FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 december 2017

RTL op zoek naar nieuwe Johan Derksen

Het gerucht hing al een tijdje in de lucht, maar RTL heeft het nu zelf bevestigd. De zender gaat op zoek naar de nieuwe Johan Derksen. Het programma moet volgend jaar worden uitgezonden. Kandidaten kunnen zich wel alvast opgeven.

Vorige week liet Derksen zelf al doorschemeren dat Wilfred Genee het programmaformat had bedacht. RTL wilde er toen nog niets over zeggen, maar nu blijkt de zender toch al bezig te zijn met het programma. Hoe de zoektocht er precies komt uit te zien, kon RTL echter nog niet prijsgeven.

RTL bevestigt zoektocht naar nieuwe Johan
RTL bevestigt zoektocht naar nieuwe Johan (Foto: BuzzE)

Trump zet handtekening onder belastingwet

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder de grootste herziening van de Amerikaanse belastingwetgeving in dertig jaar tijd. Het is de eerste grote overwinning voor Trump sinds zijn aantreden begin dit jaar.

De belastinghervormingen zorgen voor lastenverlichting voor bedrijven en vooral voor rijkere Amerikanen.

Het Huis van Afgevaardigden stemde afgelopen week twee keer over het voorstel en keurde het goed. Het voorstel kwam voor de tweede keer in stemming nadat een procedurefout een nieuwe stemming noodzakelijk maakte. De Amerikaanse Senaat ging woensdag akkoord.

Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne vorig jaar belastingverlaging voor Amerikanen uit de middenklasse en bedrijven beloofd. Zo gaat de vennootschapsbelasting omlaag van 35 procent naar 21 procent. Volgens Trump zal de verlichting van de lastendruk op bedrijven uitmonden in veel meer werk en hogere inkomens voor de middenklasse.

Noodwet

De Amerikaanse president ondertekende vrijdag ook de noodwet waardoor de financiering voor federale overheden tot 19 januari is geregeld. De Senaat ging daar donderdag mee akkoord. Het Congres heeft nu tot 19 januari de tijd om een begroting te maken, die loopt tot 30 september 2018.

Trump zette de handtekeningen kort voordat hij naar Florida vertrok voor een vakantie. Hij zal de kerstdagen doorbrengen op zijn eigen resort Mar-a-Lago.

Trump zet handtekening onder belastingwet
Trump zet handtekening onder belastingwet (Foto: ANP)

Zevenklappers Jong Ajax en N.E.C. in Jupiler League

Jong Ajax heeft vrijdagavond een monsterscore neergezet tegen FC Volendam. Ook koploper N.E.C. scoorde er op los.

Jong Ajax begon voor eigen publiek niet goed, want de eerste grote kansen waren voor Volendam. Doelman Norbert Alblas hield de Amsterdamse beloften op de been. Kort voor de pauze bepaalde Mateo Cassierra de ruststand vervolgens op 1-0, waarna er in de tweede helft een doelpuntenfestijn losbrak.

Cassierra tekende voor zijn tweede van de avond en Ché Nunnely maakte er 3-0 van. Nadat Cassierra zijn hattrick compleet maakte, liep Jong Ajax via goals van Noussair Mazraoui (strafschop), Kaj Sierhuis (tweemaal) uit naar een 7-0 overwinning.

N.E.C. gaat met een voorsprong van één punt op Jong Ajax de winterstop in (met een wedstrijd tegoed). De Nijmegenaren leidden halverwege met 0-3 bij Jong AZ dankzij treffers van Anass Achahbar (twee) en Gregor Breinburg. In de tweede helft verkleinde Jelle Duin de achterstand voor de Alkmaarders, waarna N.E.C. via Michael Heinloth, Achahbar en Ferdi Kadioglu toch verder uitliep. Na de tegentreffer van Justin Bakker zorgde Sven Braken voor de 2-7 eindstand.

Uitslagen Jupiler League
Almere City - FC Eindhoven 5-1
FC Dordrecht - Jong PSV 2-3
FC Emmen - FC Den Bosch 2-2
Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk 0-0
Helmond Sport - SC Cambuur 3-0
Jong Ajax - FC Volendam 7-0
Jong AZ - N.E.C. Nijmegen 2-7
FC Oss - MVV Maastricht 1-0
Telstar - De Graafschap 3-2

Arsenal pakt punt in spektakelstuk tegen Liverpool

Arsenal en Liverpool hebben vrijdagavond een spektakelstuk op de mat gelegd in de Premier League. Beide teams kwamen driemaal tot scoren.

In het Emirates Stadium, waar Arsenal dertien van de laatste veertien competitieduels won, begon Liverpool beter aan de wedstrijd. De gasten namen al bijna de leiding toen een schot van Philippe Coutinho net naast het doel van Petr Cech ging. Na bijna een halfuur was het wel raak voor de Braziliaan. Coutinho kon scoren toen een voorzet van Mohamed Salah van richting werd veranderd.

Dat het slechts 0-1 bij rust stond, hadden The Gunners aan Cech te danken. Na een foutje van Laurent Koscielny redde de keeper uitstekend op een inzet van Salah, waarna de rebound van Sadio Mané over ging. Kort na rust zat Liverpool wel op rozen toen Salah de bal via Shkodran Mustafi in het Londense doel kreeg: 0-2.

Binnen een paar krankzinnige minuten kantelde het duel echter volledig. Alexis Sánchez maakte meteen de aansluitingstreffer en Granit Xhaka knalde de gelijkmaker binnen. Mesut Özil zorgde na een combinatie met Alexandre Lacazette zelfs voor de 3-2, amper zes minuten (!) nadat Liverpool op 0-2 was gekomen.

Toch moest het elftal van Arsène Wenger uiteindelijk genoegen nemen met één punt in plaats van drie. Roberto Firmino schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak: 3-3. In de slotfase drong Arsenal nog wel aan en tikte Simon Mignolet pogingen van Héctor Bellerín en Özil over het doel, waardoor het duel in een gelijkspel eindigde.

Skiër Hirscher wint ondanks fout weer en nadert 'Tomba La Bomba'

Skiër Marcel Hirscher heeft in het Italiaanse Madonna di Campiglio de tradionele avondslalom gewonnen. Op de sfeerrijke piste in Italië was de Oostenrijker zeker niet foutloos, maar hij was simpelweg niet te stoppen.

Hirscher had na de eerste run de leiding al in handen en mocht in de tweede manche dus als tweede naar beneden. De leiding was op dat moment in handen van de Zwitser Luca Ärni, die de Noor Henrik Kristoffersen met een indrukwekkend optreden met één honderdste klopte. 

Hirscher ging weer snel naar beneden, maar halverwege maakte hij een forse fout en leek hij al zijn voorsprong ingeleverd te hebben. Toch gaf de Oostenrijker nog eens gas zoals alleen hij dat kan, met als resultaat dat hij Ärni met 0,04 seconden de baas was.

De 24-jarige Ärni kon ondanks het kleine verschil juichen, want het was zijn eerste World Cup-podium ooit. Dat kan bepaald niet gezegd worden van Hirscher: hij boekte zijn 49e overwinning en is nog één zege verwijderd van de legendarische Italiaan Alberto Tomba La Bomba. De Zweedse grootheid Ingemar Stenmark staat met 86 zeges nog fier bovenaan.

Uitslag ADO Den Haag - PEC Zwolle

ADO Den Haag heeft in de Eredivisie een verrassende 4-0 zege op PEC Zwolle geboekt. De bezoekers moesten basisspelers Marcellis, Mokhtar en Thomas al missen en vlak voor de wedstrijd haakte ook Saymak nog eens af. Tegen een gehavende nummer vier van de ranglijst had ADO hierdoor een makkelijke avond. Dat het bij rust slechts 2-0 stond was aan PEC-doelman Boer te danken. Na rust werd een inzet van Namli (PEC) van de lijn gehaald, maar verder dan dat kwamen de bezoekers niet. In plaats daarvan maakte ADO er zelfs 4-0 van.

ADO Den Haag

4 - 0

PEC Zwolle

23' Falkenburg
44' Johnsen
52' Falkenburg
62' Johnsen
   
 
Gele kaart: Van Polen, Dekker, Nijland (PEC Zwolle)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.107
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Bakker
Meijers
Immers
El Khayati (Van Kins/88)
Gorter (B.Kuipers/86)
Becker
Johnsen
Falkenburg (Duplan/83)
  Boer
Ehizibue
Dekker
Van Polen
Bruintjes (Woudstra/73)
Marinus (Benschop/73)
Van Looy
E.Bakker
Namli
Israelsson (Nijland/46)
Ondaan

Skicrosser Bischofberger wint opnieuw, Näslund pakt World Cup-leiding

Skicrosser Marc Bischofberger heeft een voor hem perfecte World Cup-week in het Italiaanse Innichen/San Candido op fraaie wijze afgesloten. De Zwitser won donderdag na drie jaar eindelijk zijn tweede World Cup-wedstrijd en plakte daar vrijdag gelijk de derde aan vast.

Op de spectaculaire Südtiroler piste nam Bischofberger in de finale al gelijk de leiding en die stond hij niet meer af. De Zweed Viktor Andersson nam na wat duelleren de tweede plek in beslag, terwijl de Fransman Terence Tchiknavorian lang op weg leek naar plek drie. Hij ging echter onderuit na een duel met de Zwitser Alex Fiva, die vervolgens de derde plaats pakte.

Bij de vrouwen ging de Zweedse Sandra Näslund er met de winst vandoor. De wereldkampioene had na de start gelijk de leiding te pakken en werd geen moment meer bedreigd. Marielle Berger Sabbatel uit Frankrijk pakte de tweede plek, de Canadese Georgia Simmerling bekroonde een fraaie comeback in het tweede deel van het parcours met de derde plaats, nipt voor Fanny Smith uit Zwitserland. Met haar zege neemt Näslund de leiding in het World Cup-klassement over van de Duitse Heidi Zacher, die na haar winst op donderdag niet verder kwam dan plek vijf.

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Tiende World Cup-zege op rij voor freestyleskiër Kingsbury

Freestyleskiër Mikael Kingsbury blijft ongenaakbaar op de moguls, het onderdeel waarop de skiërs een piste met hobbels bedwingen. De 25-jarige Canadees zegevierde dit keer in het Chinese Thaiwoo, waar hij donderdag ook al de beste was.

In de finale in Thaiwoo was Kingsbury een maatje te groot voor de veteraan Dmitriy Reikherd uit Kazakhstan, een van de weinige mensen die Kingsbury - die juist op het WK slechts derde werd - in de afgelopen twaalf maanden wist te verslaan. De derde plek was voor de Australiër Matt Graham, tijdens het voorseizoen in Australië de laatste man die Kingsbury klopte.

Yulia Galysheva uit Kazakhstan was bij de vrouwen de sterkste, waarmee ze haar eerste World Cup-zege in ruim drie jaar tijd pakte. Galysheva versloeg de Amerikaanse Jaelin Kauf, donderdag nog de beste, en de Canadese Andi Naude, die haar tweede derde plek op rij pakte.

Beelden van de mannen (Bron: YouTube)

Beelden van de vrouwen (Bron: YouTube)

'Amateur kaapt routers van Huawei'

Een hacker heeft honderdduizenden routers van het merk Huawei aan elkaar gekoppeld. Zo bouwde hij of zij een 'leger' van gekaapte apparaten, die kunnen worden ingezet bij cyberaanvallen.

De Israëlische beveiliger Check Point ontdekte de aanvalspoging, die de naam Satori heeft gekregen. De hacker gebruikte een zero-day, een nog onbekend gat in de beveiliging van de router Huawei HG532.

Vanwege het gebruik van een zero-day en het grote aantal aangevallen routers dacht Check Point dat het om staatshackers of topcybercriminelen ging. In werkelijk was het volgens de beveiliger een amateur, die zichzelf Nexus Zeta noemde. De hacker maakte gebruik van uitgelekte codes en slechte beveiliging van apparaten. Het is echter niet bekend wie achter de hackersnaam schuilgaat.

Satori werd eind november voor het eerst waargenomen. De meeste aanvalspogingen gebeurden in de Verenigde Staten, Italië, Duitsland en Egypte.

Huawei heeft het gat inmiddels gedicht, zegt Check Point.

De aanval lijkt op Mirai, een gigantisch netwerk van gekaapte apparaten. Dat legde eind vorig jaar het internet in de Verenigde Staten grotendeels plat door een gecoördineerde aanval met tientallen miljoenen gekaapte babyfoons, printers en bewakingscamera's.

'Amateur kaapt routers van Huawei'
'Amateur kaapt routers van Huawei' (Foto: BuzzT)

Zalm voorzitter raad van advies CBS

Oud-minister en VVD-coryfee Gerrit Zalm wordt voorzitter van de raad van advies van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De benoeming gaat op 1 januari in en geldt voor vier jaar.

Zalm volgt Inge Brakman op. De raad geeft adviezen aan de directeur-generaal van het bureau.

Zalm stond als informateur aan de wieg van het huidige, derde kabinet-Rutte.

Zalm voorzitter raad van advies CBS
Zalm voorzitter raad van advies CBS (Foto: ANP)

Nieuwe plaat Eminem is een hit (volgens de Album Top 100)

Eminem heeft met zijn nieuwe album Revival een hit in handen. De eerste plaat van de rapper sinds 2013 komt binnen op de eerste plek van de Album Top 100. Collega-rapper Hef boekt ook een snel succes. Zijn nieuwe album Geit staat meteen na de release op de derde plaats van de lijst.

De 45-jarige rapper Eminem wordt op de hielen gezeten door een andere 'veteraan'. Marco Borsato, die donderdag 51 werd, schuift met zijn album Thuis een plekje door en is deze week op de tweede plaats te vinden.

In de top 10 zijn nog twee nieuwe binnenkomers te vinden. Transformatie van Ismo staat op de achtste plek en Linkin Park's livealbum One More Light bezet deze week plek 10.

Album Top 10 week 51

(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Eminem - Revival

2. (3) Marco Borsato - Thuis

3. (-) Hef - Geit

4. (5) Ed Sheeran - ÷ [Divide]

5. (7) Kinderen voor Kinderen - Gruwelijk eng - 38

6. (5) U2 - Songs Of Experience

7. (2) Broederliefde - We moeten door

8. (-) Ismo - Transformatie

9. (6) Lil'Kleine - Alleen

10. (-) Linkin' Park - One More Light - Live

Nieuwe plaat Eminem is een hit
Nieuwe plaat Eminem is een hit (Foto: BuzzE)

Ruim 2,5 miljoen binnen voor Serious Request

De 3FM-actie Serious Request heeft tot vrijdagavond rond 20.20 uur in totaal 2.524.842 euro opgebracht. Vorig jaar had de actie ongeveer drie miljoen opgehaald na eenzelfde aantal dagen. Een groot deel van dat bedrag was het gevolg van een nagellak-actie van het ongeneeslijk zieke jongetje Tijn. Zijn actie had op dat moment al ruim acht ton opgeleverd.

De dj's Domien Verschuuren, Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn stapten maandagavond het Glazen Huis in Apeldoorn binnen. Ze blijven er tot kerstavond al vastend verzoeknummers draaien. Vrijdag stonden YouTubers als NikkieTutorials, Furtjuh, Cinemates, Beautynezz, OnneDi, Vera Camilla en Croco Jill op het Marktplein. Fans konden tegen betaling hun grootste idolen ontmoeten. NikkieTutorials (meer dan 8 miljoen volgers op YouTube) gaf 3FM-dj's Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en de intussen geblondeerde Domien Verschuuren een gezichtsmasker.

De mobiele studio is voor deze editie opgefrist. Het glazen huis ziet er dit keer ook echt uit als een huis en heeft een tweede verdieping, waar onder meer een werkkamer en een sport- en spelkamer zijn te vinden. Bijna alles in het huis, dus ook de muren, zijn van glas.

Ruim 2,5 miljoen binnen voor Serious Request
Ruim 2,5 miljoen binnen voor Serious Request (Foto: ANP)

Fastfood en broodjeszaak in trek bij publiek

Broodjeszaken Subway en Délifrance vallen in de smaak bij het publiek. Gasten zijn vaak positief over hun bezoek en geven Subway het hoogste rapportcijfer, een 8,8. Vooral de service en kwaliteit wordt gewaardeerd. Vergelijkbare ketens als Smullers, AH to go en Broodzaak scoren minder goed, blijkt uit de Out-of-Home Shopper Monitor.

In het onderzoek worden plekken met elkaar vergeleken waar kant-en-klare producten gekocht kunnen worden om direct te eten of te drinken of om mee te nemen. Er deden 3500 mensen aan mee. "Jongeren halen er gemiddeld vijf tot zes keer per week hun lunch of avondeten, ouderen hooguit een of twee keer per week, maar geven er dan wel iets meer geld aan uit," aldus een onderzoeker.

Ook snackrestaurant Kwalitaria scoort goed aangezien je daar patat kunt eten, net als de eetgelegenheden in woonwarenhuis Ikea en attractiepark de Efteling. Over het eten en drinken in De Bijenkorf zijn de ondervraagden minder tevreden.

Ketens als Burger King, Kentucky Fried Chicken (KFC) en McDonald's blijken maatgevend. "Ze zijn voor het publiek het referentiepunt, de norm, in deze branche."

Fastfood en broodjeszaak in trek bij publiek
Fastfood en broodjeszaak in trek bij publiek (Foto: ANP)

15-jarige freestyleskiester boekt eerste World Cup-zege

In het Chinese Secret Garden Ski Resort heeft de pas 15-jarige freestyleskiester Zhang Kexin vrijdag de World Cup-wedstrijd op de halfpipe gewonnen. Een aantal wereldtoppers was afwezig, maar dat Zhang een serieuze medaillekandidaat op de Olympische Spelen zal zijn blijft: eerder in de maand werd ze in de VS, waar wél iedereen aanwezig was, ook al derde.

Met 88,80 punten was Zhang in de finale net een maatje te groot voor de Japanse Yurie Watabe, bijna twee keer zo oud als de Chinese. Valeriya Demidova uit Rusland, ook pas 17 lentes jong, eindigde op de derde plek. Bij de mannen was de zege een prooi voor de Fransman Thomas Krief, voor de Zwitsers Joël Gisler en Robin Briguet. Net als bij de vrouwen waren ook hier veel toppers afwezig, vooral uit onder meer de VS en Canada.

De medaillewinnaars bij de vrouwen (Bron: YouTube)

De medaillewinnaars bij de mannen (Bron: YouTube)

Vos en Van der Poel niet van start in Waaslandcross

Vanwege een flinke verkoudheid gaat Marianne Vos zaterdag niet van start in de Waaslandcross in het Belgische Sint-Niklaas. Ook Mathieu van der Poel is nog niet hersteld van een verkoudheid en laat de cross ook links liggen. De Waaslandcross maakt geen onderdeel uit van een klassement.

Marianne Vos: “Vanwege een fikse verkoudheid moet ik de Waaslandcross van Sint-Niklaas helaas aan me voorbij laten gaan morgen. Ik hoop snel weer fit terug te zijn in het veld!”

Met het oog op de drukke laatste week van het jaar slaat Van der Poel de cross in Sint-Niklaas ook over.

Mathieu van der Poel: “Heel jammer, want ik had echt willen starten. Daarom heb ik ook tot vandaag gewacht om te beslissen. Sint-Niklaas heeft een erg mooi zandparcours en ik heb veel zin om te crossen, maar momenteel ben ik nog te ziek en gezien het drukke programma de komende tien dagen wil ik geen risico’s nemen.”

Amber Heard kan Elon Musk misschien weer uitkleden

Het heeft er alle schijn van dat Elon Musk en Amber Heard weer bij elkaar zijn. Het stel werd na een gezamenlijke lunch zoenend gefotografeerd in Los Angeles, aldus showbizzsite TMZ.

In augustus meldde de site nog dat de relatie tussen de topman van Tesla en de actrice voorbij was. Elon liet daarna herhaaldelijk weten kapot te zijn van het feit dat hij weer single was. Zo zei hij eerder deze week nog tegen Rolling Stone dat hij echt verliefd was en dat het erg pijn deed dat de relatie over was.

Of het echt weer koek en ei is tussen de twee moet nog maar blijken. Na hun lunch en de afscheidszoen vertokken Amber en Elon in hun eigen auto's.

Elon Musk en Amber Heard weer bij elkaar
Elon Musk en Amber Heard weer bij elkaar (Foto: BuzzE)

Wereldbevolking naar 7,6 miljard

Op 1 januari wonen er 7.591.541.000 mensen op de aarde volgens de vrijdag gepubliceerde berekeningen van de Duitse hulporganisatie Stichting Wereldbevolking. In het bijna afgelopen jaar is de bevolking op de wereld toegenomen met circa 83 miljoen personen. Dat is ongeveer evenveel mensen als er in Duitsland, Congo of Iran wonen.

De stichting verwacht dat de bevolkingsgroei blijft toenemen, vooral in Afrika. Daar zou het aantal mensen voor 2050 verdubbelen van circa 1,26 miljard nu tot 2,53 miljard over dertig jaar.

De organisatie dringt aan op meer hulp bij gezinsplanning en voorkomen van ongewenste zwangerschap.

Wereldbevolking naar 7,6 miljard
Wereldbevolking naar 7,6 miljard (Foto: ANP)

Succesvolste album van 2017 is van Ed Sheeran

Het album Divide van de Engelse zanger Ed Sheeran staat bovenaan de lijst met de populairste albums van het afgelopen jaar. Hij hield de Nederlanders Li'l Kleine (op twee met Alleen) en Boef (Slaaptekort) achter zich.

Ed Sheeran eb Drake zijn de enige buitenlanders in de top tien. De roodharige Brit staat er twee keer in want ook zijn album X staat in de lijst op nummer acht. Drake met More Life staat op nummer tien.

Verder staan er maar liefst zeven Nederlandse producten in de jaarlijst. Naast Li'l Kleine en Boef staan ook de albums van Kinderen Voor Kinderen (4), Kensington (5), Ronnie Flex (6), Marco Borsato (7) en SFB (9).

Succesvolste album van 2017 is van Ed Sheeran
Succesvolste album van 2017 is van Ed Sheeran (Foto: BuzzE)

Nationaal Archief geeft weer stukken vrij

Het Nationaal Archief in Den Haag geeft dinsdag 2 januari weer een groot aantal stukken vrij die nog niet of beperkt openbaar zijn.

Het gaat onder meer om dossiers over vermogens van landverraders, Duitsers in Nederland en tijdens de oorlog verdwenen personen. Die laatste groep bestaat veelal uit gedeporteerde of ondergedoken Joden.

Verder kunnen belangstellenden meer te weten komen over de Amsterdamse rellen van 1966, onder meer bij het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus en rondom De Telegraaf. Deze leidden tot het ontslag van burgemeester Gijs van Hall. Er komt persoonlijke correspondentie beschikbaar van een van de onderzoekers, professor Chr. Enschedé.

Hij toonde ook aan dat beschuldigingen van CDA-prominent Willem Aantjes, dat hij als bewaker voor de Germaansche SS had gewerkt, onjuist waren.

Ook interessant zijn volgens het archief stukken over met name de dekolonisatie van Nederlands-Indië, aan de hand van J.W. Meijer Ranneft (1887-1968), ambtenaar in de archipel en later lid van de Raad van State.

Nationaal Archief geeft weer stukken vrij
Nationaal Archief geeft weer stukken vrij (Foto: ANP)

Weer elf Russen levenslang van Spelen geweerd, weer twee medailles weg

Het Internationaal Olympisch Comité heeft wederom een groep Russische sporters voor het leven uitgesloten van de Olympische Spelen. Ook hun resultaten van de in 2014 in Sochi gehouden Olympische Spelen zijn geschrapt. De elf worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij of voordeel te hebben gehad van het uitgebreide Russische staatsdopingschandaal.

Het gaat in dit geval om schaatsers, rodelaars, langlaufers, bobsleeërs en ijshockeysters. Anna Shchukina en Tatiana Burina maakten deel uit van de Russische ijshockeyploeg die als zesde eindigde. Eerder werden al zes teamgenotes gediskwalificeerd en de zesde plek van Rusland is inmiddels ook geschrapt.

Bobsleester Liudmila Udobkina zat in de al geschrapte slee van pilote Olga Stulneva en hun negende plek is geschrapt. Maxim Belugin zat in de twee- en viermansslee van Alexander Kasjanov en pakte daarmee twee vierde plekken, die wegens het diskwalificeren van Kasjanov ook al verdwenen waren.

Vervolgens komen we aan bij langlaufers Nikita Kryukov - olympisch kampioen in 2010 - en Alexander Bessmertnykh en hun landgenote Natalia Matveeva. Kryukov won zilver in de teamsprint, maar de schorsing van zijn teammaat Maxim Vyleghzanin betekende al dat die medaille in de prullenbak ligt. Dat geld ook voor Bessmertnykh's zilveren medaille in de estafette, waar naast Vyleghzanin ook de 'vuile' Alexander Legkov deel van uitmaakte. Matveeva kwam niet in de buurt van de medailles.

Ook twee schaatsers zijn uit de uitslagen geschrapt en dat zijn niet de minsten: Artyom Kuznetsov en oud-wereldkampioen allround Ivan Skobrev, in 2010 nog goed voor olympisch zilver en brons. In Sochi kwamen ze niet in de buurt van de medailles, Skobrev's zevende plek op de vijf kilometer was hun beste resultaat.

De klap op de vuurpijl komt uit het rodelen. Tatiana Ivanova - vorig jaar nog goed voor een World Cup-zege - eindigde er als zevende en wordt geschrapt, maar het draait vooral om haar teamgenote: Albert Demchenko pakte in Sochi op zijn zevende Olympische Spelen zilver in de individuele wedstrijd en de teamwedstrijd, maar beiden is hij kwijt. Het is eveneens een harde klap voor zijn dochter Viktoria, die langzaam furore begint te maken in de World Cup. Demchenko is de coach van het sterke Russische team - inclusief zijn dochter - dat nu dus op zoek moet naar een nieuwe coach voor de Spelen.

'Minister naar herdenking Armeense genocide'

De ChristenUnie wil dat het Nederlandse parlement de Armeense genocide expliciet erkent en dat er voortaan een afvaardiging op ministersniveau naar de herdenking van de genocide in Armenië gaat. Tweede Kamerlid Joël Voordewind komt met een motie hierover, waar hij naar eigen zeggen een meerderheid voor verwacht te krijgen.

De afvaardiging op regeringsniveau zou voor het eerst in april komend jaar de herdenking in Armenië moeten bijwonen.

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken schrijft vrijdag aan de Tweede Kamer dat de regering zelf "geen aanleiding ziet" om over de Armeense genocide een ander standpunt in te nemen. Het kabinet spreekt steeds van de "kwestie van de Armeense genocide". Naar aanleiding van twee adviezen over het gebruik van de term 'genocide' concludeert Zijlstra dat het voor het kabinet vooral een zaak blijft ,,tussen de betrokken partijen".

Regeerakkoord

Het nieuwe regeerakkoord geeft de mogelijkheid voor een formele erkenning van een volkerenmoord door de regering. Dan moet wel sprake zijn van uitspraken van internationale gerechts- of strafhoven, eenduidige conclusies uit wetenschappelijk onderzoek en vaststelling door de Verenigde Naties.

In 1915, ten tijde van het Ottomaanse Rijk, werden honderdduizenden Armeniërs vermoord. De Turkse regering vindt dat er geen sprake was van genocide. Ankara reageert steeds woedend en dreigt met strafmaatregelen als landen overgaan tot erkenning.

CU: minister naar herdenking Armeense genocide
CU: minister naar herdenking Armeense genocide (Foto: ANP)

Eerste kerstpakketten al op Marktplaats

De kerstdagen moeten nog aanbreken, maar de eerste kerstpakketten worden al aangeboden op Marktplaats. Ongeopende en geopende pakketten worden te koop gezet voor een paar euro of zijn zelfs gratis af te halen.

,,Rond de feestdagen zien we vaak een stijging in zoek- en aanbodgedrag. Dat is zo met sinterklaas- en kerstcadeaus en nu ook met de kerstpakketten. Of ongewenste geschenken nou worden doorverkocht of weggegeven; wat voor de één een ongewenst cadeau is, kan voor een ander uitkomst bieden", zegt een woordvoerder van Marktplaats.

In de cadeaudozen zit vooral eten en drinken (wijn, champagne, thee, koekjes, chocola), serviesgoed (ovenschalen, glazen, mokken), kleding (mutsen, sokken), snij- en kaasplanken en badschuim.

Overigens worden kerstpakketten niet alleen aangeboden, maar ook gevraagd.

Eerste kerstpakketten al op Marktplaats
Eerste kerstpakketten al op Marktplaats (Foto: BuzzT)

IJsthee wordt blockchain

Dat de blockchain populair is, is duidelijk. Dat mensen graag meeliften op de technologie achter de bitcoin ook. En daarom heeft een Amerikaanse fabrikant van ijsthee ook besloten om over te stappen op de blockchain. In naam althans. Long Island Iced Tea verandert zijn naam in Long Blockchain.

Wat Long Blockchain precies anders wil gaan doen onder de nieuwe naam is niet bekend. Het bedrijf blijft ijsthee maken, maar wil daarnaast misschien ook investeren in nieuwe technologie. Concrete plannen zijn er nog niet en het bedrijf durft niet te beloven dat die er ooit komen.

De nieuwe naam legt het bedrijf geen windeieren. In de minuten na de bekendmaking van de nieuwe naam werd de beurskoers vijf keer zo hoog. Voor analisten is dat het bewijs dat we midden in een nieuwe internetzeepbel zitten.

IJsthee wordt blockchain
IJsthee wordt blockchain (Foto: BuzzT)

Bandidos in beroep tegen verbod

Motorclub Bandidos gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Utrecht. Die besloot deze week dat de motorclub per direct verboden moet worden. Het verbod geldt in Nederland voor zowel de nationale als internationale afdeling. Advocaat Marnix van der Werf van Bandidos gaat tegen beide verboden in beroep, liet hij vrijdag weten.

De rechter oordeelde afgelopen woensdag dat Bandidos Motorcycle Club verboden moet worden omdat het ,,geweld pleegt en stimuleert" en geweldsincidenten van leden worden beloond. De club handelt in strijd is met de openbare orde, aldus de rechter.

Motorclub Bandidos is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft zogeheten chapters in verschillende steden. De club heeft afdelingen over de hele wereld.

Bandidos in beroep tegen verbod
Bandidos in beroep tegen verbod (Foto: ANP)

Racing Team Nederland komend seizoen in FIA WEC

In 2017 maakte Racing Team Nederland haar debuut in de European Le Mans Series. Het team van Frits van Eerd maakt komend seizoen de overstap naar het FIA World Endurance Championship. Door deelname aan het WEC heeft het team zich ook verzekerd van deelname aan de 24 uren van Le Mans in 2018 en 2019.

Jumbo-topman Frits van Eerd en Jan Lammers namen afgelopen seizoen deel met een Dallara P217-Gibson in de LMP2-klasse van het ELMS. Tijdens de 24 uren van Le Mans was voormalig F1-coureur Rubens Barrichello de derde rijder in het team. In 2018 zal het team opnieuw de Dallara als strijdwapen inzetten. Wie naast Frits van Eerd de overige rijders zijn wordt op een later moment bekend gemaakt.

 

Racing Team Nederland (Bron: Youtube)

Frits van Eerd: “Ik ben zeer trots dat we na ons debuutseizoen deze ambitieuze stap zetten. Met onze deelname aan het FIA World Endurance Championship zal Nederland vertegenwoordigt zijn op het hoogste niveau in de sportscar racing.”

Kalender "Super Season" 2018/2019 FIA WEC
5 mei 2018 - 6 uur van Spa-Francorchamps
16/17 juni 2018 - 24 uur van Le Mans
19 augustus 2018 - 6 uur van Silverstone
21 oktober 2018 - 6 uur van Fuji
18 november 2018 - 6 uur van Shanghai
16 & 17 maart 2019 - 12 uur van Sebring
4 mei 2019 - 6 uur van Spa-Francorchamps
15 & 16 juni 2019 - 24 uur van Le Mans

'Lichaam Ivana Smit zaterdag naar Nederland'

Het lichaam van het overleden model Ivana Smit komt hoogstwaarschijnlijk morgen vanuit Maleisië aan in Nederland. Dat zegt advocaat Sébas Diekstra namens de familie. Als het lichaam aankomt, kan direct de autopsie beginnen.

Smit overleed op 7 december na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Zij was die nacht op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Haar dood is omgeven met vragen. Volgens Diekstra zijn de omstandigheden ,,uiterst verdacht" en is de exacte toedracht van het overlijden nog onduidelijk. Forensisch patholoog Frank van de Goot gaat het lichaam in Nederland onderzoeken.

'Lichaam Ivana Smit zaterdag naar Nederland'
'Lichaam Ivana Smit zaterdag naar Nederland' (Foto: ANP)

Lorde gaat misschien niet naar Tel Aviv

Het concert van Lorde in Tel Aviv staat op losse schroeven. De zangeres treedt in juni op in Israël, maar na een open brief van twee fans uit Nieuw-Zeeland laat ze weten dat ze "alle opties open houdt".

De briefschrijvers wijzen Lorde op het feit dat ze met haar mogelijke optreden propaganda bedrijft voor Israël. Lorde laat op Twitter weten dat ze de brief heeft gelezen. "Ik ben in gesprek met mijn mensen over deze kwestie", antwoordt ze in een tweet. Ze bedankt daarna de briefschrijvers en laat weten dat ze alle opties openhoudt over het al dan niet doorgaan van haar concert.

Eerder dit jaar kwamen Radiohead en Nick Cave onder vuur te liggen omdat ze in Israël gingen optreden. Pink Floyd-frontman Roger Waters is een van de artiesten die zich sterk maakt voor een boycot van Israël. Hij noemt Israël een apartheidsstaat vanwege de bouw van joodse nederzettingen waardoor Palestijnen uit hun huizen worden verdreven. Overigens traden Radiohead en Nick Cave gewoon op in Israël.

Lorde denkt na over concert in Tel Aviv
Lorde denkt na over concert in Tel Aviv (Foto: BuzzE)

Rechter gelast terugkeer ontvoerde Insiya

De vorig jaar in Amsterdam ontvoerde peuter Insiya (3) moet onmiddellijk terugkeren naar Nederland. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdagmiddag beslist, zo bevestigt een woordvoerder een bericht hierover van De Telegraaf.

Ook moet de vader, die met het meisje in India verblijft, haar reisdocumenten overhandigen aan de moeder. De uitspraak volgt nadat moeder Nadia Rashid een verzoek tot teruggeleiding had gedaan bij de rechtbank, vertelt ze in een reactie. "De rechter moest bepalen of ze is ontvoerd en overgebracht naar India zonder mijn toestemming. Dat is nu vastgesteld."

Een hele opluchting voor Rashid, die hoopt dat de terugkeer van haar dochter nu snel dichterbij komt. Hoewel de Indiase autoriteiten tot nu toe nog niet meewerken aan de uitlevering van de vader aan Nederland, heeft ze vertrouwen in deze uitspraak. "Hij heeft zich te houden aan de beschikking en ik hoop dat zijn advocaten hem dat duidelijk maken. Het wordt van kwaad tot erger, hij is schuldig aan een misdrijf."

Acht mensen

Rashid gaat binnenkort om tafel met het ministerie van Buitenlandse Zaken om te kijken hoe ze haar dochter zo snel mogelijk terug kan krijgen.

Insiya werd eind september vorig jaar gekidnapt uit de woning van haar oma in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Inclusief de vader verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) acht mensen van betrokkenheid bij de ontvoering.

Rechter gelast terugkeer ontvoerde Insiya
Rechter gelast terugkeer ontvoerde Insiya (Foto: ANP)

Darter Dekker op WK onderuit tegen Van der Bergh

Voor darter Jan Dekker zit het wereldkampioenschap er weer op. Mr Coat ging vrijdagmiddag in de tweede ronde onderuit tegen het Belgische toptalent Dimitri van den Bergh, die zo voor het eerst de achtste finales haalde.

Van den Bergh was aanvankelijk een stuk beter, maar zoals te doen gebruikelijk kwam Dekker in de tweede set wat beter in zijn spel. Hij trok de stand dan ook gelijk, waarna de ijzersterk finishende Van den Bergh onder meer 126 uitgooide om zo de derde set te pakken.

De jonge Belg kwam daarna ook op 3-1 in sets, maar zag hoe Dekker zich weer wat herpakte en de vijfde set naar zich toe wist te trekken. In set zes was het echter gedaan met het verzet van de Nederlander, die geen leg meer pakte en met 2-4 onderuit ging.

Jan Dekker - Dimitri van den Bergh (Bron: PDC)
Jan Dekker - Dimitri van den Bergh (Bron: PDC)

Zwaar treinongeval in Oostenrijk, zeker 15 gewonden

Bij het Oostenrijkse Klosterneuburg, in de buurt van hoofdstad Wenen, heeft zich vrijdag een zwaar treinongeval voorgedaan. Even voor 18.00 uur klapten twee personentreinen frontaal op elkaar.

Het ongeluk gebeurde bij station Kritzendorf, waar het volgens ooggetuigen een slagveld is. De brandweer is uiteraard in grote getalen aanwezig en ook vele ambulances en twee reddingshelikopters zijn naar de plaats van het ongeluk geroepen. Twee wagons zijn volledig omgerold, één ligt op de zij.

Hulpverleners zijn hard bezig om mensen uit de wrakken te halen, want er zitten nog passagiers vast. Volgens een woordvoerder van de lokale brandweer heeft men zeker vijftien gewonden geteld.

Kabinet: waarschijnlijk genocide door IS

Het kabinet vindt dat terreurbeweging Islamitische Staat zich "hoogstwaarschijnlijk schuldig heeft gemaakt aan genocide en misdrijven tegen de menselijkheid". Dat schrijft minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Volgens Zijlstra is het kabinet van mening dat er "voldoende feiten zijn vastgesteld" om te kunnen oordelen dat IS genocide heeft gepleegd. Hij constateert verder dat Nederland binnen de Raad van Europa "het enige land lijkt te zijn dat een zo vergaande vaststelling heeft gedaan ten aanzien van de wandaden van IS".

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie noemt het "een goede eerste stap" om genocide door IS te erkennen. Zijn partij wil "volledige erkenning" van genocide op christenen en Jezidi's door de terreurbeweging. Hij wil dat Nederland zich hiervoor inspant in de VN-Veiligheidsraad.

Nederland is vanaf januari een jaar lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het is het belangrijkste orgaan op gebied van internationale vrede en veiligheid.

Kabinet: waarschijnlijk genocide door IS
Kabinet: waarschijnlijk genocide door IS (Foto: ANP)

Opvolger WTCC naar Zandvoort tijdens Jumbo Racedagen

In het Pinksterweekeinde van 20 en 21 mei vindt op Circuit Zandvoort de vierde ronde plaats van het FIA WTCR. Het WTCR is de opvolger van het FIA World Touring Car Championship. De races zijn onderdeel van het goedbezochte evenement Jumbo Racedagen powered by Max Verstappen.

In 2007 was het WTCC eenmalig te gast op Zandvoort. Na tien jaar afwezigheid keert de opvolger terug naar het circuit in de duinen. Het WTCR is ontstaan uit de samenvoeging van het FIA WTCC en de TCR International Series. Elke ronde van het kampioenschap bestaat uit drie races van 25 minuten. De afgelopen jaren waren Tom Coronel en Nicky Catsburg actief in het WTCC. Coronel verwacht ook komend seizoen actief te zijn in het nieuwe kampioenschap.

Kalender WTCR 2018
8 april - Marrakesh, Marokko
29 april - Hungaroring, Hongarije
13 mei - Nürburgring Nordschleife, Duitsland
21 mei - Zandvoort, Nederland
24 juni - Vila Real, Portugal
22 juli - Nog niet bekend
5 augustus - Termas de Rio Hondo, Argentinië
30 september - Ningbo, China
7 oktober - Nog niet bekend
21 oktober - Suzuka, Japan
18 november - Macau

Gomez keert terug naar VfB Stuttgart

Mario Gomez keert terug naar zijn oude liefde VfB Stuttgart. De club neemt hem over van VfL Wolfsburg. De 32-jarige aanvaller maakte in 2016 de overstap naar Wolfsburg, maar er is een vroegtijdig een einde gekomen aan de samenwerking tussen beide partijen en Gomez keert terug naar Stuttgart.

De Duitser tekent een contract tot 2020 bij de club waar hij eerder vier seizoenen onder contract stond. Gomez scoorde dit seizoen slechts één keer voor Wolfsburg, waardoor de club er geen moeite mee had om hem te laten gaan.

Stuttgart maakt naar verluidt drie miljoen euro over naar Wolfsburg. "De wens om terug te keren naar mijn oude thuis is de afgelopen weken alleen maar sterker geworden", vertelt Gomez op de clubsite van Stuttgart. "Toen ik de kans kreeg, heb ik besloten om die te pakken. Ik ben er gelukkig om hier weer te zijn. Hier is het allemaal begonnen."

Veel overtime en shoot-outs in NHL

Een opvallend avondje ijshockey in de NHL: er stonden donderdagavond tien wedstrijden op het programma, maar slechts drie daarvan waren binnen de reguliere speeltijd van drie keer twintig minuten gespeeld.

De twee koplopers gingen beiden met een overwinning naar huis. De Los Angeles Kings, koplopers in de Western Conference, waren te sterk voor de Colorado Avalanche, nadat Dustin Brown in overtime de 2-1 maakte. De koplopers in het oosten, de Tampa Bay Lightning, rekende na shootouts af met de Ottawa Senators, die beide pogingen in de shootoutserie mis zagen gaan.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Winnipeg Jets 2-1 SO
New Jersey Devils - New York Rangers 4-3 SO
New York Islanders - Anaheim Ducks 4-5 OT
Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets 3-2 SO
Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators 4-3 SO
Nashville Predators - Carolina Hurricanes 1-4
Dallas Stars - Chicago Blackhawks 4-0
Edmonton Oilers - St Louis Blues 3-2
Los Angeles Kings - Colorado Avalanche 2-1 OT
San Jose Sharks - Vancouver Canucks 5-4 OT

De hoogtepunten van de avond in de NHL (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: winter :N

De dagen aan het langen, de winter aan het prangen.

Goedenavond,

Het is bewolkt en op veel plaatsen nevelig of mistig. Zeer lokaal valt soms lichte motregen. De temperatuur ligt tussen 3°C in het noordoosten en 9°C in het zuiden. De wind komt uit richtingen tussen west en noord en is zwak tot matig.

Komende nacht is het bewolkt en kan op een enkele plek nog lichte motregen voorkomen. Het blijft nevelig met plaatselijk nog (dichte) mist. De minimumtemperatuur ligt tussen 3°C in het noordoosten en 8°C in het zuidwesten. De wind wordt zuidwestelijk en is zwak tot matig, aan de kust neemt de wind toe naar vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied krachtig.

Morgen overdag blijft het bewolkt en op de meeste plaatsen is het droog. De middagtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Nattekat maakte deze mistige foto.
Nattekat maakte deze mistige foto.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wereldgezondheidsorganisatie: Gameverslaving is ziekte

De wereldgezondheidsorganisatie WHO (World Health Organization) komt volgend jaar met de 11e editie van International Classification of Diseases, en daarmee wordt gameverslaving voor het eerst officieel erkent als ziekte.

Na tien jaar onderzoek is de WHO tot deze conclusie gekomen. Hoe dat allemaal tot stand is gekomen, komen we volgend jaar pas te weten wanneer de lijst wordt gepubliceerd. Wel weten we dat we over een gameverslaving spreken als, volgens de WHO, 'gamen het leven van een persoon domineert en gamen een dwang wordt'.

In het Handboek voor de Classificatie van Psychische Stoornissen van de American Psychiatric Association sprak men eerder al over gameverslaving als een 'conditie'. Het vermeldt dat er negen criteria zijn die op een gameverslaving kunnen duiden:

  • Obsessief bezig zijn met games;
  • Terugtrekkingsgedrag vertonen als er niet gegamed wordt;
  • Zichzelf almaar meer tijd gunnen om te gamen;
  • Mislukte pogingen hebben ondernomen om het gamen af te bouwen of te stoppen;
  • Geen belangstelling vertonen voor andere activiteiten;
  • Ondanks besef van gevaren voor de gezondheid excessief blijven gamen;
  • Liegen over gamegebruik;
  • Gamen als uitlaatklep voor angsten en frustraties;
  • Relaties verliezen of verwaarlozen.

Dus, zijn jullie gameverslaafd en daarmee dus ook ziek?

Games with Gold januari bekend

Ook in het nieuwe jaar komen er elke maand vier games die gratis te downloaden zijn voor Xbox Live Gold-leden. Microsoft is er deze keer vroeg bij, en laat je alvast weten welke kerstaankopen je niet hoeft te doen.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar kunnen isometrische actie-RPG fans The Incredible Adventures of Van Helsing III zonder extra kosten downloaden. Tevens zal dat een geheel nieuwe release zijn voor Xbox One, en is de game geoptimaliseerd voor Xbox One X. Vanaf 16 januari komt daar Zombi bij, het equivalent van WiiU-exclusive ZombiU. De first-person survival horror is sinds 2015 verkrijgbaar voor current-gen consoles en pc.

Voor Xbox 360 wordt vanaf 1 januari Tomb Raider Underworld, de laatste Tomb Raider voor de reboot uit 2013, tijdelijk gratis beschikbaar gemaakt. Iets meer dan twee weken later komt ook het originele Army of Two in het Games with Gold-programma terecht. Klein detail is wel dat de servers van Army of Two al enkele jaren geleden offline zijn gehaald, maar beide games zijn natuurlijk wel te spelen op Xbox One via backward compatibility.

Minder migranten naar Europa

Er zijn dit jaar ruim 50 procent minder migranten via de Middellandse Zee naar Europa gekomen dan in 2016. Toen maakten 359.000 mensen met succes de oversteek, nu tot peildatum 20 december 170.000. Italië (119.000) was het populairst, gevolgd door Griekenland (29.000) en Spanje (21.500). Het aantal doden en vermisten nam eveneens af: dit jaar 3116 tegen 4967 in 2016.

Dat blijkt uit een rapport dat de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag in Genève publiceerde. Ook wereldwijd liep het aantal mensen dat hun vlucht niet overleefde terug, van 7807 tot ten minste 5362, ondanks de massale uittocht van Rohingya uit Myanmar. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat de werkelijke cijfers verontrustender zijn door de vele niet-geregistreerde slachtoffers.

Minder migranten naar Europa
Minder migranten naar Europa (Foto: ANP)

Ollongren: afscheidsrecepties binnen normen

Het afscheid van de bewindslieden van het kabinet-Rutte II kostte ruim drie ton. Dat blijkt uit informatie die RTL Nieuws heeft opgevraagd. De ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) onderstreepten vrijdag dat alle departementen daarmee binnen de normen zijn gebleven. Die schrijven voor dat een afscheidsreceptie maximaal 30.000 euro per bewindspersoon mag kosten. Als die normen in de Tweede Kamer te genereus worden gevonden ,,wacht ik dat af", aldus Ollongren. Ze voegde er aan toe dat ze voorstander is van sobere recepties.

Het duurste waren het afscheid van minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) en de gezamenlijke receptie van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken. De kosten daarvan bedroegen respectievelijk 46.500 en 71.000 euro.

In de Kamer klinkt kritiek. SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt dat ,,drie ton weg feesten wel erg veel geld is". Hij wil overleg om te kijken of de richtlijn van 30.000 euro per receptie wel gepast is. Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt ,,tienduizenden euro's per afscheid wel heel erg veel. Het gaat immers om belastinggeld. De PvdA is ervoor om recepties voortaan fatsoenlijk, vrolijk en financieel sober te organiseren". Het CDA denkt eveneens dat het wel wat minder kan. Ook PVV, GroenLinks en PvdD zouden moeite hebben met de kosten van de afscheidsrecepties.

Ollongren: afscheidsrecepties binnen normen
Ollongren: afscheidsrecepties binnen normen (Foto: ANP)

Amsterdammer naar PBC na seks met meisjes

Een 33-jarige Amsterdammer moet voor psychologisch en psychiatrisch onderzoek naar het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. De rechtbank in Almelo vindt nader onderzoek naar de gesteldheid van de man nodig, omdat hij al eerder is veroordeeld voor seks met jonge meisjes en daarvan nu opnieuw wordt verdacht. Dat heeft de rechter vrijdag besloten.

De man zou in juni van dit jaar drie meisjes van vijftien jaar hebben misbruikt en een ander minderjarig meisje van de trap hebben geduwd. Hij stond op dat moment nog onder toezicht van de reclassering voor zijn eerdere veroordeling. De man ontkent alle beschuldigingen.

Een 22-jarige medeverdachte, die twee van de meisjes misbruikte, is vrijdag bestraft met zestien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Hij moet tevens een cognitieve vaardigheidstraining volgen.

Amsterdammer naar PBC na seks met meisjes
Amsterdammer naar PBC na seks met meisjes (Foto: ANP)

Bouw van Haags cultuurpaleis ligt stil

De bouw van een nieuw cultuurcomplex in het centrum van Den Haag is stilgelegd. Volgens de gemeente is er "een issue" met de bouwer. Wat die kwestie is, wil de gemeente "in het belang van het goede gesprek" met de bouwer niet zeggen. Het is ook niet bekend wanneer de bouw wordt hervat.

Den Haag bouwt naast het stadhuis een Onderwijs- en Cultuurcentrum. In het complex moeten onder andere het Residentieorkest, het Nederlands Danstheater, het Koninklijk Conservatorium en de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag. Voor de bouw werden de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater gesloopt.

Het project is een hoofdpijndossier dat al jaren duurt. Twee eerdere plannen waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. De grootste tegenstander was Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. Als wethouder is hij nu verantwoordelijk voor het project.

Bouw van Haags cultuurpaleis ligt stil
Bouw van Haags cultuurpaleis ligt stil (Foto: ANP)

14 jaar cel voor doden zwangere vriendin

De 41-jarige Teunis Z. uit Lopik is vrijdag veroordeeld tot veertien jaar cel voor het doden van zijn zwangere vriendin Charlotte en hun ongeboren kind. De vrouw werd afgelopen zomer doodgestoken en gewurgd in de woning in Lopik waar zij met Z. woonde. Hun ongeboren zoontje overleed daardoor ook.

Tegen Z. was door het Openbaar Ministerie zestien jaar cel geëist.

Z. en Charlotte hadden relatieproblemen. Op de fatale avond was er een relatietherapeut in de woning in Lopik aanwezig. Ook de vierjarige dochter van Charlotte was in huis.

14 jaar cel voor doden zwangere vriendin
14 jaar cel voor doden zwangere vriendin (Foto: ANP)

Stropers betrapt met 27 kreeften in kofferbak

Tijdens een controle in Noord-Beveland (Zeeland) heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) twee stropers betrapt die kreeften hadden opgevist uit de Oosterschelde. De NVWA vond 27 kreeften in de kofferbak van de auto van een duiker en zijn handlanger.

De kreeften, waaronder een aantal zaaddragende en ondermaatse, zijn teruggezet in de Oosterschelde. De NVWA heeft de duikuitrusting in beslag genomen. Beide mannen krijgen een proces-verbaal. Het is de tweede keer dat zij deze overtreding begaan.

Voor duikers is het verboden om kreeften uit het water te halen. Alleen beroepsvissers mogen onder voorwaarden tussen 1 april en 15 juli op kreeften vissen.

Mannen betrapt met 27 kreeften in kofferbak
Stropers betrapt met 27 kreeften in kofferbak (Foto: ANP)

Turkse renner vertrekt bij Israëlisch team wegens spanning Midden-Oosten

Wielrenner Ahmet Örken is vertrokken bij Israel Cycling Academy. De 24-jarige sprinter uit Turkije tekende in september een contract bij de ploeg, waar men trots meldde dat het een symbool van vrede was dat een Turk bij een Israëlische ploeg kwam rijden. 

Dat symbool van vrede was echter geen lang leven beschoren: vanwege de toenemende spanning in het Midden-Oosten, onder meer te danken aan het gedoe rond de Amerikaanse ambassade in Israël, heeft Örken een verzoek ingediend om zijn contract te laten ontbinden. De ploeg probeerde hem nog van mening te doen veranderen, maar nadat dat niet lukte liet men hem gaan. Örken zegt dat zijn contract bij een Israëlische ploeg vooral zorgde voor mogelijke onveiligheid voor zijn familie.

Ploegbaas Ran Margaliot baalt, maar zegt dat de deur altijd open blijft staan voor de jonge Turk. "Het is een grote klap, Ahmet is een geweldige sporter en een goed mens. Hij was het eens met onze visie om sport boven politiek te plaatsen en vanuit Israëlische én Turkse hoek kreeg hij aanvankelijk veel steun. We zijn dan ook teleurgesteld in deze gang van zaken, maar als hij zich ooit weer bij ons aan wil sluiten is hij van harte welkom. Als ploeg zullen we onze boodschap uit blijven dragen."

Zelf geeft Örken aan dat hij blij is met zijn korte tijd bij de ploeg, maar wel voor de veiligheid van zijn familie moest kiezen. "Ik ben de ploeg dankbaar voor de kans, maar door de recente ontwikkelingen zag ik mij genoodzaakt voor mijn familie te kiezen. Met name mijn moeder en broer hebben het zwaar en mijn familie gaat dan toch boven mijn wielercarrière."

Kruijswijk kiest voor Tour de France

Steven Kruijswijk gaat komend seizoen als kopman naar de Tour de France. De kopman van LottoNL-Jumbo slaat dit jaar de Giro d'Italia over. Na de Ronde van Frankrijk zal Kruijswijk ook deelnemen aan de Ronde van Spanje.

"We hebben met de ploeg besloten om naar de Tour te kijken", zegt Kruijswijk op de ploegenpresentatie van de ploeg in Veghel. "We denken dat er een kans is een mooi klassement te rijden. Ik heb zes, zeven keer de Giro gedaan. Het is leuk eens een keer op de Tour te focussen.''

De afgelopen jaren was de Giro d'Italia het hoofddoel van Kruijswijk. In 2016 was de Nederlander dichtbij de eindzege van de Ronde van Italië, maar in het laatste weekend kwam Krujswijk ten val en uiteindelijk zou hij als vierde eindigen in het algemeen klassement.

Wielrenner Lowndes (23) overleden na aanrijding

Wielrenner Jason Lowndes is vrijdag na een aanrijding tijdens een trainingsrit om het leven gekomen. De Australiër was in zijn woonplaats Bendigo aan het trainen toen hij werd geschept door een auto. De renner van Israel Cycling Academy vierde acht dagen voor zijn overlijden zijn 23e verjaardag.

"We zullen zijn brede lach, vrolijke persoonlijkheid en warme hart voor altijd missen", aldus Lowndes' ploeg op Facebook"We willen ons medeleven betuigen aan Jason's familie en vrienden. Vaarwel, geweldige vriend."

In 2016 debuteerde Lowndes bij Drapac in het profpeloton, dit jaar kwam hij voor de Israëlische ploeg uit. In de Ronde van Oostenrijk deed de Australiër van zich horen, door in massasprints tweede en derde te worden tussen namen als Elia Viviani en Sep Vanmarcke.

'Bergkamp kandidaat bij Premier League-club Swansea'

Ajax nam donderdag afscheid van Dennis Bergkamp en de Nederlander kan naar verluidt mogelijk direct aan een nieuw avontuur beginnen in Engeland.

Bergkamp, die een grote rol speelde in de aanstelling van Marcel Keizer, werd donderdag samen met de trainer en met Hennie Spijkerman de laan uitgestuurd bij Ajax. De oud-speler hoeft niet lang stil te zitten, want hij is kandidaat om hoofdtrainer te worden van Swansea City.

De ploeg uit Engeland nam onlangs afscheid van Paul Clement en The Daily Express - eerlijk is eerlijk, dat mag wel eens met een korreltje zout genomen worden - meldt dat Bergkamp tot de mogelijke opvolgers behoort. Swansea heeft Bergkamp al sinds 2015 op het oog en vindt het nu het juiste moment om met hem in zee te gaan.

Bergkamp is niet de enige naam die genoemd wordt bij Swansea City. Ook Ronald Koeman, Louis van Gaal en Frank de Boer werden gelinkt aan de club. Koeman heeft al laten weten dat hij niet open staat voor een avontuur bij The Swans. Ook Ryan Giggs heeft alvast bedankt.

Koeman staat open voor Oranje: "Mijn ambitie"

Ronald Koeman wordt al langer genoemd als mogelijk bondscoach van het Nederlands elftal en de trainer staat zelf open voor de uitdaging. Na zijn ontslag bij Everton werd Koeman direct genoemd als mogelijke opvolger van Dick Advocaat. De trainer laat weten dat hij open staat voor het Nederlands elftal, maar is nog niet benaderd door de bond.

"Ik heb altijd gezegd dat het een ambitie van mij is om dat ooit te doen. Ik weet dat mijn naam regelmatig wordt genoemd, maar ik ben nog niet benaderd en er zijn nog geen gesprekken geweest", vertelt Koeman in gesprek met De Telegraaf.

Koeman werd in oktober ontslagen, maar heeft genoeg aanbiedingen op zak voor een nieuwe uitdaging. "Binnen 24 uur na mijn vertrek bij Everton had ik de eerste aanbieding al binnen. Dat is daarna door blijven gaan. Maar ik houd het allemaal nog ver bij me vandaan. Ik neem even de tijd om voor mezelf te analyseren wat er fout is gegaan en waarom bepaalde dingen zijn gebeurd."

Koeman heeft geen haast met het maken van een beslissing en wacht rustig op de juiste aanbieding. "De aanbiedingen waren er en zijn er, maar ik heb na al die jaren zo mijn voorkeuren. Ik geef eerlijk toe dat het Nederlands elftal daar ook toe behoort. Maar het is nog niet aan de orde, dus houd ik het voetbal voorlopig even op afstand."

Darter Van der Voort veegt Beaton weg op WK

Darter Vincent van der Voort heeft op het wereldkampioenschap van de PDC wederom grote indruk gemaakt. The Dutch Destroyer was in de eerste ronde al met 3-0 te sterk voor top-10-speler Dave Chisnall, in de tweede ronde moest oud-wereldkampioen Steve Beaton er ook aan geloven.

Van der Voort schoot uit de startblokken met een 129-finish en had binnen vijf minuten de eerste set binnen. Pas na vijf legs slaagde Beaton er eindelijk in om dankzij een 102-finish een leg te pakken, maar Van der Voort won ook de tweede set. 

In de derde en vierde set wist Beaton telkens twee legs te winnen, maar in de vijfde en beslissende leg van beide sets kon hij het niet bolwerken tegen de in topvorm verkerende Van der Voort. De Nederlander eindigde met een gemiddelde van net boven de 100, de eerste keer dat hij dat op het WK doet.

Van der Voort, een jaar eerder wegens een slepende rugblessure nog dicht bij het einde van zijn carrière, speelt in de achtste finales tegen Raymond van Barneveld of Kyle Anderson.

Vincent van der Voort - Steve Beaton (Bron: PDC)
Vincent van der Voort - Steve Beaton (Bron: PDC)

Gesink gaat voor ritzeges in Giro en Tour

Robert Gesink komt in 2018 zowel aan de start van de Giro d'italia als de Tour de France. De 31-jarige wielrenner hoopt in beide grote rondes te gaan  voorritzeges, zoals hij in 2016 in de Vuelta a España de koninginnenrit won op de Aubisque.

Gesink is hersteld van een breuk in een van de onderste ruggenwervels, opgelopen tijdens de Tour de France van dit jaar. Gesink zal komend jaar beginnen in de Tour Down Under, daarna staan ook nog Parijs-Nice, Rone van Catelonië en de heuvelklassiekers op het programma, voordat hij aan de start komt van de Ronde van Italië.

Gesink keek ook nog terug op het incident tijdens het trainingskamp van vorige week in Spanje. Drie ploeggenoten werden op non-actief wgezet, nadat ze buiten de ploeg om slaapmedicatie hadden gebruikt tijdens een trainingskamp in Girona.

Antwan Tolhoek en Pascal Eenkhoorn werden voor twee maanden geschorst, terwijl de Spanjaard Juan-José Lobato werd ontslagen.

"Het was een klap in het gezicht voor de andere renners wat die mannen hebben uitgevreten", 
aldus de 31-jarige renner van LottoNL-Jumbo op de ploegenpresentatie in Veghel. De twee geschorste renners waren niet aanwezig.

"Dit gedrag past helemaal niet in onze ploeg. We hebben ook meteen het signaal afgegeven dat we als ploeg moeten uitspreken waar we voor staan. Er waren heel veel mensen heel erg boos. Ze hebben nu twee maanden om er over na te denken wat ze hebben gedaan."

Militairen geven leerlingen lesje discipline

Juf Simone van het Eckhart College in Eindhoven vroeg Radio 538 onlangs om hulp. Ze wilde haar leerlingen van klas M4B wel wat extra discipline bijbrengen. Radio 538 zocht voor het uitvoeren van dit verzoek contact met Defensie. Defensie zegde medewerking toe en afgelopen woensdag was het dan zo ver. 

'Overval'
538-dj Ivo van Breukelen stormde samen met tweede luitenant Jasper Schout de klas binnen om met sportinstructeurs van de landmacht te zorgen voor een pittige teambuilding en leiderschapstraining.

Luitenant Schout: “De lastigste jongen in de klas, deed gaandeweg de oefening het hardst en best mee! En na afloop kwamen leerlingen de sergeant-instructeurs zelfs een hand geven en bedanken voor de mooie ervaring.”

“Fit zijn helpt je om doelen te halen, of je nu een militair op missie bent of een leerling op een middelbare school die een diploma wil halen”, hield Schout de klas voor. Vervolgens vertelde hij dat juf Simone haar twijfels had over hun fitheid en instelling. “Ze wil jullie daarom graag fysiek en mentaal een steuntje in de rug geven. Maar bij Defensie doen we ook aan ‘lead by example’. Wie leiding wil geven, moet leiding kunnen ontvangen. Dus juf; u mag het goede voorbeeld geven!”

De leerlingen en juf kregen groene overalls aangereikt en vervolgens gingen de sergeanten de eerste klasse Stefan van Gommeren en Bart Seegers met de klas aan de slag. De leerlingen en juf moesten aan hen laten zien dat ze konden optreden als een team, als leider en dat ze een (fysieke) uitdaging wel de baas konden. 

LO&Sportorganisatie
De LO&Sportorganisatie (lichamelijke opvoeding) van Defensie zorgt ervoor dat militairen fysiek en mentaal fit zijn én blijven. Hiervoor trainen en begeleiden instructeurs op kazernes in Nederland, maar zeker ook in oefen- en uitzendgebieden. Ze zijn er altijd bij. Fit zijn is voor militairen letterlijk van levensbelang.

Juf Simone (Foto: Ministerie van Defensie)
Juf Simone (Foto: Ministerie van Defensie)

Noorse toppers slaan Tour de Ski over, deelname Sundby onzeker

Het is nog niet zeker of de Noorse langlaufer Martin Johnsrud Sundby komende week van start gaat in de Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in de Alpenlanden.

De tweevoudig winnaar, die ook één zege kwijt is geraakt wegens overtreding van de dopingregels, heeft sinds de World Cup in het Zwitserse Davos last van ademhalingsproblemen. Sundby mag van zijn artsen ondertussen niet buiten trainen en wacht op de uitkomst van medisch onderzoek.

Als Sundby, die geen risico wil nemen met het oog op de Olympische Spelen, besluit niet te starten, zal zijn plaats ingenomen worden door Petter Northug. Northug deed vanaf editie één in 2006 mee aan tien Tour de Ski's op rij, maar sinds hij vorig jaar zijn vorm volledig kwijtraakte duikt hij nog maar zelden op op het hoogste niveau.

Bij de vrouwen zal Marit Bjørgen niet van de partij zijn, zij richt zich op de Olympische Spelen. Dat doet bij de mannen ook de pas 21-jarige Johannes Høsflot Klæbo, die dit seizoen op ongekende wijze aan het domineren is, maar de slopende Tour de Ski aan zich voorbij laat gaan. De Tour gaat op 30 december van start met een sprint in vrije stijl in het Zwitserse Lenzerheide.

De volledige Noorse selectie is hier te vinden, net als onder meer de Zweedse, Finse en Franse selecties.

Darter Price soeverein naar achtste finales WK

Darter Gerwyn Price heeft zich in het Londense Alexandra Palace soeverein geplaatst voor de achtste finales van het wereldkampioenschap van de PDC. De Welshman was in de tweede ronde een maat te groot voor de Engelsman Ian White. Bij zijn vorige drie deelnames werd Price telkens in de eerste ronde uitgeschakeld.

Met prima finishes van 102, 71 en 114 schreef Price de eerste set met 3-2 op zijn naam, maar White gaf nog zeker niet op. In set twee roonde hij een sterke 151-finish, maar Price kwam terug en won ook de tweede set nadat hij 85 uitgooide. 

De derde set ging naar White, die echter niet goed genoeg speelde om het Price ook in het vierde bedrijf lastig te maken. White liet dubbel 4 liggen om in de vijfde set in de wedstrijd te blijven en zag vervolgens hoe Price 97 uitgooide en daarmee de wedstrijd definitief naar zich toe trok: 4-1.

Price speelt in de achtste finales tegen Michael van Gerwen of James Wilson, die vrjidagavond tegen elkaar spelen.

Gerwyn Price - Ian White (Bron: PDC)
Gerwyn Price - Ian White (Bron: PDC)

Onderzeeër 103 jaar na verdwijning tijdens WW1 gevonden

Een Australische expeditie heeft een stokoude onderzeeboot gevonden, meer dan honderd jaar nadat deze spoorloos verdween. Sinds de verdwijning op 14 september 1914 werden dertien expedities op poten gezet om de HMAS AE1 te vinden, zonder succes.

Dit keer was het echter wel raak. Op de zeebodem bij de Duke of York Islands, ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea, werd het vaartuig op zo'n driehonderd meter diepte gevonden. Op het moment dat de onderzeeër naar de bodem zonk waren er 35 Australiërs en Britten aan boord. De verdwijning van de boot was het eerste verlies van de marine van Australië tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast was het in die oorlog de eerste geallieerde onderzeeër die verloren ging.

Waarom de boot is gezonken is nog altijd niet opgehelderd, maar onderzoekers hopen dat het vinden van het wrak - dat nog in relatief goede staat verkeert - daar meer duidelijkheid over kan geven. De onderzeeër maakte in september 1914 onderdeel uit van de bezetting van Duits-Nieuw-Guinea, dat ook enkele Oceanische eilanden omvatte.

De Australische overheid gaat proberen om zoveel mogelijk nabestaanden van de opvarenden te bereiken met het nieuws. Plannen om de 55 meter lange, in 1911 gebouwde boot te bergen zijn er (nog) niet.

Dronebeelden van de boot (Bron: YouTube)

Boom kampt met hartritmestoornissen

Lars Boom begint zijn seizoen later dan gepland. De renner van LottoNL-Jumbo heeft te maken met hartritmestoornissen en zal daar binnenkort aan geholpen worden.

"Het was niet prettig. Het voelde heel raar. We hopen alles snel te verhelpen," aldus Boom op de ploegpresentatie. Door de ingreep zal Boom niet aan de start komen van de Tour Down Under, die op 16 januari van start gaat.

"Jammer, maar het voorjaar gaat er iets ander uitzien. We moeten even afwachten hoe snel ik herstel van de operatie. Ze gaan via de lies naar binnen en dan het plekje waar het stoort weghalen. Ik ben in goede handen'', zei Boom. De 31-jarige Nederlander mikt nog steeds op een goed voorjaar, maar de Omloop Het Nieuwsblad komt waarschijnlijk te vroeg voor Boom.

FOK! sportfoto-onderschrift week 51

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is X11 met het volgende onderschrift: "Hee jongens, wie schrijft er hier even een leuk onderschrift op voor een foto van mij?"

De opgave van deze week:

De Nederlandse handbalster Danick Snelder heeft de Zweedse Isabelle Gulldén stevig te pakken, wat is hier gaande? (Pro Shots / Bildbyran)
De Nederlandse handbalster Danick Snelder heeft de Zweedse Isabelle Gulldén stevig te pakken, wat is hier gaande? (Pro Shots / Bildbyran)

Roglic en Groenewegen verlengen contract bij LottoNL-Jumbo

Dylan Groenewegen en Primo¸ Roglič hebben hun contract bij LottoNL-Jumbo verlengd tot en met 2020. Dat maakte de Nederlandse WorldTour-formatie vrijdag bekend op de ploegenpresentatie. Beide renners wonnen afgelopen jaar een rit in de Tour de France.

"Ik had een contract voor drie jaar en daar plakken we nog twee jaar aan vast," laat Groenewegen weten op de ploegenpresentatie. Het afgelopen jaar won hij onder meer de slotrit in de Ronde van Frankrijk. "De ploeg heeft veel vertrouwen in mij en ik heb mooie wedstrijden gewonnen. Dan is het logisch dat je bijtekent."

Roglič verlengde zijn contract ook met twee jaar bij LottoNL-Jumbo. De Sloveen was ook succesvol in de Tour de France en zou de bergetappe naar Serre-Chevalier winnen. Op het WK tijdrijden werd hij tweede achter de Nederlander Tom Dumoulin. "Ik heb het naar mijn zin bij de ploeg en ze hebben met mij een goed plan voor de toekomst. Het grote doel voor aankomend jaar zijn de ronden van een of twee weken. Daar wil de beste zijn. En ik ga weer de Tour rijden en wil weer een etappe winnen."

Ambulances in Maastricht vorige week tegengehouden om terreurdreiging steekpartij

Vlak na de dodelijke steekpartijen in Maastricht vorige week donderdagavond zijn uitgerukte ambulances tegengehouden. Ze mochten niet door naar de slachtoffers omdat er een terreurprotocol van kracht was, bevestigt de politie vrijdag berichtgeving in Dagblad de Limburger.

Na de steekpartijen werd een 37-jarige Maastrichtenaar gearresteerd. Hij zou twee mensen hebben gedood met messteken en twee anderen verwond. De politie hield rekening met een terroristische aanslag. Volgens de politie was de situatie chaotisch. Er waren drie plaatsen waar zich een delict kon hebben afgespeeld, het ging om Syrische slachtoffers en er zou mogelijk nog een tweede verdachte zijn vanwege onduidelijkheid over het signalement van de dader. Wanneer het protocol actief is mogen hulpverleners het terrein pas betreden wanneer er geen gevaar meer is.

In de Limburger verwijten familieleden van de overledenen de politie en de GGD nalatigheid. Zo lag een vrouw op de Postmesstraat dood te bloeden, terwijl de ambulances enkele honderden meters verder werden tegengehouden.

Ambulances tegengehouden om terreurdreiging
Ambulances tegengehouden om terreurdreiging (Foto: ANP)

Spaans leger verbiedt 'macho liedjes'

De Spaanse legerleiding wil dat militairen niet langer 'macho liederen' die de vrouw beledigen ten gehore brengen. Het bevel daarmee op te houden volgt op klachten van een linkse politieke partij over de Spaanse elite-eenheid, La Legión. Dat legioen heeft het marcheren door de plaats Sanlúcar de Barrameda zoals gebruikelijk muzikaal opgeluisterd met "zeer traditionele en oude liederen".

in een zo'n lied beschimpten de soldaten de vrouw eerder dan dat ze haar bezongen. Het ging om teksten als: "ik heb liever een tank dan een vrouw, want een tank rijdt naar de oorlog, maar de vrouw ís de oorlog" en "ik heb liever een boom dan een vrouw, want een boom heeft takken, maar de vrouw is een takkewijf".

Dit weerspiegelt volgens het leger "helaas niet het diepe respect dat het leger koestert voor de samenleving en in het bijzonder voor de vrouw". La Legión hoeft niet op zoek naar nieuwe liederen, want de eenheid heeft er veel, zoals bijvoorbeeld het lied 'Arme ongelukkige getrouwde mannen' en 'Verloofde van de dood'.

Spaans leger verbiedt 'macho liedjes'
Spaans leger verbiedt 'macho liedjes' (Foto: ANP)

Colombia bezorgd over grensgebied Venezuela

Colombia kijkt met zorg naar het grensgebied met Venezuela, na toespelingen van de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Maduro stelde "verrassingen" in het vooruitzicht voor twee belangrijke Colombiaanse grensplaatsen, Cúcuta en Maicao. Hij zei dat daar smokkelaars huizen die de tekorten in Venezuela veroorzaken.

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, María Angela Holguín, zei in een reactie dat haar land de grens in de gaten houdt en Venezolanen blijft helpen die naar Colombia uitwijken.

Maduro beschuldigde afgelopen dinsdag behalve de Colombiaanse grensplaatsen ook de Nederlandse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao ervan nesten van maffiosi te zijn. Zij zouden de tekorten aan vrijwel alles in Venezuela veroorzaken. Hij dreigde daarbij alle verbindingen met de eilanden te verbreken.

Colombia bezorgd over grensgebied Venezuela
Colombia bezorgd over grensgebied Venezuela (Foto: ANP)

Pool aangehouden voor dodelijke brand

Een 29-jarige Pool is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 54-jarige man in Amsterdam-Zuidoost. Het slachtoffer stierf vorig jaar oktober door een brand in een flat aan de Barbusselaan. De verdachte was al eerder in beeld, maar zat nog vast in zijn thuisland voor een ander misdrijf. Hij is inmiddels overgeleverd, maakte de politie vrijdag bekend.

De brand woedde op 6 oktober 2016. De politie trof de bewoner zwaar gewond aan in de woning. Hij overleed kort daarna aan zijn verwondingen.

De Pool wordt verdacht van moord en brandstichting, liet het Openbaar Ministerie weten. De rechter-commissaris beslist later vrijdag of hij langer vast blijft zitten.

Pool aangehouden voor dodelijke brand
Pool aangehouden voor dodelijke brand (Foto: ANP)

Twitter gaat los op Hitlergelijkenis PVV'er Tom Kuilder

PVV doet mee aan de gemeenteraadsverkiezing in Emmen en een van de kandidaten is Tom Kuilder. De foto die RTV Drenthe bij een artitel heeft geplaatst maakt op twitter heel wat los.

Veel Twitteraars zien in Tom Kuilder een Hitlergelijkenis. Een snorretje ontbreekt zeggen veel mensen. Of help, de geailieerden komen. De PVV brengt zeven kanidaten in stelling voor de gemeenteraad in Emmen. Wat vind jij? Vind je het lijken of is het maar flauw?

Basketballers Den Bosch boeken belangrijke zege op Zwolle

De basketballers van de New Heroes Den Bosch hebben in de Dutch Basketball League een belangrijke zege geboekt. In eigen huis werd Landstede Zwolle met relatief ruime cijfers verslagen. De Boschenaren nemen zo de derde plek in de competitie in beslag, voor Zwolle.

Landstede begon uitstekend aan de wedstrijd, vooral dankzij Sherron Dorsey-Walker. Hij hielp zijn ploeg naar een 9-15 en vervolgens een 15-19 voorsprong aan het einde van het eerste kwart, maar in kwart twee sloeg Den Bosch terug. Dat duurde wel heel even, want aanvankelijk liep Landstede uit naar 18-27, maar de New Heroes kwamen beter in het spel.

Via Keshun Sherrill en een sterk spelende Mike Miklusak kwam de ploeg terug en Nick Oudendag dunkte zijn team naar een 35-32 voorsprong. Een fel verdedigende Miklusak hield Landstede van schieten, Den Bosch viel aan en bij rust stond de thuisploeg met 42-34 voor. Onder leiding van Sherrill en Miklusak bleef Den Bosch doorzetten en op een kort moment na (44-41) kwam Landstede er niet meer aan te pas.

De Boschenaren liepen uiteindelijk uit naar een 87-65 zege, met 25 punten van Sherrill en zeventien stuks van Miklusak, die ook nog eens elf verdedigende rebounds op zich nam. Met twintig punten was Noah Dahlman - achter Aris Leeuwarden-speler Carrington Love de topscorer in de competitie - bij de bezoekers het meest trefzeker.

Gijzeling Den Helder beëindigd

In Den Helder is vrijdagochtend een gijzeling aan de hand. Op de kade bij de veerboot van TESO naar Texel houdt een Portugees sprekende vrouw een andere vrouw met een mes gegijzeld.

De hulpdiensten zijn in grote getalen aanwezig en de politie heeft logischerwijze ook een onderhandelaar en tolk meegestuurd. "Het gaat om een hevig geëmotioneerde dame", zo spreekt de politie. De onderhandelaar probeert de vrouw tot kalmte te manen om de gijzeling te stoppen. Communiceren in het Engels heeft nog niks opgeleverd, dus een tolk die Portugees spreekt komt goed van pas.

Naar verluidt zou de vrouw graag een tripje naar Brazilië willen. Een lastige opgave, daar de betreffende veerboot in principe niet verder komt dan Texel, grofweg de halve aardbol van haar gedroomde bestemming verwijderd.

Update 11.07 uur
De politie in Noord-Holland meldt dat de gijzeling inmiddels is beëindigd zonder letsel voor het slachtoffer. Of de vrouw haar gedroomde tripje naar Brazilië nog gaat krijgen is niet bekend, maar we vermoeden dat dat wel even kan duren.

Feyenoorder Kramer in problemen door broodje kroket

Feyenoorder Michiel Kramer heeft zich donderdagavond in de achtste finales van de beker tegen Heracles Almelo in de problemen gewerkt. De spits kwam zoals wel vaker dit seizoen geen moment tussen de lijnen, dus aan zijn spel lag het niet.

In de rust stond Feyenoord met 2-1 voor, nog geen geruststellende voorsprong. Kramer stond ondertussen op het veld rustig een broodje kroket weg te kauwen en dat vingen de camera's op. Trainer Giovanni van Bronckhorst was na afloop niet gelukkig: "Ik heb het net meegekregen ja, we zullen het er met Michiel over hebben."

"Een broodje kroket is af en toe lekker", zo spreekt Van Bronckhorst wijze woorden, maar de timing was wat ongelukkig. Tijdens een wedstrijd kan het volgens hem niet: "Dat lijkt me vanzelfsprekend." Feyenoord won het duel overigens met 3-1.

Sla je slag tijdens de Steam Winter Sale

2017 zit er bijna op, maar er is nog ruimte voor een laatste Steam Sale. De Steam Winter Sale is gisteren van start gegaan en biedt weer een behoorlijke rits toptitels die sterk afgeprijsd zijn. We hebben een aantal enigszins willekeurige games op een rijtje gezet, maar voor het volledige overzicht moet je in de store van Steam zelf zijn.

De Steam Winter Sale loopt tot en met 4 januari.

Titel Oude prijs Korting Nieuwe prijs
Prey € 39,99 50% € 19,99
Vanquish € 19,99 50% € 9,99
Rainbow Six Siege € 14,99 40% € 8,99
Life is Strange: Before the Storm € 16,99 30% € 11,89
Elite: Dangerous € 24,99 75% € 6,24
Inside € 19,99 50% € 9,99
Tekken 7 € 49,99 50% € 24,99
Middle-Earth: Shadow of War € 59,99 30% € 41,99
Portal 2 € 19,99 90% € 1,99
Prison Architect € 27,99 75% € 6,99

Nieuw voertuig voor Korps Commandotroepen

Het Korps Commandotroepen (KCT) ontving gisteren de eerste van 50 nieuwe commandojeeps. De Versatile Expeditionary Commando Tactical Off Road (VECTOR) vervangt een deel van de huidige Mercedes Benz 290GD terreinwagens.

De overdracht van het Special Forces-voertuig gebeurde op de thuisbasis van het KCT: de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal. Tijdens de ceremonie overhandigde directeur DMO vice-admiraal Arie Jan De Waard symbolisch de autosleutel aan commandant van het Korps Commandotroepen kolonel Jelte Groen.

Vice-admiraal De Waard (directeur DMO), geeft de autosleutel door aan plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Matthijssen. Die gaf de sleutel weer door aan commandant KCT kolonel Groen.

Specialisten van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), het KCT en producent Defenture werken nauw samen bij de ontwikkeling en bouw van de VECTOR. Hierdoor voldoet het voertuig aan de eisen van het KCT voor optreden tijdens speciale operaties.

VECTOR voor het KCT (Foto: Ministerie van Defensie)
VECTOR voor het KCT (Foto: Ministerie van Defensie)


Braziliaanse darter maakt indruk op WK, Huybrechts kansloos onderuit

In het Londense Alexandra Palace is donderdagavond de eerste ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC afgesloten. Er stonden nog vier wedstrijden op het programma, waarna alle 32 klanten voor de tweede ronde bekend waren.

De avond begon met een Spaans onderonsje, waarin Cristo Reyes toch zeker de favoriet was om Antonio Alcinas te verslaan. Alcinas won echter de eerste twee sets en hoewel Reyes met moeite set drie pakte, kon de nummer 26 van de plaatsingslijst toch zijn koffers pakken: Alcinas maakte het matige potje met 3-1 af.

Kim Huybrechts, de mondiale nummer achttien, nam het vervolgens op tegen James Richardson, aanzienlijk lager genoteerd. De Hamster leek zijn hoofd echter nog in België te hebben, want hij gooide geen deuk in een pakje boter. Richardson gooide uitstekend, strafte de vele missers van Huybrechts hard af en won met 3-0, waarbij de Belg slechts twee legs won.

Darren Webster leek ondanks wat tegenstribbelen van de Zuid-Afrikaan Devon Petersen op weg naar een niet al te ingewikkelde zege, maar Petersen vocht zich knap terug in de wedstrijd en kwam tot 2-2 in sets. In de vijfde set was het echter gedaan met The African Warrior en Webster maakte het karwei keurig af: 3-2.

In de laatste wedstrijd kregen we een heus stukje dartsgeschiedenis te zien. Diogo Portela werd de eerste Braziliaanse darter ooit op een WK en dat had hij dik verdiend: de man die jaren spaarde om naar Engeland te kunnen verhuizen organiseerde eerder dit jaar op eigen houtje het Zuid- en Midden-Amerikaans kwalificatietoernooi. Braziliant nodigde iedereen persoonlijk uit en heette alle 26 deelnemers bij aankomst ook persoonlijk welkom, waarna hij het toernooi won.

Tegen niemand minder dan de nummer twee van de wereld, de door galstenen geplaagde Peter Wright, maakte Portela gelijk indruk door de eerste leg te winnen. Wright won de set wel, maar het tweede bedrijf ging zowaar naar de uitstekend spelende Braziliaan. Daar bleef het vervolgens wel bij, want Wright klaarde de klus gewoon, maar Portela mocht met opgeheven hoofd het podium verlaten na een uitstekend Braziliaans WK-debuut.

'Ajax wil Ten Hag zo snel mogelijk presenteren'

Ajax heeft de opvolger van Marcel Keizer al op het oog. Erik ten Hag moet zo snel mogelijk de overstap maken naar Amsterdam.

De club meldde donderdagmiddag dat het niet langer doorgaat met Marcel Keizer. De trainer is vanwege de teleurstellende resultaten ontslagen. Hierdoor moet Ajax op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Volgens De Telegraaf heeft de club de opvolger van Keizer bijna binnen.

Het medium meldt dat Erik ten Hag de nieuwe trainer van Ajax moet worden. Alfred Schreuder, die nu assistent-trainer van Julian Nagelsmann is bij TSG Hoffenheim, moet zijn assistent worden. Volgens De Telegraaf is de deal al rond en moeten beide trainers zo snel mogelijk gepresenteerd worden.

Ten Hag staat momenteel aan het roer bij FC Utrecht. In zijn contract staat een afkoopsom van 700.000 euro, maar dat moet geen probleem zijn voor de Amsterdammers. Ten Hag werkte eerder al samen met Marc Overmars. De twee werkten eerder samen bij Go Ahead Eagles.

PVV doet in 30 gemeenten mee aan verkiezing

De PVV gaat volgend jaar in 30 gemeenten meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Geert Wilders: ‘’Ik ben blij dat ik vandaag bekend kan maken dat de PVV in 30 gemeenten zal meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen."

Hij vervolgt: "Miljoenen Nederlanders kunnen op 21 maart stemmen op een partij die ook lokaal als enige echt opkomt voor onze cultuur, onze identiteit, onze vrijheid en dus tegen de islamisering. Die verstevigde basis gaan we de komende jaren verder uitbouwen. Daar verheug ik mij op!’’

De kandidatenlijsten zullen op een later moment bekend worden gemaakt. De PVV zal in de onderstaande gemeenten meedoen. 

PVV doet volgend jaar in 30 gemeenten mee (Foto: PVV)
PVV doet volgend jaar in 30 gemeenten mee (Foto: PVV)

Civilization 6 nu ook beschikbaar op iPad

Sid Meier's Civilization 6, de laatste iteratie in de langlopende turn-based strategiefranchise, is nu beschikbaar op iPad. De iPad-versie blijkt een volledig port van pc-game - met een bijbehorend prijskaartje van maar liefst 60 euro. De game is tot en met 4 januari wel 50% afgeprijsd.

2K Games bracht Civ 6 officieel uit voor Mac en Windows in oktober vorig jaar, en kwam in februari dit jaar met een Linux-versie. De iPad-versie is de eerste volledige Civilization-game die op een mobiel apparaat verschijnt. Geïnteresseerden kunnen de 3.14 GB wegende game downloaden en de eerste 60 beurten voor niets spelen, daarna moet de volledige versie ontgrendeld worden.

De App Store-prijs van Civ 6 is opvallend hoog. Ter vergelijking, in 2013 kwam 2K met een iOS-port van X-COM: Enemy Unknown, die 20 dollar kostte. Website Polygon benaderde uitgever Aspyr om te vragen hoe zo'n hoge prijs gerechtvaardigd kan worden. "Het is zeldzaam dat een premium pc-game als deze zijn opwachting maakt op iPad, en het is vooral belangrijk om op te merken dat het hier niet gaat om een ingeperkte, uitgeklede mobile versie van Civilization 6; dit is Civilization 6", zo luidde de reactie.

Civilization 6 is volgens critici een ijzersterke 4X-game. Vind je de hoge prijs te rechtvaardigen nu je je ook onderweg een briljant strateeg kunt wanen? Klik dan hier voor de App Store-link om de game op te pikken.

Maurice Meeuwissen lijsttrekker PVV Rotterdam

De PVV is trots om drs. ir. Maurice Meeuwissen te presenteren als nieuwe lijsttrekker van de PVV voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Maurice Meeuwissen is een IT’er met brede werkervaring en opleidingsachtergrond die Rotterdam als geen ander kent. Dit blijkt ondermeer uit het feit dat hij heeft gewoond in diverse wijken in Rotterdam, te weten West, Blijdorp, Kralingen en Noord.

Lijsttrekker Maurice Meeuwissen: “Ik ben ontzettend trots de PVV-kar in Rotterdam te mogen trekken. Mijn belangrijkste drijfveer is Rotterdam weer terug te geven aan de Rotterdammers. Een vrij en veilig Rotterdam. De islamitische ideologie moet worden teruggedrongen, vrouwen en homo’s moeten altijd veilig over straat  kunnen, het AZC in Beverwaard en de Essalam-moskee moeten meteen worden gesloten. Maar ook de zorg voor ouderen heeft mijn prioriteit. Ik ben erg gemotiveerd om me in te zetten voor de mooiste stad van Nederland”.

Wilders: “Met Maurice hebben we een kei als lijsttrekker. Niet lullen maar poetsen is zijn motto. Hij is enorm gedreven Rotterdam terug te geven aan de Rotterdammers. Ik heb er enorm veel vertrouwen in!”

Maurice Meeuwissen lijsttrekker PVV Rotterdam (Foto: PVV)
Maurice Meeuwissen lijsttrekker PVV Rotterdam (Foto: PVV)

Star Trek: Bridge Crew ook speelbaar zonder VR

Ubisoft heeft een update uitgebracht waardoor Star Trek: Bridge Crew ook zonder VR-uitrusting speelbaar is op PlayStation 4 en pc.

Met deze gratis update krijgen meer spelers de kans de leiding van de U.S.S. Aegis of de U.S.S. Enterprise op zich te nemen met een muis en keyboard of een controller. Bovendien kunnen alle spelers met elkaar op avontuur gaan, ongeacht of zij wel of geen VR-uitrusting hebben. In de game neem je de rol je van een Starfleet-officier op je en moet je missies voltooien die het lot van hun schip en bemanning bepalen. De game is zowel coöperatief met een crew of als Kapitein in singleplayer te spelen. Naast een verhaalcampagne zijn er ook Ongoing Voyages. Hierin kun je zowel alleen als met anderen willekeurige missies voltooien aan boord van de U.S.S. Aegis of zelfs de legendarische U.S.S. Enterprise NCC-1701 uit de originele Star Trek-serie.

Star Trek: Bridge Crew is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Windows.

De kiloknallers spatten uit de kerstfolders

Ruim 68% van alle vleesaanbiedingen in de kerstfolders van supermarkten is een kiloknaller. DekaMarkt spant de kroon met 85% kiloknallers. Plus doet het wat dat betreft beter deze kerst. De supermarkt heeft als enige meer keurmerkvlees dan kiloknallers in de kerstfolder.

Dit blijkt uit een analyse door Wakker Dier. De organisatie is teleurgesteld om dit kerstleed. “Om klanten de winkels in te lokken stunten supermarkten massaal met dierenleed. De kerstgedachte gaat blijkbaar niet op voor de dieren die op ons bord eindigen”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

(Bijna) geen biologisch
Van alle 365 vleesaanbiedingen  die Wakker Dier telde in de kerstfolders, was er slechts één biologisch. 90% van de keurmerkaanbiedingen, hebben één Beter Leven ster. Vooral kippen en runderen hebben te lijden onder het kerstfeest. In beide gevallen is meer dan 80% van het aangeboden vlees een kiloknaller.

Gourmetvlees
Er is ook veel varkensvlees zonder ster. Meer dan de helft van alle 154 aanbiedingen met varkensvlees is een kiloknaller. Ook bij gourmetvlees zijn meer kiloknallers dan keurmerkaanbiedingen. Gemiddeld is 54% van dit vlees een kiloknaller. Bij Plus is dat met 16% het laagst. DekaMarkt heeft met 80% de meeste gourmetkiloknallers.

Kerstfolders
Wakker Dier heeft de speciale kerstfolders onderzocht die de grotere supermarktketens uitbrengen naast hun reguliere weekfolder. Albert Heijn, Jumbo, Plus, Aldi, Lidl, Hoogvliet, Dirk en DekaMarkt hebben zo’n kerstfolder. Hierin is gekeken naar het aanbod vers vlees, vleeswaren en vleesvervangers.

Oprah woedend over fake Instagram-account

Via een filmpje op Instagram laat Oprah Winfrey weten dat er iemand is, die onder haar naam om geld vraagt. 'FAKE! FAKE! FAKE!', zegt de presentatrice. 'Mensen, trap hier alsjeblieft niet in!'

Onder de naam 'own_instagram' wordt 500 dollar beloofd aan de eerste 100.000 volgers. Hierbij is een foto geplaatst van Oprah's echte Twitter-account, met daarbij een tekst die zij nooit geschreven heeft. Het bericht zou op 15 december op Oprah's Twitter zijn geplaatst, maar de mediapersoonlijkheid heeft op die dag nooit iets getweet. Kortom, het gekopieerde Twitterbericht op de fake Instagram-account rammelt aan alle kanten.

Oprah maakte korte metten met de actie: "Iemand probeert jullie op te lichten, door mijn naam te gebruiken. Geef je rekeningnummer niet door, want dit komt niet van mij!"

De superster eindigde haar filmpje vrolijk met een welgemeend 'Merry Christmas' aan haar fans.

Oprah woedend over fake Instagram-account
Oprah woedend over fake Instagram-account (Foto: BuzzE)

Kamer verbiedt taser in ggz-instellingen

De politie mag voorlopig in psychiatrische instellingen geen stroomstootwapen gebruiken. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer, die een motie van GroenLinks hierover heeft aangenomen.

De Kamer stelt dat het gebruik van een taser binnen instellingen in de geestelijke gezondheidszorg ,,niet bijdraagt aan het vertrouwen in een veilige en beschermende opvang". Bovendien wordt ook meegewogen dat het gebruik van een stroomstootwapen niet eerder getest is op mensen met psychiatrische problemen.

In juli gebruikte een agent een taser op een agressieve patiënt in een inrichting in Capelle aan den IJssel. De familie van de patiënt heeft een klacht ingediend over die behandeling en ook Amnesty International was niet te spreken over het incident.

Op dit moment zijn drie politie-eenheden bezig met een pilot met stroomstootwapens. Zij mogen de tasers nu niet gebruiken binnen ggz-instellingen.

Kamer verbiedt taser in ggz-instellingen
Kamer verbiedt taser in ggz-instellingen (Foto: ANP)

Final Fantasy in Assassin's Creed

In Assassin's Creed Origins kun je de quest "A Gift From The Gods" doen. Als beloning ontvang je unieke Final Fantasy XV-loot: een Ultima Blade-zwaard, een Zeidrich-schild en een Kweh (Chocobo) als rijdier. Raadselachtig genoeg heeft de Kweh vier kamelenpoten in plaats van de twee die we gewend zijn van een Chocobo. Het is een leuke geste naar de fans van beide gameseries. De puristen onder de fans zijn verdeeld over de vraag of dit wel past in de lore van de beide games.

John van den Heuvel vindt kidnapper Insiya

John van den Heuvel heeft in Mumbai de kidnapper van de driejarige Insiya opgespoord en het vermoedelijke schuiladres van het Nederlandse meisje achterhaald. Dit blijkt uit een speciale aflevering van het programma Ontvoerd die donderdag op Videoland verscheen.

John hoopt met het alvast vrijgeven van de beelden, die in het voorjaar op RTL4 worden uitgezonden in het nieuwe seizoen van Ontvoerd, dat er aandacht blijft voor de kidnap-zaak.

John van den Heuvel: "Hoewel Insiya nog altijd in India wordt vastgehouden, houden we hoop op een goede afloop. Iedere vorm van aandacht voor de zaak kan helpen bij een oplossing. De ontvoering van deze peuter mág niet in de vergetelheid raken. Volwassen mensen moeten toch in staat zijn een kind een normale omgang met vader én moeder te gunnen en te geven."

De inmiddels driejarige Insiya Hemani werd door haar vader ruim een jaar geleden naar India ontvoerd. Handlangers van haar vader sleurden de peuter uit haar huis in de Watergraafsmeer in Amsterdam en vlogen het meisje naar India.

John van den Heuvel vindt kidnapper Insiya
John van den Heuvel vindt kidnapper Insiya (Foto: BuzzE)

Aboutaleb pleit voor geduld in islamdebat

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam pleit voor geduld en rust in het debat over de plaats van de islam in de samenleving. ,,Ik ben ongelooflijk voorstander van de weg der geleidelijkheid", zegt Aboutaleb in een interview met Trouw.

Het debat over de islam in Nederland is volgens de burgemeester zo gespannen dat dossiers als de hoofddoek bij de politie en het Suikerfeest als nationale feestdag beter bevroren kunnen worden. ,,Sommige politici en opiniemakers proberen met stoom en kokend water dingen te forceren", meent Aboutaleb. ,,Maar sommige debatten moet je voeren als de tijd daarvoor rijp is. Geen kwestie wordt zo negatief ontvangen als de islam."

De islam bestaat nu ongeveer vijftig jaar in Nederland. ,,De emancipatie van moslims is nu zover dat men de laatste twintig jaar in staat is gebedshuizen te bouwen. Over tien of twintig jaar komt er misschien een moment dat we meer doen met het einde van de ramadan."

Hoofddoek

In de discussie over het dragen van een hoofddoek bij de politie is Aboutaleb voor het handhaven van de status quo. ,,Dat debat nu willen voeren, is niet zinvol. Zeker in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen komt elk standpunt in een gespannen sfeer."

Wel vindt Aboutaleb het géén goed idee om hoofddoeken bij agentes geleidelijk toe te laten. De bewoners van stadswijken waar een meerderheid islamitisch is zouden zich beter herkennen in een agent met hetzelfde geloof. ,,We zijn echt ver heen als moslims zich alleen goed behartigd voelen door een agent met dezelfde religie. Burgers moeten een agent altijd kunnen vertrouwen."

Aboutaleb pleit voor geduld in islamdebat
Aboutaleb pleit voor geduld in islamdebat (Foto: ANP)

VS houden vast aan ambassade in Jeruzalem

De Verenigde Staten zullen hun ambassade in Jeruzalem vestigen. ,,Geen enkele stemming in de Verenigde Naties zal daar verandering in brengen", zei de Amerikaanse VN-gezant Nikki Haley in reactie op de stemming van de Algemene Vergadering van de VN over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de VS.

Met 128 stemmen werd de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël afgewezen. De resolutie stelt dat de Amerikanen hun besluit moeten terugdraaien, alhoewel de resolutie volkenrechtelijk gezien niet bindend is. ,,Het enige waar deze VN-stemming voor zorgt is dat Amerikanen anders aankijken tegen de VN en tegen landen in de VN die ons niet respecteren", aldus Haley.

VS houden vast aan ambassade in Jeruzalem
VS houden vast aan ambassade in Jeruzalem (Foto: ANP)

#menot

Je zou die Dik Fallus eigenlijk moeten aanklagen en bekend maken dat je lastig wordt gevallen door iemand bij wie je een ondergeschikte relatie hebt bij #metoo. De man is per slot van rekening je psychotherapeut en als die seks met je heeft is dat toch vanuit een zekere machtspositie.’ Elly, de kapster van Teutje Kreukel was zeer duidelijk over wat zij dacht over de seksuele relatie van Teutje met haar therapeutje nadat Teutje haar daarover had verteld.  

Frans openbaar vervoer onveilig voor vrouwen

In een periode van iets meer dan twee jaar zijn in het openbaar vervoer in Frankrijk 220.000 vrouwen lastig gevallen. De aanklachten varieerden van zoenen, betasten tot verkrachting. Ook 47.000 mannen maakten melding van seksuele intimidatie.

De gegevens zijn afkomstig van de Franse organisatie die de criminaliteitscijfers in de gaten houdt, de ONDRP. Deze cijfers hebben betrekking op de jaren 2014 en 2015. In de meeste gevallen vond seksuele intimidatie in het openbaar vervoer plaats wanneer het voertuig reed, zodat het slachtoffer niet kon vluchten. Vooral de regio Parijs bleek bijzonder onveilig voor vrouwen.

Naar aanleiding van de affaire rond de Amerikaanse filmproducer Harvey Weinstein is ook in Frankrijk een kritische discussie over de onveiligheid op gang gekomen. President Macron kondigde vorige maand al aan dat hij maatregelen zou nemen om de Fransen meer voorlichting te geven over seksisme en geweld tegen vrouwen.

Frans openbaar vervoer onveilig voor vrouwen
Frans openbaar vervoer onveilig voor vrouwen (Foto: ANP)

Expeditie Robinson gewonnen

Carlos Platier Luna is de winnaar van Expeditie Robinson 2017. De ON'er (Onbekende Nederlander) versloeg in de finaleproef - een spel met kogels en een katapult - mede-finalisten Kaj Gorgels en Soundos El Ahmadi.

De drie overgebleven kandidaten streden in de laatste aflevering om de titel Robinson 2017. Dit jaar deed behalve een groep BN'ers ook een aantal onbekende Nederlanders mee, onder wie dus Carlos uit Oldenzaal. Kaj Gorgels is een YouTuber, Soundos El Ahmadi een comedian.

De finale van het RTL 5-programma werd dit jaar niet alleen op televisie uitgezonden. De show was ook eenmalig in een aantal bioscopen in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Breda en Groningen te zien. Presentator Dennis Weening maakte op de finaledag bekend dat Expeditie Robinson volgend jaar terugkeert met een negentiende seizoen, opnieuw met een aantal onbekende Nederlanders.

Het achttiende seizoen van het survivalprogramma begon op 8 september met vijftien bekende Nederlanders en vier onbekende en hield wekelijks meer dan een miljoen kijkers aan de buis gekluisterd.

Onbekende Carlos wint Expeditie Robinson
Onbekende Carlos wint Expeditie Robinson (Foto: ANP)

Mobiele telefoon grootste ergernis Kamer

Ergernis nummer één over de vergaderingen in de Tweede Kamer is het gebruik van mobiele telefoons door de politici. Dat heeft Kamervoorzitter Khadija Arib gezegd in haar afsluitende speech tijdens de laatste vergadering van het jaar.

Volgens haar komen er dagelijks e-mails binnen met klachten over politici die steeds met hun telefoon bezig zijn. Arib zei dat iemand zelfs de suggestie stuurde dat na de autobestuurders, ook de landsbestuurders moeten stoppen en beter moeten opletten. Ze denkt niet dat het goed is om de mobiele telefoons te verbieden, maar Arib vindt wel dat "een beetje terughoudendheid geen kwaad kan".

Het is de Kamervoorzitter ook opgevallen dat het aantal hoofdelijke stemmingen de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Tijdens deze stemmingen laat ieder Tweede Kamerlid apart weten voor of tegen een voorstel te zijn, zodat duidelijk is wat iedereen afzonderlijk stemt. In 2013 waren er negen hoofdelijke stemmingen en dit jaar maar liefst 37. De hoofdelijke stemming neemt veel meer tijd in beslag dan het gewone stemmen met hand opsteken.

Mobiele telefoon grootste ergernis over Kamer
Mobiele telefoon grootste ergernis over Kamer (Foto: ANP)

FOK!Kerstprijsvraag: 22 december [gesloten]

Vandaag gaat het over Dragon Quest Heroes II

Dragon Quest Heroes II is de tweede poging van Koei Tecmo om een goede mix te maken tussen Dragon Quest en Dynasty Warriors (Musou). Het eerste deel liet veel te wensen over. Gelukkig biedt Heroes IIeen mooi JRPG-achtig avontuur.

Dragon Quest II

Vandaag mogen wij Dragon Quest II voor de PlayStation 4 weggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: Welke developer heeft het spel gemaakt?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Square Enix.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.