FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 mei 2018

Real Madrid maakt er zes tegen Celta

Real Madrid heeft zich met een ruime zege op Celta de Vigo hersteld van de midweekse nederlaag bij Sevilla.

In de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen wist Real zich te verzekeren van de derde plek in La Liga. Coach Zinédine Zidane wisselde zijn team op liefst acht posities ten opzichte van het duel in Sevilla. Binnen het kwartier was het al raak toen Gareth Bale op aangeven van Luka Modric via de binnenkant van de paal het doelnet vond.

Nadat een Celta-doelpunt van Maximiliano Gómez was afgekeurd wegens buitenspel, zorgde Bale ook voor de 2-0. Op de rechterflank bij de achterlijn passeerde de Welshman prachtig zijn tegenstander Jonny Castro, waarna Bale met zijn linker hoog raak knalde. Isco maakte er voor de pauze nog 3-0 van door vanaf links naar binnen te komen en uit te halen.

Real Madrid was na de pauze alweer snel trefzeker, dit keer was het Achraf Hakimi die afrondde uit een pass van Karim Benzema. Een eigen doelpunt van Sergi Gómez leverde het vijfde Madrileense doelpunt op en in de laatste tien minuten bepaalde Toni Kroos de eindstand op 6-0.

Volgende week sluit Real de Spaanse competitie af met een uitwedstrijd tegen Villarreal. Alleen bij een overwinning kan de ploeg van Zidane nog tweede worden. Rivaal Atlético Madrid moet dan wel in eigen stadion van middenmoter Eibar verliezen.

Uitslagen La Liga zaterdag:
Real Sociedad - Leganés 3-2
Deportivo la Coruna - Villarreal 2-4
Real Betis - Sevilla 2-2
Deportivo Alavés - Athletic Club 3-1
Eibar - Las Palmas 1-0
Getafe - Atlético Madrid 0-1
Girona - Valencia 0-1
Real Madrid - Celta de Vigo 6-0

BMX'er Kimmann pakt wereldbekerzege in Heusden-Zolder

BMX'er Niek Kimmann heeft de vijfde wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. In Heusden-Zolder was de 21-jarige Nederlander de sterkste voor de Fransman Sylvain André en zijn landgenoot Twan van Gendt voor. Ook Joris Harmsen bereikte de finale. Daarin werd hij zesde.

Kimman die de eerste en derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen ook al won staat eerste in het algemeen klassement. De BMX'er heeft een voorsprong van 75 punten op André. Een andere Fransman Joris Daudet heeft een achterstand van 90 punten op de 21-jarige Nederlander.

Bij de vrouwen was Nederland ook goed vertegenwoordigd in de finale, maar de zege ging naar de Britse Britse Bethany Shriever. Judy Baauw werd tweede. Laura Smulders die al drie wereldbekerwedstrijden op haar naam schreef moest genoegen nemen met een derde plaats, voor haar zus Merel.

In het wereldbekerklassement blijft Smulders ruim aan de leiding staan. De Nederlandse BMX'ster heeft 660 punten. De Australische Saya Sakakibara volgt met 500 punten. Twintig punten daarachter staat Baauw op een derde plaats.

Uitslag FC Utrecht - sc Heerenveen

FC Utrecht heeft zich geplaatst voor de finale van de play-offs om een Europa league-ticket. Dankzij een 2-1 zege op sc Heerenveen werd de 3-4 nederlaag uit de eerste wedstrijd weggepoetst. In de finale treft het Vitesse, dat eerder vanavond won van ADO Den Haag.

FC Utrecht

2 - 1

sc Heerenveen

 39' Strieder
 58' v.d.Maarel
   78' Rojas
 
 Gele kaart: v.d.Streek, Janssen, Leeuwin, (FC Utrecht), Dumfries, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 14.632
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Troupée
Leeuwin
Janssen
v.d.Maarel
Klaiber
Strieder
v.d.Streek
Emanuelson
Kerk (Dessers/ 77)
Görtler (Dumic/84)
  Hansen (v.d.Steen/29)
Dumfries
Höegh
Bulthuis
Pierie
Thorsby
v.Amersfoort (Rojas/72)
Kobayashi (Hornkamp/63)
Ghoochannejhad
Veerman
Zeneli

Bertens verliest in finale Madrid in drie sets van Kvitová

Kiki Bertens is er niet in geslaagd om het WTA-Madrid op haar naam te schrijven. De Nederlandse tennisster verloor in drie sets (6-7 (6), 6-4, 3-6) van de Tsjechische Petra Kvitová, die het toernooi voor de derde keer won.

Bertens had in het begin van de eerste set het betere van het spel en kwam dan ook met 4-2 voor tegen Kvitová, maar ze kwam meteen terug tot 4-4. Daarna wisten beide tennissters haar service te houden, waardoor een tiebreak voor de beslissing moest zorgen. De Tsjechische had steeds het voordeel in de tiebreak en bij 6-4 kwam Kvitová op haar eerste setpunten. Die wist Bertens nog weg te werken, maar bij het derde setpunt van de als tiende geplaatste tennisster was het wel raak.

In de tweede set dicteerde Bertens het spel. In de gehele tweede set moest ze maar zeven punten toestaan op haar service en kwam dan ook niet in de problemen. Bij een 5-4 stand serveerde ze dan ook de set knap uit.

De derde set was in het begin ook voor Bertens. De Nederlandse, ongeplaatst in Madrid, kreeg meteen drie breakpunten op de service Kvitová, maar wist die niet te benutten. In de volgende game kreeg ook de nummer tien van de wereldranglijst breakkansen. Ook Kvitová kon die kansen niet benutten.

Bij een 3-2 stand in het voordeel van de Tsjechische pakte Kvitová wel haar kansen en liep uit naar een 4-2 voorsprong. Bertens gaf niet op en kwam terug tot 4-3, maar in de volgende moest de Nederlandse opnieuw haar service inleveren. Kvitová serveerde vervolgens op love de wedstrijd uit en pakte voor de derde keer de winst in Madrid. Eerder won ze ook al in 2011 en 2015.

Kvitová verdient door haar toernooizege 1000 punten voor de wereldranglijst en krijgt € 1.190.490 bijgeschreven op haar rekening. Bertens ontvangt een cheque van € 583.725 euro en 650 punten voor de ranglijst.

Door de prestatie in Madridis Bertens vanaf maandag de nummer 15 van de wereldranglijst. Nog nooit eerder stond ze zo hoog. Tot dusver was de 18de plaats de hoogste ranking in haar carrière.

Borussia Dortmund neemt afscheid van trainer Stöger

Peter Stöger zat zaterdag voor het laatst op de bank bij Borussia Dortmund. De club gaat op zoek naar een nieuwe hoofdcoach.

Dortmund sloot het seizoen af met een uitwedstrijd bij Hoffenheim, die met 3-1 werd verloren. Na afloop bevestigde Stöger wat Bild enkele weken terug al meldde, namelijk dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd. "Dat hebben we samen enige tijd geleden al besloten. Een frisse wind, met een nieuwe coach, is goed voor deze club."

Peter Stöger nam in december het stokje over van Peter Bosz, die vanwege teleurstellende resultaten al na een paar maanden was ontslagen. Bosz werd met zijn elftal uitgeschakeld in de Champions League en onder leiding van Stöger strandde BVB al in de achtste finales van de Europa League. Van de negentien duels met Bosz' opvolger won Dortmund er negen.

Borussia Dortmund is door de nederlaag in Hoffenheim vierde geworden in de Bundesliga. De club plaatste zich daarmee nog net voor de groepsfase van de Champions League. Hoffenheim en Bayer Leverkusen, de nummers drie en vijf, eindigden op evenveel punten als Dortmund.

Uitslag Vitesse - ADO Den Haag

Vitesse heeft zich overtuigend geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Arnhemmers wonnen opnieuw van ADO Den Haag.

Na de ruime overwinning in Den Haag (2-5) kon er voor Vitesse nog weinig misgaan in de terugwedstrijd in de Gelredome. De thuisploeg had al wat kansjes gemist toen het na een halfuur 1-0 werd. Uit een pass van Roy Beerens schoot Tim Matavz de bal hard achter ADO-keeper Indy Groothuizen.

Kort daarna werd de score al bijna verdubbeld toen Bryan Linssen een schietkans kreeg. Hij mikte net naast. Aan de andere kant moest Jeroen Houwen, de 22-jarige keeper van Vitesse, ingrijpen bij een poging van Björn Johnsen. Alexander Büttner was nog dicht bij een tweede Arnhemse treffer met een schot op de paal.

De tweede helft was een minuut of acht oud toen de gastheer toch de voorsprong uitbreidde. Linssen bediende Mason Mount, die van dichtbij scoorde. Even later deed ADO toch iets terug. Johnsen legde de bal met het hoofd klaar voor Abdenasser El Khayati en hij knalde met rechts raak.

ADO had in Arnhem het meeste balbezit en de ploeg van coach Alfons Groenendijk kreeg ook kansjes om gelijk te maken. Houwen stond een treffer van Sheraldo Becker in de weg en even later knalde Johnsen de bal hard over het doel. Vitesse hield de voorsprong echter vast en speelt dinsdag en volgende week zaterdag in de finale tegen FC Utrecht of sc Heerenveen.

Zeilster Bouwmeester Europees kampioen in Laser Radial-klasse, Jonker tweede

Zeilster Marit Bouwmeester heeft haar Europese zeiltitel in de Laser Radial-klasse geprolongeerd. De olympisch kampioene eindigde als tweede in de voorlaatste en elfde race en kan niet meer worden ingehaald door de concurrentie.

De 29-jarige zeilster is naast olympisch kampioen ook wereldkampioen op dit onderdeel. Ook het zilver ging naar Nederland. Maxime Jonker werd tweede, voor de Belgische Emma Plasschaert.

Bouwmeester liet na afloop weten dat er nog voldoende uitdagingen in de sport die ze domineert: "Ik wil graag de sport naar een hoger niveau tillen. Ik denk dat er in elke sport wel een groot verschil is tussen mannen en vrouwen en ik zie het wel een beetje als een persoonlijke missie om dat weg te werken. Je ziet hier ook dat alle meiden fitter en sterker worden en dat we met z'n allen op een steeds hoger niveau racen. Dat is gaaf om te zien. En ik ben blij dat ik daar de beste van mag zijn!"

Grieks-Macedonisch overleg over naam vordert

De ministers van Buitenlandse Zaken van Griekenland en Macedonië hebben zaterdag "serieuze, voortvarende en intensieve" besprekingen gevoerd over het aloude meningsverschil over de naam van de voormalige Joegoslavische republiek. Dat is een ernstig complicerende factor voor de Macedonische wens aansluiting te krijgen bij de Europese Unie en de NAVO.

De Amerikaanse diplomaat Matthew Nimetz, waarnemer namens de Verenigde Naties, was tevreden over de vorderingen die de Griek Nikos Kotzias en de Macedoniër Nikola Dimitrov hebben gemaakt. Zij zullen nu verslag uitbrengen aan hun premiers Alexis Tsipras respectievelijk Zoran Zaev. Deze praten op 17 mei in de wandelgangen van de Balkan-top in Bulgarije verder. Beiden landen hebben zich ten doel gesteld voor de zomer met een oplossing te komen.

Het gebekvecht begon in alle hevigheid in 1991, toen Macedonië zich vreedzaam afscheidde van Joegoslavië en doorging als de onafhankelijke Republiek Macedonië. Griekenland, dat in het noorden een eigen regio Macedonië heeft, vroeg het buurland daarop een andere naam te kiezen en alle ambitie op gebiedshereniging te laten varen.

Grieks-Macedonisch overleg over naam vordert
Grieks-Macedonisch overleg over naam vordert (Foto: ANP)

Greipel wint vijfde rit in Duinkerke, Riesbeek derde

André Greipel heeft de vijfde rit in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. Op een heuvelachtig parcours was de Duitser van Lotto Soudal te sterk voor zijn medevluchters. De Belg Dimitri Claeys kwam als tweede over de streep, voor de Nederlander Oscar Riesbeek. Claeys is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Hij heeft twee seconden voorsprong op Riesbeek.

Vroeg in de etappe ontstond er een grote kopgroep van zeventien renners met daarbij Greipel. Vital Concept, de ploeg van leider Bryan Coquard, probeerde het gat niet te groot laten worden. Daarin slaagde de ploeg niet helemaal en de maximale voorsprong was boven de vijf minuten. De Franse ploeg kreeg het nog wel naar de twee minuten, maar dichter kwamen ze niet.

In de finale waren er verschillende aanvallen, maar de aanval van Greipel samen met Claeys en Riesbeek bleek de juiste te zijn. Het drietal had een mooie voorsprong te pakken op de rest van de kopgroep, waarna Greipel solo aankwam in Cassel. In het algemeen klassement gaat het met nog een vlakke etappe te gaan tussen de drie. Claeys heeft een voorsprong van twee seconden op Riesbeek. Greipel volgt op vier seconden van de Belg.

Van Gaal en Robben bij afscheidswedstrijd Kuyt

Dirk Kuyt speelt op zondag 27 mei een afscheidswedstrijd in De Kuip en veel voormalige topspelers hebben toegezegd dat ze erbij zijn.

Onder meer Arjen Robben zal uitmaken van het Nederlands elftal dat in de tweede helft van de wedstrijd tegenover Feyenoord zal staan. Andere ex-internationals die dan weer in actie komen zijn Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Giovanni van Bronckhorst, Edwin van der Sar, Phillip Cocu en Ruud van Nistelrooy. Louis van Gaal is de coach.

Ronald Koeman, de huidige bondscoach van Oranje, zal bij deze gelegenheid Feyenoord coachen. Ook hij heeft oud-spelers tot zijn beschikking, zoals Patrick Lodewijks, Roy Makaay, Salomon Kalou en Lex Immers. In de eerste helft speelt Feyenoord tegen een elftal van oud-teamgenoten van Kuyt bij Liverpool en Fenerbahçe. Onder anderen Jerzy Dudek, Steven Gerrard, Xabi Alonso, Jamie Carragher, Robbie Fowler en Craig Bellamy maken dan hun opwachting.

Dirk Kuyt zette een jaar geleden een punt achter zijn carrière nadat hij met Feyenoord landskampioen was geworden. In de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo maakte hij een hattrick (3-1). Vanaf komend seizoen is de 37-jarige Katwijker coach van Feyenoord Onder-19.

'Mogelijk nieuwe getuige Bende van Nijvel'

Het politieteam dat onderzoek doet naar de beruchte Bende van Nijvel heeft mogelijk een nieuw spoor gevonden. De Belgische kranten Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws melden dat de onderzoekers deze week een getuige hebben gehoord die het prominente bendelid 'De Reus' zou hebben herkend op een compositiefoto.

Volgens de getuige is De Reus de 63-jarige oud-officier Michel Libert. Libert zou hem in 1979 hebben gerekruteerd voor de extreemrechtse organisatie Westland New Post (WNP). Hij nam deel aan trainingskampen en brak in opdracht van de organisatie in in een legerkazerne om materiaal te stelen, schrijven de kranten. In 1981 brak hij met WNP. Toen kort daarna kranten over de misdaden van de Bende van Nijvel schreven, herkende hij wat hij bij WNP had geleerd.

Libert was in 1983 en 2014 ook al in beeld bij het onderzoek naar de bende. In de kranten ontkent hij elke betrokkenheid.

De Bende van Nijvel pleegde begin jaren tachtig een reeks diefstallen en roofovervallen op supermarkten, waarbij 28 doden vielen. De daders zijn nooit gepakt.

'Mogelijk nieuwe getuige Bende van Nijvel'
'Mogelijk nieuwe getuige Bende van Nijvel' (Foto: ANP)

Israël bestookt doelen in Gaza

Het Israëlisch leger heeft zaterdagavond een luchtaanval uitgevoerd in het noorden van de Gazastrook. Volgens de krant Haaretz zijn zeven raketten afgevuurd naar een agrarisch gebied ten oosten van de stad Beit Hanoun. Er geen berichten over slachtoffers. Volgens de Palestijnen was het doelwit een generator. Israël houdt vol dat een tunnel voor terroristen is bestookt.

De aanval kwam enkele uren nadat de minister van Defensie Avigdor Lieberman had aangekondigd dat de grensovergang Kerem Shalom wordt gesloten voor goederenvervoer wegens herstelwerkzaamheden. De post was een dag eerder beschadigd door Palestijnse betogers en gaat pas weer open als de situatie dat toelaat. Volgens Jeruzalem werd onder meer de pijplijn, waardoor Israël brandstof levert aan Gaza, aangestoken en een transportband bij de grens vernield.

Israël bestookt doelen in Gaza
Israël bestookt doelen in Gaza (Foto: ANP)

Suriprofs winnen Wedstrijd van de Toekomst

Zaterdag speelden Fortuna Sittard en de Suriprofs de Wedstrijd van de Toekomst. In deze wedstrijd werden nieuwe spelregels getest en werd er geexperimenteerd met een bodycam voor de scheidsrechter en extra camera's ten behoeve van de besluitvorming. De wedstrijd eindigde in een 2-5 overwinning voor de Suriprofs.

De wedstrijd was en initiatief van onder andere KNVB en de Jupiler League met als doel innovatie en het spel aantrekkelijker te maken voor het publiek. Zie de voorbeschouwing met de vijf nieuwe spelregels en overige innovaties.

Guardiola verwacht minder drukke zomer voor Manchester City

Manchester City gooide de afgelopen transferperiodes de selectie aardig overhoop, maar Pep Guardiola denkt dat dat komende zomer niet nodig is.

De Spaanse manager verwacht een rustiger transferperiode voor zijn club. "We hebben vorig jaar flinke investeringen gedaan, omdat we tien of elf spelers hadden van 31 jaar of ouder. Nu gaan we wat details veranderen met bijvoorbeeld het vertrek van Yaya Touré en één, misschien twee, aankopen", aldus Guardiola.

"Het ligt ook aan de spelers", benadrukte hij. "Sommigen zijn misschien ongelukkig, omdat ze meer willen spelen en ze kunnen dan vragen of ze mogen vertrekken. Maar niet te veel." Guardiola denkt Sergio Agüero wel in Manchester te kunnen houden. De Argentijn wordt gelinkt aan een terugkeer bij Atlético Madrid. "Ik denk niet dat het gaat gebeuren en ik hoop het ook niet."

Wat Guardiola betreft ligt de keuze volledig bij Agüero zelf. "Ik heb het misschien al wel duizend keer gezegd. Sergio blijft totdat hij zelf besluit dat zijn tijd hier voorbij is." Manchester City speelt zondag in de laatste speelronde van dit Premier League-seizoen tegen Southampton (uit).

Agent raakt dienstwapen kwijt bij aanhouding

Een agent is zijn dienstwapen kwijtgeraakt bij een aanhouding na een verkeersruzie tussen twee scooterrijders in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Korte tijd later werd het wapen gevonden, elders in het stadsdeel. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van de Amsterdamse zender AT5.

Toen agenten één van de twee scooterrijders aanhielden, ontdekte een van hen al snel dat zijn dienstwapen was verdwenen. Op de plek van de arrestatie werd het wapen niet gevonden. Na de melding van een verloren wapen kwam een enorme zoekactie op gang. Het pistool werd uiteindelijk aangetroffen in de bosjes verderop in de wijk. Het is nog niet duidelijk wie het wapen heeft meegenomen. Onduidelijk is of het wapen is gestolen tijdens de arrestatie of dat het pistool op straat is gevallen en door iemand is meegenomen.

Agent raakt dienstwapen kwijt bij aanhouding
Agent raakt dienstwapen kwijt bij aanhouding (Foto: ANP)

3 gewonden door waterongeval Rotterdam

Ongeveer tien personen zijn in het water terechtgekomen na een botsing tussen een roeiboot en een watertaxi op de Nieuwe Maas in Rotterdam. Meerdere mensen zijn gewond geraakt door dit ongeval ter hoogte van de Erasmusbrug.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio zijn de hulpdiensten massaal uitgerukt en proberen zij de mensen op het droge te krijgen. De gewonden kampen onder meer met onderkoelingsverschijnselen en botbreuken.

Update 20:20 uur
In totaal zijn er 12 mensen te water geraakt, waarvan er drie gewond raakten. De nautische specialisten van de Zeehavenpolitie doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval. 

Bayern sluit Bundesliga af met eerste thuisnederlaag in twee jaar

Bayern München heeft in het laatste competitieduel van dit seizoen een pak slaag gekregen van VfB Stuttgart. In de openingsfase ging het al mis.

Stuttgart nam in de Allianz Arena na een minuut of vijf de leiding toen Daniel Ginczek een counteraanval afrondde. Bayern speelt volgende week de finale van de DFB Pokal, maar coach Jupp Heynckes stelde gewoon zijn beste elf spelers op. Corentin Tolisso maakte een kwartier na de openingstreffer gelijk op aangeven van Robert Lewandowski.

De Poolse topscorer van de Bundesliga kreeg daarna een paar uitstekende kansen om zijn team op voorsprong te brengen, onder meer via een kopbal van dichtbij het doel. De keeper stond echter in de weg. Nadat ook Tolisso en Niklas Süle goede mogelijkheden lieten liggen, was Stuttgart opnieuw zeer effectief uit een tegenaanval. Vlak voor rust was het Anastasios Donis die scoorde na balverlies van Süle: 1-2.

Net als in de eerste helft kreeg Bayern ook na de onderbreking snel een treffer om de oren. Chadrac Akolo kopte raak uit een voorzet van Emiliano Insúa en amper drie minuten later was het wéér raak. Met zijn tweede goal van de middag zorgde Ginczek voor een bizarre 1-4 tussenstand voor de gasten.

Bayern München bleef qua balbezit domineren (80 om 20 procent), maar de thuisploeg werd simpelweg afgetroefd in effectiviteit. Stuttgart loste zeven doelpogingen die allemaal op doel gingen en Zieler bracht meerdere keren redding. Bayern lijdt zo de eerste thuisnederlaag in de Bundesliga sinds 2 maart 2016, toen Mainz met 1-2 te sterk was.

Overige uitslagen zaterdag
1899 Hoffenheim - Borussia Dortmund 3-1
Bayer Leverkusen - Hannover 96 3-2
FSV Mainz 05 - Werder Bremen 1-2
Hamburger SV - Borussia Mönchengladbach 2-1
Hertha BSC - RB Leipzig 2-6
SC Freiburg - FC Augsburg
Schalke 04 - Eintracht Frankfurt 1-0
VfL Wolfsburg - 1. FC Köln 4-1

Hangjongeren Amsterdam geanalyseerd via Facebook

In 2015 kreeg een databedrijfje uit Utrecht van het stadsdeel Amsterdam-Zuid de opdracht om door middel van Facebook de hangjongeren uit twee parken in de wijk te profileren. Het ging om  jongeren uit de ‘Vondelgroep’ en de ‘Sarphatigroep', genoemd naar de parken waar ze rondhingen. Dit gebeurde door middel van het analyseren van 126 ‘openbare vriendenlijsten’ van hangjongeren die bekend waren bij buurwerkers. Dat meldt het NRC na eigen onderzoek.

Samen telden deze vriendenlijsten 65.5540 profielen. Door het wegstrepen van de profielen die elk minder dan zes onderlinge verbindingen hadden, bleven er nog ruim 1200 mensen over. Deze werden letterlijk op de kaart gezet: betrof het een profiel dat bekend was bij de buurtwerkers kreeg het profiel een kleurtje, al naar gelang in welk park ze rondhingen. Was het een onbekend iemand, bleef het bolletje grijs. 

Dankzij deze analyse kregen de buurtwerkers dingen in de gaten die anders verborgen waren gebleven; zoals hangjongeren die ook contacten hadden met hangjongeren buiten hun ‘eigen groep’ of dat ze een andere rol hadden binnen de groep dan de buurwerkers in eerste instantie in gedachten hadden.

De Vries tweede in Formule 2-hoofdrace Barcelona

Nyck de Vries heeft in de hoofdrace van de Formule 2 in Barcelona een prima tweede plek gepakt. De Nederlander vertrok ook van die positie en had zelfs een tijdje de leiding in handen, maar moest uiteindelijk George Russell voor zich dulden.

De poleposition was in handen van Alexander Albon, maar de Thai bleef bij de start bijna staan en verloor gelijk drie plekken. De Vries nam zo de leiding, waarna Russell hem een paar ronden later passeerde. Dat deed ook Albon met de DRS, maar de Thai had moeite om zijn banden goed te houden en moest zijn meerdere erkennen in De Vries.

Elf ronden voor het einde kwamen Russell en De Vries beiden binnen voor een vers setje banden - een pitstop is verplicht in de hoofdrace - en het duo bleef ronde na ronde vlak bij elkaar. Met het einde in zich deed De Vries nog een wellicht iets te enthousiaste poging om de Brit te passeren, wat twee weken eerder in Baku leidde tot een tranendal.

Dit keer kwam het niet zover, maar de inhaalactie slaagde niet. De Nederlander kon geen echte bedreiging meer vormen voor de Brit, wiens landgenoot Lando Norris nog gevaarlijk dicht in de buurt van De Vries kwam. Daar bleef het bij en dus kon de Fries een tweede plek bijschrijven.

De sprintrace gaat zondag om 11.30 uur van start, waarbij De Vries vanaf plek zeven vertrekt.

Broch en Groot naar finale Champions League

Handbalsters Yvette Broch en Nycke Groot hebben met hun club Györi Audi ETO KC de finale van de EHF Champions League bereikt. De Hongaarse club versloeg zaterdagmiddag CSM Bucuresti met 26-20.

De club van Broch en Groot nam direct de leiding in de wedstrijd. Bij de rust was de stand 12-10 in het voordeel van Györi. Na de rust leek de wedstrijd te kantelen en kwamen de Roemenen terug tot 16-16, echter daarna was het spel weer voor de Hongaarse club. Via 22-17 liep Györi uit tot de eindstand van 26-20. Groot was met zeven treffers topscorer bij haar club. Voor titelhouder Györi is het de derde keer op een rij dat de club zich plaatst voor de finale van de Champions League.

2017/2018 EHF Champions League - halve finale Györi Audi ETO KC - CSM Bucuresti (Bron: Youtube)

Tegenstander in de finale wordt HC Vardar. De ploeg uit Macedonië won zaterdagavond met 25-19 van Rostov-Don uit Rusland.

De finale wordt zondag om 18.00u gespeeld en is live te zien via de website van EHF TV.

Triatlete Klamer finisht derde World Series-wedstrijd niet

Triatlete Rachel Klamer heeft de derde wedstrijd in de World Series, de reeks waarin om de wereldtitel wordt gestreden, niet kunnen finishen. De Nederlandse won in Abu Dhabi en werd twaalfde op Bermuda, maar in het Japanse Yokohama lukte het niet.

Het zwemmen ging voor geen meter, zo vertelde Klamer na afloop. Ze klauterde achterin het veld uit het water en kwam bij het wielrennen terecht in een groep waar de samenwerking nauwelijks aanwezig was. Tijdens de tien kilometer hardlopen gaf ze er vervolgens de brui aan.

De winst ging naar Flora Duffy, die op Bermuda voor haar thuispubliek ook al won. Na goed zwemmen en wielrennen liet ze de Amerikaanse Katie Zaferes tijdens het hardlopen al vroeg achter. De Britse Non Stanford werd derde, haar eerste podiumplek in twee jaar.

Mario Mola won bij de mannen. De doorgaans minder sterk zwemmende Spanjaard bleef in het water goed bij, waarna een grote groep samen bleef op de fiets. Bij het hardlopen vertrok Mola al snel en de wereldkampioen was niet meer te pakken. De Australiër Jacob Birtwhistle pakte plek twee, voor de Spanjaard Fernando Alarza.

De hoogtepunten bij de vrouwen (Bron: YouTube)

De hoogtepunten bij de mannen (Bron: YouTube)

Laat eens een agent rennen

Arjen, de wijkagent van Zwanenburg, Boesingheliede & Lijnden, heeft een collega die graag veel rondjes rond het bureau wil rennen. Helpen jullie hem ook even?

'Avontuur in Israël lonkt voor Kramer'

Michiel Kramer vervolgt zijn carrière mogelijk in Israël. De spits staat in de belangstelling van Maccabi Haifa.

Dat meldt Voetbal International zaterdag. Kramer is naar verluidt op dit moment in Israël om te kijken of een avontuur in Israël hem wat lijkt. De voormalige Eredivisie-spits kan echter ook uit andere aanbiedingen kiezen.

Bij Maccabi Haifa is Fred Rutten sinds eind januari de hoofdtrainer. Onder zijn leiding wist de club zich te handhaven in de hoogste divisie van Israël. De 29-jarige Kramer heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij graag eens in het buitenland zou spelen.

Aan het begin van dit seizoen was de Rotterdammer, die altijd in Nederland voetbalde, nog speler van Feyenoord. Daar werd zijn contract in januari ontbonden, nadat hij een maand eerder tijdens de rust van de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo een broodje kroket stond te eten. De spits ging vervolgens bij Sparta aan de slag.

Ook die periode kwam voor Kramer op een negatieve manier ten einde. In de wedstrijd tegen Vitesse gaf hij Alexander Büttner een trap in zijn gezicht nadat die hem een elleboog had gegeven. Kramer werd voor zeven duels geschorst en ook bij Sparta werd zijn contract ontbonden.

'Daniel Craig krijgt 25 miljoen voor Bond 25'

Daniel Craig heeft niets te klagen over het salaris dat hij ontvangt voor de nieuwste James Bond-film. De Britse acteur verdient volgens Variety 25 miljoen dollar voor zijn hoofdrol in Bond 25. Daarmee is Craig één van de bestbetaalde acteurs van dit moment.

De 25e film in de James Bond-reeks is vanaf 8 november 2019 in de bioscoop te zien. Het lijkt erop dat het de laatste keer is dat Craig te zien zal zijn als de Britse spion. Na de laatst uitgebrachte Bond-film Spectre had de 50-jarige acteur al aangegeven dat hij wel klaar is met James Bond.

Danny Boyle heeft de regie in de handen bij Bond 25. Hij regisseerde eerder films als Slumdog Millionaire en Trainspotting. De vorige twee Bond-films (Skyfall en Spectre) werden geregisseerd door Sam Mendes.

'Daniel Craig krijgt 25 miljoen voor Bond 25'
'Daniel Craig krijgt 25 miljoen voor Bond 25' (Foto: BuzzE)

UFC-personeel beroofd in Rio de Janeiro

The Ultimate Fighting Championship is weer eens geland in Brazilië en deze keer voor MMA-gala 'UFC 224' dat gehouden wordt in Rio de Janeiro. UFC-personeel kwam er deze week al gauw achter dat de stad nog steeds niet voor iedereen veilig is.

De groep was een avondje wat drinken in een bar gelegen tegenover het vechtershotel in de Braziliaanse stad toen een stel, met vuurwapens bewapende, autochtonen de Amerikanen beroofden van hun telefoons, sieraden en portemonnees.


Brian Butler-Au doet verslag vanuit zijn hotelkamer (Bron: Youtube)

Brian Butler-Au, vertegenwoordiger van een aantal UFC-vechters waaronder vedergewichtskampioen Max Holloway, gaf voor de camera van TMZ een verslag van de avond. "ik was aan het praten met Dean Klein, die werkt voor de UFC. Iedereen had gewoon een gezellige avond toen opeens iemand naast me kwam staan. Ik keek even naar hem en zag toen dat hij een vuurwapen met een aangepast magazijn tevoorschijn haalde en dat direct in mijn gezicht duwde. En toen pakte hij mijn telefoon."

"Ik probeerde te beseffen wat er gaande was. Toen hij mijn telefoon afpakte zag ik dat er nog twee mannen bij ons stonden en verderop een vierde man ook een wapen vasthield. Ik kon die man niet goed zien, want ik was even bezig met dat wapen in mijn gezicht, maar ze gingen ons hele gezelschap af. We waren met een stuk of tien man daar."

Volgens Butler-Au werd bij een UFC-medewerker Lilian Caparroz de ketting van haar nek getrokken, waarna de rovers snel de bar verlieten om aan de andere kant van de weg in een gereedstaande auto te stappen en te vluchten. 

"Het was een angstige situatie," aldus Butler-Au. "Zoals ik zei, een aantal van ons zijn best van streek, maar gelukkig is iedereen OK. Het is vreemd, want iedereen waarschuwde ons dat dit een onstabiele omgeving zou kunnen zijn, dus ze raadden ons al aan om vlakbij het hotel te blijven en zo. En dan gebeurt dit, recht tegenover ons hotel."

Het is maar goed dat het gevecht van de excentrieke Colby Covington uiteindelijk niet op dit gala plaatsvindt.

UFC 224
Dertien gevechten staan er zaterdagavond gepland in Rio. Hoofdpartij is het damestitelgevecht tussen kampioene Amanda Nunes en uitdaagster Raquel Pennington. Verder staan er nog wat oudgedienden in de octagon als thuisfavorieten Vitor Belfort en Lyoto Machida het tegen elkaar opnemen in een Braziliaans onderonsje. Thuisvechter Ronaldo 'Jacare' Souza probeert Kelvin Gastelum van een mogelijk titelgevecht af te houden en de spectaculaire Braziliaan John Lineker mag de ijzersterke Brian Kelleher van zijn derde achtereenvolgende overwinning afhouden.

Het tweede damesgevecht van de avond zal gaan tussen de in Brazilië populaire Amerikaanse Mackenzie Dern en de Amerikaanse Amanda Cooper. Strogewicht Dern maakte deze week al geen goede indruk door bij de weging zeven pond te zwaar te zijn, een doodzonde in het MMA wat haar dertig procent van haar gage kostte. Twintig procent gaat naar Cooper die wel mooi op gewicht was, de overige tien procent naar de commissie.

Volledig programma:
PPV Main Card
Amanda Nunes vs. Raquel Pennington
Ronaldo Souza vs. Kelvin Gastelum
Mackenzie Dem vs. Amanda Cooper
John Lineker vs. Brian Kelleher
Vitor Belfort vs. Lyoto Machida

FX Preliminary Card
Cezar Ferreira vs. Karl Roberson
Oleksiy Oliynyk vs. Júnior Albini
Davi Ramos vs. Nick Hein
Elizeu Zaleski dos Santos vs. Sean Strickland

Fight Pass Preliminary Card
Warlley Alves vs. Sultan Aliev
Thales Leites vs. Jack Hermansson
Alberto MIna vs. Ramazan Emeev
Markus Perez vs. James Bochnovic

Hockeysters Den Bosch pakken 19de titel in 21 jaar na 1-4 zege op Amsterdam

Den Bosch heeft zaterdagmiddag overtuigend voor de negentiende keer de landstitel veroverd. In het Wagener Stadion vernederen de Bosschenaren hun tegenstander Amsterdam met 4-0, nadat ze donderdag in de eerste finale al met 3-2 hadden gewonnen.

De pijn moet groot zijn bij Amsterdam, dat in de competitie eerste is geworden, maar in deze tweede finale niets te vertellen had. Door treffers van Pleun van der Plas en Ireen van den Assem in de eerste twintig minuten was het al vrij snel duidelijk dat Den Bosch afstevende op de negentiende landstitel in 21 jaar.

Al in de zesde minuut kwam Den Bosch op voorsprong. Frédérique Matla sloeg de bal vanaf de linkerflank de cirkel in richting Lieke Hulsen. Die gaf ‘m vanaf de achterlijn met een lastig stuitje voor op Pleun van der Plas, die goed timede, haar stick op de grond legde en de bal binnentipte (0-1). In het begin van het tweede kwart flatste Ireen van den Assem de derde strafcorner van Den Bosch binnen.

Margot van Geffen besliste het duel in het derde kwart. Na een passje van Marlies Verbruggen schoot ze de bal beheerst achter Anne Veenendaal. Daarna schalde het ‘HC Den Bosch olé ole’ door het Wagener Stadion. In het vierde kwart schoot Marlies Verbruggen, die haar carrière beëindigt, de 4-0 binnen. Twee minuten voor tijd bepaalde Charlotte Vega uit de rebound van een strafcorner de eindstand op 1-4. Een schrale troost voor Amsterdam, dat opnieuw ten onder ging tegen de recordkampioen.

Amsterdam - Den Bosch:

6' Pleun van der Plas 0-1
19' Ireen van den Assem (sc) 0-2
45' Margot van Geffen 0-3
56' Marlies Verbruggen 0-4
68' Charlotte Vega (sc) 1-4

Hamburger SV na 55 jaar gedegradeerd uit Bundesliga

Het doek is gevallen voor Hamburger SV. De club won weliswaar van Borussia Mönchengladbach, maar concurrent VfL Wolfsburg pakte ook drie punten.

In de allerlaatste speelronde van dit seizoen had Hamburger SV een zege nodig om nog kans te hebben op handhaving. De thuisploeg kwam op voorsprong na een handsbal in het strafschopgebied, waarna Aaron Hunt scoorde uit een strafschop. Binnen het halfuur kwam Mönchengladbach uit een tegenaanval op gelijke hoogte via Josip Drmic.

Na de pauze maakte Lewis Holtby de tweede HSV-goal en ondanks een tweede gele kaart in de slotfase voor Bobby Wood wist HSV de zege over de streep te trekken. Dat deed er echter al niet meer toe, want concurrent VfL Wolfsburg had al een voorsprong te pakken tegen hekkensluiter Köln. In de slotfase liep Wolfsburg, dat een puntje nodig had om HSV voor te blijven, uit naar 4-1.

Vuurwerk HSV - Gladbach (Bron: Youtube)

Het duel van de Hamburgers werd in de slotfase overigens stilgelegd, omdat fans vuurwerk op het veld gooiden. Er kwam vervolgens veel politie het veld van het Volksparkstadion op. Voor het eerst sinds de oprichting van de Bundesliga moet Hamburger SV dus een niveau lager gaan spelen. Voor Wolfsburg wacht de nacompetitie om lijfsbehoud.

62.000 handtekeningen voor referendum donorwet

Na ruim een week hebben 62.000 Nederlanders een handtekening gezet voor de aanvraag van het referendum over de donorwet. Dat zegt Bart Nijman, één van de initiatiefnemers tegen EenVandaag. Om het referendum door te laten gaan, moeten er voor 14 juni 300.000 handtekeningen worden ingeleverd bij de Kiesraad.

Nijman is optimistisch: ,,in principe liggen we nog op schema. We hebben nu één vijfde van de handtekeningen binnen, in één zesde van de tijd. Maar voor mij mag het nog wel wat sneller gaan", stelt hij.

De actiegroep GeenPeil wil met de handtekeningenactie de druk op minister Ollongren opvoeren. Zij probeert de wet intrekking van de referendumwet door de Eerste Kamer te loodsen. GeenPeil denkt dat als er over enkele weken een flink aantal handtekeningen is gezet voor het referendum, het kabinet zich wel genoodzaakt zal voelen om alsnog een referendum te houden.

Bij de kabinetsformatie hebben de regeringspartijen afgesproken om de referendumwet te schrappen. In de Tweede Kamer heeft een meerderheid al gestemd voor afschaffing.

Ook tekenen?

Dat kan Hier.

62.000 handtekeningen voor referendum donorwet
62.000 handtekeningen voor referendum donorwet (Foto: ANP)

Carapaz wint achtste etappe Giro, Bouwman strandt in laatste kilometer

Richard Carapaz heeft de bergrit in de Giro d'Italia naar Montevergine di Mercogliano gewonnen. De Ecuadoriaan van Movistar reed in de laatste kilometer Koen Bouwman, die als laatste was overgebleven van de vroege vlucht. Davide Formolo werd op zeven seconden tweede, voor Thibaut Pinot. Simon Yates blijft leider in het algemeen klassement met een voorsprong van zestien seconden op Tom Dumoulin.

Net zoals in de eerste bergetappe in de Ronde van Italië duurde het even voordat er een groep uit het peloton weg kwam. Acht renners kregen de ruimte: Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Tosh van der Sande (Lotto Soudal), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Jan Polanc (UAE Emirates), Rodolfo Andres Torres (Androni-Giocatolli), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Davide Villella (Astana) en Matej Mohoric (Bahrain-Merida).

De kopgroep had al snel een mooie voorsprong te pakken van een kleine drie minuten op het peloton, maar Katusha-Alpecin ging daarmee niet akkoord en zette de achtervolging in op de koplopers. Het verschil werd teruggebracht naar 45 seconden, maar dichter kwam de ploeg niet. Toen ook Katusha-Alpecin de zegen gaf liep de kopgroep uit naar een maximale voorsprong van zes minuten. Ondertussen was Pedersen gelost in de kopgroep.

Op dertig kilometer van de meet was het verschil nog steeds vijf minuten en het zag er goed uit voor de kopgroep. Mede doordat er in de laatste dertig kilometer veel regen was gevallen werd het nerveuzer in het peloton, waardoor verschillende ploegen zich op kop van het peloton en dat zorgde voor een tempoversnelling in het peloton. Daarmee zakte de voorsprong van de koplopers snel terug. Aan de slotklim van 17,1 kilometer naar Montevergine di Mercogliano was het verschil teruggelopen onder de twee minuten.

In de kopgroep bleven met Bouwman, Montaguti, Polanc en Mohoric de sterkste klimmers over in de kopgroep. Doordat er geen versnellingen waren in het peloton was het verschil met nog tien kilometer te gaan nog steeds één minuut. Met nog vier kilometer te gaan plaatste Bouwman zijn aanval. Niemand uit de kopgroep kon de Nederlander van LottoNL-Jumbo volgen, maar het peloton was op dertig seconden genaderd van Bouwman.

Froome was op de beklimming nog ten val gekomen, maar zonder erg kon hij zijn weg al snel voortzetten en vond al snel de aansluiting. Eerst was het de Fransman Mickaël Chérel die de sprong maakte vanuit het peloton, maar daar zat niet genoeg achter. De aanval van Carapaz maakte veel meer indruk en had al snel Bouwman te pakken en liet hem ook meteen achter. De renner van Movistar zag zijn overwinning niet meer in gevaar komen. Davide Formolo werd op zeven tweede, voor Thibaut Pinot. In het algemeen klassement verandert er niks en blijft Yates aan de leiding.

Israël sluit grensovergang met Gaza na rellen

Israël heeft zaterdag de grensovergang Kerem Shalom met Gaza gesloten, omdat die wegens Palestijnse protesten is beschadigd. Het Israëlische leger zei dat de grensovergang eerst wordt gerepareerd en dat daarna wordt gekeken of de situatie het toelaat de post te heropenen. Voor humanitaire hulp blijft de post wel open.

Een Palestijn kwam vrijdag om het leven door nieuwe confrontaties tussen betogers en Israëlische militairen in het grensgebied tussen Israël en Gaza. Ook raakten volgens medische hulpverleners bijna duizend demonstranten gewond.

Tijdens de protesten staken de Palestijnse relschoppers stukken van de post Kerem Shalom in brand.

Israël sluit grensovergang met Gaza na rellen
Israël sluit grensovergang met Gaza na rellen (Foto: ANP)

24-jarige overleden na steekpartij

Op vrijdag 11 mei is een 24-jarige man uit Emmeloord overleden nadat hij op straat werd neergestoken in de Lange Nering. Agenten troffen de man zwaargewond in de omgeving, op de Korte Achterzijde, aan. Ondanks alle hulpverlening ter plekke, stierf de man korte tijd later aan zijn verwondingen.

Rond 16:00 uur kwam de melding van het steekincident binnen. Diverse passanten waren hiervan getuige en omstanders boden eerste hulp. Ambulancepersoneel en een opgeroepen traumahelikopter gaven medische zorg, waarbij brandweer en politie ondersteunden. Deze hulp mocht niet baten; de man overleed ter plekke aan zijn verwondingen. In verband met het incident en het onderzoek werd de Korte Achterzijde gedurende enkele uren afgesloten.

Op basis van onderzoek en getuigenverklaringen vermoedde de politie al snel dat een 36-jarige man uit Emmeloord betrokken was bij het steekincident. Deze verdachte werd rond 18:00 uur met ondersteuning van het arrestatieteam aangehouden in een woning aan de Leemanstraat. De man zit vast voor onderzoek naar de toedracht. Waarschijnlijk zijn slachtoffer en verdachte bekenden van elkaar.

Vijftal 'ontspoort' door de politie

De politie heeft vandaag vijf personen aangehouden die zich aan een controle wilden onttrekken. Zij vluchtten daarbij het spoor op en verzetten zich tegen hun aanhouding. Eén van hen raakte bij zijn vlucht gewond.

Rond 10:30 uur meldde een chauffeur van een lijnbus dat hij problemen had met een groep mannen in zijn bus. Hij vermoedde onder meer dat de groep aan het zwartrijden was. Toen de politie arriveerde stond de bus stil op de Bosscheweg in Tilburg, nabij een spoorwegviaduct. De mannen waren echter niet van plan zich door de politie te laten controleren en vluchtten de bus uit. Daarbij renden ze het spoor op, waarbij een van hen gewond raakte.

Agenten die hen wilden benaderen werden met stenen bekogeld. Uiteindelijk wist de politie hen er toch van te overtuigen dat de gewonde persoon hulp nodig had. Hij werd door ambulancepersoneel verzorgd en naar het ziekenhuis gebracht. Daarna gaven de andere vier zich ook over aan de politie. Het vijftal is aangehouden en er wordt onderzocht waarom zij zo nadrukkelijk uit handen van de politie wilden blijven.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Spanje

Lewis Hamilton begint zondag voor de 74e keer vanaf de eerste positie op de startgrid. De Brit klokte tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Barcelona de snelste tijd: 1:16,173. Zijn ploeggenoot Valtteri Bottas eiste de tweede plaats voor zich op en Sebastian Vettel maakte de top drie compleet.

In Q1 waren nauwelijks noemenswaardige momenten. Toch vielen een paar zaken op; Brendon Hartley reed niet mee, vanwege de crash waar hij tijdens de derde vrije training bij betrokken was. Nico Hülkenberg had problemen met zijn auto, waardoor hij eigenlijk maar één vliegende ronde kon maken. En aan het einde van de sessie liet Lance Stroll nog even van zich horen door in de laatste sector van de baan te stuiteren, waardoor een gele vlag werd getoond. Naast Hartley, Stroll en Hülkenberg vielen ook Marcus Ericsson en Sergey Sirotkin af.

Stoffel Vandoorne, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Charles Leclerc en Sergio Perez wisten het niet tot de derde shifting te maken. In Q2 bleken zij uiteindelijk de traagsten te zijn. Bij Force India hoopten ze er eigenlijk op, dat één van de twee coureurs toch nog door zou gaan, maar het mocht niet zo zijn. Fernando Alonso was overigens verantwoordelijk voor het uitschakelen van zijn teamgenoot Vandoorne. De Spanjaard klokte in het tweede deel de tiende tijd.

In de eerste omloop van Q3, waar iedereen op de supersoft-band reed, bleek Lewis Hamilton uiteindelijk de snelste te zijn. De Brit werd gevolgd door Max Verstappen en Daniel Ricciardo, die een onderling verschil van 42 duizendsten kenden. In het vervolg ging Ricciardo op de soft-band naar buiten om zijn tijd verder aan te scherpen. Uiteindelijk benaderde hij zijn teamgenoot tot op twee duizendsten. Toch was het niet genoeg en zagen beide Aston Martin Red Bull-rijders hun collega's van Mercedes en Ferrari snellere rondjes rijden.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Spanje

Pos.  Rijder Team Q1 Q2 Q3 ronden
1.   L. Hamilton Mercedes 01:17.633 01:17.166 01:16.173 17
2.   V. Bottas Mercedes 01:17.674 01:17.111 01:16.213 14
3.   S. Vettel Ferrari 01:17.031 01:16.802 01:16.305 16
4.   K. Räikkönen Ferrari 01:17.483 01:17.071 01:16.612 15
5.   M. Verstappen Red Bull 01:17.411 01:17.266 01:16.816 15
6.   D. Ricciardo Red Bull 01:17.623 01:17.638 01:16.818 19
7.   K. Magnussen Haas 01:18.169 01:17.618 01:17.676 27
8.   F. Alonso McLaren 01:18.276 01:18.100 01:17.721 21
9.   C. Sainz Jr. Renault 01:18.480 01:17.803 01:17.790 19
10.   R. Grosjean Haas 01:18.305 01:17.699 01:17.835 26
11.   S. Vandoorne McLaren 01:18.885 01:18.323   18
12.   P. Gasly Toro Rosso 01:18.550 01:18.463   16
13.   E. Ocon Force India 01:18.813 01:18.696   18
14.   C. Leclerc Sauber 01:18.661 01:18.910   15
15.   S. Pérez Force India 01:18.740 01:19.098   18
16.   N. Hulkenberg Renault 01:18.923     6
17.   M. Ericsson Sauber 01:19.493     9
18.   S. Sirotkin Williams 01:19.695     10
19.   L. Stroll Williams 01:20.225     9
20. B. Hartley Toro Rosso Geen tijd     0

Ambassades VS in moslimlanden beter beveiligd

De Amerikaanse regering heeft de veiligheidsmaatregelen verscherpt voor haar diplomatieke posten in islamitische landen. Regeringsmedewerkers zeiden tegen CNN dat die extra waakzaamheid vooral te maken heeft met de opening van de Amerikaanse ambassade maandag in Jeruzalem. Washington houdt voor die dag rekening met protesten bij Amerikaanse ambassades in moslimlanden.

Op het besluit van president Donald Trump om de ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem is veel kritiek gekomen. Vooral de Palestijnen zijn boos. Zij zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Ook Turkije en de Arabische Liga, een samenwerkingsverband van 22 staten, protesteerden fel tegen de verhuizing van de Amerikaanse ambassade

Ambassades VS in moslimlanden beter beveiligd
Ambassades VS in moslimlanden beter beveiligd (Foto: ANP)

Twee mensen vallen in Groningse strontput

Op een boerderij in het Groningse Oldehove zijn twee mensen terechtgekomen in een mestput. De slachtoffers zijn een tienerjongen en een volwassen man, beide uit Oldehove en allebei werkzaam op de boerderij.

Volgens de politie is eerst de jongen in de gierput gevallen en bedwelmd geraakt door de gassen uit de mest. Vervolgens wilde de man hem eruit halen en raakte ook hij bedwelmd. Iemand op de boerderij sloeg alarm, waarna de vrijwillige brandweer de twee kon bevrijden.

Ze waren niet meer aanspreekbaar en zijn in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Twee mensen in mestput gevallen
Twee mensen in mestput gevallen (Foto: ANP)

Kassa: boodschappen 8 procent duurder

Klanten van supermarkten moeten veel meer betalen voor hun boodschappen dan een jaar geleden. Dat meldt consumentenprogramma Kassa op basis van een eigen jaarlijks terugkerend onderzoek.

Kassa doet elk jaar dezelfde boodschappen bij de grote landelijke supermarktketens Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus. Bij elk filiaal werden 26 dezelfde, gangbare producten gekocht. Bij elkaar opgeteld kostten deze vijf 'mandjes' met boodschappen begin mei 218,10 euro, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder.

Supermarktdeskundige Paul Moers zegt tegen Kassa dat supermarkten hun prijzen verhogen omdat mensen meer te besteden hebben. In de crisisjaren stegen de prijzen nauwelijks. Moers verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen.

De prijs van kaas steeg fors door een grote Europese vraag naar Nederlandse kaas, de prijs van appelmoes ging omhoog door een slechte appeloogst. Aardappelen werden juist veel goedkoper, als gevolg van een goede oogst.

Kassa: boodschappen 8 procent duurder
Kassa: boodschappen 8 procent duurder (Foto: ANP)

Schippers ook op 200 meter verslagen in nat Shanghai

Dafne Schippers heeft nog altijd geen grootse indruk kunnen maken dit jaar. Tijdens de Diamond League in Shanghai eindigde de Nederlandse als tweede op de 200 meter in een wat tegenvallende tijd van 22,34 seconden.

Indruk maken is precies wat Shaunae Miller-Uibo wél deed. De atlete uit de Bahama's snelde met tegenwind naar 22,06 seconden en won vooral in de slotfase vrij veel op Schippers - niet heel gek, aangezien Miller-Uibo absolute wereldtop is op de 400 meter. Shericka Jackson uit Jamaica kwam 0,02 tellen na Schippers over de streep.

Timothy Cheruiyot pakte de winst op de 1500 meter bij de mannen. De Keniaan won een mooie sprint van de jonge Ethiopiër Samuel Tefera en zegevierde in 3:31,48 minuten. Op de 800 meter was het ook Kenia boven: Commonwealth Games-kampioen Wycliffe Kinyamal klopte landgenoot Jonathan Kitilit in 1:43,91 en boekte zo zijn eerste Diamond League-zege.

Renaud Lavillenie won het hoogspringen. Net als Piotr Lisek sprong de Fransman over 5,81 meter, maar hij had daar in totaal één foutsprong minder voor nodig dan de Pool en won dus. Omar McLeod bedwong de 110 meter horden het snelste: de Jamaicaan had 13,16 seconden nodig, één honderdste minder dan de Spaanse Cubaan Orlando Ortega.

Met 8,56 meter in zijn allerlaatste poging ging de winst in het verspringen naar de Zuid-Afrikaanse wereldkampioen Luvo Manyonga. Hij klopte de Chinees Shi Yuhao, die naar 8,43 meter sprong, alvorens zijn enkel in zijn laatste sprong ogenschijnlijk zwaar te blesseren. Lyu Huihui liet het thuispubliek wel juichen: met 66,85 meter won ze het speerwerpen.

De Keniaanse Beatrice Chepkoech won de 3000 meter steeplechase. Ze domineerde samen met landgenote Norah Jeruto, die op het laatste rechte stuk na een horde achterover gleed op de drijfnatte baan. Ze was overigens wel in orde en eindigde als tweede. Reece Prescod sloot de avond af door de 100 meter te winnen in 10,04, één honderdste voor thuisfavoriet Su Bingtian. Justin Gatlin eindigde slechts als zevende.

Muller doet goede zaken voor WTCR-kampioenschap

Voor de derde ronde van het FIA WTCR verplaatsten de teams en coureurs zich naar de Nürburgring. De toerwagens van het WTCR waren onderdeel van het programma rondom de 24 uren van de Nürburgring die deze zaterdag en zondag plaatsvindt op het 25 kilometer lange circuit.

FIA WTCR Nürburgring race 2

In de eerste race op zaterdag ging het al snel mis na de start. DTM-coureur René Rast die eenmalig een uitstapje maakt naar het WTCR kwam in aanvaring met Rob Huff, waarna ook de Belg Benjamin Lessennes erbij betrokken raakte. Voor alle drie de coureurs was dit einde race. Polesitter Pep Oriola was als beste weg, gevolgd door Esteban Guerrieri. Op de Nordschleife deel van het circuit wist de Argentijn de leiding over te nemen van Oriola. De eerste en tweede plaats van Oriola en Guerrieri kwamen niet meer in gevaar. De Belg Frederic Vervisch finishte op de derde plaats.

FIA WTCR Nürburgring race 3

Thed Björk mocht in race drie van pole vertrekken. De Zweed was al snelste weg en kon wegrijden van Vervisch. Net als in de eerste race was Huff opnieuw bij een aanrijding betrokken. Dit keer werd hij aangetikt door de Hongaar Norbert Michelisz. Coronel kon beide maar op het nippertje ontwijken, uiteindelijk werd de Nederlander net als in de vorige race opnieuw tiende. Vervisch was niet in staat om Björk aan te vallen voor de eerste plaats en daarmee pakte de regerend WTCC-kampioen zijn eerste zege van het seizoen. Op de derde plaats eindigde Yvan Muller.

De eerste race van het weekend vond al plaats op Hemelvaartsdag en werd gewonnen door Muller. Op de tweede plaats eindigde zijn teamgenoot Björk. Op plaats drie finishte Huff. Coronel was negende.

FIA WTCR Nürburgring race 1

Muller is de nieuwe leider in het kampioenschap. De Fransman neemt de eerrste plaats over van Tarquini. Voor de Italiaan verliep het weekend in Duitsland dramatisch. In de eerste twee races viel hij uit vanwege een crash en in de derde race stond hij niet aan de start omdat zijn auto niet op tijd terug was in de pits. Op de derde plaats in het kampioenschap staat Björk.

Volgende week staat de volgende ronde al op het programma. Het WTCR-circus is dan te gast op het Circuit Zandvoort. Naast Coronel zullen dan ook Prins Bernard Jr en Michael Verhaegen aan de start staan, beide met een Audi RS3 van Bas Koeten Racing.

Politie doet onderzoek naar verwondingen bewusteloze man

De recherche onderzoekt wat een 65-jarige man is overkomen die donderdagochtend bewusteloos en zwaargewond werd gevonden in zijn woning in Grave. Getuigen worden opgeroepen om zich te melden.

Donderdagochtend kreeg de politie rond 8.45 uur een melding van een vriendin van de bewoner. Zij vond hem met een ernstige verwonding aan zijn hoofd op de grond in zijn huis aan de Infirmerie. De man was niet aanspreekbaar en werd meegenomen naar het ziekenhuis. Hij is nog altijd niet bij kennis en gesprekken met de vriendin en buurtbewoners hebben geen antwoord gegeven op de vraag wat de man is overkomen. Zij hebben niets verdachts gezien of gehoord.

Verder onderzoek
"Het is niet helemaal duidelijk hoe de verwondingen zijn ontstaan. Ze kunnen het gevolg zijn van een val, maar gezien de verwondingen is ook een misdrijf niet uitgesloten", zo vertelt de recherche. De technische recherche doet zaterdag uitgebreid onderzoek in de woning. Specialisten gaan op zoek naar sporen die meer duidelijkheid moeten geven over wat er precies is gebeurd. De politie gaat ervan uit dat de man in de vroege ochtend gewond is geraakt.

Problemen Verstappen, crash Hartley in laatste training

Max Verstappen heeft geen al te beste laatste vrije training voor de Grand Prix van Spanje achter de rug. De Red Bull-coureur kampte met technische problemen, waardoor hij niet verder kwam dan een handvol rondjes en de twaalfde tijd - gereden op de mediumbanden.

De Mercedessen sloten de trainingen bovenaan de tijdenlijst af, maar de aandacht ging vooral uit naar Brendon Hartley. De Nieuw-Zeelander parkeerde zijn Toro Rosso aan het einde van de training op hoge snelheid in de bandenstapels en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Hartley is zelf inmiddels fit verklaard voor de kwalificatie, maar het lijkt bijzonder twijfelachtig dat hij daar aan kan gaan beginnen: zijn auto was zwaar beschadigd en tot overmaat van ramp brak de halve Toro Rosso ook nog eens af tijdens het omhoog takelen van de bolide.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Spanje

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   L. Hamilton Mercedes 01:17.281 15
2.   V. Bottas Mercedes 01:17.294 19
3.   S. Vettel Ferrari 01:17.550 16
4.   K. Räikkönen Ferrari 01:17.581 17
5.   D. Ricciardo Red Bull 01:17.981 16
6.   K. Magnussen Haas 01:18.357 15
7.   R. Grosjean Haas 01:18.706 16
8.   C. Sainz Jr. Renault 01:18.783 16
9.   F. Alonso McLaren 01:18.847 14
10.   P. Gasly Toro Rosso 01:18.886 17
11.   N. Hulkenberg Renault 01:18.905 16
12.   M. Verstappen Red Bull 01:19.013 5
13.   E. Ocon Force India 01:19.121 20
14.   S. Vandoorne McLaren 01:19.236 17
15.   C. Leclerc Sauber 01:19.292 19
16.   S. Pérez Force India 01:19.376 17
17.   B. Hartley Toro Rosso 01:19.428 23
18.   M. Ericsson Sauber 01:19.744 17
19.   L. Stroll Williams 01:19.900 15
20.   S. Sirotkin Williams 01:19.909 13

Hordenloopster Visser benadert stokoud NR in Shanghai

Hordenloopster Nadine Visser heeft het stokoude Nederlands record op de 100 meter horden wederom kunnen benaderen. Tijdens de Diamond League in Shanghai snelde Visser naar een tijd van 12,81 seconden.

Met haar tijd bleef Visser 0,04 tellen boven het record van Marjan Olyslager, die in 1989 in Frankrijk naar een tijd van 12,77 seconden liep. Vorig jaar kwam Visser er nog dichter bij in de buurt: tijdens de befaamde zevenkamp in Götzis snelde ze naar 12,78.

De 400 meter horden bij de dames leverde een fraaie strijd op. Dalilah Muhammad pakte de winst: de Amerikaanse olympisch kampioene was met 53,77 één honderdste van een seconde sneller dan de Jamaicaanse Janieve Russell. Met 19,99 meter kon het thuispubliek ondertussen juichen voor Gong Lijao, die het kogelstoten met groot machtsvertoon won. Met een tegenvallende afstand van 17,11 meter eindigde Melissa Boekelman als negende.

Caterine Ibargüen was de topfavoriete bij het hinkstapspringen en met 14,80 meter maakte ze dat waar: alleen de Jamaicaanse Shanieka Ricketts kwam met 14,55 meter een heel klein beetje in de buurt. Op de 5000 meter werd een fraaie eindsprint beslissend: de Ethiopische Bahreini Birhanu Balew snelde met 13:09,64 minuten een fractie eerder over de streep dan de Keniaanse Amerikaan Paul Chelimo.

Op de 400 meter bij de mannen was het wederom Steven Gardiner die bijzonder rap was. De man uit de Bahama's was niet zo snel als in Doha, maar met 43,99 seconden dook hij wel voor de tweede keer op rij onder de 44 tellen, waarmee hij Isaac Makwala uit Botswana (44,23) af kon troeven. De Russische Mariya Lasitskene was zoals verwacht de beste bij het hoogspringen: ze sprong als enige over 1,97 meter en deed dat in één poging, waarna ze twee meter niet haalde.

Máxima schrijft moeder ontvoerde terug

Koningin Máxima heeft zaterdag een reactie gegeven op een open brief en videoboodschap van Nadia Rashid, de moeder van de nu vierjarige Insiya die ontvoerd is naar India. ,,Het is - in het bijzonder op Moederdag - verschrikkelijk wanneer een moeder en haar kind tegen hun wil niet bij elkaar kunnen zijn. Dat gemis is schrijnend", zo laat Máxima weten via de Rijksvoorlichtingsdienst.

In de boodschap vroeg Rashid vrijdag steun van de koningin en of zij haar zaak onder de aandacht wil brengen. ,,Ik schrijf u deze brief van moeder tot moeder, van vrouw tot vrouw, van mens tot mens." Ook vertelt Nadia dat ze inmiddels voor de tweede keer alleen zal zijn op Moederdag.

,,In het geval van het meisje Insiya zit het ministerie van Buitenlandse Zaken bovenop de zaak en doet het mogelijke om de kwestie tot een goed einde te brengen. Buitenlandse Zaken blijft regelmatig aandacht vragen voor het ingediende teruggeleidingsverzoek en zowel India als Nederland zetten zich in om contact tussen moeder en dochter tot stand te brengen", aldus de RVD in de reactie.

Gekidnapt

Insiya werd in september 2016, destijds twee jaar oud, gekidnapt uit de woning van haar oma in de Amsterdamse Watergraafsmeer en ontvoerd naar India. Sindsdien leeft zij daar bij haar vader Shehzad H. Hij is hoofdverdachte in de ontvoeringszaak, waarin nog zeven anderen terechtstaan.

In de zaak beschuldigen H. en moeder Rashid elkaar over en weer. Eerder besloot een Indiase rechtbank dat Insiya eind maart van dit jaar terug moest naar haar moeder. Maar in april besliste de rechter in India in hoger beroep dat ze voorlopig bij haar vader mag blijven.

Máxima schrijft moeder ontvoerde Insiya terug
Máxima schrijft moeder ontvoerde Insiya terug (Foto: ANP)

Oppermachtige Rea wint World Superbikes-race in Imola, Van der Mark 6e

Jonathan Rea heeft op het circuit van Imola de eerste World Superbikes-race van het weekeinde gewonnen. Heel spannend werd het allemaal niet: de Kawasaki's waren veel te sterk en inhaalacties bleven grotendeels achterwege.

Rea pakte vanaf poleposition de leiding, gevolgd door teamgenoot Tom Sykes. De Kawasaki's sloegen gelijk een groot gat naar de drie fabrieks-Ducati's van Marco Melandri, Michael Ruben Rinaldi en Chaz Davies. Michael van der Mark begon vanaf plek twaalf en pakte in één ronde vier plaatsen.

Veel gebeurde er lange tijd niet, maar met zeven ronden te rijden was Rinaldi wat teruggevallen. Van der Mark reed daardoor vlak achter hem en de Rotterdammer zette de Yamaha er overtuigend voorbij, waarmee hij plek zes in handen pakte. Xavi Fores was het volgende doel, maar met ruim drie seconden leek het verschil naar de Spanjaard wat te groot.

Wat actie betreft bleef het daar verder wel bij en Rea kon zonder problemen naar de winst rijden, ruim voor Sykes. Hij had op zijn beurt dan weer een ruime voorsprong op Melandri en Davies, terwijl Fores ruim Van der Mark de vijfde plek pakte. 

Waylon: 'Top-5 gaat lukken'

Waylon is zaterdag aan het einde van de ochtend vol goede moed vertrokken richting de Altice Arena in Lissabon waar hij 's avonds in de finale van het Eurovisiesongfestival staat. Hij werd bij zijn hotel uitgezwaaid door zijn team voordat hij met zijn vier dansers de bus instapte. "Ik voel me heel goed", meldde hij aan de toegestroomde pers. "We zijn allemaal uitgeslapen en ik voel me heel rustig en relaxed."

De Outlaw in 'Em-zanger moet eerst in de middag nog een allerlaatste repetitie doorlopen en maakt zich daarna op voor de grote finale van de 63e editie van het liedjesfestijn. Hij staat als 23e van de 26 acts op het podium, tussen een aantal grote favorieten voor de winst, waaronder Israël, Cyprus en Ierland. Hij is blij met die plek, vertelde Waylon zaterdag bij zijn vertrek richting hal. "Ik vind het een prettige positie. Dan kun je thuis een goede afweging maken wie je nou echt heel goed vond."

Hij gaat vol vertrouwen de finale in. "We gaan natuurlijk voor de eerste plaats, maar als ik realistisch ben moet een plek in de top-5 zeker lukken. Het eerste doel hebben we in ieder geval gehaald. Vanavond is een beetje overgeleverd aan de goden. Het enige wat wij kunnen doen is iets heel verschrikkelijk goeds neerzetten. En dat gaan we doen."

Het lot van de zanger werd vrijdagavond al voor de helft bepaald toen de vakjury's op basis van de generale repetitie al hun punten verdeelden. Waylon heeft een goed gevoel over zijn prestaties in die belangrijke juryrepetitie. "Het ging heel lekker gisteren. Het was een hele goede generale repetitie."

'Top-5 gaat lukken'
'Top-5 gaat lukken' (Foto: BuzzE)

'Woonbeleid Amsterdam lost tekort niet op'

Het woonbeleid van de gemeente Amsterdam lost de huidige schaarste aan woningen niet op. Er is dringend behoefte aan bouwprojecten die snel kunnen worden opgeleverd. Dat betoogt directeur Wienke Bodewes van bouwonderneming Amvest in Het Parool.

"Er wordt nu beleid bedacht om het huidige tekort aan woningen op te lossen, terwijl het zeker twintig jaar duurt voordat die woningen binnen de Ring zijn opgeleverd. Dat is geen oplossing voor de huidige schaarste", zegt Bodewes.

Het grootste knelpunt is volgens hem dat er sinds kort alleen nog mag worden gebouwd volgens de formule 40-40-20 (40 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur en 20 procent koop en dure huur). Hij noemt dat "killing" voor de woningmarkt en voor de bouwers, die hun investeringen niet meer kunnen terugverdienen. "We krijgen het simpelweg niet meer rondgerekend." Het lukt in zijn ogen alleen als bouwers ervoor kiezen "goedkope, laagwaardige" woningen te bouwen,. "Dan krijg je dus schrale wijken."

Bodewes houdt Amsterdam medeverantwoordelijk voor de krapte op de hoofdstedelijke woningmarkt, doordat de gemeente tijdens de economische crisis te weinig deed. "De bouwstop begreep ik nog wel. Maar doordat ook alle plannen voor de toekomst in de ijskast werden gezet, was het na de crisis heel erg moeilijk om de vaart erin te krijgen." Amsterdam wil in de komende jaren 50.000 woningen bijbouwen.

'Woonbeleid Amsterdam lost tekort niet op'
'Woonbeleid Amsterdam lost tekort niet op' (Foto: ANP)

Poolse en Duitse fietser vermoord in Mexico

Een Poolse en een Duitse fietstoerist zijn vermoord toen ze op weg waren naar de bij toeristen populaire Mayastad Palenque in Mexico. De Duitser had een schotwond in zijn schedel. Zijn Poolse metgezel was onthoofd. De Mexicaanse autoriteiten meldden aanvankelijk dat de twee fietsers vermoedelijk door een ongeval om het leven waren omgekomen. Na onderzoek zegt justitie nu dat de Pool en de Duitser zijn vermoord. Mogelijk heeft onderzoek uitgewezen dat dat kans op het onthoofd worden en in het hoofd worden geschoten tijdens het fietsen bij wijze van ongeval helemaal zo groot niet is.

De Mexicaanse krant El Universal meldde dat de Pool en de Duitser elkaar in San Cristóbal de las Casas in de zuidelijke deelstaat Chiapas hadden leren kennen en dat ze besloten gezamenlijk naar Palenque te fietsen. Het lichaam van de Pool werd eind vorige maand gevonden. Op circa 200 meter afstand van het lichaam van de Pool werden daarna de stoffelijke resten van de Duitser aangetroffen.

De daders zijn nog niet gepakt. De autoriteiten hebben toegezegd meer middelen beschikbaar te stellen voor het onderzoek naar de moorden. Ook hebben ze extra politie en andere maatregelen ter bescherming van toeristen aangekondigd.

Poolse en Duitse fietser vermoord in Mexico
Poolse en Duitse fietser vermoord in Mexico (Foto: ANP)

Boef wil meedoen aan Songfestival en blijven verrassen

Rapper Boef ziet het wel zitten om Waylon op te volgen als Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. De 25-jarige crimineel denkt dat hij Nederland eindelijk weer eens de winst kan bezorgen bij het liedjesfestijn.

"Waarom nodigen ze mij niet uit?", vraagt Boef zich hardop af tegenover Telegraaf TV. "Ze winnen nooit, als ze mij nou een keer uitnodigen, dan kunnen we daar verandering in brengen", aldus de 'rapper'.

Vervolgens komt Boef met een oproep. "Oke Nederland, Eurovisie Songfestival 2019, zet mij daar alsjeblieft neer. Ik zorg voor de hoofdprijs voor jullie."

Meedoen aan het Songfestival zou passen bij het levensmotto van Boef. De rapper houdt ervan om te verrassen. Zo werd hij al eens gearresteerd nadat hij mensen opriep naar Tilburg te komen om daar te gaan rellen met een concurrerende rapper, maakte hij treitervlogs, dreigde de dochter van een politieagent te neuken, scheurde hij met 300 kilometer per uur door Tilburg en Berkel-Enschot, vernielde hij politieauto's en maakte hij meisjes die hem hielpen toen hij een lekke band had uit voor 'hoeren' om vervolgens te melden dat meisjes die stappen (bijvoorbeeld ook jouw zus of dochter of moeder) sowieso hoeren zijn.

"Ik vind het leuk om steeds te groeien en stappen te maken die mensen niet van je verwachten. Dat blijf ik ook doen. Wie weet ga ik op een dag ook wel acteren."

Boef wil meedoen aan Songfestival
Boef wil meedoen aan Songfestival (Foto: BuzzE)

'Surinaamse vissers zijn weer veilig op zee'

Vissers in Suriname kunnen vanaf zaterdag weer zonder angst de zee op. Dit beloofde minister van Defensie Ronni Benschop vrijdagavond aan de vissers. Benschop wilde niet vertellen welke maatregelen zijn genomen om de veiligheid op zee terug te brengen.

Twee weken geleden werden voor de Surinaamse kust vier vissersboten met twintig bemanningsleden op zeer brute wijze door piraten overvallen. Van vijf mannen is bekend dat ze de aanval hebben overleefd. Vier slachtoffers zijn geborgen en elf vissers worden nog vermist.

Het onderzoek naar de vermoedelijk Guyanese daders is nog in volle gang. De afgelopen dagen zijn 18 verdachten voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie wil dat de mannen opgesloten blijven tot het onderzoek is afgerond. Volgens de politie verloopt het onderzoek traag, omdat de vissers weinig informatie geven uit angst voor tegenmaatregelen.

'Surinaamse vissers zijn weer veilig op zee'
'Surinaamse vissers zijn weer veilig op zee' (Foto: ANP)

Mogelijk Black Panther-spinoff van de Wakanda-vrouwen

Het lijkt regisseur Ryan Coogler heel interessant een vrouwelijke spin-off te maken van Black Panther. De regisseur van de megahit van studio Marvel stelde tijdens een openbaar interview op het festival van Cannes dat de vrouwelijke personages in zijn film mogelijk nog belangrijker zijn dan de mannen.

"Er is een heel deel in het verhaal waar T'Challa niet in voorkomt, en waarin je eigenlijk alleen de vrouwelijke personages volgt", aldus Coogler. "Als ik eerlijk ben, is dat mijn favoriete deel in de film. Ik ontdekte dat pas toen ik de film zelf keek, ik had dat helemaal niet verwacht."

Coogler vindt dat dit deel van Black Panther bijna als een eigen film voelde. "Het was een opwindend stuk, waarin we meeleven met drie actrices die gemakkelijk op eigen kracht een hele film in de reeks zouden kunnen dragen. Ik zou het ontzettend interessant vinden zo'n film te maken. Het zou geweldig zijn als we dat zouden kunnen doen" reageert hij op de vraag of een spin-off er mogelijk in zit.

In de comicboeken van Marvel is inderdaad een spin-off van Black Panther, dus helemaal ondenkbaar is het niet. Zeker niet gezien het succes van de film. Black Panther brak afgelopen voorjaar vrijwel alle bioscooprecords, maar is inmiddels voorbijgestreefd door Avengers: Infinity War. Ook van Marvel.

Cooglar wil vrouwelijke Black Panther maken
Cooglar wil vrouwelijke Black Panther maken (Foto: BuzzE)

LB: Arie Boomsma doet push-ups bij vergadering

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Presentator Arie Boomsma is iedere dag wel bezig met sport. Als hij een dag niet in een gymzaal is, dan komt hij thuis of op het werk wel aan zijn beweging. Zelfs tijdens vergaderingen.

"Ik doe elke dag een uitgebreide training, maar ik had dat een keer gemist en dan kan ik alleen maar denken aan hoe ik nog even wat kan bewegen", vertelt Arie aan Volkskrant Magazine. Hij besloot tijdens een vergadering op te staan om wat push-ups te doen.

Arie Boomsma doet push-ups bij vergadering

Arie Boomsma doet push-ups bij vergadering (Foto: BuzzE)

Lijst met verdachten rellen G20 verspreid

Justitie in Duitsland heeft aan de opsporingsdiensten in vijftien andere Europese landen lijsten verstrekt met vermoedelijke relschoppers tijdens de top van de G20 in Hamburg vorig jaar. De lijst met 24 verdachten is ook aan Nederland verstrekt.

De vijftien landen is gevraagd mee te helpen aan de identificatie van de vermoedelijke relschoppers. Onder de verdachten zijn minderjarigen.

Tijdens de G20-top in Hamburg in juli vorig jaar lieten demonstranten een spoor van vernieling achter. Ze plunderden winkels, staken auto's in brand en raakten slaags met de ordetroepen. Bijna vijfhonderd agenten en ongeveer tweehonderd onruststokers raakten gewond.

Kort na de top meldden Duitse verzekeraars dat de schade naar schatting 12 miljoen euro bedroeg.

Lijst met verdachten rellen G20 verspreid
Lijst met verdachten rellen G20 verspreid (Foto: ANP)

Politieuniformen gestolen uit bureau Haren

Dat de politie op nog maar weinig respect kan rekenen onder crimineel Nederland is duidelijk. Agenten worden belaagd, aangereden, aangevallen, uitgescholden en - als ze een keer daadkrachtig optreden - vervolgd. Dat gebrek aan 'angst' voor de politie is nu nog pijnlijker duidelijk geworden. De politie doet namelijk onderzoek naar een inbraak in het politiebureau in Haren.

De inbraak in het pand aan de Vondellaan vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag. Bij de inbraak zijn diverse uniformkledingstukken weggenomen. Zoals het nu lijkt zijn geen wapenkluizen opengebroken, maar criminelen kunnen zich met de uniformen natuurlijk eenvoudig voordoen als politieagent en zo het vertrouwen van hun slachtoffers winnen.

De politie komt graag in contact met mensen die afgelopen nacht iets verdachts hebben gezien of gehoord in de omgeving van het politiebureau. Ook anderen die informatie denken te hebben over het incident worden verzocht contact op te nemen. Dat geldt ook voor mensen die mogelijk beschikken over camerabeelden. Je kunt dan bellen met 0900-8844.  Mensen met camerabeelden kunnen deze uploaden via een formulier op politie.nl.

Politieuniformen gestolen (foto: Politie.nl)
Politieuniformen gestolen (foto: Politie.nl)

MLB: Homeruns Albies en Bogaerts helpen niet, Profar slaat Rangers naar winst

Honkballers Ozzie Albies en Xander Bogaerts hebben in de MLB met een homerun van zich doen spreken. Het mocht voor beiden echter niet baten, want geen van beiden hielp hun ploeg naar de winst.

Albies ging met de Atlanta Braves onderuit bij de Miami Marlins, terwijl Bogaerts met zijn vierde homerun van het seizoen niet kon voorkomen dat de Boston Red Sox geklopt werden door de Toronto Blue Jays.

Jurickson Profar kon zijn ploeg wél naar de winst helpen. Zijn Texas Rangers stonden na zes innings nog op 0-0 tegen de World Series-kampioenen van de Houston Astros en het was Profar die met een sacrifice fly de enige run binnen wist te slaan. Rangers-werper Cole Hamels gaf ondertussen slechts één hit weg, waardoor de Astros hun meerderen moesten erkennen in Profar en co.

Uitslagen MLB vrijdag
Chicago Cubs - Chicago White Sox 11-2
Baltimore Orioles - Tampa Bay Rays 9-4
New York Yankees - Oakland Athletics 5-10
Philadelphia Phillies - New York Mets 1-3
Pittsburgh Pirates - San Francisco Giants 11-2
Toronto Blue Jays - Boston Red Sox 5-3
Cleveland Indians - Kansas City Royals 9-10
Miami Marlins - Atlanta Braves 6-3
Houston Astros - Texas Rangers 0-1
Colorado Rockies - Milwaukee Brewers 10-11
Arizona Diamondbacks - Washington Nationals 1-3
Los Angeles Angels - Minnesota Twins 4-5
Los Angeles Dodgers - Cincinnati Reds 2-6
San Diego Padres - St.Louis Cardinals 5-9

Drie grand slams op vrijdag (Bron: YouTube)

VVD wil wet tegen campagne Turkse politici

De VVD wil dat het kabinet met wetgeving komt die verhindert dat Turkse politici in Nederland campagne kunnen voeren. Coalitiegenoot CDA staat niet afwijzend tegenover het idee.

VVD-Tweede Kamerleden Bente Becker en Sven Koopmans hebben het kabinet gevraagd hier onderzoek naar te doen. Zij wijzen erop dat in Duitsland al wetgeving bestaat die politici van buiten de EU verhindert daar campagne te voeren drie maanden voor verkiezingen.

Het is niet goed voor de integratie van Turkse Nederlanders als Turkse politici hier campagne kunnen voeren, menen de VVD'ers. Ook zouden spanningen uit Turkije zo naar Nederland kunnen worden geëxporteerd.

In Turkije zijn op 24 juni vervroegde president- en parlementsverkiezingen. Premier Mark Rutte heeft eerder aangegeven het onwenselijk te vinden als Turkse politici hiervoor in ons land campagne gaan voeren. Maar het kabinet heeft weinig opties om campagnes te stoppen. Gemeenten kunnen met het oog op de openbare orde bijeenkomsten verbieden. De VVD wil met wetgeving de regering meer instrumenten in handen geven om buitenlandse politici te stoppen.

Toen het kabinet vorig jaar Turkse politici de toegang tot het land weigerde om hier campagne te voeren, leidde dat tot een diplomatieke crisis. In de Telegraaf noemt CDA'er Pieter Omtzigt het voorstel van de VVD "interessant".

VVD wil wet tegen campagne Turkse politici
VVD wil wet tegen campagne Turkse politici (Foto: ANP)

Rus Mazepin debuteert in GP3 met dominante zege in Barcelona

Coureur Nikita Mazepin heeft zijn debuut in de GP3 op de best mogelijke wijze afgerond. De nummer tien van het Europees Formule 3-kampioenschap van vorig jaar stapte over naar topteam ART in de GP3 en won in Barcelona gelijk de eerste race van het jaar. 

Polesitter Leonardo Pulcini - de eerste niet-ART-coureur op pole in twee jaar - kende een zeer slechte start en viel gelijk terug naar plek vier, achter het ART-trio Mazepin, Anthoine Hubert en Callum Ilott.

De Fin Niko Kari vertrok namens het Nederlandse MP Motorsport als vijfde, maar kende een probleem en moest de pits in geduwd worden. Voor Kari's landgenoot Simo Laaksonen begon het ook niet best: men was een kabel van de auto vergeten te halen.

Een van de andere twee MP-coureurs, Dorian Boccolacci, deed het wel goed: de immer aanvallend rijdende Fransman had het mes weer eens tussen de tanden en verschalkte Pulcini, waardoor hij plek vier in handen pakte na vijf van de 22 ronden. 

Mazepin nam ronde na ronde afstand, terwijl Ilott achter de Rus de tweede plek pakte door teamgenoot Hubert te passeren. In het achterveld opende Alessio Lorandi de aanval op de negende plek van Jake Hughes, maar dat ging niet goed en de Italiaan stuiterde daarbij stevig door het grind.

In de slotfase sloeg Hubert weer terug tegen Ilott, terwijl Pulcini en Boccolacci tekeer gingen in het duel om plek vier. Mazepin werd ondertussen niet meer bedreigd en de Rus won zijn allereerste GP3-race, voor teamgenoten Hubert en Ilott. Pulcini eindigde als vierde, Boccolacci als vijfde.

Aandacht voor 'nitwit' Waylon kwetsend voor Grimi

De sympathieke zanger Waylongod verdedigt vanavond 's lands eer door zijn fantastische lied 'Outlaw in 'em' ten gehore te brengen voor een wereldpubliek in de hoop hoog te eindigen op het Eurovisie (plus Australie) songfestival, maar niet iedereen is even blij met de aandacht die dat de zanger oplevert.

Vooral FOK!ker Grimi raakt het tot in het diepst van zijn/haar ziel. 'Waarom krijgt deze nitwit zoveel aandacht', schrijft Grimi onder het bericht waarin duidelijk wordt dat Waylon - volgens de bookmakers - kans maakt op maar liefst een negentiende plek. Wie tussen de regels door leest zal die zin echter aanvullen met 'terwijl ikzelf een chronisch tekort aan aandacht heb'. 

We beseffen ons dat het geven van aandacht aan Waylon kwetsend kan zijn voor Grimi, en dus bij deze dit goedmakertje, waarbij we je oproepen om in de comments Grimi een welverdiend en welgemeend hart onder de riem te steken.

We <3 Grimi!

We <3 Grimi
We <3 Grimi

Meisje (13) laat paard bezorgen bij oma

Een 13-jarig meisje uit Engeland heeft haar oma wel een heel bijzonder 'cadeau' gegeven. Het meisje bestelde op internet een paard en liet die in de tuin van haar oma bezorgen.

Het meisje kwam op internet een bericht tegen waarin stond dat - als niemand zich zou melden het dier over te nemen - het paard zou worden afgemaakt. Hierop besloot het paardenmeisje het dier te claimen. Waarom het meisje juist het adres van haar oma gaf is niet bekend, maar de eigenaar van het paard stelde ook verder weinig vragen.

Hij bracht het paard, genaamd Mr Melvin Andrews, naar de oma, dumpte het dier zonder verdere uitleg of advies en vertrok weer, de geschokte oma achterlatend. De identiteit van de man is nog niet bekend. Wel was het dier volgens de dierenorganisatie RSPCA in het verleden slecht behandeld. Ook was het dier ondervoed en zat het onder de mijten.

Inmiddels heeft World Horse Welfare - een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor het welzijn van paarden - zich over het dier ontferm.

Er staat een paard in de tuin, jaja een paard in de tuin (foto: RSPCA)
Er staat een paard in de tuin, jaja een paard in de tuin (foto: RSPCA)

NHL: Capitals grijpen winst in openingswedstrijd tegen Lightning

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben in de finale van de Eastern Conference in de NHL een 1-0 voorsprong gepakt. In de Amalie Arena in Tampa Bay werd de Lightning in het eerste van maximaal zeven duels verslagen.

Michal Kempny opende met een afstandsschot de score namens de Capitals, maar krap tien seconden voor tijd kwam de thuisploeg op voorsprong. Althans, dat leek het geval te zijn, maar Nikita Kucherov schoof Capitals-goalie Braden Holtby bij zijn goal omver en de gelijkmaker werd afgekeurd.

De periode werd nog voor enkele seconden hervat en gelijk vanaf de face-off bezorgde Evgeny Kuznetsov de puck bij Alex Ovechkin, die zonder twijfelen de 0-2 binnen timmerde. Jay Beagle en Lars Eller maakten er in de tweede periode 0-4 van, waardoor het al zo goed als gespeeld was.

Steven Stamkos bracht vroeg in de derde periode nog wat hoop terug en zeven minuten voor tijd tekende Ondrej Palat zelfs nog voor 2-4, maar daar bleef het bij.

Lightning - Capitals, game 1 (Bron: YouTube)

Waylon wordt 19e op songfestival...

...Als we de bookmakers mogen geloven althans. Bij de wedkantoren staat de goedlachse, sympathieke, zo-gewoon-gebleven Waylon namelijk op de negentiende plaats, wat beter is dan de zesentwintigste plaats, maar minder goed dan de tweede plaats die Waylon vier jaar geleden dankzij Ilse de Lange wist te bereiken.

Nadat in twee voorrondes de afgelopen week al zeventien artiesten afvielen, nemen zaterdagavond 26 acts het tegen elkaar op in de finale van de 63e editie van het Eurovisiesongfestival. In de uitverkochte Altice Arena in Lissabon brengt de Nederlandse inzending Waylon zijn Outlaw in 'Em als 23e, bijna twee uur na de opening van de show.

De uitslag staat al voor de helft vast. De vakjury's in de 43 landen die een afvaardiging naar het evenement stuurden, bepaalden hun puntenverdeling vrijdagavond al op basis van de generale repetitie. Die stemmen tellen voor 50 procent mee. Miljoenen tv-kijkers in Europa bepalen zaterdagavond na de live-uitzending de andere helft van de uitslag.

In de pauze van de finaleshow treedt onder anderen de winnaar van vorig jaar, Salvador Sobral, op. De 28-jarige Portugees wist in 2017 in Kiev een recordaantal van 758 punten in de wacht te slepen met het door zijn zus geschreven Amar Pelos Dois. Nadat hij eind vorig jaar een donorhart kreeg, maakt hij zaterdagavond zijn rentree op het podium.

Favoriet voor de winst in Lissabon is bij de bookmakers de Griekse Eleni Foureira die uitkomt namens Cyprus.

Erop of eronder voor Waylon
Erop of eronder voor Waylon (Foto: BuzzE)

Amerikaanse ijshockeyers vernederen Zuid-Korea op WK

Op het wereldkampioenschap ijshockey in Denemarken heeft de Zuid-Koreaanse ploeg weer een zware nederlaag geleden: 1-13. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Koreanen - aangevuld met de nodige Noord-Amerikanen met Koreaanse roots - simpelweg het niveau van de topdivisie niet hebben en dat werd vrijdagavond weer pijnlijk duidelijk.

De Amerikaanse ploeg had geen enkele genade met het Koreaanse team, dat in vrijwel dezelfde samenstelling op het WK is verschenen als in februari op de Olympische Spelen in eigen land. Ahn Jin-hui zette Zuid-Korea na vijf minuten brutaal op voorsprong en dat was wellicht iets té brutaal.

Nog voor het einde van de eerste periode hadden de Amerikanen vier goals laten noteren en daar kwamen er in de tweede periode nog eens vier bij. Daarmee was het Koreaanse leed nog niet voorbij: in de derde periode scoorden de Amerikanen nog eens vijf keer. 

De pas 20-jarige Charles McAvoy van de Boston Bruins en Chicago Blackhawks-ster Patrick Kane tekenden beiden voor twee goals en drie assists, Cam Atkinson en Derek Ryan namen ook twee treffers voor hun rekening.

In groep A pakte Frankrijk een tweede overwinning. Oostenrijk werd met 5-2 verslagen, waardoor de Fransen nog in de race zijn voor een plek in de kwartfinales, iets wat voor Oostenrijk inmiddels onmogelijk is. Dat geld ook voor Wit-Rusland, dat met 3-0 verloor van de Tsjechen.

Noorwegen zit in groep B flink in de problemen, want Denemarken boekte de derde zege in vijf wedstrijden. Het gastland werd aan de hand genomen door Nicklas Jensen, speler van KHL-team Jokerit, die goed was voor twee goals in de met 3-0 gewonnen wedstrijd. 

Verenigde Staten - Zuid-Korea (Bron: YouTube)

Politie krijgt zo'n 500 grote schadeclaims per jaar

Over de periode 2013 tot en met halverwege 2017 heeft de politie bijna 2500 grotere schadeclaims ontvangen. Deze hebben miljoenen gekost, zo meldt de NOS zaterdag op basis van opgevraagde informatie.

Jaarlijks ontvangt de politie ongeveer 500 grote claims, waarbij het gaat om bedragen van boven de 2500 euro. Deze claims worden beoordeeld door de verzekeraar van de politie. Een onbekend deel wordt toegewezen. Sinds 2013 keerde de verzekering gemiddeld meer dan een miljoen euro per jaar uit.

De meeste schadeclaims vloeien voort uit het binnenvallen van panden door de politie. Soms doet de politie dit op een verkeerd adres. In andere gevallen moest een voordeur geforceerd worden, bijvoorbeeld omdat de bewoners in nood verkeerden. Ook ruw verlopen aanhoudingen of spullen die kwijtgeraakt zijn na een inbeslagname, zijn dikwijls aanleiding voor een claim en eventueel een schadevergoeding.

Politie krijgt zo'n 500 grote claims per jaar
Politie krijgt zo'n 500 grote claims per jaar (Foto: ANP)

Wattimena en Dekker door op Dutch Dart Masters, Cross meldt zich af

Jermaine Wattinema en Jan Dekker hebben de tweede ronde gehaald van de Dutch Dart Masters. Voor Christian Kist en Jeffrey de Graaf zit het toernooi in Zwolle na de eerste ronde erop. 

Wattimena trad aan tegen Adam Huckvale. De Nederlander begon sterk aan de wedstrijd en won de eerste twee legs eenvoudig. De daaropvolgende legs gingen met de darts mee, waardoor de Gelderlander 4-2 voor stond. Wattimena gunde de Engelsman hierna nog één leg, waarna Machine Gun in de laatste twee legs op cruise control naar de overwinning koerste. In de volgende ronde wacht Joe Cullen. 

Dekker boekte in een solide wedstrijd een mooie overwinning op Adrian Lewis. Bij een 3-3 stand pakte Dekker de leg die Lewis begonnen was en de daaropvolgende eigen leg, waardoor Dekker 5-3 kwam. Lewis wist nog één leg te winnen, maar Dekker maakte het het vervolgens af door zijn eigen leg in dertien pijlen uit te gooien. Voor Dekker wacht nu Simon Whitlock. 

De Graaf trad aan tegen Steve Beaton, de verliezend finalist van vorig jaar. Hij kwam 3-2 voor, maar Beaton draaide de wedstrijd naar zijn hand en kwam met 2-3 voor. De Graaf knokte zich knap terug en had na negen legs een 5-4 voorsprong te pakken. Nadat Beaton een beslissende leg forceerde, kreeg De Graaf in die beslissende leg drie matchdarts op D12. De Graaf miste driemaal, waardoor Beaton succesvol kon aanleggen voor de overwinning. Ook voor Kist zit het toernooi erop. Hij verloor met 6-3 van Kyle Anderson. 

Zaterdag gaat het toernooi verder met de tweede ronde. Michael van Gerwen en Jelle Klaasen zullen ook instromen. Van Gerwen speelt vanavond tegen Terry Jenkins. Klaasen zla aantreden tegen Krzysztof Ratajski. Er kwam ook nog een afmelding binnen. Wereldkampioen Rob Cross moest zich op het laatste moment terugtrekken. Donderdagavond is in Aberdeen een beschadigd borstbeen vastgesteld. Van dit euvel heeft hij al een tijdje last. Hij trekt zich terug om zich vol op de Play Offs van de Premier League te concentreren. 

2018 Dutch Darts Masters - Eerste ronde
Ryan Joyce 6-5 Michael Rosenauer
Dragutin Horvat 6-5 Toni Alcinas
James Richardson 6-4 Jason Cullen
Jermaine Wattimena 6-3 Adam Huckvale
Wayne Jones 6-1 Jamie Lewis
James Wilson 6-2 Johan Engstrom
Steve Lennon 6-5 Rowby-John Rodriguez
Kyle Anderson 6-3 Christian Kist

Cameron Menzies 6-1 Kevin Munch
Terry Jenkins 6-2 Mike De Decker
Steve Beaton 6-5 Jeffrey de Graaf
Stephen Bunting 6-1 Tobias Mueller
Josh Payne 6-5 Jonny Clayton
Krzysztof Ratajski 6-2 Ricky Evans
Jan Dekker 6-4 Adrian Lewis
Cristo Reyes 6-3 James Wade

Tweede ronde - middagsessie (13.00 uur)
Kim Huybrechts v Wayne Jones
John Henderson v James Richardson
Gerwyn Price v Dragutin Horvat
Mervyn King v Ryan Joyce
Joe Cullen v Jermaine Wattimena
Dave Chisnall v Cameron Menzies
Ian White v Kyle Anderson

Avondsessie (vanaf 19.15 uur)
Simon Whitlock v Jan Dekker
Mensur Suljovic v Josh Payne
Michael Smith v Stephen Bunting
Peter Wright v James Wilson
Jelle Klaasen v Krzysztof Ratajski
Daryl Gurney v Cristo Reyes
Michael van Gerwen v Terry Jenkins
Darren Webster v Steve Beaton
Bye - Steve Lennon (Rob Cross withdrew)

Winkeldief zit om ondergoed verlegen

De politie heeft vrijdag rond 15:15 uur op de Ravelijn een professionele winkeldief aangehouden. Het gaat om een 35-jarige in Middelburg verblijvende man die met een geprepareerde tas had toegeslagen bij een winkel aan de Lange Kerkstraat.

Agenten die in hun surveillance auto over de Westwal reden, kregen een melding dat bij een winkel aan de Lange Kerkstraat een dief betrapt was. Hij was de zaak uit gevlucht. De dienders zagen op de Ravelijn een man lopen die volledig aan het opgegeven signalement voldeed.

Ze spraken de man aan die in de Engelse taal bevestigde dat hij in de bedoelde winkel was geweest. Hij had een geprepareerde tas bij zich waarin drie pakjes boxershorts en twee kledingstukken nog voorzien van het beveiligingslabel zaten. Hierop is hij aangehouden en vastgezet.

Golfer Simpson aan de leiding na dag twee Players Championship

Webb Simpson gaat na de tweede dag van het Players Championship. De 32-jarige Amerikaanse golfer heeft een voorsprong van vijf slagen op de eerste achtervolgers. Rickie Fowler, Rory McIlroy en Hideki Matsuyama, de nummers 6, 8 en 9 van de wereld, misten de cut.

Simpson liep op de tweede dag een geweldige ronde op de banen van de banen van de TPC Sawgrass in Florida. De Amerikaanse golfer liep een ronde van 63 (-9) slagen met negen birdies en een eagle. Op de zeventiende hole ging de winnaar van het U.S Open in 2012 de fout in. Simpson sloeg de bal in het water, waardoor hij een double bogey maakte op 'Island Green.'

Simpson heeft vijf slagen voorsprong op de Zuid Afrikaan Charl Schwartzel, de Amerikaan Patrick Cantlay en de Australiër Danny Lee.

Verschillende topspelers misten de cut op het Players Championship. Rickie Fowler, de nummer zes van de wereld, liep nog wel een ronde van 71 (-1) slagen, maar dat was niet voldoende. Ook Rory McIlroy ligt eruit. De Noord-Ierse golf stond na de eerste dag nog op -1 voor het toernooi, maar met een ronde van 74 slagen ligt ook hij eruit. Ook Phil Mickelson en de Japanner Hideki Matsuyama, die na de eerste dag (+9) al kansloos waren om de cut te halen liggen eruit.

Justin Thomas, Jordan Spieth en golflegende Tiger Woods wisten zich maar net te plaatsen voor de laatste twee rondes van het Players Championship. Alle drie de golfers staan na twee dagen op 143 (-1) slagen na 36 holes.

Spin-off Azure Striker Gunvolt komt naar Switch

Naast Bloodstained: Curse of the Moon heeft Indi Creates nog een game aangekondigd. Luminous Avengers iX is een spin-off van Azure Striker Gunvolt en plaatst ons in de schoenen van anti-held Copen.

Het betekent het eerste nieuwe avontuur in het universum van Azure Striker op Nintendo Switch, nadat eerder al een port van de eerste twee games beschikbaar werd gemaakt. Meer informatie is nog niet bekend, al belooft Indi Creates deze zomer met meer nieuws te komen.

Gelukkig hebben we wel een teaser trailer om te bekijken. Deze vind je hieronder.

Indi Creates kondigt Bloodstained: Curse of the Moon aan

Tijdens de Kickstarter van Bloodstained: Ritual of the Night was één van de stretch goals een 8-bit game. Deze game is eindelijk aangekondigd in de vorm van Bloodstained: Curse of the Moon.

In Curse of the Moon speel je als Zangetsu, een demonenjager met wrok. Als Zangetsu moet je de wereld overkomen om een sterke demoon te verslaan. Tijdens je reis ontmoet je andere reizigers die je kunnen assisteren in jouw missie. Zij komen met unieke vaardigheden die weer nieuwe paden door de wereld kunnen openen. De keuzes die je maakt tijdens het werven van deze avonturiers veranderen de moeilijkheidsgraad van de game en wellicht zelfs het einde.

Bloodstained: Curse of the Moon lanceert op 24 mei voor Nintendo 3DS, Nintendo Switch, pc, PlayStation 4, PlayStation Vita en Xbox One. De game kost 9,99 euro en is gratis voor hen die de 28$-tier of hoger hebben gekocht op Kickstarter. De eerste trailer is hieronder te bekijken.

FOK! Wat een weer: zonnig en lekker warm

Hallo! 

Het was gisteren weer een prima dag. De temperaturen waren niet zo gek hoog, maar dat was voor veel mensen wel even zo aangenaam. De zon werd afgewisseld door kleine stapelwolken en die gingen zich een beetje uitspreiden, zodat die koperen ploert toch af en toe even verdween. Echte stapelwolken met bijbehorende regen- en onweersbuien vielen er in Italie, Griekenland, Turkije en het oosten van Europa te bewonderen.

Bij ons komt er ook weer warmere lucht aan. Tegelijkertijd met de warmte ontstaat er ook een lagedrukgebied boven Frankrijk. Met name in het westen en midden van Frankrijk gaat het hard regenen en deze storing, die de voorste begrenzing vormt van koelere lucht, komt ook onze kant op. Deze lijkt echter tot stilstand te komen. Dat is van grote invloed op het weer bij ons op zondag en maandag. Grote vraag is nog: wáár komt die overgangszone te liggen? Ten zuiden of precies over ons land? Dat zijn vragen waar we ons het komend etmaal mee bezig gaan houden.

In ieder geval is het vandaag na een nacht met wat wolkenvelden weer prachtig zonnig weer. De stapelwolken worden echter wel groter dan gisteren en in de avond zou er in het zuiden al een bui kunnen vallen. Overdag blijft het op de meeste plaatsen droog. Het is dus prima weer om buiten te zijn met maxima van 21 graden aan zee tot 25 in het binnenland. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.

Hoe de zondag en maandag gaan verlopen is nog dermate onzeker dat ik daar nog niets over durf te zeggen. Daar weten we vanavond meer van.

Fijne dag!  

Nederland
 

Festival in Kempen. (2) (Foto: spylacopa_68)
Het kasteel in Kempen waar een festival werd gehouden. ( Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Eenzame vrouw wilde graag een parkiet

Een vrouw in Rotterdam moet zich wel erg wanhopig en eenzaam hebben gevoeld. De politie kreeg vrijdag een melding van een vrouw die in een dierenwinkel aan de Zwartjanstraat met een vuurwapen aan het zwaaien was. 

Op het moment dat de agenten ter plaatse kwamen had de vrouw de zaak al verlaten, maar in de omgeving wisten ze de vrouw, met vuurwapen, aan te houden. Ze bleek een parkietje te willen stelen uit de dierenwinkel. #hoegekmoetjezijn twitterde een wijkagent, die zegt al van alles meegemaakt te hebben, maar dit nog nooit te hebben hebben meegemaakt. 

Meer verpleegkundigen afgestudeerd

In 2016/’17 haalden 9.400 mbo’ers en hbo’ers een diploma verpleegkunde. Dat waren er ruim anderhalf keer zo veel als tien jaar eerder. Het jaarlijks aantal afgestudeerden is sinds 2012/’13 sterk toegenomen. Eind 2016 waren 8 op de 10 van de in 2005/’06 gediplomeerden werkzaam als geregistreerd verpleegkundige. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Verpleegkundigen worden op het mbo (niveau 4) en op het hbo opgeleid. Elk jaar halen iets meer mbo’ers dan hbo’ers een diploma verpleegkunde. In 2016/’17 was de verhouding 56 procent mbo en 44 procent hbo. Tien jaar eerder was dit 60 procent en 40 procent. Vrouwelijke verpleegkundigen zijn op beide onderwijsniveaus veruit in de meerderheid.

Opleiding relatief vaak gecombineerd met werk
Toekomstige verpleegkundigen volgen vaker dan andere mbo-4- en hbo-studenten de opleiding naast hun werk (een duale opleiding). Van de in 2016/’17 gediplomeerde mbo’ers verpleegkunde heeft 44 procent dit duaal gedaan (de beroepsbegeleidende leerweg), bij de overige gediplomeerde mbo’ers was dit 10 procent. Van de in 2016/’17 gediplomeerde hbo-verpleegkundigen had 22 procent de duale opleiding gevolgd, bij andere studierichtingen was dit gemiddeld 2 procent.

In eerdere jaren was het aandeel gediplomeerden dat een duale opleiding verpleegkunde had gevolgd hoger. De duale verpleegkundestudenten mbo en hbo zijn bij het afstuderen met 30 jaar gemiddeld ouder dan de voltijdsstudenten, die op het mbo gemiddeld 21 jaar en op het hbo 23 jaar zijn. Dit geldt voor alle diplomajaren.

8 op 10 gediplomeerden ook na tien jaar werkzaam als verpleegkundige
Een verpleegkundige moet om zijn of haar beroep uit te kunnen oefenen in het register Beroepen in de Gezondheidszorg (BIG) geregistreerd staan als verpleegkundige. Eens in de vijf jaar vindt herregistratie plaats, waarbij gekeken wordt of de afgelopen jaren genoeg werkervaring is opgedaan. Van de verpleegkundigen die in 2005/’06 afstudeerden, was 83 procent in 2016 in het BIG geregistreerd én eind 2016 ook werkzaam als verpleegkundige.

Dit geldt zowel voor de mbo- als voor de hbo-gediplomeerden. Voor later gediplomeerden liggen deze percentages hoger. Zo is 93 procent van de hbo-gediplomeerden uit 2015/’16 eind 2016 in het BIG geregistreerd én als verpleegkundige werkzaam, voor de mbo’ers uit dat diplomajaar is dat 88 procent.

Recent afgestudeerden vaker in verpleging, verzorging en thuiszorg
De sector verpleging, verzorging en thuiszorg is vooral bij de recent gediplomeerden populair. Van de BIG-geregistreerde en werkzame verpleegkundigen die in 2015/’16 afstudeerden, werkte eind 2016 40 procent in deze sector, tegen 22 procent van de gediplomeerden van 2005/’06. Ook zijn het vooral mbo-gediplomeerden die in de verpleging, verzorging en thuiszorg werken. Van de lichting 2015/’16 werkte de helft van de mbo’ers eind 2016 in deze sector en van de oudere lichting ruim een kwart. Bij de hbo’ers is het verschil tussen de diplomalichtingen kleiner (28 procent en 18 procent).

Het aandeel gediplomeerden dat eind 2016 in een ziekenhuis werkte verschilt niet veel tussen de diplomalichtingen 2005/’06 en 2015/’16: 45 en 40 procent. Wel is er een verschuiving tussen de mbo- en hbo- opgeleiden, waarbij hbo-afgestudeerden uit 2015/’16 meer in een ziekenhuis werken en mbo’ers juist minder. Van de jonge lichting hbo’ers werkt ruim de helft in een ziekenhuis tegenover 43 procent van de lichting 2005/’06.

Vooral bij de mannelijke hbo’ers is deze trend goed te zien. Van de mannen die in 2005/’06 gediplomeerd zijn was ruim een kwart werkzaam in een ziekenhuis, bij de gediplomeerde mannen van 2015/’16 was dit bijna de helft. Bij de mbo’ers is het omgekeerde te zien: hier werkt van de recent afgestudeerden bijna een derde in een ziekenhuis, terwijl dit bij de tien jaar eerder gediplomeerden nog bijna de helft was (46 procent).

Meer verpleegkundigen afgestudeerd (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Meer verpleegkundigen afgestudeerd (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Amerikanen sturen helikopter naar Mars

Over een paar jaar vliegt er een helikopter rond op Mars. De Verenigde Staten bouwen een klein vaartuigje, dat rond 2020 naar de rode planeet moet vertrekken en daar in 2021 moet aankomen. Het is de eerste keer dat een machine zelfstandig gaat rondvliegen op een ander hemellichaam.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de plannen vrijdag aangekondigd. De Mars Helicopter moet samen met een onbemand karretje, Mars 2020 genaamd, worden gelanceerd. De helikopter weegt net geen twee kilo en de wieken draaien 3000 rondjes per minuut, ongeveer tien keer zo snel als op aarde. Dat is nodig omdat de lucht op Mars veel ijler is dan de lucht hier.

De helikopter moet helemaal zelf zijn vlucht plannen en beslissingen nemen. Elke opdracht van de vluchtleiding op aarde zou pas een paar minuten later aankomen op Mars, te laat om in te grijpen als dat nodig is.

De helikopter is een experiment. Als het niet lukt, is er niets aan de hand, zegt de NASA. Maar als het wel werkt, kunnen 'marskopters' gebieden verkennen waar karretjes niet naartoe kunnen rijden.

Amerikanen sturen helikopter naar Mars
Amerikanen sturen helikopter naar Mars (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.