FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 april 2018

Lubbers wilde Wilders 'temmen'

Oud-premier Ruud Lubbers wilde in het gedoogkabinet van VVD en CDA met de PVV, waarvoor hij als informateur het pad effende, Geert Wilders "temmen". Hij doet dat uit de doeken in zijn memoires, die maandag verschijnen.

De CDA-coryfee wilde zijn partijgenoot en vertrouweling Ernst Hirsch Ballin als minister van Justitie "bewaker van Wilders" maken. Hirsch Ballin zou een "vetorecht" krijgen "op uitlatingen van Wilders die staatsrechtelijk niet door de beugel kunnen". VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte vond dat wel een goed idee en Wilders zelf stemde ermee in, schrijft Lubbers.

Het plan mislukte echter, omdat Hirsch Ballin uiteindelijk bedankte voor de eer. Het gedoogkabinet Rutte I kwam er wel, en Lubbers kon dat niet meer beletten omdat hij inmiddels als informateur was teruggetreden. De samenwerking met de PVV luidde vervolgens een rampjaar in, schrijft hij.

Lubbers wilde Wilders 'temmen' in Rutte I
Lubbers wilde Wilders 'temmen' in Rutte I (Foto: ANP)

540kg drugs verdwenen bij politie: 'Muizen hebben het opgegeten'

Acht Argentijnse politieagenten zijn de sjaak. Maar liefst 540kg wiet bleek spoorloos verdwenen te zijn vanuit een politiewarenhuis in Pilar, ten noordwesten van Buenos Aires, en daar werd uiteraard een onderzoek naar ingesteld.

De voormalige politiechef van Pilar, Javier Specia, dacht met een stel debielen te maken te hebben en gaf als uitleg dat de wiet was opgegeten. Door muizen, welteverstaan. Daar trapte men niet in: volgens forensisch experts zouden de muizen de drugs hoogstwaarschijnlijk niet als voedsel zien en als ze dat wel deden, zouden ze er naar alle waarschijnlijk dood aan zijn gegaan.

Een pijnlijk gebrek aan vele muizenlijkjes in het warenhuis deed Specia en zijn zeven kornuiten dan ook de das om, waardoor ze op 4 mei voor de rechter moeten verschijnen. Daar wordt dan uitgezocht of de drugs zijn verdwenen wegens nalatigheid en onoplettendheid of doordat de agenten misschien hun eigen zaakjes opgezet hebben.

Een en ander kwam aan het licht nadat Emilio Portero de nieuwe politiechef werd in Pilar. Hij controleerde de inventaris nadat hij de nieuwe baas was en in plaats van 6000kg drugs, zoals onder Specia in de boeken werd gezet, bleek er slechts 5460kg wiet te liggen. 

Strijd om play-offs in mannenhockey nog steeds open

Een vroeg begin van het hockeyweekend stond in de Hoofdklasse bij de mannen vooral in het teken van de strijd onderin: concurrenten SCHC en Tilburg troffen elkaar in een kelderkraker. Het bleef bij een 1-1 gelijkspel, waarmee beide ploegen weinig opschieten. Voor de rest maakten de ploegen bovenin geen fout.

Almere - Oranje-Rood (2-6)
6' 1-0 Terrance Pieters
13' 1-1 Jelle Galema
13' 1-2 Agustin Mazzilli
14' 2-2 Daniel de Haan
53' 2-3 Bob de Voogd
58' 2-4 Thomas Briels
62' 2-5 (sc) Mink van der Weerden
70' 2-6 Agustin Mazzilli
De wedstrijd tussen Almere en Oranje-Rood begon furieus met vier doelpunten in het eerste kwart. Eerst trof Terrance Pieters het doel voor de club uit Flevoland. Jelle Galema, die volgend jaar voor Den Bosch speelt, maakte echter snel gelijk. Uiteindelijk zorgden Daniel de Haan en Agustin Mazzilli voor een 2-2 tussenstand. De Eindhovenaren, die nog volop strijden om de play-offs, liepen in het overige deel flink uit. Bob de Voogd, Thomas Briels, Mink van der Weerden en weer Mazzilli deden nog een duit in het zakje, waardoor Almere nog meer moet vrezen voor degradatie.

hdm - Amsterdam (1-5)
5' 0-1 (sc) Billy Bakker
21' 0-2 Casper Horn
56' 0-3 Casper Horn
60' 0-4 Mirco Pruyser
65' 0-5 Mirco Pruyser
69' 1-5 (sc) Martijn Dolman
Al voor de rust had Amsterdam een 0-2 voorsprong tegen nummer laatst hdm, dankzij goals van Billy Bakker en Casper Horn. Diezelfde Horn gooide in het laatste kwart de wedstrijd in het slot. Topscorer Mirco Pruyser moest lang wachten op zijn eerste doelpunt van de wedstrijd, om binnen vijf minuten twee keer het doel te vinden. Hdm had het slotakkoord via een strafcorner van Martijn Dolman. Het bleef echter bij die ene treffer.

Pinoké - Bloemendaal (0-4)
16' 0-1 Jamie Dwyer
21' 0-2 (sc) Tim Swaen
39' 0-3 (sc) Tim Swaen
70' 0-4 (sc) Tim Swaen
Koploper Bloemendaal had een ogenschijnlijk rustige avond in het Amsterdamse Bos. Vooral Tim Swaen beleefde een goede avond, met drie rake strafcorners. Eerder schoot Jamie Dwyer Bloemendaal naar een voorsprong. Daardoor blijven de Mussen bovenaan in de Hoofdklasse bij de heren. Dankzij het gelijkspel van Tilburg staan de Brabanders in punten gelijk met Pinoké.

Kampong - Den Bosch (2-0)
41' 1-0 Pepijn Luijkx
45' 2-0 Philip Meulenbroek
Achtervolger Kampong had Den Bosch op bezoek, waarbij de Brabantse ploeg land stand hield tegen de landskampioen. Pas in de laatste minuten van het derde kwart werd de ban in Utrecht gebroken. Jongeling Pepijn Luijkx was de gevierde man bij de Utrechters. Vier minuten laten was het weer raak: Philip Meulenbroek gooide de wedstrijd in het slot. Den Bosch staat stevig in de middenmoot en hoeft zich dus geen zorgen te maken.

HGC - Rotterdam (1-3)
42' 1-0 (sc) Tristan Algera
46' 1-1 Albert Beltran
56' 1-2 (sc) Jeroen Hertzberger
67' 1-3 Albert Beltran
Lang moesten de aanwezigen wachten op doelpunten, maar het laatste kwartier leverde een en al spektakel op. In het derde kwart nam HGC brutaal een voorsprong via Tristan Algera, zoals wel vaker dit seizoen. Rotterdam, in de jacht naar een vierde plek, pakte echter alsnog de drie punten. Eerst maakte Albert Beltran gelijk, waarna Jeroen Hertzberger en weer Beltran de eindstand op 1-3 brachten. Daardoor blijven de Rotterdammers nog volop in de strijd om de play-offs. Rotterdam treft zondag Kampong.

SCHC - HC Tilburg (1-1)
49' 0-1 (sc) Vincent Langenhuijsen
60' 1-1 Luuk van Duren
Een cruciale ontmoeting in de strijd tegen degradatie: SCHC tegen Tilburg. SCHC won sinds de winterstop niet in de Hoofdklasse en had ook genoeg moeite met Tilburg. De club uit Bilthoven bleef steken op 1-1, waardoor de Brabanders net boven de streep blijven.Vincent Langenhuijsen zorgde voor de openingstreffer, waarna Luuk van Duren de ploegen naast elkaar schoot. Daardoor moeten beide teams zich nog zorgen maken om degradatie.

Babel leidt Besiktas naar koppositie

Ryan Babel heeft in Turkije weer een lekkere avond achter de rug. Op bezoek bij Akhisarspor schoot de Nederlands international Besiktas naar de koppositie in de Süper Lig: 0-3.

Babel schoot al in de derde minuut van afstand raak en kort na de rust verdubbelde hij zijn score, zijn twaalfde goal van het seizoen. Alvaro Negredo had de bal na twintig minuten ook al in het thuisdoel gewerkt en daar bleef het bij wat goals betreft. 

Besiktas gaat met 59 punten aan kop. Basaksehir en Galatasaray hebben er 59 en 57 en spelen zondag tegenover elkaar, waardoor in elk geval één van die twee ploegen na het weekeinde de leiding in handen heeft.

Scooterrijder die FC Utrecht-speler aanreed krijgt vier weken cel

De 19-jarige bestuurder van de gestolen scooter die in 2017 FC Utrecht-speler Ramon Leeuwin aanreed heeft een celstraf van vier weken gekregen. Daarbovenop moet hij een schadevergoeding betalen van 4100 euro plus de advocatenkosten. Doet hij dat niet, dan komen er nog 50 dagen celstraf bij. De verdachte werd bij verstek veroordeeld aangezien hij en zijn advocaat het niet nodig vonden om bij de uitspraak aanwezig te zijn.

De man was ten tijde van het ongeluk niet tot bedaren te brengen. Met zijn scooter reed hij met een vaartje van tussen de 50 en 70 kilometer per uur op een afgesloten fietspad. Meerdere mensen die op die plek naar een training van FC Utrecht aan het kijken waren hadden hem al gewaarschuwd dat het daar tijdens trainingstijden verboden was om te rijden, maar de man zigzagde razendsnel tussen het publiek door en schold tegelijkertijd de trainende spelers uit voor 'kanker Utrechters'.

Zonder remmen of uitwijken
Teamgenoot Edson Braafheid kon de ontketende scooterrijder nog nét ontwijken, maar de ongelukkige Leeuwin werd op volle snelheid in zijn rug gereden, volgens getuigen zonder ook maar te remmen of uit te wijken. De scooterrijder probeerde na de botsing te ontkomen door in een sloot te springen, maar Zakaria Labyad sprong achter de dader aan en wist hem te overmeesteren. Leeuwin hield een gescheurd trommelvlies, kneuzingen en schaafwonden over aan de aanrijding. Hij kon hierdoor geruime tijd niet spelen en liep daardoor zijn wedstrijdbonus mis.

Draaideurcrimineel
De verdachte is geen onbekende van politie en justitie. Vanaf jonge leeftijd gaat deze jongen constant in de fout en hij heeft inmiddels een indrukwekkend strafblad van negen pagina's, onder meer voor diefstal en verkeersovertredingen. 
Hij reed ook nog eens zonder rijbewijs. Kort voor het incident was hij ook al door de politie aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag. Dat hij bij de zitting niet kwam op dagen, ontkent dat hij hard en roekeloos reed en niet wilde meewerken aan een rapport van de reclassering, geeft al aan met wat voor type we hier te maken hebben.

Top-3 maakt geen fouten in Jupiler League

Fortuna Sittard, N.E.C. en Jong Ajax hebben geen fout gemaakt in de Jupiler League. Onderin is de spanning eruit: Jong FC Utrecht is definitief laatste. Koploper Fortuna komt met de winst vrijdag op 72 punten uit 36 speelronden. N.E.C. en Jong Ajax hebben twee punten minder, maar hebben nog wel een duel tegoed.

Om kampioen te worden moeten de Limburgers alles winnen en hopen op een misstap bij de concurrentie. In eigen huis slaagde de ploeg van Kevin Hofland in het eerste deel van die missie. FC Den Bosch werd geklopt met 2-0.

Die score had veel hoger uit kunnen vallen, maar de arbitrage keurde in totaal drie treffers af vanwege buitenspel. Voor rust overkwam dat Tood Cantwell en Finn Stokkers en na de pauze ging de vlag omhoog voor Lisandro Semedo. Het drietal haalde echter zijn revanche: Semedo strafte een defensieve fout gedecideerd af en Stokkers kopte in de slotfase raak uit een vrije trap van Cantwell.

Ook bij N.E.C. werd een treffer geannuleerd en ook daar had het geen gevolgen. De Nijmegenaren waren met 1-2 te sterk voor Helmond Sport.

Dat had de nummer twee van de Jupiler League vooral te danken aan een ijzersterke openingsfase. Arnaut Groeneveld en Anass Achahbar scoorden allebei binnen tien minuten. De thuisploeg deed iets terug via een mooi schot van Robert Braber, maar verder liet N.E.C. het niet komen.

Jong Ajax en FC Emmen beleefden een soortgelijke wedstrijd. Na 24 seconde scoorde Kaj Sierhuis en binnen twintig minuten verdubbelde Ché Nunnely de marge. De ruststand werd door wederom Sierhuis bepaald op 3-0. Na de pauze maakte Alexander Bannink met twee treffers nog even spannend, maar de Amsterdammers trokken de zege toch over de streep.

Onderin is de spanning eruit. RKC Waalwijk won met 1-0 bij FC Volendam en Jong FC Utrecht verloor uit met dezelfde cijfers bij Telstar. De talenten kunnen RKC nu definitief niet meer achterhalen en eindigen dit seizoen op de laatste plaats.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
Almere City - Jong PSV 2-1
FC Dordrecht - SC Cambuur 0-3
Go Ahead Eagles - FC Eindhoven 1-3
Helmond Sport - N.E.C. Nijmegen 1-2
Jong Ajax - FC Emmen 3-2
Jong AZ - MVV Maastricht 3-1
FC Oss - De Graafschap 1-4
Fortuna Sittard - FC Den Bosch 2-0
Telstar - Jong FC Utrecht 1-0
FC Volendam - RKC Waalwijk 0-1

Uitslag Heracles - AZ

De derde plaats in de Eredivisie kan AZ nauwelijks nog ontgaan na een ruime overwinning op vreemde bodem. De ploeg won met 0-3 van Heracles Almelo.

De thuisploeg won dit seizoen al negen keer in eigen huis en ook in dit duel kwamen De Heraclieden goed uit de startblokken. Een beloning bleef echter uit. Kristoffer Petterson verprutste een grote kans en Bradley Kuwas zag een strafschop gekeerd worden door Marco Bizot.

AZ groeide vervolgens langzaam in het duel en kwam via een fraaie treffer aan de leiding. Via een mooie combinatie werd Guus Til bereikt en hij kon na een klein half uur van dichtbij binnentikken. Even later werden de druiven voor Heracles nog zuurder toen Oussama Idrissi de marge verdubbelde. Hij kon gemakkelijk scoren na een sterke actie van Wout Weghorst.

Vanaf dat moment speelde AZ een gewonnen wedstrijd. Na de rust speelden de Alkmaarders het duel rustig uit en prikten er zelfs nog een goaltje bij. Met een enorme knal schoot Alireza Jahanbaksh zijn vijftiende van het seizoen binnen. Daarmee nadert hij Fran Sol die met zestien goals bovenaan de topscorerslijst staat.

Met de overwinning komt AZ op 65 punten, wat vrijwel zeker genoeg is voor plaats 3. Feyenoord kan in theorie nog langszij komen, maar moet dan wel een achterstand van elf punten overbruggen. De Rotterdammers hebben nog wel een duel tegoed.

Heracles Almelo

0 - 3

AZ

     25' Til
 30' Idrissi
 59' Jahanbakhsh
 
 Gele kaart: Glandon, Monteiro, (Heracles Almelo), Svensson, (AZ)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.724
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Droste
Wuytens
Baas
v.Ooijen (Duarte/ 64)
Monteiro
Jakubiak
Kuwas (Navrátil/ 76)
Gladon
Peterson (Darri/64)
  Bizot
Svensson
Vlaar
Wuytens (Hatzidiakos/58)
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh (Seuntjens/82)
Weghorst
Idrissi (Bel Hassani/87)

'Apple waarschuwt personeel om lekken media'

Apple waarschuwt zijn personeel om te stoppen met het lekken van bedrijfsinformatie naar de media, onder dreiging van mogelijke juridische stappen tegen werknemers. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van interne gegevens bij de fabrikant van de iPhone.

Bloomberg haalt een interne memo aan waarin Apple zegt dat het vorig jaar "29 lekkers had gevangen" en dat daarvan er twaalf zijn gearresteerd. "Die mensen verliezen niet enkel hun baan, maar kunnen extreme moeite hebben om werk elders te vinden", voegde Apple toe. Er zou onder meer zijn gelekt over vertragingen bij bepaalde softwaretoepassingen en details over nieuwe producten die nog op de markt moeten komen. Het techconcern wilde geen commentaar geven op het bericht van Bloomberg.

Apple wees er in de memo ook op dat het lekken van informatie over nieuwe producten een negatieve impact kan hebben op de verkoop van bestaande modellen, en concurrenten meer tijd geeft om met een tegenzet te komen. Apple is altijd al erg geheimzinnig geweest als het gaat om productontwikkeling. Dat voorkomt echter niet dat geregeld nieuws over het bedrijf uitlekt naar de media.

'Apple waarschuwt personeel om lekken media'
'Apple waarschuwt personeel om lekken media' (Foto: ANP)

Dronkenlap kan paaltjes niet ontwijken

Het lukte een 60-jarige man uit Noord-Scharwoude vandaag niet om ongeschonden met zijn auto weg te rijden vanaf de Spoorstraat in Noord-Scharwoude. De auto raakte meerdere malen paaltjes in het wegdek. Toch reed hij door, ondanks de krassen in de lak. Een getuige meldde het verkeersgedrag van de man bij de politie.

Deze trof de man met zijn auto in de omgeving aan. De bestuurder werd uiteindelijk op het Stationsplein in Heerhugowaard aan de kant gezet.De man bleek alcohol te hebben gebruikt: hij blies maar liefst 850 ug/l. Dat is bijna vier maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. De man moest zijn rijbewijs inleveren, maar dat had hij niet bij zich. Uitgezocht moet worden of hij wel in het bezit is van een geldig rijbewijs.

Bij controle bleek er nog een vrijheidsstraf tegen de man open te staan. De komende veertien dagen mag hij deze uitzitten.

Verdachte overval Kim Kardashian opgepakt

De politie in Frankrijk heeft een nieuwe verdachte opgepakt voor de brute overval op Kim Kardashian in 2016 in Parijs. De arrestatie werd donderdag verricht aan de Côte d'Azur, zeggen bronnen tegen het Franse persbureau AFP. Verdere details zijn niet bekendgemaakt. In de zaak werden eerder al tien andere mensen aangeklaagd.

Kim Kardashian werd in oktober 2016 tijdens de Paris Fashion Week in Parijs bruut overvallen toen ze alleen in haar hotelkamer zat. Ze werd onder schot gehouden en vastgebonden en vreesde dat ze zou worden verkracht of gedood. De dieven namen uiteindelijk voor zo'n tien miljoen dollar aan juwelen mee.

Het brein achter de overval stuurde de realityster vorig jaar een excuusbrief. De juwelen zijn nooit meer teruggevonden. De politie gaat ervan uit dat ze in België zijn doorverkocht.

Verdachte overval Kim Kardashian opgepakt
Verdachte overval Kim Kardashian opgepakt (Foto: BuzzE)

Cliff Richard in tranen bij zaak tegen BBC

Cliff Richard heeft vrijdag in de rechtbank in Londen emotioneel verslag gedaan van de 22 maanden waarin hij onderwerp was van onderzoek naar mogelijk kindermisbruik. De 77-jarige Brit zei dat zijn gezondheid in die tijd ernstig verslechterde door de voortdurende stress. "Zowel mentaal als fysiek", aldus Richard, die op een gegeven moment zelfs vreesde voor een hartaanval.

Richard heeft een zaak tegen de BBC aangespannen omdat de Britse publieke omroep beelden van de inval in het huis van de zanger, waarmee het in augustus 2014 begon, live op de televisie uitzond. De zanger werd beschuldigd van kindermisbruik maar na onderzoek bleken die aantijgingen onterecht. In juni 2016 werd bekend dat hij niet werd vervolgd.

Op de tweede dag van het proces tegen de BBC kwam Richard zelf aan het woord. Hij vertelde onder meer over de impact van de uitzending. "Het was schokkend en verontrustend. Ik heb er in al die maanden zeer onder geleden. Op een gegeven moment dacht ik dat ik een hartaanval of beroerte zou krijgen", vertelde de zanger.

Besmet
Richard dacht dat de hele wereld hem nu voortaan zou zien als een "crimineel". "Het voelde alsof alles waaraan ik in mijn leven had gewerkt uit mijn handen glipte. Ik voelde mij besmet, en zo voel ik mij nog steeds." De zanger vindt dat de BBC zijn reputatie heeft besmeurd, zo zei hij later snikkend toen hij een lijstje van landen opnoemde waar zijn naam in diskrediet zou zijn gebracht. Op het lijstje stond ook Nederland. "De politie deed dat niet, de BBC deed dat", aldus Richard.

Een verslaggever van de BBC had de politie ten tijde van de inval benaderd en gezegd te weten van het onderzoek naar Richard. Daarna werd de informatie over de inval gedeeld. Vorig jaar mei schikte Richard al met de politie. Hij kreeg een schadevergoeding van 400.000 pond (ruim 462.000 euro).

De advocaat van Richard, Justin Rushbrooke, hekelde donderdag al de "opdringerige" manier van werken van de BBC en eist een "zeer substantiële" schadevergoeding van de Britse publieke omroep. Volgens hem was het onderzoek privé en "was geen openbaar belang bij openbaarmaking".

Cliff Richard in tranen bij zaak tegen BBC
Cliff Richard in tranen bij zaak tegen BBC (Foto: BuzzE)

Biatlete Koukalova over eetproblemen: "Coach noemde me een dik zwijn"

Biatlete Gabriela Koukalova heeft het nodige naar buiten gebracht over haar eetproblemen. De 28-jarige Tsjechische, in 2015/16 eindwinnares van de World Cup, doet dat na een roerige periode: afgelopen seizoen kwam ze niet in actie en onlangs kondigde ze aan komend seizoen ook over te slaan, waarbij ze twijfelt of ze überhaupt ooit nog terugkeert.

"Het begon op mijn 17e, toen ik in het juniorenteam zat", aldus Koukalova. "Ik had daar een coach die denk ik weinig verstand had van de vrouwelijke geest en ook niet wist hoe je met tieners moet communiceren, want hij noemde me een dik zwijn. Hij liet me op een gegeven moment voor een spiegel staan, toen ik iets minder woog dan nu, en zei dat ik ronduit kut was, waarna hij mijn eten in het toilet gooide."

Koukalova zegt dat het eten vanaf dat moment een obsessie werd. "Ik probeerde allerlei onzin. Tijdens het winterseizoen stond ik constant op de weegschaal: als ik tevreden was at ik ontbijt én lunch, maar avondeten ging er sowieso niet in. Als ik niet tevreden was, was het de hel. Ik ging soms acht keer per dag naar het toilet om te kotsen en dronk soms hooguit een paar slokjes water."

Toch ging het niet verkeerd, sportief gezien dan. "Ondanks alles wist ik tussen 2012 en 2014 wedstrijden te winnen en pakte ik twee medailles op de Spelen in Sochi. Kort na die Spelen bereikte ik mijn limiet: mijn lichaam was te zwak en ik ging eindelijk normaal eten. Mijn lichaam was echter zo verrot, dat ik daardoor juist enorm aan begon te komen, meer dan tien kilo in een paar maanden."

Pas in 2015 kwam Koukalova er echt bovenop. Haar kersverse echtgenoot bracht haar in contact met een diëtist, die enige uitleg gaf: "Het ging hier duidelijk om een psychologische zaak, haar lichaam was prima in orde. Elke keer als ze iets at voelde ze zich ontzettend schuldig. Ze had een compleet verknipt beeld van de realiteit, zoals iedereen met anorexia."

De Tsjechische is met haar problemen naar buiten gekomen om mogelijk anderen te helpen. "Ik wil jonge sporters waarschuwen, zodat ze niet door de hel heen hoeven te gaan waar ik wel doorheen ben gegaan."

Koukalova in actie in de World Cup (Pro Shots/Citypress24)
Koukalova in actie in de World Cup (Pro Shots/Citypress24)

Zelfmoordpoeder aangeboden op Marktplaats

Het omstreden zelfdodingsmiddel waarmee onlangs een jonge vrouw een einde aan haar leven maakte, is de afgelopen twee weken een aantal keer aangeboden op Marktplaats. Een woordvoerder van de verkoopwebsite bevestigt berichtgeving hierover van Omroep Brabant.

Het middel werd niet aangeboden als zelfmoordmiddel, maar als iets anders. Gebruikers meldden de advertenties bij Marktplaats. Met het oog op de ophef over het middel zijn de advertenties verwijderd, telkens binnen een dag na plaatsing.

Marktplaats kan niet zien of iets is verkocht. "Maar we hebben niet gezien dat mensen biedingen hebben gedaan."

Advies
Marktplaats heeft toezichthouder NVWA om advies gevraagd om erachter te komen wat de website moet doen als het middel daar wordt aangeboden. Daarop is volgens de woordvoerder nog geen antwoord gekomen.

De negentienjarige Ximena uit het Brabantse Uden maakte in februari een eind aan haar leven met behulp van het middel. Ze had dat zelf op internet besteld. Premier Mark Rutte noemde het medio maart uiterst onwenselijk dat een zelfmoordpoeder in omloop is dat inmiddels een eerste slachtoffer heeft gemaakt.

Ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid sprak zijn zorg uit en heeft laten weten dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt. Dat onderzoek moet volgens de vicepremier ook uitwijzen of de Coöperatie Laatste Wil (CLW) betrokken was bij Ximena's zelfmoord. CLW besloot eind maart na een gesprek met het Openbaar Ministerie haar ruim 23.000 leden definitief geen informatie meer over het middel te geven. Met die informatie moesten aangesloten 'inkoopgroepen' het middel zelf kunnen inkopen.

Zelfdodingsmiddel aangeboden op Marktplaats
Zelfdodingsmiddel aangeboden op Marktplaats (Foto: ANP)

Rutte: niet bereid mee te doen aan actie Syrië

Nederland zal niet meedoen aan een eventuele militaire vergeldingsactie in Syrië. Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. De Verenigde Staten overleggen over zo'n actie met Londen en Parijs.

Op de vraag of Nederland bereid is mee te doen aan een aanval, antwoordde Rutte: "Nee, daar is op dit moment geen sprake van." Het kabinet heeft er wel begrip voor, mits de actie proportioneel is. Maar "er is op dit moment geen sprake van dat Nederland militair zou participeren".

Bij een vermoedelijk chemische aanval vorige weekend op Douma, nabij de Syrische hoofdstad Damascus, vielen tientallen doden en raakten honderden gewond. Het Syrische bewind heeft in het verleden vaker gifgas ingezet.

Minister Ank Bijleveld van Defensie zei deze week dat de Amerikaanse regering Nederland ook ook niet heeft gevraagd om militaire bijstand. Ze verklaarde dat in Washington na een gesprek met haar Amerikaanse ambtgenoot James Mattis.

Rutte: niet bereid mee te doen aan actie Syrië
Rutte: niet bereid mee te doen aan actie Syrië (Foto: ANP)

Insiya mag voorlopig bij vader/ontvoerder India blijven

Het in 2016 uit Amsterdam ontvoerde meisje Insiya Hemani (4) kan voorlopig bij haar vader in India blijven. Dat is het gevolg van een uitspraak in hoger beroep van de rechter in India. Die heeft vrijdag bepaald dat eerst moet worden beslist wie het voogdijschap heeft over het meisje, vóórdat er een besluit over een mogelijke terugkeer naar Nederland kan worden genomen.

Advocaat Peter Plasman, die de moeder van Insiya bijstaat, heeft dat gehoord van zijn Indiase collega's. Het vonnis komt pas maandag beschikbaar. De raadsman heeft begrepen dat er binnen een jaar een besluit moet zijn over het voogdijschap.

In Nederland was bepaald dat de moeder het voogdijschap heeft, zei Plasman. Maar de Nederlandse rechter acht zich niet bevoegd te oordelen in de kwestie, zo bepaalde het hof in Den Haag in februari.

Eerder had een Indiase rechtbank besloten dat het meisje eind maart terug moest naar haar moeder in Nederland. De vader van Insiya, een rijke zakenman, vocht dat besluit aan. In Nederland loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de vader, omdat die achter de ontvoering zou zitten, en tegen zeven vermeende handlangers.

Insiya mag voorlopig bij vader India blijven
Insiya mag voorlopig bij vader India blijven (Foto: ANP)

Nieuw gevecht voor UFC-vechter Saki aangekondigd

Gökhan Saki, de K-1-grootheid die inmiddels flink aan de weg timmert bij de UFC, heeft een nieuwe tegenstander om naar uit te kijken. De Amerikaan Khalil Rountree Jr. is de gelukkige die tijdens MMA-gala UFC 226 de razendsnelle stotencombinaties van de Turkse Schiedammer mag proberen te ontwijken. Beide heren zouden elkaar al in december 2017 tijdens UFC 219 treffen, maar Saki moest toentertijd helaas afzeggen vanwege een blessure. 

Rountree Jr. is een relatieve nieuwkomer in de UFC. In 2016 was hij verliezend finalist tijdens de reality show The Ultimate Fighter, waar relatief onbekend MMA-talent vecht om een contract bij de UFC. Van zijn vier gevechten voor de UFC heeft hij er twee gewonnen, één verloren en één partij werd als ongeldig verklaard, nadat Rountree's tegenstander betrapt werd op het gebruik van prestatiebevorderende middelen. Nu mag Rountree Jr. aan de Saki Bombs.

Saki heeft in september 2017 een succesvol UFC-debuut gemaakt, toen hij Henrique da Silva aan het eind van de eerste ronde knock-out sloeg. Dat optreden leverde hem nog een aardige financiële bonus op, nadat zijn optreden werd uitgeroepen tot Performance of the Night. Saki wilde na die winstpartij weer snel de octagon in, maar uiteindelijk weerhield een blessure hem daarvan.

Kampioensstrijd
UFC 226 heeft als ware uitsmijter een supergevecht tussen de kampioen in de zwaargewichtsklasse, Stipe Miocic en de kampioen in de lichtzwaargewichtsklasse, Daniel Cormier. Het is nog maar de derde keer in de geschiedenis van de UFC dat kampioenen uit twee gewichtsklassen tegen elkaar strijden om een titel. In 2009 mochten B.J. Penn en Georges St.Pierre vechten om diens lichtgewichtstitel tijdens UFC 94 en in november van 2016 vocht Conor McGregor om de kampioensgordel van Eddie Alvarez, tijdens UFC 205. Mocht DC winnen, dan is hij na Conor McGregor de tweede vechter die twee kampioensgordels tegelijk om mag doen.

UFC 226 wordt gehouden op 7 juli in de T-Mobile Arena te Las Vegas, Nevada.


Een Turks toetje, WAR SAKI (Bron: Youtube)

'Broeikasgassen door zeevaart wordt gehalveerd'

Op de slotdag van de conferentie van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in Londen zijn verregaande afspraken gemaakt over het fors terugdringen van de CO2-uitstoot door de zeevaart.

De 173 bij de IMO aangesloten landen zijn het eens geworden dat de totale CO2-uitstoot van de internationale scheepvaart in 2050 moet zijn gehalveerd in vergelijking met 2008, en dat de sector daarna zo snel mogelijk volledig klimaatneutraal gaat werken. Om deze doelen te bereiken is een tussenstap afgesproken: in 2030 moeten schepen gemiddeld al 40 procent minder uitstoten. De afspraken zijn een belangrijke stap voor het verder uitwerken van maatregelen om de internationale scheepvaartsector versneld te vergroenen.

Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): "Ik ben blij met dit wereldwijde akkoord. Het is goed voor onze maritieme sector en een winst voor het klimaat dat er nu internationale afspraken zijn voor schonere zeeschepen. Nederland heeft zich binnen de IMO voortdurend ingezet voor concrete en haalbare doelen, want het kabinet wil naast de binnenvaart en onze havens ook de zeevaart verduurzamen. We testen in Nederland al met schonere brandstoffen voor schepen en later dit jaar starten proeven met elektrisch varen. Deze nieuwe internationale afspraken zijn een steun in de rug voor scheepvaartsector die al investeert in een duurzame vloot en dienen als inspiratie voor andere landen om ook deze omslag te maken."

Duurzamere zeeschepen
De zeevaart stoot wereldwijd 2,5 procent van alle broeikasgassen uit. Het klimaatakkoord van Parijs bevatte geen specifieke afspraken voor terugdringing van uitstoot van de internationale scheepvaart. Sindsdien is binnen de VN-organisatie IMO gewerkt aan afspraken om ook de CO2 van de scheepvaart de komende decennia terug te dringen. De afspraken voor reductie worden komende tijd uitgewerkt in een strategie en in concrete maatregelen om de schepen te verduurzamen, bijvoorbeeld door de inzet van schonere brandstoffen en het ontwerpen van energiezuiniger schepen.

Maritieme strategie
Eerder dit jaar werd het Werkprogramma Maritieme Strategie ondertekend, waarmee rederijen, zee- en binnenvaartschippers, havens, en betrokken overheden de uitdagingen voor verduurzaming, innovatie en cybersecurity gaan oppakken. De Nederlandse binnenvaartsector heeft ook afspraken gemaakt om de binnenvaartschepen te verduurzamen. Gisteren tekende minister Van Nieuwenhuizen samen met de binnenvaartsector de Declaration of Nijmegen, waarmee de binnenvaartsector onder meer onderschrijft dat zij in 2050 klimaatneutraal moet zijn.

Red Bull legt schuld kwalificatiecrash bij Verstappen's voet

De crash van Max Verstappen tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein lag toch echt vooral aan zichzelf, zo zegt Red Bull-teambaas Christian Horner. Verstappen spinde in de eerste kwalificatie, terwijl hij al een tijd neer had gezet die ruimschoots voldoende was om naar Q2 te gaan, en eindigde zijn kwalificatie in de banden.

Na afloop klaagde Verstappen erover dat hij plotseling 150pk extra kracht voelde, wat bij andere coureurs tot wat cynische reacties leidde. Na onderzoek van Renault blijkt dat er met de motor niks aan de hand was en Horner vertelde dat het ook niet te maken had met het gaspedaal wat mogelijk vast was geschoten.

"Het gaspedaal zat niet vast", vertelde Horner tegenover Autosport. "Ik denk dat zijn voet bewoog toen hij hoog over de kerbstones reed, dat was vrij duidelijk. Het schakelen is daar altijd wat lastig en ik denk dat het een combinatie was van dat feit, met het volle bak pushen, hoog over de kerbstones rijden en de daardoor bewegende voet."

"Leg dat allemaal bij elkaar en dan krijg je zoiets, veel meer valt er niet over te vertellen", aldus Horner. Renault-baas Cyril Abiteboul bevestigde dat er met de motor niks mis was: "De motor deed precies wat het gaspedaal ervan vroeg. Als je op het gaspedaal drukt gebeurt er iets met de motor en de motor reageerde precies op de manier waarop deze hoort te reageren."

'Trump stuurt oorlogsvloot naar Syrië'

Het lijkt erop dat de poep de ventilator zo langzamerhand begint te raken, om er maar even een Engels spreekwoord in te gooien: volgens diverse media zijn maar liefst twaalf Amerikaanse oorlogsschepen op weg naar Syrië.

Het gaat onder meer om vier grote jagers, waaronder de USS Donald Cook en de destroyers Carney, Laboon en Porter. Ook de USS Georgia en John Warner, twee nucleaire onderzeeërs, hebben koers gezet richting Syrië. Dat geldt ook voor het enorme vliegdekschip USS Harry S Truman, met zo'n negentig vliegtuigen en helikopters aan boord, die eerder al acht maanden lang ingezet werd om tegen IS te vechten.

Sinds een gifgasaanval in Douma, waarvan nog altijd niet duidelijk is wie de schuldige is, lopen de spanningen in het Midden-Oosten weer eens hard op. De Amerikaanse president Donald Trump twitterde eerder al harde woorden en militaire actie lijkt inmiddels nauwelijks nog te vermijden.

Politiecommissaris Ad Smit ontslagen

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit is ontslagen vanwege zeer ernstig plichtsverzuim. Hij zou misbruik hebben gemaakt van zijn bevoegdheden en vertrouwelijke informatie hebben gedeeld met derden, maakte de politie bekend.

Ook heeft Smit jarenlang en stelselmatig privé-uitgaven gedaan met geld van de politie, blijkt uit onderzoek. Zo nam hij familieleden mee uit eten, schafte hij honderden kaarten aan voor voetbalwedstrijden, concerten en andere evenementen en regelde hij vanuit zijn positie een seizoenskaart en een woning voor iemand met wie hij privé omging. Ook nam hij gratis kaartjes aan van de organisatoren, waar hij vaak zelf om vroeg.

Volgens korpschef Erik Akerboom zijn de gedragingen van de commissaris "op tal van punten in strijd met zowel de regels als met de normen en waarden van de politie en daarmee onaanvaardbaar".

Verduistering

Het ontslag volgt nadat de politie in mei 2016 aangifte had gedaan tegen Smit wegens verduistering. Daarop deed de rijksrecherche onderzoek naar de gang van zaken en volgde een intern onderzoek. Ook is gekeken of er binnen de politie meer medewerkers de regels hebben overtreden, bijvoorbeeld door kaarten van de commissaris aan te nemen. Daaruit kwamen elf politiemensen naar voren, waar nader onderzoek naar wordt gedaan.

Smit kon zijn gang gaan in een periode dat de politiedistricten nog beschikten over een eigen budget. Dat is inmiddels niet meer het geval, benadrukt de politie.

Erg zwaar

"Ik ben er zelf nooit beter van geworden en vind het ontslag na 46 jaar trouwe dienst erg zwaar", zei Smit in een reactie tegen De Telegraaf. Volgens hem profiteerden meer hooggeplaatste politiemensen van gratis kaartjes.

De commissaris moet zich op een later moment bij de rechter verantwoorden.

Politiecommissaris Ad Smit ontslagen
Politiecommissaris Ad Smit ontslagen (Foto: ANP)

Nominatie filmpje Lubach voor internet-oscar

Het filmpje 'Netherlands Second' uit het programma Zondag met Lubach is genomineerd voor een Webby Award. De satirische introductie van Nederland voor president Donald Trump maakt kans op een prijs in de categorie Film & Video viral.

De uitreiking van de prijzen, die sinds 1996 worden toegekend, is op 14 mei in New York. De jury kiest in elke categorie een winnaar, maar ook het publiek kan stemmen. Dit is mogelijk tot en met 28 april. Het is de eerste maal dat het VPRO-programma in de race is voor de prestigieuze prijs, maakte producent Human Factor bekend.

De Webby Awards zijn een initiatief van de International Academy of Digital Arts and Sciences. Bekende leden van de Academy zijn onder meer Richard Branson, Francis Ford Coppola en Matt Groening, de geestelijk vader van The Simpsons.

Het satirische filmpje van Lubach werd al vele tientallen miljoenen keren bekeken en trok ook in de Amerikaanse media veel aandacht. Het initiatief kreeg ook navolging: de Duitse komiek Jan Böhmermann lanceerde in samenspraak met Lubach een platform waar komieken uit een groot aantal landen een soortgelijk filmpje voor Trump presenteerden.

 

Nominatie filmpje Lubach voor internet-oscar
Nominatie filmpje Lubach voor internet-oscar (Foto: ANP)

Koning brengt werkbezoek aan vliegbasis Eindhoven

Zijne Majesteit de Koning heeft vrijdagmiddag 13 april 2018 een werkbezoek gebracht aan vliegbasis Eindhoven. Doel van het bezoek was om de Koning te informeren over de toekomst van de basis en over de taken en operaties van de squadrons.

Bij aanvang van zijn bezoek werd Koning Willem-Alexander ontvangen door de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dennis Luyt en door de commandant van vliegbasis Eindhoven, kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan. Na een korte toelichting op de ontwikkelingen binnen de Luchtmacht werd stilgestaan bij de toekomstige oprichting van het Air Mobility Command, een commando binnen de Luchtmacht dat zich richt op de volledige keten van luchttransport.

Vliegbasis Eindhoven levert met de KDC-10 tank- en transportvliegtuigen strategisch militair luchttransport en verzorgt het bijtanken in de lucht van militaire vliegtuigen. De komende jaren worden deze KDC-10 vliegtuigen vervangen door de Airbus A330 Multi Role Tanker Transport. De Koning sprak met vertegenwoordigers van de nieuwe eenheid die met deze toestellen in 2020 de vliegbasis als thuisbasis krijgt. De basis ontwikkelt zich daarmee tot een belangrijke schakel in het strategische logistieke netwerk van de NAVO.

De vliegbasis levert ook tactisch luchttransport in de vorm van de C-130 Hercules transportvliegtuigen. De inzet van dit transportvliegtuig wordt steeds meer geïntegreerd in het gezamenlijk optreden met grondeenheden zoals de Luchtmobiele Brigade, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers. De Koning kreeg uitleg over de mogelijkheden die het toestel biedt op het gebied van parachutisten droppen, het bevoorraden vanuit de lucht, het uitvoeren van landingen in vijandig gebied en het evacueren van burgers.

Gedurende het bezoek werd ook gesproken over de openstelling die door de militairen wordt geboden voor de civiele medegebruiker Eindhoven Airport. Verder was er aandacht voor de medewerking van personeel en materieel aan de hulpverlening na orkaan Irma, de ondersteuning die vanuit Eindhoven wordt geleverd aan militaire operaties in het buitenland en de strijd tegen ISIS in 2017.

Minister Bruins vraagt aandacht voor 'samen beslissen'

Zaterdag 14 april is minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aanwezig bij een mondiale ministersconferentie over patiëntveiligheid in Tokio. Ministers van Volksgezondheid van meer dan 50 landen komen daar samen onder de vlag van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Japan organiseert dit jaar de derde editie van deze top. Doel van de bijeenkomst is wereldwijd aandacht vragen voor de veiligheid van de patiënt in de gezondheidszorg. Landen bespreken mogelijkheden om elkaar hierbij te helpen. Onder de deelnemers zijn onder andere de ministers van Japan, Indonesië, Filippijnen, Vietnam, Koeweit, Groot-Brittannië, Polen en Zwitserland. 

Bruno Bruins: "Nederland heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van patiëntveiligheid. De sterftecijfers in ziekenhuizen zijn in enkele jaren tijd bijna gehalveerd. Dat is goed nieuws, maar zeker geen reden om gas terug te nemen. We moeten juist doorpakken om de veiligheid nog verder te verbeteren. Het versterken van de rol van de patiënt zelf, door samen met de arts te beslissen over de beste behandeling, is cruciaal. Internationale samenwerking zoals het uitwisselen van goede voorbeelden kan hier veel aan bijdragen."

Toestemming voor acties Oostvaardersplassen

De twee geplande demonstraties bij de Oostvaardersplassen mogen zondag worden gehouden. De gemeente Lelystad heeft voor beide acties toestemming gegeven.

Bij het Provinciehuis in Lelystad wil de Stichting Welzijn Grote Grazers zondagmiddag een stille tocht houden voor alle grote grazers die zijn doodgegaan. Een andere actiegroep wil in colonne over de A6 gaan rijden met diverse voertuigen en spandoeken.

Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben de actievoerders groen licht gekregen, maar moeten ze zich met het oog op de verkeersveiligheid wel aan de door de gemeente gestelde voorwaarden houden.

Betonblokken
De afgelopen maanden zijn er al diverse acties gevoerd bij de Oostvaardersplassen. De actievoerders zijn boos omdat ze vinden dat de dieren in het gebied niet genoeg voedsel hebben. Na veel ophef hierover besloot Staatsbosbeheer de grote grazers toch bij te voeren. De actievoerders vinden dit echter niet voldoende. Ze blijven daarom naar de Oostvaardersplassen komen om de dieren bij te voeren en om te demonstreren. Vorige week riepen actievoerders op om de grazers zelf uit het gebied weg te gaan halen. Met het oog op de acties heeft Staatsbosbeheer vorige week betonblokken geplaatst bij diverse toegangswegen.

Begin april maakte Staatsbosbeheer bekend dat afgelopen winter bijna drieduizend grote grazers zijn overleden. Het grootste deel daarvan is afgeschoten omdat de dieren te zwak waren.

Toestemming voor acties Oostvaardersplassen
Toestemming voor acties Oostvaardersplassen (Foto: ANP)

'Biatlon verkeert in crisis door dopingschandaal president'

Het zal de biatlonfan waarschijnlijk niet ontgaan zijn, maar voor hen die toch even niet opgelet hebben vertellen we het nog maar in het kort: bij het hoofdkantoor van biatlonbond IBU is een inval gedaan, net als in het huis van IBU-president Anders Besseberg. Kortweg komt het erop neer dat Besseberg ervan verdacht wordt flink wat smeergeld aangenomen te hebben van Russische (sport)autoriteiten, om zo positieve dopingtests van Russische biatleten weg te moffelen. 

Dat is al schandalig genoeg natuurlijk, maar het ging ook niet om één of twee tests: maar liefst 65 tests zouden dankzij meneer Besseberg min of meer genegeerd zijn, waardoor onder meer op het WK van 2017 gewoon Russen konden starten die, zonder dat verder iemand het wist, positief getest hadden op doping. De IBU-president, wat hij al sinds de oprichting in 1993 is, zou op deze manier al enkele jaren een extra zakcentje 'verdiend' hebben.

Besseberg is inmiddels voorlopig opgestapt, secretaris-generaal Nicole Resch zou er vanaf geweten hebben en zit eveneens in de problemen. Dat iemand het over een crisis heeft komt dan ook niet uit de lucht vallen. Het zijn de woorden van niemand minder dan Johannes Thingnes Bø, de grote uitdager van World Cup-winnaar Martin Fourcade. "De leiders vertellen ons over schone sport, maar als dan de baas verdacht wordt van het aannemen van smeergeld om dopinggebruik te verdoezelen...erger kan niet", zegt hij. "We moeten wel wachten tot er bewijs is om iemand te veroordelen."

Afwachten dus, maar het ziet er even behoorlijk slecht uit voor het biatlon. 

Automobilist rijdt door na aanrijden jonge fietser

Een 13-jarige jongen uit IJsselstein is afgelopen woensdagmiddag rond 14.15 uur gewond geraakt nadat hij werd aangereden door een automobilist.

De jongen fietste met een klasgenootje op de Baronieweg toen hij ter hoogte van de trambaan door een automobilist werd aangereden. De automobilist is nog wel even uitgestapt, maar reed uiteindelijk weg.

De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding en roept de automobilist op zich te melden. Het gaat om een man van tussen de 20 en 25 jaar oud, hij droeg een baseball pet en grote ringen in zijn oren. Hij reed in een zwart/oranje auto, vermoedelijk een Volkswagen Polo.

Politie zoekt getuigen na aanrijding jonge fietser (foto: Politie.nl)
Politie zoekt getuigen na aanrijding jonge fietser (foto: Politie.nl)

Blok: geen Koude Oorlog met Rusland

Er is geen sprake van een nieuwe Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland hoewel het wel ,"moeilijke tijden" zijn in de relatie. Dat zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) na een eerste gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov vrijdag.

De Russen hebben herhaald te zullen meewerken aan de berechting van de daders van het neerschieten van vlucht MH17, aldus Blok tijdens een gemeenschappelijke persconferentie. MH17 stond bovenaan de lijst van gespreksonderwerpen, had hij vooraf aangekondigd.

Moskou heeft in het verleden steeds scherpe kritiek gehad op het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Dat gebeurde met een raket uit Rusland. Hij heeft Lavrov duidelijk gemaakt dat het pijnlijk voor de nabestaanden is dat de Russen het onderzoek naar de ramp steeds in twijfel trekken.

Vooringenomen

In een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken werd een dag eerder nog gerept over het "vooringenomen" onderzoek naar de oorzaak van de "crash" van MH17. Ook zouden de betrekkingen worden "overschaduwd door de ongekende anti-Russische campagne in de Nederlandse media".

Blok herinnerde aan de eeuwenlange nauwe banden tussen Nederland en Rusland. Hij heeft een ontmoeting voorgesteld van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) met de Russische vicepremier om te praten over het aanhalen van de economische banden.

Ook hebben ze gesproken over de situatie in Syrië waar het Kremlin het bewind van president Bashar al-Assad steunt. Volgens de bewindsman is het een "uitdaging" om hier "raakvlakken" te vinden. Blok heeft Lavrov opnieuw gevraagd mee te werken aan een VN-onderzoek naar de de gifgasaanval op de Syrische stad Douma.

Blok: geen Koude Oorlog met Rusland
Blok: geen Koude Oorlog met Rusland (Foto: ANP)

Lavrov wil geen herhaling van Libië of Irak

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov hoopt dat er in het conflict rond Syrië geen herhaling komt van de ervaringen in Libië en Irak. "Moge God verhoeden dat in Syrië iets avontuurlijks wordt gedaan" zoals in Libië en Irak, zei Lavrov tijdens de gezamenlijke persconferentie met zijn Nederlandse ambtsgenoot Stef Blok.

Lavrov zei dat zelfs de kleinste misrekening in Syrië kan leiden tot een nieuwe migrantenstroom en dat ultimatums en dreigementen de dialoog niet helpen.

Lavrov wil geen herhaling van Libië of Irak
Lavrov wil geen herhaling van Libië of Irak (Foto: ANP)

Donald Trump sprak met FBI over goldenshower

In de nieuwe nieuwscategorie 'FOK! Fietst de wereld door' vandaag een bericht over The Donald. De Amerikaanse president Donald Trump sprak een week na zijn aanstelling als machtigste man met de toenmalig directeur van de FBI over het 'golden shower' schandaal. Trump voelde kennelijk toch nattigheid.

Dit openbaart James Comey, de door Trump ontslagen voormalig directeur van de FBI in een boek dat binnenkort natuurlijk overal te koop is. Trump zou volgens Russische spionnen tijdens een bezoek aan Rusland een aantal hoeren betaald hebben om hem/het bed een golden shower te geven. De hoeren moesten maar een leuk showtje opvoeren. Volgens Donald was het fake news. Poetin reageerde destijds met de mededeling dat de hoeren in Rusland tot de beste van de wereld behoren.

Trump was er 'best een beetje zout' van en vond het toch noodzakelijk om het absurde verhaal persoonlijk te ontkrachten bij de FBI. Tijdens een diner met Comey trok hij van leer dat het allemaal fake news was maar dat de FBI er toch wel iets tegen moest gaan doen. Trump maakte zich ernstig zorgen dat zijn vrouw ergens wel eens kon denken dat het toch wel eens waar zou kunnen zijn.

Comey grapt er in zijn boek over dat het hilarisch is dat zijn vrouw blijkbaar denkt dat hij stiekem toch heeft genoten van een zeikshowtje. Het is natuurlijk volstrekt ondenkbaar dat een man met een integriteit en reputatie als die van Donald 'pak ze bij het katje' Trump zich bezig zou houden met dergelijke aquatische activiteiten...

NHL: Heerlijke goals in eerste ronde play-offs

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn de play-offs begonnen. Drie van de acht best-of-7-series gingen woensdag van start, de andere vijf begonnen donderdag en dat leverde twee bijzonder mooie goals op.

We beginnen in Washington, waar de Capitals bezoek kregen van de Columbus Blue Jackets. Evgeni Kuznetsov scoorde in de eerste periode in nog geen halve minuut tijd twee goals, maar via Alexander Wennberg en Thomas Vanek kwamen de Blue Jackets weer langszij.

Devante Smith-Pelly bracht de Capitals op 3-2, maar Seth Jones tekende voor de gelijkmaker. Er moest overtime gespeeld worden en daarin was het na bijna zes minuten raak voor Columbus. Artemi Panarin zette een heerlijke solo op en de Rus rondde het fraai af: 3-4 Blue Jackets.

De heerlijke goal van Panarin (Bron: YouTube)

Ook in Nashville was het raak. De Predators begonnen de serie tegen de Colorado Avalanche en na twee perioden stond het 2-2. Filip Forsberg tekende vervolgens voor 3-2, maar vooral de volgende van de Zweed was werkelijk fenomenaal.

Forsberg speelde de puck door zijn eigen benen, door die van een gekgedraaide Samuel Girard en werkte de 4-2 op heerlijke wijze achter goalie Jonathan Bernier. Colton Sissons bracht de eindstand op 5-2.

Samenvattingen van de wedstrijden zijn, zoals altijd, te zien op het YouTube-kanaal van de NHL.

De nog lekkerdere goal van Forsberg (Bron: YouTube)

Uitslagen NHL, eerste ronde play-offs
Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 5-1 (1-0 in best-of-7)
Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils 5-2 (1-0 in best-of-7)
Washington Capitals - Columbus Blue Jackets 3-4 OT (0-1 in best-of-7)
Nashville Predators - Colorado Avalanache 5-2 (1-0 in best-of-7)
Anaheim Ducks - San Jose Sharks 0-3 (0-1 in best-of-7)

Marseille elimineert Leipzig in heerlijke return, Atletico door via Sporting

Olympique Marseille heeft op spectaculaire wijze de halve finales van de Europa League bereikt. De ploeg won in een doelpuntrijk duel van RB Leipzig: 5-2.

Leipzig won de eerste wedstrijd met 1-0 door een treffer van Timo Werner, in de blessuretijd van de eerste helft. Dit keer was het veel sneller al raak. Het publiek in het Stade Vélodrome zat amper op de stoel of Bruma had het belangrijke uitdoelpunt namens Leipzig al te pakken. De Portugees schoot al na zeventig seconden raak.

Marseille had vanaf dat moment drie doelpunten nodig om de halve finales te halen en de eerste twee vielen behoorlijk snel. Bij een hoekschop caramboleerde de bal via Stefan Ilsanker in zijn eigen doel en even later scoorde Bouna Sarr vanuit een snelle counteraanval. Leipzig-keeper Péter Gulácsi redde twee inzetten van Morgan Sanson, maar de poging van Sarr was daarna wel raak.

Na tien minuten stond het daardoor al 2-1 en Marseille bleef zoeken naar nog een goal. Aan de andere kant zorgde Dayot Upamecano voor gevaar met een kopbal en vlak voor rust kwam L'OM op 3-1. Florian Thauvin tikte van dichtbij een vrije trap van Dimitri Payet binnen.

De tweede helft was tien minuten oud toen Leipzig weer virtueel aan de leiding kwam. Naby Keita legde de bal in het strafschopgebied handig klaar voor Jean-Kévin Augustin, die met rechts raak knalde. Maar opnieuw toonde Marseille veerkracht en Payet legde de bal met buitenkant rechts heerlijk in de kruising. Marseille bleef de betere kansen creëren en in de slotseconden maakte Hiroki Sakai aan alle twijfels een einde: 5-2.

Sporting Lissabon - Atletico Madrid 1-0 (Atletico Madrid gaat door)
Met de kleinst mogelijke marge is Atletico Madrid doorgedrongen tot de halve finales van de Europa League. Sporting Lissabon blijft verslagen achter.

Zonder de geschorste Bas Dost deden de Portugezen er alles aan om de 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd weg te poetsen. Daarin slaagde de ploeg slechts gedeeltelijk, want alleen Fredy Montero slaagde er in om het net één keer te laten bollen. De 1-0 overwinning was te mager voor de teleurgesteld Portugezen.

Op het regenachtige veld was het donderdagavond lastig combineren voor beide ploegen en dat was af en goed toe te merken. Toch kwam de corner van Bruno Fernandes na een klein kwartier spelen perfect aan bij Sebastian Coates. Hij kopte fraai in, maar vond keeper Jan Oblak op zijn weg.

Dat bleek de opmaat voor een serie doelpogingen waarbij Montero uiteindelijk succesvol bleek. Met nog ruim een uur te spelen gloorde er plotseling hoop voor de thuisploeg. Ze vielen gepassioneerd aan en Atletico loerde rustig op de counter, wat aan beide zijden zo nu en dan kansjes opleverde.

Zo kreeg Diego Costa kort na rust een goede mogelijkheid, maar hij miste de bal volledig. Even later moest hij het veld geblesseerd verlaten en zijn vervanger Fernando Torres mocht op jacht naar de treffer die aan alle onzekerheid een einde kon maken. Daarin slaagde hij en zijn teamgenoten niet, maar ze bekeren toch door omdat ook de tegenpartij niet meer tot scoren kwam.

In de halve finales kan Atletico Madrid uitkomen tegen Arsenal, Red Bull Salzburg of Olympique Marseille.

Salzburg via knotsgekke pot langs Lazio, Arsenal door na gelijkspel in Moskou

Dankzij een knotsgekke tweede helft heeft Red Bull Salzburg zich ten koste van Lazio Roma geplaatst voor de halve finale van de Europa League: het werd 4-1 in Oostenrijk.

Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Italianen, want Salzburg slaagde er voor rust niet in om een vuist te maken tegen de solide verdedigende Romeinen. Lazio hoefde op haar beurt niet, want die ploeg verdedigde een fraaie 4-2 marge uit de heenwedstrijd.

Na rust ontbrandde het duel echter volledig toen de Oostenrijkers in een tijdsbestek van drie minuten drie keer scoorden. Goals van Haidara, Hwang en Lainer kantelden het tot dan toe weinig verheffende duel. Hun treffers maakten het Italiaanse doelpunt van Ciro Immobile meer dan goed en dat kwam de spanning zeer ten goede. Tussendoor had Munas Dabbur al getekend voor een 1-1 tussenstand.

In het laatste kwartier moest Lazio dus wanhopig op zoek naar een treffer om een verlenging af te dwingen. Die kwam er ondanks verwoede pogingen niet, waardoor de Oostenrijkers voor het eerst sinds 1994 doorstoten naar de halve finales. Destijds haalden ze zelfs de eindstrijd, die verliezend werd afgesloten tegen Internationale.

CSKA Moskou - Arsenal 2-2 (Arsenal gaat door)
Arsenal heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de halve finales van de Europa League. Een goal van Danny Welbeck was beslissend. Ondanks de 4-1 voorsprong uit de heenwedstrijd op zak verscheen Arsenal in Moskou gewoon in de sterkst mogelijke opstelling aan de aftrap. The Gunners kwamen zonder grote problemen de beginfase door en via Alexandre Lacazette en Aaron Ramsey werd de ploeg ook gevaarlijk. De eerste treffer viel echter aan de andere kant.

Petr Cech kon nog redding brengen op een kopbal van Kirill Nababkin, waarna Fedor Chalov van dichtbij de rebound raak kon schieten. CSKA kreeg daardoor weer hoop en dat leverde voor de pauze nog een aantal dreigende situaties op. Vlak ná rust maakten de Russen 2-0. Cech verwerkte een afstandsschot van Aleksandr Golovin niet goed naar de zijkant en Nababkin wist vervolgens vanuit een lastige hoek te scoren.

Arsenal liet na rust bijzonder weinig zien en CSKA kwam een aantal keren dicht bij een derde treffer, die genoeg zou kunnen zijn om de Engelsen uit te schakelen. Sergei Ignashevich schoot van buiten het strafschopgebied maar net naast. Even later viel toch de beslissing dankzij een uitstekend doelpunt van Danny Welbeck.

De Engelse aanvaller passeerde bij de zijlijn handig een tegenstander en gaf mee aan Mohamed Elneny, die Welbeck vervolgens terugvond met een steekbal. Met rechts plaatste de aanvaller de bal vervolgens in de hoek. Het verzet van CSKA was daarmee gebroken en in blessuretijd maakte Ramsey ook nog 2-2 voor Arsenal, dat voor het eerst sinds 2009 halve finalist is in een Europees toernooi.

Geen vervolging om inzet F-16's in Irak

Bij aanvallen van Nederlandse F-16's in Irak zijn geen strafbare fouten gemaakt, stelt het Openbaar Ministerie. Het OM deed onderzoek naar vier luchtaanvallen waarbij mogelijk burgerslachtoffers waren gevallen.

Het OM stelt geen vervolging in in deze vier gevallen die ergens tussen 2014 en medio 2016 plaatshadden, laat het kabinet vrijdag aan de Tweede Kamer weten. Ingewijden bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws en het AD hierover.

De procedures zijn volgens de regels uitgevoerd en de inzet van de wapens door de F-16's was legitiem in deze vier zaken. Het OM kan volgens het AD echter ook niet uitsluiten dat er helemaal geen burgerslachtoffers zijn gevallen.

IS
Nederlandse F-16's bestrijden in Irak en in het oosten van Syrië terreurgroep IS. Ze opereren vanaf een militaire basis in Jordanië. Elke keer als de gevechtsvliegtuigen wapens inzetten, wordt het OM daarvan op de hoogte gesteld.


De inzet van de gevechtsvliegtuigen in Irak begon in 2014 en vanaf begin 2016 werden ze ook actief boven het oosten van Syrië. De uitzending stopte in juli 2016. In deze 2,5 jaar werden ruim 2100 missies uitgevoerd. Daarbij werden meer dan 1800 keer wapens ingezet.

Na een onderbreking van anderhalf jaar zijn sinds begin dit jaar opnieuw vier F-16's (met twee in reserve) hier actief. Ze zetten veel minder vaak wapens in dan de vorige periode. Dat komt omdat IS in het grootste deel van Irak en Syrië is verslagen.

Geen vervolging om inzet F-16's in Irak
Geen vervolging om inzet F-16's in Irak (Foto: ANP)

Hamilton ook snelste in tweede vrije training

Lewis Hamilton heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van China de snelste tijd gereden. De regerend wereldkampioen Formule 1 snelde met zijn Mercedes in Shanghai naar een tijd van 1.33,482 en was hiermee zeven duizendste sneller dan de Ferrari van Kimi Räikkönen.

De verschillen in de top waren klein, want Valtteri Bottas en Sebastian Vettel waren maar een fractie langzamer dan Hamilton en Räikkönen. Max Verstappen nam genoegen met plek vijf met een tijd van 1.33,823 terwijl Lance Stroll met 1.37,147 de tijdenlijst afsloot. Hiermee lijkt Williams opnieuw een zwaar weekend tegemoet te gaan.

Opvallend in de training was dat het opnieuw met een pitsstop niet goed ging. Ditmaal zette McLaren een band bij de bolide van Stoffel Vandoorne niet goed vast, waardoor de Belg een kwartier voor tijd de auto aan de kant moest parkeren. Toch verloor hij hier niet veel kostbare baantijd mee, omdat het net begon te regenen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:33.482 26
2 K. Räikkönen Ferrari 1:33.489 26
3 V. Bottas Mercedes 1:33.515 27
4 S. Vettel Ferrari 1:33.590 27
5 M. Verstappen Red Bull 1:33.823 26
6 N. Hülkenberg Renault 1:34.313 30
7 K. Magnussen Haas 1:34.458 26
8 C. Sainz Jr. Renault 1:34.473 28
9 D. Ricciardo Red Bull 1:34.557 26
10 F. Alonso McLaren 1:34.632 23
11 S. Pérez Force India 1:34.792 30
12 P. Gasly Toro Rosso 1:34.849 33
13 E. Ocon Force India 1:34.874 30
14 S. Vandoorne McLaren 1:35.163 22
15 B. Hartley Toro Rosso 1:35.333 37
16 S. Sirotkin Williams 1:35.340 31
17 M. Ericsson Sauber 1:35.624 29
18 C. Leclerc Sauber 1:35.916 26
19 R. Grosjean Haas 1:36.471 26
20 L. Stroll Williams 1:37.147 19

Corbyn wil onafhankelijke VN-studie naar Syrië

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn vindt dat Groot-Brittannië zich in de crisis over het gebruik van chemische wapens in Syrië niet te volgzaam moet opstellen ten opzichte van de Verenigde Staten. Corbyn zei dat Londen moet aandringen op een onafhankelijk VN-onderzoek naar de mogelijke inzet van chemische wapens door het regime van Bashar al-Assad.

"Het lijkt erop dat de regering wacht op aanwijzingen van Donald Trump over wat verder te doen", zei Corbyn. Volgens de Labourleider is dat niet de juiste weg. Hij geeft de voorkeur aan een VN-onderzoek om boven tafel te krijgen wie verantwoordelijk was voor het gebruik van chemische wapens.

De Britse premier Theresa May en Trump besloten donderdag gezamenlijk een antwoord te geven op de inzet van chemische wapens in Syrië. Ze zijn het erover eens dat het gebruik van die wapens niet zonder consequenties mag zijn.

Corbyn wil onafhankelijke VN-studie naar Syrië
Corbyn wil onafhankelijke VN-studie naar Syrië (Foto: ANP)

Schalke 04 neemt Sané over van Hannover 96

Schalke 04 heeft de eerste zomeraankoop binnen. Salif Sané komt na dit seizoen over van Hannover 96.

Volgens Duitse media betaalt Schalke ongeveer acht miljoen euro voor de 27-jarige centrumverdediger. Sané is aan zijn vijfde seizoen bij Hannover 96 bezig. Daarvoor stond de geboren Fransman in eigen land onder contract bij Nancy en Bordeaux.

Hannover 96 gaf eerder deze week al aan dat Sané na dit seizoen de club zou verlaten. "Zijn grote droom is om nog eens in de Champions League te voetballen. Hij krijgt daar volgend seizoen de kans toe." Schalke 04 staat tweede in de Bundesliga, één punt boven Borussia Dortmund en vier boven Bayer Leverkusen.

Sané werd geboren in de buurt van Bordeaux, maar op interlandniveau komt hij uit voor Senegal (zeven interlands). Hij miste dit seizoen slechts twee competitieduels van Hannover, de huidige nummer dertien van Duitsland. Eerder versterkte Schalke zich voor komend seizoen al met Mark Uth. De aanvaller komt transfervrij over van Hoffenheim.

'Niet drinken het gezondst'

Om gezond te blijven moeten mensen hooguit vijf à zes glazen wijn of bier per week drinken. Wie meer drinkt, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een grote literatuurstudie die zaterdag wordt gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

Voor de studie werden 83 onderzoeken in verschillende landen met gegevens van bijna 600.000 alcoholdrinkers naast elkaar gelegd. Aan het onderzoek werd ook meegewerkt door wetenschappers van het Erasmus MC.

In Nederland komt het advies van de Gezondheidsraad voor verantwoord alcoholgebruik overeen met de uitkomst van de studie: drink geen alcohol, of hooguit één glas per dag. In andere landen ligt die grens veel hoger.

'Niet drinken het gezondst'
'Niet drinken het gezondst' (Foto: ANP)

Comey vergelijkt Trump met maffiabaas

Voormalig FBI-directeur James Comey vergelijkt de werkwijze van de Amerikaanse president Donald Trump in zijn nieuwe boek met die van een maffiabaas. Comey omschrijft de president bij ABC News als onethisch en niet-gebonden aan waarheid en institutionele waarden.

De FBI-directeur werd in mei vorig jaar door Trump ontslagen. Het ontslag leidde tot in het instellen van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 onderzoekt.

Comey vertelt in het boek A Higher Loyalty hoe de president tijdens een diner loyaliteit van hem eiste. De ontmoetingen deden hem denken aan zijn eerdere carrière als aanklager tegen de maffia, zei hij tegen The Washington Post. ,,De baas heeft complete controle. De eed van trouw. Het wij-tegen-zij-wereldbeeld. Het liegen over alle zaken, groot en klein, als gevolg van een loyaliteitscode die de organisatie boven alle moraal en waarheid stelt."

Comey vergelijkt Trump met maffiabaas
Comey vergelijkt Trump met maffiabaas (Foto: ANP)

Van Hooijdonk over PSV - Ajax: "Het is al gespeeld"

Pierre van Hooijdonk verwacht dat PSV de landstitel gaat pakken. Als dat zondag niet lukt, dan later wel.

Met nog vier duels te gaan heeft PSV nog steeds zeven punten voorsprong op Ajax. Als de Eindhovenaren zondag van de nummer twee winnen, is de titelstrijd definitief beslist. "Het is al gespeeld. Dat gat is te groot", zegt Van Hooijdonk in gesprek met Voetbal International.

De oud-speler van onder meer Feyenoord ziet Ajax bovendien niet alle resterende duels winnen. "Want het is niet fantastisch wat Ajax allemaal laat zien. Op het mentale vlak is dit PSV enorm sterk. Mede door de ervaring. Luuk de Jong, Jeroen Zoet, Marco van Ginkel."

"Ik denk dat PSV met het mes tussen de tanden gaat spelen", gaat Van Hooijdonk verder. "Ze zijn misschien wel klaar met het idee in Nederland dat PSV saai voetbal speelt. Hoe kan je dat beter logenstraffen dan met een mooie pot tegen de nummer twee het kampioenschap pakken?"

Van Dijk oogst lof: ''Zulke spelers kun je niet genoeg hebben"

Virgil van Dijk kan niet meer stuk bij Liverpool. Ook clubicoon Sami Hyypiä spreekt zijn bewondering uit voor de nieuwe aanvoerder van Oranje.

De Fin is erg onder de indruk van de Nederlandse verdediger die afgelopen winter naar Liverpool transfereerde. "Hij is een leider. Van zulke spelers kun je er niet genoeg hebben", verklaart Hyypiä in zijn column in de Duitse krant BILD.

De inmiddels 44-jarige analist stond in het verleden tien jaar op de loonlijst bij The reds en concludeert dat er veel is veranderd op Anfield. "Waarom Liverpool zo sterk is? Door Jürgen Klopp. Hij heeft de club zijn speelstijl eigen gemaakt. Iedereen geniet van het spel dat hij zijn ploeg laat spelen."

De columnist geeft eerlijk toe dat hij aanvankelijk dacht dat die tactiek te veel kracht zou kosten, over een heel seizoen genomen. "Zelfs de centrumverdedigers moeten veel meer lopen dan in mijn tijd", doelt Hyypiä onder meer op Van Dijk. "En dat terwijl ze door deze tactiek ook nog eens met meer ruimte in de rug moeten spelen. De ploeg speelt in een waanzinnig tempo. Dat is genieten, of je nu supporter van Liverpool bent of niet."

H3H3 over Mark Zuckerberg en zijn kinderzitje

Wie het nieuws rondom het Facebookschandaal een beetje gevolgd heeft heeft vast ook meegekregen dat de Amerikaanse senaat het vuur behoorlijk aan de schenen van Markje Zuckerberg legt. Zo weigerde 'de Zuck' bijvoorbeeld de vraag te beantwoorden in welk hotel hij had overnacht, of aan wie hij de afgelopen dagen zoal sms-berichten heeft verstuurd. Informatie die Facebook maar al te graag verzamelt én doorverkoopt aan de hoogste advertentiebieder.

Agossie wat cute!
Agossie wat cute!

Meest opvallend is overigens wel dat miljardair Zuckerberg op een zitverhogertje zit tijdens het verhoor. En over al die dingen heeft Ethan Klein van YouTubekanaal H3H3productions natuurlijk zo zijn eigen ideeën.

De Ligt: "Ik verdien meer dan genoeg"

Geld is voor Matthijs de Ligt geen drijfveer om Ajax ooit te verlaten. De verdediger wordt nadrukkelijk in verband gebracht met Barcelona.

"Ik weet van mezelf dat geld niet mijn grootste drijfveer is", vertelt De Ligt in gesprek met ELF Voetbal. "Ik zal niet snel voor het geld naar China gaan, zeg maar. Wat ik nu bij Ajax verdien is vergeleken bij een gemiddeld inkomen al bizar veel. Ik verdien meer dan genoeg."

De achttienjarige verdediger mag zich sinds kort tijd aanvoerder van Ajax noemen, nadat hij de aanvoerdersband over heeft genomen van Joël Veltman, die zijn basisplaats is kwijtgeraakt onder Erik ten Hag. "Ik had werkelijk nóóit kunnen bedenken dat het zo snel zou gaan. Zo snel, dat het wel heel lastig wordt om op mijn 24ste nog bij Ajax te voetballen."

"Ik ben enorm begaan met Ajax. Stel: mijn verstand zegt dat ik een stap moet maken maar mijn hart zegt dat ik bij Ajax moet blijven, dan zal mijn hart de bovenhand hebben. Ik moet wat mijn carrière betreft oppassen dat ik Ajax niet boven mezelf plaats."

Schwarzenegger knapt op na hartoperatie

Via Twitter heeft Arnold Schwarzenegger (70) aan zijn fans laten weten dat het een stuk beter met hem gaat, nadat hij eind maart een openhartoperatie heeft ondergaan. Het is de eerste keer dat 'The Terminator' publiekelijk van zich liet horen na deze ingreep.

"Ontzettend bedankt voor alle kaartjes, telefoontjes, emails en sms'jes die ik heb mogen ontvangen naar aanleiding van mijn operatie. Ik heb steun gekregen vanuit de hele wereld en dat doet me erg goed. Ik waardeer dat allemaal enorm", zegt Arnold in een videoboodschap.

"Ik wil jullie laten weten dat ik me veel beter voel. Toch kan ik nog niet zeggen dat goed gaat, ondanks mijn positieve instelling, want op dat punt ben ik nog niet. Jezelf goed voelen is de volgende stap en daar werk ik hard aan met mijn artsen en zusters. We zijn op de goede weg."

Het gaat beter met Arnold Schwarzenegger
Het gaat beter met Arnold Schwarzenegger (Foto: BuzzE)

LB: Susan Sarandon zegt Facebook vaarwel om censuur

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

In navolging van een aantal andere Amerikaanse sterren als Jim Carrey, Cher, Will Ferrell en Rosie O'Donnell, zegt nu ook Susan Sarandon haar Facebook-account op. De actrice en activiste liet via Twitter weten afscheid te nemen van het sociale medium wegens de toenemende mate van censuur dat het bedrijf toepast

"Ik verlaat Facebook. Censuur is een wapen dat mensen gebruiken die actualiteiten willen verbergen voor zichzelf en anderen. Hun enige angst is hun onmacht onder ogen te zien, in plaats van wat de echte waarheid is. Ik heb medelijden met deze mensen. Ergens in hun opvoeding is het misgegaan en hebben ze nooit geleerd wat de reden van ons bestaan is. Ze hebben slechts geleerd een kant op te kijken, waar er vele wegen zijn die tot de waarheid leiden."

Met dit citaat van Charles Bukowski, een bekende Amerikaanse schrijver, sloot Sarandon haar verblijf op Facebook af. Op Twitter kreeg de actrice hier en daar kritiek van Social Justice Warriors. "Lekker belangrijk Susan, jij hebt op Trump gestemd, dus zoek het lekker uit joh!" Toch kreeg ze ook bijval van mensen die ook klaar zijn met Facebook: "Beter laat dan nooit, Susan! Welkom bij de club!"

Susan Sarandon zegt Facebook vaarwel
Susan Sarandon zegt Facebook vaarwel (Foto: BuzzE)

'Onterechte Inval Cliff Richard ernstige inbreuk op privacy'

De politie-inval in de woning van Cliff Richard in 2014 was een "ernstige inbreuk" op de privacy van de Britse zanger. Dat betoogde zijn advocaat Justin Rushbrooke donderdag op de eerste dag van het proces tegen de BBC, die de inval live op televisie uitzond.

Richard heeft een zaak tegen de Britse publieke omroep aangespannen omdat beelden van de inval waren uitgezonden. De zanger werd beschuldigd van kindermisbruik maar na onderzoek bleken die aantijgingen volledig onterecht.

"Het is moeilijk het gevoel van paniek en machteloosheid onder woorden te brengen wat mijn cliënt op 14 augustus 2014 heeft moeten voelen toen hij realiseerde dat de BBC de inval onmiddellijk over de hele wereld uitzond", aldus Rushbrooke. "Het ging om zeer gevoelige en schadelijke informatie, allemaal gebaseerd op één bewering en waarvan mijn cliënt wist dat het absoluut niet klopte."

Rushbrooke hekelde de "opdringerige" manier van werken van de BBC en eist een "zeer substantiële" schadevergoeding van de Britse publieke omroep. "De details van het onderzoek waren samen met de videobeelden van zijn doorzochte appartement privé-informatie en er was geen openbaar belang bij openbaarmaking", aldus de advocaat.

Een onderzoekscommissie oordeelde in 2015 al dat de politie in de fout was gegaan door informatie door te spelen aan de zender. Een verslaggever van de BBC had de politie benaderd en gezegd te weten van het onderzoek naar Richard. Daarna werd de informatie over de inval gedeeld. Vorig jaar mei schikte Richard al met de politie.

Het proces duurt naar verwachting tien dagen. Vrijdag komt de betrokken politie aan het woord en wordt ook Cliff Richard zelf verhoord.

'Inval was ernstige inbreuk op privacy'
'Inval was ernstige inbreuk op privacy' (Foto: BuzzE)

Helen Hunt tekent voor vervolg Mad About You

Nadat er eerder vervolgen kwamen op de succesvolle jaren '90 series Roseanne, The X-Files, Twin Peaks en Will & Grace lijkt nu ook de show Mad About You in een nieuw jasje gestoken te worden. Volgens Entertainment Weekly hebben hoofdrolspelers Helen Hunt en Paul Reiser de contracten met Sony Pictures Television getekend.

Na maanden van speculatie of het er nou wel of niet van zou komen, lijkt de deal dan nu eindelijk rond te zijn. Naast Hunt en Reiser zou ook Danny Johnson, een van de bedenkers van de serie, weer aan boord zijn.

Zowel Helen als Paul zeiden de afgelopen maanden in diverse talkshows dat ze een remake van Mad About You wel zouden zien zitten. "Je weet natuurlijk nooit of het zo goed en leuk wordt als het origineel, maar ik zou het erg leuk vinden om de draad weer op te pakken", aldus Helen. "Paul was onlangs bij mij thuis en toen hadden we het erover. We zijn echt trots op dat wat we destijds hebben neergezet."

Mad About You was van 1992 tot 1999 te zien en vertelde het verhaal van een pasgetrouwd stel in New York; Paul en Jamie. Hun 'gezin' werd uitgebreid met dochter Mabel.

Helen Hunt tekent voor remake Mad About You
Helen Hunt tekent voor remake Mad About You (Foto: BuzzE)

Moeder en 16-jarige dochter gepakt voor drinken alcohol

In Leeuwarden zijn een 36-jarige vrouw en haar zestienjarige dochter aangehouden nadat zij in een winkel een flesje Flügel opdronken en het lege flesje in het schap terugzetten. Flüger is een 'shotje' dat tien procent alcohol bevat.

Toen de politie de moeder confronteerde met de misdaad, en het feit dat haar dochter drank dronk, zei ze dat ze er geen problemen mee had dat haar 16-jarige dochter alcohol dronk.

Tot vier jaar geleden was het voor jongeren van 16 en 17 jaar legaal om alcoholische dranken te kopen, bij je te hebben en in het openbaar te drinken als deze minder dan 15% alcohol bevatte. Sinds 1 januari 2014 is het bij je hebben van alcoholische dranken voor mensen onder de 18 jaar strafbaar en kan met een boete of taakstraf bestraft worden. In huiselijke kring is er geen verbod op het schenken van alcohol aan minderjarigen, tenzij dit tegen hun wil gebeurt. Veel ouders die zelf op zestienjarige leeftijd al een biertje dronken besluiten dan ook hun kind datzelfde pleziertje te gunnen.

Toen de nieuwe wet in ging moesten jongeren die vaak al bijna twee jaar een biertje konden kopen opeens een Wicky of Chocomelletje bestellen als ze met hun vrienden op stap waren.

De vrouwen zijn meegenomen naar het bureau, en voor de dochter is een zorgmelding gemaakt. Of dat is vanwege de 'diefstal' of het alcoholgebruik is niet bekend.

flugel

MLB: Red Sox kloppen Yankees, Ohtani op dreef

De honkballers van de Boston Red Sox hebben hebben de derde en laatste wedstrijd in de serie tegen de New York Yankees winnend afgesloten. Op het eigen Fenway Park gooide pitcher Rick Porcello de ploeg langs het team van Yankees-werper Sonny Gray: 6-3.

De Red Sox sloegen in de tweede en derde inning al toe, met zes enkele scores, waarvan Mookie Betts er twee binnen sloeg. Pas in de negende inning deden de Yankees wat terug: Gary Sanchez raakte de bal goed en sloeg hardhitters Aaron Judge, Giancarlo Stanton en Didi Gregorius over de thuisplaat.

Bij de Los Angeles Angels was Shohei Ohtani weer goed voor wat spektakel. De Japanse MLB-rookie, nu al een held in de VS en vooral in Los Angeles, hielp zijn ploeg op bezoek bij de Kansas City Royals naar een 1-7 zege. Ohtani sloeg in de zevende inning drie man over de thuisplaat, waaronder Andrelton Simmons.

Uitslagen MLB donderdag
Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 1-6
Cleveland Indians - Detroit Tigers 9-3
Cincinnati Reds - St.Louis Cardinals 4-13
Washington Nationals - Colorado Rockies 1-5
Boston Red Sox - New York Yankees 6-3
Minnesota Twins - Chicago White Sox 4-0
Kansas City Royals - Los Angeles Angels 1-7
San Diego Padres - San Francisco Giants 0-7

Royals - Angels (Bron: YouTube)

Zoet blij met veranderende status bij PSV: ''Ik heb punten gepakt"

Jeroen Zoet leeft ontspannen toe naar het slot van de competitie. De keeper vindt dat hij een goed seizoen draait bij PSV. "Ik heb punten gepakt."

In gesprek met de NOS gaat de inmiddels 27-jarige sluitpost in op zijn veranderende rol bij de club. Hij is bezig aan zijn vijfde seizoen bij PSV en pakt meer en meer een leidersrol. ''Marco van Ginkel, Luuk de Jong en ik zijn alle drie aanvoerder, alleen Marco draagt die band", stelt Zoet.

Dat hij zelf ook zijn leiderskwaliteiten mag ontplooien, vindt de Oranje-international alleen maar prettig. "Het is mijn vijfde jaar, dus inmiddels wordt er ook meer van me verwacht en daarin heb ik stappen kunnen maken. Ik wil niet alleen dat het goed gaat met mij, maar ook met anderen. Daar ben ik veel mee bezig."

Het groepsproces verloopt sowieso goed, volgens de tevreden doelman. De Eindhovenaren lijken hard op weg naar de titel en ook buiten het veld is de chemie er tussen de spelers. "Ook naast het voetbal doen we soms dingen samen en op de club staan spellen en onbewust helpt dat als je daar met z'n allen mee bezig bent", aldus Zoet.

De rol van trainer Phillip Cocu is daarin doorslaggevend, meent de keeper van PSV. "De hoofdtrainer is uiteindelijk de baas en hij bewaakt het goed. Hij kan driftig worden, maar houdt dat binnen de groep. Het is een goed teken dat niemand dat ziet."

FOK! Wat een weer: grillig aprilweer

Hallo allemaal!

Ja, er is veel werk aan de winkel voor een weerman. De laatste dagen gedraagt het weer zich zeer grillig. Oorzaak is waarschijnlijk toch wel de bijzondere windrichting waar ons weer mee te maken heeft. De aanvoerrichting is oostelijk en daarin gebeuren vaak dingen die de weermodellen slecht in de smiezen hebben. Oorzaak is vooral dat onstabiele lucht vanuit het zuiden van Europa via een omweg onze omgeving toch in meer of mindere mate weten te bereiken.

Gisteren was het de bedoeling dat we zonnige perioden zouden krijgen en dat later op de dag buien zouden opdraven met alles erop en eraan. In werkelijkheid liep het heel anders. In een groot deel van het land verliep de dag grijs of nevelig. Van de zon was vrijwel nergens sprake. Sterker nog, er ontwikkelde zich zowaar een heus regengebied boven ons land. De meeste regen viel in de westelijke helft van het land met zo'n 3 tot 4 mm. Ook bleef het kwik ver achter bij de verwachtingen. Over het algemeen was het maar 11 tot 14 graden. Pas later op de dag begonnen opklaringen zich uit te breiden, maar terwijl ik dit type is het te Haarlem alweer volgelopen met stratus. En dan die buien. Die begonnen zich rond een uur of 4 te ontwikkelen boven Duitsland.

Vandaag trekt er een depressie van Frankrijk naar Duitsland, maar de neerslag lijkt daarvan buiten ons land te blijven. Ook trekt er een andere storing over Duitsland naar het noorden toe. Met name weer de noordoostelijke helft van ons land lijkt daarmee te maken te krijgen en daar vallen dan ook flink wat buien met kans op onweer. In het midden van het land lijkt het overwegend bewolkt te zijn, maar wel overwegend droog. In het zuiden schijnt de zon weer wat vaker, al zou er lokaal wel een enkele bui kunnen ontstaan.

Dan de temperaturen. Die blijven in het noordoosten achter door al die bewolking en neerslag en is 15 graden echt wel het maximum. In het zuiden kan het nog wel 20 of 21 graden worden in de zon. Kortom grote verschillen morgen qua weerbeeld. De wind houd zich vrij rustig.

De atmosfeer is komend weekend nog niet helemaal stabiel. Mogelijk dat er toch nog een paar buien vallen met maxima van 18 tot 20 graden. Het écht lekkere weer begint vanaf maandag. 

Tot spreeks!

Nederland
 

Biesbosch in het donker (Foto: Iteejer)
De Biesbosch in het donker. (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Zuid-Amerikaanse landen willen snellere uitbreiding WK

Het WK 2018 moet de laatste keer zijn met 'slechts' 32 deelnemende landen. Bij de eerstvolgende editie moet dat worden uitgebreid naar 48 kandidaten.

Dat is althans de wens van de Zuid-Amerikaanse federatie Conmebol, laat voorzitter Alejandro Dominguez weten met een open brief aan de FIFA. ''We denken groot, dus moet je ook zo snel mogelijk gevolg geven aan die wens."

De ambitie om het deelnemersaantal uit te breiden leeft ook bij de FIFA, maar daar is besloten om pas in 2026 over te stappen naar een grotere opzet. Over 4 jaar wordt het WK in Qatar dus nog gewoon afgewerkt met 32 landen, tenzij het verzoek van de Conmebol wordt gehonoreerd.

Als dat inderdaad gebeurt, mogen zes landen uit Zuid-Amerika deelnemen, wat neerkomt op zestig procent. Zelfs een zevende kandidaat uit het voetbalgekke continent is in dat scenario mogelijk, mits dat land de play-offs wint.

Critici suggereren dat een uitbreiding in Qatar voor problemen kan zorgen omdat er dan veel meer wedstrijden op het programma komen te staan. Dat zorgt voor problemen omdat het toernooi in de wintermaanden wordt gespeeld, terwijl de Europese competities dan in volle gang zijn.

Bolt voor drie weken terug naar Dortmund: "Ik meen het serieus"

Usain Bolt maakt er serieus werk van om professioneel voetballer te worden en meldt zich binnenkort voor de tweede keer bij Borussia Dortmund.

De Jamaicaanse sprintlegende trainde afgelopen maand al twee dagen mee met de Duitsers, waarna trainer Peter Stöger aangaf dat hij nog niet klaar was voor een voetbalcarrière op topniveau. Bolt gaat het nu voor een tweede keer proberen.

"Iedereen heeft het gevoel dat ik een grap maak, maar ik meen het serieus", vertelt Bolt tegen de Herald Sun. "Ik ga over een paar weken terug naar Dortmund, om nog drie weken met hen te werken. Ik moet mezelf op een beter niveau beoordelen om te zien op welk niveau ik zit, wat ik moet doen en of ik het kan. Dat is iets waar ik me op focus. Ik kijk uit naar de uitdaging, wat dat is wat ik wil: ik wil een nieuwe uitdaging in het leven."

Usain Bolt op training bij Borussia Dortmund (Bron: Youtube)

Op de vraag of hij de nodige aanpassingen kan maken om te slagen in het voetbal, reageert de achtvoudig Olympisch kampioen: "Het is een beetje technischer, maar ik heb ik mijn leven laten zien dat ik me altijd heb aangepast. Ik speelde af en toe voetbal met mijn vrienden op de middelbare school, zelfs toen ik al aan het lopen was."

"Bij de eerste proefperiode waar ik aan mee deed waren ze erg onder de indruk. Ze hadden niet verwacht dat ik zoveel zou weten, het spel begrijpen. Het draait nu allemaal om verbeteren. Ik denk persoonlijk dat ik het kan. Ik ben een harde werken en ik ben vastberaden."

Bolt voor drie weken terug naar Dortmund: "Ik meen het serieus" (Pro Shots / Witters)
Bolt voor drie weken terug naar Dortmund: "Ik meen het serieus" (Pro Shots / Witters)

Hamilton snelste in eerste vrije training China

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd weten te noteren in de eerste vrije training voor de Grand Prix van China. De Brit bleef met een 1:33.999 de Ferrari van Kimi Räikkönen met vier tienden voor. Bottas noteerde de derde tijd, voor Daniel Ricciardo en Max Verstappen. Sebastien Vettel eindigde op een zesde plek.

Aan het begin van de training wist Verstappen het de Mercedessen nog moeilijk te maken, maar na een half uur waren zowel Hamilton als Bottas een halve seconde sneller dan zowel de Nederlander als zijn teamgenoot Ricciardo. Ferrari kende en minder sterke start van het weekend en kon gedurende de hele sessie niet in de buurt blijven van de top. Pas tegen het einde van de training werden de Red Bulls voor het eerst voorbijgegaan.

Voor alle coureurs was het een lastige sessie. Een stevige wind in combinatie met weinig grip zorgde ervoor dat er regelmatig uitstapjes werden gemaakt. Vooral Verstappen en Vandoorne maakten een flinke uitstapper; beiden kregen te maken met overstuur in de laatste bocht en gleden het grind in. Van grote incidenten was echter geen sprake.

Uitslag eerste vrije training

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.  L. Hamilton Mercedes 01:33.999 22
2.  K. Räikkönen Ferrari 01:34.358 14
3.  V. Bottas Mercedes 01:34.457 28
4.  D. Ricciardo Red Bull 01:34.537 22
5.  M. Verstappen Red Bull 01:34.668 22
6.  S. Vettel Ferrari 01:34.861 18
7.  K. Magnussen Haas 01:35.178 21
8.  C. Sainz Jr. Renault 01:35.616 23
9.  R. Grosjean Haas 01:35.718 21
10.  N. Hulkenberg Renault 01:35.800 18
11.  P. Gasly Toro Rosso 01:36.037 21
12.  F. Alonso McLaren 01:36.044 29
13.  S. Pérez Force India 01:36.051 28
14.  E. Ocon Force India 01:36.351 32
15.  S. Sirotkin Williams 01:36.691 31
16.  B. Hartley Toro Rosso 01:36.715 23
17.  C. Leclerc Sauber 01:36.723 23
18.  S. Vandoorne McLaren 01:36.756 25
19.  M. Ericsson Sauber 01:36.909 21
20.  L. Stroll Williams 01:37.277 28

Learn how to solve tde Rubik's Cube or use tde online solver to calculate tde steps needed.

The Rubik's Cube is tde most popular puzzle on tde World. Learn how to solve it witd tde easiest metdod.

Kort geding over kraakactie We Are Here

De kraakactie van de uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here in Amsterdam-Oost komt voor de rechter. Volgens waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen, dient er op 26 april een kort geding over de vraag of de gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat moeten worden ontruimd of niet. Dat zei hij donderdagavond in een debat met de gemeenteraad.

De groep ongedocumenteerden kraakte tijdens de paasdagen de eerste woningen. Inmiddels hebben zo'n zestig mensen rond de 22 leegstaande huizen betrokken. Het Openbaar Ministerie (OM) besliste afgelopen zondag dat de krakers binnen acht weken de woningen moeten verlaten.

Ymere deed volgens Van Aartsen "pas" vijf dagen na de kraak aangifte en was aanvankelijk bereid een overeenkomst te sluiten met de personen in de eerste twaalf gekraakte woningen. De waarnemend burgemeester zei verder dat Ymere op 7 april het dossier compleet had voor het OM. "Op zondagochtend 8 april zijn de krakers aangeschreven dat er ontruimd gaat worden."

De huizen stonden volgens Van Aartsen al lange tijd leeg op het moment dat ze werden gekraakt. Hij zei dat Ymere al eerder maatregelen had kunnen nemen tegen de leegstand. Bij de actie zijn wel een paar "nare incidenten" geweest, aldus de waarnemend burgemeester. "Er zijn twee vergiskraken geweest, waarvan in een geval de fameuze zaak waarbij een vrouw onder de douche stond."

De politie en het OM hebben geen ernstige verstoring van de openbare orde geconstateerd, waardoor niet is overgegaan tot een spoedontruiming. Hoewel een aantal partijen, op initiatief van de VVD, hier via een motie op aandrong, is dit volgens Van Aartsen geen taak van de burgemeester maar van het OM.

De waarnemend burgemeester zei verder dat het nu tijd wordt dat het kabinet met een oplossing komt voor deze groep uitgeprocedeerde asielzoekers.

We Are Here riep de gemeente en de regering donderdag in een statement op haar verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie.

Kort geding over kraakactie We Are Here (3)
Kort geding over kraakactie We Are Here (3) (Foto: ANP)

Export naar landen buiten de EU groeit relatief sterker

De waarde van de Nederlandse export van goederen nam in 2017 toe met 43,5 miljard euro, oftewel 10 procent. De export naar landen buiten de EU nam procentueel twee keer zo sterk toe als de export naar EU-landen. Vooral naar Zuid-Korea en Rusland nam de export relatief sterk toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe gedetailleerde exportcijfers per bestemming.

In 2017 nam de waarde van de export naar landen buiten de EU met 16 procent toe in vergelijking met 2016. De export naar EU-landen steeg in dezelfde periode met 8 procent. Absoluut groeide de export naar de EU (+25 miljard euro) wel harder dan de export naar niet-EU-landen (+18,5 miljard euro).

In de laatste tien jaar ontwikkelde de export naar niet-EU-landen zich procentueel bijna elk jaar beter dan de export naar EU-landen. Het aandeel van EU-landen in de Nederlandse export neemt dan ook al jaren af. Inmiddels gaat 29 procent van de Nederlandse export naar een land buiten de EU ten opzichte van 23,5 procent in 2008. In 2017 lag de exportwaarde naar niet-EU-landen 56 procent hoger dan het niveau in 2008; bij de EU-landen was dat 17 procent hoger en de totale export lag 26 procent hoger.

Slechts één snelgroeiende grote EU-bestemming
Van de 45 landen waarnaar voor minimaal 1 miljard euro aan goederen werd geëxporteerd in 2016, nam naar 41 landen de export toe in 2017. Naar 4 exportbestemmingen nam de uitvoerwaarde juist af in 2017. Bij de tien snelste groeiers zit één EU-land (Portugal) en negen landen buiten de EU.

De grootste procentuele groei vond plaats bij de export naar Zuid-Korea (53 procent groei, van 3,6 tot 5,5 miljard euro). Hierbij gaat het grotendeels om de exportgroei van gespecialiseerde machines, zoals chipmachines. Op ruime afstand volgt Rusland (29 procent groei, van 4,3 naar 5,6 miljard euro). Hierbij gaat het zowel om de uitvoer van Nederlandse makelij (zoals landbouwmachines, voertuigen) als wederuitvoer (zoals computers). De export naar Saoedi-Arabië, Israël, Mexico, Maleisië, China, Portugal, India en Turkije groeide met circa 20 procent.

Naar vier middelgrote tot grote exportbestemmingen (Kaaimaneilanden, Brazilië, Egypte en Marokko) nam de Nederlandse export af. De export naar Brazilië nam af met een kwart (schepen, aardolieproducten). De export naar het VK nam met 0,1 procent toe (ondanks een sterke exportkrimp van voertuigen en schepen).

Export naar buurlanden groeit absoluut gezien het hardst
Ondanks dat het aandeel van de EU in de export afneemt, groeide de exportwaarde naar EU-landen tussen 2016 en 2017 in euro’s wel nog harder dan de export naar niet-EU-landen. In de top tien van absolute groei staan zes EU-landen (Duitsland, België, Frankrijk, Polen, Italië en Spanje) en vier niet-EU-landen (VS, Zuid-Korea, China en Rusland). Verreweg de grootste exportgroei betrof de export naar Duitsland (+9,0 miljard euro), gevolgd door België (+4,3 miljard) en Frankrijk (+3,2 miljard). Procentueel nam de export naar Duitsland, Frankrijk (beiden +9 procent) en België (+10 procent) ongeveer even hard toe als de totale export.
In dezelfde periode kromp de export naar Brazilië met 800 miljoen euro.

Exportgroei aardolieproducten en auto’s binnen en buiten EU
Aardolieproducten en auto’s hebben significant bijgedragen aan zowel de exportgroei naar EU-landen als naar niet-EU-landen. Naar EU-landen is de wederuitvoer van telefoons van buitenlandse makelij hard gegroeid en bij de niet-EU-landen (zoals Rusland) de wederuitvoer van computers. De grootste groei bij de export naar niet-EU-landen betrof gespecialiseerde machines met een forse groei van de uitvoer naar Zuid-Korea.

Export naar landen buiten de EU groeit relatief sterker
Export naar landen buiten de EU groeit relatief sterker

Verstappen: "Onze auto is erg snel, vooral in de race"

Max Verstappen kijkt vol vertrouwen uit naar de Grand Prix van China dit weekend. Hij roemde tijdens de persconferentie voorafgaand aan de race vooral de racesnelheid van zijn Red Bull.

"Onze auto is erg snel, vooral in de race. We weten dat we in de kwalificatie wat te kort komen, qua prestaties op het gebied van topsnelheid. Ik was vol vertrouwen voor de race in Bahrein, om veel posities goed te maken, want de auto was goed genoeg om weer tot het podium te komen. Ik kijk ernaar uit om hier in China weer verder te gaan, want we hebben een goed pakket en er komen nog veel veelbelovende dingen aan." Zo lezen we op www.verstappen.nl.

Vorig seizoen beleefde Verstappen een mooie race in China, hij reed van de zestiende naar de derde plek. "Die race startte op regenbanden. Het is dan altijd iets makkelijker om in te halen, als je het goede gevoel hebt en een goede auto. Op een droge baan is dat iets moeilijker. Soms heb je van die eerste ronden waarin alles gewoon perfect verloopt."

"Het is altijd belangrijk om punten te scoren, dat is altijd het doel. Maar we zijn hier om op het podium te eindigen of races te winnen, dus dat is wat ik dit weekend ga proberen te doen." Zo besloot Verstappen de persconferentie niet geheel verrassend.

Verstappen: "Onze auto is erg snel, vooral in de race" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Onze auto is erg snel, vooral in de race" (Pro Shots / Action Images)

Oranje stijgt naar negentiende plek op FIFA-wereldranglijst

Het Nederlands elftal is twee plaatsten gestegen op de nieuwste wereldranglijst van de FIFA. Oranje is nu terug te vinden op de negentiende plek.

Onder leiding van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman oefende het Nederlands elftal afgelopen maand twee keer. De oefeninterland tegen Engeland in de Johan Cruijff ArenA ging nipt met 0-1 verloren, maar enkele dagen later werd Europees kampioen Portugal in Genève met 3-0 verslagen.

Oranje stijgt twee plekken en heeft nu 969 punten, en passeert daarmee onder andere Italië, dat zes plekken daalde en nu twintigste staat. Kroatië staat achttiende en heeft zes punten meer.

Duitsland en Brazilië blijven de nummers één en twee op de ranglijst, waar België twee plekken stijgt en de derde positie overneemt van Portugal. Tunesië is de grootste stijger in de top en komt de top 20 in. Het stijgt van plek 23 naar veertien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.