FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 april 2018

IJshockeyers maken gehakt van IJsland op WK

De Nederlandse ijshockeyploeg heeft op het WK in divisie 2A - het vierde niveau - opnieuw flink uitgehaald. China werd in Tilburg al met 7-0 afgedroogd, dinsdag moest IJsland eraan geloven: 11-1.

Bondscoach Doug Mason zag zijn team maar liefst 66 schoten op doel afvuren en na een kwartier stond de ploeg al met 3-0 voor. IJsland kwam tot slechts zeven schoten, waarvan er één toevallig in het doel verdween, maar wel pas bij een stand van 10-0.

De in Duitsland spelende Raphael Joly (EV Duisburg) en Julian van Lijden (Preussen Berlin) waren beiden twee keer trefzeker. Nederland speelt in Tilburg ook nog tegen Australië, Servië en België, met als inzet promotie naar het derde niveau, waar de ploeg vorig jaar uit degradeerde.

Gemengd succes badmintonners op openingsdag EK

Badmintonner Nick Fransman heeft zich op het Europees kampioenschap in het Spaanse Huelva zoals verwacht geplaatst voor de tweede ronde. De Nederlander opende met een partij tegen Matthew Abela en de man uit Malta had geen schijn van kans: 21-1, 21-5.

Bij de dames begon Gayle Mahulette met een duel tegen Katerina Tomalova uit Tsjechië, vooraf een wat meer evenwichtige wedstrijd dan die van Fransman. Dat bleek ook, maar Mahulette wist het wel netjes in twee games af te maken: 21-16, 21-15.

Drie Nederlandse duo's begonnen aan het toernooi in het gemengd dubbelspel, met de als vierde geplaatste Jacco Arends en Selena Piek als voornaamste hoop. Dat maakten ze alvast waar tegen Oliver Schaller en Céline Burkart uit Zwitserland: 21-14, 21-11.

Voor Jelle Maas en Imke van der Aar viel het doek in de eerste ronde: Bastian Kersaudy en Lea Palermo uit Frankrijk waren met 23-21, 21-12 ietwat verrassend te sterk. Robin Tabeling en Cheryl Seinen werden met 17-21, 21-11, 21-15 uitgeschakeld door het ijzersterke Britse duo Marcus Ellis/Lauren Smith.

Vrouwen Ajax rollen PSV op en komen dichter bij titel

De voetbalsters van Ajax hebben dinsdag in Eindhoven uitstekende zaken gedaan in de strijd om de landstitel. De koploper won op De Herdgang met 2-6 van PSV en behield zo de leiding in de kampioenscompetiie.

Ajax kreeg aanvankelijk al de betere kansen, maar PSV was effectiever: Kristina Erman schoot de ploeg na acht minuten op voorsprong, waarna Stefanie van der Gragt de gelijkmaker op liet tekenen. Niet lang daarna was het namens Vanity Lewerissa weer raak voor PSV.

Na rust moest Ajax verder zonder de geblesseerde Van der Gragt, maar dat kon de ploeg niet deren: Merel van Dongen scoorde uit een vrije trap de 2-2, Inessa Kaagman tekende voor 2-3 en 2-4, waarna Desiree van Lunteren en Linda Bakker de 2-6 eindstand regelden.

Door een 3-2 zege in de slotminuut pakte Ajax vrijdag de koppositie over van FC Twente, dat dinsdag in eigen huis door een goal van Joëlle Smits in extremis nog won vsn sc Heerenveen: 2-1. Ajax staat met vier wedstrijden te gaan - waaronder op 21 mei uit bij Twente - twee punten voor.

Verdachte van moord op Orlando op vrije voeten

De 27-jarige man uit Den Haag die zondagochtend werd aangehouden voor betrokkenheid bij het overlijden van de 17-jarige Orlando Boldewijn is dinsdagmiddag heengezonden. De man is de afgelopen dagen gehoord over zijn mogelijke betrokkenheid bij de dood van Orlando. Er zijn onvoldoende gronden om hem langer vast te houden. De man blijft wel verdachte in de zaak. Tegelijkertijd wordt het (sporen)onderzoek voortgezet.

Orlando kwam zondag 18 februari na een afspraak in Den Haag niet meer thuis. Uit onderzoek bleek dat hij voor het laatst in Den Haag was gezien. Naar aanleiding van een anonieme tip werd maandagavond 26 februari door duikers gericht gezocht in het water De Blauwe Loper in Ypenburg. Diezelfde avond werd het lichaam van Orlando in het water aangetroffen.

Verdachte van moord op Orlando op vrije voeten (Foto: Politie.nl)
Verdachte van moord op Orlando op vrije voeten (Foto: Politie.nl)

2 kinderen gewond bij huldiging Feyenoord

Twee kinderen raakten gisteren bij de huldiging van Feyenoord gewond door de vonken van een stadionfakkel. De man die het vuurwerk afstak is aangehouden. Politie, KNVB en UEFA vinden dat het afsteken van vuurwerk op tribunes moet stoppen.

Bij de huldiging werden 13 mensen aangehouden. 11 daarvan voor het meesmokkelen of afsteken van vuurwerk. De meesten kregen een boete van 250 euro. Eén man zit nog vast op verdenking van zware mishandeling. Een meisje kwam er vanaf met wat verschroeid haar en verbrande kleding. Een 10-jarig jongetje, die spetters op zijn hoofd, arm en voet kreeg, moest naar het ziekenhuis en zit nu met zijn arm in het verband.

De jongen zat met zijn vader, moeder en zusje te genieten van de huldiging van zijn favoriete ploeg toen een man achter hem twee fakkels afstak. Vrij snel daarna voelde de jongen de spetters van de fakkel prikken op zijn hoofd, voet en arm. Prikken, die zoals hij zelf achteraf aangeeft, heel erg pijn deden. Hij rende gelijk weg en heeft daarmee zelf erger letsel voorkomen. Niet alleen heeft het mannetje verwondingen ook het tenuetje van zijn favoriete voetbalclub is door de gloeiend hete spetters helemaal kapot. Net als het Feyenoord-trainingspak van zijn vader.

Bij de bekerwedstrijd zelf was ook volop vuurwerk. Door rookfakkels vanaf de AZ tribune moest het spel zelfs even stil gelegd worden. Voor de aftrap was ook in het vak met Feyenoord-aanhangers zwaar vuurwerk afgestoken. Het zorgde voor dikke, zwarte rookwolken in het stadion. Rondom deze wedstrijd werden 37 aanhoudingen verricht voor onder andere vuurwerkbezit, zowel aan AZ als Feyenoord zijde. 

2 kinderen gewond bij huldiging Feyenoord (foto: stockfoto politie.nl)
2 kinderen gewond bij huldiging Feyenoord (foto: stockfoto politie.nl)

Destiny 2: Warmind getoond in trailer

Bungie heeft de tweede DLC voor Destiny 2, genaamd Warmind, officieel onthuld. De uitbreiding brengt ons naar Mars en laat ons Ana Bray helpen. Bray is een Guardian waarvan iedereen dacht dat ze verdwenen was, maar niets is minder waar.

Bray is op Mars om een connectie te vinden met haar verleden. Wat ze vindt is echter een oud Hive-leger met maar één doel: vernietiging in opdracht van hun reuze wormengod Xol. In de uitbreiding is het doel Bray te helpen met het vernietigen van dit leger en haar verleden te ontrafelen.

De uitbreiding komt uiteraard met nieuwe gear, nieuwe Strikes, nieuwe missies en avonturen op Mars. Er komt een nieuwe Raid Lair genaamd Spire of Stars en er wordt een nieuw 'Relic Weapon' toegevoegd genaamd The Valkyrie Javelin. Bungie voegt ook multiplayer arena's toe in Private Matches.

Destiny 2: Warmind lanceert op 9 mei aanstaande. De onthullingstrailer is hieronder te bekijken.

WhatsApp verhoogt minimumleeftijd gebruikers

Berichtendienst WhatsApp verhoogt de minimumleeftijd voor Europese gebruikers. Zij moeten straks minstens zestien jaar zijn om de app te mogen gebruiken, maakte het bedrijf bekend. De minimumleeftijd is nu nog dertien jaar.

WhatsApp zal gebruikers gaan vragen om te bevestigen dat ze minstens zestien jaar zijn. Zij moeten dan ook instemmen met nieuwe gebruikersvoorwaarden. Het bedrijf wil zorgen dat het voldoet aan nieuwe privacywetgeving die volgende maand van kracht wordt. Het is nog onduidelijk of en hoe de organisatie wil controleren of mensen voldoen aan het criterium.

Wereldwijd gebruiken ongeveer 1,5 miljard mensen de berichtendienst, stelt moederbedrijf Facebook. De leeftijdsgrens verandert vooralsnog alleen in de Europese Unie. De dienst is populair onder tieners.

WhatsApp verhoogt minimumleeftijd gebruikers
WhatsApp verhoogt minimumleeftijd gebruikers (Foto: BuzzT)

RKC Waalwijk zet trainer binnen half jaar alweer op straat

RKC-trainer Hans de Koning moet na de zomerstop op zoek naar een nieuwe baan. De club zet hem na minder dan zes maanden alweer buiten de deur.

De 58-jarige oefenmeester nam het in januari over van Peter van den Berg, maar slaagde er met de Waalwijkers niet in om te stijgen op de ranglijst. De ploeg bezet momenteel de achttiende plaats en dat is onvoldoende, meent algemeen directeur Frank van Mosselveld. "We hoopten onder leiding van De Koning juist de weg om hoog te vinden en helaas heeft dit niet het gewenste effect gehad", stelt hij op de clubsite.

Volgens hem is in goed overleg besloten dat De Koning het seizoen afmaakt in het Mandemakers Stadion en daarna de deur achter zich dicht trekt. Ook assistent-trainer Regillio Vrede krijgt dan zijn congé. "We gaan met de club een nieuwe koers varen. Een andere samenstelling van de staf past beter bij de visie die we voor ogen hebben."

Rus naar tweede ronde Istanbul na winst op Zhang

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Istanbul. De 27-jarige tennisster won in twee sets van Zhang Shuai: 6-2, 6-3.

Rus bereikte het hoofdtoernooi via de kwalificaties en moest het in de eerste ronde opnemen tegen de Chinese Zhang, nummer dertig van de wereld en in de Turkije als vierde geplaatst. Rus zelf de nummer 123 van de wereldranglijst won overtuigd de eerste set met 6-2. In de tweede set kwam ze op een 3-2 achterstand, maar daarna pakte ze vier games. Het is voor de tennisster uit Monster de tweede keer dit jaar dat ze in de tweede ronde van een WTA-toernooi staat.

In de tweede ronde van het WTA-toernooi in Istanbul speelt Rus tegen Danka Kovinic uit Montenegro. Kovinic staat twee plaatsen hoger op de wereldranglijst en moest ook kwalificaties spelen om het hoofdtoernooi te bereiken. In de laatste kwalificatiewedstrijd voor het hoofdtoernooi was ze in drie sets te sterk voor de Nederlandse Bibiane Schoofs. In de eerste ronde won ze met 6-3, 6-3 van Anna Kalinskaya, die ook via de kwalificaties het hoofdtoernooi had bereikt in de Turkse plaats.

Dark Souls: Remastered krijgt preorderbonussen

Dark Souls: Remastered is vanaf vandaag klaar om digitaal gepreorderd te worden. Natuurlijk zijn er wat extra's te krijgen als je dat doet.

PlayStation 4-eigenaren krijgen een extra thema voor hun console, terwijl Xbox One-eigenaren de game kunnen preloaden. Voor pc krijg je via Steam 50% korting mocht je de Prepare to Die-editie van Dark Souls al hebben gekocht. Saillant detail: die versie gaat per 9 mei van Steam, daarna is het niet meer te koop, maar nog wel te spelen. De Switch-versie heeft als bonus dat deze vertraagd is en ergens deze zomer uitkomt.

Dark Souls: Remastered is vanaf 25 mei te spelen op pc, Xbox One en PlayStation 4.

Trainer van het jaarverkiezing: weer Cocu of toch 'Gio' of Van den Brom?

Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst of John van den Brom mag zich trainer van het jaar noemen. Zij zijn genomineerd voor de Rinus Michels Award.

De jury kiest dus vooral voor prijzenpakkers in haar selectie. Cocu heeft de landstitel gewonnen met PSV en Van Bronckhorst won de Johan Cruijff Schaal plus de Toto KNVB Beker met Feyenoord. Van den Brom pakte met AZ geen eremetaal, maar staat in de Eredivisie verrassend derde en haalde bovendien de finale van het bekertoernooi, waarin Feyenoord te sterk bleek.

Mocht de prijs op vrijdag 11 mei naar Cocu gaan, is dat de tweede keer dat hij met de award naar huis gaat. In 2015 werd hij ook al uitgeroepen tot de allerbeste, toen hij zijn team net als dit jaar naar de landstitel leidde.

Van Bronckhorst en Van den Brom wonnen de titel nog niet. Toen Gio vorig jaar Feyenoord naar het landskampioenschap leidde, bereikte Ajax de finale van de Europa League en de jury besloot daarom om de trainer van de Amsterdammers, Peter Bosz, in het zadel te hijsen.

Op het gala in Zwolle wordt ook gekeken naar de beste trainer in de Jupiler League. Daar maken Michael Reiziger (Jong Ajax), Henk de Jong (De Graafschap), Dick Lukkien (FC Emmen), Gérard de Nooijer (FC Dordrecht) en Mike Snoei (Telstar) kans op een onderscheiding.

De keuze voor de beste jeugdopleiding gaat tussen Ajax, AZ en PSV. De Amsterdammers wonnen vorig jaar en in de twee jaar daarvoor kwam de club uit Alkmaar als beste uit de bus.

Trump hekelt 'belachelijke' atoomdeal met Iran

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw forse kritiek geuit op de nucleaire deal met Iran. Hij noemde het akkoord "krankzinnig" en "belachelijk". Trump deed die uitspraak tijdens het bezoek van zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die juist wil voorkomen dat Trump zich terugtrekt uit het atoomakkoord met Teheran.

Iran beloofde in 2015 na onderhandelingen met wereldmachten het eigen atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties. Trump heeft veel kritiek op de overeenkomst, bijvoorbeeld omdat geen afspraken zijn gemaakt over het Iraanse raketprogramma of de Iraanse bemoeienis met conflicten in landen als Jemen en Syrië.

De Amerikaanse president waarschuwde Teheran ook voor de gevolgen als het besluit het nucleaire programma te hervatten. "Dan zullen ze grotere problemen hebben dan ooit tevoren", kondigde hij aan.

Trump hekelt 'belachelijke' atoomdeal met Iran
Trump hekelt 'belachelijke' atoomdeal met Iran (Foto: ANP)

Splatoon 2 krijgt morgen grote update met Rang X

Morgen verschijnt gratis nieuwe content voor Splatoon 2 op de Nintendo Switch. Tot de nieuwe content behoort onder andere de nieuwe rang X voor de best presterende spelers in profgevecht, meer dan 100 stuks nieuwe en terugkerende uitrusting, wapenbalansaanpassingen en de terugkeer van Callie van de beroemde Squid Sisters.

Rang X is een extreem uitdagende profgevechtervaring, bedoeld voor de allerbeste spelers. Spelers die in het huidige klassement van Splatoon 2 de rang S+10 hebben, worden na het downloaden van de update automatisch als rang X geregistreerd. Spelers die rang X zijn, strijden om een X-kracht-level. Spelers met vergelijkbare X-kracht worden aan elkaar gekoppeld. Eén keer per maand worden de 500 spelers met het hoogste X-kracht in elk van de vier verschillende profgevechtstanden bekendgemaakt in de SplatNet2-sectie van de Nintendo Switch Online-app voor mobiele apparaten.

De X-kracht-levels worden elke maand gereset. Bij deze reset worden spelers waarvan hun X-kracht lager is dan een bepaalde drempelwaarde teruggezet naar S+9. Dit nieuwe systeem moedigt spelers van alle rangen aan om hun spel en vaardigheden te verbeteren, in plaats van alleen maar te focussen op het stijgen in rang.

De eerste X-kracht reset is gepland voor 31 mei, toekomstige resets zullen steeds plaatsvinden op de eerste dag van de maand. Tot deze periodieke resets behoren ook de rotatie van de 8 geselecteerde levels in elke stand – waarbij elke 2 uur 2 levels roteren – de toevoeging van nieuwe wapens en de introductie van nieuwe levels. De update van morgen brengt ook de terugkeer van het populaire level Kamp Karper en vier extra wapens.

Naast rang X levert deze nieuwe update meer dan 100 stuks uitrusting – sommige daarvan zijn nieuw, andere keren terug uit de eerste Splatoon – en nieuwe songs van Chirpy Chips, een populaire in-game chiptune-band uit de eerste game. De update voorziet ook in wapenbalansaanpassingen, bugfixes en andere verbeteringen.

De software-update markeert ook de langverwachte terugkeer van Callie van de beroemde Squid Sisters. Wanneer spelers na het downloaden van de update aan een bepaalde voorwaarde hebben voldaan, verschijnt Callie in de Weekdierenwachtpost van Octocanyon. Callie toont spelers de recente multiplayer-statistieken van hun personage.

Splatoon 2

Nederlandse tokkies slaan Tsjechische ober lens

De Tsjechische politie heeft twee van de zeven Nederlanders vrijgelaten die ervan worden verdacht afgelopen weekeinde in Praag een ober zwaar te hebben mishandeld. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

De Nederlanders zouden volgens Tsjechische media in de hoofdstad er op los hebben geslagen nadat de ober had gezegd dat zij de drank die ze hadden meegenomen niet mochten consumeren op het terras.

De ober is in ernstige toestand naar het ziekenhuis gebracht en is aan zijn hoofd geopereerd. Passagiers op de luchthaven herkenden de groep Nederlanders na uitgebreide berichtgeving over de vechtpartij in de media.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de Nederlanders aanvankelijk lieten weten dat zij geen consulaire bijstand wilden, maar daar zijn ze later op teruggekomen.

Nederlanders vast in Tsjechië om mishandeling
Nederlanders vast in Tsjechië om mishandeling (Foto: ANP)

Verschillende voertuigen in Onrush

Codemasters en Koch Media hebben vandaag een trailer uitgebracht met daarin de acht unieke voertuigklasses van Onrush, de arcade-racer die op 5 juni 2018 verschijnt voor PlayStation 4 en Xbox One.

De nieuwe trailer geeft inzicht in de unieke eigenschappen en Rush-mogelijkheden van de acht klasses. Rush is het inzetten van boost en power die je kunt gebruiken om tegenstanders te vernietigen en de race te winnen. De verschillende voertuigen zijn:

Blade

  • Firewall: Met Rush trek je een vernietigend vuurspoor dat de grond achter je verschroeit
  • Crashbang: Wanneer je Tombstones door tegenstanders worden opgepakt, raken ze verblind
  • Tumbler: Verdien Rush met voorwaartse en achterwaartse salto’s

Outlaw

  • Drain: Rush onttrekt boost van alle tegenstanders binnen je bereik
  • Slam: Harde landingen veroorzaken een schokgolf die nabije vijanden kwetsbaar maakt
  • Show-Off: Verdien Rush door tricks uit te voeren

Vortex

  • Turbulence: Rush zorgt voor een spoor van turbulente lucht
  • Touchdown: Getimede boost-landingen zijn effectiever
  • Spiral: Verdien Rush door barrel rolls uit te voeren

Charger

  • Bulldoze: Ploeg door tegenstanders met een sterker fysiek RUSH-effect
  • Airstrike: Verbeterd magnetisme bij aanvallen in de lucht
  • Daredevil: Verdien Rush door dichtbij vijanden te rijden

Interceptor

  • Rampage: Vul je RUSH-meter door vijanden uit te schakelen
  • Surge: Het eerste gebruik van boost is krachtiger maar ook duurder
  • Pinpoint: Verdien Rush door rakelings langs vijanden te scheren

Dynamo

  • Energize: Rush geeft boost aan nabije teamgenoten
  • Restock: Wanneer je boost, laat je boost-pick-ups achter voor je team
  • Unite: Verdien Rush door dichtbij teamgenoten te rijden

Titan

  • Blockade: Met Rush laat je een spoor van blokkades achter die je tegenstanders vertragen
  • Shield: Geef nabije teamgenoten een schild dat ze tegen harde botsingen beschermt
  • Impact: Verdien Rush door tegenstanders uit te schakelen

Enforcer

  • Blackout: Met Rush verblind je de tegenstanders achter je
  • Shutdown: Raak tegenstanders om tijdelijk hun boost uit te schakelen
  • Bully: Verdien Rush door kanonnenvoer uit te schakelen

Onrush verschijnt 5 juni voor PS4 en Xbox One. In mei is er nog een beta te spelen op beide platformen.

Nieuwe tenues Nederlands elftal

Onder bondscoach Ronald Koeman beleeft het Nederlands elftal een nieuwe start en hierbij hoort ook een nieuw thuis- én uittenue. Op 31 mei is de selectie tijdens de oefeninterland Slowakije – Nederland voor het eerst te bewonderen in het nieuwe tenue. Het succesvolle vrouwenelftal krijgen hun verdiende eigen badge en dragen deze voor het eerst op 8 juni tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Noord-Ierland.

Nederlands elftal thuisshirt
Nederlands elftal thuisshirt (Foto: KNVB / Nike)

Het thuistenue is oranje zoals we gewend zijn. Nu met witte flitsende strepen op de mouwen. De broeken zijn dit keer wit en het tenue wordt afgemaakt met oranje sokken. Het uitshirt bestaat uit verschillende blauwe lijnen en is daarmee een eerbetoon aan het shirt waarin het Nederlands elftal in 1988 het EK won.

Het Nederlands vrouwenelftal speelde tijdens de openingswedstrijd van het EK eenmalig in Oranje met Leeuwinnen-logo. Deze badge prijkt nu definitief op de borst van het nieuwe tenue. De vrouwen kunnen met gepaste trots de laatste kwalificatiewedstrijden in aanloop naar het WK 2019 in Frankrijk aangaan. Te beginnen met Noord-Ierland uit en de thuiswedstrijd tegen Slowakije in Heerenveen op 12 juni.

Nederlands elftal uitshirt
Nederlands elftal uitshirt (Foto: KNVB / Nike)

Darwin Project gaat free-to-play

Darwin Project, de Battle Royale shooter van Scavengers Studio, is vanaf nu gratis te spelen op Steam. De game kwam 9 maart van dit jaar uit via Early Access op Xbox One en pc.

De hoofdreden voor het free-to-play maken van de game is om de player base te vergroten. Spelers hebben al langere tijd moeite om andere spelers te vinden, ondanks het relatief kleine speelveld. Spelers die eerder al betaald hadden om de game te kunnen spelen, zullen een Founders Pack met enkele 'Legendary' cosmetische items krijgen. Of ze kunnen een volledige refund bij Steam aanvragen. Wat precies het plan is met de Xbox One-versie van de game zal in een later stadium bekend worden gemaakt.

Blokken slaan met Thanos in Lego Marvel Super Heroes 2

Eerder berichtten we al over de release van het Marvel Avengers: Infinity War-karakter- en levelpakket, de nieuwe DLC voor LEGO Marvel Super Heroes 2. Nu is de release dan daar en heeft Warner Bros. Interactive een launchtrailer gemaakt.

In het extra level ben je Thanos, een van de superschurken van het Marvel-universum. De Mad Titan en de Children of Thanos zijn Attilan binnengevallen om de strijd aan te gaan met Black Bolt en de Inhumans. Werkend als een team, moet de groep zich door verschillende niveaus van Attilan zien te werken voordat zij de kans krijgen om tot de troon van Black Bolt door te stoten.

De nieuwe vrij te spelen personages Thanos, Corvus Glaive, Cull Obsidian, Proxima Midnight, Ebony Maw, Hulkbuster 2.0 en Groot zoals in Avengers: Infinity War worden toegevoegd aan de selectie van meer dan 200 superhelden en superschurken van de originele game.

Het DLC-pakket, verkrijgbaar voor € 2,99, voegt een level en personages uit de stripverhalen toe, ter gelegenheid van de nieuwe film van Marvel Studios Avengers: Infinity War, die vanaf 27 april in de bioscopen te zien is.

Free-to-play Battle Royale-game H1Z1 volgende maand naar PS4

H1Z1, de Battle Royale-game die sinds 2015 speelbaar is op pc via Early Access, krijgt komende maand een beta voor PlayStation 4. De game wordt wel op enkele punten aangepast voor de console-release.

De PlayStation-versie wordt bijvoorbeeld wat makkelijker in gebruik tijdens het looten. Inventory management en andere HUD-elementen worden hevig aangepast om de overstap naar controller makkelijker te maken. Een onderdeel daarvan is het volledig weglaten van het craftingsysteem in de PlayStation-versie. Een gemiddeld potje zal ook wat korter zijn, doordat het speelveld sneller wordt verkleind dan in de pc-versie, zal een potjes slechts zo'n 15 minuten duren.

De game zal in ieder geval 60 fps draaien op de PlayStion 4 Pro, de normale PlayStation 4 werd hierbij niet genoemd. De open beta van H1Z1 zal op 22 mei van start gaan.

Nu ook onderweg met South Park: The Fractured But Whole

Ubisoft laat weten dat South Park: The Fractured But Whole nu verkrijgbaar is voor Nintendo Switch. Dat vieren ze natuurlijk met een launchtrailer.

South Park: The Fractured But Whole is de opvolger van South Park: The Stick of Truth uit 2014. Met de toenemende misdaad in South Park zijn de straten gevaarlijker dan ooit. Dit dorp heeft een held nodig. Eric Cartman ziet zijn kans schoon als The Coon. De speler vervult wederom de rol van de New Kid en wordt lid van Coon & Friends om te vechten voor bekendheid en zijn of haar plek naast de andere kinderen.

Voor Switch-eigenaren is de al eerder uitgekomen content Danger Deck en From Dusk Till Casa Bonita los verkrijgbaar, of onderdeel zijn van de Season Pass. De derde DLC, Bring the Crunch, komt deze zomer gelijktijdig naar PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch.

Bertens uitgeschakeld in eerste ronde Stuttgart

Kiki Bertens is bij het WTA-toernooi in Stuttgart al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Nederlandse verloor in twee sets van de Tsjechische Karolina Plisková: 6-2, 6-2.

Plisková begon sterk aan haar partij tegen Bertens. De nummer zes van de wereld en in Stuttgart als vijfde geplaatst liep snel uit naar een 4-0 voorsprong. Bertens, die haar eerste partij speelde sinds haar toernooizege in Charleston van twee weken geleden, kwam wat beter in de wedstrijd, maar kon niet voorkomen dat Plisková de eerste zou pakken met 6-2.

In de tweede set ging het het tot 2-2 gelijk op, maar daarna liet de Tsjechische haar klasse zien. Plisková liep eenvoudig uit naar 6-2 en plaatste zich voor de tweede ronde in Stuttgart. Afgelopen weekend was de nummer vijf van de wereld ook al actief in Stuttgart. Toen won ze met haar land van Duitsland met 4-1 en plaatste zich voor de finale van de Fed Cup.

D66 wil doorgaan met ov-chip op mobiel

Regeringspartij D66 wil dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) een poging gaat ondernemen om mobiel inchecken toch snel mogelijk te maken. Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, kondigde maandag aan dat de stekker medio juni uit het project wordt getrokken.

Volgens Translink is de technologie nog niet goed genoeg om grootschalig in te zetten. Vanaf het moment dat de ov-chip mobiel vorig jaar werd geïntroduceerd kent het problemen, onder meer met de registratie en aanmelding. D66'er Rob Jetten vindt het "een aanfluiting dat het Translink, Vodafone en KPN niet lukt".

Het Tweede Kamerlid roept de staatssecretaris op om met deze bedrijven om de tafel te gaan zitten en "alsnog te regelen dat mobiel inchecken zo snel mogelijk de gewoonste zaak van de wereld is". Jetten heeft inmiddels Kamervragen over de kwestie gesteld.

D66 wil doorgaan met ov-chip op mobiel
D66 wil doorgaan met ov-chip op mobiel (Foto: BuzzT)

Co-op shooter Strange Brigade krijgt augustusrelease

Strange Brigade, de nieuwe shooter van Rebellion, heeft vandaag een releasedatum gekregen. De game komt 28 augustus naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Ontwikkelaar Rebellion is vooral bekend van de Sniper Elite-serie, en de spin-off Zombie Army Trilogy, waar Strange Brigade vooral veel van weg heeft. Hun nieuwe shooter speelt zich af in Egypte tijdens de jaren '30, waar een mythologische heks tot leven is gekomen. Het is de taak van de 'Strange Brigade' om haar te stoppen.

Net zoals in Zombie Army Trilogy kan er met een team van vier gespeeld worden, ieder personage zal zijn eigen vaardigheden hebben, waarbij zij niet van een beetje magie schromen. Wanneer je niet druk bezig bent met het uitroeien van hordes aan vijanden, kan je ook puzzels en waardevolle schatten in je omgeving verwachten. Wellicht klinkt het allemaal een beetje vreemd, dus gelukkig is Rebellion zo netjes geweest een visuele indruk te geven in een nieuwe trailer.

Postbode ontslagen om weggooien stempassen

Een postbode van bezorgdienst Cycloon in Nijmegen is ontslagen omdat ze 87 stempassen voor de gemeenteraadsverkiezingen niet heeft bezorgd. Ook gooide ze in minstens een wooncomplex in Nijmegen een stapel stempassen in de hal. Dat meldt het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders dinsdag naar aanleiding van vragen van de SP.

De gemeente gaat praten met Cycloon om het bij de volgende verkiezingen beter te doen. Er werden meer fouten gemaakt. Zo kregen sommige mensen die een vervangende stempas aanvroegen de originele pas alsnog bezorgd. Daardoor waren er kiezers met twee stempassen. Hoewel de gemeente nazending van een stempas had laten registreren, bleek het op verkiezingsdag toch mogelijk dat een kiezer tweemaal kon stemmen.

Volgens de gemeente hadden de stembureaus het passenregister zorgvuldiger moeten controleren. "Het mag er niet tussendoor glippen", aldus een woordvoerder.

Postbode ontslagen om weggooien stempassen
Postbode ontslagen om weggooien stempassen (Foto: ANP)

Matthews wint proloog Ronde van Romandië

Michael Matthews heeft de proloog in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Australier van Sunweb was over een afstand van vier kilometer de snelste. Hij was één seconde sneller dan de Zwitser Tom Bohli en de Sloveen Primoz Roglic.

Halverwege de proloog klokte Bohli de snelste tijd. De Zwitser van BMC, die vorig al achtste werd in de proloog, deed over de vier kilometer vijf minuten en 34 seconden. Ploeggenoot Rohan Dennis kwam zes tienden te kort om de tijd te verbeteren. Lang leek het er ook op dat Bohli zijn eerste WorldTour-zege ging pakken, maar met nog twintig renners te gaan dook Matthews er met één seconden onderdoor.

Roglic, die één minuut later was gestart dan Matthews, kwam nog dicht in de buurt van de toptijd, maar de Sloveen van LottoNL-Jumbo kwam één seconde te kort op de tijd van Matthews. De laatste renners die van start gingen konden de tijd van de Australiër niet meer verbeteren en boekte daarmee zijn eerste zege van het seizoen. Voor Sunweb was het pas de tweede zege van het seizoen.

Israël stopt voorlopig deportatie Afrikanen

De Israëlische regering heeft het hooggerechtshof laten weten dat er geen deportaties meer naar Afrikaanse landen worden uitgevoerd. Het plan dat te doen is helemaal van de baan en alle aangekondigde uitzettingen vervallen, meldde Israëlische media.

Het hof heeft zich over de deportatieproblematiek gebogen na klachten van mensenrechtenactivisten. De regering wilde in overleg met Rwanda en Uganda vele duizenden Afrikanen naar die Midden-Afrikaanse landen vliegen en ze daar met wat zakgeld achterlaten. Zeker een van deze twee landen heeft eerder asielzoekers uit Israël opgenomen. De meeste asielzoekers in Israël komen uit Eritrea, Sudan en Zuid-Sudan.

Eerder dit jaar kwam de regering met een alternatief plan om 16.500 Afrikaanse asielzoekers naar westerse landen over te brengen en eenzelfde aantal voorlopig in Israël te laten blijven. Die opzet mislukte. De uitzetting naar Rwanda en Uganda zou weer worden opgepakt. Maar die twee landen stellen dat ze daar helemaal niets vanaf weten.

Israël stopt voorlopig deportatie Afrikanen
Israël stopt voorlopig deportatie Afrikanen (Foto: ANP)

Newgarden wint door regen geteisterde IndyCar-race Barber

Josef Newgarden heeft maandagavond de Indy Grand Prix of Alabama gewonnen. De race op het Barber Motorsports Park werd geteisterd door de regen, wat er zondag al toe leidde dat men niet verder kwam dan 21 van de 90 ronden.

De race werd zondag na langdurig wachten afgelast en verplaatst naar maandag. Het was beduidend beter weer en met nog een dik uur op de klok ging men weer van start in de volgorde waarin de boel zondag tijdelijk afgevlagd werd, met Newgarden als leider.

Newgarden nam het heft in handen en bouwde zijn voorsprong gestaat uit naar ruim twintig seconden, hoewel hij in tegenstelling tot zijn achtervolgers nog wel naar binnen moest voor brandstof. Dat probleem werd dankzij de weergoden echter opgelost: het ging weer regenen.

Met een klein kwartiertje te gaan was Newgarden opvallend genoeg de eerste die naar binnen kwam voor regenbanden, terwijl de baan daar nog niet nat genoeg voor was: de coureurs op slicks, zoals achtervolger Sebastien Bourdais, waren veel sneller.

De regen zette echter door en Bourdais en zijn Dale Coyne Racing waren wat eigenwijs. Ze bleven doorrijden op de slicks, maar nadat de baan écht nat was geworden moest de Fransman toch echt naar binnen, waardoor zijn kans op de winst voorbij was.

Newgarden nam zo zijn ruime leidende positie weer in beslag en Ryan Hunter-Reay en James Hinchcliffe waren Bourdais door diens stop inmiddels gepasseerd. De Fransman zag ook Robert Wickens nog langszij komen en eindigde als vijfde, terwijl kampioen Newgarden zijn tweede zege van het jaar pakte.

Tijdens de rode vlag op zondag liet Hinchcliffe overigens nog weten dat hij voor het eerst in zijn carrière in z'n auto gepist had. Waarvan akte.

De zondag op Barber (Bron: YouTube)

De maandag op Barber (Bron: YouTube)

Hinchcliffe heeft in z'n auto gepist (Bron: YouTube)

LottoNL-Jumbo neemt vijf Nederlanders mee naar Giro d'Italia

LottoNL-Jumbo heeft zijn Giro-selectie bekend gemaakt. De Nederlandse ploeg neemt vijf Nederlanders mee naar de eerste grote ronde van het jaar. George Bennett zal worden uitgespeeld als kopman in het algemeen klassement.

De Nieuw-Zeelander lijkt klaar voor een goed klassement. Bennett werd in de laatste voorbereidingskoers voor de Giro d'Italia vijfde in de Tour of the Alps achter Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo, Miguel Angel Lopez en Chris Froome.

Naast dat de Nederlandse ploeg gaat voor een goed klassement met Bennett mikt LottoNL-Jumbo ook op ritzeges. Danny van Poppel moet het doen in de sprints, Robert Gesink in de bergetappes. Jos van Emden wordt uitgespeeld voor de tijdritten, nadat hij vorig jaar de afsluitende tijdrit in Milaan won.

Selectie LottoNL-Jumbo: George Bennett, Robert Gesink, Koen Bouwman, Bert-Jan Lindeman, Jos van Emden, Danny van Poppel, Gijs Van Hoecke en Enrico Battaglin.

Ook de Italiaanse ploeg Bardiani-CSF heeft de selectie bekendgemaakt voor de Ronde van Italië. De ploeg rekent in de bergetappes op Giulio Ciccone, terwijl in vlakke etappes Andrea Guardini voor dagsucces moet zorgen. 

Naast Ciccone en Guardini komen ook Simone Andreetta, Enrico Barbin, Mirco Maestri, Manuel Senni Paolo Simion en Alessandro Tonelli aan de start van de Giro d'Italia. Tonelli en Simion wonnen afgelopen week nog een etappe in de Ronde van Kroatië.

"We hebben gekozen voor een jonge selectie, die tegelijkertijd al flink wat ervaring met zich meebrengt. Met Guardini en Simion hebben we twee renners die in de sprints een rol kunnen spelen. Ciccone en Senni zijn dan weer onze pionnen voor het hooggebergte. Tot slot mogen Andreetta, Barbin, Maestri en Tonelli zich als aanvallers uitleven in de vroege vlucht", aldus ploegleider Stefano Zanatta op de website van de ploeg.

Bardiani - CSF: Simone Andreetta, Enrico Barbin, Giulio Ciccone, Andrea Guardini, Mirco Maestri, Manuel Senni, Paolo Simion en Alessandro Tonelli.

OM eist in hoger beroep 30 jaar en TBS in zaak-Groningse moorden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep voor het Gerechtshof in Leeuwarden een gevangenisstraf van 30 jaar geëist en TBS met verpleging tegen een man die op 18 januari 2013 twee mensen op gruwelijke wijze van het leven beroofde.

De 42-jarige man wordt ervan verdacht los van elkaar een 66-jarige vrouw en een 71-jarige man te hebben gewurgd. Daarna is het lichaam van de man in brand gestoken. De feiten speelden zich af in de huizen van de slachtoffers aan de Oliemuldersweg en aan de Waldeck Pyrmontstraat in Groningen.

De rechtbank in Groningen veroordeelde de man eerder tot 20 jaar gevangenisstraf vanwege twee maal doodslag. Tegen dat vonnis gingen zowel het OM als verdachte in hoger beroep.

Het OM vindt dat moord kan worden bewezen in het geval van de omgebrachte man, omdat verdachte voldoende tijd heeft gehad voor beraad. “De geweldhandelingen zijn bovendien zodanig zwaar en ernstig dat die vol opzet op de dood opleveren”, aldus advocaat-generaal Den Hollander in zijn requisitoir.

In het hoger beroep zijn volgens het OM geen resultaten naar voren gekomen die in het voordeel van verdachte spreken. Daarnaast is de advocaat-generaal niet te spreken over de houding van verdachte in het proces. "Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor het feit dat hij twee mensen heeft gedood. Het niet nemen van verantwoordelijkheid maakt die feiten, óók in de richting van de nabestaanden, nog eens des te erger en onverteerbaarder.”

Het Openbaar Ministerie vindt ook dat dat het TBS-regime bij verdachte eerder moet beginnen. Normaal gesproken start dat na het uitzitten van tweederde van de straf. Hier pleit het OM voor een start van dat regime na zestien jaar.

Wolfenstein II op 29 juni naar Nintendo Switch

Bethesda heeft bekendgemaakt dat Switch-eigenaren vanaf 29 juni loskunnen met Wolfenstein II. Het is voor het eerst sinds Wolfenstein 3D dat een game uit de franchise naar een Nintendo-platform komt.

De game is geport door Panic Button, dat eerder ook al werkte aan de ports van Doom en Rocket League. Bij de aankondiging van de release date hoort uiteraard een trailer die je hieronder kunt bekijken.

Blok: onverstandig geldstroom moskee openbaren

Het is niet verstandig om de lijsten openbaar te maken met geldstromen die vanuit de Golfstaten naar Nederlandse moskeeën gaan. Dan zal die informatie namelijk opdrogen, zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer.

Nieuwsuur en NRC publiceerden maandag deze lijsten met financiële steun uit Saudi-Arabië en Koeweit. De Kamer is volgens Blok in 2016 en 2017 hierover vertrouwelijk op de hoogte gesteld.

De bewindsman is ,,niet principieel" tegen publicatie van de lijsten, waarop onder meer D66 en SP aandringen. Maar dat is ,,onverstandig" omdat de Golfstaten dan vermoedelijk stoppen met het delen van deze informatie.

Kamerleden denken dat deze Arabische landen met het geld invloed willen kopen in Nederlandse moskeeën om ideeën te verspreiden die ingaan tegen de vrijheden in ons land. D66 en ChristenUnie willen ook dat Blok nieuw onderzoek gaat doen naar financiering van gebedshuizen.

Blok: onverstandig geldstroom moskee openbaren
Blok: onverstandig geldstroom moskee openbaren (Foto: ANP)

Masseuse wil geld van Stan Lee wegens hijgen

Een masseuse die vorig jaar superhelden-superheld Stan Lee een massage gaf probeert nu een graantje van de #MeToo-hype én de portemonnee van Stan Lee mee te pikken. Ze beschuldigt de 95-jarige Marvel-legende van seksueel misbruik. De hoogbejaarde held zou namelijk haar voet tegen zijn kruis hebben geduwd en hebben gekreund en gehijgd tijdens de behandeling.

In de rechtbankpapieren verklaart de vrouw volgens The Wrap dat ze twee keer bij Lee langs is geweest voor een massage. Tijdens de eerste behandeling zou ze hebben gezien dat de comic-schrijver zichzelf betastte en zou ze daarna een natte plek op de massagetafel hebben gezien. Toen ze zijn dijbenen masseerde, zou Lee zijn gaan kreunen waarop de masseuse zich naar eigen zeggen uit de voeten maakte.

De vrouw werd later gebeld door haar werkgever, die excuses zou hebben ontvangen van de bedenker van onder meer de Hulk en Spider-Man. Ze ging de volgende dag terug naar zijn hotelkamer, maar de behandeling werd volgens de documenten opnieuw verstoord door gehijg van de hoogbejaarde. Ze zette de massage daarom verder met 'footjob', een methode waarbij ze haar voeten gebruikte. Daarop zou Lee haar voet tegen zijn kruis hebben geduwd.

De beschuldiger eist een bedrag van minimaal 50.000 dollar, plus een strafsom en compensatie voor gemaakte kosten.

Masseuse klaagt Stan Lee aan wegens misbruik
Masseuse klaagt Stan Lee aan wegens misbruik (Foto: BuzzE)

Geen Webby Award voor Zondag met Lubach

Het filmpje 'Netherlands Second' uit het programma Zondag met Lubach behoort niet tot de winnaars van de Webby Awards. De satirische introductie van Nederland voor de Amerikaanse president Donald Trump maakte kans op de prijs in de categorie Online film & video - Viral.

De Used Car Commercial // 1996 Honda Accord werd door de jury als winnaar gekozen, terwijl de publieksprijs naar het filmpje Mean Tweets #11 ging van het Amerikaanse tv-programma Jimmy Kimmel Live.

Ook onder meer JAY-Z, Meryl Streep en Steven Soderberg mogen volgende maand tijdens de prijsuitreiking ook een Webby mee naar huis nemen. JAY-Z won in de categorie Online film & video - Best individual performance, voor zijn videoclip bij het nummer Smile. Streep ontvangt de prijs voor haar interview met Anna Wintour voor Vogue.com. Soderberg krijgt een speciale award; de regisseur is uitgeroepen tot Person of the Year in de categorie film & video.

De Webby Awards worden gezien als de 'Oscars van het internet' en zijn een initiatief van de International Academy of Digital Arts and Sciences. De prijsuitreiking vindt plaats op 14 mei in New York.

Geen Webby Award voor Zondag met Lubach
Geen Webby Award voor Zondag met Lubach (Foto: BuzzT)

Blu-ray: Dr. Knock

Dr. Knock vertelt het verhaal van een gokker in de jaren 50 die zich voordoet als dokter om zo aan boord van een cruiseschip te komen en zijn schuldeisers te ontvluchten. Door op het schip goed naar mensen te luisteren weet hij zich te ontpoppen als iemand die er verstand van lijkt te hebben. Hij wint het vertrouwen van zijn ‘patiënten’ en dankzij de voldoening en warmte die hij van hen terugkrijgt besluit hij geneeskunde te gaan studeren. Enkele jaren later keert Knock met zijn diploma op zak terug naar Frankrijk en gaat hij in een klein dorpje grenzend aan de Zwitserse Alpen aan de slag als arts. De dorpelingen zijn argwanend naar hun nieuwe dokter maar langzaam wint hij het vertrouwen, tot zijn voormalige schuldeisers hem op het spoor komen en hem dreigen te ontmaskeren

Erdogan: Turkije moet Armeense pijn meelijden

Turkije heeft "de plicht het leed te delen dat de Armeniërs is aangedaan in de gebeurtenissen van 1915". Dit zei de Turkse president Erdogan in een verklaring die dinsdag is verspreid op de dag van de herdenking van de Armeense volkerenmoord. Die werd op 24 april 1915 in de toenmalige hoofdstad van het Ottomaanse Rijk, Istanbul, in gang gezet.

Het is volgens Erdogan "een zorgvuldige en ethische verantwoordelijkheid om de historische pijn van onze de Armeense burgers te delen". Erdogans verklaring werd dinsdag in het Armeens en in het Turks voorgelezen in de Armeense kerk in Istanbul.

Hij bracht zijn condoleances over ,,aan de Armeense gemeenschap en aan de Turkse natie die destijds in het Ottomaanse Rijk door oorlogen, volksverhuizingen, conflicten en ziekten miljoen mensenlevens verloor".

Erdogan: Turkije moet Armeense pijn meelijden
Erdogan: Turkije moet Armeense pijn meelijden (Foto: ANP)

Rutte: heb verkeerde indruk gewekt over memo's

Premier Mark Rutte beweert dat hij een verkeerde indruk heeft gewekt over het bestaan van de memo's over de dividendbelasting waarom de oppositie vroeg. "Ik heb de indruk gewekt met mijn antwoord dat die stukken er niet waren", zegt Rutte. "Die blijken er wel te zijn."

Rutte blijft erbij dat hij zich het bestaan van ambtelijke stukken over de omstreden afschaffing van de heffing op de winstuitkering van bedrijven aan aandeelhouders niet herinnerde. "Had ik het kunnen weten? Ja, mogelijk wel. Maar ik wist het niet" aldus de grootste Pinokkio van de Nederlandse politiek.

Het kabinet moest de afgelopen dagen, na langdurig en meermaals ontkennen, toegeven dat de memo's toch bestonden en besloot ze - omdat ze niet echt anders meer konden - alsnog met de Tweede Kamer te delen. Die riep de premier dinsdag al naar de Kamer om tijdens het Vragenuur verantwoording af te leggen over de kwestie. Woensdag volgt vermoedelijk nog een compleet Kamerdebat, waarin we gaan zien wie Mark Rutte dit keer voor de bus zal gooien om zelf buiten schot te kunnen blijven.

Rutte: heb verkeerde indruk gewekt over memo's
Rutte: heb verkeerde indruk gewekt over memo's (Foto: ANP)

Vader van 9 kinderen blijkt onvruchtbaar

Een man uit het Marokkaanse Sidi Slimane kreeg onlangs jammerlijk nieuws te horen van zijn uroloog: meneer was door een spatader in zijn teelballen en de daaruit voortvloeiende gevolgen onvruchtbaar. Sterker nog, volgens de uroloog was hij dat al zo'n vijftig jaar.

Jammer natuurlijk, maar dat zijn vrouw - met wie hij al 35 jaar getrouwd was - wél negen kinderen had gebaard begon toch voor een beetje argwaan te zorgen in het achterhoofd van de onvruchtbare echtgenoot. 

Naar verluidt heeft de zwaar teleurgestelde toch-niet-vader onmiddelijk de scheidingspapieren aangevraagd. Het is niet duidelijk of hij misschien eerst nog een DNA-test heeft overwogen, om uit te sluiten dat hij gewoon onvruchtbaar is geworden ná het verwekken van de kinderen.

Overigens is vreemdgaan in Marokko strafbaar en de vrouw kan dan mogelijk ook een maand tot een jaar verplicht onderdak verwachten.

Koning pils gaat niet naar de klote

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag de draak gestoken met zichzelf tijdens de lunch in Paleis Noordeinde met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en diens vrouw. In zijn tafelrede herinnerde de koning aan zijn Mexicaanse taalblunder van negen jaar geleden, toen hij in een toespraak onbedoeld grof uit de hoek kwam.

In plaats van te zeggen "een slapende garnaal wordt meegenomen door het getij", zei Willem-Alexander dat de garnalen "naar de kloten" gingen. Niet meteen taalgebruik dat van een troonopvolger in deftig gezelschap wordt verwacht. In de rest van Latijns-Amerika zou de zin begrepen zijn zoals de prins bedoelde, maar in Mexico bleek die een iets andere betekenis te hebben.

,,Bijna tien jaar geleden gaf ik in uw land een toespraak die voor enige ophef zorgde", zei de koning tegen de Mexicaanse president. ,,Ik weet zeker dat u weet waar ik het over heb", vervolgde hij onder instemmend knikken van Peña Nieto. ,,De eerste gang laat zien wat wij het liefst met 'camarones' (garnalen) doen" aldus Willem-Alexander, waarna hij een toost uitbracht op het presidentspaar.

En inderdaad begon de lunch met een garnalencocktail.

Koning herinnert aan blunder met garnalen
Koning herinnert aan blunder met garnalen (Foto: ANP)

Leiders Korea's dineren met knipoog

De leiders van Zuid- en Noord-Korea zullen bij hun ontmoeting vrijdag ook dineren en dan een menu met een knipoog naar het verleden aantreffen. Moon Jae-in en Kim Jong-un treffen elkaar in de grensplaats Panmunjom.

Zo krijgt Kim onder andere Zwitserse rösti "met een Koreaanse twist" voorgeschoteld, kondigde het kantoor van de Zuid-Koreaanse president aan. Het aardappelgerecht verwijst naar de jeugd die Kim voor een deel in Zwitserland doorbracht, hoewel dat door Pyongyang nooit officieel is bevestigd.

Moon zal onder andere een gebakken zonnevis op zijn bord aantreffen. En dat moet hem doen denken aan zijn jeugd in de havenplaats Busan. Hij krijgt daar speciale Pyongyang-noedels bij waar hij ook om heeft gevraagd.

De heren zullen de gerechten onder andere weg kunnen spoelen met speciale wijn gemaakt van azalea's, aldus het Blauwe Huis, het hoofdkwartier van Moon.

Leiders Korea's dineren met knipoog
Leiders Korea's dineren met knipoog (Foto: ANP)

19-jarige asociaal opgepakt

De politie heeft maandag 23 april 2018 omstreeks 16.30 uur in een ijssalon op de Hoogstraat in Werkendam een 19-jarige Amsterdammer aangehouden en vastgezet ter zake bedreiging, poging diefstal met geweld en belediging. Hij blijkt zich in Amsterdam al eerder aan een soortgelijk feit schuldig te hebben gemaakt.

De politie kreeg een melding dat in een snackbar aan het Plein een lastige klant binnen zat. Deze klant had tegen een medewerker op dreigende toon gezegd dat hij hem moest overvallen en neersteken. Ook zat hij aan de sleutel van de kassalade en gooide hij een bak met bonnetjes door de winkel. Hij nam een blikje drinken mee zonder dit af te rekenen. Hij liep vervolgens een drogisterij binnen. Daar riep hij tegen de winkelbediende “Ik wil geld, dit is een overval”. Hierna zei hij direct: "dat is een grapje". Vervolgens liep hij door naar een ijssalon alwaar de politie hem heeft aangehouden.

Tijdens het transport gedroeg de verdachte zich respectloos naar de politiemensen door hen onder meer uit te schelden voor kankerlijers en kakkerlakken. Hij werd in verzekering gesteld. Hij wordt morgen voorgeleid in Amsterdam omdat hij zich niet gehouden heeft aan schorsende voorwaarden die door de rechter-commissaris waren opgelegd nadat hij daar voor een soortgelijk feit als in Werkendam was aangehouden.

Nederland stemt in met inperking neonicotinoïden

Nederland zal vrijdag instemmen met het voorstel van de Europese Commissie om de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen met daarin werkzame stoffen uit de groep van neonicotinoïden in te perken. Dit maakt minister Schouten (LNV) vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De belangrijkste reden is dat deze stoffen rechtstreeks schadelijk zijn voor wilde bijen, honingbijen en hommels, die onmisbaar zijn voor de bestuiving van gewassen. Deze middelen vormen daarmee een gevaar voor de biodiversiteit.

Minister Schouten volgt hiermee het wetenschappelijk advies van de European Food Safety Authorithy (EFSA) en van het Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Op basis van het advies van de EFSA zullen de lidstaten een besluit nemen. Op 27 april wordt er door de Europese lidstaten gestemd in Brussel.

Het betreft hier een inperking op een drietal stoffen, namelijk imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam. Gewasbeschermingsmiddelen die deze stoffen bevatten kunnen dan alleen nog maar worden toegepast binnen kassen. Voor zaadbehandelingstoepassingen geldt ook dat het behandelde zaad alleen in de kas mag worden uitgeplant. De voorgestelde restricties kunnen gevolgen hebben voor een aantal teelten in Nederland.

Minister Schouten is zich bewust van de mogelijke impact voor agrarische ondernemers. Daarom zal ze in gesprek gaan met de sector om alternatieven te bespreken.

Schansspringer Diethart stopt na zware valpartijen

Schansspringer Thomas Diethart heeft laten weten dat zijn carrière voorbij is. De 28-jarige Oostenrijker houdt het na twee zeer zware valpartijen voor gezien, zo kondigde hij aan op social media.

Diethart mocht begin 2011 in de World Cup twee wedstrijden meespringen met een wildcard in de Vierschansentournee, maar tot eind 2013 bleef hij vooral zonder groot succes actief op de lagere niveau's. In december 2013 mocht hij na een paar goede resultaten meedoen aan de World Cup in Engelberg, waar hij zowaar vierde en zesde werd.

Diethart werd zo opgenomen in het Oostenrijkse team voor de Vierschansentournee, een week later, en dat ging geweldig: hij begon met plek drie in Oberstdorf en won op nieuwjaarsdag in Garmisch-Partenkirchen. Na plek vijf in Innsbruck won Diethart vervolgens de afsluitende wedstrijd in het kolkende Bischofshofen en dat leverde hem de drie weken daarvoor nog onmogelijk geachte eindwinst op.

Een lekker vervolg van zijn carrière kwam er niet echt, op olympisch zilver met het team in Sochi na. Diethart eindigde in Wisla als vierde in de eerste wedstrijd na de Vierschansentournee en werd later in het seizoen nog een keer zesde, achtste en negende. Individueel haalde hij verder nooit meer een top-10-klassering en een jaar later sprong Diethart zijn allerlaatste World Cup-wedstrijd.

De inmiddels op het tweede en zelfs derde niveau acterende Vierschansenwinnaar ging in 2016 in het Duitse Brotterode onderuit, waarbij hij zijn nier en longen beschadigde. In november vorig jaar ging het bijna voorgoed fout: bij een training in Ramsau kwam Diethart hard op zijn hoofd terecht. Hij is wel op de weg terug, maar zal dat niet doen als schansspringer.

Bischofshofen ontploft na Diethart's winnende sprongen in 2014 (Bron: YouTube)

Politie bezorgt onderschepte drugs, ontvanger aangehouden

De politie deed zich vorige week voor als pakketbezorger en leverde zo een onderschept pakket met heroïne af op zijn bestemming in Vlaardingen. Een 44-jarige Vlaardinger nam het in ontvangst en werd korte tijd later gearresteerd. De man is voor 14 dagen in bewaring gesteld.

De Duitse douane onderschepte donderdag 19 april een pakket met een kilo heroïne in Leipzig. Het pakket had als bestemming Vlaardingen. “Wij kregen een seintje van onze Duitse collega’s en haalden het pakket op. Om meer te weten te komen over het transport en de drugslijnen erachter, besloten we het pakket gecontroleerd te laten afleveren. En zo stonden mijn collega’s donderdag als pakketbezorger bij een bewoner in Vlaardingen voor de deur.”

De bewoner nam het pakket in ontvangst en nadat het pakket was afgeleverd, ging de politie de woning binnen. “We hielden de 44-jarige Vlaardinger aan voor het bezit van de verdovende middelen. Inmiddels is hij voor 14 dagen in bewaring gesteld. De komende tijd hopen we te kunnen achterhalen wie er achter de levering zat,” aldus rechercheur Peter.

Politie bezorgt onderschepte drugs, ontvanger aangehouden (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie bezorgt onderschepte drugs, ontvanger aangehouden (Foto: stockfoto politie.nl)

Kanye West krijgt (toch geen) Tesla cadeau van Elon Musk

Kanye West heeft een nieuwe auto. De rapper kreeg een gloednieuwe Tesla cadeau van Tesla-baas Elon Musk.

Kanye uitte zijn blijdschap op Twitter. "Ik houd echt van mijn Tesla. Ik ben in de toekomst beland. Bedankt Elon." De man van Kim Kardashian zei verder dat hij had gehoord dat de auto's goed zijn voor het milieu.

Blijkbaar heeft Kanye ook gelijk een ritje gemaakt in zijn nieuwe bolide. "Dit is de leukste auto waar ik ooit in heb gereden", aldus West, die sinds vorige maand na bijna een jaar radiostilte weer aan het twitteren is geslagen. Musk is maar al te blij met de publiciteit. Hij retweette de berichtjes van Kanye gelijk.

Update 24-04 13:10 uur door Danny en 13:37 nogmaals omdat de communications coordinator benelux van Tesla niet met Tesla geassocieerd wenst te worden

Topgeheime regenjaswoordvoerder X - die niet met naam genoemd wenst te worden (zelfs niet met alleen vóórnaam!) - van Tesla Benelux (mag dat wél?), laat weten graag een correctie te zien op het item dat wij inkochten bij het ANP. De verklaring van deze schuwe woordvoerder luidt:

"Tesla heeft de rapper geen gratis of afgeprijste (sic) auto gegeven, we hebben hem ook niet betaald om te tweeten. Kunt u eea zo snel mogelijk rechtzetten?"

Bij deze. Of hij alle ANP afnemers heeft aangeschreven is onbekend. Duidelijk is wel dat Tesla meeleest, dus mocht er nog een leuke Model X over zijn voor ome Danny - mag ook in een lelijk kleurtje zijn - dan houd ik me aanbevolen maar als zelfs de woordvoerder niet genoemd wil worden in relatie tot het bedrijf waar hij woordvoerder van is heb ik ook geen interesse in diens producten.

Kanye West krijgt Tesla cadeau van Elon Musk
Kanye West krijgt Tesla cadeau van Elon Musk (Foto: BuzzE)

Webwinkels slordig met retourzendingen

Webwinkels lappen de regels voor retourzendingen nog steeds massaal aan hun laars, meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

Volgens de onderzoekers betaalt 44 procent van de winkels het verschuldigde bedrag niet, niet volledig of te laat terug. Sommige winkels weigeren ten onrechte de retourzending.

De consumentenorganisatie bestelde op verschillende momenten meer dan zeshonderd artikelen bij ruim tweehonderd webshops. Vervolgens stuurden de onderzoekers de hele bestelling binnen veertien dagen terug. Wettelijk zijn de winkels in dat geval verplicht om binnen twee weken het volledige aankoopbedrag, inclusief eventuele bezorgkosten terug te betalen.

Webwinkels slordig met retourzendingen
Webwinkels slordig met retourzendingen (Foto: ANP)

Fors meer apen gebruikt voor proeven

In het apencentrum in Rijswijk, het Biomedical Primate Research Center (BPRC), zijn vorig jaar 317 apen gebruikt voor dierproeven. Daarvan hebben 137 dieren de experimenten niet overleefd. Dat heeft Ronald Bontrop, directeur van de organisatie, bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Het gaat om een forse stijging ten opzichte van 2016. Toen werden er 'slechts' 95 apen ingezet voor medische experimenten. Volgens Bontrop hangt de stijging samen met de afronding en registratie van een aantal langlopende dierproeven. Hij voorziet dat er dit jaar "rond de tweehonderd" apen worden gebruikt voor proeven.

Vorig jaar werden de meeste apen volgens Bontrop gebruikt voor het testen van medicijnen tegen tuberculose en aids.

'Gruwelijke experimenten'

De stijging van vorig jaar druist in tegen politieke beloftes dat er juist minder dierproeven zouden worden gedaan. Animal Rights wees er eerder al op dat er "gruwelijke experimenten" plaatsvinden in het apencentrum in Rijswijk. Zo worden resusapen en penseelapen blind en verlamd gemaakt voor onderzoek naar multiple sclerose. Na een lange lijdensweg krijgen de apen volgens de dierenwelzijnsorganisatie een dodelijke injectie.

BPRC is, met zo'n 1500 apen, het grootste apentestcentrum van Europa.

Fors meer apen gebruikt voor proeven
Fors meer apen gebruikt voor proeven (Foto: ANP)

Weer minder luisteraars voor 3FM

De vrije val van NPO 3FM is nog niet ten einde. De jongerenzender van de publieke omroep kon in de maanden februari en maart rekenen op een marktaandeel van 3,2 procent. In de periode ervoor was dat 3,4 procent. Ter vergelijking: een jaar geleden stond het marktaandeel van 3FM nog op 4,8 procent.

Door de aanhoudende daling van het aantal luisteraars is 3FM inmiddels gepasseerd door 100% NL en de podcast van Flierjepvereniging 'oer it slot' uit Goengahuizen (bij wijze van spreken dan). Eerder sprak ochtend-dj Domien Verschuuren nog de doelstelling uit om dit jaar 6 procent marktaandeel te willen bereiken met NPO 3FM. "Dat vind ik een haalbaar doel", stelde Domien bij BNR Nieuwsradio.

Radio 538 is op dit moment de best beluisterde zender van het land, blijkt uit cijfers van het Nationaal Luisteronderzoek. Het commerciële station passeert NPO Radio 2, dat aan het begin van het jaar nog een lichte voorsprong had. Radio 538 scoort een marktaandeel van 12,6 procent, ten opzichte van 12,4 procent voor Radio 2.

Weer minder luisteraars voor 3FM
Weer minder luisteraars voor 3FM (Foto: ANP)

'Koningshuis kost veel meer dan begroot'

Het koningshuis kost jaarlijks 350 miljoen euro, dat is ruim acht keer zoveel als officieel begroot. Dat stellen onderzoekers van het Republikeins Genootschap in hun rapport 'De kosten van het koningshuis'. De officiële begroting voor het Koninklijk Huis is ruim 42 miljoen euro.

Het Republikeins Genootschap en tijdschrift De Republikein deden twee jaar lang onderzoek naar de kosten van het koningshuis. Hoofdonderzoeker René Zwaap keek daarbij niet alleen naar het salaris van Willem-Alexander, Máxima en Beatrix en kosten voor reizen en onderhoud van paleizen. Hij haalde ook een reeks 'verborgen kosten' naar boven. Zo nam hij in zijn berekening extra kosten aan beveiliging (40 miljoen euro per jaar) en gederfde belastinginkomsten mee. De fiscus zou jaarlijks ruim 192 miljoen euro mislopen aan vermogensbelasting, stelt Zwaap. Daarnaast geven ook gemeentes extra geld uit aan Koningsdag die niet in de officiële begroting staan. "Dat zijn allemaal kosten die nooit duidelijk in beeld zijn gebracht", aldus een woordvoerder van het genootschap.

Het Nederlandse koningshuis is volgens de onderzoeker dan ook niet alleen een van de rijkste van Europa, maar ook een van de duurste. Alleen het Britse koningshuis kost met jaarlijks 450 miljoen euro meer. Maar, zo stellen de onderzoekers, die kosten worden ook over bijna vier keer zo veel mensen verdeeld. Het genootschap schat het totale vermogen van de Oranjes op zo'n 12 miljard euro. Volgens Zwaap hebben de Oranjes een groot vermogen in aandelen.

'Giswerk'

De berekeningen zijn "gebaseerd op giswerk", reageert de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Over de kosten van de beveiliging laat de dienst zich nooit uit, omdat dat kwaadwillenden ongewild wijzer zou kunnen maken. Ook over het vermogen van het Koninklijk Huis zwijgt de RVD, omdat dat "privé is". De cijfers van het Republikeins Genootschap kunnen "alleen al niet kloppen" omdat de koning "gewoon belasting betaalt", al geeft de dienst toe dat voor hem enkele uitzonderingen gelden.

In een vergelijking met andere vorsten ziet de RVD niets. "Het is appels met peren vergelijken."

'Koningshuis kost veel meer dan begroot'
'Koningshuis kost veel meer dan begroot' (Foto: ANP)

Blind laat zich uit over mogelijke terugkeer Van Gaal bij Ajax

Danny Blind is toegetreden tot de Raad van Commissarissen bij Ajax en hij sluit niet uit dat Louis van Gaal ook weer aan de slag gaat in Amsterdam.

Van De Telegraaf kreeg Blind de vraag of hij bij Ajax een toekomstige rol voor Van Gaal ziet weggelegd. "Je weet hoe ik over Louis denk. En iedereen weet hoe Louis in elkaar steekt. Misschien is hij geen uitgelezen commissaris", lacht hij. De 66-jarige Van Gaal zit na zijn vertrek bij Manchester United nu bijna twee jaar zonder club.

Op de vraag of hij de voormalige bondscoach graag in een directiefunctie zou zien, antwoordde Blind: "De kwaliteiten van Louis zijn bekend en ik deel zijn filosofie. Er zit een directie en we gaan het met elkaar doen. We moeten kampioen worden volgend jaar."

Blind sluit overigens niet uit dat hij assistent wordt van Van Gaal, mocht die nog ergens aan de slag gaan als bondscoach. "Ik heb die optie wel in alle eerlijkheid bij Leo van Wijk (rvc-voorzitter, red.) neergelegd. Maar het is aan mij. Een land dat Louis mooi vindt, hoef ik niet mooi te vinden. En als ze de centen niet geven die ik wil, dan gaat het ook niet door. De kans dat het nog gebeurt, is klein."

Oproep tot verstoren van 'racistische' dodenherdenking

De 'Geen 4 mei voor mij' beweging roept op Facebook op om op 4 mei de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam te verstoren.  Volgens de groep is de dodenherdenking racistisch omdat tijdens de herdenking onder andere 'slechts 22.000 slachtoffers die tijdens de tweede wereldoorlog vielen' herdenken en niet de 4 miljoen slachtoffers die in Nederlands-Indië vielen door oorlogsgeweld. "Niet witte levens tellen blijkbaar niet mee in Nederland. Dit terwijl deze mensen Nederlandse onderdanen waren aangezien Nederland tot de dag van vandaag 27 december 1949 erkent als het moment van soevereiniteit van Indonesië", aldus de groepering. 

Volgens de groep heeft Nederland zich in de jaren na de Tweede Wereldoorlog niet beter gedragen dan de Duitse bezetter: "Nederland herdenkt dus oorlogsmisdadigers die niet onderdoen voor nazi's en hun Nederlandse slachtoffers worden uitgewist uit ons collectieve geheugen om aan ideaal van witte suprematie te voldoen." De beweging is dit 'soort hypocrisie' zat en wil daarom met een 'lawaaidemonstratie' een 'signaal afgeven aan de racisten die ons land besturen'.

Update 11.45
Inmiddels heeft Marianne Poot (VVD) via Twitter laten weten dat zij morgen vragen over de actie zal stellen aan de burgemeester. Zij is van mening dat iedereen het recht heeft om te demonstreren maar niet in de buurt van de Dam in Amsterdam op 4 mei.

Oproep tot verstoren van 'racistische' dodenherdenking (Foto: FOK!)
Oproep tot verstoren van 'racistische' dodenherdenking (Foto: FOK!)

Wilmots wijst vader Courtois aan als 'EK-lek'

Marc Wilmots vermoedt dat de vader van doelman Thibaut Courtois tijdens het EK van 2016 informatie doorspeelde naar de media.

Courtois liet zich op het Europese eindtoernooi in Frankrijk enkele keren kritisch uit over de tactiek van Wilmots. "Thibaut is achteraf snel teruggekomen op zijn woorden", vertelt de voormalige bondscoach van België aan beIN Sports. "Als je wil winnen, dan zijn er emoties en frustraties. Daar heb ik geen probleem mee."

"Ik heb wel moeite met het gegeven dat ik om 18:00 uur mijn bespreking doe en om 18:15 uur alles op alle kanalen staat. Dat betekent dat een speler de selectie verkoopt. En dat is erg." Wilmots denkt te weten wie het lek was. "Meerdere Franse journalisten zeiden me dat vader Courtois dat deed. Dat betekent dat je je vaderland dan niet respecteert."

Thierry Courtois reageert in Het Nieuwsblad verontwaardigd. "Dit is een zeer zware beschuldiging en ik weet dat hij dit rondstrooit. Ik begrijp het niet", aldus de vader van de Chelsea-keeper. "Ik ben zelf topsporter geweest, coach én technisch directeur. Als je samen voor één doel werkt, zijn lekken uit den boze. Het is dan ook onzin. Grote onzin. Als hij zegt dat hij bewijzen heeft, dat hij er dan mee op de proppen komt."

Vaste selecties in Jupiler League op komst

De Coöperatie Eerste Divisie (CED) hoopt dat beloftenteams in de Jupiler League vanaf komende zomer met een vaste selectie moeten werken.

Op dit moment zijn Jong Ajax, Jong PSV, Jong AZ en Jong FC Utrecht in de Jupiler League actief en de beloften van Ajax kunnen aanstaande zaterdag kampioen worden. Andere clubs noemen het een vorm van competitievervalsing dat hun teams op maandagen vaak sterker zijn dan op vrijdagen. Sommige spelers komen dan namelijk later dat weekend in actie in het eerste elftal.

"Dit moet wat ons betreft aan banden worden gelegd", stelt CED-directeur Marc Boele bij het Sportforum op de NOS. "We willen naar vaste selecties, het liefst per 31 augustus. Dan heb je een eerste en een tweede elftal. Tijdens de winterstop kun je dan weer spelers overschrijven."

Er ligt volgens Boele al een verbeterplan klaar, waarover hij in gesprek wil gaan met de Eredivisie. "En dan heeft Eric Gudde (directeur betaald voetbal KNVB, red.) de schone taak om een bemiddelende rol te spelen." Jong Ajax wordt zaterdag kampioen als het van MVV wint. Fortuna Sittard (één punt minder) en NEC (drie punten minder) kunnen ook nog bovenaan eindigen en zij strijden bovendien om promotie naar de Eredivisie.

Nieuwe trailer Venom verschenen

Vlak voordat Avengers: Infinity War uitkomt, is er een nieuwe trailer uitgegeven voor de film Venom. Het mysterieuze Marvel-personage Venom is één van de beruchtste vijanden van Spider-Man en zal vertolkt worden door acteur Tom Hardy. Vanaf 4 oktober is de film in de Nederlandse bioscopen te bekijken.

 

De film met de dodelijke anti-held in de hoofdrol wordt geregisseerd door Ruben Fleischer (Zombieland, Gangster Squad). De cast zal naast Tom Hardy verder bestaan uit onder andere Michelle Williams, Riz Ahmed, Scott Haze en Reid Scott.

Gevaarlijke bermen N-wegen aangepakt

Het kabinet steekt 50 miljoen euro in het veiliger maken van gevaarlijke N-wegen buiten de bebouwde kom. Ongeveer een derde van de dodelijke ongelukken daar komt voort uit een botsing met een obstakel zoals een boom. Door bomen te verwijderen of vangrails neer te zetten kan veel leed worden voorkomen, is de achterliggende gedachte.

De meerheid van de dodelijke ongevallen vindt plaats op regionale en lokale wegen, waar ook N-wegen onder vallen. Op N-wegen mag doorgaans niet harden worden gereden dan 80 kilometer per uur.

Van de 50 miljoen euro gaat de helft naar de aanpak van N-wegen waar het Rijk zelf verantwoordelijk voor is, blijkt uit een brief van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. De andere helft gaat naar de provincies. Zij kunnen een aanvraag doen waarbij ze dan zelf 75 procent moeten bijleggen. Rijkswaterstaat werkt ook aan bermmaatregelen op autosnelwegen.

Woensdag worden nieuwe cijfers over het aantal verkeersdoden in Nederland bekend.

Gevaarlijke bermen N-wegen aangepakt
Gevaarlijke bermen N-wegen aangepakt (Foto: ANP)

Oud-president George H.W. Bush in ziekenhuis

De Amerikaanse oud-president George H.W. Bush is in het ziekenhuis opgenomen. Volgens een woordvoerder van de familie heeft Bush een infectie opgelopen die zich naar zijn bloed heeft verspreid.

De 93-jarige oud-president werd zondag naar het Houston Methodist Hospital gebracht, een dag na de begrafenis van zijn vrouw Barbara. Barbara Bush overleed op 18 april op 92-jarige leeftijd. Volgens de woordvoerder lijkt de oud-president aan de beterende hand.

George H. W. Bush was van 1989 tot 1993 president van de VS en is de vader van George W. Bush, die van 2001 tot 2009 in het Witte Huis zat.

Oud-president George H.W. Bush in ziekenhuis
Oud-president George H.W. Bush in ziekenhuis (Foto: ANP)

2 verdachten aangehouden na schietincident

De politie heeft na een schietincident maandagavond 23 april aan de Wielewaal in Etten-Leur twee mannen aangehouden. De verdachten zijn door middel van de uitpraatprocedure in een auto in Heerle opgepakt.

Rond 23.50 uur werd gemeld dat er bij een woning aan de Wielewaal was geschoten. Agenten vonden op straat hulzen van knalpatronen. Er raakte niemand gewond. Direct is de politie met meerdere eenheden op zoek gegaan naar de verdachten. Hierbij werd  ook een hondengeleider ingezet. Kort na het incident zagen agenten de auto op de A58 rijden.

Op de Westelaarsestraat in Heerle werden de verdachten uit de auto gehaald en aangehouden. Dat gebeurde vanwege de mogelijk aanwezigheid van een vuurwapen door middel van de uitpraatprocedure. Het gaat om een 20-jarige man uit de gemeente Antwerpen en een 18-jarige man uit Bergen op Zoom. In de auto lag een knalvuurwapen. De recherche doet verder onderzoek.

Duitse Joodse Raad raadt keppeltje af

De Centrale Joodse Raad in Duitsland raadt Joden af om in grote Duitse steden een keppeltje te dragen. De president van de raad spreekt in Duitse media over een "keerpunt" voor de Duitse gemeenschap.

Aanleiding voor de waarschuwing is een incident vorige week waarbij een Israëliër met een keppeltje op straat in Berlijn door een Syrische vluchteling werd aangevallen met een riem en mishandeld. Volgens cijfers van de politie in de Duitse hoofdstad is het aantal antisemitische incidenten sinds 2013 verdubbeld.

De chef van de raad Josef Schuster zegt het gevoeld te hebben dat men "in een groot deel van de Duitse gemeenschap begrepen heeft dat we bij een keerpunt terecht zijn gekomen". Als het niet lukt om openlijke antisemitisme een halt toe te roepen dan is dat volgens hem "ook een gevaar voor onze democratie".

Duitse Joodse Raad raadt keppeltje af
Duitse Joodse Raad raadt keppeltje af (Foto: ANP)

Tien doden door incident met busje Toronto

In Toronto is een bestelwagen ingereden op een groep mensen. Hierbij zijn zeker 8 mensen gewond geraakt, zo meldt de NOS. Hoe het met de slachtoffers is gesteld, is niet bekend. 

De bestuurder reed in eerste instantie weg, maar kon korte tijd later worden aangehouden. De politie kan nog niets zeggen over het motief van de dader. 

Update 21:35 uur:
De bestuurder van het busje dat in het noorden van Toronto inreed op voetgangers is opgepakt. De politie zei niets over de identiteit of het motief van de bestuurder. De chauffeur heeft circa tien mensen geraakt.

Update 22.25 uur:
Ooggetuigen zagen meerdere lichamen die volgens hen door ambulancepersoneel met een zeil zijn overdekt. Volgens een van hen trof de bestuurder van het busje vooral oudere mensen. De dader, die de bus gehuurd had, is gearresteerd, maar de politie kon nog niets zeggen over zijn identiteit of motief. Volgens lokale autoriteiten lijkt er opzet in het spel te zijn. De bestuurder zou zich volgens lokale media hebben verzet tijdens de arrestatie.

President Justin Trudeau is vertrokken naar de plek waar de bestuurder op de voetgangers is ingereden. Hij vindt het nog te vroeg om er iets over te zeggen, maar "Onze gedachten gaan uit naar iedereen die hierdoor getroffen is", zegt hij.

Update 00.09 uur
Negen mensen zijn in de Canadese stad Toronto om het leven gekomen door toedoen van een bestuurder van een busje. Die reed in op een aantal voetgangers. Zestien anderen raakten gewond. De toestand van vijf gewonden is kritiek. Dat heeft de politie laten weten.

Update 07:19 uur
Inmiddels is bekend dat er tien doden zijn gevallen bij de aanslag. De dader is de 25-jarige Alek Minassian. Zijn ouders zijn Armeniërs. Over een motief is helemaal niets bekend. Wel is bekend dat Minassian op een special needs school zat. Dat kan zijn vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking, of vanwege ernstige gedragsproblemen.

Volgens de Canadese krant Toronto Star was het voertuig vermoedelijk gehuurd. Het incident had plaats op de hoek van Yonge Street en Finch Avenue in het noordelijke deel van de stad, op circa 15 kilometer afstand van het centrum. Daar reed de bestuurder van het busje op het voetpad. "Die persoon deed dit met opzet. De mensen werden geraakt. De een na de ander", zei een getuige.

President Justin Trudeau spoedde zich naar de plek waar de bestuurder op de voetgangers was ingereden. ,,Onze gedachten gaan uit naar iedereen die is getroffen", aldus Trudeau.

Update 10:08 uur
Op Twitter worden beelden gedeeld van de arrestatie, waarbij de dader gesmeekt zou hebben om doodgeschoten te worden. De agent die Alek Minassian uiteindelijk arresteerde, weigerde echter te schieten. 

Succesvolle penistransplantatie voor soldaat

In Amerika heeft een team van doktoren 's werelds eerste transplantatie van een penis en scrotum met succes uitgevoerd.

De chirurgen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore voerden de complexe operatie uit bij een Amerikaans soldaat. De arme drommel vocht in Afghanistan en nadat hij op een verstopt explosief stapte, restte hem niets anders meer dan zittend te plassen.

Daar hebben de chirurgen verandering in gebracht met behulp van een penis, scrotum en een stuk van de buikwand van een overleden donor. De zware operatie werd op 26 maart uitgevoerd en duurde maar liefst 14 uur.

Uit ethische overwegingen zijn de testikels niet getransplanteerd.

"Waar zichtbare amputaties leiden tot een overduidelijke handicap zijn sommige oorlogswonden onzichtbaar en worden minder begrepen door anderen", zei Dokter Andrew Lee, hoofd van de Plastisch en Reconstuctieve chirurgie aan de Johns Hopkins Universiteit.

De soldaat, die verder anoniem wenst te blijven, liet in een reactie weten "Toen ik wakker werd voelde ik mij eindelijk 'meer normaal', ik voel mij goed nu".

Dokter Rick Redett, clinisch hoofd van het urogenitale transplantatieteam heeft gezegd dat de soldaat goed geneest en dat de verwachting is dat hij deze week naar huis zal keren.

"Wij hopen dat een levensverbeterende transplantatie zoals deze zal bijdragen aan een verbeterde urine en seksuele werking en zelfs zal leiden tot een normaler leven", zei Dokter Redett. "Bovendien is het ons doel om deze procedure ook uit te voeren op toekomstige geschikte patiënten".

Op het moment van schrijven zijn er inmiddels 60 genitale transplantaties goedgekeurd.

Succesvolle penistransplantatie voor soldaat
Succesvolle penistransplantatie voor soldaat

NBA: Rockets en Jazz nemen 3-1 voorsprong met ruime zeges

De basketballers van de Houston Rockets en Utah Jazz hebben in de eerste ronde van de play-offs in de NBA een 3-1 voorsprong genomen. De ploegen wonnen met relatief ruime zeges van respectievelijk de Minnesota Timberwolves en de Oklahoma City Thunder.

In Minneapolis speelden de Timberwolves tegen de Rockets van James Harden, die met 36 punten weer prima op dreef was. In de eerste helft ging het nog gelijk op, maar met een monsterlijk derde kwart (20-50) boorden de Rockets de thuisploeg de grond in. In het laatste kwart konden ze de teugels wat laten vieren, wat uiteindelijk een 100-119 zege opleverde.

De Utah Jazz had het thuis in Salt Lake City in de hele eerste helft lastig met OKC, waar Paul George en Russell Westbrook zoals zo vaak de leiding namen in de aanval. De pas 21-jarige Donovan Mitchell schitterde met 33 punten bij de thuisploeg en met een zeer sterk derde kwart werd definitief afscheid genomen van de Thunder: 113-96.

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Intuïtie agent levert 28.000 euro op

Een getraind oog en alertheid leidde een surveillerende agent vorige week naar drie mannen op het Weena in Rotterdam, zo meldt de politie. Team Ondermijning pakte dit op en na onderzoek leidde dit naar ruim 28.000 euro en een peperduur horloge.

De agent hield na een kort gesprek op straat het drietal in de gaten. Eén van de mannen ging een torenflat in, de twee anderen doken snel een parkeergarage in. Team Ondermijning deed onderzoek, waaruit bleek dat bij twee van de vier appartementen, allemaal op de 1e etage in het complex, niemand ingeschreven stond. Maandag werden de appartementen op vermoeden van mogelijke spookbewoning gecontroleerd.

De intuïtie van de agent bleek juist. De twee appartementen zonder inschrijving bleken in orde, maar één van de ‘bewoonde’ woningen, zou eigenlijk leeg moeten staan. Dit bleek niet het geval. Op camerabeelden was het een komen en gaan van allerlei lieden. De woning werd onderzocht en daar trof de politie vier mensen; drie Albanezen en een Griek. Na doorzoeking van het appartement werd er totaal euro 28.285,- aangetroffen en een duur horloge met een waarde van ongeveer 15.000 euro.

De identiteitskaart waarmee de 29 - jarige 'Griek' zich legitimeerde bleek vals. Ook deze man bleek van Albanese afkomst. Hij zit de komende twee maanden vast en wordt daarna in vreemdelingenbewaring genomen en uitgezet naar Albanië. De andere drie, twee vrouwen van 24 en 31 en een man van 39, moeten zich komende week verantwoorden op het politiebureau. Het onderzoek wordt voortgezet.

Intuïtie agent levert 28.000 op (Foto: Politie.nl)
Intuïtie agent levert 28.000 euro op (Foto: Politie.nl)

Karsten Kroon bekent dopinggebruik tijdens wielercarrière

Ex-wielrenner Karsten Kroon zou tijdens zijn lange wielerloopbaan ook aan de doping gezeten hebben. Dat zegt Thijs Zonneveld. Volgens de journalist zou Kroon vorig jaar voor het Algemeen Dagblad analyses verzorgen rondom de Giro d'Italia, maar dat ging om persoonlijke redenen niet door.

Tijdens de sollicitatie voor de functie vertelde Kroon volgens Zonneveld over zijn dopinggebruik. Hij zou de baan krijgen, mits hij een publieke bekentenis deed. Zonneveld zegt dat hij destijds van bronnen wist van Kroon's dopinggebruik, wat hij dan ook bij het AD meldde.

De krant was van mening dat een analyticus over alles zijn mening moet kunnen geven, inclusief doping. "Het zou hypocriet zijn hem naar zijn mening over een dopinggeval in de Giro te vragen, terwijl hij zelf niet over zijn eigen verleden wilde praten. En dat heb ik hem in een telefoongesprek op de man af gezegd", schrijft Zonneveld in het stuk waarin hij uitlegt hoe een en ander gelopen is.

Het Giro-avontuur van Kroon ging niet door, maar nu heeft Zonneveld toch besloten om diens verhaal ongevraagd naar buiten te brengen. "Kroon wilde niet bekennen, ik wilde niet medeverantwoordelijk zijn voor het beschermen van zijn geheim. Dat staat haaks op wat ik moet doen als journalist. Bovendien roep en schrijf ik waar ik kan dat we de zwijgcultuur in het wielrennen moeten doorbreken. Er vervolgens zelf aan meedoen zou ronduit kwalijk zijn”, schrijft de journalist.

Het is niet bekend om welke periode en middelen het gaat en Kroon heeft naar verluidt al besloten niet op het verhaal te zullen reageren. Hij is tegenwoordig regelmatig te horen als co-commentator op Eurosport. Daar is hij voor de kijker vooral bekend van zijn anekdotes over zaken als dodelijke honden tijdens trainingen (hier) en het drinken van een biertje met Valverde (hier), vaak uitgesmeerd over de halve etappe.

Update 09.25 uur
Kroon zelf heeft tegenover het ANP inmiddels laten weten dat Zonneveld's verhaal correct is. "Ook ik heb een korte periode tijdens mijn carrière doping gebruikt. Dat spijt me en ik neem er alle verantwoordelijkheid voor", aldus de ex-renner, die in 2002 een etappe won in de Tour de France.

Kroon zegt geen bekentenis te willen doen om er zelf beter van te worden. "Ik heb Thijs Zonneveld laten weten dat ik geen boek zou gaan schrijven met hem om daar dan geld mee te verdienen."

GroenLinks en CU: straf haatmisdrijf zwaarder

Misdrijven die zijn bedoeld om een hele groep te treffen, moeten voortaan zwaarder worden gestraft. De straf op zulke 'hate crimes' moet met een derde of de helft omhoog, vinden regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks.

Het plan is ingegeven door onder andere de aanval op een koosjer restaurant in Amsterdam eind vorig jaar. De dader lijkt weg te komen met een straf voor vernieling, terwijl hij Joden grote schrik aanjoeg. Ook de mishandeling van een homostel in Arnhem maakte veel los. De rechter achtte niet bewezen dat de daders uit homohaat handelden en verzwaarde de straf niet.

Haatmisdrijven raken het fundament van de rechtsstaat, vinden ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). De vrijheid om jezelf te zijn komt daardoor onder druk te staan.

Als het kabinet geen gehoor geeft aan de oproep maken GroenLinks en CU zelf een wetsvoorstel.

GroenLinks en CU: straf haatmisdrijf zwaarder
GroenLinks en CU: straf haatmisdrijf zwaarder (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Bewolkt, plaatselijk regen

Vandaag is het overwegend bewolkt en kan er plaatselijk wat lichte regen of motregen vallen. In de loop van de middag gaat het in het noorden op steeds meer plaatsen regenen. In het zuidoosten blijft het waarschijnlijk de hele dag zo goed als droog en is er soms nog ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het noordwesten tot 18°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, aan zee vrij krachtig en aanvankelijk nog krachtig.

In de loop van de avond gaat het noord van de grote rivieren op steeds meer plaatsen regenen. Komende nacht breidt de neerslag zich naar het zuidoosten uit. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Aan de (zuid)westkust wordt de wind krachtig.

Morgenochtend trekt de regen naar het zuidoosten weg. Van het westen uit komen er opklaringen maar kan er ook een enkele bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 12°C vlak aan zee tot 16°C in het zuidoosten. De wind is westelijk en matig, aan de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Een verdomd mooi plaatje vanaf het balkon van... (Foto: Drizzt_DoUrden)
Een verdomd mooi plaatje vanaf het balkon van... (Foto: Drizzt_DoUrden) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

MLB: Grand slam Gregorius helpt Yankees naar ruime winst

De honkballers van de New York Yankees hebben in eigen huis een ruime overwinning geboekt. In de Bronx kregen de Minnesota Twins met 14-1 klop in de eerste onderlinge ontmoeting van het seizoen.

Onder meer dankzij homeruns van rookie Miguel Andujar en Giancarlo Stanton hadden de Yankees na zeven innings al een 8-1 voorsprong in handen. Op dat moment kwam Didi Gregorius aan slag en de Amsterdammer haalde hard uit: met Gleyber Torres, Brett Gardner en Aaron Judge op de honken sloeg Sir Didi een homerun en dus een onvervalste grand slam - een homerun met alle honken bezet, die dus vier runs oplevert.

Baltimore Orioles-werper Kevin Gausman liet voor eigen publiek ook een mooi staaltje zien. Hij gooide in de zevende inning een immaculate inning, wat inhoudt dat hij met negen worpen - allemaal strikes - drie tegenstanders uit wist te gooien. Yonder Alonso, Yan Gomes en Bradley Zimmer gingen er achter elkaar met drie strikes uit, de eerste immaculate inning in het MLB-seizoen en de 90e in zo'n 130 jaar honkbal.

Uitslagen MLB maandag
Cincinnati Reds - Atlanta Braves 10-4
Baltimore Orioles - Cleveland Indians 1-2
New York Yankees - Minnesota Twins 14-1
Texas Rangers - Oakland Athletics 4-9
Chicago White Sox - Seattle Mariners 10-4
Houston Astros - Los Angeles Angels 0-2
Colorado Rockies - San Diego Padres 5-13
Los Angeles Dodgers - Miami Marlins 2-1
San Francisco Giants - Washington Nationals 4-2

De immaculate inning van Gausman (Bron: YouTube)

Ruben wil jip-en-janneketaal in de keuken

Jip-en-janneketaal was heilig aan het keukenblok van Ruben van der Meer en zijn leermeester Freek van Noortwijk in het nieuwe RTL-programma Superstar Chef. Alle vaktermen die Freek erin gooide om zijn pupil aan te sturen, kwamen de kookkunsten van de acteur en cabaretier niet meteen ten goede.

"In het begin toen we gingen oefenen zei ik al: 'ik kap je nu even af. Je hebt nu vijf zinnen gezegd en in elke zin zaten één of twee woorden die ik niet weet'. Praat gewoon normaal", lacht Ruben over Freeks aansturing. "Hij moet niet gaan roepen dat ik moet gaan fermenteren of weet ik veel wat. Gewoon stap voor stap: snij het uitje. Heel klein. Veel kleiner. Nog kleiner. Kijk dat begrijp ik!"

In Superstar Chef worden acht bekende Nederlanders door een bekende Nederlandse chefkok klaargestoomd om twee gerechten te koken. Eerst gebeurt dat nog met hulp, maar al snel moeten de chefs het veld ruimen en staan de BN'ers er helemaal alleen voor, wat voor stressvolle momenten zorgt bij kandidaat én chef.

"Het was heel heftig", vindt Monique Smit, die een duo vormt met Peter Lute. "De opnames waren super stressvol. Ik had na de opnames gewoon elke keer hoofdpijn. Want dan kwam die spanning en ontlading er uit. De vrouwelijke kandidaten hebben sowieso allemaal wel een traantje weg moeten pinken."

Voor de chefs is het niet zomaar een klusje, zeker niet omdat ze beoordeeld worden door meesterkoks Sergio Herman en François Geurds en fijnproever Miljuschka Witzenhausen. "Het is het engste als de jury komt", zegt Ricardo van Ede, de 'meester' van Goedele Liekens. "Dat was een soort terug naar school. Ineens word je zo voor de klas beoordeeld. En dan de camera's er ook nog een keertje op."

Voor kandidaat en meester ontstond er uiteindelijk een wederzijds respect. "Wat zij doen is gewoon scheikunde", zegt Ruben over het kookvak. "Dat is gewoon zo'n ander niveau. Ik zou het niet eens meer koken willen noemen. Het is gewoon kunst. En dat moesten wij gaan leren."

Peter Lute vond het fascinerend om te zien hoe stress alles kan veranderen. "Dan denk je heel goed geoefend te hebben maar onder druk wordt alles anders", zegt hij. "Soms heb je echt momenten van euforie maar ook vaak waarvan je denk: 'Nee! Wat zijn we aan het doen?!' De grenzen werden opgezocht."

Superstar Chef, gepresenteerd door Tijl Beckand, wordt op 24 april voor het eerst uitgezonden. Behalve Ruben van der Meer, Monique Smit en Goedele Liekens behoren ook Jan de Hoop, Kaj Gorgels, Ronald de Boer, Jelka van Houten en Anouk Hoogendijk tot de kandidaten.

Ruben wil jip-en-janneketaal in de keuken
Ruben wil jip-en-janneketaal in de keuken (Foto: BuzzE)

YouTube wist 8 miljoen filmpjes in 3 maanden

YouTube heeft in de laatste drie maanden van 2017 meer dan acht miljoen filmpjes wereldwijd verwijderd. Een deel daarvan voldeed niet aan de regels van de site. Het ging vooral om spam en porno, maar op Youtube melden veel videomakers dat ook hun video's zijn verwijderd en ze veel moeite hebben moeten steken in het teruggeplaatst krijgen van de videos.

Het is de eerste keer dat YouTube aangeeft hoeveel video's verwijderd zijn. YouTube houdt niet bij hoeveel verwijderde filmpjes uit Nederland kwamen.

YouTube gebruikt de laatste maanden meer kunstmatige intelligentie om foute filmpjes op te sporen. Ongeveer 6,7 miljoen verwijderde filmpjes waren door zulke slimme systemen gevonden, en niet door mensen. En van die 6,7 miljoen filmpjes was driekwart al gedeletet voordat iemand ze kon zien. Helaas blijkt de kunstmatige intelligentie nog niet intelligent genoeg te zijn om doodnormale inhoud te scheiden van verboden inhoud, waardoor dus nog veel filmpjes onterecht verdwijnen.

YouTube verwijdert ook filmpjes die mensen oproepen tot gewelddadig extremisme, zoals jihadisme. Meer dan de helft van al die filmpjes was minder dan tien keer bekeken toen ze werden gewist. Begin 2017 gold dat voor slechts 8 procent van al die filmpjes.

De videodienst, een dochter van Google, wil voortaan elk kwartaal naar buiten brengen hoeveel er wordt verwijderd. YouTube wil later ook bijhouden hoeveel opmerkingen onder filmpjes zijn verwijderd en hoe lang het duurde voor iets verwijderd werd. Gebruikers kunnen straks zien wat YouTube heeft gedaan met video's die ze hebben aangemeld.

YouTube heeft meer dan een miljard gebruikers. Zij uploaden elke minuut meer dan 400 uur aan materiaal. Het is niet bekend hoeveel video's in totaal online staan.

YouTube wist 8 miljoen filmpjes in 3 maanden
YouTube wist 8 miljoen filmpjes in 3 maanden (Foto: BuzzT)

Randstad verbetert resultaten

Uitzendconcern Randstad heeft in het eerste kwartaal meer winst en omzet behaald, dankzij de aanhoudend sterke vraag naar personeel. Dat blijkt uit het kwartaalbericht van de uitzendorganisatie.

De autonome omzet, dus aangepast voor bijvoorbeeld wisselkoers- en kalendereffecten, steeg met 7,4 procent tot bijna 5,7 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. Dat is iets beter dan de groei van 7 procent die Randstad zelf had voorspeld. Het onderliggende bedrijfsresultaat ging op eigen kracht met 7 procent omhoog tot 217 miljoen euro. Randstad had wel enige tegenwind van negatieve valuta-effecten door de sterkere euro.

Met name in Europa gingen de zaken voor Randstad goed met een omzetgroei van 9 procent. In de Verenigde Staten was de omzetontwikkeling echter vlak. In de rest van de wereld waaronder Japan en Australië nam de omzet met 11 procent toe.

Randstad verbetert resultaten
Randstad verbetert resultaten (Foto: ANP)

Familie Prince klaagt ziekenhuis aan

De nabestaanden van Prince hebben een rechtszaak aangespannen tegen het ziekenhuis waar de zanger vlak voor zijn dood werd behandeld. Ook neemt de familie gerechtelijke stappen tegen drogist Walgreens.

Negen dagen voor de dood van Prince moest het privé-vliegtuig waarin hij reisde een noodlanding maken omdat de zanger buiten bewustzijn was geraakt. Hij werd daarna kort behandeld in het Trinity Medical Center. Toen hij was bijgekomen, sloeg de muzikant het advies van de artsen in de wind en verliet het ziekenhuis.

De familie verwijt het ziekenhuis volgens de Minnesota Star Tribune niet genoeg research te hebben gedaan naar de pillen die Prince had geslikt. In het recherche-onderzoek naar de dood van de zanger concludeerden de autoriteiten dat hij waarschijnlijk onbewust namaakpillen heeft ingenomen van de sterke pijnstiller Vicodin. Daarin was het gevaarlijke middel fentanyl verwerkt.

Onzorgvuldig

In twee filialen van Walgreens, waarin apotheekservices zijn gevestigd, is volgens de nabestaanden onzorgvuldig gewerkt door Prince zware medicijnen te geven zonder dat daar een medische noodzaak voor was. Ook zouden de zaken de middelen hebben uitgegeven op naam van de zakenpartner van Prince, terwijl ze voor de zanger bedoeld waren.

Donderdag kondigde aanklager Mark Metz aan dat het strafrechtelijke onderzoek naar de dood van Prince was gestaakt. "We hebben eenvoudigweg onvoldoende bewijs om iemand in staat van beschuldiging te stellen", meldde hij.

Familie Prince klaagt ziekenhuis aan
Familie Prince klaagt ziekenhuis aan (Foto: BuzzE)

Minstens 18 doden bij brand in Chinese bar

Bij een brand in een karaokebar in de Zuid-Chinese stad Qingyuan zijn dinsdag zeker achttien mensen omgekomen en vijf gewond geraakt. Volgens Chinese media gaat de politie uit van brandstichting en zou zij een verdachte op het oog hebben.

Alvorens het gebouw van drie verdiepingen in brand te steken, zou de man met een motorfiets de enige toegang hebben geblokkeerd. Hij zou ook zelf brandwonden hebben opgelopen.

In februari kwamen in Qingyuan ook al negen mensen om het leven bij een brand in een vuilverwerkingsbedrijf. Die brand werd vermoedelijk veroorzaakt door vuurwerk. Een brand in Beijing eiste november vorig jaar negentien levens.

Minstens 18 doden bij brand in Chinese bar
Minstens 18 doden bij brand in Chinese bar (Foto: ANP)

NHL: Rouwend Toronto dwingt beslissingswedstrijd af, Capitals door

Op een zwarte dag voor het Canadese Toronto - een man reed met een busje zeker tien mensen dood - hebben de ijshockeyers van de Maple Leafs voor een klein lichtpuntje gezorgd: in de eerste ronde van de play-offs in de NHL sleepte de ploeg een zevende en beslissende wedstrijd uit het vuur.

In het Air Canada Centre in Toronto heerste door het gebeuren op de straten van de stad een wat bedrukte sfeer, hoewel dat verminderde toen de wedstrijd eenmaal begon. Jake Debrusk opende in de tweede periode de score namens de Boston Bruins, die met een 3-2 stand in de serie begonnen.

Krap een halve minuut later was het echter William Nylander die de Maple Leafs op gelijke hoogte bracht en Mitchell Marner tekende na dertien minuten voor de voorsprong: 2-1. De Bruins vielen aan, maar in de slotfase werkte Tomas Plekanec met een empty netter de winnende 3-1 op het scorebord: "We're shipping up to Boston", want in Boston wordt het beslissende duel gespeeld.

De Washington Capitals mogen zich opmaken voor de volgende ronde. Tegen de Columbus Blue Jackets werden de eerste twee wedstrijden in Washington verloren, maar in Columbus won de ploeg dan weer beide duels. Wedstrijd vijf werd in Washington gewonnen en maandagavond was het tijd voor duel zes, wederom in Columbus.

Dmitri Orlov opende de score na een dikke twaalf minuten, maar Nick Foligno bracht de Blue Jackets langszij. In de zes minuten daarna raakte Alex Ovechkin echter twee keer doel en de Capitals namen een 1-3 voorsprong. Pierre-Luc Dubois bracht nog hoop bij de thuisploeg, maar na goals van Devante Smith-Pelly en Chandler Stephenson was het gedaan. Foligno scoorde nog namens Columbus, Lars Eller bracht de 3-6 eindstand op de borden en dus pakte Washington de winst in de serie met 4-2.

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

FC Porto behoudt leiding in Portugese titelstrijd

De strijd om de Portugese landstitel blijft met nog drie speelronden te gaan een spannende zaak. FC Porto won maandag met ruime cijfers van Vitoria Setubal en heeft de leiding in de Primeira Liga zo kunnen behouden.

Al binnen krap een kwartier leek de wedstrijd beslist: Moussa Marega had de score na zes minuten al geopend en nog geen tien minuten later werkten ook Ivan Marcano en Yacine Brahimi de bal in het doel. João Amaral deed namens de bezoekers wat terug, maar Jesus Corona en Alex Telles brachten Porto naar een 5-1 zege.

Porto staat met 79 punten aan de leiding, twee punten meer dan Benfica. De rivaal ontsnapte door op bezoek bij hekkensluiter Estoril dankzij een goal van Eduardo Salvio diep in blessuretijd alsnog de drie punten te pakken (1-2). Met 74 punten is er ook nog eens kans voor Sporting Lissabon, dat in de 31e speelronde met 1-0 van Boavista won door een penalty van Bas Dost. Sporting Braga, dat op 71 staat, heeft puur theoretisch nog een kans.

Kabinet bij herdenking Armeense genocide

Het kabinet is dinsdag voor het eerst aanwezig in Armenië bij de herdenking van de Armeense genocide van ruim honderd jaar geleden. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) is erbij nadat de Tweede Kamer hierop had aangedrongen.

In 1915 werden in het toenmalige Ottomaanse Rijk honderdduizenden Armeniërs vermoord. Turkije ontkent dat er sprake was van doelbewuste volkerenmoord. De Tweede Kamer erkende de genocide in februari en vroeg het kabinet toen ook naar de herdenking in Armenië te gaan.

Elke vijf jaar zal nu een kabinetslid aanwezig zijn bij de herdenking in Jerevan. Nederland is eerder wel met een ambassadeur en een Tweede Kamerlid bij deze herdenking geweest. Het kabinet erkent de genocide met zijn aanwezigheid niet. Het blijft spreken van de kwestie van de Armeense genocide.

In Nederland wordt de genocide op deze dag herdacht in Assen bij het Armeens monument. De herdenking is georganiseerd door de Samenwerkende Armeense Organisaties.

Kabinet bij herdenking Armeense genocide
Kabinet bij herdenking Armeense genocide (Foto: ANP)

Janssen maakt rentree bij winst Fenerbahçe

Vincent Janssen heeft maandag na maanden blessureleed zijn rentree gemaakt bij Fenerbahçe. De aanvaller kreeg speeltijd tegen Antalyaspor.

Janssen stond al sinds december buitenspel met een blessure, maar met nog twintig minuten te gaan mocht hij maandagavond invallen tegen Antalyspor. Fenerbahçe pakte drie belangrijke punten in de strijd om de Turkse titel. Net binnen het kwartier kwam de thuisploeg op voorsprong door een doelpunt van Aatif Chahechouhe.

Zes minuten later zorgde Roberto Soldado ervoor dat Fenerbahçe al een comfortabele voorsprong te pakken had. Antalyaspor deed voor de pauze echter wat terug toen Martin Skrtel in de fout ging. Souleymane Doukara profiteerde en bracht de spanning terug in de wedstrijd.

In de tweede helft stelde Giuliano de zege voor Fener veilig en nadat Janssen was ingevallen voor Soldado bepaalde Mathieu Valbuena de eindstand op 4-1. Met nog vier speelronden te gaan staat Fenerbahçe vierde, maar koploper Galatasaray heeft slechts drie punten voorsprong. Besiktas en Istanbul Basaksehir staan slechts één punt achter Galatasaray.

Nederlandse ijshockeyers uitstekend van start op WK

De Nederlandse ijshockeyers zijn uitstekend begonnen op het WK (divisie 2A, vierde niveau). In Tilburg was Oranje met 7-0 (3-0, 1-0, 3-0) te sterk voor China.

De Nederlandse ploeg kwam na vier minuten al op voorsprong door een doelpunt van Raymond van der Schuit. Oranje bleef goed controleren in de eerste periode en liep via goals van Ivy van den Heuvel en Nardo Nagtzaam uit naar een 3-0 voorsprong in de eerste periode.

In de tweede periode bleef Nederland goed spelen, maar Giovanni Vogelaar maakte het enige doelpunt van de periode. In periode drie liep Oranje toch nog uit naar een ruime overwinning tegen China. Via goals van Vogelaar, Van den Heuvel en Danny Stempher liep de ploeg uit naar een 7-0 zege.

Oranje is op basis van de plaats op de wereldranglijst favoriet voor promotie. Nederland staat 28ste, maar Servië (30), IJsland (32), China (33), België (36) en Australië (38) staan niet ver weg. Dinsdag staat de tweede wedstrijd op het programma. Dan speelt de ploeg tegen IJsland, dat hun eerste wedstrijd met 3-0 verloor van Australië.

Facebook verwijdert meer IS-materiaal

Facebook heeft in de eerste drie maanden van het jaar 1,9 miljoen items met een extremistische inhoud verwijderd of van een waarschuwingslabel voorzien. De content hield verband met Islamitische Staat of al-Qaeda. Dat heeft de sociaalnetwerksite maandag bekendgemaakt. Het aantal gesignaleerde ongewenste stukken is ongeveer een verdubbeling in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

De Europese Unie heeft Facebook en zijn concurrenten in de online-business onder druk gezet om extremistische uitlatingen sneller van de site te halen. Anders worden wettelijke maatregelen genomen om dat af te dwingen. Sindsdien doet de tech-industrie meer moeite te laten zien dat op dat gebied progressie wordt geboekt.

Facebook verwijdert meer IS-materiaal
Facebook verwijdert meer IS-materiaal (Foto: BuzzT)

Economische groei sterkst in Eindhoven en Almere

De Nederlandse economie groeide in 2017 met 3,2 procent een stuk harder dan in de voorgaande jaren. Deze groei was in vrijwel alle regio’s zichtbaar, alleen in Groningen zorgde de afname van de aardgaswinning voor economische krimp. Ook de economie van Friesland en Drenthe werd geremd door de aardgaswinning. De economie van Zuidoost-Noord-Brabant en Almere groeiden met 4,9 procent het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Zuidoost-Noord-Brabant (Eindhoven en omgeving) dankte zijn groei aan de industrie en de zakelijke dienstverlening. In Almere trok de economie aan door een sterke economische groei van de leasebedrijven. Door de blijvende afname in aardgaswinning kromp Overig Groningen met 1,5 procent. Zoetermeer en Zuidoost-Drenthe hadden met 2,2 procent een groei onder het landelijk gemiddelde.

Groothandel zorgt voor groei in grote steden
Net als voorgaande jaren groeide van de vier grote steden <link> de economie van Amsterdam het sterkst met 3,9 procent. De harde groei in de groot- en detailhandel zorgde voor deze sterke groei, maar ook Rotterdam en Utrecht profiteerden hiervan. In Rotterdam zorgde dit voor een groei van 3,3 procent.

In Utrecht werd de groei licht getemperd door een krimp in de financiële instellingen; met 3,2 procent had de domstad een gemiddelde groei. De matige groei van de overheid leidde in Den Haag tot de laagste economische groei van de vier grote steden (2,6 procent).

Flevoland sterkste groei van de provincies
Flevoland had met een groei van 4,2 procent de sterkste economische groei van alle provincies. Gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland die een economische groei van 3,7 procent hadden. De groot- en detailhandel groeide in 2017 sterk en is de grootste economische bedrijfstak in Noord-Holland.

De economie van de provincie Groningen kromp door de aardgaswinning met 0,6 procent; zonder de aardgaswinning kende deze provincie een groei van 2,5 procent.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.