FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 april 2018

Van der Wiel in Champions League-finale CONCACAF onderuit tegen Salcido en co

Het Mexicaanse Guadalajara Chivas heeft de Champions League gewonnen van de CONCACAF, de voetbalbond voor Noord- en Midden-Amerika, inclusief het Caraïbisch gebied. De Mexicanen wonnen de tweestrijd na penalties van Toronto FC, de kampioen van de Major League Soccer.

Guadalajara won in Toronto met 1-2 en dus namen ze een mooi voordeel mee naar de beslissende wedstrijd in eigen huis. Orbelin Pineda scoorde na een dik kwartier en het leek een mooi avondje te worden voor de thuisploeg. Na 25 minuten was het voormalig AZ-speler Jozy Altidore die de gelijkmaker scoorde namens Toronto, waar Gregory van der Wiel in de basis stond.

Sebastian Giovinco zette Toronto kort voor rust zelfs op 0-2 en dus glorode er voor de Canadese ploeg hoop. Marco Delgado kon Toronto in de slotfase met 1-3 naar de eindzege schieten, maar verzuimde. Er werd niet meer gescoord en dus moesten penalties genomen worden. Michael Bradley (ex-Heerenveen) schoot de beslissende strafschop mis, waardoor Guadalajara met de 38-jarige aanvoerder Carlos Salcido (ex-PSV) de titel pakte. 

Voor Mexico was het overigens geenszins uniek: sinds 2006 ging de titel elk jaar naar een Mexicaanse ploeg, vorig jaar nog naar Pachuca, onder meer dankzij huidig PSV'er Hirving Lozano. Guadalajara mag in december de CONCACAF vertegenwoordigen op het WK voor clubs.

Gerrit Zalm aan de slag voor Moody's

Gerrit Zalm gaat aan de slag voor Moody's. De oud-minister en voormalig topman van ABN AMRO is verkozen in de raad van bestuur van de kredietbeoordelaar. Moody's is blij met de aanstelling van Zalm. De firma prijst onder meer de leiderschapskwaliteiten van de Nederlander evenals zijn ervaring in zowel de financiële wereld als in de politiek.

Zalm was van 2009 tot 2016 topman van ABN AMRO. Daarvoor werkte hij onder meer als financieel eindverantwoordelijke bij DSB Bank en was hij minister van Financiën en lid van de Tweede Kamer namens de VVD. Zalm stond ook als informateur aan de wieg van het huidige, derde kabinet-Rutte.

Sinds eind 2017 is hij voorzitter van de raad van advies van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast is hij als niet-uitvoerend bestuurder verbonden aan Shell.

In zijn nieuwe rol bij Moody's zal Zalm zeker vier keer per jaar een paar dagen moeten opdraven voor bestuursvergadering op het hoofdkantoor van de kredietbeoordelaar in New York.

Gerrit Zalm aan de slag voor Moody's
Gerrit Zalm aan de slag voor Moody's (Foto: ANP)

Atlético 'steelt' gelijkspel bij onzorgvuldig Arsenal

Atlético Madrid heeft met kunst en vliegwerk een resultaat meegenomen uit Londen. Tegen Arsenal vochten de Spanjaarden zich naar een 1-1 gelijkspel.

Voetbalminnend Europa keek reikhalzend uit naar de kraker in de Europa League, maar al na tien minuten drukte scheidsrechter Turpin zijn stempel op de wedstrijd. Atlético-speler Sime Vrsaljko kreeg in korte tijd twee keer geel en kon inrukken. Dat dwong de toch al defensief ingestelde Spanjaarden tot een tachtig minuten durende ingraving rondom de eigen zestien meter. Wel loerde de ploeg constant op countermogelijkheden.

Arsenal was als een komeet uit de startblokken geschoten en greep het vroege numerieke overwicht aan om nog feller aan te vallen. De ploeg overrompelde de tegenstander, creëerde kans op kans, maar Jan Oblak bleek een constante sta-in-de-weg voor de Gunners. Hij redde onder meer op schoten van Alexandre Lacazette, Aaron Ramsey en Mesut Özil.

De grootste mogelijkheid bleek voor rust echter voor het tiental van Atlético. Sterspeler Antoine Griezmann vond keeper David Ospina tot twee keer toe op zijn pad, zag ook zijn trainer Diego Simeone. Hij werd kort na de rode kaart van Vrsaljko naar de tribune gestuurd vanwege kritiek op de leiding.

In de tweede helft ging het ontketende Arsenal verwoed verder met aanvallen. Het tempo werd gestaag opgevoerd en na een uur mocht spits Lacazette de trekker overhalen. Hij torende hoog boven de verdediging uit en knikte keurig in de hoek binnen.

De Londenaren roken bloed en wilden de laatste Europese thuiswedstrijd van trainer Arsène Wenger graag tot een feestje maken, maar acht minuten voor tijd besliste zijn landgenoot Griezmann anders. De Franse spits deed wel waar aan de overkant meermalen in werd gefaald. Hij strafte verdedigend gekluns vakkundig af en besliste het duel in een gelijkspel, waar niemand meer op rekende.

Zodoende wacht het uiterst onzorgvuldige Arsenal volgende week een hels karwei in de Spaanse hoofdstad. Dan nemen de ploegen het nogmaals tegen elkaar op. De winnaar gaat door naar de finale waar Olympique Marseille of Red Bull Salzburg wacht.

Feestnacht als opmaat naar Koningsdag

Aan de vooravond van Koningsdag is op veel plaatsen in het land het feest al in volle gang. In Utrecht begon om 18.00 uur de vrijmarkt en in Den Haag zijn naar schatting 100.000 mensen afgekomen op The Life I Live, een muziekfestival op negen concertpodia in de binnenstad. "Het is gezellig druk, er zijn geen incidenten en nauwelijks een wanklank", meldde een politiewoordvoerder.

Het centrum van Eindhoven kleurde donderdagavond al oranje voor het muziekfestival Eindhoven=King. Amsterdam trekt traditioneel de meeste Oranjeklanten met diverse evenementen en een traditionele vrijmarkt.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinsessen en andere leden van het Oranjehuis zijn vrijdag te gast in Groningen. De stad houdt rekening met tussen de 60.000 en 80.000 bezoekers. Willem-Alexander wordt vrijdag 51 jaar.

Feestnacht als opmaat naar Koningsdag
Feestnacht als opmaat naar Koningsdag (Foto: ANP)

Marseille op rozen tegen Salzburg

Olympique Marseille heeft zichzelf een goede dienst bewezen in de Europa League. In eigen huis won het verdiend met 2-0 van Red Bull Salzburg.

De halve finalisten troffen elkaar vorig seizoen al in de groepsfase en toen eindigde het duel in Oostenrijk in 1-0 nadat in Marseille met 0-0 werd gelijkgespeeld. Ditmaal toonden de Fransen zich veel sterker dan destijds. Aan de hand van sterspeler Dimitri Payet had de thuisploeg het beste van het spel en het duurde niet al te lang voor dat werd vertaald naar doelpunten.

Na exact een kwartier was het Florian Thauvin die bij de tweede paal kon binnenkoppen. Hij sprong het hoogst van iedereen en promoveerde de loepzuivere assist van Payet tot doelpunt. De middenvelder kopte via zijn eigen hand in de goal, maar dat ontging de scheidsrechters van dienst. Protesten werden dan ook weggewuifd.

Daarvoor had Olympique al eerder kunnen scoren, maar toen stond keeper Alexander Walke wel op zijn post. De Oostenrijkers probeerden continu druk te zetten op de Franse opponent, maar zij slaagden erin zich eronder uit te spelen.

In de tweede helft claimde Salzburg vergeefs een penalty nadat Lainer werd neergehaald door Maxime Lopez. De bezoekers bleven druk zetten, kregen daardoor wat kleine kansjes, maar kregen na ruim een uur spelen de deksel op de neus. Thauvin faalde nog, maar een minuut later was de net ingevallen Clinton N'Jie wel succesvol. Wederom ging hier een schitterende pass van Payet aan vooraf. Ook de subtiele aanname van de spits was om te smullen.

Salzburg kreeg nog twee goede mogelijkheden om iets aan die nadelige marge te doen, maar spits Munas Dabbur verloor zijn evenwicht en schoot over. Een minuut later, exact een kwartier voor tijd, miste invaller Fredrik Gulbrandsen de grootste mogelijkheid. Hij schoot op de paal.

Zodoende reist Olympique Marseille volgende week met een 2-0 voorsprong af naar Oostenrijk. Red Bull Salzburg moet dan minimaal drie keer scoren om alsnog een ticket voor de finale te bemachtigen.

Premier League Darts: twee keer Van Gerwen

Donderdagavond en het is tijd voor week twaalf in de Premier League Darts. Men strijkt neer in de Manchester Arena in, uiteraard, Manchester. Michael van Gerwen en Michael Smith hebben vanavond double duty: de nummers één en vier van de competitie sluiten de avond af met een onderling duel. Er is Europa League-voetbal, dus de liefhebber moet een stream aanslingeren of wachten tot het voetbal weer voorbij is en RTL7 nog wat aandacht aan het darten besteed.

Peter Wright (SCO) - Michael Smith (ENG) 1-7
Bully Boy Smith stond weer eens heerlijk te speren. De Engelsman gooide zeven van de tien dubbels en was scorend niet van zijn stuk te brengen. Wright kon er helemaal niks tegen doen en won slechts per ongeluk een keer een leg, maar daar bleef het bij: 7-1 en Smith is zo goed als zeker van een plek in de play-offs.

Peter Wright - Michael Smith (Bron: PDC)
Peter Wright - Michael Smith (Bron: PDC)

Daryl Gurney (NIR) - Michael van Gerwen (NED) 6-6
Van Gerwen won de eerste twee legs en met onder meer een 121-finish kwam de Nederlander op 3-1. Toch kwam Gurney beter in de wedstrijd: de Noord-Ier begon zelfs uitstekend te gooien en met een heerlijke 156-finish trok hij de stand op 5-5 gelijk. Na 5-6 verzuimde Superchin het af te maken, waardoor Van Gerwen zijn derde nederlaag op rij nog net kon voorkomen: 6-6.

Daryl Gurney - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Simon Whitlock (AUS) - Gary Anderson (SCO)
Whitlock was duidelijk hersteld van zijn forse verkoudheid in Rotterdam en tegen Anderson liet hij zien weer in goede vorm te zijn. De Australiër kwam op 2-0 en even later met een fraaie 82-finish (bulls eye, dubbel 16) op 4-2. Anderson kwam nog terug tot 4-4 en hield zichzelf met een 135-finish later nog in de race om een punt, maar Whitlock maakte het met 7-5 keurig af.

Simon Whitlock - Gary Anderson (Bron: PDC)
Simon Whitlock - Gary Anderson (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Rob Cross (ENG) 6-6
De partij begon niet geweldig en het was Cross die als eerste wat beter begon te gooien. Een 129-finish hield Van Barneveld goed in de wedstrijd, maar met 5-3 nam de wereldkampioen toch een mooie voorsprong. Twee klassieke puddinglegs van Cross gaven de Nederlander weer de kans om op gelijke hoogte te komen. Pas bij 6-5 voor Barney werd Cross weer even wakker en dus werden de punten gedeeld: 6-6.

Raymond van Barneveld - Rob Cross (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Rob Cross (Bron: PDC)

Michael Smith (ENG) - Michael van Gerwen (NED) 1-7
De hele partij was niet eens zo eenzijdig als de score doet vermoeden, maar Smith liet kans na kans liggen op de dubbels en tegen Van Gerwen is dat niet zo handig. Het zorgde ervoor dat de Engelsman slechts één leg won en dat Van Gerwen eindelijk weer eens een echt lekkere zege in het boekje bij mocht schrijven: 7-1.

Michael Smith - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Michael Smith - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Akkoord over medisch-specialistische zorg

Om de stijgende kosten in de medisch-specialistische zorg te beteugelen moet de komende jaren meer zorg buiten ziekenhuizen worden geleverd. Daarover heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) een akkoord gesloten met onder meer de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Patiëntenfederatie Nederland, de Federatie Medisch Specialisten en Zorgverzekeraars Nederland.

Volgend jaar stijgen de kosten in de medisch-specialistische zorg nog met 0,8 procent. In de drie jaren daarna moet die groei verder dalen, om in 2022 op nul uit te komen.

De plannen zijn niet alleen bedoeld om de kosten in bedwang te houden, maar ook om de zorg te verbeteren, stelt Bruins. Er komt 425 miljoen beschikbaar om het plein tussen 2019 en 2022 uit te voeren. Dat geld kan worden gebruikt om bijvoorbeeld specialisten bij huisartsen in te zetten voor consulten, of om ziekenhuizen te laten krimpen.

De onderhandelingspartners van het ministerie moeten het plan nog wel met hun achterban bespreken.

Akkoord over medisch-specialistische zorg
Akkoord over medisch-specialistische zorg (Foto: ANP)

Meer bedden voor gevaarlijk verwarde personen

Zorgverzekeraars en ggz-instellingen slaan de handen ineen om het beddentekort voor personen met gevaarlijk verward gedrag te verminderen. Ze hebben afspraken gemaakt om de wachtlijsten korter te maken, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer. Die moeten al op korte termijn de nood wat verlichten.

Vorig jaar was er een recordaantal incidenten met verwarde personen. Enkele duizenden van hen zijn zo agressief en gewelddadig dat ze een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. Maar voor hen is vaak geen plaats in een instelling.

Ggz-instellingen willen gevaarlijk verwarde personen soms niet opnemen omdat ze hen niet veilig kunnen opvangen. Ze vinden dat de zorgverzekeraars eerst maar met meer geld over de brug moeten komen, waar ze die speciale zorg van kunnen betalen. Daarover hebben verzekeraars en zorgaanbieders nu afspraken gemaakt. Die moeten ervoor zorgen dat er volgend jaar meer plaatsen zijn.

Blokhuis, die op het overleg aandrong, is blij "dat partijen in korte tijd tot deze resultaten zijn gekomen".

Meer bedden voor gevaarlijk verwarde personen
Meer bedden voor gevaarlijk verwarde personen (Foto: ANP)

Tennisster Rus overtuigt in Istanbul

Tennisster Arantxa Rus heeft zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-toernooi van Istanbul. De Nederlandse nummer 123 van de wereld rekende na een stroeve start af met de twee plekken hoger gerangschikte Macedonische Danka Kovinic.

In de eerste set gaf Rus twee keer haar service weg en dat leverde Kovinic een voorsprong op. De wedstrijd draaide vanaf set twee echter volledig om: Rus domineerde, nam de service van de Macedonische keer op keer over en gaf zelfs nog maar twee games weg. Het leverde de Wateringse een 2-6, 6-2, 6-0 overwinning op.

NOS weet niet wie Michael van Gerwen is

Michael van Gerwen ontving vandaag een koninklijke onderscheiding en dat haalde uiteraard het Journaal, al weten ze bij de NOS niet wie Van Gerwen nou precies is. Tijdens het NOS Journaal lieten ze namelijk een foto zien van de Britse wereldkampioen Rob Cross..... #werkenbijdenos

Krakers We Are Here mogen tot 1 juni blijven

De ongedocumenteerde vluchtelingen van We Are Here kunnen nog tot 1 juni blijven wonen in de gekraakte panden in Amsterdam-Oost. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam beslist.

De vluchtelingen hadden het kort geding aangespannen omdat ze het niet eens waren met de beslissing van het Openbaar Ministerie, dat begin deze maand besloot dat de gekraakte panden binnen acht weken moeten worden ontruimd.

Volgens de rechter mogen de krakers nog iets langer blijven in de woningen aan de Rudolf Dieselstraat, op voorwaarde dat ze Ymere "geen strobreed in de weg leggen" bij het geplande bodemonderzoek in de tuinen. "Als er gedoe ontstaat, moeten ze er onmiddellijk uit."

Veel ophef

We Are Here kraakte eind maart de eerste woningen. In totaal hebben ze nu 22 huizen en een bedrijfspand bezet. De kraakactie zorgde voor veel ophef door enkele incidenten die ermee gepaard gingen. Zo werd tot twee keer toe een zogenoemde 'vergiskraak' gedaan in een bewoonde woning. Bij een daarvan stond een bewoonster onder de douche. Ook zouden medewerkers van Ymere, eigenaar van de panden, en leegstandsbeheerder Camelot zijn bedreigd. Vorig weekend ontstond er een conflict tussen leden van Identitair Verzet en een groep antifascisten.

De rechter constateerde dat de openbare orde is verstoord, maar keek ook naar de belangen voor de krakers. Daarbij woog hij mee dat veel buurtbewoners hebben aangegeven dat ze geen problemen hebben met de mensen van We Are Here.

Krakers We Are Here mogen tot 1 juni blijven
Krakers We Are Here mogen tot 1 juni blijven (Foto: ANP)

Drie opeenvolgende opgaves op centre court Stuttgart

Tennisfans die donderdag kaarten hadden voor het centre court op het WTA-toernooi in Stuttgart zijn toch een beetje bedrogen uitgekomen: de laatste drie wedstrijden van de dag eindigden allemaal met een opgave.

Het begon met de Tsjechische tiener Marketa Vondrousova: de nummer 73 van de wereld speelde tegen Elina Svitolina (WTA-4) en was in de eerste set duidelijk de betere. De Oekraïnse nam het in set twee echter over en bij 3-2 in de derde set moest Vondrousova opgeven met een blessure aan haar rechterdij.

Vervolgens was het de beurt aan Angelique Kerber, de thuisfavoriete en nummer twaalf van de wereld. De voormalig wereldranglijstaanvoerster speelde tegen Anett Kontaveit uit Estland, die de eerste acht games allemaal won. Kerber gaf er vervolgens de brui aan en liet later weten al tijdens de warming-up last te hebben van haar rechterbovenbeen.

Garbiñe Muguruza, de nummer drie van de wereld, moest voor het sluitstuk zorgen tegen Anastasia Pavlyuchenkova (WTA-27). De Russische speelde sterk en pakte de eerste set, waarna het voor Muguruza ook klaar was: nog voor set twee begon gaf de Spaanse op met een rugblessure.

Kanye West en John Legend hebben fittie over Trump

John Legend heeft in een privébericht geprobeerd om Kanye West over te halen om zijn standpunt over president Donald Trump te heroverwegen. De man van Kim Kardashian moest daar niets van weten en gooide het privégesprek donderdag op Twitter.

"Hey JL (John Legend red.) hier. Ik hoop dat je wil heroverwegen om jezelf aan te sluiten bij Trump. Je bent veel te machtig en invloedrijk om achter hem te gaan staan en waar hij voor staat. Zoals je weet, betekent wat jij zegt, echt iets voor je fans. Ze zijn loyaal aan jou en respecteren jouw mening. Veel mensen die van je houden voelen zich verraden, omdat ze weten hoeveel kwaad Trumps beleid doet, vooral voor gekleurde mensen", aldus de zanger.

Vervolgens roept Legend West op om dit geen onderdeel van zijn nalatenschap te laten worden. Maar Kanye denkt er niet over om van gedachten te veranderen. "Ik houd van je John en ik waardeer je gedachtes. Dat je mijn fans en nalatenschap erbij betrekt is een tactiek gebaseerd op angst om mijn vrije gedachten te manipuleren", antwoordt de rapper.

Nieuwe single

Hierop probeert John het nog een keer. "Denk vrij. Denk ook met empathie en in context. Jouw woorden en acties hebben consequenties. Veel liefde." Hij sluit nog af met een grap: "En aangezien je de berichtjes post, laat ik dan eraan toevoegen dat ik een nieuwe single heb uitgebracht, haha."

West legt vervolgens uit waarom hij het gesprek online heeft gegooid. "Ik heb het gesprek met John getwitterd om te laten zien dat er mensen om mij heen zijn die het met mij oneens zijn en hun mening geven. Ik respecteer iedereens mening maar ik blijf bij mijn standpunt", legt Kanye uit. "Als je iets voelt dan moet je je niet laten manipuleren door groepsdruk."

Kanye is sinds vorige maand na bijna een jaar radiostilte weer aan het twitteren geslagen. De rapper gooide er woensdag maar liefst tachtig tweets uit en daar ging hij donderdag vrolijk mee verder. Hij twitterde onder meer dat hij het grotendeels eens is met Trump en dat hij van hem houdt. Veel media speculeren dat het wederom niet goed gaat met de mentale gesteldheid van West.

Kanye West en John Legend ruziën over Trump
Kanye West en John Legend ruziën over Trump (Foto: BuzzE)

Tegenstand voor nieuwe anti-dierensekswet

Een politicus in de Amerikaanse staat Louisiana vond dat het hoog tijd was voor een vernieuwde wet tegen seks met dieren, maar hij stuitte plots op wat meer tegenstand dan verwacht. Vooral uit conservatieve hoek kwam flink wat gemekker, maar de wet kwam de eerste stap wel door: 25 voor, 10 tegen.

Het probleem is, in elk geval officieel, niet zozeer dat de tegenstanders de lokale geiten en pony's graag een stevige beurt geven en dus niet zitten te wachten op strengere wetgeving. Het gaat er vooral om dat de nieuwe wet ervoor zorgt dat een wet tegen bestialiteit gescheiden wordt van de huidige wet tegen sodomie. Want ja, anale seks is in Louisiana zo verboden als maar zijn kan. Orale seks was dat tot enkele jaren geleden overigens ook.

Het verbod op sodomie is door een federale rechter al eens ongrondwettelijk verklaard, maar het staat nog altijd in de wetgeving in Louisiana. Die is hier te vinden, als 'misdaden tegen de natuur', waar 'onnatuurlijke' vormen van seks in staan: met dieren, in de kont en tot 2005 ook in de mond.

Volgens de tegenstanders van de wet is het vooral een onderhandse poging om het - toch al ongrondwettelijke - verbod op sodomie uiteindelijk aan te kunnen pakken. Senator Jean-Paul Morrell, de initiatiefnemer van de nieuwe wet, zegt dat dat helemaal zijn bedoeling niet is. Hij wil slechts dat de dierensekswet beter wordt aangepast aan de moderne tijd en dat bijvoorbeeld het kopen en verkopen van dieren voor seks strafbaar wordt.

Het Huis van Afgevaardigden van Louisiana moet de nieuwe wet nu nog wel goedkeuren. Dat is overigens geen formaliteit, want een streng-christelijke groepering heeft er nogal wat macht en die groep is niet van plan om het gevecht tegen vunzigheden als sodomie zomaar op te geven.

Kim Jong-un neemt eigen WC mee naar historische top

Vrijdag is het zover: de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un stapt over de grens en komt Zuid-Korea binnen, waar hij gesprekken zal voeren met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Allemaal bijzonder interessant, maar Kim neemt wel een belangrijk voorwerp mee: zijn eigen toilet.

Op eigen pot schijt het het beste, zou Kim mogelijk denken, maar daar gaat het niet helemaal om. "De uitwerpselen van de leider bevatten informatie over zijn gezondheidstoestand, dus die kunnen niet achtergelaten worden", zegt Lee Yun-keol, voormalig lid van een Noord-Koreaanse beveiligingseenheid die Kim beschermde, alvorens Lee deserteerde naar Zuid-Korea.

Kim heeft ook in diverse voertuigen een eigen toilet, zodat hij ook onderweg altijd veilig zijn behoefte kan doen. De pot is voor Kim en niemand anders: iemand die schijt heeft aan die regel kan zwaar bestraft worden en moet zijn of haar bezoekje mogelijk zelfs met de dood bekopen. 

Tijdens de ontmoeting kan Kim in elk geval zonder problemen Barack Obama op de trein zetten. Geheel onrealistisch zijn dergelijke zorgen overigens niet: de geheime diensten van Israël en de VS hebben wel eens de drollen van bezoekende leiders opgevangen en onderzocht, en dat zullen andere regeringen ongetwijfeld net zo gedaan hebben.

5 jaar Koning Willem-Alexander dus 5 jaar Koningslied

Koning Willem-Alexander zit alweer bijna vijf jaar op de troon en dat wil zeggen dat het ook al vijf jaar geleden is dat ons land werd verrijkt met het legendarische Koningslied. Destijds was er veel te doen om dit prachtige nummer, maar het lied is als een goede rode wijn, na verloop van tijd wordt hij beter. Daarom denken we dat het nummer nu wel op waarde wordt geschat. Dus drie vingers in de lucht en geniet ervan:

Duitsland en Turkije strijden om EK 2024

Duitsland en Turkije zijn de twee kandidaten voor het Europees kampioenschap voetbal in 2024. Het toernooi zal gewoon weer in één land worden georganiseerd. 

Na eerdere mislukte pogingen moet het nu voor Turkije gebeuren. Het land leverde bij de UEFA de plannen in voor de organisatie van het EK van 2024. "Dit is onze vierde poging en dit is absoluut ons beste bid'', aldus Yildirim Demirören, voorzitter van de Turkse voetbalbond. Twee dagen eerder boden de Duitsers hun bidbook aan de UEFA.

Er zou nog sprake zijn van een van een Scandinavisch bid, maar dit traject strandde al vroegtijdig. Duitsland wordt, mede door de succesvolle organisatie van het WK 2006, gezien als favoriet.

Servet Yardimci, vice-voorzitter van de Turkse bond en lid van het uitvoerend comité van de UEFA, sprak over een historische dag voor het Turkse voetbal. "Turkije staat bekend om zijn vastberadenheid en toewijding. Het is tijd dat Turkije het Europees kampioenschap voetbal voor de eerste keer organiseert.'' De UEFA beslist op 26 september wie het EK van 2024 krijgt toegewezen.

Rutte: trots zijn op koningshuis

Koning Willem-Alexander is een symbool van de Nederlandse eenheid, en meer dan een symbool: hij belichaamt die eenheid in al zijn doen en laten. Premier Mark Rutte zegt dat over koning Willem-Alexander, die nu vijf jaar op de troon zit en vrijdag zijn 51e verjaardag viert.

Ook internationaal is de koning iemand die ons land op een buitengewone manier vertegenwoordigt, aldus de premier. Hetzelfde geldt in zijn ogen voor koningin Máxima. ,,Dus volgens mij mogen we heel trots zijn op het koningshuis. De vijf jaar zijn voorbijgevlogen."

Rutte wilde geen vergelijking trekken met de voorgangster van Willem-Alexander, koningin Beatrix, die in 2013 aftrad. ,,Als minister-president en drager van de ministeriële verantwoordelijkheid ben ik terughoudend in het maken van vergelijkingen."

Rutte: trots zijn op koningshuis
Rutte: trots zijn op koningshuis (Foto: ANP)

Volleybalsters Sliedrecht stap dichter bij landstitel

De volleybalsters van Sliedrecht Sport hebben een stap gezet richting een nieuwe landstitel. De ploeg won in De Basis in Sliedrecht van Coolen/Alterno uit Apeldoorn. De strijd om de landstitel wordt gespeeld in een best-of-5-serie.

Topfavoriet Sliedrecht had het in de eerste set moeilijk en de Apeldoornse ploeg profiteerde dan ook door de set te pakken. Vertrekkend trainer Matt van Wezel voerde wat wissels door en dat had effect: Sliedrecht pakte de tweede en derde set overtuigend, waarna set vier een formaliteit was voor de thuisploeg.

Zaterdag spelen de ploegen in Apeldoorn de tweede wedstrijd.

MLB: Gregorius en Albies slaan weer homerun en winnen

Honkballer Didi Gregorius blijft bijzonder lekker op dreef in de MLB. De speler van de New York Yankees sloeg thuis tegen de Minnesota Twins voor de vierde keer op rij een homerun en was in totaal goed voor twee binnengeslagen runs. Het hielp de Yankees op weg naar een 7-4 zege.

Ook Ozzie Albies was weer lekker bezig. Met een homerun in de vijfde inning hielp hij de Atlanta Braves naar een 3-0 voorsprong tegen de Cincinnati Reds. Johan Camargo sloeg hem later ook nog eens over de thuisplaat en de Braves wonnen uiteindelijk met 4-5.

Uitslagen MLB woensdag
Chicago White Sox - Seattle Mariners 3-4
Houston Astros - Los Angeles Angels 5-2
Colorado Rockies - San Diego Padres 5-2
San Francisco Giants - Washington Nationals 2-15
Pittsburgh Pirates - Detroit Tigers 10-13
New York Yankees - Minnesota Twins 7-4
Cincinnati Reds - Atlanta Braves 4-5
Baltimore Orioles - Tampa Bay Rays 4-8
Philadelphia Phillies - Arizona Diamondbacks 5-3
Pittsburgh Pirates - Detroit Tigers 8-3
Toronto Blue Jays - Boston Red Sox 3-4
Cleveland Indians - Chicago Cubs 4-1
Los Angeles Dodgers - Miami Marlins 6-8
Texas Rangers - Oakland Athletics 4-2
Kansas City Royals - Milwaukee Brewers 2-6
St.Louis Cardinals - New York Mets 9-1

Gregorius is goed op dreef (Bron: YouTube)

ICT-systeem belastingdienst is aandachtspunt

De Belastingdienst is aan het vernieuwen. Dat gaat stap voor stap verder. Dit zorgt voor latere resultaten van de vernieuwingsopgave. De vernieuwingsopgave voor de Belastingdienst is nog altijd groot. Het gaat om het verbeteren van de digitale dienstverlening, het opvangen van de effecten van de vertrekregeling en het verbeteren van de interne beheersing. Daarbij staat de Belastingdienst voor uitdagingen die complex en hardnekkig zijn. Dit meldt de staatssecretaris van Financiën in een brief die vandaag aan de Tweede Kamer is verzonden.

Aanpak
De vernieuwing van de Belastingdienst blijft nodig, bevestigen zowel de Commissie Onderzoek Belastingdienst als een externe second opinion. In lijn met de aanbevelingen gaat de aanpak van de veranderingen gefaseerd en stapsgewijs gebeuren. Voorop staat namelijk dat iedereen zijn belastingen kan blijven betalen en zijn toeslagen ontvangen. Door zo te vernieuwen kan tussentijds sneller en makkelijker bijgestuurd worden. Staatssecretaris Snel van Financiën licht toe: “Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen de vernieuwing enerzijds en de beheersbaarheid anderzijds”.

Uitvoerbaarheid
Andere aandachtspunten voor de Belastingdienst blijven de uitstroom van medewerkers en verouderde ICT-systemen. De uitvoerbaarheid van de vernieuwingen heeft dan ook de speciale aandacht van de staatssecretaris. Los van de bestaande projecten zal in 2018 wordt gestart met vijf nieuwe projecten op de processen bezwaar, inning en auto.

Zutphenaar aangehouden wegens ontucht

De politie heeft een 42-jarige inwoner van Zutphen aangehouden die wordt verdacht van het plegen van ontucht met minderjarige kinderen. De aanleiding voor de aanhouding is een politieonderzoek naar aanleiding van een melding dat de man ongewenst gedrag had getoond in de richting van kinderen.

Over de aard van de ontucht en de identiteit van de slachtoffers doet de politie vanwege de privacy geen mededelingen. De politie heeft digitale gegevensdragers in beslag genomen. Het onderzoek is nog in volle gang, de verdachte zit vast voor nader verhoor.

Omwille van het onderzoek doet de politie geen verdere mededelingen.

Update 26-04 19:24 uur
De man is vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commisaris. Deze heeft besloten dat de man nog zeker 14 dagen in verzekerde bewaring blijft zitten. 

Chucklefish komt met adventure RPG Eastward

Chuclefish, bekend van onder andere Starbound en Wargroove, heeft een nieuwe game aangekondigd. Eastward is een adventure RPG waarin je een mysterieus meisje (Sam) leidt door gevaarlijke steden en andere gebieden.

De game haalt inspiratie uit Japanse anime van de jaren 90 en biedt een robuuste singleplayer-ervaring. Momenteel is de game enkel aangekondigd voor pc en Mac, al zijn consoles nog niet uitgesloten. De eerste trailer van de game vind je hieronder.

Een release date voor Eastward is nog niet bekend.

Zlatan definitief niet als speler op het WK

Wel of geen Zlatan op het WK? Na zijn mysterieuze uitspraken vroeg iedereen zich af of hij aasde op een comeback bij Zweden, maar het antwoord is nee.

De 36-jarige balvirtuoos kwam de voorbije weken meerdere keren in het nieuws met uitspraken dat hij naar Rusland zou gaan. "Een WK is geen WK zonder mij", stelde de excentrieke Zweed bijvoorbeeld bij de Amerikaanse televisie. Hij bleef echter met opzet vaag door niet te vertellen in welke rol hij aanwezig zou zijn. "Ik zeg alleen dat ik naar het WK ga. Als ik meer zeg, zullen mensen me daar op afrekenen", aldus Zlatan, ruim een week geleden.

Direct werd al gesuggereerd dat hij er enkel bij is om op te treden als boegbeeld van zijn sponsors, maar niet iedereen was overtuigd. Zelfs Karl-Johan Johnsson, vaste doelman van Zweden, geloofde echt dat zijn illustere landgenoot zijn afscheid bij de nationale ploeg ongedaan wilde maken. Hij vreesde dat de bondscoach de hele ploeg voor hem om moest gooien en stelde derhalve dat het ook prima zonder Zlatan zou kunnen. "We zijn nu meer een team."

Dat mag de Zweedse selectie nu gaan bewijzen, want de topscorer allertijden wil niet mee. De Zweedse teamchef Lars Richt heeft via de officiële kanalen bevestigd dat Ibracadabra definitief niet als speler meedoet aan het WK. "Ik heb dinsdag met Zlatan gepraat en hij heeft me verteld dat hij niet is teruggekomen op zijn beslissing om te stoppen bij de nationale ploeg. Het is een 'nee'.

De Gendt wint na lange vlucht in Romandië

Thomas De Gendt heeft de tweede etappe in de Ronde van Romandië. De Belg van Lotto Soudal kwam solo aan in Yverdon-les-Bains met meer dan twee minuten voorsprong op het peloton. Primoz Roglic de renner van LottoNL-Jumbo blijft wel aan de leiding in het algemeen klassement.

De renners moesten vanuit de start meteen een klim verwerken van de derde categorie. Op de klim ontstond er een kopgroep van vijf renners met daarbij Thomas De Gendt en Victor Campenaerts. De twee Belgen van Lotto Soudal hadden het gezelschap van Nathan Brown (EF Education First-Drapac), Matteo Fabbro (Katusha-Alpecin) en Andriy Grivko (Astana). Het vijftal had al snel zeven minuten te pakken op het peloton.

Na dertig kilometer moest de Italiaan Fabbro afhaken met matriaalpech. Op 65 kilometer van de streep moest ook Grivko lossen in de kopgroep. Campenaerts reed volledig in dienst van zijn ploeggenoot De Gendt en was de volgende die moest afhaken. Op een hellend stuk, op twintig kilometer van de streep, moest ook Brown passen bij Belg. De Gendt had op dat moment nog een voorsprong van vier minuten op het peloton en was daarmee zeker van de dagzege.

In de slotkilometers werd Brown nog bijgehaald door het peloton, waar Sonny Colbrelli de sprint won van het peloton. Het was voor de Italiaan alweer de tweede tweede plaats in de Ronde van Romandië.

MMA-vechter met anderhalve arm maakt kans op UFC-contract

De 32-jarige MMA-vechter Nick Newell leeft al zijn hele leven lang met slechts één complete arm. Zijn andere, halve, arm eindigt net onder zijn elleboog en is door jarenlange training enorm gespierd geraakt. Newell heeft vijftien professionele MMA-gevechten achter de rug, waarvan slechts één verliespartij en nog wel tegen Justin Gaethje, die inmiddels furore maakt in de UFC. Maandag sprak Newell en zijn manager met UFC-directeur Dana White over een contract bij de meest prestigieuze MMA-organisatie ter wereld.

"Het is duidelijk dat hij in de UFC wil vechten", aldus White tegen ESPN-verslaggever Brett Okamoto. "Ik heb hem beloofd dat ik morgen een beslissing zal nemen", tweette Okamoto de woorden van White. Later bracht Newell zelf ook een korte verklaring via datzelfde medium naar buiten. "Ik wilde eigenlijk niets kwijt over mijn bespreking met Dana White, maar hij was één en al klasse. Hopelijk kunnen hij en mijn manager deze deal maken. De afgelopen zeventien jaar heb ik zoveel moeten opofferen om de vechter te worden die ik nu ben. Het laatste hoofdstuk is nog niet af." 

Notorious Newell is enorm goed bezig in de lichtgewichtsklasse van het professionele kooivechten en hij heeft al bij drie grote organisaties laten zien dat het hebben van anderhalve arm geen probleem in de octagon hoeft te zijn. Negenmaal wist Newell zijn tegenstander af te laten kloppen na het aanzetten van verwurgingen, hielklemmen of guillotine chokes en twee tegenstanders sloeg hij knock-out. Een prima score die een contract bij de UFC absoluut rechtvaardigt.

Update 17:00 uur:
Dana White heeft bevestigd dat Newell zich mag bewijzen in talententoernooi 'Dana White's Tuesday Night Contender Series'. In deze show vecht MMA-talent voor een contract bij de UFC. Newell zal in juni deelnemen. 


Hoogtepunten van Nick Newell in de octagon (Bron: Youtube)

Minister pleit voor meer EU-geld voor fietsers

De EU moet meer geld inzetten voor de bescherming van fietsers en voetgangers. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bepleit op een vergadering van Europese ministers in het Sloveense Ljubljana.

De Europese Commissie besteedt 24 miljard euro in de periode 2014-2020 aan investeringen in het trans-Europese netwerk van wegen, spoor en waterwegen. Van Nieuwenhuizen wil dat er meer geld wordt gestoken in de infrastructuur voor de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, namelijk voetgangers en fietsers. "Dat is nodig om de verkeersveiligheid te verbeteren. We kunnen er bovendien mee stimuleren dat meer mensen zich in drukke stedelijke gebieden te voet of op de fiets verplaatsen."

In 2016 vielen er in Europa 25.500 dodelijke slachtoffers in het verkeer. Het CBS maakte deze week bekend dat in Nederland vorig jaar voor het eerst meer fietsers (206) om het leven kwamen dan inzittenden van personenauto's (201). In totaal lieten 613 mensen het leven in het verkeer, een daling van 2,5 procent.

Brussel werkt aan een nieuw pakket maatregelen waarbij verkeersveiligheid een belangrijk onderdeel is.

Minister pleit voor meer EU-geld voor fietsers
Minister pleit voor meer EU-geld voor fietsers (Foto: ANP)

20 procent minder meldingen van discriminatie bij politie

De politie registreerde vorig jaar 3499 discriminatie-incidenten, dat is 20 procent minder dan in 2016. Dat blijkt uit het vandaag in opdracht van de politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie gepresenteerde rapport Discriminatiecijfers in 2017.

Het jaarrapport discriminatie 2017 gaat over door de politie geregistreerde discriminatie-incidenten (aangiften, meldingen en eigen waarnemingen van de politie) en meldingen van discriminatie bij gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s). Vorig jaar zijn er in Nederland ruim 13.000 meldingen en aangiftes van discriminatie gedaan bij de politie, ADV’s, het College voor de Rechten van de Mens en het meldpunt internet discriminatie (MiND).

Maatschappelijk probleem
Nederlanders ervaren discriminatie en racisme in toenemende mate als een maatschappelijk probleem en zeggen dat discriminatie toeneemt, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Ed Faas, landelijk projectleider bestrijding discriminatie bij de politie: "Discriminatie is een steeds groter maatschappelijk probleem. Voor ons als politie is de bestrijding ervan een belangrijke taak die we heel serieus nemen. Lang niet alle discriminatie-ervaringen worden bij ons gemeld. En lang niet alle discriminatie-ervaringen worden altijd herkend. Er valt aan beide kanten dus nog een wereld te winnen."

Volgens Faas komen het slachtoffer nog meer centraal te staan in de aanpak van discriminatie. "De politie investeert in trainingen en voorlichting om bij een aangifte of een melding eerder te kunnen herkennen of er sprake is van discriminatie of niet. Is er geen sprake van een strafbaar feit? Dan is het belangrijk om het slachtoffer van discriminatie door te verwijzen naar de juiste instantie."

20 procent minder meldingen van discriminatie (Foto politie.nl)
20 procent minder meldingen van discriminatie bij politie (Foto politie.nl)

MIVD bezorgd over verkoop wapensystemen aan risicolanden

De MIVD maakt zich zorgen over zeer geavanceerde wapensystemen die worden verkocht aan risicolanden. Zo hebben Rusland en China de afgelopen jaren grote aantallen moderne systemen verkocht aan landen in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns Amerika. "De Nederlandse krijgsmacht kan hiermee tijdens missies worden geconfronteerd’’, concludeert directeur Onno Eichelsheim van de MIVD.

Het jaarverslag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst over 2017 is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. "Inlichtingen over wapensystemen en militair-technologische ontwikkelingen zijn van groot belang omdat de krijgsmacht en Nederlandse militairen daarmee kunnen anticiperen op huidige en toekomstige dreigingen’’, benadrukt Eichelsheim.

De Russische defensie-industrie werkt aan de ontwikkeling van nieuwe generaties wapensystemen en strategische intercontinentale ballistische raketten, blijkt uit het jaarverslag. Het gaat om wapensystemen met een groot bereik en hoge snelheid. De Russische krijgsmacht kan hiermee doelen op de langere afstand en in minder tijd aanvallen en een (potentiële) tegenstander de toegang tot een regio ontzeggen, bijvoorbeeld de Baltische Zee of het Syrische luchtruim. Ook wordt gewerkt aan uitbreiding en modernisering van de militaire ruimtevaartprogramma’s.

China
De dienst besteedde tevens aandacht aan China. Dit land levert eveneens wapensystemen aan (potentiele) risicolanden en inzetgebieden, zoals Venezuela en Soedan.

De Chinese defensie-industrie ontwikkelt en produceert in grote mate zelfstandig wapensystemen, constateert de MIVD. Zo maakt China inmiddels vliegdekschepen. "Mede door de sterke industriële ontwikkeling en toenemende kennis zal deze trend de komende jaren doorzetten’’, verwacht Eichelsheim. “We blijven deze ontwikkelingen in Rusland en China de komende jaren dan ook nauwlettend volgen.”

Defensienota
Inlichtingen worden steeds belangrijker voor Defensie. Minister Ank Bijleveld van Defensie: "We gaan onze inlichtingencapaciteiten opschroeven. Dit is keihard nodig. Helaas blijft de onrust om ons heen groot. Kijk maar naar Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ook de cyberdreiging en de verspreiding van wapentechnologie baren ons zorgen. Het beschermen van onze veiligheid, vrijheid en welvaart gaat in dit krachtenveld zeker niet vanzelf. Meer dan ooit heeft Nederland goede inlichtingen nodig.’’

"In de Defensienota heb ik dan ook gekozen voor een informatie-gestuurde krijgsmacht. Versterking van de MIVD is daarvoor hard nodig’’, concludeert minister Bijleveld. "Goede inlichtingen kunnen voor onze militairen het verschil maken tussen leven en dood. Wij moeten ook op het digital battlefield onze tegenstanders altijd één stap voor kunnen blijven.’’

MIVD
De MIVD vergaart wereldwijd kennis en actuele inzichten over ontwikkelingen en dreigingen in de wereld. Het gaat om inlichtingen over onrust, conflicten, wapens en terrorisme, maar ook om potentiële dreiging tegen Nederland, militairen in missiegebieden, bondgenoten en de internationale rechtsorde.

Meer lezen over Defensie? Check het forum! 

Super Nintendo mini paseert 5 miljoen verkochte exemplaren

Van de Nintendo Classic Mini: Super Nintendo, zoals de mini-spelcomputer eigenlijk heet, zijn inmiddels 5.28 miljoen exemplaren verkocht. Nintendo heeft in ieder geval veel meer SNES mini's verscheept in vergelijking met de originele NES mini. Van die tweede heeft Nintendo 2.3 miljoen exemplaren verkocht, maar eigenlijk kon je het bijna niet krijgen. Dat geldt niet voor de SNES mini, die nog steeds te koop is.

De Nintendo Classic Mini: Super Nintendo is een nieuwe miniatuur versie van de Super Nintendo. Het komt met twee van de originele controllers en 21 klassieke games in digitale vorm. Het spelaanbod kan alleen uitgebreid worden door de console te hacken.

Dumoulin kent zijn knechten voor Giro d'Italia

Sam Oomen, Roy Curvers en Lennard Hofstede. Verder bestaat het team uit de Amerikaan Chad Haga, de Australiër Chris Hamilton en de Belg Louis Vervaeke.

"Met renners variërend in de leeftijd van 22 tot 38 jaar is dit een goede mix van talentvolle jeugd en ervaren rijders'', zegt ploegleider Marc Reef op de website van de ploeg. "We gaan de Giro in met vergelijkbare doelen als vorig jaar. Een goed klassement voor Tom staat daarin voorop. Dat we hier komen als 'titelverdediger' zorgt voor een bijzondere dynamiek in het team. We zijn er op voorbereid. Strijden voor het klassement is totaal iets anders dan je richten op etappezeges. Iedereen in het team moet drie weken lang gefocust zijn.''

Dumoulin verbleef de laatste weken met Oomen en Vervaeke in de Sierra Nevada, ter voorbereiding op deze Giro. "Op papier is het parcours nog lastiger dan vorig jaar, met meer beklimmingen en minder tijdritkilometers. We verwachten een zware drie weken", geeft Reef aan. "Onze Giro-selectie is gebaseerd op de karakteristieken van de koers, met de juiste balans tussen getalenteerde klimmers en onze ervaren leiders."

Selectie Sunweb: Roy Curvers, Laurens ten Dam, Tom Dumoulin, Chad Haga, Chris Hamilton, Lennard Hofstede, Sam Oomen en Louis Vervaeke.

Dumoulin kent zijn knechten voor Giro d'Italia (Pro Shots / George Deswijzen)
Dumoulin kent zijn knechten voor Giro d'Italia (Pro Shots / George Deswijzen)

85 berispingen om neuzen in dossier Barbie

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft 85 medewerkers een officiële waarschuwing gegeven omdat ze onrechtmatig het dossier hebben bekeken van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie. Als ze nog eens de fout ingaan, volgt ontslag op staande voet, heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. Aangezien dit voor alle betrokkenen de eerste waarschuwing is, volgen nu geen ontslagen.

De medewerkers hadden "geen behandel- of zorgrelatie met de patiënt", aldus het ziekenhuis na intern onderzoek. Begin deze maand werd al bekend dat het waarschijnlijk om tientallen medewerkers ging. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens begon een onderzoek. De Patiëntenfederatie sprak van een "cultuurprobleem".

Om privacyschendingen in de toekomst te voorkomen, scherpt het ziekenhuis de procedures verder aan. Zo krijgen medewerkers een extra waarschuwing wanneer ze een dossier openen, gaat het ziekenhuis met extra steekproeven controleren of de regels worden gevolgd en moet iedere medewerker die toegang heeft tot de patiëntendossiers een online cursus volgen over privacy.

Alle medewerkers krijgen een brief waarin nog eens het belang van beroepsgeheim, vertrouwelijkheid en privacy wordt benadrukt. Tijdens werkoverleg en introductiebijeenkomsten komt er ook meer aandacht voor deze onderwerpen. Patiënten kunnen er daarnaast zelf voor kiezen hun persoonlijke gegevens extra af te schermen voor medewerkers.

85 berispingen om neuzen in dossier Barbie
85 berispingen om neuzen in dossier Barbie (Foto: ANP)

Geld voor onderwijsachterstand wordt beter verdeeld

Het geld dat gemeenten en scholen krijgen om risico's op onderwijsachterstanden bij kinderen tegen te gaan, wordt beter verdeeld over het land. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. De komende jaren gaat het budget, zoals afgesproken in het regeerakkoord met € 170 miljoen omhoog voor gemeenten. Scholen krijgen structureel € 260 miljoen. Daarmee komt de totale investering van het kabinet in het bieden van onderwijskansen aan kinderen uit op € 746 miljoen.

Dat geld wordt door gemeenten vooral gebruikt voor voorschoolse educatie: peuters met een risico op een achterstand leren dan spelenderwijs de Nederlandse taal op de kinderopvang. Scholen gebruiken het geld voor intensievere begeleiding van leerlingen of speciale taalklassen. Door meer geld beschikbaar te maken, wil het kabinet het aanbod voor peuters uitbreiden van 10 naar 16 uur per week en de kwaliteit verhogen.

Kansen voor kinderen met een risico
Het kabinet kiest nu voor een verdeelsleutel waarmee de onderwijskansen worden vergroot van kinderen die dit het hardst nodig hebben. In het nieuwe systeem gaat ook minder meetellen waar een kind woont: er wordt meer gekeken naar het risico op een achterstand dan of het kind in een kleine of grote gemeente woont. Minister Slob: 'Ik wil dat ieder kind in Nederland, ongeacht in welke omgeving het opgroeit, de kans krijgt om zijn gaven en talenten tot bloei te laten komen. Alles overwegende lukt dat het beste als we het geld hiervoor op deze manier verdelen.'

Risico's beter voorspellen
Voortaan wordt niet meer alleen gekeken naar het opleidingsniveau van ouders om te bepalen welk kind een risico heeft op een achterstand. Ook weegt de verblijfsduur in Nederland mee en het herkomstland van de ouders, evenals of ouders in de schuldsanering zitten. Met die factoren kan het risico op een achterstand beter worden voorspeld.

Door de wijzigingen kan de verdeling van het budget elk jaar worden aangepast aan de ontwikkelingen op de betreffende school of gemeenten. Nu wordt bij de verdeling voor gemeenten nog gebruik gemaakt van data uit 2009, waardoor de verdeling van het geld gebaseerd is op een populatie kinderen die inmiddels naar de middelbare school gaat. Hoewel dit voor sommige gemeenten en schoolbesturen gunstig is, is het voor velen ook ongunstig. Actualisatie zorgt dus voor een betere verdeling.

Daarnaast daalt het budget voor scholen op dit moment jaarlijks door de stijging van het opleidingsniveau. Met de invoering van de nieuwe indicator en de verdeelsystematiek zal deze daling worden gestopt, waardoor het geld behouden blijft voor de scholen. Zonder aanpassing zou het budget jaarlijks met 20 tot 25 miljoen euro dalen.

Minder papierwerk, minder werkdruk
De nieuwe systematiek heeft nog een groot voordeel voor scholen: zij hoeven niet langer samen met ouders formulieren in te vullen om aanspraak te kunnen maken op de achterstandsmiddelen. Omdat voortaan op basis van de indicator door het CBS bekeken wordt welke scholen welk budget krijgen, is het papierwerk overbodig geworden. Voor veel scholen was de aanvraagprocedure een doorn in het oog. Die was niet alleen arbeidsintensief, maar ook foutgevoelig. Daardoor was er afgelopen jaren sprake van terugvorderingen. De verwachting is dat de nieuwe systematiek zorgt voor minder financiële onduidelijkheid en minder werkdruk.

Overgangsregeling
De meeste gemeenten krijgen er geld bij. Maar omdat de betere verdeling ervoor zorgt dat sommige gemeenten en scholen minder budget krijgen, wordt een overgangsregeling toegepast van drie jaar. Die zorgt ervoor dat gemeenten en scholen drie jaar de tijd krijgen om hun werkwijze aan te passen.

Campinggast neergestoken, politie zoekt getuigen

Op woensdagmiddag raakte een 26-jarige man gewond bij een steekincident op het terrein van een caravanpark aan de Galgekade in Roelofarendsveen. Hij is vervoerd naar het ziekenhuis. De recherche doet onderzoek.

Politieagenten kregen rond 16.10 uur de melding dat een man bij een steekincident gewond was geraakt. De agenten troffen het slachtoffer op het terrein van het caravanpark aan. Hij had een verwonding in de halsstreek. Het Mobiel Medisch Team verleende hulp en het slachtoffer werd door de ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Agenten deden meteen onderzoek naar de verdachte, maar troffen hem niet meer aan.

Het slachtoffer was die dag op bezoek in het caravanpark en kreeg een woordenwisseling met een man. Hierbij werd hij door hem met een scherp voorwerp gestoken. De verdachte vluchtte hierna. Getuigen zagen hem naar de uitgang van het park rennen, waarna hij uit het zicht verdween.

"We hopen dat er mensen zijn die hebben gezien waar de verdachte heen is gevlucht," zegt de rechercheur die de zaak in behandeling heeft, "Misschien heeft hij daarbij gebruik gemaakt van een vervoermiddel om bij het caravanpark te komen of te vluchten. We hebben inmiddels al een aantal getuigen gesproken, maar we komen graag in contact met mensen die meer informatie hebben en dit nog niet met ons hebben gedeeld."

Campinggast neergestoken, politie zoekt getuigen (Foto: Stockfoto politie.nl)
Campinggast neergestoken, politie zoekt getuigen (Foto: Stockfoto politie.nl)

Waddengebied behoeft betere bescherming

De Waddenzee is een uniek gebied dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Nederland, Duitsland en Denemarken werken al ruim 40 jaar samen aan de bescherming van het Waddengebied. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is trots dat zij gastvrouw is van de 13de Trilaterale Waddenconferentie op 17 en 18 mei 2018 in Leeuwarden. Op de conferentie maken de drie samenwerkende landen afspraken over de bescherming van het waddengebied. De ministerraad is akkoord gegaan met de kabinetsinzet voor de conferentie.

In het verdrag wordt onder andere afgesproken de broedvogels beter te beschermen. Ook moet meer onderzoek worden verricht naar de achteruitgang van de visbestanden in het Waddengebied. Onderwerp van overleg is de wijze waarop de hoeveelheid afval (plastic) in het waddengebied kan worden aangepakt. Bovendien wil Nederland afspraken maken voor onderzoek naar de effecten van Klimaatverandering op de Waddenzee.

De thema’s en ambities voor de toekomst van het Waddengebied worden samengevat in het Verdrag van Leeuwarden dat op 18 mei 2018 wordt ondertekend door Nederland, Duitsland en Denemarken.

Mesthandelaar op heterdaad betrapt bij 'omkatten mest'

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag in samenwerking met het Functioneel Parket (FP) een mesttransporteur uit Oost-Nederland op heterdaad betrapt bij het omkatten van mest. Dat gebeurde vermoedelijk door 'fictieve' los- en laadmeldingen te doen op een locatie waar geregeld mest wordt gescheiden en hierbij valse documenten op te maken.

De handelaar had varkensmest geladen bij een varkenshouder en deze mest zou op papier gelost zijn in een silo op een locatie van een andere mesttransporteur. Hierna werd vermoedelijk alleen op papier andere, bewerkte varkensmest (zogenoemde dunne fractie) geladen vanuit een andere silo op dezelfde locatie. In werkelijkheid zou de vracht varkensmest onbehandeld gelost zijn bij een akkerbouwer in Drenthe.

Onbewerkte varkensmest heeft een hoog fosfaatgehalte, dunne fractie een laag fosfaatgehalte. Een akkerbouwer heeft belang bij op papier mest met een laag gehalte; hij mag in dat geval meer mest aanvoeren. Voor het bemesten van de akkers heeft hij belang bij mest met een hoog fosfaatgehalte. Door de administratieve handelingen zou hier mest met een hoog gehalte fosfaat zijn omgekat naar mest met een laag gehalte fosfaat.

De NVWA heeft een proces-verbaal opgemaakt. De chauffeur van het transport is aangehouden en de tankwagen is in beslag genomen.

19-jarige overvaller en oplichter opgepakt

Een team van de Districtsrecherche Noord- en Midden-Limburg en het basisteam Roermond heeft afgelopen maandag een 19-jarige inwoner van die stad aangehouden op verdenking van het plegen van een gewapende overval van een winkel in de binnenstad op vrijdag 3 november. Ook wordt hij verdacht van internetoplichting.

Onder bedreiging van een mes poogde de Roermondenaar een verkoper van een winkel in tweedehandsartikelen in Roermond het kassageld afhandig te maken. Toen hij een greep in de kassa probeerde te doen wist de medewerker de kassalade dicht te maken en riep hij zijn collega’s om hulp. Hierop vluchtte de verdachte.

Diezelfde inwoner wordt ook verdacht van het oplichten van mensen op Marktplaats. Deze feiten vonden plaats in de maanden juni 2017 tot en met april 2018. Voor relatief kleine bedragen bood hij op Marktplaats goederen zoals spelcomputers, spellen en kleding aan. In totaal lichtte hij tenminste 150 mensen op. Van die mensen deden er tot nu toe 22 aangifte.

Hij wordt ervan verdacht voor tenminste 5000 euro mensen te hebben opgelicht. Er wordt een proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Taakstraf voor apotheker om valse declaraties

De eigenaar van apothekersorganisatie Verenigde Apotheken Limburg (VAL) is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een jaar. De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat de man, apotheker Jef P., opzettelijk leiding gaf aan valsheid in geschrifte door VAL. Ook moet het bedrijf een boete betalen van 250.000 euro. Medeverdachte en mede-eigenaar Jaap P., de zoon van Jef, is vrijgesproken.

Volgens de rechtbank zijn bij VAL ongeveer 3,6 miljoen valse declaraties opgemaakt. Dat gebeurde door een aanpassing in de declaratiesoftware. Op de declaraties stonden andere artikelnummers dan die van de medicijnen die werden verstrekt aan cliënten. Hierdoor streek VAL, met tientallen vestigingen, meer geld op bij de zorgverzekeraars.

De straf is veel lager dan de 2,5 jaar cel en de 8 ton boete die de officier van justitie had geëist. Hij schatte de fraude op ruim 17 miljoen euro. Maar de rechtbank vond oplichting niet bewezen en ook is niet vastgesteld of en hoeveel schade de zorgverzekeraars leden.

De Limburgers hebben ontkend dat er doelbewust is gefraudeerd.

Taakstraf voor apotheker om valse declaraties
Taakstraf voor apotheker om valse declaraties (Foto: ANP)

Koninklijke onderscheiding voor Rotjoch

Angelo Diop, beter bekend als Rotjoch, is in zijn woonplaats Diemen koninklijk onderscheiden. Burgemeester Erik Boog benoemde hem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Angelo ontvangt de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de Nederlandse samenleving. Met het BNNVARA-programma 101Barz heeft hij veel beginnende artiesten een podium gegeven waardoor ze door konden breken en hun stem konden laten horen. Daarnaast krijgt hij de onderscheiding voor het coachen en begeleiden van jong hiphoptalent en de steun en support die hij jongeren biedt die het moeilijk hebben in de samenleving.

"Met minimale middelen heeft Angelo Diop laten zien dat er een grote groep artiesten was die voorheen niet gezien werd door de media. En dat er een nóg groter publiek is voor die artiesten", zegt Kees de Koning, oprichter van het platenlabel Top Notch. "Hiermee heeft hij niet alleen de Nederlandse muziekindustrie haar ogen laten openen, maar bovenal de publieke media. En dat zonder ooit concessies te doen aan zijn eigen integriteit en die van honderden artiesten die hij in de laatste twaalf jaar een podium, en hiermee vaak een carrière, heeft geboden."

Koninklijke onderscheiding voor Rotjoch
Koninklijke onderscheiding voor Rotjoch (Foto: BuzzE)

Grapperhaus: lawaaiprotest helemaal verkeerd

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie vindt het "helemaal verkeerd" dat een actiegroep heeft opgeroepen tot een lawaaiprotest tegen het vermeend racistische karakter van de dodenherdenking op 4 mei. Maar op de vraag of zo'n actie ook strafbaar zou zijn wil hij niet ingaan.

"Ik zou eigenlijk een dringend beroep willen doen op die paar mensen die vinden dat ze dit moeten doen om dat te heroverwegen en gewoon op 4 mei met iedereen in Nederland mee te herdenken", aldus Grapperhaus. "Het is een belangrijk moment." Hij benadrukte dat de nationale herdenking op 4 mei juist geen onderscheid maakt tussen oorlogsslachtoffers naar bijvoorbeeld ras of geloof.

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen zei eerder deze week dat het "onacceptabel en respectloos en bovendien strafbaar"zou zijn om de dodenherdenking op de Dam te verstoren.

Grapperhaus: lawaaiprotest helemaal verkeerd
Grapperhaus: lawaaiprotest helemaal verkeerd (Foto: ANP)

Vrouwelijke generaal in aantocht

De 42-jarige luchtmachtkolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan wordt op 1 juli bevorderd tot commodore, een generaalsrang. Op 5 juli gaat ze vervolgens aan de slag als commandant van het Defensie Cyber Commando (DCC).

Boekholt is nu nog commandant Vliegbasis Eindhoven. Ze is verantwoordelijk voor de inzet van strategisch en tactisch luchttransport, tankoperaties en het uitvoeren van kustwachttaken. Daarnaast zorgt ze ervoor dat het vliegveld is opengesteld voor haar ‘buurman’. Daardoor kan Eindhoven Airport 17 uur per dag, 7 dagen per week van de vliegbasis gebruik maken.

De nieuwe cybercommandant begon haar loopbaan in 1994 als assistent-verkeersleider. Na haar KMA-opleiding werkte zo onder meer bij de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).  In 2008 werd ze uitgezonden naar Afghanistan. Als projectleider hield zij zich bezig met de wederopbouw van de civiele luchtvaart. In 2011 werd zij programmamanager bij de Defensie-ICT-organisatie (JIVC).

Boekholt trad in juni 2016 aan als commandant van de vliegbasis. Als commandant DCC volgt ze brigadegeneraal Hans Folmer op.

Momenteel telt Defensie 1 andere vrouwelijke generaal, ook van de luchtmacht.

Kolonel Boekholt-O'sullivan tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander aan Vliegbasis Eindhoven eerder deze maand. (Foto: Ministerie van Defensie)
Kolonel Boekholt-O'sullivan tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander aan Vliegbasis Eindhoven eerder deze maand. (Foto: Ministerie van Defensie)

Politie haalt hackersforum offline

Met de inbeslagname van een server heeft de politie een forum voor hackers offline gehaald. De bezoekers waren vooral uit op naaktfoto’s en -video’s van meisjes en jonge vrouwen, die zij uit de clouds van hun slachtoffers stalen en met elkaar deelden op andere, meer verborgen plekken op het internet.

De politie en het Openbaar Ministerie zijn al ruim een jaar bezig met het complexe cybercrime-onderzoek en hielden in die periode drie verdachten aan (in Culemborg, Groningen en Heerlen). Op hun computers en telefoons stonden enorme hoeveelheden persoonsgegevens en beeldmateriaal van vrouwen. Bij twee andere verdachten nam de politie de afgelopen tijd digitale gegevens in beslag.

Aangifte
De zaak kwam in maart 2017 aan het rollen toen een jonge vrouw ontdekte dat beeldmateriaal uit haar cloud – een externe opslagplek voor digitale gegevens – was gestolen en op internet geplaatst. De vrouw deed aangifte. Onderzoek door het cybercrimeteam van de Amsterdamse politie leidde naar een 31-jarige man uit Culemborg. Hij werd aangehouden op verdenking van computervredebreuk en het verspreiden van naaktfoto’s van de vrouw.

De computer en telefoon van de verdachte bleken grote hoeveelheden beeldmateriaal te bevatten van het slachtoffer en vele andere vrouwen. Het onderzoek leidde het cybercrimeteam ook naar een 35-jarige man uit Groningen, die eveneens beschikte over een grote hoeveelheid beeldmateriaal van vrouwen.

Cryptocontainer
De twee verdachten onderhielden contact met een derde, onbekende persoon. Het Limburgse cybercrimeteam wist hem te identificeren als een 28-jarige man uit Heerlen, die in januari werd aangehouden. De verdachte had op zijn computer een zogenoemde cryptocontainer met daarin beeldmateriaal van vele honderden Nederlandse vrouwen.

Later kwamen ook een 19-jarige man uit de omgeving van Terneuzen en een 26-jarige man uit Geleen bij de politie in beeld als verdachten. Bij hen is vooralsnog alleen beslag gelegd op data.

De data van de man uit Geleen moeten nog worden onderzocht. De vier andere verdachten beschikten over persoonsgegevens van een groot aantal vrouwen op wie zij het hadden gemunt. Bij honderden wisten de verdachten toegang te krijgen tot e-mailboxen, sociale media-accounts en digitale opslagplekken zoals clouds. Deze waren niet goed beveiligd en daardoor relatief eenvoudig te hacken. Van enkele honderden vrouwen wisten de verdachten seksueel getint beeldmateriaal buit te maken, zonder dat de slachtoffers dat in de gaten hadden.

Forum
De verdachten kenden elkaar via een online forum, waar zij elkaar en andere bezoekers om hulp vroegen bij het bemachtigen van beelden van specifieke meisjes. Zodra het eerste contact was gelegd, trokken bezoekers van het forum zich in kleinere groepjes terug op meer verborgen plekken van het web, zoals besloten groepen. Daar deelden zij gestolen beeldmateriaal met elkaar.

Cloud
Het forum dat vandaag offline is gehaald, werd ook genoemd in het RTL Nieuws van 12 april. Via het forum wist RTL toegang te krijgen tot een cloud op een Nieuw Zeelandse server en ontdekte daar een grote hoeveelheid afbeeldingen en video’s van meisjes en jonge vrouwen. De Belgische politie is in het bezit van de beelden en zal deze delen met de Nederlandse politie.

Cybercrimeteams van de politie doen de komende tijd uitvoerig onderzoek op de vandaag in beslag genomen server en naar de beelden die door de Belgische politie worden aangeleverd. Rechercheurs gaan op zoek naar extra bewijsmateriaal tegen de vijf verdachten in het onderzoek en tegen mogelijke nieuwe verdachten. Het onderzoek moet ook aantonen in hoeverre gestolen beeldmateriaal is verspreid. Dit is een enorme klus die maanden kan duren.

Zodra het onderzoek is afgerond, informeert de politie alle vrouwen van wie zij de identiteit kent persoonlijk. Het gaat niet alleen om vrouwen van wie beeldmateriaal is gestolen en mogelijk verspreid, maar ook om personen die op een andere manier in het onderzoek naar voren komen, bijvoorbeeld omdat hun persoonsgegevens bij de verdachten zijn aangetroffen.

Vrouwen die het slachtoffer zijn van computervredebreuk of van wie daadwerkelijk beelden zijn gestolen en verspreid, kunnen dan ook aangifte doen. De politie kan tevens doorverwijzen naar hulpverleningsinstanties.

Preventie
Omdat de politie en het Openbaar Ministerie niet accepteert dat criminelen in het digitale domein straffeloos hun gang kunnen gaan, beschikt elke eenheid over een cybercrimeteam. Behalve het opsporen van verdachten, probeert de politie cybercrime ook terug te dringen door preventie en verstoring, zoals het offline halen van forums. Klik hier voor meer informatie over de aanpak van cybercrime door de Nederlandse politie en hier voor antwoorden op de meest gestelde vragen over naaktfoto’s en -filmpjes.

Chats
Op woensdag 2 mei tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen jongeren via vraaghetdepolitie.nl over dit onderwerp chatten met zeden- en cyberrechercheurs. Tijdens de chat krijgen jongeren persoonlijk antwoord op vragen over hun (online) veiligheid en/of hulp bij het oplossen van problemen. Ook als zij vragen of zorgen hebben die betrekking hebben op het politieonderzoek en/of offline-gehaalde forum, kunnen zij die stellen.

Politie haalt hackersforum offline (Foto: Politie.nl)
Politie haalt hackersforum offline (Foto: Politie.nl)

'Draagvlak nodig voor banenplan gehandicapten'

Na felle kritiek uit de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op zoek naar meer draagvlak voor haar plan om meer arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen. Het voorstel stuit op veel weerstand bij gehandicapten, omdat zij minder kunnen gaan verdienen dan het minimumloon.

Ze wil zorgen wegnemen, zo zei de VVD-bewindsvrouw. Coalitiepartner D66 had Van Ark opgeroepen pas op de plaats te maken en nu eerst in gesprek te gaan met betrokkenen. Ook de ChristenUnie zit nog met veel vragen. Deze regeringspartij wil dat het nieuwe systeem zo simpel mogelijk wordt, en niet tot nog meer rompslomp leidt bij gehandicapten, werkgevers en gemeenten.

De oppositie wil dat het voorstel van tafel gaat. De SP spreekt over loondiscriminatie, GroenLinks vreest dat er tweederangs werknemers ontstaan en de PVV noemt het een asociale bezuinigingsmaatregel.

'Draagvlak nodig voor banenplan gehandicapten'
'Draagvlak nodig voor banenplan gehandicapten' (Foto: ANP)

OM eist 8 maanden en TBS voor aanrandingen

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van acht maanden en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 55-jarige man uit Enschede. De man wordt verdacht van zeven aanrandingen, gepleegd tussen half september en eind november vorig jaar in zijn woonplaats.

De werkwijze van de man was volgens de officier van justitie steeds hetzelfde: hij sprak meisjes of vrouwen op straat of in winkels aan, waarna hij ze onverhoeds aanraakte. Vier van de zeven slachtoffers waren ten tijde van de aanranding minderjarig. Vijf slachtoffers bood hij geld aan. Uit de aangiftes blijkt volgens de officier dat de slachtoffers allemaal hevig zijn geschrokken.

Volgens de officier van justitie is de man al vaker veroordeeld voor zedendelicten. “Het is zeer zorgwekkend dat vrijwel direct nadat de proeftijd in de vorige strafzaak was afgelopen, verdachte zich opnieuw en veelvuldig schuldig heeft gemaakt aan aanrandingen. De vorige strafzaken en veroordelingen hebben verdachte niet weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen”, aldus de officier van justitie.

Volgens de officier is er sprake van ernstige persoonlijkheidsproblematiek bij de verdachte, die op basis van een gedragsdeskundig onderzoek verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht. Een advies van een psycholoog om tbs met dwangverpleging op te leggen, wordt ondersteund door de reclassering.

De officier volgt het advies op. “De veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen eist het opleggen van de tbs-maatregel.” Daarnaast werd een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden geëist.

De rechtbank in Almelo doet op 9 mei uitspraak.

OM eist 8 maanden en TBS voor aanrandingen (Foto: Rechtspraak.nl)
OM eist 8 maanden en TBS voor aanrandingen (Foto: Rechtspraak.nl)

'Munitieverzamelaar' niet vervolgd om gebrek aan bewijs

Een 31-jarige man die een munitieverzameling in zijn woning aan de Paukeslag in Etten-Leur bewaarde wordt niet strafrechtelijk vervolgd. De zaak tegen de verdachte is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Op maandagavond 29 mei 2017 ontstond er brand in een schuur aan de Paukeslag. Daarbij waren ook explosies te horen. De EOD en politie troffen na afloop in de woning en de restanten van het schuurtje grote hoeveelheden munitie aan en startten een onderzoek. Uit het dossier is volgens het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs naar voren gekomen.

Dit komt doordat de munitie die in het schuurtje en woning is aangetroffen onmiddellijk is afgevoerd en vernietigd. Daardoor is achteraf niet meer vast te stellen wat voor soort munitie het betrof. Met de verdachte is een gesprek geweest en hij is er van doordrongen dat hij nooit meer dergelijke munitie in huis moet halen.

Recidivist: 'Ik blijf gewoon rijden'

Een 42-jarige man uit Oosterhout is woensdag rond 19:50 uur op het Paterserf in zijn woonplaats voor de vierde keer betrapt op het rijden zonder rijbewijs. De auto van de recidivist is in beslag genomen.

Agenten zagen woensdagavond een auto rijden over de Vondellaan. Ze herkenden het kenteken en zagen dat de bestuurder geen autogordel droeg. Ze besloten daarom een controle in te stellen. Ze gaven een stopteken waaraan de automobilist niet voldeed. De dienders besloten daarom ook de optische en geluidssignalen te activeren.

De bestuurder reed daarna zonder richting aan te geven de Buurstede in en stopte op een parkeerplaats aan het Paterserf. De bestuurder, een 42-jarige Oosterhouter, bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij blijkt daarvoor ook op 8 juli 2017, 6 maart 2018 en 24 april 2018 bekeurd te zijn. De auto is daarom in beslag genomen. De hardleerse automobilist zei tegen de dienders dat hij al 25 jaar zonder rijbewijs rijdt en daarmee gewoon doorgaat.

Avengers: Infinity War beste opening superheldenfilm ooit

De nieuwe Marvel-film Avengers: Infinity War heeft woensdag in Nederland 64.000 bezoekers getrokken en 650.000 euro opgebracht. De film heeft hiermee een nieuw record gevestigd; nog nooit opende een superheldenfilm in Nederland met zulke goede cijfers, maakte distributeur Disney donderdag bekend.

In de lijst met beste openingsdagen ooit moet Infinity War alleen de Star Wars-film The Force Awakens voor laten gaan. Het zevende deel in de reeks bracht in december 2015 op de eerste draaidag 720.000 euro op.

In Avengers: Infinity War moeten alle superhelden uit het Marvel-universum hun krachten bundelen om te voorkomen dat megaschurk Thanos in het bezit komt van de zes 'infinity-stenen'. Als dit hem lukt, zal hij niet alleen de realiteit maar ook de tijd en ruimte naar zijn wil kunnen buigen. De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Robert Downey jr, Chris Pratt, Chris Evans, Chris Hemsworth, Elizabeth Olsen, Zoe Saldana en Josh Brolin.

De eerste recensies van Avengers: Infinity War zijn lyrisch. Producent Disney vertoonde de film pas een dag van tevoren aan journalisten om te voorkomen dat belangrijke plottwists uit zouden kunnen lekken. Op sociale media roepen fans ook op om dit soort informatie vooral niet te gaan delen. Ook bij ons staat er een ban op het plaatsen van spoilers overigens.

Nederland is een van de eerste landen waar Infinity War vanaf woensdag al te zien was in 120 zalen. In de VS gaat de film vrijdag pas draaien.

Avengers beste opening superheldenfilm ooit
Avengers beste opening superheldenfilm ooit (Foto: BuzzE)

Deel oberslopend tuig krijgt voorwaardelijke straf

Drie mannen met Nederlands paspoort die samen met enkele anderen in Praag zijn beschuldigd van zware mishandeling van een ober nadat die iets zei dat ze niet aanstond - ze schopten en sloegen hem nadat hij al op de grond lag nog twaalf keer op het hoofd - zijn tot voorwaardelijke celstraffen veroordeeld en uitgewezen. De drie gaan volgens Tsjechische media niet in beroep. Ze mogen de komende vijf jaar niet in Tsjechië komen.

Maandagavond werden in totaal zeven mannen met Nederlanders paspoort in de leeftijd van 24 tot 32 jaar opgepakt wegens de zware mishandeling, eerder op de dag op een Praags terras. Het slachtoffer is zo ernstig gewond geraakt dat hij naar de afdeling intensive care moest en aan zijn hoofd is geopereerd. Hij heeft onder meer een gebroken kaak en raakte bijna zijn oog kwijt.

Twee verdachten werden snel weer vrijgelaten omdat zij zich niet aan geweldpleging schuldig hadden gemaakt en twee anderen zitten nog vast. Waarschijnlijk zijn dat de twee mannen die - zoals te zien was op de beveiligingsvideo's - compleet losgingen op de ober. Hen hangt een straf van maximaal tien jaar cel boven het hoofd. De groep zou hebben bestaan uit geoefende boksers.

Voorwaardelijke straf mishandelaars ober
Voorwaardelijke straf mishandelaars ober (Foto: ANP)

Politie verwart crematie-as met heroine

In Amerika heeft de politie een nogal beschamende fout gemaakt. Toen zij na een ongeval de beschonken chauffeur arresteerden zagen zij een poederige substantie en namen de - naar zij dachten - heroïne direct in beslag. Na grondig onderzoek in het lab bleek het poeder crematie-as te zijn. 

De as was van een voormalig politieagent, namelijk de vader van Kevin Curtis, de eigenaar van de auto. Zijn vader stierf vijf jaar geleden in Florida. Curtis had de as in de auto gelaten toen hij zijn auto aan een vriend uitleende.

Die vriend bleek niet alleen zijn rijbewijs al kwijt te zijn wegens misdragingen in het verkeer, maar dus ook nog eens dronken achter het stuur te zijn gestapt.

Of Curtis de as van zijn vader al heeft teruggekregen staat niet in het bronartikel vermeld.

EU-censuurregels in strijd tegen ongewenst nieuws

Ondertussen in China.... De Europese Commissie wil de snelle verspreiding van wat zij zien als nepnieuws en desinformatie met een Europese gedragscode bestrijden. Een onafhankelijk netwerk van mensen die feiten checken moet dit ondersteunen. Daarnaast wil Brussel dat internetgiganten als Facebook, Google en Twitter meer openheid geven over waar de informatie op hun onlineplatforms vandaan komt en wie ervoor betaalt.

Brussel vindt dat de industrie zelfregulerend moet zijn maar te weinig doet aan het fenomeen, bijvoorbeeld met het tijdig sluiten van nepaccounts. EU-commissaris Mariya Gabriel (digitale economie) dreigt met bindende regels als de gedragscode, die al in juli in samenwerking met de industrie en belanghebbende organisaties klaar moet zijn, onvoldoende blijkt te helpen.

Ze waarschuwde donderdag specifiek waakzaam te zijn voor "tactieken van desinformatie'' in de aanloop van de Europese verkiezingen in mei 2019.

Het censureren van nieuws is controversieel. Onafhankelijkheid is lastig en zoals EU vs Disinformatie al aantoonde ligt misbruik op de loer. Ongewenste of onwelvallige meningen kunnen al snel van overheidswege worden verwijderd en dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de burger. Zo kan de EU uiteindelijk prima besluiten dat berichten die negatief zijn over de EU 'nepnieuws' zijn, en kan propaganda juist een zeer prominente plek krijgen.

Gisteren konden we in het debat over de memo's bijvoorbeeld nog zien hoe betrouwbaar en eerlijk de overheid is. Het nieuws dat zij verspreiden is dan ook per definitie betrouwbaar.

EU-gedragscode in strijd tegen nepnieuws
EU-gedragscode in strijd tegen nepnieuws (Foto: BuzzT)

Foto's archieven massaal offline na vonnis

Archiefinstellingen hebben al honderdduizenden oude foto's uit voorzorg van hun websites gehaald omdat ze auteursrechtelijke claims vrezen. Een recente uitspraak van de kantonrechter in Leiden heeft archieven huiverig gemaakt, stelt Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN).

De rechter wees begin deze maand een claim toe in een zaak over ansichtkaarten uit de jaren 40 en 50 die Erfgoed Leiden online had gepubliceerd zonder toestemming van de fotograaf.

In totaal draaide de zaak om 25 foto's waar het archief 75 euro per stuk voor moet betalen. Maar de gevolgen van de uitspraak zijn verstrekkend, vreest de branchevereniging. "Het wordt bijna onmogelijk om ons werk goed te blijven doen", zegt voorzitter Chantal Keijsper. BRAIN steunt Erfgoed Leiden in de zaak, waarin hoger beroep is aangetekend.

Foto's archieven massaal offline na vonnis
Foto's archieven massaal offline na vonnis (Foto: ANP)

Top-down dungeon crawler Wizard of Legend komt uit in mei

Ontwikkelaar Contingent99 heeft vandaag aangekondigd dat hun Kickstarter-project Wizard of Legend volgende maand uitkomt. De game komt 15 mei naar PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Wizard of Legend is een dungeon crawler met een hoog tempo, en bevat ook enige roguelike-elementen. In de game krijg je verschillende uitdagingen voorgeschoteld om te bewijzen dat je de titel, je raadt het al, 'Wizard of Legend' waard bent. Gedurende je avontuur zal je steeds nieuwe spreuken of items vinden om je kracht te vergroten en je eigen speelstijl te ontwikkelen. Verschillende spreuken kunnen ook gecombineerd worden voor een extra effect. De game kan ook local co-op gespeeld worden.

'Feyenoord wil Landzaat als nieuwe assistent'

Denny Landzaat is in beeld om bij Feyenoord de nieuwe assistent-trainer van hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst te worden.

De Rotterdammers brachten woensdag naar buiten dat de club na dit seizoen niet verdergaat met Jan Wouters, die al enkele jaren één van de assistenten van Van Bronckhorst is. Feyenoord wil een 'nieuwe impuls' aan de technische staf toevoegen. Landzaat moet daarvoor gaan zorgen, meldt het Algemeen Dagblad.

Denny Landzaat is momenteel als trainer werkzaam bij de beloften van AZ. Tussen 2008 en 2010 speelde hij voor Feyenoord en Van Bronckhorst was toen één van zijn teamgenoten. Technisch directeur Martin van Geel haalde de 41-jarige Amsterdammer twee keer naar zijn toenmalige club toen. Eerst naar Willem II en later ook naar AZ.

Eerder deze maand schreef De Telegraaf nog dat AZ zeer tevreden is met het werk van Landzaat en dat hij mogelijk doorschuift naar het eerste elftal. Daar zou de 38-voudig international dan assistent worden van hoofdtrainer John van den Brom.

Rijkaard: "Ten Hag verdient een kans"

Frank Rijkaard hoopt dat Erik ten Hag het gaat waarmaken bij Ajax, na een teleurstellende eerste periode in Amsterdam.

De hoofdcoach kwam in de winterstop over van FC Utrecht en onder zijn leiding slaagde Ajax er niet in om kampioen te worden. "Ik vind dat Ajax verplicht is om Erik ten Hag in elk geval de kans te geven te doen wat hij met Ajax wil doen, want hij is natuurlijk op een moeilijk moment ingestapt", vertelde Rijkaard woensdag aan De Telegraaf bij de onthulling van het logo voor de Johan Cruijff ArenA.

"Dat moeten we niet vergeten. Erik verdient dat en ik hoop dat hij het gaat waarmaken. Dat is goed voor de club Ajax en de rust", aldus Rijkaard, die benadrukt dat hij zelf geen trainersambities meer heeft. "Nee, ik doe alleen mee aan kroegpraat. Jullie gaan me niet terugzien. Alleen nu."

Frank Rijkaard had in zijn trainerscarrière het meeste succes bij Barcelona. Met die club won hij twee landstitels en in 2006 werd de Champions League veroverd. Daarna was hij ruim een jaar coach van Galatasaray en zo'n anderhalf jaar bondscoach van Saoedi-Arabië.

Komende weken meer hooikoortsklachten

De eerste bloeiende grassoorten zijn de afgelopen dagen waargenomen en komende weken zullen steeds meer grassen tot bloei komen. Dit is de verwachting van Weeronline, Wageningen University en het LUMC. Op overwegend droge dagen, zoals morgen op Koningsdag en op zaterdag, kan overlast ontstaan door pollen van grassen. Ook berken veroorzaken nog enige tijd hooikoortsklachten.

Door het zeer warme weer van de afgelopen weken zijn de eerste grassoorten versneld tot bloei gekomen. Vooral in het binnenland zit al graspollen in de lucht, maar ook in het westen en noorden zullen de eerste grassoorten snel tot bloei komen. De afgelopen week viel af en toe regen, waardoor voorlopig voldoende bodemvocht voor het gras beschikbaar is. Hoewel het momenteel frisser is dan vorige week zijn het nog altijd groeizame omstandigheden.

Voorlopig blijft het groeizaam weer met maxima van 12-17 graden en zo nu en dan een bui. Het grootste deel van de tijd is het droog en dan kan de graspollenconcentratie in de lucht oplopen. Zondag en maandag is de kans op buien tijdelijk groot, waardoor de lucht regionaal gereinigd kan worden. Zo’n 70 procent van de naar schatting drie miljoen hooikoortspatiënten blijkt gevoelig te zijn voor graspollen.

Piekperiode graspollenseizoen
De 14-daagse weersverwachting toont een grote kans op normaal lenteweer in de eerste elf dagen van mei. Het is licht wisselvallig met regelmatig zon, soms een bui en maxima tussen 14 en 18 graden. Bij deze weersomstandigheden kunnen de grassen zich goed ontwikkelen, waardoor de periode met de grootste kans op hoge concentraties graspollen in het zuidoosten rond eind mei wordt verwacht en rond half juni in het noorden.

Laatste bloeiende berken en eerste bloeiende kruiden
Circa twee miljoen Nederlanders hebben een graspollenallergie. Momenteel verspreiden ook bloeiende berken nog sterk allergeen pollen. Uit metingen van het LUMC blijkt dat de grootste piek van het berkenpollenseizoen voorbij is. De verwachting is dat de berken over twee weken geheel zijn uitgebloeid. Naast de grassen zullen komende tijd ook kruiden als zuring en weegbree beginnen te bloeien. Deze verspreiden licht tot matig allergeen pollen.

Tips tegen hooikoorts
Mensen met hooikoorts ervaren klachten zoals jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten. Er zit voor mensen met hooikoorts niets anders op dan zich voor te bereiden op een ongunstige periode. Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:
•    Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicijnen.
•    Douchen voor het naar bed gaan, om pollen uit het haar te wassen en je kussen schoon te houden.
•    Was je kleding regelmatig.
•    Houd ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren.
•    Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
•    Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten.

Blessure Robben lijkt mee te vallen

Arjen Robben lijkt geen ernstige blessure te hebben overgehouden aan de eerste confrontatie van Bayern München tegen Real Madrid.

De buitenspeler van de Duitsers moest woensdag de eerste halve finale van de Champions League tegen de titelverdediger al na een paar minuten staken. Robben leek last te hebben van een bovenbeenblessure en hij probeerde nog even door te spelen. Na acht minuten moest hij echter toch worden vervangen.

Volgens Jupp Heynckes valt de schade mee. "Zijn blessure ziet er niet zo heel slecht uit", zei de coach van Bayern na afloop van de wedstrijd. Zowel Heynckes als Robben zelf kon nog niet zeggen of de vleugelaanvaller op tijd fit zal zijn voor de return in Madrid (dinsdag). "Het is afwachten", reageerde Robben bij de NOS.

Bayern München ging in de Allianz Arena met 1-2 onderuit. De Duitse kampioen dreigt daardoor voor het vijfde jaar op rij door een Spaanse club uitgeschakeld te worden in de Champions League. Na de eindzege in 2013 waren achtereenvolgens Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid (allen halve finale) en opnieuw Real Madrid (kwartfinale) te sterk.

Jesse Klaver meest betrouwbare politicus

Onderzoek van televisiezender FOX wijst uit dat Jesse Klaver (GroenLinks) met 29% van de stemmen door het Nederlands publiek wordt gezien als de meest betrouwbare Nederlandse politicus. De zender vroeg van donderdag 19 april tot en met maandag 23 april aan ruim 500 respondenten welke politicus zij het meest en het minst vertrouwden. FOX deed dit onderzoek naar aanleiding van de serie ‘Deep State’, waarin het thema een ‘betrouwbare overheid’ een prominente rol speelt.

Opvallend is dat Mark Rutte op de derde plek eindigt van meest onbetrouwbare Nederlandse politici, maar tegelijkertijd ook een plek in de top 3 veroverd van meest betrouwbare wereldleiders. Jesse Klaver wordt gevolgd door Lilian Marijnissen (SP, 26% van de stemmen) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, 21% van de stemmen) als meest betrouwbare Nederlandse volksvertegenwoordigers.

Onbetrouwbare Nederlandse politici
Tunahan Kuzu van DENK scoort het hoogst in de categorie minst betrouwbaar (54% van de stemmen). Opvallend detail is dat Kuzu afgelopen maandag aangaf zich terug te trekken als fractievoorzitter van DENK. Na Kuzu worden Geert Wilders (PVV, 50% van de stemmen) en minister-president Mark Rutte (VVD, 48% van de stemmen) als meest onbetrouwbaar gezien.

Betrouwbare wereldleiders
Terwijl Mark Rutte in de Nederlandse politiek niet erg betrouwbaar wordt gevonden, scoort hij op internationaal niveau wel goed. In de categorie 'Meest betrouwbare wereldleider' staat Rutte namelijk op plaats drie (met 23% van de stemmen). De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt als meest betrouwbare wereldleider gezien (42% van de stemmen). Gevolgd door Paus Franciscus op een tweede plek (28% van de stemmen).

Onbetrouwbare wereldleiders
Opvallend: 'de Nederlander' vertrouwt Kim Yong-un meer dan Donald Trump. De Amerikaanse president Donald Trump wordt namelijk door de Nederlandse respondenten als meest onbetrouwbare wereldleider gezien met maar liefst 70% van de stemmen. Gevolgd door de Russische president Vladimir Poetin (66% van de stemmen). Op de derde plaats van onbetrouwbaarste wereldleiders staat de Noord-Koreaanse Kim Yong-un (63% van de stemmen).

Het onderzoek
Het betrouwbaarheidsonderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de FOX-serie 'Deep State'. In deze nieuwe serie speelt onder andere de vraag of overheden en politici te vertrouwen zijn een belangrijke rol. Wat zijn de feiten en wat wordt uiteindelijk als waarheid gezien? De respondenten kregen daarom in het onderzoek telkens de keuze uit alle partijvoorzitters van politieke partijen, de minister-president en alle voornaamste wereldleiders. Hier konden één of meerdere keuzes worden aangegeven. Het onderzoek heeft gelopen van donderdag 19 april tot en met afgelopen maandag 23 april en is uitgevoerd door onderzoeksbureau Etil research & marketing.

Nijland over Twente: "Verschil is bijna niet op te vangen"

FC Twente lijkt te gaan degraderen naar de Jupiler League en de vraag is of de Tukkers daarna nog lang zullen bestaan als betaald voetbalclub.

Twente moet in de laatste twee speelronden van de Eredivisie vier punten goedmaken op Sparta of Roda JC en vervolgens de nacompetitie winnen. Hans Nijland, algemeen directeur van FC Groningen, was net werkzaam bij zijn club toen in 1998 degradatie uit de Eredivisie volgde. Hij heeft toen ervaren hoe groot de impact van degradatie is.

"Ik weet zeker dat dat tegenwoordig nog veel extremer is", vertelt Nijland aan De Telegraaf. Groningen keerde destijds na twee jaar terug op het hoogste niveau. "En dat had echt geen jaar langer moeten duren. Dat had de club niet volgehouden." Ook dit seizoen was de Trots van het Noorden lange tijd nog niet helemaal zeker van lijfsbehoud. "Het gevaar om te degraderen lag echt als een steen op mijn maag."

"Degradatie is voor subtopclubs als FC Twente en FC Groningen bedrijfseconomisch volkomen onverantwoord. Dat is echt een ramp", gaat Nijland verder. "Kijk alleen maar naar de tv-gelden. FC Twente incasseert nu 5,6 miljoen aan tv-gelden en zal bij degradatie teruggaan naar zes ton. Dat verschil van 5 miljoen is bijna niet op te vangen. Zo'n bedrag kun je ook niet even uit je organisatie halen, want je stadionkosten en zaken als rente en aflossing lopen gewoon door."

FC Twente speelt aanstaande zondag een uitwedstrijd tegen Vitesse. Bij een nederlaag van de bezoekers uit Enschede is het doek definitief gevallen, ongeacht de resultaten van Sparta en Roda.

Rode Kruis: Goed eten bij veel alcoholconsumptie

Het Rode Kruis adviseert feestvierders die op Koningsdag alcohol nuttigen ook goed te eten. Elk jaar moeten EHBO'ers van het Rode Kruis veel mensen behandelen die onwel zijn geworden door alcoholconsumptie in combinatie met weinig eten en vermoeidheid.

"De ochtend verloopt vaak vrij rustig op de EHBO-post. Gedurende de dag gaat bij velen de alcohol zijn werk doen", zegt een vrijwilligster van het Rode Kruis.

Ook adviseert het Rode Kruis feestvierders op Koningsdag ingelopen schoenen te dragen om blaren te voorkomen.

Mensen die toch in de problemen komen, kunnen terecht bij EHBO-posten op evenementen en in een aantal steden. Het Rode Kruis is onder meer aanwezig in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Bosch.

Rode Kruis: goed eten bij alcoholgebruik
Rode Kruis: goed eten bij alcoholgebruik (Foto: ANP)

Schietpartij in Schijndel

Bij een schietincident op de Aagje Dekenstraat in Schijndel kwam woensdagavond 25 april een man om het leven. De recherche is volop bezig met het onderzoek en roept iedereen die iets gezien of gehoord heeft op om informatie met hen te delen.

Rond 19.15 uur kwam er een melding van een schietincident. Hierbij raakte een man gewond. Hij lag in de buurt van een auto. De ambulancemedewerkers hebben het slachtoffer gereanimeerd. Helaas overleed de man ter plaatse aan zijn verwondingen.

Onderzoek
Het onderzoek op de locatie van het schietincident ging nog tot diep in de nacht door. De gespecialiseerde forensisch rechercheurs zoeken tot in een ruime straal rondom de plaats waar het slachtoffer werd neergeschoten, naar sporen. Dit vergt uiterste zorgvuldigheid en dat betekent dat dit traject ook de nodige tijd in beslag neemt.

De identiteit van het slachtoffer moet formeel nog vastgesteld worden.

Naast het sporenonderzoek op de locatie zijn is de politie in de buurt met  een onderzoek gestart. Onderdeel hiervan is informeren in de wijk of mensen iets gezien of gehoord hebben, zoeken naar getuigen en kijken of er camerabeelden beschikbaar zijn. Heb je informatie dan kun je contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Update 10:34 uur:
Volgens de website misdaadjournalist gaat het om de 26-jarige Daan Hoefs uit Erp. Hoefs zou al diverse malen veroordeeld zijn voor geweld en drugsbezit.

Ooggetuigen vertelden dat er 3 schoten zijn gelost. Op dat moment zouden er rond deze plaats ook kinderen gespeeld hebben. Volgens buurtbewoners is de plaats delict berucht als locatie voor drugshandel.

Schietpartij in Schijndel (Foto: politie.nl)
Schietpartij in Schijndel (Foto: politie.nl)

'Lintjesregen racistisch en seksistisch'

Vandaag ontvangen ongeveer 2900 mensen een koninklijke onderscheiding - een lintje - van hun burgemeester, maar natuurlijk kan en mag dat niet zonder slag of stoot gebeuren. De lintjesregen is namelijk een wittemannending. En dat moet natuurlijk anders!

In die lijst van duizenden mensen valt namelijk volgens de witmanshater één ding op: het tekort aan diversiteit. Meer mannen dan vrouwen krijgen lintjes en immigranten worden sterk ondervertegenwoordigd zwaar gediscrimineerd door die witte kutracisten!

"Dat zien we elk jaar en vinden wij niet zo leuk", vertelt Martine van Grieken, directeur van de kanselarij der Nederlandse Orden die over die lintjes gaat, in het NOS Radio 1 Journaal. "Bovendien doen er evenveel vrouwen als mannen vrijwilligerswerk, maar die worden gewoon minder vaak voorgedragen."

Iemand voordragen voor een lintje kan in principe iedereen, maar wil je daadwerkelijk zo'n prul opgespeld krijgen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minstens 15-20 jaar vrijwilligerswerk hebben gedaan en dat is dan ook meteen de belangrijkste reden dat immigranten zijn ondervertegenwoordigd. "Sommige vrijwilligers zijn nog niet eens zo lang in Nederland."

Aan die aanvragen kan de kanselarij ook niets veranderen, zij kunnen er dus ook niet voor zorgen dat de immigranten en vrouwen meer lintjes krijgen. "Wij kunnen moeilijk zeggen: draag die eens voor. Maar wat we wel kunnen doen is mensen oproepen, zoals in dit interview. We roepen nú mensen op om meer vrouwen en mensen met een migratieachtergrond voor te dragen", sluit Van Grieken af. Want voordragen moet kennelijk op basis van geslacht of afkomst, niet omwille van je bijdrage aan de samenleving.

Van Gaal: "Aanbieding gekregen die ik niet kan weigeren"

Louis van Gaal heeft woensdagavond bevestigd dat hij een aanbieding binnen heeft gekregen.

De voormalige coach van onder meer Ajax, Bayern München en Manchester United zit bijna twee jaar zonder club na zijn vertrek uit Manchester. Op Ziggo Sport benadrukte Van Gaal dat hij nog niet met pensioen is. "Ik kan dat nog steeds niet zeggen. Nog steeds krijg ik veel aanbiedingen. Alhoewel dat voor heel veel mensen, heel vervelend klinkt. Maar dat is gewoon zo."

"Nu heb ik een aanbieding die ik niet kan weigeren, vind ik zelf." Toch heeft hij het momenteel in overweging, al wilde de oud-bondscoach van Oranje niet zeggen om welke club of welk land het gaat. "Maar als ik in juli, augustus nog geen club heb, kun je ervan uitgaan dat ik met pensioen ben."

Van Gaal liet ook weten dat hij niet is benaderd voor een rol in de Raad van Commissarissen bij Ajax. "Of ik het leuk had gevonden? Nee, als commissaris kun je geen directe invloed uitoefenen. Daar ben ik niet zo'n voorstander van."

Nintendo Switch haalt verkoopdoel fiscale jaar

Nintendo heeft de financiële resultaten van het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2018 (en hiermee ook de totale resultaten) bekendgemaakt. Het doel was oorspronkelijk om tien miljoen Nintendo Switch-consoles te verkopen. Dit werd later verhoogd naar veertien miljoen en vijftien miljoen.

Uiteindelijk heeft Nintendo in het fiscale jaar 2018 15,05 miljoen Switch-consoles verkocht. Inclusief de verkopen van maart 2017 ligt de console nu op 17,79 miljoen eenheden. Om nog maar één keer de vergelijking te maken: in de gehele levensduur van Nintendo Wii U werden er wereldwijd slechts 13,56 miljoen verkocht.

Software deed het nog beter: waar het doel oorspronkelijk was om 35 miljoen eenheden software te verkopen (later 50 en 53 miljoen) werden er maar liefst 63,51 miljoen stuks software verkocht. Dit brengt het totaal naar 68,97 miljoen eenheden software. Dit getal is inclusief digitale verkoopcijfers van games die ook een retailrelease hebben gekregen. 

Software werd duidelijk aangedreven door Super Mario Odyssey, dat maar liefst 10,41 miljoen keer over de toonbank is gegaan. De top 3 werd afgesloten door Mario Kart 8 Deluxe (9,22 miljoen) en The Legend of Zelda: Breath of the Wild (8,48 miljoen). Ook nieuwkomers verkopen goed. Xenoblade Chronicles 2 staat op 1,31 miljoen en is de bestverkopende titel in de franchise. Nieuwkomer Kirby Star Allies is sinds de lancering in maart 1,26 miljoen keer verkocht. De game kende in Noord-Amerika de beste launch sinds Nightmare in Dreamland in 2002. 

Ondanks de lancering van Switch heeft ook 3DS nog een respectabel resultaat weten te boeken. Het fiscale jaar 2018 werd afgesloten met 6,4 miljoen verkochte eenheden hardware en 35,64 miljoen eenheen verkochte software. Alles bij elkaar was goed voor een nettowinst van 139,950 miljard Yen (zo'n 1,04 miljard euro). Dit was een stijging van 36,1% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Nintendo Switch

Nintendo Presidenten Kimishima en Shibata treden af

Na het overlijden van Satoru Iwata in 2015 nam Tatsumi Kimishima het stokje over. Vanaf zijn aantreden wisten we al zijn leiderschap tijdelijk zou zijn en het moment van afscheid is aangebroken. Dit heeft Nintendo aangekondigd tijdens de investors meeting over het vierde fiscale jaar.

Kimishima overzag hiermee de succesvolle lancering van Nintendo Switch en was betrokken bij de presentatie van het apparaat. Hij wordt opgevolgd door de relatief jonge (46 jaar) Shuntaro Furukawa. Furukawa is momenteel board lid van Nintendo co. en Nintendo co. en verantwoordelijk voor de Global Marketing Department. Als alles wordt goedgekeurd gaat Furukawa op 28 juni aanstaande aan de slag in zijn nieuwe rol.

Ook Nintendo of Europe moet op zoek naar een nieuwe President. Satoru Shibata legt zijn taak neer en gaat terug naar Nintendo of Japan als Director. Wie zijn vervanger wordt is nog niet bekendgemaakt.

Edwin Evers naar lintjesregen Hardenberg

Frank Dane heeft donderdag de ochtendshow van Edwin Evers op Radio 538 overgenomen. Evers werd in zijn uitzending telefonisch uitgenodigd door burgemeester Peter Snijders van Hardenberg, waar Evers woont.

"Ik ga onderscheidingen uitreiken aan mensen die heel veel gedaan hebben. Ik vind dat jij dat een keer moet meemaken, daar moet je bij zijn, om dat eens mee te maken vanuit de zaal", zei Snijders. Na de bekendmaking kwamen de broers van Edwin Evers de radiostudio binnen om hem mee te nemen naar Hardenberg. Daar worden in theater De Voorveghter lintjes uitgereikt, meldt RTV Oost.

Edwins sidekick Jelte van der Goot is al in Hardenberg. Edwin was in de veronderstelling dat zijn collega naar Groningen was afgereisd, waar de koning vrijdag Koningsdag viert. "Ik ben veel verder weg. Ik moest zelfs inentingen halen en heb een heel stuk achter een mestwagen gereden", zei Jelte gekscherend, om vervolgens bekend te maken dat hij naast de burgemeester van Hardenberg stond. Elke gek kan wel bedenken dat Evers vandaag dus een lintje opgespeld zal krijgen.

Zonnetje

Enkele duizenden Nederlanders worden donderdag in het zonnetje gezet met de toekenning van een koninklijke onderscheiding bij de jaarlijkse lintjesregen. Ze worden daarmee geëerd voor hun vaak jarenlange en grote inzet voor de maatschappij. De lintjesregen is traditiegetrouw op de laatste werkdag voor Koningsdag. De betrokkenen worden vaak onder valse voorwendselen ergens heen gelokt. Daar krijgen ze de decoratie door de burgemeester, namens de koning, opgespeld.

Vorig jaar kregen 2818 mensen een lintje, iets meer dan de 2755 die in 2016 werden gedecoreerd.

Edwin Evers naar lintjesregen Hardenberg
Edwin Evers naar lintjesregen Hardenberg (Foto: BuzzE)

Meer beelden van Two Point Hospital

Fans van het oude Theme Hospital kunnen niet wachten tot Two Point Hospital er is. In de spirituele opvolger van Theme Hospital kunnen we weer een ziekenhuis beheren met allemaal vreemde ziektes.

De makers hebben nu een nieuwe dev diary online gezet waarin ze laten zien hoe het ziekenhuis werkt in de nieuwe game. Releasedatum is op dit moment nog niet bekend voor Two Point Hospital.


Hersendode jongen (10) toch niet dood

Een moeder die tot drie keer toe weigerde toe te geven aan drammende artsen die tot drie keer toe aandrongen de beademing van haar tienjarige zoon stop te zetten omdat hij absoluut hersendood was, kan nu opgelucht ademhalen. Haar zoon is ontwaakt en maakt het goed.

De 10-jarige Taylor Reid was betrokken bij een motorongeluk in Ballysillan, noord Belfast. Hij liep een flinke schedelfractuur op en kon niet meer zelfstandig ademen. Taylor was al vanaf zijn vijfde actief motorcrosser en had al meerdere wedstrijden gewonnen.

Toen moeder Cheryl bij het ziekenhuis aankwam vertelden artsen haar dat haar zoon volledig hersendood was en er niets meer was dat ze voor hem konden doen. Ze weigerde zich echter bij die diagnose neer te leggen. De zwangere Cheryl en Taylor's jongere zusje hebben negen maanden in het ziekenhuis doorgebracht.

Nadat Taylor ontwaakte bleek hij blind te zijn en kon hij nauwelijks spreken. Inmiddels komt zijn zicht langzaam terug en begint hij weer op zijn omgeving te reageren. Hoever Taylor uiteindelijk zal herstellen weet niemand, maar dat hersendood niet hetzelfde is als dood moge duidelijk zijn. De criteria voor hersendood in Ierland vind je hier.

Agente tasert brandweerman, geeft taart

Een politieagente uit Ohio heeft op opmerkelijke wijze haar excuses gemaakt aan de brandweerman die ze per ongeluk taserde. Toen de agente reageerde op een melding van een agressieve patient en in het ziekenhuis ter plaatse kwam vuurde de agente tijdens een vechtpartij haar taser af en raakte daarbij niet de agressieveling, maar de brandweerman die hem in bedwang probeerde te houden.

De agente biedt haar excuses aan met een knipoog: een taart met de tekst 'Sorry I tased you!'

Sorry I tased you! (foto: Hamilton Township PD)
Sorry I tased you! (foto: Hamilton Township PD)

Twitter: Kanye heeft geen volgers verloren

Na zijn openlijke 'liefdesverklaring' voor Donald Trump op Twitter, zou Kanye West volgens verschillende media maar liefst 9 miljoen volgers op het sociale medium zijn verloren. Daar klopt helemaal niets van, aldus Twitter.

De rapper zou na zijn opvallende posts nu nog 'maar' 18 miljoen mensen hem die hem volgen. "Wij kunnen bevestigen dat Kanye momenteel zo'n 27 miljoen volgers heeft. Elke fluctuatie die mensen eventueel hebben gezien in zijn aantal volgers, is een fout in ons systeem. Dat is snel weer opgelost is, meldde een woordvoerder van Twitter.

Kanye stak zijn bewondering voor de Amerikaanse president niet onder stoelen of banken en postte een foto van zijn gesigneerde 'Make America Great Again' petje. Iets wat hem door vele fans niet in dank werd afgenomen. Trump zelf reageerde op de tweet dat hij dit 'erg cool' van Kanye vond.

Twitter: Kanye heeft geen volgers verloren
Twitter: Kanye heeft geen volgers verloren (Foto: BuzzE)

Bullyhunters... Is niet meer...

Bullyhunters.org was een initiatief van een anonieme club mensen die pestkoppen voor je opspoorden en executeerden. Tenminste, als je in een online game gepest werd én je in het bezit was van een clitoris.

Waar de norm bij online gamen is dat als iemand je afzeikt, uitscheldt of lastigvalt je die persoon gewoon 'mute' of rapporteert bij de serveradmin, ligt dat natuurlijk anders als je vrouw bent. Bullyhunters to the rescue. Meldt bij hen dat je wordt lastiggevallen en door wie en ze joinen je game met een hele groep en jagen de persoon op om 'm dood te schieten.

Geniaal toch?

Nee, niet echt want het is een debiel idee dat wijd open staat voor misbruik. Dat is dan ook een van de redenen dat het ge-wel-di-ge initiatief amper een paar dagen heeft gedraaid en alweer ter ziele is. Een andere reden was dat het eigenlijk alleen werkte in CS:GO, er nog ruimte was in de game in kwestie om te joinen, de bullyhunter niet zelf wordt neergeschoten etc. etc.

Gelukkig hebben we Chris Ray Gun om er een leuke video met uitleg en sketches over te maken en precies uit te leggen wat er mis was met dit zoveelste alle-vrouwen-zijn-zwakke-slachtoffers-die-beschermd-moeten-worden initiatief dat vooral bedoeld leek te zijn om geld mee te verdienen. En als toegift geeft Chris je ook nog een lesje bullying.

Caljouw en Fransman naar achtste finales EK badminton

Badmintonners Mark Caljouw en Nick Fransman hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het EK badminton in het Spaanse Huelva. De als zesde geplaatste Caljouw rekende af met de Rus Sergey Sirant: 21-19, 21-19. In de achtste finales neemt Caljouw het op tegen de met een wildcard toegelaten Deense wereldtopper Jan Jørgensen, wegens blessureleed wat weggezakt op de wereldranglijst.

Fransman trof de Noor Marius Myhre en die kon geen partij bieden tegen de Nederlander. Fransman domineerde en won met 21-13, 21-9 relatief simpel. In de volgende ronde neemt hij het op tegen de Ier Nhat Nguyen, die verrassend wist te winnen van de als zevende geplaatste Spanjaard Pablo Abian.

Bij de vrouwen was Gayle Mahulette met 21-10, 21-17 te sterk voor de Zweedse Europees juniorenkampioene Johanna Magnusson. In de achtste finales wacht de Schotse Kirsty Gilmour, als tweede geplaatst. Soraya de Visch Eijbergen ging na een sterke start onderuit tegen Sabrina Jaquet uit Zwitserland: 21-12, 19-21, 16-21, waardoor ze een ontmoeting met olympisch kampioene Carolina Marin misloopt.

Jelle Maas en Robin Tabeling staan in het mannendubbelspel in de achtste finales na winst op de Schotten Alexander Dunn en Adam Hall: 21-16, 19-21, 29-27. Ben Lane en Sean Vendy uit Engeland worden de volgende tegenstanders, doordat de als eerste geplaatste Denen Mathias Boe en Carsten Mogensen zich terugtrokken. Jacco Arens en Ruben Jille verloren met 21-15, 15-21, 22-24 van de Denen Mathias Christiansen en David Daugaard.

Debora Jille en Imke van der Aar wonnen in het damesdubbel met 21-13, 21-15 van het Duitse duo Isabel Herttrich/Carla Nelte, als zevende geplaatst. Selena Piek en Cheryl Seinen, als vijfde geplaatst, waren met 21-13, 21-10 te sterk voor de Letse dames Ieva Pope en Monika Radovska.

NBA: Prachtige buzzer beater LeBron, grote comeback OKC

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben in de play-offs tegen de Indiana Pacers een 3-2 voorsprong genomen. In de Quicken Loans Arena in Cleveland wonnen de Cavaliers het vijfde duel, hoewel daar hard voor gevochten moest worden.

Het ging aanvankelijk over en weer in Cleveland, maar de thuisploeg leek het heft in handen te nemen door de voorsprong uit te bouwen naar ruim tien punten. Toch gaven de Pacers zich niet gewonnen, onder meer dankzij de sterk spelende Litouwer Domantas Sabonis.

LeBron James was echter niet te stoppen en met al 41 punten op de teller velde hij het vonnis: bij een stand van 95-95 en met een aflopende klok werkte James een prachtige driepunter in de buzzer binnen, waardoor het met 98-95 gelijk afgelopen was.

De buzzer beater van LeBron James (Bron: YouTube)

De Oklahoma City Thunder had het in eigen huis nog een stuk moeilijker. De Utah Jazz zou de serie met winst beslissen, dus het was alles of niks voor OKC. Dat leek in het tweede en derde kwart niks te worden: Utah bouwde de voorsprong gestaag uit naar 25 punten.

Vanaf dat moment ging er echter iets om bij OKC. Russell Westbrook (45 punten) deed er een paar versnellingen bij en samen met Paul George (34) bracht hij de achterstand in rap tempo terug: 78-78 na het derde kwart. In het laatste kwart was OKC de betere en dat leverde een 107-99 zege op.

De Toronto Raptors rekenden thuis af met de Washington Wizards, hoewel daar vooral tot halverwege het laatste kwart flink voor gevochten moest worden. Dankzij een sterke DeMar DeRozan wonnen de Raptors met 108-98, wat een 3-2 voorsprong in de serie opleverde.

De Houston Rockets rekenden definitief af met de Minnesota Timberwolves. James Harden en co hadden in de eerste helft wat moeite met de bezoekers, maar waren in de tweede helft gewoon een maat te groot: 122-104 en 4-1 winst in de serie.

De comeback van OKC (Bron: YouTube)

Privacyschandaal schaadt Facebook niet

Facebook heeft ondanks het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica een goed eerste kwartaal achter de rug. Het aantal gebruikers van het sociale netwerk groeide met 13 procent tot bijna 2,2 miljard, iets boven de verwachtingen van analisten.

De groei vond vooral buiten Noord-Amerika en Europa plaats. In die werelddelen liep de aanwas van nieuwe Facebookers al eerder tegen een plafond, al komen er nog altijd mondjesmaat gebruikers bij. Opzeggers vanwege de ophef hebben daar niets aan kunnen veranderen. De opzegactie van Arjen Lubach in Nederland, waarbij duizenden gebruikers hun account zouden hebben gewist, viel overigens buiten de verslagperiode.

De voorbije drie maanden werden voor Facebook gekenmerkt door wereldwijde ophef over de gegevens van tientallen miljoenen gebruikers die via data-analysebureau Cambridge Analytica bij derden terechtkwamen. Topman Mark Zuckerberg ging herhaaldelijk door het stof en beloofde beterschap.

Zuckerberg sprak in een toelichting op de kwartaalcijfers van een ,,goede start" van het jaar. De omzet groeide van 8 miljard naar bijna 12 miljard dollar en de kwartaalwinst steeg van 3 miljard naar 5 miljard dollar.

In totaal legde Cambridge Analytica de hand op gegevens van zo'n 87 miljoen Facebookgebruikers, voornamelijk Amerikanen. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie onder meer hebben gebruikt om kiezersprofielen te maken voor de verkiezingscampagne van Donald Trump. Facebook werkt aan verbetering van hoe het met privégegevens omgaat, maar Zuckerberg zei eerder al dat het nog jaren kan duren voor alles op orde is.

Privacyschandaal schaadt Facebook niet
Privacyschandaal schaadt Facebook niet (Foto: ANP)

NHL: Bruins na thriller in beslissend duel langs Maple Leafs

De ijshockeyers van de Boston Bruins staan in de volgende ronde van de play-offs. In de eigen TD Garden rekende de ploeg woensdagavond in de zevende en beslissende wedstrijd af met de Toronto Maple Leafs, twee ploegen uit de Original Six van de NHL.

Dankzij Patrick Marleau stonden de Leafs al na krap twee minuten op voorsprong, maar Jake DeBrusk tekende snel voor de gelijkmaker. Niet veel later was het wederom de 38-jarige Marleau die zijn ploeg op voorsprong zette, maar weer duurde het niet lang: Danton Heinen maakte de 2-2.

Patrice Bergeron zorgde voor het einde van de eerste periode zelfs nog voor 3-2, maar in de tweede periode sloegen de Leafs dan weer terug. Travis Dermott maakte de 3-3, Kasperi Kapanan bracht zijn ploeg na een verdedigende blunder van de Bruins en een rappe sprint op voorsprong: 3-4.

In de derde periode namen de Bruins dan eindelijk definitief de macht in handen. Torey Krug tekende voor de gelijkmaker, DeBrusk regelde de 5-4 al snel. David Pastrnak zorgde er met 6-4 voor dat de Leafs vol aan moesten vallen en Brad Marchand profiteerde daarvan door de boel in de laatste minuut definitief in het slot te gooien: 7-4.

Bruins - Maple Leafs (Bron: YouTube)

'Kandidaat-minister zegt baan bij Trump af'

Ronny Jackson, de persoonlijke arts van de Amerikaanse president Donald Trump, wordt volgens de Washington Post toch niet de nieuwe minister voor Veteranenzaken. Hij was door Trump genomineerd als opvolger van David Shulkin, die eerder het veld moest ruimen.

Jackson zou volgens de krant aan collega's hebben gemeld dat hij afziet van de baan omdat hij gefrustreerd is geraakt door het trage besluitvormingsproces rond zijn functie.

De nominatie van de arts is omstreden. Jackson zou omstreden medicijnrecepten hebben uitgeschreven, zou beschonken op het werk zijn verschenen en daar bovendien voor een verziekte werksfeer hebben gezorgd. Jackson heeft deze aantijgingen meermalen ontkend.

'Kandidaat-minister zegt baan bij Trump af'
'Kandidaat-minister zegt baan bij Trump af' (Foto: ANP)

Het regent weer lintjes

Enkele duizenden Nederlanders worden donderdag in het zonnetje gezet met de toekenning van een koninklijke onderscheiding bij de jaarlijkse lintjesregen. Ze worden daarmee geëerd voor hun vaak jarenlange en grote inzet voor de maatschappij.

De lintjesregen is traditiegetrouw op de laatste werkdag voor Koningsdag. De betrokkenen, merendeels vrijwilligers die zich al jaren hebben ingezet, worden vaak onder valse voorwendselen ergens heengelokt. Daar krijgen ze de decoratie door de burgemeester, namens de koning, opgespeld.

De meesten worden lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege speciale verdiensten kunnen mensen ook ridder of officier worden. De hoogste graad in deze orde is ridder grootkruis. In de oudere Orde van de Nederlandse Leeuw bestaan drie graden. Deze onderscheidingen zijn bedoeld voor mensen met bijzondere, meer persoonsgebonden verdiensten van zeer exceptionele aard.

Vorig jaar kregen 2818 mensen een lintje, iets meer dan de 2755 die in 2016 werden gedecoreerd.

Het regent weer lintjes
Het regent weer lintjes (Foto: ANP)

Excuses Noord-Korea voor dodelijke buscrash

Noord-Korea heeft bij monde van leider Kim Jong-un "diepe excuses" aangeboden aan China voor het busongeluk waarbij zondag 36 doden vielen, waaronder 32 Chinese toeristen. De lichamen van de slachtoffers worden donderdag per trein vervoerd naar China.

"Het Noord-Koreaanse volk is overmand door verdriet. Het is zeer triest dat onze Chinese vrienden geconfronteerd zijn met dit onverwachte ongeluk. We bieden onze oprechte verontschuldigingen aan aan onze Chinese kameraden", aldus de verklaring van Kim via staatsmedium KNCA.

De touringcar is zondagavond van een brug gereden. Over de toedracht van het ongeval is weinig bekendgemaakt. Het ging mogelijk om een bus met Chinese toeristen en een delegatie van een reisbureau uit Peking. Twee Chinezen verkeren nog in levensgevaar.

Naar schatting 80 procent van de toeristen in Noord-Korea komt uit China.

Excuses Noord-Korea voor dodelijke buscrash
Excuses Noord-Korea voor dodelijke buscrash (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: beste weer aan zee

Hallo daar!

Met name in het noorden van het land werden we gistermorgen wakker met goed gevulde regenmeters. In een strook van de Kop van Noord-Holland naar Groningen toe viel op veel plaatsen 10 tot 15 mm aan regen. In de rest van het land viel veel minder tot bijna helemaal niets. In de ochtend spetterde het nog her en der, maar bij mij in Haarlem werd ik al wakker met het zonnetje. Deze opklaringen breidden zich geleidelijk aan verder over het land uit, en in de kustprovincies werd het zelfs helemaal zonnig. In het binnenland scheen de zon ook af en toe, maar in oosten en noorden vielen enkele buien en was er minder zon. Ook in het zuiden bleef het grotendeels droog. De wind was wel goed merkbaar uit het westen.

Vandaag krijgen we een vergelijkbare dag als gisteren. In de kustregio's is er volop ruimte voor de zon en blijft het droog. In het binnenland ontstaan stapelwolken en kunnen er enkele buien ontstaan. Voorkeursgebieden voor deze buien zijn de oostelijke provincies. De kans op onweer en hagel is echter miniem. De maxima liggen tussen de 12 graden aan zee tot 14 in Limburg. Er staat een matige tot vrij krachtige westelijke wind.

In Koningsnacht koelt het flink af tot een graad of 5, dus wie op pad gaat trek dan maar een dikke trui en jas aan, want het is dus fris. Koningsdag zelf verloopt wisselend bewolkt, maar overwegend droog, dus dat is een meevaller. Echt warm is het met een graad of 13 helaas niet. 

Tot kijk!

Nederland
 

Petershead bij zonsopkomst (Foto: Interpretatie)
Een prachtige zonsopkomst vanuit Petershead. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rutte vrij soepel door zwaar debat

Premier Mark Rutte is uiteindelijk vrij soepel door het ruim acht uur durend Kamerdebat over de afschaffing van de dividendbelasting gekomen. Wel kreeg hij een motie van afkeuring van bijna de gehele oppositie aan zijn broek. Alleen de SGP steunde die niet.


Rutte erkende wel dat een fout van hem ten grondslag ligt aan de al maanden durende discussie over de maatregel die 1,4 miljard per jaar kost, en in geen enkel verkiezingsprogramma voorkwam.

In een debat op 15 november zei hij geen herinnering te hebben aan de ambtelijke memo's die het kabinet uiteindelijk dinsdag vrijgaf. De premier verklaarde woensdagavond dat hij de dag na het novemberdebat opdracht had moeten geven om te kijken of er nog formatiestukken bestonden over de afschaffing van de dividendbelasting. "Het begint met een fout van mij", zei hij.

De gebrekkige herinneringen van de premier waren de grote kwestie voor de oppositie. Vrijdag bleken de memo's die Rutte zich niet herinnerde wel degelijk te bestaan. Dinsdag publiceerde het kabinet de twaalf stukken met bijlagen.

Rutte herhaalde in het debat de bewuste stukken niet voor vrijdag te hebben gekend. Het enige document dat hij kende was een intern VVD-stuk dat door toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is opgesteld, deels op basis van de nu vrijgekomen stukken. Maar dat is volgens de premier een heel ,,ander" document.

De oppositie zette vanaf het begin volop in op de integriteit van de premier, maar ook de leiders van de vier coalitiepartijen kregen het zwaar te verduren. GroenLinks-leider Jesse Klaver riep de coalitie op het ,,beschaamde vertrouwen" te herstellen. "Daarvoor zijn antwoorden nodig. Veel antwoorden. Eerlijke antwoorden."

De fractieleiders van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie erkenden dat het allemaal beter had gekund. Het was ,,niet fraai, rommelig en de geloofwaardigheid is in het geding", zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. D66-voorman Alexander Pechtold zei ,,niet gelukkig" te zijn met het beeld dat de afgelopen maanden is ontstaan.

Het slotoordeel van de oppositie was hard. Zowel Lilian Marijnissen (SP) als Lodewijk Asscher (PvdA) zei dat de premier hun vertrouwen kwijt is. ,,Hij heeft een onwaarheid verteld en heeft die fout niet gecorrigeerd", zei Asscher. Rutte heeft een ,,actieve misleidingsstrategie" toegepast, oordeelde Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

Rutte vrij soepel door zwaar debat
Rutte vrij soepel door zwaar debat (Foto: ANP)

Uiterst effectief Real Madrid pijnigt Bayern in München

Real Madrid heeft woensdag een grote stap gezet naar de finale van de Champions League. De bezoekers wonnen de heenwedstrijd tegen Bayern München.

In de Allianz Arena had Arjen Robben een basisplaats, maar hij moest al na enkele minuten worden vervangen wegens een spierblessure. Bayern begon wel goed aan de wedstrijd en net binnen het halfuur kwamen de Duitsers op voorsprong. Doelman Keylos Navas, die tegen Juventus ook al blunderde, ging daarbij niet vrijuit.

Bayern-keeper Sven Ulreich nam snel een doeltrap toen Marcelo na een aanval van Real nog helemaal uit positie stond. Daardoor had Joshua Kimmich de ruimte om mee naar voren te komen. De rechtsback leek voor een voorzet te gaan en Navas gokte daar ook op, maar Kimmich schoot gewoon in de korte hoek raak.

Real Madrid was het daarna even kwijt en Franck Ribéry kreeg alle ruimte om de score te vergroten. De Fransman nam de bal echter niet goed aan. Bayern zag vervolgens ook Jérôme Boateng uitvallen, maar de ploeg bleef kansen creëren. Onder meer Mats Hummels en Thomas Müller waren dicht bij een treffer.

Vanuit het niets kwam Real Madrid vlak voor rust op gelijke hoogte. Cristiano Ronaldo, die amper in het stuk voorkwam, liet een voorzet van de rechterflank lopen voor Marcelo. Na de stuit knalde de Braziliaan de bal met links vanaf de rand van het strafschopgebied ineens in de hoek.

In de tweede helft probeerde Real aanvallender te beginnen, maar het eerste gevaar kwam toch weer van de thuisploeg. Ribéry kapte Casemiro fraai uit, waarna zijn voorzet Müller net niet bereikte. Even later sloegen de Spanjaarden opnieuw toe. Een fout van Rafinha leidde een snelle tegenaanval in van Real die uiteindelijk werd afgerond door Marco Asensio.

Ook na die goal ging namens Bayern het meeste gevaar uit van Ribéry. Tot twee keer toe hield Navas de Fransman in de korte hoek van scoren af. Aan de andere kant ging een doelpunt van Ronaldo niet door, omdat hij de bal met de arm aannam, terwijl Ulreich redde op een inzet van invaller Karim Benzema. Lewandowski miste ook een goede kans, waardoor het 1-2 bleef.

Jury in beraad in misbruikzaak Bill Cosby

De jury in de rechtszaak tegen Bill Cosby, is woensdag in beraad gegaan. De juryleden moeten nu bepalen of Cosby schuldig is aan het drogeren en misbruiken van Andrea Constand.

Tijdens de eerste behandeling van de zaak vorig jaar kwam de jury er niet uit. Na ruim dertig uur overleggen kwamen de geselecteerde mannen en vrouwen niet unaniem tot een oordeel. De zaak moest daarom worden overgedaan.

Cosby is ontspannen en is vol vertrouwen in een goede afloop, zei zijn publicist Andrew Wyatt tegen Variety. ,,Het is makkelijk om je geen zorgen te maken als je weet dat je niets verkeerd hebt gedaan."

Alhoewel tijdens deze rechtszaak meerdere vrouwen hebben getuigd dat ze gedrogeerd en misbruikt zijn door Cosby, draait de zaak om één van hen, Andrea Constand. De 80-jarige entertainer wordt aangeklaagd voor drie misdrijven, op elk waarvan maximaal tien jaar cel staat.

Jury in beraad in misbruikzaak Bill Cosby
Jury in beraad in misbruikzaak Bill Cosby (Foto: ANP)

Oppositie dient motie van afkeuring in

Vrijwel de gehele oppositie heeft woensdagavond een motie van afkeuring ingediend tegen premier Mark Rutte. De oppositie "keurt de handelswijze van de minister-president af", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Een motie van afkeuring wordt doorgaans gezien als een minder zware veroordeling dan een motie van wantrouwen. Alleen oppositiepartij SGP ondertekende de motie niet.

Oppositie dient motie van afkeuring in
Oppositie dient motie van afkeuring in (Foto: ANP)

Duitsland grootste afnemer Nederlands staal

In 2017 exporteerde ons land voor 2,7 miljard euro staal naar Duitsland. Daarmee is Duitsland met afstand de grootste afnemer van door Nederland uitgevoerd staal. Ongeveer 30 procent van onze staalexport gaat hier naartoe. Dat meldt het CBS naar aanleiding van vragen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Na Duitsland zijn België (12 procent), Frankrijk (9 procent), het Verenigd Koninkrijk (8 procent) en de Verenigde Staten (6 procent) de belangrijkste staalafnemers. Met de uitvoer van staal naar de VS was in 2017 een bedrag van 570 miljoen euro gemoeid.

Niet alle staal dat door Nederland wordt uitgevoerd is hier ook gemaakt. Een fors deel werd namelijk eerder ingevoerd om na een eventuele korte bewerking weer over de landsgrenzen te verdwijnen. Aan deze zogeheten wederuitvoer verdient de Nederlandse economie aanmerkelijk minder dan aan de export van Nederlandse makelij. In totaal exporteerde Nederland in 2017 voor 9 miljard euro aan staal, waarvan het grootste deel eigen fabricaat en een kleiner deel wederuitvoer. Onder eigen fabricaat vallen ook buitenlandse goederen die in Nederland een significante bewerking hebben ondergaan.

Bij de export naar nabijgelegen bestemmingen betreft een kwart tot de helft wederuitvoer. In het geval van Duitsland is het bijna de helft. Bij de export naar de VS is echter het overgrote deel van de export van eigen makelij. Daardoor is de VS na Duitsland en België de belangrijkste bestemming van Nederlands staal (exclusief wederuitvoer).

Exporthoeveelheid al jaren stabiel
Qua hoeveelheid is de Nederlandse staalexport sinds 2011 tamelijk stabiel. In 2017 werd voor 11,0 miljard kilogram aan staal uitgevoerd. Dat is vrijwel evenveel als in 2011, maar wel iets meer dan in 2016 toen het om 10,5 miljard kg ging. De waardeontwikkeling van de Nederlandse staalexport verliep op een vergelijkbare manier. Het afgelopen jaar nam door prijsstijgingen de waarde wel wat sneller toe dan de hoeveelheid.

Volgens de World Steel Association is China met maar liefst 832 miljard kg staal in 2017 de grootste staalproducent ter wereld, gevolgd door Japan, India, de VS, Rusland, Zuid-Korea en Duitsland. Nederland staat als producent op de 24e plek. Nederland is wel relatief sterk internationaal actief en was in 2016 de 14e staalexporteur van de wereld en de 5e van de EU (na Duitsland, Italië, België en Frankrijk). China is met 108 miljard kg de grootste exporteur wereldwijd.

De grootste staalimporteur is de VS met 31 miljard kg in 2016. Het land haalt het meeste staal uit Canada, Brazilië, Zuid-Korea, Mexico en Rusland. Nederland staat als staalimporteur op de 17e plek. De VS is ook de grootste netto-importeur, omdat het veel meer importeert dan exporteert. Nederland is een netto-exporteur en staat in deze rangschikking op een twaalfde plek.

Verdiensten
In 2015 verdiende de Nederlandse economie ruim 2,7 miljard euro aan de directe export door de Nederlandse basismetaalindustrie, de branche waar staal en andere metalen in primaire vorm worden gemaakt. De helft van dat bedrag wordt verdiend door de basismetaalindustrie zelf en de andere helft door andere bedrijfstakken die bijdragen aan export en productie. De belangrijkste daarvan zijn de groothandel (224 miljoen euro) en de uitzendbureaus (133 miljoen euro).

Nederland verdient niet alleen aan de export van de eigen basismetaalindustrie, maar indirect ook aan de export van basismetaalindustrieën in andere landen. Dit kan door goederen aan te leveren of diensten aan te bieden. In het geval van de export naar de VS waren de indirecte verdiensten (aan de export door andere landen aan de VS) zelfs bijna twee keer zo groot als de directe verdiensten (280 om 150 miljoen euro in 2014).

Het indirecte effect loopt vooral via Duitsland. De export van de Duitse basismetaalindustrie aan de VS leverde Nederland in 2014 circa 64 miljoen euro op. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan de levering van Nederlandse grondstoffen of diensten aan de Duitse basismetaalindustrie ten behoeve van export aan de VS. In 1995 lagen de verhoudingen nog heel anders. Toen verdiende Nederland meer aan de directe Nederlandse export naar de VS dan aan de export door andere landen aan de VS (182 om 107 miljoen euro).

Duitsland grootste afnemer Nederlands staal
Duitsland grootste afnemer Nederlands staal

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.