FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 maart 2018

Zidane: "Hij had een beetje in zijn broek gepoept"

Sergio Ramos zocht in de slotfase van de uitwedstrijd van Real Madrid tegen Eibar de kleedkamer op. Zinédine Zidane verklaarde na afloop waarom.

De Spaanse verdediger verdween na een minuut of 73 van het veld en vijf minuten later was hij weer terug. "Hij had een beetje in zijn broek gepoept en hij moest even naar het toilet. Dat is alles", zei Zidane op de persconferentie. Real Madrid won met 1-2 van Eibar dankzij twee treffers van Cristiano Ronaldo.

Zidane was na afloop dan ook lovend over de Portugees. "Hij is van een andere planeet. Hij weet dat hij gaat scoren en hij is anders en speciaal. De statistieken spreken voor zich en hij is heel positief ingesteld." De Fransman stelde dat zijn elftal 'op karakter' heeft gewonnen.

Real Madrid heeft nu vijftien punten minder dan koploper Barcelona, dat zaterdagavond een uitwedstrijd won van Málaga'. Zidane gooit de handdoek echter nog niet in de ring. "Tot het einde van de rit is alles mogelijk. Niet alleen voor ons."

Uitslagen La Liga zaterdag
Eibar - Real Madrid 1-2
Sevilla - Valencia 0-2
Getafe - Levante 0-1
Malaga - FC Barcelona 0-2

Vijfklapper PSG na uitschakeling in Champions League

Paris Saint-Germain heeft na de uitschakeling in de Champions League gelijk laten zien zich herpakt te hebben. In de Ligue 1 werd in eigen huis hardhandig afgerekend met FC Metz: 5-0.

De hekkensluiter kreeg al na vijf minuten de 1-0 van Thomas Meunier om de oren, een kwartier later gevolgd door een heerlijk in de hoek geschoten goal van de jonge Christopher Nkunku, die ook nog de 3-0 voor rust op liet tekenen. 

Nkunku leek een hattrick te maken, maar kort voor de pauze schoot hij naast en een kopgoal werd wegens buitenspel afgekeurd. Kylian Mbappé werkte Marco Verratti's tweede assist af en zorgde voor de 4-0 ruststand.

Metz kreeg het in het vervolg van de wedstrijd wat rustiger, hoewel PSG nog de nodige grote kansen liet liggen. Met een kleine tien minuten spelen kopte Thiago Silva uit een corner de 5-0 eindstand op de borden.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Paris Saint-Germain - FC Metz 5-0
Girondins de Bordeaux - Angers 0-0
Dijon - Amiens 1-1
Lille - Montpellier 1-1
FC Nantes - Troyes 1-0
Stade Rennes - St Etienne 1-1

Nederland onder 17 met één been op EK

Het Nederlands elftal onder 17 jaar staat met één been op het Europees kampioenschap, dat in mei in Engeland wordt gespeeld. Na de zege op IJsland werd in Schijndel ook gewonnen van de Italiaanse leeftijdsgenoten.

Nederland was vrijwel de hele wedstrijd de betere en dat werd beloond met goals van Nigel Thomas en Daishawn Redan, die tegen IJsland al twee keer trefzeker was. Het zorgde voor de 2-0 overwinning en dus zes punten, met alleen nog een wedstrijd tegen Turkije te gaan. De groepswinnaar gaat sowieso naar het EK, net als de zeven beste nummers twee.

"We hebben vrijwel niks weggegeven en hebben het eigenlijk op z'n Italiaans gedaan", aldus bondscoach Kees van Wonderen tegenover Ons Oranje"Wij hebben de Italianen nu geklopt op winnaarsmentaliteit en dat geeft een goed gevoel."

De Bakker wint Future op Sardinië, Nederlandse finale in Toulouse

Nederlands tennissucces in de krochten van het internationale tennis. Thiemo de Bakker wint het futuretoernooi van Santa Margherita di Pula en in Toulouse treffen twee Nederlanders elkaar in de finale. 

De Bakker was als zesde geplaatst op Sardinië. Hij speelde twee partijen op één dag omdat in de begin van de week er niet gespeeld kon worden vanwege de regen. Hij won de halve finale van de als eerste geplaatste Sumit Nagal uit India met 6-3 en 6-3. 

In de eindstrijd was De Bakker later op de dag te sterk voor de nummer twee van de plaatsingslijst, Attila Balazs uit Hongarije. De 29-jarige Westlander trok de partij in drie sets naar zich toe, 6-2, 5-7 en 6-1. Het was voor De Bakker zijn eerste toernooizege sinds oktober vorig jaar. Hij won toen een Future in Sharm El Sheikh.

Het futuretoernooi in Toulose kent een Nederlandse finale. Igor Sijsling en Botic van de Zandschulp spelen zondag de eindstrijd tegen elkaar. Sijsling was in de halve finale te sterk voor de Fransman Gregoire Barrere. De Amsterdammer won in drie sets van de 24-jarige Fransman. Het werd 6-2, 5-7 en 7-5. Van de Zandschulp boekte eveneens een overwinning op een Franse tegenstander. Hij zette knap de als tweede geplaatste David Guez in drie sets opzij, 2-6, 7-6 (6) en 6-3. 

Het is voor Sijsling zijn tweede finale van 2018. Hij won begin februari het Futuretoernooi in het Duitse Kaarst. Van de Zandschulp stond voor het laatst in augustus in de eindstrijd van een Future. Hij verloor toen de finale van het toernooi in Oldenzaal van Scott Griekspoor. 

'WK-rapper' Damso blij met ophef

De Brusselse rapper die gevraagd was om het WK-lied voor België te maken, is blij met alle heisa die is ontstaan nadat duidelijk was geworden dat hij was aangewezen door de Belgische voetbalbond. Uit verschillende hoeken klonk kritiek vanwege zijn vrouwonvriendelijke en seksistische teksten, waarna toch maar werd besloten om de samenwerking met Damso te stoppen.

"Deze promo is exact wat ik nodig had voor mijn album", zo twittert de rapper in een reactie op de ophef. "Dames en juffrouwen, mannenhaters en feministen, ik vergeef jullie en bedank jullie voor deze verwarring rond mij. Ik weet niet wat ik moet zeggen, ik heb er geen woorden voor... dit is erg sympathiek."

'WK-rapper' Damso blij met ophef
'WK-rapper' Damso blij met ophef (Foto: BuzzE)

Uitslag Roda JC - Sparta Rotterdam

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het degradatieduel tussen Roda JC en Sparta Rotterdam. De nummers 16 en 18 van de Eredivisie namen het in de strijd tegen degradatie in Kerkrade tegen elkaar op. De Rotterdammers wonnen de wedstrijd met 0-2.

Roda JC

0 - 2

Sparta Rotterdam

     12' Fischer
 65' Mühren
 
 Gele kaart: Avdijaj, (Roda JC), Sanusi, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.644
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Dijkhuizen
Banggaard
Auassar
Vansteenkiste (Ngombo/74)
Rosheuvel
El Makrini (Ndenge/33)
Gnjatic
Gustafson
Vancamp (Avdijaj/46)
Schahin
  Huth
Holst
Fischer
Chabot
Nelom
Dougall
Mühren (v.Moorsel/ 78)
Sanusi
Verhaar (Goodwin/86)
Kramer
Ahannach (Duarte/74)

Overzicht testresultaten Barcelona

In de afgelopen twee weken vonden de wintertests in de Formule 1 plaats. Alle tien renstallen maakten op het circuit van Barcelona veel meters en testten de diverse compounds van Pirelli uit. Hieronder geven wij een overzicht van de resultaten van de acht dagen waarop gereden werd.

Pirelli onthulde op de laatste testdag de verschillen in tijden tussen de banden zodat de rondetijden voor alle teams een fractie beter geduid kunnen worden. Zo is de compound van de mediumband gelijk gebleven. Deze band is 0,8 seconde langzamer dan de nieuwe zachte band. De supersoft is 0,4 seconden sneller dan de soft, terwijl de ultrasoft op zijn beurt weer 0,6 tel sneller is dan de supersoft. Tenslotte is de nieuwe hypersoft weer iets meer dan 0,7 seconden sneller dan de ultrasoft. Mario Isola, sportief directeur van de Italianen, kon nog niets melden over de harde band omdat deze alleen in noodsituaties gebruikt zal worden.

Qua teams is duidelijk dat Mercedes, Red Bull en Ferrari betrouwbare bolides afgeleverd hebben. Kenners schatten op basis van racesimulaties en waarnemingen langs de baan in dat Mercedes nog steeds de beste is en dat de bolide veel beter af is te stellen dan de 'diva' van vorig jaar. Niet ver daarachter volgt Red Bull dat met name in de races de Duitsers het moeilijk kan gaan maken. Ferrari reed tijdens de tests de snelste rondetijden, maar de auto van de Italianen is lastig in te schatten, te meer omdat ze er zelf voorzichtig over doen. Volgens Auto Motor und Sport verbruikt de nieuwe krachtbron uit Maranello significant meer ten opzichte van vorig jaar, waardoor de Ferrari-teams tijdens de race zuinig met hun brandstof moeten gaan doen. Dit betekent dat ze snelheid in gaan leveren.

Achter de top drie lijkt het koffiedik kijken te zijn. Op de laatste testdag reed Fernando Alonso met de McLaren een uitstekende tijd, maar de Britten stonden tijdens de tests meermalen stil met problemen. Ook ging het oefenen van de pitsstops meermalen flink mis. Ook Haas verraste met een toptijd, waarbij de auto significant verbeterd lijkt te zijn ten opzichte van vorig jaar.

Toro Rosso en Honda lijkt een goede combinatie te zijn. De motor van de Japanners is een stuk betrouwbaarder geworden en de snelheid is er flink op vooruit gegaan. Renault heeft met het fabrieksteam een forse stap voorwaarts gezet, waardoor het mee lijkt te gaan doen in de strijd om de vierde plek in het constructeurskampioenschap. Force India bezette vorig jaar deze plaats, maar het Brits/Indiase team lijkt nog een stukje achter te liggen.

Achterin het veld lijkt het te gaan tussen Williams en Sauber. Williams is het topteam van weleer, maar de Britten uit Grove lijken te worstelen met hun nieuwe auto. Sauber eindigde vorig jaar onderaan, maar met een 2018-motor en verbeterde aerodynamica willen de Zwitsers een sprong voorwaarts maken. Deze combinatie onder de knie krijgen vergt echter tijd.

De eerste race van het nieuwe seizoen is op 25 maart in Australië en pas dan zal enigszins duidelijk worden hoe de verhoudingen echt liggen. Tot die tijd zal er nog veel gespeculeerd worden.

Gecombineerde uitslagen eerste testweek

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:19.333 Medium 94
2 S. Vettel Ferrari 1:19.673 Soft 218
3 S. Vandoorne McLaren 1:19.854 Hypersoft 147
4 V. Bottas Mercedes 1:19.976 Medium 212
5 D. Ricciardo Red Bull 1:20.179 Medium 109
6 K. Magnussen Haas 1:20.317 Supersoft 132
7 M. Verstappen Red Bull 1:20.326 Medium 102
8 K. Räikkönen Ferrari 1:20.506 Soft 80
9 N. Hülkenberg Renault 1:20.547 Medium 122
10 F. Alonso McLaren 1:20.929 Supersoft 113
11 C. Sainz Jr. Renault 1:20.940 Medium 151
12 L. Stroll Williams 1:21.142 Soft 100
13 P. Gasly Toro Rosso 1:21.318 Soft 229
14 R. Kubica Williams 1:21.495 Soft 49
15 S. Sirotkin Williams 1:21.822 Soft 127
16 E. Ocon Force India 1:21.841 Soft 79
17 S. Pérez Force India 1:21.973 Soft 65
18 B. Hartley Toro Rosso 1:22.371 Soft 95
19 R. Grosjean Haas 1:22.578 Soft 55
20 C. Leclerc Sauber 1:22.721 Soft 140
21 M. Ericsson Sauber 1:23.408 Soft 143
22 N. Mazepin Force India 1:25.628 Medium 22


Gecombineerde uitslagen tweede testweek

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:17.182 Hypersoft 422
2 K. Räikkönen Ferrari 1:17.221 Hypersoft 203
3 F. Alonso McLaren 1:17.784 Hypersoft 147
4 D. Ricciardo Red Bull 1:18.047 Hypersoft 257
5 C. Sainz Jr. Renault 1:18.092 Hypersoft 293
6 K. Magnussen Haas 1:18.360 Supersoft 246
7 P. Gasly Toro Rosso 1:18.363 Hypersoft 223
8 L. Hamilton Mercedes 1:18.400 Ultrasoft 359
9 R. Grosjean Haas 1:18.412 Ultrasoft 256
10 V. Bottas Mercedes 1:18.560 Ultrasoft 369
11 N. Hülkenberg Renault 1:18.675 Hypersoft 229
12 S. Vandoorne McLaren 1:18.855 Hypersoft 189
13 B. Hartley Toro Rosso 1:18.949 Hypersoft 274
14 E. Ocon Force India 1:18.967 Hypersoft 293
15 C. Leclerc Sauber 1:19.118 Hypersoft 235
16 S. Sirotkin Williams 1:19.189 Soft 224
17 M. Ericsson Sauber 1:19.244 Hypersoft 266
18 R. Kubica Williams 1:19.629 Supersoft 73
19 S. Pérez Force India 1:19.634 Hypersoft 252
20 M. Verstappen Red Bull 1:19.842 Soft 314
21 L. Stroll Williams 1:19.954 Soft 240

Trump: Noord-Korea stopt met rakettesten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag gezegd dat Noord-Korea heeft beloofd te stoppen met het testen van raketten tot hun voorgenomen ontmoetingen achter de rug zijn. Pyongyang heeft er sinds 28 november niet een gelanceerd en volgens Trump blijft dat zo. "Ik geloof dat ze die toezegging nakomen", twitterde Trump zaterdag.

De president, die niets zei over kernproeven, was op weg naar 'swing state' Pennsylvania om de verkiezingscampagne van de Republikein Rick Saccone voor een plek in het Huis van Afgevaardigden te steunen. Het Witte Huis heeft nog geen datum genoemd voor een kennismakingsbijeenkomst met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Deze heeft Trump daarvoor uitgenodigd.

Trump: Noord-Korea stopt met rakettesten
Trump: Noord-Korea stopt met rakettesten (Foto: ANP)

Uitslag VVV-Venlo - Excelsior

Excelsior blijft het in de Eredivisie buitenshuis goed doen. De Rotterdammers zegevierden met 2-3 bij VVV-Venlo en pakten zo al hun achtste uitzege van het seizoen. Bovendien werd VVV ingehaald op de ranglijst.

Zowel VVV als Excelsior maakte er een open wedstrijd van en gingen voor een overwinning. Excelsior opende de score via García, maar zag even later Mattheij na geklungel in eigen doel scoren. De Rotterdammers konden zodoende opnieuw beginnen. Na de pauze wist Faik de 1-2 te maken, waarna VVV nog meer de aanval zocht. Excelsior profiteerde hiervan door via Van Duinen uit een counter te scoren. Thy maakte nog de aansluitingstreffer, maar verder dan dat kwam de thuisploeg niet meer.

VVV-Venlo

2 - 3

Excelsior

41' Matteij (e.d.)
84' Thy
  35' García
61' Faik
81' Van Duinen
 
Gele kaart: Massop, Faik, Van Duinen (Excelsior)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.021
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes (Opoku/69)
Janssen (Labylle/79)
Post
Seuntjens
Leemans
Castelen (Hunte/69)
Thy
V.van Crooy
  Zwarthoed
Karami
Mattheij
Faes
Massop
Faik
Messaoud (Vermeulen/80)
Koolwijk (Fortes/88)
García (Caenepeel/75)
Van Duinen
Bruins

Man probeert agente te wurgen

Een agente heeft op in de nacht van vrijdag op zaterdag hoofdletsel opgelopen op de Nieuweweg in Amersfoort tijdens de aanhouding van een verdachte van vernieling. Rond 03.00 uur wees een getuige surveillerende agenten op een vrouw die zojuist een ruit van een winkel zou hebben vernield. Op de Nieuweweg sprak een agente de 20-jarige vrouw hierop aan. Zij was in gezelschap van een andere vrouw en vier mannen. Deze begonnen zich met het gesprek te bemoeien.

Drie agenten kwamen hierop af en trachtten de groep op afstand te houden. Een 21-jarige man sloeg daarop de agente en begon haar te wurgen. Haar collega’s pasten geweld toe om haar te ontzetten uit haar levensbedreigende situatie. Omdat dit geen effect had op het verzet en geweld door de groep, werd met de inzet van het stroomstootwapen gedreigd. Daarop staakte de 21-jarige man direct zijn wurgpoging en de groep stopte met verzet en het geweld.

Zes personen – twee vrouwen en vier mannen in de leeftijd van 17 t/m 22 jaar uit Bunschoten-Spakenburg – zijn aangehouden voor mishandeling. Drie mannen bleken na een ademanalysetest op het bureau onder invloed van alcohol. Het zestal zit vast voor nader onderzoek en verhoor. Drie agenten liepen letsel op aan schouder, rug, nek en been en hebben aangiften gedaan. De bijna gewurgde agente werd overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling. Hier is geconstateerd dat zij een hersenschudding heeft en letsel aan het gelaat. Zodra zij hiertoe in staat is, zal zij aangifte doen van poging doodslag.

Update 22:02 uur
Video toegevoegd

Man probeert agente te wurgen (foto: Stockfoto politie.nl)
Man probeert agente te wurgen (foto: Stockfoto politie.nl)

Uitslag Willem II - PSV

Willem II heeft het vertrek van trainer Van de Looi goed verwerkt. Koploper PSV werd met maar liefst 5-0 verslagen.

De Tilburgers kenden een goede start, maar de eerste kans voor Rienstra werd nog niet benut. De tweede ging er wel in en die voorsprong werd in de rest van de eerste helft niet meer weggegeven. Dit was mede te danken aan keeper Branderhorst die met een voetreflex Pereiro van de 1-1 afhield.

Vlak na rust was Lewis dicht bij de 2-0, maar hij trof de paal. Even later verdubbelde Sol alsnog de score. PSV probeerde zich wel te herpakken, maar slaagde daar niet in. Twee benutte penalties van Sol en een doelpunt van Rienstra zorgden voor een grote zege.

Willem II

5 - 0

PSV

 21' Rienstra
 59' Sol
 70' Sol(pen)
 76' Rienstra
 90' Sol(pen)
   
 
 Gele kaart: Tsimikas, (Willem II), De Jong, (PSV)
 Rode kaart: , Luckassen (90/2xg) (PSV)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.660
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst (Wellenreuther/ 46)
Lewis
Lachman
Heerkens
Tsimikas (Wijnaldum/51)
Chirivella
Rienstra
Lieftink
Haye
Sol
El Hankouri (Croux/ 89)
  Zoet
Arias (Mauro Júnior/62)
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
v.Ginkel (Lammers/77)
Luckassen
Ramselaar
Pereiro (Rosario/79)
De Jong
Bergwijn

Pedersen verrast op 5 kilometer, Roest leidt

Sverre Lunde Pedersen heeft bij het wereldkampioenschap allround schaatsen verrassend de vijf kilometer gewonnen. De Noor dook in het Olympisch Stadion in Amsterdam in de slotrit met een tijd van 6.33,81 nipt onder de tijd die Sven Kramer drie ritten ervoor neer had gezet. Patrick Roest klokte de vierde tijd en blijft na de eerste dag leiden.

De omstandigheden op de onoverdekte baan in Amsterdam waren zwaar, mede door de regen. Roest moest als een van de eersten een tijd neerzetten. De Nederlander reed een strakke race en had geluk dat in de laatste ronden zijn tegenstander Danila Semerikov langszij kwam. Een gevecht volgde en Roest (6.37,07) won uiteindelijk met 0,07 seconden van de Rus.

Hierna zou er gedweild worden, maar de organisatie besloot dat in die pauze de machines niet het ijs op zouden gaan. Nils van der Poel reed in de eerste rit na de 'dweil' naar dezelfde tijd als Semerikov. Rit negen was voor Kramer die slecht ijs aantrof en ondanks dat volle bak ging om zijn achterstand op Roest te verkleinen. De olympisch kampioen op de vijf kilometer gaf alles en knabbelde met 6.34,15 bijna drie seconden van de tijd van zijn teamgenoot af.

Een dweil volgde na deze rit en deze keer werden de zamboni's wel ingezet. Marcel Bosker profiteerde hier met 6.35,39 goed van. In de slotrit was het ijs nog steeds prima, waardoor Pedersen kans zag om in de slotronde onder de tijd van Kramer door te gaan.

Dit zorgt dat de verschillen voor de 1500 meter van morgen klein zijn. Roest leidt, maar heeft slechts 0,38 voorsprong op Pedersen en 0,51 seconden op Kramer. Bosker is de nummer vier met 2,14 tellen achterstand.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Sverre Lunde Pedersen Noo 6:33.81
2 Sven Kramer Ned 6:34.15
3 Marcel Bosker Ned 6:35.39
4 Patrick Roest Ned 6:37.07
5 Danila Semerikov Rus 6:37.14
5 Nils van der Poel Zwe 6:37.14
7 Bart Swings Bel 6:39.58
8 Andrea Giovannini Ita 6:45.16
9 Håvard Bøkko Noo 6:45.46
10 Viktor Hald Thorup Den 6:48.10


Klassement

# Schaatser Land Punten Verschil 1500 meter
1 Patrick Roest Ned 76.677 -
2 Sverre Lunde Pedersen Noo 76.801 +0.38
3 Sven Kramer Ned 76.845 +0.51
4 Marcel Bosker Ned 77.389 +2.14
5 Bart Swings Bel 77.918 +3.73
6 Nils van der Poel Zwe 78.064 +4.17
7 Håvard Bøkko Noo 78.096 +4.26
8 Haralds Silovs Let 78.287 +4.83
9 Danila Semerikov Rus 78.444 +5.31
10 Andrea Giovannini Ita 78.576 +5.70

De Mol is bekend...

Jan Versteegh is De Mol. Presentator Art Rooijakkers onthulde dat zaterdagavond in de uitzending van de finale van Wie Is De Mol? Deze werd traditiegetrouw live uitgezonden vanuit het Amsterdamse Vondelpark. Ruben Hein won het programma.

Het programma is razendpopulair en houdt al jaren een grote groep kijkers aan de buis gekluisterd. Het was dit jaar het achttiende seizoen van het spelprogramma van AVROTROS.

Deelnemers waren dit jaar naast de drie finalisten: Simone Weimans, Stine Jensen, Loes Haverkort, Ron Boszhard, Emilio Guzman, Bella Hay en Jean Marc van Tol. De Fokke & Sukke-tekenaar vertrok in de tweede aflevering vrijwillig vanwege 'privéomstandigheden'. Ron Boszhard kreeg na de eerste aflevering een rood scherm en moest vertrekken. Hij kreeg een nieuwe kans, maar zijn medekandidaten gunden hem die niet.

Vorig jaar zagen net geen drie miljoen mensen hoe toenmalig mol Thomas Cammaert zich bekendmaakte. Cammaert bleef toen met Jochem van Gelder en Sanne Wallis de Vries over. Wallis de Vries won en zij nam toen een prijzenpot van 24.320 euro mee naar huis.

De Mol is bekend ... (Foto: ANP)
De Mol is bekend ... (Foto: ANP)

Uitslag ADO Den Haag - NAC Breda

NAC Breda heeft zaterdag een forse stap naar handhaving in de Eredivisie gezet. De Bredanaars wonnen het uitduel bij ADO Den Haag met 0-2. De club uit Breda komt nu op 27 punten na evenveel wedstrijden. De ploeg daarmee negen punten voor op de zestiende plaats, die na dit seizoen goed is voor deelname aan de nacompetitie om promotie en degradatie. ADO blijft bovenin de middenmoot.

ADO Den Haag

0 - 2

NAC Breda

     18' El Allouchi
 39' Ambrose (pen)
 
 Gele kaart: Beugelsdijk, Zwinkels,Gorter, Bakker (ADO Den Haag), Marí, (NAC Breda)
 Rode kaart: Kanon (39) (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13620
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi (Goppel/ 67)
Beugelsdijk (N.Kuipers/39)
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker
Hooi
Johnsen
Falkenburg (Gorter/46)
  Bertrams
Sporkslede
Mets
Marí
Angelino
Ambrose (Korte/71)
García
Agyepong (Vloet/77)
Verschueren
El Allouchi (Nijholt/82)
Sadiq

15.000 liter chemicalien, 5 arrestaties

De politie heeft donderdag 8 maart in een loods in Culemborg bijna 15.000 liter verschillende chemische vloeistoffen aangetroffen die mogelijk waren bedoeld voor de productie van synthetische drugs. In de loods zijn vijf personen aangehouden. De chemische vloeistoffen zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt de herkomst.

Een 62-jarige man uit Bergen op Zoom, een 41-jarige man uit Tiel, een 25-jarige vrouw uit Veenendaal en twee 22-jarige vrouwen zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn in de loods aangehouden. Ze zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen is ingezet om de chemische vloeistoffen veilig en verantwoord af te voeren.

14 arrestaties bij inval hennepkwekerij

Een sterke wietlucht verraadde zaterdagochtend een professionele hennepkwekerij in een pand aan de Dotterbloem. De politie hield 14 'knippers' aan en nam 122,8 kilo aan henneptoppen in beslag.

Agenten stelden een onderzoek in naar aanleiding van meldingen over een sterke wietlucht. Het onderzoek leidde naar een pand aan de Dotterbloem in Rotterdam-Schiebroek. Eenmaal binnen betrapten ze 14 mensen tijdens het knippen van henneptoppen.

De politie arresteerde 10 Bulgaarse vrouwen in de leeftijd van 24 tot 60 jaar. Ook 4 mannen, 2 mannen uit Den haag, 1 Bulgaar en 1 man zonder vaste woon of verblijfplaats, zitten vast. Zij hebben een leeftijd van 17 tot 49 jaar.

In de professioneel opgezette kwekerij stonden 412 planten. Maar liefst 122,8 kilo henneptoppen stonden klaar om te worden verkocht. De kwekerij is ontmanteld. De drugs en de spullen uit de kwekerij worden vernietigd. In verband met stroomdiefstal werd de stroom direct afgesloten.

14 arrestaties bij inval hennepkwekerij (Foto: stockfoto politie.nl)
14 arrestaties bij inval hennepkwekerij (Foto: stockfoto politie.nl)

Praxis roept oliekachel terug

Praxis heeft een veiligheidswaarschuwing geplaatst voor de Sencys olieradiator 9 RIBS 2000W, artikelnummer: 5270988, EAN: 5400107335982 en Ref.Nr.: 20172. Praxis heeft geconstateerd dat deze radiatoren verkocht tussen 01-08-2017 en 19-02-2018 mogelijk een fabricagefout vertonen.

Hierdoor kan er bij gebruik hete olie uit de radiator lekken met het risico op brandwonden. Het betreft alleen de specifieke productiebatch: 201721. Klanten kunnen de productiebatch herkennen aan de referentie op het type-plaatje op de radiator. Radiatoren met andere productiereferenties kunnen klanten zonder risico blijven gebruiken.

Als klanten in het bezit zijn van een Sencys olieradiator met deze productiereferentie, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan. Breng de radiator terug naar de winkel waar deze is gekocht. Klanten hebben recht op een ander, soortgelijk verwarmingsapparaat of op volledige terugbetaling van de aankoopsom.

Golfer Luiten valt enkele plaatsen terug in India

Joost Luiten heeft zich op de derde dag van het Indian Open niet kunnen verbeteren. In New Delhi kende de Nederlandse golfer een wisselvallige dag en zakte van een gedeelde negende plaats naar een gedeelde twaalfde plaats.

Luiten begon met een birdie op de eerste hole. Op hole 8 ging de Nederlander de fout in met een quadruple bogey, maar herstelde zich op hole 7, 8 en 9 met een birdie, waardoor Luiten na negen holes op levelpar stond. Op de laatste negen holes moest de 32-jarige golfer nog een double bogey, twee bogeys en twee birdies, waardoor de Nederlander na achttien holes op +2 voor de dag kwam.

Luiten staat na drie van de vier dagen op vijf slagen van de leiders Matt Wallace en Shubhankar Sharma. De Engelsman en de Indiër hebben een slag voorsprong op de Schot Stephen Gallacher.

Bayern München geeft Hamburger SV pak slaag

Bayern München heeft een afgetekende overwinning behaald op Hamburger SV. De Duitse kampioen ging voor eigen publiek als een raket van start.

Na acht minuten kon het publiek in de Allianz Arena al juichen. Arjen Robben werd door een tegenstander van de bal gezet, maar daardoor kwam de bal wel bij Franck Ribéry. De Fransman kon doelman Christian Mathenia uitspelen om vervolgens te scoren in een leeg doel.

De tweede goal van Bayern liet maar een paar minuten op zich wachten. Joshua Kimmich gaf vanaf de rechterkant een hoge voorzet die door Robert Lewandowski werd binnengekopt. Kort daarna legde David Alaba de bal panklaar voor Lewandowski's tweede, vanuit een pass van achteruit van Jérôme Boateng: 3-0.

Met die goals werd Lewandowski de meest scorende buitenlander die ooit voor Bayern München speelde. De Pool, die het record van Giovane Elber overneemt, maakte liefst 141 doelpunten in 182 officiële wedstrijden. Tien minuten na de pauze deelde ook Robben in de feestvreugde door met links hard raak te schieten.

Bij Bayern was Arturo Vidal halverwege vervangen voor Corentin Tolisso, maar de Fransman moest het duel twintig minuten later al staken vanwege een blessure. Nadat Mats Hummels een aardige kans had gemist, was Ribéry wel trefzeker en in de slotminuten kon Lewandowski vanuit een strafschop zijn hattrick compleet maken. De spits knalde hoog over, maar even later kreeg hij van elf meter een herkansing. Met zijn honderdste goal in de Bundesliga bepaalde Lewy de eindstand op 6-0.

Overige uitslagen
1.FSV Mainz - Schalke 04 0-1
TSG Hoffenheim - VfL Wolfsburg 3-0
Hertha BSC - SC Freiburg 0-0
Hannover 96 - FC Augsburg 1-3
Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach 2-0

Ronnie Flex hint op samenwerking met BLØF

Het lijkt erop dat Ronnie Flex binnenkort weer een nieuwe samenwerking uitbrengt. Op Twitter laat hij zaterdag weten dat hij werkt aan een single met BLØF.

Mogelijk gaat het om een nieuwe versie van BLØFs hitsingle Omarm uit 2003. In een video op Instagram is te horen dat Ronnie het refrein daarvan opnieuw heeft ingezongen.

Ronnie Flex maakte gedurende zijn carrière al talloze liedjes met andere artiesten. Zo scoorde hij nummer 1-hits met Lil' Kleine, Frenna en Maan. Sinds vrijdag hoort Famke Louise ook in dat rijtje. Hun single Fan kwam binnen op de eerste plaats in de Single Top 100.

Ronnie Flex hint op samenwerking met BLØF
Ronnie Flex hint op samenwerking met BLØF (Foto: BuzzE)

Italiaanse biatleten winnen fraaie estafette

De Italiaanse ploeg heeft tijdens de World Cup biatlon in het Finse Kontiolahti de gemengde estafette gewonnen. Dorothea Wierer, Lisa Vittozzi, Dominik Windisch en Lukas Hofer waren net iets te sterk voor de rest.

Wierer begon niet geweldig aan de wedstrijd, maar Vittozzi bracht de Italiaanse ploeg ondanks een strafronde weer terug in de race. Toch lag Slowakije halverwege, na de twee vrouwen, aan de leiding dankzij de zussen Paulina en Ivona Fialkova. Ook Rusland, Noorwegen en Oekraïne deden halverwege de wedstrijd nog volop mee om de winst.

Door Slowakije kon dankzij de eerste man, Simon Bartko, al snel een streep gezet worden, min of meer zoals te verwachten viel. Windisch bracht de Italianen naar de leiding, maar de Noor Henrik L'Abee Lund, de Rus Dmitry Malyshko en Artem Pryma uit Oekraïne zaten hem flink op de hielen op het moment dat slotloper Hofer vertrok.

Na de schietbeurten van de slotlopers was het niet Hofer, maar Dmytro Pidruchniy die namens Oekraïne als leider de slotronde in dook. Hofer, Maxim Tsvetkov (Rusland) en Tarjei Bø (Noorwegen) zaten hem wel op de hielen, en Hofer bleek van dat stel de snelste. Als enige haalde hij de Oekraïner in, waardoor Italië voor Oekraïne de zege pakte, met Noorwegen op plek drie.

Trump praat met Xi over Noord-Korea

Donald Trump heeft telefonisch overleg gevoerd met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping over Noord-Korea. De Amerikaanse president liet dat zaterdag via Twitter weten. De naam van zijn gesprekspartner schreef hij in hoofdletters en verkeerd.

"President XI XINPING en ik hebben lang gesproken over de ontmoeting met KIM JONG UN van Noord-Korea. President XI vertelde me dat hij het waardeert dat de VS werkt aan een diplomatieke oplossing van het probleem in plaats van het pad op te gaan van het onheilspellende alternatief", aldus de tweet van Trump.

Trump had vrijdag de Franse president Emmanuel Macron aan de lijn. Volgens het Witte Huis ging hun onderhoud eveneens over Noord-Korea en over de nieuwe Amerikaanse importtarieven voor staal en aluminium.

Trump praat met Xi over Noord-Korea
Trump praat met Xi over Noord-Korea (Foto: ANP)

Pegida zet kruizen op grond moskee Enschede

Leden van de anti-islambeweging Pegida hebben in Enschede opnieuw geprotesteerd tegen de bouw van een moskee. Op een filmpje dat de organisatie op Twitter en Facebook plaatste is te zien dat er op het bouwterrein een aantal witte kruizen is geplaatst. De kruizen staan voor de mensen die zijn vermoord, zo stelt een stem onder het filmpje, tijdens aanslagen in Manchester, Brussel, Londen, Barcelona, Stockholm, Berlijn, Parijs. "Hier ziet u waartoe de islam in staat is", zegt de stem.

De gemeente heeft de kruizen inmiddels verwijderd. Een woordvoerder zegt dat de grond eigendom is van de gemeente. Meer wil hij er niet over kwijt. "Alles wat we zeggen is koren op de molen van deze organisatie."

In november protesteerde de organisatie ook al tegen de komst van de moskee. Op een filmpje dat de organisatie toen plaatste was te zien dat iemand in een donker gewaad op het toekomstige bouwterrein een houten kruis besmeurt, naar verluidt met varkensbloed. Burgemeester Onno van Veldhuizen noemde de actie toen 'walgelijk'. Hij noemde de beelden 'Ku Klux Klan-achtig'. "Als je zo tekeer gaat met een kruis in de vroege ochtend, krijg ik die associatie."

Pegida heeft een demonstratie in Amsterdam aangekondigd voor zondag.

Pegida zet kruizen op grond moskee Enschede
Pegida zet kruizen op grond moskee Enschede (Foto: ANP)

Anderson veegt Wright en Cross voor dagzege Players Championship

Gary Anderson heeft zijn superieure vorm van vorige week doorgetrokken naar de derde Players Championship. Hij won vandaag het toernooi in Barnsley door onder andere met 6-0 te winnen van Rob Cross en Peter Wright. Anderson versloeg Wright in de finale.  

Wright had een zware week achter de rug met een vroege uitschakeling op de UK Open en een harde nederlaag in de Premier League tegen Mensur Suljovic. In Barnsley ging het een stuk beter. Hij haalde de finale met zeges op Chris Quantock (6-3), Steve Lennon (6-5), Jermaine Wattimena (6-5), Darren Webster (6-0), Brendan Dolan (6-3) en Jeffrey de Graaf (6-3). De Nederlander was met een plek in de halve finale onze beste landgenoot. 

Anderson kende juist een hele andere week met de winst op de UK Open en een gelijkspel tegen Daryl Gurney in de Premier League. In Barnsley begon moeizaam tegen Terry Jenkins. Hij won uiteindelijk met 6-5 na een 1-5 achterstand. Hij kwam in het ritme en won van Gary Eastwood (6-4) en Simon Stevenson (6-4). In de vierde ronde veegde hij Rob Cross met 6-0 met een gemiddelde van 108,7 per beurt. Vervolgens waren Steve Hine (6-3) en Jamie Lewis (6-3) zijn volgende slachtoffers.

In de finale kreeg Wright nog wel enkele kansen om zijn begonnen legs te pakken, maar benutte deze zijn kansen niet. Zo werd het uiteindelijk 6-0. 

De Graaf was zoals gezegd de beste Nederlander. Hij miste de UK Open en nam revanche door onder meer Daryl Gurney, Jelle Klaasen en Richard North te verslaan. Klaasen en Danny Noppert haalden de vierde ronde, Jermaine Wattimena, Benito van de Pas, Jan Dekker, Mario Robbe en Ron Meulenkamp haalden allemaal de derde ronde. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld slaan dit weekend over.

Uitslagen Players Championship 3 - Laatste 32
Peter Wright 6 | 5 Jermaine Wattimena
Darren Webster 6 | 2 Benito van de Pas
Brendan Dolan 6 | 2 Dave Chisnall
Darren Johnson 6 | 2 Alan Norris
Richard North 6 | 4 Mensur Suljovic
John Henderson 6 | 5 Jan Dekker
Jeffrey de Graaf 6 | 4 Daryl Gurney
Jelle Klaasen 6 | 3 Gabriel Clemens
Rob Cross 6 | 3 Mario Robbe
Gary Anderson 6 | 4 Simon Stevenson
Steve Hine 6 | 4 Ron Meulenkamp
Ritchie Edhouse 6 | 3 Stephen Burton
Joe Cullen 6 | 2 Kevin Painter
Gerwyn Price 6 | 5 Ryan Joyce
Danny Noppert 6 | 3 Peter Hudson
Jamie Lewis 6 | 2 Stephen Bunting

Laatste 16
Peter Wright 6 | 0 Darren Webster
Brendan Dolan 6 | 3 Darren Johnson
Richard North 6 | 4 John Henderson
Jeffrey de Graaf 6 | 5 Jelle Klaasen
Gary Anderson 6 | 0 Rob Cross
Steve Hine 6 | 4 Ritchie Edhouse
Joe Cullen 6 | 5 Gerwyn Price
Jamie Lewis 6 | 1 Danny Noppert

Kwartfinales
Peter Wright 6 | 3 Brendan Dolan
Jeffrey de Graaf 6 | 4 Richard North
Gary Anderson 6 | 3 Steve Hine
Jamie Lewis 6 | 3 Joe Cullen

Halve finales
Peter Wright 6 | 3 Jeffrey de Graaf
Gary Anderson 6 | 3 Jamie Lewis

Finale
Gary Anderson 6 | 0 Peter Wright

West Ham hard onderuit, fans zorgen voor ongeregeldheden

West Ham United is zaterdagmiddag hard onderuit gegaan tegen Burnley. Buiten het veld liep het in de slotfase helemaal uit de hand.

Door drie goals in het tweede deel van de tweede helft werd het 0-3 in het London Stadium. The Hammers verloren vorige week al met 4-1 van concurrent Swansea City en daarvoor was Liverpool met dezelfde cijfers te sterk. Daardoor is West Ham inmiddels gezakt naar plaats vijftien en de degradatiezone komt steeds dichterbij.

Nadat Burnley in Londen door twee goals kort achter elkaar 0-2 had gemaakt, wisten meerdere boze fans van West Ham het speelveld te betreden. Spelers van de thuisploeg probeerden hen daar hardhandig weg te krijgen. Ondertussen verzamelden honderden supporters zich bij een ruimte vlak voor de skybox waar onder meer clubvoorzitters David Gold en David Sullivan de wedstrijd bekeken.

Ongeregeldheden West Ham United - Burnley (Bron: Youtube)

Spelers van Burnley lieten kinderen op de reservebank toe die gevaar dreigden te lopen door gevechten op de tribunes. De wedstrijd kon uiteindelijk worden uitgespeeld, al moest hij dus wel even worden stilgelegd. Eén van de fans kreeg het voor elkaar om de hoekvlag te pakken en ermee naar de middencirkel te lopen. Wat de gevolgen van deze ongeregeldheden voor West Ham zijn, zal ongetwijfeld de komende dagen blijken.

Uitslagen Premier League zaterdag
Manchester United - Liverpool 2-1
Everton - Brighton & Hove Albion 2-0
Huddersfield Town - Swansea City 0-0
Newcastle United - Southampton 3-0
West Bromwich Albion - Leicester City 1-4
West Ham United - Burnley 0-3
Chelsea - Crystal Palace 2-1

Matige start Nederlanders op Paralympische Spelen, Farkasova maakt comeback compleet

De Nederlandse delegatie is niet al te lekker begonnen aan de Paralympische Winterspelen, die zaterdag in Pyeongchang van start zijn gegaan. Bij het alpineskiën eindigden de Nederlanders ruim buiten de medailles of in de sneeuw.

Het skiën begon met de afdaling in alle zes klasses van het alpineskiën: staand, zittend en de klasse met een visuele beperking, uiteraard voor mannen en vrouwen. Bij de staande categorie voor de vrouwen werd Nederland vertegenwoordigd door Anna Jochemsen, die met één been is geboren doordat haar moeder tijdens de zwangerschap complicaties opliep bij een auto-ongeluk. 

In Pyeongchang ging het fout voor Jochemsen, die op de afdaling in Sochi vier jaar geleden de finish niet haalde en dat ook nu niet voor elkaar kreeg. De Française Marie Bochet, geboren zonder linkeronderarm, won in Sochi vier keer goud en gaat in Pyeongchang voor vijf stuks. De eerste is binnen, want Bochet was een maat te groot voor Andrea Rothfuss en de Canadese Mollie Jepsen.

Bochet op weg naar paralympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Bochet op weg naar paralympisch goud (Pro Shots/Action Images)

Goud na zeer zware knieblessure
Bij de dames met visuele beperking was het goud voor Henrieta Farkasova. De Slowaakse won in Vancouver drie keer en in Sochi twee keer goud, maar raakte het seizoen daarna zeer zwaar geblesseerd aan haar knie. Pas vorig jaar keerde Farkasova terug en zaterdag begon ze haar nieuwe jacht op goud samen met gids Natalia Subrtova op perfecte wijze: de 19-jarige Britse wereldkampioene Millie Knight moest 0,86 seconden toegeven, terwijl het brons op bijna twee seconden voor de Belgische Eleonor Sana was.

De 25-jarige Duitse Anna Schaffelhuber stuurde haar zitski in Sochi naar vijf gouden medailles en hoopt dat in Pyeongchang te evenaren. Ze begon in elk geval goed, want Schaffelhuber veroverde het goud op de afdaling. Dat deed de 20-jarige Canadees Mac Marcoux, die door de ziekte van Stargardt vrijwel geen zicht meer heeft, bij de mannen met visuele beperking.

Farkasova en gids Subrtova tijdens de gouden afdaling (Pro Shots/Action Images)
Farkasova en gids Subrtova tijdens de gouden afdaling (Pro Shots/Action Images)

Goud na gebroken rug
Bij de staande mannen eindigde Jeffrey Stuut namens Nederland als negentiende. Het goud was er voor de Zwitser Theo Gmür, die aan één zijde van zijn lichaam verlamd is. Het goud bij de zittende mannen was voor de Amerikaan Andrew Kurka, die op zijn 13e zijn rug brak en sindsdien tot aan zijn middel verlamd is. In Sochi brak Kurka kort voor de eerste wedstrijd opnieuw zijn rug, maar in Pyeongchang sloeg hij toe. Niels de Langen werd veertiende, Jeroen Kampschreur - wereldkampioen op drie onderdelen, exclusief de afdaling - haalde de finish niet.

Kurka raast op zijn zitski naar het goud, na vier jaar geleden zijn rug gebroken te hebben (Bron: YouTube)

Takagi vergroot voorsprong op Wüst na zege op 1500 meter

Miho Takagi is dicht bij haar eerste wereldtitel allround na haar winst op de 1500 meter. In een onderling duel tegen Ireen Wüst was de Japanse net iets sneller dan de Nederlandse. Takagi heeft met nog een afsluitende vijf kilometer te gaan een voorsprong van meer dan elf seconden.

Takagi en Wüst moesten in de laatste rit tegen elkaar. De Japanse opende snel en was een paar tiende sneller dan Wüst, die vervolgens een snellere ronde reed. Bij de bel op 1100 meter lag Takagi nog maar vijftienhonderdste voor op Wüst, maar in de laatste ronde kwam de Nederlandse er niet meer overheen. Takagi won de afstand in 1.58,82, zevenhonderdste voor Wüst. Daarmee waren de beide dames ruim anderhalve seconde sneller dan de rest.

De Italiaanse Francesca Lollobrigida werd derde in 2.00,48. Annouk van de Weijden (2.00,94) eindigde als vierde, terwijl Antoinette de Jong de zesde tijd klokte (2.01,90).

Van der Weijden, bezig aan haar laatste toernooi als schaatsster, klom door haar goede 1500 meter van de vijfde naar de derde plaats in het tussenklassement. Ze heeft daarin een voorsprong van achttienhonderdste op De Jong.

Uitslag 1500 meter:

1. Miho Takagi (Jap) 1.58,82
2. Ireen Wüst 1.58,89
3. Francesca Lollobrigida,Ita 2.00,48
4. Annouk van der Weijden 2.00,94
5. Luiza Zlotkowska (Pol) 2.01,80
6. Antoinette de Jong 2.01,90
7. Martina Sábliková (Tsj) 2.02,49
8. Ida Njatun,Noo 2.02,86
9. Ayaka Kikuchi (Jap) 2.03,15
10. Jevgenia Lalenkova (Rus) 2.03,35

Tussenstand na drie afstanden:

1. Miho Takagi,Jap 121.912
2. Ireen Wüst 123.073 - 11,61
3. Annouk van de Weijden 124.928 - 30,16
4.Antoinette de Jong 124.943 - 30,31
5. Franc.Lollobrigida,It 124.946 - 30,34
6. Ayaka Kikuchi,Jap 125.371 - 34,59
7. Nikola Zdráhalova,Tsj 126.081 - 41,69
8. Martina Sábliková,Tsj 126.148 - 42,36

FIA maakt deelnemers FIA World Rallycross Championship bekend

Zaterdag heeft de FIA de deelnemers aan het komende FIA World Rallycross Championship bekend gemaakt. Op de inschrijvingslijst staan vijftien coureurs die gaan strijden voor de WK-titel.

In totaal hebben zes teams met ieder twee auto's zich ingeschreven. Naast deze twaalf auto's zijn er nog drie onafhankelijke deelnemers. Per evenement zullen er waarschijnlijk nog 'wild card' coureurs aan de start staan.

Deelnemers
Johan Kristoffersson (SWE) - PSRX Volkswagen Sweden – Volkswagen Polo R
Petter Solberg (NOR) - PSRX Volkswagen Sweden – Volkswagen Polo R

Mattias Ekstrom (SWE) - EKS Audi Sport - Audi S1
Andreas Bakkerud (NOR) - EKS Audi Sport - Audi S1

Sebastien Loeb (FRA) - Team Peugeot Total - Peugeot 208
Timmy Hansen (SWE) - Team Peugeot Total - Peugeot 208

Kevin Eriksson (SWE) - Olsbergs MSE - Ford Fiesta
Robin Larsson (SWE) - Olsbergs MSE - Ford Fiesta

Niclas Gronholm (FIN) - GRX Taneco Team - Hyundai i20
Timur Timerzyanov (RUS) - GRX Taneco Team - Hyundai i20

Guerlain Chicherit (FRA) - GC Kompetition - Renault Megane RS
Jerome Grosset-Janin (FRA) - GC Kompetition - Renault Megane RS

Gregoire Demoustier (BEL) - Sebastien Loeb Racing - Peugeot 208
Kevin Hansen (SWE) - Team Peugeot Total - Peugeot 208
Janis Baumanis (LVA) - Team Stard - Ford Fiesta

Het 2018 seizoen begint op 14 en 15 april op het circuit van Catalonië.

CIDI: zorgen over antisemitisme op internet

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maakt zich zorgen over antisemitisme op internet en in de landelijke en lokale politiek. Op internet en via sociale media worden holocaustontkenning en complottheorieën over internationale joodse samenzweringen volgens het CIDI breed verspreid. Dit soort beelden kunnen veranderen in haat en daadwerkelijke verbale of fysieke agressie tegen joden, aldus de organisatie.

"De grenzen van waar legitieme kritiek op Israël overgaat in antisemitisme worden opgezocht en steeds vaker overschreden", zegt CIDI-directeur Hanna Luden. Dieptepunt is volgens het CIDI een afbeelding op Facebook van de politieke partij DENK waarin de machtige joodse lobby in het schaduwduister opereert, een verwijzing naar de beruchte antisemitische Protocollen van de Wijzen van Sion. Ook uitspraken over de 'lange arm van Israël en de joden' en een WhatsAppgroep waar 'Marokkaanse joden' van de PvdA zijn uitgemaakt voor 'verraders van onze gemeenschap', zijn onaanvaardbaar, aldus Luden.

Het CIDI heeft in 2017 voor het eerst antisemitische uitingen op internet en in het politieke domein apart geregistreerd. Het gaat om zeven incidenten in het politieke domein en 24 op internet. De werkelijke omvang van het aantal antisemitische uitingen via internet en sociale media is volgens het CIDI veel groter. Dat blijkt volgens het documentatiecentrum onder meer uit de 236 meldingen in 2017 op een door de overheid ingesteld meldpunt, het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND).

CIDI: zorgen over antisemitisme op internet
CIDI: zorgen over antisemitisme op internet (Foto: ANP)

Turks leger rukt op tot buitenwijken Afrin

Na een wekenlang offensief hebben Turkse militairen de buitenwijken van de stad Afrin in het noorden van Syrië bereikt. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde dat de Turken oprukken aan de oostkant van de stad.

De Turkse militairen werken bij de operatie samen met Syrische rebellen tegen president Bashar al-Assad. Bij het offensief voeren de Turken ook luchtacties uit. Ankara begon een offensief om Afrin in handen te krijgen, omdat de YPG-milities de controle over die stad en het gelijknamige district hadden. Ankara ziet de Koerdische YPG als een terreurbeweging en een bedreiging voor de Turkse nationale veiligheid.

Verslaggevers van de Britse zender Sky News zijn ook in Afrin aangekomen. Koerden in de stad zeggen tegen de verslaggevers dat ze het doelwit zijn van etnische zuivering door de Turken.

Turks leger rukt op tot buitenwijken Afrin
Turks leger rukt op tot buitenwijken Afrin (Foto: ANP)

Roest wint 500 meter bij WK allround, Kramer zesde

Sven Kramer is goed begonnen aan de jacht op zijn tiende wereldtitel allround. Op het ijs van het Olympisch Stadion kwam Kramer tot een tijd van 37.43, dat was goed voor een zesde plaats. De Noor Sverre Lunde Pedersen, een van de grootste uitdagers van Kramer, was een honderdste sneller dan de Nederlander.

Ploeggenoot Patrick Roest won verrassend de eerste afstand met een tijd van 36,97, gevolgd door de Pool Konrad Niedzwiedzki (37,00) en de Let Haralds Silovs (37,04).

De derde Nederlander, Marcel Bosker, noteerde een tijd van 37,85 en dat was goed voor een twaalfde tijd op de 500 meter.

Ted-Jan Bloemen, die vorige maand in Gangneung olympisch kampioen 10 kilometer werd, begon zijn WK allround met een tijd van 38,81, goed voor de negentiende plaats. De Canadees verloor daarmee 1,84 op Roest en 1,38 op Kramer.

Uitslag 500 meter:

1. Patrick Roest 36,97
2. Konrad Niedzwiedzki (Pol) 37,00
3. Haralds Silovs (Let) 37,04
4. Jan Szymanski (Pol) 37,21
5. Sverre Pedersen (Noo) 37,42
6. Sven Kramer 37,43
7. Simen Nilsen (Noo) 37,50
8. Shota Nakamura (Jap) 37,51
9. Havard Bokko (Noo) 37,55
10. Sergej Trofimov (Rus) 37,64

Landa wint koninginnenrit Tirreno-Adriatico; Kelderman derde in klassement

Mikel Landa heeft zaterdag de vierde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. In de sprint bergop versloeg de Spanjaard medevluchters Rafal Majka en George Bennett. Tom Dumoulin was eerder in de etappe ten val gekomen en moest opgeven.

Zes renners vormden de vlucht van de dag. Meer dan 200 kilometer reden Nicola Bagioli, Antoine Duchesne, Jacopo Mosca, Krists Neilands, Mads Pedersen en Alexander Vlasov aan de leiding. De maximale voorsprong voor het zestal was zes minuten. Ondertussen was Tom Dumoulin ten val gekomen en had daarbij schaafwonden en kneuzingen aan arm, been en borst opgelopen. De Limburger moest teleurgesteld opgeven.

Op iets minder dan acht kilometer voor het einde was de volledige kopgroep ingerekend. Ángel López was daarna de eerste renner die in de aanval ging. Majka, Fabio Aru, Ben Hermans en Mikel Landa sloten bij de Spanjaard aan. Door kramp moest López zelf afhaken.

Toen de leider in het klassement Geraint Thomas een lekke band kreeg zagen concurrenten hun kans schoon. De LottoNL-Jumbo renner Bennett reed naar de kopgroep toe maar kwam in de sprint te kort op winnaar Landa en de Pool Majka. Wilco Kelderman werd achtste en schuift op naar de derde plaats in het klassement. De Nederlander heeft elf seconden achterstand op de nieuwe leider Damiano Caruso.

Langlaufer Cologna wint klassieker in millimetersprint

Langlaufer Dario Cologna heeft, buiten zijn gouden medailles op de Olympische Spelen, een van de mooiste overwinningen uit zijn carrière gepakt. De Zwitser was tijdens het grote Holmenkollen Festival in Oslo de beste op de 50 kilometer vrije stijl.

Er zat lang weinig beweging in de wedstrijd. De Noor Sjur Røthe waagde een poging, Robin Duvillard uit Frankrijk plaatste een voorzichtige aanval, maar niemand kon meer dan een paar seconden voorsprong pakken en dus kwam het op de slotronde aan.

Daarin zaten nog zeven man bij elkaar: Cologna, de Brit Andrew Musgrave, Maxim Vylegzhanin en Denis Spitsov uit Rusland en de Noren Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund en Røthe. Musgrave gaf er een snok op, maar moest dat bekopen en was gezien, waarna de rest het probeerde.

Sundby gooide het tempo op de laatste klim nog eens omhoog, waardoor alleen Cologna en Vylegzhanin nog konden volgen. Cologna nam bij het opgaan van het slotstuk de leiding en Sundby probeerde er in de sprint langszij te komen.

Dat lukte nét niet: Cologna drukte zijn voet een fractie eerder over de finish, zo bleek na uitgebreid bestuderen van de finishfoto. De Zwitser mocht dan ook de trappen van het stadion beklimmen en een bezoekje brengen aan koning Harald in de koninklijke loge, zoals gebruikelijk op de Holmenkollen.

Faber over Doan: "Ik zou zeggen: kopen die man"

Als Ernest Faber het voor het zeggen zou hebben bij FC Groningen zou het Ritsu Doan definitief overnemen van Gamba Osaka.

Doan speelde dit seizoen tot dusver 23 wedstrijden in de hoofdmacht van Groningen en kwam daarin tot zeven doelpunten en drie assists. Faber adviseert de club, in gesprek met het Dagblad van het Noorden, de Japanner definitief over te nemen.

"De reden is vrij simpel. Ritsu kan zich nu verstaanbaar maken. Hij spreekt steeds beter Engels. Zorg daar voortaan voor als hij binnenkomt, vind ik alleen wel. Als je zo'n jongen goed begeleidt en ervoor zorgt dat hij snel Engels spreekt, heeft hij daar veel baat bij."

Faber is een fan van middenvelder. "Kijk alleen al naar zijn kwaliteiten in de kleine ruimte. Hij heeft ook de rust om in de eindfase een beslissend doelpunt te maken. En dat voor een jongen van 19, hè? Ik zou zeggen: kopen die man. Of ik begrijp dat de club twijfelt vanwege de prijs? De enige garantie is dat Doan heel talentvol is. De club moet uiteindelijk de overweging maken. Maar zijn kwaliteiten zijn er. En ik denk dat hij het waard is."

FC Groningen heeft een optie tot koop bedongen en volgens RTV Noord heeft de club tot 1 mei de tijd om te laten weten op het de optie gelicht wordt. De prijs zou een mogelijk struikelblok kunnen zijn.

Heldenrol Rashford bij zege op Liverpool

Manchester United heeft in de Premier League de kraker tegen Liverpool gewonnen. Marcus Rashford ontpopte zich tot man van de wedstrijd.

De 20-jarige speler bracht Old Trafford binnen 25 minuten al twee keer in extase. Eerst kapte Rashford vanaf de linkerkant naar binnen om Trent Alexander-Arnold uit te kappen en met rechts fraai in de verre hoek te schieten. Ruim tien minuten later kon Rashford nog een keer scoren toen de bal via Virgil van Dijk voor zijn voeten kwam: 2-0.

Van Dijk was kort daarvoor zelf bijna trefzeker, maar zijn kopbal vanuit een hoekschop verdween naast het doel. In de jacht op de aansluitingstreffer hield doelman David De Gea de thuisploeg op de been bij een poging van Roberto Firmino. Aan de andere kant van het veld kreeg ook Juan Mata de bal er niet in.

Liverpool bleef het intiatief houden, al creëerden de gasten weinig grote kansen. Door een merkwaardige eigen goal van Eric Bailly werd de wedstrijd weer spannend, want de verdediger werkte de bal halverwege de tweede helft met een hakbal achter De Gea. Tien minuten voor tijd kreeg Georginio Wijnaldum van Jürgen Klopp de kans om nog gelijk te maken.

In de slotminuten kreeg de Nederlander ook een aardige schietkans, maar zijn schot werd geblokt. Liverpool werd daarna nog zeer gevaarlijk vanuit een aantal corners. Manchester United hield echter stand en heeft op plaats twee nu vijf punten voorsprong te pakken op The Reds.

'Glazen muur om Eiffeltoren tegen terreur'

Rond de Eiffeltoren in Parijs komt een glazen wand. Die moet terreurdaden voorkomen. De wand wordt 3,24 meter hoog en 6,5 centimeter dik. Het werk vordert goed, meldt de krant Le Parisien.

In de kogelvrije glazen muur komen in- en uitgangen die worden afgesloten door metalen roosters, in de stijl van de beroemde toren zelf. Ook komen er wachthuisjes.

Volgens de krant is de maatregel mede nodig omdat sinds de aanslagen in de stad in 2015 de bezoekersaantallen bij de Eiffeltoren zijn afgenomen. Bij die zelfmoordaanslagen vielen vrijdag 13 november 2015 in Parijs en Saint-Denis circa 130 doden en 350 gewonden.

De muur moet op 14 juli, de nationale feestdag, klaar zijn.

'Glazen muur om Eiffeltoren tegen terreur'
'Glazen muur om Eiffeltoren tegen terreur' (Foto: ANP)

Van der Poel vierde in openingswedstrijd wereldbeker mountainbiken

Zaterdag is Mathieu van der Poel vierde geworden in de openingswedstrijd van de wereldbeker mountainbiken. De wedstrijd in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch werd verrassend gewonnen door Sam Gaze.

Van der Poel moest vanaf de 47e plaats starten maar gedurende de eerste ronde reed hij al naar een vijfde plaats. Op het einde van de eerste ronde maakte de Nederlander de aansluiting met de koplopers.

In ronde twee ging Gaze in de aanval, enkel Olympisch kampioen Nino Schürter kon de Nieuw-Zeelander volgen. De Fransman Maxime Marotte reed vervolgens ook weg bij Van der Poel. Voor de renner van Corendon-Circus was daarmee het podium buiten beeld maar zijn vierde plaats kwam niet in gevaar. In de sprint voor de overwinning versloeg Gaze de Zwitser Schürter.

Koningspaar bakt pannenkoeken voor NLdoet

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdagochtend in Pijnacker (Zuid-Holland) meegedaan aan de nationale vrijwilligersactie NLdoet. Het koningspaar kwam helpen in 't Hofland, een voormalig seniorencomplex. De ouderen die voorheen in het complex woonden, kregen een lunch aangeboden door de nieuwe bewoners van het pand. Ook speelden ze samen Oudhollandse spelletjes.

In 't Hofland wonen sinds vorig jaar jonge statushouders en starters op de woningmarkt. Die bedachten de lunch samen met Network Young Generation, als mogelijkheid om bruggen te slaan tussen jong en oud. Koning en koning sloten zich daar tot ieders verrassing bij aan en doken ook de keuken in om pannenkoeken te bakken.

Prinses Beatrix had vrijdag in Amersfoort al meegedaan aan NLdoet.

Koningspaar bakt pannenkoeken voor NLdoet
Koningspaar bakt pannenkoeken voor NLdoet (Foto: ANP)

Snowboardster Ledecka wint na millimeterstrijd

Snowboardster Ester Ledecka heeft haar zesde World Cup-zege van het seizoen binnen op de parallelreuzenslalom. De olympisch kampioene uit Tsjechië was in het Zwitserse Scuol de beste in een spannende finale.

In de eindstrijd nam Ledecka het op tegen de Russische Alena Zavarzina, die op de Spelen in Pyeongchang zowel in de halve finales als in de strijd om brons onderuit ging. Ledecka bleek de beste, maar veel scheelde het niet: 0,02 seconden. Ladina Jenny liet de thuisfans juichen door in de strijd om plek drie te winnen van de 44-jarige Oostenrijkse Claudia Riegler, die 21 jaar geleden al voor het eerst op het podium stond.

Bij de mannen kon de 27-jarige Sloveen Tim Mastnak juichen. Vorige week pakte hij met plek drie in Kayseri zijn eerste podium in de World Cup, dit keer kwam er gelijk zijn eerste zege achteraan. Mastnak was in de finale te sterk voor de Pool Oskar Kwiatkowski, die daarmee wel voor het eerst het podium mocht betreden. World Cup-leider Nevin Galmarini eindigde als derde: de Zwitser klopte Aaron March uit Italië in de kleine finale.

Cricketers grijpen laatste strohalm in kwalificatie WK

Het Nederlands cricketteam heeft hun laatste kans gegrepen om het WK in zicht te houden. Na nederlagen tegen Ierland en de Emiraten werd zaterdag Papua New Guinea (PNG) met 57 runs verschil verslagen. 

Oranje mocht begonnen met batten. Sikander Zulfiqar en Roelof van de Merwe brachten met respectievelijk 53 (3x4 en 1x6) en 38 (5x4) runs de meeste punten binnen. PNG kwam in hun slagbeurt weinig tot scoren en de wickets ook gestaag. Van de Merwe wist vier man uit te bowlen en werd later gekroond tot man van de wedstrijd. Na 42.1 overs was Papua New Guinea uitgespeeld. Uiteindelijk kwamen ze tot 159 runs. 

Plaatsing voor het WK is nog ver weg. Oranje zal eerst dinsdag van de West Indies moeten zien te winnen om zich te plaatsen voor de volgende fase van het kwalificatietoernooi en dan nog heeft het cricketteam plaatsing niet in eigen hand. Uiteindelijk plaatsen er twee landen van het kwalificatietoernooi zich voor de mondiale eindronde. 

Dubbelslag voor Yates in Parijs-Nice

Simon Yates heeft de zevende en voorlaatste etappe in Parijs-Nice gewonnen. Met aankomst op Valdeblore La Colmiane was de Engelsman de sterkste voor Dylan Teuns en Ion Izagirre. Yates neemt ook de leiderstrui over van Luis Leon Sanchez, die op de slotklim moest lossen.

Acht renners kozen in het begin van de etappe voor de aanval: Rory Sutherland (UAE), Tony Gallopin (AG2R La Mondiale), Alessandro De Marchi, Nicholas Roche (BMC), Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Amaël Moinard (Fortuneo-Samsic) en Jesus Herrada (Cofidis). Het achttal kreeg een voorsprong van maximaal drieënhalve minuut.

In de afdaling van de Col Saint-Raphael trok Mitchelton-Scott samen met Bahrain Merida door, daardoor ontstonden er meerdere breukjes in het peloton. Grootste slachtoffer was Tim Wellens, de nummer vijf van het algemeen klassement. De Belg van Lotto Soudal reed samen met zijn ploeggenoten het gat dicht en wist ruim voor de slotklim de aansluiting te maken.

Op de slotklim van zestien kilometer nam Astana het tempo weer over. De eerste tien kilometer was er niks aan de hand voor leider Sanchez, maar nadat Mitchelton-Scott het tempo weer overnam van Astana kwam Sanchez in de problemen op zes kilometer van de streep. Vervolgens plaatste Yates zijn demarrage. De Brit kreeg alleen Ion Izagirre met zich mee, maar het groepje der favorieten hield de twee in het zicht. Dylan Teuns ging in de tegenaanval met nog twee kilometer te gaan en kwam in de laatste kilometer bij Izagirre, die even daarvoor Yates had moet laten gaan. De 25-jarige Brit pakte naast de dagzege ook de leiding in het algemeen klassement.

Taxichauffeur beroofd van taxi en opbrengst

Een taxichauffeur werd vrijdagavond rond de klok van 23.00 uur met een vuurwapen bedreigd en moest zowel zijn verdiensten als zijn auto afstaan. Op de taxistandplaats in Nijmegen stapten er twee mannen in zijn taxi. In de Brebitstraat in Haren dwongen ze hem met behulp van een vuurwapen tot stilstand.

De mannen vertrokken met de taxi en het aanwezige geldbedrag. De taxi, een grijskleurige Mercedes Benz werd later die nacht teruggevonden in Ravenstein en is meegenomen voor verder onderzoek.

Getuigen worden verzocht zich te melden via de gebruikelijke kanalen: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. .

Keeperstrainer Hoek met Saudi-Arabië naar WK

Er zijn toch steeds meer Nederlanders actief op het komende wereldkampioenschap voetbal. Ook Frans Hoek zal deze zomer in Rusland te bewonderen zijn. De keeperstrainer gaat met de staf van Saoedi-Arabië naar het toernooi.

De oud-doelman maakte dit zaterdag zelf bekend via de sociale media. Hij gaat deel uitmaken van de staf van bondscoach Juan Antonio Pizzi. De 61-jarige Hoek behoorde tot drie keer toe tot de technische staf van Oranje. Onder ex-bondscoach Danny Blind werd hij in augustus 2016 aangesteld als keeperstrainer, nadat hij eerder twee keer (2000-2002 en 2012-2014) met Louis van Gaal mee kwam naar het Nederlands elftal.

Eerder was Hoek keeperstrainer bij Ajax, FC Volendam, Barcelona, het Poolse nationale elftal, Bayern München, Manchester United en Galatasaray. Saudi-Arabië treft in de groepsfase gastland Rusland, Egypte en Uruguay.

Messi om 'persoonlijke redenen' niet in selectie Barcelona

Lionel Messi ontbreekt vanwege "persoonlijke redenen" in de wedstrijdselectie van Barcelona voor de ontmoeting tegen Málaga zaterdagavond.

Zaterdagmorgen maakte de Catalaanse club melding van het ontbreken van de dertigjarige aanvaller. Zijn plek wordt opgevuld door winteraanwinst Yerry Mina.

De afwezigheid van Messi heeft mogelijk te maken met de geboorte van zijn derde zoon. De Argentijn kondigde in oktober aan dat zijn vrouw Antonella in verwachting was. In februari kondigde hij aan dat zijn derde zoon Ciro gaat heten, waar de andere kinderen Mateo en Thiago heten.

Het ontbreken van Messi is een flinke aderlating voor de koploper van LaLiga. In 41 wedstrijden in alle competities was hij 32 keer trefzeker en gaf hij zestien assists. Málaga staat met slechts dertien punten uit 27 wedstrijden laatste.

Update
Messi heeft via Facebook naar buiten gebracht dat hij en zijn vrouw een derde zoontje hebben gekregen. De bevalling is heel goed verlopen en moeder en zoon maken het goed.

Ronaldo redt Real Madrid op bezoek bij Eibar

Real Madrid heeft met moeite de zevende competitiezege op rij geboekt. Eibar hield tegen de Madrilenen lang stand.

Enkele dagen na de prima overwinning op Paris Saint-Germain zorgde Zinédine Zidane niet voor verrassingen in zijn basiself. Met Isco, Gareth Bale en Cristiano Ronaldo voorin probeerde Real de derde plaats in La Liga te verstevigen. Nummer vier Valencia, dat vooraf één punt minder had, speelt later op de middag tegen nummer vijf Sevilla (uit).

Real Madrid nam na ruim een halfuur tegen Eibar de leiding. Na een foute pass van een tegenstander wist Luka Modric met een prachtige bal, buitenkantje rechts, Ronaldo te bereiken. De Portugees kon de bal met de borst meenemen en beheerst afronden: 0-1. Kort daarvoor had Zidane noodgedwongen gewisseld, want Raphael Varane kon na een botsing met Kike García niet doorspelen.

In de zoektocht naar een tweede goal kreeg Real veel hoekschoppen en Modric werd gevaarlijk met een schot dat recht door het midden kon worden gepakt door de keeper. Ronaldo kreeg ook een schietkans, maar ook voor hem lag Marko Dmitrovic in de weg. De tweede helft was pas vijf minuten oud toen Eibar plotseling gelijkmaakte. Vanuit een hoekschop kopte Iván Ramis de bal in de hoek langs Keylor Navas.

Het spelbeeld veranderde daardoor niet echt, want Real Madrid bleef zoeken naar een tweede goal. Die leek er lange tijd niet te komen, maar uiteindelijk was het Ronaldo die zijn team toch aan drie punten hielp. Op aangeven van Dani Carvajal kon hij de bal in de slotfase van dichtbij binnenknikken: 1-2.

Frans biatlonduo wint spannende 'single mixed' estafette Kontiolahti

In het Finse Kontiolahti is deze week de World Cup in het biatlon weer hervat. Na de sprints op donderdag en vrijdag staan zaterdag twee estafettes op het programma. 

De zogenaamde single mixed relay, de estafette met één man en één vrouw, werd gewonnen door Frankrijk. Anaïs Chevalier en Antonin Guigonnat waren de besten na een wat chaotische wedstrijd, waarin veel positiewisselingen te zien waren. Zo deed het Japanse echtpaar Fuyuko en Mikito Tachizaki lang mee om een verrassend podium, net als Rosanna Crawford en Christian Gow namens Canada.

Beide teams vielen in de slotfase terug, en Guigonnat dook als leider de slotronde in. Hij werd gevolgd door de Oekraïner Artem Tishchenko, maar die zag zelfs zijn podiumplaats nog in het water vallen: Tishchenko is niet een van de rapsten, en hij kreeg uitgerekend Julian Eberhard (Oostenrijk) en Johannes Thingnes Bø (Noorwegen) achter zich aan, twee van de allersnelste langlaufers in het biatlon.

Guigonnat kwam nog in zicht van het rappe duo, maar de Fransman bleef nog net buiten bereik. Eberhard was in de slotsprint ietwat verrassend te sterk voor Bø en hielp zichzelf en teamgenote Lisa Theresa Hauser aan het podium, terwijl Noorwegen blij mocht zijn met de derde plek, gezien de vele missers van Bø's teamgenote Marte Olsbu. Tishchenko werd snel gelost, waardoor hij en Iryna Varvynets als vierde eindigden.

Om 16.45 uur staat de gewone gemengde estafette op het programma, met twee mannen en twee vrouwen. Die is live te zien op Eurosport 2 en het Duitse ZDF.

Lidewij Welten opnieuw in onzekerheid over herstel blessure

Hockeyster Lidewij Welten, international en speelster van Den Bosch, verkeert opnieuw in onzekerheid over het herstel van een blessure. Een jaar geleden was Welten maandenlang uit de running vanwege een voetblessure (hielspoor) die maar langzaam over ging. Nu heeft ze aan haar andere been ‘een ontstoken omhulsel van haar achillespees’. Wederom is het onduidelijk hoe lang het herstel gaat duren.

‘Ik heb nu drie, vier weken last van deze blessure. Het is onduidelijk hoe ik precies aan de blessure ben gekomen’, vertelde Welten (27) vrijdagavond in Den Bosch, na afloop van het Hoofdklasse-duel van haar ploeg tegen Kampong (1-1). Die wedstrijd moest de Brabantse vanaf de kant in haar gewone kleren bekijken. ‘De blessure is eigenlijk uit het niets ontstaan. Ik vermoed een combinatie van vermoeidheid en lage weerstand. Het is ook niet zo belangrijk hoe ik eraan kom, maar hoe kom ik er vanaf.’

Dat blijkt in de praktijk namelijk nog niet zo eenvoudig, schetst Welten. ‘Het gaat eigenlijk de hele tijd een beetje op en af. Soms kan ik wel wat doen, dan weer niet. Maar ik kan al weken niet echt trainen. Ik hoop volgende week weer het veld op te gaan, maar dat is onzeker. Het is lastig om een prognose te geven voor het herstel van de blessure. We moeten het van dag tot dag bekijken.’

Een jaar geleden zat Welten in een soortgelijke situatie. De hielspoor die bij haar was geconstateerd, bleek een slepende blessure waarbij vooraf geen inschatting kon worden gemaakt over het hersteltijd. Welten (174 interlands, 61 goals) miste daardoor onder meer de halve finale van de Hockey World League in Brussel, maar was wel op tijd fit voor het EK in eigen land. Welten speelde daarna de Hockey World League Final in Auckland en was in januari ook aanwezig op de wintertrip van de Oranje dames in de VS. ‘Ik baal goed van de blessure. Ik was weer helemaal fit en net lekker in vorm. Dan gebeurt dit. Maar ik het echt wel opbrengen om weer te revalideren. Blessures zijn nooit leuk. Helemaal niet als je topsporter bent. Maar helaas hoort het erbij.’

Beachduo Brouwer/Meeuwsen pakt titel in Doha

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben in de Qatarese hoofdstad Doha het viersterrentoernooi aldaar gewonnen. Voor de Nederlandse ex-wereldkampioenen is het de eerste zege op de World Tour sinds april vorig jaar.

In de finale namen Brouwer en Meeuwsen het op tegen de Russen Oleg Stoyanovski en Igor Velichko. Die gaven bijzonder goed partij en wonnen zelfs de eerste set, maar het Nederlandse duo gaf in set twee wat extra gas en trok er een beslissende set uit.

Daarin ging het aanvankelijk gelijk op, waarbij de Russen vooral door wat matig serveren van Meeuwsen bij konden blijven. Toch sloeg het Nederlandse duo een klein gaatje en dat konden de Russen niet meer dichten: 20-22, 21-14, 15-11.

Vidic: "Man Utd kan de Champions League winnen"

Nemanja Vidic gelooft dat Manchester United dit seizoen de Champions League kan winnen, waar Manchester City met de Premier League aan de haal gaat.

The Red Devils staan in de Premier League zestien punten achter koploper Manchester City. In de Champions League lijkt de kans op succes groter. Na een doelpuntloos gelijkspel in de heenwedstrijd tegen Sevilla, wacht dinsdag de return op Old Trafford.

"Het is Man United. Ik weet dat de Premier League groter is, maar ik denk dat het in de Champions League zou kunnen gebeuren", vertelt Vidic in gesprek met ESPN. De Serviër werd in acht jaar tijd bij de club vijf keer landskampioen en won eenmaal de Champions League. "Toen het seizoen begon zei ik dat United meer kans had om de Champions League te winnen dan de Premier League, omdat de spelers die ze hadden gekocht niet te tijd hadden om zich in het elftal te passen."

"José Mourinho is ook een tactische coach en kent Europa heel goed. Hij weet dat er wedstrijden zullen zijn waarin er gestreden wordt en weet hoe ze er doorheen kunnen komen. Dat is mijn overtuiging. Om te winnen heb je een beetje geluk nodig, maar er is een kans om naar de halve finale of finale te gaan. Je weet maar nooit. En als je de Champions League wint, binnen de spelers te geloven. Ze denken: 'Oké, ze praten nu over mijn'. Phil Jones en Chris Smalling zien er nu heel anders uit."

Diks zelfkritisch: "Het moest echt beter"

Kevin Diks lijkt Feyenoord na een seizoen al weer te gaan verlaten. De Rotterdammers huren de rechtsback dit seizoen van Fiorentina.

Feyenoord heeft geen optie tot koop bedongen op de verdediger en dus keert hij in de zomer terug naar Florence. "Wie weet wat er nog gebeurt. We spelen nog negen wedstrijden met Feyenoord, ik moet het laten zien", vertelt Diks in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Bij deze club heb ik het aanvankelijk best moeilijk gehad. De start was zeker niet foutloos. Die fouten gingen in mijn hoofd zitten. Ik ben zelfkritisch hoor, het moest echt beter. Maar ik heb mezelf teruggeknokt. Ik weet nu dat het bij Feyenoord altijd goed moet zijn, niet één wedstrijd wel en dan weer eentje niet."

Diks hoopt met Feyenoord de vierde plek op de ranglijst in de Eredivisie te veroveren en de KNVB Beker te winnen ten koste van AZ. "AZ staat veertien punten voor, maar ik denk niet dat ze beter zijn dan Feyenoord. Het is nu zaak om op te staan en iets aan de slechte resultaten te doen. De tragedie rond Davide Astori zit in mijn hoofd, maar het zal me tegen AZ niet in de weg staan. Ik zal het een plek geven."

Bokser Prograis maakt gehakt van Indongo

Bokser Regis Prograis heeft met groot vertoon van macht de interimwereldtitel bij de WBC in het superlichtgewicht (-63,5kg) veroverd. In Deadwood, South Dakota, nam de 29-jarige Amerikaan het op tegen Blue Machine Julius Indongo uit Namibië.

De 35-jarige Indongo kwam voor het eerst in actie sinds Terence Crawford hem in augustus zijn wereldtitels bij drie bonden afpakte met een duidelijke en snelle overwinning. Prograis stapte precies negen maanden na zijn snelle knock-out tegen Joel Diaz weer de ring in, met als inzet de WBC-interimtitel.

De winnaar van het gevecht mag naar alle waarschijnlijkheid om de WBC-titel boksen, met als tegenstander de winnaar van het titelgevecht tussen Amir Imam en Jose Ramirez in april. Die strijden dan om de titel die nu vacant is, doordat kampioen Crawford vorig jaar besloot om bij de zwaardere weltergewichten om de titels te vechten.

In Deadwood werd het nooit een spannend gevecht tussen Indongo en Prograis. De Namibiër werd door Rougarou al in de eerste ronde tegen het canvas geslagen, waarna Indongo ook in de tweede ronde neer ging. Het bleef niet bij één keer en na de tweede knock down liet de scheidsrechter weten dat het Indongo's laatste kans was. Dat duurde niet lang: ongeveer één seconde later lag hij weer op het canvas en vond de scheidsrechter het mooi geweest.

Overigens verdient Indongo zeker wel de nodige credits. Hij werd pas drie weken geleden opgeroepen als tegenstander voor Prograis, nadat diens oorspronkelijke tegenstander, de Oekraïner Viktor Postol, zich met een gebroken duim af moest melden.

Prograis - Indongo, met het daadwerkelijke gevecht vanaf een minuut of dertien (Bron: YouTube)

Watabe klasse apart op noordse combinatie Holmenkollen Festival

Akito Watabe heeft op de noordse combinatie zijn zesde World Cup-zege van het seizoen gepakt. De Japanner was een klasse apart op het Holmenkollen Festival in Oslo, de heilige grond als het om de noordse sporten gaat, die daar aan het einde van de negentiende eeuw op competitief niveau begonnen.

Bij het schansspringen was de Noor Jarl Magnus Riiber, zoals zo vaak, weer de beste. Hij sprong een kleine halve minuut voorsprong op Watabe bij elkaar voor het langlaufen, terwijl de voornaamste concurrenten tussen de veertig seconden en anderhalve minuut goed moesten maken. 

Watabe voegde zich na een kleine vier kilometer bij Riiber, terwijl de Noor Jan Schmid, de Duitsers Fabian Riessle en Manuel Faisst en de Oostenrijkers Mario Seidl en Franz-Josef Rehrl op 25 seconden de achtervolging in hadden gezet.

Riiber moest met nog drie kilometer te gaan lossen bij Watabe, die vervolgens solo naar de finish kon langlaufen. Riiber werd gegrepen door Riessle, die zich los werkte van de groep en als tweede eindigde. Seidl klopte Schmid in een spannende strijd om plek drie, Riiber werd vijfde.

Mountainbikester Tauber derde bij eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen

Mountainbikester Anne Tauber is goed van start gegaan aan het wereldbekerseizoen. De 22-jarige Nederlandse is in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch derde geworden bij de eerste wereldbeker van het seizoen.

De Deense Annika Langvad kwam in Zuid-Afrika als eerste over de finish. Langvad had aan de streep een voorsprong van negen seconden op de Française Pauline Ferrand Prevot. Tauber moest 35 seconden toegeven op de Deense, maar voor de Nederlands kampioene was het wel haar eerste podiumplaats bij een wereldbekerwedstrijd.

Tauber is eerste Nederlandse dame op een World Cup-podium sinds Elsbeth van Rooij-Vink in 2000 tweede werd in Lausanne.

Eind januari won de 22-jarige Friezin op de Weissensee nog de Alternatieve Elfstedentocht.

FOK! sportfoto-onderschrift week 10

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift:
"So you guys won a lot of gold medals, huh?"
-"Yeah it was the Netherlands first."

De opgave van deze week:

Tijdens de testdagen in Barcelona inspecteert Fernando Alonso zijn McLaren waar zojuist een wiel vanaf is gevlogen. Wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Tijdens de testdagen in Barcelona inspecteert Fernando Alonso zijn McLaren waar zojuist een wiel vanaf is gevlogen. Wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Politie vindt verborgen camera bij sauna

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) doen onderzoek naar de openbaar gemaakte beelden van ontklede mensen in de Sauna & Beauty Oase in Nederasselt (gemeente Heumen). De eigenaar van de sauna heeft in februari aangifte gedaan van hacking van zijn camerasysteem. De politie en het OM houden bij hun onderzoek rekening met diverse scenario’s.

Gisteren heeft de eigenaar een nieuwe aangifte gedaan van hacking. Toen de politie onderzoek deed naar aanleiding van deze aangifte, is er een verborgen camera en het bijbehorende computersysteem in beslag genomen. Op dat moment was het camerasysteem nog in werking.

Doorzoeking
Vanmorgen heeft de politie een doorzoeking gedaan in de sauna. Daarbij zijn drie camera’s en de gebruikte plafondplaten en bekabeling in beslag genomen. Deze goederen vormen belangrijke aanknopingspunten in het onderzoek naar hoe en door wie deze beelden openbaar zijn gemaakt. Deze drie camera’s waren niet meer in werking op het moment van de doorzoeking.

De politie heeft inmiddels diverse aangiftes en meldingen ontvangen over deze sauna. Ook is er vernomen dat er burgers zijn die aangeven dat ze geen aangifte konden doen over deze zaak. De politie is echter altijd bereid om aangiftes aan te nemen. Nieuwe meldingen en aangiftes zijn op dit moment echter niet noodzakelijk voor het onderzoek, aldus de politie.

Uploaden beeldmateriaal strafbaar
De politie heeft de voornaamste site die de beelden openbaar heeft gemaakt, opdracht gegeven de beelden te verwijderen. Echter zullen de beelden inmiddels op veel andere website geüpload zijn en daar kan de politie helaas niets tegen doen. Wel blijven ze scherp op het delen en uploaden van deze beelden. Zo is er gisteren belastbaar materiaal in beslag genomen in een woning in Drachten. Het uploaden van deze bestanden levert elke keer weer een nieuw strafbaar feit op.

Shiffrin wint weer eens in World Cup, afscheid in klederdracht oudgedienden

Tijdens de World Cup alpineskiën in het Duitse Ofterschwang heeft Mikaela Shiffrin weer eens een World Cup-zege geboekt. De Amerikaanse domineerde de slalom jarenlang, maar het ging de afgelopen twee maanden niet zo best. Er was wel olympisch goud op de reuzenslalom, maar geen medaille op 'haar' slalom.

De 22-jarige Shiffrin sloeg op de Duitse sneeuw toch weer toe. Een zeer sterke eerste run was de basis voor haar overwinning, want de Zwitserse Wendy Holdener, in run twee beduidend sterker, kwam 0,09 seconden tekort. Daarmee eindigde Holdener voor de zestiende keer op een slalompodium, maar wéér zonder te winnen. Op 0,72 seconden werd olympisch kampioene Frida Hansdotter derde.

Twee oudgedienden namen in Ofterschwang afscheid van de sport. De Oostenrijkse Michaela Kirchgasser ging met een heuse dirndl aan naar beneden en ook de Slowaakse Veronika Velez-Zuzulova nam afscheid in klederdracht, tot genoegen van de vele aanwezigen fans.

Politie vindt harddrugs in hennepkwekerij

In een woning aan de Zuidgeest in Bergen op Zoom is vrijdagavond een hennepkwekerij ontmanteld door een gespecialiseerd bedrijf. Politieagenten ontdekten rond 20.30 uur dat er zich in het pand een kwekerij bevond en zijn de woning binnengegaan. In totaal telden de agenten 305 planten verdeeld over twee kweektenten. Een derde kweekruimte bevond zich in de schuur bij de woning.

In de woning werden twee verdachten aangehouden. Het gaat om de bewoner, en een man van 27 jaar uit Bergen op Zoom. Zij zijn overgebracht naar een politiecellencomplex en worden door rechercheurs later gehoord over hun betrokkenheid bij de hennepkwekerij.

Harddrugs
Op last van de Officier van Justitie is een huiszoeking gedaan in de woning. Daar werd ook nog ruim 2 kilo (mogelijk) harddrugs gevonden en in beslag genomen. Ook de auto van een van de verdachten is in beslag genomen en meegenomen naar het bureau voor onderzoek. Het elektriciteitsbedrijf heeft de woning afgesloten van het elektriciteitsnetwerk.

Politie vindt harddrugs in hennepkwekerij (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie vindt harddrugs in hennepkwekerij (Foto: stockfoto politie.nl)

Skiër Dressen boekt tweede afdalingszege in carrière

Alpineskiër Thomas Dressen heeft in het Noorse Kvitfjell voor de tweede keer in zijn loopbaan een World Cup-wedstrijd gewonnen. De Duitser was in januari de beste tijdens de prestigieuze afdaling op de Streif in Kitzbühel, en op de Olympiabakken was het zaterdag weer raak.

Dressen was bovenin al snel en dook aan de finish 0,08 seconden onder de tijd van de Zwitser Beat Feuz, die tot dan de leiding in handen had. Feuz maakte het op zijn beurt ook al spannend, want hij was maar 0,09 seconden sneller dan thuisfavoriet Aksel Lund Svindal, die wel de derde plek veroverde.

In de World Cup-stand op de afdaling blijven Feuz en Svindal op één en twee staan, maar Dressen schuift op naar de derde stek. Hij springt over de Italiaan Dominik Paris, die op ruim zes tienden van een seconde nog net binnen de top-10 eindigde.

Dode en zwaargewonde bij eenzijdig ongeval

Bij een verkeersongeval op de Breulderweg in Echt is in de nacht van vrijdag op zaterdag een persoon om het leven gekomen en iemand anders ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer zat met drie andere personen in de auto die om nog onbekende reden van de weg raakte.

Rond 00:30 uur raakte de auto van de weg en botste tegen een boom. Er zaten vier personen in de auto. Een van de inzittenden kwam bij de aanrijding om het leven en een andere inzittende is zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. Ook de bestuurder en de andere inzittende zijn naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek.

Op dit moment onderzoekt de politie de identiteit van de inzittenden en de oorzaak van de aanrijding. Nadat de identiteit is vastgesteld wordt eerst de familie van betrokkenen geïnformeerd.

Update 12:06 uur
De politie heeft bekend gemaakt dat het dodelijk slachtoffer een 15-jarig meisje uit Maasbracht is. Ze zat op de achterbank van de auto en overleed terplaatse aan haar verwondingen. Het zwaargewonde slachtoffer is een 14-jarig meisje uit Echt dat naar het ziekenhuis in Maastricht is overgebracht. 

De 29-jarige bestuurder en nog een 15-jarig meisje uit Echt zijn ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Geleen. Volgens de politie was er geen alcohol in het spel. Onderzoek moet uitwijzen hoe de auto van de weg is geraakt. 

Schaatsster Beune rijdt 'oud' wereldrecord junioren aan gort

Schaatsster Joy Beune heeft op de wereldkampioenschappen voor junioren in het Amerikaanse Salt Lake City voor een opzienbarende prestatie gezorgd. De 18-jarige Bornse reed het op drie dagen na tien jaar oude wereldrecord junioren op de 1500 meter aan gort.

Het record stond sinds 12 maart 2008 op naam van Marrit Leenstra, die destijds in Calgary een tijd klokte van 1:55,14 minuten. Beune liet vrijdagavond niks heel van die tijd en snelde in 1:54,21 minuten al over de finish. Daarmee komt ze op de eeuwige ranglijst gelijk de top-25 binnen: ze staat nu 24e, voor de fameuze Japanse Maki Tabata, terwijl ze niemand minder dan Claudia Pechstein uit de top-25 duwde.

Na Beune kwam ook Jutta Leerdam nog het ijs op en die deed er bijna nog een schepje bovenop. Leerdam gaf echter één tiende toe en strandde op 1:54,31, goed voor de 26e plek op de eeuwige wereldranglijst. Met 1:56,83 was ook het brons voor Nederland, want Elisa Dul pakte met die tijd de derde plek.

Op de 500 meter was Leerdam op haar beurt goed voor een Nederlands juniorenrecord. Dat stond met 38,57 al sinds 2005 op naam van Anette Gerritsen, maar Leerdam schaatste in Salt Lake naar een ruimschoots snellere tijd van 38,26, goed voor de tweede plek. Michelle de Jong dook ook onder Gerritsen's oude tijd en haar 38,48 was goed voor plek drie. De winst ging naar Kurumi Inagawa uit Japan (38,22).

Inawaga reed de 1500 meter niet en dus staat Leerdam in het allroundklassement op één, gevolgd door Beune en Dul. Bij de mannen is Nederland aanzienlijk minder sterk: Tjerk de Boer en Louis Hollaar staan na twee afstanden achtste en negende, Teun de Wit staat vijftiende. David La Rue uit Canada en het Noorse supertalent Allan Dahl Johansson lijken om de wereldtitel te strijden.

NHL: Blue Jackets houden Red Wings af en winnen

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de Columbus Blue Jackets in eigen huis een zege bij kunnen schrijven. De Detroit Red Wings kwamen tekort om de ploeg van John Tortorella te kloppen.

Matt Calvert tekende na een kwartier voor de voorsprong, maar de Red Wings sloegen dankzij een goal van Darren Helm al na twintig seconden terug. Vroeg in de tweede periode was het Seth Jones die de 2-1 op de borden zette en zeven minuten later was hij ook goed voor 3-1. Andreas Athanasiou maakte het met vier minuten te gaan nog even spannend, maar het bleef bij 3-2.

Uitslagen NHL vrijdag
Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings 3-2
Ottawa Senators - Calgary Flames 1-2
Dallas Stars - Anaheim Ducks 2-1
Vancouver Canucks - Minnesota Wild 2-5

Blue Jackets - Red Wings (Bron: YouTube)

De Morgen: jodiumpil is de klucht van het jaar

De Belgische krant De Morgen noemt de jodiumpil ,,nu al de klucht van het jaar". In het land zijn de afgelopen dagen 4,6 miljoen doosjes met daarin tien kaliumjodidepillen van 65 milligram uitgedeeld, op advies van de gezondheidsautoriteiten.

In België wordt op vijf plekken gewerkt met nucleair materiaal. De bekendste zijn de kerncentrales in Doel en Tihange. Iedereen in een straal van 20 kilometer wordt aangeraden jodiumtabletten in huis te halen, als onderdeel van een nieuw noodplan voor nucleaire incidenten.

De krant toog naar een apotheek in Zoersel waar torens vol doosjes jodiumpillen staan. Vrijwel niemand is ze komen ophalen. Elke Belgische apotheek moet er minimaal 480 afnemen. De apotheker, Isabel Vreven, legt uit dat hoewel de tabletten zijn bedoeld voor kinderen en jongeren en zwangere vrouwen vooral ouderen met vragen komen.

,,We hadden hier in Zoersel op dinsdag al meteen een aantal tachtigplussers die hun doosje kwam opeisen. Ja, het was gratis, iedereen had er recht op, zo hadden ze op tv gezien. Terwijl er eigenlijk wordt geadviseerd om na je veertigste geen jodiumpil meer te slikken. Het heeft na die leeftijd niet echt nog een effect."

Een apotheker uit Asse vindt de begeleide brochures verwarrend. Zijn klanten dachten dat ze de pillen meteen moesten innemen. ,,Ik moet de hele tijd aan mensen uitleggen dat ze die pillen niet nu moeten slikken, maar bij voorkeur drie uur voor de nucleaire ramp. Als ze mij dan vragen hoe ze in godsnaam moeten kunnen raden dat er zich over drie uur een nucleaire ramp gaat voordoen, zeg ik: ja, dat weet ik ook niet."

De Morgen: jodiumpil is de klucht van het jaar
De Morgen: jodiumpil is de klucht van het jaar (Foto: ANP)

Circa 13 miljoen mensen mogen naar stembus

Bijna 12,5 miljoen mensen in 335 gemeenten mogen woensdag 21 maart een stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor het referendum mogen veel meer mensen naar de stembus: net geen 13 miljoen in 380 gemeenten. Dat blijkt uit gegevens die de gemeenten hebben verstrekt aan de Verkiezingsdienst van het ANP.

In tientallen gemeenten wordt niet gestemd voor de gemeenteraad omdat daar herindelingen hebben plaatsgevonden of gaan plaatsvinden. Dat geldt onder meer voor Haarlemmermeer en Groningen, waar in november verkiezingen worden gehouden, en Leeuwarden, waar vorig jaar november verkiezingen zijn geweest.

Voor het meedoen aan het referendum is de Nederlandse nationaliteit een voorwaarde. Een stem uitbrengen voor de lokale verkiezingen mag bijvoorbeeld ook als iemand in Nederland woont en de nationaliteit van een ander EU-land heeft.

Groot en klein
In totaal zijn er volgens het CBS 7981 raadszetels te vergeven. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Almere hebben de grootste raden, met 45 zetels. Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal hebben de kleinste, met 9 zetels. Die hebben ook alle 1 stemlokaal, terwijl Amsterdam er bijvoorbeeld 560 heeft. In totaal gaan er circa 8700 stemlokalen open.

Schiermonnikoog heeft de minste kiesgerechtigden voor de gemeenteraadsverkiezingen: 801, terwijl Amsterdam er 674.286 telt.

Drie bijzondere Nederlandse gemeenten doen mee aan het referendum: Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.

Circa 13 miljoen mensen mogen naar stembus
Circa 13 miljoen mensen mogen naar stembus (Foto: ANP)

"Bergwijn is het protype van de moderne centrumspits"

Steven Bergwijn doet er verstandig aan om nog een tijdje bij PSV te blijven, stelt Art Langeler, bondscoach van Jong Oranje.

De twintigjarige aanvaller maakte al in het seizoen 2014/15 zijn debuut in de hoofdmacht van PSV. Waar hij vorig seizoen geregeld een basisplaats kreeg is hij dit seizoen definitief een vaste waarde geworden in het elftal van Phillip Cocu. In 29 wedstrijden in alle competities was Bergwijn zeven keer trefzeker en gaf hij acht assists.

In Eindhoven speelt hij normaliter vanaf de linker- of rechterflank. Dat is bij Jong Oranje anders, waar hij vaak wordt gebruikt als spits. "Omdat ik geloof dat Steven het protype is van de moderne centrumspits. Geen man die ballen inkopt, maar iemand die je vanuit het centrum zowel in de voet aan kunt spelen als in de diepte kunt lanceren", vertelt Langeler in het Algemeen Dagblad.

"Kijk naar wat er internationaal aan types in de spits staan. Je ziet steeds minder het type-Weghorst of Luuk de Jong en meer types als Sergio Agüero, Dries Mertens. Gedrongen, wendbaar, snel, redelijk tweebenig. Die ontwikkeling zie ik Steven ook maken. En in een speelwijze met twee of drie spitsen maakt dan niet uit."

Bergwijn heeft nog een contract tot de zomer van 2021 bij PSV, maar wordt nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer naar een van de grote Europese competities. "Het zou goed zijn als hij nog een tijdje bij PSV blijft, denk ik, zodat hij nog beslissender kan worden", adviseert Langeler. "Hij heeft in elk geval een stabiele omgeving, komt uit een goed nest. Ik ken hem zelf als een liefhebber die wil voetballen en plezier maken, of dat nu bij PSV, Jong PSV, Oranje of Jong Oranje is."

De Ligt: "Een tweede seizoen wordt problematisch"

Mocht Ajax er volgend seizoen wederom niet Europees voetbal spelen, dan moet het ernstig rekening houden met een vertrek van Matthijs de Ligt.

Ajax werd begin dit seizoen door OGC Nice uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League en wist zich vervolgens via Rosenborg BK ook niet te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. "Voor een jonge jongen is het belangrijk om Europees voetbal te spelen.", vertelt De Ligt in gesprek met De Telegraaf. "Het liefst natuurlijk Champions League, maar anders moet het sowieso de groepsfase van de Europa League zijn. Een jaar zoals dit kan nog voor een jonge speler, maar een tweede seizoen wordt problematisch."

De centrale verdediger voerde onlangs met zijn zaakwaarnemer Barry Hulshoff een gesprek met Mino Raiola. De geruchten over een mogelijk vertrek uit Amsterdam worden daarmee gevoed. "Ik ben erg gelukkig bij Ajax, speel hier alles en voel het vertrouwen van de club. En mijn intentie is gewoon om te blijven. Maar volgend jaar hoop ik ook nog in het rood-wit te staan. Het is zo dat ik die sleutel in handen heb."

Het halen van Europees voetbal is belangrijk voor De Ligt. "Ajax is mijn favoriete club, ook de club waar ik ben opgegroeid, maar ik moet ook aan mijn eigen carrière denken. Voorlopig is dit echter de beste optie. En het zou heel mooi zijn om met een schaal in mijn handen afscheid te nemen. Dat het nu ook weer niet lijkt te lukken om kampioen te worden, knaagt."

IJshockeyers Heerenveen nemen leiding tegen Luik

De ijshockeyers van de Heerenveen Flyers hebben in de halve finales van de BeNe-League een voorsprong gepakt tegen de Bulldogs Luik. In Thialf werd een spannende wedstrijd met 2-1 gewonnen door de Flyers.

Luik moest het doen zonder Tomas Cheyne Matheson, met 75 punten in 24 wedstrijden de topscorer van de reguliere competitie. Toch zagen tweeduizend toeschouwers in Thialf hoe de Bulldogs het Heerenveen knap lastig wist te maken.

Flyers-goalie Sjoerd Idzenga hield de thuisploeg met mooie saves op de been, terwijl ook zijn Luikse collega Tom Prodi een prima wedstrijd speelde. Ondanks het vrij lage aantal goals was het zeker niet saai: er werden veel kansen gecreeërd en zo nu en dan ging het er even pittig aan toe.

Na een kwartier vertraging - het scheidsrechterskwartet stond in de file - kon het duel beginnen, waarbij Yoren de Smet (Luik) de eerste echt grote kans had. Na flink wat kansen voor Luik namen de Flyers vervolgens het heft in handen, maar dat leidde nog niet tot een voorsprong.

Virgil Delbrassine trof namens de Bulldogs als eerste doel, maar kort voor het einde van de tweede periode sloegen de Flyers terug. Yan Turcotte kwam vanaf de strafbank, schaatste richting het doel en haalde gelijk snoeihard uit: 1-1.

De Bulldogs gingen vervolgens in de powerplay de fout in met een man teveel op het ijs, waardoor ze zelf een straf kregen. Ronald Wurm schoot namens de Flyers op doel, Brent Janssen werkte de 2-1 binnen en dat bleek tevens de eindstand.

In de Uithof in Den Haag begon Hijs met een ruime zege op de Ahoud Devils Nijmegen: 6-1. Zondag staan in beide ontmoetingen de tweede duels op het programma, in Luik en Nijmegen. 

Nijmegen-speler Jasper Nordemann (rechts) in duel met Donny van Muscher van Den Haag (Pro Shots/Wouter Dill)
Nijmegen-speler Jasper Nordemann (rechts) in duel met Donny van Muscher van Den Haag (Pro Shots/Wouter Dill)

Golfer Luiten op gedeelde tiende plaats na tweede dag Indian Open

Joost Luiten staat na de tweede dag op een gedeelde tiende plaats op de Indian Open. De Nederlandse golfer liep in New Delhi een ronde van 69 (-3) slagen.

Luiten heeft na de tweede dag een achterstand van zeven slagen achter op Emiliano Grillo. De Argentijn heeft na 36 holes een voorsprong van vier slagen voorsprong op Shubhankar Sharma uit India.

Vorige maand boekte Luiten in Oman zijn eerste toernooizege sinds hij in september 2016 in eigen land de beste was op de KLM Open.

NBA: Rockets na 17 wedstrijden eindelijk verslagen in titanenstrijd

De zegereeks van de Houston Rockets in de NBA is eindelijk voorbij. Na zeventien opeenvolgende zeges ging de ploeg op bezoek bij de Toronto Raptors, en dat leverde een nederlaag op in een duel der nummers één.

Het werd een ware titanenstrijd in Toronto: de Rockets werkten zich met hun zegereeks op naar de eerste plek in de Western Conference, maar ook de Raptors zijn heerlijk bezig. De Canadese ploeg won dertien van de vorige veertien wedstrijden en staat bovenaan in de Eastern Conference.

De Raptors lieten niks aan het toeval over en sloegen al snel een gat van vijftien punten, wat in het tweede kwart nog uitgebreid werd naar twintig punten. Toch kwamen de Rockets nog weer terug en langzaam maar zeker speelden ze zich in de wedstrijd.

In het slot van het vierde kwart kwam de ploeg uit Houston bij 102-102 zelfs weer helemaal langszij, maar de Raptors bleven doorzetten en sleepten een 108-105 zege uit het vuur.

Uitslagen NBA vrijdag
Detroit Pistons - Chicago Bulls 99-83
Indiana Pacers - Atlanta Hawks 112-87
Toronto Raptors - Houston Rockets 108-105
Memphis Grizzlies - Utah Jazz 78-95
Milwaukee Bucks - New York Knicks 120-112
New Orleans Pelicans - Washington Wizards 97-116
Denver Nuggets - Los Angeles Lakers 125-116
Portland Trail Blazers - Golden State Warriors 125-108
Sacramento Kings - Orlando Magic 94-88
Los Angeles Clippers - Cleveland Cavaliers 116-102

Raptors - Rockets (Bron: YouTube)

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

Battlecry Studios vanaf nu een Bethesda Game Studio

Bethesda Game Studios verwelkomt BattleCry Studios als een deel van Bethesda Game Studios. Hiermee is het de derde studio die onder het label valt.

Voormalig BattleCry Studios was bezig met Battlecry, een free-to-play arenafighter die uiteindelijk geannuleerd is. Het is dus op zich logisch om je studio te hernoemen als de game waar je aan gewerkt hebt niet eens uitgekomen is. Daarna kwam er een ontslagronde en hielpen de overgebleven medewerkers mee aan Doom. Met de huidige wijziging is de studio de derde Bethesda Game Studio. De twee andere divisisies hebben vooral gewerkt aan Fallout- en The Elder Scrolls-games. De nieuwe studio zal geleid worden door veteraan Doug Mellencamp in zijn functie als Studio Director.

Natuurlijk hebben ze bij Bethesda ook wat veren om uit te delen aan elkaar:

"Nu de visie, schaal en ambities voor onze projecten zich doorzet, groeit ook Bethesda Games Studios mee", aldus Todd Howard, Game Director en Executive Producer bij Bethesda Game Studios. "We hadden het genoegen kennis te maken met de getalenteerde ontwikkelaars bij Battlecry en wisten dat we samen fantastische dingen kunnen verwezenlijken."

"We zijn verheugd om deel uit te gaan maken van Bethesda Game Studios en samen te werken aan de meest indrukwekkende games uit de industrie", zegt Mellencamp. "De fantastische game development scene in Austin zal er ook voor zorgen dat we grenzen zullen verleggen, nog meer dan wat de fans zich nu kunnen voorstellen."

Battlecry (Foto: Zenimax)

Jong Ajax onderuit, N.E.C. pakt koppositie

In de Jupiler League heeft N.E.C. Nijmegen de koppositie weer overgenomen van Jong Ajax. De Amsterdammers gingen op De Toekomst verrassend onderuit tegen Go Ahead Eagles, na degradatie uit de Eredivisie vorig seizoen inmiddels afgezakt naar de onderste regionen van het tweede niveau in Nederland.

Go Ahead speelde prima mee in Amsterdam en zag een bal op de lat belanden, maar na een half uur kreeg Ajax de eerste grote kans. Dennis Johnsen versierde een penalty, maar Zian Flemming's inzet werd gestopt door Sonny Stevens. Na een goed uur tekende Rick Ketting voor de 0-1 namens de ploeg uit Deventer, waarna Patrick Maneschijn verzuimde de boel op slot te gooien. Dat gebeurde in de slotfase toch nog: Pieter Langedijk werkte een strafschop binnen.

Met Pepijn Lijnders als nieuwe trainer doet N.E.C. het prima, vooral in eigen huis. Tegen FC Volendam was de ploeg van begin tot eind de baas en na 25 minuten tekende kersvers Jong Oranje-speler Arnaut Groeneveld met een prima vrije trap voor de voorsprong. Calvin Verdonk rondde een mooie aanval kort voor rust af, waarna Guus Joppen de eindstand op 3-0 bepaalde.

Na 28 wedstrijden staat N.E.C. bovenaan met 56 punten, één meer dan Jong Ajax. Fortuna Sittard volgt met 52 punten, Telstar en FC Emmen hebben er 48 en 46.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
Jong Ajax - Go Ahead Eagles 0-2
N.E.C. Nijmegen - FC Volendam 3-0
SC Cambuur - Almere 2-1
FC Den Bosch -FC Oss 0-0
FC Eindhoven - Fortuna Sittard 1-3
FC Emmen - Jong AZ 0-2
De Graafschap - FC Dordrecht 0-1
MVV Maastricht - Jong FC Utrecht 3-1
Telstar - Helmond Sport 2-3
RKC Waalwijk - Jong PSV 3-2

PvdA, CDA: meer bescherming vrouwen en homo's

PvdA en CDA willen dat er einde komt aan de intimidatie op straat van vrouwen en homo's. PvdA-leider Lodewijk Asscher en vice-fractievoorzitter Madeleine van Toorenburg van het CDA dienen zaterdag een initiatiefwet in die regelt dat seksuele intimidatie als overtreding wordt opgenomen in het wetboek van strafrecht en dat de politie boetes kan gaan uitdelen aan daders.

"De vrijheid om onszelf te zijn is een groot goed en het verdedigen waard. Die vrijheid wordt aangetast door seksuele intimidatie en dat mogen we niet accepteren. Vrouwen bekennen 's avonds toch liever niet de straat op te gaan. Of zich anders te kleden. Natuurlijk is er meer nodig, maar deze wet biedt meer mogelijkheden tot handhaving en legt de norm helder vast: seksuele intimidatie is niet normaal. Je wil er zeker van zijn dat je veilig en ongestoord over straat kan lopen", aldus Asscher.

PvdA, CDA: meer bescherming vrouwen en homo's
PvdA, CDA: meer bescherming vrouwen en homo's (Foto: ANP)

Kinderen schieten met gevonden revolver

Donderdag aan het einde van de middag zagen twee jongetjes, van 7 en 9 jaar, een revolver in de bosjes bij de Bloys van Treslongstraat in Dordrecht liggen. Het wapen lag in de struiken tussen de Jan van Brakelstraat en de Jan de Heanstraat.

De jongens schoten er twee keer mee op een muurtje en namen het vuurwapen toen mee naar huis. De vader van een van de jongetjes belde meteen de politie. Agenten stelden een onderzoek in en doorzochten de bosjes. Het wapen is veilig gesteld en wordt bekeken op sporen.

De jongens zijn 'dringend' toegesproken over het gevaar van het schieten met de revolver. Er zaten nog drie patronen in.

Kinderen schieten met gevonden revolver (Foto: Stockfoto politie.nl)
Kinderen schieten met gevonden revolver (Foto: Stockfoto politie.nl)

FOK! Wat een weer: lijkt wel herfst!

Vanochtend regent het in het noorden eerst nog. Het wordt ook daar van het zuiden uit droog en plaatselijk breekt de zon door. Aan het eind van de middag en in de avond kan er lokaal lichte regen vallen. De temperatuur loopt flink op. In de middag wordt het 17°C in het zuidoosten en 14°C in het noorden van het land. Op de Waddeneilanden wordt het ongeveer 9°C. De zuidelijke wind is overwegend matig.

Komende nacht zijn er enkele opklaringen maar aan het einde van de nacht neemt in het zuidwesten de kans op (buiige) regen toe, de regen trekt in de (vroege) ochtend over het westen noordwaarts. Aan de kust en boven het IJsselmeer kan mist voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 9 °C. De wind is overwegend zuidelijk, zwak tot matig. Later in de nacht draait de wind in het zuiden naar een oostelijke richting.

Zondag overdag is het half tot zwaar bewolkt. Er trekken enkele buien over het land, in de avond in het zuidwesten mogelijk met onweer. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8°C vlak aan zee tot lokaal 16°C in het oosten van het land. De wind draait van oost tot zuidoost naar zuid tot zuidwest en is meest matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Zon in het oosten (Foto: iteejer)
Zon in het oosten (Foto: iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'In 2021 statiegeld op kleine flesjes'

Om na vele jaren een doorbraak te forceren in de strijd tegen plasticsoep, komt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met het verpakkend bedrijfsleven, gemeenten en andere betrokken partijen met nieuwe doelen en maatregelen: 70 tot 90 procent minder plastic flesjes in het zwerfafval en 90 procent hergebruik van kleine flessen.

Bedrijfsleven en gemeenten zullen direct aan de slag gaan. Als onverhoopt de afgesproken doelen in het najaar van 2020 niet gehaald zouden zijn, zal per 1 januari 2021 statiegeld worden ingevoerd op plastic flesjes. Het zou dan gaan om 10 tot 15 cent voor plastic flessen tot 1 liter. Bij eventuele invoering worden kleine winkeliers ontlast. De voorbereiding van noodzakelijke wetgeving start nu.

Slecht voor milieu
Van Veldhoven: “Zwerfafval is slecht voor het milieu en slecht voor ons humeur. We kennen allemaal de beelden: de berm vol zwerfafval in Nederland, het strand vol flesjes op Bali, dieren vol plastic in de oceanen. Dat moet ophouden! Statiegeld helpt - dat weten we - dus de invoering van statiegeld op kleine flesjes zet ik in gang. Maar als een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat boekt, is statiegeld niet nodig. Zolang we de plasticsoep maar aanpakken en we van oude flesjes, nieuwe flesjes maken.”

Brede aanpak zwerfafval
Zwerfafval bestaat uit meer dan alleen plastic flesjes. Van Veldhoven blijft daarom hameren op een brede aanpak van al het afval. Nog dit jaar verschijnt hiervoor de Landelijke Aanpak Zwerfafval. Het betrekken van de burger bij het schoonhouden van berm, plantsoen en park zal daarbij een speerpunt zijn. De staatssecretaris trekt ook hierin samen op met producenten (verantwoordelijk voor verduurzaming) en gemeenten, die bijvoorbeeld actie ondernemen op het gebied van handhaving, opruimen en het plaatsen van afvalbakken.

Verpakkingen
Op dit moment zijn te veel verpakkingen lastig opnieuw te gebruiken. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij producenten. Van Veldhoven wil hen stimuleren betere verpakkingen te gebruiken door producenten met moeilijk te recyclen verpakkingen meer te laten meebetalen aan het opruimen van ons afval. Fabrikanten die goed bezig zijn, betalen minder. Hierover gaan de staatssecretaris en het bedrijfsleven verder in gesprek. Hun gezamenlijke doel is dat 90 procent van de plastic flesjes opnieuw gebruikt kan worden.

Nederland circulair
Nederland verandert in volle vaart in een circulaire economie. Dat is hard nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Van Veldhoven ontving op 15 januari jongstleden de plannen voor een duurzame, circulaire Nederlandse economie in 2050. De plannen gaan over de sectoren Biomassa & Voedsel, Bouw, Consumptiegoederen, Kunststoffen en Maakindustrie. Een kabinetsreactie op de plannen zal - als onderdeel van de uitwerking van de klimaatagenda - voor de zomer naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Räikkönen snelste op laatste testdag

Kimi Räikkönen heeft op de laatste wintertestdag in de Formule 1 de snelste tijd gereden. De Fin reed op het circuit van Barcelona een tijd van 1.17,221 waarmee hij slechts een fractie langzamer was dan teamgenoot Sebastian Vettel op donderdag. Fernando Alonso verraste door met de McLaren ook onder de 1.18 minuten te duiken.

Toch was het voor Alonso geen probleemloze dag, want de McLaren kampte met een turboprobleem, waardoor de motor vervangen moest worden. De als derde geëindigde Carlos Sainz had een Renault die met versnellingsbakproblemen kampte, waardoor ook hij kostbare baantijd verloor. Drukste man vandaag was Romain Grosjean die met de Haas 181 ronden aflegde.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:17.221 Hypersoft 157
2 F. Alonso McLaren 1:17.784 Hypersoft 93
3 C. Sainz Jr. Renault 1:18.092 Hypersoft 45
4 D. Ricciardo Red Bull 1:18.327 Supersoft 92
5 R. Grosjean Haas 1:18.412 Ultrasoft 181
6 V. Bottas Mercedes 1:18.825 Medium 104
7 B. Hartley Toro Rosso 1:18.949 Hypersoft 156
8 E. Ocon Force India 1:18.967 Hypersoft 163
9 C. Leclerc Sauber 1:19.118 Hypersoft 75
10 S. Sirotkin Williams 1:19.189 Soft 105
11 L. Hamilton Mercedes 1:19.464 Supersoft 97
12 L. Stroll Williams 1:19.954 Soft 27

Meeste studentenhuishoudens in Wageningen

Wageningen en Groningen zijn de gemeenten met het hoogste percentage studentenhuishoudens. In 2015 maakten landelijk 257.000 personen deel uit van studentenhuishoudens, oftewel 1,6 procent van de particuliere bevolking. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. In Wageningen en Groningen was het deel studentenhuishoudens in de bevolking het grootst met respectievelijk 25 en 22 procent.

Ook in Delft (19 procent), Terschelling (16 procent), Nijmegen en Leiden (met elk 15 procent) waren relatief veel studentenhuishoudens. Op Terschelling is een hbo-vestiging van de Maritieme Academie Holland gevestigd. In totaal waren er in 2015 9 gemeenten waar studentenhuishoudens 10 procent of meer van de bevolking uitmaken.

Amsterdam (met 28.000 studentenhuishoudens), Groningen (25.000), Utrecht (23.000), Rotterdam (15.000), Nijmegen (14.000), en Delft (10.000) waren samen goed voor de helft van alle studentenhuishoudens in Nederland.

Vrouwen in Ede, mannen in Delft
Onder de gemeenten die in 2015 ten minste duizend bewoners telden in studentenhuishoudens is het aandeel van vrouwen het laagst in de technische universiteitssteden Delft (30 procent is vrouw), Eindhoven en Enschede (met elk bijna 40 procent vrouwen). In de andere studentensteden is het aandeel de helft of meer.

Naar verhouding zijn de meeste vrouwen die zelfstandig als student wonen te vinden in Ede (62 procent van de studentenhuisbewoners is vrouw), Maastricht (61 procent), Leiden (60 procent), Nijmegen (60 procent), en Utrecht (59 procent). Nederland telde in 2015 in totaal 136.400 vrouwen in studentenhuishoudens, 53,1 procent van de uithuizige scholieren en studenten.

Groei in Wageningen, krimp in Deventer
Van de gemeenten met ten minste duizend studenten was in Wageningen de groei van zelfstandig wonende studenten voor de periode 2011-2015 naar verhouding het grootst. Het aantal op zichzelf wonende studenten nam daar met 33 procent toe. Mede door deze toename nam Wageningen de koppositie van Groningen over als gaat om het percentage studentenhuishoudens. Daarna volgen Delft (27 procent), Leiden (27 procent), Amstelveen (22 procent), en Nijmegen (20 procent). Krimp trad op in Deventer (16 procent daling), Haarlem (min 13 procent), en Zeist (min 2 procent).

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.