FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 juni 2018

Nieuwe iOS: maak een emoji van jezelf

 Apple heeft maandagavond het nieuwe besturingssysteem iOS 12 aangekondigd. Die is vanaf dit najaar beschikbaar voor de iPhone, de iPad en de iPod Touch. De techgigant deed dat tijdens het congres WWDC voor softwareontwikkelaars in San José, niet ver van het hoofdkwartier van het bedrijf.

Apple lanceerde vorig jaar de animoji: een bewegende, sprekende emoji voor in chats. Nu komt er een nieuwe versie, de Memoji. Gebruikers kunnen een getekend poppetje maken van hun eigen gezicht. Ze kunnen die een ingesproken boodschap laten voordragen in een chat.

Apple wil ook meer doen met augmented reality, het toevoegen van virtuele plaatjes aan de echte wereld. Meerdere apparaten kunnen bijvoorbeeld aan elkaar worden gekoppeld zodat mensen samen hetzelfde virtuele spel kunnen spelen, of zodat collega's samen aan hetzelfde virtuele project kunnen werken.

Fotoalbum

Het fotoalbum kan afgebeelde mensen herkennen en voorstellen om foto's met hen te delen. En als iemand dat doet, kan iOS 12 automatisch in het album van de ander zoeken naar vergelijkbare foto's om te delen. Volgens Apple worden er jaarlijks duizend miljard foto's gemaakt met iPhones en iPads. In videobeldienst FaceTime zijn straks ook groepsgesprekken mogelijk, met maximaal 32 deelnemers tegelijk.

iOS 12 heeft ook instellingen voor mensen die willen minderen. Zo is het mogelijk om een tijdlimiet in te stellen voor apps. 's Nachts kan de telefoon op 'Niet Storen' worden gezet, zodat er geen berichten en piepjes komen. Ouders kunnen de toestellen van hun kinderen beter controleren en ingrijpen als zij te veel online zijn.

Nieuwe versies

Apple liet ook de nieuwe versies van watchOS (voor de Apple Watch), tvOS (voor Apple TV) en macOS (voor vaste computers en laptops) zien. Zo krijgt het slimme horloge een walkietalkie-functie en kunnen gebruikers een competitie met elkaar aangaan. De nieuwe versie van macOS, die de naam Mojave heeft gekregen, heeft onder meer instellingen om de privacy van gebruikers beter te beschermen. Apple wil dat apps voor de iPad en de iPhone over een tijdje beter beschikbaar zijn op pc's en laptops.

De App Store van Apple is tien jaar oud. Sinds die tijd is er 100 miljard dollar uitgekeerd als beloning aan de mensen die de apps hebben ontwikkeld, maakte Apple maandag ook nog bekend.

Nieuwe iOS: maak een emoji van jezelf
Nieuwe iOS: maak een emoji van jezelf (Foto: BuzzT)

Fred staat voor medische keuring bij Man Utd

Fred is aangekomen bij Manchester United voor zijn medische keuring in afwachting van zijn transfer naar de club.

De 25-jarige middenvelder speelt sinds de zomer van 2013 voor Shakhtar Donetsk en het is de verwachting dat in de komende 24 uur de transfer voor zestig miljoen euro wordt afgerond. Voorzitter van Shakhtar stelde dat Fred alleen voor een recordbedrag de club zou verlaten.

De Braziliaans international werd maandagmorgen op het trainingscomplex van Manchester United gespot, voorafgaand aan zijn medische keuring. Fred gaat waarschijnlijk een contract voor vier seizoenen tekenen, met een optie voor een vijfde seizoen.

Fred lijkt de eerste versterking van Manchester United te worden deze zomer, waar José Mourinho zich in de komende dagen ook graag wil versterken met FC Porto's vleugelverdediger Diogo Dalot.

Pinoké trekt Nieuw-Zeelands international Samantha Charlton aan

De vrouwen van het gepromoveerde Pinoké hebben met Samantha Charlton de eerste versterking voor volgend seizoen binnen. De 26-jarige hockeyster komt uit Nieuw-Zeeland en heeft 219 interlands op haar naam staan. Onlangs won ze met de Black Sticks de Commonwealth Games.

‘Haar ervaring gaat ongetwijfeld bijdragen aan een goede balans in de jonge selectie. Naast haar kwaliteiten op het veld zal zij naar verwachting ook een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van andere speelsters en bij het inpassen van eigen jeugd’, meldt bestuurslid tophockey Robert Buma in het persbericht.

Eerder was al bekend dat aanvaller Sterre Deetman vertrekt. Ze vertrekt in augustus samen met haar vriend, Amsterdam-speler Johannes Mooij, naar Barcelona om daar voor Atlètic Terrassa te gaan spelen.

Ajax: "Geen reden om aansprakelijkheid van de club aan te nemen"

Ajax heeft via een statement gereageerd op de beslissing van de familie Abdelhak Nouri om naar de arbitragecommissie van de KNVB te stappen.

De advocaat van de familie stelt dat Ajax weigert elke aansprakelijkheid te aanvaarden na de dramatische gebeurtenis van de middenvelder op 8 juli 2017, toen Nouri tijdens een oefenwestrijd tegen Werder Bremen instortte. Hij ligt sindsdien in coma en verblijft in een zorginstelling.

"Nadat alle beschikbaar gestelde informatie door Ajax is voorgelegd aan zijn externe juridische en medische adviseurs, zijn deze enkele maanden geleden tot de conclusie gekomen dat er op grond van die informatie geen reden is om aansprakelijkheid van de club aan te nemen", schrijft de club. "Sindsdien is geen nadere informatie ter beschikking gesteld. De adviseurs van de familie Nouri beoordelen het anders en dus wordt het voorgelegd aan de arbitragecommissie, een onafhankelijk instituut van de KNVB"

"Ajax hecht er waarde aan te benadrukken vanzelfsprekend volle verantwoordelijkheid te zullen nemen, in geval vast mocht komen te staan dat de club aansprakelijk is. Ajax heeft regelmatig contact met de familie Nouri, met als doel om onder meer op de juiste wijze invulling te kunnen geven aan de huisvesting en bijbehorende zorg die Abdelhak nodig heeft. Over de voorstellen die over en weer zijn gedaan, konden de familie en de club het vooralsnog niet eens worden."

De kwartfinalisten op Roland Garros: Nadal voor zijn 11e?

Niet alleen bij de dames, maar ook bij de heren zijn de acht kwartfinalisten op Roland Garros inmiddels bekend. De gehele top-3 van de plaatsingslijst zit er nog in, net als één ongeplaatste speler. Roger Federer had geen zin in gravel en bleef dus lekker thuis.

Rafael Nadal (ESP, 1) - Diego Schwartzman (ARG, 11)
Voor ongeveer niemand met enig tennisverstand zal het een verrassing zijn: Rafael Nadal gaat lekker in Parijs. Simone Bolelli stribbelde knap tegen in de eerste ronde, Guido Pella en Richard Gasquet waren kansloos en Maximilian Marterer moest zich ondanks een tiebreak ook in drie sets gewonnen geven. Nadal gaat voor zijn elfde titel op Roland Garros, kan iemand hem stoppen?

Schwartzman begon met simpele zeges op wildcardspeler Calvin Hemery en qualifier Adam Pavlasek, waarna hij ook Borna Coric in drie sets klop gaf. Kevin Anderson domineerde de eerste twee sets in de achtste finales, maar Schwartzman herstelde zich en stuurde het servicekanon linea recta terug naar Zuid-Afrika. Na de US Open van 2017 wordt het voor de Argentijn zijn tweede kwartfinale op een Grand Slam.

Marin Cilic (CRO, 3) - Juan Martin Del Potro (ARG, 5)
Cilic schoof James Duckworth in drie sets opzij, maar de jonge Poolse qualifier Hubert Hurkacz wist zowaar een set af te snoepen. Steve Johnson slaagde daar dan weer niet in, maar tegen Fabio Fognini moest Cilic diep graven. Na een dikke 3,5 uur ontdeed de Kroaat zich van zijn Italiaanse opponent, waardoor hij na vorig jaar voor de tweede keer in Parijs bij de laatste acht staat.

Delpo staat ook weer eens lekker te rammen en hoopt na de halve finales in 2009 en de kwartfinales in 2012 de finale te bereiken. Alleen op de door hem gewonnen US Open van 2009 lukte hem dat wat Grand Slams betreft, en voor iemand van het kaliber van de Argentijn kan dat niet. Met Nicolas Mahut en Julien Benneteau speelde hij twee bejaarde Fransen naar huis, waarna Albert Ramos-Viñolas en John Isner in drie sets geklopt werden.

Nadal gaat weer soepel op zijn geliefde gravel (Pro Shots/Action Images)
Nadal gaat weer soepel op zijn geliefde gravel (Pro Shots/Action Images) 

Marco Cecchinato (ITA) - Novak Djokovic (SRB, 20)
Cecchinato is de nummer 72 van de wereld en won in april zijn eerste ATP-titel. Op Grand Slams schopte hij het nog nooit tot voorbij de eerste ronde, maar enige belofte zat er dus wel in en dat maakt de Italiaan in Parijs helemaal waar. Marius Copil moest eraan geloven na een marathon (10-8 in de vijfde set) in de eerste ronde, waarna Marco Trungelliti en top-10-spelers Pablo Carreño Busta (10) en David Goffin (8) voor de bijl gingen.

Djokovic zal geen onbekende zijn voor de lezer, maar door blessures is hij inmiddels wat weggezakt. Nole begon met zeges op qualifiers Rogerio Dutra Silva en Jauma Munar, waarna Roberto Bautista Agut de sjaak was. Met Fernando Verdasco klopte de Serviër al de derde Spanjaard op rij en de kampioen van 2016 hoopt met Cecchinato ook de volgende horde te nemen.

Dominic Thiem (AUT, 7) - Alexander Zverev (GER, 2)
Thiem is een echte gravelrukker, maar heel erg soepel gaat het nog niet. Ilya Ivashka zorgde niet voor veel problemen, Stefanos Tsitsipas en Matteo Berrettini pakten beiden een set. Dat lukte Kei Nishikori na een stroef begin ook, maar daar bleef het voor de Japanner wel bij, waardoor Thiem won. In 2016 en 2017 haalde hij de halve finales, zijn enige twee plekken in halve finales op Grand Slams.

De mondiale nummer drie, Zverev, heeft het nog niet zo makkelijk. Ricardas Berankis bood totaal geen partij, maar Dusan Lajovic, Damir Dzumhur en in de achtste finales ook Karen Khachanov dwongen de jonge Duitser allemaal tot een slopende vijfsetter. Hij won ze wel allemaal, maar tegen Thiem zou het hem misschien wel eens op kunnen breken.

Cecchinato stort in de Martin Verkerk-houding naar het gravel van geluk (Pro Shots/Action Images)
Cecchinato stort in de Martin Verkerk-houding naar het gravel van geluk (Pro Shots/Action Images)

'F1-motor Honda krijgt 40pk extra'

Honda brengt komend weekend voor de Formule 1 Grand Prix van Canada een flink verbeterde motor mee. Volgens het Spaanse AS hebben de Japanners een krachtbron naar Noord-Amerika gestuurd die maar liefst 40 pk extra telt ten opzichte van de hudige versie.

De afgelopen jaren achterin de McLaren ging de Honda vaak stuk, maar dit jaar in de Toro Rosso zijn er weinig problemen. Hierdoor kunnen de Japanners eindelijk werken aan de prestaties. Die kunnen flink worden verbeterd nu er naar verluidt een motor is die 40 pk extra levert, al is er dit weekend naar het schijnt maar één exemplaar aanwezig.

Met de 40 pk extra zou Honda Renault naar de kroon kunnen steken. De Fransen komen dit weekend met 15 pk extra op de proppen, zodat de Japanners nu mogelijk 10 pk voorliggen. Daarnaast zou Renault eindelijk komen met een nieuwe MGU-K, maar deze is nog steeds niet betrouwbaar, zodat de coureurs het nog met de 2016-versie moeten doen.

Mocht Honda Renault daadwerkelijk voorbij zijn dan vergroten de Japanners de kans dat Red Bull Racing volgend jaar voor hun kiest. Dit zou ten koste moeten gaan van Renault dat in dat geval nog twee teams overhoudt: het fabrieksteam Renault en McLaren.

Berlijn niet te porren voor lager EU-budget

Duitsland blijft erbij dat de Europese Unie ondanks het vertrek van nettobetaler Groot-Brittannië meer te besteden moet krijgen dan nu het geval is. Wel kan onderhandeld worden over waar het extra geld naartoe gaat.

Dat heeft de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Nederlandse collega Wopke Hoekstra in Den Haag. Nederland wil juist dat de EU na de brexit een kleinere begroting krijgt, maar heeft daarin maar weinig medestanders.

De twee ministers hebben het thema tijdens het bezoek van Scholz aan Den Haag nog niet aangesneden. "Misschien vanavond bij het eten", zei Hoekstra. Maar Scholz liet alvast weten dat het standpunt van zijn regering over de EU-begroting vaststaat. "Het wordt duurder", zei hij. Wel is er ruimte voor " modernisering".

Daar valt voor Nederland wel degelijk wat te halen in de onderhandelingen die de komende jaren worden gevoerd, denkt Scholz.

Berlijn niet te porren voor lager EU-budget
Berlijn niet te porren voor lager EU-budget (Foto: ANP)

De kwartfinalistes op Roland Garros: drie top-10-speelsters

Op Roland Garros, het graveltoernooi onder de Grand Slams, zijn alle acht kwartfinalistes bekend in het damesenkelspel. Uit de mondiale top-10 zijn er nog drie dames over, terwijl er één ongeplaatste speelster bij de laatste acht zit.

Simona Halep (ROU, 1) - Angelique Kerber (GER, 12)
Halep, de mondiale nummer één, verloor tegen de Amerikaanse Alison Riske haar eerste vijf games van het toernooi, maar sindsdien is ze op dreef: Riske werd opzij geschoven, Taylor Townsend, Andrea Petkovic en Elise Mertens wonnen geen enkele set tegen de Roemeense, die alleen Petkovic met een 7-5 set enigszins kans gaf. Ze hoopt haar derde Roland Garros-finale te bereiken, en die eerste Grand Slam-titel moet nu toch echt eens komen.

Ook Kerber, die in meer dan tien jaar en ondanks titels op de Australian Open en US Open nog nooit verder kwam dan één kwartfinaleplek in Parijs, stoomt als een dolle door het toernooi. Mona Barthel en Ana Bogdan waren kansloos, onze Kiki Bertens wist het zowaar tot twee tiebreaks te brengen en de Française Caroline Garcia - toch de nummer zeven van de wereld - ging er net als de eerste twee met 6-2, 6-3 kansloos af.

Garbiñe Muguruza (ESP, 3) - Maria Sharapova (RUS, 28)
Halep, Kerber, Muguruza, Sharapova...de bovenste helft van het schema heeft alleen nog maar dames over die de nummer één-positie ooit in handen hebben gehad. Svetlana Kuznetsova en Fiona Ferro werden door Muguruza opzij geschoven, Samantha Stosur was volkomen kansloos en Lesia Tsurenko was nog niet warm of moest al opgeven, na twee legs. Muguruza jaagt na 2016 op haar tweede titel in Parijs.

Sharapova had het tot aan de kwartfinales nog het moeilijkst met Richel Hogenkamp of all places. Na een pittige strijd met de Nederlandse stuurde Sharapova Donna Vekic naar huis, waarna Karolina Pliskova (6) slechts drie games won. Serena Williams trok zich geblesseerd terug en dus schoof de Russische door naar de laatste acht. In 2012 en 2014 won ze in Parijs, titel drie is mogelijk.

Alles loopt op rolletjes voor Halep (Pro Shots/Action Images)
Alles loopt op rolletjes voor Halep (Pro Shots/Action Images)

Yulia Putintseva (KAZ) - Madison Keys (USA, 13)
De 23-jarige Putintseva, 98e op de wereldranglijst, schopte het in 2016 opvallend genoeg ook al eens tot de kwartfinales in Parijs, de enige keer dat ze op een Grand Slam meer dan twee wedstrijden won. Johanna Konta en Jennifer Brady gingen dit jaar voor de Kazakhse bijl, Wang Qian kon één set winnen. Via Barbora Strycova sloeg Putintseva zich vervolgens als absolute underdog naar de kwartfinales.

Leeftijdsgenote Keys - anderhalve maand jonger dan Putintseva - is erg lekker bezig in Parijs. Landgenotes Sachia Vickery en Caroline Dolehide hadden nauwelijks kans, de Amerikaans-Japanse Naomi Osaka dwong een tiebreak af. Mihaela Buzarnescu legde in de achtste finales het loodje en dus bereikte de US Open-finaliste van vorig jaar voor het eerst de laatste acht in Parijs.

Sloane Stephens (USA, 10) - Daria Kasatkina (RUS, 14)
US Open-kampioene Stephens staat ongenadig te vlammen op het Franse gravel. Arantxa Rus, Magdalena Frech en de toch niet onverdienstelijk in vorm zijnde Estse Anett Kontaveit liepen huilend om hun moeder de baan af, alleen de Italiaanse Camila Giorgi hield erg knap stand: pas bij 8-6 in de derde set capituleerde ze. Stephens haalde de kwartfinales in Parijs nog nooit, tot nu dus.

Op één set na overtuigt ook de jonge Kasatkina. Kaia Kanepi en Kirsten Flipkens maakten weinig kans, de Griekse Maria Sakkari wist het Kasatkina één set heel erg zwaar te maken. Australian Open-winnares Caroline Wozniacki sleepte in set één een tiebreak uit het vuur, maar ging in de achtste finales toch onderuit tegen Kasatkina, die haar eerste Grand Slam-kwartfinale mag gaan spelen.

Kasatkina mag haar eerste kwartfinale gaan spelen op een Grand Slam (Pro Shots/Action Images)
Kasatkina mag haar eerste kwartfinale gaan spelen op een Grand Slam (Pro Shots/Action Images)

Hartpatiënten luiden noodklok over wachttijden

Hartpatiënten moet steeds langer wachten voordat ze gedotterd of aan hun hart geopereerd worden. Belangenvereniging Hartpatiënten Nederland vindt dat onacceptabel en heeft een meldpunt opgezet. Mensen wachten inmiddels soms wel tot 3,5 maanden op een openhartoperatie. Wie een dotterbehandeling nodig heeft, wordt tussen de anderhalve maand en drie maanden in de pauzestand gezet, klaagt de belangenvereniging Hartpatiënten Nederland.

Hartpatiënten Nederland wil dat er snel een einde komt aan deze lange wachttijden. Bij AMC Amsterdam, Amphia Breda en Radboud Nijmegen is de wachttijd voor openhartoperatie ruim zes weken. Bij UMCU Utrecht en LUMC Leiden is dat tien weken. Koploper volgens Hartpatiënten is Maastricht met 3,5 maand.

Voor een dotterbehandeling moet je zeker zes weken wachten in onder meer Antonius Nieuwegein, Haga Den Haag, Isala Zwolle, LUMC Leiden, MCA Alkmaar, UMCG Groningen en VU Amsterdam

Hartpatiënten luiden noodklok over wachttijden
Hartpatiënten luiden noodklok over wachttijden (Foto: ANP)

Ophef in Italië om 'selfie' na ongeval

In Italië is geschokt gereageerd op een man die een selfie nam na een spoorongeval. Hij fotografeerde zichzelf op enkele meters afstand van een ernstig gewonde Canadese vrouw, bericht de BBC.

Een nieuwsfotograaf legde vast hoe een jongeman eind vorige maand vanaf het perron van treinstation Piacenza een foto nam. Naast hem op het spoor lag een vrouw, omringd door hulpverleners. Zij verloor uiteindelijk haar been. Het slachtoffer was mogelijk op het spoor gevallen en aangereden doordat een treindeur aan de verkeerde kant van een wagon opende.

De fotograaf die de foto maakte van het dramatische tafereel, schreef later over "barbarisme dat je niet verwacht: de 'selfie' bij een tragedie". Ook andere commentatoren drukten zich verbijsterd uit. Een twitteraar concludeerde simpelweg dat "niets me nog verbaast".

De politie dwong de man die de selfie nam de betreffende foto te verwijderen. Daar blijft het vermoedelijk bij. De amateurfotograaf zou niet strafbaar bezig zijn geweest.

Ophef in Italië om 'selfie' na ongeval
Ophef in Italië om 'selfie' na ongeval (Foto: ANP)

Alterac Valley en Yrel komen naar Heroes of the Storm

Blizzard heeft Echoes of Alterac aangekondigd voor Heroes of the Storm, een nieuw evenement dat een nieuwe hero en een nieuwe battleground toevoegt. Daarnaast worden er ook de nodige cosmetics toegevoegd en nieuwe, tijdelijke quests.

Alterac Valley kennen we natuurlijk als één van de eerste PvP-modi uit World of Warcraft. De battleground bestaat uit drie lanes en draait natuurlijk om de strijd tussen Alliance en Horde. De battleground kent dan ook geen core om te vernietigen zoals de andere battlegrounds. In plaats daarvan zijn de factie-leiders van de Horde en Alliance aanwezig: Vanndar Stormpike voor de Alliance en Drek'thar voor de Horde.

Naast de battleground komt ook een nieuwe hero naar de game: Yrel, een Draenei Warrior. Ze dient als Melee Tank en haar basic abilities zijn channels. Je kunt ze dus opladen voor een groter effect. Ze kan zichzelf healen, heeft knockback en kan een stuk door de lucht springen om grote afstanden af te leggen. Beelden van Alterac Valley en Yrel in actie vind je hieronder.

Yrel is vanaf 12 juni speelbaar in Heroes of the Storm, terwijl Alterac Valley vanaf 19 juni in de game verschijnt. Op 12 juni (tot 9 juli) begint er ook een nieuwe quest: Battle for Alterac Pass. Door te spelen als Warcraft-personages verdien je portraits, banners, mounts en een loot chest. Op dezelfde datum worden er ook nieuwe portraits en sprays toegevoegd. Op 19 juni worden er tot slot nog enkele Horde en Alliance cosmetics toegevoegd.

Williams moet geblesseerd afhaken op Roland Garros

Serena Williams heeft zich geblesseerd af moeten melden voor de achtste finales op Roland Garros. De 23-voudig Grand Slam-winnares zou het opnemen tegen Maria Sharapova, maar had teveel last van een borstblessure. 

Het was de eerste keer sinds Wimbledon 1998 dat Williams zich gedurende een enkelspeltoernooi op een Grand Slam af moest melden. "Ik ben erg teleurgesteld. Ik heb er hard voor gewerkt en heb mijn dochter nauwelijks gezien, dus dit valt me erg zwaar", aldus Williams. 

"Ik kan niet eens normaal serveren en dan heeft het gewoon weinig zin om de baan op te gaan. Ik weet nog niet waar ik aan toe ben, maar ga een MRI-scan laten maken en ik ga met artsen in gesprek", zegt de Amerikaanse, die nog geen uitsluitsel kon geven over deelname aan Wimbledon.

Eerste vrouw in Saudi-Arabië krijgt rijbewijs

Vrouwen in Saudi-Arabië beleven een historische dag. De eerste rijbewijzen zijn maandag uitgereikt aan vrouwen. Zij mogen overigens pas vanaf 24 juni ook daadwerkelijk achter het stuur kruipen in het conservatieve koninkrijk, bericht de Saudische zender al-Arabiya.

Op beelden is te zien hoe de eerste vrouw haar rijbewijs krijgt. Vrouwen boven de 18 jaar kunnen terecht op rijscholen in vijf steden. Zij kunnen daar onder meer les krijgen van Saudische vrouwen die hun rijbewijs in het buitenland hebben gehaald.

Vrouwen met een buitenlands rijbewijs kunnen via een andere procedure hun Saudische rijbewijs aanvragen. "Het is geen geheim dat veel vrouwen in het koninkrijk van Saudi-Arabië een rijbewijs hebben uit het buitenland", zei een topfunctionaris.

Vrouwen toestaan een auto te besturen is onderdeel van de progressieve hervormingen die de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman wil doorvoeren. Het doel is om de drempel voor vrouwen om te participeren op de arbeidsmarkt lager te maken.

Eerste vrouw in Saudi-Arabië krijgt rijbewijs
Eerste vrouw in Saudi-Arabië krijgt rijbewijs (Foto: ANP)

Kind (12) wil moeder redden en verdrinkt

Een twaalfjarig meisje is verdronken toen ze probeerde haar moeder te redden uit de Amerikaanse San Jacinto River in Texas. Het lichaam van het kind is zondag geborgen na een urenlange zoekactie, berichten lokale media maandag.

De moeder raakte volgens een familielid tijdens het zwemmen in de problemen. Twee tieners schoten te hulp, maar gingen kopje-onder. Een van hen kon worden gered. Het andere kind kwam niet meer boven. Een man die haar na dook, ontdekte volgens de politie dat het meisje in een diep gat was verdwenen. Dat gebeurde op een plek waar het water redelijk ondiep leek.

De moeder kon uiteindelijk uit het water worden gehaald. De politie in Harris County adviseert zwemmers een reddingsvest te dragen als ze gaan zwemmen in de rivier.

Kind (12) wil moeder redden en verdrinkt
Kind (12) wil moeder redden en verdrinkt (Foto: ANP)

Drugsdealer aangehouden na rijden onder invloed

De politie heeft op zondagavond op de Elementdreef in Almere een 23-jarige man aangehouden op verdenking van de handel in verdovende middelen en het rijden onder invloed van een verboden stof. De controle van het voertuig waar de man in reed leidde tot het aantreffen van een hoeveelheid drugs. De daaropvolgende doorzoeking van de woning van de Almeerder leverde twee nepvuurwapens, drugs en een som geld op.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur controleerden een auto en bij het aanspreken van de bestuurder roken zij een enorme wietlucht in de auto. Ook zagen zij een aantal grinders liggen die gebruikt worden voor het vermalen van wiet. De agenten vorderden hierop de aanwezige drugs, maar dit leverde slechts twee kleine zakjes op. En die konden die wietlucht niet veroorzaken.

Ondertussen verklaarde de bestuurder eerder die dag geblowd te hebben. De agenten besloten een drugstest uit te voeren en de kofferbak van het voertuig te controleren. De kofferbak werd geopend en hier kwam zowaar een nog sterkere walm uit. In een openstaande rugtas troffen zij een potje met wat hennepgruis aan en vijf blokjes hasj van in totaal een halve kilo.

Hierop werd de bestuurder aangehouden en de auto in beslag genomen. De drugstest wees uit dat de bestuurder naast blowen ook cocaïne en methamfetamine had gebruikt. In de auto werden vervolgens meerdere simkaarten, een weegschaal en een lading nieuwe gripzakjes aangetroffen. Op het bureau is na fouillering nog 722 euro gevonden. Alles is in beslag genomen.

Omdat de verdachte aangaf onderweg naar huis te zijn werd na overleg met de officier van justitie besloten om de woning van de verdachte binnen te gaan. Bij de doorzoeking van de woning zijn twee vuurwapens, 3 XTC pillen, 6400 euro en een telefoon aangetroffen welke vervolgens in beslag zijn genomen.

De man wordt verdacht van verboden vuurwapenbezit, bezit en handel van verdovende middelen en het rijden onder invloed.

Drugsdealer aangehouden na rijden onder invloed (Foto: Stockfoto politie.nl)
Drugsdealer aangehouden na rijden onder invloed (Foto: Stockfoto politie.nl)

Discovery betaalt twee miljard dollar voor rechten PGA Tour

Discovery en de PGA Tour gaan een meerjarige strategische samenwerking aan. Het moederbedrijf van onder meer Eurosport betaalt maar liefst twee miljard dollar voor de golfrechten. Beide partijen willen hiermee het golf wereldwijd laten groeien. Bovendien komt er een nieuw OTT-platform (Over The Top-Platform) speelt een grote rol in de nieuwe plannen. 

Discovery zal de komende twaalf jaar de golfrechten buiten de Verenigde Staten gaan verkopen. De deal begint in 2019 en loopt door tot en met 2030. De deal geldt voor alle PGA Tour mediauitingen, goed voor circa 2000 uur aan content per jaar. Het gaat onder andere de 'ouderwetse' liniaire liverechten, maar ook streamingrechten op het internet. 

David Zaslav, president en CEO van Discovery: “Vandaag is een fantastische dag voor golffans over de hele wereld, nu Discovery met trots laat weten dat we een samenwerking aangaan met de PGA Tour om iets te creëren wat nog nooit eerder is gedaan. De langlopende samenwerking tussen de PGA Tour en Discovery gaat een nieuw mondiaal Home of Golf opleveren, waarbij ruim 2000 uur aan de meest glorieuze momenten, verhalen en atleten van deze prestigieuze sport via alle wereldwijde distributiekanalen worden uitgezonden."

Jay Monahan, commissaris van PGA Tour: “Dit is een spannende nieuwe stap voor de PGA Tour, een stap die een schitterende kans biedt om ons wereldwijde mediabedrijf uit te breiden, onze internationale omroeppartners beter te bedienen en onze wereldwijde fanbase te laten groeien met een zeer ervaren strategische mondiale partner. Deze samenwerking is precies in lijn met de opening van de PGA Tour-kantoren in Londen, Tokio en Beijing in de afgelopen jaren en is een ondersteuning van onze lange-termijndoelstelling: golf als sport te laten groeien. Daarnaast is de samenwerking van meerwaarde voor onze sponsoren, omdat we hierdoor in staat zijn een nieuwe en gevarieerde doelgroep te bereiken.”

Golf wordt in Nederland uitgezonden bij Ziggo Sport op Ziggo Golf. Deze deal lijkt voor Nederland wellicht geen gevolgen te hebben. Discovery en Ziggo zijn 'goede vrienden' van elkaar. Waardoor de kans groot is dat golf gewoon bij Ziggo te zien zal zijn. Een andere mogelijkheid is dat Eurosport golf gaat uitzenden. maar dat moeten ze op hun kanalen dan wel kwijt kunnen. Dat is nu al eens een probleem. 

Discovery heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in sportrechten. In 2015 betaalde het 1,3 miljard euro voor de Europese rechten van de Olympische Spelen. Vorig jaar verkreeg Eurosport bijvoorbeeld ook de exclusieve rechten voor diverse wielerkoersen, zoals de Giro d'Italia.

Bondscoach Koeman wijzigt basis op acht plaatsen

Bondscoach Ronald Koeman heeft zijn basis, in vergelijking met de remise tegen Slowakije (1-1), op acht plaatsen gewijzigd. Onder meer Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum keren tegen Italië terug in de startopstelling.

Naast Van Dijk en Wijnaldum zullen Jasper Cillessen, Hans Hateboer, Tonny Vilhena, Ruud Vormer, Marten de Roon en Ryan Babel tegen de Italianen beginnen. Dat gaat ten koste van Jeroen Zoet, Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Patrick van Aanholt, Donny van de Beek, Davy Pröpper, Kevin Strootman en Quincy Promes.

Het Nederlands elftal speelt opnieuw in een 5-3-2-formatie en jaagt vanavond op de eerste uitzege in Italië ooit. In de acht eerdere onderlinge ontmoetingen wonnen telkens de Italianen.

Partij Orbán breekt met CDA om 'belediging'

De partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán verbreekt de banden met het CDA, met wie zij in het Europees Parlement een fractie deelt. De Fidesz-partij is woedend over een standje dat het CDA-partijcongres de Hongaren gaf.

Het gaat al langer stroef tussen het CDA en de partij van Orbán, die volgens de Nederlandse fractiegenoten de Hongaarse rechtsstaat ondermijnt. Het CDA gaf zijn Europarlementariërs zaterdag opdracht Fidesz de wacht aan te zeggen. Ook zouden zij zich moeten inspannen om binnen de fractie van de Europese Volkspartij af te spreken wanneer de maat met Fidesz vol is en de Hongaren eruit vliegen.

De gewraakte verklaring is een opsomming van welbewuste leugens, schrijft Fidesz aan CDA-leider Sybrand Buma. Zolang het CDA geen excuses maakt, wil Fidesz niet meer met de Nederlandse christendemocraten praten.

Partij Orbán breekt met CDA om 'belediging'
Partij Orbán breekt met CDA om 'belediging' (Foto: ANP)

WB Games teaset nieuwe Hitman

Warner Bros. heeft op Twitter een teaser gepost voor een nieuwe game. De game wordt aanstaande donderdag onthuld. De teaser toont een pitstraat, wat doet vermoeden dat het wel eens om een racer zou kunnen gaan.

Niets is echter minder waar. Het viel mensen als snel op dat één van de sponsoren op de outfits van de monteurs 'Hamsun' is. Hamsun werd al snel gelinkt aan Olivia Hall die momenteel betrokken is bij een operatie die betrekking heeft op 'Hansun Oil' uit Ijsland. Toeval bestaat niet, zullen we maar zeggen.

Hitman werd eerder gepubliceerd door Square Enix, maar die gaven de rechten van de game aan IO Interactive nadat de studio werd verkocht. Eerder werd al bekend dat Warner Bros. de volgende uitgever werd van Hitman en het moment lijkt nu daar om de game daadwerkelijk te tonen. Donderdag weten we het zeker, dus nog even geduld.

Volgende Destiny 2-uitbreiding heet Forsaken

Destiny 2, de één is er fan van en de ander vindt het helemaal niets. Hoe het ook zij, morgen kondigt Bungie de volgende uitbreiding aan, maar zoals het hoort hebben ze wel alvast een teaser getoond.

Volgens kenners zou deze uitbreiding ons terugbrengen naar 'The Reef' dat nu het huis is van Mara Sov, ook wel bekend als koningin van de Awoken. De onthulling vindt morgen om 18:00 uur Nederlandse tijd plaats en is te kijken via het YouTube- of Twitch-kanaal van Bungie. De uitbreiding lanceert in de herfst.

85 reacties op burgemeestersvacature Amsterdam

85 mensen hebben gesolliciteerd op de vacature voor het burgemeesterschap in Amsterdam, die is ontstaan door het overlijden van Eberhard van der Laan. Dat heeft Johan Remkes, commissaris van de Koning, maandag gemeld.

Half mei besloten Remkes en de vertrouwenscommissie uit de Amsterdamse gemeenteraad een nieuwe ronde te houden waarin kandidaten zich konden melden. Tot dan toe hadden zich te weinig goede kandidaten gemeld, namelijk 29. In de tweede ronde reageerden 85 personen, 69 mannen en zestien vrouwen. Van hen hebben of hadden er veertien een functie in het openbaar bestuur.

Het is de bedoeling dat de nieuwe Amsterdamse burgemeester nog voor de zomer wordt benoemd.

85 reacties op burgemeestersvacature Amsterdam
85 reacties op burgemeestersvacature Amsterdam (Foto: ANP)

Gewonden door schietpartij sportwedstrijd VS

Zeker vijf mensen zijn gewond geraakt door een schietpartij tijdens een sportwedstrijd in Dallas (Texas). De schutter reed op een scooter het veld op en begon te schieten, berichten Amerikaanse media. Meerdere toeschouwers waren volgens getuigen zelf gewapend en schoten terug.

De schietpartij vond plaats tijdens een American-footballwedstrijd tussen sporters uit verschillende buurten. "Ze begonnen van alle kanten te schieten. Wij gingen midden op het veld op de grond liggen en ze schoten ongeveer twee minuten", zei een getuige tegen FOX 4.

Een van de vijf slachtoffers is een zwangere vrouw, die in haar bovenlichaam is geraakt. Een tweede vrouw liep een hoofdwond op. Ook zij is er slecht aan toe. Het is nog onduidelijk of gericht is geschoten op de slachtoffers. Zij zijn mogelijk bij toeval geraakt door de rondvliegende kogels.

De politie is nog op zoek naar betrokkenen en onderzoekt filmpjes die met smartphones zijn gemaakt. Sommige van de beelden verschenen ook op internet en tonen chaotische toestanden op het veld.

Gewonden door schietpartij sportwedstrijd VS
Gewonden door schietpartij sportwedstrijd VS (Foto: ANP)

PDC WK darts breidt uit naar 96 spelers, winnaar vangt half miljoen pond

Nieuws van het dartfront. De PDC heeft naar buiten gebracht dat het WK groeit in zowel qua spelers als in prijzengeld. Het WK groeit van 72 naar 96 deelnemers en de prijzenpot groeit door naar 2.500.000 Britse pond, waarvan 500.000 pond voor de winnaar. 

Het wk begint op donderdag 13 december. De finale is net als tijdens de afgelopen editie op Nieuwjaarsdag, 1 januari 2019. Doordat er meer spelers meedoen aan het grootste dartstoernooi van het jaar, worden er meer middagsessies gespeeld. Er zijn in totaal zes extra sessies ingepland. 

Het deelnemersveld wordt vergroot van 72 naar 96. De top-32 van de wereldranglijst wordt geplaatst en krijgt een bye voor de eerste ronde. In de eerste ronde staan de top-32 van de geschoonde Pro Tour-ranking tegenover de 32 internationale qualifiers. De Pro Tour-ranking bestaat uit de resultaten van de UK Open Qualifiers, Players Championships en de Euro Tours. Het aantal internationale qualifiers is met acht spelers omhoog gegaan in vergelijking met vorig jaar.

De PDC heeft onder meer twee plekken ingeruimd voor vrouwelijke darters. Zo organiseert de de dartbond een speciaal kwalificatietoernooi voor dames in het Verenigd Koninkrijk. De tweede qualifier is open voor vrouwelijke darters uit de rest van de wereld.

De prijzenpot van het PDC WK stijgt van 1,8 miljoen pond naar 2,5 miljoen pond. De nieuwe wereldkampioen krijgt een half miljoen aan prijzengeld mee naar huis. Dit bedrag ligt een ton hoger dan tijdens de afgelopen editie van het WK. De runner-up moet genoegen nemen met 200.000 pond, een stijging van bijna twintig procent. Verliezers uit de halve finale krijgen een ton mee naar huis. 

Het deelnemersveld van het WK
Top 32 from PDC Order of Merit
Top 32 from ProTour Order of Merit
Plus 32 International Qualifiers:

  • Two PDPA Qualifiers
  • 2018 PDC Asian Tour Top Four
  • 2018 PDC Unicorn World Youth Champion
  • 2018 PDC Unicorn Development Tour Order of Merit top two
  • 2018 PDC Unicorn Challenge Tour Order of Merit winner
  • PDC Nordic & Baltic Top Two
  • EADC Champion
  • Oceanic Masters Champion
  • DPA Order of Merit Winner
  • DPNZ Qualifier
  • German Superleague Champion
  • Central Europe Qualifier
  • South Europe Qualifier
  • West Europe Qualifier
  • East Europe Qualifier
  • PDC China Qualifier
  • Tom Kirby Memorial Irish Matchplay Champion
  • North American Championship Winner
  • CDC Top Ranked American Player
  • CDC Top Ranked Canadian Player
  • PDJ Japanese Qualifier
  • African Qualifier
  • South American Qualifier
  • UK Ladies Qualifier
  • Rest of the World Ladies Qualifier
  • Indian Qualifier

Prijzengeld 
Winnaar £500.000
Runner-up £200.000
Halvefinalisten £100.000
Kwartfinalisten £50/000
Verliezers vierde ronde £35.000
Verliezers derde ronde £25.000
Verliezers tweede ronde £15.000
Verliezers eerste ronde £7.500
Totaal £2.500.000

Staatssecretaris informeert Kamer over Chroom-6-onderzoek

Staatssecretaris Barbara Visser heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over de resultaten van het Chroom-6 onderzoek van het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het onderzoeksinstituut heeft op verzoek van Defensie een historisch onderzoek gedaan naar het gebruik van Chroom-6 op POMS-locaties (prepositioned organizational material storage). Het onderzoek betreft de periode waarin op de POMS-locaties is gewerkt tussen 1984 en 2006.

Een zogenoemde paritaire commissie zorgde voor onafhankelijke begeleiding van het RIVM onderzoek. Die bestond onder andere uit vertegenwoordigers van de vakbonden, Defensie en een onafhankelijke wetenschappelijk expert onder voorzitterschap van de heer R.L. Vreeman. In de vandaag verstuurde Kamerbrief gaat de staatssecretaris in op de conclusies van het RIVM onderzoek en de aanbevelingen van de paritaire commissie.

Conclusies RIVm-onderzoek
Het onderzoek concludeert dat (oud-)defensiemedewerkers op de 5 POMS-locaties zijn blootgesteld aan chroom-6. De mate van blootstelling varieert per functie. De mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling zijn divers. Het varieert van kankervormen tot allergieën en chronische longziektes. Doordat de meeste van de ziekten ook andere oorzaken kunnen hebben, kan in veel gevallen niet met zekerheid worden vastgesteld dat deze ziekten bij (oud-) medewerkers het gevolg zijn van blootstelling aan chroom-6 op de POMS-locaties. De kans op het optreden van een ziekte neemt in de regel echter toe als de blootstelling aan chroom-6 intenser was en/of langer duurde.

Daarnaast concludeert het onderzoeksinstituut dat Defensie in het verleden verzuimde om (oud-) medewerkers voldoende te informeren over de risico’s van het werken met Chroom-6. Het ontbrak tevens tot medio jaren 90 aan maatregelen om veilig te kunnen werken met chroom-6. Visser: "Het is nu duidelijk dat Defensie in het verleden verzuimde om deze (oud-)collega’s voldoende te beschermen en ook niet als werkgever heeft voldaan aan haar zorgplicht. Dit betreur ik ten zeerste en bied ik mijn excuses voor aan. De tijd kan ik niet terugdraaien maar Defensie zal, zoals vanaf het begin van het RIVM-onderzoek is aangegeven, zijn verantwoordelijkheid nemen en onze (oud-)collega’s nazorg blijven bieden waar nodig."

'Defensie de oorlog verklaren'
Defensie gaat vergoedingen aanbieden. Dit gaat om bedragen tussen de 5.000 en 40.000 euro. De vergoeding geldt uitsluitend voor (ex-)medewerkers of hun nabestaanden met een ziekte die volgens het RIVM-onderzoek mogelijk te wijten is aan het werken met chroom-6. Dat geldt bijvoorbeeld voor longkanker en verschillende andere longaandoeningen.

Veel betrokken vallen buiten de boot volgens letselschadespecialist Yme Drost. Drost:  "Omdat de ene ziekte wel, en de andere ziekte niet wordt erkend, vallen veel slachtoffers buiten de boot. Maagkanker wordt bijvoorbeeld wel erkend, maar slokdarm- en darmkanker niet. En dat is opmerkelijk. Want de stofdeeltjes gaan toch via je slokdarm naar je maag, en komen daarna in je darmen terecht. Als gevolg van deze indeling, kan negentig procent van mijn cliënten nu geen aanspraak maken op een vergoeding."

Drost verwacht dat veel van de betrokkenen die niet in aanmerking komen voor een vergoeding nu juridische stappen gaan nemen. Drost: "Die gaan Defensie wat schade betreft nu de oorlog verklaren."

Ministerie van Defensie
Ministerie van Defensie

Omwonenden Efteling bang voor uitbreiding

Omwonenden van de Efteling in Kaatsheuvel zijn bang voor de groei van het attractiepark. Zij denken dat binnen twintig jaar hun huizen omringd zijn met parkeerplaatsen voor de Efteling.

De omwonenden vertellen aan het Algemeen Dagblad dat het een soort schaakspel is wat ze spelen tegen de Efteling. Steeds als het park uitbreidt, is dat in oostelijke richting, naar de N261. Maar in het masterplan 'de Wereld van de Efteling 2030' staat dat het park nu ook naar de westkant wil uitbreiden. En dat is juist waar de bewoners zich bevinden, ten westen van de Efteling.

Hier hadden de bewoners geen rekening mee gehouden. Bij één van de bewoners is het zo erg, dat zij een attractie krijgen recht voor hun huis. Zij, en tientallen anderen hebben bezwaar aangetekend. Of dit gaat helpen betwijfelen ze: "De Efteling weet precies hoe zij het moeten formuleren zodat het binnen de regels blijft", aldus een omwonende. "Ze sluiten je helemaal in tot je geen andere keus hebt dan om te vertrekken."

Na het protest van verschillende natuurorganisaties werd het plan om een toegangsweg te maken vanaf het zuiden geschrapt. De Efteling wil volgens het masterplan in totaal 8 hectare uitbreiden.

Wil je meer weten over het masterplan? Hier is meer info te vinden.

Efteling wil flink meer bezoekers (Foto: ANP)
Efteling wil uitbreiden. (Foto: ANP, tekst FOK.nl)

Sony komt vanaf woensdag dagelijks met aankondiging

Volgende week dinsdag vindt de E3-persconferentie van Sony plaats. Dit betekent echter niet dat Sony tot dan niets te melden heeft, integendeel.

Vanaf woensdag komt er elke dag een aankondiging. In totaal worden er drie nieuwe games aangekondigd, een release date van een Worldwide Studios-titel en een nieuwe game maakt de overstap naar PSVR. Elke aankondiging vindt plaats om 17:00 uur Nederlandse tijd en vind je natuurlijk hier op FOK!

Welke aankondiging zou jij graag willen zien?

Rechter verbiedt demonstratie Pegida Utrecht

De voorzieningenrechter in Utrecht heeft maandag in een kort geding de demonstratie van Pegida op de stoep van de Sayidina Ibrahim-moskee in Kanaleneiland later op de dag verboden. Volgens de rechter heeft de burgemeester goed gehandeld.

De groep had speklapjes willen braden op de stoep van de moskee. Burgemeester Jan van Zanen vindt dit, in overleg met de politie en justitie, onverantwoord. Al eerder stak hij een stokje voor eenzelfde protestbijeenkomst bij de Ulu-moskee in de wijk Lombok. Ook in andere steden zijn vergelijkbare bijeenkomsten verboden.

Pegida wil juist op een plek staan waar zij duidelijk hun mening kunnen laten horen en zien. Voorman Edwin Wagensveld: "Als je tegen de gemeente demonstreert, ga je ook niet bij een ziekenhuis staan."

Rechter verbiedt demonstratie Pegida Utrecht
Rechter verbiedt demonstratie Pegida Utrecht (Foto: ANP)

Neuer wel, Sané niet in Duitse WK-selectie

Joachim Löw heeft Manuel Neuer opgenomen in de Duitse WK-selectie, maar Leroy Sané ontbreekt bij de wereldkampioen van 2014.

Neuer brak in september een middenvoetsbeentje en kwam in het vervolg van het seizoen niet meer in actie voor Bayern München. Desondanks nam Löw de 32-jarige doelman op in de voorselectie en afgelopen zaterdag stond hij in de oefeninterland tegen Oostenrijk (2-1 verlies) weer onder de lat en speelde hij zijn 74ste interland.

Sané is de bekendste afvaller in de selectie. In dienst van Manchester City kwam de vleugelaanvaller afgelopen seizoen tot 49 wedstrijden en daarin was hij 14 keer trefzeker en gaf hij 19 assists. Doelman Bernd Leno, verdediger Jonathan Tah en Nils Petersen hebben de definitieve selectie ook niet gehaald.

De volledige selectie:

Doelmannen: Marc-André Ter Stegen (Barcelona), Manuel Neuer (Bayern München), Kevin Trapp (Paris Saint-Germain).

Verdedigers: Mats Hummels, Niklas Süle, Joshua Kimmich, Jérôme Boateng (Bayern München), Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Jonas Hector (1.FC Köln), Marvin Plattenhardt (Hertha BSC), Antonio Rüdiger (Chelsea).

Middenvelders: Mesut Özil (Arsenal), Ilkay Gündogan (Manchester City), Leon Goretzka (Schalke 04, vanaf volgend seizoen Bayern München), Julian Draxler (Paris Saint-Germain), Sami Khedira (Juventus), Toni Kroos (Real Madrid), Sebastian Rudy (Bayern München).

Aanvallers: Thomas Müller (Bayern München), Mario Gómez (VfB Stuttgart), Julian Brandt (Bayer Leverkusen), Marco Reus (Borussia Dortmund), Timo Werner (RB Leipzig).

Impey wint eerste rit Criterium du Dauphiné

Daryl Impey heeft de eerste etappe in het Criterium du Dauphiné gewonnen. De Zuid-Afrikaan van Mitchelton-Scott had de sterkste sprint na een heuvelachtige finale. Julian Alaphillipe kwam als tweede over de finish, vlak voor Pascal Ackermann. Michal Kwiatkowski blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement.

Lawson Craddock (EF Education First-Drapac), Nicolas Edet (Cofidis) en Brice Feillu (Fortuneo-Samsic) waren de aanvallers in de eerste etappe. Het drietal kreeg een voorsprong van vier minuten, waarna team Sky de controle in het peloton behield. Later kwam Quick-Step Floors ook hulp bieden aan kop van het peloton.

Op vijftien kilometer was alles weer bij elkaar waarna het nerveuzer in het peloton werd en waren er meerdere valpartijen. Op de slotklim, die op vijf kilometer van de streep lag, vielen enkele renners aan. Dylan Teuns probeerde het, evenals Alaphillipe, maar Tao Geoghan Hart en Kwiatkowski reageerde direct. Uiteindelijk raakte niemand weg op de slothelling.

In de laatste kilometer probeerde Vicenzo Nibali het nog, maar ook de Italiaan kreeg geen ruimte en volgde er een sprint met een groep van zeventig renners. Daarin bleek Impey over de snelste de benen te beschikken en won eenvoudig voor de Fransman Alaphillipe.

Twee miljoen spelers voor State of Decay 2

State of Decay 2 lanceerde op 22 mei voor pc en Xbox One en sindsdien heeft de game meer dan twee miljoen spelers aangetrokken. Vorige week maakte ontwikkelaar Undead Labs nog bekend dat er één miljoen spelers waren.

Het is niet duidelijk hoeveel exemplaren er zijn verkocht en hoeveel mensen de game uitproberen via Game Pass, maar het is in ieder geval een positief aantal voor de ontwikkelaar en de game. Samen zijn de meer dan twee miljoen spelers goed voor twee miljard vermoorde zombies en ruim honderdtwintigduizend afgeronde community stories.

Undead Labs belooft meer support in de vorm van bugfixes en content patches, waarvan de eerste afgelopen vrijdag beschikbaar kwam.

State of Decay 2 #4

Groep van 7 jongeren opgepakt om zware mishandeling

Agenten hielden in de nacht van vrijdag op zaterdag zeven verdachten aan die drie jongens mishandelden op de Nobelstraat in Brielle. Een van hen brak z’n kaak, een jukbeen en vier tanden. "Ruzie waar een meisje bij betrokken was en drank doet rare dingen met je" aldus de politie op hun website.

De ruzie over een meisje ontstond in eerste instantie in een horecagelegenheid, maar werd uiteindelijk op straat uitgevochten. In no time vielen er klappen, en werd er geschopt. Ook toen het slachtoffer, een 22 jarige Briellenaar, op de grond lag, kreeg hij trappen tegen zijn lijf. Met als gevolg zwaar lichamelijk letsel. Hij werd samen met een 23-jarige plaatsgenoot naar het ziekenhuis in Dirksland. Een derde slachtoffer, een 22-jarige man uit Oostvoorne, werd op straat behandeld. De daders gingen ervandoor.

Agenten waren er snel en kwamen direct in actie. Ze spraken met de slachtoffers en omstanders, maar kregen slechts een summiere beschrijving van de groep verdachten. De groep bleek ook snel ontkomen te zijn. Een agent liep op een rij wachtende taxichauffeurs af. Aan hen werd gevraagd of zij een groep jongeren kort ervoor hadden vervoerd. Het bleek een goede gok: het zevental was naar een camping in Rockanje gebracht.

Te voet stapten vier agenten de camping op. Hier kregen ze de groep al snel in zicht. Ze droegen allemaal een ‘bandje’ van de horecagelegenheid waar de ruzie was geweest. Ook werd door hen gesproken over ‘een vechtpartij’. Reden genoeg om tot aanhoudingen over te gaan. Het zevental werd direct gearresteerd.

Maandagochtend werd het zevental afkomstig uit o.a. Rotterdam, Nissewaard en Barendrecht, heengezonden. Zij blijven allemaal verdachte in deze zaak en moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Groep van 7 jongeren opgepakt om zware mishandeling (Foto stockfoto politie.nl)
Groep van 7 jongeren opgepakt om zware mishandeling (Foto stockfoto politie.nl)

Politiehond vindt ingegraven inbreker onder steigerplanken

Politiehond Loki heeft zondag laten zien hoe hij met zijn goede neus het verschil kan maken. Hij leidde zijn hondengeleider naar een verdachte die zich had verstopt onder een aantal steigerplanken. De politie kreeg zondagnacht rond 03.50 uur een melding van vernielingen op een bouwplaats bij Letterhout in Zaamdam. De melder had glasgerinkel gehoord en er zouden meerdere personen over het terrein lopen die daar niets te zoeken hadden.

Aangekomen bij de bouwplaats – waar meerdere ruiten waren gebroken - stuitten politieagenten op twee personen die het terrein net wilden verlaten. Zij hebben de twee direct aangehouden. Daarna was speurneus Loki aan zet; hij ging samen met zijn hondengeleider de bouwplaats op om te onderzoeken of er nog meer personen aanwezig waren.

Al snel kwam Loki een verdachte op het spoor: de man dacht de politie te snel af te zijn en had zich ingegraven in het zand onder steigerplanken. De goede neus van Loki was echter niet te misleiden, waarop de agenten ook deze verdachte konden aanhouden.Het drietal, afkomstig uit Zaandam en in de leeftijd van 18 t/m 22 jaar, is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Politiehond Loki (Foto: Politie.nl)
Politiehond Loki (Foto: Politie.nl)

Alcomobilist op de vlucht sleurt agent mee

In de nacht van zondag op maandag kreeg een politieman in Eck en Wiel de schrik van zijn leven toen hij plotseling werd meegesleurd door een auto. De agent was bezig de bestuurder van het voertuig te controleren op alcoholgebruik. Toen de bestuurder positief testte, ging hij er plotseling vandoor. De agent werd door de rijdende auto meegesleurd en raakte daarbij lichtgewond.

Even voor 02:30 uur werd de bestuurder, een 34-jarige man uit Lienden, gecontroleerd op alcoholgebruik achter het stuur. Nadat hij positief had geblazen trapte de man het gaspedaal in en ging er vandoor. De controlerende agent werd hierbij zeker tien meter meegesleurd. Omdat de agent het rijbewijs van de bestuurder nog in zijn hand had was het vrij eenvoudig om de bestuurder op te sporen. Later die ochtend werd hij in zijn woning aangehouden. Hij is ingesloten voor verhoor en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Alcomobilist op de vlucht sleurt agent mee (Foto: stockfoto politie.nl)
Alcomobilist op de vlucht sleurt agent mee (Foto: stockfoto politie.nl)

Eerste 25 minuten Far Cry 5: Hours of Darkness

Morgen lanceert de DLC Hours of Darkness voor Far Cry 5. Ben je nog niet overtuigd van de DLC of heb je gewoon geen idee wat je ervan moet verwachten dan is er nu de mogelijkheid om het begin van de DLC te bekijken.

Hieronder vind je de eerste 25 minuten van Hours of Darkness, wat een goede indruk moet geven van wat de DLC te bieden heeft. Hours of Darkness plaatst de speler in Vietnam, waar je het moet opnemen tegen het Vietnamese leger en de Vietcong.

Far Cry 5: Hours of Darkness komt naar pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Meer geld voor ambulancepersoneel

Ambulancemedewerkers krijgen nog over het lopende jaar meer loon, meldt FNV Zorg & Welzijn na overleg met de werkgevers. Ze gaan volgend jaar ook met hun salaris in de pas lopen met de cao voor de ziekenhuizen, die beter is. Waar het allemaal concreet op neerkomt, wil de woordvoerder nog niet zeggen.

Ambulancepersoneel heeft lang actie gevoerd voor betere arbeidsvoorwaarden, waarop 13,5 miljoen euro van het kabinet ter beschikking kwam. Daaruit gaat nu worden geput. De lopende cao werd ervoor opengebroken.

Er zijn ook afspraken gemaakt over het tegengaan van het extern inhuren van mensen om gaten in de roosters te vullen.

Meer geld voor ambulancepersoneel
Meer geld voor ambulancepersoneel (Foto: ANP)

Kremlin rept van mogelijke top Poetin - Kim

Tijdens een internationaal economisch congres in september in Vladivostok kunnen de Russische president Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar ontmoeten. Dit heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, afgelopen week bij zijn bezoek aan Pyongyang besproken, meldde het Kremlin maandag.

Er is echter geen concrete afspraak gemaakt. Op het economische forum in havenstad Vladivostok worden doorgaans veel investeerders uit het Verre Oosten verwacht. De stad ligt 120 kilometer van de Noord-Koreaanse grens.

Kremlin rept van mogelijke top Poetin - Kim
Kremlin rept van mogelijke top Poetin - Kim (Foto: ANP)

Horrorclown terroriseert Arnhem

Buurtbewoners van een speeltuin in Arnhem willen meer toezicht in de omgeving waar de clown kinderen heeft lastig gevallen. De clown zou uren in de buurt van de Engelenburgstraat hebben gelopen met een mes op zak.

De horrorclown, die een masker zou hebben gedragen en een zwart-rood geruit pak, is het gesprek van de dag in de wijk. Een familielid van een van de slachtoffers zegt dat de clown veel impact op de kinderen heeft achtergelaten. "Ik heb mijn voortuin verbouwd tot speeltuin, zodat de kinderen veilig kunnen spelen."

Ook wil het familielid, een tante dat de politie zich meer laat zien. "Ik heb de politie vandaag nog niet gezien. Ook willen we graag videobewaking in de wijk." Ook een school gaat in gesprek met de kinderen tijdens het kringgesprek. Dat is vanochtend geweest, volgens de directeur van de Willem Dreesschool.

De politie begrijpt heel goed dat de kinderen erg zijn geschrokken van de clown. "Omdat een speeltuin bedoeld is als fijne speelplek voor kinderen, nemen we meldingen over dergelijk gedrag erg serieus. We zijn daarom met meerdere collega’s naar de speeltuin gegaan en hebben met behulp van de brandweer en een warmtebeeldcamera gezocht. Met deze speciale camera kunnen we snel zien of iemand zich verstopt in de bosjes. Helaas hebben we de persoon niet aangetroffen." Aldus de politie.

De politie hoopt op tips. "Weet je wie deze persoon is geweest, bel ons of benader ons prive via social media kanalen. Mocht je worden geconfronteerd worden met dezelfde of een soortgelijk persoon, bel dan direct 112." De komende tijd wordt er extra gesurveilleerd in de wijk.

'Facebook gaf telefoonmakers gebruikersdata'

Facebook heeft tientallen makers van mobiele telefoons toegang gegeven tot gegevens van gebruikers van het sociale netwerk, schrijft The New York Times. Het gaat om ten minste zestig bedrijven, waaronder Apple, Amazon, Microsoft en Samsung. Dat gebeurde als gevolg van deals waarmee Facebook kon uitbreiden voordat het apps had voor alle populaire telefoonplatforms.

De bedrijven kregen niet alleen toegang tot de gegevens van gebruikers van hun toestellen, maar ook de gegevens van hun vrienden. Daarmee heeft Facebook mogelijk de Amerikaanse wet overtreden. Sinds april is het sociale netwerk bezig de samenwerkingsverbanden af te bouwen.

Facebook ontkent dat de data vrij te oogsten waren voor de telefoonmakers. Ze mochten de toegang die ze kregen alleen gebruiken om hun klanten toegang tot Facebook te bieden. Het sociale netwerk keurde alle apps bovendien zelf goed en stelt niet op de hoogte te zijn van misbruik van die regeling.

'Facebook gaf telefoonmakers gebruikersdata'
'Facebook gaf telefoonmakers gebruikersdata' (Foto: BuzzT)

We Are Here bezig met vertrek uit kraakpanden

De ongedocumenteerde vluchtelingen van actiegroep We Are Here zijn druk bezig om hun spullen uit de gekraakte panden te halen. Dat laat een betrokkene weten. De krakers moesten maandag om 12.00 uur de huizen in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost verlaten. Ze hebben op dit moment nog geen nieuw onderdak gevonden.

De groep probeerde een nieuw onderkomen te kraken op de Hoogte Kadijk en de Weesperzijde, maar dit mislukte. Beide panden bleken bewoond. Bij de poging van maandagochtend op de Weesperzijde vonden volgens de politie binnen "wat schermutselingen" plaats. Daarbij liep een persoon een schram op, die daarvan aangifte gaat doen. Ook zijn er binnen enkele deuren vernield. De politie onderzoekt momenteel wie daarvoor verantwoordelijk is, zei een woordvoerder.

De ongedocumenteerden betrokken eind maart de leegstaande woningen. De kraakactie leidde tot veel ophef door enkele incidenten die ermee gepaard gingen. Zo werd tot twee keer toe een zogenoemde 'vergiskraak' gedaan in een bewoonde woning. Bij een daarvan stond een bewoonster onder de douche. Ook zouden medewerkers van Ymere, eigenaar van de panden, en leegstandsbeheerder Camelot zijn bedreigd en ontstond er een conflict tussen leden van Identitair Verzet en een groep antifascisten.

Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam wil op korte termijn een 24 uursopvang openen voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar die laat nog even op zich wachten. De ongedocumenteerden van We Are Here hebben aangegeven dat ze hier geen gebruik van willen maken. "We willen een definitieve oplossing voor onze situatie", zei en woordvoerder.

We Are Here bezig met vertrek uit kraakpanden
We Are Here bezig met vertrek uit kraakpanden (Foto: ANP)

51-jarige man zwaar mishandeld door fietsendief

Zondag rond 18.00 uur is een 51-jarige man met een ijzeren stang geslagen op de Kipstraat in Rotterdam. De politie hield er een 26-jarige Rotterdammer voor aan.

Het slachtoffer zat nietsvermoedend op een bankje op de Kipstraat in Rotterdam-Centrum, toen zijn fiets door de verdachte werd meegenomen. De man rende er nog achteraan, maar tevergeefs. Even later kwam de fietsendief terug en sloeg het slachtoffer, dat weer op het bankje was gaan zitten, vanuit het niets met een ijzeren tang tegen zijn hoofd.

Het slachtoffer kreeg ook nog wat klappen in zijn gezicht. Hij kwam weer bij bewustzijn in het ziekenhuis. Getuigen die het hadden gezien, vertelden de politie het verhaal. Mede daardoor kon de 26-jarige verdachte worden aangehouden. Het slachtoffer heeft er flinke verwondingen aan zijn hoofd aan overgehouden en mist ook enkele tanden.

51-jarige man zwaar mishandeld door fietsendief (Foto: stockfoto politie.nl)
51-jarige man zwaar mishandeld door fietsendief (Foto: stockfoto politie.nl)

Ambassadeur VS mengt zich in Europese politiek

De nieuwe ambassadeur van de VS in Duitsland, Richard Grenell, heeft tot verbazing van velen verklaard dat hij zich actief met de Europese politiek wil bemoeien ten gunste van wat hij "conservatieve krachten" noemt. De Duitse regering heeft boos om opheldering over de ondiplomatieke voornemens van Grenell gevraagd. Mogelijk krijgt ze die woensdag wanneer Grenell voor het eerst het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken bezoekt.

Ambassadeurs worden doorgaans niet geacht zich publiekelijk te mengen in de binnenlandse politiek van het land waar ze gestationeerd zijn. Ze moeten zich richten op de belangen van het eigen land.

Grenell zei echter tegen het rechts-populistische medium Breitbart dat hij Europese conservatieven wil steunen. "Conservatief Europa is in opmars." Volgens Grenell komt dat ook omdat "president Trump heeft laten zien dat je je niet hoeft neer te leggen bij het idee dat de elite voor verkiezingen al heeft geregeld wie meedoen en wie wint".

Grenell is sinds 8 mei de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn. Hij kwam al gauw in opspraak door Duitse bedrijven die handel met Iran drijven, op te dragen die handel af te bouwen.

Ambassadeur VS mengt zich in Europese politiek
Ambassadeur VS mengt zich in Europese politiek (Foto: ANP)

Minister: Italië niet langer vluchtelingenkamp

De nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat zijn land niet langer "het vluchtelingenkamp van Europa" zal zijn. Matteo Salvini maakte maandag ook duidelijk meer steun van de EU te willen bij het oplossen van de problemen die gepaard gaan met de toestroom van migranten.

"Of Europa ondersteunt ons bij het veilig maken van ons land, of we zullen anderen methoden kiezen", waarschuwde de minister op Twitter. Salvini, die ook de leider is van de rechtse Lega, heeft het aan banden leggen van migratiestromen naar zijn land een speerpunt gemaakt. Sinds 2014 zijn vanuit Noord-Afrika meer dan 600.000 migranten aangekomen in Italië.

Salvini trad vrijdag aan als minister en bracht twee dagen later al een bezoek aan Sicilië, waar veel vluchtelingen aankomen. Hij kondigde tijdens een bezoek aan een ontvangstcentrum aan dat "het feest voorbij is"voor migranten in Italië. De minister wil onder meer detentiecentra laten bouwen voor migranten die worden uitgezet.

Minister: Italië niet langer vluchtelingenkamp
Minister: Italië niet langer vluchtelingenkamp (Foto: ANP)

Lords of the Fallen 2 nog niet geveld

Vrijwel direct na de release van Lords of the Fallen in oktober 2014 kondigde uitgever CI Games aan dat er een tweede deel zou komen. Ondertussen zijn we bijna vier jaar verder en leek de actie-rpg van de aardbodem verdwenen. Tot nu, want CI Games heeft een nieuwe ontwikkelaar gevonden voor Lords of the Fallen 2.

De Poolse ontwikkelaar gaat in zee met Defiant Studios. Dit is een relatief nieuwe en kleine ontwikkelaar, die wel pronkt met medewerkers die bij Avalanche Studios vandaan komen, bekend van de Just Cause-serie.

“We hebben met een aantal gerenommeerde studios gepraat die interesse hadden in het maken van de nieuwe LOTF. Uiteindelijk hebben we voor Defiant gekozen omdat we het meest onder de indruk waren van hun gameconcept, productie-ervaring en de ervaring van hun medewerkers,” aldus Marek Tymiński, de directeur van CI Games.

David Grijns van Defiant Studios steekt zijn enthousiasme ook niet onder stoelen of banken: “Ons team is erg enthousiast om de nieuwe LOTF te maken, al direct vanaf het moment dat we aan de pitch gingen werken. In het bijzonder zijn we erg blij met de creatieve vrijheid die we krijgen van CI Games.” Of deze vrijheid Lords of the Fallen 2 meer een eigen gezicht gaat geven dan de eerste game, is afwachten. Ondergetekende heeft zich prima vermaakt met Lords of the Fallen, maar veel mensen vonden het vooral een slecht aftreksel van Dark Souls.

Lords of the Fallen (Foto: City Interactive)

'Viertal lijkt verzekerd van basisplaats onder Koeman'

Jasper Cillessen, Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en Ryan Babel lijken verzekerd van een basisplaats onder Ronald Koeman in Oranje.

De Telegraaf meldt dat het viertal op een plek bij de eerste elf kan rekenen in de Nations League. Zij kunnen hun 'zekere' basisplaats alleen nog spelen als ze er maandagavond in de oefeninterland tegen Italië een potje van maken.

Koeman wilde zondag op de persconferentie nog niets bevestigen. "Dan moet ik voor deze wedstrijd al zaken benoemen die ik liever erna bespreek. Dus dat ga ik nu niet doen. Ja, na Italië wijs ik een eerste doelman aan. Maar dat hoeft pas in september."

Matthijs de Ligt en Memphis Depay lijken, afhankelijk van vorm en blessures, ook verzekerd van een basisplaats op 9 september in de uitwedstrijd tegen Frankrijk in de Nations League. De contouren zullen tegen Italië al zichtbaar zijn. "Het zal grotendeels dat team zijn dat de Nations League ingaat. Maar er zijn posities, waar nog concurrentie is."

Man doodgeschoten bij woonwagenkamp Oss

Bij een schietincident kwam maandagochtend 4 juni rond 02:20 uur een man om het leven bij een schietincident voor het woonwagencentrum aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Het slachtoffer is een 30-jarige man uit Oss.

Naast politiemensen kwamen ambulancepersoneel en een traumahelikopter ter plaatse voor de hulpverlening. Het slachtoffer werd langere tijd gereanimeerd door de hulpdiensten. De man overleed op straat aan zijn verwondingen. Er waren direct veel omstanders op de locatie van het schietincident waarbij de emoties hoog opliepen. Er kwamen extra agenten ter plaatse om de situatie te kalmeren. 

Een woordvoerder van de politie verklaart: "We zijn volop bezig met het onderzoek. Het is belangrijk dat we duidelijk krijgen wat er zich heeft afgespeeld. Op dit moment zijn specialisten van forensisch onderzoek bezig met sporenonderzoek. Dit onderzoek neemt veel tijd in beslag en kan nog ettelijke uren duren. Er wordt zeer nauwkeurig gezocht naar sporen en aanwijzingen."

Uitgebrande auto
Eerder in de nacht werd er een uitgebrande auto aangetroffen op de Berghemseweg. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat dit verband houdt met het schietincident. Dit wordt uiteraard wel mee genomen in het onderzoek.

Er is direct een Team Grootschalige Opsporing (TGO) samengesteld. Onder leiding van een officier van justitie onderzoekt een rechercheteam de dood van de Ossenaar. Naast het onderzoeken van de omstandigheden waaronder de man om het leven kwam, kijkt de politie ook naar zijn achtergronden en naar een mogelijk motief. Ook is de politie in gesprek met mensen uit zijn omgeving.

Man doodgeschoten bij woonwagenkamp in Oss (Foto: Politie.nl)
Man doodgeschoten bij woonwagenkamp in Oss (Foto: Politie.nl)

Defensie blij met Invictus Games

De Invictus Games komen in 2020 naar Nederland. Aan het internationale sportevenement doen (oud-)militairen mee met een fysieke of mentale verwonding. Die liepen zij op in de strijd voor vrede en veiligheid. Defensie is trots dat zij dit bijzondere evenement mag ondersteunen.

Minister Ank Bijleveld: “Ik ben trots dat dit indrukwekkende evenement in Nederland wordt gehouden. Het is een eerbetoon aan al die militairen die zich wereldwijd inzetten voor een betere wereld. Deze sporters hebben de kracht gevonden om, nadat ze (zichtbaar of onzichtbaar) gewond raakten, zichzelf opnieuw uit te vinden. Zij laten zien wat het betekent om Invictus te zijn: onoverwinnelijk.”

De games brengen grote aantallen sporters, fans en pers naar Nederland, maar ook een lid van het Britse koninklijk huis. Prins Harry is niet alleen zelf veteraan, maar ook beschermheer van de Invictus Games. De Britse prins vocht zelf onder meer als Apache-vlieger in Afghanistan. “Den Haag zal een motivatie zijn voor de honderden militairen die de Invictus Games gebruiken als inspiratie voor hun herstel. We zagen in Londen, Orlando en Toronto hoe inspirerend de Games zijn. Ik weet zeker dat het ook nu een ongelofelijke ervaring wordt voor iedereen in Den Haag die de ‘Invictus Games spirit’ omarmt.”

De openingseditie was in september 2014 in Londen. Sindsdien werd het grootschalige sportevenement georganiseerd in Orlando (Verenigde Staten 2016) en Toronto (Canada 2017). De 4e- en aankomende editie wordt van 20-27 oktober 2018 gehouden in Sydney (Australië).

Devil May Cry 5-domeinnaam geregistreerd

Een aankondiging van Devil May Cry 5 lijkt dichterbij te komen. Hoewel Capcom nooit officieel een nieuw deel in de serie heeft bevestigd, is onlangs wel de domeinnaam veiliggesteld.

De website leidt vooralsnog nergens naartoe, maar daar kan snel verandering in komen. Op Whois is te lezen dat de domeinnaam is geregistreerd door GMO Internet. Dit is een Japans bedrijf dat eerder de websites voor onder andere Monster Hunter World en Resident Evil 7 heeft geclaimd voor Capcom.

Een geregistreerde domeinnaam voor Devil May Cry 5 zegt natuurlijk nog weinig over een eventuele aankondiging, want wie weet wil Capcom simpelweg de site claimen voordat iemand anders het doet. De timing is echter wel erg toevallig met de E3 in aantocht. Het laatste deel, DmC: Devil May Cry, stamt alweer uit 2013. Een speciale editie van Devil May Cry 4 kwam tussentijds nog uit in 2015, maar een vonkelnieuw deel zou inmiddels ook wel op zijn plaats zijn.

devil may cry
devil may cry

Kompany ondanks liesblessure in Belgische WK-selectie

Roberto Martínez heeft Vincent Kompany opgenomen in de WK-selectie van België ondanks zijn liesblessure, die hij opliep tegen Portugal.

De verdediger van Manchester City viel zaterdagavond in het oefenduel met de Portugezen vroegtijdig in de tweede helft uit. Mocht hij niet fit genoeg blijken om het WK te halen, dan zal Laurent Ciman zijn plek in de selectie overnemen en om die reden bestaat de selectie uit 24 spelers in plaats van 23 spelers.

"Kompany presteert sterk op training, zijn leiderschap is belangrijk voor ons", wordt Martínez geciteerd door Het Laatste Nieuws tijdens een persconferentie. "We willen hem er absoluut bij en daarom gaan we voor hem de tijd nemen die we krijgen. Reglementair kan dat tot de dag voor onze eerste wedstrijd. Vandaar deze uitzonderlijke beslissing. Over zeven à tien dagen weten we of Kompany klaar geraakt. Als hij op 17 juni niet fit is, zal hij er niet bij zijn."

Mats Sels, Christian Kabasele, Jordan Lukaku en Christian Benteke werden wél opgenomen in de voorselectie, maar maken geen deel uit van de definitieve selectie van de Rode Duivels. Op het WK wacht in de groepfase Panama, Tunesië en Engeland.

De volledige selectie:

Doelmannen: Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Koen Casteels (VfL Wolfsburg).

Verdedigers: Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Vincent Kompany (Manchester City), Thomas Vermaelen (Barcelona), Thomas Meunier (Paris Saint-Germain), Dedryck Boyata (Celtic).

Middenvelders: Kevin De Bruyne (Manchester City), Mousa Dembélé (Tottenham Hotspur), Axel Witsel (Tianjin Quanjian), Marouane Fellaini (Manchester United), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach), Youri Tielemans (AS Monaco), Leander Dendoncker (Anderlecht).

Aanvallers: Yannick Carrasco (Dalian Yifang), Nacer Chadli (West Bromwich Albion), Eden Hazard (Chelsea), Dries Mertens (Napoli), Romelu Lukaku (Manchester United), Michy Batshuayi (Borussia Dortmund), Adnan Januzaj (Real Sociedad).

Politie Parijs ruimt kampementen migranten op

De politie in Parijs is maandag begonnen de laatste twee nog bestaande grote kampementen van illegalen op te ruimen. Het gaat om groepen mensen die zich al maanden langs het kanaal van Saint-Martin en bij de Porte de la Chapelle ophouden, beide 'nederzettingen' liggen in het noorden van de stad.

De ontruimingen verlopen volgens Franse media kalm. De illegalen worden in bussen naar opvangplekken gebracht, waar zal worden geprobeerd hun identiteit en status vast te stellen.

In de Franse hoofdstad duiken steeds vaker woongroepen van illegalen op. In drie jaar tijd heeft de politie al meer dan 35 keer een kampement van migranten ontmanteld. De overheid probeert ze allemaal op te ruimen. De grootste nederzetting bij de Porte de la Villette, waar meer dan 1500 mensen in zeer onhygiënische toestanden verbleven, is afgelopen woensdag ontruimd en opgeruimd.

Politie Parijs ruimt kampementen migranten op
Politie Parijs ruimt kampementen migranten op (Foto: ANP)

'Betaal niet aan agressieve incassobureaus'

Mensen moeten niet langer betalen aan incassobureaus die consumenten op agressieve wijze benaderen voor vage diensten. De Consumentenbond krijgt veel klachten binnen over malafide incassobureaus en roept mensen op om aangifte te doen.

De Consumentenbond hekelt de werkwijze van de bedrijven en de aan hen gelieerde incassobureaus. "Dit heeft niets meer te maken met normale verkoopmethoden, maar is volledig gericht op misleiding en angst. Dat moet direct stoppen."

De aanhoudende stroom klachten en de ernst van de meldingen is voor de Consumentenbond aanleiding om op te roepen om aangifte te doen. "Die bedrijfjes komen en gaan in hoog tempo en dat maakt het lastig ze aan te pakken. Ook zijn ze vaak niet voor rede vatbaar. Wat ons betreft is het dan ook tijd om uit een ander vaatje te tappen; misschien dat de strafrechtelijke weg deze boeven een halt toeroept."

'Betaal niet aan agressieve incassobureaus'
'Betaal niet aan agressieve incassobureaus' (Foto: ANP)

Familie Nouri stapt naar arbitragecommissie KNVB

De familie van de door hersenletsel getroffen Abdelhak Nouri stapt naar de arbitragecommissie van de KNVB.

De advocaat van de familie stelt dat Ajax weigert elke aansprakelijkheid te aanvaarden na de dramatische gebeurtenis van de middenvelder op 8 juli 2017, toen Nouri tijdens een oefenwestrijd tegen Werder Bremen instortte. Hij ligt sindsdien in coma en verblijft in een zorginstelling.

Uit de beelden blijkt volgens de familie dat de reanimatie te laat op gang kwam. Volgens de advocaat heeft Ajax tegen alle medische richtlijnen gehandeld. De familie Nouri meldt in een brief dat John Beer en Lucas Hogeling van Beer Advocaten onderzoek hebben gedaan naar de gang van zaken.

"Zij hebben overtuigend inzichtelijk gemaakt dat Abdelhak op 8 juli 2017 op het veld in Oostenrijk niet de juiste zorg verleend heeft gekregen. Niet alleen leeft de familie nu bijna een jaar met de ernstige gevolgen van de collaps van Abdelhak, zij moeten nu ook leven met de wetenschap dat deze gevolgen hoogstwaarschijnlijk hadden kunnen worden voorkomen indien op een juiste en adequate wijze zou zijn ingegrepen."

"De familie heeft de afgelopen periode getracht om in overleg met Ajax te komen tot een oplossing waarin de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid door Ajax zou worden erkend. Helaas heeft Ajax iedere aansprakelijkheid van de hand gewezen en stellen zij zich op het standpunt dat de verleende zorg wel toereikend en adequaat is geweest. Dit maakt ieder verder overleg zinloos nu juist de erkenning van verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor het leed dat Abdelhak is aangedaan een uitdrukkelijke voorwaarde is voor de familie."

"In de ogen van de familie dient het aanspannen van de procedure bij de arbitragecommissie niet alleen de belangen van Abdelhak Nouri, maar is de gehele voetbalwereld - en met name de spelers van Ajax - gebaat bij een duidelijke uitspraak over de gang van zaken."

NBA: Warriors veel te sterk voor Cavaliers in tweede finaleduel

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de eigen Oracle Arena ook de tweede wedstrijd van de NBA-finale gewonnen. De Cleveland Cavaliers gingen met ruime cijfers over de knie in Oakland: 122-103.

De eerste score was voor de Warriors en vanaf dat moment had de thuisploeg constant de leiding in handen. Langzaam werd het uitgebouwd naar tien punten, waar het tot het vierde kwart rond bleef schommelen. Stephen Curry (33 punten) en co gaven in het vierde kwart nog eens gas en pakten uiteindelijk de 122-103 zege.

De beste plays van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Start aanpak knelpunten A2 en A58

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) investeert honderden miljoenen in de aanpak van fileknelpunten op de A2 en A58. Door het tekenen van twee startbeslissingen maakt zij de weg vrij voor een flinke verbetering van de doorstroming op zowel de A2 tussen Deil, ‘s-Hertogenbosch en Vught, als de A58 tussen Tilburg en Breda. De minister en de regionale partners willen hiermee voorkomen dat beide knelpunten in de toekomst in de top-10 van dagelijkse files komen te staan.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Het verbeteren van de doorstroming op beide trajecten is voor mij een prioriteit. Zowel de A2 als de A58 zijn belangrijke onderdelen van ons wegennet. Ze dragen bij aan de bereikbaarheid en aan de nationale en regionale economie. Daarom wil ik dat we tempo maken met de plannen, zodat al op korte termijn verbetering merkbaar is. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de inzet van slimme nieuwe technieken, aan het verlengen van invoegstroken en aan andere snel realiseerbare ingrepen in de infrastructuur.”

Levensader A2
De A2 is de belangrijkste noord-zuidverbinding van Nederland. De weg verbindt de kennisregio Eindhoven met de Randstad. De startbeslissing van de minister leidt tot een wettelijk verplichte MIRT-verkenning (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) die nut en noodzaak van een verbreding van de A2 onderzoekt. Na de MIRT-verkenning zal de voorkeursoptie worden uitgewerkt in een tracéwetprocedure, waarna de uitvoering start. Voor de aanpak van de A2 tussen Deil en Vught heeft het Rijk € 430 miljoen gereserveerd.

De verkenning onderzoekt verschillende alternatieven, waaronder een verbreding tot twee keer vier rijstroken (nu: twee keer drie). De aanpak van het traject Deil - Vught richt zich ook op alle tussenliggende aansluitingen en knooppunten, waaronder de twee grote bruggen over de Waal en de Maas.

Quick wins
De hele procedure voor een mogelijke verbreding duurt zo’n zeven jaar, waardoor werkzaamheden naar verwachting in 2026 kunnen beginnen. Om de vaart erin te houden, hebben het Rijk en de provincies Gelderland en Noord-Brabant, regio Rivierenland en gemeente ’s-Hertogenbosch al afspraken gemaakt over de inzet van een pakket van ‘quick win’-maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn de verbetering van de toeritdosering, het aanpassen van de weefvakken met de A59, en het verbeteren van aansluitingen met bijvoorbeeld Vught en de A2 Sint-Michielsgestel. En ook de aanleg van verschillende snelfietsroutes hoort bij de plannen. Uitgangspunt is dat deze kortetermijnmaatregelen uiterlijk in 2021 opgeleverd zijn. Hiervoor reserveren Rijk en regio samen € 45,9 miljoen, waarvan het Rijk € 18,3 miljoen en de regionale partners € 27,6 miljoen bijdragen.

A58: slim verbreden en vernieuwen
De A58 speelt een belangrijke rol in het verbinden van de Rotterdamse haven met de haven van Antwerpen en het Roergebied. Eenvijfde deel van het verkeer bestaat uit vrachtwagens. Voor de aanpak van het vijftien kilometer tellende traject tussen Breda (knooppunt St. Annabosch) en Tilburg (knooppunt Tilburg West) onderzoeken Rijk en regio de mogelijkheden voor een verbetering van de doorstroming, waaronder een verbreding naar twee keer drie rijstroken. Zij kijken daarbij nadrukkelijk eerst hoe innovaties kunnen bijdragen aan een vlotte doorstroming op de langere termijn.

De meest in het oog springende optie die zal worden onderzocht is een ontwerp gericht op de invoering van zelfrijdende voertuigen. Een gedeelte van de A58 maakt nu al deel uit van de Europese ITS Corridor en dient als proeftuin voor innovaties die interessant zijn voor de snelweg van de toekomst. Dat wil zeggen dat er geëxperimenteerd wordt met zelfrijdende voertuigen, met name truck platoons. Rijk en regio willen deze slimme, toekomstgerichte aanpak nu verder uitrollen en van de A58 een innovatieve snelweg maken: energieneutraal, circulair, duurzaam, en slim communicerend met het verkeer.

De realisatie van de plannen tussen Breda en Tilburg zijn geraamd op € 70 miljoen. De provincie Noord-Brabant draagt hieraan maximaal € 24 miljoen bij. Rijkswaterstaat was al gestart met het verbredingsproject voor de aanpalende trajecten van de A58 tussen knooppunt St. Annabosch en Galder en tussen Eindhoven en Tilburg. Volgens planning wordt in de eerste helft van volgend jaar hiervoor het Ontwerp Tracébesluit vastgesteld voor een verbreding naar twee keer drie rijstroken (nu: twee keer twee).

Breder offensief
De aanpak van de twee knelpunten past in een breder offensief om Nederland ook in de toekomst bereikbaar te houden. Hiervoor is in totaal € 2 miljard extra vrijgemaakt in het regeerakkoord. Het geld gaat onder andere naar aanpassingen van de A15, de A1, A28, A12 en de A7, die nu in voorbereiding zijn.

Consument beseft dat overstappen loont

Het grootste deel van de consumenten is zich ervan bewust dat je met overstappen naar een andere energieleverancier veel geld kunt besparen: 52% in 2018 tegenover 35% van de consumenten in 2015. Consumenten vinden het ook steeds gemakkelijker om energieprijzen te vergelijken. Verder is 91% van de consumenten die zijn overgestapt, is tevreden met de verwerking van de overstap naar de nieuwe energieleverancier. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2018 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gepubliceerd.

Steeds meer consumenten stappen over naar een andere energieleverancier. Van april 2017 tot en met maart 2018 waren dat 1,3 miljoen huishoudens. In de afgelopen drie jaar is 42% van de consumenten overgestapt. Het aantal consumenten dat nog nooit is overgestapt, is de afgelopen drie jaar sterk gedaald. In 2015 was 36% van de consumenten nog nooit overgestapt en in maart 2018 was dit gedaald naar 26%. De helft van de consumenten geeft aan het komende jaar (opnieuw) energieleveranciers te gaan vergelijken. Ruim een kwart van de consumenten verwacht in de komende drie jaar (opnieuw) over te stappen.

Als consumenten overstappen, dwingen ze energiebedrijven daarmee om te concurreren. Dat leidt tot betere dienstverlening en lagere prijzen. Nederlandse consumenten kunnen tot bijna 400 euro per jaar op hun energiejaarrekening besparen. De hoogte van de besparing verschilt bijvoorbeeld per looptijd en vorm van het contract. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt, kunnen over het algemeen het meeste besparen.

Consument beseft dat overstappen loont (Infographic: ACM)
Consument beseft dat overstappen loont (Infographic: ACM)

Dinsdag stakingen in streekvervoer

Buschauffeurs staken op dinsdag 5 juni in delen van Zuid-Holland, Overijssel en Flevoland. In Zuid-Holland-Noord wordt gestaakt bij Arriva, in Overijssel rijdt Syntus niet in Midden-Overijssel en Connexxion staakt in regio IJsselmond. In Flevoland rijden de Arriva-bussen niet uit vanuit Lelystad.

Paula Verhoef, bestuurder FNV Streekvervoer: "Onvoorstelbaar dat werkgevers nog steeds geen afspraken met ons willen maken. Ze doen net alsof we gouden bergen vragen. Terwijl we vragen om eens in de 2,5 à 3 uur even vijf minuten pauze. Hoe ingewikkeld is dat?"

Verhoef benadrukt dat de keuze tussen wel of niet staken volledig bij de werkgevers ligt. "Als werkgevers niet over de brug komen, gaan de stakingen door. Ook voor de verkeersveiligheid én, niet in de laatste plaats, voor de veiligheid van de reiziger. Chauffeurs worden continu opgejaagd. Die situatie is niet vol te houden en zeer onverantwoord. Het wachten is op de eerste grote ongelukken. Dat moeten we voor zijn."

Jack d’Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie: "We praten al jaren over de werkdruk, maar maatregelen blijven uit. Heel simpel: we gaan door met acties tot er concrete afspraken liggen over het terugdringen van die werkdruk."

De starre houding van de werkgevers van de afgelopen jaren heeft geleid tot een diep wantrouwen bij chauffeurs tegen werkgevers. Verhoef: "Uitspraken door managers als ‘er gaat toch niets veranderen’ helpen niet. Het wordt tijd dat de werkgevers laten zien dat ze echt oog hebben voor de mensen."

De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers. Deze staking maakt onderdeel uit van een reeks aan regionale stakingen. Donderdag 31 mei werd ook gestaakt in Rotterdam, Drechtsteden, Voorne-Putten, Limburg en in Friesland.

Dinsdag stakingen in streekvervoer  (Foto: FOK! )
Dinsdag stakingen in streekvervoer (Foto: FOK! )

Niantic moet bezoekers Pokémon Fest 2017 compenseren

Niantic is tot een regeling gekomen om gedupeerden tijdens het Pokémon GO Fest 2017 te compenseren. Het Pokémon GO Fest is een bijeenkomst van spelers van Pokémon GO, waar zij samen werken aan doelen, Pokémon vangen en andere evenementen meemaken.

Tijdens het Pokémon GO Fest 2017 waren er echter grootschalige problemen met de game. Slechte verbindingen, spelers die niet konden spelen en noem de problemen maar op. Men was hier niet tevreden mee, zeker aangezien je toegang tot het evenement moest betalen en sommige spelers reis- en hotelkosten hadden gemaakt. Hierop spande een groep mensen een rechtszaak aan, die zij nu dus hebben gewonnen.

In totaal keert Niantic ruim anderhalf miljoen dollar uit aan gedupeerden. Iedereen die recht heeft op een deel van deze regeling (mensen die een ticket gekocht hebben voor het GO Fest 2017) kunnen via deze website een claim indienen. Het is voor Niantic te hopen dat het GO Fest 2018 beter verloopt.

De meerwaarde van internationalisering in het onderwijs

Internationalisering van het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs heeft meerwaarde. Om die meerwaarde zo groot mogelijk te laten zijn, is het nodig om aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo staat de kwaliteit van onderwijs altijd voorop en moet er altijd plek zijn in het onderwijs voor de Nederlandse student. Alleen wanneer internationalisering in evenwicht is, kan de internationale ervaring van meerwaarde zijn voor de Nederlandse student, voor het Nederlandse onderwijs en voor de Nederlandse kenniseconomie. Dat schrijft minister Van Engelshoven (OCW) in haar brief die zij vandaag aan de Tweede Kamer stuurt.

“Ik sta voor een open Nederlandse samenleving waarin we over grenzen heen durven te kijken. We moeten ons niet bang laten maken over verhalen dat internationalisering iets negatiefs is dat over ons wordt uitgestort,” aldus de onderwijsminister. “Ik sluit mijn ogen niet voor de mogelijke keerzijden van internationalisering en daarom zal ik ervoor zorgen dat er altijd plek is in het hoger onderwijs voor iedere Nederlandse student, en dat er voldoende opleidingen in het Nederlands worden aangeboden.”

Het hoger onderwijs krijgt een steeds internationaler karakter, maar de cijfers laten zien dat nog altijd het overgrote deel van de studenten Nederlandse studenten zijn en de opleidingen voor het overgrote deel in het Nederlands gegeven worden. Een uitzondering hierop is de universitaire masteropleiding. "Feit is dat veel studenten uit het buitenland naar Nederland komen, omdat ze daarmee kiezen voor goed onderwijs. Dat is iets om trots op te zijn’’, schetst Van Engelshoven. "Tegelijkertijd mag het niet tot ongewenste effecten leiden, zoals verdringing van Nederlandse studenten of studies die alleen om meer studenten aan te trekken overgaan op het Engels. Want internationalisering mag geen doel op zich worden.’’

Cijfers
Op dit moment is 6% van alle hbo bachelor-studenten internationaal, bij hbo masters is dat 17%. Aan de universiteit studeren in de bachelorfase 14% en in de masterfase 23% internationale studenten. Van de bacheloropleidingen op hogescholen is 87% in het Nederlands, hbo masters zijn voor 70% in het Nederlands. Bij universiteiten is 65% van alle bacheloropleidingen in het Nederlands en in de master 15%.

Het beeld klopt dus niet dat veel Nederlandse studenten niet meer kunnen studeren waar ze willen door een toename van internationale studenten. Voor het komende studiejaar zijn er [van de ruim 3000 opleidingen in het hoger onderwijs] slechts drie Engelstalige opleidingen met een numerus fixus die op één plek worden aangeboden. Alle andere opleidingen worden op ten minste één plek in Nederland zonder numerus fixus of in het Nederlands aangeboden.

Internationale ervaring
Minister van Engelshoven heeft de ambitie dat iedere Nederlandse student een internationale ervaring op kan doen. Dit kan door bijvoorbeeld stage, uitwisseling, studiemobiliteit, online colleges of een international classroom.
De toestroom van internationale studenten heeft in die zin dus meerwaarde, maar de toegankelijkheid voor Nederlandse studenten moet wel altijd geborgd zijn. Daarom onderzoekt minister Van Engelshoven de mogelijkheden voor de universiteiten en hogescholen om beter te kunnen sturen op studentenstromen.

Engels
Kwaliteit van het Nederlandse onderwijs staat altijd voorop. Internationalisering moet een middel zijn om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Dat geldt ook voor de keuze om een opleiding in het Engels aan te bieden, dit kan zeker meerwaarde bieden als studenten bijvoorbeeld worden opgeleid voor een internationale arbeidsmarkt of onderzoeksveld. Het is ook belangrijk dat het Engels van hoog niveau is en dat er per opleiding weloverwogen keuzes worden gemaakt over taal, met instemmingsrecht van de medezeggenschap.

De minister let er scherp op dat universiteiten en hogescholen en mbo-colleges ook over de muren van hun eigen instellingen kijken wanneer zij keuzes maken over de taal van hun opleiding. Zij roept de instellingen op om hierin gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen om te komen tot een evenwichtige verhouding tussen Nederlandstalig en Engelstalig aanbod per sector. Doel is dat studenten de keuze houden om hun opleiding al dan niet in het Nederlands te volgen.

Om op deze afspraken te kunnen handhaven zal minister Van Engelshoven het wetsartikel dat gaat over de taalkeuze in het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs gaan herzien, met de focus op en de toegankelijkheid van het onderwijs voor Nederlandse studenten en op het onderbouwen van de meerwaarde van de keuze voor een andere taal dan het Nederlands. De Inspectie zal gaan toezien op naleving van het herziene wetsartikel. De NVAO zal bij de kwaliteitstoetsing van opleidingen ook aandacht te hebben voor de taalkeuze van de opleiding en de taalvaardigheid van de docenten.

Nobelprijswinnaar wil top Trump-Kim vergoeden

Mocht de historische ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un doorgaan, dan hoeft de belastingbetaler daar niet per se helemaal voor op te draaien. De Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN) heeft aangeboden de accommodatiekosten van de top te vergoeden, inclusief de hotelkosten.

Het aanbod volgt na een berichtgeving in de media dat Noord-Korea maar met moeite de kosten van Kims verblijf in Singapore zou kunnen financieren. ICAN ontving vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede en wil het prijzengeld nu inzetten om de twee leiders bij elkaar te brengen.

Naar verluidt kost de suite van het hotel waar Kim overnacht ruim 5000 euro per nacht. Maar volgens ICAN draait het niet om die luxueuze kosten. De internationale organisatie kreeg in 2017 de prestigieuze prijs voor haar werk om aandacht te vragen voor "de catastrofale humanitaire gevolgen van elk gebruik van kernwapens".

Nobelprijswinnaar wil top Trump-Kim vergoeden
Nobelprijswinnaar wil top Trump-Kim vergoeden (Foto: ANP)

'Microsoft koopt codesite Github'

Microsoft neemt softwarecodesite GitHub over. De Windows-maker zou de overname deze week bekend willen maken, aldus bronnen tegen persbureau Bloomberg.

GitHub wordt veel gebruikt door ontwikkelaars van open source-software. Ze plaatsen hun code op de website zodat anderen mee kunnen helpen aan de ontwikkeling of hun eigen versie ervan kunnen maken.

Een overnameprijs werd niet genoemd. GitHub werd bij een investeringsronde in 2015 op 2 miljard dollar gewaardeerd. Het bedrijf maakt verlies en is al negen maanden op zoek naar een nieuwe topman.

'Microsoft koopt codesite Github'
'Microsoft koopt codesite Github' (Foto: BuzzT)

Nederlands onderzoek naar rabiës wereldwijd

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en alarmcentrale Eurocross gaan onderzoek doen naar rabiës ofwel hondsdolheid. In Nederland komt de ziekte nauwelijks voor maar wereldwijd overlijden circa 60.000 mensen aan besmetting met het virus dat wordt overgedragen via beten van honden, katten, vleermuizen en apen.

Vorig jaar lag het aantal meldingen van rabiës 60 procent hoger dan het jaar ervoor. De meeste meldingen komen uit Indonesië, Thailand en Vietnam. "Gelukkig zien we zelden hondsdolheid in Nederland", aldus hoogleraar Reizigersgeneeskunde Leo Visser. "Maar de Nederlandse reiziger is zich vaak te weinig bewust van het gevaar van bijtverwondingen op reis en moet dan ook goed geïnformeerd worden."

Het onderzoek van LUMC en Eurocross richt zich op de oorzaken van rabiësbesmetting, de soorten injecties die worden gegeven, of er gemakkelijk aan die middelen te komen is en wat ze kosten.

Nederlands onderzoek naar rabiës wereldwijd
Nederlands onderzoek naar rabiës wereldwijd (Foto: ANP)

Guitar Hero TV gaat stoppen

Guitar Hero TV (GHTV), de online streaming service die werd geïntroducered in Guitar Hero Live, gaat ermee stoppen. Per 1 december zijn de liedjes van GHTV niet meer te spelen en moet men het doen met de nummers die meegeleverd zijn met de game zelf.

Daarnaast is sinds 1 juni de iOS-versie van de game verdwenen uit de app store. Ook is het sinds deze datum niet meer mogelijk om in-game aankopen te doen in GHTV. Een reden heeft Activision niet gegeven, maar het zal ongetwijfeld te maken hebben met aflopende contracten.

Guitar Hero Live

FOK! Wat een weer: af en toe zon

Welkom!

Als je net achter de duinen woont dan had je gisteren flink mazzel. Op het strand bleven nevel en mist erg hardnekkig. Maar zodra je achter de duinen kwam, was het ineens stralend zonnig. Zo ook dus hier in Haarlem. Totaal geen last gehad van grijs en saai weer.  In het noorden echter was het wel grotendeels bewolkt en er zijn zelfs nog een paar (pittige) buitjes geweest. In een groot deel van het land bleef het verder wel droog. De maxima lagen tussen de 16 graden op het strand, toch al 22 op Schiphol tot 24 in het zuiden.

Vandaag starten we de dag behoorlijk grijs met bewolking, nevel of mist. Dit moet in de loop van de ochtend wel gaan optrekken en dan breekt hier en daar de zon door. Ik denk echter niet dat het zo'n fraaie dag zal worden als gisteren. Op meer plaatsen zullen de wolkenvelden toch wel overheersend zijn. De meeste zon verwacht ik in het zuiden van het land. Daar kan het dan opnieuw rond de 24 graden worden. Onder de bewolking een graad of 20 en op de Wadden 17 graden. Er staat een matige noordwestenwind.

De komende dagen wordt het weer warmer. Met name op woensdag en donderdag kunnen we weer kwikstanden van 25 graden en meer verwachten. Maar vanaf woensdagavond neemt de kans op een regen-of onweersbui weer toe.

Fijne dag. 

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Flink wat regen bij qltel (Foto: qltel)
Ook bij qltel vielen de afgelopen week een paar flinke buien. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Dolly Parton krijgt show op Netflix'

Dolly Parton praat met Netflix over haar eigen show. Dat nieuws verklapte Grace And Frankie-ster Lily Tomlin dit weekend tijdens een persmiddag in Los Angeles.

Het panel was opgezet om aandacht te vragen voor Grace And Frankie bij leden van de Television Academy, die stemmen voor de Emmy's. Gevraagd naar wie er op hun wensenlijstje staan voor een gastrol in de comedy, brachten Lily en tegenspeler Jane Fonda hun 9 To 5-collega Dolly Parton ter sprake. Lily legde daarop uit dat Dolly misschien lastig in te plannen zal zijn, omdat ze werkt aan haar eigen Netflix-project.

Alhoewel Jane daar verbaasd op reageerde, leek Lily niet de indruk te hebben dat het project van Dolly nog geheim was, schrijft Deadline. Ze weidde zelfs nog even uit over de show, die vergelijkbaar moet worden met Dolly's eerdere film Coat Of Many Colors, dat haar levensverhaal vertelde op basis van een aantal van haar liedjes. Lily vond het wel lollig dat ze per ongeluk nieuws had onthuld tijdens de persmiddag. "Ik zou hier mijn journalistenbrevet voor moeten krijgen", lachte de actrice.

'Dolly Parton krijgt show op Netflix'
'Dolly Parton krijgt show op Netflix' (Foto: BuzzE)

Janet Jackson stuurt politie naar ex

De politie in Malibu heeft zaterdagavond een bezoekje gebracht aan de ex-man van Janet Jackson. De zangeres zou hen hebben gebeld omdat ze vreesde voor de veiligheid van haar zoontje Eissa.

Volgens TMZ verbleef Eissa's vader Wissam Al Mana in een hotel in de stad om zijn eenjarige zoon te zien. De autoriteiten namen poolshoogte, maar concludeerden dat het kind niet in gevaar was. Janet zou getipt zijn door een nanny, die haar zou hebben verteld dat Wissam agressief gedrag vertoonde.

De politie zou de twee ruziënde exen hebben gesommeerd de strubbelingen rond hun vechtscheiding op een beschaafdere manier uit te zoeken.

Janet en Wissam leerden elkaar in 2010 kennen en trouwden twee jaar later. De zangeres beviel begin 2017 op haar vijftigste van Eissa. Drie maanden later maakte de zangeres bekend dat het huwelijk over was. Haar broer Randy beschuldigde Wissam ervan Janet gevangen te hebben gehouden in huis. Ook zou hij de zangeres verbaal hebben mishandeld. "Geen enkele zwangere vrouw zou elke dag een bitch genoemd moeten worden. En dat is wat haar is overkomen", aldus Randy.

Janet Jackson stuurt politie naar ex-man
Janet Jackson stuurt politie naar ex-man (Foto: BuzzE)

Collegebesprekingen Rotterdam zonder Leefbaar

In Rotterdam gaan VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en CU-SGP met elkaar in gesprek om een college te vormen. Dat hebben informateurs Pieter Duisenberg en Paul Rosenmöller bekendgemaakt.

Leefbaar Rotterdam, na de verkiezingen met elf zetels de grootste partij, doet niet mee met de besprekingen. Fractievoorzitter Joost Eerdmans heeft enorm teleurgesteld gereageerd.

De VVD laat weten dat de partij de onderhandelingen met CDA, D66, CU-SGP, PvdA en GroenLinks is gestart "om een einde te maken aan de impasse in de Rotterdamse coalitievorming". De VVD hield lange tijd vast aan deelname van Leefbaar, maar laat die partij nu vallen.

Combinatie
De liberalen stellen in een verklaring te hebben ingezet op een combinatie van twee linkse en twee rechtse partijen, en dat Leefbaar Rotterdam, daar "zonder meer" deel van zou moeten zijn. Maar dat leek geen meerderheidscoalitie op te leveren en "daardoor dreigde de vorming van een geheel linkse coalitie". De VVD voelde daar niet veel voor omdat daarmee de problemen van de stad niet genoeg zouden worden opgelost.

Eerdmans zegt dat "vanaf dag 1" links Rotterdam niet met Leefbaar wilde praten. "En laten nu de 47.312 kiezers van Leefbaar definitief barsten." De PvdA in Rotterdam meldt via Twitter blij te zijn dat de impasse is doorbroken.

Als de zes partijen erin slagen een college te vormen, hebben zij samen 23 zetels van de 45.

Collegebesprekingen Rotterdam zonder Leefbaar
Collegebesprekingen Rotterdam zonder Leefbaar (Foto: ANP)

Humberto begint aan laatste week Late Night

Humberto Tan begint aan zijn laatste week RTL Late Night. Na vijf seizoenen en ruim duizend afleveringen moet Humberto vrijdag afscheid nemen van de talkshow.

Humberto kreeg begin dit jaar te horen dat RTL hem niet langer ziet als het gezicht van de late-night-talkshow. "Ik ga stoppen met RTL Late Night. Dat is niet op eigen verzoek, dat is op verzoek van de leiding van RTL 4", maakte Humberto zijn vertrek in februari bekend. "Ik ben het niet met die beslissing eens, ik respecteer die beslissing wel."

RTL maakte de opvolger van Humberto al snel bekend: Twan Huys is vanaf september te zien in de talkshow. Hij krijgt de taak RTL Late Night journalistieker te maken. Huys was 25 jaar lang presentator bij de publieke omroep, eind april praatte hij voor het laatst Nieuwsuur aan elkaar.

Trouw
Het vertrek van Humberto gaat niet stilletjes voorbij. In zijn laatste vijf afleveringen wordt de presentator compleet verrast. "Een kwartier voor de uitzending kom ik binnen, ga ik zitten en dan zie ik wie er zijn", zei hij eerder op 538. Ook vertelde Humberto toen "zin" te hebben in zijn laatste uitzendingen.

Ondanks zijn gedwongen einde bij RTL Late Night besloot Humberto RTL trouw te blijven. Vorige week verlengde hij zijn contract met drie jaar. Humberto gaat nieuwe programma's ontwikkelen en neemt andere presentatieklussen voor zijn rekening. Zo is hij het nieuwe gezicht van de talentenjacht Holland's Got Talent, waarin Paul de Leeuw als jurylid aanschuift, en presenteert hij dansshow Dance Dance Dance.

Concurrentie
Humberto krijgt in zijn laatste week RTL Late Night wel te maken met stevige concurrentie. Eva Jinek begint maandag weer met haar talkshow. In de eerste week schuiven onder anderen prinses Laurentien, minister Hugo de Jonge en het VI-trio Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee aan in Jinek.

"Dit wordt natuurlijk een bijzonder seizoen voor mij", stelde Eva, die later dit jaar haar eerste kind verwacht. "Hoogzwanger een late-night-talkshow presenteren lijkt me in alle opzichten een unieke ervaring. Ik verheug me er heel erg op om dit samen met mijn gasten te beleven. En ik kan nu naar volle waarheid zeggen: we zijn er helemaal klaar voor."

Humberto begint aan laatste week Late Night
Humberto begint aan laatste week Late Night (Foto: BuzzE)

Te hard rijden en hondenpoep grootste ergernis

Ruim een kwart van de personen van 15 jaar en ouder vindt dat overlast door te hard rijden in de buurt als eerste moet worden aangepakt. De aanpak van hondenpoep wordt door bijna 1 op de 5 personen als meest urgente vorm van buurtoverlast genoemd. Dat meldt het CBS. Dit onderzoek is gebaseerd op de Veiligheidsmonitor, een enquête onder bijna 150 duizend Nederlanders van 15 jaar en ouder.

Op de vraag welke vorm van buurtoverlast als eerste zou moeten worden aangepakt, antwoordde 27 procent van de burgers van 15 jaar en ouder met ‘te hard rijden’. Hondenpoep krijgt van 18 procent de hoogste prioriteit en parkeerproblemen van 15 procent. Deze drie onderwerpen worden ook het vaakst door burgers genoemd als vormen van buurtoverlast die veel overlast geven.

Te hard rijden en hondenpoep zijn ‘plattelandsoverlast’
Te hard rijden en hondenpoep zijn vormen van overlast die burgers in minder stedelijke buurten vaker de hoogste prioriteit geven. Inwoners van meer stedelijke buurten vinden juist vaker dat andere vormen van overlast, zoals rommel op straat en parkeerproblemen, met voorrang moeten worden aangepakt.

Datzelfde patroon doet zich voor onder de gemeenten met 70 duizend inwoners of meer. Zo noemt 27 procent van de Amsterdammers de rommel op straat als belangrijkste probleem om aan te pakken, terwijl maar 4 procent van de inwoners van de gemeente Westland dit noemt. In Emmen wil 34 procent van de inwoners dat de overheid als eerste te hard rijden aanpakt, tegenover 12 procent in Amsterdam.

Vooral burgers uit deze grote gemeenten die dichtbij de grens liggen vinden dat drugsoverlast de hoogste prioriteit verdient. In Amsterdam en Haarlemmermeer vinden burgers meer dan gemiddeld in de 70-duizendplusgemeenten dat overlast door jongeren als eerste moet worden aangepakt.

65-plussers geven relatief vaak prioriteit aan aanpak hondenpoep
Van de 65-plussers geeft 23 procent aan dat de overlast door hondenpoep in de buurt als eerste zou moeten worden aangepakt. Bij andere leeftijden is dat ongeveer 17 procent. De 65-plussers geven overlast van parkeerproblemen, rondhangende jongeren, buurtbewoners en drugshandel minder vaak de prioriteit dan personen tussen de 15 en 65 jaar. Relatief weinig 15- tot 25-jarigen vinden dat de overheid te hard rijden in de buurt moet aanpakken.

Te hard rijden en hondenpoep grootste ergernis (Foto: CBS)
Te hard rijden en hondenpoep grootste ergernis (Foto: CBS)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.