FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 juni 2018

Kickbokser Verhoeven verdedigt wereldtitel voor 7e keer

Kickbokser Rico Verhoeven heeft met succes zijn wereldtitel in het zwaargewicht bij Kickboks-organisatie Glory kunnen verdedigen. Tijdens Glory 54 in het Engelse Birmingham was de 29-jarige Brabander een maat te groot voor de Kroaat Mladen Brestovac.

Verhoeven won in 2016 al eens van Brestovac, die bekend staat om een ongekend harde linkertrap naar het hoofd. Die kon hij tegen de Nederlander niet uitdelen en na vijf ronden werd The King of Kickboxing dan ook unaniem aangewezen als winnaar, de zevende keer dat hij zijn wereldtitel verdedigde.

"Ik had een moeilijk gevecht verwacht, Brestovac is erg sterk. Ik bleef naar links gaan en zorgde ervoor dat hij die trap eigenlijk niet kon gebruiken", reageerde Verhoeven na afloop. Op 29 september komt hij weer in actie. In de Johan Cruijff Arena staat dan Glory 59 op het programma, met voor Verhoeven vermoedelijk Badr Hari als tegenstander.

De Belgische Armeniër Harut Grigorian verdedigde in Birmingham met succes zijn wereldtitel in het weltergewicht (-77kg). Alim Nabiev uit Azerbeidzjan deed zijn best, maar kon het Grigorian niet moeilijk genoeg maken.

Lorenzo wint eindelijk op Ducati in MotoGP

Jorge Lorenzo heeft met groot vertoon van macht de Grand Prix van Italië in de MotoGP gewonnen. Op het circuit van Mugello stond er geen maat op de Spaanse ex-wereldkampioen, die zo voor het eerst een zege boekte op een Ducati. 

Lorenzo stoof vanaf de tweede startplek naar de koppositie, voor polesitter Valentino Rossi. Marc Marquez knokte zich met het nodige beukwerk langs Danilo Petrucci, die daardoor flink wat terug viel. Achter Marquez sloten Andrea Iannone, Andrea Dovizioso, Alex Rins, Cal Crutchlow, Maverick Viñales en Johann Zarco aan.

Het duurde niet lang voor de boel voorin weer opgeschud werd: Marquez veroverde de tweede plek van Rossi, maar ging niet veel later tegen het asfalt, tot grote vreugde van het graag om valpartijen van Rossi's concurrenten juichende Italiaanse publiek. Il Dottore had het wel even moeilijk en moest Iannone en Dovizioso voorbij laten gaan.

Halverwege de race hadden de Ducati's van Lorenzo en Dovizioso de touwtjes stevig in handen, maar Petrucci, Iannone en Rossi vochten volle bak om de derde stek, waar ook Rins en Crutchlow zich voor kwamen melden. De aansluiting konden ze toch niet echt vinden, met name bij de langzaam maar zeker weg rijdende Rossi en Iannone.

Op Lorenzo stond ook in de slotronde geen maat en Dovizioso moest toezien hoe de Spanjaard voor het eerst sinds zijn overstap vanaf Yamaha - na 2016 - zegevierde op een Ducati. Dovi hield nog net stand en eindigde als tweede, voor Rossi, Iannone, Rins, Crutchlow en Petrucci.

Oliveira wint in Moto2 na spannende strijd om winst

Miguel Oliveira heeft zondag de Grand Prix van Italië in de Moto2 gewonnen. De KTM-coureur uit Portugal sloot een moeizaam weekeinde af met een indrukwekkende race op het circuit van Mugello.

Marcel Schrötter pakte vanaf de tweede plek de leiding, maar de Duitser ging al na anderhalve bocht onderuit. Alex Marquez kon zo de koppositie overnemen, voor Francesco Bagnaia, Romano Fenati, Oliveira en polesitter Mattia Pasini.

Oliveira nam de leiding in handen, terwijl Pasini zich wat herstelde en zich op plek twee nestelde, voor Bagnaia, Marquez en Fenati. Moto3-wereldkampioen Joan Mir kwam zich eveneens voorin melden, net als Lorenzo Baldassarri.

Pasini had de touwtjes alsmaar steviger in handen, maar acht ronden voor het einde schoof de Italiaan plotseling onderuit, waardoor Oliveira de leiding over kon nemen, voor Baldassarri, Bagnaia en Mir. Baldassarri sloot zelfs aan bij Oliveira, terwijl Bagnaia het tempo niet echt meer kon volgen.

Drie ronden voor het einde kwam de sterk opzettende Bagnaia toch weer aansluiten, vooral omdat Baldassarri en Oliveira te druk waren met elkaar. Daar profiteerde ook Mir van door aan te sluiten: hij verdrong Bagnaia zelfs van de derde plek. Oliveira hield voorin stand in de laatste meters en won voor Baldassarri, Mir en Bagnaia.

Bo Bendsneyder vertrok als 23e, maar stond al snel binnen met een technisch probleem.

Mbappé: "Dembélé is de beste jonge speler ter wereld"

Ousmane Dembélé is in de ogen van Kylian Mbappé de beste jonge speler die er op de wereld rondloopt.

De aanvallers van Barcelona en Paris Saint-Germain blonken, samen met Atlético Madrid's Antoine Griezmann, vrijdagavond uit in de 3-1 oefenzege van Frankrijk op Italië. Dembélé bepaalde met een prachtig schot de eindstand op 3-1.

"Het is een veelbelovend partnerschap. We kunnen goed met elkaar opschieten en we waarderen elkaar", vertelt Mbappé in gesprek met Franse media. "Ik heb altijd al met geweldige spelers willen spelen. Ik heb twee topspelers naast me staan. Antoine hoort bij de top tien beste spelers ter wereld en Ousmane is de beste jonge speler ter wereld. We proberen elkaar allemaal te helpen."

Dembélé kende een lastig debuutseizoen bij Barcelona, nadat hij afgelopen augustus voor 105 miljoen euro overkwam van Borussia Dortmund. Vanwege een hamstringblessure kwam hij tot slechts 23 wedstrijden, waarin hij vier keer scoorde en acht assists gaf.

Barney/MvG winnen opnieuw World Cup of Darts

Schotland is de eerste finalist op de World Cup of Darts. In de drie partijen, die allen in 4-3 eindigden, wist Schotland er uiteindelijk twee te winnen van Australië. 

Peter Wright bezorgde Schotland het eerste punt door met 4-3 te winnen van Simon Whitlock. Diens landgenoot Kyle Anderson zette Australië echter meteen naast de Schotten door de tweede single van Gary Anderson af te snoepen.

Een koppelpartij moest dus de beslissing brengen. Het Schotse duo nam daarin een 3-0 voorsprong, maar de Australiërs wisten dankzij een aantal gemiste matchdarts van Wright knap terug te keren tot 3-3. In de alles beslissende leg was het uitgerekend de sterk spelende Whitlock die met scores van 44 en 45 zwak scoorde. De Schotten profiteerden en pakten de zege met een 81-finish in leg zeven.

Scotland 2-1 Australia
Singles One: Peter Wright 4-3 Simon Whitlock
Singles Two: Gary Anderson 3-4 Kyle Anderson
Doubles: Scotland 4-3 Australia

De andere halve finale gaat nu tussen Nederland en België. Michael van Gerwen speelt tegen Kim Huybrechts en daarna zal Raymond van Barneveld het opnemen tegen Dimitri Van den Bergh. 

Update 20.30 uur

Michael van Gerwen zet Oranje op 1-0. Hij wint zijn partij met 4-2 van Kim Huybrechts. De Nederlander noteert gemiddeld 105,78.

Update 20.52 uur

Nederland staat in de finale van de World Cup of Darts. Raymond van Barneveld zette Nederland op 2-0 door met 4-2 van Dimitri van den Bergh te winnen. Barney plaatste direct de break mede door een 161-finish. De Belg kwam echter terug tot 2-2. 

Van den Bergh kwam kon vervolgens op voorsprong komen, maar faalde op de dubbel. Van Barneveld gooide koeltjes 97 uit om opnieuw voor te komen. Een leg later was het klaar. Barney noteerde 113,4 gemiddeld en Van den Bergh kwam tot 107,5. Het is de hoogste gemiddelde voor de Hagenees ooit op een TV-toernooi. 

De finale gaat tussen Nederland en Schotland in een best of 5. Eerst worden twee singlepartijen gespeeld en vervolgens de dubbel. Indien nodig volgen nog maximaaal twee singles. 

Update 21.28 uur

Michael van Gerwen zet Oranje op voorsprong in de finale van de World Cup of Darts. Hij won met 4-2 van Peter Wright. De Brabander kwam direct een break voor met een 143-finish. Wright brak echter terug door 103 uit te gooien. Van Gerwen maakte het echter af door 112 en 92 uit te gooien.

Update 21.44 uur 

Gary Anderson zet Schotland op 1-1. Hij wint met 4-0 van Raymond van Barneveld. Het volgende duel is de koppelwedstrijd. 

Update 22.04 uur

Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen hebben Nederland op een 201 voorsprong gebracht. Het Oranje-duo won de koppelwedstrijd met 4-1 van de Schotten. Barney gooide 135 uit om op 2-0 te komen. Met een 96-finish werd het 2-1, waarna de Schotten 135 uitgooiden om in de wedstrijd te blijven. Van Barneveld gooide vervolgens dubbel acht uit om de wedstrijd in het slot te gooien. 

Update 22.11 uur

Michael van Gerwen heeft Oranje het beslissende punt gegeven op de World Cup of Darts. Michael van Gerwen won met 4-0 van Gary Anderson en zette daarmee Nederland op een beslissende 3-1 voorsprong. 

Het is de vierde titel voor Nederland tijdens de World Cup of Darts. 

Nieuwe titel voor Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. (PRO SHOTS/Joris Verwijst)
Nieuwe titel voor Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. (PRO SHOTS/Joris Verwijst)

Kind wil sneller hulp bij problemen van ouders

Kinderen en jongeren die opgroeien met een vader of moeder die problemen heeft, willen dat er sneller wordt ingegrepen als het thuis niet goed gaat. Ook willen ze dat er samen met ze wordt gekeken wat ze nodig hebben, en ze dus ook hulp, informatie en steun krijgen. Bijna een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland heeft een ouder met een psychische of lichamelijke ziekte, verslaving of beperking. Dat meldt de Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

Vaak nemen de kinderen taken en verantwoordelijkheden op zich die niet passen bij hun leeftijd. "Deze kinderen hebben op jonge leeftijd al met volwassen zorgen te maken." De hulp en zorg is nu vaak alleen op de vader of moeder gericht en dat moet volgens Kalverboer veranderen.

",Nooit vriendjes mee naar huis nemen, omdat je bang bent dat je vader of moeder iets geks doet. Of door de zorg voor je zieke ouder niet aan je huiswerk toekomen." Uit gesprekken met kinderen en jongeren kwamen "heel goede en concrete aanbevelingen" over op welk moment welke aandacht gewenst is. Zo vertelde een meisje aan een leraar over de problemen thuis maar gebeurde er niets. En ook toen de verslaafde vader van een jongen werd opgenomen en veroordeeld voor huiselijk geweld, kwam er geen hulp voor de zoon. "Terwijl het vrij logisch is dat dat effect heeft op een kind", zei de jongen later zelf.

Hulpverleners en professionals moeten alerter zijn. Verder moeten de hulpverleners van de ouders én die van de kinderen samenwerken om de zorg voor het hele gezin zo optimaal mogelijk te krijgen.

Kind wil sneller hulp bij problemen van ouders
Kind wil sneller hulp bij problemen van ouders (Foto: ANP)

AfD-chef verdedigt verwijzing naar nazitijd

Een van de leiders van de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft zich verdedigd tegen kritiek die volgde op een opmerking over de nazitijd. Alexander Gauland vergeleek de periode waarin de nationaalsocialisten aan de macht waren met "vogelpoep". Hij zei na de commotie dat zijn opmerking absoluut niet is uit te leggen als een positieve opmerking over het nazisme.

Gauland had op een bijeenkomst gezegd dat "Hitler en de nazi's slechts een stukje vogelpoep zijn in de succesvolle Duitse geschiedenis van 1000 jaar". Critici verweten hem daarop de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog te bagatelliseren, maar volgens de politicus is dat onzin.

"Ik omschreef het nationaalsocialisme als vliegenpoep", reageerde Gauland zondag. "Dat is één van de meest minachtende omschrijvingen die mogelijk is in de Duitse taal. Dat kan nooit worden uitgelegd als het bespotten van slachtoffers van dit criminele systeem."

AfD-chef verdedigt verwijzing naar nazitijd
AfD-chef verdedigt verwijzing naar nazitijd (Foto: ANP)

Müller: "Een andere uitdaging zou zeker interessant en aantrekkelijk zijn"

Bayern München-aanvaller Thomas Müller lijkt niet onwelwillend tegenover een vertrek bij Bayern München te staan.

De 28-jarige Duitser speelt al zijn gehele loopbaan voor Bayern München en heeft nog een contract tot de zomer van 2021 in Beieren, maar is in het verleden regelmatig in verband gebracht met een vertrek, waarbij Manchester United vaak werd genoemd.

"Een andere uitdaging zou zeker interessant en aantrekkelijk zijn", vertelt Müller in gesprek met Welt Am Sonntag. "Als de situatie veranderd, kan er veel gebeuren. Het is heel moeilijk om los te komen van Bayern. Momenteel speelt het niet door mijn hoofd om iets anders te doen."

Müller speelt tot dusver 440 wedstrijden in de hoofdmacht van Bayern en was daarin 176 keer trefzeker en gaf 151 assists. Het is verwachting dat de 28-jarige aanvaller tot de definitieve WK-selectie van Duitsland behoort.

'Oppositiepartij wint verkiezing Slovenië'

De rechtse SDS-partij lijkt bij de Sloveense verkiezingen de meeste stemmen te hebben gekregen. De oppositiepartij, die een streng immigratiebeleid wil voeren, kan volgens een exitpoll rekenen op ruim 24 procent van de stemmen.

De 1,7 miljoen kiezers in het Centraal-Europese land hadden de keus tussen maar liefst 25 partijen. De centrumlinkse LMS lijkt met 12,6 procent van de stemmen de tweede partij van het land te gaan worden. Partijleider Marjan Sarec heeft al aangegeven geen coalitie te willen vormen met de SDS van oud-premier Janez Jansa.

Jansa erkende zondag bij het uitbrengen van zijn stem dat het niet eenvoudig zal zijn een regering te vormen als zijn partij de verkiezingen wint. Hij heeft vermoedelijk de steun nodig van meerdere partijen om aan een meerderheid te komen in het negentig zetels tellende parlement.

'Oppositiepartij wint verkiezing Slovenië'
'Oppositiepartij wint verkiezing Slovenië' (Foto: ANP)

Martin wint in Moto3 na millimeterfinish, haas ontsnapt aan dood

Jorge Martin heeft zijn derde overwinning van het Moto3-seizoen te pakken. De Spanjaard won de Grand Prix van Italië op het circuit van Mugello uiteindelijk door zich in de laatste meters het beste te positioneren voor de slipstreamstrijd om de winst. 

Martin pakte vanaf poleposition gelijk de leiding, gevolgd door de vanaf plek vijf vertrokken Marco Bezzecchi. De Japanners Ayumu Sasaki en Tatsuki Suzuki, vertrokken vanaf de eerste rij, volgden, met Fabio Di Giannantonio achter zich. De Japanners konden het tempo niet lekker volgen en al snel vormden Martin, Bezzecchi en Di Giannantonio de kopgroep.

De race werd wat opgeschrokken door een crash van Adam Norrodin. De motor sloeg tig keer over de kop en kon direct bij het oud vuil gezet worden, maar de Maleisiër stond gelukkig gelijk weer op. Voorin reed het drietal alsmaar verder weg, terwijl achter hen hard werd geknokt om de vierde plaats, onder meer door Aron Canet, Tony Arbolino, Darryn Binder, Enea Bastianini en Jaume Masia.

Zeven ronden voor het einde kon er bijna een dode betreurd worden: een heuse haas - of konijn, uw redacteur is geen kenner - besloot vlak voor de kopgroep over te steken en ontsnapte maar net aan de dood. In de slotfase streden de drie koplopers om de overwinning en na een spannende slipstreamstrijd was het Martin die won, 0,019 seconden voor Bezzecchi en 0,043 voor Di Giannantonio.

"Pogba moet zijn niveau van zijn spel verhogen"

Didier Deschamps verwacht meer van Paul Pogba in de Franse nationale ploeg aangezien hij bewust is van zijn potentieel.

De middenvelder had vrijdagavond een basisplaats in het oefenduel met Italië (3-1 winst), maar slaagde er niet in om indruk te maken en werd op een gegeven moment zelfs uitgefloten door de Franse aanhang.

"Ik twijfel niet aan hem omdat ik het potentieel van Paul ken", vertelt Deschamps in gesprek met TF1. "Ik weet wat hij kan, maar hij moet zijn niveau van zijn spel verhogen. Ik heb hem geselecteerd, want hij is onmisbaar voor mij."

"Ik heb vertrouwen in hem, net zoals ik vertrouwen heb ik de andere spelers die ik heb gekozen. Ik zal hem opnieuw kiezen. Hij was niet succesvol in alles wat hij deed, maar hij droeg bij aan het team, dat goed georganseerd was."

Simon Cowell heeft verrassing voor vriendin

Simon Cowell gaat binnenkort op zijn knieën voor vriendin Lauren Silverman. Dat vertellen bronnen dichtbij het 58-jarige Britain's Got Talent-jurylid aan Daily Star on Sunday.

"Iedereen in Simons omgeving vindt dat een huwelijksaanzoek al lang had moeten gebeuren", aldus een insider. "Ze zouden niets liever willen dan dat hij en Lauren gaan trouwen. Simons familie spoort hem al een tijdje aan om een aanzoek te doen en hij is voorzichtig akkoord gegaan."

Volgens de ingewijde is het mogelijk dat Cowell de moeder van zijn vierjarige zoontje Eric live op televisie tijdens de finale van Britain's Got Talent ten huwelijk vraagt. "Zoiets zou Simon wel doen."

Simon en Lauren zijn vier jaar samen. Toen de twee elkaar ontmoetten was Silverman nog getrouwd. Maar kort nadat bekend werd dat de twee een relatie hadden, vroeg Laurens man de scheiding aan. Inmiddels zou Silverman weer willen trouwen. "Simon en Lauren zitten op een goed punt. Het krijgen van een zoon heeft hun relatie goed gedaan. Eric is het perfecte jongetje en Simon is helemaal weg van hem."

'Simon Cowell gaat huwelijksaanzoek doen'
'Simon Cowell gaat huwelijksaanzoek doen' (Foto: BuzzE)

'Lewandowski in beeld bij Juventus'

Bayern München-spits Robert Lewandowski is in beeld bij Juventus als men er in slaagt om Gonzalo Higuaín te verkopen, meldt Corriere dello Sport.

In de afgelopen dagen groeide de speculatie dat de Italiaans landskampioen Higuaín zou willen verkopen, twee jaar nadat de club de Argentijn voor negentig miljoen euro had overgenomen van Napoli. Juventus wilde niet ingaan op de geruchten en stelde: "Na het WK zullen we zien wat er gebeurt".

Internazionale's Mauro Icardi zou de topkandidaat zijn om Higuaín op te volgen in Turijn, maar Corriere dello Sport komt nu met de naam van Lewandowski op de proppen. De Pool heeft de clubleiding van Bayern München de afgelopen week laten weten dat hij op zoek is naar een nieuwe uitdaging.

Lewandowski was afgelopen seizoen 41 keer trefzeker in 48 wedstrijden voor de Duitsers en speelde sinds zijn komst in 2014 in totaal 195 officiële wedstrijden voor Bayern en daarin vond hij 151 keer het net. Juventus en Bayern hebben de afgelopen seizoenen meerdere keren zaken met elkaar gedaan, waarvan Douglas Costa en Kingsley Coman de laatste voorbeelden zijn.

Politie op zoek naar 'Pennywise'

Nadat de politie in Arnhem zondag meerdere meldingen kreeg over een clown die kinderen bij een speeltuin lastig viel, besloten ze om samen met de brandweer een 'bos' bij de Staverdenstraat uit te kammen. Eerder waren er ook al meldingen geweest over deze 'Pennywise' die kinderen bang zou maken en lastig zou vallen. 

De politie en brandweer zette een hoop personeel in tijdens de zoektocht naar de clown in een opvallend rood/zwart geruit pak. Hoewel er bij de zoektocht ook warmtecamera's in werden gezet door de brandweer, werd 'Pennywise' niet meer gevonden. 

Politie op zoek naar 'Pennywise' (Foto ter illustratie) (Foto: pxhere)
Politie op zoek naar 'Pennywise' (Foto ter illustratie) (Foto: pxhere)

Herlings wint zevende Grand Prix van het seizoen

Jeffrey Herlings heeft de MXGP van Groot-Brittannië gewonnen. In beide races op het circuit van Matterley Basin versloeg de motorcrosser na een spannend duel regerend wereldkampioen Antonio Cairoli. Voor de Brabander is dit zijn zevende MXGP-zege van het seizoen.

Cairoli vs Herlings battle & Cairoli Crash - MXGP Race 1 - MXGP of Great Britain (Bron: Youtube)

Cairoli nam in de slotfase van de eerste race de leiding, op de voet gevolgd door de Nederlander. In de een na laatste ronde kwamen beide kemphanen letterlijk met elkaar in aanvaring. De Italiaan reed in de buitenbocht. Herlings nam de kortere route via de binnenbocht en kon Cairoli niet meer ontwijken met als gevolg dat Cairoli onderuit ging.

“Ik wil niet klagen en iedereen heeft de beelden gezien, het hoort nu eenmaal bij de racerij, maar de acties van Herlings waren niet heel erg noodzakelijk”, aldus Cairoli. “Hij heeft een grote voorsprong in het kampioenschap en zijn actie in de eerste manche was best wel agressief. Verder mag ik niet klagen. Iedereen heeft kunnen zien dat hij aan het eind van de race sneller was. Ik kon het wel hebben en in de tweede manche hadden we een mooie cleane strijd. Die actie in de eerste manche was gewoon iets te agressief, maar dat hoort er nu eenmaal bij in deze sport.”

In reactie bood Herlings zijn excuses aan: “Ik ben niet een rijder die graag iemand anders raakt, het was niet mijn bedoeling. Daarvoor bied ik mijn excuses aan.”

In de tweede race was het opnieuw een gevecht tussen beide rivalen. Ook dit keer ging Cairoli aan de leiding, gevolgd door Herlings. Dit keer duurde het tot de laatste ronde voordat Herlings zijn KTM-collega voorbij ging. Na het vallen van de finishvlag reed een geërgerde Cairoli tegen de motor van Herlings. Glenn Coldenhoff finishte in beide races als zesde.

Jeffrey Herlings passes Antonio Cairoli winning the MXGP of Great Britain (Bron: Youtube)

In het stand voor het wereldkampioenschap heeft Herlings nu 54 punten voorsprong op Cairoli. Coldehoff is zevende. Volgende week staat de MXGP van Frankrijk in St. Jean d’ Angely op het programma.

Schippers wint op FBK Games, Visser derde

Dafne Schippers heeft bij FBK-Games in Hengelo de 200 meter gewonnen. De wereldkampioene op dit onderdeel zegevierde in een tijd van 22,45.

Met die tijd bleef Schippers de concurrentie ruim voor. Ivet Lalova werd in 22,79 tweede, Kyra Jefferson in 22,81 derde. Jamile Samuel eindigde als tweede Nederlandse met 22,91 op de vierde plek. Blessing Okagbare, die met 22,04 al de snelste seizoenstijd op haar naam heeft, speelde geen rol van betekenis. Ze werd in 23,03 zesde.

Nadine Visser eindigde op de 100 meter horden als vierde. Visser, die eerder dit jaar brons won op het WK indoor, kwam tot een tijd van 12,94. De winst ging in 12,66 naar olympisch kampioene Brianna McNeal. Churandy Martina speelde op de 200 meter geen rol betekenis, hij werd zesde in 20,85. De Zuid-Afrikaan Luxolo Adams won in 20,34.

Schippers wint in Hengelo de 200 meter. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Schippers wint in Hengelo de 200 meter. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Floor Jansen wint Buma ROCKS! Export Award

Zangeres Floor Jansen is onderscheiden met de Buma ROCKS! Export Award. De 37-jarige artieste is volgens ROCKS! Export Award de beste Nederlandse zangeres in het buitenland.

Jansen is de leadzangeres van de Finse band Nightwish. De groep trad zaterdagavond als hoofdact op tijdens het FortaRock Festival in het Goffertpark in Nijmegen. Tijdens het festival werd Jansen door Stichting Buma verrast met de prijs. "Het is een goed bewaard geheim dat niet Anouk, Ilse DeLange of Caro Emerald de meest succesvolle Nederlandse zangeressen zijn in het buitenland. Die eer komt Floor Jansen toe. In het buitenland zijn de bandleden van Nightwish echte rocksterren.", meldt directeur Frank Helmink van Stichting Buma.

Floor Jansen volgt de band Textures op als winnaar van de Buma ROCKS! Export Award. In het verleden won ook Within Temptation de prijs al eens.

Nightwish maakte zaterdag bekend dat ze dit jaar op wereldtournee gaan en ook Amsterdam aan zullen doen. De band is op 26 november te zien in de Ziggo Dome.

Floor Jansen wint Buma ROCKS! Export Award
Floor Jansen wint Buma ROCKS! Export Award (Foto: BuzzE)

Barney/MvG overklassen Duitsland in kwartfinales World Cup of Darts

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld hebben zich zondag geplaatst voor de halve finales van de World Cup of Darts. De Nederlanders rekenden in de kwartfinales af met buurtland Duitsland.

Van Gerwen begon met een overwinning op Martin Schindler. De Brabander kreeg genoeg weerstand van de 21-jarige Duitser, die een knap gemiddelde van 110 gooide, maar zegevierde wel met 4-1. Schindler wist slechts één van zijn zes kansen op een dubbel te benutten. Ook Van Gerwen noteerde bijna 110, maar had met 4 op 7 wel een beter percentage op de dubbels. 

Van Barneveld zijn liet Max Hopp met 4-0 kansloos, waardoor Nederland zeker is van een plek bij de laatste vier. De titelverdedigers nemen het in de halve finales op tegen België. Dimitri van den Bergh en Kim Huybrechts waren in de kwartfinales knap te sterk voor Engeland.

De andere halve finale gaat tussen Schotland en Australië. De partijen in de halve eindstrijd worden net als de finale worden zondagavond vanaf 19.00 uur gespeeld. 

World Cup of Darts 2018 - kwartfinales
Scotland 2-0 Japan
Singles One: Peter Wright 4-0 Seigo Asada
Singles Two: Gary Anderson 4-0 Haruki Muramatsu

Australia 2-1 Wales
Singles One: Simon Whitlock 4-2 Gerwyn Price
Singles Two: Kyle Anderson 0-4 Jonny Clayton
Doubles: Australia 4-1 Wales

England 2-1 Belgium
Singles One: Kim Huybrechts 2-4 Rob Cross
Singles Two: Dimitri Van den Bergh 4-3 Dave Chisnall
Doubles: Belgium 4-0 England

Netherlands 2-0 Germany
Singles One: Michael van Gerwen 4-1 Martin Schindler
Singles Two: Raymond van Barneveld 4-0 Max Hopp

Halve finales
Scotland v Australia
Belgium v Netherlands
Final

Man neergeschoten in Dom van Berlijn

De Duitse politie heeft een man neergeschoten in de Dom van Berlijn, een bekende kerk in het centrum van de Duitse hoofdstad. Medewerkers van het gebedshuis hadden de politie gebeld omdat iemand door het lint was gegaan in het gebouw, bericht de Berliner Morgenpost.

De politie meldt op Twitter dat de neergeschoten man gewond raakte aan zijn benen. Het is nog onduidelijk of sprake is van meer slachtoffers. Op videobeelden is te zien dat zwaarbewapende agenten de omgeving van de kerk afzetten. Het is nog onduidelijk wat precies is voorgevallen in het gebouw.

Man neergeschoten in Dom van Berlijn
Man neergeschoten in Dom van Berlijn (Foto: ANP)

Perez wint slotrit in Luxemburg, Pasqualon eindwinnaar

Andrea Pasqualon heeft het eindklassement van de Ronde van Luxemburg gewonnen. De 30-jarige Italiaan van Wanty-Groupe Gobert werd derde in de slotrit en dat was voldoende voor de eindwinst in de rittenkoers.

De slotrit werd gewonnen door Anthony Perez van Cofidis. De 27-jarige Fransman was de sterkste in een etappe van 176 kilometer. De Spanjaard Eduard Prades werd tweede, voor de Italiaan Pasqualon. Vorig jaar won Perez ook in rit in de Luxemburgse rittenkoers.

Huub Duijn was in zowel de etappe als in het eindklassement de beste Nederlander. In de slotrit eindigde hij als achtste en in het klassement eindigde hij als zevende.

Van der Poel weer de beste in Boucles de la Mayenne, Bouhanni wint slotrit

Mathieu van der Poel heeft net als vorig jaar de eindzege gepakt in de Franse rittenkoers Boucles de la Mayenne. De 23-jarige wielrenner van Corendon-Circus zag in de laatste rit zijn leiderstrui niet meer in gevaar komen.

De winst in de slotetappe in ging naar de Fransman Nacer Bouhanni, die zaterdag ook de voorlaatste rit in de massasprint won.

Van der Poel begon met een tweede plaats in de proloog. In de eerste rit wist hij de ritzege te sprinten en nam daar de leiderstrui over en gaf die niet meer af in de Franse rittenkoers.

'Trump kan zichzelf amnestie verlenen'

De Amerikaanse president Donald Trump kan zichzelf "waarschijnlijk" amnestie verlenen, maar is dat niet van plan. Dat zei Trumps advocaat Rudy Giuliani, die erop wees dat de grondwet de president er niet van weerhoudt die bevoegdheid op zichzelf te gebruiken.

Giuliani, de voormalige burgemeester van New York, deed de uitspraken in interviews met Amerikaanse televisiezenders. Hij zei bij NBC dat de presidentiële bevoegdheid om mensen amnestie te verlenen geen beperkingen kent. De advocaat benadrukte ook dat het vanuit politiek oogpunt ondenkbaar is dat een president zichzelf een straf kwijtscheldt. "Het zou waarschijnlijk direct leiden tot zijn afzetting", zei Giuliani.

De advocaat benadrukte dat de president "niets heeft misdaan"en dat het verlenen van amnestie dus niet aan de orde is. Speciaal aanklager Robert Mueller heeft aangegeven Trump te willen horen. Hij onderzoekt onder meer of campagnemedewerkers van Trump in de aanloop naar de verkiezingen hebben samengespannen met de Russen.

'Trump kan zichzelf amnestie verlenen'
'Trump kan zichzelf amnestie verlenen' (Foto: ANP)

Win tickets voor de Kinepolis Horror Night!

Regisseur Ari Aster laat met zijn filmdebuut een zeer verontrustende kijk zien op een huishouden dat op onheilspellende wijze uit elkaar valt. Nadat Charlies oma overlijdt, komt langzaam maar zeker de afschuwelijke waarheid over de afkomst van de familie Graham aan het licht. Annie, Charlies moeder, wordt gedwongen om een duister pad in te slaan om te kunnen ontsnappen aan het noodlot dat hen allen te wachten staat.
 
Hereditary Horror Night
Kinepolis Horror Night
Deze editie van de Kinepolis Horror Night begint met de korte film Sweet Tooth, waarna de voorpremière van Hereditary volgt. In de bioscoop zullen we je de schrik van je leven bezorgen. De Kinepolis Horror Night is daarom niet geschikt voor kinderen jonger dan 16 jaar en/of angsthazen. Koop je tickets als je durft!

Praktische info
  • Vertoning: 08-06-2018
  • In Kinepolis Breda, Dordrecht, Enschede, Groningen, Utrecht, Almere, Den Helder, Emmen, Oss, Zoetermeer, Hoofddorp
  • 21:45 - 22:00: inloop
  • 22:00 - 22:05: Vertoning korte film Sweet Tooth
  • 22:10 - 00:16: Hereditary
  • Speelduur: 126 minuten
  • Kijkwijzer: 16, angst, grof taalgebruik

Samen met Kinepolis mogen we ook 5 X 2 vrijkaarten weggeven voor deze avond. Doe mee met onze prijsvraag als je durft!

Diablo III: Eternal Collection gelekt

Diverse online retailers, waaronder Amazon en Game UK, hebben een nieuwe editie van Diablo III gelekt. De Diablo III: Eternal Collection bevat de basegame, Reaper of Souls-uitbreiding en de DLC Rise of the Necromancer.

Het pakket lijkt dus geen nieuwe content te introduceren, maar dient als nieuw pakket voor in de winkel. Wel zou de Xbox One-versie Xbox One X Enhanced zijn. Ook komt de game naar PlayStation 4. Volgens Game UK lanceert deze collectie al op 26 juni, deze maand nog dus.

Het is wachten op een officiële aankondiging van Blizzard.

diablo III eternal collection

Agent pakt in vrije tijd vluchtende verdachte op

Een vliegensvlug reagerende wijkagent van de Rotterdamse politie heeft zaterdagmiddag in zijn vrije tijd een verdachte in de kladden gegrepen. Rond 16:50 uur reed een al bellende automobilist op de Hartmanstraat een fietsende agent bijna van zijn sokken. Tijd voor een praatje met de afsnijdende bestuurder, maar die had kennelijk geen zin in een gesprek met de agent.

Tot drie keer toe weigerde hij te stoppen en reed hij verder, waarbij de politiebiker één keer nog net kon voorkomen dat de man tegen zijn fiets aanreed. Toen de man na de laatste keer dreigend op de agent afkwam, voelde de laatste zich genoodzaakt pepperspray te gebruiken. Het hielp allemaal niet: de verdachte rende weg, met de politiebiker achter hem aan. Intussen had de agent versterking opgeroepen en die kwam uit onverwachte hoek.

Een andere agent die in zijn vrije tijd op een terras in de Witte de Withstraat wat zat te eten, hoorde de sirenes van zijn aanrijdende collega’s. Hij raadpleegde vliegensvlug zijn diensttelefoon en zag dat er sprake was van een achtervolging in de straat waar hij op dat moment op het terras zat. Hij zag de rennende verdachte, sprong op van zijn terrasstoel en wist met een korte sprint hem te achterhalen. Na een korte worsteling kon hij hem aanhouden en aan zijn collega’s overdragen.

Agent pakt in vrije tijd vluchtende verdachte op (Foto: Stockfoto politie.nl)
Agent pakt in vrije tijd vluchtende verdachte op (Foto: Stockfoto politie.nl)

Zverev en Thiem naar kwartfinales Roland Garros

Alexander Zverev heeft de kwartfinales bereikt van Roland Garros. De Duitse nummer drie van de wereld had tegen Karen Khachanov, net als in de tweede en derde ronde, vijf sets nodig om te winnen: 4-6, 7-6 (4), 2-6, 6-3 en 6-3.

Zverev had voorafgaand aan het tweede grandslamtoernooi zijn goede vorm getoond door het ATP-toernooi van München en het masterstoernooi van Madrid te winnen, maar op het Franse gravel kan de Duitser nog geen indruk maken.

Zverev kwam weliswaar eenvoudig zijn eerste wedstrijd door, maar de huidige nummer drie van de wereld had vervolgens tegen zowel de Serviër Dusan Lajovic (tweede ronde) als de Bosniër Damir Dzumhur (derde ronde) vijf sets nodig om te winnen.

In de kwartfinale speel Zverev tegen Dominic Thiem, die in vier sets won van de Japanner Kei Nishikori: 6-2 6-0 5-7 6-4. . Dit jaar won de Oostenrijker al twee graveltoernooien, in Lyon en Buenos Aires. Op Roland Garros sneuvelde de 24-jarige Oostenrijker, de enige tennisser die de laatste twee jaar de Spanjaard Rafael Nadal kon kloppen op gravel, de voorbije twee edities telkens in de halve finales.

'Internazionale overweegt aantrekken Blind'

In de toekomst naar een nieuwe linksback is Daley Blind in beeld gekomen bij Internazionale, meldt La Gazzetta dello Sport zondag.

De Milanezen hebben zich al verzekerd met van de komst van Kwadwo Asamoah, die transfervrij overkomt van Juventus, maar willen graag nog een linksback toevoegen aan de selectie.

De club verwacht dat Yuto Nagatomo, die dit seizoen verhuurd werd aan Galatasaray, de club definitief gaat verlaten en Dalbert heeft in zijn eerste seizoen in Italië niet overtuigd en vertrekt waarschijnlijk op huurbasis naar AS Monaco. Davide Santon zou kunnen dienen als back-up voor Danilo D'Ambrosio als rechtsback.

Het Italiaanse medium meldt dat Blind nu in beeld is om de vacature in te vullen. De Nederlander kwam afgelopen seizoen niet verder dan zeventien wedstrijden voor Manchester United. Zijn contract loopt nog door tot de zomer van 2019, waar the Red Devils een optie hebben om zijn contract met één jaar te verlengen.

Internazionale heeft nog geen contact gezocht met Manchester om te informeren naar de beschikbaarheid van de 28-jarige verdediger. Blind zou een ploeggenoot kunnen worden van Stefan de Vrij, die transfervrij de overstap maakt van Lazio naar Milaan.

Belgische bondscoach vreest blessure Kompany

Bondscoach Roberto Martínez maakt zich zorgen over Vincent Kompany nadat de verdediger zaterdag geblesseerd uitviel met een liesblessure.

De verdediger van de Belgische nationale ploeg moest zich in een oefeninterland tegen Portugal (0-0) na 55 minuten laten vervangen, waar Dedryck Boyata de speler van Manchester City verving. Kompany had de afgelopen seizoenen veel last van blessures en zijn deelname aan het WK loopt mogelijk gevaar.

"We gaan Kompany vandaag (zondag, red.) onderzoeken. Dan staat een scan gepland en zullen we meer weten", tekent Het Laatste Nieuws op uit de mond van Martínez. "Hij vertelde me dat hij last had in zijn lies. En Vinnie kent zijn lichaam goed. Hij is geen jonge speler meer, hé. Hij wéét wanneer er iets niet juist is. Vandaar dat Vinnie beseft dat het beter was om het veld te verlaten."

"This is a blow. Zeker omdat ‘Vinnie’ vanaf de eerste dag het voortouw nam, zijn verantwoordelijkheid opeiste. Hij pushte het team en het was een genot om hem bezig te zien. Je wil niet dat zoiets ophoudt. Toen hij geblesseerd van het veld stapte, voelde je dat heel het stadion zich zorgen maakt. Ik ook..."

Nederlandse roeiploeg begint uitstekend aan wereldbekerseizoen

De Nederlandse roeiploeg is goed begonnen aan het roeiseizoen. Op de eerste wereldbekerwedstrijden in Belgrado won Nederland negen medailles, waaronder zes gouden.

In Belgrado ontbraken de Nieuw-Zeelanders, Amerikanen en Australiërs, maar de traditionele grootheden Groot-Brittannië en Duitsland waren wel aanwezig.

Bij de vrouwen was er succes voor voor de lichte en de zware dubbeltwee, de dubbelvier, de acht en een van de drie Nederlandse vieren-zonder-stuurvrouw (ook het zilver ging naar Nederland). Bij de mannen was er ook succes in Nederlandse vieren-zonder-stuurman (ook het zilver ging naar Nederland).

Kwiatkowski klopt Van Emden met één seconde in proloog Criterium du Dauphine

Michal Kwiatkowski heeft de proloog van het Criterium du Dauphine gewonnen. In Valence was de Pool van team Sky één seconde sneller dan Jos van Emden. Gianni Moscon moest genoegen nemen met een derde plaats op drie seconden van zijn ploeggenoot Kwiatkowski.

Het 6,6 kilometer lange parcours klokte Victor Campenaerts de snelste tijd. De Europees kampioen tijdrijden zette in Valence een tijd neer van 7 minuten en 30 seconden. Lang kon de Belg niet genieten van de toptijd, want Van Emden was kort na hem gestart en was vier seconden sneller dan zijn voormalig ploeggenoot.

Van Emden kon wel lang genieten van zijn leiderstrui. Tijdritspecialisten zoals Matthias Brändle en Jonathan Castroviejo kwamen niet in de beurt van de tijd van de Nederlander van LottoNL-Jumbo. Nadat de tijdritspecialisten waren geweest was het de beurt aan aan de klassementsrenners. Ilnur Zakarin kwam nog het dicht in de buurt van Van Emden, maar moest ook al zeventien seconden toegeven op de renner van LottoNL-Jumbo.

Daarna kwamen nog enkele renners die een bedreiging konden vormen voor de Nederlandse tijdritspecialist. Kwiatkowski klokte bij het tussenpunt de snelste tijd en hield dat tot aan de finish vol. Hij was één seconde sneller dan de Nederlander. Gianni Moscon vormde de eerste bedreiging voor zijn ploeggenoot, maar de Italiaans kampioen moest drie seconden toegeven op Kwiatkowski.

Geraint Thomas ook van team Sky kon als een van de laatste starters nog roet in het eten gooien van zijn ploegmaat Kwiatkowski, maar de Brit kwam hard ten val in een bocht naar rechts. Ondanks zijn valpartij verloor hij toch maar twintig seconden op de Pools kampioen tijdrijden.

3 aanhoudingen na vechtpartij

Agenten hebben in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 juni 2018 rond 02.45 uur in de Willem II-straat in Tilburg drie mannen aangehouden. Het gaat om Tilburgers van 17, 19 en 26 jaar oud. De mannen hebben eerder die nacht, rond 02.15 uur, op het Pieter Vreedeplein ruzie gehad met een 35-jarige man uit Hengelo.

Omdat beide partijen een ander verhaal over het ontstaan van de ruzie hadden en onduidelijk was wie wat had gedaan, hebben agenten alle betrokkenen weggestuurd. Later is het Tilburgse drietal vermoedelijk verhaal gaan halen bij de man uit Hengelo. Bij de politie kwam namelijk een melding binnen dat een aantal jongens een deur van een hotel aan de Spoorlaan probeerde in te trappen.

Toen agenten ter plaatse kwamen, probeerden de verdachten er nog vandoor te gaan, maar konden even later worden aangehouden. Ze zijn in de cel gezet en worden zondag verhoord.

Migranten verdrinken voor Turkse kust

Negen migranten, onder wie zes kinderen, zijn om het leven gekomen nadat een speedboot waarop ze zaten voor de kust van de Turkse provincie Antalya zonk. Voor de kust van Tunesië kwamen elf migranten op een zinkende boot om.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu vervoerde de boot bij Antalya vijftien vluchtelingen. De Turkse kustwacht en vissers konden vijf opvarenden in veiligheid brengen. Een persoon wordt nog vermist. De kustwacht gaf geen informatie over de nationaliteit van de slachtoffers. De Europese Unie deelde onlangs mee dat het aantal migranten dat illegaal de EU binnenkomt via Turkije in de eerste maanden van het jaar aanzienlijk is toegenomen.

In de zee bij de Tunesische stad Sfax en het eiland Kerkennah zijn volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken 67 mensen gered. Het merendeel van de migranten had de Tunesische nationaliteit. Tunesiërs en andere Afrikanen proberen regelmatig in gammele bootjes het Italiaanse eiland Sicilië te bereiken in de hoop op een beter leven.

Vluchtelingen verdrinken voor Turkse kust
Vluchtelingen verdrinken voor Turkse kust (Foto: ANP)

Politie dumpt afval in voortuin van jongeren

De politie heeft zwerfafval gedumpt in de voortuinen van jongeren in Nieuwpoort. Volgens de politie zorgt hangjeugd in de Zuid-Hollandse gemeente al lange tijd voor veel ergernis omdat niemand iets opruimt. Omdat in het donker moeilijk vast is te stellen wie troep achterlaat, besloot de politie het anders aan te pakken. "We brengen terug wat "vergeten" is."

Agenten deden de afval in vuilniszak en gooiden dit in een paar tuinen van de 'harde kern'. Een van de jongeren lag nog te slapen in zijn auto. Bij hem werd troep onder de ruitenwissers van zijn voertuig gedaan. "Wellicht dat het kwartje vroeg of laat valt", aldus de politie. "De jongeren die we dit keer hebben overgeslagen, zijn volgende keer aan de beurt."

Politie dumpt afval in voortuin van jongeren
Politie dumpt afval in voortuin van jongeren (Foto: ANP)

George Michael stierf van verdriet

George Michael stierf een vroege dood door verlammende eenzaamheid en extreme rouwgevoelens veroorzaakt door het verlies van zijn geliefde en zijn moeder. Dat claimt een nieuwe documentaire over de in 2016 overleden zanger, weet Daily Star.

In Autopsy: The Last Hours of George Michael, dat zondagavond wordt uitgezonden in Amerika en later dit jaar in Europa, zeggen experts dat George wellicht leed aan Gecompliceerde rouw stoornis (PGD). Het is een psychische aandoening die ervoor zorgt dat mensen het verdriet na de dood van een geliefde niet te boven kunnen komen. Het kan 'destructieve gedachten en bijbehorend gedrag' teweeg brengen.

De voormalig Wham!-zanger verloor in 1993 zijn grote liefde Anselmo Feleppa en vier jaar later overleed George's moeder Lesley. "George is eigenlijk nooit hersteld van het verlies. In plaats daarvan maskeerde hij het met drugs en antidepressiva", meent een van de experts, dokter Linda Papadopoulos.

Michael overleed op 25 december 2016 in zijn woning in Goring-on-Thames. Alhoewel hij volgens de lijkschouwer een natuurlijke dood is gestorven, zeggen de experts dat extreme gevoelens van eenzaamheid het risico op hartziektes kan vergroten. Bovendien zou de zanger decennialang zijn lichaam hebben verwaarloosd door drank- en drugsgebruik.

'George Michael kwam verlies nooit te boven'
'George Michael kwam verlies nooit te boven' (Foto: BuzzE)

Assad wil Kim in Noord-Korea bezoeken

De Syrische president Bashar al-Assad zegt dat hij van plan is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te bezoeken. Dat melden Noord-Koreaanse staatsmedia. Het wordt mogelijk de eerste ontmoeting tussen Kim en een ander staatshoofd in Pyongyang.

"Ik ga de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea) bezoeken en ontmoet Kim Jong-un", zou Assad op 30 mei hebben gezegd, schrijft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Het kantoor van de Syrische president heeft hierover nog niets gemeld. Naar verluidt maakte Assad de opmerkingen toen hij de geloofsbrieven van de Noord-Koreaanse ambassadeur Mun Jong-nam ontving.

Pyongyang en Damascus onderhouden goede betrekkingen. Waarnemers van de Verenigde Naties beschuldigen Noord-Korea ervan samen te werken met Syrië op het gebied van chemische wapens. Noord-Korea ontkent dit.

Geïsoleerd

Beide landen zijn internationaal geïsoleerd geraakt, Noord-Korea vanwege zijn kernwapenprogramma en Syrië vanwege zijn handelingen in de bloedige burgeroorlog. Sinds het begin van het jaar heeft Kim echter een reeks van diplomatieke ontmoetingen met leiders in China en Zuid-Korea op gang gebracht. Verder is het de bedoeling dat hij op 12 juni in Singapore een topontmoeting heeft met de Amerikaanse president Donald Trump.

,,De wereld verwelkomt de opmerkelijke gebeurtenissen op het Koreaanse schiereiland die onlangs door het voortreffelijke politieke kaliber en het wijze leiderschap van Kim Jong-un worden teweeggebracht", aldus Assad volgens KCNA. ,,Ik ben er zeker van dat hij de eindoverwinning zal behalen en de hereniging van Korea zal realiseren."

Assad wil Kim in Noord-Korea bezoeken
Assad wil Kim in Noord-Korea bezoeken (Foto: ANP)

'Weinig vertrouwen in Italiaanse regering'

De helft van de Nederlandse kiezers verwacht dat de nieuwe Italiaanse regering grote problemen zal veroorzaken binnen de Europese Unie. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De vrees voor problemen leeft bij 53 procent.

Slechts 13 procent van de kiezers reageert positief op de vorming van de nieuwe Italiaanse regering. Alleen bij de FvD kiezers komt er een score uit van rond de 50 procent.

Giuseppe Conte werd vrijdagmiddag beëdigd als de nieuwe premier van Italië. Hij gaat een populistische regering leiden. Haar doelstellingen zijn onder meer belastingverlaging, bevordering van de welvaart en herziening van de regels van de EU ten aanzien van begrotingen en immigratie.

Meer dan 80 procent van kiezers van FvD en PVV vindt het goed dat deze nieuwe regering in wil gaan tegen de voorschriften van de EU. Kiezers van D66, GroenLinks, PvdA en VVD vinden dat juist niet.

'Weinig vertrouwen in Italiaanse regering'
'Weinig vertrouwen in Italiaanse regering' (Foto: ANP)

Macedoniërs de straat op tegen naamswijziging

Enkele duizenden Macedoniërs zijn zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen een mogelijke naamsverandering van het land. Aanhangers van voornamelijk oppositiepartij VMRO-DPMNE kwamen bijeen voor het regeringsgebouw in hoofdstad Skopje, waar ze onder meer zwaaiden met de nationale vlag. Ze eisen vervroegde verkiezingen.

Premier Zoran Zaev wil de economie uit het slop trekken en maakt zich hard voor toetreding tot de EU en NAVO. Met name Griekenland heeft dat tot nu toe tegengewerkt. De buurlanden liggen in de clinch sinds Macedonië zich in 1991 afscheidde van Joegoslavië, omdat Griekenland een eigen regio Macedonië heeft.

Zaev is in onderhandeling met Griekenland over de namenkwestie. Hij liet weten dat de Macedoniërs zich nog dit jaar in een referendum mogen uitspreken over de mogelijke naamswijziging van hun land. VMRO-DPMNE, dat tot 2016 het land tien jaar leidde, is fel gekant tegen naamsverandering.

Macedoniërs de straat op tegen naamswijziging
Macedoniërs de straat op tegen naamswijziging (Foto: ANP)

Wat is er met het klimaat aan de hand?

Hallo allemaal!

Vandaag een kleine special waarin ik terug- én vooruitblik op ons klimaat. Er valt veel te vertellen.

We hebben een paar extreme maanden achter de rug. Februari en maart waren bijzonder koud, terwijl april en mei extreem warm waren. Er lijkt haast geen tussenweg meer te zijn. De aarde warmt op, zoveel is duidelijk. Wat mij vooral opvalt onder de mensen is dat het zodra het even koud is ze verlangen naar warmte en als het dan warm is schrikken ze zich een hoedje en willen ze weer koeler weer. Het zijn vooral de afwijkingen die zo opvallen. Lange droge en zonnige perioden worden afgewisseld met zware buien. En ook die komen op steeds grotere schaal voor.

Wat ik me dan voor mijzelf afvraag: is dit toeval, of veranderd het klimaat steeds sneller? Neem nou de afgelopen maand mei. De afwijkingen waren gigantisch. Het ene record naar het andere werd verbroken. De gemiddelde temperatuur bedroeg landelijk gezien 16,4 graden. Dat is ruim 3,5 graad warmer dan normaal. De eerste nachten van mei verliepen nog vrij koel, anders was het gemiddelde nog hoger uitgekomen. Ook kregen we een regionale hittegolf te verwerken. In het oosten en zuiden werd het op méér dan vijf dagen zomers warm, en werden er ook drie tropische dagen genoteerd. In De Bilt lukte dit maar één keer. De tweede keer werd verstoord door een buitje en bleef het bij 29,7. Dit soort temperaturen horen eerder in juli en augustus thuis. In mei hoort het overdag maar ongeveer 18 a 19 graden te zijn. Hier zaten we dus lange tijd vér en vér boven.

Ook het aantal zonuren sloeg alles. De kuststrook is normaal gezien al het zonnigst, maar de 300 tot 320 uur die langs het strand werden opgemeten is ook weer zeer uitzonderlijk. In Maastricht kwamen ze tot 246 uur zon, maar ook dat is bijzonder veel. Dagenlange strakblauwe luchten en overvolle terrasjes waren zeer gebruikelijk deze maand.

Dan de neerslag. Die was zeer grillig over het land verdeeld. Er was totaal geen sprake van een westcirulatie, dus het moest komen van buienvorming overdag. De eerste periode waren het vooral Limburg en Zeeland die vaak prijs hadden met modderstromen tot gevolg. In korte tijd viel er op diverse plaatsen de normale maandhoeveelheid naar beneden. In de laatste week van mei vielen die buien verspreid over het hele land, met uitzondering van Noord-Holland en de Wadden. In Maassluis viel in drie dagen tijd maar liefst 145 mm regen. Ook in Hellevoetsluis, Vlaardingen en de regio Rotterdam kregen met de hoosbuien te maken. Een paar dagen later was het ook raak in het noordoosten van het land. Ook daar vielen zwarte buien met overlast tot gevolg. Doordat de buien zo lokaal waren zijn veel plaatsen ook overgeslagen. Op Texel viel slechts 8 mm en elders in Noord-Holland niet meer dan 20 tot 40 mm. Verspreid over het land zijn er ook drogere gebieden, zoals in de Achterhoek. 

Dat was dus wat mij vooral opviel: het totaal ontbreken van de westcirculatie. 

Hoe moet dat nou met het klimaat? We gaan dit zonnige, warme en soms natte weer heel normaal vinden, maar dat is het echter niet. Persoonlijk denk ik ook dat de compensatie van de natuur ook nog gaat komen met opeens weer temperaturen onder normaal en een terugkerende west-circulatie. We zien dit al een klein beetje op de weerkaarten verschijnen. Ik ben bang dat het weer echt omslaat als de vakanties aanbreken. En doordat de Noordzee ook al een eind is opgewarmd kunnen er dan ook weer zware buien vallen. Dan ook in de droge gebieden van Noord-Holland en de Wadden. Natuurlijk, zover is het nog niet, maar het is geen onlogische gedachte.

Verder was het natuurlijk ook extreem weer in andere delen van Europa, zoals in Scandinavie en in het Middelandse Zeegebied. Een krachtig en zeer blokkerend hogedrukgebied hield alle storingen op afstand, terwijl (thermische) laagsje voor veel buien zorgde in Spanje, Italie, Duitsland en verder op de Balkan. Herinner jullie de tornado nog die op slechts luttele kilometers van onze grens trok? Vraag is: gaan we dit vaker meemaken?  De toekomst zal het uitwijzen.

Conclusie: We hebben met extreme weersschommelingen te maken en dat is zorgelijk. Ik ben benieuwd hoe jullie erover denken.

Noodweer in Wuppertal. Dat was een complete chaos. Dit gaan we denk ik steeds vaker zien.

'AS Roma verhoogt bod op Justin Kluivert'

AS Roma heeft het bod op Justin Kluivert verhoogd, aangezien er nu ook interesse is uit de Premier League.

Afgelopen week bereikte AS Roma een persoonlijk akkoord met Kluivert, na onderhandelingen met zijn zaakwaarnemer Mino Raiolo. De Romeinenen hadden daarbij nog geen akkoord weten te bereiken met Ajax.

Gazetta dello Sport en Corriere dello Sport melden zondag dat AS Roma een bod van 25 miljoen euro inclusief bonnussen op tafel heeft gelegd om de Amsterdammers te doen overtuigen om de negentienjarige aanvaller te verkopen.

Technisch directeur Monchi voelde zich genoodzaakt het bod te verhogen gezien de interesse van Liverpool en Tottenham Hotspur, die net als AS Roma 25 miljoen euro hebben geboden. Kluivert heeft nog een contract tot de zomer van 2019 bij Ajax.

Fun met Funda #103: unieke villa in Heemstede

In Heemstede staat een unieke villa te koop. Hij kost wel 3 miljoen, maar dan heb je ook een werkelijk prachtig huis (als je ervan houdt).

De buitenkant ziet er al erg boeiend uit, maar ook van binnen ziet het er apart en (voor de liefhebber) fraai uit door het veelvuldig gebruik van graniver-tegeltjes (dit zijn glazen tegeltjes waarin zand zit, die zo verwarmd worden dat het glas wel smelt, maar het zand niet) in diverse kleuren, prachtige glas in lood-ramen en siermetselwerk. Kijk maar eens even mee, op de volgende pagina's vind je de foto's. Reageren kun je op de laatste pagina, daar zie je ook alle foto's onder elkaar.

Recidivist met mes aangehouden in Goes

In Goes is een 27-jarige man aangehouden nadat hij voor een restaurant in het centrum van de stad dreigend met een mes rondliep. De politie kreeg de melding dat er een man over de Westwal liep met een mes. Hij zou hebben gedreigd en met het mes tegen een verkeersbord hebben geslagen. 

Dankzij het camerabeveiligingssysteem zag men hoe de man vervolgens bij een restaurant tegen de pui leunde en het mes naast hem neerlegde. De agent die als eerste ter plaatse kwam sloeg de man meteen in de boeien. De verdachte bleek een bekende van de politie te zijn: hij werd eerder opgepakt voor het verstoren van de openbare orde en had hiervoor dan ook een gebiedsontzegging opgelegd gekregen. Hij werd ingelsoten in het cellencomplex.

Tweetal aangehouden voor beroven dronkelap

Afgelopen nacht kreeg de politie een melding van een man die dronken in de Rijnstraat in Arnhem lag. Iemand maakte zich zorgen over zijn gezondheid, waarop agenten een kijkje gingen nemen. Ze zagen de man op de grond liggen, er was bijna geen contact met hem te maken.

De agenten vertrouwden de situatie niet helemaal en om uit te sluiten dat de man slachtoffer van een misdrijf was geworden, werden de camerabeelden uit de Rijnstraat teruggekeken. Daarop was te zien hoe twee jongens er met het geld en de autosleutels van de man vandoor gingen.

Aan de hand van de camerabeelden konden even later twee verdachten worden aangehouden in het centrum van Arnhem. Het gaat om twee jongens, een van 18 jaar uit Arnhem en een 16-jarige jongen uit Doesburg. Ze hadden de spullen van de dronken man op zak. De twee zitten nu vast. De man die bestolen werd, is overgedragen aan bekenden van hem.

Tweetal aangehouden voor beroven dronkelap (Foto: stockfoto politie.nl)
Tweetal aangehouden voor beroven dronkelap (Foto: stockfoto politie.nl)

NHL: Capitals op voorsprong in finale

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben in de finale van de strijd om de Stanley Cup in de NHL een 2-1 voorsprong genomen. Na twee wedstrijden trokken de Capitals en de Vegas Golden Knights naar de Capital One Arena in Washington, waar de thuisploeg met winst begon.

Nadat een Capitals-goal in de eerste periode afgekeurd werd wegens goalkeeper interference was het Alex Ovechkin die na een dikke minuut in de tweede periode een heuse frommelgoal achter goalie Marc-André Fleury werkte: 1-0. Evgeny Kuznetsov schoot dik tien minuten later de 2-0 binnen.

Na drie minuten in de derde periode gaf Capitals-goalie Braden Holtby de puck vrij onhandig weg, waardoor Tomas Nosek gelijk kon profiteren: 2-1. Devante Smith-Pelly zorgde voor de verlossing en werkte de uiteindelijk beslissende 3-1 tegen de touwen.

Capitals - Golden Knights, game 3 (Bron: YouTube)

Miljoenen Afghaanse kinderen niet naar school

Bijna vier miljoen kinderen tussen de zeven en zeventien jaar gaan niet naar school in Afghanistan. Ongeveer 2,2 miljoen van hen zijn meisjes, meldt de VN-kinderorganisatie UNICEF in een rapport dat zondag in de Afghaanse hoofdstad Kabul is gepresenteerd.

Meer dan zestien jaar na het begin van de massale internationale hulpacties heeft bijna de helft van alle Afghaanse kinderen momenteel geen toegang tot onderwijs. Een belangrijke reden is de intensivering van de oorlog met de radicaal-islamitische Taliban en in toenemende mate met de terroristische organisatie Islamitische Staat. Bovendien moeten meer kinderen werken door de toenemende armoede. Daarnaast is er sprake van een enorme vluchtelingenstroom binnen de landsgrenzen. Humanitaire hulpverleners hebben dit jaar al meer dan 100.000 oorlogsvluchtelingen geregistreerd.

UNICEF meldt dat scholen vaak gesloten zijn in de buurt van gevechtsgebieden of dat ouders besluiten hun kinderen niet meer naar school te sturen omdat de weg naar school te gevaarlijk is. Dit geldt in het bijzonder voor meisjes.

Miljoenen Afghaanse kinderen niet naar school
Miljoenen Afghaanse kinderen niet naar school (Foto: ANP)

Agenten belaagd na afloop Duits festival

Bij een groot muziekfestival in de Duitse deelstaat Hessen zijn meerdere agenten gewond geraakt toen ze door een grote groep feestgangers werden belaagd. Volgens een woordvoerder van de politie liepen ongeveer vijftien agenten verwondingen op.

De agenten werden onder meer bekogeld met flessen na afloop van het zogeheten Schlossgrabenfest, een gratis festival in Darmstadt in de buurt van Frankfurt. De politie die met veel agenten en een helikopter ter plaatse was, heeft meerdere raddraaiers aangehouden. Sommigen van hen waren gemaskerd. De aanleiding van de ongeregeldheden is nog onbekend.

Agenten belaagd na afloop Duits festival
Agenten belaagd na afloop Duits festival (Foto: ANP)

Van Barneveld en Van Gerwen staan geen leg af tegen Zuid-Afrika

Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen hebben op de World Cup of Darts nog geen enkele leg verloren. In de tweede ronde ging Zuid-Afrika met 2-0 af. 

Van Gerwen, die kort voor de wedstrijd nog moest overgeven, won met 4-0 van Liam O'Brien. Vervolgens won Van Barneveld met dezelfde cijfers van Devon Petersen. Vrijdag won Nederland al met 5-0 in legs van Gibraltar. 

In de kwartfinales zondagmiddag nemen ze het op tegen gastland Duitsland. Het Duitse duo Max Hopp en Martin Schindler was zaterdag verrassend te sterk voor Noord-Ierland. Het als eerste geplaatste Schotland speelt in de kwartfinale tegen Japan. Engeland ontmoet België en Wales neemt het op tegen Australië.

Uitslagen World Cup of Darts - tweede ronde deel II
Belgium 2-0 Finland
Singles One: Kim Huybrechts 4-0 Marko Kantele
Singles Two: Dimitri Van den Bergh 4-1 Kim Viljanen

England 2-1 Singapore
Singles One: Rob Cross 2-4 Paul Lim
Singles Two: Dave Chisnall 4-2 Harith Lim
Doubles: England 4-1 Singapore

Germany 2-1 Northern Ireland
Singles One: Martin Schindler 0-4 Daryl Gurney
Singles Two: Max Hopp 4-3 Brendan Dolan
Doubles: Germany 4-2 Northern Ireland

Netherlands 2-0 South Africa
Singles One: Michael van Gerwen 4-0 Liam O'Brien
Singles Two: Raymond van Barneveld 4-0 Devon Petersen

Kwartfinales - zondag vanaf 13.00 uur. Live via www.rtl7darts.nl
Scotland v Japan
Wales v Australia
England v Belgium
Germany v Netherlands

FOK! Wat een weer: droog

Vanochtend is het in de noordelijke helft bewolkt, elders zijn er ook enkele opklaringen. Vooral in het zuiden is het eerst lokaal mistig. In de loop van de dag breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Uit de stapelwolken kan in de middag zeer lokaal nog een enkele bui tot ontwikkeling komen maar op de meeste plaatsen blijft het droog. In het noordelijk kustgebied kan de bewolking hardnekkig zijn en op de stranden langs de westkust kan later in de middag mist van zee binnendrijven. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 17°C op de Wadden tot 24°C in het zuidoosten. De wind is eerst zwak uit zuidwest tot west, in de middag draait de wind overal naar noordwest en neemt toe naar matig.

In de nacht naar maandag raakt het van het noorden uit op steeds meer plaatsen bewolkt en wordt het nevelig. Het blijft overal droog. In het zuiden houden de opklaringen het langst stand en kunnen er later in de nacht enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. Er staat een zwakke, langs de kust matige noordelijke wind.

Maandagochtend lossen nevel en mist geleidelijk op en breekt in het midden zuiden van het land de zon geleidelijk door. In het noorden en langs de stranden langs de westkust blijft de bewolking de overhand houden. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C op de Wadden tot lokaal 24°C in Limburg. De wind is noord tot noordwest en is matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Een meerkoet met jonkies in Maarssen (Foto: Blind_guardian)
Een meerkoet met jonkies in Maarssen (Foto: Blind_guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wilders naar Londen om Tommy Robinson

Geert Wilders gaat naar Londen om de vrijlating van de Britse anti-islamactivist Tommy Robinson te eisen. De PVV-voorman beticht de Britse rechter ervan politiek te hebben afgerekend met Robinson en zegt bovendien voor het leven van zijn geestverwant te vrezen als die tussen islamitische medegevangenen belandt.

"Ik ben uitgenodigd voor een grote demonstratie volgende week in Londen en ik zal die bijwonen", laat Wilders weten. Rechts-populisten in binnen- en buitenland demonstreren al enkele dagen voor de vrijlating van Robinson.

Wilders daagt de Britse autoriteiten uit hem opnieuw de toegang te ontzeggen, zoals ze negen jaar geleden tevergeefs probeerden. Hij wijst erop dat voor enkele van zijn Amerikaanse medestanders de grens gesloten blijft.

Wilders naar Londen om Tommy Robinson
Wilders naar Londen om Tommy Robinson (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.