FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 mei 2018

Trump ontmoet Abe nog voor Korea-top

De Amerikaanse president Donald Trump heeft met de Japanse premier Shinzo Abe afgesproken elkaar te ontmoeten vóór een mogelijke top met de Noord-Koreaans leider Kim Jong-un. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De plaats is niet genoemd. Een mogelijkheid is de G7-bijeenkomst op 8 en 9 juni in Canada.

Trump en Abe voerden maandag telefonisch overleg. Onderwerp was volgens de verklaring de "gemeenschappelijke verplichting een complete ontmanteling te bewerkstelligen van de Noord-Koreaanse nucleaire, chemische en biologische wapens en beëindiging van de ontwikkeling van ballistische raketten".

Trump zegde de ontmoeting met Kim, die gepland stond voor 12 juni, vorige week af maar draaide snel bij. Hij stuurde delegaties naar Panmunjom, in de gedemilitariseerde zone van het Koreaans schiereiland, en Singapore om door te gaan met de voorbereidingen.

Trump ontmoet Abe nog voor Korea-top
Trump ontmoet Abe nog voor Korea-top (Foto: ANP)

Macron op de bres voor persvrijheid

De Franse president Emmanuel Macron is op de bres gaan staan voor de persvrijheid. Dat deed hij ter verdediging van het opinieblad Le Point, dat op de cover van het jongste nummer de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan als despoot afschildert.

"Het is volkomen onacceptabel dat posters van @LePoint van kiosken worden gehaald omdat ze vijanden van de vrijheid niet aanstaan, zowel in Frankrijk als in het buitenland", reageerde Macron maandag via Twitter. "De persvrijheid heeft geen prijs: zonder haar, dat is de dictatuur".

Le Point plaatste op de voorpagina van de laatste editie een foto van Erdogan met onder meer de tekst: De dictator. Hoever zal Erdogan gaan? In het hoofdartikel wordt de vraag gesteld: "Is Erdogan een nieuwe Hitler?". De redactie van het blad zei dat in Avignon aanhangers van de Turkse president de uitbater van een kiosk gedwongen hebben de affiches te verwijderen. In Valence gebeurde hetzelfde. Later zijn de reclamebiljetten van Le Point weer opgehangen.

Macron op de bres voor persvrijheid
Macron op de bres voor persvrijheid (Foto: ANP)

Abramovitsj krijgt Israëlisch paspoort

De Russische oligarch Roman Abramovitsj heeft de Israëlische nationaliteit gekregen. De 51-jarige zakenman, eigenaar van onder meer de Londense voetbalclub Chelsea, is volgens de Israëlische televisie maandag officieel geïmmigreerd. Abramovitsj zou in Groot-Brittannië problemen hebben met het verlengen van zijn verblijfsvergunning. Als kind van joodse ouders had hij het recht een Israëlisch paspoort aan te vragen.

Abramovitsj mag zich meteen ook de rijkste man van het land noemen. Het Amerikaanse blad Forbes schat zijn vermogen, belegd in aandelen, onroerend goed, kunst, luxe jachten en een hotel in Tel Aviv waar hij wil gaan wonen, op 9,8 miljard euro. Daarmee bezet hij op de wereldranglijst de 140e plaats.

Tegen Abramovitsj loopt momenteel een proces in Zwitserland, waar zijn oliebedrijf Runicom was geregistreerd. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) heeft hem aangeklaagd om hem te dwingen een verleend krediet van 12,5 miljoen euro terug te betalen met rente. Zijn advocaten ontkennen die schuld.

Abramovitsj krijgt Israëlisch paspoort
Abramovitsj krijgt Israëlisch paspoort (Foto: ANP)

Brigitte Nielsen (54!) zwanger

De Deense actrice Brigitte Nielsen is op 54-jarige leeftijd in verwachting van haar vijfde kind.

De actrice, die in de jaren tachtig furore maakte in films als Rocky IV, Red Sonja en Cobra, laat op sociale media zien dat haar zwangerschap al vergevorderd is. "De familie wordt uitgebreid", zegt Nielsen bij de foto.

Vader van het aanstaande kindje is Mattia Dessi, aan wie ze in 2006 haar jawoord gaf. Ze trouwde toen voor de vijfde maal. Een van haar ex-echtgenoten is Sylvester Stallone. Ze heeft al vier zonen grootgebracht.

Instagram hieronder niet zichtbaar? Klik hier! (klikken voor eigen risico)  

Saillant detail: op een foto die ze nauwelijks een maand geleden deelde op Instragram, was er nauwelijks iets te zien van een zwangerschap. Check en oordeel zelf.... 

 

family getting larger ❤️ #me #family #brigittenielsen #babybump

Een bericht gedeeld door Brigitte Nielsen (@realbrigittenielsen) op27 Mei 2018 om 1:03 (PDT)

Brigitte Nielsen (54) zwanger
Brigitte Nielsen (54) zwanger (Foto: BuzzE)

Thaise man dood na aanval olifanten

Een Thaise man is om het leven gekomen door een confrontatie met een kudde olifanten. Het slachtoffer en andere dorpsbewoners probeerden een groep van circa dertig van de wilde dieren uit de buurt houden van hun gewassen, bericht de krant Bangkok Post.

De echtgenote van de 54-jarige man vertelde dat de dorpelingen slingers gebruikten om de wilde olifanten op afstand te houden. Ze zouden de afgelopen maand bijna iedere nacht in de weer zijn geweest met het beschermen van hun velden, die zich vlakbij een bos bevinden.

De man kwam om het leven toen olifanten de aanval hadden ingezet. Getuigen zeggen dat zo'n tien van de enorme dieren afstormden op de dorpelingen. Het slachtoffer kon zich niet op tijd in veiligheid brengen en raakte ernstig gewond. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De olifanten vielen eerder deze maand al een andere man uit het dorp aan. Het 73-jarige slachtoffer kreeg een klap van een slurf en brak zijn rug.

Thaise man overleden na aanval olifanten
Thaise man overleden na aanval olifanten (Foto: BuzzO)

Azarenka gelijk onderuit, Wozniacki door op Roland Garros

Tennisster Viktoria Azarenka is op Roland Garros al in de eerste ronde uitgeschakeld. De door privéomstandigheden flink afgezakte voormalig nummer één van de wereld was niet opgewassen tegen de Tsjechische Katerina Siniakova: 7-5, 7-5.

Caroline Wozniacki had het één set moeilijk. De Deense nummer twee van de wereld stuurde Danielle Collins uit de VS na een moeizame eerste set alsnog vrij simpel naar huis: 7-6 (2), 6-1. De Japanse Naomi Osaka (21) was de jonge Amerikaanse Sofia Kenin met 6-2, 7-5 de baas, terwijl Carla Suarez-Navarro (23) haar opponente Ana Konjuh in nog geen drie kwartier van de baan veegde: 6-0, 6-1.

Petra Kvitova (8) had het even moeilijk met Veronica Cepede, maar herstelde zich alsnog keurig en won met 3-6, 6-1, 7-5. Na titelverdedigster Jelena Ostapenko ging het voor Letland wederom fout in de eerste ronde: Anastasija Sevastova (20) dolf met 4-6, 6-1, 6-3 het onderspit tegen Mariana Duque-Marino, terwijl Madison Keys (13) met 6-3, 6-3 van landgenote Sachia Vickery won. 

Monica Buzernescu (31) was Vania King met dezelfde cijfers de baas, Daria Kasatkina (14) stuurde Kaia Kanepi met 6-4, 6-1 terug naar Estland. Met twee keer 6-4 rekende Coco Vandeweghe (15) af met Laura Siegemund, terwijl Magdalena Rybarikova (19) weinig moeite had met Luksika Kumkhum: 6-3, 6-0. Karolina Pliskova (6) won in een Tsjechisch onderonsje tot slot van landgenote Barbora Krejcikova: 7-6 (6), 6-4.

'Toch nieuwbouw dicht bij hoogspanningslijn'

Zeker zeven gemeenten houden zich niet aan het advies om dicht bij hoogspanningslijnen geen woningen te bouwen. Het gaat in deze gemeenten om in totaal ruim honderd nieuwe woningen die te dicht bij hoogspanningslijnen staan, meldt RTL Nieuws na onderzoek in samenwerking met de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen.

Die huizen zijn of worden nog gerealiseerd in Sliedrecht, Papendrecht, Smallingerland, Oss, Overbetuwe, Tilburg en Oirschot, aldus RTL Nieuws. Vanwege een mogelijk verhoogd risico voor kinderen om kanker te krijgen adviseren de Gezondheidsraad en de rijksoverheid al sinds 2005 om nieuwbouw in de buurt van hoogspanningslijnen waar mogelijk te vermijden. Ook nieuw onderzoek van de Gezondheidsraad wees onlangs uit dat kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen, mogelijk een één tot twee maal hogere kans hebben om leukemie te krijgen dan andere kinderen.

'Toch nieuwbouw dicht bij hoogspanningslijn'
'Toch nieuwbouw dicht bij hoogspanningslijn' (Foto: ANP)

Steun van alle EU-landen in MH17-zaak

Alle EU-lidstaten hebben maandag hun "zeer nadrukkelijke steun" uitgesproken voor de Nederlandse aanpak van de MH17-zaak. "Echt bemoedigend en heel erg belangrijk dat die steun er is", zei minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok na een vergadering met zijn ambtgenoten in Brussel.

Blok spreekt dinsdag de VN-Veiligheidsraad toe, onder meer om uit te leggen dat Nederland en Australië Rusland aansprakelijk stellen voor het neerhalen van vlucht MH17. Ook licht hij het bewijsmateriaal toe. "De steun betekent dat we gezamenlijk druk kunnen uitoefenen op Rusland. Dus dat helpt enorm."

Tijdens zijn toespraak zal de bewindsman "de Russische ambassadeur recht in de ogen kijken. Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar zijn reactie. Mijn diepe hoop is dat de Russen uiteindelijk zullen doen wat ze moeten doen: hun betrokkenheid toegeven en zorgen voor genoegdoening."

"Ik vrees echter dat we realistisch moeten zijn en de druk stap voor stap moeten opvoeren", aldus Blok. "De reacties van Rusland waren de afgelopen dagen helaas zeer afhoudend. Dat betekent niet dat we opgeven, maar eerder dat we er een tandje bij doen. Ik vrees dat we reëel moeten zijn en dat het nog jaren kan duren."

Steun van alle EU-landen in MH17-zaak
Steun van alle EU-landen in MH17-zaak (Foto: ANP)

NASCAR-coureur Bush wint Coca-Cola 600 na imposante vertoning

NASCAR-coureur Kyle Busch heeft zondagavond in het Memorial Day-weekeinde de Coca-Cola 600 gewonnen. Op de Charlotte Motor Speedway schreef de coureur van Joe Gibbs Racing de langste race van het seizoen op zijn naam, waardoor hij nu op elke baan waar de NASCAR Cup Series actief is minstens één zege heeft.

Busch domineerde vrijwel de gehele race. Na honderd, tweehonderd en driehonderd ronden was het telkens de #18 die (vaak ruim) voor de rest reed en een coureur die spinde of de muur raakte kon daar niks aan veranderen. Onder meer Brad Keselowski, Jimmie Johnson, Jamie McMurray en Kyle Larson reden voorin prima mee, maar ze konden Busch geen moment bedreigen.

In de slotfase veranderde dat ook niet meer, hoewel Martin Truex Jr met een sterke laatste stint nog wat dichter in de buurt kon komen. Dat was niet genoeg om Busch van de winst af te houden en na bijna alle vierhonderd ronden op kop gereden te hebben was er dan ook maar één verdiende winnaar.

Ryan Blaney's auto vliegt in de fik, een van de weinige ietwat serieuze incidenten in de race (Bron: YouTube)

Greenpeace haalt rokende Maya de Bij bijna offline

Op aandringen van Studio 100 is het filmpje van Greenpeace met een rokende Maya de Bij offline gehaald. In het filmpje werden zogenaamd sigaretten van Maya de Bij gepromoot.

De heisa ontstond vorige week nadat Greenpeace een campagne had gelanceerd om Studio 100 aan te zetten te stoppen met het maken van ongezonde vleeswaren voor kinderen. De milieuorganisatie wil dat Studio 100 de worstjes vervangt door gezonde vegetarische alternatieven of door vlees dat afkomstig is uit lokale en ecologische landbouw.

De campagne schoot in het verkeerde keelgat van Studio 100-baas Hans Bourlon. Hij eiste excuses van Greenpeace. "Wij doen al inspanningen om gezonde voeding te promoten en plannen het assortiment uit te breiden naar onder meer vegetarische producten", reageerde Bourlon.

Actie
Bourlon bevestigt maandagavond aan persbureau Belga dat Studio 100 stappen ondernomen heeft en aan onder meer Vimeo en YouTube gevraagd heeft om de beelden offline te halen. "Wij hebben maximale inspanningen geleverd", zegt Bourlon. "We moesten wel actie ondernemen want het ging om gestolen beelden. Deze campagne was schaamteloos."

"We gaan deze campagne niet stopzetten", reageert Greenpeace. "Het onderwerp is op de agenda gezet en de discussie over ongezonde etenswaren woedt volop. Het filmpje heeft dus gewerkt."


Greenpeace haalt rokende Maya de Bij offline
Greenpeace haalt rokende Maya de Bij offline (Foto: BuzzE)

Wawrinka in eerste ronde onderuit op Roland Garros, Thiem simpel door

Tennisser Stanislas Wawrinka is in de eerste ronde op Roland Garros al uitgeschakeld. De door blessureleed teruggezakte Zwitser, als 23e geplaatst, dolf het onderspit tegen Guillermo Garcia-Lopez. De Spaanse veteraan won in vijf sets: 6-2, 3-6, 4-6, 7-6 (5), 6-3.

Dominic Thiem had het een stuk minder moeilijk. De Oostenrijkse gravelspecialist, als zevende geplaatst, stuurde de Wit-Rus Ilya Ivashka overtuigend naar huis: 6-2, 6-4, 6-1. Ook Novak Djokovic (20) ging zonder al te grote problemen door: Rogerio Dutra Silva uit Brazilië werd met 6-3, 6-4, 6-4 geklopt.

De Duitser Philipp Kohlschreiber (22) moest zijn meerdere erkennen in Borna Coric uit Kroatië: 6-3, 3-6, 6-3, 6-4. De Amerikaan Sam Querrey (12) zette landgenoot Frances Tiafoe met 6-1, 6-2, 7-6 (6) opzij, terwijl de Argentijn Diego Schwartzman (11) veel te sterk was voor de Franse wildcardspeler Calvin Hemery: 6-1, 6-3, 6-1.

Voor eigen publiek had ook Richard Gasquet (27) het niet heel moeilijk: Andreas Seppi werd met 6-0, 6-2, 6-2 afgeserveerd. Roberto Bautista-Agut had met 3,5 uur een stuk meer tijd nodig om Denis Istomin terug naar Oezbekistan te slaan: 6-2, 6-7 (3), 1-6, 6-4, 6-4. De Spaanse veteraan David Ferrer werd tot slot verrast door landgenoot Jaume Munar, die hem na dik vier uur klopte: 3-6, 3-6, 7-6 (3), 7-6 (4), 7-5.

Star Citizen krijgt 'microtransactie' van 27000 dollar

Star Citizen is één van de meest succesvolle Kickstarter-campagnes ooit met een opbrengst van bijna tweehonderd miljoen euro. Je zou denken dat zo'n bedrag wel genoeg is voor de game, maar niets is minder waar.

Over de jaren heen zijn er veel mogelijkheden geweest om in de game, momenteel enkel speelbaar in alpha-versie, meer geld uit te geven aan items en voornamelijk ruimteschepen. Nu is er een nieuw pakket beschikbaar gemaakt met bijna alle schepen in de game. De prijs? 27000 dollar. Je krijgt hiervoor 117 schepen, niet alle schepen dus, en 163 extra's in de vorm van skins, upgrades en in-game posters.

Het pakket is niet voor iedereen bedoeld, want om het pakket überhaupt te kunnen zien in de winkel moet je al duizend dollar in de game hebben gestopt. Tjah. Gelukkig is er iemand op het forum zo vriendelijk geweest om alles wat in het pakket te vinden als screenshot te posten.

Of Star Citizen ooit officieel uitkomt is nog niet bekend.

Star Citizen

Katja Schuurman beroofd, maar zou nog steeds iedereen aanraden om naar Brazilië te gaan

Katja Schuurman is tijdens haar laatste reis in Brazilië samen met haar geliefde Freek van Noortwijk beroofd van haar spullen. Dat vertelt ze in een interview met FHM naar aanleiding van haar nieuwe boek Katja was hier.

"Freek en ik zijn in het noorden van Brazilië overvallen. Het ging echt supersnel. Hij kwam aan met zo'n groot mes en hij pakte mijn tas. We waren alles kwijt. Gelukkig hadden we nog een mobiel en pinpas in onze broekzak wat de overvaller niet wist, dus we hadden nog iets. We waren daarna echt in shock", antwoordt de presentatrice.

Het begin van de reis was ook al heftig. "Het begon al bij aankomst. We kwamen aan in Rio de Janeiro in een hotelletje vlakbij een favela. De volgende dag werd ik wakker en hoorde ik allemaal lawaai. Het bleek dat de dag ervoor een politieagent was vermoord. Toen liep er dus een groepje mensen met wapens door de straten voor een grote schoonmaak. Uiteindelijk zijn er die dag vijftien mensen vermoord. Allemaal drugsdealers die werden afgeknald. Een vergeldingsactie vanwege de agent die was vermoord."

Toch zou Katja iedereen aanraden om naar Brazilië te gaan. "Laat je niet afschrikken door dit soort verhalen. We wisten dat we naar een risicovoller gebied gingen. Ik zou nog steeds iedereen aanraden om naar Brazilië te gaan. Die natuur en de stranden. Het is zo'n ongelooflijk mooi land!"

Katja Schuurman beroofd in Brazilië
Katja Schuurman beroofd in Brazilië (Foto: BuzzE)

Saudi-Arabië klaar voor vrouw achter het stuur

Saudi-Arabië is klaar met de voorbereidingen om vrouwen te laten autorijden vanaf 24 juni, zo melden Saudische staatsmedia. Vanaf die datum mogen alle vrouwen die een auto kunnen besturen, zelf rijden. Verkeerscontroleurs zijn nu ingelicht over de veranderingen, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook worden mannen opgeroepen om hun vrouwelijke familieleden te wijzen op verkeersregels, zodat ze zichzelf en anderen veilig kunnen houden.

Het was lange tijd illegaal voor vrouwen om auto te rijden in Saudi-Arabië. In september vorig jaar maakte de Saudische koning bekend de regel op te willen heffen. Eerder deze maand werden nog meerdere vrouwenrechtenactivisten opgepakt, waardoor twijfels ontstonden over de progressieve ontwikkelingen in Saudi-Arabië.

Saudi-Arabië klaar voor vrouw achter het stuur
Saudi-Arabië klaar voor vrouw achter het stuur (Foto: ANP)

'Tornado slingert koeien de lucht in'

In de buurt van de Amerikaanse stad Cheyenne, in de staat Wyoming, deed zich zondag een opmerkelijk fenomeen voor. Een tornado is dat op zich niet, maar deze tornado zou een paar koeien de lucht in geslingerd hebben.

Reed Timmer van AccuWeather maakte beelden van de tornado en de expert is er van overtuigd dat het om vliegende koeien gaat. Het is uit de beelden wat lastig om goed te zien, eerlijk is eerlijk, maar ook als het niet om koeien gaat is het alsnog een indrukwekkend stukje natuurgeweld.

Tornado in Cheyenne (Bron: YouTube)

Duitse justitie verkoopt virtueel geld

Justitie in Duitsland heeft voor 12 miljoen euro aan virtueel geld verkocht. Het gaat om cryptomunten die in beslag waren genomen. Het virtuele geld was van twee mannen die verdacht worden van piraterij.

Het onderzoek naar de twee mannen loopt nog en ze zijn nog niet schuldig bevonden. Toch mag justitie de verkoop doorzetten, wanneer het gevaar bestaat dat de koers daalt en de munten minder waard worden. Het is nog niet bekend wat er gebeurt met de 12 miljoen euro die de verkoop heeft opgeleverd. Dat wordt pas na het proces besloten. Het kan zijn dat het geld naar gedupeerden of de schatkist gaat, maar mogelijk wordt het ook aan de verdachten gegeven als ze niet schuldig worden bevonden.

De beide verdachten zouden e-books, audioboeken, kranten en tijdschriften hebben verspreid via illegale downloads. Ze hadden meer dan 200.000 titels in hun catalogus en zouden meer dan 30.000 klanten hebben gehad.

Duitse justitie verkoopt virtueel geld
Duitse justitie verkoopt virtueel geld (Foto: BuzzT)

Waterpolosters starten World Leaugue met winst op Australië

De Nederlandse waterpolosters hebben hun eerste wedstrijd in de superfinale van de World League gewonnen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga won met 7-5 (2-1,1-1,3-1,1-2) van Australië.

Oranje kwam in het Chinese Kunshan nog wel achter tegen Australië, maar in het eerste kwart kwam Nederland sterk terug en via doelpunten van Ilse Koolhaas en Maud Megens sloten ze het eerste kwart af met een 2-1 voorsprong. Nederland bleef de rest van de wedstrijd de voorsprong behouden, mede dankzij een aantal goede reddingen van doelvrouw Laura Aarts bij een 3-2 in het voordeel van Oranje.

Oranje neemt het dinsdag op tegen Spanje en treft een dag later gastland China in groep A. Acht landen strijden om de eindzege in de World League. Nederland kwalificeerde zich vorig jaar ook voor de superfinale en eindigde toen als vijfde. De Amerikaanse waterpolosters wonnen de
laatste vier edities van het toernooi.

NCTV kijkt naar Amsterdamse preek haatiman

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is op de hoogte van een preek die de omstreden imam Fawaz Jneid in Amsterdam heeft gehouden. De inhoud van de speech wordt bestudeerd, maatregelen tegen de imam worden niet uitgesloten.

Jneid was voorheen actief in Den Haag, maar kreeg daar een gebiedsverbod opgelegd. Het Parool meldde maandag dat hij afgelopen vrijdag een preek hield in de eveneens omstreden El Tawheed-moskee in Amsterdam-West.

Een woordvoerder laat weten dat de NCTV "in nauw contact" staat met de gemeente Amsterdam. "Als het noodzakelijk is, worden er maatregelen genomen, altijd in goed overleg met andere betrokken partijen."

Jneid is tegen het Haagse gebiedsverbod in hoger beroep gegaan. De Raad van State doet woensdag uitspraak in die zaak.

NCTV kijkt naar Amsterdamse preek Jneid
NCTV kijkt naar Amsterdamse preek Jneid (Foto: ANP)

Partijen proberen te schikken in Paay-zaak

De advocaten van Patricia Paay zijn in overleg over een schikking met GeenStijl en de man die een link naar de beruchte seksvideo op Twitter plaatste. Ze doen dat na een verzoek van de rechter.

Een aanvankelijke poging om er samen uit te komen, lukte niet dus vroegen ze na een klein half uurtje de civiele rechter om hulp. Die bespreking vindt nu plaats achter gesloten deuren bij de rechtbank in Amsterdam.

Paay heeft de mannen voor de rechter gesleept voor het verspreiden van het filmpje, waarin is te zien dat ze plasseks heeft met een man. De zangeres en tv-persoonlijkheid wil 4,5 ton schadevergoeding voor het verspreiden van een seksfilmpje via website GeenStijl. Ze heeft volgens haar advocaat 250.000 euro aan immateriële schade geleden en 200.000 aan materiële schade, onder meer door misgelopen inkomsten.

GeenStijl en de man achter het twitteraccount @EendenvangerNL zeggen dat Paay de video zelf heeft verspreid via WhatsApp.

Partijen proberen te schikken in Paay-zaak
Partijen proberen te schikken in Paay-zaak (Foto: ANP)

Israël in diplomatiek offensief over Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat komende week naar Europa om te praten met leiders over de dreiging die Iran zou vormen. Maandag spreekt hij in Berlijn met bondskanselier Angela Merkel en in de avond gaat hij naar Parijs voor overleg met de Franse president Emmanuel Macron. Mogelijk volgt ook een ontmoeting met de Britse regeringsleider Theresa May. Woensdag keert Netanyahu naar huis terug.

Israël heeft herhaaldelijk betoogd dat het geen militaire aanwezigheid van Iran in Syrië duldt. In de loop van de Syrische burgeroorlog die in 2011 begon, heeft het overwegend sjiitische Iran zich als een cruciale bondgenoot opgesteld van het regime van president Assad en militairen gestuurd. Ook de door Iran gesteunde sjiitische Libanese Hezbollah heeft een sleutelrol gespeeld in de strijd tegen rebellen die in Syrië vooral uit soennitische extremisten bestaan. Assad is geen soenniet, maar lid van een religieuze minderheid.

Iran staat in de oorlog aan dezelfde kant als Rusland dat Assad militair van de ondergang heeft gered. De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman spreekt donderdag in Moskou met zijn Russische collega Sergej Sjoigoe over de Iraanse aanwezigheid in Syrië.

Israël in diplomatiek offensief over Iran
Israël in diplomatiek offensief over Iran (Foto: ANP)

Trump eert gevallenen en eigen beleid

President Trump heeft maandag op Memorial Day, de dag waarop de Verenigde Staten hun oorlogsdoden herdenken, vooral zijn eigen beleid 'herdacht'. In een boodschap wenste hij iedereen "een gelukkige Herdenkingsdag" en twitterde dat "zij die voor ons land zijn gevallen heel erg gelukkig en trots zouden zijn geweest als ze de VS nu zouden zien".

Het land heeft volgens Trump "de beste economie sinds decennia, de laagste werkloosheid ooit onder zwarten en Amerikanen van Latijns-Amerikaanse komaf en we zijn onze militaire kracht aan het herbouwen".

Die boodschap sloeg bij critici in als een bom. David Frum van het blad The Atlantic noemde het bijvoorbeeld "de grofste, meest ongepaste en zelfverheerlijkende Memorial Day-boodschap ooit".

De president is maandag zoals gebruikelijk naar de erebegraafplaats in Arlington, ten zuiden van Washington, gegaan voor de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van 'Memorial Day'. Die is elk jaar op de laatste maandag in mei.

Trump eert gevallenen en eigen beleid
Trump eert gevallenen en eigen beleid (Foto: ANP)

'Paay verspreidde zelf seksfilmpje'

Patricia Paay heeft haar seksfilmpje zelf via Whatsapp verspreid aan meerdere mensen. Dat beweren de advocaten van de man die de video op social media zette en GeenStijl, die in februari vorig jaar een link plaatste naar deze tweet, tegen de civiele rechter op de rechtbank in Amsterdam.

Bovendien zou de zangeres en tv-persoonlijkheid zelf enkele media op de hoogte hebben gebracht van het bestaan van het filmpje. De raadslieden kunnen zich dan ook niet vinden in de schadevergoeding van 4,5 ton die Paay claimt voor het verspreiden van de video, waarin is te zien dat ze plasseks heeft met een man.

Volgens haar advocaat heeft ze 250.000 euro aan immateriële schade geleden en 200.000 aan materiële schade, onder meer door misgelopen inkomsten. De raadslieden van de tegenpartij zeggen echter dat het filmpje haar juist nieuw werk heeft opgeleverd.

Aanvankelijk meende Paay dat het beeldmateriaal er niet kon zijn. "Het filmpje is van een aantal jaar geleden en er was afgesproken dat het tussen de betrokkenen zou blijven en vernietigd zou worden. Ze kon zich dus niet voorstellen dat het er nog was", zei haar advocaat.

Volgens de advocaat heeft de zangeres nog steeds psychische problemen naar aanleiding van de publicatie. "Vooral als er publiek bij is. Ze heeft ook zeer tegen deze dag opgezien." De advocaat benadrukt verder dat seks niet het handelsmerk is van Paay. "Negentig procent van haar werk heeft niks met seks en erotiek te maken.''

'Paay verspreidde zelf seksfilmpje'
'Paay verspreidde zelf seksfilmpje' (Foto: BuzzE)

Bakker en Van der Weerden missen laatste Champions Trophy

Billy Bakker en Mink van der Weerden, twee van de drie aanvoerders van het Nederlands hockeyelftal, zijn de belangrijkste afwezigen in de selectie van bondscoach Max Caldas voor de Champions Trophy, die van 23 juni tot 1 juli wordt gehouden in Breda. Bakker wordt vader in die periode, Van der Weerden is onvoldoende hersteld van zijn enkelblessure.

Caldas: "Doelstelling is dat Mink weer helemaal pijnvrij kan hockeyen. Dat is nu nog net niet het geval. Reden voor ons om hem niet te selecteren. Billy en zijn vriendin verwachten hun eerste kind als de Champions Trophy wordt gespeeld. Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi het is vader te worden. Wij vinden het belangrijk dat Billy de tijd en de ruimte heeft om daarvan te genieten. Ik kan en wil hem niet vragen zich in die periode ook te focussen op het team en zijn sportprestatie."

Door de absentie van Van der Weerden van Bakker is nu al duidelijk dat Seve van Ass, de derde van het trio-aanvoerders, tijdens de Champions Trophy de band bij Oranje gaat dragen.

Hertzberger en Pieters
Bij de achttien namen die Caldas maandag bekend heeft gemaakt, zit wel Jeroen Hertzberger. De aanvaller van Rotterdam, die na de Olympische Spelen in Rio van Caldas te horen had gekregen dat hij voorlopig niet meer werd geselecteerd, keerde enkele weken geleden terug in de trainingsgroep van Oranje. Caldas beloont de goede prestaties van Hertzberger nu ook met deelname aan de laatste Champions Trophy.

De bondscoach selecteert ook een debutant: Terrance Pieters, de aanvaller van Almere. Pieters zat vorig seizoen al bij de trainingsgroep van Caldas, maar viel in de aanloop naar het EK in Amsterdam af. Hij werd daarna wel Europees kampioen met Jong Oranje. Meest opvallende afvaller, naast Van der Weerden en Bakker, is Bjorn Kellerman. De aanvaller van Kampong, waarmee hij onlangs landskampioen werd, groeide de afgelopen jaren uit tot een vaste waarde in het keurkorps van Caldas.

Afvallers van Oranje blijven trainen
Van de 28 spelers die Caldas de afgelopen maanden in de trainingsgroep onder zijn hoede had, zijn verder nog afgevallen: Tristan Algera (HGC), Roel Bovendeert (Bloemendaal), Martijn Havenga en Jip Janssen (Kampong), Derck de Vilder (Pinoké) en keeper Maurits Visser (Den Bosch). Caldas: "We hebben deze jongens en Billy gevraagd de komende periode te blijven trainen. We werken met hen een apart programma af. Acht spelers uit de Champions Trophy-selectie speelden gisteren nog EHL, Jonas en Terrance komen met Almere nog in actie tijdens de play-offs. Omdat je nooit weet wat er na zo’n intensief hockeyseizoen nog gebeurt voordat het toernooi begint, hebben we ervoor gekozen meer dan twee reserves aan te wijzen."

Keeper Berend van Eldonk (Rotterdam) maakt helemaal geen deel meer uit van de trainingsgroep. Hij gaf tijdens een gesprek met Caldas aan zich, om studieredenen, voorlopig niet beschikbaar te stellen voor de Oranje Heren. ‘Hij heeft zijn besluit aan ons toegelicht en daarvoor hebben wij alle begrip’, aldus de bondscoach.

In de selectie ontbreekt ook Sander de Wijn. De verdediger van Kampong heeft eerder aangegeven dat hij vanwege de afronding van zijn studie pas vanaf augustus weer beschikbaar is voor Oranje.

Selectie: Speler en club
Seve van Ass (C) Rotterdam
Sander Baart Braxgata Hockey Club
Lars Balk Kampong
Pirmin Blaak (K) Oranje-Rood
Thierry Brinkman Bloemendaal
Jorrit Croon HGC
Thijs van Dam Rotterdam
Jonas de Geus Almeerse
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Robbert Kemperman Kampong
Joep de Mol Oranje-Rood
Terrance Pieters Almeerse
Mirco Pruyser Amsterdam
Glenn Schuurman Bloemendaal
Sam van der Ven (K) HGC
Valentin Verga Amsterdam
Bob de Voogd Oranje-Rood
Floris Wortelboer Bloemendaal

De Vrij tekent voor vijf jaar bij Internazionale

Stefan de Vrij maakt transfervrij de overstap van SS Lazio naar Internazionale, zo heeft de verdediger maandagmorgen bevestigd.

Het contract van de 26-jarige centrale verdediger in Roma liep af en hij tekent nu een vijfjarig contract in Milaan. In Italiaanse media werd al maanden geschreven over de op handen zijnde transfer.

"Ik heb voor vijf jaar getekend. Ik heb er veel zin in", bevestigt De Vrij tegenover De Telegraaf . Lazio probeerde de 35-voudig international ook de verleiden om langer bij de club te blijven, maar beide partijen wisten geen overeenstemming te bereiken.

De Vrij stapte in de zomer van 2014 transfervrij over van Feyenoord naar Roma en ontwikkelde zich tot een van de beste verdedigers in de Serie A. In vier seizoenen kwam de Nederlander tot 118 wedstrijden, waarin hij tien keer scoorde en vijf assist gaf.

Stefan de Vrij verruilt SS Lazio voor Internazionale. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Stefan de Vrij verruilt SS Lazio voor Internazionale. (PRO SHOTS/Insidefoto)

VVV-Venlo neemt verdediger definitief over van PSV

VVV-Venlo heeft Damian van Bruggen definitief binnengehaald, zo maakt de club via officiële kanalen bekend.

De 22-jarige verdediger speelde afgelopen seizoen al op huurbasis in Venlo en maakt nu de definitieve overstap. Zijn contract bij PSV liep af en zou niet worden verlengd. Bij VVV heeft hij een tweejarige verbintenis ondertekend, met een optie voor nog een seizoen.

Afgelopen seizoen kwam hij tot 29 wedstrijden voor VVV, waarin hij drie keer scoorde. De Limburgers lieten al in een vroeg stadium weten dat ze de samenwerking met de verdediger, die ook als middenvelder uit de voeten kan, wilden voortzetten. "Daar sprak al meteen veel vertrouwen uit. En ik heb zelf ook een heel prettig gevoel bij deze club en deze spelersgroep", aldus Van Bruggen, die eerder in de jeugdopleiding van Ajax en Almere City speelde.

De jonge verdediger geeft verder aan dat hij 'behoefte had aan een stukje vastigheid. "Ik ben dus dik tevreden met mijn nieuwe contract bij VVV-Venlo", aldus Van Bruggen. Ook Stan Valckx, manager voetbalzaken bij VVV, is blij met de definitieve komst van de geboren Utrechter. "Damian heeft het afgelopen seizoen laten zien een geweldige aanwinst voor ons te zijn. We zijn dan ook blij dat we hem voor meerdere seizoenen vast hebben kunnen leggen."

Inbraak bij Gerard Jolings moeder tijdens Toppers

De moeder van Gerard Joling is slachtoffer geworden van een inbraak toen ze afgelopen weekend naar het concert van de Toppers was. Al haar sieraden zijn gestolen, meldt haar zoon op Facebook.

"Afgelopen weekend in de nacht van zaterdag op zondag is er bij haar huis in Schagen ingebroken en hebben ze al haar sieraden gestolen. Mijn moeder is enorm geschrokken en verdrietig omdat de sieraden voor haar grote emotionele waarden hebben", zegt Gerard, die met de Toppers drie shows in Amsterdam gaf.

De Toppers-zanger vraagt iedereen die iets verdachts heeft gezien te mailen naar zijn management.

Inbraak bij Gerard Jolings moeder
Inbraak bij Gerard Jolings moeder (Foto: BuzzE)

Verdachte van wapenhandel aangehouden

Zware, vaak automatische, vuurwapens worden niet langer alleen gebruikt voor liquidaties binnen de georganiseerde criminaliteit. De afgelopen jaren werd zwaar wapentuig ook ingezet bij overvallen en plofkraken. “Een zorgwekkende ontwikkeling voor burgers én politiemensen,’ zegt Wim Hoek van de regionale aanpak van excessief geweld. “Zodra we door een tip zicht krijgen op een wapen, dan stappen we ook meteen door. Elk wapen van de straat, is er tenslotte 1.” Deze week haalde de Rotterdamse politie o.a. 7 vuurwapens uit een woning in Waddinxveen. De wapenhandelaar zit vast.

Onderzoek naar illegale wapenhandel maakt onderdeel uit van de Rotterdamse aanpak van excessief geweld. “Daarbij gaat het niet alleen om het van straat halen van wapens,” zegt de Rotterdamse districtschef Wim Hoek. “We investeren ook in het vergaren van informatie over wapenstromen. We zien wapenhandelaren als essentiële dienstverleners voor de georganiseerde misdaad. Het is belangrijk om hen aan te pakken.”

Om deze ‘facilitators’ te vinden, onderzoeken onder andere medewerkers van de Intelligence afdeling hun online bronnen om te kijken waar de handel allemaal plaats vindt. Recent vonden zij een advertentie waarbij vuurwapens werden aangeboden. Dit was aanleiding voor de recherche in Rotterdam-Zuid om een groter onderzoek in te stellen.

Arrestatie
Onderzoek naar online gegevens leidde naar een man in Waddinxveen. Vorige week vond de politie in zijn woning 6 vuurwapens, 2 luchtdrukwapens en imitatiewapen. Maar ook een vervalst politielegitimatiebewijs, een zwaar vest, politiekoppel en munitie. De 35-jarige man werd aangehouden en is vrijdag voorgeleid. Hij is voor 14 dagen in bewaring gesteld. Of de man daadwerkelijk handelde in wapens wordt nog onderzocht.

Verdachte van wapenhandel aangehouden (Foto: Politie.nl)
Verdachte van wapenhandel aangehouden (Foto: Politie.nl)

Flikken Rotterdam op zoek naar 'échte agenten'

Zondag 10 juni 2018 zijn er opnames van Flikken Rotterdam in café Boudewijn aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. De setting is een politiekroeg.  Om het een echte politiekroeg te laten lijken wil het productieteam van Flikken Rotterdam graag "echte" politiemensen laten figureren. 

De politie ondersteunt de oproep op haar website, maar laat uitdrukkelijk weten dat het figureren in eigen tijd plaatsvindt. Mochten agenten interesse hebben kunnen ze een mail sturen naar figuratie.flikkenrotterdam@kaaphollandfilm.nl. De exacte tijden waarop de opnames plaatsvinden zijn nog niet bekend, wel laat het productieteam weten dat er voor eten en driken wordt gezorgd. 

Flikken Rotterdam op zoek naar 'echte agenten' (Foto: Politie.nl)
Flikken Rotterdam op zoek naar 'echte agenten' (Foto: Politie.nl)

Voetgangers dood door aanrijding Den Haag

Twee voetgangers zijn in Den Haag om leven gekomen. Op een kruising werden ze aangereden door een auto. Een stierf ter plekke, de ander raakte zwaargewond en bezweek later aan de verwondingen. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

Het is nog niet bekend hoe het ongeluk kon gebeuren. De bestuurster van de auto is aangehouden, zodat zij kan worden gehoord. Het ongeluk gebeurde volgens de politie op de kruising van de Aaltje Noorderwierstraat en de Mozartlaan in het stadsdeel Loosduinen.

Voetgangers dood door aanrijding Den Haag
Voetgangers dood door aanrijding Den Haag (Foto: ANP)

Doodsoorzaak 'zwembaddode' nog onduidelijk

De politie startte een onderzoek nadat zondagmiddag 27 mei een man dood in een zwembad aan de Peeldijk in Milheeze werd gevonden. Op hetzelfde terrein lag ook een slachtoffer dat zijn bewustzijn had verloren. De politie hield die middag twee verdachten aan.

Het onderzoek naar wat zich precies afspeelde bij de woning en op het terrein aan de Peeldijk in Milheeze loopt nog volop. De politie heeft buurtonderzoek gedaan en diverse getuigen gesproken, waaronder ook de bewoner. Hieruit blijkt dat bij de woning, na een avondje stappen, een afterparty plaatsvond.

De slachtoffers en de eerder aangehouden getuigen waren bezoekers van deze party, waarbij ook harddrugs werden gebruikt. Of deze drugs de oorzaak zijn van de dood van de 29-jarige man uit Milheeze en het verliezen van het bewustzijn van de 44-jarige man uit Lierop, is nog niet duidelijk.

Onderzoek
Op de Peeldijk hebben forensisch specialisten zondag uitgebreid onderzoek gedaan. Ze hebben gezocht naar zogenaamde “stille getuigen” die kunnen helpen om een beeld te krijgen van wat er is gebeurd. De 44-jarige man ligt nog in het ziekenhuis. Uiteraard wil de politie hem ook graag spreken op het moment dat zijn gezondheid dat toelaat. De 28-jarige man uit Milheeze en de 32-jarige vrouw uit Helmond zitten nog vast. Hun betrokkenheid is nog in onderzoek.

Camerabeelden
BN de Stem meldt dat er camerabeelden in beslag zijn genomen van camera's die zowel op het zwembad staan gericht als op de plek waar de zwaargewonde man werd aangetroffen. 

Doodsoorzaak 'zwembaddode' nog onduidelijk (foto: stockfoto politie.nl)
Doodsoorzaak 'zwembaddode' nog onduidelijk (foto: stockfoto politie.nl)

Brussel voert strijd tegen plastic op

Wattenstaafjes, rietjes, wegwerpbestek en -borden, ballonnenstokjes, roerstaafjes en andere plastic wegwerpvoorwerpen waarvoor duurzame en betaalbare alternatieven zijn, moeten worden verboden als het aan de Europese Commissie ligt. Vicevoorzitter Frans Timmermans presenteerde maandag wetsvoorstellen die de ophoping van plastic afval in de oceanen moet tegengaan.

Het dagelijks EU-bestuur heeft de tien plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik die het meest op het strand worden gevonden in het vizier. Die zijn goed voor 70 procent van zwerfvuil in zee. Doel is een halvering in 2030.

Het gebruik van plastic drinkbekers, voedselbakjes, chipszakjes, snoepwikkels, ballonnen en maaltijdverpakkingen moet worden teruggedrongen door fabrikanten mee te laten betalen aan het opruimen ervan, aldus Brussel. Ook van sigarettenproducenten wordt een bijdrage gevraagd. De industrie wordt gestimuleerd minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen. Ook komen er bewustwordingscampagnes.

Gescheiden ingezameld

Negen op de tien plastic flessen zouden in 2025 gescheiden moeten worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Doppen en deksels mogen niet langer los van de flessen komen, aldus de commissie.

Verder moeten fabrikanten op maandverband, vochtige doekjes en ballonnen gaan vermelden dat er plastic in zit, en dat ervoor moet worden gezorgd dat die producten niet zomaar in het milieu terechtkomen.

Afval in havens afgeven

Regels voor schepen op zee moeten ervoor zorgen dat ze afval in havens afgeven en oude visnetten terugbrengen. Brussel stelde in januari al als doel dat alle plastic verpakkingen in de EU in 2030 recyclebaar of herbruikbaar moeten zijn en overweegt nog of er een EU-belasting op plastic moet komen.

"We moeten nu handelen", aldus Timmermans. Hij roept de lidstaten en het Europees Parlement op de voorstellen binnen een jaar goed te keuren. Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) geeft zijn volle steun. ,,Het is goed om te zien dat de Europese Commissie de taak oppakt die landelijke overheden laten liggen."

Brussel voert strijd tegen plastic op
Brussel voert strijd tegen plastic op (Foto: ANP)

Megaproces familie Gubbels nadert ontknoping

In de rechtbank in Breda is maandag begonnen met de inhoudelijke behandeling van de drugszaak rond de familie van Danny Gubbels. Onder anderen de vader, John, en broer Sander van het in 2010 doodgeschoten jongetje (12) staan terecht.

Danny stierf in juli 2010 toen de woonwagen in Breda met kogels werd doorzeefd. Dat zou een vergeldingsactie zijn geweest, omdat de familie een partij van 400 kilo cocaïne zou zijn kwijtgeraakt. Voor de moord zijn drie mannen tot twintig jaar cel veroordeeld.

Justitie verdenkt negen man van betrokkenheid. Er zou sprake zijn van een criminele organisatie en productie, invoer en handel in soft- en harddrugs, witwassen en wapenbezit. Verdachten beriepen zich maandag op hun zwijgrecht.

Loods in Amsterdam
De 400 kilo coke verdween uit een loods in Amsterdam. Het spul had een straatwaarde van 17 miljoen. Het OM denkt dat leden van de Mocro-maffia hadden geïnvesteerd en John en Sander Gubbels aansprakelijk stelden voor de diefstal.

Bij een andere broer van Danny in Rucphen deed de politie overigens in oktober 2011 nog een inval. Er lag 130 kilo coke. Hij kreeg daarvoor eerder zeven jaar cel.

Wiet en criminele organisatie
In de rechtbank in Breda ging het maandag vooral over wiet en de criminele organisatie. Onder meer over de contacten die de woonwagenbewoners hadden met andere (veroordeelde) drugscriminelen, onder wie Eindhovenaar Aran de Jong. Die werd in 2012 vlak voor het begin van zijn proces doodgeschoten. Zijn medeverdachten kregen voor betrokkenheid bij de drugstransporten celstraffen tot zes jaar.

In totaal zijn twaalf dagen uitgetrokken voor de strafzaak. De eisen worden verwacht op 14 juni. De uitspraak volgt in de loop van de zomer.

Megaproces familie Gubbels nadert ontknoping
Megaproces familie Gubbels nadert ontknoping (Foto: ANP)

Bijna 100.000 handtekeningen voor donorreferendum

Met ingang van 2020 treedt de nieuwe donorwet in werking, maar voor die tijd staat er nog een referendum over de donorwet in de planning. Op dit moment staat de teller bijna op 100.000 stemmen, echter om het referendum daadwerkelijk te kunnen houden zijn er 300.000 handtekening nodig. 

De 300.000 stemmen moeten vóór 14 juni binnen zijn. De mensen achter Hart voor Democratie doen daarom een dringende oproep: als iedereen die reeds getekend heeft, 2 personen weet over te halen om óók te tekenen, dan is er niets meer dat een referendum nog in de weg staat. 

De nieuwe donorwet houdt in dat iedereen automatisch donor is, tenzij er door de persoon in kwestie uitdrukkelijk is aangegeven dit niet te willen zijn, of deze beslissing aan de nabestaanden wenst over te laten. De donorwet heeft een flinke maatschappelijke discussie losgemaakt. Volgens Hart voor Democratie is daarom juist de donorwet bij uitstek geschikt om een referendum over te houden: "De vraag of we orgaandonatie op deze manier willen regelen, is perfect voor een referendum. Het gaat namelijk over je eigen lichaam, en wat de overheid daarmee mag doen."

Hart voor Democratie:"De regering wil het referendumrecht afpakken. 'Het instrument zou ‘niet brengen wat er van verwacht werd’, zegt D66-minister Ollongren. Maar de afgelopen twee referenda tonen aan dat burgers juist steeds beter met het instrument overweg kunnen. [..] Uit onderzoek blijkt dat vooral laag- en middelbaar geschoolde kiezers het referendum als een brug tussen burger en bestuur beschouwen. Neem deze mensen hun inspraak niet af, referenda zijn goed om het afnemende vertrouwen in de politiek herstellen!"

Bijna 100.000 stemmen voor donorreferendum (screenshot: Hart voor Democratie)
Bijna 100.000 stemmen voor donorreferendum (screenshot: Hart voor Democratie)

Nioh twee miljoen keer verkocht

Nioh is één van de betere games uit 2017 en kende een goede ontvangst. Bij ons op FOK! haalde de game zelfs de Game of the Year-lijst. Vandaag maakt Team Ninja bekend dat de game wereldwijd meer dan twee miljoen keer is verkocht.

Een verdeling tussen digitaal en fysiek is niet gegeven, net als de verdeling tussen pc en PlayStation 4. In februari 2017 bereikte de game al het miljoen en is gedurende het jaar dus blijven verkopen. Hiermee is Nioh een succes geworden en Team Ninja is blij met de cijfers. Fans mogen dus gaan hopen op een sequel.

Drie arrestaties na doden op Brits festival

De Britse autoriteiten hebben drie mannen opgepakt in verband met drugshandel op een popfestival waar meerdere doden vielen. Verscheidene bezoekers van Mutiny Festival in het Engelse Portsmouth werden afgelopen weekend ziek na het nemen van drugs, meldt de BBC.

De politie arresteerde de verdachten omdat zij vervuilde harddrugs zouden hebben verkocht op het festival. Daar vielen twee doden, een ander slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De organisatoren legden het festival stil toen bleek dat de twee festivalgangers waren overleden in het ziekenhuis. Ze hadden eerder al gewaarschuwd voor het rondgaan van drugs met gevaarlijke stoffen, en riepen mensen op om geen drugs te nemen.

Drie arrestaties na doden op Brits festival
Drie arrestaties na doden op Brits festival (Foto: ANP)

'Paay wilde dood na verspreiden seksfilmpje'

Patricia Paay wilde niet meer leven nadat vorig jaar een seksfilmpje van haar was verspreid. Dat zei haar advocaat tijdens een civiele zitting bij de rechtbank in Amsterdam. "Paay wilde dood, dat zegt genoeg over wat het plaatsen van het filmpje met haar heeft gedaan. Schade en schande beheersen haar leven tot op heden."

De zangeres en tv-persoonlijkheid wil 4,5 ton schadevergoeding voor het verspreiden van een seksfilmpje via website GeenStijl. Ze heeft 250.000 euro aan immateriële schade geleden en 200.000 aan materiële schade, onder meer door misgelopen inkomsten, aldus haar advocaat.

GeenStijl plaatste in februari vorig jaar de link naar het filmpje, maar verwijderde die even later ook weer, op aandringen van de advocaat van Paay. De video, waarin is te zien dat de zangeres en tv-persoonlijkheid plasseks heeft met een man, ging meteen viraal op social media.

'Paay wilde dood na verspreiden seksfilmpje'
'Paay wilde dood na verspreiden seksfilmpje' (Foto: BuzzE)

Rechter: tijd voor erkenning derde gender

De rechter in Roermond staat toe dat in de geboorteakte van iemand niet als geslacht 'vrouwelijk' staat, maar 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'.

Bij de geboorte van de betrokkene kon het geslacht niet worden vastgesteld, waarop de ouders het kind lieten registreren als jongetje omdat dat gemakkelijker zou zijn. Tijdens de puberteit bleek dat de persoon zich geen man voelde, waarop medische behandelingen volgden om een vrouw te worden. Ook dat geslacht bleek niet te passen, omdat de persoon in kwestie zich genderneutraal voelt.

De wens om te worden erkend als iemand die noch man noch vrouw is, werd in 2007 nog afgewezen door de Hoge Raad, omdat de tijd daar niet rijp voor zou zijn. De rechtbank in Roermond oordeelde dat die tijd nu wel is gekomen, gezien de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen.

Inbreuk op privéleven

Volgens de rechtbank is sprake van "een inbreuk op het privéleven, het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie" als iemand zich niet als genderneutraal kan laten registreren.

Om een registratie als derde gender mogelijk te maken is een wetswijziging nodig, maar de rechter kon wel het verzoek van de officier van justitie toewijzen voor de bewoording 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'. Daarbij stelt de rechtbank nadrukkelijk dat de politiek nu aan zet is.

Rechter: tijd voor erkenning derde gender
Rechter: tijd voor erkenning derde gender (Foto: ANP)

Gigantisch zwart gat gevonden, 20 miljard keer zwaarder dan de zon

Astronomen hebben op twaalf miljard lichtjaar van de aarde een gigantisch zwart gat ontdekt. Het monster is met een massa van zo'n twintig miljard keer dat van de zon een van de zwaarste zwarte gaten die zijn ontdekt.

Het ding is nogal gulzig: om de dag wordt een ster opgeslokt, waarmee het het snelst groeiende zwarte gat is voor zover bij astronomen bekend. Uiteraard produceert het gat zelf geen licht, maar de omringende quasar - een extreem hete, schijfvormige en zeer snel ronddraaiende wolk van gassen - doet dat wel.

De quasar produceert dusdanig veel licht dat het ding, wanneer deze in het centrum van de Melkweg zou staan, alle sterren aan onze hemel zou overstralen: alleen de volle maan zou wat felheid betreft een kans hebben om de quasar naar de kroon te steken. Gelukkig staat het monster overigens niet zo dichtbij: door de röntgenstraling zou al het leven in de Melkweg - dus ook dat op Aarde en eventuele buren - vernietigd worden.

Agent gewond na aanhouding dronkelap

Op zondagmiddag raakte een politieman gewond bij een aanhouding op de Rijksweg in Hoofddorp. Een 49-jarige man uit Poeldijk is aangehouden.

Omstreeks 16:50 uur kreeg de politie melding dat een man met een personenauto op het parkeerterrein bij het brugrestaurant Den Ruygenhoek tegen een betonpaal was gereden. Ter plaatse bleek in de auto, naast de bestuurder, een vrouw te zitten die medische hulp nodig had. De bestuurder van de auto, die onder invloed van alcohol verkeerde, was het daar niet mee eens en belemmerde de hulpverlening.

Ter plaatse gekomen politiemensen besloten de man aan te houden. Door zijn verzet ontstond er een worsteling, waarbij een politieman een gescheurde spier in zijn arm opliep. Hij moest voor behandeling worden overgebracht naar het ziekenhuis.

De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek hij 655 ug/l alcohol in zijn adem te hebben. Dat is drie maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Captain Toad: Treasure Tracker is net zo schattig op Switch

Captain Toad: Treasure Tracker krijgt een Switch- en 3DS-port op 13 juli. De game kwam in 2014 uit op de Wii U. De port bevat een aantal nieuwe levels die gebaseerd zijn op locaties uit Super Mario Odyssey en op Switch kun je nu met twee spelers aan de slag. De nieuwe onderstaande trailer toont de Switch-versie.

De puzzelgame is een spinoff van Super Mario 3D World, die een aantal Toad-levels had. Treasure Tracker neemt dat concept en breidt het uit tot een volledige game.

Cascadia is nieuwe Fallout 4 total conversion mod

Er is een indrukwekkende trailer verschenen van Cascadia, een total conversion mod voor Fallout 4. Cascadia neemt de speler mee naar een post-apocalyptisch Seattle, Washington, waar een enorm uitgestrekte, bosrijke omgeving te verkennen is.

Cascadia is een standalone verhaalmodus voor Fallout 4 waarin er extra veel aandacht lijkt te zijn voor natuurlijke omgevingen. Grofweg 80 vierkante kilometer aan zeer gevarieerde en gedetailleerde omgevingen zijn uit de grond gestampt om voor de speler te verkennen. De mod speelt zich af enkele tientallen jaren na de base game, en de natuur is inmiddels weer aan de herstellende hand en floreert her en der zelfs. "We wilden een wereld maken waarin subtiele signalen te zien zijn dat de natuur weer herstellende is en waar je even kunt vergeten wat er zich heeft voorgedaan in de nucleaire oorlog, terwijl het typische post-apocalyptische tintje gewaarborgd blijft", zo legt één van de makers uit.

De plannen van het ontwikkelteam zijn ambitieus. Zo hebben ze niet alleen een compleet nieuwe 'wereld' ontworpen maar willen ze met de mod tegelijkertijd een aantal belangrijke tekortkomingen van Fallout 4 aanpakken. Zo willen ze het veel bekritiseerde dialoogsysteem meteen op de schop nemen en zijn ze van plan om het SPECIAL-combatsysteem te tweaken. Misschien zijn we wel wat té ambitieus, maar uit de trailer lijkt toch wel een beeld te ontstaan dat ze goed op weg zijn. Een releasedatum hebben we echter nog niet, en dat zal ook nog wel even duren.

De verschillende modi van arcade-racer Onrush

Onrush is een online 5 versus 5 racing game waarin je met je team het andere team (vaak letterlijk) moet slopen. De game wordt gemaakt door medewerkers van het in 2016 gesloten Evolution Studios (Motorstorm, DriveClub). Onrush komt op 5 juni uit voor PS4 en Xbox One.

De game bevat verschillende modi waarin je dus samen met een team tegen een andere team kunt spelen. Hieronder een beschrijving van de modi en een video die ze laat zien:

  • Countdown – Countdown is a race through the gates against an ever-ticking clock. Hitting the gates will add precious seconds to your team’s time, keeping you in the game.
  • Lockdown – Lockdown is a race to fight for control of a moving zone in a 100mph King of the Hill free for all. Get in the zone and fight for survival.
  • Switch – Survive as long as you can hunting down your opponents. You’ll get increasingly stronger vehicles each time you’re knocked out, but so will they. Be strategic and work with your team to win.
  • Overdrive – Overdrive mode is a pure ‘boost to win’ onslaught until the very end. Get boost any way you can as quickly as possible and burn it up even quicker.

Burgemeester Cody maakt zich op voor Street Fighter V

Cody, een DLC-personage, is vanaf 26 juni beschikbaar. De ex-gevangene en nieuwe burgemeester van Metro City kost zes euro 0f honderdduizend Fight Money. Je kunt hem ook kopen als onderdeel van de season pass (dertig euro). De season pass heeft al Sakura, Blanka en Falke geleverd. Na Cody komen nog 'G' en Sagat.

Cody is een personage die geïntroduceerd werd in Final Fight, een oude beat-em-up uit 1989. Street Fighter Alpha 3 was zijn debuut in de vecht-serie en later verscheen hij ook in Street Fighter IV.

MLB: Altuve's streak eindigt met 10 opeenvolgende hits

Honkballer Jose Altuve, de American League MVP van vorig jaar, heeft in de uitwedstrijd van zijn Houston Astros bij de Cleveland Indians een einde gemaakt aan zijn hit streak

Altuve had voorafgaand aan de wedstrijd al zes opeenvolgende slagbeurten omgetoverd tot een hit en daar ging hij zondagavond mee verder. De eerste vier beurten leverden telkens hits op, maar bij nummer vijf zorgde een fraaie catch van Rajai Davis ervoor dat de streak op tien bleef steken.

De Venezolaanse ster bleef zo op twee hits van het MLB-record steken: in juli 1952 sloeg Walt Dropo twaalf achtereenvolgende hits namens de Detroit Tigers. De Indians wonnen na vijf extra innings overigens met 10-9 van de Astros.

Uitslagen MLB zondag
Boston Red Sox - Atlanta Braves 1-7
New York Yankees - Los Angeles Angels 3-1
Cleveland Indians - Houston Astros 10-9
Detroit Tigers - Chicago White Sox 3-2
Miami Marlins - Washington Nationals 2-5
Tampa Bay Rays - Baltimore Orioles 8-3
Philadelphia Phillies - Toronto Blue Jays 3-5
Pittsburgh Pirates - St.Louis Cardinals 4-6
Milwaukee Brewers - New York Mets 8-7
Texas Rangers - Kansas City Royals 3-5
Colorado Rockies - Cincinnati Reds 8-2
Oakland Athletics - Arizona Diamondbacks 2-1
Los Angeles Dodgers - San Diego Padres 6-1
Seattle Mariners - Minnesota Twins 3-1
Chicago Cubs - San Francisco Giants 8-3

Tien hits op rij voor Altuve (Bron: YouTube)

Zverev en Dimitrov in straight sets verder op Roland Garros

Tennissers Alexander Zverev en Grigor Dimitrov hebben zich zonder grote problemen geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. De als tweede geplaatste Zverev gaf slechts vier games weg tegen de Litouwer Ricardas Berankis: 6-1, 6-1, 6-2.

Dimitrov, als vierde geplaatst, zou het opnemen tegen Viktor Troicki, maar de Serviër trok zich terug. Mohamad Safwat uit Egypte verving hem en deed dat op zich niet onaardig, maar de ene set waarin hij het de Bulgaar echt moeilijk kon maken was niet genoeg: 6-1, 6-4, 7-6 (1).

Pablo Carreño Busta (10) stuurde de Slovaak Jozef Kovalik in vier sets naar huis, Lucas Pouille (15) had aan drie sets genoeg om Daniil Medvedev uit te schakelen. Kei Nishikori (19) was in drie sets te sterk voor de Franse wildcardspeler Maxime Janvier, terwijl Fernando Verdasco (30) weer eens een marathonpartij nodig had om een laagvlieger uit te schakelen: Yoshihito Nishioka, 266e van de wereld, ging pas na 4,5 uur en vijf sets voor de bijl.

Overheidsfinanciën staan er goed voor

De overheidsfinanciën vertonen onverminderd een positief beeld. Financiële meevallers helpen in 2018 bij het opvangen van de kosten van het verlagen van de gaswinning. De lagere gasbaten als gevolg van dit besluit lopen naar verwachting op tot 900 miljoen euro in 2022. Financiële meevallers zijn voornamelijk te vinden bij de zorg en sociale zekerheid.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de Voorjaarsnota 2018 die minister Hoekstra van Financiën op 28 mei aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de Voorjaarsnota staan de wijzigingen voor het begrotingsjaar 2018 ten opzichte van de Startnota, de vertaling van de financiële afspraken uit het Regeerakkoord.

Economisch en budgettair beeld
Cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) laten zien dat de economische groei hoger was dan bij de Startnota geraamd. Deze extra groei wordt vooral verklaard door een hogere uitvoer, die het gevolg is van een hoger dan geraamde wereldhandel. Ook de woningmarkt draagt bij aan de groei. De werkloosheid blijft met 3,9 procent ongewijzigd ten opzicht van de Startnota.

Ook de raming van het overheidssaldo is onveranderd en komt uit op 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De overheidsschuld is verder gedaald tot 53,3 procent bbp. De belangrijkste reden hiervoor is dat de schuld in 2017 lager uitkwam dan verwacht en doorwerkt in de voorjaarsnotacijfers.

Niettemin is het kabinet zich ervan bewust dat met name internationale risico’s, zoals de uitwerking van de Brexit en het (handels)beleid van de Verenigde Staten,  de economische groei kunnen drukken.

Aanpassingen
Het kabinet heeft in de Voorjaarsnota 2018 extra geld vrijgemaakt voor onder andere het opvangen van de lagere gasbaten en meer mankracht bij de Brexit-voorbereidingen voor Douane en keuringsdiensten (34 miljoen).
Financiële meevallers zijn er onder andere door lagere uitgaven aan genees- en hulpmiddelen (350 miljoen) en een lager dan verwacht aantal AOW-gerechtigden (95 miljoen). Ook bij de huurtoeslag is er een meevaller van 100 miljoen.

Hogere uitgaven zijn er dit jaar onder andere door een hoger dan geraamd aantal leerlingen en studenten (200 miljoen) en doordat de gunstige economische omstandigheden meer mensen doen besluiten gebruik te maken van kinderopvang (80 miljoen).

De inkomsten komen lager uit door de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie over de fiscale eenheid en doordat zorgverzekeraars de nominale zorgpremie uiteindelijk lager hebben vastgesteld dan eerder geraamd. De economische groei zorgt - in mindere mate - juist voor hogere inkomsten.

Gasbesluit
In de Voorjaarsnota zijn de budgettaire effecten verwerkt van het kabinetsbesluit over de gaswinning in Groningen. Het gaat hier om gederfde ontvangsten voor begrotingsjaar 2018 en de meerjarige doorwerking hiervan tot en met 2022. De gedetailleerde financiële dekking van het besluit wordt zichtbaar op Prinsjesdag, waarbij traditioneel de integrale begrotingsbesluitvorming voor het jaar 2019 en verder wordt gepresenteerd.

Volgens de huidige inzichten leidt het verlagen van de gaswinning in 2018 tot 150 miljoen euro lagere baten, en loopt dit bedrag op tot 900 miljoen in 2022. Daarnaast is er structureel 200 miljoen euro gereserveerd voor diverse kosten van het Rijk voor onder andere de kosten voor de aardbevingen en het bieden van een perspectief voor de regio.

Beide maatregelen worden in 2018 gedekt uit meevallers en geld op de verschillende departementale begrotingen wat niet tot besteding zal komen, in het bijzonder die van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De meerjarige dekking wordt gepresenteerd op Prinsjesdag.

Spark of Light pakt meer prijzen

De Nederlandse virtual reality game Spark of Light is tijdens de Vive Ecosystem Conference verkozen tot ‘beste VR-game’. Spark of Light was al een launchgame voor de HTC Vive Focus en won daarop ‘beste VR game voor mobiele VR brillen’ op de Game Developers Conference (GDC).

Zeer indrukwekkende prestaties van de Eindhovense ontwikkelaar Pillow’s Willow. ‘Natuurlijk heeft het enorm geholpen dat we afgelopen najaar in de spot light werden gezet door HTC Vive doordat ze Spark of Light kozen als launching game titel voor de nieuwe generatie VR bril van HTC’, zegt creatief directeur Peter Kortenhoeven, ‘maar dat maakt niet uit, we zijn natuurlijk helemaal blij door het winnen van weer een prijs’.

Spark of Light

Pillow’s Willow heeft nog veel meer op til staan. Zo komt dit jaat nog ReefQuest uit en wordt er gewerkt aan het vervolg op Spark of Light. Volgende week reist de ontwikkelaar mee met een delegatie Nederlandse bedrijven naar Taiwan als onderdeel van een handelsmissie. Tijdens deze missie zal Pillow’s Willow haar nieuwe vr-esport-game Exodus Burned gaan lanceren. Exodus Burned draait op het Nederlandse VRee-platform dat spelers met hun hele lichaam in virtual reality zet en dus niet alleen je hoofd en je handen.

Spark of Light

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar de game, onze review van Spark of Light staat hier. Spark of Light draait op HTC Vive Focus, Samsung Gear VR en Google Daydream.

Spark of Light - Poster

Hagenaar aangehouden voor mishandeling taxichauffeur

Een 29-jarige taxichauffeur uit Schiedam is afgelopen nacht op de Markendaalseweg in Breda mishandeld door een klant die niet wilde betalen. Het slachtoffer werd met een vuurwapen op zijn hoofd geslagen. Er werd tijdens het tumult ook door de dader geschoten, maar de chauffeur werd niet geraakt. De politie heeft direct een uitgebreide zoekactie gehouden. Een 17-jarige jongen uit ’s-Gravenhage werd als verdachte aangehouden. Hij lag te slapen in een portiek van een verzorgingshuis aan de Lovensdijkstraat.

De politie kreeg omstreeks 04:40 uur een melding dat er een conflict gaande was op de Markendaalseweg ter hoogte van een bankkantoor tussen een taxichauffeur en een klant. Daarbij zou een schot gelost zijn. De chauffeur zou met het vuurwapen een klap op zijn hoofd hebben gekregen. De chauffeur was weggerend in de richting van de kruising met de Fellenoordstraat. De dader was gevlucht in de richting van de Bleekstraat.

Het slachtoffer werd ter plaatse behandeld door een verpleegkundige van de ambulancedienst. De chauffeur vertelde dat hij in Rotterdam een klant had opgepikt die naar een hotel in Breda vervoerd wilde worden. Ze waren naar een pinautomaat gereden omdat de klant geen geld bij zich had. Daar escaleerde de situatie. 

Hagenaar aangehouden voor mishandeling taxichauffeur (Foto: stockfoto politie.nl)
Hagenaar aangehouden voor mishandeling taxichauffeur (Foto: stockfoto politie.nl)

Haase verspeelt ruime voorsprong tegen Goffin

Tennisser Robin Haase is gisteren in de eerste ronde van Roland Garros onderuit gegaan. De Nederlander (ATP-44) trof in de Belg David Goffin (ATP-9) een zware tegenstander, maar stuntte bijna, maar na 2,5 sets kantelde de partij in het voordeel van zijn tegenstander die vervolgens genadeloos toesloeg: 6-4, 6-4, 4-6, 1-6 en 0-6.

Haase startte sterk in de wedstrijd en had Goffin lang onder de duim. De Nederlander wist raad met de service van de Belg en stond na twee sets op een terechte 2-0 voorsprong. In de derde set leverde Haase direct zijn service in, maar de Nederlander kreeg in de tiende game vijf breakpunten om op 5-5 te komen. Deze werden niet benut, waardoor de set naar Goffin ging.

Daarna was het gedaan met Haase. De Nederlander ging mopperen en wilde vanwege invallende duisternis de wedstrijd naar vandaag verplaatsen. Ook stelde hij last te hebben van zijn enkel, maar zowel de scheidsrechter als de fysiotherapeut gingen hier tot ongenoegen van de Nederlander niet in mee, zodat een blessurebehandeling uitbleef. Vervolgens was het snel gedaan: 1-6 en 0-6.

Robin Haase snel klaar op Roland Garros. (PRO SHOTS/Action Images)
Robin Haase snel klaar op Roland Garros. (PRO SHOTS/Action Images)

Valve onder vuur wegens 'school shooting sim' op Steam

Valve heeft forse kritiek gekregen voor het goedkeuren van een 'school shooting simulator' op hun gameplatform Steam. Active Shooter, van ontwikkelaar Revived Games, stelt spelers in staat om de rol van massamoordenaar op zich te nemen.

Active Shooter wordt in eerste instantie aangemerkt als 'dynamic SWAT simulator'. Het doel is dan om af te rekenen met een schutter op een school, maar je kunt ook spelen als de dader zelf om vervolgens scholieren, burgers en agenten neer te maaien.

Uitgever ACID schreef na massale kritiek een uitgebreide reactie op de Steam-pagina van de game om deze te verdedigen. "Op geen enkele wijze wordt er in deze game geweld gepromoot. In eerste instantie was het de bedoeling om alleen een SWAT-team te kunnen besturen, maar om het spel uitgebreider te maken leek het ons interessant om meerdere rollen te introduceren. Ik snap dat dat bij sommige mensen voor woede kan zorgen maar er zijn nog wel veel ergere games verkrijgbaar. Na zoveel kritiek te hebben ontvangen is er een grote kans dat we alnsog de rol van schoolschutter weghalen". De mensen achter de game hebben inmiddels contact gezocht met Steam om navraag te doen of e.e.a. doorgang kan vinden.

Infer Trust, een organisatie die zich inzet voor bewustwording rondom vuurwapens en steun biedt aan nabestaanden van schietpartijen, diende een klacht in bij Steam. "Het getuigt van zeer slechte smaak. Er zijn al 22 schietpartijen op scholen geweest in de VS sinds het begin van dit jaar. Waarom denkt iemand dat het een goed idee is om zoiets verschrikkelijks te marketen, en compleet ongevoelig te zijn over de dood van zoveel kinderen?" aldus Infer Trust tegenover BBC.

Het heeft er de schijn van dat de ontwikkelaar vooral op zoek is naar manieren om middels controverse aandacht op hun game te vestigen. Eerder al kwam Revived Games met matige titels als White Power: Pure Voltage en Dab, Dance & Twerk. Of Active Shooter een succes gaat worden is nog even afwachten, de game moet op 6 juni verschijnen. Als Steam het toestaat tenminste.

Controversiële games krijgen wel vaker doorgang op Steam. Zo kwam in 2014 bijvoorbeeld de massamoordgame Hatred uit, die uiteindelijk van Steam werd verbannen, maar al snel terug kwam. In principe kan iedereen via Steam Direct games publiceren op Steam. Er zijn wel regels en richtlijnen waar men zich aan moet houden, zo is hate speech niet toegestaan en wordt content die overduidelijk moedwillig choquerend, misselijkmakend of beledigend ook niet gepermitteerd.

Militairen zoeken vermist bemanningslid neergehaalde bommenwerper Ruinerwold

Op verzoek van de Britse autoriteiten zoekt Defensie op woensdag 30 mei naar de stoffelijke resten van een bemanningslid van Halifax JD314. Deze Britse bommenwerper stortte neer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het veldonderzoek gebeurt in een weiland nabij de Hardenweg in Ruinerwold.

Militairen van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) beginnen vanaf 08.30 uur aan een zoektocht naar het zevende bemanningslid van de Halifax, op de plek waar het vliegtuig 75 jaar geleden neerkwam. Zij worden ondersteund door collega’s van de Genie, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) en de vliegtuigbergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht. Dit is de tweede poging om de vermiste vlieger te vinden.

Neergestorte bommenwerper
Op woensdag 29 december 1943 werd een Halifax bommenwerper onderschept door een Duitse Messerschmitt en sloeg tegen de grond in een weiland ten noorden van Ruinerwold. Het toestel was vanuit Engeland met zeven bemanningsleden op missie naar Berlijn om daar te bombarderen. Korte tijd na de crash ontploften de bommen aan boord. Het toestel brandde grotendeels uit. Identificatie van de bemanningsleden was daarom erg moeilijk.

Zevende bemanningslid
Van de zeven bemanningsleden werden na de crash zes militairen geborgen en begraven op de begraafplaats Blijdenstein in Ruinerwold. Twee van de zes konden niet geïdentificeerd worden. Het zevende bemanningslid werd later door de Duitsers gevonden en door een getuige begraven in de krater die het vliegtuig bij de ontploffing had geslagen.

Zoektocht
Het doel van dit veldonderzoek is om de stoffelijke resten te identificeren, zodat een herbegrafenis kan plaatsvinden. Eerste-luitenant Patric van Aalderen van de BIDKL vindt het, net als zijn collega’s, van groot belang dat geprobeerd wordt het vermiste bemanningslid te identificeren. "Voor nabestaanden en directe betrokkenen is het zeer belangrijk om iemand te identificeren. Je kunt het verschil maken tussen jarenlange onzekerheid en rust waar mensen uiteindelijk toch naar verlangen", aldus Van Aalderen.

2017
Een eerdere zoektocht naar de stoffelijke resten van het zevende bemanningslid leverde in 2017 geen resultaten op. Wel werden een stuk van een zuurstoffles en kleine scherven gevonden. 

Xbox 360 krijgt software-update

Na meer dan twee jaar afwezigheid heeft een update de weg naar de Xbox 360 weer gevonden. Verwacht echter geen grote veranderingen, met de reden voor de update zijn we de afgelopen weken van alle kanten doodgegooid.

De update komt met de standaard tekst “kleine bugfixes en verbeteringen”, maar het enige verschil dat gebruikers merken is dat na de update de nieuwe privacyregels gepresenteerd worden. De update lijkt dus niets meer dan een verplichte AVG-melding. 

Hiervoor was de laatste update op 29 maart 2016, een maand voordat Microsoft officieel bekendmaakte te stoppen met de productie van de Xbox 360. Waarom Microsoft de update precies heeft uitgerold voor de toch wat verouderde console is niet bekend. Sony en Nintendo hebben dit niet gedaan voor de PlayStation 3 en Wii U.

Xbox 360

NBA: 'King' LeBron James naar 8e opeenvolgende NBA Finals, Celtics verslagen

De basketballers van de Cleveland Cavaliers staan in de finale van de NBA. Voor LeBron James is het al de achtste opeenvolgende keer dat hij in de eindstrijd staat, waarmee hij er nog twee nodig heeft om het record van Bill Russell - die van 1959-1966 de titel won - te evenaren.

In de TD Garden in Boston stonden de Celtics en Cavaliers tegenover elkaar in de beslissende zevende wedstrijd van de finale in de Eastern Conference. Boston begon prima en nam zo'n tien punten voorsprong, maar gedurende het derde kwart namen de Cavaliers het heft in handen. 

In het vierde kwart probeerde de jonge ploeg van de Celtics alles uit de kast te trekken om tegenstand te bieden, maar onder leiding van King James (35 punten, 15 assists) maakten de Cavaliers een einde aan de thuisdroom: 79-87. Voor de Celtics is het de eerste keer ooit dat ze de eerste twee wedstrijden van een best-of-7-serie wonnen, maar de serie alsnog verloren: de vorige 37 dergelijke situaties werden allemaal gewonnen.

De slotfase van het duel (Bron: YouTube)

Killer7 deze herfst naar Steam

Ontwikkelaar Grasshopper Manufacture is bezig met een remaster van hun culthit Killer7. De game is aangekondigd tijdens Momocon en verschijnt deze herfst op Steam.

De Steam-release zal geen complete remake van de game zijn, deze zal meer een grafische opfrisbeurt krijgen. De visuele stijl van de game laat zich namelijk makkelijk opschalen naar moderne schermresoluties. Wel wordt muis- en toetsenbordondersteuning toegevoegd, wat nooit weg is om welgemikt op Heaven Smiles te schieten.

Killer7 voor Steam wordt in samenwerking met Engine Software gemaakt en uitgebracht door NIS America, met goedkeuring van Capcom. De remaster komt voor zover bekend niet naar consoles. Bekijk hieronder de aankondigingstrailer.

Medeoprichter Atari overleden

Ted Dabney, medeoprichter van Atari, is op 80-jarige leeftijd overleden. Dit heeft een goede vriend van hem bekendgemaakt in een post op Facebook.

“Ik heb zojuist vernomen dat mijn goede vriend, Ted Dabney, de medeoprichter van Atari, overleden is op 80-jarige leeftijd. RIP vriend, jouw nalatenschap leeft nog lange tijd voort!” schrijft Leonard Herman.

In 1972 startte Dabney samen met Nolan Bushnell Atari op, onder welke naam ze het uiterst succesvolle Pong uitbrachten. Dit leverde het bedrijf zijn eerste miljoenen op. In 1973 zou Dabney Atari echter verlaten, omdat hij zich overschaduwd voelde door Bushnell, die grotere faam heeft verwerft. Dabney heeft nog vele andere baantjes gehad in de tech-industrie, waarna hij samen met zijn vrouw een supermarkt opstartte.

Dabney is overleden aan slokdarmkanker. Eind 2017 werd de diagnose gesteld en hem verteld dat hij nog acht maanden te leven had. Dabney heeft toen besloten geen verdere behandeling te ondergaan.

Ted Dabney
Ted Dabney (links) en Nolan Bushnell

'Warmste meinacht ooit gemeten'

In de nacht naar zondag werd het in Hoek van Holland niet kouder dan 19,0 graden. Niet eerder was het op een officieel KNMI-weerstation tijdens een meinacht zo warm! Het record stond op naam van Maastricht. Op 29 mei 2017 bedroeg de minimumtemperatuur 18,8 graden. Doordat het gisteravond niet kouder werd mogen we nu spreken van een nieuw maandrecord.

De krachtige mei-zon laat de temperatuur vanmiddag sterk stijgen. In het zuidoosten worden tropische waarden van 30-31 graden verwacht. Ook langs de oostgrens van de Achterhoek en Twente kan de temperatuur voor het eerst dit jaar de 30 graden aantikken. Normaal wordt de eerste tropische dag pas half juni behaald. Vooral in Limburg, Brabant en Zeeland kan een onweersbui ontstaan. Lokaal kan het flink regenen en is er kans op hagel.

De warmte houdt in het binnenland nog een aantal dagen aan. Morgen kan het in het oosten nog een keer 30 graden worden, daarna valt de temperatuur een paar graden lager uit. Ook de nachten zijn erg zacht met minima van 14 tot 19 graden. Mogelijk wordt het kersverse maandrecord komende nachten nog een keer verbroken.

'Weg met importheffingen zonnepanelen China'

De Europese importheffingen op zonnepanelen uit China moeten worden afgeschaft. Daarvoor pleit ondernemersorganisatie UNETO-VNI samen met ruim honderd Europese organisaties en bedrijven in een brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

De importheffingen werden vijf jaar geleden ingevoerd, maar volgens UNETO-VNI hebben ze niets opgeleverd. De Europese productie van zonnepanelen is afgenomen, terwijl de groei van zonnepanelen in Nederland werd geremd, stelt de belangenorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel. Die groei zou hard nodig zijn om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. De heffingen moeten uiterlijk op 3 september beëindigd worden, aldus de oproep.

De markt voor zonnepanelen kan volgens de organisatie ook profiteren van duidelijkheid over de salderingsregeling, waarbij huishoudens de stroom die zij opwekken met hun zonnepanelen mogen wegstrepen tegen de stroom die ze verbruiken. Het kabinet wil die regeling vervangen, maar het is niet bekend wat daarvoor in de plaats komt. Die onduidelijkheid is slecht voor het vertrouwen van consumenten. Investeringen in zonne-energie moeten worden gestimuleerd door zekerheid voor de toekomst te bieden, meent UNETO-VNI.

'Weg met importheffingen zonnepanelen China'
'Weg met importheffingen zonnepanelen China' (Foto: ANP)

Drenthe heeft begrip voor vertrekwens Kluivert

Royston Drenthe snapt wel waarom Justin Kluivert deze zomer wil vertrekken bij Ajax. Volgens hem zouden veel mensen hetzelfde doen.

Drenthe, die zelf op zijn twintigste een droomtransfer van Feyenoord naar Real Madrid kreeg, toont sympathie voor Kluivert. "Eerlijk gezegd weet ik niet heel veel van Justin Kluivert, met alle respect. Maar op het moment dat hij zo'n kans krijgt, waarom zou hij die niet moeten pakken?" reageert hij tegenover Voetbal Inside.

Kluivert wordt inmiddels door een deel van de Ajax-fans verguisd, omdat hij en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola alleen maar uit zouden zijn op veel geld. "Maar op het moment dat iemand promotie krijgt bij de baan waar hij op dat moment werkzaam is, dan neemt hij die promotie aan", aldus Drenthe. "Op het moment dat een voetballer in de Eredivisie een kans krijgt om naar het buitenland te gaan, moet hij dat ook gewoon doen. Wie zegt dat hij daar niet beter van wordt?"

AS Roma lijkt op dit moment de nieuwe werkgever van de 19-jarige Amsterdammer te worden. "Dat de kans klein is dat hij daar gaat spelen om het feit dat er betere spelers rondlopen, dat kan. Maar dat kan net zo goed hier gebeuren. Wanneer de trainer het niet meer in jou ziet zitten omdat je minder presteert, ga je op de bank zitten."

Ronaldo: "Geld is niet het probleem"

Cristiano Ronaldo wil de komende dagen meer duidelijkheid geven over zijn toekomst. De Portugees bracht zaterdag zelf de geruchtenmolen op gang.

Na de gewonnen Champions League-finale tegen Liverpool (3-1) zei Ronaldo dat het leuk was om voor Real Madrid te voetballen. Hij sprak dus in de verleden tijd. Later zei de ster van de Madrilenen dat zijn uitlatingen wellicht uit de context waren gehaald. "Misschien had ik dat niet zo moeten zeggen."

In gesprek met Marca probeerde Ronaldo meer duidelijkheid te geven. "Geld is niet het probleem. Ik heb vijf keer de Champions League gewonnen en vijf keer de Ballon d'Or. Ik had al geschiedenis geschreven en nu nog meer. Maar ik wil dit unieke moment nu niet verpesten. We zijn zojuist weer kampioen geworden."

Ronaldo werd onlangs gelinkt aan een terugkeer bij Manchester United of een transfer naar China. "Ik kan niks garanderen en ik ga me niet verstoppen. In de komende dagen zal ik praten. Het leven gaat niet alleen over de roem", aldus de 33-jarige topschutter, die benadrukte dat hij een prima band heeft met clubpresident Florentino Pérez.

Gallas steunt Deschamps: "Ik heb geen medelijden met hem"

William Gallas stelt dat Didier Deschamps de juiste beslissing heeft genomen door Anthony Martial niet op te nemen in de Franse WK-selectie.

De aanvaller van Manchester United kwam dit seizoen tot 45 wedstrijden, waarin hij elf keer trefzeker was en negen assists gaf. Toch was hij lang niet altijd verzekerd van een basisplaats bij de nummer twee van de Premier League. Ook Arsenal-spits Alexandre Lacazette kreeg geen oproep van bondscoach Deschamps.

Gallas heeft begrip voor de beslissing om Martial niet te selecteren, maar voor Lacazette is dat niet het geval. "Ik heb medelijden met Lacazette omdat hij het goed gedaan heeft in zijn eerste seizoen in Engeland", vertelt de 84-voudig Frans international in gesprek met Goal. "Vijftien doelpunten met een blessure! Hij kwam terug en deed het goed. Misschien is het een beetje moelijk voor hem om te accepteren dat hij niet een van de 23 spelers is."

"Martial? Ik heb geen medelijden met hem omdat hij de mogelijkheid had. Hij zat eerder vele malen in de selectie. Ik denk dat hij zijn kans heeft gemist om naar het WK te gaan. Hij presteerde niet het hele seizoen op zijn best. Om naar het WK te gaan, moet je het hele seizoen presteren."

"Je kunt niet op en neer gaan, dat heeft het verschil gemaakt. Hij is nog jong en misschien zal hij leren. Hij heeft geweldige kwaliteiten en het is jammer voor hem." Voor Frankrijk begint het WK op 16 juni met een wedstrijd tegen Australië, voordat Peru en Denemarken de tegenstanders zijn.

FOK! Wat een weer: heet met opnieuw kans op onweer

Welkom! 

Gisteren hadden we weer grote verschillen in het land. In het noorden en noordwesten bleef het de hele dag droog en zonnig. Hoe zuidelijker je ging hoe dreigender het werd. In de zuidelijke helft ontplofte de atmosfeer. Héél zware onweersbuien hielden daar huis. Er zijn beelden gekomen van grote modderstromen en alle ellende die daarbij hoort. Er viel plaatstelijk zo'n 60 tot 70 mm. Ook in het midden van het land vielen een paar buien en ook op een paar plaatsen in Drenthe rommelt de donder. De minderbedeelden onder ons, dus langs de westkust en in het noorden konden het niet nalaten om een stevige hap uit de klaagmuur te nemen. Ook ik ben al die mislukkingen aardig zat aan het worden

Vandaag beginnen we met zonnige perioden. Er zijn ook wat wolkenvelden aanwezig. In de middag begint het spel weer van vooraf aan. Er gaan weer stapelwolken ontstaan en die groeien opnieuw uit tot lokale regen- en onweersbuien. Opnieuw kunnen deze vrij stevig uit de hoek komen. Waar en wanneer ze gaan vallen is moeilijk aan te geven. Ik raad jullie dan ook zeker aan om de berichtgeving en de buienradars goed in de gaten te houden. LET OP: ook nu zullen er zeker veel mensen naast de prijzen grijpen!

Het wordt een hete dag met temperaturen die liggen tussen de 24 graden aan zee tot 29 of 30 in het binnenland. Dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid bewolking die al dan niet aanwezig is. 

De komende dagen houden we exact hetzelfde weer: perioden met zon afgewisseld door lokale, maar hevige onweersbuien. Het blijft hierbij warm met maxima van rond de 25 graden.

Als jullie foto's of filmpjes van het onweer hebben, stuur ze gerust naar ons op.  

Fijne avond! 

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Roos (Foto: qltel)
Voor de pechvogels onder ons, ook ikzelf, kweekte qltel deze roos. Ben je boos, pluk een roos...(foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kylie Minogue viert vijftigste verjaardag

Kylie Minogue leefde er op social media al dagen naartoe, maar maandag is het zover: de kleine zangeres wordt 50. Kylie luidde klokslag twaalf uur in haar woonplaats Londen haar verjaardag in op Instagram: "Een nieuw decennium begint", schreef de Australische enthousiast.

"Ik ben dankbaar voor alle mogelijkheden die ik heb gekregen in mijn leven", liet de zangeres ook weten in haar verjaardagspost, waarin ze naakt met een gitaar poseert. De vijf dagen voor haar verjaardag deelde ze iedere dag fotoherinneringen van een decennium. Dat begon met een foto "in de voorkamer gemaakt door ome Noel" uit haar kindertijd en eindigde met de afgelopen tien jaar, waarin ze onder meer een koninklijke onderscheiding kreeg.

In een losse post stond Kylie ook stil bij de periode waarin ze borstkanker had. Daarbij deelde ze een link naar een donatiepagina voor een organisatie die ze steunt. "Mocht je iets willen doen voor mijn verjaardag, dan is dit een idee", aldus de zangeres.

Kylie brak op haar achttiende door met haar rol als Charlene in de Australische soapserie Neighbours. Haar personage trouwde in de show met Scott, een rol van Jason Donovan, met wie ze later de hit Especially For You opnam.

Kylie Minogue viert vijftigste verjaardag
Kylie Minogue viert vijftigste verjaardag (Foto: BuzzE)

'Elektrische auto goedkoper dan diesel'

De maandlasten voor het rijden in een elektrische auto zijn in Nederland lager dan die voor een dieselwagen. Dat stelt autoleasebedrijf LeasePlan in zijn Car Cost Index. Benzineauto's zijn nog altijd de goedkoopste voertuigen.

De maandelijkse kosten om in een elektrisch aangedreven auto te rijden bedragen volgens LeasePlan gemiddeld 829 euro. Een diesel is met 861 euro per maand 32 euro duurder. Voor een vergelijkbare auto met een benzinemotor bedragen de kosten 785 euro.

Gemiddeld betalen elektrische rijders in de 21 landen die LeasePlan onderzocht meer geld aan belasting. Dat had voornamelijk te maken met de hogere aanschafprijs van elektrische auto's. Op brandstof besparen ze dan juist weer veel.

Noorwegen is het enige land waarbij de kosten voor een elektrische auto lager zijn dan voor auto's met een benzine- of dieselmotor. In veel andere landen nemen de kosten voor elektrisch rijden snel af nu er steeds meer betaalbare types van elektrische auto's op de markt komen. Ook nemen de prijzen af omdat er meer elektrische auto's geproduceerd worden.

'Elektrische auto goedkoper dan diesel'
'Elektrische auto goedkoper dan diesel' (Foto: ANP)

Patricia Paay naar rechtbank om seksfilmpje

Patricia Paay staat maandag oog in oog met de partijen die een seksfilmpje van haar hebben gepubliceerd. De civiele rechter van de rechtbank in Amsterdam buigt zich over de kwestie. De zangeres en tv-persoonlijkheid heeft onder meer de websites GeenStijl en Dumpert aangeklaagd vanwege het verspreiden van de video.

Paay eist vele duizenden euro's schadevergoeding. Haar advocaat Johan Langelaar zegt dat naast GeenStijl ook de hoofdredacteur van de website en een redacteur gedaagd zijn, evenals de man die het filmpje aanvankelijk op Twitter zette.

GeenStijl plaatste in februari vorig jaar de link naar het filmpje, maar verwijderde die even later ook weer op aandringen van de advocaat van Paay. De video, waarin is te zien dat Paay plasseks heeft met een man, is echter veelvuldig gedeeld op social media.

Behalve de civiele zaak loopt er ook nog een strafrechtelijke zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte in februari bekend dat het GeenStijl vervolgt voor het verspreiden van de seksvideo van Paay. Ook twee mannelijke verdachten moeten voor de rechter verschijnen.

Patricia Paay naar rechtbank om seksfilmpje
Patricia Paay naar rechtbank om seksfilmpje (Foto: BuzzE)

George Takei vergeeft liegende beschuldiger

George Takei koestert geen wrok tegen de man die hem afgelopen najaar beschuldigde van seksueel misbruik. Scott Brunton nam dat verhaal vrijdag grotendeels terug.

"Ik wil dat mensen weten, dat ondanks alles wat hij ons heeft aangedaan, ik meneer Brunton niets slechts wens. Ik hoop dat hij vrede vindt", aldus de 81-jarige Star Trek-acteur op Twitter. Vlak nadat The Observer het bericht had gepubliceerd waarin de beschuldiger zijn verhaal introk, deelde Takei al: "Zoals velen van jullie weten, is dit een bijzonder moeilijke tijd geweest voor mij en mijn echtgenoot Brad. We hebben met de impact van deze beschuldigingen moeten leven, maar zijn blij dat deze nachtmerrie eindelijk ten einde is."

Drugs

Brunton kwam in november met het verhaal naar buiten dat de acteur hem veertig jaar eerder na een avondje stappen had meegenomen naar huis. Hij zou daar out zijn gegaan nadat Takei drugs in zijn drankje had gedaan. Toen hij bijkwam, had de acteur, die destijds in de veertig was en daarmee twintig jaar ouder dan Brunton, hem volgens de bewering uitgekleed en voerde seksuele handelingen bij hem uit.

In het verhaal in The Observer vertelt Brunton dat hij wel degelijk met Takei mee naar huis ging, maar dat de acteur het respecteerde toen hij een versierpoging afwimpelde. De acteur heeft altijd beweerd dat hij Brunton niet kent.

In een reactie op een steunbetuiging op Twitter, deelde Takei zondag nog een gedachte over de aantijgingen. "Zij die beschuldigd worden zonder ook maar een vorm van rechtsgang, leren hun hoofd opgeheven te houden en door te gaan."

George Takei vergeeft liegende beschuldiger
George Takei vergeeft liegende beschuldiger (Foto: BuzzE)

Rechtse Duque wint eerste stemronde Colombia

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Colombia is gewonnen door de rechtse kandidaat Iván Duque. Hij kreeg bijna 40 procent van de stemmen en zal het volgende maand moeten opnemen tegen de linkse kandidaat Gustavo Petro, die een kwart van de stemmen ontving.

Wie van de twee de verkiezingsronde op 17 juni wint, volgt de huidige president Juan Manuel Santos op. De winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 2016 mocht zich na twee ambtstermijnen niet kandidaat stellen voor herverkiezing. Santos kreeg de Nobelprijs voor de inspanningen die hij leverde om een vredesakkoord met de linkse guerrillabeweging FARC te bereiken.

Duque, kandidaat van de rechtse partij PDC, wil het verdrag aanpassen. Hij vindt dat er in het akkoord teveel tegemoetkomingen aan de FARC zijn gedaan. Duque stelt dat voormalige FARC-kopstukken vervolgd moeten worden voor oorlogsmisdaden. Petro wil vasthouden aan het akkoord dat Santos met de FARC heeft gesloten.

Rechtse Duque wint eerste stemronde Colombia
Rechtse Duque wint eerste stemronde Colombia (Foto: ANP)

Eén van twee vermiste duikers dood gevonden

Het lichaam van één van de twee duikers die sinds zaterdag in het Grevelingenmeer zijn vermist is gevonden. De politie laat weten dat de identiteit nog moet worden vastgesteld. De zoekactie naar de andere duiker is gestaakt en wordt maandag vanaf 09:00 uur voortgezet.

De zoekactie begon zaterdagavond na een melding van een restauranthouder in Scharendijke (Schouwen-Duiveland), vanwaar de twee naar een bepaald wrak waren gaan duiken. Toen ze om 22:30 uur nog niet terug waren sloeg de restauranthouder alarm. Twee reddingboten van de KNRM-afdeling Ouddorp, duikteams van de brandweer en twee helikopters zochten aan het begin van de nacht tevergeefs. Daarna is zondag verder gezocht.

Eén van twee vermiste duikers dood gevonden
Eén van twee vermiste duikers dood gevonden (Foto: ANP)

Rabobank en ABN weer getroffen door DDoS-aanval

Rabobank is zondagavond opnieuw getroffen door een zogeheten DDoS-aanval. De bank laat op Twitter weten dat er problemen zijn met zowel internetbankieren als mobiel bankieren. ,,We doen er alles aan om dit zo snel mogelijk op te lossen."

Ook ABN AMRO had zondagavond korte tijd te maken met een DDoS-aanval, waardoor een aantal diensten niet beschikbaar was of traag werkte. Daar zijn de problemen inmiddels verholpen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat beide banken te kampen hebben met een dergelijke cyberaanval. Donderdag legde een DDoS-aanval ook al het betalingsverkeer van Rabobank en ABN AMRO deels plat.

Rabobank en ABN weer getroffen door DDoS-aanval
Rabobank en ABN weer getroffen door DDoS-aanval (Foto: ANP)

Industrie verwacht meer te investeren in 2018

Ondernemers in de industrie verwachten in 2018 in totaal 25 procent meer te investeren in materiële vaste activa dan in 2017. In 2016 is er 8 miljard euro geïnvesteerd in de industrie, waarvan het grootste deel in machines. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwe cijfers.

De verwachtingen van producenten zijn in de voorjaarsenquête nog wat positiever dan een halfjaar eerder. Bij de vorige meting, aan het einde van 2017, verwachtten ondernemers in de industrie nog 16 procent meer in 2018 te gaan investeren dan in 2017.

Ze gaven toen ook aan dat de investeringen in 2017 naar verwachting 19 procent hoger uit zou komen dan in 2016.Het gaat om investeringen in materiële vaste activa die in het verslagjaar in gebruik genomen worden, zoals gebouwen, machines, vervoersmiddelen en computers.

Nederlandse bedrijven in de industrie hadden in 2016 bijna 8 miljard euro geïnvesteerd, 2 procent minder dan in 2015. In 2015 en 2014 waren de investeringen van de industrie hoger dan een jaar eerder.

Machines
In de industrie werd in 2016 veruit het meest geïnvesteerd in machines (ruim 68 procent). Bedrijfsgebouwen vormden het tweede investeringsdoel (15 procent). Bedrijven in de industrie investeerden relatief weinig in vervoermiddelen (4 procent) en het minst in de aankoop van grond.

49 miljard
In totaal investeerden Nederlandse bedrijven  in 2016 iets meer dan 49 miljard euro. Ook dat is iets minder dan in 2015, toen het totaal voor het eerst boven de 50 miljard euro uitkwam. In 2015 en in 2016 was het aandeel van de investeringen door de industrie een zesde van de totale investeringen in materiële vaste activa.

Nederlandse bedrijven exclusief de industrie investeerden in 2016 het meest in vervoermiddelen (25 procent). Ook werd er veel geïnvesteerd in machines en gebouwen (23 en 22 procent, resp.). Het betrof hier zowel bedrijfsgebouwen als woningen.

Industrie verwacht meer te investeren in 2018 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Industrie verwacht meer te investeren in 2018 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Sociaal vertrouwen in elkaar gegroeid

In 2017 zei 62 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder vertrouwen te hebben in de medemens. Dit onderlinge vertrouwen is de afgelopen jaren geleidelijk toegenomen. Ook het vertrouwen in instituties, zoals rechters, politie, Tweede Kamer en Europese Unie is gegroeid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn. In 2016 gaf nog 60 procent aan de anderen wel te vertrouwen, 40 procent was van mening dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn.

Vertrouwen in politiek gestegen
In 2017 zei 41 procent vertrouwen te hebben in de Tweede Kamer, 43 procent in de EU. Dat is meer dan in 2016 (37 en 36 procent). Ook het vertrouwen in de politie, banken, grote bedrijven en ambtenaren is gestegen. In de politie en rechters heeft ruim 70 procent van de bevolking vertrouwen, in het leger 65. Het vertrouwen in de pers (32 procent) en de kerk (31 procent) is weinig veranderd.

Hoger vertrouwen bij jongeren en hoger opgeleiden
Het vertrouwen in medemens en instituties verschilt tussen bevolkingsgroepen, waarbij vooral leeftijd en het opleidingsniveau onderscheidend zijn. Jongeren en hoger opgeleiden hebben doorgaans meer vertrouwen dan ouderen en lager opgeleiden.

Er zijn grote regionale verschillen die maar zeer ten dele kunnen worden verklaard door verschillen in de bevolkingssamenstelling naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. In het gebied Oost-Groningen en Delfzijl en omgeving is het vertrouwen in de medemens met 46 procent het laagst. Het is de enige regio waar minder dan de helft van de mensen elkaar niet zonder meer vertrouwt.

Relatief lage percentages (tot 55 procent) zijn ook te zien in Flevoland, Groot-Rijnmond, West-Noord-Brabant, de drie Limburgse gebieden en Zuidoost-Zuid-Holland. De hoogste vertrouwensscores, 65 tot 68 procent, zijn te vinden bij inwoners van Het Gooi en Vechtstreek, Noord-Drenthe, Overig Groningen, Alkmaar en omgeving, Noord-Friesland en Zuidwest-Friesland.

Ook is het vertrouwen in instituties het laagst in Oost-Groningen en Delfzijl en omgeving, gevolgd door de drie Limburgse gebieden, Zuidoost-Drenthe, en Kop van Noord-Holland. Het hoogst scoren Het Gooi en Vechtstreek, Agglomeratie Leiden en Bollenstreek, Groot-Amsterdam, Utrecht, Overig Groningen, Noord-Friesland, Noord-Overijssel en Noordoost-Noord-Brabant.

Hoogste vertrouwen in Zwolle en Utrecht
Van de 23 grootste gemeenten is het vertrouwen in de medemens met 72 procent het hoogst bij de inwoners van Zwolle. Ook in Utrecht, Groningen, Leiden en Nijmegen is met ruim twee op de drie het vertrouwen in de medemens groot. Dat is beduidend meer dan bij de inwoners van Almere, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht van wie iets meer dan de helft de medemens vertrouwt. Het vertrouwen in instituties is van deze gemeenten het hoogst in Utrecht, gevolgd door Amsterdam, Groningen, Den Bosch, Zwolle en Leiden. Onderaan de vertrouwensladder staan Maastricht, Zaanstad en Apeldoorn.

Sociaal vertrouwen in elkaar gegroeid (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Sociaal vertrouwen in elkaar gegroeid (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.