FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 januari 2018

Hoofdrol videoscheids bij uitschakeling Liverpool in FA Cup

Liverpool is zaterdagavond uitgeschakeld in de vierde ronde van de FA Cup. Het team van Jürgen Klopp ging voor eigen publiek af tegen West Bromwich. In een spectaculaire openingsfase vertolkte de videoscheidsrechter een hoofdrol.

Liverpool nam al snel de leiding na geklungel in de defensie van West Bromwich Albion. Mohamed Salah werd nog van scoren afgehouden door doelman Ben Foster, maar de rebound van Roberto Firmino was daarna wel raak.

West Brom, dat in de Premier League de laatste plaats deelt met Swansea City, kwam echter meteen langszij. Chris Brunt vond Jay Rodriguez en hij schoot de bal van net buiten het strafschopgebied in de hoek. De wedstrijd op Anfield was amper tien minuten oud toen Rodriguez er zelfs 1-2 maakte voor The Baggies. De routinier scoorde in de korte hoek na een mooie pass van Kieran Gibbs.

Binnen twintig minuten leken de gasten nóg een keer te scoren, maar het feestje ging niet door. Op advies van de videoscheidsrechter werd de goal geannuleerd, omdat Gareth Barry in buitenspelpositie keeper Simon Mignolet zou hebben gehinderd. Een paar minuten later werd de VAR opnieuw ingeschakeld en kreeg Liverpool een strafschop.

Salah ging in een duel met Jake Livermore naar de grond toen hij bij een voorzet wilde komen en het spel ging aanvankelijk door. Arbiter Craig Pawson schakelde echter de videoarbitrage in en die zag een overtreding van Livermore. De toegekende strafschop werd gemist door Firmino; hij knalde tegen de onderkant van de lat.

In het slot van de eerste helft zag West Brom zowel Gibbs als Hal Robson-Kanu uitvallen met blessures, maar de bezoekers kwamen wel op 1-3. Joël Matip werkte een bal van Craig Dawson in eigen doel en wéér werd de VAR ingeschakeld, aangezien Dawson mogelijk buitenspel stond. Dat bleek echter niet het geval en het doelpunt telde.

Na de pauze kwamen James Milner en Danny Ings binnen de lijnen bij The Reds en Foster hield beide invallers van scoren af. Nadat Liverpool lang bleef aandringen, werd het via Salah in het laatste kwartier toch 2-3. De Egyptenaar mikte de bal met links in de verre hoek.

West Brom kon in die laatste minuten niets anders doen dan tegenhouden, maar dat lukte uiteindelijk wel. Liverpool kwam niet verder dan die aansluitingstreffer van Salah en dus is de ploeg van Klopp verrassend uitgeschakeld in de FA Cup.

Juventus heeft overtalsituatie nodig voor zege

Juventus is weer drie punten rijker in de Serie A, maar makkelijk ging het niet. De Turijnse gasten beslisten het duel met Chievo pas in de slotfase.

Juve kon in Verona niet beschikken over Paulo Dybala, Juan Cuadrado en Claudio Marchisio en zonder dat drietal had het team van Massimiliano Allegri het lastig. Chievo, de nummer dertien van Italië, kwam voor rust amper in problemen. De thuisploeg kwam echter wel met tien man te staan toen Samuel Bastien zijn tweede gele kaart ontving.

Door een bizarre rode kaart voor Fabrizio Cacciatore moest Chievo na een uur zelfs met negen man verder. De 31-jarige verdediger maakte een gebaar naar de eigen aanhang toen zijn team geen strafschop kreeg. Arbiter Fabio Maresco wees niet naar de stip, maar wel naar zijn rode kaart.

Halverwege de tweede helft wist Juventus dan eindelijk te scoren. Sami Khedira rondde van dichtbij af en een paar minuten voor tijd was het duel beslist. Met een rake kopbal bepaalde Gonzalo Higuaín de eindstand op 0-2, waardoor Juve nu even bovenaan staat. Napoli, dat twee punten minder heeft, komt zondag nog in actie tegen Bologna (thuis).

Uitslagen Serie A zaterdag
Sassuolo - Atalanta 0-3
Chievo - Juventus 0-2

Uitslag NAC Breda - VVV-Venlo

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen NAC Breda en VVV-Venlo. De bezoekers wonnen dit duel met 0-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

NAC Breda

0 - 1

VVV-Venlo

     73' Thy
 
 Gele kaart: Nijholt, Marí, (NAC Breda), V.van Crooy, Seuntjens, Post, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.443
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Birighitti
Verschueren
Meijers
Marí
Angelino
Nijholt (Fernandes/79)
Vloet
García
Korte
Ambrose (Brusselers/73)
El Allouchi
  Unnerstall
Dekker (Post/40)
Promes
Röseler
Janssen
Seuntjens
v.Bruggen
Leemans
V.van Crooy (Castelen/89)
Thy
Hunte (Opoku/46)

Dronken burgemeester Oosterhout gaat te ver en stapt op

Oosterhout moet op zoek naar een nieuwe burgemeester. Stefan Huisman is opgestapt wegens 'grensoverschrijdend gedrag' tijdens een personeelsborrel in december. Huisman zegt dat hij, terwijl hij piketdienst had, teveel alcohol gedronken heeft. Vrijdag heeft hij zijn ontslag ingediend.

Huisman schrijft dat enkele weken na de borrel verklaringen afgelegd zijn, waarin mensen aangaven dat ze zich beschadigd voelden door het gedrag van de burgervader. Wat zich precies heeft afgespeeld wordt verder niet naar buiten gebracht, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De Brabantse Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, heeft gezegd geen druk uitgeoefend te hebben op de VVD'er. "Stefan Huisman had de conclusie zelf al getrokken", aldus een woordvoerder van Van de Donk.

Marian Witte, wethouder namens Gemeentebelangen, neemt Huisman's taken voorlopig over. De procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester volgt na de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

Leeuwarden nu écht Culturele Hoofdstad

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdagavond het evenement Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad (LF2018) afgetrapt. Ze deden dat door in de Friese hoofdstad de klokken te luiden van de Oldehove, de scheve toren in Leeuwarden. Aansluitend luidden in heel Friesland kerkklokken.

Leeuwarden mag dan Culturele Hoofdstad van Europa zijn geworden (overigens met het Maltese Valletta), heel Friesland werkt mee. De provincie zal dit jaar 250 culturele evenementen herbergen, opgezet vanuit zestig professionele initiatieven. Aanvullend haken links en rechts honderden amateurs in.

Het thema is 'iepen mienskip' (Fries voor 'saamhorige, open samenleving') en centraal staat de vraag hoe die mienskip moet omgaan met de veranderende wereld, natuur en maatschappij.

Leeuwarden nu écht Culturele Hoofdstad
Leeuwarden nu écht Culturele Hoofdstad (Foto: ANP)

Basketballers Rotterdam verrassen Leiden met driepunter in slotseconden

De basketballers van Forward Lease Rotterdam hebben een verrassende zege geboekt in de Dutch Basketball League. Met minder dan een half kwart te spelen leek ZZ Leiden de zege mee naar huis te nemen, maar de 60-73 voorsprong voor de bezoekers werd teniet gedaan.

Rotterdam bleef vechten en kwam bijna op gelijke hoogte. Drie seconden voor het einde had Ordane Kanda de bal en van forse afstand wierp hij een heerlijke driepunter binnen: 77-76, waarna Leiden plotseling een allerlaatste kans moest raken om te winnen, maar dat lukte niet.

De Den Helder Suns pakten ondertussen hun derde zege uit vijftien wedstrijden. Op bezoek bij Basketbal Academie Limburg in Weert, de concurrenten voor de laatste plaats, wonnen de Suns met 76-82.

 

WIN! Forward Lease wint met 1 punt van ZZ Leiden Basketball! 77-76!

Een bericht gedeeld door Rotterdam Basketbal (@010basketbal) op27 Jan 2018 om 1:17 (PST)

Tennisster Rus doodsimpel naar ITF-finale Frankrijk

Tennisster Arantxa Rus heeft met speels gemak de finale van het ITF-toernooi in het Franse Andrézieux-Bouthéon bereikt. Dat ging voor de 27-jarige Westlandse niet al te moeilijk: de 20-jarige Française Fiona Ferro mocht welgeteld één game winnen.

Ferro werd met een wildcard tot het toernooi toegelaten en sloeg in de kwartfinales verrassend Bibiane Schoofs naar huis. Daar bleef het echter bij, want Rus was veel te sterk: 6-1, 6-0. In de finale neemt Rus het op tegen de Spaanse Georgina Garcia Perez.

Vorig jaar won Rus het ITF-toernooi van Hua Hin in Thailand, nadat ze eerder in het jaar de titel in Middelburg pakte. In Taiwan haalde de Nederlandse haar enige finale op WTA-niveau, één stap boven de ITF-toernooien.

Korda treedt in voetsporen vader op Australian Open

Tennisser Sebastian Korda heeft de juniorentitel op de Australian Open gewonnen. De 17-jarige Amerikaan treedt daarmee in de voetsporen van vader Petr, die namens Tsjechië in 1998 de titel veroverde in Melbourne.

Korda nam het in de finale op tegen de Taiwanees Tseng Chun-hsin, die set één via de tiebreak leek te pakken, maar deze alsnog uit handen gaf. Korda leverde in set twee weliswaar gelijk zijn service in, hij sloeg direct terug met een dubbele break en maakte de wedstrijd af: 7-6 (6), 6-4. Lodewijk Weststrate (eerste ronde) en Jesper de Jong (tweede ronde) werden namens Nederland al vroeg uitgeschakeld.

Bij de meiden ging de titel naar Liang En-shuo, net als Tseng afkomstig uit Taiwan. De 17-jarige Liang, als tweede geplaatst, versloeg de Française Clara Burel met 6-3, 6-4. Het was overigens een gouden toernooi voor Liang, want samen met de Chinese Wang Xinyu won ze ook nog eens de titel in het dubbelspel.

Huurders vrije sector laten geld liggen

Veel mensen die een huis huren in de vrije sector lopen geld mis. Ze weten niet dat ze in sommige gevallen bijvoorbeeld een lagere huurprijs kunnen krijgen als ze via de Huurcommissie die prijs laten toetsen.

Vorig jaar gingen 113 huurders naar de Huurcommissie om de prijs te laten toetsen. Dat blijkt uit een analyse van uitspraken van de Huurcommissie, uitgevoerd door de Woonbond op verzoek van het televisieprogramma Kassa (BNNVARA).

Bij ruim de helft van deze woningen werd de huur naar beneden bijgesteld, gemiddeld met 278 euro. Uit een aanvullende enquête van Kassa en de Woonbond blijkt dat ruim 90 procent van het aantal respondenten niet op de hoogte is van de mogelijkheden van de Huurcommissie in de vrije sector. Nederland telt zo'n half miljoen huurwoningen in de vrije sector.

De Huurcommissie kan overigens ook uitspraken doen over de manier waarop de verhuurder de woning onderhoudt of over de servicekosten of kosten voor nutsvoorzieningen. Maar dat geldt nu alleen voor mensen die huren in de sociale sector. Wat de Woonbond betreft moeten ook de zogenoemde vrijesectorhuurders bij achterstallig onderhoud of te hoge servicekosten naar de Huurcommissie kunnen. De huurdersorganisatie pleit er ook voor dat "de gigantisch hoge huurprijzen in de vrije sector"aan banden worden gelegd.

Huurders vrije sector laten geld liggen
Huurders vrije sector laten geld liggen (Foto: ANP)

Cavani lost Zlatan af met 157e PSG-goal

Paris Saint-Germain heeft voor eigen publiek een overtuigende zege behaald op Montpellier. Voor Edinson Cavani was het een bijzonder duel. De Uruguayaan van PSG mag zich nu namelijk met 157 goals clubtopscorer aller tijden noemen. Cavani opende de score in het Parc des Princes na tien minuten, toen Adrien Rabiot werd bediend door Neymar en de bal vanaf de achterlijn teruglegde op Cavani. Die kon met links simpel afronden.

PSG bleef kansen creëren en kort voor rust kregen de Parijzenaren een penalty toegewezen. De scheidsrechter zag bij een schot van Julian Draxler een handsbal in het strafschopgebied. Neymar stuurde Montpellier-doelman Benjamin Lecomte vervolgens naar de verkeerde hoek: 2-0.

Na de pauze kwam de overwinning voor PSG niet in gevaar. Ángel Di María vergrootte de voorsprong na goed voorbereidend werk van onder meer Javier Pastore en Cavani. Neymar zag even later een treffer worden afgekeurd wegens een handsbal, maar acht minuten voor tijd maakte de Braziliaan er alsnog 4-0 van.

Aan kop van Ligue 1 heeft Paris Saint-Germain nu elf punten voorsprong op Olympique Lyon, dat vorige week nog van de miljoenenploeg wist te winnen. Lyon komt zondag in actie, uit tegen Bordeaux. Olympique Marseille en AS Monaco staan allebei kort achter Lyon en zij staan zondag ook tegenover elkaar.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Paris Saint-Germain - Montpellier 4-0
Angers - Amiens 1-0
Guingamp - Nantes 0-3
Metz - Nice 2-1
St Etienne - Caen 2-1
Toulouse - Troyes 1-0

Winterrun voor KiKa succesvol

Vandaag vond de allereerste Run for KiKa Winterrun plaats in het Amsterdamse Bos. Het was een daverend succes! Een unieke winteravond-editie, waarbij de ruim 600 deelnemers hebben genoten van gezellige verlichting, winterse lekkernijen en een hartverwarmend podiumprogramma.

Na zonsondergang liepen de 652 deelnemers over een prachtig verlichte route 10 kilometer, 5 kilometer of de KidsRun voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). En met succes! Want met een bedrag van €51.335,- mag de eerste editie van de Run for KiKa Winterrun als geslaagd worden beschouwd.

Kanjerkroning
Directeur van KiKa, Frits Hirschstein, reikte bij de Kanjerkroning een medaille en oorkonde uit aan genezen en zieke kinderen. De Kanjerkroning is hét kippenvelmoment bij elke Run for KiKa. Tijdens de kroning wordt het voor iedereen duidelijk waarom geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker zo belangrijk is.

Strijd tegen kinderkanker
Het succes van de eerste editie van de Run for KiKa Winterrun smaakt naar meer. Organisator Selma: ‘Jaarlijks krijgen meer dan 500 kinderen de diagnose kanker, helaas haalt 1 op de 4 het niet. Met deze Winterrun hebben wij de overlevingskans voor kinderkanker hopelijk weer verhoogd. Ieder procent is er weer één!'.

Run for KiKa 2018
Tot en met oktober kan er nog gelopen worden voor KiKa. Er staan voor 2018 nog 6 zomerse edities op de planning in verschillende steden in Nederland. Meer informatie is te vinden op www.runforkika.nl. Via de site kan er nog gesponsord worden en kunnen lopers zich ook inschrijven.

Winterrun voor KiKa succesvol (Foto: Martine Epskamp)
Winterrun voor KiKa succesvol (Foto: KiKa / Martine Epskamp)

Uitslagen FC Twente - PSV en PEC Zwolle - Vitesse

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Koploper PSV won met 0-2 van FC Twente terwijl Vitesse met 1-2 te sterk was voor PEC Zwolle. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

FC Twente

0 - 2

PSV

     4' Lozano
 90' Arias
 
 Gele kaart: Maher, (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.700
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ter Avest (Hooiveld/ 86)
Bijen
Lam
R.Jensen
Cuevas (Tighadouini/80)
Maher
Vuckic
F.Jensen
Boere (El Hamdaoui/65)
Assaidi
  Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
v.Ginkel
Hendrix
Ramselaar (Mauro Júnior/84)
Lozano
De Jong
Bergwijn (Luckassen/71)

PEC Zwolle

1 - 2

Vitesse

 58' Namli    29' Linssen
 75' Mount
 
 Gele kaart: Ehizibue, (PEC Zwolle),
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.115
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler
Ligeon (Freire/40)
Saymak (Parzyszek/83)
Dekker
Thomas
Namli
Ondaan (Nijland/63)
Mokhtar
  Pasveer
Dabo
Kasjia (v.d.Werff/77)
Miazga
Faye
Serero
Mount
Bruns
Rashica
Matavz (Castaignos/ 69)
Linssen (Oude Kotte/84)

Wijkagent brengt vergeten tas naar huis

Iedereen vergeet wel eens een keer iets. Zo ook een inwoonster van de gemeente Alkmaar, die haar tas in winkelcentrum De Mare had laten liggen. De surveillerende agenten troffen de tas aan met daarin onder andere een portemonnee met pasjes en een mobiele teleoon. 

De wijkagent besloot om de tas terug te brengen naar de eigenaresse. Op Facebook stelde de politie de vraag of ú weet waar gevonden of verloren voorwerpen ingeleverd moeten worden. We lezen het antwoord graag in de reacties. 

Wijkagent brengt vergeten tas naar huis (Foto: Politie Alkmaar)
Wijkagent brengt vergeten tas naar huis (Foto: Politie Alkmaar)

"Mijn iPad zit vol spelers van over de hele wereld"

Jürgen Klopp is nog bezig met afwegen of hij zich deze maand nog gaat versterken met Liverpool, of dat hij daar voorlopig mee wacht.

The Reds namen eerder deze maand afscheid van Philippe Coutinho, die voor 160 miljoen euro naar Barcelona vertrok, en met het opgehaalde geld werd de komst van Virgil van Dijk van Southampton voor 84,5 miljoen euro gefinancierd. Er is een mogelijkheid dat er nog wat gaat gebeuren in de laatste dagen, zo zou Daniel Sturridge nog kunnen vertrekken en zingt de naam van AS Monaco's Thomas Lemar nog rond op Anfield.

"Onze situatie is altijd hetzelfde, we kijken het hele jaar door naar spelers", vertelt Klopp in gesprek met Engelse media. "Dus waarom zou ik nu stoppen omdat het bijna 31 januari is. We doen het de hele tijd. Er is niets veranderd. Het enige is dat we met één of twee spelers een beslissing moeten nemen, is het voor nu of is het voor de zomer. Dat is het enige verschil."

"Maar kijk, we zijn constant aan het kijken. Mijn iPad zit vol spelers van over de hele wereld. Dat is wat we doen. Maar specifiek? Nee. Het is niet wat we nu precies zeggen dat we dat nodig hebben of dat we niet meer kunnen voetballen."

Uitslag FC Groningen - Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft op ongelooflijke wijze een derde punt gepakt in een uitwedstrijd in dit seizoen. Op bezoek bij FC Groningen maakte Robin Pröpper op wonderlijke wijze de gelijkmaker: 3-3. 

Heracles blijft op plek twaalf staan met 22 punten uit twintig wedstrijden. FC Groningen staat een plaatsje lager met één punt minder dan Heracles. 

FC Groningen

3 - 3

Heracles Almelo

 28' v.Weert
 43' Drost
 45' Mahi
   34' Monteiro
 69' Vermeij
 78' Pröpper
 
 Gele kaart: Doan, Memisevic (FC Groningen), Breukers,Hardeveld, v.Ooijen, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Te Wierik
Memisevic
v.Nieff (Larsen/66)
Warmerdam
Drost
Reis
Mahi (Bacuna/61)
v.d.Looi
Doan (Veldwijk/82)
v.Weert
  Castro
Breukers
Pröpper
Wuytens
Hardeveld
Monteiro (Kuwas/46)
Jakubiak
v.Ooijen
Darri (Gladon/46)
Vermeij
Peterson

Wigan zorgt voor verrassing en schakelt West Ham uit

West Ham United is zaterdagmiddag uitgeschakeld in de vierde ronde van de FA Cup. Wigan Athletic was te sterk voor de Premier League-club.

Wigan Athletic - West Ham United 2-0
De koploper van de League One kende een uitstekende start van de wedstrijd, al na zeven minuten spelen opende Will Grigg de score: 1-0. In de rust maakte João Mário zijn opwachting bij the Hammers als invaller van Pablo Zabaleta. De huurling van Internazionale zag zijn ploeggenoot Arthur Masuaka vier minuten na rust een rode kaart pakken. Na een uur spelen slaagde Wigan erin om de nummerieke meerderheid uit te buiten en vanaf de strafschopstip maakte Grigg de 2-0. De twee doelpunten van Noord-Ierse spits waren voldoende voor de zege van Wigan.

Huddersfield Town - Birmingham City 1-1
Bij de thuisploeg was er een basisplaats voor Rajiv van la Parra en de vleugelaanvaller zou uiteindelijk een klein uur spelen. De Nederlander verliet het veld bij een 1-1 stand. Na 21 minuten spelen zette Steve Mounie Huddersfield op voorsprong, waarna Lukas Jutkiewicz na rust de gelijkmaker op het scorebord zetten. Doordat er in het restant van de wedstrijd niet gescoord werd, moeten de ploegen op herhaling.

Middlesbrough - Brighton & Hove Albion 0-1
Davy Pröpper begon op de bank en kreeg zodoende aanvankelijk rust bij Huddersfield, maar manager David Wagner had de Nederlander na rust alsnog nodig. Bij een 0-0 ruststand viel de middenvelder is. Lang leek 0-0 ook de eindstand te worden, maar in de negentigste minuut brak Glenn Murray de ban en hielp hij Brighton alsnog aan een plek in de volgende ronde.

Notts County - Swansea City 1-1
Bij Swansea stonden er drie Nederlanders aan de aftrap: Mike van der Hoorn, Leroy Fer en Luciano Narsingh. Het was de vleugelaanvaller die de club uit Wales op slag van rust op voorsprong zette. Na een uur spelen slaagde Notts County om op gelijke hoogte te komen via Jonathan Stead. Een winnaar zou er in het vervolg van de wedstrijd niet meer volgen waardoor er een return volgt.

Southampton - Watford 1-0
Daryl Janmaat stond aan de aftrap bij Watford, waar Marvin Zeegelaar de gehele wedstrijd op de bank bleef. De beslissing tussen beide Premier League-wedstrijden viel al na vier minuten spelen. Jack Stephens maakte de enige treffer van de wedstrijd waardoor Southampton zich mag melden in de vijfde ronde van de FA Cup.

Hond springt tegen meisje (7), baasje slaat moeder in elkaar

Een of andere aso in Uden is zijn boekje behoorlijk te buiten gegaan. Zijn hond sprong tegen een 7-jarig meisje op, en de moeder van het meisje zei daar logischerwijze wat van: of meneer de hond even bij zich kon houden, geen onredelijk verzoek, zo lijkt het.

Meneer was van dergelijke woorden echter totaal niet gediend en kon maar op één mogelijke manier reageren: de moeder moest klappen hebben. Zo gezegd, zo gedaan en moeder werd voor de ogen van haar dochtertje meerdere keren vol op haar hoofd geslagen, waarna ze nog trappen kreeg ook.

Moeder en dochter wisten gelukkig weg te komen en werden opgevangen in de nabijgelegen balletschool. Daarmee was het echter nog niet gedaan: de gek was ze achterna gelopen en dook ook in de balletschool op, waar hij de moeder nog meer klappen gaf. 

De vrouw viel op de grond, waar meneer bovenop haar ging zitten en haar keel dicht begon te knijpen. Nadat omstanders een en ander zagen gebeuren koos de lafbek het hazenpad en nog altijd is hij spoorloos.

De politie in Uden probeert vanwege het extreme geweld alles om de man te pakken. Het gaat om een blanke, vermoedelijk niet-Nederlandse man van 1,80-1,85 meter. Hij heeft een mager postuur en kortgeknipt zwart haar. Het hondje heeft een goudgele vacht en is mogelijk een kleine terriër.

Via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 kunnen getuigen of anderen met tips zich melden.

Li aan de leiding op Dubai Desert Classic, Huizing zakt weg

Daan Huizing is na een ronde van 77 (+5) slagen gezakt naar de zeventigste plaats en laatste plaats op de Dubai Desert Classic. De 27-jarige golfer haalde in tegenstelling tot Joost Luiten wel de cut op het toernooi in Dubai.

Li Haotong staat na de derde ronde aan de leiding op de Dubai Desert Classic. De Chinees staat na 54 holes op -20 voor het toernooi en heeft daarmee één slag voorsprong op Rory McIlroy, die na de tweede ronde aan de leiding stond. De Zuid-Afrikaan Haydn Porteous en de Fransman Alexander Levy volgen op drie slagen achterstand van de Chinese golfer.

Tata Steel-schaaktoernooi tot laatste ronde spannend

Anish Giri heeft zijn partij in de twaalfde ronde van het Tata Steel-schaaktoernooi gewonnen. De Nederlandse grootmeester versloeg Baskaran Adhiban uit India. Door de zege maakt Giri nog steeds goede kans om het toernooi te winnen.

Van Giri's concurrenten voor de eindzege won Magnus Carlsen met moeite van Maksim Matlakov. Sjachriar Mamedjarov speelde remise tegen Gawain Jones. Giri en Carlsen gaan beide de laatste ronde in met 8,5 punten. Mamedjarov staat een half punt achter op de Nederlander en Noor.

Zondag speelt Giri in de laatste ronde tegen de Chinees Wei Yi. Zijn mede-koploper Carlsen speelt tegen Sergei Karjakin, die 7 punten heeft. Mamedjarov heeft nog een kleine kans op de zege en moet in zijn laatste partij tegen Viswanathan Anand.

Als na de laatste ronde van zondag twee schakers evenveel punten hebben dan volgen twee rapid-partijen die moeten beslissen wie zich de winnaar van de tachtigste editie mag noemen.

Tussenstand (na 12 van 13 ronden)
1. Anish Giri 8.5 punten
2. Magnus Carlsen 8.5
3. Sjachriar Mamedjarov 8.0
4. Vladimir Kramnik 7.5
5. Viswanathan Anand 7.5

'Trumps pornoster' geeft interview bij Jimmy Kimmel

Pornoactrice Stormy Daniels zal komende week een interview geven in Jimmy Kimmel Live!, het latenightprogramma van Jimmy Kimmel. Ze zal het daar niet geheel verrassend gaan hebben over haar vermeende affaire met de huidige Amerikaanse president, Donald Trump. Daniels en Trump zouden vanaf 2006, nadat Trump met Melania getrouwd was, enige tijd een affaire gehad hebben.

Eerder deze maand kwam de Wall Street Journal naar buiten met het bericht dat Trumps presidentiële campagneteam de actrice 130 duizend dollar betaalde om te zwijgen over de affaire, wat ze vooralsnog dan ook gedaan heeft - behalve het tekenen van een brief waarin ze uitdrukkelijk zegt dat er niks gebeurd is en dat Trump een geweldige en hoffelijke man was tijdens hun publieke ontmoetingen.

Op dinsdag 30 januari verschijnt Daniels bij Jimmy Kimmel, gelijk nadat Trump zijn allereerste State of the Union gegeven heeft.

Celstraf en jeugddetentie na groepsverkrachting Zwolle

Drie verdachten van een groepsverkrachting in Zwolle hebben hun straffen opgelegd gekregen. Eén van hen moet twee jaar de cel in, twee anderen kregen negen maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

In augustus vorig jaar ging het slachtoffer 's avonds op bezoek bij haar vriend, waar ook nog drie van zijn vrienden aanwezig waren, net als hij van Eritrese afkomst. Die drie vroegen de vrouw of ze seks met hen wilde hebben, wat ze weigerde.

Met haar vriend had ze in de slaapkamer uiteindelijk wel seks, waarna de drie anderen al snel de slaapkamer binnen kwamen. Daar probeerden ze alsnog seks met haar te hebben, ondanks verbaal en fysiek tegenstribbelen. Eén van hen, destijds 16 jaar, slaagde erin om bij het slachtoffer binnen te dringen en hij was als enige in de rechtszaal aanwezig om zijn straf te horen: negen maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Eenzelfde straf was er voor een 17-jarige verdachte, terwijl de nu 19-jarige Filemon G. twee jaar moet brommen. De (toenmalige) vriend van het slachtoffer is vrijgesproken, omdat de rechtbank het niet bewezen achtte dat het zijn bedoeling was dat de drie zijn vriendin tot seks dwongen.

De volledige uitspraken zijn hier te vinden.

Slechte loting voor handballers

De Nederlandse handballers hebben het bij de loting voor de play-offs voor het WK niet getroffen. De Nederlandse ploeg moet het opnemen tegen de verliezer van de EK-finale van zondag: Spanje of Zweden.

De winnaar van EK plaatst zich direct voor het WK handbal in Duitsland en Denemarken. De verliezer neemt het in de zomer van dit jaar in een uit- en een thuiswedstrijd op tegen Oranje.

"We moeten de hoogste berg beklimmen om ons te plaatsen voor het WK", aldus bondscoach Erlingur Richardsson na afloop van de loting tegen de NOS. "Als je de Mount Everest gaat beklimmen, moet je jezelf goed voorbereiden en in goede vorm zijn. Daar gaan wij ons nu op focussen. Het is een goed moment om ons te meten met de top. We kunnen zien hoe onze spelsystemen en filosofie werken tegen een van de beste teams van Europa. We blijven ons ontwikkelen richting het hoofddoel: het EK in 2020."

Titelverdediger Frankrijk en de gastlanden Denemarken en Duitsland zijn rechtstreeks geplaatst voor het WK 2019 en daar komt zondag de Europees kampioen bij.

Poolse schansspringers winnen in Poolse heksenketel

Tijdens de World Cup schansspringen in het Poolse Zakopane heeft de Poolse ploeg zaterdag de landenwedstrijd gewonnen. Het zorgde weer voor een groot feest in het schansspringgekke Zakopane, waar - zeker nu de Polen absolute wereldtop zijn - vele duizenden mensen aanwezig waren.

Vierschansentourneewinnaar Kamil Stoch was de leider van het team en droeg met twee ijzersterke sprongen en een schansrecord het grootste steentje bij. Ook Stefan Hula was erg lekker op dreef, terwijl Maciej Kot en Dawid Kubacki degelijk genoeg scoorden om de zege nauwelijks in gevaar te laten komen.

Markus Eisenbichler, Stephan Leyhe, Andreas Wellinger en Richard Freitag pakten namens Duitsland de tweede plek door Noorwegen te verslaan. Door ziekte van kopman Daniel André Tande werden Johann André Forfang, Anders Fannemel en Andreas Stjernen vergezeld door tiener Marius Lindvik. In het niveau onder de World Cup maakt hij dit seizoen zeer grote indruk en dankzij een sterk optreden maakt hij wellicht kans om Stjernen uit het olympische team te springen.

Robben met twee assists belangrijk voor Bayern

Bayern München heeft zaterdagmiddag de zestiende zege van het seizoen geboekt. In een spectaculaire wedstrijd werd TSG 1899 Hoffenheim verslagen.

Bayern München - TSG 1899 Hoffenheim 5-2
Al na drie minuten spelen kregen de gasten een strafschop. Serge Gnabry ging achter de bal staan, maar wist het buitenkansje niet te benutten, maar Mark Uth slaagde er in om de rebound te benutten: 0-1. Negen minuten later stond ook de 0-2 op het scorebord in de Allianz Arena. Notabene de huurling van Bayern München Gnabry verdubbelde de voorsprong voor Hoffenheim. De koploper van de Bundesliga rechtte na twintig minuten spelen de rug. Van dichtbij kon Robert Lewandowski op aangeven van Joshua Kimmich binnen tikken en na 25 minuten was het ook al 2-2. Arjen Robben nam een hoekschop en Jérôme Boateng kopte raak. 

Na ruim een uur spelen kwam de thuisploeg voor het eerst op voorsprong. Lewandowski stond aan de basis van de 3-2 van Kingsley Coman. Na 66 minuten spelen leek de beslissing te volgen. Wederom stond Robben aan de basis van een treffer die door Arturo Vidal gemaakt werd. De treffer van de Chileen werd toegekend na hulp de videoscheidsrechter. Het slotakkoord was er ook voor de thuisploeg. In de negentigste zette ex-Hoffenheim-aanvaller Sandro Wagner de 5-2 eindstand op het scorebord. Door de zege van Bayern is de voorsprong op nummer twee Schalke 04 nog altijd zestien punten. 

VfB Stuttgart - Schalke 04 0-2
De nummer twee van de Bundesliga kende een eenvoudige middag in Stuttgart, al na twintig minuten spelen had de ploeg die riante 0-2 voorsprong. Naldo kreeg de eerste treffer op zijn naam, nadat hij scoorde op aangeven van Daniel Caligiuri. Enkele minuten later schoot Amine Harit vanaf de strafschopstip de 0-2 binnen. De twee vroege doelpunten bleken voldoende voor de zege voor de club uit Gelsenkirchen.

Borussia Dortmund - SC Freiburg 2-2
Aubameyang was in aanloop naar de wedstrijd weer in genade aangenomen bij de thuisploeg en stond na twee wedstrijden waarin hij afwezig was weer aan de aftrap. De ploeg van Peter Stöger kende een uitstekend start en via Shinji Kagawa werd het na negen minuten 1-0. Freiburg, dat na negentien wedstrijden twaalfde stond kwam via Nils Petersen op gelijke hoogte. 

In de tweede helft werd de ex-spits van Bayern München wederom de gevierde man voor Freiburg. Petersen schoot zijn ploeg prachtig vanaf grote afstand naar de 1-2. Dortmund wisselde in de slotfase aanvallend en slaagde er in de 92ste minuut om op gelijke hoogte te komen. Jeremy Toljan volleerde de thuisploeg naar 2-2.

RB Leipzig - Hamburger SV 1-1
Bij de gasten was er een basisplek voor Rick van Drongelen. Het betekende zijn eerste minuten in de Bundesliga van dit kalenderjaar. De verdediger kwam met zijn ploeg na negen minuten spelen op achterstand nadat Bruma de score opende. Binnen het half uur kwamen de gasten langszij. Ex-FC Groningen-aanvaller Filip Kostic was de gevierde man voor Hamburger SV. In het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord waardoor Leipzig naar de vierde plek op de ranglijst zakte.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag
FC Köln - FC Augsburg 1-1
Werder Bremen - Hertha BSC 0-0

Real Madrid haalt uit in Valencia

Real Madrid heeft zich met een ruime zege bij Valencia goed hersteld van de midweekse blamage in de Copa del Rey.

De Madrilenen werden thuis tegen Leganés met 1-2 uitgeschakeld in de kwartfinales van het Spaanse bekertoernooi. Drie dagen later moest de ploeg van Zinédine Zidane, op wie de druk steeds meer toeneemt, zich zien te herpakken tegen Valencia. Gezien de ranglijst (Valencia staat derde, red.) zeker geen eenvoudige opgave.

Real nam in Mestalla na een kwartier de leiding toen Cristiano Ronaldo een strafschop mocht nemen. De Portugees werd in het penaltygebied onderuitgehaald door Martin Montoya. Ronaldo liet deze buitenkans niet onbenut: 0-1. Ruim twintig minuten later ging Montoya opnieuw in de fout en veroorzaakte hij een penalty met een duw tegen Karim Benzema. Ronaldo schoot ook deze keer raak.

Na rust dacht Valencia ook twee keer recht te hebben op een strafschop, maar de 1-2 viel uiteindelijk vanuit een hoekschop. Santi Mina bracht met zijn rake kopbal de spanning terug in de wedstrijd. Doelman Keylor Navas hield Real vervolgens op de been met een redding op een schot van Dani Parejo.

In de slotfase kon Real het duel beslissen via Marcelo, die afrondde na een combinatie met invaller Marco Asensio. Toni Kroos maakte er daarna zelfs nog 1-4 van. Real Madrid blijft vierde, maar Valencia heeft nog maar twee punten voorsprong. Het team van Zidane mag bovendien nog een wedstrijd inhalen.

Uitslagen La Liga zaterdag
Deportivo la Coruña - Levante 2-2
Valencia - Real Madrid 1-4
Malaga - Girona 0-0
Villarreal - Real Sociedad 4-2

Van der Poel wint veldrit van Rucphen

Veldrijder David van der Poel heeft zaterdag de veldrit in Rucphen gewonnen. In de sprint versloeg de oudere broer van Mathieu van der Poel drie medevluchters. Op de tweede plaats finishte Jim Aernouts en Dieter Vanthourenhout op plaats drie.

In Rucphen reed een kopgroep van vier aan de leiding. De groep bestond naast Van der Poel uit de Belgen Aernouts, Vanthourenhout en Gianni Vermeersch. Van der Poel kwam als eerste de finishstrook op en was vervolgens het sterkste in de sprint. Voor de Nederlander is dit zijn vijfde zege van het seizoen. Eerder won de renner van Corendon-Circus al in Lutterbach (FRA), Illnau (ZWI), Mol (BEL) en Kolin (CZE).

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door de Belgische Loes Sels. Manon Bakker werd tweede en de Luxemburgse Christine Majerus derde.

Zondag is in Hoogerheide de negende en laatste wedstrijd van de wereldbeker.

Uitslag mannen
1. David van der Poel (NED)
2. Jim Aernouts (BEL)
3. Dieter Vanthourenhout (BEL)
4. Gianni Vermeersch (BEL)
5. Bram Merlier (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Loes Sels (BEL)
2. Manon Bakker (NED)
3. Christine Majerus (LUX)
4. Alicia Frank (BEL)
5. Yara Kastelijn (Ned)

'The Wonder Years werd gestopt vanwege sekszaak'

De jaren tachtig-hitserie The Wonder Years zou zijn stopgezet vanwege een aanklacht van seksuele intimidatie tegen de toen 16-jarige hoofdrolspeler Fred Savage. Dat stelt actrice Alley Mills, die de moeder van zijn personage Kevin Arnold speelde, in een interview met Yahoo.

"Toen we de laatste aflevering ooit draaiden, geloofde iedereen dat de serie door zou gaan voor een zevende seizoen", stelt zij. Een kostuumontwerpster die aan de serie werkte diende echter een aanklacht in tegen Savage. Hij zou haar op dagelijkse basis verbaal en fysiek hebben lastiggevallen en ervoor gezorgd hebben dat zij werd ontslagen.

Mills noemt de zaak "volstrekt belachelijk. Fred is en was een van de minst gemene, aardigste en liefste mensen die ooit op deze aarde heeft rondgelopen." Zender ABC en de acteurs ontkenden de aantijgingen toentertijd. De acteurs mochten van de zender niet over de zaak praten, tot grote frustratie van Mills. "We wilden het liefst allemaal op televisie schreeuwen: dit is totale onzin!"

The Wonder Years toonde de besognes van een gezin eind jaren zestig. De sociale en historische veranderingen van die tijd werden bezien door de ogen van de 12-jarige Kevin. De veelgeprezen serie, die in Nederland door de VPRO werd uitgezonden, won onder meer enkele Emmy's.

'Wonder Years werd gestopt vanwege sekszaak'
'The Wonder Years werd gestopt vanwege sekszaak' (Foto: BuzzE)

Burgemeester wil maatregelen na schietpartij

Burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam wil snel maatregelen na een schietpartij in een buurthuis waardoor een jongen om het leven kwam.

Van Aartsen zegt in een verklaring snel te gaan overleggen met politie en Openbaar Ministerie om te komen tot maatregelen om de situatie in de wijk (de Oostelijke Eilanden) te verbeteren. De zeventienjarige stagiair van het buurthuis Wittenburg aan de Grote Wittenburgerstraat werd vrijdag daar doodgeschoten. "Ik begrijp de onrust en angst die zijn veroorzaakt door deze meedogenloze schietpartij. Zeker omdat er zoveel kinderen aanwezig waren in het jongerencentrum", aldus Van Aartsen in een verklaring. "Alle aanwezigen en getuigen die hulp verlangen, krijgen dat ook. Dit soort vuurwapengeweld is een zeer ernstige verstoring van de openbare orde. Amsterdammers moeten zich veilig voelen in hun eigen buurt."

Door de schietpartij raakten ook twee andere jonge mensen gewond. Een negentienjarige man en een andere stagiaire, een twintigjarige vrouw. De man is inmiddels buiten levensgevaar. Hij raakte bij een eerdere schietpartij op 23 november vorig jaar ook al gewond. Hij is bij politie en justitie bekend; het zeventienjarige dodelijke slachtoffer was dat niet, aldus de politie.

De vrouw stond achter de bar tijdens de schietpartij en raakte gewond aan haar benen. Volgens de politie is ze waarschijnlijk per ongeluk geraakt.

In het buurthuis heeft de politie verscheidene kogelinslagen gevonden en ze noemt het een wonder dat daarbij geen andere kinderen of aanwezigen zijn geraakt. De politie sprak eerder van een "crimineel gerelateerd" incident waarbij de schutters gericht iemand zochten. Uit eerste onderzoek is naar voren gekomen dat de daders een naam of namen hebben geroepen van iemand naar wie ze op zoek waren.

Burgemeester wil maatregelen na schietpartij
Burgemeester wil maatregelen na schietpartij (Foto: ANP)

VW: dierproeven bij dieselgate waren fout

Volkswagen heeft z'n excuses aangeboden voor dierproeven waarbij apen uitlaatgassen moesten inademen van een Volkswagen Beetle. "We zijn ervan overtuigd dat de gekozen wetenschappelijke methode fout was en verontschuldigen ons voor het wangedrag."

De test met de apen in 2014 was slechts een deel van de studie die moest aantonen dat de moderne dieselauto's fors minder vervuilend zijn dan oudere exemplaren.

"Tien apen urenlang moedwillig uitlaatgas te laten in ademen om zo aan te tonen dat de schadelijke uitstoot is afgenomen is belachelijk", zei minister-president Stephan Weil van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Die staat is grootaandeelhouder van het autoconcern.

Volkswagen was niet de enige fabrikant. De organisatie die het onderzoek financierde werd ook gesponsord door BMW en Daimler.

VW: dierproeven bij dieselgate waren fout
VW: dierproeven bij dieselgate waren fout (Foto: ANP)

NAC Breda haalt na Te Vrede nog een spits

NAC Breda heeft daags na de komst zich ook verzekerd van Umar Sadiq. De twintigjarige aanvaller komt op huurbasis over van AS Roma.

De Nigeriaan wordt in eerste instantie voor een half jaar gehuurd, maar er is een wederzijdse intentie om in de zomer te verlengen tot de zomer van 2019. Sadiq staat sinds zomer van 2016 onder contract bij AS Roma, dat hem destijds voor tweeënhalf miljoen euro overnam van Specia Calzio, nadat hij eerst al een jaar op huurbasis voor de Romeinen had gespeeld.

De twintigjarige aanvaller speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor Bologna in zeven wedstrijden kwam hij tot één assists. De Nigeriaans jeugdinternational kwam tijdens de eerste helft van dit seizoen op huurbasis uit voor Torino, waar hij in drie Serie A-wedstrijden het net niet wist te vinden.

"In deze winterse transferperiode wilden wij scorend vermogen toevoegen en de concurrentie voorin flink vergroten. Dat is met de komst van Umar en Mitchell (Te Vrede red.) goed gelukt", vertelt technisch directeur Hans Smulders op de officiële clubwebsite van NAC. "Sadiq is een zeer talentvolle speler die al minuten heeft gemaakt in een topcompetitie. In zijn zoektocht naar meer speelminuten moet hij nu de concurrentie aangaan met de andere spitsen in onze selectie."

Hoolwerf wint ONK op natuurijs; Jury deelt rode kaarten uit vanwege opstootje

Bart Hoolwerf heeft op de Weissensee in Oostenrijk het Open Nederlands Kampioenschap op natuurijs gewonnen. In de massasprint versloeg de 20-jarige schaatser zijn oudere broer Evert Hoolwerf. Op de derde plaats finishte Crispijn Ariëns. Vanwege duw- en trekwerk deelde de jury na afloop rode kaarten uit.

Winnaar Hoolwerf zou eigenlijk de sprint aantrekken voor Ariëns maar raakte zijn teamgenoot een kilometer voor het einde kwijt. Woolwerf profiteerde vervolgens van een chaotische sprint. Twee dagen geleden won Hoolwerf ook al een criterium op de Weissensee.

In de sprint vond duw- en trekwerk plaats tussen Gary Hekman, Simon Schouten en Arjan Stroetinga. Stroetinga ging onderuit en nam Rick Smit in zijn val mee. Na afloop van de wedstrijd ging het opstootje verder. De jury deelde daarvoor rode kaarten uit aan Schouten, Smit en Stroetinga. Laatstgenoemde kreeg zelfs twee rode kaarten. Of de rode kaarten invloed hebben op het mogen starten in de Alternatieve Elfstedentocht van woensdag is nog niet bekend.

Skujins pakt de winst in Trofeo Lloseta - Andratx, Reinders derde

Toms Skujins heeft de Trofeo Lloseta - Andratx op zijn geschreven. De Let die nieuw is bij Trek-Segafredo kwam solo aan in Mallorca en pakte daarmee zijn eerste zege van het jaar. Gregor Mühlberger werd tweede, voor de Nederlander Elmar Reinders van Roompot-Nederlandse Loterij.

In het begin van de wedstrijd was het lang wachten tot er een kopgroep wegreed uit het peloton. In eerste reed er een kopgroep van elf renners weg met daarbij de Nederlander Brian van Goethem, maar ze werden al snel weer ingerekend door het peloton. Later reden er drie renners weg en ze zouden een maximale voorsprong van twee minuten pakken op het peloton.

Op de tweede beklimming, de Coll de Claret op zestig kilometer van de streep, wisten de drie koplopers het peloton nog voor te blijven, maar daarna was het over en kwam er een hergroepering. Lang zou het peloton niet samen blijven. Michael Gogl van Trek-Segafredo ging alleen in de aanval en zou een voorsprong van één minuut bij elkaar fietsen.

De Oostenrijker hield goed stand en zou pas op tien kilometer van de streep worden teruggepakt. Trek-Segafredo bleef actief koersen het was nu Skujins die in de aanval trok. In de achtergrond zouden Alejandro Valverde, Tim Wellens en Gianni Moscon in de tegenaanval gaan, maar ze zouden niet terug komen. Skujins zegevierde uiteindelijk voor de Oostenrijker Gregor Mühlberger en Elmar Reinders. Naast een derde plaats voor Roompot - Nederlandse Loterij was er met Pim Ligthart nog een renner van de Nederlandse ploeg die in de top vijf eindigde.

Demi Moore zoende met 15-jarige op video

Hoe tijden veranderen blijkt wel uit een video die we tegen kwamen welke in 2012 maar amper het nieuws haalde, terwijl zaken van 40 jaar oud breed worden uitgemeten.

In de video, die hieronder staat, zien we een 19-jarige Demi Moore die haar tegenspeler uit General Hospital meerdere malen vol en langdurig op de mond zoent. De jongen werd die dag 15. De video werd opgenomen op 19 januari 1982.

Dat de video vijf jaar geleden toen deze ontdekt werd nauwelijks voor krantenkoppen zorgde geeft eens te meer aan hoe snel de wereld aan het veranderen is, danwel hoe verschillend er wordt gedacht als mannen een jong meisje kussen ten opzichte van wanneer vrouwen hetzelfde doen bij een jonge jongen.

De video hieronder. Gezoend wordt er op 1:22, op 1:49 en op 4:36.  

Watabe domineert etappe twee Seefeld Triple

Akito Watabe heeft ook de tweede etappe gewonnen in de Seefeld Triple, de jaarlijkse etappewedstrijd in de noordse combinatie, gehouden in het bij Innsbruck gelegen Seefeld.

Watabe haalde bij het schansspringen al op magnifieke wijze uit: alleen de jonge Noor Jarl Magnus Riiber hield de schade beperkt, hij mocht de tien kilometer langlaufen 25 seconden na Watabe beginnen. Fabian Riessle uit Duitsland gaf al 1:24 toe, de Noren Jan Schmid en Espen Andersen zelfs nog zo'n twintig seconden meer.

Voor Watabe was de zege daarmee al bijna een feit. Riiber is namelijk een van de mindere langlaufers in het veld, terwijl Watabe daar juist ook sterk op is. Riiber kwam dan ook totaal niet in de buurt en moest zich concentreren op het behouden van zijn tweede plek.

Dat lukte niet, want in de slotfase kwam de Duitser Vinzenz Geiger na een fameus staaltje langlaufen langszij, om vervolgens 1:05 na Watabe als tweede te finishen, kort voor Riiber. Schmid en Andersen eindigden als vierde en vijfde, Riessle viel nog terug naar plek zes.

"Locadia is sterker, ik ben meer een man van de dribbels"

Steven Bergwijn zag Jürgen Locadia deze winter vertrekken bij PSV, waardoor er voor hem meer kansen zijn op vaste basisplaats.

Het twintigjarige talent is bezig aan zijn derde seizoen als speler van PSV en wil dit seizoen definitief doorbreken bij de club. Bergwijn staat bekend als een groot talent, maar zijn effectiviteit laat hem soms in de steek. Tot nu toe kwam hij tot vijf doelpunten en zeven assists in anderhalf seizoen.

Sinds de blessure van Locadia staat Bergwijn vast op de linksbuiten en door het vertrek van de aanvaller heeft Bergwijn meer kansen op een vaste basisplaats. "Daar moet ik nu wel voor gaan ja. Hij is vertrokken en ik moet die plek vasthouden", vertelt Bergwijn in gesprek met NOS.

Volgens de aanvaller valt hij niet met Locadia te vergelijken. "Of ik een andere voetballer ben dan Locadia? Locadia is sterker, ik ben meer een man van de dribbels. Ik weet niet of ik beter ben, maar ik ben een ander type voetballer."

Schansspringster Lundby blijft ongenaakbaar richting Spelen

Schansspringster Maren Lundby is maar niet te stoppen, terwijl de Olympische Spelen in rap tempo dichterbij komen. De 23-jarige Noorse won zaterdag de World Cup in het Sloveense Ljubno, haar zesde opeenvolgende zege.

Lundby was wellicht niet zo bizar dominant als een week eerder in Japan, maar toch sprong ze in beide ronden weer het grootste aantal punten bij elkaar. De 21-jarige Duitse Katharina Althaus versloeg haar Japanse leeftijdsgenote Sara Takanashi in de strijd om de tweede plek, de Oostenrijkse veterane Daniela Iraschko-Stolz liet met plek vier zien precies op tijd weer in vorm te zijn.

Zondag staat ook nog een wedstrijd op het programma in Ljubno, alvorens de dames naar Zuid-Korea gaan voor de Olympische Spelen, die op 9 februari beginnen.

Kandidaat-raadslid Forum voor Democratie aangevallen door links tuig

Ja, dit krijg je er dus van als je mensen ophitst om te strijden tegen het 'kwaad' van 'rechts-populistische partijen'. Een 71-jarige kandidaat-raadslid van Forum voor Democratie is belaagd door 'nooit meer fascisme'-schreeuwers toen hij bezig was met campagne voeren in Amsterdam. Mind you, partijen als GroenLinks, PvdA en de SP staan 'solidair' met dit tuig. 

Voorman Thierry Baudet heeft inmiddels gereageerd en wil dat Jesse Klaver, Lodewijk Asscher, Lilian Marijnissen en Marianne Thieme afstand nemen van de extremisten waarmee ze een monsterverbond hebben gesloten. 

Langlaufster Van der Graaff pakt gedeelde zege, Klæbo domineert

Langlaufster Laurien van der Graaff heeft de tweede World Cup-overwinning uit haar carrière binnen. De 30-jarige geboren Nederlandse, al sinds haar jeugd in Zwitserland wonend, won eind december voor eigen publiek in Lenzerheide al en zaterdag was het raak in Seefeld.

In de Oostenrijkse sneeuw stond net als in Lenzerheide een sprint in vrije stijl op het programma. De finale was zeer spannend en Van der Graaff kwam als derde het laatste rechte stuk op. Ze wist de Noorse topfavoriete Maiken Caspersen Falla op indrukwekkende wijze te passeren en won de wedstrijd voor Sophie Caldwell. Zo leek het althans: na bestudering van de finishfoto werd óók Caldwell tot winnares uitgeroepen, voor Falla.

Bij de mannen stond er weer geen maat op Johannes Høsflot Klæbo. De jonge Noor haalde met speels gemak de finale en legde daarin iedereen weer op de pijnbank. Alleen de Fransman Lucas Chanavat wist enigszins te volgen en hij eindigde dan ook als tweede, voor de Zweed Calle Halfvarsson. 

"Ik denk dat De Ligt Bayern München voetballend aankan"

Marco van Hoogdalem denkt dat Matthijs de Ligt het niveau van Bayern München voetballend aankan. De verdediger van Ajax wordt gevolgd door de club.

Naar verluidt zaten afgelopen zondag scouts van Bayern München op de tribune tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Van Hoogdalem weet wat er gevraagd wordt in de Bundesliga, hij speelde tussen 1997 en 2003 voor Schalke 04.

De oud-verdediger denkt dat De Ligt bij Bayern de concurrentie krijgt die hij bij Ajax mist. "Ik denk dat De Ligt het voetballend aankan. Hij zou moeten concurreren met Süle, Hummels en Boateng", vertelt van Hoogdalem in gesprek met ELF Voetbal. "Dat zijn redelijke verdedigers, maar geen uitschieters."

"Hij doet niet onder voor Süle of Boateng. Ik keek afgelopen weekend naar Bayern München tegen Werder Bremen. Ik vind Boateng tegenwoordig heel log ogen. Daar is het beste echt vanaf. Dan denk ik: geef een jonge jongen de kans."

Van Hoogdalem weet alleen niet of De Ligt al klaar is voor de stap naar Zuid-Duitsland. “Bayern München is natuurlijk wel een Hollywoodclub. Daar is altijd wat aan de hand. Een speler moet er heel sterk in zijn schoenen kunnen staan. In Nederland heb je De Telegraaf, die zijn redelijk kritisch in hun doen en laten. Daar heb je Bild."

"Ik weet niet hoe die krant het doet, maar het heeft overal mannetjes rondlopen. Als je een scheet laat in een viersterrenrestaurant, zie je het de volgende ochtend in de krant terug. Daar moet een speler rekening mee houden. Ik weet niet of De Ligt daar nu al mee uit de weg kan."

"Die Braziliaanse stijl is een cliché"

David Neres is inmiddels een jaar in Amsterdam en heeft zijn draai aardig gevonden. Toch mist hij zijn thuisland nog altijd.

"Ik ben tijdens de winterstop alleen maar bij mijn huis in Brazilië gebleven", vertelt Neres in gesprek met Volskrant. "Ik lag aan het zwembad, speelde op de Playstation, dat is het." In Nederland moet hij zijn familie missen, maar momenteel is zijn zus in Nederland. "Ze is er voor me. En ze kookt. Rijst met bonen, elke dag."

Neres is bezig aan een goed seizoen en was tot nu toe goed voor acht doelpunten en negen assists. Volgens de aanvaller klopt het beeld over Braziliaanse speler niet. Volgens Neres is het niet alleen maar 'samba' in zijn vaderland.

"Die Braziliaanse stijl is een cliché en bestaat helemaal niet. Als je naar de Braziliaanse competitie kijkt, dan heeft elke ploeg echt niet elf pingelaars op het veld staan. Dan win je namelijk niks. Ja, dit is mijn stijl. Ik wil goals maken en assists geven, dat is belangrijker dan iemand door de benen spelen."

Doodgeschoten 17-jarige liep stage

Mohammed Bouchikhi, de 17-jarige jongen die vrijdagavond in een buurtcentrum op de Oostelijke Eilanden te Amsterdam door gemaskerde mannen werd doodgeschoten, liep daar stage. Hij was geheel onbekend bij de politie, meldt het Parool.

Een andere stagiaire, een meisje van 20, raakte gewond, evenals het vermoedelijke doelwit, de 19-jarige Gianni L. Volgens getuigen riepen de mannen om laatstgenoemde toen ze met pistolen en machinegeweren het buurthuis binnenvielen.

De politie wil nog niet zeggen of Bouchikhi per ongeluk is geraakt. Bij het meisje, dat in haar been werd geraakt, is dit hoogstwaarschijnlijk wel het geval.

Gianni L. raakte eind november ook al gewond bij een dodelijke schietpartij in dezelfde buurt. De politie denkt dat die schietpartij het gevolg was van een hoog opgelopen straatruzie. Daarvoor zit de 39-jarige Amsterdammer Tim S. vast. Of er een verband is tussen beide schietpartijen moet worden uitgezocht.

L. raakte vrijdagavond zwaargewond aan nek en borst maar is buiten levensgevaar. Een in de Velserpolder aangetroffen BMW is vermoedelijk de vluchtauto. De wagen was deels uitgebrand maar niet geheel, waardoor de recherche hoopt dat er bruikbare sporen uit zijn te halen.

In het buurtcentrum waren op het moment van de schietpartij kinderen en tieners aanwezig. Die moesten hals over kop onder de tafels duiken. Het is een wonder dat er niet meer zijn geraakt, aldus de politie.

Snowboardgoud op X-Games voor Anderson en Parrot

Op de tweede dag van de Winter X-Games in het Amerikaanse Aspen hebben snowboarders Jamie Anderson en Max Parrot zeker niet voor het eerst in hun fraaie carrière goud gewonnen.

Bij de mannen stond de big air op het programma, waar de 23-jarige Parrot in 2014, 2016 en 2017 al goud op won. Hij kroonde zich ook dit jaar tot kampioen en is daarmee ook de favoriet om komende maand het eerste olympische big air-goud ooit te pakken. Parrot versloeg de pas 18-jarige Noor Marcus Kleveland en de Japanner Yuki Kadono. De Belg Sebbe de Buck werd achtste en laatste.

De vrouwen werkten vrijdag de slopestyle af, het onderdeel waarop een destijds 16-jarige Anderson in 2007 al goud pakte. Dat deed ze in 2008, 2012 en 2013 ook, een jaar later gevolgd door olympisch goud. In de vorige vier jaar werd Anderson telkens tweede, maar vrijdag was het dan eindelijk weer raak. Ze versloeg landgenote en uittredend kampioene Julia Marino, brons was er voor de Finse oud-kampioene Enni Rukajärvi.

De winnende sprongen van Parrot (Bron: YouTube)

De winnende run van Anderson (Bron: YouTube)

Van der Geest wint ONK natuurijs op Weissensee

Lisa van der Geest heeft zaterdag het Open Nederlands Kampioenschap op natuurijs gewonnen. Na 80 kilometer wedstrijd was de 24-jarige schaatsster het snelste in de massasprint.

Achter de schaatsster uit Warmond werd Clarissa van Maaren tweede. De derde plaats was voor Aggie Walsma.

Op de Weissensee won Van der Geest in 2016 de Aart Koopmans Memorial en in 2017 de Alternatieve Elfstedentocht. In januari won ze zilver op het NK op kunstijs in Utrecht.

Sparta haalt volgende versterking bij stadsgenoot

Miguel Nelom maakt het seizoen af bij Sparta Rotterdam. De linksback komt op huurbasis over van Feyenoord.

Nelom was de langst dienende speler in de selectie van Feyenoord en hij heeft zijn laatste wedstrijd voor de club gespeeld. Het contract van de linkspoot loopt komende zomer af. De verdediger doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en maakte in het seizoen 2011/12 zijn debuut in het eerste elftal.

In totaal kwam Nelom tot 159 wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij drie keer trefzeker was en elf assists gaf. Ook kwam hij tot twee interlands. Sparta wordt de derde Rotterdamse club waar hij gaat spelen, omdat hij eerder al op huurbasis uitkwam voor Excelsior.

"Wij bedanken Miquel voor zijn grote inzet voor Feyenoord, in de zeven seizoenen bij het eerste elftal en gedurende de jaren er voor in de jeugdopleiding", vertelt technisch directeur Martin van Geel op de officiële clubwebsite van Feyenoord. "Hij heeft zich altijd een op en top professional getoond en ook daarom verlenen wij onze medewerking aan deze overstap. Wij wensen Miquel alle succes met zijn verdere carrière."

Nelom is de vierde aanwinst van Sparta deze maand. Eerder al versterken Dabney dos Santos, Fred Friday en Soufyan Ahannach de hekkensluiter van de Eredivisie. De keuze voor Sparta is een bewuste, stelt Nelom, die naar verluidt ook in de belangstelling stond Alavés, KV Kortrijk, Sheffeild Wednesday en SPAL.

"Ik had wel andere opties, maar uiteindelijk vond ik dit het beste. Ik krijg de kans om hier minuten te maken en die zal ik aanpakken. Ik ben bekend met Sparta en er zit potentie in deze club. Sparta verdient het om in de Eredivisie te blijven en daar hoop ik mijn steentje aan bij te dragen."

VN-gezant naar 'Russische' Syrië-conferentie

De speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, heeft een uitnodiging aanvaard voor een door Rusland georganiseerde vredesconferentie over Syrië. De VN hebben zaterdag laten weten dat De Mistura naar de Russische badplaats Sochi gaat, omdat het Kremlin heeft beloofd dat de conferentie daar een aanvulling zal zijn op het VN-vredesoverleg dat in Genève is begonnen.

Het Kremlin heeft het regime van president Bashar al-Assad door militair ingrijpen sinds 2015 van de ondergang gered. En het heeft komende week allerlei partijen en bevolkingsgroepen uit Syrië uitgenodigd om over vrede in dat land te spreken. Meer dan duizend afgevaardigden worden verwacht op het Congres van de Syrische Volkeren in Sochi. Westerse mogendheden verdenken Rusland ervan na de ingrijpende militaire overwinningen in Syrië, het VN-vredesoverleg te willen kapen om een naoorlogs Syrië naar zijn hand te zetten.

De door Saudi-Arabië geruggensteunde tegenstanders van Assad, die zich Hoge Onderhandelingscomité (HNC) noemen, hebben zaterdag duidelijk gemaakt beslist niet naar Sochi te gaan.

VN-gezant naar 'Russische' Syrië-conferentie
VN-gezant naar 'Russische' Syrië-conferentie (Foto: ANP)

Agent waarschuwde Paul Groot voor homorollen

Zijn agent waarschuwde Paul Groot aan het begin van zijn carrière voor het spelen van homorollen. Dat zou mogelijk schadelijk voor zijn carrière kunnen zijn, vertelde de cabaretier zaterdag in een interview op Radio 1.

"Een van mijn eerste musicalrollen was een homoseksueel", vertelde Groot. "Mijn agent vroeg of ik mij dat wel realiseerde. Ja en?, vroeg ik. 'Nou, dat je het je wel bewust bent, antwoordde hij. Maar dat soort rollen ligt in mijn range, ik heb er geen enkel bezwaar tegen. Dat hoort bij mij, dat mag er zijn."

De acteur speelde de afgelopen jaren talloze homoseksuele personages, zoals Robert Long, Wim Sonneveld en Cole Porter. "Het zijn heel interessante rollen", aldus Groot. "Het zijn binnen het genre homoseksuelen allemaal verschillende mannen." Zelf kwam de cabaretier halverwege de jaren tachtig uit de kast. "Het was de periode dat aids opkwam. Het voelde toen heel onveilig om uit de kast te komen. Ik was echt doodsbang, ik heb echt jarenlang de rem op mijzelf gehouden voordat ik eindelijk eens wat probeerde op dat gebied."

Groot stelt verder in het interview nooit aan het programma Wie is de Mol mee te willen doen. "Ze zouden niets aan mij hebben", stelde hij lachend. "Ik zou geen enkel fanatisme aan de dag kunnen leggen. Met een portofoon achter elkaar aan rennen en letters verzamelen, dat interesseert mij echt helemaal niets. Ik zou er het nut totaal niet van inzien."

Agent waarschuwde Paul Groot voor homorollen
Agent waarschuwde Paul Groot voor homorollen (Foto: BuzzE)

Kritiek op Bandé: "Hij speelt speeltuinvoetbal"

Hassane Bandé maakt komende zomer de overstap van KV Mechelen naar Ajax, maar maakt momenteel weinig indruk in België.

Voor minimaal acht miljoen euro maakt Bandé de overstap naar Ajax. De aanvaller maakt het seizoen af bij KV Mechelen, waarna hij komende zomer naar Amsterdam verkast. Sinds zijn transfer rond is, laat hij echter weinig meer zien in België.

"Op dit moment speelt hij "speeltuinvoetbal". In de zone van de waarheid is hij niet resoluut in zijn beslissingen", vertelt Dennis van Wijk, trainer van Mechelen, tegenover Sporza. "In het begin van het seizoen was hij veel directer in zijn acties."

"Het is een beetje spelen en dat ziet er leuk uit, maar op dit moment hebben we daar niet zoveel aan. Natuurlijk is het voor die jongen ook niet makkelijk. Hij gaat naar Ajax en zij trekken nu al aan zijn mouw. Voor zo'n jonge kerel weegt dat erg zwaar. Al moet hij in de ArenA niet zo gaan voetballen, want dan wordt hij wél uitgefloten."

Eerste Grand Slam-titel dubbelaars Marach/Pavic

Tennissers Oliver Marach en Mate Pavic hebben hun eerste Grand Slam-titel gewonnen. Het Oostenrijks/Kroatische duo greep de titel in het mannendubbelspel op de Australian Open in Melbourne.

Marach en Pavic, als zevende geplaatst, namen het in de eindstrijd op tegen de als elfde geplaatste Colombianen Robert Farah en Juan Sebastian Cabal. In set één wisten Marach en Pavic op 1-2 met moeite hun service te behouden, waarna ze de Colombianen later in de set konden breken.

Een vergelijkbaar scenario speelde zich in het tweede bedrijf af, waarna het Oostenrijks/Kroatische duo het op eigen service met een love game afmaakte: 6-4, 6-4.

"Hij gaf aan dat het geen zin had om bij PSV te blijven"

Adam Maher heeft PSV verlaten voor FC Twente. In Eindhoven had hij geen toekomst en de middenvelder is blij met zijn overstap naar FC Twente.

Maher werd in 2013 voor ongeveer 6,5 miljoen euro overgenomen van AZ, maar in Eindhoven wist hij nooit te overtuigen. Hij raakte uit beeld bij het eerste elftal en kreeg te horen dat hij mocht vertrekken. Deze winter maakte hij de overstap van PSV naar FC Twente.

"Ik heb met technisch manager Marcel Brands gesproken en aangegeven dat het eigenlijk geen zin had om bij PSV te blijven. Het was vechten tegen de bierkaai en voor mij dus beter om weg te gaan", vertelt Maher in gesprek met De Telegraaf,

Maher had meerdere keuzes toen hij voor PSV koos. "Ik kon naar een mooie club in het buitenland, waar veel jongens van hadden gedroomd om er te kunnen spelen. Welke? Nee, dat doet er niet meer toe."

Deze winter leek hem een overstap naar FC Twente het beste. Daar werd hij herenigd met Gertjan Verbeek. "Met Verbeek heb ik bij AZ gewerkt. Hij heeft me als 17-jarige laten debuteren en ik weet hoe hij als persoon is. Verbeek weet hoe ik ben en wat mijn kwaliteiten zijn."

Koelkasten Air Force 1 kosten 24 miljoen

De koelkasten in het presidentiële vliegtuig Air Force One van de Verenigde Staten worden vervangen door nieuwe. De oude dateren uit 1990, toen het regeringsvliegtuig in gebruik werd genomen. De vervanging kost 24 miljoen dollar, zo meldt The Guardian.

Door de nieuwe koelkasten kunnen er straks 3000 maaltijden worden bewaard. Dat is genoeg om de president en vijftig vrienden drie weken van voedsel te voorzien.

De nieuwe koelinstallatie zou in oktober 2019 bedrijfsklaar moeten zijn, zo meldt nieuwswebsite Defense One.

De Amerikaanse regering heeft overigens al nieuwe presidentiële toestellen besteld. Deze Boeings worden nu volledig gemodificeerd en zouden in 2024 in gebruik kunnen worden genomen.

Koelkasten Air Force 1 kosten 24 miljoen
Koelkasten Air Force 1 kosten 24 miljoen (Foto: ANP)

Skiester Worley wint, jonge Hrovat stunt op reuzenslalom

Skiester Tessa Worley heeft zaterdag in het Zwitserse Lenzerheide de reuzenslalom gewonnen. De Française won na een zeer spannend duel met de Duitse Viktoria Rebensburg, eerder in de week in Kronplatz nog de beste.

Worley had de leiding na de eerste run al in handen, 0,52 seconden voor Rebensburg. De rest volgde al op meer dan een seconde, op 1,25 aangevoerd door de Italiaanse Federica Brignone. In run twee maakte vooral de pas 19-jarige Sloveense Meta Hrovat grote indruk. Ze kwam in haar nog korte carrière één keer in de top-10 - in Lienz werd ze achtste - maar in Lenzerheide ging ze als een razende tekeer.

Van plek veertien in de eerste run bleef Hrovat zo maar stijgen, de één na de ander beet zich stuk op haar tijd, inclusief Brignone. Rebensburg was de eerste die onder Hrovat's tijd door wist te duiken, maar de Sloveense was zo al wel verzekerd van haar eerste podiumplaats ooit. Worley gaf haar voorsprong op Rebensburg bovenin bijna helemaal weg, maar herpakte zich en won met 0,07 seconden alsnog. Hrovat eindigde op 1,45 tellen.

"Het verrast mij niet dat hij naar de Premier League kan"

Nicolai Jörgensen kan de overstap maken naar Newcastle United. Giovanni van Bronckhorst snapte de interesse, maar is er niet blij mee. De aanvaller heeft een uitstekend seizoen achter de rug. Hij wist afgelopen jaar 21 keer het net te vinden en had daarmee een belangrijk aandeel in het kampioenschap. Newcastle United wil Jörgensen overnemen, maar Van Bronckhorst wil hem niet kwijt.

"Als Engelse clubs zich melden voor een van jouw spelers, dan kan het gebeuren dat hij gaat", vertelt de trainer in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ook als het nog maar een paar dagen voor het sluiten van de transfermarkt is. Het verrast mij niet dat hij naar de Premier League kan, maar ik had het natuurlijk liever niet gehad. En als het inderdaad gebeurt, moeten we kijken welke mogelijkheden er nog voor ons zijn."

Feyenoord is bereid om mee te werken aan een transfer, maar wil wel een hoger bedrag ontvangen. Newcastle United heeft naar verluidt vijftien miljoen euro geboden, terwijl Feyenoord minimaal 23 miljoen euro wil ontvangen voor de spits.

Huisvrouwen Bestaan Niet succesvolste Nederlandse film '17

De komedie Huisvrouwen Bestaan Niet is nu officieel de meest succesvolle Nederlandse film die is uitgebracht in 2017. De film, over de perikelen van twee zussen en hun moeder, trok tot nu toe ruim 260.000 mensen naar de bioscopen. Daarmee is Dikkertje Dap onttroond als succesvolste vaderlandse titel van vorige jaar, maakte distributeur Independent Films zaterdag bekend.

Huisvrouwen Bestaan Niet vertelt over drie vrouwen - twee zussen en hun moeder - die gedwongen worden hun onderlinge verschillen aan de kant te schuiven en na te denken over het leven en het huishouden dat ze voeren. De hoofdrollen worden gespeeld door Eva van de Wijdeven, Jelka van Houten, Loes Luca, Kay Greidanus, Waldemar Torenstra en Jim Bakkum. De critici waren allemaal lovend over de film.

De komedie is de eerste filmproductie die Rick Engelkes heeft gemaakt. De producent/acteur heeft zelf ook een bijrol als gynaecoloog Dokter Simon.

Huisvrouwen succesvolste Nederlandse film '17
Huisvrouwen succesvolste Nederlandse film '17 (Foto: BuzzE)

Skiër Feuz wint op fameuze Kandahar-piste

Skiër Beat Feuz heeft in het Duitse Garmisch-Partenkirchen de afdaling op de iconische Kandahar-piste gewonnen. De Zwitser heeft het zo bijna voor elkaar gekregen om de triple van afdalingsklassiekers in januari te pakken: eerder won hij al in eigen land in Wengen, maar op de Streif in Kitzbühel werd Feuz tweede.

Aksel Lund Svindal mocht als eerste naar beneden en de grote Noor deed dat bijzonder goed. Toch dook Feuz vooral dankzij een geweldig slotstuk 0,28 seconden onder Svindal's tijd door, waarna de Italiaan Dominik Paris zich er nog tussen wist te skiën. De Südtiroler gaf 0,18 seconden toe op Feuz en nam zo de tweede plek in beslag.

De Duitser Andreas Sander leek lang op weg om te stunten met de snelste tijd, maar hij maakte een grote fout en eindigde als elfde. Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk was ook bloedsnel onderweg, maar ook hij kon het slotstuk van Kugelblitz niet evenaren. Wel eindigde hij op 0,18 seconden van de Zwitser en dus deelde Kriechmayr de tweede plaats met Paris.

LB: Ook Eminem heeft mening over Trump: 'Een drol is beter'

Lekker Belangrijk: nieuws dat je niet wilt missen!

Je telt als celebrity tegenwoordig nauwelijks mee als je geen mening over de Amerikaanse president Donald Trump geuit hebt, en dus heeft Eminem ook maar weer van zich laten horen.

De rapper liet in een interview met Billboard weten dat hij wel een prima alternatief voor Trump in gedachten heeft: "Een drol als president was nog beter geweest dan Trump", zegt de muzikant.

Eminem is allerminst fan van Trump, zoals hij al meerdere malen heeft laten blijken. Vorig jaar gooide hij nog een 'freestyle' online vol kritiek op de president. Dat het hem fans kost boeit hem weinig: "Ik sta voor wat goed en rechtvaardig is en weet dat ik aan de juiste kant sta."

Duitse rodelaarsters verrast op World Cup en EK

Tijdens het laatste World Cup-weekeinde van het seizoen voor de rodelaars, in het Letse Sigulda, hebben de Duitse dames zich laten verrassen. De Russische Tatiana Ivanova won de wedstrijd en pakte daarmee ook de Europese titel - de wedstrijd doet ook dienst als EK.

Ivanova, die niet naar de Olympische Spelen mag, was in run één de snelste en bouwde haar voorsprong in run twee uit naar 0,087 seconden op de Duitse Natalie Geisenberger. Sandra Robatscher uit Italië pakte op 0,371 seconden zeer verrassend de derde plek, de eerste Italiaanse op een World Cup-podium in twaalf jaar. De ervaren Duitse Tatjana Hüfner, een van de favorieten, maakte een zeldzame fout en viel van haar slee in de eerste run.

Bij de dubbels scheelde het niet veel, maar werd het alsnog een Duitse zege. Zoals gewoonlijk waren de Letse broers Andris en Juris Sics ontzettend sterk op hun thuisbaan, net als landgenoten Oskars Gudramovics en Peteris Kalnins. Toch hielden Toni Eggert en Sascha Benecken uit Duitsland hun leiding na de eerste run net vast, ondanks een tweede run vol fouten.

Aan de finish waren de Duitsers 0,055 seconden sneller dan de gebroeders Sics, terwijl Tobias Wendl en Tobias Arlt op 0,226 namens Duitsland plek drie pakten, een kleine twee tienden voor underdogs Gudramovics/Kalnins. Door de zege zijn Eggert en Benecken overigens ook zeker van de eindwinst in de World Cup.

Hoogste waterstand Seine zondag verwacht

De waterstand van de Seine is zaterdag verder gestegen. Zondag bereikt de rivier in Parijs de hoogste stand van 5,80 meter, zo meldt Vigicrues, de instantie die de waterstanden in Frankrijk in de gaten houdt.

De kades van de Seine zijn ondergelopen en het Louvre heeft een kelder met islamitische kunst gesloten. Verder hebben zich geen grote problemen voorgedaan in de Franse hoofdstad.

Stroomopwaarts heeft het hoge water wel tot ongemakken geleid. Zo liepen huizen onder water, viel de elektriciteit uit en waren wegen afgesloten.

De overstromingen zijn onder meer het gevolg van de overvloedige neerslag in januari.

Hoogste waterstand Seine zondag verwacht
Hoogste waterstand Seine zondag verwacht (Foto: ANP)

Dubbele Franse zege op dubieuze snowboardcross

In het Bulgaarse Bansko heeft de Franse ploeg op de snowboardcross toegeslagen tijdens het World Cup-weekeinde aldaar. Op het programma stond niet de gebruikelijke snowboardcross, maar de alleen in Bansko gehouden 'sprint'.

Dat klinkt op papier leuk, maar in de praktijk blijkt het niet bepaald een topshow te zijn. Het parcours bestaat namelijk uit één recht stuk, met tussen start en finish alleen de nodige hobbels en sprongetjes en dus geen enkele bocht. Het komt dus neer op het hebben van een goede start, gevolgd door een goed ritme op de heuvels.

Het format biedt veel ruimte voor verrassingen en dat liet Karel van Goor al zien. De Nederlander werkte zich in tegenstelling tot Glenn de Blois knap de kwartfinales in, maar daar eindigde zijn dag. Olympisch kampioen Pierre Vaultier uit Frankrijk won de wedstrijd, voor Christopher Robabske uit Canada en de Oostenrijker Alessandro Hämmerle. 

Bij de vrouwen hoopte het publiek op Alexandra Jekova, maar de Bulgaarse werd in de halve finales uitgeschakeld en werd dankzij haar winst in de kleine finale zevende. Charlotte Bankes uit Frankrijk won de finale voor de Italiaanse Michela Moioli. Dankzij Nelly Moenne Loccoz en Chloe Trespeuch pakte Frankrijk ook de derde en vierde plek.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Mishandelde homo's Arnhem gaan scholen langs

Ronnie en Jasper, het homokoppel dat in april 2017 in Arnhem werd mishandeld met een betonschaar, gaat meedoen aan een scholentour tegen zinloos geweld.

Zij maken de komende drie jaar deel uit van de poule van slachtoffers van zinloos geweld die op scholen spreken over de impact die het geweld had op hun leven. De bijeenkomsten worden opgehangen aan een vertoning van de film Fataal van regisseur Jesse Bleekemolen, die ook over dit onderwerp gaat.

Ronnie en Jasper werden na een avond stappen op de Nelson Mandelabrug in Arnhem aangevallen door vier mannen die er aanstoot aan zouden hebben genomen dat het tweetal hand in hand liep. Beide mannen raakten zwaargewond; een van de slachtoffers verloor een aantal tanden.

Acteurs Suits
De zaak leidde tot veel maatschappelijke onrust. Op sociale media werd de hashtag #Allemannenhandinhand trending en plaatsten honderden mensen een foto. Zelfs de hoofdrolspelers van hitserie Suits deden mee. Ook politici maakten een statement; zo verschenen D66-leider Alexander Pechtold en zijn collega Wouter Koolmees hand in hand bij de formatie.

De advocaat van de verdachten stelt dat de twee slachtoffers begonnen met slaan. Het Openbaar Ministerie liet in november weten niet te kunnen aantonen dat de daders een homofoob motief hadden. De zaak komt in maart voor.

De film Fataal werd het afgelopen jaar al door 13.000 scholieren gezien. Het komende jaar doet de tour zeker 75 middelbare scholen aan.

Mishandelde homo's Arnhem gaan scholen langs
Mishandelde homo's Arnhem gaan scholen langs (Foto: BuzzE)

Wozniacki slaat op Australian Open eindelijk toe met titel

Tennisster Caroline Wozniacki heeft de titel op de Australian Open gewonnen. De 27-jarige Deense sloeg daarmee eindelijk toe: al sinds 2009 maakt ze deel uit van de wereldtop, maar een Grand Slam-titel leek jarenlang een onneembare horde te zijn, tot zaterdag.

Wozniacki nam het in de finale in Melbourne op tegen de Roemeense Simona Halep, de nummer één van de wereld en zelf ook nog altijd verstoken van eindwinst op een Grand Slam-toernooi. Na een spannende eerste set pakte Wozniacki via de tiebreak een voorsprong, waarna Halep in set twee fysieke problemen leek te krijgen.

Toch hield de Roemeense stand en ze vocht zich zelfs naar setwinst, waarbij het de vraag was hoe goed haar lichaam zich in set drie zou houden. Dat ging prima, maar er werd wel over en weer gebroken. Halep liet de kans om zich naar 5-3 te serveren liggen, werd gebroken en overkwam dat gelijk daarna nog eens, waarmee de finale gespeeld was: 7-6 (2), 3-6, 6-4.

Wozniacki keert overigens na zes jaar terug op de eerste plek op de wereldranglijst, die ze overneemt van Halep.

Wozniacki in de finale tegen Halep (Pro Shots/Action Images)
Wozniacki in de finale tegen Halep (Pro Shots/Action Images)

Hollandse herschikking in MXGP: Herlings en Coldenhoff delen werkplaats KTM

Er mag in 2018 dan wel geen Nederlander in de MotoGP te vinden zijn; dit valt gelukkig niet te zeggen over de koningsklasse in de motocross. De 26-jarige Glenn Coldenhoff ruilt van werkplaats met Jorge Prado en staat daarmee in de tent van 2017 runner-up Jeffrey Herlings. De Spaanse Prado deelt dan de garage met meervoudig MXGP-kampioen Tony Cairoli.

De Oostenrijkse fabriek staat een hevige interne strijd te wachten. Het oranjegekleurde team heeft in zowel de MXGP als de juniorklasse MX2 twee titelfavorieten onder haar vleugel. Om problemen te voorkomen worden daarom nu al maatregelen getroffen. MXGP-titelkandidaten Herlings en Cairoli opereerden al vanuit gescheiden werkplaatsen, maar nu krijgen ook Prado en het 21-jarige talent Pauls Jonass ieder hun eigen plek. Dit bevestigde een woordvoerder van het team.

Herlings stapte in 2017 over naar de koningsklasse maar bleef bij het MX2-team en behield de begeleiding waar hij al jaren mee samenwerkte. Een van de redenen hiervoor is de innige band tussen Herlings' concurrent Cairoli en diens Italiaanse teambaas Claudio di Carli. De jonge Prado is dit seizoen titelkandidaat in de juniorklasse maar sluit zich vanwege de taal en teamsfeer juist wel graag aan bij de tent van Di Carli. Coldenhoff staat op zijn beurt liever bij zijn Nederlandse concullega in de tent. De Let Jonass die zijn MX2-titel zal proberen te prolongeren completeert die verder Nederlandse KTM-werkplaats.

Zatlap slaat over de kop en is rijbewijs kwijt

In de Poststraat in Nieuwerkerk (Zeeland) is vrijdagnacht rond 02.30 uur een 22-jarige knul met zijn auto over de kop geslagen. Vermoedelijk raakte hij een voorwiel van een geparkeerde auto waardoor hij over de kop sloeg en de wagen op zijn dak belandde.

De jongen en de passagier werden beiden door amulancepersoneel nagekeken, waarna de politie een blaastest afnam. Hij blies 375 ug/l wat voldoende was om zijn rijbewijs in te nemen. De auto is afgevoerd en de eigenaar van de geparkeerde auto is door de politie op de hoogte gesteld van het ongeval.

Zatlap slaat over de kop en is rijbewijs kwijt (Foto: Politie.nl)
Zatlap slaat over de kop en is rijbewijs kwijt (Foto: Politie.nl)

Shell schuift verantwoordelijkheid af

Op sociale media gaan oproepen rond om niet meer te tanken bij Shell. Twitteraars en facebookers maken zich boos over een boekhoudkundige maatregel waarmee het olieconcern afstand zou nemen van zijn verantwoordelijkheid voor aardbevingsschade van dochterbedrijf NAM.

Daardoor komt het er mogelijk op neer dat niet Shell, maar de Staat gaat opdraaien voor de schade, zo zeggen deskundigen in dagblad Trouw.

,,Dus wel de winsten altijd opgestreken, en nu niet meer aansprakelijk willen zijn. #Shell #Boycotshell dan maar", zo luidt een van de tweets. Een ander meldt: ,,Misschien leidt dit tot algehele boycot Shell en Esso. Wat mij betreft is die al jaren terug ingegaan". ,,Het ziet er naar uit dat Shell de buit binnen heeft en nu de benen neemt. Tijd voor een boycot!", luidt weer een andere oproep.

Acteur Marcel Hensema, een geboren Groninger, begon juist enkele dagen geleden een actie om Shell het predicaat 'koninklijk' af te nemen. Op zijn Facebookpagina staat een brief die mensen kunnen kopiëren en aan koning Willem-Alexander sturen. Hensema wijst op de opstelling van Shell in het Groningse gasverhaal, die in zijn ogen niet fatsoenlijk en ethisch is.

Update 11.56 uur
Uit een klein zinnetje in het jaarverslag van Shell maken diverse deskundigen op dat het olieconcern mogelijk niet langer aansprakelijk is voor schikkingen die dochter NAM moet treffen wegens aardbevingsschade in Groningen. Dat zeggen ze in dagblad Trouw.

De krant constateert dat Shell begin juni de zogenoemde 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM (Nederlandse Aardoliemaatschappij) heeft ingetrokken. ,,Daarmee is Shell niet langer aansprakelijk voor schulden van de NAM die het gevolg zijn van rechtshandelingen na die intrekking", zegt Hans Beckman, emeritus hoogleraar jaarrekeningenrecht aan de Erasmus Universiteit.

Ook Steef Bartman, advocaat, hoogleraar ondernemingsrecht en expert in 403-verklaringen denkt dat schade uit aardbevingen niet langer te verhalen zal zijn op Shell. ,,Een schadeprotocol mondt uit in een overeenkomst waarbij NAM partij is. Het betreft dus een rechtshandeling, waarvoor Shell zijn aansprakelijkheid nu op voorhand kennelijk heeft uitgesloten."

Volgens Trouw heeft de NAM zelf nauwelijks reserves en kan de dochter de schade alleen betalen als het bedrijf gas blijft oppompen. Maar minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil de productie van gas juist terugschroeven. Momenteel onderhandelt de NAM met de staat en betrokken partijen uit Groningen over de manier waarop schade vergoed zal moeten worden.

Shell beaamt in Trouw dat het bedrijf de aansprakelijkheid voor NAM heeft ingetrokken, maar stelt dat dit is gebeurd omdat de dochter sinds vorig jaar een eigen jaarrekening publiceert. ,,Puur een kwestie van jaarrekeningenrecht", aldus het concern over de kwestie. De NAM is voor 50 procent in handen van Shell en voor 50 procent van olieconcern ExxonMobil.

Het ministerie van Economische Zaken wil volgens Trouw niet ingaan op de vraag of de intrekking van de 403-verklaring financiële gevolgen heeft voor de staat.

Oproep tot boycot Shell op sociale media
Oproep tot boycot Shell op sociale media (Foto: ANP)

Wit-Rusland wil Bjørndalen in olympisch team

Biatleet Ole Einar Bjørndalen heeft het Noorse team voor de Olympische Spelen van volgende maand logischerwijze niet gehaald - hij komt niet meer in de buurt van de prestaties van zijn jongere landgenoten - maar de veelvoudig wereld- en olympisch kampioen mag mogelijk toch nog in actie komen in Pyeongchang.

Dat zal dan niet als atleet zijn, maar als coach. Het Nationaal Olympisch Comité van Wit-Rusland heeft bij het IOC een verzoek ingediend om de Noor bij hun team te mogen halen als een van de coaches. Een compleet uit de lucht gegrepen actie is dat niet, want Bjørndalen is getrouwd met biatlete Darya Domracheva, Wit-Rusland's beste kans op olympisch goud in Zuid-Korea.

Anatoly Stromsky, baas van het Wit-Russische NOC, geeft aan dat het IOC nog geen antwoord gegeven heeft, maar dat men goede hoop heeft op toestemming.

Youp vindt woord pisnicht 'gewoon Amsterdams'

Youp van 't Hek heeft in zijn NRC-column van zaterdag verlaat gereageerd op de commotie die drie maanden geleden ontstond toen hij Gijs van Dam, de man die door Jelle Brandt Corstius wordt beticht van verkrachting, een "enge pisnicht" noemde. Op sociale media en in de VPRO-gids werd er boos gereageerd op het feit dat Van 't Hek die term gebruikte. Critici stelden dat het bezigen van dit soort termen homofobie in de hand werkt en stereotyperingen over LHBT bevordert.

"Ik had meteen bonje", schrijft de cabaretier zaterdag in NRC. "Ik kreeg boze brieven van allerlei deugende fatsoensrakkers dat dit echt niet kon en er verscheen in een of ander obscuur omroepblaadje ook nog een boze column van een meneer. Hij meende dat pisnicht een homofoob scheldwoord is."

Van 't Hek moest hier vooral om lachen, schrijft hij. "Ik had de pisnicht ook poot of flikker kunnen noemen. Dat is geen scheldwoord, maar gewoon Amsterdams. Ik ben door een in hartje Mokum geboren en getogen vader grootgebracht en hij heeft mij die woorden geleerd. Woorden die ik absoluut niet af wil leren."

De cabaretier snijdt de zaak opnieuw aan omdat het NOS Journaal afgelopen week bekendmaakte voortaan over 'witte' in plaats van 'blanke' mensen te spreken. "Ik moest deze week zo lachen om die politiek correcte hoofdredacteur van het NOS-Journaal", stelt Van 't Hek. "Wat een lulkoek, dacht ik. In plaats van lulkoek had ik hier ook kletspraat kunnen schrijven, maar... kletspraat is geen lulkoek. Lulkoek was niet door de Taalcommissie gekomen."

Youp vindt woord pisnicht 'gewoon Amsterdams'
Youp vindt woord pisnicht 'gewoon Amsterdams' (Foto: BuzzE)

'VS geven Syrische Koerden geen wapens meer'

De veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Trump, Herbert McMaster, heeft de Turkse regering beloofd dat Washington geen wapens meer verstrekt aan de milities van Syrische Koerden (YPG). Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde vrijdag dat McMaster dit telefonisch deed aan een naaste medewerker van president Erdogan, Ibrahim Kalm.

Ankara liet zaterdag weten dat McMaster erkent dat Turkije legitieme zorgen over zijn veiligheid heeft. Turkije heeft in de zes jaar oude Syrische burgeroorlog met afgrijzen aangezien hoe Koerdische milities YPG (Volksbeschermingseenheden) in het noordoosten van Syrië een cruciale rol zijn gaan spelen in de internationale strijd tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat. De VS steunden daarom die milties. Ankara ziet in de YPG echter een verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij ) en vreest een Koerdische staat langs zijn zuidgrens.

'VS geven Syrische Koerden geen wapens meer'
'VS geven Syrische Koerden geen wapens meer' (Foto: ANP)

Trein rijdt op fietsen op het spoor

Een trein van Arriva is vrijdagavond laat tussen Groningen en Leeuwarden op een berg fietsen gereden, die door vandalen op het spoor waren gegooid. Dat gebeurde bij het Friese dorp De Westereen (Zwaagwesteinde). Tientallen reizigers werden uit de gestrande trein gehaald.

Rond 2.30 uur waren de fietsen onder de trein vandaan gehaald en konden er weer treinen rijden. ProRail zegt de schade indien mogelijk op de daders te zullen verhalen.

Trein rijdt op fietsen op het spoor
Trein rijdt op fietsen op het spoor (Foto: ANP)

Einde seizoen NBA-ster Cousins na blessure in slotseconden

Het heeft er alle schijn van dat het NBA-seizoen voor basketballer DeMarcus Cousins voorbij is. Samen met Anthony Davis is de 27-jarige Cousins de dragende kracht van de New Orleans Pelicans: zo kwam hij dit seizoen tot 13 rebounds en 25 punten per wedstrijd.

Samen met zijn ruim vijf assists per wedstrijd zijn dat cijfers die volgens ESPN slechts vier spelers in de laatste vijftig jaar een heel seizoen vol hebben gehouden, waarbij alle vier de spelers uiteindelijk verkozen werden tot MVP.

In de wedstrijd met de Houston Rockets, die door de Pelicans nipt werd gewonnen, ging het in de slotseconden fout voor Cousins. Hij gooide een vrije worp mis en wilde de rebound pakken, maar kwam daarbij verkeerd terecht met zijn linkervoet. 

Volgens ESPN heeft Cousins zijn achillespees afgescheurd en is hij voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Een zware klap voor de Pelicans, die met acht zeges uit tien wedstrijden net met een heerlijke reeks bezig waren.

Cousins scheurt zijn achillespees af (Bron: YouTube)

"Bo Bendsneyder te jong voor MotoGP"

Als Bo Bendsneyder twee jaar ouder was geweest had hij mogelijk de Duitser Jonas Folger vervangen in het Yamaha Tech 3-team in de MotoGP. Dit liet Tech 3-teambaas Hervé Poncharal zich ontvallen in een gesprek met Motomatters.com.

Nu bekend is geworden dat Folger aankomend MotoGP-seizoen aan zich voorbij laat gaan wegens ziekte, moet Poncharal op zoek naar nieuw racetalent voor 2018. Dit had mogelijk onze eigen Bo Bendsneyder kunnen zijn, ware het niet dat hij volgens Poncharal twee jaar te jong is voor de koningsklasse: "Bo Bendsneyder is net achttien jaar oud geworden en komt pas net uit de Moto3, dat is ook geen mogelijkheid. In het gesprek met het online motormagazine gaf hij verder aan dat Bo anders wel een goeie kans had gemaakt: Als we dit probleem twee jaar later gehad zouden hebben, was Bo misschien wel de geschikte kandidaat geweest zijn. Dan zou het logisch zijn om hem daarvoor te testen."

Een Nederlands tintje in de hoogste klasse lijkt nu sowieso ijdele hoop aangezien Poncharal ook Michael van der Mark uitsluit voor het zitje naast Johann Zarco. Van der Mark verving Folger in 2017 de laatste twee races van het seizoen en rijdt voor Yamaha in de World Superbikes. "Yamaha helpt ons, erkent de situatie waarin we zitten en deelt in die zin ook de zorg om een rijder te vinden. Maar het is duidelijk dat Yamaha me niet een van de Superbike-rijders zal geven." Toch begrijpt de teambaas dit wel: "Coureurs als Alex Lowes en Michael van der Mark hebben een goed contract en rijden in een mooi programma. Ik zal niet een van de Superbike-rijders krijgen, dat is uitgesloten. Het zou niet juist zijn. Het is een goed idee, maar gewoon verkeerd omdat we het probleem daarmee verplaatsen.”

Poncharal heeft aangegeven voor de test in Buriram van 16 tot en met 18 februari een vervanger van Folger te presenteren.

EOD naar Wijk bij Duurstede na plofkraak

Bij een pinautomaat in Wijk bij Duurstede is zaterdagochtend een plofkraak gepleegd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is naar de locatie uitgerukt, omdat niet duidelijk is of er nog een tweede explosief ligt, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht.

De plofkraak deed zich voor rond 06.45 uur op een pinautomaat aan de gevel van een Jumbo-supermarkt. ,,Het was een flinke klap, wat ervoor heeft gezorgd dat het pand een beetje ontzet is. Er wordt gekeken of het pand gestut kan worden, zonder dat eventuele sporen van de kraak verloren gaan", aldus de woordvoerder, die zegt dat er gevaar is op instorting.

De supermarkt is niet opengegaan en blijft waarschijnlijk de rest van de dag dicht, zegt een woordvoerder van de betreffende Jumbo-vestiging.

De omgeving rondom de pinautomaat is afgezet, veel hulpdiensten zijn aanwezig. Wegens de mogelijke aanwezigheid van explosieven is aan omwonenden gevraagd ramen en deuren open te zetten.

EOD naar Wijk bij Duurstede na plofkraak
EOD naar Wijk bij Duurstede na plofkraak (Foto: ANP)

Huizing door op Dubai Desert Classic, Luiten mist de cut

Voor Joost Luiten zit de Dubai Desert Classic erop. De 32-jarige golfer zou een ronde van 69 (-3) voor de dag en kwam uit op een totaal van 140. Daarmee kwam Luiten één slag te kort om in het weekeinde ook te spelen. Daan Huizing haalde met -5 wel de cut.

Huizing stond vrijdag halfweg de tweede ronde op een scoretotaal van -6, maar zijn ronde werd afgebroken vanwege de mist. Zaterdagmorgen moest de Nederlander zijn tweede ronde afmaken. Daarin zou hij een bogey maken op de resterende holes, maar dat was net voldoende om zaterdag aan zijn derde ronde te beginnen.

Rory McIlroy liep met 64 slagen de beste ronde (negen birdies,een bogey). De Noord-Ier kwam daarmee alleen aan de leiding met -15. Hij heeft twee slagen voorsprong op de Welshman Jamie Donaldson, die na dag één aan de leiding stond.

Vogels kijken én tellen in eigen tuin

De Vogelbescherming roept Nederlanders op zaterdag of zondag vogels te tellen in eigen tuin. Tijdens de vijftiende editie van de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling kan iedereen een half uurtje de geziene vogels via een speciale app doorgeven aan de beschermorganisatie.

"Nederlanders zijn zich vaak niet bewust van de natuurlijke rijkdom in hun tuinen", aldus de Vogelbescherming. De organisatie hoopt dat mensen hun tuin vogelvriendelijker gaan inrichten. "We zien tegenwoordig steeds meer versteende tuinen, zelfs maar een paar planten trekken al vogels." De top drie van meest gespotte tuinvogels van vorig jaar was: huismus, koolmees en merel.

De Vogelbescherming zegt vooral benieuwd te zijn naar de merel, een van de meest geziene tuinvogels. Vorig jaar werden namelijk tientallen dode merels gevonden die besmet waren met het Usutu-virus. Ook is de organisatie benieuwd of de spreeuw de top 10 gaat halen. Voedseltekort door intensieve landbouw zorgt ervoor dat de vogelsoort in Nederland hard achteruit gaat.

De Vogelbescherming verwacht dat 60.000 tot 80.000 mensen meedoen aan de telling. Op de website van de organisatie staat een uitleg van de 25 meest voorkomende vogels en waaraan zij te herkennen zijn.

Vogeltjes kijken én tellen in eigen tuin
Vogeltjes kijken én tellen in eigen tuin (Foto: ANP)

Rolstoeltennisster De Groot wint Australian Open

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de Australian Open op haar naam geschreven. De 21-jarige Nederlandse, de rijzende ster in het rolstoeltennis, was in de finale in Melbourne te sterk voor Yui Kamiji uit Japan, die vorig jaar drie van de vier Grand Slams won - Wimbledon ging naar De Groot, haar eerste Grand Slam-zege.

Masters-kampioene De Groot wordt al geruime tijd vergeleken met Esther Vergeer, de Nederlandse die het rolstoeltennis een kleine vijftien jaar in een ijzeren greep hield, met vele tientallen Grand Slam-titels, honderden opeenvolgende zeges en een eeuwigheid op de eerste plek op de wereldranglijst.

Die vergelijking maakte De Groot in de finale in Melbourne waar. Kamiji, die vorig jaar de leiding op de wereldranglijst overnam van de nu gestopte Jiske Griffioen, kon de eerste set winnen, maar in de tiebreak bleek De Groot toch sterker. Ook in set twee was de Nederlandse vervolgens de baas en met 7-6 (6), 6-4 was het gespeeld.

Ook in het damesdubbelspel was er Nederlands succes. De Groot speelde de finale samen met Aniek van Koot, maar de twee waren niet opgewassen tegen landgenote Marjolein Buis en Kamiji: 6-0, 6-4. Na de Australian Open 2016 en Roland Garros 2017 is het de tweede Grand Slam-titel voor Buis en Kamiji. Vorig jaar won Buis samen met De Groot nog de US Open en de Masters.

Bij de mannen ging de titel naar Shingo Kunieda. De Japanner won van 2007 tot en met 2015 vrijwel alle Grand Slams - de Nederlander Maikel Scheffers won er twee en Stephane Houdet uit Frankrijk pakte er drie - maar stond sindsdien droog. In Melbourne rekende hij na een bijna drie uur durende thriller in de tiebreak af met diezelfde Houdet: 4-6, 6-1, 7-6 (3).

Van Barneveld begint Masters met winst in thriller tegen Chisnall

Darter Raymond van Barneveld is het nieuwe jaar prima begonnen. Op The Masters in Milton Keynes, waar de top-16 van de wereld voor wordt uitgenodigd, won de Hagenees in de eerste ronde van Dave Chisnall.

Van Barneveld stond op scherp en speelde een 7-3 voorsprong bij elkaar, maar Chisnall kwam terug en sleepte een beslissende leg uit het vuur. Daarin weigerde de Engelsman 52 uit te gooien, waarna Van Barneveld het met een 25-finish alsnog afmaakte.

Mensur Suljovic gooide zich tegen Michael Smith naar een 7-2 voorsprong, maar de Engelsman kon langzaam maar zeker terug in de wedstrijd komen en trok de stand op 8-8 zelfs helemaal gelijk. Toch herstelde Suljovic zich weer knap en met 10-8 won hij de wedstrijd alsnog.

Kersvers wereldkampioen Rob Cross had weinig moeite om Ian White opzij te schuiven (10-3), terwijl Peter Wright een zeer matig gooiende Alan Norris met 10-5 terug naar huis stuurde.

Dave Chisnall - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

Nederlander krijgt geen verblijfsvergunning

Het lijkt er op dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gek geworden is. De 59-jarige Urho Engels, geboren in Nijmegen, verhuisde met zijn ouders naar Amerika toen hij net twee jaar oud was. Dat vertelt hij in een interview met RTL Nieuws. Op zijn 21e werd hij aangenomen bij de brandweer, en verloor daarmee waarschijnlijk zijn Nederlandse nationaliteit. Urho: "In de VS mag je maar één nationaliteit hebben. Ik kan me niet meer herinneren of ik afstand heb gedaan van de Nederlandse nationaliteit"

Nadat zijn huwelijk na 33 jaar strandde besloot Urho, die net met pensioen was gegaan, terug te keren naar zijn geboortegrond. Hij kocht een huis in Balgoij (vlakbij Wijchen) en maakte zich in korte tijd zeer verdienstelijk in zijn nieuwe omgeving. Een buurvrouw van Urho vertelt: "Hij is heel betrokken in de buurt. Hij doet de organisatie van buurtfeestjes, kermis en carnaval, collecteert voor de kankerbestrijding... je ziet hem gewoon heel vaak. Iedereen wil liever een goede buur dan een verre vriend."

Helaas wordt de wens van Urho, om in zijn eigen land oud te worden, wreed verstoord door de IND. Hij krijgt namelijk geen verblijfsvergunning. Volgens Urho omdat hij nooit op een Nederlandse school heeft gezeten: "Ik heb Nederlandse ouders, ik spreek de taal. Maar ik ben inderdaad nooit naar een Nederlandse school geweest. Daarom ben ik afgewezen." 31 januari moet hij het land verlaten hebben. 

De buren zijn een petitie gestart omdat ze niets anders kunnen doen volgens buurvrouw Marianne: "Dat als je in Nederland bent geboren, maar niet terug mag naar je geboortegrond. Sorry, daar kan ik echt niet bij. Daarnaast mag Urho niet ééns in een hoorzitting zijn verhaal doen. Dat vind ik een aparte manier van doen."

Nederlander krijgt geen verblijfsvergunning
Nederlander krijgt geen verblijfsvergunning

'Zoenexcuus' op doping betrapte olympisch kampioen geaccepteerd

Atleet Gil Roberts is onder zijn dopingschorsing uitgekomen. De Amerikaan, winnaar van olympisch goud in Rio op de 4x400 meter, kreeg deze week te horen dat sporttribunaal CAS mee is gegaan in zijn verdediging.

Roberts werd betrapt op het maskeringsmiddel probenecid, maar zelf gaf hij aan dat 'gepassioneerd zoenen' met zijn vriendin daar de oorzaak voor was. Zijn vriendin, Alex Salazar, was een paar weken in India geweest en liep daar een sinusinfectie op. Een lokale arts gaf haar een medicijn en eenmaal thuis slikte ze dat ook nog een tijdje. Ze brak de capsule daarbij open, goot het spul in haar mond en spoelde het weg met water.

Zowel Salazar als Roberts gaven aan dat het op de bewuste dag, 24 maart, hetzelfde is gegaan: ze nam haar medicijn, de twee hebben daarna gepassioneerd gezoend en drie uur later stond de dopingcontroleur aan de deur. Het CAS heeft nu besloten de verdediging te accepteren, men acht het waarschijnlijk dat de aanwezigheid van probenecid daadwerkelijk veroorzaakt werd door het zoenen van zijn vriendin.

Roberts werd in mei geschorst voor de test, waarna het vonnis in 2017 teruggedraaid werd. Wereldantidopingautoriteit WADA stapte naar CAS om Roberts alsnog geschorst te krijgen, maar dat gaat nu dus niet door.

NBA: 'Greek Freak' keert terug en heerst, Pelicans houden stand tegen Rockets

In de NBA hebben de basketballers van de Milwaukee Bucks in eigen huis gewonnen van de Brooklyn Nets. De show werd gestolen door Giannis Antetokounmpo: de Greek Freak was enige tijd afwezig met een knieblessure, maar met 41 punten liet hij gelijk zien er weer helemaal te staan bij de Bucks, die voor de dertiende keer op rij van de Nets wonnen.

In het Smoothie King Center in New Orleans namen de Pelicans het op tegen de Houston Rockets, de nummers zes tegen de nummers twee in de Eastern Conference. Vooral in het tweede en derde kwart speelden de Pelicans een ruime voorsprong bij elkaar, maar onder leiding van Chris Paul kwamen de Rockets terug. Toch hield New Orleans nog net stand en met 115-113 werd de vierde zege op rij bijgeschreven.

Uitslagen NBA vrijdag
Charlotte Hornets - Atlanta Hawks 121-110
Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 115-108
Toronto Raptors - Utah Jazz 93-97
Chicago Bulls - Los Angeles Lakers 103-108
Memphis Grizzlies - Los Angeles Clippers 100-109
Milwaukee Bucks - Brooklyn Bets 116-91
New Orleans Pelicans - Houston Rockets 115-113
Dallas Mavericks - Portland Trail Blazers 93-107
San Antonio Spurs - Philadelphis 76ers 78-97
Phoenix Suns - New York Knicks 85-107

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: mist en opklaringen

Het is vandaag overwegend bewolkt, maar op een enkele plek kan de zon even doorbreken. In de loop van de middag wordt de bewolking dikker en vanavond trekt een gebied met (mot)regen van west naar oost over het land. De middagtemperatuur ligt rond 7°C. De zuidwestelijke wind is overwegend matig, vanavond af en toe vrij krachtig.

Aan de kust en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar krachtig tot hard en langs de (noord)westkust kan de wind vanavond tijdelijk stormachtig worden. Komende nacht is er veel bewolking en valt er van tijd tot tijd wat (mot)regen. In de noordwestelijke helft wordt het in de loop van de nacht droog met mogelijk enkele opklaringen. De west- tot zuidwestenwind neemt af naar matig, aan zee naar vrij krachtig en de temperatuur daalt naar 7°C.

Morgen overdag wordt de bewolking in het noord(oost)en dikker en daar volgt vooral in de middag regen. In het zuiden blijft het droog en is er kans op een enkele opklaring. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig en de temperatuur stijgt naar 9°C op de Wadden en plaatselijk 12°C in het zuiden van het land. (Bron: KNMI)

Nederland
 

De (mistige) Oeffeltse Maasheggen (Archieffoto: Winterstorm666 / Charged)
De (mistige) Oeffeltse Maasheggen (Archieffoto: Winterstorm666 / Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Regels voor eigen keuze openingstijden

Het kabinet komt met wettelijke regels tegen verplichte openstelling van winkels. Dit moet het recht van ondernemers garanderen om zelf keuzes te maken over openingstijden. Dat kondigt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan.

De regels moeten een einde maken aan de praktijk dat winkeliers door bijvoorbeeld een besluit van de vereniging van eigenaren (VvE) ongewild eerder afgesproken winkeltijden moeten aanpassen.

Keijzer benadrukt dat nog steeds 'afspraak is afspraak' geldt als een ondernemer en een verhuurder in een contract overeenkomen dat een winkel op koopavond open is. Maar het door anderen eenzijdig wijzigen van openingstijden met daaraan boetes gekoppeld, moet tot het verleden gaan behoren.

Onlangs kreeg een fietsenmaker met een winkel in Groningen een flinke strop te verduren nadat hij zich niet aan de ruimere openingstijden van het winkelcentrum had gehouden. In de VvE was afgesproken dat de openingstijden in het winkelcentrum verruimd zouden worden op donderdag, zaterdag en zondag. De man hield zich er niet aan, betaalde boetes niet en wilde uit de VvE stappen. De man verloor de rechtszaak tegen de VvE en moest duizenden euro's betalen.

Regels voor eigen keuze openingstijden
Regels voor eigen keuze openingstijden (Foto: ANP)

Haley hekelt roddel over affaire met Trump

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley heeft het gerucht dat ze een affaire heeft (gehad) met president Donald Trump afgedaan als vuige roddel. In een interview met de politieke site Politico noemt ze de verdachtmaking "zeer kwetsend" en "walgelijk". Volgens Haley worden sterke vrouwen veel te vaak geconfronteerd met dit soort leugens over hoe ze zich omhoog hebben gewerkt.

De suggestie over een meer dan goede verstandhouding tussen Trump en Haley werd gewekt door Michael Wolff. De schrijver van de bestseller Fire and Fury liet zich in een tv-programma van HBO ontvallen dat hij er "absoluut zeker" van was dat Trump een affaire had, maar net niet zeker genoeg om dit liefje uitgebreid onder de aandacht te brengen in zijn boek.

Het bleef nu bij een subtiele verwijzing in een enkele alinea. Lezers hadden die passage gauw gevonden. "De president heeft aan boord van de Air Force One behoorlijk wat tijd privé doorgebracht met Haley en leek haar voor te bereiden op een toekomst in de politiek", schrijft Wolff.

"Absoluut niet waar", reageert Haley tegen Politico. "In ben precies één keer in de Air Force One geweest en er waren tezelfdertijd verscheidene andere mensen in die ruimte."

Haley hekelt roddel over affaire met Trump
Haley hekelt roddel over affaire met Trump (Foto: ANP)

Watabe wint eerste etappe Seefeld Triple

De Japanner Akito Watabe heeft de eerste etappe van de Seefeld Triple gewonnen, de jaarlijkse driedaagse etappewedstrijd in de noordse combinatie, gehouden in het Oostenrijkse Seefeld.

De drie etappes worden met de dag zwaarder in Seefeld. Op de eerste twee dagen bestaat het schansspringen uit één ronde, zoals te doen gebruikelijk in de noordse combinatie, gevolgd door respectievelijk vijf en tien kilometer langlaufen. De slotdag begint met twee ronden schansspringen en vijftien kilometer langlaufen, vijf kilometer langer dan normaal het geval is.

Vrijdag was het dus de beurt aan de korte wedstrijd en de Noor Jarl Magnus Riiber stond na het schansspringen bovenaan. Hij kreeg Watabe achter zich aan, die op zijn beurt werd opgejaagd door Jan Schmid. De Noor had Watabe bijna te pakken, maar moest afhaken, waarna Watabe Riiber bij wist te halen. In de eindsprint was de Japanner vervolgens een maatje te groot voor Riiber, die het vooral van het schansspringen moet hebben. Fabian Riessle uit Duitsland kwam sterk opzetten en passeerde Schmid nog in de strijd om plek drie.

Snowboarder Anderson (42) gaat geschiedenisboeken in na World Cup-winst

Snowboarder Jasey Jay Anderson heeft vrijdag in het Bulgaarse Bansko voor een zeer bijzondere prestatie gezorgd. De 42-jarige Canadees won de World Cup-wedstrijd op de parallelreuzenslalom en werd de oudste snowboarder ooit die een World Cup-wedstrijd won.

Anderson wordt algemeen gezien als een van de besten ooit in het parallelsnowboarden. Zo werd hij in 2010 olympisch kampioen, pakte hij vier wereldtitels en won hij in zijn ruim twintig jaar in de World Cup vele wedstrijden. 

Sinds zijn olympische titel in 2010 en een World Cup-wedstrijd een maand later was het allemaal echter niet zo geweldig meer. In 2014 haalde hij een keer het podium, maar wat succes betreft bleef het daar wel bij.

Toch was Anderson nog goed genoeg en deze week werd bekendgemaakt dat hij zich op mag maken voor zijn zesde Olympische Spelen. Hij zal dan de enige snowboarder ter wereld zijn die bij alle Olympische Spelen waar snowboarden op het programma stond van de partij was.

Het gaf Anderson ogenschijnlijk motivatie, want in Bansko liet de veteraan zien dat hij het nog absoluut niet verleerd is. Hij legde de één na de ander over de knie en in de finale was de Zwitser Nevin Galmarini kansloos, waardoor de legende na maar liefst acht jaar weer eens won.

Edwin Coratti uit Italië pakte overigens de derde plek, door landgenoot Mirko Felicetti te verslaan. 

Bij de vrouwen was Ester Ledecka de beste. De Tsjechische is komende maand de topfavoriete voor olympisch goud en was in Bansko in de finale een maat te groot voor Selina Jörg uit Duitsland. Jörg's landgenote Ramona Hofmeister klopte de Russische Alena Zavarzina in de strijd om plek drie.

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.