FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 december 2017

Bliksembezoek aan ingezette militairen

“Ons bijzondere werk gaat gewoon door en ik wil jullie heel hartelijk danken voor jullie professionele en niet aflatende inzet om de wereld een beetje veiliger te maken”, zei luitenant-admiraal Rob Bauer tijdens zijn bliksembezoek aan Nederlandse militairen in Afghanistan en op de vliegbasis in het Midden-Oosten waar vanuit de lucht terreurorganisatie ISIS wordt bestreden.

Op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif, Afghanistan, woonde de Commandant der Strijdkrachten (CDS) Bauer met zijn delegatie afgelopen weekend een kerstviering bij. Daarvoor sprak hij met de Duitse commandant over de missie en kreeg een rondleiding bij de multinationale medische eenheid.  Na een gesprek met de militairen die verantwoordelijk zijn voor het trainen en adviseren van de Afghanen, werd een oefening bijgewoond. Hier werden een voertuigverplaatsing en de procedures na een aanslag met een zogeheten Improvised Explosive Device beoefend.

Vliegbasis

De dag ervoor was het gezelschap op de vliegbasis in het Midden-Oosten waar vandaan nu nog Belgische F-16’s opereren in de strijd tegen ISIS. Nederland zorgt momenteel voor de bewaking van die eenheid en neemt in januari het stokje van de vliegoperaties weer over van de zuiderburen. Na een gezamenlijke lunch kreeg de CDS een demonstratie van de beveiliging met honden.

Werk gaat gewoon door

Bauer wenste iedereen ondanks het gemis van familie en vrienden toch heel goede feestdagen: “Het is een bijzondere tijd om zo ver van huis te werken als veel mensen thuis zijn met de feestdagen. Bewaken en beveiligen, trainen en adviseren, de komst voorbereiden van de F-16’s en het personeel dat begin van het jaar weer aan de slag gaat in de strijd tegen ISIS. De werkzaamheden in de inzetgebieden gaan gewoon door. Wat ik zie en hoor vervult me met trots en wat misschien beter kan, neem ik mee terug naar Den Haag.”


CDS Rob Bauer op bliksembezoek (Foto: Ministerie van Defensie)
CDS Rob Bauer op bliksembezoek (Foto: Ministerie van Defensie)

Man steekt minderjarig meisje neer

Een minderjarig meisje is maandagavond neergestoken in een huis aan de Roemer Visscherstraat in Den Haag. Het meisje is naar een ziekenhuis gebracht. Een 36-jarige man uit Den Haag is aangehouden voor de steekpartij. Hij was op dat moment buiten het huis.

Wat er precies is gebeurd, kan de politie niet zeggen. Vermoedelijk was de aanleiding voor het steekincident iets "in de relationele sfeer". Wat de relatie tussen de twee is en hoe oud het meisje is, wil de politie niet kwijt. Of het meisje toevallig geraakt is omdat ze betrokken was geraakt bij een ruzie tussen de man en een ander of zelf onderdeel was van de ruzie, kon de woordvoerster niet zeggen.

Man steekt minderjarig meisje neer
Man steekt minderjarig meisje neer (Foto: ANP)

Jennifer Lawrence bezoekt kinderziekenhuis

Jennifer Lawrence heeft haar kersttraditie voortgezet. De Amerikaanse actrice bezocht op kerstavond het Norton kinderziekenhuis in haar geboorteplaats Louisville. Dat doet ze sinds 2013.

De 27-jarige Jennifer ging langs bij de patiëntjes, hun familie en het personeel om hen een hart onder de riem te steken. "Dankjewel Jennifer! Je hebt een lach op ieders gezicht weten te toveren", schreef het ziekenhuis bij een foto op Instagram.

De Hunger Games-actrice doneerde begin vorig jaar ook al 2 miljoen dollar aan het kinderziekenhuis. Met het geld werd een speciale afdeling voor jonge hartpatiëntjes opgericht.

Jennifer Lawrence bezoekt kinderziekenhuis
Jennifer Lawrence bezoekt kinderziekenhuis (Foto: BuzzE)

Venezolaanse ambassadeur mag Canada niet in

De Canadese regering heeft besloten de Venezolaanse ambassadeur te weren. De landen liggen met elkaar in de clinch over de mensenrechtensituatie in Venezuela. "Canada blijft niet aan de zijlijn staan terwijl de Venezolaanse regering haar volk berooft van fundamentele democratische - en mensenrechten", stelde minister Chrystia Freeland (Buitenlandse Zaken).

Freeland maakte maandag bekend dat de ambassadeur van Venezuela haar land niet meer inkomt. Ook verklaart Ottawa de Venezolaanse zaakgelastigde tot "persona non grata". Venezuela had de ambassadeur overigens al teruggeroepen nadat Canada eerder dit jaar sancties had ingesteld.

De directe aanleiding voor het weren van de diplomaten is een vergelijkbare zet van de Venezolanen. Zij lieten volgens Freeland weten dat de Canadese zaakgelastigde niet meer welkom is in het Zuid-Amerikaanse land. "Dat is typisch voor het Maduro-regime, dat doorlopend alle inspanningen heeft ondergraven om de democratie te herstellen en het Venezolaanse volk te helpen", oordeelde de minister.

Venezolaanse ambassadeur mag Canada niet in
Venezolaanse ambassadeur mag Canada niet in (Foto: ANP)

Poetin wil buitenlands kapitaal repatriëren

President Vladimir Poetin wil Russische zakenlieden overhalen hun in buitenland verdiende en gestalde geld te repatriëren. Dat zou moeten gebeuren door de 13 procent winstbelasting die nu wordt geheven te schrappen en bedrijven een generaal pardon te geven wanneer ze hun kapitaal terugbrengen, zei hij maandag.

Het Kremlin deed zoiets ook al in 2014 toen de kapitaalvlucht enorme proporties aannam, de relatie met westerse landen verslechterde door het Oekraïne-conflict en de olieprijzen kelderden. Die amnestie-regeling eindigde in de zomer van 2016.

Poetin wil buitenlands kapitaal repatriëren
Poetin wil buitenlands kapitaal repatriëren (Foto: ANP)

'Louisa von Trapp' overleden

Actrice Heather Menzies-Urich is zondagavond op 68-jarige leeftijd overleden. De Canadees-Amerikaans actrice speelde Louisa, een van de kinderen van de familie Von Trapp in de film The Sound of Music (1965).

De filmster kreeg onlangs te horen dat ze aan hersenkanker leed. "Ze was een actrice, een ballerina en genoot volop van het leven", vertelt haar zoon Ryan Urich aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrijft Variety.

Menzies-Urich werd op vijftienjarige leeftijd gecast voor de rol van Louisa von Trapp, het derde kind van de Von Trapps. Aan die rol dankte zij in 1973 een fotoreeks in Playboy, onder de naam Tender Trapp. 'Tender' zou je kunnen vertalen als zacht, lief, maar ook mals, tenger of fijnzinnig.

Op het witte scherm bleven haar prestaties beperkt. Ze speelde onder meer nog in Hawaii, net als in The Sound of Music naast Julie Andrews, en in de horrorfilm Piranha. Op televisie verging het haar beter met rollen in Alias Smith and Jones en The Love Boat.

'Louisa von Trapp' overleden
'Louisa von Trapp' overleden (Foto: ANP)

Iran WOEST op Henk Krol

Ah oh, onze lieve Henkie zorgt weer eens een keer voor ophef. De voorman van 50Plus zou namelijk ten onrechte hebben gezegd dat de ambassadeur van Iran alleen presentjes aan mannelijke Kamerleden had gegeven, meldt de Telegraaf.

Henk Krol deed die uitspraak in een filmpje van PowNed en gooide vervolgens het cadeautje, een zakje pistachenoten, in de prullenbak. Het Iraanse persbureau MNA liet weten dat het Iraanse parlement die actie veroordeeld. Een commissie noemde het weggooien zelfs 'onmenselijk'. 

Volgens de Iraanse ambassade is het cadeautje helemaal niet alleen naar mannelijke Kamerleden gestuurd, maar naar alle fractieleiders van de Tweede Kamer, ongeacht geslacht. Ook zouden buitenlandwoordvoerders de pistachenoten hebben gekregen.

In een reactie laat Henk Krol aan RTL Nieuws weten bereid te zijn om langs de ambassade te gaan om erover in gesprek te gaan.

Iran WOEST op Henk Krol
Iran WOEST op Henk Krol (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: groene kerst(boom) & vreemde vogels

Zo het weer is op eerste kerstdag, zal het ook de tweede kerstdag zijn

Het is zwaar bewolkt en vooral in de noordelijke helft van het land valt er lokaal motregen. Vanavond klaart het van het zuiden uit deels op. Het is zacht met maximumtemperaturen rond 9°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. Vanavond wordt de wind zuidelijk.

Komende nacht begint met enkele opklaringen, maar al snel neemt de bewolking van het westen uit toe. Aan het einde van de nacht gaat het in het westen regenen. De minimumtemperatuur komt uit rond 4°C. De zuidelijke wind is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard langs de kust en op het IJsselmeer, 6-7 Bft. In de Limburgse heuvels is er kans op windstoten van 60-75 km/u.

Tweede Kerstdag begint met regen, maar van het westen uit klaart het op. Op een enkele bui na wordt het dan droog. De wind draait in de ochtend van het westen uit van zuid naar west en is vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, in het Waddengebied mogelijk even stormachtig, 8 Bft. In de ochtend is er in de kustgebieden kans op zware windstoten van 75-90 km/u. In de middag neemt de wind geleidelijk af naar matig boven land en krachtig langs de kust. De maximumtemperatuur is ongeveer 7°C. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Geen witte kerst(boom) (Foto: DJMO)
Geen witte kerst(boom) (Foto: DJMO)

Rewimo en qltel kregen onverwachte visite  (Foto: DJMO )
Na de specht van gisteren zat er vandaag een stel vreemde vogels op de McFly (Foto: DJMO )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Turkse rechter houdt journalisten in cel

Een Turkse rechter heeft maandag bepaald dat vier prominente journalisten en stafleden van oppositiekrant Cumhuriyet gedurende de behandeling van hun zaak in de gevangenis moeten blijven. Ze zitten daardoor nog zeker tot 9 maart vast. Dan is pas de volgende sessie. Enkelen van hen werden al veertien maanden geleden opgepakt en in de cel gezet.

Hoofdredacteur Murat Sabuncu, onderzoeksjournalist Ahmet Sik, advocaat Akin Atalay en administrateur Emre Iper staan terecht wegens steun aan de plegers van de staatsgreep anderhalf jaar geleden. De openbaar aanklagers beweren dat Cumhuriyet in feite is overgenomen door de aanhangers van Fethullah Gülen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup. De beschuldigden ontkennen elke betrokkenheid bij de beweging van de in de VS wonende geestelijke.

Turkse rechter houdt journalisten in cel
Turkse rechter houdt journalisten in cel (Foto: ANP)

Kiescommissie weert Poetin-criticus Navalni

De Russische oppositiepoliticus Alexej Navalni mag niet meedoen aan de presidentsverkiezing van komend jaar. De kiescommissie haalde een streep door de kandidatuur van de 41-jarige politicus vanwege een veroordeling uit zijn verleden.

Twaalf van de dertien leden van de kiescommissie besloten Navalni uit te sluiten van verkiezingsdeelname. Eén commissielid onthield zich van stemming vanwege mogelijke belangenverstrengeling. De commissie noemde de veroordeling van Navalni in een omstreden fraudezaak als reden om de uitgesproken criticus van president Vladimir Poetin uit te sluiten.

Navalni noemde die veroordeling eerder al politiek gemotiveerd. Hij kondigde aan zich niet bij het besluit van de kiescommissie neer te leggen en in beroep te gaan. Ook riep Navalni zijn aanhangers op de stembusgang te boycotten, omdat het volgens hem niet gaat om een 'echte verkiezing'. "Alleen Poetin en door hem geselecteerde kandidaten doen mee", stelde hij in een videoboodschap.

Naleven van de wet
De oppositiepoliticus had voor de stemming tevergeefs geprobeerd de commissieleden te bewegen zijn kandidatuur toch toe te staan. "Jullie vormen een onafhankelijk orgaan. Doe voor één keer in jullie levens wat juist is", zei hij. Aanhangers van Navalni applaudisseerden, maar de commissie was niet onder de indruk. "We hebben het over de wet en het naleven van de wet", reageerde een van de leden.

President Poetin (65) stevent volgens peilingen overigens af op een ruime overwinning bij de presidentsverkiezing. Hij zou dan tot 2024 aan de macht kunnen blijven.

Kiescommissie weert Poetin-criticus Navalni
Kiescommissie weert Poetin-criticus Navalni (Foto: ANP)

Mensen onwel door koolmonoxide in restaurant

Meerdere mensen zijn maandagmiddag in een Italiaans restaurant in Leidschendam onwel geraakt door koolmonoxide.

De hulpdiensten rukten na de melding met veel materieel uit naar de pizzeria aan de Sluiskant. Zeker elf personen zijn naar het ziekenhuis gebracht met klachten variërend van hoofdpijn tot een beroerd gevoel. Volgens een woordvoerster van de brandweer kon iedereen wel zelf in de ambulance stappen.

De oorzaak is vermoedelijk een defect apparaat in het restaurant. Als de eetgelegenheid is geventileerd gaat het waarschijnlijk weer open.

Mensen onwel door koolmonoxide in restaurant
Mensen onwel door koolmonoxide in restaurant (Foto: ANP)

Ghoochannejhad: "Er zijn nog genoeg kansen voor mij"

Reza Ghoochannejhad maakt zich geen zorgen dat hij geen basisplaats heeft bij sc Heerenveen met oog op het WK komende zomer.

De spits was afgelopen seizoen goed voor twintig competitiedoelpunten, maar dit seizoen kan hij het net aanzienlijk minder goed vinden. In zeventien wedstrijden scoorde Ghoochannejhad twee keer en de laatste weken is hij ook geen vaste waarde meer.

De dertigjarige aanvaller hoopt komende zomer met Iran actief te zijn op het WK, maar hij maakt zich nog geen zorgen over zijn kansen. "Het WK is nog ver weg, het seizoen is nog lang. Er zijn nog genoeg kansen voor mij. Ik word niet onrustig en raak niet in paniek", vertelt Ghoochannejhad in gesprek met Voetbal International. "Laten we eerst maar genieten van de kerst, genieten met familie. Zo benader ik het leven. Wat er later gebeurt zien we dan wel weer."

De spits had natuurlijk op beter gehoopt dit seizoen. "Maar er zijn redenen dat het minder gaat. Maar die redenen kan ik beter voor mezelf houden. Ik doe keihard mijn best, meer kan ik niet doen. De situatie is zoals het is, ik heb het te accepteren. En ik kan het ook relativeren. Er zijn ergere dingen in de wereld dan geen basisplaats hebben."

Ghoochannejhad wil de schuld ook niet neerleggen bij het vertrek van Sam Larsson en de blessures van Martin Ödegaard en Arber Zeneli. "Ik kan niet ontkennen dat het vorig jaar heel goed ging omdat ik een bepaalde klik had met spelers. Maar daar moet ik me niet achter verschuilen. Spelers komen, spelers gaan. Het heeft voor mij niet zoveel zin om te wijzen. Ik moet het zelf beter doen, want dat kan ik."

Topless activiste wil 'Jezus' kidnappen

 Een activiste met ontbloot bovenlichaam heeft geprobeerd de baby Jezus te stelen uit een grote kerststal op het Sint-Pietersplein. De politie kon voorkomen dat de vrouw daadwerkelijk aan de haal ging met het beeld.

De activiste van de feministische groepering Femen scandeerde "God is een vrouw" terwijl ze naar de kerststal rende. Die slogan was ook op haar ontblote rug geverfd, zag een fotograaf van Reuters. Een agent kon de 'ontvoering' van Jezus voorkomen. Dat gebeurde ongeveer twee uur voordat paus Franciscus zijn kerstboodschap uitsprak. De vrouw is opgepakt.

De website van Femen noemde de activiste een 'sextremist' die wilde protesteren tegen het beleid van de Rooms-Katholieke Kerk met betrekking tot onder meer abortus en voorbehoedsmiddelen. De protestorganisatie eist dat de vrouw onmiddellijk wordt vrijgelaten.

Topless activiste wil 'Jezus' kidnappen
Topless activiste wil 'Jezus' kidnappen (Foto: ANP)

Toch kerst voor Alkmaarse hoeren

De dames van lichte zeden op de Achterdam in Alkmaar werden gisterenavond verrast met een kerstpakketje, live-muziek én glühwein door een bonte stoet Alkmaarders. De Achterdam kreeg van de gemeente geen vergunning om (kerst)verlichting op te hangen, omdat het karakter van de straat daar niet aan voldeed. 

Onzin vond Tamara Roos, initiatiefneemster van 'Licht naar de Achterdam'. En dus werden er met onder andere winkelwagentjes een kampvuurtje meegenomen. Het was de bedoeling dat het feest een uur zou duren, maar na zo'n drie kwartier toog de stoet weer terug richting Hal 25, vanwaar ze ook vertrokken waren. 


Video: Alkmaar Centraal

Thomas start in Parijs-Roubaix als voorbereiding op Tour

Geraint Thomas keert aankomend jaar terug in Parijs-Roubaix, zo liet hij weten tegenover Cyclingnews. De Welshman van team Sky sloeg de laatste twee jaar de Hel van het Noorden over, maar komt in 2018 weer aan de start. "Door de kasseienrit in de Tour de France is het een goed excuus om het monument te rijden." Zijn beste resultaat in Parijs-Roubaix is een zevende plaats in 2014

Thomas zal zijn seizoen starten in de Volta ao Algarve en zal dan Tirreno-Adriatico rijden, waarna hij op hoogtestage zal vertrekken. "Ik hou van Roubaix. Ook van de Ronde van Vlaanderen, maar dan zit ik nog op Tenerife. Dat zal geen goede voorbereiding zijn, maar iedereen weet dat er van alles kan gebeuren in Roubaix. Ik wil er in de finale bij zijn om Ian Stannard en Gianni Moscon bij te staan. Daar heb ik zin in. Vervolgens rijd ik Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Romandië, het Critérium du Dauphiné en vervolgens de Tour."

In de Tour de France hoopt Thomas als kopman te starten, maar veel zal afhangen wat er de komende maanden gaat gebeuren met Chris Froome.

Advocaat nieuwe trainer Sparta Rotterdam

De geruchten gingen al een paar dagen, maar de kogel is nu door de kerk. Dick Advocaat heeft tot het einde van het seizoen getekend bij Sparta Rotterdam.

Advocaat is bij Sparta Rotterdam de opvolger van Alex Pastoor, die zijn ontslag kreeg, vanwege tegenvallende prestaties. In het kielzog van de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal komen ook Fred Grim en Cor Pot mee naar Spangen. Zij zullen als assistent-trainer gaan fungeren.

Sparta Rotterdam staat op dit moment zeventiende in de Eredivisie, dus voor Advocaat wacht nog een pittige taak

Dick Advocaat aan de slag bij SP-AR-TA. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Dick Advocaat aan de slag bij SP-AR-TA. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Fans herdenken George Michael op sterfdag

Fans van George Michael verzamelen zich maandag bij zijn huis in Goring-on-Thames in Oxfordshire. Het is precies een jaar geleden dat de zanger onverwachts stierf.

Tientallen mensen komen langs om George te herdenken, een kaarsje voor hem te branden of om bloemen, foto's of kaartjes neer te leggen bij het huis waar hij overleed.

Eerder deze week bedankte de familie van George de fans al voor hun steun in het afgelopen jaar. "De kerst zal zwaar zijn zonder hem, maar we weten dat we niet alleen rouwen op zijn eerste sterfdag. Het verdriet van onze familie en vrienden wordt door velen van jullie gedeeld."

De 53-jarige George Michael werd vorig jaar op eerste kerstdag dood gevonden in zijn woning. Hij stierf een natuurlijke dood als gevolg van hart- en leverproblemen. Omdat het onderzoek naar de doodsoorzaak lange tijd in beslag nam, werd de zanger pas op 29 maart begraven.

Fans herdenken George Michael op sterfdag
Fans herdenken George Michael op sterfdag (Foto: BuzzE)

Beugelsdijk: "Het is eigenlijk gewoon bizar waar we nu staan"

Tom Beugelsdijk kijkt terug op een prachtige eerste seizoenshelft bij ADO Den Haag. Halverwege het seizoen staat de ploeg zevende.
Tien maanden geleden stond de ploeg nog op de laatste plaats in de Eredivisie en nu staat het elf punten boven de nacompetitiestreep en het gaf met nummer achttien Roda JC is vijftien punten.

"Echt fantastisch, hier mogen we van genieten. Als je kijkt waar we in februari stonden... Dan is het eigenlijk gewoon bizar waar we nu staan", vertelt Beugelsdijk in gesprek met Voetbal International. "Ik heb dit ook nog nooit zo meegemaakt, dit is het mooiste wat er is."

Volgens de centrale verdediger is het geheim achter het succes de sfeer en het collectief. "We zijn een heel goede groep. We gaan voor elkaar door het vuur, we accepteren dingen van elkaar. Dat is een heel grote kracht, de drijvende kracht. Er zijn geen groepjes, we zijn met zijn allen."

De 27-jarige verdediger is ook tevreden over zijn eigen seizoen. In de elf competitiewedstrijden die hij binnen de lijnen kwam scoorde de verdediger één keer. "Ik klets er echt weer ouderwets in. Dat is wat ik wil, dat is wat ik mooi vind. Zo coach ik de andere jongens ook. Als de bal er tussenin valt: volle bak erin duiken. Zo hoort het."

Het contract van Beugelsdijk loopt aan het einde van het seizoen af, waarbij de club al aangegeven heeft de samenwerking te willen verlengen. "Ik sta er positief in. Ik loop niet voor niets al het grootste deel van mijn leven rond bij deze club. Dat zegt genoeg."

Bus rijdt voetgangerstunnel binnen, zeker vier doden

In Moskou zijn zeker vier mensen om het leven gekomen nadat een bus een voetgangerstunnel in reed. Of het om een bewuste actie of een ongeval gaat is nog niet duidelijk, maar op beelden is te zien hoe de bus ogenschijnlijk rustig de tunnel inrijdt.

Het incident vond plaats op Kutuzovsky Avenue, in de buurt van station Slavyansky Bulvar in het westen van de Russische hoofdstad. De politie vertelde tegenover persbureau TASS dat zeker vier mensen om zijn gekomen, terwijl meer dan tien mensen gewond zijn geraakt.

Volgens RIA Novosti doet de politie vooralsnog onderzoek naar twee mogelijke oorzaken. Zo kan het zijn dat de remmen van de bus het niet meer deden, maar men bekijkt ook of een auto die voor de bus langs reed mogelijk een oorzaak kan zijn.

Beelden uit Moskou (Bron: YouTube)

 

Четверо погибших и 12 пострадавших...

Een bericht gedeeld door Makar (@makargeneralov) op25 Dec 2017 om 4:01 (PST)

Meldpunt vuurwerkoverlast weer open

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is weer opengesteld. Op de internetpagina kunnen geluidsklachten, schade en andere overlast door vuurwerk worden gemeld. Achter het punt, dat voor het zesde jaar open is, zitten lokale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er 48.000 meldingen binnen.

De initiatiefnemers zijn voor een verbod op consumentenvuurwerk en zien het liefst in elke gemeente een professionele vuurwerkshow. Ze verwijzen naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid die onlangs met de aanbeveling kwam om knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban te doen en naar artsenorganisaties en burgemeesters die het aan banden leggen van consumentenvuurwerk bepleiten.

Al voor de officiële opening maandag om 13.00 uur waren honderden klachten binnengekomen op het meldpunt. Vanwege de "serieuze aard ervan"is besloten de meldingen van de afgelopen 48 uur mee te tellen, aldus het Rotterdamse raadslid Arno Bonte.

Meldpunt vuurwerkoverlast weer open
Meldpunt vuurwerkoverlast weer open (Foto: ANP)

Kersttoespraak koning Willem Alexander

Koning Willem Alexander heeft zijn kersttoespraak gehouden. Als je niet alles wilt lezen dan staat de video onderaan dit item. Hij had het volgende te vertellen:

Gezond vijftig worden en dat met heel veel mensen samen mogen vieren is een fantastisch geschenk. Ik ben dankbaar dat ik dat dit jaar heb mogen beleven.

Net als de meeste mensen kijk ik aan het einde van het jaar terug op de vele mooie momenten. En op de momenten van verdriet en gemis. Want die waren er voor mijn vrouw en mij zeker ook.

Ik denk ook terug aan de ontreddering die ik zag op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, waar natuurgeweld het leven van tienduizenden inwoners van ons Koninkrijk letterlijk overhoop had gegooid. En aan de moedige aanzetten tot wederopbouw.

Beelden en verhalen die me niet loslaten.

Het kleine en persoonlijke raakt met Kerstmis aan het grote en gemeenschappelijke. Dit zijn dagen waarin we beschutting zoeken, thuis of bij familie en vrienden. Voor even de onzekere wereld buitensluiten. Even niets anders aan het hoofd dan Stille Nacht of de Top 2000.

Maar hoezeer we ons ook behaaglijk terugtrekken in eigen kring, de buitenwereld roert zich achter de ruiten. De grote wereld achter de gordijnen is altijd hoorbaar en voelbaar en dringt zich aan ons op, soms beangstigend, soms uitnodigend.

 'Ik verkondig U grote blijdschap die heel het volk ten deel zal vallen', zegt de engel tegen de herders. Een verkondiging aan 'heel het volk'… Kerstmis verbindt ons nadrukkelijk met elkaar.

Dat zet aan tot nadenken over hoe we zelf in het leven staan. Is het: ieder voor zich en God voor ons allen? Of hebben we zelf een actieve rol in een groter geheel? En zo ja: welke dan?

Het valt niet altijd mee om te blijven geloven in de gemeenschap die we samen vormen. Helemaal niet in een land met zoveel verscheidenheid als het onze. Een land van vrije mensen waarin het antwoord op de vraag 'wie ben ik?' nooit volledig samenvalt met het antwoord op de vraag 'wie zijn wij?'.

Hoe kunnen we leven met die verschillen zonder onverschilligheid? Weinig aanlokkelijk is een samenleving waarin steeds meer mensen zich terugtrekken in een eigen kamer, zonder besef van het huis dat we samen delen.

Het lijkt steeds moeilijker te worden om elkaar in het dagelijks leven te ontmoeten. De plaatsen waar heel uiteenlopende mensen elkaar van oudsher tegenkomen - kerk, kantoor, café, sportclub, school - verliezen die verbindende functie steeds meer. Misschien is alleen het ziekenhuis nog een plek waar je in contact komt met mensen met een andere achtergrond en levensstijl.

Onze communicatie via internet geeft fantastische mogelijkheden, maar biedt niet automatisch een open venster op de wereld. Het is vaak lastig feiten en verzinsels van elkaar te onderscheiden.

Nuance en inlevingsvermogen lijken bij voorbaat het onderspit te delven en Twitter maakt het debat soms bitter. Steeds meer mensen houden hun digitale deur het liefst dicht en nemen alleen nog kennis van ideeën die hun groepsgevoel en mening bevestigen.

Met dit alles kan iets essentieels verloren gaan.

Drie maanden geleden waren mijn vrouw en ik bij een dansvoorstelling van een van de grootste kunstenaars van ons land: Hans van Manen. Hij werd dit jaar 85 jaar jong. Van hem is de uitspraak: 'voor de mensheid is nieuwsgierigheid buitengewoon belangrijk'.

Nieuwsgierigheid naar de wereld achter de gordijnen. Het is iets wat ik ook veel hoor in gesprekken met mensen die actief zijn in het vrijwilligerswerk. Zij zien hun wereld groter worden in contact met vreemden. Vaak blijkt er veel gemeenschappelijks te zijn.

Misschien is dit een begin van een antwoord. Niet zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij.

Dat zoeken naar een groter wij is altijd een drijvende kracht geweest in de geschiedenis van ons land en onze democratie. Eenvoudig is het niet. Het gaat vaak met horten en stoten en het vereist volhouders die doorgaan tegen de verdrukking in.

Honderd jaar geleden, in 1917, kwam er een doorbraak in een strijd die ons land lang verdeeld had gehouden. Het bijzonder onderwijs kreeg een gelijkwaardige positie en het kiesrecht werd uitgebreid naar alle mannen.

Vrouwen moesten nog twee jaar wachten voordat ze konden stemmen. Dat het uiteindelijk zover kwam was mede te danken aan Aletta Jacobs. Meer dan 35 jaar lang - een half mensenleven - had zij zich daarvoor ingezet. Zij vierde de overwinning met verzoenende woorden.

"Alleen door overreding hebben wij voetje voor voetje terrein gewonnen, totdat eindelijk de angst voor het nieuwe zich heeft moeten overgeven."

Voetje voor voetje. Zo komen verbeteringen tot stand. Zo kan een groter wij ontstaan. Niet alleen in de wereld en in ons land, maar ook heel dichtbij in de eigen buurt.

Het oude Kerstlied laat er geen misverstand over bestaan dat wij bij elkaar horen en met elkaar verbonden zijn.

Er is een kindeke geboren op aard

't Kwam op de aarde voor ons allemaal.

Met Kerstmis verschijnt ons iets heel groots als iets heel kleins. Er wordt een Kind geboren. Een kind, nog zonder woorden, zonder schuld, zonder boosheid en zonder wantrouwen. Het biedt ons een nieuw begin. Ons eigen leven wordt opgenomen in een groter verband van hoop en vrede, waarin we zelf  een rol - hoe klein ook - te spelen hebben.

Ik wens U allen - waar U zich ook bevindt en hoe Uw persoonlijke omstandigheden ook zijn - een gezegend Kerstfeest.

Kersttoespraak koning Willem Alexander
Koning Willem Alexander (Foto: RVD, foto: Frank van Beek) 

'Oekraïne en rebellen ruilen gevangenen'

De Oekraïense regering en separatistische opstandelingen hebben afgesproken woensdag gevangenen te ruilen. Dat maakte Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe Kerk bekend na gesprekken met de leiders van de zogenoemde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk.

Separatistenleider Aleksander Zachartsjenko uit Donetsk zei dat de Oekraïense autoriteiten 306 gevangenen vrijlaten. De rebellen laten 74 mensen gaan. Het akkoord van Minsk uit 2015 voorzag al in een dergelijke gevangenenruil, maar tot dusver zijn voor zover bekend slechts op kleine schaal gedetineerden uitgewisseld.

Oekraïense regeringstroepen strijden al sinds 2014 in het oosten van het land tegen separatistische opstandelingen. Door het conflict zijn meer dan tienduizend mensen om het leven gekomen. Kiev beschuldigt Moskou ervan zware wapens en manschappen naar de regio te sturen. De Russen ontkennen dat.

'Oekraïne en rebellen ruilen gevangenen'
'Oekraïne en rebellen ruilen gevangenen' (Foto: ANP)

Paus pleit voor tweestatenoplossing

Paus Franciscus heeft in zijn kerstboodschap gepleit voor een tweestatenoplossing om een einde te maken aan het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De kerkvorst sprak vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek de hoop uit dat de partijen op vreedzame wijze hun geschillen kunnen beslechten.

"Laten we bidden dat de partijen de wil vinden om een dialoog te hervatten en dat in onderhandelingen tot een oplossing kan worden gekomen", zei Franciscus tegen vele tienduizenden toehoorders. "Een oplossing die het mogelijk maakt dat twee staten vreedzaam samenleven binnen onderling overeengekomen en door de internationale gemeenschap erkende grenzen."

Paus pleit voor tweestatenoplossing
Paus pleit voor tweestatenoplossing (Foto: ANP)

Margot Robbie ziet saamhorigheid door #metoo

Margot Robbie voelt een enorme saamhorigheid onder vrouwen in Hollywood nu de afgelopen maanden tientallen slachtoffers van seksueel wangedrag naar buiten stapten met hun verhaal. "Het is geweldig, maar wel triest dat dat uit zo'n vreselijke situatie moet voortkomen", zegt de actrice tegen The Hollywood Reporter.

Margot is zelf nooit slachtoffer van enig misbruik geweest maar zet zich wel graag in om het te voorkomen. "Ik heb in de afgelopen maanden nog nooit zoveel actrices gesproken die ik nog nooit had ontmoet", zegt de actrice. "Actrices, waarvan ik nogal starstruck zou zijn als ik ze zou ontmoeten, vroegen me of ik erbij betrokken wilde zijn."

Zo'n platform heeft twee kanten, denkt Margot. "Aan de ene kant is het een geweldige kans maar aan de andere kant is het ook een enorme verantwoordelijkheid om het op de juiste manier aan te pakken en iets positiefs uit een vreselijke situatie te halen."

Margot Robbie ziet saamhorigheid door #metoo
Margot Robbie ziet saamhorigheid door #metoo (Foto: BuzzE)

Nieuwe etappezege voor Mapfre in Ocean Race

De derde etappe van de Volvo Ocean Race is gewonnen door het Spaanse Mapfre. De zeilboot van Xabi Fernández kwam in Melbourne na een tocht van iets meer dan twee weken en 12.000 kilometer als eerste aan. Het is de tweede etappezege op rij voor de Spanjaarden.

Dongfeng kwam na twee weken stuivertje wisselen met Mapfre als tweede binnen. De Chinezen finishten vier uur na de Spaanse boot en bleven daarmee Vestas (VS/Den) daarmee een kleine twee uur voor.

De Nederlandse boot Brunel, van schipper Bouwe Bekking kwam zeven en een half uur na de winanar Mapfre binnen en eindigde daarmee als vierde in de etappe. AkzoNobel, de andere Nederlandse boot, zal Eerste Kerstdag op het water doorbrengen. Zij kregen onderweg schade aan het grootzeil en de mast en zullen normaal gesproken als laatste in de Melbourne binnenkomen.

Weduwe Scarponi: "Ik wil de hele wielerfamilie bedanken"

Acht maanden na het tragische overlijden van Michele Scarponi heeft zijn weduwe een emotionele brief geschreven naar de Italiaanse wielerwebsite Tuttobiciweb. "Dit wordt onze eerste Kerstmis zonder Michele", schrijft Anna Scarponi. "Dankzij de vele steunbetuigingen hebben we ons nooit eenzaam gevoeld."

Scarponi overleed op 22 april, daags na zijn vierde plaats in het algemeen klassement van de Tour of the Alps, toen hij tijdens een trainingstocht frontaal botste met een busje. De 37-jarige Italiaan was in de eerste etappe de beste in een sprint bergop voor Geraint Thomas en Thibaut Pinot. Scarponi liet naast zijn vrouw Anna ook zijn tweeling Giacomo en Tommaso achter.

"Voor de eerste keer sinds die tragische 22 april ben ik in staat om weer te doen wat ik wou. Maar het was moeilijk om deze brief te schrijven, want ik moest voortdurend denken aan die vervloekte dag. Het overlijden van Michele liet een wonde achter die nooit meer zal helen. Met deze korte brief wil ik heel de wielerfamilie bedanken voor de talrijke steunbetuigingen. Dankzij die warme woorden hebben we ons nooit eenzaam gevoeld in een donkere periode. Jullie hebben ons hart verwarmd op 1.000 manieren", schrijft Anna Scarponi.

"Ik schrijf deze brief ook in naam van mijn kleine schatjes Giacomo en Tommaso. Dankzij de hulp en steun van iedereen zal ik in staat zijn om te spreken met hen over hun vader en hoe graag hij was gezien door iedereen. Dit zal onze eerste Kerstmis zijn zonder Michele. Maar toch wil ik iedereen prettige feesten wensen. Zalig kerstfeest en Gelukkig nieuwjaar."

"Nogmaals bedankt uit het diepst van mijn hart, Anna."

Van Persie genoemd bij Feyenoord: "Dat is niet uitgesloten"

Martin van Geel is sinds 2011 als technisch directeur in dienst bij Feyenoord en voorlopig denkt de 57-jarige bestuurder nog niet aan een vertrek.

De KNVB is op zoek naar een technisch directeur en de naam van Van Geel wordt met de functie in verband gebracht. Eric Gudde verruilde de functie van algemeen directeur bij Feyenoord al voor dezelfde functie bij de bond. 

In gesprek met de NOS wordt Van Geel gevraagd of hij blijft bij Feyenoord en hij reageert: "Die kans is heel groot. Ik heb het hier fantastisch naar mijn zin met mensen die met elkaar tot iets willen komen. Daar wil ik deel van blijven uitmaken."

De huidige nummer vijf in de Eredivisie denkt na over versterkingen in januari en de namen van Robin van Persie en Jordy Clasie worden genoemd. "Dat is niet uitgesloten. Het zou mooi zijn als zo'n ongelooflijk icoon zijn carrière hier afsluit. Daar blijven we op de achtergrond natuurlijk mee bezig. Ook Clasie zit in ons achterhoofd."

Dode vrouw is 58-jarige Tilburgse

De vrouw die zaterdagavond dood werd aangetroffen in Tilburg is een 58-jarige inwoonster van de stad. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. Sectie op het lichaam van de vrouw, die komende woensdag wordt verricht, moet uitsluitsel geven over de precieze doodsoorzaak. Ze is vermoedelijk om het leven gekomen door een misdrijf.

Het lichaam van de vrouw werd zaterdagavond rond 21.50 uur gevonden door een voorbijganger in een steeg bij de Hoogvensestraat. De politie heeft zondag uitgebreid onderzoek gedaan in de buurt rondom de vindplaats. 25 leden van de mobiele eenheid zochten naar aanvullende sporen, onder meer op platte daken en in tuinen van buurtbewoners. Daarbij zijn verschillende voorwerpen veiliggesteld, die worden meegenomen in het onderzoek.

Zo'n twintig rechercheurs houden zich fulltime met de zaak bezig. Er zijn verschillende getuigen gehoord en er is buurtonderzoek gedaan. Ook worden bewakingsbeelden bestudeerd.

Dode vrouw is 58-jarige Tilburgse
Dode vrouw is 58-jarige Tilburgse (Foto: ANP)

Manilla onderzoekt brand winkelcentrum

De Filipijnse autoriteiten hebben maandag een onderzoek geopend naar de brand in een winkelcentrum in Davao, in het zuiden van het land. De brand kostte waarschijnlijk het leven aan minstens 37 mensen. ,,De vele dodelijke slachtoffers en de schade vergroten de noodzaak om te achterhalen wie in de fout ging en wie strafrechtelijk verantwoordelijk is", zei staatssecretaris van Justitie, Vitaliano Aguirre.

De brand brak zaterdag uit in de NCCC Mall. De reddingsdiensten konden pas een lichaam bergen, maandag gaan ze opnieuw het gebouw in. Volgens de brandweer van Davao kan de brand veroorzaakt zijn door een vonk op de derde verdieping. Daar lagen textielproducten, houten meubelen en plastic goederen.

De beheerders van het gebouw weerspraken zondag verklaringen van naasten van de slachtoffers dat er te weinig nooduitgangen waren of dat sommige op slot waren.

Manilla onderzoekt brand winkelcentrum
Manilla onderzoekt brand winkelcentrum (Foto: ANP)

Jongen met geweld van schoenen beroofd

Een veertienjarige jongen is in Leiden op straat met geweld van twee paar schoenen beroofd. Het ging om de schoenen die hij aan had en een paar dat hij bij zich had om te verkopen.

De straatroof was zondag bij een bankje aan de Julius Caesarlaan. De veertienjarige had via sociale media daar een afspraak gemaakt met een andere jongen voor de verkoop. Maar behalve de 'koper' verscheen nog een tweede jongen en werd het slachtoffer mishandeld en beroofd.

De jongen ging op sokken een flatgebouw binnen om de politie te alarmeren. Agenten zochten tevergeefs naar de twee daders. Ook drie andere jongens die bij de roof hadden toegekeken, werden niet gevonden.

Jongen met geweld van schoenen beroofd
Jongen met geweld van schoenen beroofd (Foto: BuzzO)

Larsson: "Heerenveen is een kleine club"

Sam Larsson kijkt met een goed gevoel terug op zijn eerste maanden bij Feyenoord. In 2018 hoopt hij zich nog verder te ontwikkelen.

De 24-jarige Zweed kwam afgelopen zomer over van sc Heerenveen. "Toen ik voor mezelf de beslissing had genomen dat ik wilde vertrekken bij Heerenveen, wist ik dat ik een stap omhoog zou gaan maken. Met alle respect, maar Heerenveen is een heel kleine club. Ik was toe aan meer uitdaging", vertelt hij aan het ANP.

"De stap naar Feyenoord is gegaan zoals ik vooraf had verwacht. Het was vooral een fysiek verhaal. We hebben hard gewerkt om mijn lichaam sterker te maken." Larsson gaf zondag in de thuiswedstrijd tegen Roda JC drie assists, toen Feyenoord in De Kuip met 5-1 won.

In de tweede seizoenshelft hoop Larsson, die tot nu toe drie interlands speelde, ook een plekje te verdienen in de WK-selectie van Zweden. "Het wordt een belangrijk jaar. Ik zet grote stappen sinds mijn komst naar Feyenoord en wil me hier laten zien. Het is aan mij."

Energierekening van 284 miljard dollar: 'Kerstlichtjes verkeerd opgehangen?'

Een vrouw uit het Amerikaanse Erie, in de staat Pennsylvania, heeft onlangs een ietwat forse energierekening gekregen. De 58-jarige Mary Horomanski nam eens een kijkje op haar account bij energiebedrijf Penelec en daar zag de vrouw dat ze de lieve som van 284.460.000.000 dollar op moest hoesten.

Mevrouw Horomanski kreeg te zien dat ze tot november 2018 had om de rekening te betalen, geen makkelijke opgave. Stap één was de betaling voor december, die bedroeg slechts een schappelijke 28.156 dollar. 

"Mijn ogen schoten zowat mijn hoofd uit", aldus de vrouw tegenover de Erie Times-News. "We hadden net de kerstverlichting opgehangen en ik vroeg me af of we dat misschien verkeerd gedaan hadden." Kerstlampjes verkeerd ophangen is natuurlijk mogelijk, maar we vragen ons toch af hoe dat in korte tijd zou kunnen resulteren in een rekening van vele miljarden dollars.

De zoon van de vrouw nam toch maar de telefoon ter hand en belde Penelec op. Volgens woordvoerder Mark Durbin was er iets niet helemaal goed gegaan - dat had natuurlijk niemand verwacht. Een punt stond verkeerd, de rekening bedroeg eigenlijk 284,46 dollar. "Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een rekening van miljarden dollars gezien heb", aldus Durbin. "We stellen het op prijs dat de klant gewoon even contact met ons heeft opgenomen."

Horomanski liet haar zoon na afloop weten dat ze wel een nieuw kerstcadeau wist: "Ik zei dat ik wel een hartmonitor wilde hebben..."

Zoontje Arie Boomsma geboren

Arie Boomsma en zijn vrouw Romy hebben een mooi kerstcadeau gekregen. Het koppel werd op kerstavond ouders van een zoon. Het jongetje heeft de naam Mozes Wolf Boomsma gekregen, zo maakte het koppel op kerstochtend bekend.

"Onze zoon is geboren", twittert Arie. "Gisteravond. Wat een vreugde!"

"Gisteravond, op kerstavond is om 19.45 na een prachtige bevalling onze ruim 4 kilo wegende zoon, en Bobby haar broertje geboren", voegt Romy eraan toe op Instagram. "Zo intens gelukkig zijn we."

Arie en Romy zijn twee jaar getrouwd. Dochter Bobby Jo werd vorig jaar februari geboren.

Doodzieke 10-jarige Amir overleden

De tienjarige Amir Mouradi is zondag overleden in het bijzijn van zijn familie in Groningen. Dat heeft de advocaat van het Afghaanse gezin, Joancy Breeveld, maandag bevestigd. De verstandelijk gehandicapte jongen leed aan een ongeneeslijke stofwisselingsziekte.

De Raad voor de Kinderbescherming haalde het ongeneeslijk zieke jongetje in september weg bij zijn ouders uit het azc in Emmen. Zij zouden niet meer in staat zijn om hem goede medische zorg te verlenen. Daarop werd Amir ondergebracht in een gehandicapteninstelling in Bedum. Erna volgde een juridische strijd rond Amir.

Later kreeg het gezin een aangepaste woning in Groningen, waar Amir door zijn familie en door verplegers aan huis tot het laatst is verzorgd. "Ik hoop dat hij nu rust en vrede vindt", aldus Breeveld.

Doodzieke 10-jarige Amir overleden
Doodzieke 10-jarige Amir overleden (Foto: ANP)

Auto rijdt kantoor SPD in Berlijn binnen

Een automobilist is op kerstavond het kantoor van de SPD in Berlijn binnengereden. De bestuurder raakte daarbij licht gewond en moest naar het ziekenhuis voor verdere behandeling.

Volgens de politie wilde de 58-jarige man naar eigen zeggen een einde aan zijn leven maken. De auto vloog in brand bij de crash. De bestuurder wordt verdacht van brandstichting omdat hij jerrycans met benzine en aanmaakgel bij zich had in de auto.

In het kantoor van de SPD in het beroemde Willy Brandt-Haus was op het moment van de crash niemand aanwezig.

Auto rijdt kantoor SPD in Berlijn binnen
Auto rijdt kantoor SPD in Berlijn binnen (Foto: ANP)

IS pleegt aanslag op inlichtingendienst Kabul

Bij een aanslag op de nationale inlichtingendienst van Afghanistan in Kabul zijn maandag vijf mensen om het leven gekomen. Islamitische Staat (IS) heeft de zelfmoordaanslag opgeëist.

De explosie bij de ingang van het gebouw van de inlichtingendienst werd veroorzaakt door iemand die zichzelf opblies. Alle slachtoffers waren burgers die toevallig in de buurt van de ingang liepen. Bij de aanslag vielen ook twee gewonden.

IS is in Afghanistan de laatste tijd actiever aan het worden en heeft de verantwoordelijkheid voor recente zelfmoordaanslagen in Kabul opgeëist. Hoe de relatie is met IS in Syrië en Irak is niet duidelijk.

Ook in een ander deel van Afghanistan werd een aanslag gepleegd. In de provincie Helmand kwamen zes politieagenten om het leven toen zij met hun gepantserde wagen op een bermbom reden. Hoewel de aanslag de signatuur heeft van de Taliban, is de aanslag nog niet opgeëist.

IS pleegt aanslag op inlichtingendienst Kabul
IS pleegt aanslag op inlichtingendienst Kabul (Foto: ANP)

Lavrov roept VS en Noord-Korea op tot overleg

Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, heeft maandag de Verenigde Staten en Noord-Korea opgeroepen diplomatieke gesprekken te beginnen. Lavrov heeft aangeboden dat Rusland de onderhandelingen ondersteunt.

Rusland dringt al langer aan op gesprekken tussen Noord-Korea en de VS om zo de hoog opgelopen spanningen over het omstreden wapenprogramma van Noord-Korea te verminderen.

Het regime in Pyongyang noemde zondag de nieuwste VN-sancties tegen het land "een oorlogsdaad". Noord-Korea gaat door met de opbouw van een nucleair zelfverdedigingsapparaat om de chantage en vijandige gebaren door de Amerikaanse kernmacht te weren, zo verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Aziatische land.

Lavrov roept VS en Noord-Korea op tot overleg
Lavrov roept VS en Noord-Korea op tot overleg (Foto: ANP)

Vader en dochters komen om bij vliegtuigcrash

Bij een vliegtuigcrash in Florida zijn vijf mensen om het leven gekomen. Kort na de start vanaf het vliegveld in Polk County stortte het tweemotorige privévliegtuig neer. Vermoedelijk heeft de dichte mist een rol gespeeld. Door de crash ging het vliegtuig in vlammen op.

De piloot was een 70-jarige advocaat. De andere slachtoffers waren zijn twee dochters van 24 en 26 jaar, een 27-jarige schoonzoon en een 32-jarige vriendin van de familie. De sheriff van Polk County sprak van een "verschrikkelijke tragedie op kerstavond."

Het vliegtuig was onderweg van Bartow Municipal Airport naar Key West. De piloot had jarenlange ervaring.

Vader en dochters komen om bij vliegtuigcrash
Vader en dochters komen om bij vliegtuigcrash (Foto: ANP)

Brees als derde quarterback ooit over 70.000 yards in NFL

American footballspeler Drew Brees heeft zondagavond een nieuw stukje geschiedenis geschreven. De quarterback van de New Orleans Saints leverde in het eerste kwart een pass over 13 yards af bij Mark Ingram, en daarmee passeerde hij de grens van 70.000 gegooide yards in zijn loopbaan.

Brees is pas de derde quarterback ooit die de mijlpaal bereikt, maar hij deed het sneller dan wie dan ook. Brett Favre kwam in 293 wedstrijden tot de grens en eindigde met in totaal 71.838 yards, Peyton Manning heeft het record in handen: na 258 wedstrijden haalde hij de 70.000 yards, hij eindigde op 71.940.

De quarterback van de Saints, waar hij al sinds 2006 speelt, passeerde de magische grens in zijn 248e wedstrijd. "Het is een geweldige eer om lang genoeg gespeeld te hebben om de kans te hebben dit voor elkaar te krijgen", aldus Brees na afloop. "Zoveel mensen hebben deel uit gemaakt van deze prestatie."

Brees heeft nog een kleine tweeduizend yards nodig om het all-time NFL-record te verbreken. Zelfs in zijn slechtste jaren had hij daar niet veel meer dan een half seizoen voor nodig, dus het heeft er alle schijn van dat hij dat volgend jaar voor elkaar gaat krijgen. De Saints wonnen het duel met de Atlanta Falcons overigens met 23-13.

Treinen bekogeld met vuurwerk

In Amsterdam en Den Bosch zijn treinen bekogeld met vuurwerk. In Amsterdam was de knal zo hevig dat de geschrokken machinist moest worden opgevangen, meldt ProRail. Volgens NS kon hij zijn dienst vervolgen.

ProRail gaat aangifte doen, laat een woordvoerder weten. "Een volkomen idiote actie. We maken ons zorgen. Het risico bestaat dat de machinist van de schrik een sein mist." De spoorbeheerder heeft camera's langs het spoor staan en hoopt dat er beelden van de daders zijn.

Het vuurwerk in Amsterdam werd zondag bij de Houtmankade gegooid naar de trein van Schiphol naar Amersfoort. De trein kon verder rijden. Over het geval in Den Bosch zijn geen bijzonderheden.

Een woordvoerster van NS kent geen verdere gevallen. "Laten we hopen dat het zo blijft."

Treinen bekogeld met vuurwerk
Treinen bekogeld met vuurwerk (Foto: ANP)

'Kluivert kan zo goed worden als Robben'

Justin Kluivert scoorde zondag opnieuw op schitterende wijze. Dit levert hem een vergelijking met Arjen Robben op. De aanvaller kwam vanaf de linkerkant naar binnen en schoot de bal met zijn rechterbeen fraai in de verre hoek. Tegen FC Twente en Roda JC liet de vleugelspeler dit ook zien en het begin ondertussen en handelsmerk van hem te worden.

Youri Mulder vergelijkt Kluivert hierdoor met Arjen Robben. De analist denkt dat hij de Nederlander achterna kan. "Kluivert kan net zo goed worden als Arjen Robben. Hij heeft een versnelling in de versnelling en kan daarin weer acties maken. Dat maakt het moeilijk om hem te stoppen", vertelt Mulder op Ziggo Sport.

Door de goede prestaties van Kluivert wordt hij gelinkt aan verschillende clubs. Manchester United zou interesse hebben in de aanvaller, maar Mulder vindt dat Kluivert nog niet moet vertrekken. "Hij moet nog minimaal twee jaar bij Ajax blijven. Als hij naar het buitenland gaat, dan speelt hij toch niet", aldus Mulder.

VN: 'Jezus was een Palestijn'

Het kerstfeest is begonnen, een goede reden om het toch al dubieuze kerstverhaal nog wat meer geweld aan te doen. Iets dat je wel aan het UNRWA, een aan de Verenigde Naties verbonden club kan overlaten Zij hebben er geen enkel probleem mee om het nepnieuws te verspreiden dat de pappa en mamma van Jezus Palestijnse vluchtelingen zouden zijn geweest.

Het staat letterlijk in het mailtje dat de vluchtelingenorganisatie die exclusief gericht is op de Palestijnse vluchtelingen (een titel die al generaties overerfbaar is) naar haar sponsors gestuurd heeft: 'Het originele verhaal van kerst begon 2000 jaar geleden met een familie uit Palestina die onderdak zocht. In het kader van die gedachten zijn wij deze maand op zoek naar giften zodat deze mensen -de Palestijnen- niet alleen overleven, maar ook voorspoed leren kennen'. Hierbij dient de kanttekening gemaakt te worden dat in de brief in het Engels voor 'onderdak zoeken' de frase 'to seek refuge' is gebruikt, wat het in die taal een andere lading dan het in Nederlands geeft.

Geschiedkundig ziet men er ietwat naast. Ongeveer honderd jaar na de geboorte van Jezus hebben de Romeinen enorm huisgehouden in het gebied. Na de gebruikelijke genocide en het verwoesten van de Tweede Joodse Tempel heeft men de voormalige provincie Judea omgedoopt naar Syria-Palestina. Dit uiteraard zuiver om de joden te pesten. Dat Jezus een Palestijn zou zijn geweest is dan nogal een tijdparadox. De Islam ontstond een ruime vierhonderd jaar later.

Laila Mokhiber, een Amerikaans/Arabische activiste en opsteller van het mailtje, lag al eerder onder vuur toen ze het humanitaire masker liet vallen om mee te doen aan een 'Israël Apartheid Week'. Kritiek hierop pareerde ze door haar twitteraccount te blokkeren.

Organisaties die verbonden zijn aan de Verenigde Naties hebben er nogal een handje van de geschiedenis te vervalsen. Eerder al trok de UNESCO de 'conclusie' dat joden geen historische en culturele band hebben met Jeruzalem.

Williams maakt dit jaar nog haar rentree

Serena Williams maakt nog deze maand haar rentree op de tennisbaan. De voormalig nummer één van de wereld, nu nummer 22 van de wereldranglijst, heeft haar deelname bevestigd aan een demonstratietoernooi in Abu Dhabi (28-30 december). De 36-jarige Amerikaanse tennisster beviel op 1 september van haar dochtertje Alexis Olympia.

Williams won in januari, met Alexis Olympia al in de buik, voor de 7e keer de Australian Open en dat was meteen ook het einde van het seizoen voor haar. Op 15 november trouwde ze met met de mede-oprichter van Reddit Alexis Ohanion. 

Williams kijkt uit naar haar rentree. "Ik ben verheugd dat ik mijn terugkeer op het veld in Abu Dhabi kan maken," zegt de Amerikaanse. "Het Mubadala World Tennis Championship stond lange tijd symbool voor de start van het seizoen bij de mannen. Ik blij dat ik de eer krijg om als een van de eerste vrouwen deel te nemen."

Williams neemt het 30 december op tegen de twintigjarige Jelena Ostapenko. De Letse pakte het het afgelopen jaar de titel op Roland Garros. De twee tennissters speelde nog nooit eerder tegen elkaar.

Landa: Ik ga niet meer knechten

Wielrenner Mikel Landa is blij dat hij deze winter de overstap heeft gemaakt van team Sky naar Movistar. "In de Tour moest ik 3 weken op mijn rem staan, in dienst van Froome", zegt Landa in een gesprek met de Spaanse krant AS. "Maar ik heb het recht om voor eigen rekening te rijden."

Landa kwam één seconde te kort om op het podium te staan in de Tour de France. Dat is nog altijd tegen de zin in van de 28-jarige Bask.

"Ik wist vooraf wel dat Froome onze kopman was voor de Tour", zegt Landa in een interview met de Spaanse krant. "Maar ik zou Sky dankbaar geweest zijn als ze ook mij aan een podiumplek geholpen hadden."

"Ik heb in de Tour drie weken op de rem gestaan, in dienst van Froome. Zowel bij Astana (2014-2015) als bij Team Sky (2016-2017) hebben ze me afgeremd in koersen waarin ik de benen had om te winnen."

"Als ik in de toekomst nog eens de opdracht krijg om mijn benen stil te houden, doe ik dat niet meer. Ik wil voor mezelf rijden en mijn eigen doelen behalen. Ik wil mezelf na een koers niets meer te verwijten hebben."

Landa hoeft dan wel niet meer voor Froome in dienst te rijden, maar bij Movistar komt de Bask kopmannen tegen zoals Valverde en Quintana. "Met alle ervaring die ik heb opgedaan, heb ik het recht om voor eigen rekening te rijden", zegt Landa.

"Ik begrijp wel dat Quintana zijn status van kopman wil onderstrepen. Hij wil net zoals ik zijn kans gaan in wedstrijden. We zullen elkaar goed aanvullen."

Landa begint zijn seizoen in de Ronde van Andalusië. Zijn belangrijkste doelen aankomend jaar zijn de Tour de France en de Vuelta á España. Ook op het Wereldkampioenschap in Innsbruck ziet hij kansen voor eigen succes te gaan.
.

'Ajax en Utrecht niet akkoord na eerste onderhandelingen'

Ajax en FC Utrecht hebben onderhandeld over Erik ten Hag, maar hebben na de eerste gesprekken geen akkoord kunnen bereiken.

Zondag na de wedstrijd van Ajax tegen Willem II hebben Ajax en FC Utrecht onderhandeld over Ten Hag. De oefenmeester moet de opvolger worden van de ontslagen Marcel Keizer, maar volgens RTV Utrecht hebben beide clubs na de eerste onderhandelingen geen akkoord kunnen bereiken.

Tijdens de kerst komt er nog geen akkoord tussen Ajax en FC Utrecht. De deal zal over de kerstdagen worden getild. De Telegraaf wist eerder te melden dat Ajax de nieuwe trainer afgelopen weekend al wilde presenteren, maar daar is de club dus niet in geslaagd.

Ten Hag liet eerder al weten dat hij openstaat voor een overstap naar Ajax. De Amsterdammers zouden 700.000 euro moeten betalen om het contract af te kopen, maar volgens Kees Jansma is 400.000 euro genoeg.

'Letsel Ivana Smit past niet bij val'

Het letsel van het begin deze maand overleden Nederlandse model Ivana Smit pas niet direct bij iemand die van grote hoogte is gevallen. Dat zegt forensisch patholoog Frank van de Goot na onderzoek op het lichaam.

"Wat ik heb gezien doet op zijn minst mijn wenkbrauwen fronsen. Ik krijg hier een heel naar gevoel bij", aldus Van de Goot. "De voorlopige bevindingen geven genoeg aanleiding om uitgebreid aanvullend onderzoek in te stellen", zegt de advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra.

In dat vervolgonderzoek wordt onder meer gekeken naar mogelijke sporen van alcohol of drugs in het lichaam van de negentienjarige vrouw. Volgens Van de Goot worden begin volgend jaar de eerste definitieve uitslagen verwacht.

Ivana Smit overleed op 7 december na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Zij was die nacht op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Wat er is gebeurd, is onduidelijk.

Het lichaam van Smit is zaterdagochtend aangekomen op Schiphol.

'Letsel Nederlands model past niet bij val'
'Letsel Nederlands model past niet bij val' (Foto: BuzzE)

Ook ambassade Guatemala naar Jeruzalem

In navolging van de Verenigde Staten heeft Guatemala als tweede land aangekondigd dat het zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuist. President Jimmy Morales wil hiermee steun betuigen aan het besluit van zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump die eerder deze maand tot hetzelfde besluit kwam.

Morales deed de uitsprak kort na een ontmoeting die hij had met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Het besluit van Trump heeft in de hele wereld de afgelopen weken tot kritiek en protesten van Palestijnen geleid. Die zijn boos omdat ze Oost-Jeruzalem zien als de hoofdstad van een mogelijk toekomstige Palestijnse staat. Het besluit van Trump ligt bij hen daarom bijzonder gevoelig. 

Guatemala verhuist ambassade naar Jeruzalem
Guatemala verhuist ambassade naar Jeruzalem (Foto: ANP)

Koning spreekt volk toe in kersttoespraak

Koning Willem-Alexander spreekt traditioneel op eerste kerstdag het volk toe in de kersttoespraak. De eerder opgenomen rede is te volgen vanaf 13.00 uur op NPO1 en op Radio 1 en op NPO2 met gebarentolk. Ook RTL, SBS en regionale omroepen zenden de toespraak uit.

De koning nam de toespraak enkele dagen geleden op, in zijn eigen huis de Eikenhorst in Wassenaar.

Vorig jaar keken tegen de 1,5 miljoen mensen naar de kersttoespraak van de koning op tv. De koning sprak toen over de onzekere tijden waarin we nu leven en de tegenstellingen die groter lijken te worden.

De tekst van de kersttoespraak is later op de dag ook na te lezen op de website van het Koninklijk Huis en terug te zien op het YouTube-kanaal van het Koninklijk Huis.

Koning spreekt volk toe in kersttoespraak
Koning spreekt volk toe in kersttoespraak (Foto: ANP)

Rus neergestoken om stinkvoeten in vliegtuig

Mocht je last hebben van stinkvoeten en je reist binnenkort in Rusland: laat in het vliegtuig lekker je schoenen aan. Dat advies geldt overigens voor een ieder in een vliegtuig, niemand zit immers op die lucht te wachten.

Dat bleek afgelopen week ook tijdens een vlucht van Moskou naar Kaliningrad. Een 31-jarige man liet zijn meurende voeten daar even lekker luchten, maar een 54-jarige medepassagier was daar begrijpelijk niet van gediend en dat liet hij weten ook. 

Een en ander resulteerde in een 'verbaal conflict', zoals de politie het noemde. Na landing in Kaliningrad kwamen de twee elkaar op de parkeerplaats weer tegen. De 31-jarige man had zijn schoenen inmiddels ongetwijfeld weer aan, maar de andere man had toch nog even wat recht te zetten.

De man pakte een mes en stak de stinkvoetmeneer in zijn borststreek, waarbij hij zelfs schade aan het hart toebracht. Het slachtoffer probeerde zich te verdedigen met een houten balk met spijkers, die op de grond lag, en werd uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis, vermoedelijk buiten levensgevaar.

De dader is gearresteerd en hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd. Helaas - of eigenlijk niet - weet uw redacteur niet hoe het in het gevang met de geur van de lokale voeten zit.

FOK!Kerstprijsvraag: 25 december [gesloten]

Vandaag gaat het over het Broederschap der Assassijnen

Het spel speelt zich af in het Oude Egypte in de periode van het Macedonisch Egypte en Ptolemeïsche rijk en het verhaal bevat een geheime fictieve geschiedenis van waargebeurde gebeurtenissen. Het spel vertelt het verhaal van de oorsprong van het eeuwenlang durende conflict tussen het Broederschap der Assassijnen, die voor vrede vechten door vrijheid te bevorderen, en The Order of the Ancients, voorlopers van de Orde der Tempeliers, die vrede verlangen door de gedwongen oplegging van orde.

Assasins Creed Origins

Vandaag mogen wij een digitale code voor Assassin's Creed Origins op Xbox One weggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: Wat vond onze reviewer Pheno van de AI van tijdelijke bondgenoten in het spel?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Microsoft.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.