gaan innovatie, vernieuwing en versterking van het korps en het moderniseren van de ICT hand in hand. Jaarlijks gaat € 64 miljoen extra naar ICT-toepassingen en opsporingstechnieken, om de bestrijding van digitale criminaliteit verder te intensiveren en agenten beter in staat te stellen om te gaan met big data.

Nieuwe politiemensen werven
De politie gaat de komende jaren ruim 17.000 nieuwe mensen opleiden. Naast de vervanging van agenten die met pensioen gaan wordt de formatie structureel uitgebreid met meer dan 1100 agenten. "Een enorme opgave, die veel zal vragen van de organisatie en van de mensen op de werkvloer. We zetten de komende jaren alles op alles om nieuwe politiemensen te werven", benadrukt Grapperhaus. De structurele versterking bestaat uit 770 agenten en rechercheurs in de wijken 170 rechercheurs voor de landelijke bestrijding van zware criminaliteit en 170 specialisten voor cybercrime en internationale samenwerking.

Grapperhaus: "We kunnen nu weer investeren en dat is ook noodzakelijk. Georganiseerde ondermijnende misdaad en digitale criminaliteit stellen de politie voor nieuwe uitdagingen. Daarom zetten we maximaal in op versterking en modernisering van het korps, de opsporing en de politie in de wijk voorop. We willen een wendbare politie die nog beter toegerust is op de veiligheidsopgaven van deze tijd. Waakzaam en dienstbaar zowel in de wijk als op het web."

De minister heeft er nadrukkelijk oog voor dat de vervanging van een generatie politiemensen die met pensioen gaan op korte termijn extra druk legt op het dagelijkse politiewerk. Nieuwe agenten moeten nog worden opgeleid. Daarom wordt de politie academie uitgebreid en treft de politie extra maatregelen om aspiranten zo effectief mogelijk over de eenheden te verdelen. "Natuurlijk begrijpen we dat er altijd behoefte is aan nog meer politie, dat sommigen op meer hadden gehoopt. We zijn ervan overtuigd dat al deze stappen de komende jaren leiden tot een verantwoorde versterking van de politie."

Kabinetsreactie Commissie Evaluatie Politiewet
De minister heeft vandaag ook de kabinetsreactie op de evaluatie van de Politiewet aan de kamer gestuurd. Grapperhaus neemt de hoofdlijn van de Commissie-Kuijken over: "Het politiebestel moet worden doorontwikkeld en verbeterd. We gaan geen grote wijzigingen meer doorvoeren." De minister wil wel , samen met de korpschef, OM en burgemeesters, de politie organisatie flexibeler maken. Zo kunnen mensen en middelen sneller worden ingezet waar ze nodig zijn. Die flexibilisering is ook als voorwaarde gesteld in het Regeerakkoord.

Grapperhaus presenteert plan investeringen politie (©Rijksoverheid - Ministerie van Justitie en Veiligheid )
Grapperhaus presenteert plan investeringen politie (©Rijksoverheid - Ministerie van Justitie en Veiligheid )

Fenerbahçe in de markt voor Cocu

Phillip Cocu staat in de belangstelling van Fenerbahçe, zo melden meerdere bronnen. De oefenmeester van PSV zou zelfs al met de Turkse ploeg gesproken hebben.

Cocu begon zijn loopbaan als trainer van PSV in 2013, waar hij na een moeizame start de nodige successen in de Eredivisie boekte. Ook werd de groepsfase van de Champions League overleefd.

Bij PSV houdt men inmiddels serieus rekening met een vertrek van Cocu. Op dit moment is spelers- en trainersmakelaar Rob Jansen in overleg met de leiding van Fenerbahçe.

Als opvolger van Cocu wordt Mark van Bommel genoemd. Hij werd in het verleden al vaker in verband gebracht met het hoofdtrainerschap van de Eindhovense ploeg. De verwachting is dat hij Bert van Marwijk aan zijn zijde zal krijgen.

Eén en ander zal zijn beslag dan na het WK voetbal moeten krijgen, aangezien Van Bommel en Van Marwijk daar met Australië actief zijn.

Angeliño tekent voor vijf jaar bij PSV

Afgelopen seizoen speelde hij op huurbasis voor NAC Breda, maar vanaf komend seizoen is José Ángel Esmoris Tasende, ook wel Angeliño, speler van PSV. De 21-jarige verdediger komt over van Manchester City.

Eerder vandaag werd Angeliño medisch gekeurd, waarna hij een contract voor de duur van vijf jaar tekende. "Ik wilde bij een topclub terecht komen, en dat is gelukt. Het is mooi om onderdeel uit te maken van een succesvol team", liet hij vlak daarna aan PSV TV weten.

Angeliño kende een prima debuutjaar in de Eredivisie. Bij NAC Breda speelde hij 35 wedstrijden, waarin hij drie keer scoorde en zeven keer een assist verzorgde. Bovendien werd de linkervleugelverdediger meerdere keren uitgeroepen tot talent van de maand.

Kabinet gaat postwet aanpassen

Het kabinet gaat de wetgeving zo aanpassen dat postbezorging betaalbaar en betrouwbaar blijft. Dit staat op het spel door de sterk krimpende markt. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakte vandaag de keuzes van het kabinet voor de postmarkt bekend. Daarmee ontstaat ruimte voor bedrijven om samenwerking of consolidatie te verkennen en kan post op langere termijn ook mee met pakketten of andere bezorgdiensten.

In een krimpende markt wettelijk blijven sturen op concurrentie, zoals de laagste prijs in de zakelijke postmarkt, leidt tot inefficiëntie en oplopende kosten van een gewoon verjaardagskaartje. Bij ongewijzigd beleid is de kans groot dat de postzegel al snel meer dan 1 euro kost of dat de overheid miljoenen moet bijdragen om tariefstijging tegen te gaan. De postzegelprijs is sinds 2013 al met 53% gestegen.

Staatssecretaris Keijzer (EZK): “De sterke krimp op de postmarkt stelt ons voor grote sociale en economische uitdagingen. In de eerste plaats sociaal: duizenden postbezorgers moeten kunnen blijven rekenen op beschermde arbeidsvoorwaarden en kansen op ander bezorg- of sorteerwerk. In de tweede plaats economisch: alleen stapsgewijs aanpassen van de markt houdt post betaalbaar voor consumenten. Postbedrijven krijgen zo ook voldoende tijd en ruimte om zich aan te passen en daar waar mogelijk postbezorging op te laten gaan in een bredere bezorgmarkt.”

Jaarlijkse krimp postmarkt vraagt om aanpassing
Het afgelopen jaar daalde het aantal bezorgde poststukken opnieuw met tien procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is het aantal stuks meer dan gehalveerd sinds 2009 van 5 miljard naar minder dan 2,5 miljard. Op de niet-gereguleerde pakkettenmarkt is juist een stijging zichtbaar. Nederlanders versturen en ontvangen inmiddels op jaarbasis bijna 400 miljoen pakketten, dat is nu nog een zesde deel van het aantal brieven. In het komende decennium komen beide markten naar verwachting dicht bij elkaar te liggen.

Versobering en aanbesteden maken postbezorging duurder
De oplossing voor de toekomst zit nu in de marktregulering. Dit maakt het mogelijk om drempels voor samenwerking weg te nemen, omdat regelgeving flexibeler en technologieneutraal worden gemaakt. Een kaartje kan dan over enige tijd bijvoorbeeld tegelijk met de wekelijkse boodschappen worden afgeleverd.

De minimumeisen voor postbezorging, zoals geregeld in de zogenoemde Universele Postdienst (UPD), blijven nu ongewijzigd, net als de bescherming van arbeidsvoorwaarden. De UPD regelt onder meer de aanwezigheid van voldoende brievenbussen en de verplichting voor de uitvoerende partij om vijf dagen in de week post te bezorgen tegen gereguleerde tarieven. In het Regeerakkoord is vastgelegd dat deze minimumeisen niet worden versoberd. Ook uit onderzoek van het ministerie van EZK blijkt dat directe versobering niet helpt om post betaalbaarder te houden. Bovendien heeft versobering in andere EU-landen, zoals het verminderen van het aantal bezorgdagen in Denemarken, geleid tot een nog sterkere volumekrimp en een op korte termijn onbetaalbare postvoorziening en miljoenen euro’s aan overheidsbijdrage.

Ook is in het Regeerakkoord afgesproken om de optie van aanbesteden van de UPD te laten onderzoeken. Bureau Ecorys is tot de conclusie gekomen dat deze keuze alleen succesvol is bij aanwezigheid van effectieve concurrentie. Daarvan lijkt in de sterk krimpende marktsituatie geen sprake meer te zijn. Bovendien staat de Europese Postrichtlijn niet toe om exclusieve rechten aan één partij te geven, waardoor een aanbesteding voor marktpartijen niet aantrekkelijk is.

Uitkomst Postdialoog: geef ruimte aan samenwerking
Het afgelopen halfjaar spraken meer dan dertig betrokken bedrijven, branche- en consumentenorganisaties en belanghebbenden over de toekomst van de postmarkt met elkaar in de zogenoemde Postdialoog onder voorzitterschap van Marjan Oudeman.

Hoewel de meningen verdeeld zijn, is er wel draagvlak voor meer samenwerking. Oudeman adviseert om een eventuele wens van landelijke postvervoerders om te consolideren zo mogelijk te ondersteunen. Onder de deelnemende partijen aan de dialoog is er weinig draagvlak voor versobering van de UPD of het aanbesteden van de postbezorging. De volledige Kamerbrief over het traject naar één post- en pakketbezorgingsmarkt is hier  te vinden.

Het afgelopen halfjaar spraken meer dan dertig betrokken bedrijven, branche- en consumentenorganisaties en belanghebbenden over de toekomst van de postmarkt met elkaar in de zogenoemde Postdialoog onder voorzitterschap van Marjan Oudeman.

Hoewel de meningen verdeeld zijn, is er wel draagvlak voor meer samenwerking. Oudeman adviseert om een eventuele wens van landelijke postvervoerders om te consolideren zo mogelijk te ondersteunen. Onder de deelnemende partijen aan de dialoog is er weinig draagvlak voor versobering van de UPD of het aanbesteden van de postbezorging.

Kabinet gaat postwet aanpassen (Afbeelding: Rijksoverheid)
Kabinet gaat postwet aanpassen (Afbeelding: Rijksoverheid)

Uran klopt Impey in Ronde van Slovenië

Rigoberto Uran heeft in de Ronde van Slovenië laten zien dat het met zijn vorm goed zit. In de derde etappe van de Sloveense rittenkoers won de Colombiaanse renner van EF Education-Drapac de rit voor de Zuid-Afrikaan Daryl Impey en thuisrijder Primoz Roglic. Uran is ook de nieuwe leider in de Ronde van Slovenië.

Marcel Kittel koos verrassend genoeg met zijn landgenoot Roger Kluge voor de aanval in het begin van de etappe. De Duitsers hadden een maximale voorsprong van vijf minuten. LottoNL-Jumbo leidde de achtervolging in dienst voor Roglic. Op de voorlaatste klim van de dag, twintig kilometer van de finish werd het tweetal gegrepen.

Roglic probeerde het meerdere malen, maar de winnaar van de Ronde van Baskenland en Ronde van Romandië raakte niet weg. In de afdaling liet Matej Mohoric zijn afdalingskwaliteiten zien. De winnaar van een etappe in de afgelopen Giro d'Italia mocht even dromen van een ritzege in zijn thuisronde, maar werd op de muur van Celjski Grad weer gegrepen.

Roglic zag zijn kans weer en nam ook enkele meters voorsprong op de rest, maar werd in de laatste honderd meter teruggepakt door Impey en Uran, waarna de laatste de sprint won voor de dagzege. Roglic viel in de laatste meters nog behoorlijk stil en moest nog vier seconden toegeven, net zoals de Pool Rafał Majka.

Telstar-doelman en jeugdinternational De Boer naar AZ

AZ heeft vrijdagmiddag doelman Rody de Boer (20) gecontracteerd. De keeper die nog een doorlopend contract bij Telstar had, tekende in Alkmaar een contract voor vier jaar. De Boer wordt achter Marco Bizot tweede doelman. Hoeveel geld er met de transfer gemoeid is, werd niet bekendgemaakt. 

"Ik was snel overtuigd van AZ", zegt De Boer kort na zijn presentatie. "Ik ben superblij dat ik hier kan tekenen. Uit de gesprekken kreeg ik een goed gevoel bij de club." Behalve met directeur voetbalzaken Max Huiberts sprak de doelman ook met hoofdtrainer John van den Brom en keeperstrainer Nick van Aart.

Directeur Huiberts is blij met zijn komst: "Rody is talentvol. We hebben hem veel zien spelen en hij heeft een fantastisch seizoen achter de rug. Voor de toekomst zou hij de opvolger van Marco (Bizot, red.) kunnen worden." De rol van Nick Olij lijkt daarmee uitgespeeld. "We hebben Nick aangegeven dat we een andere tweede keeper zouden halen. Die situatie is duidelijk. Rody zal bij Jong gaan keepen en zit bij het eerste op de bank."

Het maakt De Boer niet uit dat hij nog meer op de bank gaat zitten, waar hij bij Telstar iedere week in de basis stond. "Ik ga gewoon mijn best doen en het de trainer zo lastig mogelijk maken. Dan zien we wel hoe het gaat lopen. Ik ga die strijd wel aan. Voor mezelf wil ik zo snel mogelijk spelen, maar AZ heeft ook nog een Jong-team. Dat is voor mij doorslaggevend geweest. Op de training kan ik veel leren en de wedstijden speel ik op hetzelfde niveau."

De Boer komt uit de jeugdopleiding van ADO Den Haag, de club waar ook zijn vader Leo de Boer actief was. Bij de Hofstedelingen kwam de keeper niet tot speelminuten, waarna hij overstapte naar Telstar. De Boer speelde tot dusver zeven wedstrijden voor Nederland Onder-20. Hij zat ook al bij de selectie van Jong Oranje, waarvoor hij nog niet debuteerde.

Telstar en Oranje onder 20-doelman Rody de Boer. (PRO SHOTS/Niels Boersema)
Telstar en Oranje onder 20-doelman Rody de Boer. (PRO SHOTS/Niels Boersema)

TBS'er op proefverlof bedreigt en mishandelt vrouw

Donderdagnacht zijn twee mannen aangehouden op verdenking van een ernstige geweldpleging in Nijmegen. Op de Malvert 52e straat werd een vrouw door een man bedreigd, de man heeft geweld tegen haar gepleegd en ze is tegen haar zin vastgehouden in een auto. De man vluchtte uiteindelijk, maar de gewaarschuwde politie traceerde hem korte tijd later.

Na een achtervolging is de man in Duitsland aangehouden, het betreft een 53-jarige man uit Nijmegen. In de auto zat op dat moment ook een tweede persoon. Hij is gearresteerd, zijn rol wordt door de politie onderzocht. Op dit moment wordt bij Justitie in Duitsland een uitleveringsverzoek gedaan.

De 53-jarige man heeft een tbs met dwangverpleging. Op het moment van het geweldsincident was hij met onbegeleid verlof in het kader van zijn resocialiseringstraject. Hij wordt verdacht van poging doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en bedreiging.

Vier leiders na eerste dag US Open

De eerste dag van het US Open, de tweede golfmajor van het jaar, staan vier golfers aan de leiding. Door de harde wind werd de toch al moeilijk bespeelbare baan in Shinnecock Hills een ware slijtageslag. Nummer één van de wereld Dustin Johnson deed het samen met zijn landgenoten Scott Piercy en Russell Henley en de Engelsman Ian Poulter wel goed en staan aan de leiding met 69 slagen, een onder het baangemiddelde.

Voor golflegende Tiger Woods liep het op de eerste dag stukken minder. Woods stond al na twee holes op +4 en kon zich later in zijn ronde ook niet herstellen. Uiteindelijk ging de 14-voudige majorwinnaar rond in 78 slagen (+8) en heeft een achterstand van negen slagen op de leiders.

Quintana klimt naar winst in Zwitserland, Porte blijft leider

Nairo Quintana heeft de zevende etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Colombiaanse klimmer van Movistar was de sterkste op de slotklim naar Arosa. Klassementsleider Richie Porte werd tweede op 22 seconden van Quintana, maar blijft wel aan de leiding staan van het algemeen klassement. Wilco Kelderman moest 38 seconden toegeven op de winnaar en zakte naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Een grote kopgroep van 31 renners reed in de beginfase van de etappe weg, met daarbij de Nederlander Koen Bouwman. Aan het begin van de slotklim, van 28 kilometer naar Arosa viel de kopgroep uit elkaar. De Amerikaan Joe Dombrowski zou het langst volhouden.

In de achtergrond was het ook meteen vuurwerk in het peloton. Vooral Quintana was daar verantwoordelijk voor. De Colombiaanse klimmer, die zich in de Ronde van Zwitserland voorbereidt op de Tour de France, ging meerdere keren in de aanval en uiteindelijk had hij een voorsprong van een halve minuut op het peloton. Movistar had de Spanjaard Victor De la Parte meegestuurd en op het vlakkere deel van de klim kon hij het werk voor Quintana opknappen.

In het peloton moest Greg van Avermaet werken voor zijn kopman Porte. De Belg was in eerste instantie ook mee in de kopgroep, maar liet zich uitzakken tot het peloton. De olympisch kampioen hield het verschil op een halve minuut tussen de kopgroep en de groep van Quintana.

Met nog vijf kilometer te gaan werd het weer wat steiler en liet Quintana de rest van de kopgroep achter zich. Dat deed Porte ook in het peloton, en ging in de achtervolging op de Colombiaan. De klassementsleider kwam op vijftien seconden van de Colombiaanse klimmer, maar bleef daarna hangen. Vanuit de achtergrond kwam Jakob Fuglsang nog bij Porte en moesten ze 22 seconden toegeven op Quintana, die klaar lijkt te zijn voor de Tour de France.

Kelderman moest 38 seconden toegeven en zakte in het klassement naar de derde plaats achter Porte en Quintana. Ook Steven Kruijswijk (achtste) en Sam Oomen (tiende) eindige in de top tien van de dag uitslag en beide staan ook in de top tien van het algemeen klassement. Ook Bauke Mollema staat in de top tien van het algemeen klassement. De Nederlander van Trek-Segafredo werd in de daguitslag veertiende.

Pinkpop nog tot zeker 2040 in Landgraaf

Pinkpop blijft nog zeker twee decennia in Landgraaf. Gemeente Landgraaf en organisator Festivals Limburg B.V hebben tijdens de openingsdag van Pinkpop 2018, vrijdag 15 juni, het verlengingscontract ondertekend.

Met hun handtekeningen bekrachtigden ‘Mr. Pinkpop’ Jan Smeets namens Festivals Limburg B.V. en burgemeester Raymond Vlecken en wethouder Freed Janssen namens de gemeente Landgraaf de samenwerking in de toekomst. ‘s Werelds langstlopende popfestival verbindt zich met deze overeenkomst tot en met 2040 aan Landgraaf.

Jan Smeets is heel erg blij met deze verlenging: “Ons huidige contract met de gemeente loopt tot en met 2020 maar ook na die tijd willen we het festival graag in Landgraaf blijven houden. Het huidige contract is opnieuw bekeken en dat heeft uiteindelijk geleid tot dit mooie resultaat. Pinkpop hoort bij Landgraaf en Landgraaf hoort bij Pinkpop.”

Burgemeester Raymond Vlecken en wethouder Freed Janssen zijn namens het college zeer trots dit nieuws te kunnen melden. “We voelen ons vereerd dat dit fantastische festival zich voor nog langere tijd aan Landgraaf wil verbinden. Pinkpop is van grote waarde voor onze gemeente, zowel wat betreft naamsbekendheid als economische spin-off. Deze contractverlenging garandeert het behoud van deze positieve effecten. Het college verheugt zich op het voortzetten van de prima samenwerking met de organisatie van Pinkpop.”

Pinkpop nog tot zeker 2040 in Landgraaf (Foto: Pinkpop.nl)
Pinkpop nog tot zeker 2040 in Landgraaf (Foto: Pinkpop.nl)

Uruguay klopt stug Egypte in slotminuten

Uruguay is het WK van start gegaan met een benauwde zege op Egypte. De ploeg van coach Oscar Tabárez sloeg pas in de slotminuten toe.

Bij de Egyptenaren ontbrak Mohamed Salah in de basisopstelling. De sterspeler van Liverpool bleek niet fit genoeg om in actie te komen. Zonder hun jarige vedette bleef Egypte voor rust aardig op de been, al wist het de Uruguayaanse doelman Fernando Muslera amper te testen.

Uruguay hanteerde een te laag baltempo en de Egyptische verdediging hield de ruimtes klein. De beste kans voor de Zuid-Amerikanen ontstond uit een hoekschop, toen de bal werd verlengd en ineens voor de voeten van Luis Suarez kwam. De aanvaller raakte het leer echter verkeerd en hij raakte daardoor van dichtbij slechts het zijnet.

Al in de eerste minuut na rust kreeg Suarez nog een grote kans om de score te openen. Edinson Cavani vond de spits van Barcelona met een handig passje, maar Suarez schoot tegen het been van de Egyptische doelman Mohamed El Shenawy. Na die veelbelovende start van de tweede helft viel Uruguay terug in dezelfde fouten.

Egypte bleef gegroepeerd spelen en kort nadat Muslera voor het eerst werd getest (afstandsschot Ahmed Fathy), kreeg Suarez toch weer een grote scoringskans. Op aangeven van Cavani kwam de oud-Ajacied oog in oog met El Shenawy te staan. De bal lag echter te veel onder zijn lichaam, waardoor de keeper 'm van de voeten van Suarez kon pakken.

In de laatste tien minuten hield El Shenawy zijn team met een prima reflex op de been toen Cavani ineens op doel poeierde. De spits van Paris Saint-Germain had even later pech dat hij met een vrije trap de paal raakte. Uruguay leek daardoor genoegen te moeten nemen met een gelijkspel, totdat het in de 90ste minuut nog 0-1 werd. Vanaf rechts legde Carlos Sánchez een vrije bal op het hoofd van José María Giménez, die tegendraads raak knikte.

Egypt's Tarek Hamed in duel met Uruguay's Giorgian De Arrascaeta. (PRO SHOTS/Action Images)
Egypt's Tarek Hamed in duel met Uruguay's Giorgian De Arrascaeta. (PRO SHOTS/Action Images)

Mijnenjagers klaar met oefening Oostzee

De grote internationale oefening US Baltops op de Oostzee is afgerond. Nederland nam deel met een torpedowerkschip, 3 mijnenjagers en een hydrografisch opnamevaartuig.

Ongeveer 25 schepen uit 10 landen trainden 2 weken. Dat gebeurde eerst op basis van een vooraf bekendgesteld programma. Daarna volgde een tactische fase zonder draaiboek. De eerder beoefende vaardigheden werden gebruikt om de missie succesvol uit te voeren.

Strategisch belang
De mijnenjagers Makkum en Vlaardingen en opnamevaartuig Snellius maakten deel uit van een taakgroep met 2 Franse en 2 Poolse schepen. Zr. Ms. Makkum vond een 1e zeemijn. Zo wist de taakgroep dat er vijandige eenheden waren in het gebied. De mijnenjacht bleek daarmee niet alleen cruciaal op operationeel, maar ook op strategisch niveau.

Zr. Ms. Vlaardingen detecteerde ook een mijn. Dat gebeurde met behulp van onderwaterrobot Remus. Die is ontwikkeld om in ondiep water te opereren en wordt bijvoorbeeld gebruikt om snel een invasiestrand te scannen op mijnen of andere obstakels. De taakgroep volbracht binnen 3 dagen haar doel. Het resultaat: 3 zeemijnen en een voor een amfibische landing gereedgemaakt strand.

Hoog niveau
“De Nederlandse eenheden trainden op hoog niveau. Goed voor de onderlinge samenwerking en internationale betrekkingen”, aldus Mercuur-commandant luitenant-ter-zee Rik Woertman over Baltops. Zijn schip en Zr. Ms. Urk maken momenteel deel uit van de internationale mijnenbestrijdingsvloot Standing NATO Mine Counter Measures Group 1. De Mercuur is al bijna 6 maanden stafschip van het vlootverband. Woertman: “Voor ons was dit een van de laatste oefeningen van een uitdagende, maar succesvolle inzet als stafschip voor de NAVO.”

Zeemijn gevonden door Zr. Ms. Makkum (Foto defensie.nl)
Zeemijn gevonden door Zr. Ms. Makkum (Foto defensie.nl)

57-jarige vrouw te dronken om te blazen

Donderdagavond moest een 57-jarige vrouw uit Edam een bloedproef ondergaan, nadat zij op de Buikslotermeerstraat in haar woonplaats tegen een lantaarnpaal was gereden. Ze bleek te dronken om te blazen. 

Omstreeks 22:30 uur kreeg de politie melding van het ongeval. Een getuige had gezien dat de de vrouw tegen een lantaarnpaal was gereden, die hierdoor scheef kwam te staan. Na de aanrijding had de vrouw haar auto laten staan, naar was zelf weggelopen. De vrouw zou bovendien onder invloed van alcohol verkeren.

De politie trof de vrouw aan die inderdaad de nodige alcohol had gedronken. Zij moest aanvankelijk meewerken aan een ademanalyse, maar omdat dat niet lukte, werd er bloed van haar afgenomen. Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van alcohol. Tegen de vrouw wordt bovendien proces-verbaal opgemaakt omdat zij van de plaats van het ongeval is weggelopen.

Politie vindt compleet wapenarsenaal in Roosendaal

De politie vond donderdag 14 juni in een pand aan de Bosstraat een wapenarsenaal. Er werd ook een onderzoek ingesteld naar een pand aan de Wouwbaan, maar daar is niets aangetroffen. In beide panden was niemand aanwezig. Er werd niemand aangehouden.

Naar aanleiding van een anonieme tip over hennepkwekerijen stelde de politie een nader onderzoek in. Het leidde tot twee doorzoekingen. Eerst doorzocht de politie een pand aan de Bosstraat. Daar troffen de agenten een groot wapenarsenaal aan en verschillende hennepgerelateerde goederen, zoals een strijkzak met hennepresten, afvoerbuizen en droogrekken.

De politie nam onder meer een anti tank raketwerper in beslag als patroonmagazijnen van vermoedelijk een AK-47 en hulzen van verschillend kaliber, twee kruisbogen, een luchtbuks, negen bijlen, twaalf messen en twee honkbalknuppels. In het pand aan de Wouwbaan werd niets aangetroffen.

Politie vindt compleet wapenarsenaal in Roosendaal (Foto: Politie.nl)
Politie vindt compleet wapenarsenaal in Roosendaal (Foto: Politie.nl)

Politie schaft nieuwe patrouillevaartuigen aan

De komende jaren krijgen de Zeehavenpolitie en de Landelijke Eenheid zes nieuwe patrouillevaartuigen. De schepen worden gebouwd bij Damen Shipyards. Vanaf medio 2019 neemt de politie drie zeewaardige patrouillevaartuigen en drie patrouillevaartuigen voor de binnenwateren in gebruik.

De nieuwe schepen vervangen de huidige vaartuigen. Bij de aanbesteding zijn hoge eisen gesteld aan veiligheid, gezondheid en welzijn, zoals eisen op het gebied van trillingen, geluid en zichtlijnen. De nieuwe schepen voldoen aan de strengere milieueisen die vanaf 2020 gelden.

Helling voor bijboot
De aluminium vaartuigen die op de binnenwateren gaan varen zijn bijna hetzelfde als de zeegaande variant. De grootste verschillen zijn dat de zeegaande vaartuigen zes kilometer per uur sneller kunnen varen (46 km/u) en vijf meter langer zijn (in totaal 25 meter). Achterop deze zeeschepen komt een helling waarvan een bijboot te water kan worden gelaten.

Dat maakt het mogelijk om ook bij harde wind de bijboot veilig en snel in te zetten. Bij de huidige vaartuigen wordt de bijboot met een kraan te water gelaten.  De eerste twee patrouillevaartuigen worden in de tweede helft van 2019 gedoopt. De overige schepen volgen in 2020 en 2021.

Inzet politievaartuigen
De politie heeft een toezichthoudende, controlerende en hulpverlenende taak op zowel de recreatie- als de beroepsvaart. Het werkgebied omvat alle Nederlandse vaarwateren, inclusief de Noordzee, zowel overdag als in de nachtelijke uren.

Politievaartuigen worden verder ingezet voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid bij evenementen en andere gebeurtenissen. Ook kan de politie de vaartuigen inzetten bij de opsporing van vermiste personen en berging van slachtoffers.

Politie schaft nieuwe patrouillevaartuigen aan (foto: Politie.nl)
Politie schaft nieuwe patrouillevaartuigen aan (foto: Politie.nl)

Motorrijder overleden na aanrijding met vuilnisauto

Rond het middaguur raakte een motorrijder zwaar gewond bij een aanrijding met een vuilnisauto op de Tafelbergweg in Amsterdam. De motorrijder is gereanimeerd en naar het ziekenhuis overgebracht waar hij overleed.

De vuilnisauto kwam uit de richting van Abcoude, reed over de Tafelbergweg en sloeg linksaf naar de Foodstrip. De motorrijder kwam uit de tegenovergestelde richting en raakte het achterste gedeelte van de rechter zijkant van de vuilnisauto.

Hierbij raakte de motorrijder zwaar gewond en zijn motor zwaar beschadigd. De gewonde was in eerste instantie een beetje aanspreekbaar maar viel daarna weg en moest gereanimeerd worden, helaas is hij later overleden. VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) heeft op de locatie sporenonderzoek gedaan en het TOEV (Team Onderzoek Ernstige Verkeersongevallen) heeft de zaak in behandeling.

Missie in Mali stopt, grotere bijdrage in Afghanistan

Nederland stopt op 1 mei 2019 met de missie in Mali. De huidige bijdrage aan de NAVO-missie in Afghanistan van 100 militairen wordt verlengd tot en met 2021 en uitgebreid met 60 militairen. Het gaat hierbij vooral om special forces die de Afghaanse commando’s in Mazar-e-Sharif gaan trainen en begeleiden. Ook blijft Nederland bijdragen aan de NAVO-inzet in Litouwen, tot en met 2020. De Ministerraad stemde hier vandaag mee in.

De combinatie van jarenlange bezuinigingen, toenemende dreiging en verantwoordelijkheden hebben hun weerslag op de krijgsmacht. Voorop staat dat de krijgsmacht alleen wordt ingezet als dat verantwoord is. Deze week publiceerde de Algemene Rekenkamer een rapport over de Nederlandse inzet voor VN-missie MINUSMA in Mali. Hieruit blijkt dat deze missie een grote wissel trekt op de hele krijgsmacht. Dit ligt onder meer aan de zware omstandigheden die veel vragen van het materieel. De conclusies van de Algemene Rekenkamer zijn nadrukkelijk betrokken bij de besluiten over de verschillende missies.

Mali
Bijleveld: “Al sinds 2014 levert Nederland een hoogwaardige en essentiële bijdrage aan MINUSMA. Op verschillende manieren, bijvoorbeeld door langafstandsverkenningen, verzamelen Nederlandse militairen informatie. Dit levert inlichtingenproducten op die de missie effectiever maken en waarvoor internationaal veel waardering is.”

De missie in Mali stopt, maar om dreigingen zoals terrorisme en irreguliere migratie tegen te gaan, blijft Nederland wel betrokken bij de Sahelregio.

Afghanistan
Nederland verlengt en intensiveert de bijdrage aan NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. Dit gebeurt mede op verzoek van de NAVO en Afghanistan. Bijleveld: “Afghaanse commando’s zijn zeer effectief gebleken in de strijd tegen de Taliban en andere extremisten. Het verder ontwikkelen van deze hoogwaardige capaciteit is nodig om de Afghaanse strijdkrachten op termijn zelf voor de veiligheid van Afghanistan te laten zorgen.”

In tegenstelling tot eerdere jaren wordt de missie voor een langere periode verlengd, tot en met 2021. De lange-termijnplanning brengt meer rust in de militaire planning en verbetert het effect van de inzet. Naast de 60 extra militairen die in nauwe samenwerking met Duitsland gaan optreden, worden er 6 politieadviseurs toegevoegd aan de NAVO-missie in Kaboel. Dit ter versterking van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Litouwen
Tijdens de NAVO-top op 11 en 12 juli maakt Nederland officieel bekend de bijdrage aan de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid (eFP) in Litouwen te verlengen tot en met 2020. Ook hier kiest het Kabinet voor een meerjarige bijdrage. Bijleveld: “Het voordeel van de aard van de inzet voor eFP is dat deze bijdraagt aan het verbeteren van onze basisgereedheid. In Litouwen oefenen onze troepen volop en zij oefenen datgene wat ze ook in Nederland zouden doen.”

Nederlandse militairen die deelnemen aan operatie Resolute Suport beveiligen adviseurs in de omgeving van Mazar-e-Sharif (augustus 2017). (Foto: Defensie)
Nederlandse militairen die deelnemen aan operatie Resolute Suport beveiligen adviseurs in de omgeving van Mazar-e-Sharif (augustus 2017). (Foto: Defensie)

Ace Combat 7 vliegt uit de E3

Bandai Namco heeft een 'Director’s Cut'-versie vrijgegeven van Ace Combat 7: Skies Unknown. De trailer was eerder alleen te zien was in het E3- theater.

In dit zevende deel keren we terug naar het Strangereal-universum. Het is het jaar 2019 en de prinses van het koninkrijk Erusea, Rosa Cosette D'Elise, verklaart de oorlog aan de Osean Federation. Het koninkrijk valt meteen enkele belangrijke doelen aan, waaronder de International Space Elevator. De Osean Federation zet natuurlijk de tegenaanval in en wil onder andere de Space Elevator terug veroveren. Jij speelt Trigger, een piloot die in deze oorlogstijd zichzelf wil bewijzen in het luchtruim.

Ace Combat 7: Skies Unknown staat gepland voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Er is PlayStation VR-ondersteuning, maar niet voor de verhaalmodus niet te spelen. De game is al een tijdje uitgesteld, hopelijk om in elke modus VR-ondersteuning in te stoppen.

Tieners pakken zakkenrollers

Net als heel veel andere tienermeiden, zijn Sara en Iris (gefingeerde namen, red.)  vaak bezig met de camera op hun telefoon. Niet, zoals je zou verwachten, om talloze selfies te maken voor hun Instagramaccount. Nee, ze leggen stiekem zakkenrollers vast. Dankzij dit oplettende duo, kon de politie in nog geen jaar tijd bijna zeventig zakkenrollers aanhouden in het centrum van Rotterdam.

“We hebben regelmatig een heterdaadje”. Als je Sara en Iris tegenover je hebt, is het alsof er twee agenten aan het woord zijn. De meiden praten in termen die je bij de politie dagelijks hoort. Ze zijn het nog niet, agenten. Maar ze willen het wel worden. Daarom –en ook een beetje uit verveling – besloten ze een klein jaar geleden aan hun politieskills te gaan werken. In hun vrije uurtjes, probeerden ze tussen het winkelend publiek op Zuidplein zakkenrollers te herkennen. In vrijwel alle gevallen lukte dat. Zagen ze iemand die ze niet vertrouwden, dan volgden ze de persoon tot hij of zij toesloeg. Of dat probeerde.

Mode
Zakkenrollers lopen qua mode zeker drie jaar achter. Dat zeggen Sara en Iris. “De vrouwen dragen afgetrapte ballerina’s. De mannen oude sportschoenen.” De meiden herkennen zakkenrollers niet alleen aan hun uiterlijk, maar ook aan hun gedrag. “Ze steken een winkelstraat meerdere keren over en kijken vaak achterom.”

Ook potentiële slachtoffer pikken ze er zo uit. Veel oudere mensen, vaak van Aziatische afkomst. Maar ook jonge meiden, die met al hun aandacht bij hun telefoon of nieuw aan te schaffen outfit zijn.

Betrapt
Na hun ‘trainingstijd’ op Zuidplein, verplaatsen de agenten in spé zich richting Rotterdam centrum. Daar zijn ze nu zeker twee dagen per week actief. Wanneer de twee meiden iemand in het oog krijgen, splitsen ze zich op. Via hun telefoon houden ze contact met elkaar. Ze volgen de persoon tot aan de beveiligers van een winkel en melden zich daar. Waarna de beveiligers de verdachten –al dan niet met behulp van camerabeelden- staande houden en ze vervolgens overdragen aan de politie. “De zakkenrollers wanen zich compleet ongezien en snappen er niets van als ze worden betrapt”, zegt Sara. De twee meiden geven toe dat ze niet direct serieus werden genomen door de beveiligers. “Maar inmiddels kennen ze ons bijna allemaal.”

Dankzij Sara en Iris kon de politie in minder dan een jaar tijd bijna zeventig zakkenrollers aanhouden. Bang dat criminelen doorhebben wat ze doen, zijn de meiden niet. “Zo lang er mensen worden bestolen in het centrum van Rotterdam, weten ze niet van ons bestaan.” En hoewel ze naar eigen zeggen niet zo opvallend zijn, doen ze af en toe nog een beetje extra hun best om niet herkend te worden. Als een verdachte de metro instapt, houden we even afstand. In de tijd dat hij of zij in de metro zit, zetten wij een pet op of vlechten ons haar in.” Omdat de meiden de route van veel ‘bekende’ zakkenrollers kennen, weten ze ook waar deze weer uit de metro stappen. “En als we ons dan ook een beetje hebben vermomd, denken ze niet: hé, die meid heb ik net ook gezien.”

Droom
Toen politieagent Henri Appeldoorn lucht kreeg van de twee boevenvangers, zocht hij contact met ze. En sindsdien werken ze samen. Sara en Iris maken daar waar het kan foto’s en filmpjes van zakkenrollers en hun werkwijzen. De beelden sturen ze door naar Henri, die vervolgens zorgt dat ze in de briefing van de agenten worden getoond. “Onze droom is om bij de politie te werken en zelf een zakkenrollersteam op te richten.”

Er zijn te weinig vrouwelijke straatnamen

De Wilhelmina Kuttjesteeg? Nope! De laan der d-cups? Njet! De dommeblondjesdwarsstraat? Nein! De blowjobvoorjeverjaardagsingel? Ook al niet. Allemaal straatnamen die je niet zult tegenkomen en volgens feministen is dat natuurlijk allemaal de schuld van de wttemannenpatriarchie-regime waar ze onder gebukt gaan.

Want wat blijkt? Van de ruim 2000 straatnamen in Amsterdam is maar 12 procent vernoemd naar een vrouw. Dus klommen de tuinbroeken en pittige, korte kapsels van feministengroep De Bovengrondse vlug de barricades op om dit grove, kwetsende onrecht eens grondig onder de aandacht te brengen.

Zo zal de groep komende zomer een 'straatnamennacht' organiseren waarin ze gaan proberen zoveel mogelijk Amsterdamse straten een vrouwelijke naam te geven. 

De mannennamen zouden ervoor zorgen dat we met z'n allen subtiel maar sterk worden beïnvloed.

Nou, kom maar op stelletje FOK!feministen. Welke straatnamen schieten jullie zo even te binnen? Drop ze in de comments.

 

Bejaarden overvallen, politie zoekt getuigen

Een 83-jarige vrouw uit Losser werd in de nacht van 14 op 15 juni in haar slaap gestoord toen twee mannen haar woning aan de Oldenzaalsestraat waren binnengedrongen. Het tweetal zei op zoek te zijn naar geld en sieraden. De politie zoekt getuigen die het onderzoek verder kunnen helpen.

De bejaarde dame lag te slapen toen ze rond 04.30 uur wakker werd van geluiden in de woning. Hoewel de mannen het hele huis van de vrouw hebben doorzocht, zijn ze met lege handen vertrokken. Het duo heeft vertelde zelf tegen de vrouw waar ze naar op zoek waren. Ze spraken goed Nederlands en waren vermoedelijk tussen de 20 en 30 jaar oud. Omdat ze een capuchon over hun hoofd droegen, is er geen verder signalement bekend.

Zoetermeer
In Zoetermeer werd een 72-jarige vrouw donderdag 14 juni, omstreeks 16.00 uur, in haar woning aan de Heijermanshove door meerdere personen overvallen. Nadat er bij de voordeur was aangebeld drongen drie mannen haar woning binnen en doorzochten de woning. Vooralsnog lijkt er niets te zijn weggenomen. De mannen zijn daarna weer weggegaan. De bewoonster bleef ongedeerd. De recherche stelt een onderzoek in naar de overval. Dader 1 was lichtgetint, tussen de 20 en 30 jaar oud en droeg een grijze trui met capuchon, muts en sjaal. 

De andere twee daders waren circa 1.75 lang, tussen de 20 en 30 jaar oud en droegen beiden een trui met capuchon en sjaal.  Mensen die iets gehoord of gezien hebben wordt verzocht om contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of via 0800-7000 voor meld misdaad anoniem. 

Bejaarden overvallen, politie zoekt getuigen (Foto stockfoto politie.nl)
Bejaarden overvallen, politie zoekt getuigen (Foto stockfoto politie.nl)

Man aangehouden om dreigmail naar OM

Het arrestatieteam van de politie heeft op 13 juni rond 19.30 een 21-jarige Arnhemmer aangehouden aan de Grondelstraa in Arnhem. De man zou een dag eerder hebben gedreigd een aanslag te plegen op het Openbaar Ministerie en het gerechtsgebouw in Arnhem.

Politie en justitie nemen dit soort bedreigingen uiterst serieus en onderzoek leidde al snel naar de 21-jarige man. Vanwege de aard van de bedreiging werd het arrestatieteam ingezet voor zijn aanhouding. Verder onderzoek wees uit dat geen sprake was van daadwerkelijk gevaar. De verdachte wordt vandaag voorgeleid voor de verlenging van zijn voorarrest. 

Man aangehouden om dreigmail naar OM (Foto: Rechtspraak.nl)
Man aangehouden om dreigmail naar OM (Foto: Rechtspraak.nl)

Politie onderzoekt 'explosie' Vught

De recherche is een onderzoek begonnen naar een explosie die vrijdagochtend uur plaatsvond bij een woning aan de Sint Elisabethstraat in Vught. Even na 03:00 uur werd een harde knal gehoord in de buurt en bleek de voorruit van de woning eruit te liggen. De bewoner van het huis was op dat moment thuis, maar raakte niet gewond.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er vermoedelijke sprake is geweest van zwaar vuurwerk dat de schade heeft veroorzaakt. De recherche onderzoekt de achtergronden van de explosie en spreekt onder meer met de bewoner en met mensen uit de buurt. Iedereen die informatie heeft wordt opgeroepen om die te delen met het onderzoeksteam op 0900-8844.

Politie onderzoekt 'explosie' Vught (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie onderzoekt 'explosie' Vught (Foto: Stockfoto politie.nl)

Amerikanen doden Pakistaanse Taliban leider Fazlullah

Gisteravond heeft het Amerikaanse leger een droneaanval uitgevoerd in Pakistan. Het doelwit was de Pakistaanse Talibanleider Mullah Fazlullah. Zojuist werd bekend dat de meestgezochte persoon van Pakistan is omgekomen bij de aanval, evenals vier andere leiders van de militante beweging. Ook het Afghaanse ministerie van Defensie bevestigt de dood van de leider. De aanval werd uitgevoerd in de provincie Kunar. 

Mullah Fazlullah werd in november 2013 aangesteld als leider van de Pakistaanse tak van de Taliban. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dodelijke schietpartij in 2014 op een school waarbij 132 mensen omkwamen. Tevens was hij leider van de Pakistaanse groep die in 2012 het meisje Malala Yousafzai neerschoot. Zij kwam op voor de rechten voor vrouwen in het onderwijs en werd na de aanslag wereldberoemd. 

Voor informatie die naar de Talibanleider zou leiden werd een prijs van vijf miljoen dollar op het hoofd van Fazlullah gezet. Het lijkt er nu op dat iemand die prijs mag ophalen. 


Man zwaar gewond na bizar eenzijdig ongeval

Op vrijdagmorgen raakte een 45-jarige man uit Hoofddorp ernstig gewond bij een eenzijdig verkeersongeval op de A5 onder Lijnden. Omstreeks 04:35 uur kreeg de politie melding van het ongeval. Een voorbijganger had een auto achter de vangrail zien liggen. Ter plaatse trof de politie de totaal vernielde auto. In het wrak zat het slachtoffer bekneld. De brandweer kon de man uit de auto krijgen. Hij bleek ernstig letsel te hebben opgelopen aan hoofd en benen en werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

De man reed in zijn auto over de A5, waar hij door onbekende oorzaak in de berm terecht gekomen was en daardoor in botsing kwam met de vangrail. Nadat hij tegen een paal was gebotst kwam de auto op zijn kop in de berm achter de vangrail terecht. Het is onduidelijk hoe laat het ongeval heeft plaatsgevonden. De man was om 02:30 uur vanaf zijn werk weggereden. 

Politiestrandposten weer in gebruik genomen

In Kijkduin en Scheveningen werken agenten ook de komende zomer op drukke en mooie stranddagen vanuit twee tijdelijke politieposten. De twee posten dienen als uitvalsbasis voor agenten van het zogenoemde Team Toezicht Kust van de politie-eenheid Den Haag.

De twee tijdelijke politieposten zijn afgelopen week opgebouwd. Agenten van het Team Toezicht Kust gebruiken deze posten met name op mooie stranddagen, als het extra druk is op het strand en er dus meer toezicht nodig is. In juni is dat alleen nog op drukke dagen in de weekenden, in juli en augustus op iedere dag dat extra toezicht nodig is.

Extra politiemensen
Net als in de afgelopen jaren kunnen de kustgemeenten in het werkgebied van de politie-eenheid Den Haag komende zomer weer rekenen op de komst van extra politiemensen. Zij richten zich op het handhaven van de openbare orde en het toezicht houden op de veiligheid van inwoners en bezoekers. Hiervoor hebben de agenten de beschikking over strandjeeps. De reddingsbrigade verricht de reddingstaak in zee. In Den Haag krijgen zij hierbij vanaf deze zomer ondersteuning van speciaal hiervoor opgeleide brandweermensen.

Politietaak ongewijzigd
De politietaak in de kustgebieden is ongewijzigd. Wel vinden enkele veranderingen plaats in de manier waarop de politie werkt. In tegenstelling tot wat eerder is gemeld, werken de agenten aan de kust bij hoge temperatuur wel in een aangepast uniform. Een belangrijke verandering is dat bij de inzet van politiemensen meer wordt gekeken naar de momenten waarop behoefte is aan extra toezicht op het strand. Is het druk op het strand, dan worden extra politiemensen ingezet. Is het slecht weer en blijven bezoekers weg, dan juist minder.

Politiestrandposten weer in gebruik genomen (Foto: Politie.nl)
Politiestrandposten weer in gebruik genomen (Foto: Politie.nl)

Politie favoriete non-profit werkgever onder hoogopgeleiden

Voor het vierde jaar op rij is de politie dé favoriete non-profitwerkgever van hoogopgeleiden. Dit bleek donderdag 14 juni bij de presentatie van het Intermediair Imago Onderzoek 2018. In de overall ranking staat de politie op plaats zes, een plek hoger dan in 2017.

Politie favoriet bij hoogopgeleiden
"Al met al een mooi compliment", zegt plaatsvervangend directeur Human Rescource Management Monique van der Knaap die de prijs in ontvangst nam. "Intermediair vraagt een onafhankelijk panel van vierduizend hoogopgeleiden om per categorie aan te geven wie hun favoriete werkgever is. In de non-profitsector werd dat de politie. Hieruit blijkt dat werkzoekenden een positieve indruk hebben van onze organisatie. Dat helpt ons de komende tijd om nieuw talent aan te trekken voor de verschillende vakgebieden binnen ons korps."

Een goed imago is goed voor de werving, weet Van der Knaap, die terdege beseft dat het weinig zegt over hoe politiemedewerkers het werkgeverschap ervaren. "Toch is er een omslag merkbaar. Voor 2014 kwam de politie niet in de top tien en nu zijn we voor de non-profitsector al vier jaar op rij de favoriete werkgever."

Keuze
Het belang van favoriet zijn, moet je niet onderschatten, vindt Van der Knaap. "Voor hoogopgeleiden moet je concurreren met andere organisaties en bedrijven, die vaak meer salaris kunnen bieden. Zo’n beoordeling als favoriete werkgever helpt bij de keuze voor welk bedrijf je wilt werken."

Top 10
In de categorie Top 10 Favoriete Werkgevers 2018 neemt de politie inmiddels de zesde plek in. Een verbetering ten opzichte van 2017 toen de politie overall op de zevende plek eindigde. De favoriete werkgever overall is de Rabobank. De volledige ranking staat op de website van Intermediair.

Politie favoriete non-profit werkgever onder hoogopgeleiden (Foto: Politie.nl)
Politie favoriete non-profit werkgever onder hoogopgeleiden (Foto: Politie.nl)

Politie vindt 250.000 euro in hennepkwekerij

In een schuur bij een huis aan het Molenheike in Helvoirt (Noord-Brabant, red.) werd dinsdagmiddag een flinke hennepkwekerij ontdekt. Agenten deden na een inval uitgebreid onderzoek op het adres en stuitten op een enorme hoeveelheid geld en sieraden.

Eerder kwam er bij de politie informatie binnen dat zich op het adres mogelijk een hennepkwekerij zou bevinden. Ook zou er veel geld aanwezig zijn. Verder onderzoek leidde dinsdag tot een inval, waarbij inderdaad een hennepkwekerij met zo’n 500 planten werd gevonden. Drie bewoners werden opgepakt. Het gaat om twee mannen en een vrouw.

Specialisten
Bij de inval werden tal van specialisten ingeschakeld, onder meer op financieel gebied. Ook experts van de Landelijke Eenheid waren vertegenwoordigd. Met speciaal daarvoor getrainde honden werd gezocht naar drugs en geld. In een kluis werd meer dan 250.000 euro aan contact geld gevonden. Verder vonden agenten op het adres een flinke hoeveelheid sieraden met een aanzienlijke waarde. Het geld, de drugs en de sieraden zijn allemaal in beslag genomen, net als drie luxe personenauto’s.

Verder onderzoek
Er wordt verder onderzoek gedaan naar de achtergronden van de zaak. Een man en de vrouw zitten nog vast en worden verhoord. De andere verdachte is weer op vrij voeten, maar nog wel verdachte. Nieuwe arrestaties worden niet uitgesloten.

Politie vindt 250.000 euro in hennepkwekerij (Foto: Politie.nl)
Politie vindt 250.000 euro in hennepkwekerij (Foto: Politie.nl)

Defensie test materieel op cyberweerbaarheid

De digitale weerbaarheid van 4 grote wapensystemen testen. Om dat te doen sloegen cyberreservisten en beroepsmilitairen de handen ineen. Gisteren gaven ze, tijdens de 3e editie van het Industriediner Cybersecurity, een demonstratie in Den Haag. Die was voor Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer, Ineke Dezentjé Hamming van werkgeversorganisatie FME en partners uit de veiligheidsindustrie.

Het gezelschap was getuige van hoe een militair voertuig wordt beoordeeld op cyberkwetsbaarheid. Vervolgens probeerden de reservisten en hun beroepscollega’s het te hacken. Een zwaar gepantserd Boxer-wielvoertuig fungeerde als ‘slachtoffer’. Eerder deze week was al geprobeerd het voertuig digitaal te infiltreren en het hele systeem te ‘ownen’, zoals dat in goed hackersjargon heet.

Het blootstellen van eventuele tekortkomingen was precies het doel van de actie. Soms zijn ze gemakkelijk zelf te verhelpen, maar in andere gevallen worden ze doorgegeven aan de producent. Die kan de zwaktes dan verhelpen tijdens de midlife-update.

Het statige Lange Voorhout in Den Haag vormde het toneel voor de vertoning tijdens het Industriediner Cybersecurity. Dat is bedoeld om de samenwerking met de industrie verder te intensiveren. Volgens Bauer is dat van groot belang. “We maken onze Nederlandse Krijgsmacht sterker door gebruik te maken van de kennis en ervaring van de industrie. Alleen zo kunnen we zorgen voor een Krijgsmacht die klaar is voor de toekomst. Maar ook de industrie profiteert van de kennis die Defensie deelt.”

Future Force Conference 2015
De samenwerking met de industrie komt voort uit de Future Force Conference 2015. Die is destijds georganiseerd op initiatief van toenmalig Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Tijdens de conferentie zocht Defensie samen met partners uit het veiligheidsdomein naar dreigingen in de toekomst. Het evenement leidde tot warme banden. Defensie maakt nog dagelijks gebruik van kennis buiten de organisatie.

Commandant der Strijdkrachten en Ineke Dezentjé Hamming voor Boxer-wielvoertuig (Foto: Defensie.nl)
Commandant der Strijdkrachten en Ineke Dezentjé Hamming voor Boxer-wielvoertuig (Foto: Defensie.nl)

Geen vervolging voor verspreiden nepbrieven

Twee studenten van 23 en 24 jaar, afkomstig uit Barneveld en Ede, die in maart zijn aangehouden voor het verspreiden van nepbrieven, worden niet strafrechtelijk vervolgd omdat er onvoldoende bewijs is dat zij een strafbaar feit hebben gepleegd.

De studenten hebben de brieven verspreid, zogenaamd uit naam van de gemeente Rotterdam. Zij hebben op deze manier invulling willen geven aan een schoolopdracht.

In de brief werd opgeroepen om op de site stemdrempel.nl een verkiezingsenquête in te vullen. Wie de vragenlijst had ingevuld, kreeg een scherm te zien waarop stond dat de invuller niet mocht stemmen omdat deze over te weinig voorkennis zou beschikken. Bovendien verschenen pop-up schermen met aanbiedingen om programma’s te downloaden. Ten onrechte werd de indruk gewekt dat dit door de gemeente Rotterdam was georganiseerd.

Het OM heeft besloten om de twee studenten niet verder te vervolgen en de zaak te seponeren. Ze hebben namelijk aangegeven dat zij niet de intentie hadden dat de ontvangers de brief zouden beschouwen als een brief van de gemeente Rotterdam. Dat bleek uit het feit dat zij het logo op bepaalde punten hadden aangepast. Verder hebben de studenten, direct nadat duidelijk werd dat de actie invloed kon hebben op het stemgedrag bij de verkiezingen, diezelfde dag excuusbrieven bezorgd en een rectificatie op hun website geplaatst.

De studenten geven aan dat zij veel hebben geleerd van het incident en geven presentaties aan mede scholieren over de onwenselijke gevolgen van de wijze waarop zij uitvoering hadden gegeven aan hun schoolopdracht.

De officier van justitie heeft een stevig gesprek gevoerd met beide studenten en de school. De school heeft inmiddels de schoolopdracht aangepast zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.

WK voetbal - voorbeschouwing groep B

In groep B de regerend Europees kampioen Portugal en voormalig wereldkampioen Spanje. Daarnaast Marokko, dat vanwege diverse spelers met banden met Nederland zeker ook interessant is om te volgen. Tot slot Iran met AZ-speler Alireza Jahanbakhsh in de selectie.

Portugal
Portugal toonde in de EK-finale over bewonderenswaardig veel defensieve discipline en opmerkelijke veerkracht te beschikken toen aanvoerder Cristiano Ronaldo uitviel met een blessure. Toch blijven de Portugezen ernstig afhankelijk van de superster van Real Madrid.

Hij maakte 15 van de 32 doelpunten in de WK-kwalificatiereeks waarin Zwitserland op de slotdag werd gepasseerd door een rechtstreeks duel te winnen. In een poule met Spanje lijkt een tweede plaats het hoogst haalbare, maar de Seleção hebben twee jaar geleden in Frankrijk al aangetoond voor een verrassing te zorgen en met een volledig fitte Ronaldo is alles mogelijk.

Huidige FIFA Ranking: 4
Eerdere WK-deelnames: 6 - 1966, 1986, 2002, 2006, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Derde plek - 1966
Groepswedstrijden: 15 juni vs Spanje, 20 juni vs Marokko, 25 juni vs Iran
Aanvoerder: Cristiano Ronaldo
Sterspeler: Cristiano Ronaldo

Spanje
Spanje zal teleurgesteld zijn over het laatste EK en WK, maar ze treden in Rusland wederom aan als een van de grote favorieten. La Roja heeft nog niet verloren onder nieuwe maar inmiddels ontslagen coach Julen Lopetegui. De verdediging speelt welhaast foutloos en keeper David de Gea is al tijden in topvorm.

Zoals altijd kan Spanje ook weer rekenen op een hele rits aan goede middenvelders, waarbij Isco misschien wel de meest creatieve is. Voorin zijn er wat twijfels over de spitspositie, want Diego costa heeft moeite met de discipline en Aspas en Rodrigo hebben weinig internationale ervaring. Toch bewees de recente 6-1 tegen Argentinië dat de Spanjaarden zich ook offensief weinig zorgen hoeven te maken.

Huidige FIFA Ranking: 8
Eerdere WK-deelnames: 14 - 1934, 1950, 1962, 1966, 1978, 1982, 1986, 1990,
1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Winnaar - 2010
Groepswedstrijden: 15 juni vs Portugal, 20 juni vs Iran, 25 juni vs Marokko
Aanvoerder: Sergio Ramos
Sterspeler: Sergio Ramos

Marokko
Na twintig jaar afwezigheid maakt Marokko een vurig gewenste rentree op het grootste internationale podium. De tegenstand in Rusland mag angstaanjagend sterk zijn, maar de Leeuwen van de Atlas weten dat ze kunnen rekenen op een uitstekend georganiseerde verdediging. Bijeen gehouden door Medhi Benatia kreeg de ploeg niet één tegengoal in een kwalificatiepoule met Gabon, Mali en Ivoorkust.

Voorin heeft Ayoub El Kaabi zich laten zien als potentiële ster door tien goals te maken in zijn eerste acht interlands. Toch gaat veel afhangen van Hakim Ziyech. De Ajacied kan er met zijn creativiteit op het middenveld voor zorgen dat de laatste 16 worden bereikt.

Huidige FIFA Ranking: 42
Eerdere WK-deelnames: 4 - 1970, 1986, 1994, 1998
Beste WK-resultaat: Laatste 16 - 1986
Groepswedstrijden: 15 juni vs Iran, 20 juni vs Portugal, 25 juni vs Spanje
Aanvoerder: Medhi Benatia
Sterspeler: Hakim Ziyech

Iran
Iran was het eerste Aziatische team dat zich verzekerd wist van WK-deelname. Het succes was te danken aan de sterke verdediging. Inderdaad, ook dit land in poule B staat bekend om de ijzersterke discipline. Coach Carlos Queiroz heeft er een solide basis ingeslepen waarmee Iran in de eerste negen kwalificatieduels niet één tegentreffer hoefde te incasseren.

Tegen Syrië vlogen er wel twee in, maar die 2-2 was wat Iran betreft enkel voor de statistieken. Ook aanvallend zit het wel snor. Sardar Azmoun en Mehdi Taremi scoorden samen negentien keer in de kwalificaties en onze 'eigen' Alireza Jahanbakhsh kende een fantastisch seizoen in de Eredivisie. De ploeg moet hopen op een goede start tegen Marokko.

Huidige FIFA Ranking: 36
Eerdere WK-deelnames: 4 - 1978, 1998, 2006, 2014
Beste WK-resultaat: Groepsfase
Groepswedstrijden: 15 juni vs Marokko, 20 juni vs Spanje, 25 juni vs Portugal
Aanvoerder: Ashkan Dejagah
Sterspeler: Sardar Azmoun

Verwarde man zorgt voor chaos op A1

Een 45-jarige man uit Nijkerkerveen zorgde vanochtend voor chaos op de A1 bij Voorst. Al slingerend maakte hij gebruik van alle rijstroken van de A1 en raakte daarbij meerdere malen aan beide zijden de vangrail.

Het overige verkeer werd door de capriolen van de man flink afgeremd, waardoor er file ontstond. De man nam vervolgens de afslag naar een tankstation, waar hij uit zijn auto sprong en luid schreeuwend het tankstation binnenrende. Toen agenten bij het tankstation kwamen, bleek dat de man nog werd gezocht voor een diefstal in Deventer. Om aan zijn aanhouding te ontkomen, stak hij de A1 over, maar werd hij in de middenberm alsnog aangehouden.

Diverse media melden dat de verdachte een verwarde man is, echter de oorzaak van het rijgedrag van de man wordt nog onderzocht.

Ouderen steeds minder eenzaam

De Individuele kans op eenzaamheid van ouderen neemt af, maar het aantal eenzame ouderen stijgt. Dit blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) door Cretien van Campen, Frieke Vonk, Theo van Tilburg (Vrije Universiteit Amsterdam). Dit onderzoek combineert drie deelstudies van een panel van 5.000 ouderen, 2.300 zelfstandig wonende Wmo-melders en 950 verpleeghuisbewoners.

Eenzaamheid van ouderen neemt af
In de periode van 1996 tot 2016 daalde de gemiddelde eenzaamheid van mensen van 55 jaar en ouder met 0,2 tot 0,8 punten op een schaal van 0 tot 11. Dat komt onder meer omdat ouderen vaker een partner hebben, een groter en diverser netwerk en een groter gevoel van regie over het leven in vergelijking met twintig jaar geleden. Tegelijkertijd groeit de oudere bevolking en daarom zijn er in 2016 meer ouderen eenzaam dan in 1996.

Eenzaamheid van ouderen neemt toe met leeftijd
Dat veel ouderen eenzamer worden is te verklaren door verliezen in deze levensfase. Verlies van sociale relaties verhoogt de kans op eenzaamheid. Partnerverlies, een kleiner en minder gevarieerd netwerk, en verlies van het dagelijks netwerkcontact zijn veelvoorkomende veranderingen. Ook is er verlies van ervaren regie over het leven en is men vaker afhankelijk van professionele zorg en ondersteuning. Gezondheidsverlies en verlies van inkomen spelen een beperkte rol bij de toename van eenzaamheid.

Kwetsbare 85-plussers in verpleeghuizen minder eenzaam
85-plussers met ernstige gezondheidsproblemen zijn na verhuizing naar een verpleeghuis minder eenzaam dan toen zij nog zelfstandig woonden. Ongeveer vijf van de tien ondervraagde bewoners in verpleeghuizen voelt zich eenzaam, waarvan één bewoner sterk eenzaam en vier bewoners matig eenzaam. De eenzaamheid onder de 85-plussers in verpleeghuizen is lager (10% versus 22% sterk eenzaam) dan onder de jongere bewoners (55 – 74 jaar) van een verpleeghuis. De eenzaamheid onder de verpleeghuisbewoners van 85 jaar en ouder is ook lager (10% versus 14% sterk eenzaam) dan onder hun leeftijdsgenoten die zelfstandig wonen.

Zelfstandige wonende Wmo-melders zijn eenzamer
Ruim de helft van de Wmo-melders van 18 jaar en ouder voelt zich eenzaam. Bijna een op de vijf voelt zich sterk eenzaam. Dat aantal is hoger dan in de algemene bevolking van 18 jaar en ouder. Wmo-melders zijn vaker eenzaam wanneer ze alleen wonen, verslechterde of wisselende fysieke en psychosociale gezondheidsproblemen hebben. Wmo-melders zijn minder eenzaam naarmate ze mogelijkheden hebben om contacten te onderhouden, meer contact met familie, vrienden, buren en/of clubleden hebben, veerkrachtiger en zelfredzamer zijn en meer meedoen aan sociale activiteiten. Ook de aanwezigheid van een mantelzorger en ontvangen van een maatwerkvoorziening vanuit de Wmo verlaagt de kans op eenzaamheid.

Deel kwetsbare eenzamen toch gelukkig
Zowel bij zelfstandig wonende Wmo-melders als bij bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen betekent eenzaamheid niet vanzelfsprekend dat men zich ook ongelukkig voelt. Slechts 2% tot 4% van deze groep voelt zich sterk eenzaam en zeer ongelukkig. De eenzaam ongelukkigen onderscheiden zich door een slechtere gezondheid, zowel onder Wmo-melders als onder verpleeghuisbewoners. Ongeveer de helft van de verpleeghuisbewoners en van de Wmo-melders voelt zich overigens niet eenzaam en wel gelukkig.

Eenzaamheid kent niet één oorzaak
Eenzaamheid heeft meerdere oorzaken, die elkaar kunnen versterken of afzwakken. Deze studie toont dat mensen bij wie de risicofactoren, zoals partnerverlies en minder ervaren regie toenemen (en de bescherming afneemt), vatbaarder zijn voor eenzaamheid. Eenzaamheid is een ervaren verschil tussen wens en werkelijkheid ten aanzien van sociale relaties, die geleidelijk sterker en langduriger kan worden. Het is dus van belang om eerst na te gaan wat de wensen zijn van mensen, voordat men een oplossing of aanpak bedenkt.

Over het onderzoek
Het SCP heeft op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Coalitie Erbij dit onderzoek uitgevoerd. Theo van Tilburg van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft aan dit rapport meegewerkt.

Ouderen steeds minder eenzaam (Foto: pxhere)
Ouderen steeds minder eenzaam (Foto ter illustratie: pxhere)

3 arrestaties om terrorismefinanciering

De FIOD heeft afgelopen dinsdag drie verdachten van terrorismefinanciering aangehouden. Het gaat om twee broers van 35 en 36 jaar oud uit Utrecht en een 40-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn. De twee broers zullen vandaag voorgeleid worden aan de rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam.

Broers
De twee broers hebben twee andere broers die vermoedelijk zijn uitgereisd om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS in Irak en Syrië. De aangehouden vrouw is de voormalig partner van een vijfde broer, die ook was uitgereisd maar in december 2016 is teruggekeerd. De teruggekeerde broer is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeldvoor deelname aan een organisatie die als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven heeft. Hij zit inmiddels vast.

Het vermoeden is dat de drie verdachten vanuit Nederland geld hebben gezonden aan hun broers, dan wel aan haar voormalige partner, terwijl die op de nationale sanctielijst terrorisme stonden. Het gaat in totaal om enkele duizenden euro’s. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van meldingen van ongebruikelijke transacties door de FIU. De FIOD doorzocht de drie woningen van de verdachten in Utrecht en Alphen aan de Rijn. Er is administratie in beslag genomen en in de woning van één van de twee broers is een vuurwapen met munitie aangetroffen.

Tientallen onderzoeken naar financiering uitreizigers
De FIOD doet onder leiding van het Functioneel Parket, behalve dit onderzoek, diverse onderzoeken naar financiering van uitreizigers. Deze onderzoeken zijn onder andere gestart naar aanleiding van FIU-meldingen. Er zijn tot op heden tientallen personen als verdachte aangemerkt. Zij maakten allen in de periode van 2013 tot en met 2017 geldbedragen over naar familie of vrienden die uitgereisd zijn. Door geld over te maken naar uitreizigers kan je de gewelddadige Jihad mede financieren en dat is strafbaar gesteld. De bedragen variëren van 100 euro tot 17.000 euro. Ze worden verdacht van terrorismefinanciering.

Aanpak terrorisme financiering
De Nederlandse overheid wil met een brede integrale aanpak terrorisme voorkomen en bestrijden. Als onderdeel van die aanpak wordt terrorismefinanciering bestreden door de overheid. Ook al neem je zelf niet deel aan gewapende strijd, dat maakt niet dat je schone handen hebt. Mensen die geld overmaken naar uitreizigers, aanvaarden bewust de aanmerkelijke kans dat de verstrekte gelden worden aangewend voor het plegen van terroristische daden. Door het financieel ondersteunen van gewelddadige jihadstrijders worden zij in staat gesteld om hun strijd verder te voeren. Dat is ernstig, daarom wordt dit aangepakt.

3 arrestaties om terrorismefinanciering (Foto: Rechtbank Rotterdam)
3 arrestaties om terrorismefinanciering (Foto: Rechtbank Rotterdam)

Delfts Hyperloop-team op topsnelheid

Dinsdag 19 juni presenteert het studententeam Delft Hyperloop II hun futuristische voertuig in de aula van de Technische Universiteit Delft. De Hyperloop Pod ATLAS 01 wordt voor het eerst getoond aan het Nederlandse publiek. De Hyperloop Pod Competitie 2018 vindt plaats op 22 juli. Organisator is Elon Musk’s ruimtevaartbedrijf SpaceX. In de nieuwe wedstrijd draait het maar om één ding: de topsnelheid die de teams weten te halen op het 1,2 km lange testtraject in Hawthorne, Californië. Dit traject bestaat uit een buis met zeer lage luchtdruk, waar de zogeheten pods doorheen suizen. Uiteindelijk moeten snelheden mogelijk zijn van rond de 1200 km/u. Concreet: van Amsterdam naar Parijs in een half uur.

"Snelheid boven alles"
Sinds september 2017 hebben de 37 studenten van het Delftse studententeam hard gewerkt aan het optimaliseren op snelheid van de Delftse hyperlooppod. Dit ontwerp won begin 2017 de hoofdprijs op de allereerste SpaceX Pod Competitie. Toch waren de Delftenaren niet de allersnelste; ze scoorden met name goed op veiligheid, efficiëntie en schaalbaarheid.

Juist om de snelheid te verbeteren heeft het huidige team zich gericht op de launcher. Dat is een kleinere pod onder de passagierscapsule die de ATLAS 01 op gang brengt met een elektromotor en afremt door de baan vast te grijpen. De Delftse pod heeft onder meer een superlichte constructie en maakt innovatief gebruik van permanente magneten om boven de baan te zweven. Teamcaptain Edouard Schneiders is vastbesloten om met zijn team het huidige record op de testbaan van 355 km/u te verbreken.

Delfts Hyperloop-team op topsnelheid (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Delfts Hyperloop-team op topsnelheid (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

MLB: Bogaerts slaat Red Sox naar winst, Giants na 16 innings langs Marlins

De honkballers van de Boston Red Sox hebben donderdagavond op bezoek bij de Seattle Mariners een nipte zege geboekt. In de zesde inning tekende Xander Bogaerts met een homerun voor 1-2 en dat bleek ook de eindstand in Seattle.

In Miami hadden de Marlins het bijzonder moeilijk met de San Francisco Giants. Te moeilijk, zo bleek uiteindelijk. Een opofferingsslag van Lewis Brinson bracht de Marlins in de negende inning met 3-3 nog langszij, daarna ging men de verlenging in. Pas na een kleine vijf uur werd het duel beslist: in de zestiende inning sloeg Pablo Sandoval namens de Giants twee teamgenoten over de thuisplaat, waarna Gorkys Hernandez voor de 3-6 eindstand zorgde.

Uitslagen MLB donderdag
Miami Marlins - San Francisco Giants 3-6 (7 extra innings)
Philadelphia Phillies - Colorado Rockies 9-3
Detroit Tigers - Minnesota Twins 3-1
Chicago White Sox - Cleveland Indians 2-5
Oakland Athletics - Houston Astros 3-7
New York Yankees - Tampa Bay Rays 4-3
Atlanta Braves - San Diego Padres 4-2
Arizona Diamondbacks - New York Mets 6-3
Seattle Mariners - Boston Red Sox 1-2

Bogaerts was lekker op dreef (Bron: YouTube)

Man belt politie vanwege slechte meth

In Florida is een man gearresteerd nadat hij met zijn domme kop de politie had gebeld. Hij had namelijk wat meth gekocht, maar na het roken ervan had hij een gewelddadige uitbarsting gehad. Hij vermoedde dan ook dat hem de verkeerde - illegale - drug was verkocht en hij wilde een aanklacht indienen tegen zijn dealer.

Behulpzaam als de politie - to protect and to serve - is, bood de agent aan de telefoon de man aan de drugs op het bureau te komen testen. Hiermee ging de arme man uiteraard akkoord en even later wandelde hij het bureau binnen met een zakje drugs. Na een korte test bleek het inderdaad te gaan om methamfetamine.

Gelukkig voor de man was hij door zijn dealer dus niet opgelicht. Minder fortuinlijk was het feit dat de politie de 49-jarige man ter plekke arresteerde.

In Ohio heeft de politie overigens onlangs nog een facebookpost geplaatst waarin ze melden dat er meth in omloop was dat besmet was met het Zika virus en daarbij het aanbod de drugs gratis te testen. Dat leverde diverse arrestaties op.

Betrapt!
Betrapt!

'Vooral enge witte niet-linkse mannen als wethouder'

O jee, onrecht! Discriminatie! Patriarchische vrouwenhaat! Het AD heeft de oliebollentest aan de kant gezet en vervangen door een meer 'social justice' onderzoek, want heeft jouw gemeente wel een vrouwelijke wethouder?! Vast niet! Driekwart van de wethouders is namelijk géén vrouw. En dat niet alleen; wethouders zijn ook nog eens steeds vaker 'niet links' *ril*

Met de keihandige tool van het AD kun je zelf checken of jouw gemeente wel politiek correct genoeg is.

Wanneer de tool wordt vrijgegeven om te zien of er wel genoeg vrouwen in de bouw, als stratenmaker, als vuilophaler of op boorplatformen werken is niet bekend.

O ja, het gaat ook nog eens supervaak om 'witte' (hun woorden, niet de onze) mannen. En als er IETS fout is in Nederland zijn het wel enge, smerige, witte mannen.

Zelf kijken? Op de site van het AD  (trigger warning!) kun je zelf testen.

Boze wittemannentest
Boze wittemannentest

(sommige) Moslims vieren Suikerfeest

Veel moslims vieren vanaf vandaag drie dagen lang het Suikerfeest, het einde van de vastenmaand ramadan. Scholen en werkgevers geven hiervoor tegenwoordig vaak een vrije dag.

Een gemiddelde dag voor moslims begint met een moskeebezoek, waarna ze de rest van de dag met hun familie doorbrengen, omringd door cadeautjes en (vaak zoete) lekkernijen. Armen hoeven niet zonder te zitten, want rijkeren zijn verplicht deze onder hun hoede te nemen.

Sommige moslims vieren het suikerfeest pas een dag later, vanwege een andere rekenmethode.

Happy suikerfeest! (foto: pxhere.com)
Happy suikerfeest! (foto: pxhere.com)

Kerkhove naar halve finales dubbelspel Rosmalen

Tennisster Lesley Kerkhove staat op het WTA-toernooi van Rosmalen in de halve finales van het dubbelspel. Samen met de Wit-Russische Lidziya Marozava was Kerkhove in de kwartfinales te sterk voor Rika Fujiwara uit Japan en de Chinese Zhang Shuai.

Kerkhove en Marozava nemen het in de halve eindstrijd op tegen de winnaars van het duel tussen Elise Mertens/Demi Schuurs en Veronika Kudermetova/Aryna Sabalenka. Kiki Bertens staat met Kirsten Flipkens ook al in de halve finales en speelt tegen Xenia Knoll en Anna Smith.

Nummer één Mannarino uitgeschakeld in Rosmalen

Het ATP-toernooi van Rosmalen moet het in de kwartfinales doen zonder Adrian Mannarino. De als eerste geplaatste Fransman, 25e op de wereldranglijst, verloor van landgenoot Jeremy Chardy (ATP-72): 6-4, 6-4.

Een andere Fransman, de als tweede geplaatste Richard Gasquet, had het niet zo moeilijk. De Rus Evgeny Donskoy werd met 6-2, 6-2 simpel opzij geschoven. De jonge Griek Stefanos Tsitsipas (5) was Malek Jaziri uit Tunesië met 4-6, 7-6 (6), 6-2 de baas, terwijl Mackenzie McDonald uit de VS zich via de Australische qualifier Alex Bolt voor de kwartfinales plaatste: 6-4, 7-5.

860 Squadron viert 75e verjaardag

860 Squadron bestaat vandaag 75 jaar. Het squadron is inmiddels het operationele NH90-squadron van het Defensie Helikopter Commando. Op 15 juni 1943 legde een stel Nederlanders op het Schotse vliegveld Donibristle de basis voor vliegtuigsquadron 860. Die moest het hoofd bieden aan de Duitse U-boot dreiging op de Atlantische Oceaan.

De crews vlogen met de Fairey Swordfish-vliegtuigen vanaf zogenoemde Merchant Aircraft Carriers, omgebouwde vrachtschepen met een vliegdek van ongeveer 150 bij 15-20 meter. Nederland deed met 2 Shell-tankers mee: de Gadila en Macoma, goed voor elk 4 Swordfish vliegtuigen.

Zware ontberingen
De Swordfish kon zonder katapult vanaf het korte, smalle dek starten en landen. Dit dankzij de lage start- en landingssnelheid. Naast een torpedo, raketten of 4 250 ponds bommen was de Swordfish uitgerust met een naar achteren gerichte Vickers-staartmitrailleur. Een naar voren gerichte Browning-mitrailleur kon door het propellerveld schieten. De 3 bemanningsleden, vlieger, waarnemer, telegrafist/schutter, zaten in een open cockpit. Hierdoor stonden zij, ondanks beschermende kleding, ’s winters aan zware ontberingen bloot. Aan het einde van de oorlog hadden de mannen van 860-squadron 36 konvooien over de Atlantische Oceaan geëscorteerd. Er ging geen enkel schip verloren.

Focus hetzelfde
Tegenwoordig opereert het 860 squadron met de NH90-maritieme gevechtshelikopter. De focus ligt nog steeds op oppervlakte oorlogsvoering en onderzeebootbestrijding. Hiervoor heeft de toestel moderne sensoren als radar, sonar, sonarboeien en een forward looking infra red-kijker. Daarnaast heeft de heli wapens tegen onderzeeboten en oppervlaktedoelen.

Afgelopen jaar is 860 squadron succesvol ingezet tijdens onderzeebootbestrijdingsoefeningen en antidrugsoperaties in het Caribisch gebied. Ook verleenden ze noodhulp aan St Maarten en Dominica na de orkanen Irma en Maria. Op dit moment heeft het 860 squadron een boordhelikopter aan boord van Zr.Ms. Holland in het Caribisch Gebied en aan boord van Zr.Ms. Van Speijk voor de oefening Dynamic Mongoose. 2 eenheden staan op het punt om aan boord te gaan van Zr.Ms. De Ruyter (SNMG) en Zr.Ms. Friesland (stationsschip Caribisch Gebied).

Vanwege de vele eenheden in het buitenland, wordt de verjaardag pas op 20 september gevierd.

860 Squadron viert 75e verjaardag (Foto: Defensie.nl)
860 Squadron viert 75e verjaardag (Foto: Defensie.nl)


Man opgepakt na bommelding

De politie is donderdagavond druk bezig geweest in en om het station van ‘s-Hertogenbosch na een bommelding. Even na 19.30 uur werd gemeld dat een onbekende man in een trein had gezegd dat hij een bom bij zich had. Zijn tas zou mogelijk in de trein zijn achtergebleven terwijl de man ervandoor was gegaan. Voor de politie reden om direct groot om te schalen en het station te ontruimen. Gezien de aard van de melding werd geen enkel risico genomen. Zo kwam een arrestatieteam ter plaatse om in en om de trein de situatie te bekijken.

Man gezien
In de omgeving werd even later een man gezien met een tas. Hij voldeed aan het signalement van de verdachte en werd daarop tegen 21.00 uur aangehouden. Zijn tas bleek overigens leeg. De verdachte is overgebracht naar het bureau en wordt daar verhoord. Het gaat om een 38-jarige man uit Den Haag. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de achtergronden van de man en naar zijn precieze bedoelingen. Onderzoek in de trein leverde geen bijzonderheden op. Kort na de arrestatie werd het station weer vrijgegeven voor de reizigers.

Iets meegekregen?
De politie komt graag in contact met iedereen die de man in de trein heeft gezien of hem heeft horen roepen in de trein. Mogelijk hebben zij interessante informatie die voor het onderzoek naar de achtergrond van belang kan zijn. Alle informatie is welkom via 0900-8844.

Man opgepakt na bommelding (Foto: Stockfoto politie.nl)
Man opgepakt na bommelding (Foto: Stockfoto politie.nl)

Man gewond bij schietincident

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een schietincident in een woning aan de Van Speyckstraat in Venlo op donderdagavond. Een 32-jarige man uit Venlo is daarbij gewond geraakt en belde vrijdagmorgen rond 01:30 uur met de politie. Hij was aanspreekbaar en is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht voor behandeling.

De politie doet onderzoek in en rond de woning en verzamelt informatie over de aanleiding en toedracht. Daarnaast is zij op zoek naar de schutter. Voor het onderzoek wil de politie graag in contact komen met mensen die camerabeelden of meer informatie hebben. Zij kunnen dit doorgeven via telefoonnummer 0900-8844 of via het tipformulier op politie.nl. Ook kan anoniem melding gedaan worden via 0800-7000. 

FOK! Wat een weer: bewolkt, af en toe zon

De eerste uren is het lokaal nog grijs en nevelig. In het zuiden en uiterste noorden is er al wat zon en geleidelijk aan breekt ook elders de zon soms door. Vanmiddag kan een lichte bui ontstaan. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C aan zee tot 24°C plaatselijk in het zuidoosten. De wind is landinwaarts zwak en veranderlijk, in de kustgebieden waait er vanmiddag een zwakke wind vanaf zee.

Komende nacht zijn er veel wolkenvelden waaruit plaatselijk lichte (mot)regen valt. De zuidwestenwind wordt zwak tot matig en de minimumtemperatuur komt uit rond 12°C.

Zaterdag begint de dag tamelijk bewolkt, maar vooral in de middag is er ook zon. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur varieert van 18°C aan zee tot 22°C in het oosten en zuidoosten. De wind wordt west tot zuidwest en blijft zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/3

Nederland
 

Dreigende wolk boven een winkelcentrum in Alkmaar (Foto: DJMO)
Dreigende wolk boven een winkelcentrum in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Honkballer Cordemans gooit zichzelf in recordboeken

Honkballer Rob Cordemans heeft donderdag een 22 jaar oud record uit de honkbalboeken gegooid.

De 43-jarige werper van L&D Amsterdam gooide tijdens zijn wedstrijd tegen DSS acht man met drie slag uit. Daarmee kwam de pitcher uit op een totaal van op 1.949 strike-outs. Dat is er één meer dan Bart Volkerijk, die in 1996 toen hij stopte 1.948 man met drie slag aan de kant had gezet. Cordemans zijn reeks begon zijn reeks in 1994.

Cordemans bracht in 2012 als pitcher al het record van meeste overwinningen in de hoofdklasse op zijn naam. De international, die in 2011 de winnende werper was toen het Nederlands team wereldkampioen werd, heeft nu 189 zeges achter zijn naam staan.

Daarna kreeg hij, terwijl Volkerijk (tegenwoordig directeur van de honbalbond) toekeek, een publiekswissel. Amsterdam won het duel uiteindelijk met 4-1.

Griezmann blijft bij Atlético Madrid en weigert Barcelona

Het hoge woord is eruit: Antoine Griezmann blijft bij Atlético Madrid trouw en negeert de aanhoudende lokroep vanuit Barcelona.

De Franse spits werd al maanden in verband gebracht met de Catalanen, die zijn komst vurig wensten. Zelfs een afkoopclausule van honderd miljoen zou geen enkel probleem vormen. Verschillende spelers van Barça spraken zich bovendien positief uit over zijn eventuele transfer, maar onder meer Lionel Messi en Samuel Umtiti worden teleurgesteld. Hij blijft zijn huidige werkgever trouw en tekent een sterk verbeterd contract.

Via zijn twitteraccount deelde Griezmann zojuist een minidocumentaire die mogelijk werd gemaakt door Movistar Cero. Daarin werd de aanvaller gevolgd in de periode waarin hij een besluit over zijn toekomst moest nemen. Te zien is hoe geliefden hem adviseren en hoe de Fransman het er zichtbaar moeilijk mee heeft. "Je moet kiezen of je een ster wilt zijn of prijzen wilt winnen", aldus de broer van 'Grizzi'. "Ik geef mezelf een week de tijd", antwoordt de aanvaller van Atlético Madrid.

Hij had vorige maand al aangegeven zijn besluit voor de start van het WK bekend te maken en nu is het hoge woord er dus uit. "Ik heb besloten om te blijven", stelt hij. En op zijn Twitter-account betuigt hij zijn liefde voor de club als volgt: "Mijn fans, mijn team, mijn THUIS!"

De 54-international verblijft momenteel in Rusland op het WK en is sinds 2014 in dienst bij los Colchoneros. Sindsdien kwam hij tot 209 wedstrijden en 40 assists en 112 doelpunten. Twee van die goals maakte hij vorige maand in de met 3-0 gewonnen EL-finale tegen Olympique Marseille.

Volleybalsters winnen ook van Duitsland in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben ook de laatste groepswedstrijd in de Nations League gewonnen. In Stuttgart won Oranje in vier sets van gastland Duitsland: 3-1 (25-21, 25-16, 24-26, 25-19).

Oranje was woensdag na de zege op olympisch kampioen China al zeker van de finaleronde. Daardoor kregen vaste basisspeelsters Maret Balkestein, Anne Buijs en Laura Dijkema wat rust. In de eerste set ging het lange tijd gelijk op tussen beide landen, maar bij 17-17 sloeg Nederland toe. In set twee was de ploeg van bondscoach Jamie Morrison duidelijk te sterk voor Duitsland.

Nederland begon slecht aan de derde set. De volleybalsters keken al snel tegen een achterstand aan, maar uiteindelijk was Duitsland set drie toch net iets sterker dan de Nederlandse dames. In set vier was Oranje weer bij de les en won eenvoudig de wedstrijd.

Nika Daalderop was topscorer aan Nederlandse kant. De pas 19-jarige volleybalster was goed voor twintig punten.

Seks op de boerderij (slot)

Teutje en Aloysius wilden naar de voordeur van de prachtige boerderij lopen, maar kregen meteen een kijkje in de hooischuur. Dus konden ze er niets aan doen dat ze twee figuren in het hooi zagen liggen en ze konden ook duidelijk waarnemen dat die niet aan het hooien waren tenzij het graszaadhooi was dat nog gedorst moest worden en ze van de nood een deugd maakten. Zaad zou er zeker van komen. 

Productiviteit zakelijke dienstverlening groeit weer

De arbeidsproductiviteit van de zakelijke dienstverlening kende vanaf 2004 tot en met 2010 een dalende trend en liep achter bij de ontwikkeling van de gehele commerciële dienstverlening. Sinds 2011 neemt de arbeidsproductiviteit in de zakelijke dienstverlening wél toe. Dit kwam vooral door de groei van de multifactorproductiviteit (MFP). Deze stijgt de laatste jaren steeds sneller. Dit meldt het CBS op basis van nader onderzoek naar de productiviteit van de zakelijke dienstverlening.

Opbouw arbeidsproductiviteit
De ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit, de productie per gewerkt uur, kan worden toegerekend aan de verschillende productiefactoren. Door meer te investeren in kapitaal, zoals bijvoorbeeld computers of machines, kan met minder mensen meer worden geproduceerd (kapitaalverdieping). Daarnaast kan de arbeidsproductiviteit toenemen door beter geschoold of meer ervaren personeel (het compositie-effect). De verbruiksintensiteit geeft aan of er meer goederen en diensten worden ingezet in het productieproces.

Het deel van de groei dat niet door extra inzet van deze productiefactoren kan worden verklaard, wordt multifactorproductiviteit (MFP) genoemd. De MFP geeft weer hoe efficiënt de verschillende productiefactoren worden gecombineerd. Veranderingen in multifactorproductiviteit kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld technologische vooruitgang, schaalvoordelen, veranderingen in bezettingsgraden en incidentele factoren, zoals weersomstandigheden.

Toename arbeidsproductiviteit door sterke toename multifactorproductiviteit
De arbeidsproductiviteit van de zakelijke dienstverlening nam in 2016 met 0,5 procent toe. De bijdrage van de productiefactoren kapitaal, verbruik en arbeid was negatief wat betekent dat de inzet van kapitaal en arbeid achterbleef bij de productiegroei. De opleving van de
arbeidsproductiviteit kwam dan ook exclusief door een opleving van de multifactorproductiviteit. In 2016 was de bijdrage 1,4 procentpunt.

Ontwikkeling multifactorproductiviteit
De groei van de multifactorproductiviteit in 2016 was de sterkste sinds het begin van de reeks in 1998. De MFP-ontwikkeling was sinds het begin van deze eeuw doorgaans negatief. Pas sinds 2013 nam de multifactorproductiviteit toe, tot 1,4 procent in 2016. De MFP-groei van de zakelijke dienstverlening ligt nu voor het eerst boven de MFP-ontwikkeling van de totale commerciële dienstverlening.

Steeds meer bejaarden rijden auto

Steeds meer mensen van 75 jaar of ouder hebben een auto. In deze leeftijdsgroep was het autobezit per duizend inwoners op 1 januari 2018 een derde hoger dan tien jaar eerder. Dat is de sterkste groei van alle leeftijdsgroepen. Ook de afgelegde kilometers per persoon stegen in die periode het sterkst onder 75-plussers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het autobezit van 75-plussers is de afgelopen tien jaar elk jaar toegenomen. Op 1 januari 2018 telde Nederland 437 auto’s per duizend 75-plussers, begin 2008 waren dat er nog 325. Het autobezit van de 75-plussers ligt daarmee hoger dan dat van 18- tot 30-jarigen, die begin dit jaar 287 auto’s per duizend inwoners op hun naam hadden staan. Ook bij de 65- tot 75- jarigen is het autobezit relatief sterk toegenomen.

Onder 18- tot 30-jarigen is het autobezit het laagst. Jarenlang nam het autobezit in deze categorie af, maar de afgelopen drie jaar is er weer een kleine stijging te zien. Tussen begin 2015 en begin 2018 steeg het autobezit van deze jongvolwassenen met 1 procent.

Ouderen leggen minste kilometers af
75-plussers legden met hun auto in 2016 gemiddeld 2,7 duizend kilometer per persoon af. Van alle leeftijdscategorieën nam het gemiddeld aantal afgelegde aantal kilometers onder deze leeftijdsgroep het sterkste toe. 75-plussers reden in 2016 gemiddeld 32 procent meer dan tien jaar daarvoor.
Jongeren legden in 2016 gemiddeld bijna 4 duizend kilometer per persoon af, dat is 14 procent minder dan in 2006.

Hoogste autobezit ouderen in Rozendaal
Het autobezit onder 75-plussers is het hoogst in Rozendaal, met 744 auto’s per duizend 75-plussers. Daarna volgen Blaricum en Mook en Middelaar met respectievelijk 686 en 607 auto’s per duizend 75-plussers. De gemeenten met het laagste autobezit onder 75-plussers zijn Vlieland (250 auto’s per duizend ouderen), Amsterdam (273) en Rotterdam (278).

Grijs populairste kleur
Zowel onder 75-plussers als onder 18- tot 30-jarigen is grijs de meest voorkomende autokleur. Van de auto’s van de ouderen is 45 procent grijs, van die van de jongeren 29 procent. De Toyota Yaris, Opel Agila en de Renault Megane Scenic zijn de meest gangbare automodellen onder 75-plussers. De Volkswagen Polo, de Volkswagen Golf en de Peugeot 206 zijn de meest voorkomende merken onder 18- tot 30-jarigen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.