FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 januari 2018

Koplopers verliezen en winnen in Eredivisie volleybal

In de Eredivisie in het volleybal hebben de koplopers bij de mannen in het weekeinde een nieuwe zege geboekt. Het Groningse Abiant Lycurgus ging op bezoek bij SV Land Taurus in Houten. In set drie moest een setpoint weggewerkt worden, maar dat lukte en het duel werd in drie sets beslist.

De gehele top-4 wist te winnen. Seesing Orion was Inter Rijswijk in eigen huis de baas, terwijl Draisma Dynamo in eigen huis van Zwolle won. De nummers vier, Advisie/SSS, won op bezoek bij Zaanstad.

Uitslagen Eredivisie mannen
Zaanstad 1 Advisie/SSS 3
(25-18,16-25,23-25,24-26)

SV Land Taurus 0 Abiant Lycurgus 3
(18-25,25-27,25-27)

Seesing Orion 3 Inter Rijswijk 1
(24-26,25-19,25-16,25-22)

Draisma Dynamo 3 Coníche Zwolle 1
(25-22,25-16,19-25,25-15)

Talentteam 1 Vallei Prins 3
(27-25,22-25,23-25,22-25)

Bij de vrouwen was er juist een zeldzame nederlaag voor landskampioen Sliedrecht Sport, pas de tweede van het seizoen. Op bezoek bij Regio Zwolle ging de koploper onderuit in vier sets. VC Sneek, de enige ploeg die Sliedrecht min of meer kan volgen, verkleinde het gat naar de koplopers door een thuiszege op Peelpush uit het Limburgse Meijel.

Uitslagen Eredivisie vrouwen
Nering Bögel Weert 0 Coolen-Alterno 3
(15-25,21-25,21-25)

Regio Zwolle 3 Sliedrecht Sport 1
(25-20,17-25,25-19,25-20)

VC Sneek 3 Peelpush 1
(25-18,25-23,16-25,25-20)

Talentteam 1 Eurosped 3
(15-25,25-23,20-25,18-25)

Flynth FAST 3 Springendal/Set-Up'65 0
(25-15,25-23,25-18)

Duitse winst in viermansbobs, Canadees pakt eindzege

De laatste pre-olympische World Cup-week voor de bobsleeërs is zondag afgesloten. In het Duitse Königssee was het op de slotdag de beurt aan de viermansbobs, waar de door Ivo de Bruin bestuurde Nederlandse slee een prima zestiende plek behaalde.

De winst ging naar de Duitser Nico Walther, met onder meer Kevin Kuske in zijn slee. De remmer staat al bijna twintig jaar aan de top en neemt na de Olympische Spelen afscheid van de sport. Voor Walther was het al zijn derde viermanszege van het seizoen, maar hij eindigt slechts als derde in de World Cup: door zijn diskwalificatie een week eerder in St Moritz gaat de titel naar landgenoot Johannes Lochner, voor nog een Duitser, Francesco Friedrich.

De tweede plaats werd gedeeld door de teams van de Oostenrijker Benjamin Maier en de Let Oskars Melbardis. Vooral voor de Let was dat een enorme opluchting. Hij heeft al het hele seizoen last van zijn rug en begon deze maand zelfs nog een tweemanswedstrijd in zijn slee, waardoor remmer Daumants Dreiskens de start alleen op moest knappen. Het lijkt er nu op dat oud-wereldkampioen Melbardis toch op tijd topfit is voor de Spelen.

De eindzege in het gecombineerde World Cup-klassement, waar de resultaten in de twee- en viermansbobs worden opgeteld, ging naar de Canadees Justin Kripps. Hij won het eindklassement in de tweemansbob en eindigde als vierde in de grote slee, waardoor hij de eerste Canadese eindzege in het gecombineerde klassement pakte sinds grootheid Pierre Lueders in 2005/06.

Depay schiet Lyon diep in blessuretijd naar winst in topper

Olympique Lyon heeft de Ligue 1-kraker tegen Paris Saint-Germain gewonnen. In eigen huis was de nummer vier de koploper, die zonder de geblesseerde Neymar speelde, met 2-1 de baas. Lyon stijgt door de winst naar de tweede plek, acht punten achter PSG.

Nabil Fekir zorgde al na twee minuten met een vrije trap in de korte hoek voor 1-0. Na een dik half uur moesten de Parijzenaren het verder stellen zonder Kylian Mbappé: de jonge sterspeler kwam hard in aanraking met doelman Anthony Lopes en werd ietwat groggy richting kleedkamers gebracht.

Layvin Kurzawa volleerde kort voor rust op heerlijke wijze een voorzet van Dani Alves binnen: 1-1. Diezelfde Alves werd na minder dan een uur overigens van het veld gestuurd dankzij een behoorlijk enthousiaste tackle van achteren op Tanguy Ndombele.

Bij Lyon kwam Memphis Depay 21 minuten voor tijd het veld in, waar hij het niet geweldig deed. Dat werd hem echter snel vergeven, want in de 94e minuut ramde de Nederlander op schitterende wijze de winnende goal binnen: 2-1.

Uitslagen Ligue 1 zondag
OGC Nice - St Etienne 1-0
AS Monaco - FC Metz 3-1
Olympique Lyon - Paris Saint-Germain

Oostenrijks en Duits succes voor snowboarders

In het Sloveense Rogla hebben de heren en dames snowboarders zondag de voorlaatste World Cup voor de Olympische Spelen afgewerkt op de parallelreuzenslalom.

Bij de mannen leverde dat een Oostenrijkse zege op: Benjamin Karl boekte zijn zestiende overwinning. Hij was in de finale te sterk voor de Bulgaar Radoslav Yankov, die één week voor de World Cup in 'zijn' Bansko weer in topvorm lijkt te zijn. Roland Fischnaller uit Italië klopte de Fransman Sylvain Dufour in de strijd om plek drie.

De jonge Duitse Ramona Theresia Hofmeister was bij de dames de beste door in de finale te winnen van de Oostenrijkse Sabine Schöffmann, doorgaans beter op de parallelslalom. De Russische Alena Zavarzina veroverde de derde plaats, haar eerste podium van het seizoen.

SP praat met Van Bommel na opzegging

De SP wil met partijgezicht Harry van Bommel in gesprek omdat die zijn lidmaatschap van de socialisten heeft opgezegd. "We gaan met Harry in gesprek. Iemand met zijn verdienste in de partij laten wij niet zomaar gaan", laat partijvoorzitter Ron Meyer weten op berichtgeving in het AD over het vertrek van Van Bommel.

Van Bommel (1962) zat van 1998 tot vorig jaar voor de SP in de Tweede Kamer. Hij was buitenlandwoordvoerder en een van de prominente politici van de partij. Het is niet bekend waarom Van Bommel de partij wil verlaten.

Na zijn vertrek als Kamerlid in maart vorig jaar gaf hij een interview in de Volkskrant waarin hij kritisch was over partijvoorzitter Meyer en hij zijn teleurstelling uitte over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen voor de SP.

SP praat met Van Bommel na opzegging
SP praat met Van Bommel na opzegging (Foto: ANP)

Noorse skivliegers met overmacht naar wereldtitel

De Noorse schansspringploeg heeft op het wereldkampioenschap skivliegen met overmacht de wereldtitel veroverd. In het Duitse Oberstdorf stond geen maat op Robert Johansson, Andreas Stjernen, Johann André Forfang en individueel wereldkampioen Daniel André Tande.

Van in totaal acht sprongen viel er bij de Noren maar één een klein beetje tegen: Tande's laatste sprong was ietwat onder de maat, hoewel hij het vele malen erger had moeten doen om het goud nog in gevaar te brengen.

De Sloveense ploeg werd op gepaste afstand tweede met Jernej Damjan, Anze Semenic, Domen Prevc en zijn grote broer, uittredend wereldkampioen Peter. Piotr Zyla, Stefan Hula, Dawid Kubacki en Kamil Stoch uit Polen hielden het Duitse kwartet tot teleurstelling van het thuispubliek van het brons.

Giri herovert koppositie in Wijk aan Zee

Schaker Anish Giri heeft bij het Tata-toernooi in Wijk aan Zee de koppositie heroverd. Hij klopte met wit koploper Shakhriyar Mamedyarov uit Azerbeidjan en gaat nu samen met hem en de Noor Magnus Carlssen aan de leiding.

"Ik wist dat zijn openingsrepertoire niet kogelvrij is", aldus Giri over zijn partij in de achtste ronde. "In een passieve stelling kwam hij steeds verder in het nauw." Al na 32 zetten besloot Mamedyarov de strijd te staken. De aandacht ging vandaag vooral naar de partij van Carlssen. De nummer één van de wereld wist ondanks een blunder toch nog zijn partij tegen Gawain Jones wist te winnen.

"Eens in de tien jaar gaat Magnus in de fout, zoals tegen mij tien jaar geleden hier in dit toernooi.Maar hij is gewoon letterlijk een stuk beter dan de rest", aldus Giri. "Ik stond verloren", aldus Carlssen zelf, "maar dacht: ik probeer nog wat zetten en zie wel hoe het gaat." Doorgaan bleek een goede keus want na 42 zetten zag hij zijn tegenstander opgeven.

Giri, Mamedyarov en Carlssen hebben nu na acht speelrondes allemaal 5,5 punt. Daarachter volgen de Rus Vladimir Kramnik en de Amerikaanse titelverdediger Wesley So met vijf punten.

Fans nemen afscheid van O'Riordan

Duizenden fans hebben zondagmiddag in de Ierse stad Limerick afscheid genomen van Dolores O'Riordan. De 46-jarige zangeres van The Cranberries overleed maandag in een hotel in Londen.

Rouwende fans stonden ondanks de regen lange tijd in de rij om de St. Joseph's Chruch binnen te komen waar de herdenkingsdienst werd gehouden. Ze kregen de mogelijkheid om langs de open kist te lopen en de laatste eer te bewijzen. O'Riordans moeder en haar zes broers en zussen waren ook bij de dienst aanwezig, waar zachtjes nummers van de zangeres ten gehore werden gebracht. Naast de kist stond een eerbetoon van haar bandleden met bloemen en de tekst 'Het nummer is geëindigd, maar de herinneringen blijven'.

O'Riordan wordt dinsdag in besloten kring begraven in Limerick. Het zal vermoedelijk nog een tijd duren voordat duidelijk is wat de exacte doodsoorzaak is. Wel liet de politie al weten dat de Ierse zangeres niet onder verdachte omstandigheden is overleden.

Fans nemen afscheid van O'Riordan
Fans nemen afscheid van O'Riordan (Foto: BuzzE)

Eigen goal Sánchez kost Tottenham punten

Tottenham Hotspur heeft mede door een eigen doelpunt van oud-Ajacied Davinson Sánchez twee dure punten ingeleverd op bezoek bij Southampton.

Sánchez probeerde na een kwartier een voorzet vanaf de linkerflank weg te werken. De Colombiaan raakte de bal echter verkeerd, waardoor hij in de korte hoek via de binnenkant van de paal Michel Vorm passeerde: 1-0. Tottenham was daarna meteen al dicht bij de gelijkmaker, maar Eric Dier raakte de paal.

Na achttien minuten was het alsnog 1-1 via Premier League-topscorer Harry Kane, die een hoekschop van Ben Davies tegen de touwen knikte. Tottenham had daarna wel het meeste balbezit, maar de bezoekers uit Noord-Londen konden weinig grote kansen creëren. Southampton werd vooral gevaarlijk uit spelhervattingen.

In de tweede helft voorkwam keeper Alex McCarthy dat Dele Alli de Spurs aan de leiding bracht. De beste kans was voor Kane, die in blessuretijd naast schoot. The Saints hadden daarvoor ook wel wat mogelijkheden gemist, waardoor het bij 1-1 bleef.

Tottenham Hotspur blijft door het puntenverlies vijfde en de achterstand op Liverpool is twee punten. Als The Reds maandag winnen van hekkensluiter Swansea City (uit) heeft zowel Liverpool als Chelsea vijf punten voorsprong op Tottenham.

9 aanhoudingen in illegaal gokpand

Na een anonieme tip over een illegaal gokpand in de Weimarstraat in Den Haag deden politieagenten in de nacht van zaterdag op zondag een inval in dit bedrijfspand. Hierbij werden acht mannen en een vrouw aangehouden in een ruimte bij een professionele pokertafel. Naast de informatie over de illegale gokpraktijken in het leegstaande bedrijfspand kregen de agenten ook de tip dat er die avond meerdere mensen aanwezig waren.

Rond 00.32 uur vielen de agenten het pand binnen. Achterin troffen zij een ruimte aan met daarin een professionele pokertafel. Op de tafel lagen pokerfiches. In deze kamer en in een aangrenzende kamer waren negen personen aanwezig. Zij werden aangehouden voor illegaal gokken en overgebracht naar het politiebureau. De leeftijden van de verdachten variëren van 35 tot 58 jaar oud. Twee van de verdachten zijn afkomstig uit Zoetermeer en Honselersdijk, een van hen had geen vaste woon- of verblijfplaats en de overige zijn afkomstig uit Den Haag.

Uit de fouillering van alle verdachten kwam een bedrag van ruim 4000 euro naar boven. De pokertafel, alle andere pokerattributen en de aangetroffen administratie zijn door de agenten in beslag genomen. In overleg met het Openbaar Ministerie zijn zeven verdachten aan het eind van de dag heengezonden. Allen blijven verdachten in deze zaak. Een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. Een 41-jarige Hagenaar zit nog vast in afwachting van een besluit van de officier van justitie.

9 aanhoudingen in illegaal gokpand (Foto: stockfoto politie.nl)
9 aanhoudingen in illegaal gokpand (Foto: stockfoto politie.nl)

Elk slachtoffer is er één te veel

Elk jaar draaien vierhonderd rechercheurs honderden mensenhandel-zaken af, waaronder naar de uitbuiting van Roma-kinderen. Nieuwsuur besteedt zondagavond om 22:00 uur aandacht aan deze specifieke groep.

Complex
Bij de politie zijn elf mensenhandelteams bezig met mensenhandel. Ze draaien honderden zaken per jaar. Het zijn vaak complexe onderzoeken, mede vanwege het internationale karakter van mensenhandel. Daders en slachtoffers reizen vaak door de Europese landen onder valse namen waardoor ze moeilijke te traceren zijn. Dit geldt zeker voor de mensenhandel waarbij Roma kinderen zijn betrokken. Dat maakt het vaak moeilijk om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Signalen 
Ook als er geen mogelijkheden zijn voor een strafrechtelijk onderzoek is het van belang dat slachtoffers zo snel mogelijk uit de uitbuitingssituatie worden gehaald en dat ze goed worden opgevangen. Met name in het herkennen van uitbuitingssituaties heeft de politie een belangrijke rol. Deze ontwikkelt op dit moment dan ook een vaste werkwijze om slachtoffers zo snel mogelijk te herkennen. Ook wordt er dit jaar extra training gegeven aan politiemensen over het herkennen van signalen van mensenhandel.

13Oceans
In 2015 en 2016 draaide een groot onderzoek naar criminele uitbuiting van Roma-kinderen door een speciaal opgericht landelijk team genaamd 13Oceans. Indertijd was het formeren van een landelijk team de enige manier om de gevraagde expertise snel bij elkaar te brengen. De opbrengsten van 13Oceans zijn bewaard gebleven; zo is er binnen de keten een expertgroep opgezet. Deze bevordert en stimuleert de multidisciplinaire aanpak zoals deze voor het eerst is opgezet door 13Oceans.

Expertgroep
Deelnemers zijn het Openbaar Ministerie, politie, Comensha, Fier Frysland, Leger de Heils, Raad voor de Kinderbescherming, Defence for Children en gemeenten. Doel van deze aanpak is om aard en omvang van kinderuitbuiting permanent in beeld te krijgen, het ondersteunen van strafrechtelijke onderzoeken, informatie-uitwisseling, goede zorg en begeleiding voor de slachtoffers, bevorderen multidisciplinaire aanpak, uitwisselen best practices, opmaken bestuurlijke rapportages en het geven van voorlichtingen en trainingen. Naar aanleiding van 13Oceans draait de Landelijke eenheid op dit moment een aantal vervolgonderzoeken.

Afwegingen
Politiecapaciteit is schaars. Er moeten altijd keuzes worden gemaakt welke onderzoeken worden gedraaid. Ernst, aard, omvang en opsporingsindicaties zijn dan van belang. Omdat er vaak sprake is van schrijnende situaties zijn dit altijd moeilijke afwegingen. Dit is niet alleen het geval wanneer het minderjarige Roma kinderen betreft.

Elk slachtoffer is er één te veel (Foto: Stockfoto politie.nl)
Elk slachtoffer is er één te veel (Foto: Stockfoto politie.nl)

Italiaanse rodelaar wint na hulp Duitse arts, Duitse dubbelhegemonie doorbroken

Rodelaar Dominik Fischnaller heeft de World Cup-wedstrijd in het Noorse Lillehammer gewonnen. De 24-jarige Italiaan had een dag eerder nog last van zijn rug en moest behandeld worden door een arts. Die van het Italiaanse team was niet aanwezig en dus was de arts van het Duitse topteam zo vriendelijk om hem even onder handen te nemen.

Dat pakte uitstekend uit, want Fischnaller boekte zijn eerste zege van het seizoen. "Ik moet vooral de Duitse teamarts bedanken, hij heeft mijn rugpijn echt goed behandeld", klonk het na afloop dankbaar. De Italiaan klopte de Rus Roman Repilov, die door een geweldige tweede run van de negende naar de tweede plek steeg, 0,096 seconden achter Fischnaller. Wereldkampioen Wolfgang Kindl uit Oostenrijk werd derde, olympisch kampioen Felix Loch viel door een grote fout terug naar plek vijf, achter zijn Duitse landgenoot Johannes Ludwig.

Sprints
In Lillehammer stonden ook de sprintwedstrijden weer op het programma: één run, waarbij de tijd pas na een paar bochten begint te tellen. Bij de dubbels ging de zege daar naar de Oostenrijkers Peter Penz en Georg Fischler, die 0,06 sneller waren dan Tobias Wendl/Tobias Arlt. Matt Mortensen en Jayson Terdiman uit de VS eindigden op 0,14 als derde. Topfavorieten Toni Eggert/Sascha Benecken, al het hele seizoen dominant, crashten kort voor de finish. Het was de eerste keer sinds november 2015 dat een dubbelwedstrijd door een niet-Duitse slee gewonnen werd.

Bij de mannen won de Rus Semen Pavlichenko, 0,077 seconden voor Kindl en 0,099 voor Dominik Fischnaller. Repilov eindigde op de sprint als vierde, de Slowaak Jozef Ninis stuntte met een vijfde plek. Bij de vrouwen kregen we te zien hoe klein het verschil in het rodelen soms is: de Amerikaanse Summer Britcher, zaterdag in de gewone wedstrijd al de beste, hield de jonge Russische Viktoriia Demchenko met 0,002 seconden van haar eerste zege af. Natalie Geisenberger werd op 0,023 seconden derde, 0,003 tellen voor landgenote Julia Taubitz.

Zwaargewonde bij schietpartij Rotterdam

Drie mannen zijn opgepakt na een schietpartij in Rotterdam. Bij het incident is een persoon gewond geraakt, die in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis is gebracht, meldt de politie.

De schietpartij vond zondag even voor 16.00 uur plaats aan de Herman Bavinckstraat. Wat de rol en betrokkenheid van de arrestanten bij het incident is, wordt nog onderzocht.

In een tunneltje onder station Zaandijk-Zaanse Schans in Koog aan de Zaan lijkt zich zondagavond ook een schietpartij te hebben voorgedaan. Volgens een politiewoordvoerder vond daar een vechtpartij plaats tussen vier of vijf personen en is een knal gehoord. Ook zijn er hulzen aangetroffen. De betrokkenen waren echter al weg toen de politie aankwam. De politie is nu op zoek naar de vechtersbazen.

Zwaargewonde bij schietpartij Rotterdam
Zwaargewonde bij schietpartij Rotterdam (Foto: ANP)

Politie onderzoekt gewelddadige dood man

Zaterdagavond rond 23.30 uur kwam een bewoner van het Alouette Erf in Capelle aan den IJssel thuis en vond zijn huisgenoot levenloos in de keuken. Hij belde meteen de politie, die er snel was en een onderzoek startte. Ook werd een buurtonderzoek uitgevoerd.

Een schouw heeft uitgewezen dat de man op gewelddadige wijze om het leven is gekomen. De politie heeft een Team Grootschalig Opsporing (TGO) ingericht om onderzoek te doen naar de dood van de man. De politie roept getuigen op zich te melden

Politie onderzoekt gewelddadige dood man (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie onderzoekt gewelddadige dood man (Foto: stockfoto politie.nl)

'Turks leger trekt Syrië binnen'

Het Turkse leger is de Noord-Syrische provincie Afrin binnengetrokken. Dat zegt premier Binali Yildirim, meldt de zender Habertürk.

Het land wil een 'veilige zone' van 30 kilometer creëren in Afrin, aldus Yildirim. Het Turkse leger bevestigt dat zij het buurland is binnengegaan en dat er tot dusver geen militairen gewond zijn geraakt.

De militaire interventie komt een dag nadat Turkije begon met luchtaanvallen op Syrisch-Koerdische milities in Noord-Syrië. Die ontkennen dat Turkije hun gebied is binnengevallen. Volgens hen is de opmars van het Turkse leger na felle gevechten mislukt en moest het zich terugtrekken.

Bondgenoten

De Syrisch-Koerdische milities, die zich Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen, zijn bondgenoten van de VS. Ankara ziet de YPG als een verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en wil voorkomen dat uit de oorlogen in Syrië en Irak een zelfstandige Koerdische staat ontstaat.

Turkije begon zaterdag met het offensief Olijftak gericht tegen de YPG. Volgens het Turkse leger zijn bij de luchtaanvallen 153 doelen van de militanten getroffen. Negen mensen kwamen om het leven. Op de grond wordt Turkije gesteund door de rebellen van het Vrije Syrische Leger.

Integriteit

Ook zondag voerde het Turkse leger artillerie aanvallen uit op de YPG. ,,Ook op de tweede dag blijft Operatie Olijftak zorgen voor vrede en veiligheid voor ons volk, de territoriale integriteit van Syrië beschermen en alle terroristische elementen in de regio elimineren", aldus de woordvoerder van de Turkse president Tayyip Erdogan op Twitter.

Eerder op de dag werden vanuit Syrië vier raketten afgevuurd op de Turkse grensplaats Kilis. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu troffen drie raketten twee huizen, een vierde projectiel kwam terecht op een stuk onbebouwd land in het centrum van de stad. Volgens Anadolu zijn er geen slachtoffers gevallen.

'Turks leger trekt Syrië binnen'
'Turks leger trekt Syrië binnen' (Foto: ANP)

Noren domineren op noordse combinatie

De Noorse ploeg op de noordse combinatie heeft in het Franse Chaux-Neuve met overmacht de landenwedstrijd gewonnen. Jan Schmid, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber en Jørgen Gråbak waren een klasse apart in de Franse sneeuw.

Bij het schansspringen bouwde de ploeg al een stevige voorsprong op, waardoor ze de 4x5 kilometer langlaufen begonnen met een dikke minuut voorsprong op het Finse kwartet. Frankrijk en Duitsland begonnen op 1:37 en 1:43 minuten achterstand, Japan gaf al meer dan twee minuten toe.

Schmid breidde de Noorse voorsprong bij het langlaufen nog eens uit, waarna zijn teamgenoten het allemaal relatief rustig aan konden doen. Duitsland en Frankrijk vochten om de tweede plek, maar de derde Fransman, Maxime Laheurte, kon het tempo van Johannes Rydzek - niet verrassend - niet meer volgen.

Rydzek kreeg ondertussen echter wel gezelschap van Ilkka Herola, de beste van de Finnen. Die gaf over aan slotloper Eero Hirvonen, die het op moest nemen tegen de Duitser Vinzenz Geiger. De jonge Duitser plaatste kort voor de finish een aanval, leek bijna onderuit te gaan, maar pakte zo de tweede plek, voor de Finnen.

Geen WK baanwielrennen voor Ligtlee, opnieuw goud voor Van Schip en Büchli bij wereldbekerwedstrijd

Baanwielrenster Elis Ligtlee is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor het WK baanwielrennen in Apeldoorn. De olympisch kampioene op de keirin moest bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk het podium halen op de sprint of op de keirin. Ligtlee bereikte nog wel de finale op het keirin, maar daarin kwam de Nederlandse niet verder dan een zesde plaats.

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Minsk was er wel succes voor de Nederlandse baanwielrenners. Matthijs Büchli pakte op de laatste dag zijn derde gouden medaille van het weekend. De baanwielrenner was op het onderdeel sprint in de finale te sterk voor de Litouwer Vasilijus Lendel. Theo Bos zou derde worden op het sprinttoernooi.

Zaterdag pakte Büchli al goud op de keirin en op de teamsprint. In dat laatste deed hij dat samen met Theo Bos en Roy van den Bergh. 

Jan Willem van Schip, die vrijdag al de puntenkoers had gewonnen, zou zondag het omnium op zijn naam schrijven. Hij won de scratch en de temporace en eindigde als derde in de puntenkoers.

Real Madrid kent geen genade met Deportivo

Real Madrid heeft eindelijk weer drie punten gepakt in La Liga. De thuisploeg herstelde zich ijzersterk, nadat Deportivo La Coruña de leiding nam.

Real won op 9 december voor het laatst in de Spaanse competitie (5-0 tegen Sevilla, red.). Daarna werd er verloren van Barcelona en Villarreal en gelijkgespeeld tegen Celta de Vigo, waardoor het elftal van Zinédine Zidane wel weer eens een opsteker kon gebruiken. Het was echter Deportivo dat in Bernabéu op voorsprong kwam.

Halverwege de eerste helft tekende Adrián voor de 0-1 tussenstand, waarna Real meteen kansen kreeg op de gelijkmaker. Deportivo-keeper Rubén keerde op fraaie wijze een kopbal van Cristiano Ronaldo en even later kwam een poging van Marcelo via Rubén tegen de paal. Kort daarna zorgde Nacho alsnog voor de verdiende 1-1.

Vlak voor rust krulde Gareth Bale de bal prachtig in de hoek en vanaf dat moment speelde Real een gewonnen wedstrijd. Binnen het kwartier na rust maakte Bale ook zijn tweede goal (kopbal uit hoekschop) en tien minuten later was ook Luka Modric trefzeker. De Kroaat mikte de bal van buiten het strafschopgebied beheerst in de lage hoek.

In het slotkwartier was het de beurt aan Cristiano Ronaldo om ook weer eens toe te slaan. De Portugees scoorde twee keer vanuit een voorzet vanaf de rechterflank. Bij de tweede, een kopbal op aangeven van Lucas Vazquez, raakte hij geblesseerd aan zijn hoofd. Ronaldo speelde het duel wel gewoon uit.

Doordat ook Nacho nog zijn tweede goal maakte, eindigde het in 7-1 voor de Koninklijke. Real Madrid is daardoor weer vierde in La Liga, al is het gat met Barcelona nog steeds zestien punten. Valencia heeft vijf punten voorsprong op de ploeg van Zidane, die nog een wedstrijd tegoed heeft

Coach olympische ijshockeyploeg VS (53) overleden

De coach van de Amerikaanse ijshockeyploeg voor de Olympische Spelen van volgende maand, Jim Johannson, is plotseling overleden. De Amerikaanse ijshockeybond maakte bekend dat Johannson zondagochtend in zijn huis in Colorado Springs niet meer wakker werd. De manager is 53 jaar geworden.

Johannson speelde in zijn actieve loopbaan veelal in de wat lagere competities in de VS en kwam niet uit in de NHL. Wel speelde hij in 1988 en 1992 voor de VS op de Olympische Spelen. In de afgelopen periode moest hij het voor elkaar krijgen om een goed Amerikaans team te smeden, zonder daarbij de sterren uit de NHL te gebruiken - de spelers in 's werelds sterkste competitie mogen dit jaar niet naar de Spelen vanwege onenigheid tussen de NHL en het IOC.

De coach haalde veel plezier uit die lastige opdracht: "Een van de leukste dagen die ik ooit gehad heb was de dag waarop ik vijftien, zestien jongens 's ochtends vroeg vanuit huis belde om te vertellen dat ze in het olympische team zaten. Ook de dag waarop ik de laatste jongens belde om te zeggen dat ze het hadden gehaald was geweldig, het betekende zoveel voor me dat ik die jongens mocht vertellen dat ze ons land zouden vertegenwoordigen", vertelde Johannson onlangs nog.

Lazio met De Vrij naar ruime zege

Lazio heeft in de Serie A een klinkende overwinning neergezet tegen Chievo. De thuisploeg was vijf keer trefzeker.

Door een raak schot van Luis Alberto nam Lazio halverwege de eerste helft de leiding, waarna Chievo vrijwel meteen gelijkmaakte. De nummer dertien van de Serie A scoorde via een prachtige knal van Manuel Pucciarelli. Hij nam een lange bal vanuit de defensie aan om vervolgens in de verre hoek raak te schieten.

Lazio liet zich echter niet van de wijs brengen en het ging met een 2-1 voorsprong de pauze in. Sergej Milinkovic-Savic was trefzeker van buiten het strafschopgebied. De middenvelder scoorde halverwege de tweede helft nog een keer, waardoor de wedstrijd wel beslist was.

Een van richting veranderd schot van Bastos en een rake knal van Nani zorgden ervoor dat Lazio uiteindelijk zelfs met 5-1 won. De Romeinen, waarbij Stefan de Vrij de hele wedstrijd speelde, verdrijven Internazionale van de derde plaats. Zondagavond staat Inter in eigen huis tegenover AS Roma.

Uitslag Heracles - PSV

PSV heeft een zwaarbevochten overwinning behaald bij Heracles Almelo. Luuk de Jong kroonde zich tot man van de wedstrijd.

Hoewel het balbezit bijna in evenwicht was, creëerde PSV in het Polman Stadion verreweg de meeste kansen. Steven Bergwijn vond na tien minuten de vingertoppen van Bram Castro en ook basisdebutant Mauro zag zijn inzet gekeerd worden door de keeper van Heracles. Na een halfuur moest ook Jeroen Zoet echter aan de bak.

De PSV-goalie had een prachtige redding in huis op een goed schot van Kristoffer Peterson. Beide teams leken door de reddingen van beide keepers doelpuntloos de rust te halen, maar in blessuretijd kwam PSV toch op 0-1. Luuk de Jong legde met het hoofd een vrije trap van Hirving Lozano klaar voor Bergwijn om raak te mikken.

In de tweede helft was een kans voor Lozano een belangrijk moment in de wedstrijd. De Mexicaan ging voor eigen succes, terwijl twee teamgenoten in een betere positie stonden. Amper twee minuten later ging de bal aan de andere kant op de penaltystip toen arbiter Ed Janssen een overtreding zag van Santiago Arias op Brahim Darri.

Jeff Hardeveld stuurde Zoet naar de verkeerde hoek, waardoor PSV weer opnieuw moest beginnen. De gasten bleven kansen creëren, onder meer via De Jong, die recht op Castro kopte. Aan de andere kant kreeg ook Darri een goede kans en hield Zoet de Brabanders op de been bij een kopbal van Robin Pröpper.

PSV leek daardoor genoegen te moeten nemen met een gelijkspel, maar De Jong maakte ver in blessuretijd toch nog 1-2 door tegen een voorzet van invaller Albert Gudmundsson aan te lopen. De voorsprong van de koploper op nummer twee Ajax, dat Feyenoord met 2-0 versloeg, blijft daardoor vijf punten.

Heracles Almelo

1 - 2

PSV

 66' Hardeveld(pen)    45+1' Bergwijn
 90+3' De Jong
 
 Gele kaart: , Lozano, Arias, (PSV)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.211
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Pröpper
Wuytens
Hardeveld
Niemeijer (v.Ooijen/58)
Jakubiak
Monteiro
Darri
Vermeij (Gladon/86)
Peterson
  Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
Ramselaar
Mauro Júnior (Pereiro/ 74)
Hendrix
Bergwijn (Gudmundsson/83)
De Jong
Lozano

Efteling vindt alleengaande man verdacht

Stel je bent een pretparkfreak. En je hebt daarom een jaarabonnement op de Efteling waar je graag doorheen wandelt op vrije dagen. En je bent ook nog eens een man. Is het dan normaal dat de Efteling je tijdens je bezoek stalkt omdat je alleen bent? KinderDJ Edwin Rasser vindt van niet.

Zijn verhaal doet hij uit de doeken op zijn website: 'Ik besloot om langzaamaan het park te verkennen, checken waar het enigszins rustig was. Toen ik door Ruigrijk liep had ik het idee dat ik gevolgd werd. Ik besloot Station de Oost in- en uit te lopen en mijn vermoeden werd bevestigd: er liep een beveiliger achter mij aan. Net toen ik een foto van de Python stond te maken werd ik op mijn schouder geklopt." 

Rasser werd onvriendelijk aangesproken door de beveiliging: "Meneer de beveiliger wilde graag weten met wie ik hier was en wat ik hier kwam doen. Meneer keek absoluut niet blij en in een gemiddelde politiestaat hanteren agenten een vriendelijkere toon. Mijn uitleg dat ik hier alleen was en om te chillen vond hij raar en hij stelde nog wat rare vragen. Ik melde hem dat ik het een onprettig gesprek vond en dat ik verder ging. Toen ik wegliep ben ik nog even door deze rare, on-Eftelingse man gevolgd."

De DJ was ontdaan door het voorval en haalde tevergeefs verhaal bij zijn leidinggevende die zei dat ze er niet bij was geweest dus niet kon oordelen. Rasser: Ik voelde me geïntimideerd, etnisch geprofileerd (nouja, niet etnisch, maar wel geprofileerd) omdat ik alleen was en voelde me volledig niet welkom. Sterker nog: ik had me nog nooit zo on-welkom gevoeld in een attractiepark.  Twintig uur (twintig!!!!!) na het voorval werd ik gebeld door een medewerker van de gastenservice. Deze meneer betreurde de situatie. Er was een week eerder iets voor gevallen met een één of andere idioot met blond lang haar. Hij zou de medewerkers van de Efteling iets aan willen doen."

Rasser heeft inmiddels zijn jaarabonnement opgezegd. Of hij in het vervolg naar Plopsaland gaat is niet bekend. Lees het hele verhaal hier.


Update 19:00 uur
Edwin Rasser heeft het vaker aan de stok gehad met de Efteling. In 2015 stuurde de KinderDJ een boze, open brief tav Kaatsheuvel via de fansite Eftelist.

Van: Edwin Rasser
Datum: maandag 31 augustus 2015, 16:28
Naar: mailinglist@....
Onderwerp: Medewerkers in de Blijheidsindustrie
Eftelisten,

Ik word blij van de Efteling. Het is een mooi aangelegd park, er worden
waanzinnige werelden gecreëerd en denderende attracties neergezet. Er is
echter één probleem: er werken mensen.

Begrijp me niet verkeerd, het merendeel van het Efteling personeel doet
waanzinnig werk en doet het lachend. Het probleem is echter dat het hele
aardse mensen zijn met problemen van alledag. Problemen die niet passen bij
een sprookjeswereld.

Gister heb ik bijvoorbeeld in de Single Riders rij van Baron 1898 (een
investering van ca. 20 miljoen) erg lang moeten wachten omdat de medewerker
vooraan de procedures niet kent. Dat was echter niet het grootste probleem,
hij deed het nors en chagrijnig. Deze jongen heeft misschien wel de leukste
baan van Nederland: hij mag mensen verlossen uit een rij van circa twee uur
om ze vervolgens een kaartje te geven om de vetste achtbaan van Nederland
te betreden. Hoe is het mogelijk om zo’n leuke functie chagrijnig te doen?
Mensen die niet blij worden van andere mensen blij maken hebben niets te
zoeken in de Blijheidsindustrie. Niet op een positie met klantcontact in
ieder geval.

Want dat is het, de Efteling zit in de Blijheidsindustrie. Ze verkopen
blijheid, in het geval van de Efteling per dag. Coca Cola verkoopt ook
blijheid, maar dan per liter. Het nare is alleen dat je van Coca Cola dik
wordt terwijl je van een dagje Efteling misschien nog wel af zou kunnen
vallen. De Efteling (en pretparken in het algemeen) maken deel uit van het
meest gezonde stuk van de Blijheidsindustrie. Daar zouden ze trots op
moeten zijn en hun personeel op moeten selecteren. Ieder stukje Efteling
moet bijdragen aan het blije gevoel waar mensen ’s ochtends €36,50 voor
betalen.

Ik moet opmerken dat ik het fantastisch vind dat de Efteling voldoende
personeel neerzet bij de Baron. Ik heb ongeveer 12 medewerkers geteld. Door
het inzetten van zoveel personeel wordt de capaciteit ‘hoog’ gehouden,
dat zie ik andere parken niet snel doen.

Het is alleen jammer dat het personeel op momenten dat ze niets hoeven te
doen de interactie met elkaar opzoeken in plaats van met de gasten. In
plaats van dat ze de gasten nog een beetje extra blijheid bezorgen door een
praatje met ze te maken hoor je ze klagen. Klagen over hoe veel jaar ze nog
moeten werken. Klagen over de kater die ze vanochtend hadden.
Klagend personeel past niet in de sprookjeswereld waar ik zo graag kom. Het
draagt niet bij aan een blij gevoel. Sterker nog: het irriteert me. Als ik
in de Efteling zou werken zou ik nooit zeggen “Ik moet nog 10 jaar”.
Verander het moeten in mogen. Je mag nog 10 jaar lang elke dag duizenden
bezoekers blij maken. Je leven is één groot blij feest.
Luisterend naar het klagende personeel bedenk ik me dat bovenstaand betoog
niet van toepassing is op de Baron. Het zit namelijk zo: in de Baron wil ik
überhaupt geen personeel zien… Ik wil mensen zien die bijdragen aan de
totaalbeleving.

Een vergelijking met de Black Mamba (Phantasialand) en Hollywood Tower
Hotel (Walt Disney Studio’s) is snel gemaakt. In de Black Mamba doet
Phantasialand je geloven dat je ver in de jungle in Afrika bent. Dat doet
het, net als de Efteling, met thematisering… Maar niet alleen
thematisering, Phantasialand heeft het personeel mee-gethematiseerd. Ik heb
geen idee hoe Phantasialand het doet (als je dit in een Nederlandse
vacature tekst zou schrijven krijg je gigabytes aan boze mails over je
heen), maar bij de Black Mamba staan alleen negroïde mensen. Het is
werkelijk fantastisch en zorgt voor een essentieel stuk van de beleving.

Disney doet ook zoiets. In het Hollywood Tower Hotel wordt geen personeel
aangenomen, daar worden acteurs voor gescout. Deze mensen dragen niet bij
aan de beleving door hun uiterlijk (op de kostuums na) maar door hun
gedrag. Iedere medewerker bij het Hollywood Tower Hotel is namelijk niet
een medewerker van Disney die de attractie bedient, het is een medewerker
van het hotel die je naar de lift brengt zodat je naar je kamer kan.
En hier zit voor de Efteling de kans. Vervang het Efteling personeel door
Rijksmijn medewerkers (dat kunnen dezelfde mensen zijn, het gaat om de
perceptie van het personeel). Na het wachten in de rij krijg je op dit
moment een briefje van een Efteling medewerker. Op dit briefje staat
“rij” + het rijnummer waar je plaats mag nemen. Dit slaat verhaaltechnisch
nergens op. Het zou veel mooier zijn als je van een Rijksmijn medewerker
een contract-achtig-iets krijgt, of een penning aan je geeft
(mijnmedewerkers moesten vroegen een zogenaamde penning uit een kast halen
zodat bij calamiteiten duidelijk was welke medewerkers zich in de mijn
bevonden).

Op het moment dat je het mijn gebouw betreedt doet alles je geloven dat
Gustave Hooghmoedt jou heeft geworven om voor hem de mijn in te gaan.
Totdat je een trap oploopt en wederom een norse Efteling medewerker treft.
Op dat moment verdwijnt de volledige betovering. Bij het zien van de
geel-blauwe Efteling werkkleding realiseer je het weer: ik loop niet in een
mijn maar in de Efteling.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind de Baron een machtige toevoeging aan het
Efteling aanbod. Het is een attractie die qua thematisering en afwerking op
wereld niveau mee kan spelen. Het is alleen jammer dat het personeel niet
bijdraagt aan de blije ervaring. Iedere medewerker van de Efteling zou
moeten Blijdragen (Bijdragen aan een blije dag). En ook al blijft de
Efteling er voor kiezen om de attractie te bevolken met Efteling-personeel
in plaats van Rijksmijn-personeel (wat ik zou betreuren)… Zorg er dan in
ieder geval dat het blij personeel is. Maar hierover verwonder ik me bij
veel attractieparken.

Edwin Rasser

Molenaar: "Van der Sar treedt te weinig naar buiten"

Edwin van der Sar kan nog geen overtuigende indruk maken als algemeen directeur van Ajax, stelt Keje Molenaar.

Van der Sar bekleedt de functie bij de Amsterdammers sinds november 2016. "Hij treedt te weinig naar buiten. Dat is mijn kritiek op hem", vertelt Molenaar in gesprek met de NOS. "Van wat ik hoor, wordt hij wel breed gedragen door alle geledingen, alleen de presentatie naar buiten toe is nog niet overtuigend."

"Als je in die positie zit, dan moet je af en toe dat wel doen. Als je algemeen directeur bent, dan ben je ook het uithangbord van Ajax. Dan moet je af en toe naar buiten, af en toe hier staan, in praatprogramma's op televisie komen en hij moet af en toe het publiek toespreken. Dat hoort erbij."

Ajax nam in december afscheid van Marcel Keizer en stelde Erik ten Hag aan als zijn opvolger. Van der Sar hing vervolgens zijn lot aan de prestaties van de nieuwe trainer van Ajax. Riskant, vindt Molenaar: "Dat is dapper, maar ook gevaarlijk."

Minister wil pleegkind tot 21e bij pleeggezin

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil dat pleegkinderen in ieder geval tot 21 jaar in een pleeggezin kunnen blijven wonen. Het ministerie bevestigt berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

Hoewel er uitzonderingen mogelijk zijn, moeten de kinderen normaal gesproken op hun achttiende afscheid nemen van hun pleeggezin. De standaardvergoeding die pleegouders krijgen houdt dan op.

Tegen RTL Nieuws zegt minister De Jonge dat jongeren op hun achttiende "nog niet zijn afgebakken". Dit geldt volgens hem "zeker voor kinderen die opgegroeid zijn in pleeggezinnen" die een moeilijke thuissituatie hebben meegemaakt. Daarom wil hij de leeftijd verhogen.

Minister wil pleegkind tot 21e bij pleeggezin
Minister wil pleegkind tot 21e bij pleeggezin (Foto: ANP)

Dick Jaspers vestigt wereldrecord in Bundesliga

Biljarter Dick Jaspers heeft zondag tijdens een wedstrijd van de teamcompetitie in de Duitse Bundesliga een wereldrecord op zijn naam gezet. De Brabander maakte in dienst van BC Magdenburg veertig caramboles in vier beurten wat een gemiddelde gaf van 10.00. Het vorige wereldrecord stond op zes beurten.

Dick Jaspers: “Ja, het was een mooie partij, waarin het allemaal lekker liep. Ik ben niet echt in de problemen geweest, maar heb toch ook een aantal moeilijke posities opgelost. Maar er zal ooit weer iemand komen die het verbetert”

Voor een publiek van twintig toeschouwers won BC Magdenburg de wedstrijd met 6-2 van Erlangen.

Bayern München moeizaam langs Werder Bremen

Bayern München heeft zondag met de nodige moeite Werder Bremen opzij gezet. De beslissing in de Allianz Arena viel pas in het laatste kwartier.

De eerste goede kans was in München voor de bezoekers uit Bremen. Een kopbal van Max Kruse miste het doel maar net. Na 25 minuten was Kruse wel betrokken bij de openingstreffer. De routinier bediende Jérôme Gondorf, die de bal via doelman Sven Ulreich in het doel kreeg: 0-1.

Een prima goal van Thomas Müller zorgde ervoor dat beide teams met een 1-1 tussenstand gingen rusten en Bayern nam na ruim een uur voor het eerst een voorsprong. Robert Lewandowski kopte raak uit een hoekschop. Door een eigen goal van Niklas Süle, die bij een hoekschop de bal tegen zich aan gekopt kreeg, moest Bayern alles op alles zetten om toch drie punten te pakken.

In het laatste kwartier lukte dat uiteindelijk ook, omdat zowel Lewandowski als Müller zijn tweede goal van de wedstrijd maakte. De Pool scoorde op aangeven van Müller, die daarna zelf de eindstand op 4-2 bepaalde na een mooie pass van James Rodríguez. Bayern München staat daardoor nu zestien punten los van Bayer Leverkusen, RB Leipzig en Borussia Mönchengladbach.

Uitslagen Bundesliga zondag
Bayern München - Werder Bremen 4-2
Schalke 04 - Hannover '96 1-1

Jörgensen: "Veltman deed alsof ik zijn enkel brak"

Feyenoord verloor zondagmiddag met 2-0 van Ajax en Nicolai Jörgensen haalde het eindsignaal niet. De spits vond zijn tweede gele kaart wat overdreven.

Jörgensen werd na bijna een uur voetballen weggestuurd door arbiter Björn Kuipers, na een overtreding op Joël Veltman. "Ik maakte een stomme actie en gaf de scheidsrechter een reden om mij een tweede gele kaart te geven. Het was wel makkelijk gegeven. Veltman deed alsof ik zijn enkel brak", reageerde de Deen op FOX Sports.

De aanvaller zoekt de schuld wel bij zichzelf. "Je mag de scheidsrechter de kans niet geven daarvoor. Na de rode kaart was het over. Nu moeten we alles maar op de beker zetten." Feyenoord stond al met 2-0 achter toen Jörgensen de rode kaart te zien kreeg.

Aanvoerder Karim El Ahmadi heeft de landstitel nu definitief uit zijn hoofd gezet. "Het gat is nu wel heel groot... Dit was een cruciale wedstrijd, die we niet naar onze hand hebben kunnen zetten." De Rotterdammers staan nu veertien punten achter koploper PSV.

Mertens helpt Napoli aan zege tegen Atalanta

Napoli is na 21 speelrondes in de Serie A ook de koploper. De ploeg van Maurizio Sarri was zondagmiddag nipt te sterk voor Atalanta Bergamo.

De thuisploeg, die begin januari nog met 1-2 te sterk was voor Napoli in de kwartfinale van de Coppa Italia, werd in de eerste helft teruggedrukt door de Napolitanen, maar bleef desondanks eenvoudig overeind waardoor halverwege de stand nog 0-0 was.

Na rust onstonden er grote mogelijkheden voor Napoli, maar stond eerst Atalanta-doelman op de goede plek na een kopbal van José Callejón en Andrea Masiello haalde een inzet van Dries Martens van de lijn. De Belg was twintig minuten na rust wel trefzeker. De spits werd weggestoken voor Callejón en schoot uitstekend raak: 0-1. Mertens sloot daarmee een periode van 910 minuten zonder doelpunt in de Serie A af.

Het doelpunt van de oud-speler van FC Utrecht en PSV bleek voldoende voor de zege van Napoli. Pepe Reina voorkwam namelijk nog de gelijkmaker van Atalanta op een inzet van Bryan Cristante.

.

Van der Poel wint klassement wereldbeker na zege in Nommay

Zondag heeft Mathieu van der Poel de wereldbekerwedstrijd in het Franse Nommay gewonnen. Door de winst is de Nederlandse veldrijder ook zeker van de eindzege in het wereldbekerklassement.

Na de start van de wedstrijd reden Van der Poel, Wout van Aert, Toon Aerts en Tim Merlier weg bij de rest. In de derde ronde wisten Van der Poel en Van Aert ook de twee medevluchters af te schudden.

De Belg kon Van der Poel even volgen maar al snel moest de wereldkampioen ook de handdoek gooien. Na negen ronden kwam de Nederlander als winnaar over de finish. Voor de renner van Corendon-Circus was het de zesde overwinning in de wereldbeker dit seizoen. Op veertig seconden werd Van Aert tweede. Toon Aerts finishte op de derde plaats.

Mathieu van der Poel: “Dit was een klassement dat ik nog niet heb gewonnen en het is toch het meest prestigieuze. De belangrijkste cross komt er wel nog aan, dat is iets waar ik naar uitkijk.”

Wout van Aert: “Het was afzien. Toen Mathieu wegreed, kon ik even terugvechten, maar een ronde later moest ik passen. Dit was weeral het hoogst haalbare. Het parcours lag me en ik voelde me goed. Maar toen hij doortrok, kon ik niet mee. Je kunt zeggen dat ik niet wijzer geworden ben (voor het WK). Het is het verhaal dat we al vaak gezien hebben.”

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door Katie Compton. De Amerikaanse reed van start tot finish alleen aan de leiding. Op de tweede plaats eindigde Kaitlin Keough en op de derde plaats de Française Pauline Ferrand-Prévot. De Belgische Sanne Cant werd slechts twaalfde maar is wel de eindwinnaar van het wereldbekerklassement.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (Ned)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Tim Merlier (BEL)
5. Michael Vanthourenhout (BEL)
6. Laurens Sweeck (BEL)
7. Michael Boros (CZE)
8. David van der Poel (NED)
9. Steve Chainel (FRA)
10. Kevin Pauwels (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Katie Compton (USA)
2. Kaitlin Keough (USA)
3. Pauline Ferrand-Prévot (FRA)
4. Helen Wyman (GBR)
5. Christine Majerus (LUX)
6. Alice Maria Arzuffi (ITA)
7. Eva Lechner (ITA)
8. Jolanda Neff (SUI)
9. Ellen Van Loy (BEL)
10. Caroline Mani (FRA)

Watford stuurt Marco Silva de laan uit

Watford heeft afscheid genomen van Marco Silva. Een reeks teleurstellende resultaten ligt aan de basis van het afscheid van de Portugees.

De veertigjarige manager werd beschouwd als een van de beste managers tijdens de eerste seizoenshelft van de Premier League en werd zwaar in verband gebracht met Everton. Watford kende echter een dramatische periode en de ploeg staat nu tiende op slechts vijf punten van de degradatiestreep. De ploeg won slechts een van de laatste acht competitiewedstrijden.

"De club is ervan overtuigd dat de aanstelling van Silva de juiste was en als er geen ongerechtvaardige aanbieding was gekomen van een rivaal van de Premier League, zouden we onder zijn leiding succesvol zijn gebleven", luidt een verklaring van Watford. "We hebben echter gezien dat deze aanbieding heeft gezorgd dat er een verlies is van focus en slechtere resultaten heeft opgeleverd."

"Voor de veiligheid en het succes van de club is het bestuur van mening dat het een verandering moest doorvoeren. De club zal proberen om snel een opvolger te vinden en zal verder geen commentaar geven op deze beslissing."

Uitslag Willem II - FC Groningen

Willem II en FC Groningen hebben een punt overgehouden aan hun onderlinge duel. In Tilburg eindigde de wedstrijd in 1-1.

De eerste goede mogelijkheid was er voor de Tilburgers, maar een inzet van Ben Rienstra was te slap. Na veertien minuten spelen viel de eerste treffer van de middag wel. Met een fantastisch schot zette Ritsu Doan FC Groningen op voorsprong.

Willem II ging op zoek naar de gelijkmaker en tot tweemaal toe werd Konstantinos Tsimikas gevaarllijk. In eerste instantie werd een mooi schot gered door Sergio Padt en in tweede instantie kopte Mike Te Wierik een bal van de lijn.

Twintig minuten voor het einde van de wedstrijd slaagde Willem II er in om langszij te komen. Op aangeven van Pedro Chirivella schoot invaller Ismail Azzaoui de 1-1 tegen de touwen. Verder dan de 1-1 zou het niet komen in Tilburg, waardoor Willem II veertiende blijft en FC Groningen dertiende.

Willem II

1 - 1

FC Groningen

 71' Azzaoui    14' Doan
 
 Gele kaart: Lachman, Heerkens (Willem II)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.160
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
Lewis
Lachman
Heerkens
Tsimikas (Dankerlui/68)
Haye
Chirivella
El Hankouri (Crowley/63)
Rienstra
Ogbeche (Azzaoui/60)
Sol
  Padt
Te Wierik
Memisevic
v.Nieff
Warmerdam
Drost
Reis
Bacuna (Antuna/86)
v.d.Looi
Doan
Veldwijk (v.Weert/76)

'Beeld Mauritshuis niet weg maar vervangen'

Het Mauritshuis in Den Haag heeft een beeld van naamgever Johan Maurits van Nassau Siegen niet uit het museum verwijderd, maar vervangen door een ander, authentiek, beeld. Dat zei directeur Emilie Gordenker in het tv-programma Buitenhof. De buste van kunststof is uit de foyer gehaald omdat die daar niet 'in de juiste context' kon worden geplaatst en van mindere kwaliteit was.

Het zorgde voor veel ophef. CDA-leider Sybrand Buma sprak van het wegmoffelen van ooit grote maar nu beladen namen uit de Nederlandse geschiedenis. Premier Mark Rutte, zelf historicus, vroeg zich zelfs openlijk af of het Mauritshuis dan maar niet ook de naam moest veranderen en waarschuwde voor een nieuwe Beeldenstorm.

Gordenker vindt dat haar buurman in het Torentje beter naar de feiten had moeten kijken. Was Rutte maar even komen kijken, zei ze, dan had hij kunnen zien dat we een aparte ruimte hebben ingericht met onder meer het andere beeld van Johan Maurits, juist om het verhaal over onze naamgever te vertellen. Van een naamsverandering is absoluut geen sprake, aldus de directeur.

Discussie

Via een Twitter-bericht ging Rutte op haar aanbod in. "Mijn argument was en is de verder weg liggende geschiedenis niet te beoordelen met de bril van nu, maar begrijp in Buitenhof van mijn buurvrouw dat mijn voorbeeld van het Mauritshuis niet goed gekozen was. Ik kom graag snel weer langs."

Gordenker probeerde in het programma het beeld dat veel Nederlanders nu van Johan Maurits hebben gekregen wat bij te stellen. Hij is de stichter van het Mauritshuis dat daarom al eeuwen zijn naam draagt, het is geen eerbetoon. In Brazilië, waar hij betrokken was bij slavenhandel, heeft hij voor godsdienstvrijheid en goed onderwijs gezorgd. Johan Maurits wordt daar volgens Gordenker vereerd als een held.

Over de kwestie ontstond ook op sociale media veel discussie. Gordenker kondigde daarom aan dat iedereen die over het onderwerp heeft getwitterd, zowel voor- als tegenstanders, gratis het museum in mag. In een tweet nuanceerde het Mauritshuis dat korte tijd later: gratis toegang geldt alleen op zondag 28 januari.

'Beeld Mauritshuis niet weg maar vervangen'
'Beeld Mauritshuis niet weg maar vervangen' (Foto: ANP)

Pijnlijke nederlaag handballers Limburg Lions

In de BeNe League hebben de handballers van de Limburg Lions een pijnlijke nederlaag geleden. De nummer twee van de competitie kreeg bezoek van Callant Tongeren en dat ging niet zo best.

In de eerste wedstrijd van 2018 pakten de Belgische laagvliegers een zeer verrassende 11-18 voorsprong bij rust. In de tweede helft kwamen de Lions wel wat beter op dreef, maar Tongeren-doelman Rudi Schenk stond heerlijk te keepen en sleepte de 33-35 zege uit het vuur. Tongeren stijgt door de zege naar de op twee na laatste plaats.

Achilles Bocholt, de Belgische koploper, boekte wel een overwinning. In eigen huis werd Sporting Neerpelt met 35-32 opzij geschoven door de regerend BeNe League-kampioen. 

Uitslagen BeNe League handbal
Visé BM (BEL) - Sasja HC (BEL) 29-25
OCI-Lions - Callant Tongeren (BEL) 33-35
Herpertz Bevo - Kras/Volendam 31-29
JMS/Hurry Up - Wematrans/Quintus 33-26
Initia Hasselt (BEL) - Fiqas/Aalsmeer 33-27
Achilles Bocholt (BEL) - Sporting Neerpelt (BEL) 35-32

Bij de dames, waar geen BeNe League boven de Nederlandse Eredivisie staat, wonnen de topclubs zonder grote problemen. Koploper Succes/VOC Amsterdam was veel te sterk voor Maedilon (23-36), terwijl Morrenhof Jansen/Dalfsen thuisploeg Foreholte met 16-39 kansloos liet. Ook Virto/Quintus, Geonius V&L en Cabooter/Venlo - de nummers drie, vier en vijf - konden een zege bijschrijven.

Uitslagen Eredivisie handbal vrouwen
Westfriesland/SEW - Cabooter/Venlo 20-25
E&O - Geonius V&L 23-29
Foreholte - Morrenhof Jansen/Dalfsen 16-39
Maedilon/VZV - Succes/VOC Amsterdam 23-36
Borhave - Virto/Quintus 28-39

Memphis: "Een manier om te zeggen dat ik in mijn bubbel zit"

Memphis Depay is een vaste basisspeler bij Olympique Lyon en kan prima cijfers overleggen, maar toch krijgt hij regelmatig kritiek.

Memphis heeft iets geleerd van de kritiek, vertelt hij op de officiële clubwebsite van Lyon: "We leven in een wereld waar mensen denken dat ze het beter weten dan jij. Ik ben zelfs niet eens tevreden met mijn statistieken, omdat ik weet dat ik het veel beter kan. Ja, ik ben vervangen, maar zal ik echt mijn plaats in het team verliezen? Het is een echte vraag."

"Ik heb heel moeilijke momenten in mijn leven gehad, maar ze hadden geen invloed op. Ik kom altijd weer terug. Ik ben het niet altijd eens met de beslissingen van de trainer, maar ik respecteer ze. Ik probeer mijn werk te doen en daarom ben ik naar Lyon gekomen. Ik breng mijn aanvallende kwaliteiten mee, ik val graag aan en ik wil het team helpen. Ik maak doelpunten, geef assists, de cijfers liegen niet."

Memphis vierde dit seizoen een van zijn negen doelpunten door zijn vingers in zijn oren te stoppen. "Het is meer dan een respons op de kritiek. Het is niet dat ik niet luister naar wat mensen zeggen. Als iemand iets interessants zegt, luister ik als eerder. Het is een manier om te zeggen dat ik in mijn bubbel zit. Als je goed kijkt, zie je dat ik mijn armen richting de hemel hef. Ik lees de bijbel en luister naar God, dankzij hem werd ik wat ik altijd al wilde zijn: een professionele voetballer."

SPD wil verder praten over regeringsdeelname

De Duitse sociaaldemocraten willen verder praten over mogelijke regeringsdeelname. Een meerderheid van de SPD-afgevaardigden stemde op een partijcongres in Bonn voor het voorzetten van de onderhandelingen met de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel.

CDU/CSU en SPD sloten onlangs verkennende gesprekken af over de mogelijke vorming van een coalitieregering. Daarna mochten de SPD-afgevaardigden zich uitspreken over het onderhandelingsresultaat. Partijleider Martin Schulz had zijn partijgenoten gevraagd om toestemming te geven voor verdere onderhandelingen.

SPD wil verder praten over regeringsdeelname
SPD wil verder praten over regeringsdeelname (Foto: ANP)

Spanje dreigt met nieuw arrestatiebevel Puigdemont

Spanje dreigt met het uitvaardigen van een nieuw Europees arrestatiebevel als de gevluchte ex-leider van Catalonië Carles Puigdemont maandag naar Denemarken reist. Puigdemont, die in België verblijft, heeft aangekondigd dat hij maandag naar de universiteit van Kopenhagen gaat om daar aan een discussie over Catalonië en Europa mee te doen.

De ex-premier sloeg vorig jaar op de vlucht nadat de centrale regering in Madrid het gezag over de regio Catalonië over had genomen en de regioregering buitenspel had gezet. Dat gebeurde omdat de regio zich onafhankelijk van Spanje had verklaard. Ook toen vaardigde Madrid een arrestatiebevel uit voor Puigdemont, maar dat werd in december weer ingetrokken.

Spanje dreigt Puigdemont voor Deense reis
Spanje dreigt Puigdemont voor Deense reis (Foto: ANP)

Blondin verrast op 3.000m, De Jong pakt zilver

De 3.000 meter voor de vrouwen, de laatste afstand van de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Erfurt, is verrassend gewonnen door Ivanie Blondin. De Canadese reed een tijd van 4.04,86.

Antoinette de Jong veroverde het zilver in 4.05,45. Brons was er voor Martina Sáblíková die een tijd noteerde van 4.05,91. Melissa Wijfje (4.09,69) noteerde de zesde tijd,Linda de Vries (4.09,93) eindigde op de zevende plaats.

Dieven maken grote partij sigaretten buit bij groothandel

Inbrekers hebben in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 januari bij een inbraak in de horecagroothandel Hanos aan de Kleveringweg in Delft een grote hoeveelheid sigaretten buitgemaakt. De politie zoekt getuigen.

De politie kreeg rond 02.40 uur de inbraakmelding bij de groothandel. Na onderzoek in het pand bleek dat er inderdaad was ingebroken en dat er bij de diefstal een grote hoeveelheid sigaretten was gestolen.

De Forensische Opsporing deed in het pand en buiten op het terrein een uitgebreid sporenonderzoek. In het water dat grenst aan het bedrijf en het Hertenkamp troffen agenten twee bootjes aan. Deze zijn door de brandweerkraan uit het water gehaald en door de politie in beslag genomen voor sporenonderzoek.

Dimitrov na thriller langs Kyrgios op Australian Open

Tennisser Grigor Dimitrov heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. De halve finalist van vorig jaar rekende in een spannende partij af met de als zeventiende geplaatste Australiër Nick Kyrgios.

Dimitrov, de nummer drie van de wereld, kon Kyrgios halverwege set één bijna breken, maar dat lukte niet. Via de tiebreak won hij de set alsnog en dat herhaalde zich in set twee. Kyrgios kwam weer in de wedstrijd via een break halverwege de derde set, maar in het vierde bedrijf ging het alsnog fout voor hem. De set ging weer naar een tiebreak, waarin Dimitrov het op het tweede matchpoint op de service van Kyrgios af wist te maken: 7-6 (3), 7-6 (4), 4-6, 7-6 (4).

De Bulgaar staat in de kwartfinales tegenover de Brit Kyle Edmund, die voor het eerst in zijn carrière de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi haalt. De 23-jarige Edmund had het twee sets lastig tegen Andreas Seppi, maar legde de Italiaan vervolgens overtuigend over de knie: 6-7 (4), 7-5, 6-2, 6-3.

Uitslag Ajax - Feyenoord

De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord is zondagmiddag in het voordeel van de thuisploeg geëindigd. De Amsterdammers wonnen met 2-0.

Bij Ajax was er voor aanwinst Nicolás Tagliafico direct een basisplek als linksback, waar bij Feyenoord Jean-Paul Boëtius de voorkeur kreeg boven Sam Larsson. Feyenoord hield de ruimtes klein en daardoor bleven kansen tijdens een groot deel van de eerste helft uit. De eerste noemenswaardige mogelijkheid was er voor Klaas-Jan Huntelaar, maar de spits werkte de bal naast.

Drie minuten voor rust viel de beste kans van de wedstrijd te noteren voor de bezoekers. Boëtius zette Steven Berghuis met een geweldige pass vrij voor André Onana, maar zijn kopbal werd uitstekend gekeerd door de doelman. Ook Ajax kreeg nog een uitgelezen mogelijkheid. Brad Jones kon een voorzet niet goed verwerken en tikte de bal voor de voeten van Justin Kluivert, maar Sven van Beek kon diens inzetten blokken en daardoor was het halverwege nog 0-0.

Direct na rust was het raak. Een voorzet vanaf de linkerkant kwam via Berghuis voor de voeten van Donny van de Beek en de middenvelder schoot door de benen van Jones raak. Drie minuten later stond ook al de 2-0 op het scorebord in de Johan Cruijff ArenA. Joël Veltman troefde Tyrell Malacia op snelheid af en gaf vervolgens de voorzet op Huntelaar die van dichtbij eenvoudig binnen kon koppen.

Feyenoord was volledig de draad kwijt en moest na een uur spelen zelfs met een man minder verder nadat Nicolai Jörgensen met zijn tweede gele kaart moest vertrekken. Ajax hield met een man meer de controle, maar werd vervolgens niet echt gevaarlijk om een derde treffer te scoren. Zo gaf Hakim Ziyech de bal goed mee aan Justin Kluivert, maar een voorzet van de vleugelaanvaller kwam niet aan. De thuisploeg voetbalde vervolgens de wedstrijd rustig uit en won zodoende met 2-0.

AFC Ajax

2 - 0

Feyenoord

 50' v.d.Beek
 53' Huntelaar
   
 
 Gele kaart: Kluivert, (AFC Ajax), St.Juste, v.Beek, (Feyenoord)
 Rode kaart: , Jörgensen (59/2xg) (Feyenoord)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.320
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
F.de Jong
Tagliafico (Wöber/89)
Ziyech
Schöne
v.d.Beek (S.de Jong/85)
Neres
Huntelaar
Kluivert
  Jones
St.Juste
v.Beek
Tapia
Malacia (Haps/84)
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis (Amrabat/63)
Jörgensen
Boëtius (Basacikoglu/73)

Biatleet Fourcade slaat terug, ook Domracheva wint

Biatleet Martin Fourcade heeft in het Italiaanse Antholz de massastart gewonnen. De vele duizenden fans in Süd-Tirol kwamen zondagochtend voor de wedstrijden overigens nog goed weg: een lawine baande zich een weg naar beneden, maar stopte kort buiten het biatlonstadion.

In de wedstrijd ging Fourcade bij de tweede schietbeurt de fout in, maar hij kwam snel weer terug naar voren. Bij de derde keer schieten nam hij de macht over en na de laatste schietbeurt vertrok hij met een halve minuut voorsprong op de Noren Tarjei Bø en Erlend Bjøntegaard. Die kwamen door rustig langlaufen van Fourcade wel in de buurt, maar een bedreiging werden ze niet.

Bø eindigde als tweede, Bjøntegaard pakte zijn eerste podiumplek ooit. Johannes Thingnes Bø, de dominante man op de sprint en achtervolging in Antholz, schoot vijf keer mis. Toch eindigde de jongere broer van Tarjei op een indrukwekkende zesde plaats, omdat hij op de langlaufski's weer veruit de snelste was.

Darya Domracheva was bij de vrouwen de beste, haar tweede zege van de winter. Bij de laatste schietbeurt kon Dorothea Wierer haar zege veiligstellen, maar de Italiaanse schoot twee keer mis en was kansloos. Ook achtervolgster Anastasia Kuzmina maakte een fout, waardoor Domracheva de leiding met vijf treffers over kon nemen. In de slotronde had Kuzmina vervolgens de macht niet meer om voor de winst te gaan, maar ze hield de bijzonder sterk naar voren langlaufende Finse Kaisa Mäkäräinen nog wel net achter zich. 

Nuis snel op 1.000m in Erfurt

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Erfurt heeft Kjeld Nuis de tweede 1.000 meter voor mannen van dit weekend gewonnen. De Nederlander zegevierde in 1.08,40/ Met die tijd evenaarde hij het baanrecord van Shani Davis.

Håvard Holmefjord Lorentzen werd tweede in 1.08,66. Denis Yuskov pakte het brons met 1.08,95. Thomas Krol (1.09,08) werd vijfde, terwijl Hein Otterspeer (1.09,51) de zesde tijd reed.

Van Ark strenger op taaleis bijstand

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaat er strenger op toezien dat migranten in de bijstand ook echt gaan voldoen aan de eis om Nederlands te leren. De VVD-bewindsvrouw heeft dat gezegd in het televisieprogramma WNL op Zondag.

"De taaleis in de bijstand is verplicht", aldus Van Ark. Ze zegt dat ze het onderwerp hoog op haar agenda heeft staan en dat daar ook "niet-vrijblijvende afspraken met gemeenten" over moeten komen.

Van Ark wil nog niet dreigen met sancties, maar gaat eerst in gesprek. "Binnenkort krijg ik cijfers over hoe die taaleis wordt uitgevoerd in gemeenten en dat vind ik een hele mooie gelegenheid om met dit onderwerp aan de slag te gaan".

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de helft van de bijstandsgerechtigden een niet-westerse achtergrond heeft.

Van Ark strenger op taaleis bijstand
Van Ark strenger op taaleis bijstand (Foto: ANP)

Ministerie eist 2 ton van iPadschool Maurice de Hond

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie van Onderwijs eist ruim twee ton terug van het bestuur van een iPadschool in Amsterdam. De school werd in 2014 opgericht door opiniepeiler Maurice de Hond en is inmiddels gesloten.

Volgens DUO is na een gesprek met De Hond en de secretaris van de voormalige school besloten om 207.738 euro terug te vragen. Dat geld zou onterecht zijn uitbetaald omdat de school, De Voorsprong, nauwelijks leerlingen had en op enig moment zelfs al geheel gesloten was.

De Hond verwijt DUO en de Onderwijsinspectie dat ze 'hun straatje schoonvegen' nadat ze zelf fouten hebben gemaakt. "We hebben ze meerdere malen op papier en telefonisch verteld dat er geen leerlingen meer op de school zouden zijn en dat we toch maandenlang geld zouden ontvangen." Het geld dat toch werd overgemaakt is volgens hem besteed aan het onderwijs op zijn andere Amsterdamse iPadschool De Ontplooiing.

Een DUO-woordvoerster zegt dat de definitieve terugvordering eind vorig jaar al de deur uit is gegaan. "Formeel kan natuurlijk nog bezwaar aangetekend worden."De Hond denkt dat de bestuursrechter zich over de zaak moet buigen.

DUO eist 2 ton van iPadschool Maurice de Hond
DUO eist 2 ton van iPadschool Maurice de Hond (Foto: ANP)

Weer Brits pleidooi voor EU-handelsakkoord

Britse ondernemers zijn als de dood dat het land straks de Europese Unie verlaat zonder dat er een handelsakkoord is afgesloten. De Britse ondernemersvereniging Confederation of British Industry doet er alles aan dat te voorkomen en pleit andermaal voor een allesomvattende douane-overeenkomst die voorziet in een tariefvrije handel in goederen na de brexit.

Onderdeel zijn van een douane-unie met de EU is volgens de ondernemersorganisatie waardevoller dan het sluiten van handelsovereenkomsten met welk land dan ook. Ook vanuit de farmaceutische industrie klinkt de roep om een akkoord. "Elke wijziging van de bestaande douaneregels zal chaos aan de grens creëren met schadelijke vertragingen tot gevolg", zo klinkt het. "Patiënten zijn uiteindelijk de dupe."

De Britse premier Theresa May mikt nog altijd op een volledig vertrek uit de EU. Daarmee zou ze haar handen vrij hebben om nieuwe handelsakkoorden te sluiten met landen als de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Volgens brexit-voorstanders binnen haar partij wint het Verenigd Koninkrijk aan kracht door uit de EU te stappen.

Weer Brits pleidooi voor EU-handelsakkoord
Weer Brits pleidooi voor EU-handelsakkoord (Foto: ANP)

'Harder dan ik hebben kan komt in Van Dale'

De uitdrukking 'harder dan ik hebben kan' uit het gelijknamige lied van de Zeeuwse band BLØF wordt vrijwel zeker opgenomen in de nieuwe editie van de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon gemeld in het Radio 5-programma Volgspot.

Den Boon heeft een vaste rubriek waarin hij Nederlandse liedteksten ontleedt. Als een bepaalde kenmerkende zinsnede zich na tien of vijftien jaar heeft bewezen en ontwikkeld in de Nederlandse taal, dan wordt deze vaak opgenomen in de Van Dale. De klassieker van BLØF uit 1999 voldoet aan deze definitie, aldus de hoofdredacteur van het woordenboek.

"Harder dan je hebben kan is sinds 1999 een gevleugelde uitdrukking geworden die je nu in allerlei betekenissen en combinaties terugvindt", legde Den Boon in het programma uit. "De uitdrukking is de combinatie met regen inmiddels ontstegen. Het verwijst nu ook naar emoties of verdriet zónder die regen. Het is een heel dwingende metafoor."

Andere context

De baas van de Van Dale merkt op dat de uitdrukking de laatste jaren steeds vaker wordt gebruikt in kranten en op sociale media. "Het citaat werd al opvallend vaak gebruikt als het in verslagen of recensies ging over regenen tijdens popconcerten", legt hij uit. Maar 'harder dan ik hebben kan' wordt nu ook gebruikt in contexten die niets meer met menselijke emoties of regen te maken hebben. "Er wordt bijvoorbeeld gesproken over geluiden die harder klinken dan iemand hebben kan. Of auto's of vliegtuigen die harder gaan dan mensen hebben kunnen. De uitdrukking vindt geheel los van het lied zelf zijn eigen weg in de Nederlandse taal."

Het lied Harder dan ik hebben kan was de vierde single van Boven, het derde studioalbum van de Zeeuwse band. Het nummer stond drie maanden in de hitlijsten en eindigt elk jaar bij de laatste 400 nummers in de Top 2000. Eerder maakte Van Dale ook bekend dat de zinsnede 'het is een nacht die je normaal alleen in films ziet' uit het gelijknamige lied van Guus Meeuwis een plekje in het woordenboek krijgt.

'Harder dan ik hebben kan komt in Van Dale'
'Harder dan ik hebben kan komt in Van Dale' (Foto: BuzzE)

Herzog ook de beste op 1.000m

De tweede 1.000 meter voor vrouwen dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Erfurt is gewonnen door Vanessa Herzog. De Oostenrijkse, die gisteren ook al de 500 meter  won, zegevierde in 1.15,26.

Hege  Bøkko eindigde in 1.15,52 als tweede, de Russin Shikhova werd derde in 1.16,06. Sanne  van der Schaar werd zestiende in 1.17,87. Sanneke de Neeling werd gediskwalificeerd omdat ze haar tegenstandster hinderde.

NBA: Rockets beëindigen reeks Warriors, James haalt grens nog niet

De basketballers van de Houston Rockets hebben de zegereeks van de Golden State Warriors beëindigd. De regerend kampioen won veertien opeenvolgende uitwedstrijden, maar in Houston kwam daar een einde aan.

Op de eerste minuut na hadden de Rockets vrijwel de hele wedstrijd in handen, tot het vierde kwart. Daarin kwamen de Warriors terug en namen ze zelfs het initiatief over, maar Houston hield het hoofd koel, pakte de voorsprong terug en sleepte een 116-108 overwinning uit het vuur.

Vooral Chris Paul en James Harden waren weer van groot belang voor de Rockets, met respectievelijk 33 en 22 punten. Kevin Durant droeg met 26 punten zijn steentje bij de Warriors weer bij. 

De Cleveland Cavaliers gingen thuis onderuit tegen de Oklahoma City Thunder: 124-148. Paul George (36 punten), Carmelo Anthony (29 punten) en Russell Westbrook (23 punten en 20 assists) schitterden bij OKC.

LeBron James bleef bij de Cavaliers steken op achttien punten en moet dus nog even wachten op het doorbreken van de magische grens van dertigduizend punten. King James heeft nu nog zeven punten nodig om dat als zevende speler ooit voor elkaar te krijgen.

Uitslagen NBA zaterdag
Cleveland Cavaliers - Oklahoma City Thunder 124-148
Atlanta Hawks - Chicago Bulls 97-113
Charlotte Hornets - Miami Heat 105-106
New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies 111-104
Philadelphia 76ers - Milwaukee Bucks 116-94
Houston Rockets - Golden State Warriors 116-108
Minnesota Timberwolves - Toronto Raptors 115-109
Utah Jazz - Los Angeles Clippers 125-113
Portland Trail Blazers - Dallas Mavericks 117-108

De tien beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Kristoffersen klopt Hirscher in het hol van de leeuw eindelijk

Skiër Henrik Kristoffersen heeft eindelijk weer eens gewonnen in de World Cup. Op twee dagen na één jaar na zijn laatste zege was de Noor de beste op de slalom in Kitzbühel, een van de hoogtepunten op de kalender.

Al geruime tijd delft Kristoffersen het onderspit tegen de Oostenrijker Marcel Hirscher, waar hij zo langzamerhand helemaal gek van lijkt te worden. Hirscher had echter geen fantastische eerste run en moest voor eigen publiek 1,05 seconden toegeven op zijn rivaal, terwijl landgenoot Michael Matt slechts 0,10 tellen achter Kristoffersen bleef.

In de tweede run ging Hirscher overtuigend naar beneden en nam hij de leiding over, waarna het de beurt was aan Matt, wiens broer Mario in 2000 al eens won in Kitzbühel. Matt ging echter snel de fout in en tot ontsteltenis van de vele duizenden toeschouwers was zijn wedstrijd voorbij.

Kristoffersen leek vervolgens vol uit het parcours te vliegen, maar wonder boven wonder hield hij stand en kwam hij met bijna een seconde voorsprong als winnaar over de finish. Daniel Yule uit Zwitserland profiteerde van het wegvallen van Matt en pakte de derde plek, zijn eerste podiumplek ooit.

Uitslag Sparta Rotterdam - Excelsior

Excelsior heeft in de Eredivisie goede zaken gedaan door de Rotterdamse derby tegen Sparta met 2-3 te winnen. De Kralingers zorgden er zo voor dat Sparta ook het tweede officiële duel onder Dick Advocaat verloren. Excelsior is de nummer tien met 24 punten uit 19 duels, terwijl Sparta de nummer laatst is met slechts elf punten.

De openingsfase van het duel was levendig, waarbij Massop de bal in eigen doel schoot: 1-0. Niet veel later stond het al weer gelijk toen Messaoud uit de rebound raak schoot. Sparta had hierna het beste van het spel, maar het duurde tot vlak voor rust voordat er weer gescoord werd. Opnieuw ging Massop de fout in en Brogno benutte de buitenkans van elf meter. Toch stond het bij rust 2-2, want een mooie krul van Messaoud ging om doelman Kortsmit heen.

Na de pauze gebeurde er weinig meer. Sparta was de betere partij, maar het duurde lang voordat er kansen kwamen. Excelsior-doelman Zwarthoed was op zijn post toen Duarte zijn inzet deed. Aan de andere kant kwam Excelsior er nauwelijks uit, maar de keer dat het gebeurde was het ook raak. De ploeg versierde een vrije trap die door Hadouir benut werd: 2-3.

Sparta Rotterdam

2 - 3

Excelsior

3' Massop (e.d.)
42' Brogno (pen)
  5' Messaoud
45' Messaoud
86' Hadaouir
 
Gele kaart: Chabot, Brogno, Fischer, Floranus (Sparta Rotterdam), Karami, Van Duinen, De Wijs (Excelsior)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.224
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Holst
Fischer
Chabot
Floranus
Sanusi
S.Ahannach (Verhaar/82)
Dougall
Brogno
Friday (Ache/82)
Alhaft (Duarte/67)
  Zwarthoed
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop
Messaoud (Hadouir/77)
Fortes
Faik
Elbers (Vermeulen/89)
Van Duinen
Bruins (Faes/90 1)

'Europa moet mikken op Internet of Things'

Europa heeft de slag om online platforms voor consumenten op zakelijke gebied voorgoed verloren van Amerikaanse en Chinese bedrijven. In plaats daarvan zouden Europese bedrijven met hun netwerkapparatuur zich vooral moeten concentreren op slimme toepassingen via het Internet of Things.

Dat zei voorman van Deutsche Telekom Timotheus Höttges tijdens een techconferentie in München. "De kracht van Europa is het zaken doen tussen bedrijven", zo zei hij. "Hier valt voor Europa iets te winnen." Maar dan moet Europa wel in actie komen. Vooralsnog zijn politici en sommige bedrijven in de regio volgens Höttges vooral 'meester in het waarnemen.'

Hij riep verder op tot een meer ontspannen regulering van de telecomindustrie om investeringen in infrastructuur aan te moedigen. Dit moet er ook voor zorgen dat er voldoende frequenties zijn om draadloze IoT-apparaten te kunnen verbinden.

'Europa moet mikken op Internet of Things'
'Europa moet mikken op Internet of Things' (Foto: BuzzT)

Lorentzen wint tweede 500m, Smeekens tweede

De tweede 500 meter voor mannen dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Erfurt, is gewonnen door Håvard Holmefjord Lorentzen. De Noor reed een tijd van 34,85.

Jan Smeekens, die de eerste 500 meter vanwege maagklachten niet reed, eindigde als tweede in 34,95. De Canadees Boisvert-Lacroix reed een tijd van 35,00 wat goed was voor plek drie.

Michel Mulder (35,01) eindigde net naast het podium. Dai Dai Ntab (35,10) werd achtste, Hein Otterspeer (35,27) werd dertiende.

Onrust onder Rohingya om geplande terugkeer

De geplande terugkeer van Rohingya-vluchtelingen naar Myanmar leidt tot onrust in de kampen waar zij zijn opgevangen. Tientallen ontheemde mensen maakten tijdens een bezoek van de speciale VN-rapporteur Yanghee Lee met spandoeken duidelijk niet teruggestuurd te willen worden.

Zo'n 655.000 Rohingya zijn uit Myanmar naar Bangladesh gevlucht. De stroom ontheemden kwam in augustus op gang nadat het leger van Myanmar op gewelddadige wijze reageerde op aanvallen van Rohingya-opstandelingen. Getuigen verklaarden dat soldaten zich schuldig maakten aan moordpartijen, verkrachtingen en brandstichting.

Buurlanden Bangladesh en Myanmar hebben inmiddels afspraken gemaakt over de terugkeer van de vluchtelingen. Dat proces moet uiterlijk twee jaar in beslag nemen en begint dinsdag. Niet alle vluchtelingen willen terugkeren, bijvoorbeeld omdat ze vrezen voor hun veiligheid.

Onrust onder Rohingya om geplande terugkeer
Onrust onder Rohingya om geplande terugkeer (Foto: ANP)

Dodental hotelbrand Praag omhoog

Het dodental door de hotelbrand in de Tsjechische hoofdstad Praag is opgelopen naar vier. Twee vrouwen overleden een dag na de brand aan hun verwondingen, zei een woordvoerder van het ziekenhuis. Over hun nationaliteit is nog niets bekendgemaakt.

De brand brak zaterdagavond uit in hotel Eurostars David. De rook verspreidde zich daarop door het gebouw. Twee slachtoffers overleefden het niet. Het ging volgens de politie om een Duitse man (21) en een Zuid-Koreaanse vrouw (20). Er zouden inmiddels ook nog vier mensen met onbekend letsel in het ziekenhuis liggen.

De autoriteiten doen nog onderzoek naar de oorzaak van de brand. Aanvankelijk was sprake van tientallen gewonden, maar de meeste mensen hoefden niet naar het ziekenhuis. Ze hadden volgens Tsjechische media rook ingeademd en konden ter plekke worden behandeld.

Dodental hotelbrand Praag omhoog
Dodental hotelbrand Praag omhoog (Foto: ANP)

Langlaufer Poltoranin klopt Klæbo, Pärmäkoski verrast

Langlaufer Alexey Poltoranin heeft in het Sloveense Planica de World Cup-wedstrijd over vijftien kilomeer klassieke stijl gewonnen. De Kazakhse specialist op de klassieke stijl bleef bij alle tussentijden in de buurt van de jonge Noor Johannes Høsflot Klæbo en sloeg in de slotfase toe.

Op twaalf kilometer lagen de twee nog vrijwel op gelijke hoogte, bij de finish was Poltoranin dik dertien seconden sneller. De Zweed Calle Halfvarsson eindigde op 42 seconden als derde, voor zes Noren en Russen. Vooral Mattis Stenshagen was daarbij verrassend: de nog onervaren Noor pakte een zevende plek, veruit zijn beste resultaat ooit.

Bij de vrouwen, die tien kilometer voor de kiezen kregen, ging de overwinning verrassend naar de Finse Krista Pärmäkoski. De specialiste op de klassieke stijl vocht een spannend duel uit met de Zweedse Charlotte Kalla, die onderweg lang de snelste tussentijden liet noteren. Met een goede kilometer te gaan lag Pärmäkoski 0,9 seconden achter, maar aan de finish bleek ze 3,6 tellen sneller. De rest was kansloos: World Cup-leidster Heidi Weng werd op een dikke halve minuut derde, voor de Oostenrijkse Teresa Stadlober.

Rojer en Schuurs naar achtste finales op Australian Open

Tennissers Jean-Julien Rojer en Demi Schuurs hebben zich zondag geplaatst voor de achtste finales van het gemengd dubbelspel op de Australian Open. 

Het Nederlandse duo stond in de eerste ronde tegenover het Australische wildcardkoppel Monique Adamczak en Matthew Ebden. Dat leverde in set één nogal wat breaks op: vanaf 3-3 werd vijf keer op rij gebroken, tot Rojer en Schuurs hun service behielden en de set pakten.

In set twee werden de Nederlanders op 2-1 gebroken, maar vanaf 2-4 sloegen ze twee keer op rij terug met een break, waarmee ze de set omdraaiden en het duel in twee sets afmaakten: 7-5, 6-4.

Gabriela Dabrowski uit Canada en de Kroaat Mate Pavic worden de tegenstanders in de achtste finales.

Evacuaties door bosbranden bij Sydney

Australische brandweerlieden hebben honderden mensen geëvacueerd uit een door bosbranden geteisterd nationaal park. De wandelaars zijn met boten van de stranden aan de kust van het Royal National Park in de staat New South Wales gehaald.

De autoriteiten hadden ongeveer 70.000 sms'jes naar de mensen in de regio ten zuiden van de stad Sydney verstuurd waarin de brandweer opriep het gebied te mijden. Volgens de lokale media waren er toch nog ongeveer duizend bezoekers, onder wie veel toeristen, in het 150 vierkante kilometer grote park toen de branden uitbraken. Tot nu toe is zo'n 6000 hectare verwoest. de brandweer vermoedt dat de branden zijn aangestoken.

De staat New South Wales gaat al weken gebukt onder een hittegolf waarbij de temperaturen oplopen tot boven de veertig graden.

Evacuaties door bosbranden bij Sydney
Evacuaties door bosbranden bij Sydney (Foto: ANP)

Skiester Gut boekt eerste zege van het seizoen, pech voor Vonn

Skiester Lara Gut heeft haar eerste World Cup-overwinning van het seizoen binnen. De Zwitserse won de super-G in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo, waar ze een klein jaar geleden haar tot zondag laatste zege pakte.

Johanna Schnarf ging als eerste naar beneden en de Italiaanse bleek een uitstekende tijd neergezet te hebben. De concurrentie beet zich er op stuk, tot Gut 0,14 seconden onder de tijd door wist te duiken. Lang leek ook Anna Veith op het podium te eindigen, maar haar Oostenrijkse landgenote Nicole Schmidhofer was aan de finish 0,04 seconden sneller en nam plek drie in beslag.

Lindsey Vonn, zaterdag de beste op de afdaling, had pech met de omstandigheden. De Amerikaanse kreeg halverwege te kampen met een zware windvlaag en verloor zo veel snelheid. Toch hield ze de schade met 0,37 seconden flink beperkt, waardoor ze achter Tina Weirather de zesde plek voor zich op kon eisen.

'Pogba wil salarisverhoging na berichten over Sánchez'

Alexis Sánchez kan bij Manchester United de best betaalde speler van de Premier League worden en dat heeft tot onvrede geleid bij Paul Pogba.

Pogba is momenteel de best betaalde speler van Manchester United, maar als Alexis Sánchez naar de club komt, dan komt daar verandering in. De Chileen kan naar verluidt een salaris van ongeveer 450.000 euro verwachten en dat is vele malen meer dan wat Pogba momenteel verdient.

De Fransman werd anderhalf jaar geleden de duurste voetballer ooit toen hij werd overgenomen van Juventus. Ook kon hij op een flink salaris van 328.000 euro per week rekenen. Met de komst van Sánchez is Pogba niet meer de best betaalde speler van Manchester United.

Volgens de Daily Mirror is een deel van de spelersgroep naar de clubleiding gestapt voor salarisverhoging. Onder hen dus ook Pogba. Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola heeft de clubleiding laten weten dat het salaris van Pogba momenteel onacceptabel is.

Pogba wil salarisverhoging bij Manchester United (Foto: Pro Shots/Action Images)
Pogba wil salarisverhoging bij Manchester United (Foto: Pro Shots/Action Images)

'Een lijstduwer is een nepkandidaat'

Sportmensen, voormalige bewindslieden, een huidige minister, oud-Kamerleden, musici, beroeps BN'ers. Ze hebben een ding gemeen, ze zijn lijstduwer van een politieke partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Als lijstduwer sta je meestal niet op een verkiesbare plaats, maar bungel je onderaan de kandidatenlijst met een te verwaarlozen kans op een zetel in de lokale gemeenteraad.

"Nepkandidaten zijn het", zegt Joop van Holsteyn. Hij is hoogleraar politiek gedrag en kiezersonderzoek aan de Universiteit Leiden en ergert zich al jaren aan het verschijnsel lijstduwer. Hij noemt het kiezersbedrog wanneer een kandidaat eigenlijk niet gekozen wil worden en al helemaal niet in een gemeenteraad of parlement wil gaan zitten.

Als voorbeeld noemt hij Job Cohen. De oud-minister was in 2015 lijstduwer voor de PvdA bij de waterschapsverkiezingen en stond op een onverkiesbare twintigste plaats. Cohen werd met ruim 6000 voorkeurstemmen verkozen in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Hij liet weten zijn zetel niet in te nemen.

Jokken
"Laat je dan niet op een kandidatenlijst zetten als je geen kandidaat wilt zijn. Het heet niet voor niets kandidatenlijst", vindt Van Holsteyn. In een opiniestuk schreef hij eerder: "Volksvertegenwoordiger is een voornaam ambt, waarmee niet lichtzinnig mag worden omgesprongen. Lijstduwers doen dat helaas wel. Zij zeggen op te gaan voor dat ambt, maar ze jokken."

Zijn kritiek vindt tot nu toe weinig gehoor. Een inventarisatie van het ANP voor de komende raadsverkiezingen leverde 27 bekende namen op die zich hebben opgegeven als lijstduwer. Onder hen veel politici, zoals de huidige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge (CDA, Rotterdam), oud-minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Leiden), Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA, Enschede), oud-staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Enschede) en oud-Kamerlid en voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman (PvdA, Utrecht).

Henk Bres
In de categorie entertainment prijken mensen op de lijst als Annemarie Pronk, winnares van Heel Holland Bakt in 2016 (SGP/ChristenUnie, Den Haag), Hagenaar, columnist en ADO-hooligan Henk Bres (PVV, Den Haag), musicus Ernst Jansz (Progressief Akkoord/GroenLinks, Deurne) en acteur en presentator Eric Corton (GroenLinks, Amsterdam).

Sportende lijstduwers zijn onder anderen hockey-international Bob de Voogd ( Plan!, Helmond), snowboarder Dimi de Jong (CDA, Den Haag), darter Raymond van Barneveld (Groep De Mos, Den Haag) en voetballer Tom Beugelsdijk (Groep De Mos, Den Haag).

'Een lijstduwer is een nepkandidaat'
'Een lijstduwer is een nepkandidaat' (Foto: ANP)

Schansspringster Lundby blijft domineren

Schansspringster Maren Lundby blijft absoluut onklopbaar in de World Cup. De 23-jarige Noorse won in het Japanse Zao en pakte zo al haar vijfde opeenvolgende overwinning.

Net als op vrijdag stond er totaal geen maat op Lundby. In de eerste ronde was het verschil naar de Japanse Yuki Ito nog niet eens zo groot, in de finaleronde haalde de Noorse stevig uit met een sprong van 101 meter. 

Ito hield landgenote Sara Takanashi, jarenlang dominant, nog net van het lijf en pakte de tweede plek. De pas 17-jarige Sloveense Nika Kriznar maakte in ronde twee grote indruk en sprong zo naar de vierde plek.

UFC 220: topavond

Volgens Dana White is de talentvolle Francis Ngannou de toekomst van het MMA, maar die toekomst moet even wachten aangezien huidig kampioen Stipe Miocic zaterdagnacht even liet zien dat de Afrikaan nog heel veel moet leren om uiteindelijk kampioen bij de zwaargewichten te kunnen worden.

Miocic brak in Boston het record van de meeste achtereenvolgende titelverdedigingen bij de zwaargewichtsklasse van de UFC. Miocic heeft na zijn duidelijke overwinning tegen de succesvolle gelukszoeker uit Kameroen zijn titel driemaal verdedigd.

De brandweerman uit Cleveland wist in de eerste ronde de keiharde klappen van Ngannou te incasseren en wist er zelf ook een flink aantal uit te delen. In het verdere verloop van het gevecht kon Miocic volledig vertrouwen op zijn worstel- en jiu jitsu-kunsten om de grote Ngannou te overmeesteren. De laatste vier ronden van dit titelgevecht werden dan ook bijna volledig op de grond doorgebracht met een hevig vermoeide Ngannou steevast onderop. Miocic was te sterk en zijn strategie om Ngannou te overwinnen onverwacht en briljant.

Alle juryleden waren het na de volle vijf ronden dan ook unaniem met elkaar eens dat Miocic kampioen blijft en Ngannou mag nadenken over wat hij de voldende keer beter zou doen, want na de eerste ronde speelde hij niets meer klaar. 'Ik onderschatte Miocic', aldus de blijkbaar naieve verliezer. 'Maar hij is een enorm slimme vechter.' 

Kampioen Miocic was euforisch na zijn overwinning. 'Ik geloof echt dat ik de beste ooit ben. Niemand heeft zijn titel driemaal verdedigd en ik heb toch een serie zware kerels omver moeten leggen om hier te komen. Arlovski, Werdum in Brazilië, Overeem de vernieler, Dos Santos van wie ik al eerder verloren heb. Nu deze kerel. Niets is makkelijk. Ik heb het nooit makkelijk gehad.'

UFC-directeur White zei na afloop van UFC 200 dat hij denkt aan een mogelijk supergevecht tussen de kampioen in het lichtzwaargewicht, Daniel Cormier, en Miocic. Cormier heeft ervaring met vechten in de zwaargewichtsklasse, maar aangezien hij een teammaatje van topzwaargewicht Cain Velasquez is heeft hij er niet veel oren naar om hem voor de voeten te lopen.

Daniel Cormier vs Volkan Oezdemir
Het tweede titelgevecht van de avond speelde zich af in de lichtzwaargewichtsklasse, waarin de dominante kampioen Cormier harde tikken zou krijgen van Oezdemir. Niets was minder waar.

In zijn eerste optreden na zijn verlies tegen de later geschorste Jon Jones, wist Cormier alles goed te doen om zich weer kampioen te laten voelen. 'Ik heb tweemaal verloren van Jon Jones en in aanloop van dit gevecht had ik het idee dat ik voor de vacante titel kwam vechten. Ik vocht voor de vacante titel en nu heb ik hem gewonnen, dus nu ben ik weer de ware kampioen.'

In het begin van de tweede minuut van de tweede ronde wist Cormier Oezdemir naar de grond te krijgen en hem in een crucifix te leggen, waarbij beide armen niet meer onder controle zijn van de op de rug liggende Zwitser. Cormier kon met zijn vrije had naar hartelust op het hoofd van Oezdemir losgaan, totdat de scheidsrechter uiteindelijk maar ingreep.

'Ik heb bewezen een ware kampioen te zijn, maar Vokan is van eenzelfde niveau. Iedereen die hier komt te staan kan dit niveau aan', complimenteerde de kampioen zijn uitdager.

Oezdemir leek ook prima uit de startblokken te komen in de eerste ronde. Met harde stoten probeerde hij al snel een beslissing te forceren en hield hij de worstelaar Cormier handig van zich af. Maar de druk van de Amerikaan werd dan uiteindelijk toch te groot en moest hij zelfs een paar harde klappen van de kleine Cormier incasseren en belandde hij zelfs nog in een zittende verwurging. Gelukkig voor hem werd hij letterlijk gered door de bel, maar dit was slechts een korte uitstel van executie.

Cormier gelooft dat 2018 zijn laatste jaar als actieve vechter zal zijn. Met slechts twee verliespartijen, tegen de omstreden Jon Jones en twintig overwinningen zal hij een mooie carrière af kunnen sluiten. Uitkomend voor American Kickboxing Academy heeft hij innmiddels al weer vier titelverdedigingen achter te rug en het is in de lichtzwaargewichtsklasse nog maar de vraag wie hem verder nog serieus kan uitdagen.

Uitslagen UFC 220:
Stipe Miocic verslaat Francis Ngannou na jurybesluit (50-44 x3) – for heavyweight title
Daniel Cormier verslaat Volkan Oezdemir door TKO (stoten) in ronde 2.
Calvin Kattar verslaat Shane Burgos door TKO (stoten) in ronde 3.
Gian Villante verslaat Francimar Barroso na jurybesluit (30-27, 28-29, 30-27)
Rob Font verslaat Thomas Almeida door TKO (stoten) in ronde 2.
Kyle Bochniak verslaat Brandon Davis na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Abdul Razak Alhassan verslaat Sabah Homasi door knockout (uppercut) in ronde 1.
Dustin Ortiz verslaat Alexandre Pantoja na jurybesluit (29-28 x3)
Julio Arce verslaat Dan Ige na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Enrique Barzola verslaat Matt Bessette na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Islam Makhachev verslaat Gleison Tibaudef door knockout (stoten) in ronde 1.

Castelen: "Mijn liefde voor deze club is groot"

Romeo Castelen maakte zaterdagavond zijn rentree in de Eredivisie en de aanvaller genoot van iedere minuut.

Deze winter tekende Castelen een halfjarig contract bij VVV-Venlo, waardoor hij tot het einde van het seizoen onder contract staat bij de club. Zaterdagavond moest hij nog even op de bank beginnen, maar een kwartier voor tijd kwam hij binnen de lijnen.

VVV-Venlo nam het op tegen ADO Den Haag, de oude club van Castelen. De aanvaller werd met applaus ontvangen door zijn oude werkgever. "Als je zo wordt ontvangen, dan is het heerlijk thuiskomen", vertelt Castelen tegenover NOS.

"Ik had nog niet in dit stadion gespeeld. Dan is het toch afwachten, maar je ziet de liefde voor de club en ook wat ze naar mij uitstralen. Ze bleven mijn naam scanderen. Mijn liefde voor deze club is groot."

Castelen hoopt dit seizoen van waarde te kunnen zijn voor VVV. "Ik voel me goed en ben fit. Nu moet ik alleen nog wat wedstrijdritme opdoen. Mijn laatste wedstrijd was eind november, nu is het een kwestie van minuten maken en sterker worden."

Jongen (7) komt om bij verkeersongeval

Bij een tragisch eenzijdig ongeval op de A325 is op zaterdagavond 20 januari een 7-jarig jongetje om het leven gekomen. Drie andere inzittenden raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeval gebeurde rond 20.10 op een afrit van de A325 ter hoogte van Ressen. Door nog onbekende oorzaak raakte de auto van de weg en kwam tot stilstand tegen een boom. Het jongetje is ter plekke aan zijn verwondingen overleden.

De drie andere inzittenden (gezinsleden) zijn met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het ongeval precies heeft kunnen gebeuren, is op dit moment nog niet duidelijk. De Verkeersongevallenanalyse van de politie doet onderzoek naar de toedracht.

Rotterdam CS ontruimd om brand

Station Rotterdam Centraal wordt ontruimd vanwege brand. Er zou rookontwikkeling zijn op de tweede etage. De metro rijdt wel, maar er kan volgens de politie niet in- of uit gestapt worden. 

Huntelaar: "Het is niet zo slecht als mensen denken"

Klaas-Jan Huntelaar is het er niet mee eens dat de Eredivisie weinig voorstelt. De aanvaller is onder de indruk van het niveau.

Afgelopen zomer maakte Huntelaar de overstap van Schalke 04 naar Ajax. De na Bundesliga, Primera Division en de Serie A vond het hij tijd om terug te keren naar de Eredivisie. Zijn eerste halfjaar is goed bevallen en de spits is te spreken over het niveau.

"Ik moet zeggen dat je in Nederland ook steeds vaker ziet dat er op resultaat gespeeld wordt. Net als in Duitsland wordt er hier door steeds meer teams op de omschakeling gespeeld", vertelt Huntelaar in gesprek met NOS. "Het is hier zeker niet zo slecht als mensen weleens denken. Natuurlijk is de eredivisie geen Bundesliga, maar het is nou ook weer niet zoveel minder."

Huntelaar neemt het zondag met Ajax op tegen Feyenoord. Tijdens de vorige Klassieker wist hij het net te vinden in De Kuip en Huntelaar kijkt uit naar het duel. "Dit zijn de wedstrijden waarvoor je voetballer bent."

De ervaren aanvaller levert veel strijd in de punt van de voorhoede en dat heeft meerdere keren goed uitgepakt voor Ajax. Feyenoord kan een strijdlustige Huntelaar verwachten die de grenzen op zal zoeken. "Dat hoort erbij. Soms krijg je een tikje en soms deel je er eentje uit."

'Raar' nieuw atletiekonderdeel lijkt entree te maken

Het lijkt erop dat de atletiek 'verrijkt' gaat worden met een raar nieuw onderdeel, de zogenaamde trackathlon. In de Algarve is deze week getest met de nodige onderdelen met het oog op de Europese Spelen van volgend jaar, en daar viel ook de trackathlon onder.

Omdat alle sporten ogenschijnlijk 'hip en jong' gemaakt moeten worden, vaak ten koste van gewaardeerde evenementen, kwam de Europese atletiekbond op de proppen met Dynamic New Athletics (DNA). Dat moet meer op teams en op onderlinge duels gericht zijn dan op records, tijden en afstanden.

In de Algarve kreeg men een voorproefje van de trackathlon, wat ongeveer zo in elkaar zit: het begint met een stukje sprinten, de mannen met een gewicht achter zich, de vrouwen met een soort parachute. Vervolgens moet men kogelstoten, allemaal naast elkaar, om daarna via een stuk hordenlopen naar het staand verspringen te gaan.

Hoe de winnaar van het Spel Zonder Grenzen-achtige onderdeel bepaald wordt is nog volkomen onduidelijk. Ook andere onderdelen werden getest, zoals 'The Hunt', een estafette over 800, 600, 400 en 200 meter.

Men liep ook een gemengde 4x400 meter, een onderdeel wat nog nooit op serieuze wedstrijden gehouden is, maar desondanks wel al is toegevoegd aan de Olympische Spelen van 2020 - zoals in zoveel sporten 'moeten' gemengde onderdelen ook in de atletiek verschijnen, hoewel het daar gelukkig nog niet ten koste gaat van zeer competitieve onderdelen, zoals bij het schieten en slalomkanoën wel het geval is.

Het heeft er alle schijn van dat in elk geval de trackathlon, wellicht nog in aangepaste vorm, een officieel onderdeel gaat worden. Vermoedelijk zal het dan debuteren tijdens de Europese Spelen in het Wit-Russische Minsk.

Roda stuurt rekening naar Twente: "Een dure grap"

Roda JC is van plan om FC Twente op te laten draaien voor de schade die zaterdagavond werd aangebracht aan het kunstgras.

Het supportersvak van FC Twente was op bezoek bij Roda JC goed gevuld. Vlak na het eerste fluitsignaal moest de wedstrijd stil worden gelegd, omdat de supporters van de bezoekende club fakkels op het veld gooiden.

De fans gooiden meerdere brandende fakkels het veld op, waardoor de wedstrijd moest worden stilgelegd. Toen de fakkels uitgebrand waren, ging het spel verder. Maar de gevolgen waren duidelijk zichtbaar. De fakkels lieten flinke brandplekken achter op het kunstgras.

"Dit is een dure grap", vertelt directeur Wim Collard in gesprek met de Limburger. "We moeten delen van het kunstgras gaan vervangen." Roda JC gaat bij FC Twente een schadeclaim indienen vanwege de beschadiging van het veld.

Een deel van dit vuurwerk belandde op het veld (Foto: Pro Shots/Henk Korzelius)
Een deel van dit vuurwerk belandde op het veld (Foto: Pro Shots/Henk Korzelius)

Wozniacki overtuigend naar kwartfinales, ook Mertens bij laatste acht

Tennisster Caroline Wozniacki heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open, de eerste keer dat dat haar lukt sinds 2012. De als tweede geplaatste Deense had weinig moeite met de als negentiende geplaatste Magdalena Rybarikova uit Slowakije: 6-3, 6-0.

In de kwartfinales speelt Wozniacki tegen de Spaanse Carla Suarez Navarro, die voor de zesde keer de laatste acht op een Grand Slam haalde. De Spaanse rekende na een spannende derde set af met de als 32e geplaatste Estse Anett Kontaveit: 4-6, 6-4, 8-6.

Elise Mertens haalde voor het eerst de laatste zestien op een Grand Slam, maar daar houdt het niet op. De Belgische was zondag een maat te groot voor de Kroatische Petra Martic en sloeg zich met een 7-6 (5), 7-5 zege naar haar eerste kwartfinaleplaats.

Mertens speelt in de kwartfinales tegen Elina Svitolina. De als vierde geplaatste Oekraïnse was met 6-3, 6-0 een klasse beter dan de Tsjechische qualifier Denisa Allertova.

Mertens voor het eerst kwartfinaliste in een Grand Slam (Foto: Pro Shots/Action Images)
Mertens voor het eerst kwartfinaliste in een Grand Slam (Foto: Pro Shots/Action Images)

FmF#84: Brandende fakkel naar binnen of niet?

Op Funda staat: "In de Alkmaarse Houtwaard zijn eind jaren zeventig 72 bijzonder stijlvolle woningen ontworpen door meervoudig prijswinnend architect Abe Bonnema." Tja, over smaak valt zeker te twisten. En toegegeven, voor bijna 190.000 euro kun je een fikse berg brandhout kopen. Meer dan je uit dit huis kunt halen. Dus wat is jouw mening erover, brandende fakkel naar binnen of kopen en vol zetten met gezellige (houten) Ikea-meubeltjes?

Helft negatief over Rutte in gaswinningdossier

Iets meer dan de helft (52 procent) van de Nederlanders is negatief over het optreden van premier Mark Rutte in het dossier over de gaswinning en aardbevingen in Groningen. Slechts 11 procent is positief, blijkt uit de wekelijkse politieke peiling van Maurice de Hond.

Ruttes partijgenoot Eric Wiebes, die als minister van Economische Zaken en Klimaat direct over deze Groningse problematiek gaat, staat er beter op. Van de Nederlanders is een kwart (26 procent) negatief en een vijfde (20 procent) positief over hem.

42 procent van de deelnemers aan de peiling vindt dat de gaswinning in Groningen op korte termijn moet worden gestopt. Bijna de helft daar weer van zou bereid zijn 150 euro per jaar extra aan belasting te betalen om daarmee het verlies voor de schatkist te compenseren.

De Hond onderzocht ook de reactie op het plan van de Amsterdamse J.P. Coenschool om binnenkort van naam te veranderen vanwege het harde koloniaal beleid van Coen. Twee derde (65 procent) vindt het geen goed idee, 23 procent wel.

Helft negatief over Rutte in gaswinningdossier
Helft negatief over Rutte in gaswinningdossier (Foto: ANP)

Rugbyers Hilversum, 't Gooi en DIOK winnen opnieuw in kampioensgroep

In de kampioensgroep van de Ereklasse in het Nederlandse rugby hebben de drie topclubs ook hun tweede wedstrijd gewonnen. Landskampioen Hilversum won onder meer door drie tries van Josh Gascoigne en twee stuks van Marcus Holden met ruime cijfers van RC Waterland uit Purmerend: 0-62.

't Gooi, de verliezend finalist van vorig seizoen, ging op bezoek bij The Bassets in Sassenheim. De thuisploeg kwam via een penalty wel op 3-0, maar vervolgens bleek 't Gooi toch een stuk sterker: 11-39. Het Leidse LRC DIOK, de verrassing van het reguliere seizoen, won in Middelburg met ruime cijfers van Oemoemenoe: 3-38.

Beelden van Oemoemenoe - DIOK (Bron: YouTube)

'Rechterhand leider Al-Qaeda Maghreb gedood'

De veiligheidsdiensten in Tunesië hebben een hooggeplaatst lid van Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) gedood. De Algerijn Bilel Kobi was volgens een regeringsfunctionaris de rechterhand van Abu Musab Abdel Wadoud, de leider van de Noord-Afrikaanse tak van het terreurnetwerk. Hij werd tijdens een hinderlaag bij de grens met Algerije neergeschoten.

Tunesië heeft sinds 2015 de strijd tegen terroristen in het land opgevoerd. Dat jaar bracht een extremist in een hotelcomplex in de Tunesische badplaats 38 vakantiegangers om het leven voordat hijzelf werd doodgeschoten. Het land vreest de terugkeer van onder meer Syriëgangers. De afgelopen jaren zijn meer dan drieduizend Tunesiërs afgereisd naar Libië, Irak en Syrië om te vechten voor jihadistische groeperingen.

'Rechterhand leider Al-Qaeda Maghreb gedood'
'Rechterhand leider Al-Qaeda Maghreb gedood' (Foto: ANP)

Rotterdammer Niek Baar wint Vioolconcours

Niek Baar heeft het Nederlandse Vioolconcours gewonnen in de categorie Oskar Back. De Rotterdammer speelde tijdens de finale het Vioolconcert van Schumann. Het concours was in TivoliVredenburg in Utrecht, in aanwezigheid van prins Constantijn. Hij reikte de prijzen uit.

Baar mag door zijn winst in het najaar van 2019 concerten verzorgen met het Residentie Orkest, dat onder leiding van Otto Tausk de kandidaten in de finale begeleidde. In de categorie Davina van Wely won de Belgische Luna De Mol. Kira van der Woerd uit Voorburg en de Zwitserse Anna Schultsz waren de winnaars in respectievelijk de categorieën Iordens A en B.

Voor de concoursen hadden 109 deelnemers uit Nederland zich aangemeld. Een record, meldt de organisatie.

Rotterdammer Niek Baar wint Vioolconcours
Rotterdammer Niek Baar wint Vioolconcours (Foto: ANP)

Skiër Kingsbury eindelijk verslagen op moguls

Freestyleskiër Mikael Kingsbury heeft de allerlaatste World Cup-wedstrijd op de moguls voor de Olympische Spelen in Pyeongchang verloren. Het is een zeer zeldzame nederlaag voor de 25-jarige Canadees, die de vorige dertien wedstrijden allemaal won.

Kingsbury maakte voor eigen publiek in Tremblant slechts één klein foutje, maar daarmee waren zijn kansen verkeken. De jonge Japanner Ikuma Horishima, regerend wereldkampioen, ging namelijk zo goed als foutloos naar beneden en kreeg daarmee net wat meer punten dan Kingsbury. Dmitriy Reikherd uit Kazakhstan pakte de derde plek.

Bij de vrouwen liet olympisch kampioene Justine Dufour-Lapointe voor eigen publiek zien dat de olympische vorm er weer aan zit te komen. Ze boekte haar eerste zege in het tot nu toe wisselvallige seizoen en klopte landgenote Andi Naude, dit seizoen de beste Canadese. Yulia Galysheva uit Kazakhstan eindigde als derde. 

De top-3 van de mannen (Bron: YouTube)

De top-3 van de vrouwen (Bron: YouTube)

'Arsenal krijgt Mkhitaryan in ruil voor Sánchez'

De soap rond Alexis Sánchez lijkt ten einde te komen. Manchester United en Arsenal hebben een akkoord bereikt over de transfer.

Sánchez wordt al weken gelinkt aan een vertrek naar Manchester United, dat hem de best betaalde voetballer van de Premier League wil maken. Naar verluidt gaat de Chileen een half miljoen euro per week verdienen bij The Red Devils. De club heeft inmiddels ook een akkoord met Arsenal, zo weet BBC Sport.

Manchester United wil af van Henrikh Mkhitaryan en betrekt hem bij de deal. De middenvelder maakt de overstap naar Arsenal, terwijl Sánchez de omgekeerde route zal bewandelen. Mkhitaryan is zelf ook akkoord gegaan met het voorstel en de deal moet naar verwachting binnen 48 uur rond zijn.

Mkhitaryan was afgelopen seizoen nog een vaste waarde in het elftal van José Mourinho, maar dit seizoen is hij buiten de boot gevallen. Mkhitaryan beschikt niet meer over een basisplaats en moet genoegen nemen met een plek op de bank. Hierdoor ziet hij een overstap naar Arsenal wel zitten.

Nadal en Cilic naar kwartfinales Australian Open

Tennissers Rafael Nadal en Marin Cilic staan tegenover elkaar in de kwartfinales van de Australian Open. De twee plaatsten zich zondag met wat moeite voor de laatste acht in Melbourne.

Nadal (1) speelde tegen de Argentijn Diego Schwartzman (24) en die gaf bij vlagen uitstekend partij. Zo won hij zelfs de tweede set via de tiebreak, waarna Nadal op 2-1 in sets kwam. In de vierde set kreeg de Spanjaard de nodige matchpoints, maar Schwartzman ramde ze op overtuigende wijze weg. Toch moest hij zich uiteindelijk op eigen service gewonnen geven, na bijna vier uur spelen: 6-3, 6-7 (4), 6-3, 6-3.

Cilic (6) nam het op tegen Pablo Carreño Busta (10) uit Spanje, die drie setpoints van Cilic overleefde en via de tiebreak set één pakte. Vervolgens nam de Kroaat echter het heft in handen en, hoewel het vooral in de derde en vierde set wat moeite kostte, sloeg hij zich naar de laatste acht in Melbourne: 6-7 (2), 6-3, 7-6 (0), 7-6 (3).

NHL: Bruins wéér de beste tegen rivalen Canadiens, Leafs pakken Sens

De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben in de NHL voor de vijfde keer op rij gewonnen van de Montreal Canadiens. Het duel tussen de twee teams uit de Original Six van de NHL staat algemeen bekend als een van de grootste rivaliteiten in de Amerikaanse sportwereld.

In het Bell Centre in Montreal zorgde Max Pacioretty nog voor de voorsprong voor de Canadiens, maar nog geen drie minuten later trok David Pastrnak de stand gelijk. Torey Krug bracht de Bruins op 1-2, waarna Pastrnak en Riley Nash in de laatste minuten van de wedstrijd de 1-4 eindstand op de borden zetten. De Bruins wonnen een week eerder ook al in Montreal, donderdag pakten ze in eigen huis de punten.

Door hun zege komen de Bruins langzamerhand in de buurt van de koppositie in de Eastern Conference. Die is al het hele seizoen in handen van de Tampa Bay Lightning, maar de ploeg uit Florida leed zaterdag de derde opeenvolgende nederlaag. Op bezoek bij de Minnesota Wild werd Tampa Bay met 5-2 over de knie gelegd. Met 65 punten hebben ze nog drie punten voorsprong op de Bruins.

Ook een andere stevige rivaliteit stond zaterdag op het programma en wel de Battle of Ontario. De Toronto Maple Leafs gingen op bezoek bij de Ottawa Senators, die de vorige zes keer gewonnen hadden. Dat leek nu weer te gebeuren, want de Senators kwamen in de tweede periode van 0-1 naar 3-1. De Leafs herpakten zich echter en met drie goals in de derde periode draaiden ze het alsnog om: 3-4.

Uitslagen NHL zaterdag
Buffalo Sabres - Dallas Stars 1-7
Philadelphia Flyers - New Jersey Devils 3-1
Calgary Flames - Winnipeg Jets 1-2 SO
Colorado Avalanche - New York Rangers 3-1
Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes 1-3
Montreal Canadiens - Boston Bruins 1-4
Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs 3-4
Nashville Predators - Florida Panthers 4-3
San Jose Sharks - Pittsburgh Penguins 2-1
St Louis Blues - Arizona Coyotes 2-5
Chicago Blackhawks - New York Islanders 3-7
Minnesota Wild - Tampa Bay Lightning 5-2
Edmonton Oilers - Vancouver Canucks 5-2

Canadiens - Bruins (Bron: YouTube)

Senators - Maple Leafs (Bron: YouTube)

Man met hakbijl aangehouden

Zaterdagavond kreeg de politie een melding dat een man een bushokje aan het vernielen was op de Beijerlandselaan in Rotterdam. De agenten die ter plaatse kwamen zagen de man een woning ingaan, waarna hij het dak opklom. 

Daar sloeg hij met een hakbijl de ramen in van een willekeurig huis en ging naar binnen zodat het gezin dat er woont, de schrik van hun leven kreeg. Een opgetrommeld arrestatieteam heeft de 34-jarige Rotterdammer uit de woning gehaald en aangehouden. Hoewel er niemand gewond raakte, was de vrouw dermate geschrokken dat ze is nagekeken door ambulancepersoneel. 

Man met hakbijl aangehouden (Foto: Stockfoto politie.nl)
Man met hakbijl aangehouden (Foto: Stockfoto politie.nl)

Ook 'shutdown' Vrijheidsbeeld

Het beroemde Vrijheidsbeeld in New York is gesloten voor publiek omdat de geldkraan van de overheid is dichtgedraaid. De zogeheten shutdown ging in de nacht van vrijdag op zaterdag in nadat de partijen in de senaat het niet eens konden worden.

Het Vrijheidsbeeld en het museum op Ellis Island worden beheerd door een overheidsinstelling. Bezoekers die al een kaartje hadden gekocht kunnen hun geld terugkrijgen.

Ook 'shutdown' Vrijheidsbeeld
Ook 'shutdown' Vrijheidsbeeld (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nat en glad

De dag begint met brede opklaringen maar vooral in de kustgebieden kan soms nog een enkele winterse bui van zee het land optrekken. Omdat de temperatuur met name landinwaarts rond het vriespunt ligt, komt er plaatselijk gladheid voor. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en in de avond trekt van het zuidwesten uit een gebied met regen en natte sneeuw over het land. De maximumtemperatuur komt uit rond 5°C. De west tot noordwestenwind is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer aanvankelijk nog vrij krachtig. Later op de dag draait de wind naar zuidelijke richtingen en neemt dan aan zee en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig.

In de nacht naar maandag breidt de neerslag zich over het gehele land uit. Soms komt er natte sneeuw voor, in het noordoosten kan het zelfs enige tijd sneeuwen. De sneeuw kan daar voor gladheid zorgen. De minimumtemperatuur ligt tussen 0°C in het noordoosten en +3°C in het zuidwesten van het land. De wind komt uit zuid tot zuidoost en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de loop van de nacht draait de wind in het zuidwesten van het land naar het west.

Maandagochtend trekt de neerslag naar Duitsland weg en breekt de zon soms door. In het noordoosten kan sneeuw aanvankelijk nog voor gladde wegen zorgen. De temperatuur loopt op naar ongeveer 8°C. De wind is matig en komt uit een west tot noordwestelijke richting, in het noordoosten komt de wind aanvankelijk uit het zuid tot zuidoosten. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Station Leiden bij het vallen van de avond (Foto: DJMO)
Station Leiden bij het vallen van de avond (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Greipel wint slotrit Tour Down Under, eindzege voor Impey

André Greipel heeft de slotetappe van de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De Duitser van Lotto Soudal was in de snelste in een massasprint na een etappe van negentig kilometer. Caleb Ewan werd tweede, voor Peter Sagan. De eindzege van Daryl Impey kwam in de laatste etappe niet meer in gevaar.

Laurent Didier (Trek – Segafredo), Truls Korsaerth (Astana) en Logan Owen (EF Education First-Drapac) kozen vroeg in de etappe voor de aanval, maar het drietal kreeg nooit meer dan dertig seconden van het peloton. Net voor de eerste de eerste tussensprint leek het trio gegrepen te worden en ging Owen er alleen vandoor. De Amerikaan van EF Education First-Drapac zou als eerste doorkomen bij de tussensprint. Luis Leon Sanchez zou twee bonificatieseconden pakken bij de tussensprint, waardoor de Spanjaard van de zeventiende naar de achtste plaats in het eindklassement. Ook Ruben Guerreiro zou één seconde pakken bij de tussensprint. De Portugees zou ook de top tien binnen komen van het algemeen klassement.

Na de tussensprint zou de rust in het peloton terugkeren. Ben O’Connor (Dimension Data) zou nog in de aanval gaan en zou bij de enige aanvaller Owen komen. Het tweetal zou een voorsprong van twee minuten bij elkaar fietsen, maar met het ingaan van de laatste vijf kilometer werd ook het tweetal gegrepen door het peloton.

In een chaotische voorbereiding op de massasprint, leek Caleb Ewan te gaan winnen, maar in de laatste meters zou Greipel Ewan nog passeren. Voor de Duitse sprinter was het alweer zijn tweede overwinning van de Tour Down Under. Hij had eerder in de ronde ook al de eerste etappe op zijn naam geschreven.

Rogue One-producer Allison Shearmur overleden

De Amerikaanse film producer Allison Ivy Shearmur is afgelopen vrijdag overleden. Shearmurr overleed aan de gevolgen van longkanker. Ze was 54 jaar.

Shearmur begon haar loopbaan als uitvoerend producent bij onder meer Disney, Universal, Paramount en Lionsgate en was vanaf 2011 betrokken bij de totstandkoming van films zoals The Hunger Games-trilogie (2013-2015), Cinderella (2015), Pride and Prejudice and Zombies (2016), Rogue One (2016) en Power Rangers (2017) en was op het moment van haar overlijden nog bezig met de laatste loodjes voor de film Solo: A Star Wars Story.

Skicrosser Eckert stunt, Canadese breekt been en mist Spelen

De World Cup skicross in het Canadese Nakiska is voor de thuisfans op een klein drama uitgelopen, maar vooral voor Georgia Simmerling. De nummer vier in de World Cup-stand ging voor eigen publiek hard onderuit in de halve finales.

Nadat ze met de helikopter afgevoerd werd bleek dat Simmerling een beenbreuk opgelopen heeft. Daarmee is de droom voorbij om voor de tweede keer als skicrosster naar de Spelen te gaan. Eerder deed ze al mee als alpineskiester in 2010, skicrosster in 2014 en baanwielrenster in 2016.

De overwinning bij de dames ging weer eens naar Sandra Näslund. De Zweedse was oppermachtig en ging naar beneden alsof ze op rails aan het skiën was. Marielle Berger Sabbatel uit Frankrijk moest genoegen nemen met plek twee, voor landgenote Alizee Baron en de Canadese Kelsey Serwa.

Bij de mannen zorgde Paul Eckert voor een forse stunt. De Duitser haalde in zijn toch niet al te korte carrière pas vier keer eerder de finale tijdens een World Cup en één keer tijdens een WK, maar in Nakiska ging hij er zowaar met de winst vandoor.

Daar was wel een beetje geluk voor nodig, want in de eindstrijd gingen de Zwitser Marc Bischofberger en de Canadees Kevin Drury onderuit. Christoph Wahrstötter uit Oostenrijk werd daar nog eens door gehinderd en dus ging Eckert onbedreigd naar de zege, voor Wahrstötter en Bischofberger.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Kinks-bassist Jim Rodford overleden

De Britse bassist Jim Rodford is gisteren op 76-jarige leetijd overleden. Rodford was vooral bekend als bandlid van bands als Argent, The Kinks en The Zombies. De snarenplukker overleed volgens The Independent aan de gevolgen van een ongelukkige valpartij van een trap.

De in St. Albans geboren Jim Rodford begon zijn muzikale loopbaan in de vroege jaren zestig in bands als The Bluetones en the Mike Cotton Sound. In 1969 richt hij samen met zijn neef Rod Argent de band Argent op. De band zou tot 1976 bestaan en scoorde een grote hit met de single 'Hold Your Head Up'.

In 1978 werd Rodford bassist in The Kinks en zou bij deze band blijven spelen tot het uiteengaan van de groep in 1996. Vanaf 2004 maakte de bassist deel uit van de heropgerichte band The Zombies en zou tot zijn dood in deze band blijven spelen. Ook was hij vanaf 2008 op het podium te aanschouwen in groepen zoals the Kast Off Kinks, The Swinging Blue Jeans en The Rodford Files.

El Ghazi kan Lille niet uit degradatiezone schieten

Lille heeft zich zaterdag niet uit de degradatiezone van de Ligue 1 kunnen spelen. Winst op Troyes zou een flinke sprong teweeg hebben gebracht, maar het werd een uitnederlaag voor Lille.

Adama Niane zette Troyes kort voor rust op voorsprong, waarna Lille in de tweede helft ten strijde trok. Anwar El Ghazi kwam na een uur het veld in om de gelijkmaker te forceren en bijna lukte dat. Een kwartier voor tijd zorgde El Ghazi voor een mooie actie, maar hij schoot net naast het doel, met 1-0 als eindresultaat.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Nantes - Girondins de Bordeaux 0-1
Amiens - Guingamp 3-1
Montpellier - Toulouse 2-1
Rennes - Angers 1-0
Strasbourg - Dijon 3-2
Troyes - Lille 1-0

Popprijs 2017 voor Kensington

Tijdens het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen heeft Kensington zaterdag de Popprijs 2017 gewonnen. De jury prees onder meer het feit dat de Utrechtse band vorig jaar vijf keer de Ziggo Dome had uitverkocht. "Eindelijk hebben ze hem gewonnen", zei presentator Frank van der Lende. Zanger Eloi Youssef sprak van een "kroon" na zo'n tien jaar hard werken.

De award, die al bestaat sinds medio jaren 80, is voor de artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De prijs (een beeld en 10.000 euro) is een initiatief van BV Pop en de Kunstenbond, uitgereikt door Buma Cultuur. Eerdere winnaars zijn onder meer Martin Garrix, De Jeugd van Tegenwoordig, Kyteman, De Dijk en Herman Brood.

Roosmarijn Reijmer kreeg eerder op de dag de Pop Media Prijs. Reijmer werkte tot vorig jaar als diskjockey bij NPO 3FM. Voor het eerst werd op het festival het Cultuurfonds Pop Stipendium toegekend. Daarmee wil het Prins Bernhard Cultuurfonds elk jaar een beginnende popband of popartiest stimuleren zich verder te ontwikkelen. Producer en multi-instrumentalist Jacco Gardner kreeg een beurs van 10.000 euro, Ronnie Flex en Pink Oculus elk 5000 euro.

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) bezocht het Groningse festivalterrein zaterdag om een beetje kennis te maken met de muzieksector. Rapper Boef trad op, nadat eerder talloze festivals en organisaties de samenwerking met hem hadden opgezegd. De rapper was in opspraak gekomen na vrouwonvriendelijke uitspraken. Het optreden, waarin hij zich distantieerde van zijn woorden, werd met gejuich ontvangen.

Popprijs 2017 voor Kensington
Popprijs 2017 voor Kensington (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.