FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 april 2018

Vermeende 'Golden State Killer' voor rechter

De oud-agent die ervan wordt verdacht dat hij de Golden State Killer is, verscheen vrijdag kort voor de rechter. De 72-jarige Joseph James DeAngelo maakte duidelijk dat hij de aanklachten begrijpt.

DeAngelo zat in een rolstoel en gaf weinig blijk van emotie. Hij sprak nauwelijks. De oud-agent wordt vooralsnog vervolgd voor acht moorden die zijn toegeschreven aan de Golden State Killer. Die beruchte seriemoordenaar zou verantwoordelijk zijn voor twaalf moorden en 45 verkrachtingen in de jaren zeventig en tachtig.

De politie kwam de verdachte op het spoor door DNA van de plaats delict te vergelijken met genetische profielen op websites die gebruikt worden om familiestambomen te achterhalen. Hij bleek in de jaren zeventig als politieman te hebben gewerkt in Californië. Hij verloor zijn baan in 1979 nadat hij was beschuldigd van winkeldiefstal.

Vermeende 'Golden State Killer' voor rechter
Vermeende 'Golden State Killer' voor rechter (Foto: ANP)

Universiteit trekt eredoctoraat Cosby in

De Amerikaanse Temple Universiteit heeft Bill Cosby zijn eredoctoraat ontnomen. Dat gebeurde nadat de tachtigjarige komiek schuldig was bevonden aan het drogeren en misbruiken van Andrea Constand, een voormalige medewerkster van de instelling.

Constand werkte voorheen voor het basketbalteam van de universiteit. Ze maakte zo kennis met Cosby, één van de bekendste oud-studenten van Temple. Die universiteit kende hem in 1991 een eredoctoraat toe vanwege zijn carrièreprestaties, maar trekt die nu weer in. Eerder namen ook andere grote universiteiten al op dergelijke wijze afstand van de komiek, die door tientallen vrouwen is beschuldigd van misbruik.

De voormalig Cosby Show-acteur mag zijn eredoctoraat van Boston College overigens wel houden. "Het is niet ons beleid om eredoctoraten in te trekken. Ze worden toegekend aan mensen op basis van de prestaties die ze hebben geleverd op het moment van de uitreiking'', zei een woordvoerder tegen de krant Boston Globe.

Universiteit trekt eredoctoraat Cosby in
Universiteit trekt eredoctoraat Cosby in (Foto: BuzzE)

Twee Nederlandse duo's naar halve finales EK badminton

Op het Europees kampioenschap badminton heeft Nederland nog twee ijzers in het vuur. In het Spaanse Huelva staat in het mannen- en damesdubbelspel één Nederlands duo in de halve finales.

Bij de mannen stonden Jelle Maas en Robin Tabeling in de kwartfinales tegenover Jones Ralfy Jansen en Josche Zurwonne. In de eerste game kwamen de licht favoriete Duitsers prima mee, maar in de tweede game waren Maas en Tabeling te sterk: 21-19, 21-13. Kim Astrup en Anders Rasmussen zijn in de halve finales de sterke Deense tegenstanders.

Selena Piek en Cheryl Seinen hadden het bij de dames niet zo moeilijk. Lauren Smith en Sarah Walker uit Engeland, toch als vierde geplaatst, pakten tegen het als vijfde geplaatste Nederlandse duo bij elkaar nog niet genoeg punten om één game te winnen: 21-10, 21-10. Émilie Lefel en Anne Tran uit Frankrijk wachten in de halve finales.

Debora Jille en Imke van der Aar waren volkomen kansloos tegen het Bulgaarse topduo Gabriela en Stefani Stoeva: 8-21, 6-21. Samen met Jacco Arends strandde Piek in het gemengd dubbelspel in de kwartfinales: Mark Lamsfuß en Isabel Herttrich uit Duitsland waren met 21-19, 10-21, 16-21 te sterk. 

In het mannenenkelspel haalde Nick Fransman de kwartfinales, maar daarin ging hij onderuit tegen Brice Leverdez. De Nederlander begon nog prima, maar daarna was de Fransman een maat te groot voor Fransman: 24-22, 15-21, 15-21.

Kim noemt vreemdgaan Tristan 'fucked up'

Kim Kardashian heeft voor het eerst gereageerd op de affaire die Tristan Thompson had vlak voordat zijn vriendin Khloé Kardashian beviel. In The Ellen DeGeneres Show noemt ze de hele situatie "fucked up".

"Ik weet niet eens hoe ik het moet beschrijven", zegt Kim over de kwestie met haar zus. "We zijn er voor Khloé. Ze is zo sterk en ze doet enorm haar best. Het is echt heel verdrietig."

Kim wil er verder niet al te veel woorden aan vuilmaken, zo sprak ze af met haar broer Rob. "Ik wil niet te negatief praten omdat er een kind bij betrokken is en ooit krijgt zij dit te zien. Maar het is echt verschrikkelijk."

Khloé beviel eerder deze maand van dochter True. Haar vriend, Tristan Thompson, werd een week eerder met een andere vrouw gezien. De basketballer werd gespot in New York met Lani Blair, met wie hij de hele avond en nacht op stap was. De twee keerden samen terug naar zijn hotel, waar Blair pas de volgende ochtend weer vertrok. Tristan was ondanks de relatiecrisis waarin hij en Khloé verkeren, wel bij de bevalling aanwezig.

Kim noemt vreemdgaan Tristan 'fucked up'
Kim noemt vreemdgaan Tristan 'fucked up' (Foto: BuzzE)

Trump: kosten ambassade Jeruzalem fors omlaag

President Donald Trump zegt een voorstel te hebben afgewezen om een miljard dollar (zo'n 825 miljoen euro) uit te trekken voor de bouw van een nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Hij stelt dat de Verenigde Staten minder dan een half miljoen dollar zullen uitgeven aan de diplomatieke post.

Trump zei op een persconferentie met bondskanselier Angela Merkel dat hij het voorstel bijna had ondertekend. "Ik had mijn naam al half opgeschreven toen ik het bedrag zag", vertelde hij. De president vroeg vervolgens de ambassadeur van zijn land in Israël om opheldering. De diplomaat zou hem hebben verzekerd dat de kosten fors konden worden gedrukt door een bestaand Amerikaans pand in de stad te verbouwen.

Trump gaf uiteindelijk toestemming om 300.000 tot 400.000 dollar uit te geven. "Het gaat prachtig worden en mogelijk ietwat tijdelijk", zei de president, die vorig jaar besloot de ambassade in Tel Aviv te verplaatsen naar Jeruzalem. "Dit is de manier waarop de regering werkt. Ze gingen een miljard uitgeven en we gaan nu veel minder dan een half miljoen spenderen."

Trump: kosten ambassade Jeruzalem fors omlaag
Trump: kosten ambassade Jeruzalem fors omlaag (Foto: ANP)

Arrestaties na gefilmde aanval in Birmingham

De Britse politie heeft drie tieners opgepakt nadat via sociale media beelden waren verspreid van de mishandeling van een meisje (15). De videobeelden zijn op internet ruim 330.000 keer bekeken, bericht de lokale krant Birmingham Mail.

In het filmpje is te zien hoe de daders de tiener in Birmingham schoppen, slaan en over straat slepen. "Het slachtoffer is aangevallen door een groep meisjes. Ze liep blauwe plekken en zwellingen op", meldt de politie. Die zei een jongen en twee meisjes te hebben aangehouden. De verdachten zijn tussen de veertien en zestien jaar oud.

Een lokale ondernemer is een actie begonnen om het slachtoffer een hart onder de riem te steken. Dat leverde in enkele uren tijd 218 pond (bijna 250 euro) op. Ook doneerden mensen tegoedbonnen voor gratis maaltijden en schoonheidsbehandelingen. "Het heeft ons echt geraakt. Ik had medelijden met het meisje en wilde haar weer laten glimlachen", zei de initiatiefneemster.
 

Arrestaties na gefilmde aanval in Birmingham
Arrestaties na gefilmde aanval in Birmingham (Foto: ANP)

Struve vecht deze zomer op UFC Hamburg tegen Pool

UFC-vechter Stefan Struve kan zich opmaken voor een nieuw gevecht in de octagon nadat de UFC heeft aangekondigd dat de Pool Marcin Tybura hem op 22 juli op zal wachten tijdens UFC Fight Night 134 in Hamburg, Duitsland.

Beide vechters hebben hun laatste twee gevechten verloren, dus er staat heel wat op het spel die avond. De UFC staat er om bekend dat vechters met een slechte score zonder pardon de organisatie worden uitgegooid, al moet gezegd worden dat beide mannen verloren hebben van erg sterke tegenstanders. Struve van de sterk opkomende Rus Alexander Volkov en van voormalig kampioen Andrei Arlovski, Tybura van voormalig kampioen Fabricio Werdum en van de verwoestende Derrick Lewis.


Stefan Struve (Foto: Gettyimages)

Tybura vocht tegen Werdum nadat Mark Hunt van het programma gehaald was en Tybura maakte het de oud kampioen gedurende vijf ronden enorm lastig. De jury was uiteindelijk toch unaniem in hun beslissing. Tegen de keiharde Lewis leek Tybura op winst af te stevenen, maar de Amerikaan wist het tij in de laatste ronde te keren en sloeg de Poolse zwaargewicht met nog ruim twee minuten op de klok knock-out.

Struve ging minder florissant ten onder tegen zijn laatste twee tegenstanders. Tegen Volkov zat niets mee en de berekende Rus sloeg de Nederlander voor het einde van de derde ronde naar het canvas. Struve's gevecht tegen Arlovski liet een uitgebluste en weinig gemotiveerde Struve zien, niet gebruikmakend van zijn sterke punten en afwachtend. De jury besloot dan ook unaniem dat Struve niet goed genoeg was voor het niveau van Arlovski, een teleurstellend gegeven voor de UFC-veteraan.

Met UFC Hamburg daalt de UFC inmiddels voor de zesde maal neer in Duitsland en voor de tweede maal in Duitsland's belangrijkste havenstad. Verder waren Berlijn (2x), Keulen en Oberhausen al eerder gaststeden voor het grootste MMA-spektakel ter wereld. UFC Hamburg wordt op zaterdag 22 juli gehouden in het Barclaycard Arena, thuishaven van voetbalclub HSV Hamburg.

Voorlopig programma UFC Fight Night 134:
Volkan Oezdemir vs Mauricio Rua
Nasrat Haqparast vs Marc Diakiese
Stefan Struve vs Marcin Tybura
Darko Stosic vs Jeremy Kimball
Glover Teixeira vs Ilir Latifi 


Kennismaking met de kunsten van Marcin Tybura (Bron: Youtube)

Gepeste man steekt 7 kinderen dood

Zeker zeven kinderen hebben in het noorden van China de dood gevonden omdat een man het nodig vond wraak te nemen omdat hij zelf als leerling gepest werd. De gepeste dader stak wild om zich in de stad Mizhi in de provincie Shaanxi op middelbareschoolleerlingen. 

Bij de bizarre steekpartij vonden minimaal zeven tieners de dood, tussen de 12 en 19 kinderen die op weg waren naar huis, raaken (zwaar)gewond. Deze zijn allen naar het ziekenhuis overgebracht, hun huidige situatie is niet bekend. De dader is gearresteerd en heeft bekend uit wraak gehandeld te hebben. 

Van Poppel naar Ronde van Italië, Pozzovivo kopman bij Bahrain Merida

Boy van Poppel is voor de komende Giro d'Italia geselecteerd door zijn ploeg Trek-Segafredo. De Italiaan Gianluca Brambilla is de kopman van de Amerikaanse WorldTour-ploeg.

Door het selecteren van Van Poppel komen er twaalf Nederlanders aan de start van de Ronde van Italië, één minder als vorig jaar. Bij Trek-Segafredo maken de Deen Niklas Eg en de Ier Ryan Mullen hun debuut in een grote ronde.

Trek-Segafredo: Gianluca Brambilla, Niklas Eg, Markel Irizar, Ryan Mullen, Jarlinson Pantano, Mads Pedersen en Mads Pedersen.

Bij Bahrain Merida zal vooral de kaart worden getrokken van Domenico Pozzovivo. De 35-jarige Italiaan komt alweer aan de start van zijn elfde Giro d'Italia. In 2014 behaalde hij zijn beste prestatie met een vijfde plaats in het algemeen klassement. Vorig jaar werd Pozzovivo zesde in zijn thuisronde.

Giovanni Visconti en Kanstantsin Siutsou moeten vooral voor steun zorgen in de bergetappes. Siutsou won vorige week nog het eindklassement van de Ronde van Kroatië, voor Pieter Weening. In de sprintetappes moet het bij Bahrain Merida komen van Niccolo Bonifazio.

Bahrain Merida: Manuele Boaro, Niccolo Bonifazio, Matej Mohorič, Antonio Nibali, Domen Novak, Domenico Pozzovivo, Kanstantsin Siutsou en Giovanni Visconti.

Ricciardo snelste, Verstappen derde in Baku

Daniel Ricciardo heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan de snelste tijd gereden. De Australiër van Red Bull Racing was in de straten van hoofdstad Baku met een tijd van 1.42,711 nipt sneller dan de Ferrari van Kimi Räikkönen. Vlak hierachter eindigde Max Verstappen op plek drie.

Verstappen kende een lastige eerste sessie doordat hij zijn bolide in de muur parkeerde, waardoor hij de nodige baantijd moest missen. Ook het begin van de tweede training miste de Nederlander hierdoor, maar nadat hij de baan opgekomen was bleek dit geen probleem gevormd te hebben. Wel moest hij zijn meerdere erkennen in teamgenoot Ricciardo die er in de ochtend ook al goed bij zat. Räikkönen was ook een probleemgeval in de eerste sessie, maar de Fin toonde aan de er dit weekend opnieuw rekening met hem gehouden dient te worden.

Opvallend was dat Esteban Ocon met de Force India met plek zeven er opnieuw goed bij zat, nadat het team in de eerste races van het jaar flink worstelde. De Renaults hadden het in de eerste training lastig, maar Carlos Sainz en Nico Hülkenberg herstelden zich in sessie twee. Dat gold niet voor McLaren-coureur Stoffel Vandoorne die de voorlaatste tijd neerzette, terwijl teamgenoot Fernando Alonso zesde werd. Marcus Ericsson kwam met de Sauber tot slechts negen rondjes.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:42.795 35
2 K. Räikkönen Ferrari 1:42.864 33
3 M. Verstappen Red Bull 1:42.911 27
4 V. Bottas Mercedes 1:43.570 25
5 L. Hamilton Mercedes 1:43.603 31
6 F. Alonso McLaren 1:43.700 34
7 E. Ocon Force India 1:43.814 30
8 C. Sainz Jr. Renault 1:43.834 36
9 K. Magnussen Haas 1:43.977 29
10 N. Hulkenberg Renault 1:44.091 33
11 S. Vettel Ferrari 1:44.127 38
12 S. Pérez Force India 1:44.142 31
13 R. Grosjean Haas 1:44.425 27
14 L. Stroll Williams 1:44.459 31
15 P. Gasly Toro Rosso 1:44.712 39
16 C. Leclerc Sauber 1:44.940 30
17 S. Sirotkin Williams 1:45.007 33
18 B. Hartley Toro Rosso 1:45.051 36
19 S. Vandoorne McLaren 1:45.288 29
20 M. Ericsson Sauber 1:46.042 9

Geen gewonden bij schietincident Rotterdam

De politie in Rotterdam zoekt getuigen van een schietincident dat op 27 april plaatsvond in het centrum van Rotterdam. Voor zover bekend raakte niemand daarbij gewond.

Rond 04.10 uur op deze Koningsnacht vond de schietpartij plaats in de directe omgeving van de Haringvliet en Spanjaardsbrug, dichtbij uitgaansgelegenheden. Wat zich precies heeft afgespeeld, is nog onduidelijk. Wel staat vast dat er daadwerkelijk geschoten is, want de politie heeft in de omgeving hulzen veiliggesteld en kogelinslagen gevonden.

Update 18:55 uur
Kort na het incident werden vijf personen aangehouden. Na verhoor bleek dat zij slechts toevallig aanwezig waren geweest op de plaats delict. Ze zijn na het verhoor weer op vrije voeten gesteld. 

Geen gewonden bij schietincident Rotterdam (Foto stockfoto politie.nl)
Geen gewonden bij schietincident Rotterdam (Foto stockfoto politie.nl)

Bernal wint klimtijdrit in Ronde van Romandië, Roglic blijft leider

Egan Bernal heeft de klimtijdrit in de Ronde van Romandië gewonnen. De pas 21-jarige Colombiaan van Team Sky was op 9,9 kilometer lange klim naar Villars-sur-Ollon als snelste af in een tijd van 25 minuten en tien seconden. Primoz Roglic werd op vier seconden tweede en blijft leider in het algemeen klassement. Steven Kruijswijk reed een knappe tijdrit en werd vierde op 48 seconden van de winnaar. In het klassement staat de Nederlander ook op de vierde plaats.

Van de klassementsmannen was Jacob Fuglsang als een van de eerste aan de beurt. De Deen van Astana reed als eerste een tijd onder de 27 minuten. Hij kon 25 minuten lang genieten van zijn snelste tijd, maar daarna verbeterde Steven Kruijswijk de tijd met één minuut. De Nederlander die in voorbereiding is op de Tour de France klokte onderweg al een snelle tussentijd.

Het zag er even naar uit dat Kruijswijk mee kon doen voor de etappewinst, maar die hoop was al snel toen Richie Porte bij het tussenpunt 26 seconden sneller was dan de Nederlander van LottoNL-Jumbo. Aan de finish had de Australiër zijn voorsprong vergroot naar dertig seconden.

Voor Porte zag het er wel lang goed uit. Hij was aan het tussenpunt tien seconden sneller dan Bernal en ook 22 seconden dan Roglic. In het tweede gedeelte reden die twee een beter gedeelte en aan de finish was de Colombiaan achttien seconden sneller dan Porte. Roglic reed het snelste tweede gedeelte van allemaal, maar de Sloveen van LottoNL-Jumbo kwam vier seconden te kort voor de dagzege, die naar Bernal ging.

Voor de 21-jarige Colombiaan is dit zijn eerste wedstrijd na zijn sleutelbeenbreuk in de Ronde van Catalonië, toen die in de slotetappe hard ten val kwam. Roglic heeft in het algemeen klassement nog een voorsprong van zes seconden op Bernal, met nog twee etappes te gaan.

Zwijndrechtse ruziemakers in Tilburg aangehouden

De politie heeft vrijdag twee ruziemakers in Tilburg aangehouden, nadat ze eerder op de dag betrokken waren geweest bij een ruzie in Zwijndrecht. Drie mannen kregen rond 14.00 uur in een woning aan het Zwijndrechtse IJsvogelplein een woordenwisseling. Dat ontaardde al snel in een ruzie en twee van de drie mannen besloten de woning te verlaten.

Eenmaal buiten werd gezien dat één van hen mogelijk een vuurwapen bij zich had. De politie werd gewaarschuwd en agenten wisten de mannen na verloop van tijd in Tilburg te vinden. Daar werden ze met de 'benaderingstechniek gevaarlijke verdachten' procedure uit hun auto gepraat. Er werd bij hen geen vuurwapen aangetroffen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau in Dordrecht, waar ze door de recherche werden verwelkomd en verhoord zullen worden.

Zwijndrechtse ruziezoekers aangehouden in Tilburg (Foto: Stockfoto politie.nl)
Zwijndrechtse ruziemakers aangehouden in Tilburg (Foto: Stockfoto politie.nl)

Griezmann in gesprek met Atlético Madrid

Antoine Griezmann is in gesprek met Atlético Madrid om zijn toekomst bij de club te bespreken. De Fransman zou op de verlanglijst staan bij Barcelona.

De 27-jarige aanvaller is in de Spaanse hoofdstad uitgegroeid tot een van de beste aanvallers ter wereld en verschillende clubs zouden interesse hebben. Naast Barcelona, worden ook Paris Saint-Germain en Manchester United aan Griezmann gelinkt.

"Mijn toekomst bij Atlético? We praten met de club om te kijken wat we kunnen doen", vertelt Griezmann in gesprek met COPE na afloop van de Europa League-wedstrijd tegen Arsenal donderdagavond.

Atlético speelde donderdagavond tachtig minuten met tien man, nadat Sime Vrsaljko werd weggestuurd, en dankzij Griezmann stapten de Spanjaarden met een 1-1 van het veld. "Ik kwam vermoeid aan in het strafschopgebied na die loopactie, maar ik kon scoren. Dat doelpunt hadden we nodig. Ben ik belangrijk? Jan Oblak is belangrijk, Diego Godin is belangrijk, Gabi toen hij het veld betrad was belangrijk... alle spelers zijn belangrijk."

Leverkusen verrast met aantrekken toptalent

Bayer Leverkusen is de verrassende winnaar in de strijd om de zeventienjarige Paulinho. De Braziliaan kon rekenen op belangstelling van talloze clubs.

De jongeling is afkomstig van het Braziliaanse Vasco da Gama. Daar brak hij vorig seizoen al door en hij speelde zich in korte tijd in de kijker bij clubs als Manchester City, Atlético Madrid, Bayern München en Juventus. Eerder deze week meldde het doorgaans goedgeïnformeerde O Globo echter al dat Leverkusen de strijd zou gaan winnen. Volgens Kicker betaalt de club zo'n twintig miljoen euro voor de spits die ook op de flanken en als nummer tien uit de voeten kans.

Hij heeft zijn handtekening gezet onder een contract wat hem tot medio 2023 in Duitsland houdt. Leverkusen spreekt op de eigen website van groot nieuws, een overwinning. "Hij heeft ons snel overtuigd met zijn techniek, dynamiek, assertiviteit en zijn gevaar voor het doel. Ondanks zijn leeftijd is hij al erg ver. We zijn ervan overtuigd dat hij hier goed tot zijn recht komt", stelt de club in een officiële verklaring.

Paulinho, op de weg terug van een blessure die hem sinds begin deze maand aan de kant houdt, kan naar verwachting volledig fit aansluiten in de voorbereiding van volgend seizoen. "Deze club heeft een fantastische reputatie in mijn thuisland. Dit is de club waar veel Brazilianen gelukkig zijn geworden", stelt de zeventienjarige.

Hij weet nog hoe Renato Augusto moest huilen toen hij vertrok bij Leverkusen en kreeg van Wendell te horen dat jonge buitenlandse voetballers bij de Duitsers de steun krijgen die ze nodig hebben. Paulo Henrique Sampaio Filho, zoals hij voluit heet, kijkt vol vertrouwen uit naar zijn nieuwe club. "Ik hoop Europa te leren kennen in dienst van Bayer. Ik wil in de Champions League spelen en mezelf blijven verbeteren", spreekt hij uit op de clubsite.

Op 13 juli 2017, twee dagen voor zijn zeventiende verjaardag, maakte hij zijn debuut voor Vasco da Gama. Elf dagen later speelde hij voor het eerst in de basis en hij schoot meteen twee keer raak in de topper tegen Atlético Mineiro (1-2 winst). Dat maakte hem de jongste doelpuntenmaker ooit in de competitie en de eerste in deze eeuw geboren spelen die wist te scoren op het hoogste Braziliaanse niveau.

Judoka Kim Polling pakt vierde Europese titel

Judoka Kim Polling is vrijdag voor de vierde keer in haar carrière Europees kampioen geworden. In de finale van de categorie tot zeventig kilogram was ze in golden score te sterk voor de Britse Sally Conway. 

Polling kwam in de finale al snel een waza-ari voor, maar binnen het minuut was het al gelijk. De beslissing viel pas in de golden score nadat de geboren Groningse opnieuw tot score kwam. Polling veroverde de Europese titel eerder in 2013, 2014 en 2015. Sanne van Dijke eindigde als zevende in deze klasse. In de kwartfinales kwamen beide landgenoten elkaar tegen, maar Polling scoorde na 51 al een ippon. Van Dijke verloor in vervolgens de herkansing. Ze was de titelverdediger in deze klasse. 

Voor de overige Nederlanders liep dag twee niet zo goed. Frank de Wit werd in de tweede ronde uitgeschakeld in de klasse tot 81 kilogram. Hij verloor in de achtste finales van de Belg Sami Chouchi, die zegevierde op ippon. Eerder had hij nog op ippon gewonnen van Nicon Zaboroscius uit Moldavië.

Juul Franssen, die uitkomt in de klasse tot 63 kilogram, ging in haar eerste partij al ten onder. Ze verloor in de eerste ronde van Alice Schlesinger. De Britse besliste de partij op ippon. In dezelfde klasse verloor Sanne Vermeer in haar tweede partij van de Duitse Martyna Trajdos. Sam van 't Westende verloor zijn eerste wedstrijd in de klasse tot 73 kilogram direct van de Moldaviër Iulian Peaticovschi.

Zaterdag is het de beurt aan de zwaargewichten. Karen Stevenson (-78 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg), Noël van 't End, Jesper Smink (-90 kg), Henk Grol en  Roy Meyer (+100 kg) zullen de tatami betreden. 

Moskee: wij dulden geen beïnvloeding

De moskee as-Soennah in Den Haag heeft weleens geld gekregen vanuit het buitenland, "wat niet verboden is", maar er is "op geen enkele wijze invloed uitgeoefend". Het moskeebestuur laat dat weten. "Sterker nog, er is expliciet met de weldoeners afgesproken dat de Stichting as-Soennah op geen enkele wijze bemoeienis duldt", aldus de moskee.

NRC en Nieuwsuur hadden eerder deze week gemeld dat tientallen islamitische organisaties in Nederland geld hebben gekregen uit Koeweit en Saudi-Arabië. As-Soennah, een van de grotere moskeeën in Nederland, zegt nog nooit geld uit Saudi-Arabië te hebben gekregen. "Wel uit Koeweit, maar dat was langer geleden, niet recent. Al het geld dat we nu krijgen, is van Nederlandse herkomst. Ook ons gebouw is door onze eigen achterban gefinancierd", aldus moskeevoorzitter Abdelhamid Taheri. Hij voegt eraan toe: "Onze imams worden door de stichting zelf betaald. Ze zijn niet in dienst van de Turkse of Marokkaanse overheid."

Andere religieuze organisaties, en ook politieke partijen, krijgen eveneens geld uit het buitenland, zegt as-Soennah. De moskee noemt de Rooms-Katholieke Kerk als voorbeeld. De paus benoemt bisschoppen en kardinalen, die in dienst van de kerk zijn. "Deze kardinalen en bisschoppen hoeven niet altijd even progressief te zijn. Men zou dit kunnen opvatten als buitenlandse financiering wat gepaard gaat met ongewenste buitenlandse beïnvloeding."

Moskee: wij dulden geen beïnvloeding
Moskee: wij dulden geen beïnvloeding (Foto: ANP)

Nieuwe Umidigi Chinaphone, 3D printer en nieuwe producten!

270401-1 (Foto: gbofficial)

Deze nette Umidigi A1 Pro is een typische 'Chinaphone' zoals we hem kennen. Goedkoop maar toch met hele mooie specificaties. Deze A1 Pro kost 100 dollar wat best weinig is en omgerekend zo'n 82 euro. Een strak uitziend toestel met een 5.5-inch HD scherm in een 5-inch behuizing. 3GB werkgeheugen met 16GB opslag geven voldoende kracht voor het Android 8.1 systeem. De dubbele camera achter is netjes en eigenlijk heb je dus een heel compleet toestel in handen. Check de promotie hierrr

270401-2 (Foto: gbofficial)

Ben je nog op zoek naar een 3D-printer? Zoek dan niet verder want deze Alfawise U10 printer is alles wat je nodig hebt. Vooral het grote formaat om te printen is interessant met 400 x 400 x 500mm oppervlakte. Het is ook een zelfbouw printer, échter kan je deze in zo'n 5-10 minuten in elkaar zetten dus geen complexe handelingen. Check de actie hier....

270401-3 (Foto: gbofficial)

Veel Chinese merken hebben weer nieuwe producten op de markt gebracht en dat is juist waar deze promotie om gaat. SJCAM met nieuwe camera's en Bluedio met allerhande headsets. Zeker de moeite om even te kijken naar wat er allemaal op de markt gaat komen de komende periode en wat dus de nieuwe trends zijn op de Chinese markt . Check de promotie hier....

270401-4 (Foto: gbofficial)

En tot slot kan de Nederlandse Gearbest pagina niet achterblijven natuurlijk. Elke week 8 exclusieve kortingen alleen voor de Nederlanders. Deze week bijvoorbeeld de Alfawise beveiligingsset voor je huis. Voor maar €53 euro is je huis goed beveiligd met de kortingscode NL1168T901

Of een telescoop met 10 x zoom waar je ook je telefoon aan kan koppelen voor maar €8 met kortingscode NLMonocular



'Weghorst verlaat training krijsend van de pijn'

AZ-spits Wout Weghorst kwam vrijdag tijdens de training pijnlijk in botsing met een ploeggenoot. Hij zou het veld krijsend van pijn hebben verlaten.

De Telegraaf meldt dat de schrik er vrijdagmiddag goed in zat bij AZ. Weghorst kwam tijdens een oefenpartijtje op de training in botsing met keeper Gino Coutinho en werd daarbij hard geraakt tussen de lies en schaamstreek. Volgens het dagblad ging hij daarna kermend van de pijn en krijsend van het veld.

Daarop werd de training direct afgebroken. "De eerste berichten van de dokter zeggen niet veel goeds", stelde trainer John van den Brom even later. "De kans is heel klein dat hij de wedstrijd tegen Ajax van zondag haalt", aldus de oefenmeester die ook tweede spits Ondrej Mihalik moet missen.

Weghorst gaat vrijdagavond nog naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor een MRI-scan. Dan moet blijken hoe ernstig zijn kwetsuur is. AZ kan tegen Ajax ook niet beschikken over Stijn Wuytens en Oussama Idrissi. Hoogstwaarschijnlijk haalt de technische staf Ferdy Druijf bij het eerste elftal om de spitspositie in te vullen.

AZ moet zondag winnen in de Johan Cruijff ArenA om nog zicht te houden op de tweede plaats in de Eredivisie. Als de Amsterdammers minimaal één punt halen, eindigen zij op de ranglijst definitief boven de Alkmaarders.

NFL: Mayfield als eerste gedraft, zwaar geblesseerde Shazier maakt indruk

In het AT&T Stadium in Arlington in Texas is donderdagavond de draft begonnen in de NFL: 256 spelers maken daarin de overstap van het college football naar de NFL, waarvan de teams in een bepaalde volgorde hun keuzes bekend mogen maken.

Het is altijd weer een 'dingetje' wie de nummer één draft pick is en de keuze was dit keer voor de Cleveland Browns, de nummers laatst van de reguliere competitie die daardoor als eerste mochten kiezen.

De keuze viel op de 23-jarige quarterback Baker Mayfield, vorig jaar winnaar van de Heisman Trophy - de prijs voor beste speler in het college football. Mayfield speelde bij de Oklahoma Sooners, met wie hij de halve finales van het nationale kampioenschap verloor in een sensationele Rose Bowl.

De Browns kiezen voor Mayfield (Bron: YouTube)

Een andere opvallende verschijning tijdens de draft was Ryan Shazier. De speler van de Pittsburgh Steelers liep in december een zeer zware blessure op tijdens het duel met de Cincinnati Bengals: zijn rug en wervelkolom werden hard geraakt en hij kon enige tijd zelfs zijn benen niet bewegen.

Toen het tijd was voor de Steelers om hun pick in de eerste ronde van de draft bekend te maken kwam niemand minder dan Shazier richting de microfoon lopen, zij het met wat moeite en ondersteund door zijn verloofde. Het leverde Shazier een staande ovatie op van de fans in Arlington.

Shazier kondigde aan dat de Steelers kozen voor Terrell Edmunds van Virginia Tech en dat was bijzonder: diens broer Tremaine Edmunds was ook al gekozen (Buffalo Bills) en het was voor het eerst dat twee broers allebei gekozen werden in de eerste ronde van een NFL draft.

De familie Edmunds is overigens sowieso goed vertegenwoordigd: de iets oudere Trey speelt al bij de New Orleans Saints en vader Ferrell speelde ook zes jaar in de NFL. 

Shazier kondigt de eerste keuze van de Steelers aan (Bron: YouTube)

Prins: Jiskefet maken zou nu niet meer kunnen

Jiskefet was tussen 1990 en 2005 een grote hit op de Nederlandse tv, maar volgens Kees Prins zou het programma anno 2018 niet meer op tv komen. Dat stelt de medebedenker en hoofdrolspeler van de humoristische serie in een interview met De Volkskrant.

"Het is tegenwoordig erg moeilijk om een idee op televisie te krijgen. Ik denk niet dat Jiskefet nu nog gemaakt zou kunnen worden. We zeiden destijds tegen de VPRO: wij zijn met z'n drieën en we gaan gewoon iets doen. Geef ons een camera en een cameraman en dan verzinnen we wel wat", vertelt Prins.

Inmiddels gaat dat wel anders, stelt de 62-jarige acteur en cabaretier. "Nu moet je eerst een volledig uitgeschreven plan hebben, laten zien wat je in welke aflevering precies gaat doen. Er wordt eerst onderzocht of het publiek het leuk vindt, pas dan wordt het gemaakt. Zo ontstaat er nooit meer iets waardoor het publiek wordt verrast, maar waar ze zich dan tóch aan gaan hechten. Tenzij het toeval toeslaat, zoals met De Luizenmoeder. Niemand had verwacht dat dat zo gigantisch zou scoren."

Prins: Jiskefet maken zou nu niet meer kunnen
Prins: Jiskefet maken zou nu niet meer kunnen (Foto: BuzzE)

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 17

We doen ons wekelijkse rondje langs de nieuwe films wel, maar toch zal iedereen naar Avengers: Infinity War trekken. Mogelijk dat een paar laatkomers nog naar een vertoning van Black Panther gaan, maar bij alle andere films zal het lekker rustig in de zaal blijven. Maar voor de mensen die niet van superhelden houden hebben we ook wat andere nieuwe films hieronder op een rijtje gezet.

De Matchmaker

Levensgenieter Chris (Benja Bruijning) reist als fotograaf de hele wereld over. Wanneer de bodem van zijn bankrekening in zicht komt en werk uitblijft, keert hij noodgedwongen terug naar zijn moeder Marja (Ariane Schluter). Ondanks dat zij hem met open armen ontvangt, heeft Chris moeite om te aarden in zijn dorpse geboorteplaats. Gelukkig krijgt hij een nieuwe opdracht, waardoor hij hopelijk snel zijn koffers weer kan pakken; hij mag een promo video maken voor een datingsite. En wie is er nu een betere hoofdrolspeler dan zijn vlotte single moeder? Chris maakt stiekem een filmpje over Marja, maar wanneer deze online komt, stromen de reacties van mannen binnen. Na enige verbazing durft Marja, met Chris als matchmaker, het datingavontuur aan te gaan. En zo belanden ze in allerlei gekke, hilarische en soms ongemakkelijke situaties, die moeder en zoon dichter tot elkaar brengen. En voor beiden komt de liefde uit onverwachte hoek.

Romans

Malky is een hardwerkende man van middelbare leeftijd. Maar zijn leven gaat gebukt onder onzekerheden en psychische problemen. Op jonge leeftijd is hij seksueel misbruikt door een priester die hij vertrouwde en naar wie hij opkeek. Hier wordt hij steeds opnieuw mee geconfronteerd. Nu gaat hij de strijd aan met de demonen uit zijn verleden.

Avengers: Infinity War

Iedereen weet al waar die over gaat en je hebt onze review inmiddels kunnen lezen, maar omdat die zo lekker is posten we hier nog één keer de trailer van de grootste film van 2018.


Rus uitgeschakeld in kwartfinales van WTA-toernooi Istanbul

Arantxa Rus is in de kwartfinales van het WTA-toernooi in Istanbul uitgeschakeld. De Nederlandse tennisster verloor met 6-3, 7-6 (6) van Maria Sakkari, die voor het eerst de halve finales van een WTA-toernooi bereikte.

Sakkari had in de eerste set aan een break genoeg tegen Rus. De Nederlandse kreeg alleen in de openingsgame breekkansen tegen de Griekse. In de tweede set ging het gelijk op tussen Rus en Sakkari. Rus brak wel twee keer de service van de nummer 43 van de wereld, maar moest haar break voorsprong meteen weer inleveren. In de tiebreak kreeg de Nederlandse ook twee setpunten, maar wist die niet te benutten. Bij het eerste wedstrijdpunt van Sakkari was het meteen raak voor haar.

Griekenland staat bijna weer op eigen benen

Griekenland krijgt naar verwachting op 21 juni in Luxemburg het groene licht om na acht jaar Europese miljardensteun op eigen kracht verder te gaan. Dat bleek na afloop van de Eurogroep in Sofia, waar de ministers van de negentien eurolanden onderhandelden over de Griekse 'exitstrategie'.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën): "We hebben gekeken naar het lopende, laatste steunprogramma. Het is belangrijk dat de voortgang nu snel in Griekenland wordt gecontroleerd. Dan kunnen we bepalen of Griekenland aan alle voorwaarden heeft voldaan, weer op eigen benen kan staan en hoe de in juni 2016 toegezegde schuldenverlichting definitief wordt vormgegeven en onder welke voorwaarden."

Op 20 augustus loopt het Griekse steunprogramma officieel en definitief af. "Dan is de crisis in de eurozone echt fini", aldus EU-commissaris Pierre Moscovici.

Griekenland staat bijna weer op eigen benen
Griekenland staat bijna weer op eigen benen (Foto: ANP)

Geen bijengif meer in de open lucht

De leden van de Europese Unie hebben ingestemd met een verbod van neonicotinoïden in de buitenlucht. Het verbod geldt voor imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam. Voor deze bestrijdingsmiddelen golden al beperkingen sinds 2013.

Ook Nederland stemde in met het verbod, maar heeft wel voor uitzondering gepleit: in kassen mag het nog wel gebruikt worden. Het verbod gaat eind 2018 in. 

Prinsessen dragen tweedehands kleding

De drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben voor de viering van Koningsdag in Groningen alle drie een kledingstuk uitgekozen uit de garderobe van hun moeder. Dit ontdekte Josine Droogendijk, auteur van het boek Modekoningin Máxima.

Zo draagt prinses Amalia (14) een jasje dat Máxima eerder droeg in 2015, 2016 en 2017. Amalia's zusje Alexia (12) draagt het spijkerjasje dat haar moeder op Koninginnedag in 2004 droeg toen de koninklijke familie eveneens in Groningen op bezoek was. ,,Prinses Ariane (11) heeft ook gesnuffeld in de kast van Máxima en draagt een vestje van haar moeder", zegt Droogendijk.

Eerder was al bekend dat koningin Máxima en prinses Amalia vrijdag creaties van het Belgische modehuis Natan dragen. De rode baret die koningin Máxima vrijdag draagt is een creatie van Maison Fabienne Delvigne. Máxima droeg de baret met de naam Pitsy ook tijdens Koninginnedag in 2004. Een woordvoerster van het modehuis zegt dat de baret van rood suède met bijpassende topstiksels is getransformeerd. De baret is wat kleiner gemaakt om te kunnen voldoen aan de actuele modetrends.

Fabienne Delvigne is hofleverancier van België en ontwerpt ook voor de koninklijke familie van Zweden en het groothertogdom Luxemburg.

Dochters dragen alle drie kleding van Máxima
Dochters dragen alle drie kleding van Máxima (Foto: ANP)

Propagandaservers van IS uit de lucht

Islamitische Staat heeft servers in Nederland gebruikt om zijn propaganda te verspreiden. Die servers zijn woensdag en donderdag uit de lucht gehaald en in beslag genomen bij een internationale actie. Dat gebeurde ook in Canada en de Verenigde Staten. Ook België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Bulgarije en Roemenië waren betrokken bij de operatie. De politiediensten hopen dat ze met de informatie meer IS-aanhangers kunnen opsporen.

De Europese politiedienst Europol heeft de actie vrijdag naar buiten gebracht. De servers werden gebruikt voor Amaq, het persbureau dat IS gebruikt om zijn berichten te verspreiden, maar ook voor nieuwssites als Halumu en Nashir en voor de radiozender al-Bayan. Via Amaq heeft IS de verantwoordelijkheid voor terreuraanslagen in onder meer Parijs, Brussel, Barcelona en Berlijn opgeëist.

Het onderzoek liep sinds 2015. Een jaar later, in augustus 2016, was er al een politie-actie. Daarna bouwde IS betere systemen op. In juni 2017 was er een tweede operatie, onder leiding van Spanje. Met de servers die toen in beslag werden genomen, konden IS-aanhangers in meer dan honderd landen worden achterhaald, aldus Europol.

Propagandaservers van IS uit de lucht
Propagandaservers van IS uit de lucht (Foto: BuzzT)

Derde kind van William en Kate heet Louis

De zoon van de Britse kroonprins Charles, prins William en zijn vrouw Kate hebben hun derde kind Louis genoemd.

Het echtpaar dat de titels hertog en hertogin van Cambridge draagt, heeft bekendgemaakt dat hun zoon Louis Arthur Charles heet en de titel prins Louis van Cambridge krijgt. De baby werd 23 april in Londen geboren. Hij is het broertje van George en Charlotte.

Derde kind van William en Kate heet Louis
Derde kind van William en Kate heet Louis (Foto: ANP)

Ten Hag: "Fijn als je ruggensteun krijgt"

Frank Rijkaard stelde dat Erik ten Hag de tijd moet krijgen bij Ajax en de 48-jarige trainer is blij met die steun, zo geeft hij vrijdag aan.

Ten Hag stapte in de winterstop over van FC Utrecht naar Ajax, waar hij er niet in slaagde om de achterstand op koploper PSV ongedaan te maken en moest uiteindelijk de titel in de Eredivisie laten aan de Eindhovenaren.

"Frank is een heel grote speler geweest, een icoon en ook een heel goede trainer", vertelt Ten Hag in gesprek met De Telegraaf. "Dan is het fijn als je ruggensteun krijgt."

Ajax heeft zondag tegen AZ aan één punt voldoende om de tweede plaats, en de voorronde voor de Champions League, veilig te stellen. Ten Hag wil echter meer dan een gelijkspel. "We moeten elke wedstrijd winnen. AZ heeft een prima seizoen, een uitstekend voetballend elftal en is al verzekerd van de derde plaats. Dat zegt heel veel. Alle complimenten."

Iniesta vertrekt na 22 jaar bij Barcelona

Andrès Iniesta vertrekt inderdaad bij Barcelona. Op een persconferentie zei hij vrijdagmiddag dat dit zijn laatste seizoen is bij de Spaanse topclub.

In oktober nog tekende de 33-jarige stermiddenvelder een contract voor het leven, maar niet lang daarna doken geruchten de kop op dat hij zijn carrière elders wil afsluiten. Dat heeft hij zojuist bevestigd op een persconferentie. Onder toeziend oog van tal van ploeggenoten en journalisten kondigde hij zijn afscheid aan. "Ik heb er lang over nagedacht."

Iniesta won tot dusverre 31 prijzen in zijn tijd bij de club. Bekers in de jeugd zijn daar nog niet eens bij opgeteld, want de Spaanse virtuoos werd al op zijn twaalfde lid bij de club. Via de opleiding van La Masia debuteerde hij onder Louis van Gaal en vocht zich in de basis toen Frank Rijkaard er trainer was. Sindsdien kwam hij altijd in de plannen van alle hoofdtrainers en Spaanse bondscoaches voor. Niet voor niets werd hij daarom vandaag nog de belangrijkste speler sinds 2004 genoemd, door de voorzitter.

"Voor mij is Barça de beste club ter wereld, dus het is een moeilijke dag voor me", stelt Iniesta. "De club gaf me alles, dus het is lastig om afscheid te nemen van de plek waar ik mijn hele leven heb besteed. Een belangrijk deel van wie ik ben, heb ik te danken aan Barcelona. Daar ben ik voor eeuwig dankbaar voor."

In zijn rijke carrière mocht hij onlangs voor de zesde keer de Copa del Ray optillen en dat ging gepaard met een staande ovatie, wat achteraf een soort laatste offensief van de Barcelonafans is geweest om de publiekslieveling binnenboord te houden. Minuten lang klapten ze de handen stuk die hen voor de zoveelste keer naar een prijs leidde.

Er komt echter nog minimaal één trofee bij voor de Spaanse international die jarenlang met Xavi Hernández schitterde op het middenveld. Dit weekeinde kan Barcelona de landstitel veroveren. Dat zou voor Iniesta de 32e hoofdprijs zijn in clubverband. Ook won hij in 2008 en 2012 het EK met zijn land. In 2010 besliste hij de WK-finale tegen Nederland. Die erelijst maakt hem de meest succesvolle Spaanse voetballer aller tijden.

Vermoedelijk gaat hij nog mee naar het WK in Rusland en zwaait hij daarna af als international. De geruchten gaan dat hij zijn clubcarrière wil voortzetten in China. Ook Qatar is een mogelijkheid voor Iniesta, vanwege de aanwezigheid van zijn oude kompaan Xavi. Daarover sprak de af en toe zichtbaar geëmotioneerde Spanjaard zich in de persconferentie echter niet uit.

Poels aan de zijde van Froome in Giro, Aru kent ook zijn helpers

Sky heeft officieel bekendgemaakt dat Chris Froome aan de start komt van de Giro d'Italia. De Britse WorldTour-ploeg heeft ook de zeven andere renners bekendgemaakt. Daartoe behoort ook de Nederlander Wout Poels.

"Ik heb een andere seizoensstart gekend dan andere jaren, omdat ik natuurlijk vroeger wil pieken dan normaal. Maar het doel om een derde opeenvolgende grote ronde te winnen, heeft voor motivatie gezorgd. Het is een risico om de Giro te rijden voor de Tour, maar ik zou er voor de rest van mijn leven spijt van hebben als ik deze Giro niet zou rijden", vertelt Froome in het persbericht.

In het persbericht gaat hij ook even in over het onderzoek wat naar hem loopt vanwege te hoge salbutamolwaarden. "Zoals ik eerder heb gezegd doe ik, samen met het team, er alles aan om dit zo snel mogelijk op te lossen. Ondertussen focus ik me op koersen. Ik droom ervan de roze trui te winnen, maar ik maak mij geen illusies over de zwaarte van deze wedstrijd."

Sky: David de la Cruz, Chris Froome, Kenny Elissonde, Sergio Henao, , Vasil Kiryienka, Christian Knees, Wout Poels en Salvatore Puccio.

Ook Fabio Aru kent zijn helpers voor de Ronde van Italië, die komende week vrijdag van start gaat in Jeruzalem. UAE Emirates, de ploeg van Aru, zal volledig in dienst rijden van de Italiaans kampioen. 

Aru zijn beste prestatie in de Ronde van Italië is een tweede plaats in het algemeen klassement in 2015. Vorig jaar was ook de bedoeling om te starten in de Giro, maar moest toen vanwege een knieblessure afzeggen. 

UAE Emirates: Fabio Aru, Darwin Atapuma, Valerio Conti, Marco Marcato, Manuele Mori, Jan Polanc, Vegard Stake Laengen en Diego Ulissi.

Wenger: "We konden ons al gekwalificeerd hebben"

Arsène Wenger vindt dat het 1-1 gelijkspel van Arsenal tegen Atlético Madrid in de halve finale van de Europa League een gemiste kans is.

De bezoekers speelden tachtig minuten met een man minder nadat Sime Vrsaljko al na tien minuten met een rode kaart moest vertrekken. Na 61 minuten spelen opende Arsenal vervolgens via Alexandre Lacazette de scoren, maar een doelpunt van Antoine Griezmann acht minuten voor tijd bepaalde de eindstand op 1-1.

"Kijkend naar de prestatie en de manier hoe de wedstrijd verliep was het het slechts mogelijke resultaat", vertelt Wenger in gesprek met BT Sport. "We moeten daar met een positieve stemming naar toe gaan en ons daar kwalificeren. We moeten herstellen van een teleurstelling en ons voorbereiden op de volgende wedstrijd"

"Het voelde als een gemiste kans. We konden ons al gekwalificeerd hebben, maar het is niet gebeurd. Hun doelman maakte veel reddingen en je kon zien dat ze de kwaliteit voorin hebben om te profiteren. We wisten dat als we de tweede niet zouden maken, het belangrijk was dat we er geen tegen kregen."

Arsenal wacht een loodzware opgave volgende week in het Wanda Metropolitano. Atlético kreeg in de laatste elf wedstrijden in hun stadion geen enkel tegendoelpunt. Wenger wordt echter niet ontmoedigd door de statistiek. "Je kijkt niet naar de statistieken, je kijkt naar je prestaties en we weten dat we overal kunnen scoren."

"Eerst herstellen, omdat de spelers veel hebben gegeven en dan kijken we wat we daar kunnen doen. We moeten er naartoe gaan met absoluut geloof dat het we het kunnen."

Button aan de start van 24 uren van Le Mans

Jenson Button neemt op 16 en 17 juni deel aan de 24 uren van Le Mans. Voor de wereldkampioen Formule 1 van 2009 wordt dit zijn debuut in de Franse langeafstandsrace.

De Brit zal uitkomen voor SMP Racing in de LMP1-categorie. Teamgenoten van de Brit bij het Russische team zijn Vitaly Petrov and Mikhail Aleshin. Petrov was drie seizoenen actief in de Formule 1. Na een seizoen in het DTM maakte hij de overstap naar langeafstandsraces. Aleshin was de laatste jaren afwisselend actief in Indycars en langeafstandsraces.

BR1 LMP1 - SMP Racing (Bron: Youtube)

Na Le Mans zal Button ook de rest van FIA WEC-seizoen afwerken in dienst van het Russische team. De 38-jarige coureur neemt dit jaar ook deel aan het SuperGT-kampioenschap. Momenteel staat hij 2e in dit Japanse kampioenschap.

ABBA komt weer met nieuwe muziek na 35 jaar

De Zweedse popgroep ABBA brengt voor het eerst sinds decennia weer nieuwe muziek uit. De manager heeft via sociale media laten weten dat het om twee nieuwe nummers gaat, die onverwacht tot stand zijn gekomen in het kader van de virtuele tournee die de groep 'de ABBA avatar project' noemt.

"We voelden alle vier aan, dat na circa 35 jaar het leuk zou zijn onze krachten weer eens te bundelen in een opnamestudio. Dat hebben we gedaan. En het leek alsof de tijd had stilgestaan en we enkel maar voor een korte vakantie waren weggeweest. Het was heel erg leuk", aldus de groep die in de jaren zeventig wereldberoemd werd en er in 1983 mee ophield.

Abba komt weer met nieuwe muziek na 35 jaar
Abba komt weer met nieuwe muziek na 35 jaar (Foto: ANP)

Bejaarde bruut beroofd van auto

Donderdagmiddag is een 85-jarige man uit de gemeente Terneuzen op bruuske wijze uit zijn auto gehaald door een onbekende man. Vervolgens gaat deze er, samen met een tweede man, vandoor met zijn auto.

Het slachtoffer zat rond 16.45 uur in zijn auto die hij aan de Westerscheldezijde had geparkeerd. Vanuit het centrum van Breskens zag hij twee mannen achter langs zijn auto lopen. Een van de mannen vroeg aan het slachtoffer of hij hen beiden naar België wilde brengen. Toen het slachtoffer dit weigerde, trok de man hem met geweld uit zijn auto. De aanvaller kroop vervolgens achter het stuur en reed samen met zijn kompaan in onbekende richting weg.

Signalement
Het verbouwereerde slachtoffer heeft een goed signalement van zijn aanvaller doorgegeven aan de politie. Het gaat om een blanke man met strak naar achteren gekamd haar (mogelijk in een staartje). Zijn leeftijd wordt geschat tussen de 40 en 45 jaar. Hij heeft een stevig breed postuur en is ongeveer tussen de 1.80/1.85 meter lang. Verder heeft hij mogelijk werkkleding aan en spreekt met een Belgisch accent. Het slachtoffer beschrijft zijn belager als een guur onverzorgd type. Van zijn kompaan is geen duidelijk signalement.

De politie is op naar mensen die getuige zijn geweest van dit incident. Hebt u donderdagmiddag 26 april jl. tussen 16.00 en 16.45 uur iets verdachts gezien rondom de parkeerplaatsen aan de Promenade in Breskens? Of hebt u de gestolen Suzuki, type Splash met kenteken 12-LSP-1 zien rijden? Meld u zich dan via 0900 8844,

Emery vertrekt na dit seizoen bij PSG

Unai Emery vertrekt na dit seizoen bij Paris Saint-Germain. De Spaanse trainer bevestigde dat vrijdagmiddag zelf tijdens een persconferentie.

Daarmee komt na twee jaar een einde aan een moeizaam huwelijk tussen de Franse topclub en de voormalig trainer van Sevilla die in Parijs niet voor de gewenste eindzege in de Champions League kon zorgen. In 2016 werd Emery met veel bombarie gehaald nadat hij met zijn Spaanse club schijnbaar moeiteloos Europa Leaguetitels aaneen reeg.

Dat lukte hem in Parijs niet op het allerhoogste podium. In zijn eerste seizoen vloog de ploeg in de blessuretijd tegen Barcelona uit in de Champions League en dit jaar was Real Madrid tot twee keer toe te sterk. Dat gebeurde al in de achtste finales, wat de speculaties over een ontslag van Emery op gang bracht. De Spaanse oefenmeester bracht zijn team dit seizoen wel de landstitel en won vorig jaar de Coup de France.

Vorige week voedde hij de geruchten al door te speculeren over een vertrek. Hij stelde toen dat de club door moest, met of zonder hem. "Paris moet groeien, in Frankrijk en in Europa. Ik geloof in dat project. Met of zonder mij aan het roer", sloot hij vorige week cryptisch af tijdens een persconferentie.

Nu maakt hij bekend dat hij de club definitief gaat verlaten. "Ik heb mijn spelers vanochtend over mijn vertrek verteld. Ik wil voorzitter Nasser Al-Khelaifi, technisch directeur Antero Henrique, de supporters en alle spelers bedanken voor deze twee seizoenen", aldus Emery, die de eer aan zichzelf houdt. Thomas Tüchel lijkt de gedroomde kandidaat om PSG eindelijk naar de zo vurig gewenste zege in de Champions League te leiden. Hij wordt al maanden met de Franse topclub in verband gebracht.

Verdachte schietincident Schijndel opgepakt

De politie heeft vrijdagmorgen rond 11.00 uur op de Bosweg een 29-jarige man uit Schijndel aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de schutter te zijn bij het schietincident op de Renate Rubinsteinstraat op woensdagavond. Daarbij kwam een 26-jarige man om het leven.

Surveillerende politiemensen zagen in Schijndel een auto rijden met daarin de vermoedelijke verdachte. Hoewel de collega’s de verdachte heel even uit het oog verloren, zagen zij hem al snel staan naast zijn auto op de Boschweg. Daarop is hij direct aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Donderdagmiddag werd tegen het einde van de dag nog een inval gedaan in de woning van de verdachte. Daarbij werd het Arrestatieteam ingezet. De verdachte werd niet aangetroffen, maar in de woning werden wel diverse goederen in beslag genomen voor verder onderzoek.

Verdachte schietpartij Schijndel opgepakt (Foto: Stockfoto politie.nl)
Verdachte schietincident Schijndel opgepakt (Foto: Stockfoto politie.nl)

Agressieveling bijt agent in been

Een 19-jarige Eindhovenaar heeft donderdagavond rond middernacht een agent gebeten en in zijn been gestoken met een huissleutel. De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding toen hij bij een controle geen rijbewijs wilde tonen.

Twee surveillerende collega’s zagen de man wat eerder op de avond rijden op een scooter op de Strausslaan. Hij viel op omdat hij met hoge snelheid een bocht nam en daarbij bijna het evenwicht verloor. De man droeg ook geen helm. Omdat de agenten op weg waren naar een andere melding, gingen ze op dat moment niet achter de man aan.

Na afhandeling van de eerdere melding reden de collega’s over de Laagstraat en zagen daar de man staan naast zijn scooter. Daarop besloten zij hem alsnog te controleren. De man weigerde echter zijn rijbewijs te tonen, reageerde agressief naar de agenten en wilde weglopen. De man reageerde niet toen de agenten hem vertelden dat hij moest blijven staan. Toen hij bij een aantal woningen op de deur begon te bonken en aanbelde, besloten ze over te gaan tot aanhouding.

Agressief
De verdachte verzette zich daarbij hevig en de agenten werden gedwongen om geweld te gebruiken. Toen de man op de grond lag, bleek hij inmiddels zijn huissleutels in zijn hand te hebben. Daarmee stak hij meerdere malen in het onderbeen van één van de agenten. Ook beet hij door de broek van de agent heen in zijn been. De agent zag zich daarbij gedwongen om de verdachte onder andere enkele klappen te geven in het gezicht.

Uiteindelijk kon de verdachte geboeid worden en naar het bureau worden overgebracht. De verdachte is na controle in het ziekenhuis ingesloten op het politiebureau. Hij bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Ook de gebeten agent werd behandeld aan enkele lichte verwondingen die hij opliep aan zijn onderbeen. Hij doet aangifte tegen de verdachte voor mishandeling.

Agressieveling bijt agent in been (Foto: Stockfoto politie.nl)
Agressieveling bijt agent in been (Foto: Stockfoto politie.nl)

Janssen: "Denk dat ik een goede trainer word"

Theo Janssen heeft de smaak te pakken als trainer. Het boegbeeld van Vitesse was al in de jeugd actief en hij wil graag doorgroeien tot hoofdtrainer.

De voormalig middenvelder van Vitesse, Racing Genk, FC Twente en Ajax start deze zomer met een cursus waarmee hij assistent kan worden in het betaalde voetbal. Een vervolgstap, maar niet de laatste, voorspelt hij tegenover de NOS. "Ik word wel trainer, ja. Ik ga zeker verder", belooft de inmiddels 36-jarige Janssen. "Ik heb nu anderhalf jaar mijn eigen team en begin het echt leuk te vinden."

De nooit helemaal onomstreden middenvelder wisselde in zijn spelersloopbaan schitterende momenten af met domme fouten, zowel op als naast het veld. Juist die ervaring geeft Janssen nu maar wat graag door aan jongere generaties. Dit seizoen leidt hij Vitesse onder zestien jaar en na de zomer schuift hij als assistent door naar de onder negentien. Dit omdat hij het niet kan bolwerken om tegelijkertijd een eigen team te leiden en de cursus te volgen, verklaarde hij aan De Gelderlander.

Alleen maar in de boeken duiken, was echter ook geen optie. Hij wil het vak graag in de praktijk uitoefenen. "Ik vindt het leuk om op het veld te staan, met die jongens bezig te zijn, ze te helpen en te kijken of ik ze verder kan helpen in hun carrière", stelt de middenvelder die zijn carrière moest beëindigen met hardnekkige knieklachten. Zelfs een strandwandeling zit er niet meer in en ook dat is een les die hij zijn spelers meegeeft: luisteren naar je lichaam.

Ook zijn andere adviezen komen voort uit zijn eigen ervaringen. Bij Ajax bijvoorbeeld botste hij geregeld met trainer Frank de Boer en dat vormde een waardevolle leerschool voor de oefenmeester in de dop. "Daarom ook denk ik dat ik een goeie trainer word", besluit Janssen. "Omdat ik weet hoe je met spelers, met mensen, moet omgaan."

Pogba: "Ik denk dat ik anders word beoordeeld"

Manchester United-middenvelder Paul Pogba vindt dat hij op een verkeerde manier beoordeeld wordt, maar de Fransman accepteert het.

De middenvelder stapte in de zomer van 2016 voor 105 miljoen euro over van Juventus naar Manchester United, maar vele critici stellen dat hij zijn prijskaartje sindsdien nog niet heeft waargemaakt. Afgelopen seizoen scoorde Pogba vijf doelpunten en gaf vier assists en dit seizoen staat de teller op zes doelpunten en elf assists in alle competities.

"Het is best grappig omdat ik niet beoordeeld word voor mijn prestaties op het middenveld", vertelt Pogba in gesprek met Sky Sports. "Ze beoordelen me op assists en doelpunten en dat is de waarheid. Ik kan een uitstekende wedstrijd spelen, maar als ik niet scoor of een assist geef, zeggen ze dat dit 'normaal' is, of wat dan ook."

"Maar als iemand anders het doet, is het anders. Zij zullen misschien wel man of the match zijn. Ik denk dat ik anders word beoordeeld, maar het is oké. Het maakt me ook beter, het is een uitdaging voor mij en die pak ik graag aan. Ik vat het niet verkeerd op."

"Ik probeer te scoren en assists te geven en dat is het. Ik wil nog steeds mijn werk op het middenveld doen. Als ik het team in de aanval en verdediging kan helpen en het verschil kan maken, zal ik dat doen. Als ik kan scoren of een assist kan geven is het nog beter."

Bottas snelste, Verstappen crasht in Azerbeidzjan

Valtteri Bottas heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan de snelste tijd gereden. In de straten van hoofdstad Baku was de Fin met de Mercedes met een tijd van 1.44,242 nipt sneller dan de Red Bull van Daniel Ricciardo. Diens teamgenoot Max Verstappen crashte na ruim een half uur in de bandenstapels.

Verstappen was in het begin van de sessie vrijwel bovenaan de tijdenlijst te vinden tot hij na ruim een half uur bij bocht vijf de controle over de Red Bull verloor en zijwaarts de banden in gleed. De Nederlander probeerde zijn auto nog te herstarten, maar dit slaagde niet. De organisatie zette hierop een virtuele safety car in en Verstappen zelf hielp mee om zijn auto van de baan te krijgen.

Nadat dit gebeurd was ging Ricciardo flink onder de snelste tijd tot dan toe door, maar Bottas wist de Australiër de eerste plek nog net af te snoepen. Omdat Sergio Perez, Lewis Hamilton en Esteban Ocon ook sneller gingen eindigde Verstappen op plek zes.

Verschillende coureurs gingen op diverse punten op de baan even rechtdoor, maar konden hun weg wel vervolgen. Opvallend was dat op de eindlijst van de eerste training kampioenschapsleider Sebastian Vettel pas op plek tien stond, terwijl teamgenoot Kimi Räikkönen door motorische problemen slechts tien ronden aflegde. Nico Hülkenberg deed het met elf rondjes niet veel beter, net als zijn Renault-teamgenoot Carlos Sainz die als laatste eindigde. Ook de coureurs van Haas waren achterin het veld te vinden.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:44.242 26
2 D. Ricciardo Red Bull 1:44.277 24
3 S. Pérez Force India 1:45.075 26
4 L. Hamilton Mercedes 1:45.200 24
5 E. Ocon Force India 1:45.237 29
6 M. Verstappen Red Bull 1:45.559 11
7 F. Alonso McLaren 1:46.465 25
8 S. Sirotkin Williams 1:46.480 28
9 P. Gasly Toro Rosso 1:46.492 18
10 S. Vettel Ferrari 1:46.513 18
11 L. Stroll Williams 1:46.590 26
12 B. Hartley Toro Rosso 1:46.747 32
13 N. Hülkenberg Renault 1:46.749 11
14 R. Grosjean Haas 1:46.856 23
15 K. Räikkönen Ferrari 1:46.861 10
16 C. Leclerc Sauber 1:46.875 21
17 M. Ericsson Sauber 1:47.073 21
18 K. Magnussen Haas 1:47.434 18
19 S. Vandoorne McLaren 1:47.967 21
20 C. Sainz Jr. Renault 1:48.741 11

CGI-trailer voor Shadow of the Tomb Raider

Net als alles omtrent Shadow of the Tomb Raider is ook de eerste trailer van de game van tevoren gelekt. Vandaag komt Square Enix met de eerste trailer die nu al via de website van Microsoft te bezichtigen is.

Microsoft verzorgt de marketing voor deze titel en de verwachting is dan ook dat de eerste gameplay, mits niet van tevoren gelekt, tijdens de E3-persconferentie van Microsoft getoond wordt. Deze vindt plaats op zondag 10 juni om 22:00 uur Nederlandse tijd.

De trailer is hieronder te bekijken. Shadow of the Tomb Raider lanceert op 14 september voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

'Bulgarije zonder twijfel volgende euroland'

Bulgarije wordt het volgende euroland. "Daar is geen twijfel over", zei EU-commissaris Pierre Moscovici in Sofia waar de Europese ministers van Financiën bijeenzijn. "Maar we moeten de toetreding niet overhaasten. Een nieuw euroland moet een aanwinst zijn, niet een schok."

Bulgarije kondigde in januari aan dat het tot de eurozone wil toetreden, naar aanleiding van het eerste EU-voorzitterschap van het voormalige Oostblokland. Precies elf jaar nadat het lid was geworden van de EU op 1 januari 2007 werd Bulgarije zes maanden tijdelijk EU-voorzitter, nog tot 1 juli.

Volgens Moscovici (economische en financiële zaken) is Bulgarije erg "enthousiast" maar is het nog "te vroeg om over een tijdschema te praten". Hoe dan ook komt het land eerst twee jaar op een soort reservebankje terecht. In die periode wordt nauwlettend in de gaten gehouden of het blijft voldoen aan de criteria.

Nu ziet dat er gunstig uit. De groei bedraagt 3,9 procent en de staatsschuld ligt met 29 procent ver onder de maximumgrens van 60 procent waaraan eurolanden zich moeten houden.

'Bulgarije zonder twijfel volgende euroland'
'Bulgarije zonder twijfel volgende euroland' (Foto: ANP)

Man aangehouden met grote partij harddrugs

Donderdagmiddag is een 29–jarige man uit Roosendaal op de Laan van Brabant aangehouden nadat bij hem een flinke hoeveelheid harddrugs en contant geld was aangetroffen. Surveillerende agenten zagen aan het begin van de middag een voertuig rijden waarvan bekend is dat de eigenaar handelt in harddrugs.

Hierop beloten de agenten een stopteken te geven voor een algemene controle. De bestuurder gaf hieraan netjes gevolg en parkeerde zijn auto op de Laan van Brabant. Het viel de agenten op dat de man erg nerveus reageerde nadat hij was uitgestapt en al snel werd duidelijk dat de man alle reden had om zenuwachtig te zijn.

Uit zijn auto kwam namelijk  een flinke hoeveelheid drugs tevoorschijn. Zo’n 314 pillen (waaronder amfetamine en opium), 86 gram hennep, 1.4 liter GHB en 6.5 gram amfetaminepoeder. Daarnaast had de verdachte een grote som contant geld op zak. Ook vonden de agenten nog enkele honderden lege gripzakjes en een digitaal weegschaaltje.

Alles bij elkaar was dit voldoende reden om de man aan te houden voor overtreding van de Opiumwet. De verdachte werd  voor verhoor en nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor is hij in verzekering gesteld. De drugs, het geld en de auto zijn in beslag genomen.

Noord-en Zuid-Korea: geen kernwapens maar vrede

De leiders van Zuid- en Noord-Korea, president Moon Jae-in en Kim Jong-un, hebben aan het slot van hun topontmoeting samen beklemtoond dat ze vrede willen en geen nucleaire wapens op het schiereiland. Dit staat in hun verklaring die spreekt over "een permanente en solide vrede"en een einde aan de onderlinge vijandelijke acties.

Eerder hebben de leiders samen een dennenboom geplant aan de scheidslijn tussen de twee Korea's, waar ze vrijdag voor een topconferentie bijeengekomen zijn.

De boom stamt uit 1953, het jaar waarin de vijandelijkheden in Koreaanse oorlog na drie jaren van bloedige strijd werden gestaakt. Van een formele vrede is het nooit gekomen. De frontlijn uit die dagen verdeelt de twee landen. De lijn wordt bij de ontmoetingsplaats van Moon en Kim, bij grensovergang Panmunjom, aangegeven door een soort betonnen drempel. De beide leiders stapten er aan het begin van hun top hand in hand overeen.

De twee plantten de boom voor vrede en voorspoed. Over de wortels schepten de leiders aarde uit het zuiden en uit het noorden. Kim begoot de wortels met water uit de rivier de Han in het zuiden van het schiereiland en Moon begoot de wortels met water uit de rivier de Daedong in het noorden, meldde persbureau Yonhap.

'Geen nucleaire wapens maar vrede in Korea'
'Geen nucleaire wapens maar vrede in Korea' (Foto: ANP)

Trump: 'Stem op ons WK-bid, anders zwaait er wat'

Donald Trump had zijn mobiel nog in de buurt en heeft vrijdagavond nog wat getwitterd. Hij mengde zich in de strijd om de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal van 2026. Trump waarschuwde andere landen om niet te lobbyen tegen de gezamenlijke kandidatuur van de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

"De Verenigde Staten hebben een STERKE kandidatuur met Canada en Mexico voor het WK van 2026", aldus het opperhoofd van de Verenigde Staten. "Het zou een schande zijn als landen die wij altijd steunen, tegen het Amerikaanse bid zouden lobbyen. Waarom zouden wij deze landen steunen als zij ons niet steunen (ook bij de Verenigde Naties)?"


De Verenigde Staten, Mexico en Canada duelleren met Marokko om de status van gastheer van het 23ste WK. De afgelopen maanden hebben diverse Europese landen, waaronder Rusland, Frankrijk en België, aangegeven Marokko te gaan steunen. De FIFA stemt op 13 juni op een congres in Moskou, aan de vooravond van het WK in Rusland, over de toewijzing van het WK van 2026. 

Voorheen beslisten de leden van het uitvoerend comité achter gesloten deuren over de WK-gastheren, wat verhalen over corruptie in de hand werkte. Op 2 december 2010 gebeurde dat voor het laatst, toen Rusland en Qatar de organisatie van het toernooi van respectievelijk 2018 en 2022 kregen toegekend. Nu stemmen alle leden van de FIFA over de toekenning. 

Stranden dijen wereldwijd uit

Goed nieuws voor zonaanbidders en strandliefhebbers; wereldwijd komt er namelijk juist meer strand bij dan dat er verdwijnt. Dat blijkt uit onderzoek van waterinstituut Deltares en TU Delft dat vrijdag is gepubliceerd in Nature Scientific Report. Jarenlang bestond het beeld dat zandstranden krimpen. Onderzoekers hebben 50.000 stranden over een periode van 35 jaar geanalyseerd.

De uitkomsten zijn verrassend, zegt onderzoeker Arjen Luijendijk. Voornaamste reden voor de groei zijn het onderhoud en zandopspuiting zoals in Nederland en Dubai. Daarnaast komt er veel zand uit de mijnbouw op het strand terecht, bijvoorbeeld in Namibië. Daar groeit het strand met maar liefst acht meter per jaar.

Nederland staat in de top 10 van aangroei van strand. Enerzijds door de opspuitingen, anderzijds door de Zandmotor tussen Ter Heijde en Kijkduin. Via dit kunstmatige schiereiland wordt het zand door zee over de Nederlandse kust verspreid.

In Amerika stranden juist kleiner

Stranden in het Amerikaanse Louisiana en Texas hebben het moeilijk. Hier lopen de kusten met soms wel 15 meter per jaar terug. In Louisiana komt dit vanwege de Mississippi waar de zandaanvoer door afdammingen sterk is afgenomen. In Texas komt dat door grondwateronttrekking door de snelle groei van Houston.

In totaal bestaat 31 procent van de totale kustlijn in de wereld uit zandstrand, zo hebben de onderzoekers op basis van 1,9 miljoen satellietbeelden berekend.

Stranden dijen wereldwijd uit
Stranden dijen wereldwijd uit (Foto: ANP)

Lammertink naar Giro, Meintjes kopman voor Dimension Data

Maurits Lammertink is door zijn ploeg Katusha-Alpecin geselecteerd voor de Giro d'Italia. De 27-jarige maakt daarmee zijn debuut in de Ronde van Italië. Vorig jaar reed Lammertink de Ronde van Frankrijk, zijn enige grote ronde tot nu toe.

Katusha-Alpecin neemt geen renner mee voor het klassement en ze mikken met Tony Martin in de tijdritten en met Baptiste Planckaert in de massasprints op dagsucces. 

Katusha-Alpecin: Maxim Belkov, Alex Dowsett, José Gonçalves, Viacheslav Kuznetsov, Maurits Lammertink, Tony Martin, Baptiste Planckaert en Mads Würtz Schmidt.

Ook Dimension Data maakte bekend welke acht renners aan de start staan in de Giro d'Italia. De Zuid Afrikaanse WorldTour-ploeg heeft Louis Meintjes aangewezen als kopman voor de klassement. De Zuid-Afrikaan werd twee keer achtste in het eindklassement van de Tour de France en werd eenmaal tiende in de Vuelta a España. Voor Meintjes is het zijn debuut in de Giro.

In de bergen krijgt hij de hulp Ben O'Connor. De 22-jarige Australiër reed een sterke Tour of the Alps waarin hij zevende werd in het eindklassement en won de derde etappe. 

"Het is een geweldig parcours, met een aantal echt zware ritten", laat Meintjes weten op de website van de ploeg. "Het is natuurlijk de allereerste keer dat we naar de Giro toegewerkt hebben, want ook de voorbereiding was nieuw voor ons. We hebben hard gewerkt. We zijn goed in vorm. Het doel is om een goede eindnotering in het klassement neer te zetten. We hebben een fantastische ploeg voor de Giro en de kern van het team is al vrijwel het hele seizoen bij elkaar."

Dimension Data: Igor Anton, Natnael Berhane, Ryan Gibbons, Bejamin King, Ben O'Connor, Jacques Janse van Rensburg, Louis Meintjes, Jaco Venter.

Drie arrestaties om één gestolen fiets

De politie kreeg vrijdagochtend 27 april een melding van een verdachte situatie. De melder zag een man al tillend met een fiets lopen. Niet veel later hield de politie een 31-jarige man uit Vught, een 33-jarige man uit Hilvarenbeek en een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan voor diefstal.

De melder zag rond 06.15 uur een man met een fiets door de Twentestraat lopen. De fiets stond op slot en de man tilde de achterzijde van de fiets omhoog. Toen de man met de fiets onder het viaduct stond, waren er braakgeluiden te horen. De melder belde direct de politie.

Aanhoudingen
De politie trof de man met de fiets aan. Hierbij werd duidelijk dat de 35-jarige man niet de eigenaar van de fiets was, waarop hij werd aangehouden. In zijn directe omgeving stonden nog twee mannen. Omdat het vermoeden bestaat dat ook deze mannen bij de diefstal betrokken zijn, zijn ook zij aangehouden. Allen zijn overgebracht naar het politiebureau.

3 arrestaties na mishandeling BOA

Bij een tentfeest aan de Stationsweg in Oldebroek zijn drie personen aangehouden. Een 16-jarige jongen uit Oldebroek voor het verstoren van de openbare orde en twee mannen van 22 en 34 uit de gemeente Elburg. Zij werden respectievelijk aangehouden voor ambtsbelemmering en mishandeling.

Een BOA die samen met enkele collega’s dienst deed bij een tentfeest zou een minderjarig meisje wat hardhandig de tent hebben uitgezet omdat zij met een glas alcohol in haar hand stond. Dit riep nogal wat irritatie bij de andere tentbezoekers op. Zij keerden zich vervolgens tegen de beveiligers. Een van de verdachten schopte de beveiliger in zijn rug. De politie werd er bij gevraagd die de drie aanhoudingen verrichtte. De politie heeft de zaak in onderzoek.

DENK niet in stadsbestuur Schiedam

Vanuit het niets werd DENK de tweede partij in de gemeenteraad van Schiedam, maar nu het nieuwe college rond is, staat de partij buitenspel, vooral vanwege de achtergebleven ideeën met betrekking tot gelijkheid. Zes andere partijen gaan samen het college van de Zuid-Hollandse plaats vormen. Dat zijn VVD, het Algemeen Ouderen Verbond, D66, GroenLinks, Progressief Schiedam en het CDA.

DENK deed dit jaar voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Schiedam kreeg de partij 11,6 procent van de stemmen. Het was het beste resultaat van DENK in het land, beter nog dan in Amsterdam en Rotterdam.

Tijdens de verkenning bleek al dat de andere Schiedamse partijen grote moeite met standpunten van DENK hadden, bijvoorbeeld over transgenders (daar zijn ze tegen), over gelijke rechten van man en vrouw (waar ze tegen zijn) en over gelijkwaardigheid van religies (waar ze natuurlijk tegen zijn). Bovendien had DENK nog geen enkele ervaring in de raad, aldus de verkenner.

DENK niet in stadsbestuur Schiedam
DENK niet in stadsbestuur Schiedam (Foto: ANP)

Golfer Luiten heeft top tien in zicht op China Open

Golfer Joost Luiten is op de tweede dag van het China Open gestegen naar de gedeelde vijftiende plaats. De Nederlander begon de dag als 34ste, nadat hij donderdag een ronde van 70 (-2) slagen had gelopen.

Vrijdag deed de Nederlandse golfer het beter met een ronde van 69 (-3), maar er had meer ingezeten voor Luiten. Luiten begon op de negende hole en sloeg op hole 12, 13 en vijftien een birdie. Ook op de laatste negen holes maakte de Nederlander drie birdies, maar moest ook een bogey en een double bogey toestaan op zijn scorekaart, waardoor hij een ronde liep van 69 slagen.

MLB: Walk-off homerun brengt Yankees alsnog winst, Albies op dreef

Honkballer Ozzie Albies blijft lekker bezig bij de Atlanta Braves. De 21-jarige Curaçaoënaar - de op één na jongste speler in de MLB - sloeg op bezoek bij de Cincinnati Reds alweer zijn achtste homerun van het seizoen. Samen met de Venezolaan Ronald Acuña Jr, de jongste speler in de MLB, hielp Albies de Braves op weg naar een 4-7 zege.

De New York Yankees speelden hun vierde en voorlopig laatste wedstrijd tegen de Minnesota Twins. Na drie zeges in de Bronx leek het donderdag niet te lukken voor de Yankees, maar in de laatste inning ging het fout voor closer Fernando Rodney van de Twins: de pitcher wierp de bal naar Gary Sanchez en Kraken timmerde deze de tribunes in voor een 3-run homerun, met onder meer Didi Gregorius die over de thuisplaat kwam. Het was een walk-off, want de Yankees konden de 1-3 achterstand ombuigen in een 4-3 voorsprong en aangezien de Twins niet meer aan slag zouden komen was het gedaan.

Overigens sloeg Corey Dickerson namens de Pittsburgh Pirates thuis tegen de Detroit Tigers ook een walk-off homerun, maar die leek even niet door te gaan. Een fan ving de bal en beelden wezen uit dat de bal mogelijk geen homerun geweest zou zijn als de fan de bal niet gevangen had. Na bestudering van de beelden kreeg Dickerson de homerun gewoon toegewezen en dus wonnen de Pirates met 1-0.

Uitslagen MLB donderdag
Cincinnati Reds - Atlanta Braves 4-7
Pittsburgh Pirates - Detroit Tigers 1-0
New York Yankees - Minnesota Twins 4-3
Philadelphia Phillies - Arizona Diamondbacks 2-8
St.Louis Cardinals - New York Mets 4-3
Cleveland Indians - Seattle Mariners 4-5
Baltimore Orioles - Tampa Bay Rays 5-9
Toronto Blue Jays - Boston Red Sox 4-5
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 1-0
Kansas City Royals - Chicago White Sox 3-6

 

De walk-off 3-run homerun van Sanchez (Bron: YouTube)

Dickerson's walk-off homerun (Bron: YouTube)

LB: Janelle Monáe is 'panseksueel'

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Janelle Monáe heeft zichzelf 'bevrijd' in een interview met het blad Rolling Stone. Daarin onthult ze dat ze panseksueel is. Dat betekent niet dat ze geilt op de steelpannen van Tefal, zoals je misschien zou denken, maar wel dat de 32-jarige zangeres valt op mensen, ongeacht hun sekse of genderidentiteit (en dus biseksueel is maar dan in een hippere term want waarom makkelijk doen als het ook veel moeilijker kan?).

Janelle noemde zichzelf aanvankelijk biseksueel, totdat ze las over panseksualiteit. "Ik dacht: 'oh dat zijn dingen waar ik mij ook mee identificeer' (omdat het hetzelfde is als biseksueel -red). Ik sta ervoor open om meer te leren over mezelf", vertelt de zangeres aan het muziekblad.

Monáe wilde in het verleden niet veel kwijt over haar seksualiteit. "Als je goed naar mijn muziek luistert, zit het er wel in. Zo zouden er in de nummers Mushrooms & Roses en Q.U.E.E.N. verwijzingen zitten naar haar geaardheid.

Panseksualiteit poogt de nieuwe term te zijn voor mensen die vallen op mensen van alle - inmiddels ruim driehonderd(!) - genderidentiteiten. Zo kunnen panseksuelen dus vallen op mannen of vrouwen die zich hond of kat voelen en als zodanig door het leven gaan. 

Janelle Monáe is panseksueel
Janelle Monáe is panseksueel (Foto: BuzzE)

Update:

Natuurlijk kende ik heel dit mens niet, maar deze videoclip waarbij wat duidelijk moet lijken op een broek een kutje imiteert is veelzeggend.


Genealogiesite leidt naar Golden State Killer

De Amerikaanse politie is de zogenoemde Golden State Killer op het spoor gekomen door DNA van het plaats delict te vergelijken met genetische profielen op websites die gebruikt worden om familiestambomen te achterhalen. Op die manier werd een match gevonden met een familielid van de verdachte, meldt de openbaar aanklager.

Hoe de politie exact gebruik heeft gemaakt van de commerciële databanken, deelde de openbaar aanklager niet mee. Het roept vragen op over de rechtmatigheid van de arrestatie, schrijft The Sacramento Bee. Doorgaans gebruikt de politie alleen DNA-databanken met gegevens van veroordeelden.

Woensdag werd bekend dat op basis van DNA-bewijs oud-politieman Joseph James DeAngelo (72) is opgepakt. De autoriteiten vermoeden dat hij de Golden State Killer is die volgens Amerikaanse media verantwoordelijk zou zijn voor zeker 12 moorden, 45 verkrachtingen en 120 woninginbraken tussen 1976 en 1986.

Genealogiesite leidt naar Golden State Killer
Genealogiesite leidt naar Golden State Killer (Foto: ANP)

Badmintonner Fransman tegen Fransman in kwartfinales EK

Badmintonner Nick Fransman heeft zich in het Spaanse Huelva knap geplaatst voor de kwartfinales. De 26-jarige Nederlander, 174e op de wereldranglijst, was in de achtste finales te sterk voor de bijna honderd plekken beter gerangschikte Ier Nhat Nguyen: 14-21, 21-17, 21-19. In de kwartfinales speelt Fransman tegen de Fransman Brice Leverdez, als vierde geplaatst.

Voor Mark Caljouw viel het doek in de achtste finales. Caljouw, aanvankelijk Nederland's voornaamste hoop bij de mannen, ging onderuit tegen de door blessures weggezakte Deense wereldtopper Jan Jørgensen: 19-21, 18-21. Bij de vrouwen ging Gayle Mahulette ten onder tegen de als tweede geplaatste Schotse Kirsty Gilmour: 11-21, 13-21.

Jelle Maas en Robin Tabeling staan bij het mannendubbelspel in de kwartfinales. Het duo was te sterk voor Ben Lane en Sean Vendy uit Engeland: 24-22, 21-12. Jacco Arends en Selena Piek bereikten de laatste acht in het gemengd dubbelspel. Milan Dratva en Martina Repiska uit Slowakije werden met 21-3, 21-9 van de kaart geveegd.

In het damesdubbel staan twee Nederlandse duo's in de kwartfinales. Piek en Cheryl Seinen, als vijfde geplaatst, rekenden af met Johanna Goliszewski en Lara Käpplein uit Duitsland: 21-16, 22-20. Debora Jille en Imke van der Aar waren duidelijk te sterk voor Jenny Nyström en Sonja Pekkola uit Finland: 21-10, 21-12.

Meerdere aanhoudingen in Breda

De politie hield donderdagavond 26 april een 24-jarige man uit Breda aan. De automobilist reed met zeer hoge snelheid over de Haagweg en kwam op de Haagdijk tegen een verkeersbord en geparkeerde auto’s tot stilstand.

Een motoragent zag rond 23.30 uur het voertuig met hoge snelheid voorbij rijden. De agent reed achter de auto aan, maar vanwege de hoge snelheid in combinatie met de gevaarlijke verkeerssituatie lukte het hem niet om dichterbij te komen. De bestuurder reed hierbij onder andere door het rode verkeerslicht en over de busbaan.

In de omgeving van de Haagdijk verloor de motoragent de auto uit het zicht. Een passant wees de agent op de rijrichting van het vluchtende voertuig. Deze bleek op de Haagdijk tot stilstand te zijn gekomen. Meerdere geparkeerde auto’s raakten hierbij beschadigd en een verkeersbord lag omver.

De bestuurder kwam uit de auto en rende weg. Hij werd vrijwel direct door de politie aangehouden. De verdachte bleek in het bezit te zijn van een kleine hoeveelheid hennep en een flink geldbedrag. De drugs, het geld en de auto zijn in beslag genomen. Ook zijn rijbewijs is ingevorderd. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

Rond 02.30 uur werd een 20-jarige man uit Breda aangehouden. Hij maakte meerdere verkeersovertredingen in het centrum van Breda. Ook hij vluchtte voor de politie, maar werd op de Hobokenstraat aangehouden. Een 22-jarige man uit Breda werd rond middernacht aangehouden na een controle op de Haagdijk. Hierbij werd een henneplucht geroken, waarop zijn auto werd doorzocht. Bij beide mannen werd een flink geldbedrag aangetroffen. Het geld is in beslag genomen en de verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

NBA: Bucks dwingen beslissend duel af tegen Celtics

De basketballers van de Milwaukee Bucks hebben zich in de play-offs in de NBA knap staande gehouden. In eigen huis werden de Boston Celtics donderdagavond verslagen, waardoor we een zevende en beslissend duel gaan zien.

De Celtics namen aanvankelijk de leiding in Milwaukee, maar in de tweede helft kwamen de Bucks beter in hun spel. Onder leiding van, uiteraard, Giannis Antetokounmpo (31 punten, 14 rebounds) speelde de thuisploeg een voorsprong op de borden. Dat hielden ze vol en het leverde de Bucks een 97-86 zege op.

Vrijdagavond wordt de best-of-7-serie beslist in de TD Garden in Boston.

Bucks - Celtics (Bron: YouTube)

PlayStation 4 blijft goed verkopen

Sony heeft de resultaten van het afgelopen fiscale jaar bekendgemaakt. De verwachting was om achttien miljoen PlayStation 4-consoles te verkopen, uiteindelijk werden dit er negentien miljoen. Het doel werd hiermee ruim gehaald. Dit betekent dat er nu 79 miljoen PlayStation 4-consoles zijn verkocht

In dit fiscale jaar werden er 246,9 miljoen eenheden software verkocht, een stijging van 29 miljoen ten opzichte van het fiscale jaar daarvoor. Ook blijkt PlayStation Plus het erg goed te doen. Per 31 maart 2018 waren er 34,2 miljoen abonnee's van de dienst. Op 31 maart 2017 waren dit er nog 26,4 miljoen.

Ondanks deze positieve resultaten verwacht Sony voor het nieuwe fiscale jaar minder PlayStation 4-hardware te verkopen. De verwachting is zestien miljoen eenheden hardware te verkopen, wat op zich niet gek is. Sony verwacht wel meer software te verkopen en hiermee alsnog hogere inkomsten te bereiken.

Alles bij elkaar was dit goed voor een operationeel inkomen van 177,5 miljard Yen (1,34 miljard euro).

PlayStation 4 groot

Steve Irwin krijgt ster op Hollywood Walk of Fame

Steve Irwin heeft 11,5 jaar na zijn dood postuum een ster aan de Hollywood Walk of Fame gekregen. Zijn weduwe Terri en hun kinderen Bindi (19) en Robert (14) vertegenwoordigden de legendarische 'Crocodile Hunter' op deze bijzondere en voor hen zeer emotionele dag.

Nadat Terri een aantal woorden over haar wijlen echtgenoot had uitgesproken, nam haar zoon Robert het woord. Om vervolgens het stokje door te geven aan Bindi, die haar tranen niet kon bedwingen tijdens haar speech. "Ik word een beetje emotioneel, want in mijn stoutste dromen had ik niet durven dromen dat we hier ooit zouden staan om mijn vader te eren. Met veel dank aan Russell Crowe, papa's grote vriend en die van ons, want hij heeft een aanbevelingsbrief geschreven en is min of meer de drijvende kracht achter dit eerbetoon," aldus Bindi. "We prijzen ons heel gelukkig met iemand zoals hem."


"Natuurlijk missen we Steve nog elke dag, maar inmiddels zijn we tien jaar verder en willen we vooral vooruit kijken en zijn nalatenschap bewaken en voortzetten. Bindi's vriend Chandler zet het werk van Steve voort in de Australia Zoo en ik weet zeker dat mijn man apetrots op hem geweest zou zijn,"zei Terri na afloop van de onthulling van de ster.

Steven Irwin krijgt postuum eerbetoon
Steve Irwin krijgt postuum eerbetoon (Foto: BuzzE)

NHL: Capitals geven winst weg, Golden Knights beginnen met zevenklapper

In de NHL is de tweede ronde van de play-offs van start gegaan. Dat leverde gelijk twee opvallende duels op, hoewel ze flink van elkaar verschilden: de één was spannend, de ander totaal niet.

In de Capital One Arena in Washington ontvingen de Capitals de Pittsburgh Penguins. Evgeny Kuznetsov zorgde al na zeventien seconden voor de 1-0, terwijl zijn Russische landgenoot Alex Ovechkin na 28 seconden in de derde periode de score kon verdubbelen.

In nog geen vijf minuten tijd draaiden de Penguins het echter helemaal om. Patric Hornqvist scoorde de 2-1, Sidney Crosby werkte op mooie wijze de 2-2 binnen en na een schot op de paal was het Jake Guentzel die doel trof: 2-3. Daar bleef het bij en dus pakken de titelverdedigers een 1-0 voorsprong.

De Vegas Golden Knights openden thuis hun serie tegen de San Jose Sharks en dat werd geen moment spannend. Dankzij Cody Eakin, Erik Haula en Jonathan Audy-Marchessault stond het na krap zes minuten al 3-0, Alex Tuch voegde er niet veel later nog een vierde aan toe.

In de tweede periode bleef het bij een goal van Shea Theodore, waarna Colin Miller in de derde periode in de powerplay voor 6-0 zorgde. James Neal zette de 7-0 op het scorebord en daarmee was de lijdensweg van de Sharks dan eindelijk voorbij.

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Nintendo's video-presentatie op E3 is 12 juni

Eerder maakte Nintendo al bekend dat er tijdens E3 invitationals zijn voor hun games Splatoon 2 en Super Smash Bros. Switch. De verwachting was dat Nintendo verder weer een video-presentatie zou geven en dat blijkt te kloppen.

Op 12 juni om 18:00 uur Nederlandse tijd is de video te bekijken via de E3-pagina van Nintendo, YouTube en Twitch. De presentatie focust op games die dit jaar beschikbaar komen, terwijl titels die na 2018 beschikbaar komen later dit jaar behandelt worden. Dit zegt overigens niet alles, Nintendo behandelt wel vaker games die buiten de focus horen, maar het is iets om rekening mee te houden.

Realistisch betekent dit dat we in ieder geval Super Smash Bros. Switch, Fire Emblem Switch en Yoshi te zien krijgen. De rest gaan we met zijn allen meemaken op 12 juni om 18:00 uur Nederlandse tijd.

Alle genders op een rijtje (300+ !)

Als je een klein beetje medeleven hebt met je medemens en geen smerige homofobe nazi wil zijn, is het belangrijk dat je mensen ziet voor wat ze zijn. Niet alleen maar man of vrouw, want dat is maar een social construct - een sociaal stelsel dat is ontwikkeld om de witte patriarchie in stand te houden en mensen te onderdrukken - en dat is fout, maar ook alles ertussenin.

Tegenwoordig heb je namelijk niet meer alleen maar man of vrouw. Er zijn meer dan driehonderd(!!) genders, zo is gebleken bij sneeuwvlokjesstudies van net-niet-echte-wetenschappers.

Gelukkig is er een (hoopt men) volledige lijst van genders, die ook al niet volledig blijkt te zijn omdat het begrip gender volledig arbitrair is en iedereen zich buiten de bestaande lijst genders kan plaatsen en daarmee een nieuw gender kan bedenken. Maar voor nu; ben je geen mensenhatende, narcistische, gehersenspoelde, homofobe nazi, leer dan deze lijst alvast uit je hoofd. Want jij wil toch ook deugen?

En nee, het is niet oké om te zeggen 'prima dat jij je zo voelt, heb ik respect voor, maar verwacht niet van mij dat ik dat allemaal ga leren', want dat is gewoon een 'act of violence'. En waag het al helemaal niet te zeggen dat dit meer persoonlijkheden en persoonlijke voorkeuren zijn die niets met gender te maken hebben!

WK snooker: Trump ontsnapt tegen Wakelin

De eerste ronde van het wereldkampioenschap snooker zit erop. In het openingsweekend was er direct de uitgschakeling van Mark Selby en wist Ronnie O'Sullivan de volgende ronde te bereiken. Er gebeurde nog meer. 

Van de zestien geplaatste spelers wisten zes uitschakeling niet te voorkomen. Selby verloor met 10-4 van Joe Perry en Jamie Joens versloeg Shaun Murphy met 10-9. Oud-wereldkampioen Stuart Bingham verloor met 10-7 van de 26-jarige Jack Lisowski. Ook voor Luca Brecel zit het toernooi eorp. De Belg die dit jaar voor het eerst geplaatst was verloor met 10-6 van Ricky Walden. Ook Marco Fu en Neil Robertson konden naar huis. Beide snookerspelers verloren respectievelijk van Lyu Haotian (6-10) en Robert Milkins (5-10). 

Judd Trump sloot donderdag de eerste ronde af met een hele wedstrijd tegen debutant Chris Wakelin. Het werd 10-9. Trump stond in eerste instantie 8-4 voor, maar de 26-jarige Wakelin kwam terug tot 8-8. Na een 33 minuten durend frame pakte Trump weer de leiding en zag Wakelin vervolgens weer gelijk komen. Een frame van bijna drie kwartier werd uiteindelijk beslist door Juddernaut. Trump speelt in de volgende ronde tegen Ricky Walden. 

Uitslagen eerste ronde

Mark Selby 4-10 Joe Perry
Mark Allen 10-5 Liam Highfield
Kyren Wilson 10-3 Matthew Stevens
Shaun Murphy 9-10 Jamie Jones

John Higgins 10-7 Thepchaiya Un-Nooh
Stuart Bingham 7-10 Jack Lisowski
Luca Brecel 6-10 Ricky Walden
Judd Trump 10-9 Chris Wakelin

Ding Junhui 10-3 Xiao Guodong
Anthony McGill 10-8 Ryan Day
Marco Fu 5-10 Lyu Haotian
Barry Hawkins 10-7 Stuart Carrington

Mark Williams 10-5 Jimmy Robertson
Neil Robertson 5-10 Robert Milkins
Ali Carter 10-8 Graeme Dott
Ronnie O'Sullivan 10-7 Stephen Maguire

Tweede ronde

Joe Perry - Mark Allen
Kyren Wilson - Jamie Jones
John Higgins - Jack Lisowski
Ricky Walden - Judd Trump

Ding Junhui - Anthony McGill
Lyu Haotian - Barry Hawkins
Mark Williams - Robert Milkins
Ali Carter - Ronnie O'Sullivan

'Grote meerderheid tevreden over de koning'

Nederlanders zijn tevreden over hoe koning Willem-Alexander zijn werk doet. Een grote meerderheid (73 procent) is tevreden over zijn functioneren, een kwart vindt zelfs dat hij het inmiddels beter doet dan zijn moeder Beatrix, een stijgende trend sinds 2015. Dat blijkt uit de jaarlijkse Koningsdagenquête van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS.

Willem-Alexander heeft het vertrouwen van zeven op de tien Nederlanders, ook dat is een stijgende trend ten opzichte van twee jaar geleden toen 65 procent vertrouwen in hem had. Volgens de NOS vinden mensen hem menselijk (71 procent), betrokken(65 procent) en meelevend (58 procent) in zijn rol als staatshoofd. Op deze eigenschappen scoort hij hoger dan de afgelopen jaren. Zeven procent vindt de koning 'afstandelijk'.

Máxima scoort een rapportcijfer 8, Willem-Alexander een 7,6 en Beatrix 7,5. Driekwart van de Nederlanders is (zeer) tevreden over de manier waarop Maxima haar rol vervult naast de koning.

Het salaris van de koning en de kosten die met zijn functie gemoeid zijn is voor mensen soms wel een heikel punt. 70 procent (net zo veel als vorig jaar) vindt het belangrijk dat het koningshuis verantwoording aflegt over de eigen kosten.

'Grote meerderheid tevreden over de koning'
'Grote meerderheid tevreden over de koning' (Foto: ANP)

Enkelbanden dit jaar vervangen door stevigere

Voor het einde van het jaar moeten alle verdachten en veroordeelden die onder toezicht staan een stevigere enkelband hebben. Dat schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

De stevigere enkelband moet het lastiger maken om ze door te knippen en de benen te nemen. Ze zijn gemaakt van staaldraad en worden al omgelegd "bij zaken die op dit moment als hoog risico zijn aangemerkt". De huidige banden zijn gemaakt van rubber en glasvezelkabel.

De minister wil de stevigere enkelband gefaseerd vervangen bij de rest. Al biedt volgens Dekker ook deze enkelband geen garantie "dat die niet wordt geknipt". De enkelbanden moeten in geval van nood altijd te verwijderen zijn, bijvoorbeeld na een auto-ongeluk.

Vorig jaar hebben meer dan zestig mensen van de 2850 die met een enkelband voorwaardelijk waren vrijgelaten of onder toezicht stonden hun enkelband afgeknipt. Drie van hen zijn nog op vrije voeten.

Enkelbanden dit jaar vervangen door stevigere
Enkelbanden dit jaar vervangen door stevigere (Foto: ANP)

Man langer vast voor schietpartij shishalounge

De negentienjarige verdachte uit Rotterdam die is aangehouden voor de dodelijke schietpartij in een shishalounge in Den Haag blijft zeker drie maanden langer vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Haag bepaald.

De schietpartij in de shishalounge aan de Laan van Meerdervoort kostte in het weekeinde van 7 en 8 april een zeventienjarige Hagenaar het leven. Aan het schietincident zou een ruzie vooraf zijn gegaan. Op internet circuleerde een filmpje waarop de schietpartij en een vluchtende verdachte te zien waren.

Vorige week besloot burgemeester Pauline Krikke de shishalounge nog drie maanden gesloten te houden.

Man langer vast voor schietpartij shishalounge
Man langer vast voor schietpartij shishalounge (Foto: ANP)

Koninklijke familie te gast in Groningen

Koning Willem-Alexander wordt vrijdag 51 jaar. Zijn verjaardag wordt zoals gewoonlijk in het hele land gevierd met Koningsdag. Koning, koningin, prinsessen en andere leden van het Oranjehuis zijn te gast in Groningen waar ze een uitgebreid programma krijgen voorgeschoteld.

De koninklijke familie begint het stadsbezoek bij de Prinsenhof en legt dan 1200 meter af door de binnenstad, langs toeristische trekkers als de Martinikerk, de Waag en het Academiegebouw. De wandeling eindigt op de Vismarkt met een concert van het Noordpoolorkest.

De aardgas- en aardbevingsproblematiek blijft niet onbesproken. Zo is er een gesprek met slachtoffers van de aardbevingen onder leiding van de burgemeester van Loppersum.

Groningen verwacht vrijdag tussen de 60.000 en 80.000 bezoekers.

In steden en dorpen in heel Nederland zijn er weer de traditionele vrijmarkten waar mensen de inhoud van hun zolder te koop aanbieden. Verder is er heel veel live muziek, variërend van dance tot rock en blues.

Wie thuisblijft kan op SBS6 live kijken naar Oranjefeest van radio 538 in Breda met optredens van onder anderen Armin van Buuren en Gerard Joling.

Koninklijke familie te gast in Groningen
Koninklijke familie te gast in Groningen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: koninklijk weer

Hallo!

Koningsdag begint met temperaturen tussen 3 en 8 graden. In de ochtend warmt het op naar 10 graden op de Wadden tot 12 in het zuiden en zuidoosten. Er trekken wolkenvelden over het land, maar vooral ’s ochtends is de zon ook af en toe te zien. De ochtend verloopt vrijwel overal droog. Tijdens het bezoek van de Koning aan de stad Groningen is de neerslagkans slechts 25%.

In de middag loopt de temperatuur op naar 13 graden op de Wadden tot ruim 17 in Limburg. Dit zijn volstrekt normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Daarbij neemt vooral in het noordwesten en noorden de kans op wat regen toe. Vrijdagavond stijgt de kans op regen in de noordwestelijke helft van het land verder. In het zuidoosten blijft het waarschijnlijk nog droog.

Voor de mensen die graag vrijmarkten bezoeken of andere Koningsdag-activiteiten willen gaan doen, hieronder weerberichten voor de verschillende regio's. Zo kun je mooi bepalen waar je gaat feesten en of je regenkleding mee moet nemen.

Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe
In de ochtend blijft het waarschijnlijk nog overal droog en vooral de eerste uren van de ochtend kan de zon waterig door de bewolking heen schijnen. ’s Middags wordt de bewolking dikker en ontstaat lokaal een bui. Ook in Groningen is er dus een buienrisico, maar waarschijnlijk blijft het tijdens de rondtocht van de Koning nog droog. Het wordt 12 graden op de Waddeneilanden tot 14 in Amsterdam en in Hoogeveen. In Emmen kan het 15 graden worden. De wind waait matig uit een zuidelijke richting.

Zuid-Holland en Zeeland
Koningsdag begint droog waarbij de zon soms schijnt. Al snel worden de aanwezige wolkenvelden dikker en in de middag kan uit de bewolking plaatselijk wat regen vallen. Toch is er ook kans dat later in de middag de zon even doorbreekt. In de avond neemt de kans wat regen verder toe. Het wordt 14 graden aan de kust, 15 graden in Rotterdam en ruim 16 graden in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen. Er staat een matige zuidenwind.

Utrecht, Gelderland, Overijssel en het westen van Noord-Brabant
Er komen in deze regio’s veel wolken voor, maar de zon laat zich ook zo nu en dan zien. Wanneer de temperatuur ’s middags oploopt kan er een zeer lokale bui ontstaan. Op verreweg de meeste plaatsen blijft het droog, zeker in de Achterhoek en in Twente. Het wordt 14 graden in Utrecht en Zwolle en Arnhem. In Enschede en Breda is het een graadje warmer. De wind is matig en waait uit een zuidelijke richting. In de avond stijgt de kans op enkele buien.

Limburg en het oosten van Noord-Brabant
Het beste Koningsweer vinden we in Limburg. Hier blijft het overdag geheel droog, de zon laat zich af en toe zien en ook ’s avonds is de kans op een lokale bui klein. Bij een matige zuiden- tot zuidwestenwind wordt het ruim 17 graden. (bron: weeronline)

Fijne Koningsdag!

Nederland
 

Petershead bij zonsopkomst (Foto: Interpretatie)
Een prachtige zonsopkomst vanuit Petershead. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nintendo blijft de 3DS ook in 2019 ondersteunen

Ondanks het grote success van de Switch is Nintendo nog van plan om de 3DS te blijven ondersteunen. Volgens Nintendo-president Tatsumi Kimishima zijn staan er meerdere games gepland voor '2019 en verder'. Ook dit jaar komen er een aantal games uit voor de handheld die in 2011 uitkwam.

"We zullen blijven leveren aan onze bestaande klanten", aldus Kimishima. Nintendo heeft de onderstaande games op dit moment in de planning:

  • Mei – Dillion’s Dead Heat Breakers
  • Juni – Sushi Striker: The Way of Sushido
  • Juli – Captain Toad: Treasure Tracker
  • Augustus – WarioWare Gold
  • 2018 – Luigi’s Mansion
  • 2019 – Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey

Nintendo Switch online-service wordt binnenkort onthuld

De 'Nintendo Switch Online' abonnement gaat vanaf september van start. Online spelen op de Nintendo Switch is dan niet meer gratis. Gek genoeg weten we nog heel weinig over de service, de prijs en wat voor extra functies er komen bijvoorbeeld. Nintendo is gelukkig van plan om begin mei eindelijk meer informatie te verstrekken.

Nintendo-president Tatsumi Kimishima heeft tijdens de presentatie van de fiscale cijfers dit nieuws bekendgemaakt. "De service gaat onze klanten verrijken met online features die het mogelijk maken om blijvend van de Switch te genieten. Meer informatie wordt begin mei op onze website gepresenteerd."

BNNVARA wil serie op Netflix

BNNVARA wil niet alleen exclusieve series voor zichzelf gaan produceren, maar ook voor diensten als Netflix en Amazon Prime. Dat zeggen ingewijden tegen De Telegraaf. Een woordvoerder bevestigt dat de omroep hiervoor openstaat, maar wijst erop dat de mediawet dit nu niet toestaat.

De omroep kondigde eerder deze maand een nieuw intern productiehuis voor dramaseries aan. "Nu is er een grote afhankelijkheid van producenten en BNNVARA wil meer in huis gaan maken in de vorm van coproducties en eigen producties", legt een woordvoerder uit.

Volgens betrokkenen moet het plan daarnaast de afhankelijkheid van belastinggeld en contributies verminderen. Als de vereniging niet alleen de NPO als klant heeft maar ook bijvoorbeeld Netflix en Amazon, heeft een lagere bijdrage uit Den Haag minder grote gevolgen.

BNNVARA wil serie op Netflix
BNNVARA wil serie op Netflix (Foto: BuzzE)

Kim Jong-un stapt Zuid-Korea binnen en neemt president mee terug

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft als eerste leider van zijn land sinds de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig de grens met Zuid-Korea overgestoken. Kim wandelde de grens over in de gedemilitariseerde zone bij het grensdorp Panmunjon.

Bij de grens ontmoette Kim zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in, met wie hij vanaf vrijdag een Koreaanse top houdt om te spreken over de toekomst van de onderlinge relatie.

Gelijk na het oversteken van de grens, wat uiteraard gepaard ging met het nodige schudden van de handen, nodigde Kim zijn collega uit om ook even kort voet op Noord-Koreaanse bodem te zetten. Moon is de beroerdste niet en speelde mee, waarna de twee weer naar Zuid-Koreaanse bodem stapten.

Vanaf daar werd een gezamenlijke wandeling ingezet naar het gebouw - op Zuid-Koreaanse bodem - waar de heren aan zullen schuiven aan de onderhandelingstafel.

Moon was overigens de eerste Zuid-Koreaanse president op Noord-Koreaanse bodem sinds 2007, zij het voor slechts enkele seconden, in tegenstelling tot voorgangers die naar Pyongyang reisden.

Wat moet Amalia straks met Koninginnedag?

Kijk, het was ooit op 30 april, en Willem-Alexanders moe had 't speciaal zo gehouden omdat zij op 31 januari jarig is en dat is nogal koud, nietwaar.

Koningsdag terugtrekken naar 27 april was een van de weinige beslissingen die onze koning kon nemen. De politieke macht om een informateur aan te wijzen is immers van het staatshoofd naar de Tweede Kamer verplaatst.

Maar het aanstaande probleem is de verjaardag van Amalia. Zij is op 7 december jarig en dan is het is ook nogal koud. Dus wat moet ze straks doen?

Hansen voor de 20ste keer op rij aan de start van grote ronde, Chaves en Yates kopman Mitchelton

Lotto Soudal heeft voor de komende Giro d'Italia Adam Hansen in de selectie opgenomen. De 36-jarige komt daarmee voor de twintigste maal achter elkaar aan de start van een grote ronde. De vorige negentien keer reed hij ze allemaal uit en is daarmee recordhouder.

De Belgische WorldTour-ploeg mikt vooral op etappezeges. Victor Campenaerts, de Europees kampioen tijdrijden, mikt vooral op de openingstijdrit en de zestiende etappe wat ook een tijdrit is. In de sprints moet Jens Debusschere het doen voor Lotto Soudal, terwijl het in de bergetappes van Tim Wellens. In 2016 won Wellens al eens een bergetappe in de Ronde van Italië.

Lotto Soudal: Sander Armee, Lars Bak, Victor Campenaerts, Jens Debusschere, Frederik Frison, Adam Hansen, Tosh van de Sande en Tim Wellens.

Mitchelton-Scott komt volgende week vrijdag in Israël aan de start met Esteban Chaves en Simon Yates aan de start. De twee kopmannen van Australische ploeg krijgen in de bergen de hulp van Roman Kreuziger, Jack Haig en Mikel Nieve. Kreuziger in het verleden goed voor een etappewinst in de Giro, terwijl Nieve twee keer wist te winnen. Nu zullen ze vooral in dienst moeten rijden van Chaves en Yates.

Chaves was in 2016 dicht bij de eindzege in de Giro d'Italia, maar verloor op de voorlaatste dag zijn leiderstrui aan Vicenzo Nibali. Voor Yates is dit zijn eerste Ronde van Italië. Zijn beste prestatie in een grote ronde is een zesde plaats in de Ronde van Spanje. Vorig werd hij ook zevende in de Tour de France.

Selectie Mitchelton-Scott: Sam Bewley, Esteban Chaves, Jack Haig, Christopher Juul-Jensen, Roman Kreuziger, Mikel Nieve, Svein Tuft en Simon Yates.

BORA-hansgrohe heeft ook de selectie bekendgemaakt. De Duitse ploeg neemt Davide Formolo mee als kopman voor het algemeen klassement, terwijl Sam Bennett het moet doen in de sprints.

Formolo vorig jaar goed voor een tiende plaats in de Giro d'Italia. In 2015 wist hij een rit te winnen in zijn thuisronde. Toen was de 25-jarige Italiaan de beste in de rit naar La Spezia. Sam Bennett kwam vorig jaar ook aan de start van de Ronde van Italië. Toen werd hij driemaal derde en eenmaal tweede in de etappes. Ook werd hij derde in het puntenklassement.

Selectie BORA-hansgrohe: Cesare Benedetti, Sam Bennett, Davide Formolo, Felix Großschartner, Patrick Konrad, Christoph Pfingsten, Andreas Schillinger en Rüdiger Selig

'Avicii pleegde zelfmoord'

De familie van de vrijdag overleden Avicii heeft een tweede verklaring naar buiten gebracht. In een open brief zegt de familie dat de Zweedse dj niet meer de kracht had om door te gaan.

"Onze geliefde Tim was een zoeker, een breekbare artistieke ziel die zocht naar antwoorden op existentiële vragen. Een perfectionist die reisde en werkte op een tempo dat leidde tot extreme stress", begint de familie. Toen Avicii in 2016 stopte met touren probeerde hij een balans te vinden tussen gelukkig zijn in het leven en doen waar hij het meest van hield: muziek maken.

Avicii's familie onthult dat de dj worstelde met vragen over de betekenis van het leven en geluk. "Hij kon niet langer verder. Hij wilde rust vinden. Tim was niet gemaakt voor de zakelijke machine waarin hij zich bevond. Hij was een gevoelige jongen, die van zijn fans hield maar de spotlights liever meed."

De familie besluit met de woorden dat ze voor altijd van hem zal blijven houden en dat ze hem verschrikkelijk zal missen. "De persoon die je was en je muziek zullen je nagedachtenis in leven houden."

Afgelopen maandag bedankte de familie nog voor alle steunbetuigingen, nadat Avicii dood was aangetroffen in een resort in de Omaanse stad Muscat. De lokale politie liet al weten dat er geen sprake was van een misdrijf, maar de precieze doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

Update 00:28
Avicii is overleden op een landgoed dat toebehoort aan een familielid van de sultan van Oman. Dat meldt de Zweedse krant Aftonbladet op basis van een gesprek met een naaste medewerker van openbaar aanklager Nasir al Rahabi.

Uit een document dat de man laat zien aan journalisten van de krant zou blijken dat Tim 'Avicii' Bergling afgelopen vrijdag in het huis van het familielid levenloos werd gevonden. Volgens Aftonbladet is er niet alleen familie van Avicii naar de plek geweest waar hij werd gevonden. Ook medewerkers van de Zweedse ambassade in Saudi-Arabië zijn er geweest, op verzoek van het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken. Intussen hebben zowel de familie als de ambassademedewerkers Oman verlaten.

Volgens Aftonbladet ligt het huis waar de Zweedse dj dood werd gevonden op een landgoed dat een paar kilometer buiten de hoofdstad Muscat ligt. Eerder lieten de autoriteiten van Oman al weten dat ze niet uitgaan van een misdrijf.

Familie Avicii: hij kon niet verder
Familie Avicii: hij kon niet verder (Foto: BuzzE)

Celebrities reageren op veroordeling Cosby

Bill Cosby is donderdag door een jury in de Amerikaanse staat Pennsylvania schuldig bevonden aan het drogeren en misbruiken van Andrea Constand in 2004. De tachtigjarige komiek is veroordeeld voor drie misdrijven. Op elk staat maximaal tien jaar cel.

De jury ging woensdag in beraad en kwam er dit keer wel uit. Vorig jaar juni werd een zaak tegen Cosby namelijk nietig verklaard omdat de jury niet tot een unaniem oordeel kon komen. Aanklagers lieten direct al weten de zaak over te willen doen.

Alhoewel tijdens deze rechtszaak meerdere vrouwen hebben getuigd dat ze gedrogeerd en misbruikt zijn door Cosby, draait de zaak om één van hen, Andrea Constand. De meeste andere zaken zijn verjaard. In totaal zijn ongeveer vijftig vrouwen naar voren gekomen met soortgelijke verhalen over de acteur.

Update 00:28
Veel bekende Hollywoodsterren hebben op social media gereageerd op de veroordeling van Bill Cosby voor het drogeren en misbruiken van Andrea Constand. De Cosby Show-acteur werd donderdag veroordeeld. Hem hangt dertig jaar cel boven het hoofd.

Lili Bernard, die ooit een rol had in The Cosby Show, barstte na de uitspraak in tranen uit en werd daarom de zaal uitgeleid. Eenmaal buiten verklaarde ze tegenover NBC: "Mijn vertrouwen in de mensheid is hersteld."

"Cosby is schuldig. Het spijt me als je van een leugen hield. Zijn slachtoffers kunnen weer ademhalen. Bedankt rechter en jury. Bedankt samenleving voor het wakker worden", twitterde actrice Rose McGowan, die zelf filmproducent Harvey Weinstein beschuldigt van verkrachting. Actrice Alyssa Milano, die de MeToo-beweging aftrapte, bedankte de slachtoffers. "Ik weet dat het verlammend werkt om deze nachtmerries te herbeleven. Maar jullie hebben de wereld wat makkelijk gemaakt voor de volgende generatie die dit monster ter verantwoording willen roepen. Als een moeder waardeer ik dat enorm. Bedankt. Bedankt. Bedankt."

Amber Tamblyn, de actrice die veel van zich liet horen in het MeToo-debat, zei dat Bills tijd voorbij was. "Jouw tijd is al jaren voorbij. En nu gerechtigheid. Gerechtigheid voor alle vrouwen van wie ik weet dat jij ze pijn hebt gedaan en voor degenen die ik nooit heb ontmoet. Opgeruimd staat netjes." Comédienne Kathy Griffin zei alleen maar: "DAG BILL" en Will en Grace-ster Debra Messing hield het bij: "GERECHTIGHEID! EINDELIJK!".

Actrice Padma Lakshmi noemt de veroordeling 'een passend einde voor de seksueel misbruik bewustwordingsmaand'. "Denkend aan alle vrouwen die hij de afgelopen 50 jaar heeft getraumatiseerd. Als een overlever weet ik dat de pijn nooit helemaal weg zal gaan. Maar ik hoop dat zijn slachtoffers eindelijk een iets van een stukje vrede zullen voelen."

Bill Cosby schuldig aan misbruik en drogeren
Bill Cosby schuldig aan misbruik en drogeren (Foto: BuzzE)

IJshockeyers ook veel te sterk voor Servië

De Nederlandse ijshockeyers hebben de volgende overwinning binnen op het WK in divisie 2A, het vierde niveau. China en IJsland werden in Tilburg al zonder problemen aan de kant gezet, donderdag was Servië, dat al jaren in 2A speelt, aan de beurt.

Tien van Soest had dankzij twee assists van Raphael Joly na tien minuten al zowel de 1-0 als de 2-0 in het doel liggen. Het lag vervolgens even stil, maar nadat aanvoerder Ivy van den Heuvel de 3-0 maakte kwam Mitch Bruijsten snel door met de 4-0, alvorens Jordy van Oorschot de 5-0 eindstand op de borden bracht.

Nederland wist een prima aantal van 35 doelpogingen neer te zetten, Servië kwam tot niet meer dan elf schoten op doel. Nederland staat vooralsnog samen met Australië bovenaan en speelt verder ook nog tegen België.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.