FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 april 2018

B-team Real Madrid te sterk voor Leganés

Real Madrid heeft het gat op nummer twee Atlético Madrid zaterdag tot één punt verkleind. Op eigen veld werd Leganés met 2-1 verslagen.

In aanloop naar de return in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München besloot Zinédine Zidane een B-elftal op te stellen en zo was er een basisplaats voor Gareth Bale. De aanvaller uit Wales opende na acht minuten spelen de score, waar het doelpunt een stevig luchtje van buitenspel had.

Leganés, dat eerder dit seizoen Real Madrid nog uitschakelde in de Copa del Rey, liet zich niet onbetuigd en Nordin Amrabat schoot van net buiten het strafschopgebied tegen de lat. Op slag van rust kwam de 2-0 op het scorebord te staan in het Estadio Santiago Bernabéu: uit een vrije trap tikte Borja Mayoral bij de tweede paal raak.

Na 66 minuten kwamen de bezoekers uit de voorstad van Madrid terug in de wedstrijd. Op aangeven van Amrabat maakte Darko Brašanac de 2-1. Verder dan de ene treffer kwam Leganés niet en daardoor boekte Real Madrid de 21ste competitiezege van het seizoen.

Uitslagen La Liga zaterdag
Espanyol - Las Palmas 1-1
Real Sociedad - Athletic de Bilbao 3-1
Real Madrid - Leganés 2-1
Villarreal - Celta de Vigo 4-1

Sporting blijft in titelrace, Benfica faalt

Sporting Lissabon doet nog altijd mee in de strijd om de Portugese landstitel. In de Primeira Liga won de ploeg van Bas Dost zaterdagavond met 1-2 van Portimonense, terwijl concurrent Benfica een dure thuisnederlaag leed.

Pizzi zette Benfica al snel op 1-0, maar twee treffers van Miguel Cardoso brachten de bezoekers van Tondela op een 1-2 voorsprong. Tómané tekende tien minuten voor tijd zelfs voor 1-3, waardoor de 2-3 van Eduardo Salvio weinig effect meer had voor Benfica.

Sporting ging op bezoek bij Portimonense en na dik twintig minuten stelde Dost teamgenoot Bruno Fernandes in staat om de score te openen. Dankzij Fabricio kwam de thuisploeg langszij, maar nog eens Fernandes gooide de boel een minuut voor tijd toch nog in het slot: 1-2.

Benfica en Sporting staan na 32 wedstrijden beiden op 77 punten. FC Porto heeft er 79 en de koploper trekt zondag naar Madeira voor de uitwedstrijd bij Maritimo Funchal.

Juventus met Houdini-act langs Internazionale

Juventus heeft zaterdagavond op het nippertje nieuw puntenverlies weten te voorkomen in de Serie A. Internationale werd de in slotfase verslagen: 2-3.

Al na dertien minuten spelen opende La Vecchia Signora de score. Juan Cuadrado gaf de bal mee aan Douglas Costa en de Brazilliaan schoot de 0-1 tegen de touwen. Twee minuten na de tegentreffer volgde een volgende klap voor Internazionale. Matías Vecino kreeg, na het raadplegen van de videoscheidsrechter (VAR), direct rood na een charge op Mario Mandzukic.

Juventus dacht in blessuretijd van de eerste helft op 0-2 te komen, maar een treffer van Blaise Matuidi werd, na wederom raadplegen van de VAR, vanwege buitenspel geannuleerd. Zeven minuten na rust kwamen de Milanezen op gelijke hoogte nadat Mauri Icardi uit een vrije trap raakt kopte.

Juventus, dat de laatste twee wedstrijden in de Serie A niet wist te winnen, kreeg via Gonzalo Higuaín de uitgelezen mogelijkheid om wederom op voorsprong te komen. De spits kon alleen op het doel van Samir Handanovic af, maar schoot naast. Twee minuten later kreeg het de deksel op de neus en werkte Andrea Barzagli ongelukkig de bal in eigen doel na een voorzet van Ivan Perisic: 2-1.

De regerend landskampioen zette de jacht in op de gelijkmaker en Costa dwong Handanovic tot een redding. De Sloveen hield met een fenomenale reflex Paulo Dybala ook van het scoren af door een vrije trap uit de kruising te tikken. In de 87ste minuut moest Handanovic zich toch gewonnen geven na een schot van Cuadrado via het been van Milan Skriniar.

Nog geen twee minuten later viel ook nog de 2-3. Uit een vrije trap van Dybala kopte Higuaín raak, waarmee hij zijn ploeg aan de drie punten hielp. Juventus neemt weer afstand van nummer twee SSC Napoli: het gat is vier punten, maar de Napolitanen komen zondag nog in actie tegen Sampdoria.

AS Roma - Chievo 4-1
AS Roma heeft zaterdagavond een eenvoudige thuiszege geboekt op Chievo Verona. De ploeg speelde lang met een man minder maar won met 4-1.

De return in de halve finale van de Champions League tegen Liverpool komende woensdag was voor Roma-trainer geen aanleiding om zijn elftal volledig op de schop te gooien. Kevin Strootman ontbrak wel vanwege een lichte heupblessure.

Al na negen minuten spelen opende de thuisploeg de score. Na een goede individuele actie van Radja Nainggolan scoorde Patrik Schick de 1-0 op een voorzet van de Belgische middenvelder. AS Roma domineerde en houtwerk op schoten van Federico Fazio en Stephan El Shaarawy stond een tweede doelpunt in de weg. Vijf minuten voor rust viel toch de 2-0. Op een voorzet vanaf de linkerflank van Aleksandar Kolarov schoot Edin D¸eko met zijn linkervoet raak.

Na 59 minuten spelen kregen de bezoekers de uitgelezen mogelijkheid om terug te komen in de wedstrijd. Juan Jesus maakte een overtreding op Roberto Inglese in het strafschopgebied en kreeg daarvoor de rode kaart. De toegekende strafschop werd echter gekeerd door Alisson Becker.

Ondanks de nummerieke minderheid slaagde Roma in een tijdsbestek van twee minuten uit te lopen van 2-0 naar 4-0. El Shaarawy trok vanaf de linkerflank naar binnen en vond met zijn schot de verre hoek, waarna D¸eko zijn tweede van de avond maakte op aangeven van Nainggolan. Twee minuten voor tijd konden de gasten nog wat terug doen via Inglese, die daarmee de eindstand op 4-1 bepaalde.

Play-offteams Eredivisie zaalvoetbal bekend na doelpuntrijke ontknoping

In de Eredivisie in het zaalvoetbal was het zaterdagavond tijdens de laatste speelronde van de reguliere competitie nog spannend: drie teams hadden al een plek in de play-offs te pakken, maar vier teams streden nog om het vierde en laatste ticket.

TPP-Rotterdam begon in poleposition aan de avond en bij winst in en tegen Eindhoven was het play-offticket binnen. Dat ging echter helemaal fout: de Eindhovenaren stonden halverwege al met 4-0 voor en bouwden het uit naar een 9-1 zege.

De Rotterdamse ogen werden zo gericht op Amsterdam, waar ASV Lebo bezoek kreeg van Amicitia/Bert Zeegers. Lebo was veel te sterk en met een monsterscore van 11-3 wipte de ploeg op het laatste moment nog over TPP heen de play-offs in.

Hovocubo, 't Knooppunt en ZVV Volendam waren voor zaterdag al zeker van een plekje in de beslissende fase van de titelstrijd.

Uitslagen Eredivisie zaalvoetbal zaterdag
ASV Lebo - Amicitia/Bert Zeegers 11-3
FC Eindhoven - TPP-Rotterdam 9-1
GZV Watergras - FC Marlène 2-5
HV/Veerhuys - Groene Ster 3-6
WSV/FSG Academy - 't Knooppunt 2-14
ZVV Volendam - Hovocubo 8-5

Jong Ajax kampioen, Fortuna Sittard promoveert

Jong Ajax heeft zaterdagavond de titel gepakt in de Jupiler League, waar Fortuna Sittard promoveerde naar de Eredivisie. Het is de eerste keer dat een beloftenelftal de titel pakt, maar doordat dergelijke teams niet kunnen promoveren keren de Limburgers terug naar het hoogste niveau. 

Jong Ajax - MVV Maastricht 2-1
Jong Ajax had op voorhand de beste papieren om de titel te pakken in de Jupiler League, aangezien het de laatste speelronde in ging als koploper. De ploeg van Michael Reiziger had in de eerste helft de overhand, maar slaagde er niet om te scoren. Mateo Cassierra en Danilho Doekhi waren nog het dichtst bij een treffer maar raakten het aluminium.

Na 61 minuten kregen de gasten een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen nadat Mateo Cassierra een strafschop veroorzaakte. Kelechi Nwakali ontfermde zich over het buitenkansje en faalde niet: 0-1. Het was voor Reiziger reden om in te grijpen en hij bracht Kaj Sierhuis voor Dani de Wit. Amper twee minuten in het veld tekende de aanvaller voor de 1-1 op aangeven van Cassierra.

De wedstrijd kantelde volledig in het voordeel van Jong Ajax en drie minuten later kwamen de Amsterdammers ook op voorsprong. Na een scrimmage kreeg Cassierra de bal voor zijn voeten en de Colombiaanse spits schoot de 2-1 binnen. In de slotfase van de wedstrijd wist Jong Ajax de zege over de streep te trekken en daarmee verzekerde de ploeg zich als eerste beloftenploeg ooit van de titel in de Jupiler League.



Jong Ajax viert de titel (Pro Shots / Martijn Buskermolen)

Fortuna Sittard - Jong PSV 1-0
De thuisploeg domineerde in de eerste helft, maar kon dat niet uitdrukken in de score. Lisandro Semedo, Finn Stokkers, Lars Hutten en Perr Schuurs kregen mogelijkheden, maar vonden doelman Luuk Koopmans op hun weg naar succes.

Drie minuten na rust slaagde Fortuna Sittard het overwicht te verzilveren: Fokkers werd de gevierde man voor de Limburgers. De dertiende competitietreffer van de 22-jarige aanvaller bleek voldoende voor de zege en de tweede plek in de Jupiler League en het team mag zich volgend seizoen, voor het eerst sinds het seizoen 2001/02, melden in de Eredivisie.

FC Dordrecht - N.E.C. Nijmegen 3-3
N.E.C. was afhankelijk van de resultaten van Jong Ajax en Fortuna Sittard om mogelijk nog de titel te pakken of rechtstreeks te promoveren naar de Eredivisie. De Nijmegenaren kenden een slechte eerste helft en keken bij rust tegen een 2-0 achterstand aan. Na zeven minuten spelen opende Andreas Calcan de score en op slag van rust verdubbelde Denis Mahmudov de score. De thuisploeg stond toen al met tien man nadat Julius Bliek met twee keer geel had moeten vertrekken.

N.E.C. herstelde zich uitstekend en een kwartier na rust was de stand 2-3. Via tweemaal Anass Achahbar en Wojciech Golla ging de stand van 2-0 naar 2-3. N.E.C. ging op jacht naar meer treffers, maar gescoord werd er door de thuisploeg. Vier minuten voor tijd bepaalde Calcan de eindstand op 3-3. N.E.C. is het seizoen in de Jupiler League geëindigd op de derde plek en kan via de play-offs, waar ook FC Dordrecht aan deel gaat nemen, alsnog promoveren naar de Eredivisie.

Overige uitslagen Jupiler League zaterdag
Almery City - FC Volendam 2-0
FC Emmen - Jong FC Utrecht 0-0
Go Ahead Eagles - FC Den Bosch 1-2
Helmond Sport - RKC Waalwijk 1-2
Jong AZ - De Graafschap 2-2
FC Oss - FC Eindhoven 1-1
Telstar - SC Cambuur 0-1

'8,5 procent Duitse verdachten immigrant'

De misdaadcijfers in Duitsland vertonen een dalende tendens. In 2017 namen ze in alle deelstaten af, het meest in Beieren (-28,7 procent). Van de personen die worden verdacht van een strafbaar feit was 8,5 procent immigrant. In totaal gaat het om 167.268 gevallen. Dat schrijft de krant Die Welt, zich beroepend op de statistieken van de politie. Die worden op 8 mei officieel gepubliceerd.

Sinds de grote toeloop wordt bijgehouden wat in de criminaliteit het aandeel is van Duitse nieuwkomers. Daartoe worden onder anderen asielzoekers, statushouders, beschermde vluchtelingen en illegalen gerekend. De meeste aangiften tegen hen werden gedaan wegens zakkenrollerij of tasjesroof (31,4 procent). Relatief vaak was er sprake van een seksueel delict (15,7 procent), geweld (15,2), overval (15,1) en woninginbraak (10,7).

De stadstaat Berlijn was met 14.588 misdrijven per 100.000 inwoners de gevaarlijkste plek, gevolgd door Hamburg (12.480) en Bremen (11.960). Van alle grote steden was München in 2017 verreweg het veiligst. Op sommige terreinen nam de misdaad toe, onder mee drugsdelicten en verboden wapenbezit.

'8,5 procent Duitse verdachten immigrant'
'8,5 procent Duitse verdachten immigrant' (Foto: ANP)

Depay dendert door bij Olympique Lyon

Olympique Lyon heeft zaterdagavond de tweede plek in de Ligue 1 gepakt na een thuiszege op FC Nantes. Memphis Depay vertolkte weer eens een hoofdrol.

Vanaf de eerste minuut zette Lyon de nummer negen van de Ligue 1 onder druk en dat resulteerde in mogelijkheden voor Bertrand Traoré en Depay. Een volley van Traoré werd gekeerd door Ciprian Tătărușanu en hij trof de lat, na een omhaal van de Nederlander.

Het tweetal bleef gevaarlijk voor de thuisploeg en na 39 minuten maakte Depay de 1-0. De spits kreeg de bal van Nabil Fekir, draaide zich goed vrij en schoot beheerst de openingstreffer tegen de touwen. Het was de zesde competitiewedstrijd op rij waarin de 24-jarige aanvaller scoorde. Voor rust stond Tătărușanu de 2-0 in de weg, na een vrije trap van Depay die van richting werd veranderd.

Na rust was er in het Parc Olympique Lyonnais een zelfde spelbeeld te zien en Lyon bleef de betere ploeg en na 68 minuten spelen werd het overwicht uitgedrukt in de 2-0. Op aangeven van Depay gooide Traoré de wedstrijd in het slot. Lyon neemt de tweede plek in de Ligue 1 over van AS Monaco, dat thuis tegen Amiens op 0-0 bleef steken.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
AS Monaco - Amiens 0-0
Olympique Lyon - Nantes 2-0
Girondins de Bordeaux - Dijon 3-1
Lille - Metz 3-1
Strasbourg - Nice 1-1
Troyes - Caen 3-1

Verpleger vast na verdachte sterfgevallen

Het parket van het Belgische Namen heeft een verpleegkundige laten oppakken die in verband wordt gebracht met 21 verdachte sterfgevallen. Volgens Belgische media is de man opgepakt op verdenking van doodslag en vergiftiging.

De zaak kwam aan het rollen toen de familie van een van de overleden personen een klacht indiende. Volgens een bron bij het onderzoek werd toen ontdekt dat die persoon, die daarvoor in prima conditie verkeerde, was overleden door een injectie met insuline.

De verpleger is daarna opgepakt en wijst volgens zijn advocaat de beschuldigingen af. De man werkte in een verpleeghuis in Meux ten noorden van de stad Namen. Daar zouden ook de meeste verdachte sterfgevallen zijn geregistreerd.

Verpleger vast na verdachte sterfgevallen
Verpleger vast na verdachte sterfgevallen (Foto: ANP)

Köln degradeert, toekomstige trainer kan Bayern niet verrassen

Hamburger SV heeft zaterdagavond de laatste strohalm gepakt in de strijd tegen degradatie in de Bundesliga. Voor 1. FC Köln viel het doek.

De belangen waren groot bij het duel tussen de nummer vijftien en zeventien van de Bundesliga, VfL Wolfsburg en HSV. De thuisploeg kon bij een zege afstand nemen van de degradatiezone, waar de bezoekers moesten winnen om kans op handhaving te houden.

Bij Wolfsburg was er een basisplaats voor Paul Verhaegh, terwijl Riechedly Bazoer al na elf minuten de geblesseerde Marcel Tisserand verving. De middenvelder kreeg een goede mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar hij raakte de bal helemaal verkeerd en schoot ver naast.

Het was vervolgens Hamburger SV, met Rick van Drongelen op de bank, dat in een tijdsbestek van drie minuten voor rust het verschil maakte. Na een overtreding op Tatsuya Ito mocht Bobby Wood aanleggen voor een strafschop en hij faalde niet: 0-1. Op slag van rust werd het via Lewis Holtby vervolgens ook 0-2.

Na de rust bleef Verhaegh achter in de kleedkamer en Josip Brekalo werd zijn vervanger. De Kroatische middenvelder bracht twaalf minuten voor tijd de spanning weer volledig terug in de wedstrijd na miscommunicatie in de achterhoede van Hamburger SV. Verder dan 1-2 kwam Wolfsburg in de absolute slotfase van de wedstrijd niet, waar nog wel de 1-3 viel. Filip Kostic mistte een strafschop waarna Luca Waldschmidt alsnog scoorde.

Hamburger SV blijft zeventiende, maar de achterstand op nummer vijftien Wolfsburg is verkleind tot twee punten met nog twee wedstrijden te spelen.

SC Freiburg - 1. FC Köln 3-2
Köln moest een zege pakken op bezoek bij Freiburg om nog te kunnen ontsnappen aan degradatie. Al na veertien minuten kwam de thuisploeg via Nils Petersen op voorsprong. Christian Günter liet het vervolgens na om vanaf de strafschopstip de 2-0 te maken.

Na rust viel alsnog de 2-0 en wederom was Nils Petersen de gevierde man. Het was de vijftiende competitietreffer van de spits met een verleden bij Bayern München. De wedstrijd leek in de tas voor Freiburg, maar Leonardo Bittencourt dacht daar anders voor. Acht minuten voor tijd maakte de middenvelder de 2-1 en vijf minuten later werd het ook 2-2, via wederom Bittencourt.

De thuisploeg ging in de laatste minuut via Lucas Höler alsnog met de zege aan de haal en daardoor is Köln na 32 wedstrijden gedegradeerd naar de 2. Bundesliga.

Bayern München - Eintracht Frankfurt 4-1
Niko Kovac, na de zomer trainer bij Bayern München, is er met zijn huidige werkgever Eintracht Frankfurt niet in geslaagd om de kampioen te verrassen. In eigen huis trad de Rekordmeister aan met veel reservespelers en eigen jeugd. Toch werd het 'gewoon' 4-1 voor Bayern.

Trainer Jupp Heynckes gaf de nodige spelers rust met de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid in het achterhoofd. Aanstaande dinsdag moet de Duitse grootmacht in Madrid een 1-2 achterstand zien goed te maken en dan heeft de coach al zijn kanonnen nodig.

Tegen Frankfurt, middenmoter in de Bundesliga, was dat aanzienlijk minder noodzakelijk. Ook de tweede garnituur walste bij tijd en wijlen over de ploeg van Kovac heen. Dat team, veelvuldig geroemd vanwege het frisse voetbal, leek te zeer onder de indruk van de tegenstander om echt een vuist te maken in de Allianz Arena. Pas na elf minuten kwamen de bezoekers voor het eerst in de buurt van het doel en Luka Jovic schoot van veel te ver om de keeper in verlegenheid te brengen.

Omdat er bij Bayern ook de nodige automatismen ontbraken, kabbelde het duel rustig voort tot Mijat Gacinovic vlak voor rust ineens bijna raak schoot en wederom Jovic voor de keeper opdook. Doelman Sven Ulreich greep voortreffelijk in en zag dat Niklas Dorsch aan de overkant wel scoorde. De middenvelder sloeg vlak voor rust genadeloos toe toen Frankfurt in de wedstrijd dacht te komen.

Na de pauze was het voor de derde keer Jovic die er niet in slaagde om zijn coach wat bonuspunten te geven voor zijn nieuwe baan. Hij had hem moeten maken, want daarna trok het kalmpjes opererende Bayern ineens weer stevig aan de touwen. Thiago Alcantara kwam in het veld en dicteerde direct het spel met zijn slimme passjes. Toch was het uiteindelijk niet hij, maar Sebastian Rudy die de assist gaf voor de tweede treffer van de middag. Sandro Wagner tekende een kwartier voor tijd voor de goal.

Dat voelde als de beslissing, maar Sebastian Haller, oud-speler van FC Utrecht, maakte direct daarna uit de kluts de aansluitingstreffer. Heel even mocht Kovac hopen, maar Rafinha en vervolgens Niklas Süle gooiden het duel definitief in het slot. Namens Eintracht Frankfurt speelde Jetro Willems de gehele wedstrijd mee.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Bayern München - Eintracht Frankfurt 4-1
SC Freiburg - 1. FC Köln 3-2
Hertha Berlin - FC Augsburg 2-2
Schalke 04 - Borussia Mönchengladbach 1-1
VfL Wolfsburg - Hamburger SV 1-3
Bayer Leverkusen - VfB Stuttgart 0-1

EMTÉ haalt rundvleesproducten terug

Naast COOP supermarkten haalt ook EMTÉ rundvleesproducten terug vanwege de STEC-bacterie. Het gaat om de volgende producten:

RUNDVLEESPRODUCTEN

  • BEEFREEPJES 
  • BEEFREEPJES ARGENTINA      
  • BIEFLAPPEN          
  • BIEFSTUK
  • KOGELBIEFSTUK
  • ROSBIEF
  • ROSBIEF A LA MINUTE
  • RUNDERBRAADROLLADE
  • RUNDER POULET
  • MAGERE RUNDERLAPPEN 500 GRAM
  • MAGERE RUNDERLAPPEN KILO
  • RUNDERSCHNITZEL
  • RUNDERSTEAK ARGENTINA
  • RUNDERSTEAK FRENCH GARDEN
  • RUNDERSTEAK JAPANS
  • RUNDERSTEAK PEPER
  • RUNDERSTEAK PIRI PIR
  • RUNDERSTEAK PROVENCAALS
  • RUNDERSTEAK SMOKEY BBQ
  • SOEPPAKKET

GEMALEN RUNDVLEESPRODUCTEN

  • DUITSE BIEFSTUK
  • GEHAKT HALF OM HALF 500 GRAM
  • GEHAKT HALF OM HALF KILO
  • GEKRUID GEHAKT 500 GRAM
  • GEKRUID GEHAKT KILO
  • RUNDER SAUCIJZEN
  • RUNDERGEHAKT 500 GRAM
  • RUNDERGEHAKT KILO
  • SAUCIJZEN 500 GRAM
  • SAUCIJZEN KILO
  • STROGANOFF GEHAKT
  • TARTAAR
  • TARTAARTJES
  • VERSE WORST 500 GRAM
  • VERSE WORST KILO

Het gaat alleen om producten gekocht bij de EMTÉ-vestigingen in Arnemuiden, Bathmen, Emmen, Gilze, ’s Gravenpolder, Harmelen, Hasselt, Hulst, Kapelle, Middelburg (Magistraat), Oss, Oudenbosch, Oudewater, Putte, Tilburg (Wagnerplein), Veen en Vlissingen met een THT-datum van 11/05/2018 of eerder. De winkel vraagt consumenten het product terug te brengen naar de winkel. Mensen krijgen dan het aankoopbedrag terug.

Nipte zege Chelsea, Southampton pakt belangrijke winst in degradatiestrijd

Chelsea heeft zaterdagavond geen fout gemaakt op bezoek bij Swansea City. De nummer vijf van de Premier League was nipt te sterk: 0-1.

Het was voor Chelsea zaak om het gat met nummer vier Tottenham Hotspur te verkleinen tot twee punten om zodoende de hoop om de Champions League-voetbal in leven te houden. The Swans strijden tegen degradatie en zagen nummer achttien Southampton tot twee punten naderen.

Al na drie minuten spelen openden the Blues de score. Eden Hazard bediende Cesc Fàbregas in het strafschopgebied en de Spanjaard schoot beheerst raak: 0-1. Halverwege de eerste helft hielp de thuisploeg Chelsea bijna aan de 0-2, nadat Alfie Mawson de bal tegen zijn eigen lat schoot.

De kansen voor beide ploegen waren schaars, maar na 52 minuten werd de thuisploeg gevaarlijk toen André Aywe over kopte. Een kwartier voor tijd kreeg Eden Hazard een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien, maar de Belg kopte de bal recht in de handen van Lukasz Fabianski. In de slotfase van de wedstrijd kregen beide ploeg verschillende mogelijkheden, maar gescoord werd er niet meer in het Liberty Stadium.

Southampton - Bournemouth 2-1
In de strijd tegen degradatie heeft Southampton zaterdag een belangrijke zege geboekt. Op eigen veld werd AFC Bournemouth verslagen.

Southampton bezette in aanloop naar hun 35ste competitiewedstrijd de negentiende plek in de Premier League, met een achterstand van vijf punten op de veilige zeventiende plek, bezet door Swansea City. Wesley Hoedt stond aan de aftrap bij the Saints.

Hoedt zag zijn ploeg na 25 minuten spelen op voorsprong komen. Op aangeven van Mario Lemina maakte Dušan Tadić de 1-0. Op slag van rust kwamen de gasten, die ook nog niet verzekerd zijn van handhaving, langszij: bij de tweede paal tikte Joshua King de 1-1 binnen.

Negen minuten na rust werd Tadić wederom de gevierde man voor de thuisploeg. De voormalig vleugelspeler van FC Groningen en FC Twente schoot vanaf de rand van het strafschopgebied met een gekruld schot raak: 2-1. De twee doelpunten van de Serviër bleken voldoende voor de zege van Southampton, dat nu de achttiende plek bezet. Bournemouth staat twaalfde.

Uitslagen Premier League zaterdag
Liverpool - Stoke City 0-0
Burnley - Brighton & Hove Albion 0-0
Crystal Palace - Leicester 5-0
Huddersfield Town - Everton 0-2
Newcastle United - West Bromwich Albion 0-1
Southampton - Bournemouth 2-1
Swansea City - Chelsea 0-1

Antonis maakt eigen goal in slotminuut goed met winnende goal in verlenging

In de Australische voetbalcompetitie, de A-League, is men inmiddels aanbeland in de slotfase van de play-offs. De Newcastle Jets wonnen in de eerste halve finale al van Melbourne City, zaterdag speelden Sydney FC en Melbourne Victory tegen elkaar en dat kende een opmerkelijk verloop.

Bij Sydney stond Jordy Buijs in de basis, Leroy George speelde bij Melbourne zoals gewoonlijk weer vanaf het begin mee. De eerste goal werd door Stefan Nigro (Melbourne) in eigen doel gewerkt, na een wat mislukte actie van teamgenoot Terry Antonis, die enkele maanden geleden na een mislukt avontuurtje bij VVV-Venlo weer uit Nederland vertrok.

Kosta Barbarouses scoorde namens Melbourne de gelijkmaker en James Troisi tekende kort na rust voor de 1-2 voorsprong. Melbourne leek het zo te gaan winnen, maar Antonis besloot in de 95e minuut anders: hij werkte de bal in eigen doel en bezorgde de gelijkmaker zo bij Sydney, waar hij voor zijn korte Europese avontuur overigens enkele seizoenen gespeeld had.

Antonis was zo de schlemiel van de wedstrijd en er moest verlenging gespeeld worden. Daarin maakte hij zijn fout echter meer dan goed: na een prima aanval was het uitgerekend Antonis zelf die Melbourne naar 2-3 en uiteindelijk de winst schoot. Op 5 mei wordt de finale gespeeld.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Ouders vinden zoontje dood bij kennis

Ouders die in Duitsland hun zevenjarige zoontje ophaalden bij een kennis, deden zaterdag een gruwelijke vondst. Zij troffen het jongetje levenloos aan in de woning van de 69-jarige vrouw.

Politie en justitie gaan uit van een misdaad. De vrouw is verdwenen en de politie zoekt haar.

Het incident was in Künzelsau bij de stad Heilbronn in de deelstaat Baden-Württemberg. De politie zette onder andere een helikopter in bij de zoektocht naar de vrouw.

Ouders vinden dode zoontje bij kennis
Ouders vinden dode zoontje bij kennis (Foto: ANP)

Crisis binnen Nobelcomité groeit

De crisis binnen het comité dat elk jaar de Nobelprijs voor Literatuur toekent groeit. Opnieuw is een lid van de zogeheten Zweedse Academie opgestapt vanwege een schandaal rond de echtgenoot van een van de leden. In Zweedse media wordt inmiddels gespeculeerd dat de prijs dit jaar weleens niet uitgereikt zou kunnen worden.

De Academie maakte zaterdag bekend dat Sara Stridsberg zich heeft afgemeld als lid. Ze is het zesde lid van de achttien dat opstapt hoewel de leden eigenlijk voor het leven lid zijn.

Aanleiding is affaire rond de echtgenoot van collegalid Katarina Frostenson die achttien vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt. Frostenson wordt er daarnaast van beschuldigd dat ze zeven keer de naam van de potentiële winnaar zou hebben gelekt en dat ze geld van de Academie zou hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde en waar zij mede-eigenaar van is.

Crisis binnen Nobelcomité groeit
Crisis binnen Nobelcomité groeit (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 17

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Floris_Stempel met het volgende onderschrift: "Drie-nuhuuuuullll"

De opgave van deze week:

We troffen AZ-speler Jonas Svensson en Feyenoord-speler Ridgeciano Haps op een hele bijzondere manier aan tijdens de finale van de KNVB Beker, wat is hier gaande? (Pro Shots / Stanley Gontha)
We troffen AZ-speler Jonas Svensson en Feyenoord-speler Ridgeciano Haps op een hele bijzondere manier aan tijdens de finale van de KNVB Beker, wat is hier gaande? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Roglic blijft aan de leiding in Romandië, Fuglsang wint koninginnenrit

Jakob Fuglsang heeft de koninginnenrit in de Ronde van Romandië gewonnen. De Deen van Astana reed in de afdaling weg uit de groepje van vijf renners, met daarbij Primoz Roglic en Egan Bernal. Op de slotklim probeerde Bernal het een aantal maal, maar de Sloveen van LottoNL-Jumbo had overal een antwoord op. Met nog een rit te gaan heeft Roglic een voorsprong van acht seconden.

Met maar liefst vijf beklimmingen op het menu, waarvan drie van de eerste categorie en twee van de categorie, moesten de renners aan de bak. Vanuit de start waren er meerdere aanvallen, maar LottoNl-Jumbo liet op de klim van de eerste categorie niemand wegrijden, mede dankzij Steven Kruijswijk. In de afdaling na twintig kilometer kwam er wel een kopgroep tot stand. Thomas de Gendt (Lotto Soudal), net zoals in de tweede etappe in de aanval, kreeg Hugh Carthy (EF Education First-Drapac), Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Herman Pernsteiner (Bahrain Merida) en Andrey Amador (Movistar) met zich mee.

De kopgroep kreeg nooit echt de ruimte van het peloton. Hun maximale voorsprong was twee minuten dertig seconden. LottoNL-Jumbo hield alles onder controle. Met nog twee beklimmingen te gaan nam Sky het tempo over van de Nederlandse ploeg. Het verschil was teruggebracht onder de twee minuten.

Op de voorlaatste klim, op zestig kilometer van de streep gingen Emanuel Buchmann, Ion Izagire en Daniel Felipe Martinez in de aanval. Het drietal kreeg een vijftig seconden van het peloton en sloten aan de voet van de slotklim aan bij de koplopers.

In het peloton was het nog steeds Sky die het tempo steeds wat hoger ging leggen, waarna het op zes kilometer van de top de beurt was aan Bernal. De pas 21-jarige Colombiaan probeerde het meerdere malen, maar steeds had Roglic een antwoord op de demarrages. De twee reden snel naar de koplopers toe, maar Bernal liet het ook steeds weer stilvallen met Roglic in zijn wiel.

Fuglsang en Rui Costa profiteerden daar dankbaar van en reden weg uit de groep van de favorieten. Ze hadden al snel twintig seconden te pakken, maar bij een nieuwe versnelling van Bernal was de voorsprong weer verdwenen. Bernal en Roglic hadden op de top tien seconden te pakken, maar doordat er geen samenwerking was konden Rui Costa en Fuglsang weer aansluiten. Ook Porte was ondertussen aangesloten.

In de afdaling bleven Roglic, Bernal en Porte naar elkaar kijken en daar maakte Fuglsang dankbaar gebruik van. Op dertien kilometer van de streep demarreerde de Deen en niet reageerde op hem, ook niet Rui Costa die zich liet verrassen. Fuglsang had al snel een halve minuut te pakken en zijn zege kwam ook nooit meer in gevaar. De sprint om de tweede plaats won Roglic nog voor Bernal, waardoor de Sloveen twee seconden uitliep in het klassement.

Kruijswijk kwam in een grote groep op meer dan twee minuten binnen en verloor twee plaatsen in het algemeen klassement. De Nederlander staat nu zesde in het klassement op tweeënhalve minuut van zijn ploeggenoot.

SSB Vegito ook naar Dragon Ball FighterZ

Na de aankondiging van Fused Zamasu kon een andere aankondiging niet uitblijven. SSB Vegito, dat wil zeggen Super Saiyan Blue Vegito, komt ook naar Dragon Ball FighterZ. Wanneer hij beschikbaar komt is nog niet duidelijk, maar de verwachting is dat hij samen met Fused Zamasu beschikbaar komt.

Vegito is uiteraard de fusie tussen Goku en Vegeta. Ze gebruiken de Super Saiyan Blue-vorm uit Dragon Ball Super, waarin hij het opnam tegen Fused Zamasu.

Kanye West rapt over homie Trump in nieuwe muziek

Kanye West heeft een nieuwe track uitgebracht waarin hij zich uitlaat over Donald Trump en Barack Obama. Het politiek beladen nummer, dat West maakte met TI, werd vrijdagnacht voor het eerst gedraaid op de Amerikaanse radiozender Power 106 FM.

"Ik weet dat Obama de hemel ingeprezen is", rapt West in het nummer Ye VS. The People. "Maar sinds Trump heeft gewonnen is voor mij bewezen dat ik president zou kunnen worden." Hij verwijst verder onder meer naar de slogan Make Amerikca Great Again. "Het dragen van de pet laat zien dat we allemaal gelijk zijn", verdedigt hij de kritiek die hij deze week kreeg nadat hij een foto van zo'n petje postte op Twitter.

In een serie berichten uitte Kanye veel lof voor de Amerikaanse president en noemde hem zijn vriend. "Je hoeft het niet met Trump eens te zijn maar jullie kunnen niet voorkomen dat ik niet van hem houd. Wij hebben allebei drakenenergie. Hij is mijn broer", schreef Kanye woensdag. Ook postte hij een foto van zijn gesigneerde Make America Great Again-petje. Niemand minder dan Trump zelf reageerde later op de eerste tweet van Kanye. Hij citeerde het bericht en bedankte de rapper. "Very cool", schreef de president erbij. Fans konden openlijke 'liefdesverklaring' minder waarderen. Ze uitten massaal kritiek op zijn tweets.

Ook John Legend liet van zich horen. De muzikant heeft geprobeerd Kanye over te halen zijn standpunt over Trump te heroverwegen. Maar de man van Kim Kardashian moest daar niets van weten en gooide het privégesprek donderdag op Twitter.

Kanye West rapt over Trump in nieuwe muziek
Kanye West rapt over Trump in nieuwe muziek (Foto: BuzzE)

Chaotische slotronde ePrix Parijs, Vergne wint voor eigen publiek

Jean-Eric Vergne heeft de ePrix van Parijs gewonnen. De Fransman pakte zo in zijn achtertuin alweer zijn derde overwinning van het seizoen en verstevigde zijn leidende positie in het kampioenschap.

Vergne pakte vanaf poleposition de leiding bij de start, gevolgd door Sam Bird, André Lotterer, Mario Engel en Lucas di Grassi. Sebastien Buemi volgde, Antonio Felix de Costa aanvankelijk ook, maar de Portugees schoot al snel rechtdoor en viel terug naar de zeventiende plek.

Bird hield de druk er goed op bij leider Vergne en na een derde van de race zat de Engelsman nog altijd onder de achtervleugel van de thuisfavoriet, terwijl Lotterer op zijn beurt weer in de nek van Bird aan het hijgen was.

Na 24 ronden, kort voor het wisselen van de auto's, probeerde Bird met een forse uitremactie de leiding te pakken, maar dat lukte niet en dus doken Vergne, Bird en Lotterer in die volgorde de pitstraat in voor een verse auto. 

De posities voorin bleven gelijk, maar de verschillen werden flink wat groter en vooral Lotterer verloor behoorlijk wat tijd. Di Grassi en Buemi kwamen wat later naar binnen en begonnen dus met een kleine tien procentpunt meer aan energie aan het tweede deel van de race.

Met dertien ronden te rijden opende Lotterer de aanval op Bird en dat ging met volle agressie: de Duitser gooide zijn auto ernaast, liep wat schade op aan het bodywork, maar pakte plek twee wel. Di Grassi kon zo aansluiten bij Bird en de Braziliaan ging er nog in dezelfde ronde ook voorbij.

Vijf ronden voor de finish was duidelijk dat Bird het tempo niet meer kon volgen, terwijl Daniel Abt met een strakke inhaalactie de zesde plek van Buemi pakte. Di Grassi kwam met drie procentpunt energie meer in de buurt van Lotterer en diens teamgenoot Vergne was ook nog niet zeker van de winst.

In de slotronde ging het fout voor Lotterer: de batterij in de auto van de Duitser was leeg en Di Grassi passeerde makkelijk. Daarna was het de beurt aan Bird en de Brit deed dat ietwat opvallend. Hij knalde vol achterop de auto van Lotterer, maar kwam - met drie intacte wielen - wel als derde over de streep.

Vandalen vernielen vijf auto's in Terneuzen

Vandalen hebben vrijdagavond aan de Stuvesande in Terneuzen een vijftal geparkeerde auto’s vernield. Omstreeks 23.23 uur werd de meldkamer geïnformeerd over jongeren die auto’s aan het vernielen waren. Ondanks dat de agenten snel ter plaatse waren, werden er geen verdachten meer aangetroffen.

Volgens een getuige zou het gaan om drie dronken en luidruchtige jongens. Deze zouden via het fietspad langs de Scheldeboulevard richting de stad zijn gelopen. Van alle auto’s zijn de achterruitenwissers vernield. De eigenaren van de voertuigen zullen aangifte doen van vernieling. Mensen die weten om welke jongeren het gaat of die mogelijk iets gezien hebben wordt verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem  op het nummer 0800-7000. 

Alcomobiliste legt eigen crash vast met dashcam

We kennen allemaal de drankrijdersberichten met de titels zoals "Drankrijder knalt tegen boom" of "Dronkelap neemt benenwagen na eenzijdig ongeval" wel en vrijwel dagelijks passeren nieuwe gevallen de revue.

Ook dit bericht betreft eenzelfde geval waarbij een dronken lor haar auto total loss rijdt op een andere auto. Er is echter één verschil, dit beschonken exemplaar heeft haar dronkevrouwsrit van begin tot eind op video vastgelegd.

De door de politie vrijgegeven video start op de A259 Marsh Road in Engeland en eindigt in Bexhill waar de bestuurster haar wagen in een geparkeerde auto boort. De vrijgegeven video bevat de 'hoogtepunten', de duur van de rit zelf is ongeveer 20 minuten.

Nathan Langley van de Polegate Roads Policing Unit zegt: "De gevaren van het rijden met drank zijn goed gedocumenteerd. Het beïnvloedt de reactietijd, concentratie en besluitvaardigheid als het aankomt op andere weggebruikers en verkeerssituaties. Toch vinden veel mensen het lastig om dit te visualiseren."

Door het vrijgeven van deze beelden kunnen wij inzicht geven over hoe het eruit ziet wanneer iemand onder invloed van alcohol zich in het verkeer begeeft.

Het enge is dat het niet eens een bijzonder ongebruikelijk voorbeeld is van rijden onder invloed want de bestuurster laat typische gedragingen zien die je in deze situatie verwacht.

De politie werd op 4 april omstreeks 17.24 getipt dat er een witte Vauxhall (Opel) Corsa herhaaldelijk over de doorgetrokken streep slingerde. Kort daarna kwam er een nieuwe melding dat diezelfde auto al slingerend was gezien vlak voordat deze zich in een geparkeerde Audi A4 boorde. Na de crash zette de bestuurster haar auto in de achteruit en ging er vervolgens vandoor om vervolgens iets verder, op Turkey Road, weer tot stilstand te komen.

Agenten ter plaatse troffen de bestuurster ongedeerd in haar auto aan en lieten haar blazen. De blaastest wees uit dat zij drie keer meer had gedronken dan toegestaan waarna de bestuurster werd aangehouden. Zij werd beschuldigd voor het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van het ongeval.

De rechter achtte de beschuldiging bewezen en veroordeelde haar tot een taakstraf van 150 uur, een rijverbod van 24 maanden en daarnaast moet ze een boete van in totaal 170 pond (€198,-) betalen.

F1: Poleposition Vettel, Verstappen vijfde

Sebastian Vettel heeft de 53e poleposition uit zijn Formule 1-loopbaan gegrepen. In Azerbeidzjan snelde de Duitser met de Ferrari naar een tijd van 1.41,498 waarmee hij iets sneller was dan de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, Max Verstappen kwam tot de vijfde tijd.

Het circuit in de straten van hoofdstad Baku kent een erg lang recht stuk, waardoor coureurs die een slipstream krijgen veel tijd kunnen winnen. Toch werd hier weinig gebruik van gemaakt. In Q1 was dit ook niet nodig voor de meeste coureurs, want Romain Grosjean stond bijvoorbeeld al snel stil met de Haas vanwege versnellingsbakproblemen. De Toro Rosso's schakelden elkaar uit. Brendon Hartley had een lekke rechter voorband en reed hiermee op de racelijn. De Nieuw-Zeelander wilde aan de kant gaan, maar daar reed teamgenoot Pierre Gasly die nog net uit kon wijken. Derhalve lagen beide rijders door tijdgebrek al snel uit. Ook Marcus Ericsson en Stoffel Vandoorne konden snel douchen.

In Q2 moest Kimi Räikkönen vol aan de bak. De Fin had in zijn eerste run met de superzachte banden veel problemen en nadat hij zich verremd had moest hij een tweede keer naar buiten. Räikkönen kwam op ultrazacht de baan op en wist zich zo uiteindelijk toch te kwalificeren voor Q3. De rijders om hem heen starten morgen echter op superzacht. Opvallend was het goede rijden van Lance Stroll die met de Williams maar een tiende langzamer was dan Daniel Ricciardo met de Red Bull. Ook Sergey Sirotkin, Fernando Alonso, Charles Leclerc en Kevin Magnussen waren klaar.

Verstappen opende Q3 met de snelste tijd, maar Bottas, Hamilton en met name Vettel bleken sneller te zijn. In de tweede run snoepte Ricciardo plek vier nog af van Verstappen, maar de Nederlander bleef wel voor Räikkönen. De Fin was in de laatste run supersnel onderweg, maar bij het opkomen van het lange rechte stuk verloor hij even de controle over de Ferrari en gooide hij hiermee poleposition weg. Achter dit zestal reden Esteban Ocon, Sergio Perez, Nico Hülkenberg en Carlos Sainz de zevende tot en met tiende tijden.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:42.762 1:43.015 1:41.498 19
2 L. Hamilton Mercedes 1:42.693 1:42.676 1:41.677 21
3 V. Bottas Mercedes 1:43.355 1:42.679 1:41.837 21
4 D. Ricciardo Red Bull 1:42.857 1:43.482 1:41.911 20
5 M. Verstappen Red Bull 1:42.642 1:42.901 1:41.994 19
6 K. Räikkönen Ferrari 1:42.538 1:42.510 1:42.490 20
7 E. Ocon Force India 1:43.021 1:42.967 1:42.523 20
8 S. Pérez Force India 1:43.992 1:43.366 1:42.547 20
9 N. Hulkenberg Renault 1:43.746 1:43.232 1:43.066 20
10 C. Sainz Jr. Renault 1:43.426 1:43.464 1:43.351 20
11 L. Stroll Williams 1:44.359 1:43.585   16
12 S. Sirotkin Williams 1:44.261 1:43.886   17
13 F. Alonso McLaren 1:44.010 1:44.019   16
14 C. Leclerc Sauber 1:43.752 1:44.074   17
15 K. Magnussen Haas 1:43.674 1:44.759   14
16 S. Vandoorne McLaren 1:44.489     8
17 P. Gasly Toro Rosso 1:44.496     9
18 M. Ericsson Sauber 1:45.541     10
19 B. Hartley Toro Rosso 1:57.354     5
20 R. Grosjean Haas geen tijd     2

Vrouw mishandelt vrouw en rijdt haar aan

Tijdens Koningsnacht is op de Nieuwe Vlissingseweg in Vlissingen een jonge vrouw op de fiets aangereden door een auto. De bestuurster is doorgereden zonder zich te bekommeren om het slachtoffer. 

Kort voor de aanrijding vond in de Scheldestraat een confrontatie plaats tussen het slachtoffer en de bestuurster van het voertuig. De bestuurster reed het lopende slachtoffer tegemoet, stapte uit haar auto en mishandelt de jonge vrouw. Deze kwam ten val en terwijl zij op de grond lag kreeg zij nog diverse schoppen tegen haar hoofd. Daarna stapte haar belaagster weer in de auto en reed weg.

Het slachtoffer stond na de mishandeling op en liep naar haar fiets die in de wijk geparkeerd stond. Toen zij op de Nieuwe Vlissingseweg reed, werd zij van achteren aangereden door haar belaagster. Door de klap viel zij op de grond. De bestuurster reed na de aanrijding door. Voorbijgangers hielpen de jonge vrouw en brachten haar met hun eigen auto naar huis. Daar belde het slachtoffer de politie en een ambulance. Deze heeft haar voor behandeling van haar verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 

De politie is op zoek naar getuigen van de mishandeling in de Scheldestraat en/of de aanrijding op de Nieuwe Vlissingseweg. Ook is de politie op zoek naar de fiets van het slachtoffer, een blauwe Batavus damesfiets, die ze met een dubbelgevouwen achterwiel heeft achtergelaten na de aanrijding. Getuigen kunnen zich melden via de gebruikelijke wegen: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

CU mag van partij niet met PVV in zee

De ChristenUnie heeft de lokale afdeling in Den Helder te verstaan gegeven dat die niet met de PVV een college kan vormen. Partijvoorzitter Piet Adema rekent erop dat de Helderse CU de coalitieonderhandelingen met de partij van Geert Wilders afbreekt.

Adema is "onaangenaam verrast" door het nieuws dat de lokale ChristenUnie en PVV en vier andere partijen het al bijna eens zouden zijn over een coalitieakkoord. Hij noemt dat "hoogst onverstandig" en hij heeft vragen over de manier waarop de onderhandelingen tot stand zijn gekomen. De voorzitter gaat "ervan uit dat de zorgen die er zijn over de beoogde samenwerking serieus worden genomen en tot een nieuw, verstandig besluit leiden".

De CU-voorzitter wijst erop dat zijn partij en de PVV aan het Binnenhof juist vaak tegenover elkaar staan. De plaatselijke afdeling vond echter dat de Helderse PVV zich gematigder opstelt en daarom met die PVV'ers wel te praten valt.

De fractievoorzitter van de Helderse CU, Tjitske Biersteker, zegt desgevraagd geen commentaar te hebben. Zij is naar eigen zeggen niet benaderd door Adema over deze kwestie. Bestuurssecretaris Piet Bras zegt dat de kwestie vrijdagavond in het bestuur is besproken en dat is besloten een mogelijke coalitie met de PVV voor te leggen aan de leden, komende donderdag. Hij heeft contact gehad met Adema over de zaak, maar zegt zijn standpunt mee te nemen als "één van de reacties" die er over deze zaak worden gegeven.

"Het conceptakkoord lijkt er goed uit te zien", zegt hij "maar de PVV erbij lijkt wel een struikelblok". Hij kan het zich voorstellen dat de landelijke partijtop zich nu bemoeit met deze kwestie, maar "we moeten ons wel realiseren wat samenwerking met de PVV met de beeldvorming doet", stelt hij. Maar in principe beslist de lokale afdeling zelf wat ze doet, aldus Bras.

Helderse CU mag van partij niet met PVV in zee
Helderse CU mag van partij niet met PVV in zee (Foto: ANP)

Kerncentrale Doel stilgelegd wegens lekkage

De Belgische kerncentrale Doel 1 is deze week stilgelegd wegens een lek in het nucleaire gedeelte. De reactor werd maandag onverwachts uitgeschakeld. Dat was nodig voor onderhoudswerkzaamheden ter hoogte van het koelwater, was toen nog de verklaring. Nu heeft exploitant Engie Electrabel bevestigd aan TV Oost dat het om een lekkage ging.

De reparatie verloopt moeizaam omdat de radioactieve straling ter plekke groot is. De kerncentrale, die in 1975 in gebruik werd genomen, zou er van 29 mei tot 1 oktober uit gaan voor onderhoud. Dat is door de omstandigheden nu vervroegd. De streefdatum voor afronding blijft 1 oktober.

Kerncentrale Doel stilgelegd wegens lek
Kerncentrale Doel stilgelegd wegens lek (Foto: ANP)

Bron: VTM nieuws

Terugroepactie Coop wegens mogelijk besmet gehakt

Coop Supermarkten haalt mager rundergehakt terug uit de winkels. In het gehakt zit mogelijk de STEC-bacterie, een variant van de 'poepbacterie' E.coli die een gifstof produceert. Mensen kunnen daar maag- en darmklachten van krijgen, waaronder (bloederige) diarree.

Het gaat om Coop mager rundergehakt 300 gram met streepjescode 8713526800307, THT 29-04 / 30-04 / 01-05 en tc code eindigend op: L2302284 en Coop mager rundergehakt 500 gram met streepjescode 8713526800376, THT 29-04 / 30-04 / 01-05 en tc code eindigend op: L2302284.

De winkel vraagt consumenten het vlees terug te brengen naar de winkel. Mensen krijgen dan het aankoopbedrag terug.

Mogelijk ziekmakende bacterie in gehakt Coop
Mogelijk ziekmakende bacterie in gehakt Coop (Foto: ANP)

Hardleerse Russische snelwandelcoach duikt wéér op

Hij is inmiddels zo'n beetje de kakkerlak van de sportwereld: de Russische snelwandelcoach Viktor Chegin. Nadat tientallen van zijn sporters, goed voor een hele berg aan wereldtitels en olympische medailles, aan de doping bleken te zitten werd de man voor het leven geschorst, maar er is maar niet vanaf te komen.

Zo dook Chegin kort na zijn schorsing al op in een geblindeerd busje in Sochi, waar hij toevallig op (snel)wandeltempo naast een groep atleten uit de nationale selectie reed. Ook bleven er keer op keer verhalen komen over coaches die weliswaar geen Viktor Chegin heetten, maar naar verluidt wel in directe verbinding met hem stonden, waardoor de beruchte dopingcoach alsnog de touwtjes in handen had.

Dit keer is de onverbeterlijke Chegin opgedoken in Kirgizië of all places. Het Russisch antidopingagentschap RUSADA heeft laten weten dat een RUSADA-onderzoeksteam, inclusief twee dopingcontroleurs, naar Karakol gestuurd zijn, de vierde stad van het land. In het stadion van die stad zou de Russische ploeg aan het trainen zijn, onder leiding van niemand minder dan Viktor Chegin. 

RUSADA heeft laten weten gelijk een verzoek te hebben gestuurd aan de Russische atletiekbond, waar om uitleg gevraagd wordt. Ook is het Russische sportministerie op de hoogte gesteld van de situatie.

De Vries gooit F2-podium weg met alles-of-niks-actie, Albon wint

Alexander Albon heeft de hoofdrace van de Formule 2 in Baku gewonnen. De DAMS-coureur uit Thailand pakte zijn eerste overwinning in de klasse onder de Formule 1, hoewel het lange tijd leek dat George Russell de race zou winnen.

Bij de start van de opwarmronde ging het al fout voor Lando Norris: de Europees Formule 3-kampioen zou als tweede starten, maar hij bleef staan en moest vanuit de pitstraat vertrekken. Nyck de Vries schoof zo van de negende plek op naar de achtste plek en al na een paar bochten lag de Nederlander heel knap vierde.

Die vierde plek werd niet veel later zelfs nog wat verbeterd en wel dankzij Luca Ghiotto. De Italiaan ging te hard over de curbstones en spinde de muur in: safety car. Albon en Russell vochten een fraai duel uit om de eerste plek, terwijl De Vries op de kans wachtte om misschien nog een positie te pakken.

Dat lukte voor de Nederlander bij de pitstops, waar Albon flink wat tijd verloor en achter De Vries terecht kwam. Nadat de verrassend goed rijdende Israëliër Roy Nissany zijn auto vanaf plek vijf in de muur deponeerde moest de safety car de baan weer op komen en dus was het na enkele ronden ook weer tijd voor een herstart.

Daar ging het fout voor De Vries: met een alles-of-niks-poging probeerde hij Russell's eerste plek te pakken, maar hij verkeek zich volledig op het rempunt en schoot rechtdoor. De Vries vergooide zo niet alleen zijn eigen race, maar ook die van Russell en dat leverde Albon dan de eerste plek en uiteindelijk de winst op, voor de vanuit de pitstraat vertrokken Jack Aitken en de Italiaan Antonio Fuoco. De Vries finishte de race niet.

Omstanders assisteren bij aanhouding dronken bestuurder

De politie heeft vrijdag een 36-jarige Beverwijker aangehouden die zich hevig verzette tegen zijn aanhouding. Vrijdagochtend rond 11:40 uur zag een motorrijder van politie een scooterbestuurder slingerend over de Plantage rijden. De motorrijder gaf de bestuurder een stopteken en sprak hem aan.

De scooterrijder, een 36-jarige Beverwijker, bleek onder invloed en was niet van plan om te stoppen. Hij probeerde er tevergeefs vandoor te gaan, waarbij hij op de Baanstraat met zijn scooter tegen 2 geparkeerd staande auto’s aan reed.

De politiemotorrijder wist de man aan te houden op de Baanstraat en de Beverwijker verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Zowel de politieman als de Beverwijker raakte hierbij lichtgewond. De motorrijder werd bij de aanhouding geholpen door omstanders die zagen dat de man zich hevig verzette.

De Beverwijker bleek ernstig onder invloed te verkeren en werd geboeid meegenomen naar het politiebureau in Beverwijk. Omdat de man recalcitrant bleef en onder invloed verkeerde van de nodige middelen, werd besloten hem over te brengen naar het cellencomplex van het hoofdbureau in Haarlem, waar hij werd ingesloten.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Ook zal aangifte worden gedaan tegen hem in verband met het geweld tegen de politieman.

Luiten zakt weg op het China Open

Joost Luiten is na de derde dag bij de China Open gezakt naar de gedeelde 25ste plaats. De Nederlander begon de dag in Peking nog als vijftiende, maar na een ronde van 70 slagen, twee onder het baangemiddelde zakte hij tien plaatsen.

Luiten begon goed aan zijn derde ronde. De 32-jarige golfer maakte op de eerste negen holes drie birdies. Hij stond even op een gedeelde derde plaats, één slag achter op de leiders. Op de tiende hole moest hij een slag inleveren. Op hole elf sloeg Luiten een bal in het water en moest een double bogey toestaan op zijn scorekaart. Op de laatste hole van de dag maakte hij nog wel een birdie, waardoor hij uitkwam op -2 voor de dag. Na 54 holes staat hij op zeven slagen onder het baangemiddelde.

De Spanjaard Adrian Otaegui gaat samen met Matt Wallace uit Engeland aan de leiding. De beide golfers gaan aan de leiding met twaalf onder par.

Luiten zakt weg op het China Open (Pro Shots / Action Images)
Luiten zakt weg op het China Open (Pro Shots / Action Images)

Verstappen 4e, Vettel bovenaan in laatste training Baku

Sebastian Vettel heeft de vrije trainingen voor de Grand Prix van Azerbeidzjan afgesloten met de snelste tijd in de derde en laatste training. De sessie had in het begin wat last van lichte regen, maar de weergoden waren terughoudend en hielden de boel verder droog.

Het voornaamste moment van de training kwam op naam van Sergey Sirotkin en dan kun je wel raden dat het niet om de snelste tijd ging: de Rus parkeerde zijn Williams met flink wat kracht tegen de muur, waardoor zijn monteurs voor de kwalificatie (15.00 NL tijd) nog flink aan de bak mogen.

Met 1:43,091 sloot Vettel de training met zijn Ferrari als snelste af, voor Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen. Max Verstappen bleef met zijn Red Bull keurig binnen een halve seconde van Vettel en werd vierde. Teamgenoot Daniel Ricciardo kwam niet verder dan de twaalfde plek en een potentieel sneller rondje in de slotfase, na de crash van Sirotkin, werd vanwege de drukte op de baan geen succes.

Verstappen 4e, Vettel bovenaan in laatste training Baku (Pro Shots / Action Images)
Verstappen 4e, Vettel bovenaan in laatste training Baku (Pro Shots / Action Images)

2 gewonden bij overval op kapsalon

De politie is een onderzoek opgestart naar een gewapende overval op een kapsalon in Venlo. Deze vond zaterdagochtend 28 april rond 10.50 uur plaats op de Koninginnesingel.

Rond 10:50 uur drongen twee mannen de kapsalon aan de Koninginnesingel binnen. Na de overval vluchten beide verdachten weg. De eventuele buit is vooralsnog onbekend. Twee slachtoffers raakten gewond en hadden medische aandacht nodig.

Dronkenlap weigert politiebureau te verlaten

Een beschonken 30-jarige man uit Oegstgeest die vrijdagochtend 27 april omstreeks 8:00 uur het politiebureau aan de Langegracht mocht verlaten, mishandelde een agente. Zij raakte daarbij gewond aan haar pink. De politie onderzoekt de zaak.

Toen de man eerder in de ochtend zijn bromfiets vanaf het station in Leiden naar huis wilde pakken, waarschuwden medewerkers van de NS hem nog dat hij moest gaan lopen. Toen 30-jarige toch zijn bromfiets pakte, belde de medewerkers met de politie.

Agenten zagen de man slingerend rijden over de openbare weg en hielden hem omstreeks 6:30 uur aan. Aan het bureau blies de man 1.025 Ugl. Dit is ruim vier maal de toegestane hoeveelheid en daarom namen collega’s direct zijn rijbewijs in. Ook legden zij hem een rijverbod op. Daarna werd hij in vrijheid gesteld, echter wilde de verdachte niet vrijwillig het bureau verlaten. Agenten vorderden hem meerdere malen om weg te gaan.

Toen hij dit niet deed, hielden agenten hem opnieuw aan. Hierbij ging de man in verzet en verwondde daarbij een collega aan haar pink. De collega deed aangifte van de mishandeling. Er is proces-verbaal opgemaakt tegen de verdachte en hij zal zich op een later tijdstip bij de rechter moeten verantwoorden.

Dronkenlap weigert politiebureau te verlaten (Foto: Stockfoto politie.nl)
Dronkenlap weigert politiebureau te verlaten (Foto: Stockfoto politie.nl)

Zatlap mishandelt agenten

Na een melding van een vervelende en agressieve klant in een café aan de Voorstraat in Katwijk, hielden agenten op zaterdag 28 april omstreeks 00:15 uur een 25-jarige Rijnsburger aan. Bij zijn aanhouding verwondde de man twee agenten. De politie onderzoekt de zaak en is nog op zoek naar getuigen.

De uitbater belde de politie dat hij een vervelende klant het café had uitgezet, maar dat deze daarna stennis bleef schoppen en tegen de cafédeur aan schopte. Om verdere problemen te voorkomen, meldde hij dit bij de politie. Agenten wilden de verdachte in de Dwarsstraat aanhouden voor het verstoren van de openbare orde.

Hierbij sloeg de dronkenlap meerdere keren op een agent in en gaf hij een andere agent een kopstoot. De twee agenten raakten hierbij licht gewond en werden in een ambulance onderzocht. Inmiddels hebben de agenten aangifte tegen de 25-jarige verdachte gedaan. Die zit nog vast voor nader onderzoek.

Zatlap mishandelt agenten (Foto: Stockfoto politie.nl)
Zatlap mishandelt agenten (Foto: Stockfoto politie.nl)

Haagse PVV wil spoeddebat over As Soennah-moskee

Naar aanleidinig van de berichtgeving over de As Soennah-moskee heeft de Haagse PVV een spoeddebat aangevraagd. Ook heeft de partij een reeks schriftelijke vragen ingediend bij de burgemeester die zij graag voor de eerstvolgende raadsvergadering beantwoord wil hebben.

Fractievoorzitter Karen Gerbrands: "Ongelooflijk. As Soennah wordt gefinancierd door dezelfde organisatie als Al-Qaeda. De gewapende jihad, de doodstraf voor afvalligen en vrouwenbesnijdenis wordt gelegitimeerd en aangemoedigd. Het openhouden van zo’n moskee is levensgevaarlijk en onverantwoord. De burgemeester moet die haathut direct sluiten en alle activiteiten verbieden ter handhaving van de openbare orde en veiligheid.”

MLB: Gregorius slaat winnende homerun, Bogaerts terug bij Red Sox

Honkballer Didi Gregorius heeft wederom van zich doen spreken. De Amsterdammer sloeg namens de New York Yankees in de tiende inning een homerun op bezoek bij de Los Angeles Angels, wat de Yankees de 3-4 zege bezorgde. 

Bij de Angels werd de score vroeg geopend door een homerun van pitcher/slagman Shohei Ohtani, maar de fans maakten zich al snel zorgen: de kersverse Japanse cultheld moest de wedstrijd met een enkelblessure verlaten. In de zevende inning bracht Nederlands international Andrelton Simmons de Angels met een triple op voorsprong, maar de Yankees kwamen terug en Gregorius maakte het in de eerste extra inning af.

Bij de Boston Red Sox keerde Xander Bogaerts na een week of twee weer terug. De Nederlander begon briljant aan het seizoen, met de ene na de andere rake klap, maar raakte geblesseerd aan zijn enkel. Na een herstelwedstrijd bij de Pawtucket Red Sox in de minor leagues was hij weer fit genoeg. Thuis tegen de Tampa Bay Rays kwam Bogaerts in vier slagbeurten tot drie honkslagen, hoewel hij niet scoorde. De Rays wonnen met 3-4.

Een van de andere Nederlandse topspelers in de MLB, de jonge Ozzie Albies, kwam namens de Atlanta Braves dit keer niet tot een homerun. Wel kon hij een honk stelen en scoorde hij één run, hoewel de Philadelphia Phillies alsnog met 7-3 wonnen.

Uitslagen MLB vrijdag
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 3-2
Baltimore Orioles - Detroit Tigers 6-0
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 7-3
Pittsburgh Pirates - St.Louis Cardinals 6-5 (2 extra innings)
Washington Nationals - Arizona Diamondbacks 4-5
Toronto Blue Jays - Texas Rangers 4-6
Boston Red Sox - Tampa Bay Rays 3-4
Cleveland Indians - Seattle Mariners 6-5
Miami Marlins - Colorado Rockies 0-1
Houston Astros - Oakland Athletics 1-8
Minnesota Twins - Cincinnati Reds 9-15
Kansas City Royals - Chicago White Sox 4-7 (2 extra innings)
Los Angeles Angels - New York Yankees 3-4 (1 extra inning)
San Diego Padres - New York Mets 1-5
San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers 6-4

Kole Calhoun maakte namens de Angels een paar lekkere catches... (Bron: YouTube)

...maar 'Sir Didi' besliste de wedstrijd met een homerun (Bron: YouTube)

NBA: Jazz schakelt OKC uit, Pacers en Cavaliers naar beslissing

De basketballers van de Utah Jazz hebben de tweede ronde van de play-offs in de NBA bereikt. In Salt Lake City werd de Oklahoma City Thunder verslagen in het zesde duel, wat de Jazz de 4-2 eindwinst opleverde in de serie.

De wedstrijd ging aanvankelijk gelijk op, maar vroeg in het derde kwart nam Utah een kleine voorsprong. Die konden ze nooit echt uitbouwen, maar OKC, waar Russell Westbrook voor 46 punten tekende, kon het gat ook niet écht dichten. De jonge Donovan Mitchell speelde heerlijk, liet 38 punten noteren - waarvan 22 in het derde kwart - en leidde de Jazz naar een 96-91 zege en dus de beslissing in de serie.

Ook de Toronto Raptors mogen zich opmaken voor nog minstens vier wedstrijden. Op bezoek bij de Washington Wizards keek de ploeg meer dan driekwart van de wedstrijd tegen een achterstand aan, maar het thuisteam gaf het in de beslissende fase volledig uit handen. De Raptors namen het over en wonnen met 92-102, wat de 4-2 eindzege betekende in de onderlinge serie wedstrijden.

De Indiana Pacers en Cleveland Cavaliers gaan zondag een zevende en beslissende wedstrijd spelen. De Cavs konden het in Indianapolis afmaken, maar LeBron James en zijn teamgenoten werden vanaf het tweede kwart duidelijk op achterstand gezet. Victor Oladipo speelde ijzersterk en met een paar fraaie dunks hielp hij de Pacers uiteindelijk aan de 121-87 winst.

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Politie bevrijdt koningsdagvierder uit dixi

Wijkagent Jorge in Groningen heeft zaterdagochtend pret gehad om een opmerkelijke melding die werd gedaan. Rond 06:30 uur werd de politie namelijk gebeld door een persoon die opgesloten zat in een dixi (mobiel toilet, red.) en er niet meer uitkon. 

De wijkagent vermoedt dat de persoon tijdens Koningsdag in slaap gevallen was op het toilet en vervolgens met dixi en al naar de opslagplaats was gebracht. Om de arme drommel te bevrijden werd gebruik gemaakt van een heftruck. 

Ajax presenteert nieuw uitshirt

Ajax heeft zaterdag het nieuwe uitshirt voor komend seizoen gepresenteerd. Het is een zwart tenue met witte en gouden accenten geworden.

"De witte streep aan de voorkant en 3 strepen opzij geven het shirt een frisse uitstraling. De rugbedrukking op het shirt is goud, waarbij de namen en nummers een witte omlijning krijgen", meldt Ajax op de officiële website. In de nek van het shirt staan drie Andreaskruizen als verwijzing naar de stad Amsterdam. Het tenue wordt aangevuld met een zwart broekje en zwarte kousen.

Ajax sluit het seizoen volgende week af met een uitwedstrijd tegen Excelsior. Het is nog niet duidelijk of de spelers dan het nieuwe uittenue dragen. Komende zondag staat voor de Amsterdammers een thuiswedstrijd tegen AZ op het programma.

Buurtbewoners achtervolgen inbrekers

Agenten hielden zaterdag 28 april omstreeks 02:00 uur drie mannen, een 26-jarige en 29-jarige uit Rotterdam en een 33-jarige man uit Naaldwijk, aan als verdachten voor een woninginbraak aan het Wegedoornpad in 's-Gravenzande. De drie zitten vast en de politie onderzoekt de inbraak.

Buurtbewoners hoorden geluiden en zagen inbrekers weglopen bij de getroffen woning. Eén van hen waarschuwde onmiddellijk de politie en gaf signalementen en vluchtrichting mee. Daarna volgden een aantal buurtbewoners de verdachten op straat. Toegesnelde agenten hielden in de omgeving twee verdachten aan.

Een ander probeerde weg te vluchten via de Aquamarijn richting het zwembad en verstopte zich in de bosjes, waar hij werd gevonden door de inzet van politiehonden. Verder vonden politieagenten in de nabije omgeving goederen die mogelijk van diefstal afkomstig waren. Deze goederen zijn in beslag genomen. Het onderzoek naar de woninginbraak is in volle gang.

Buurtbewoners achtervolgen inbrekers (Foto: Stockfoto politie.nl)
Buurtbewoners achtervolgen inbrekers (Foto: Stockfoto politie.nl)

Westra geeft cortisonengebruik toe

ieuwe Westra heeft tijdens zijn profcarrière cortisonen gebruikt, zo meldt Leeuwarder Courant. Volgens de krant valt dat te lezen in het boek Het Beest, het wielerleven van Lieuwe Westra.

De Fries kon in zijn wielercarrière de cortisonen gebruiken dankzij een medisch attest dat de ploegarts hem gaf. "Je was echt een hele knaap als je een uitslag zonder cortison kon rijden. Naar mijn idee bestond dat niet. Het medisch attest kreeg ik vaak met een geveinsde blessure, bijvoorbeeld een ontsteking in de knie. Het loonde die jaren om een blessure aan de knie te faken. Volgens het rennersboekje liep ik al jaren rond met knieproblemen. Zo kon ik op belangrijke piekmomenten in het seizoen met een kuur cortison beginnen", valt te lezen in het boek.

Volgens Westra was de ploegleiding niet op de hoogte van cortisonengebruik. "De ploegleiding wilde volgens mij in die jaren niet weten wat er speelde: dan konden ze er ook niet op worden aangesproken. Al wisten ze het vaak wel natuurlijk, maar we spraken er niet openlijk over. Wij moesten presteren en het maakte hen niet uit, zolang we maar niet gepakt werden. Wat niet weet, wat niet deert."

Volgens de oud-renner van Vacansoleil - DCM en Astana was het vooral om aandacht te doen. "Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst nemen. Ik kon daarvan genieten: aandacht na een sterk optreden. In mijn eerste profjaar werd het mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald. Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken."

Terugkijkend op zijn carrière heeft Westra geen spijt van het cortisonengebruik. "Ik vind dat ik het verhaal over de cortisoneninjecties open kan vertellen, omdat ik niet het gevoel heb dat ik echt iets fout heb gedaan. Bijna iedereen van mijn generatie werkte op deze manier naar piekmomenten toe. Hoe denk je dat de klassiekerspecialisten en ronderenners zich van elkaar probeerden te onderscheiden? Die deden het echt niet anders. En de ‘marginal gains’ van Team Sky? Zelfde laken een pak. Als er al een schuldige moet worden aangewezen, is het misschien beter om naar de artsen binnen het wielrennen te kijken. Zij faciliteren dit gedrag door te helpen met attesten. "

Westra won in zijn loopbaan onder andere etappes in Ronde van Catalonië, Critérium du Dauphiné en Parijs-Nice. In het jaar dat Westra een etappe won in Parijs-Nice werd hij ook tweede in het algemeen klassement achter de Brit Bradley Wiggins.

Politie zoekt getuigen gewapende overval

De politie is op zoek naar getuigen van een gewapende overval op een tankstation aan de Laan van Orden in Apeldoorn vrijdagvond. De dader kwam rond 20:30 uur het tankstation inlopen en bedreigde de medewerker met een vuurwapen of iets dat daar in ieder geval op leek. 

De man is er met onbekende buit vandoor gegaan, waarna de politie gealarmeerd werd. Er werd onmiddelijk een onderzoek gestart, maar de verdachte werd niet meer aangetroffen. Het gaat om een man van cira 1.80 à 1.90 lang, tussen de 25 en 35 jaar oud. Hij heeft vermoedelijk een getinte huidskleur en droeg een donkere jas. Mensen die iets (denken te) weten of de dader mogelijk kennen wordt verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt getuigen gewapende overval (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie zoekt getuigen gewapende overval (Foto: Stockfoto politie.nl)

Road Rage: Man rijdt over hoofd slachtoffer

Road Rage kan ver gaan, zoals ook deze video uit het Verenigd Koninkrijk aantoont. Wat er precies aan de hand is of wat de aanleiding is is niet bekend, maar wel is te zien hoe een auto bewust over iemand heenrijdt, waarbij hij ook over het hoofd van de man rijdt.

Het slachtoffer is per helikopter naar een ziekenhuis gebracht waar hij nog steeds in kritieke toestand ligt na diverse operaties, waaronder aan zijn hersenen. De man zou permanente hersenschade hebben opgelopen.

Na het voorval heeft de bestuurder van de Mercedes, een 43-jarige man, zich aangegeven bij de politie die hem heeft aangeklaagd wegens poging tot doodslag. Hij is op borgtocht vrijgelaten.

Brand verraadt hennepkwekerij

Bij een brand in een schuur aan de Hiddinkdijk in Heelweg (een buurtschap in Gelderland) heeft de politie vrijdagavond een hennepkwekerij ontdekt. De brand woedde bij een aggregaat in de schuur. De bewoonster van het huis waar de schuur bij hoort, is aangehouden.

In de schuur vond de politie bijna vijfhonderd hennepplanten. Die zijn vernietigd. Bij de hennepkwekerij trof de politie ook een 37-jarige man uit Roosendaal aan. Hij werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar de bewoonster en de man.

Brand verraadt hennepkwekerij (Foto: stockfoto politie.nl)
Brand verraadt hennepkwekerij (Foto: stockfoto politie.nl)

Britse peuter Alfie Evans overleden

De Britse peuter Alfie Evans is zaterdagmorgen vroeg overleden. Dat heeft de vader van het zieke jongetje via Facebook laten weten, met een "gebroken hart".

Alfie, 23 maanden oud, leed aan een zeldzame degeneratieve hersenaandoening en verkeerde al meer dan een jaar in een semi-vegetatieve toestand. Doorgaan met behandelen was volgens de artsen zinloos en daarom wilden zij de beademing stoppen.

De ouders spanden hierop een rechtszaak aan om de jongen in leven te houden. Toen ze deze verloren spanden ze een nieuwe zaak aan in een poging de jongen naar een ziekenhuis in Rome te laten brengen, waar mogelijk een nieuwe behandelmethode was. De rechter weigerde, stelde dat het niet wenselijk was en beval het ziekenhuis de levensondersteunende maatregelen te beëindigen, tegen de wens van de ouders in.

Alfie overleefde nog vijf dagen, maar overleed vanmorgen vroeg.

Britse peuter Alfie Evans overleden
Britse peuter Alfie Evans overleden (Foto: ANP)

NHL: Dodelijk effectieve Jets overrompelen Predators

De ijshockeyers van de Winnipeg Jets hebben de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de play-offs gewonnen. Op bezoek bij de Nashville Predators in de Bridgestone Arena in Nashville was de Canadese ploeg vooral dodelijk effectief.

In de eerste periode vuurden de Predators maar liefst twintig schoten af op het Jets-doel, maar Connor Hellebuyck hield alles tegen. Brandon Tanev was namens de Jets verantwoordelijk voor één van de slechts vier doelpogingen, maar die ging er wel in: 0-1.

Met twaalf schoten waren de Jets in de tweede periode wat aanvallender bezig en dat leverde goals op van Paul Stastny en Mark Scheifele, terwijl de Predators nul van hun nog eens zestien schoten om konden zetten in een goal.

In de derde periode was daar al vroeg Kevin Fiala die de thuisploeg dan eindelijk op het scorebord zette, maar de aanval bleef verder verre van effectief en in de slotseconden kon Scheifele de laatste goal in een leeg doel tikken. De uiteindelijke schotverhouding was 48-19 voor Nashville, maar de Jets wonnen met 1-4.

Predators - Jets (Bron: YouTube)

Man overreden door 300 treinen

In de London Underground is een 47-jarige man in de tunnel van de Piccadilly Line naar schatting zo'n 300 keer overreden door een trein, in een periode van minstens 14 uur. Dat kon gebeuren doordat personeel na een initiële aanrijding, waarbij de trein automatisch stopte, oordeelde dat er een vos, of misschien een hele roedel vossen, zou zijn aangereden. Hierop werd de dienst hervat.

Dat was om 11.27. Toen uiteindelijk de politie de volgende dag om 1.42 ter plaatse werd geroepen bleek het te gaan om het inmiddels tot prut vergane lichaam van een man. De man kon uiteindelijk worden geïdentificeerd aan vingerafdrukken en een nog intacte voet in een schoen.

Nader onderzoek toont de man op beveiligingsbeelden als hij de tunnel inloopt. Het voorval vond plaats op 28 december, maar is nu pas naar buiten gebracht.

Agent ontsnapt aan aanrijding door weg te springen

Afgelopen nacht kreeg de politie rond 02:00 uur een melding van een conflict op de Tivolistraat in Tilburg. Hier had een taxichauffeur ruzie met een 24-jarige man. Deze man zou zich bezighouden met illegaal taxivervoer. Hij werd door de politie gesommeerd het centrum van Tilburg te verlaten.

Tijdens het gesprek beledigde hij een van de agenten. Toen de agent verhaal ging halen, stapte de man in zijn auto en reed hard weg. Hierbij kon een aanrijding met de agent ternauwernood worden voorkomen, doordat de agent zich van het voertuig afduwde.

Enkele minuten later werd de verdachte op de Ringbaan-Noord aangehouden. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling en zit vast voor verder onderzoek.

Natuurvernieler aangehouden na worsteling

De politie heeft gisteren in Goirle met enige moeite een man aan kunnen houden die door een boswachter was betrapt op het plegen van vernielingen en diefstal in het het natuurgebied Gorp en Roovert, op een voor het publiek verboden terrein. De man probeerde aan de politie te ontsnappen door er op zijn sportfiets vandoor te gaan, waarbij hij stoptekens en zwaailicht en sirene's negeerde. 

De politie wist hem uiteindelijk in te sluiten waardoor hij ten val kwam. Opnieuw probeerde hij er vandoor te gaan, na een korte achtervolging heeft de politie zijn fiets aangetikt zodat de dader in de bosjes terecht kwam. Hierop probeerde hij er weer vandoor te gaan en viel een van de agenten aan waarop er een worsteling ontstond. Hoewel de man zich hevig verzette tegen zijn arrestatie is hij uiteindelijk gearresteerd en naar het bureau overgebracht. 

Zowel de boswachter als de agent hielden lichte verwondingen over aan de worsteling in de vorm van blauwe plekken, schrammen en pijnlijke armen. De politiie meldt dat de verdachte geen onbekende is en dat er onderzocht wordt of de man mogelijk meerdere strafbare feiten op zijn naam heeft staan. De agent heeft aangifte gedaan van mishandeling. 

Natuurvernieler aangehouden na worsteling (Foto: Poliitieteam Leijdal)
Natuurvernieler aangehouden na worsteling (Foto: Poliitieteam Leijdal)

WK Snooker: Allen eerste kwartfinalist, Carter voor tegen O'Sullivan

Mark Allen is de eerste kwartfinalist op het wereldkampioenschap snooker. In Het Crucible Theatre te Sheffield versloeg hij de Engelsman Joe Perry met 13-8.

In een zeer hoogstaande eerste sessie nam de 32-jarige Allen een 5-3 voorsprong. De tweede sessie was voor Perry, die in de eerste ronde titelverdediger Mark Selby uitschakelde. De 43-jarige snookeraar uit Wisbech noteerde breaks van 103, 120 en 59 waarmee hij de bordjes gelijk hing. Het werd 8-8. In de derde sessie kwma Perry er nauwelijks meer aan te pas. Alleen pakte vijf frames en won daarmee de partij met 13-8. In de kwartfinales neemt Allen het op tegen de winnaar tussen de Engelsman Kyron Wilson en de Welshman Jamie Jones. Wilson leidt met 5-3 na de eerste sessie.

In de wedstrijd tussen Ronnie O’Sullivan en Allister Carter staat het 9-7 voor laatstgenoemde. Carter, die in 2008 en 2012 de finale verloor van O’Sullivan, nam een 8-3 voorsprong, maar ‘The Rocket’ won vier van de laatste vijf frames met breaks van 55, 55, 79 en 105. Het duel krijgt om 15.30 zijn beslissing. 

Programma 28 april (NLtijd)

10:00 Kyren Wilson 5 v 3 Jamie Jones
10:00 Lyu Haotian 7 v 9 Barry Hawkins
15:30 John Higgins v Jack Lisowski
15:30 Ali Carter 9 v 7 Ronnie O'Sullivan
20:00 Kyren Wilson 5 v 3 Jamie Jones
20:00 Mark Williams v Robert Milkins

Geen rijbewijs, wel een vuurwapen

De politie in Tilburg stuitte vrijdagavond 27 april tijdens een verkeerscontrole op een vuurwapen. In de auto zaten een 28-jarige man uit Tilburg en een 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zij zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

De politie zag het voertuig rond 21:50 uur over de Baden Powellaan rijden. Tijdens een kentekencontrole werd duidelijk dat de auto niet verzekerd was. Hierop kreeg de bestuurder een stopteken. Tijdens de controle zag een agent in de auto een vuurwapen liggen. Hierop trokken de agenten hun vuurwapen en werd er een zogenoemde ‘uitpraatprocedure’ gestart. Beiden werden vervolgens in de handboeien geplaatst en overgebracht naar het politiebureau. Het vuurwapen en de auto zijn in beslag genomen.

De 39-jarige bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij krijgt, naast het onderzoek na de vondst van het wapen, een proces-verbaal voor zowel het onverzekerd rijden als het rijden zonder rijbewijs.

Terug in de geschiedenis in joodse huizen

Ruim 160 plekken in het land waar een deel van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zich afspeelde, zijn de komende week te bezoeken. Ze maken deel uit van het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet.

In woonkamers, klaslokalen, cafés en op zolders worden verhalen verteld over het verzet en het joodse leven tijdens de oorlog. De huidige bewoners stellen getuigen of nazaten zo in de gelegenheid terug te blikken op het toenmalige leven. Bijzondere aandacht is dit jaar voor sport tijdens de oorlog en het verzet.

Zo vertelt in Amsterdam Leo Ullman over de tijd dat hij als kleuter 796 dagen zat ondergedoken in de Van Speijkstraat. Hij komt hiervoor speciaal over uit de Verenigde Staten. In de Weverstraat in Krommenie komt documentairemaker Marcel Prins aan het woord over zijn grootvader die na een klein vergrijp besloot zich te melden bij de politie, omdat hij 'slechts' gemengd was gehuwd. Hij kwam via Westerbork in Auschwitz terecht waar hij werd vergast.

Open Joodse Huizen begon zeven jaar geleden in Amsterdam. Inmiddels hebben veel andere plaatsen zich bij het initiatief aangesloten, zoals Appingedam, Deventer, Groningen, Leiden, Maastricht, Sneek, Steenwijk, Wageningen, Winschoten en Zaanstad.

Terug in de geschiedenis in joodse huizen
Terug in de geschiedenis in joodse huizen (Foto: ANP)

Publiek welkom op reddingstations KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) houdt zaterdag weer open huis. Op Reddingbootdag gaan 45 reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij open voor het publiek.

"Op deze dag bedanken de 1300 vrijwilligers van de KNRM de donateurs die reddingswerk financieel mogelijk maken", aldus de organisatie. De KNRM ziet het tevens als uitgelezen kans om nieuwe donateurs te werven door mensen kennis te laten maken met het werk van de redders.

Belangstellenden worden onder meer vermaakt met rondleidingen, films en demonstraties. De 45 stations liggen langs de Noordzeekust, de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren en aan het IJsselmeer. De afgelopen jaren trok de open dag tussen de 20.000 en 30.000 mensen.

In de video hieronder een impressie van de Reddingbootdag in 2017 in Veere.

Publiek welkom op reddingstations KNRM
Publiek welkom op reddingstations KNRM (Foto: ANP)

Verdachten vaker gehoord via videoverbinding

Verdachten die in voorlopige hechtenis zitten, komen in toenemende mate via een videoverbinding in de penitentiaire inrichting (pi) voor de raadkamer. Tijdens het zogeheten telehoren bekijkt de raadkamer of de gedetineerde nog langer zijn proces in hechtenis moet afwachten. Meer dan duizend gedetineerden verschenen afgelopen twee jaar op deze manier voor de raadkamer.

"Telehoren is veel minder belastend voor de gedetineerden omdat ze niet meer in een busje vervoerd hoeven te worden en in een celletje bij de rechtbank moeten wachten voor een zitting van hooguit 10 minuten", zegt Manja Hamel, projectleider telehoren in de pi Zwolle.

Dit heeft als bijkomend voordeel dat gedetineerden minder snel afzien van een zitting bij de raadkamer, iets dat geen verplichting is. Telehoren vindt niet plaats bij verdachten van moord of doodslag, zedenzaken en ook niet bij minderjarigen.

Live

Rechtbanken in Nederland zijn al bekend met het horen via videoverbinding. Zo worden getuigen in het buitenland steeds vaker via videoverbinding gehoord. Die videoverbinding lijkt soms zelf beter dan een live-verhoor, want bij een dergelijke videoverbinding kan ook worden ingezoomd op de getuigen.

De Zwolse rechter Shirin Milani is tevreden over het telehoren. "Maar een gemiddelde rechter zal er de voorkeur aan geven een verdachte live en recht in de ogen aan te willen kijken. Maar dat wil niet zeggen dat de zitting van de raadkamer minder goed gaat of de uitspraak minder rechtvaardig is."

Het is de bedoeling dat rechtbanken en gevangenissen in heel het land gaan telehoren, maar op wat voor termijn dat gebeurt is nog niet bekend.

Verdachten vaker gehoord via videoverbinding
Verdachten vaker gehoord via videoverbinding (Foto: ANP)

Yakuza 3 t/m 5 mogelijk naar PS4

De Yakuza-serie is sinds Yakuza 0 weer een beetje populair in het Westen. Op de PS4 kun je op dit moment ook Yakuza 1 Kiwami, Yakuza 6 en vanaf deze zomer Yakuza 2 Kiwami (een remake van deel 2) spelen. Laatkomers en fans willen natuurlijk de hele serie op de PS4 hebben, want op dit moment zijn Yakuza 3 t/m 5 alleen speelbaar op de PS3.

Daisuke Sato, producent van de Yakuza-serie, werd in een interview met PlayStation Access hier naar gevraagd. Volgens Sato wil SEGA overwegen om de missende delen naar de PS4 te brengen als daar genoeg vraag voor is. Verder bespreekt hij in het interview hieronder waarom Yakuza Ishin niet werd vertaald en hoe de serie in het Westen werd ontvangen.

FOK! Wat een weer: koel en bewolkt

Vanochtend is er veel bewolking en valt er soms wat lichte regen. In de middag breekt ook af en toe de zon door maar kunnen er ook enkele buien tot ontwikkeling komen. De temperatuur loopt op naar 12°C in het noordwesten tot lokaal 17°C in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is overwegend matig.

In de nacht naar zondag is het droog en hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. In de opklaringen kan vrij gemakkelijk nevel ontstaan, mogelijk ook enkele mistbanken. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in opklaringen tot 10°C onder de bewolking. De wind wordt zwak en variabel.

Zondag overdag wordt de bewolking van het zuiden uit dikker en gaat het op steeds meer plaatsen regenen. In de middag wordt het in de zuidoostelijke helft van het land weer droog en breekt de zon door. In de avond kunnen er van het zuiden uit enkele stevige regen- en onweersbuien het land binnen trekken, hierbij is kans op hagel, windstoten en lokaal veel neerslag in korte tijd. De middagtemperatuur varieert van 11°C op de Wadden tot ca. 20°C in het zuidoosten van het land. De wind wordt overal noordoost en neemt toe naar matig, langs de kust naar vrij krachtig tot krachtig, later mogelijk hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Petershead bij zonsopkomst (Foto: Interpretatie)
Een prachtige zonsopkomst vanuit Petershead. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Fused Zamasu komt naar Dragon Ball FighterZ

Fused Zamasu is de volgende DLC-personage voor Dragon Ball FighterZ. Wanneer hij precies uitkomt is nog niet bekend. DLC-personages kosten vijf euro. Hiervoor werden Broly en Bardock al toegevoegd. De game kwam eerder dit jaar uit voor PS4, Xbox One en pc.

Fused Zamasu is de fusie tussen Zamasu en Black Goku, de twee antagonisten van de Future Trunks-arc in Dragon Ball Super.

Bill Cosby thuis met enkelband

Bill Cosby is vrijdag op borgtocht vrijgelaten in afwachting van zijn definitieve straf. Daarvoor moest een bedrag van 1 miljoen dollar op tafel worden gelegd, melden Amerikaanse media. Een dag eerder werd de 80-jarige Cosby schuldig bevonden aan drogeren en misbruik van een vrouw.

De komiek heeft een enkelband gekregen en verblijft thuis in zijn woonplaats Cheltenham in de staat Pennsylvania. Alleen voor medische behandeling en juridisch advies mag hij andere delen van de staat bezoeken.

Bill Cosby thuis met enkelband
Bill Cosby thuis met enkelband (Foto: BuzzE)

NS: terugtocht feestgangers Koningsdag goed op gang

De terugtocht van feestgangers is vrijdagavond vanaf de verschillende treinstations in Nederland goed op gang gekomen, zo meldt de NS. Dat verloopt vooralsnog zonder noemenswaardige problemen.

Ook in de komende uren verwacht de NS nog veel reizigers naar huis te brengen. Het spoorwegbedrijf draaide vrijdag tijdens Koningsdag op de zogenoemde speciale Oranjedienstregeling, waarbij honderden extra medewerkers werden ingezet.

De NS zegt terug te kijken op een geslaagde en mooie Koningsdag. "We doen er alles aan om morgen onze reizigers weer met een schone trein via opgeruimde stations naar hun bestemming te brengen."

NS: terugtocht feestgangers goed op gang
NS: terugtocht feestgangers goed op gang (Foto: ANP)

Koningsdag Amsterdam: druk en weinig wanklank

Het was in Amsterdam een drukke Koningsdag die evenwel rustig en zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. Dat zegt de woordvoerder van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen.

"Het was gezellig op de vrijmarkten waar altijd veel kinderen op afkomen en ook op alle muziekfeesten. Van Aartsen liep een rondje door de hoofdstad en is heel tevreden met wat hij overal aantrof." Het was voor de oud-burgemeester van Den Haag de eerste keer dat hij Koningsdag in Amsterdam doorbracht.

In de nacht van donderdag op vrijdag moest de politie er nog aan te pas komen om een aantal illegale feesten te beëindigen waar honderden bezoekers op af waren gekomen. Dat verliep zonder incidenten. De Amsterdamse politie hield tijdens Koningsnacht en Koningsdag zeker 44 mensen aan voor zaken als zakkenrollerij, wildplassen en openbare dronkenschap.

Koningsdag Amsterdam: druk en weinig wanklank
Koningsdag Amsterdam: druk en weinig wanklank (Foto: ANP)

Koningsdag: Tientallen waarschuwingen bij voedselcontrole

In 43 plaatsen in Nederland hebben inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag tijdens Koningsdag gekeken of rauwe sateetjes koud genoeg bewaard werden en alles met schone handen werd uitgedeeld.

De NVWA controleerde in het hele land, "van Almere tot Zwolle", aldus een woordvoerder. Er werd gecontroleerd op temperatuur en hygiëne. In totaal deelde de dienst 39 schriftelijke waarschuwingen uit en werd er tien keer rapport opgemaakt, iets dat kan leiden tot een boete.

De dienst maakte in twee gevallen producten onklaar, acht keer besloot de verkoper zijn handelswaar vrijwillig weg te gooien. De controles werden vooral (87 procent) gedaan bij beroepsmatige verkopers.

Dat was de tussenstand aan het begin van vrijdagavond. De inspectiedienst verwacht later op zaterdag met de definitieve cijfers te komen.

Tientallen waarschuwingen bij voedselcontrole
Tientallen waarschuwingen bij voedselcontrole (Foto: ANP)

Fitch houdt Nederland op AAA

Kredietbeoordelaar Fitch blijft overtuigd van de kredietwaardigheid van Nederland. Het ratingbureau geeft ons land opnieuw het hoogst mogelijke rapportcijfer (AAA), liet de firma vrijdag weten. De prognose houdt Fitch op stabiel.

De economische groei komt dit jaar uit op 3,1 procent, verwacht de kredietbeoordelaar. Dat is iets minder dan vorig jaar toen de groei flink versnelde. De groei zwakt volgend jaar wel af naar 2,5 procent in 2019, onder meer door een lagere banengroei en vraag uit het buitenland.

De investeringspositie van Nederland blijft sterk door een overschot op de lopende rekeningen. Dat bedroeg vorig jaar 10,2 procent, maar neemt echter af tot 9,5 procent in 2019, verwacht Fitch.

Fitch houdt Nederland op AAA
Fitch houdt Nederland op AAA (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.