FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 december 2017

Uitslag FC Twente - Vitesse

FC Twente heeft aan de thuiswedstrijd tegen Vitesse een punt overgehouden: 1-1. In Enschede kwam de thuisploeg al vroeg op voorsprong, maar de ploeg van Gertjan Verbeek kon niet lang genieten van de voorsprong tegen Vitesse.

FC Twente

1 - 1

Vitesse

 14' F.Jensen    28' Mount
 
 Gele kaart: , Lelieveld,Mount,Castaignos, (Vitesse)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.600
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ter Avest
Bijen
Hooiveld
Thesker
Trajkovski
Holla
F.Jensen
Lam
Boere (Kvasina/64)
Assaidi (Laukart/90 1)
  Pasveer
Miazga
Kasjia
Oude Kotte
Lelieveld (Dabo/60)
Mount
Foor
Faye
Rashica
Castaignos
Linssen (Matavz/71)

Uitslag Roda JC - VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft tegen Roda JC de Limburgse derby met 1-0 gewonnen. Clint Leemans maakte in Kerkrade een kwartier voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken

Roda JC

0 - 1

VVV-Venlo

     76' Leemans
 
 Gele kaart: , Hunte, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Auassar (83) (Roda JC)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.189
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Ananou
Werker
Auassar
Vansteenkiste (Ndenge/78)
Rosheuvel
Gustafson
El Makrini
Engels (v.Velzen/ 73)
Schahin
Vancamp (Gnjatic/58)
  Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes
Janssen
Leemans
Seuntjens
v.Bruggen
V.van Crooy (Opoku/83)
Thy (Dekker/90 2)
Hunte (Tissoudali/60)

Boerboel veroorzaakt chaos op A2

Een loslopende hond heeft zaterdagavond het verkeer in de war gestuurd op de A2 in Limburg. De ontsnapte boerboel rende via een carpoolplaats de rijbaan op bij de afslag Kelpen-Oler. Het verkeer werd tijdelijk stilgelegd, vertelt een woordvoerster van de dierenambulance. Twee toegesnelde hondenbegeleidsters van de politie konden de hond van de weg halen.

Nadat de dierenambulance de chip van het dier had uitgelezen, kon via een Zeeuwse fokker de eigenaresse worden opgespoord. Het huisdier bleek ontsnapt uit een woning in Nederweert.

Zowel hond als overige verkeersdeelnemers bleven ongedeerd.

Ontsnapte hond veroorzaakt chaos op A2
Ontsnapte hond veroorzaakt chaos op A2 (Foto: ANP)

Valencia verliest uitduel bij Eibar

Valencia heeft in de Spaanse competitie zijn tweede nederlaag van het seizoen geleden. Twee weken geleden verloor de ploeg van Marcelino García Toral van Getafe en ditmaal was Eibar thuis met 2-1 te sterk voor Valencia.

Kort na de rust kwam de thuisploeg op 1-0 via Takashi Inui, die profiteerde van het zwak uitverdedigen afstrafte met een laag schot dat via de paal binnen ging.

Valencia moest niet lang wachten op gelijkmaker. Acht minuten na de openingstreffer maakte Santi Mina de 1-1 in uit een van richting veranderde voorzet. Vlak voor tijd zou Eibar toch de drie punten pakken door een doelpunt van Joan Jordan met het hoofd.

Mocht Atlético Madrid vanavond winnen van Deportivo Alavés dan neemt Atlético Madrid de tweede plaats over van Valencia.

Napoli neemt koppositie over van Inter na overwinning op Torino

Napoli is de nieuwe koploper van de Serie A. De club won de uitwedstrijd bij Torino met 1-3 en neemt de koppositie over van Internazionale, die eerder op de dag thuis verloor van Udinese (1-3).

Kalidou Koulibaly, Piotr Zielinski en Marek Hamšík scoorden al in het eerste half uur voor Napoli. De Slowaak Hamšík kwam door zijn goal op gelijk hoogte hoogte met Diego Maradona, de topscorer aller tijden van de club. Allebei hebben ze nu 115 keer gescoord voor de club uit Napels.

Andrea Belotti deed in de tweede helft nog iets terug voor Torino, maar de overwinning van de uitploeg kwam nooit meer in gevaar. Napoli heeft in de stand na zeventien wedstrijden twee punten voorsrpong op Inter. Juventus volgt op vier punten van Napoli, maar de ploeg uit Turijn heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

Uitslag PSV - ADO Den Haag

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen PSV en ADO Den Haag. De thuisploeg won met 3-0. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

PSV

3 - 0

ADO Den Haag

 5' De Jong
 7' De Jong
 35' Van Ginkel(pen)
   
 
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.700
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
v.Ginkel
Ramselaar (Pereiro/76)
Hendrix
Lozano (Mauro Júnior/81)
De Jong (Lammers/76)
Bergwijn
  Zwinkels (Coremans/43)
Ebuehi
Meissner
N.Kuipers
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker
Becker
Johnsen (Pinas/82)
Hooi (Falkenburg/ 64)

Uitslagen Eredivisie 16/12/2017

In de Eredivisie begonnen er om 18.30 uur twee duels. sc Heerenveen won na een matige wedstrijd met 1-0 van NAC Breda terwijl PEC Zwolle ondanks een 2-0 achterstand met 2-3 won van Willem II.

sc Heerenveen

1 - 0

NAC Breda

 55' v.Amersfoort    
 
 Gele kaart: Schmidt, (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Dumfries
Höegh
Pierie
Schmidt
Kobayashi (Näss/88)
Thorsby
Schaars
Vlap (Rojas/71)
Veerman (Ghoochannejhad/90 2)
v.Amersfoort
  Birighitti
Sporkslede
Meijers
Marí
Angelino
García
Vloet
Nijholt (Sprangers/79)
Korte (Fernandes/67)
Ambrose (Enevoldsen/57)
El Allouchi

Willem II

2 - 3

PEC Zwolle

 10' Sol
 36' Rienstra
   40' E.Bakker (pen)
 59' Saymak
 85' Saymak
 
 Gele kaart: Tsimikas, Branderhorst, Azzaoui, (Willem II), Marcellis, Mokhtar, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.900
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
Lewis
Lachman
Heerkens
Tsimikas (Croux/87)
Haye (El Hankouri/75)
Chirivella (Lieftink/ 89)
Azzaoui
Rienstra
Ogbeche
Sol
  Boer
Ehizibue (Woudstra/ 83)
Dekker
Marcellis
v.Polen
Thomas
E.Bakker
Saymak
Namli
Ondaan (Parzyszek/75)
Mokhtar (Marinus/89)

FOK! Wat een weer: van alles wat

December veranderlijk en zacht, is een winter zonder kracht.

Ola!

Verspreid over het land komen buien voor. Terwijl ik dit schrijf wordt de regenmeter bijgevuld door moeder natuur. Er is zelfs een kans op hagel of natte sneeuw. In de loop van de avond en nacht neemt de buienkans wel af, maar wel kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. De temperatuur vannacht daalt dan ook naar -2 in het binnenland tot +5 aan de kust.

Morgen overdag schijnt de zon alhoewel er in de ochtend ook nog wel een buitje zou kunnen vallen. Die zon-pret duurt niet al te lang, in de loop van de middag drijft in het westen alweer bewolking ons land binnen waaruit in de avond regen gaat vallen. In het oosten kan dat zelfs (natte) sneeuw zijn. De temperatuur loopt op tot 3 graden in het oosten tot 7 graden aan zee.

Morgen ook nog wat regen, de dagen daarna zou het wel eens, ondanks de bewolking, droog kunnen blijven.  Maar als je die regen wel prettig vindt kun je eind van de week weer je lol op.

Fijne zaterdagavond en zondag!

Nederland
 

Foto van bijna 3 jaar geleden. Een zonnetje op de Kalmthoutse heide.  (Foto: qltel)
Foto van bijna 3 jaar geleden. Een zonnetje op de Kalmthoutse heide. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

De FOK!stok schrijft geschiedenis

De FOK!Stok heeft geschiedenis geschreven! Wat op 23 augustus 2004 begon op FOK! als een spelletje is uitgegroeid tot een ware FOK!traditie. Op 23 augustus legde user Harrie1 een stok/balk bij het plaatsnaambord van Hoorn en deze begon daarna aan een jarenlange reis door Nederland.

Inmiddels zijn we 12 rondes en 13 jaar verder en hebben deze FOK!stok en zijn opvolgers het hele land doorkruist, maar vandaag werd de FOK!stok gedeponeerd bij het plaatsnaambord van Puth in de Limburgse gemeente Schinnen door user Dactylus en daarmee is de cirkel rond. Alle gemeentes van Nederland zijn aan de beurt geweest! (De drie 'bijzondere gemeentes' zijn uitgesloten). Een fraai stukje FOK!traditie  

De FOK!stok schrijft geschiedenis
De FOK!stok schrijft geschiedenis De FOK!stok schrijft geschiedenis (Foto: Dactylus)
De FOK!stok schrijft geschiedenis (Foto: Dactylus)

Real Madrid opnieuw de beste van de wereld

Real Madrid heeft voor het tweede jaar op een rij het WK voor clubs gewonnen. Dankzij een doelpunt uit een vrije trap van Cristiano Ronaldo was de spaanse ploeg met 1-0 te sterk voor Grêmio.

Het is de derde keer dat Real Madrid dit toernooi wint. In 2014 en 2016 mocht de Koninklijke zich ook al de beste club ter wereld noemen. Vorig jaar was Ronaldo ook al de grote man bij Real Madrid. Toen maakte de Portugees in de finale een hattrick tegen de Japanse club Kashima Antlers.

Eerder op de dag greep de Nederlandse trainer Henk ten Cate naast de derde prijs op het WK in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij verloor met Al-Jazira met 1-4 van het Mexicaanse Pachuca.

Goud en wereldrecord voor estafetteploeg op EK kortebaan

De Nederlandse estafetteploeg heeft bij de EK kortebaan de Europese titel op de 4x50 meter vrije slag voor gemengde teams veroverd.

In Kopenhagen tikte de Nederlandse ploeg, bestaande uit Nyls Kortanje, Kyle Stolk, Ranomi Kromowidjojo en Heemskerk aan in 1.28,39, dat was goed voor een nieuw wereldrecord. Daarmee was het Oranje-kwartet 0,18 sneller dan de toptijd die de Amerikaanse ploeg drie jaar geleden in Doha liet noteren.

De Russische ploeg werd tweede op 0,14 van de Nederlandse ploeg. Italië werd derde op iets minder dan één seconde van Nederland.

Voor Kromowidjojo was het alweer haar vijfde goud op dit EK. De 27-jarige Groningse won twee keer individueel goud en nu drie keer op de estafette. Kromowidjojo komt zondag ook nog in actie op de 50 meter vrije slag, 100 meter vlinderslag en de 4x50 meter wisselslag vrouwen.

Bobsleester Schneider wint opnieuw

Bobsleester Stephanie Schneider heeft tijdens de World Cup in het Oostenrijkse Innsbruck wederom indruk gemaakt. Na haar zege in Winterberg was de Duitse ook in Innsbruck de beste.

Samen met remster Annika Drazek zette Schneider de Amerikaanse Elana Meyers Taylor en haar remster Kehri Johnes in de eerste run al op 0,24 seconden, een flink verschil. Daar kwam in de tweede afdaling nog eens 0,12 seconden bij. 

Op 0,37 seconden van Schneider pakte haar landgenote Mariama Jamanka samen met remster Lisa Buckwitz de derde plek. Olympisch kampioene Kaillie Humphries uit Canada, met hordeloopster Phylicia George als debutante in haar slee, pakte de vierde plek.

Makkelijke zege voor PSG tegen Rennes

Neymar, Kylian Mbappé en Edinson Cavani waren zaterdag weer in vorm bij Paris Saint-Germain. Het trio zorgde voor een 4-1 zege op Rennes.
Paris Saint-Germain kwam vliegend uit de startblokken tijdens het duel met Rennes. Na vier minuten werd de score geopend door Neymar. De Braziliaan zorgde op aangeven van Kylian Mbappé voor de 0-1.

Tien minuten later was het de aangever van de 0-1 die zelf het net wist te vinden. Dit keer waren de rollen omgedraaid. Neymar bediende Mbappé, waarna de international de score kon verdubbelen.

Het duurde vervolgens lang voordat het sterke begin een vervolg kon worden gegeven. Beide ploegen vertrokken met een stand van 0-2 richting de kleedkamers en na de rust deed Rennes wat terug. Mubele Ndombe zorgde verrassend voor de 1-2.

Hierdoor leek het nog even spanend te worden, maar door een rode kaart van Benjamin Andre kon PSG in de slotfase verder uitlopen. Een kwartier voor tijd scoorde Edinson Cavani de 1-3 en een minuut later bepaalde Neymar de eindstand op 1-4. Rennes had nog iets terug kunnen doen, maar Wahbi Khazri wist een strafschop niet te benutten.

De Waard zwemt naar brons op EK kortebaan

Maaike de Waard heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Denemarken brons gepakt brons gepakt op de 50 meter rugslag.

De 21-jarige zwemster tikte aan in 26,40 en dat was goed voor de derde tijd achter winnares Katinka Hosszú. De Hongaarse was met 25,96 de snelste en bleef de Poolse Alicja Tchorz net voor (26,09). Het was alweer het zesde goud voor Hosszú op dit EK.

Kira Toussaint, zilver op de 100 meter rugslag, werd op het laatst moment toegevoegd aan de finale, nadat de Russische Maria Kameneva zich had terug getrokken voor de finale van de 50 meter rugslag. In de finale zou Toussaint zesde worden in 26,54.

Ook op VWO telt rekentoets niet mee

In het huidige schooljaar (2017-2018) telt het cijfer voor de rekentoets niet meer mee voor het behalen van het vwo-diploma. De ministerraad heeft op voorstel van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media hiermee ingestemd.

De rekentoets wordt dit jaar wel afgenomen maar telt niet meer mee voor het behalen van het diploma. De wijziging heeft alleen effect voor het vwo. Voor leerlingen in het havo, vmbo en mbo telde de toets al niet mee.

Omdat het belangrijk blijft dat alle leerlingen met een goede rekenbasis van school gaan, werken betrokkenen aan een plan hoe rekenen kan meetellen voor het behalen van een diploma in het vmbo, havo, vwo en mbo. Dit is vooruitlopend op de uitkomsten van curriculum.nu. Het is daarom belangrijk dat de opgebouwde expertise en energie voor rekenonderwijs binnen de scholen behouden blijft en wordt versterkt.

Momenteel wordt in curriculum.nu de hele onderwijsinhoud van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs tegen het licht gehouden. Rekenen moet daarbij een stevige plaats krijgen. Als inbreng hiervoor ontwikkelt de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren een alternatief voor de rekentoets.

Patiënt krijgt meer te zeggen over beleid zorginstelling

Patiënten krijgen meer te zeggen over het beleid van zorginstellingen. Cliënten kunnen op deze manier meedenken over de organisatie van de zorgverlening, bijvoorbeeld over het aanbod aan maaltijden in ziekenhuizen. Dit is nodig om de zorg beter aan te laten sluiten bij de wensen en verwachtingen van mensen. Dat staat in het wetsvoorstel medezeggenschap cliënten zorginstelling 2018 waarmee de ministerraad, op voorstel van minister Bruins voor Medische Zorg heeft ingestemd.

Het kabinet wil patiënten dichter bij de besluitvorming over zorg brengen. Uit onderzoek blijkt dat cliëntenraden – als zij invloed willen uitoefenen - tegen een aantal belemmeringen aanlopen. Patiënten willen effectief hun stem laten horen en cliëntenraden hebben behoefte aan stabiele financiering. In het regeerakkoord is afgesproken dat de inspraak van verzekerden, patiënten en cliënten op het beleid van de zorgverzekeraars of zorgaanbieders wettelijk wordt vastgelegd.

Dit wetsvoorstel regelt dat besturen van zorginstellingen voorwaarden opstellen voor invloed van cliënten en patiënten. Cliëntenraden krijgen niet enkel het recht om advies te geven, maar voor sommige besluiten moet het bestuur van de zorginstelling ook expliciet om instemming gaan vragen. Het gaat dan om besluiten die van groot belang zijn voor de positie van de cliënten. Ook krijgen cliëntenraden nog andere bevoegdheden zoals het recht op het houden van een enquête.

Zilver voor Heemskerk op EK kortebaan

Femke Heemskerk heeft bij de EK kortebaan zilver veroverd op de 200 meter vrije slag. In Kopenhagen werd de Nederlandse zwemster tweede achter de Française Charlotte Bonnet in een tijd van 1.53,41.

Heemskerk had zich al snelste geplaatst voor de finale, maar kon het niet waarmaken in de finale. De Nederlandse ging na 50 meter nog aan de leiding, maar daarna nam Bonnet het over van Heemskerk. De Française won in een tijd van 1.52,19. Veronika Andrusenko uit Rusland pakte het brons met een van 1.53,75.

Zilver voor Heemskerk op 200 meter vrij (Foto: Pro Shots/Insidefoto)
Zilver voor Heemskerk op 200 meter vrij (Foto: Pro Shots/Insidefoto)

Van der Poel verslaat Van Aert in spannend duel

Zaterdag heeft Mathieu van der Poel de Scheldecross in Antwerpen gewonnen. In de laatste ronde wist de Nederlander weg te rijden bij medevluchter Wout van Aert. Bij de vrouwen won opnieuw Sanne Cant. Marianne Vos maakte dit seizoen voor het eerst haar opwachting in het veldrijden. De Brabantse werd achtste.

Als gevolg van een valpartij in de eerste ronde moest Van der Poel in de achtervolging. Van Aert die na een rustperiode opnieuw aan de start stond reed weg uit de kopgroep. Na een kwartier wedstrijd voegde Van der Poel zich bij de Belg.

Ook Van Aert wist niet op de fiets de blijven. De renner van Veranda's Willems-Crelan reed zich in het lint van de afzetting en maakte een duikeling. Door de valpartij kon Van der Poel wegrijden. De maximale voorsprong was tien seconden.

Mede dankzij een fietswissel vanwege een lekke band kon Van Aert terugkeren bij koploper Van der Poel. Beide renners waren aan elkaar gewaagd maar in de laatste ronde wist de Nederlander weg te rijden bij de regerend wereldkampioen en boekte zijn vierde overwinning op een rij in de DVV-Trofee.

Bij de vrouwen maakte Marianne Vos haar rentree in het veldrijden. De zevenvoudig wereldkampioene ging snel van start maar kon dat hoge tempo niet volhouden. Uiteindelijk finishte de 30-jarige op de achtste plaats op ruim twee minuten van winnares Cant. Katie Compton finishte op vier seconden op de tweede plaats. De Britse Helen Wyman werd derde.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Laurens Sweeck (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Kevin Pauwels (BEL)
6. Toon Aerts (BEL)
7. Corné van Kessel (NED)
8. Tim Merlier (BEL)
9. Jens Adams (BEL)
10. Daan Soete (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Katie Compton (USA)
3. Helen Wyman (GBR)
4. Katerina Nash (CZE)
5. Nikki Brammerier (GBR)
6. Maud Kaptheijns (NED)
7. Kim Van De Steene (BEL)
8. Marianne Vos (NED)
9. Ellen Van Loy (BEL)
10. Denise Betsema (NED)

Bayern München boekt opnieuw nipte zege

Bayern München blijft onder leiding van Jupp Heynckes winnen in de Bundesliga. Tegen VfB Stuttgart won het opnieuw met slechts één doelpunt verschil.
De grootmacht uit Duitsland is bezig aan een goede reeks, maar boekt de overwinning zonder veel overtuiging. Woensdag won het met 1-0 van hekkensluiter FC Köln en ook tegen VfB Stuttgart was één doelpunt genoeg voor de drie punten.

Bayern München had het lastig op bezoek in Stuttgart. De thuisploeg toonde zich een waardige tegenstander en hield Bayern lang op 0-0. Zelf kreeg het ook mogelijkheden om de score te openen, maar uiteindelijk was het Bayern München dat op 0-1 kwam.

In de tachtigste minuut scoorde Thomas Müller de verlossende treffer. Het duel leek uit te lopen op een gelijkspel, maar op aangeven van Kingsley Coman zorgde de aanvaller in de slotfase voor de 0-1. Het bleek direct het slotakkoord, want het bleef bij één doelpunt. In de blessure tijd kreeg Stuttgart nog een opgelegde mogelijkheid om op 1-1 te komen, maar Chadrac Akolo liet een strafschop onbenut.

Udinese bezorgt koploper Inter eerste nederlaag

In de Serie A heeft Internazionale voor het eerst dit seizoen verloren. De leider in Italië verloor thuis verrassend met 1-3 van Udinese. Napoli kan later vandaag de koppositie overnemen van de ploeg uit Milaan.

Inter kwam al na veertien minuten achter na een doelpunt van Kevin Lasagna, maar de thuisploeg herstelde zich al snel door een doelpunt van Mauro Icardi. De Argentijnse spits van Inter maakte alweer zijn zeventiende goal van het seizoen.

Na een uur spelen kwam Udinese weer op voorsprong. De uitploeg kwam dankzij de tussenkomst van de videoscheidsrechter een strafschop, die werd benut Rodrigo De Paul. Met nog een kwartier te spelen maakte Antonin Barak de 1-3, na prima counter van Udinese.

Pachuca pakt derde plaats op WK voor clubs

Pachuca heeft zaterdag op het WK voetbal voor clubs in Abu Dhabi de derde plaats behaald. De Mexicaanse ploeg was in Abu Dhabi 1-4 te sterk voor Al-Jazira, de ploeg van deNederlandse trainer Henk ten Cate.

Acht minuten voor rust kwam Pachuca op voorsprong dankzij een doelpunt van Jonathan Urretavizcaya. Na rust zou de ploeg van ten Cate weer gelijk komen, dankzij een doelpunt van Khalfan Mubarak Al Shamsi in de 57ste minuut. Lang kon Al-Jazira niet genieten van de gelijkmaker, want drie minuten later zou de Mexicaanse ploeg alweer op voorsprong komen.

In het laatste half uur zou Pachuca uitlopen naar een 4-1 winst dankzij doelpunten van invaller Roberto De La Rosa en Ángelo Sagal, die een penalty zou benutten.

Om 18.00 uur staat de finale tussen Real Madrid en Grêmio op het programma.

Doodgeboren kind ook opgenomen in basisregistratie

Ouders die dat wensen kunnen straks ook de naam van hun levenloos geboren kind bij de samenstelling van hun gezin zien in de Basisregistratie Personen (BRP). De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met een wijziging van de Wet basisregistratie personen waarin dat wordt geregeld.

Deze wijziging van de Wet BRP komt voort uit een petitie van ouders die het als een groot emotioneel gemis zien en als feitelijk onjuist ervaren dat hun levenloos geboren kind niet in de basisregistratie voorkomt. Het wordt met terugwerkende kracht mogelijk om levenloos geboren kinderen in de BRP te registreren. Ook eerder levenloos geboren kinderen kunnen dus bij het gezin worden opgenomen in de basisregistratie.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Kerstviering in Nazareth als normaal

De kerstviering in Nazareth, de Israëlisch-Arabische stad waar Jezus volgens de overlevering opgroeide, zal niet verschillen van andere jaren. Burgemeester Ali Salam sprak zaterdag tegen dat de festiviteiten zijn afgeschaald uit protest tegen het Amerikaanse besluit Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Die indruk was deze week gewekt.

Ali Salam vertelde dat alleen een zangtrio zijn optreden heeft afgezegd. Een reden gaf hij niet. "Ik weet niet waarom mensen denken dat er in het programma is gesneden. Behalve die drie zangers gaat alles normaal door. We hebben tot vandaag al 60.000 bezoekers verwelkomd in de stad".

Nazareth is de grootste Arabische stad in Israël, met een islamitische, christelijke en joodse bevolking. Het is een van de pleisterplaatsen in het Heilige Land. De kerstfestiviteiten beginnen er zaterdagavond officieel.

Kerstviering in Nazareth als normaal
Kerstviering in Nazareth als normaal (Foto: ANP)

Nabestaanden Mitch Henriquez demonstreren

Circa honderd nabestaanden en sympathisanten van Mitch Henriquez demonstreren zaterdagmiddag in Den Haag tegen het politiegeweld, als gevolg waarvan de Arubaan in 2015 zou zijn overleden.

De stoet met betogers, die spandoeken met opschriften als 'Stop Politiegeweld' met zich meedragen, wordt gevolgd door tientallen politiemensen te paard, op motoren en in ME-busjes. Voorafgaande aan de betoging riep de zus van Henriquez nadrukkelijk op tot een vreedzame demonstatie.

De deelnemers wandelen van de Koekamp voor Den Haag CS naar het Vredespaleis en weer terug. Onderweg leggen ze een krans bij het hoofdbureau van politie ter nagedachtenis aan slachtoffers van politiegeweld.

Onder de betogers zijn ook de moeder en de neef van Henriquez. De Arubaan overleed in juni 2015 na zijn arrestatie op een Haags muziekfestival. Hij riep tegen agenten dat hij een wapen bij zich had. Bij zijn arrestatie verzette hij zich heftig. Vijf agenten hielden hem in bedwang. Een dag later overleed de 42-jarige man, maar over de doodsoorzaak bestaan diverse lezingen.

In het onderzoeksprogramma Argos onderschrijven drie hoogleraren zaterdag de conclusie van forensische onderzoekers van Independent Forensic Services (IFS) dat Henriquez is overleden aan de gevolgen van verwurging en verstikking.

De rechtbank doet donderdag 21 december uitspraak in de zaak tegen twee betrokken Haagse agenten.

Nabestaanden Mitch Henriquez demonstreren
Nabestaanden Mitch Henriquez demonstreren (Foto: ANP)

Rutte: politiek moet meer afspiegeling zijn

Premier en VVD-leider Mark Rutte vindt het "een opdracht voor de partijen" in Nederland om de politiek meer een afspiegeling van de maatschappij te laten zijn. "Ik zou graag in mijn partij meer ondernemers willen die bereid zijn Kamerlid te worden, meer mensen met een allochtone achtergrond", aldus Rutte in het radioprogramma Kamerbreed.

Hij antwoordde daarmee op de vraag wat hij anders zou willen zien in het huidige politieke bestel. Dat zit hem voor Rutte niet zozeer in het systeem. Maar voor zijn eigen VVD, maar ook andere partijen, zou hij naar eigen zeggen wel willen dat die "meer dan dat nu het geval is een afspiegeling is van de Nederlandse samenleving".

"Het zijn natuurlijk nog heel witte partijen, ook de VVD, maar dat geldt ook voor de meeste andere partijen". Ze moeten volgens hem kijken hoe zij ook andere groepen uit de samenleving naar zich toe kunnen trekken.

Rutte sprak in de laatste uitzending van Kamerbreed met presentator Kees Boonman.

Rutte: politiek moet meer afspiegeling zijn
Rutte: politiek moet meer afspiegeling zijn (Foto: ANP)

Trailer: The 15:17 to Paris

In Clint Eastwoods nieuwste film wordt niet alleen een waargebeurd verhaal verteld; ook de helden uit de echte gebeurtenis zijn te zien en spelen zichzelf in The 15:17 to Paris.

De film vertelt hoe in een Thalys-rit van Amsterdam naar Parijs een man die met automatische wapens een aanslag wilde plegen door passagiers werd tegengehouden. Eastwood toont daarnaast ook de achtergronden van de helden, door te kijken naar hun jeugd en hun periode in dienst van het leger.

The 15:17 to Paris is te zien vanaf 12 april.

Republikeinen eens over belastingplan

De Republikeinen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn het eens geworden over de grootste hervorming van het Amerikaanse belastingsysteem in ruim dertig jaar tijd. In het plan staat onder meer dat de winstbelasting vanaf begin 2018 wordt verlaagd van 35 naar 21 procent.

Ook gaat de belasting voor de hoogste inkomens omlaag van 39,6 procent naar 37 procent. De verwachting is dat de Senaat en het Huis van Afgevaardigden volgende week over deze eindversie van het belastingplan stemmen. Dat gebeurt vermoedelijk dinsdag.

Democraten hebben felle kritiek geuit op het belastingplan. Ze zeggen dat het vooral gunstig is voor de allerrijksten en dat de middenklasse er weinig profijt van gaat hebben. Twee Republikeinse senatoren die eerder bedenkingen bij de maatregelen hadden, Marco Rubio en Bob Corker, hebben zich alsnog achter het plan geschaard.

Republikeinen eens over belastingplan
Republikeinen eens over belastingplan (Foto: ANP)

Model Candice Swanepoel opnieuw zwanger

Topmodel Candice Swanepoel is in verwachting van haar tweede kind. "Kerst komt vroeg dit jaar", schrijft ze bij een foto op Instagram waarop ze haar babybuik toont in en groene jurk (niet interessant, dus foto met tetten).

In oktober vorig jaar werden het Zuid-Afrikaanse topmodel en haar Braziliaanse verloofde Hermann Nicoli ouders van een zoon die ze Anacã noemden. Het jongetje is vernoemd naar een tropische vogel.

Vorige maand liep Candice nog mee in de Victoria's Secret Fashion Show in Shanghai.

Model Candice Swanepoel opnieuw zwanger
Model Candice Swanepoel opnieuw zwanger (Foto: BuzzE)

Verbeek hoopt op meerdere versterkingen voor Twente

Gertjan Verbeek denkt de clubleiding van FC Twente niet te hoeven overtuigen van de noodzaak om nieuwe spelers te halen.

"Dat hoef ik niet te doen, want zij zitten er zelf ook met de neus bovenop. Zij zien ook wat er is gebeurd", vertelt de hoofdcoach aan TC/Tubantia. FC Twente staat momenteel net boven de gevarenzone, al heeft de ploeg maar twee punten meer dan hekkensluiter Roda JC. Zaterdagavond komt Vitesse op bezoek.

Verbeek pakte met Twente vier punten uit zes wedstrijden. Eerder deze week werd bij NAC Breda de eerste zege behaald, al zag de trainer wel Luciano Slagveer uitvallen met een zware schouderblessure. De 24-jarige speler werd hard uit de wedstrijd geschopt door keeper Nigel Bertrams. "Zijn wegvallen beperkt ons in onze keuzes."

Huurlingen Isaac Buckley-Ricketts (Manchester City) en Nikola Gjorgjev (Grasshoppers) lijken niet in aanmerking te komen voor veel speeltijd. "Eerlijk gezegd kunnen we in elke linie wel een versterking gebruiken, maar we zullen moeten kijken wat onze mogelijkheden zijn", aldus Verbeek.

Nabestaanden Van der Laan danken voor steun

In een krantenadvertentie, met als aanhef ,,Lieve Amsterdammers", bedanken de vrouw en de vijf kinderen van Eberhard van der Laan voor de steun die ze hebben gekregen na zijn overlijden. De ,,warme reacties en attenties" hebben eraan bijgedragen dat Van der Laan ,,tot het einde van zijn leven burgemeester van zijn geliefde Amsterdam kon blijven", aldus de nabestaanden. ,,Wij kijken terug op een verdrietige maar ook hartverwarmende periode."

Burgemeester Van der Laan overleed op 5 oktober op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Hij gold als zeer geliefd, zowel in Amsterdam als daarbuiten, en zijn dood maakte dan ook een golf van medeleven los. Ondanks zijn ziekte werkte hij vrijwel tot het laatst toe door.

Jozias van Aartsen is nu waarnemend burgemeester in de hoofdstad, waar pas na de gemeenteraadsverkiezingen van maart werk zal worden gemaakt van de opvolging van Van der Laan.

Nabestaanden Van der Laan danken voor steun
Nabestaanden Van der Laan danken voor steun (Foto: ANP)

Automobilist rijdt door na scheppen voetganger

De politie is op zoek naar een automobilist die vrijdagavond is doorgereden nadat hij een vrouw en haar hondje had geschept op een voetgangersoversteekplaats in Etten-Leur.

Dat gebeurde omstreeks 20.10 uur op de Withofstraat in die plaats. De gewonde, 44-jarige vrouw uit Etten-Leur werd door de automobilist zonder hulp achtergelaten. Zij is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Het hondje bleef ongedeerd.

De bestuurder raakte de vrouw met de rechterzijde van zijn - mogelijk licht getinte - auto. Zij kwam daardoor in de bosjes terzijde van het zebrapad terecht. Daar werd ze door een voorbijganger gevonden. De politie zoekt behalve naar de automobilist ook naar getuigen.

Automobilist rijdt door na scheppen voetganger
Automobilist rijdt door na scheppen voetganger (Foto: ANP)

Motief steekpartijen Maastricht onduidelijk

De politie heeft zaterdag een nieuwe oproep gedaan om zicht te krijgen op het motief voor de twee steekpartijen in Maastricht van afgelopen donderdag, waarbij twee mensen om het leven kwamen. Ook zoekt de politie naar meer informatie over de relaties tussen de verdachte en zijn slachtoffers.

Volgens de politie "is het belangrijk om heel snel zoveel mogelijk gegevens binnen te krijgen".

Bij de steekpartijen werden een 46-jarige man bij zijn woning in Botsaartstraat gedood en een 56-jarige vrouw in de Joseph Postmesstraat om het leven gebracht. De 21-jarige dochter van de overleden vrouw raakte gewond, maar is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. Dat gebeurde eerder al met een 50-jarige man die verwondingen had opgelopen.

De 37-jarige verdachte, een man uit Maastricht, werd na zijn daad aangehouden bij een Turks cultureel centrum. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die dag wordt ook sectie verricht op de lichamen van de slachtoffers bij het NFI in Den Haag.

Motief steekpartijen Maastricht onduidelijk
Motief steekpartijen Maastricht onduidelijk (Foto: ANP)

Verstappen en Ricciardo blikken terug op het seizoen

Net als vorig jaar hebben Max Verstappen en Daniel Ricciardo elkaar geïnterviewd over afgelopen seizoen. De Red Bull-coureurs blikken aan de hand van vragen terug op het Formule 1-jaar van 2017 en natuurlijk kijken ze ook een beetje vooruit naar volgend jaar. In de fabriek in Engeland zitten beide heren te midden van hun trofeeën en praten ze over hun hoogte en dieptepunten.

Verstappen en Ricciardo op de sofa (Bron: YouTube/Red Bull Racing)

Syrië ontkent traineren van onderhandelingen

Syrië wijst de kritiek van de hand dat het zich niet coöperatief opstelt bij de vredesbesprekingen die in Genève onder auspiciën van de VN plaatsvinden. De speciale onderhandelaar van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, beschuldigt het regiem in Damascus ervan dat het de achtste gespreksronde afgelopen dagen heeft laten mislukken.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat met klem. Damascus staat positief tegenover alle pogingen om een uitweg uit de crisis voor elkaar te krijgen. De Mistura had gezegd dat hij in de Zwitserse stad niet bepaald had waargenomen dat Syrië zijn best deed om een dialoog met de opstandige rebellen en de VN aan te gaan. De partijen gingen vrijdagavond tot onvrede van de VN onverrichter zake uit elkaar.

Het regiem in Damascus meent dat de Verenigde Naties met de opmerkingen van hun onhandelaar alleen maar bijdragen aan de leugencampagne tegen Syrië. Het verwijt Staffan de Mistura gebrek aan objectivieit.

De burgeroorlog in Syrië duurt al bijna zeven jaar. Naar schatting van de VN zijn er ongeveer 250.000 mensen omgekomen.

Syrië ontkent traineren van onderhandelingen
Syrië ontkent traineren van onderhandelingen (Foto: ANP)

Tijd van Dickens herleeft weer in Deventer

Voor de 27e keer verandert Deventer een weekeinde lang in een Engelse stad ten tijde van Charles Dickens. Zaterdag en zondag komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze beroemde Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot dronkaards, van kantoorklerken tot deftige lieden.

Het Dickens Festijn is elk jaar goed voor zeker 125.000 bezoekers. Het speelt zich af in het Bergkwartier in de Deventer binnenstad waar tal van monumenten en pittoreske huizen zijn te vinden.

Sinds november 2016 heeft Deventer een Charles Dickens Kabinet. In de voormalige Vrouwengevangenis aan de Walstraat is een permanente expositie ingericht over leven en werk van Dickens. Basis is de collectie van Emmy Strik, initiatiefneemster van het jaarlijkse festival.

De toegang tot het Dickens Festijn is gratis. Wel moeten bezoekers rekening houden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot 1,5 uur. Iedereen wordt langs dranghekken geleid.

Tijd van Dickens herleeft weer in Deventer
Tijd van Dickens herleeft weer in Deventer (Foto: ANP)

Weginspecteurs bekeuren vaker bij wangedrag

De weginspecteurs van Rijkswaterstaat verwachten dit jaar voor het eerst meer dan duizend processen-verbaal op te maken voor wangedrag in het verkeer.

Bijna drie jaar na hun aantreden loopt het bekeuren van het negeren van rode kruizen boven de rijbanen en het ongeoorloofd stilstaan op de vluchtstrook snel op. In het eerste jaar (2015) schreven zij 399 bonnen uit, vorig jaar 733. Dit jaar staat de teller tot en met oktober op 932, bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat berichtgeving in De Telegraaf. De verwachting is dat het aantal van duizend bonnen in de laatste twee maanden van het jaar wordt overschreden.

Weginspecteurs treden onder meer op bij incidenten in het verkeer. Snel ingrijpen en een vlotte berging moeten de doorstroming bevorderen. Circa dertig van hen mogen sinds begin 2015 wangedrag bekeuren in hun rol van bijzondere opsporingsambtenaren (boa's). Dat gebeurt bij asociaal gedrag om files te omzeilen en het zonder goede reden stilstaan op de vluchtstrook. Het is de bedoeling dat het aantal boa's onder de weginspecteurs volgend jaar naar vijftig wordt uitgebreid.

Weginspecteurs bekeuren vaker bij wangedrag
Weginspecteurs bekeuren vaker bij wangedrag (Foto: ANP)

Grapperhaus: nationaliteit terrorist afpakken

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil het Nederlanderschap intrekken van twee mannen die zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

Het gaat om twee broers die volgens de krant in Nederland zijn. Ze kunnen de beslissing nog aanvechten. Het totaal aantal terroristen van wie het Nederlanderschap is of wordt ingetrokken staat nu op zeven.

In september besloot toenmalig justitieminister Stef Blok de nationaliteit van vier mannen in te trekken die zich in het buitenland hadden aangesloten bij een terreurorganisatie. Dat was de eerste keer dat dit gebeurde op basis van een wet die in maart is aangenomen, die het mogelijk maakt het Nederlanderschap in te trekken vanwege de nationale veiligheid en desnoods zonder veroordeling.

De twee broers verliezen hun nationaliteit als het aan Grapperhaus ligt op basis van de oude regels, waarvoor wel een veroordeling noodzakelijk is. Ook Blok maakte hier al een keer gebruik van. Ook in dat geval was de veroordeelde in Nederland.

Het is voor het eerst dat Grapperhaus zelf besluit om het Nederlanderschap in te trekken van iemand die is veroordeeld voor een terroristisch misdrijf. Voordat hij aantrad als minister sprak hij zich uit tegen het afpakken van het staatsburgerschap van jihadisten die zich in het buitenland bij een terreurgroep hebben aangesloten. "Integendeel, je moet ze laten terugkomen", aldus Grapperhaus in 2015. De minister heeft daarna bij herhaling gezegd dat hij zich in zijn nieuwe rol gewoon achter het beleid schaart.

Grapperhaus: nationaliteit terrorist afpakken
Grapperhaus: nationaliteit terrorist afpakken (Foto: ANP)

De Bijbel voorlezen in 6600 minuten

De kerken in Apeldoorn en het Nederlands Bijbelgenootschap willen een record vestigen. Vanaf zaterdag wordt onafgebroken uit de Bijbel voorgelezen. Binnen 6600 minuten (110 uur) willen de initiatiefnemers de klus klaren.

Met deze bijbelestafette willen de kerken en het NBG ,,positieve aandacht voor de Bijbel genereren, een voorleesrecord vestigen én minstens 6600 euro inzamelen voor het Rode Kruis".

De actie sluit aan bij Serious Request. Maandag sluiten 3FM-dj's Domien Verschuren, Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn zich in Apeldoorn op in het Glazen Huis om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Het doel is het herenigen van ouders en kinderen in conflictgebieden.

Het voorlezen uit de Bijbel gebeurt door voorlezers die onder meer zijn geworven via sociale media. De estafette is opgedeeld in blokjes van tien minuten. Voorlezers kunnen zich melden voor een of meer blokjes en minimaal 1 euro per minuut te doneren.

De voorleesmarathon begint zaterdag in in de Mariakerk in Apeldoorn. Burgemeester John Berends en PKN-synodevoorzitter Karin van den Broeke zullen de eerste gedeelten uit de Bijbel lezen.

De Bijbel voorlezen in 6600 minuten
De Bijbel voorlezen in 6600 minuten (Foto: ANP)

De Ligt klaar voor Weghorst: "Hoor dat hij een lastpak is"

Ajax gaat zondagmiddag op bezoek bij AZ en dat betekent voor Matthijs de Ligt dat hij met Wout Weghorst te maken krijgt.

De spits van AZ was dit seizoen in de Eredivisie goed voor acht goals en drie assists. "Ik heb nog nooit tegen hem gespeeld, maar hoor van iedereen dat hij een lastpak is. Op een positieve manier dan, hè. Goed, ik heb er zin in", vertelt De Ligt in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Ajax wist in de afgelopen week een achterstand van tien punten op PSV te halveren. "Of we terug zijn? We zijn nooit weggeweest", zei De Ligt tegen De Telegraaf. "Maar ik denk dat dit wel knaagt aan PSV. Ze hadden een gat kunnen slaan en dat is niet gelukt. En ook tegen FC Groningen haalden ze in de slotminuut een bitter resultaat."

"Wij voelen ons goed en willen na de winterstop toeslaan. Nee, dat goede gevoel is niet weg door de schorsingen en blessures. AZ-uit is geen makkelijke wedstrijd, maar die kunnen we ook winnen." Ajax mist in Alkmaar de geschorste Joël Veltman en de geblesseerde Max Wöber. Daley Sinkgraven en Nick Viergever zaten ook al in de ziekenboeg.

Waterpolosters winnen makkelijk van China tijdens oefenstage VS

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben tijdens een oefenstage in Amerika hun eerste officiële interland tegen China met 13-4 (4-1 1-0 3-1 5-2) gewonnen. Oranje speelt zaterdag en zondag ook nog tegen Verenigde Staten, de olympisch en wereldkampioen.

Bij Oranje waren Brigitte Sleeking, Maartje Keuning en Sabrina van der Sloot het meest trefzeker met drie treffers. Maud Megens maakte twee doelpunten, terwijl Rozanne Voorvelt en Kitty-Lynn Joustra eenmaal trefzeker was voor Nederland.

Bondscoach Arno Havenga keek tevreden terug op de wedstrijd tegen China."Na enkele trainingspartijen tegen Amerika en China was dit het eerste officiële duel. We hebben ons verdedigingssysteem uitgeprobeerd en dat werkte vrij aardig. Vanaf het begin hebben we de wedstrijd gedomineerd en China geen kans gegeven om ook echt in hun spel te komen. Iedereen heeft veel speeltijd gekregen, al hebben sommige speelsters wat lichte ziekteverschijnselen en lag Lizette Rozenboom in bed toen wij onze wedstrijd speelden.''

'PSV-directeur Brands benaderd door Chelsea'

Marcel Brands is kandidaat om de nieuwe technisch directeur van Chelsea te worden. De Engelse kampioen hoopt in januari al een nieuwe 'td' te hebben.

Volgens De Telegraaf moet Brands op Stamford Bridge de opvolger worden van Michael Emenalo, die begin november vertrok en enkele weken geleden aan de slag ging bij AS Monaco. De 55-jarige Brands is zelfs al benaderd. Het is echter nog niet bekend voor wie clubeigenaar Roman Abramovich zal kiezen.

Marcel Brands sloot zijn carrière als speler af bij RKC Waalwijk en hij ging er vervolgens aan de slag als commercieel manager. Later werd hij technisch directeur en algemeen directeur. In 2005 maakte de Brabander de overstap naar AZ, waar hij het kampioenschap in 2009 meemaakte. Een jaar na die titel kwam Brands bij PSV terecht.

In zijn functie als td deed de bestuurder al regelmatig zaken met Chelsea, bijvoorbeeld bij de (huur)transfers van Jeffrey Bruma en Marco van Ginkel. Zijn contract in het Philips Stadion verloopt in de zomer van 2020.

'PSV-directeur Brands benaderd door Chelsea' (Foto: Pro Shots/Thomas Bakker)
'PSV-directeur Brands benaderd door Chelsea' (Foto: Pro Shots/Thomas Bakker)

Frankrijk naar handbalfinale, Zweden om brons tegen Nederland

De Franse van handbalsters hebben zich geplaatst voor de finale van het WK handbal in Duitsland. In Hamburg was Frankrijk in een spannende halve finale te sterk voor Zweden: 24-22.

In de eerste tien minuten van het duel tussen beide landen ging het gelijk op, waarna Frankrijk in de tien minuten die daarop volgde zou uitlopen naar een 10-6 voorsprong. Zweden zou de achterstand goed maken en zou zelf op een 10-12 voorsprong komen tegen Frankrijk.

In het eerste deel van de tweede helft zou Frankrijk weer op voorsprong komen (19-15) met nog een kwartier te spelen, maar de Zweedse handbalsters gaven niet op en binnen vijf minuten had de Zweedse ploeg alweer gelijk gemaakt. Pas in de laatste twee minuten van de wedstrijd wist Frankrijk definitief afstand te nemen van Zweden en zou winnen met 24-22.

Frankrijk neemt het in de finale op tegen Noorwegen, die vrijdagavond wonnen van de Nederlandse handbaldames. In 2011 stonden de Franse handbalsters voor het laatst in de finale van de WK, toen verloor het van Noorwegen.

Zweden neemt het in de strijd om het brons op tegen Nederland. Die wedstrijd begint zondag om 14,30, terwijl de finale om 17.30 zal beginnen.

De Mythe van Made in Europe

Flauwvallen van de hitte, werkweken van zestig, soms zelfs honderd uur per week en intimidatie op de werkvloer. Dit zijn de omstandigheden waaronder veel Europese kledingarbeidsters werken. Daarnaast verdienen zij bij lange na niet genoeg om van rond te komen en leven daardoor onder de armoedegrens. Niet alleen in Azië worden mensen uitgebuit, ook in de achtertuin van Nederland vinden we Europese sweatshops.

Waar denk je aan als je ‘Made in Europe’ in je kledingstuk ziet staan? Waarschijnlijk dat de kleding onder goede omstandigheden is gemaakt, dat kledingarbeidsters een fatsoenlijk loon betaald krijgen voor het werk dat ze doen en dat ze in een veilige fabriek werken. Helaas is dat altijd niet het geval. Schone Kleren Campagne’s publicatie ‘De Mythe van Made in Europe’ laat zien dat uitbuiting niet alleen in Azië plaatsvindt maar ook dicht bij huis voorkomt in landen als Kroatië, Roemenië en Oekraïne. Op nog geen twee dagen rijden van Nederland dus.

Hongerlonen
De publicatie geeft een overzicht van de kledingindustrie in Oost-Europa en een korte samenvatting van twaalf landen: Bulgarije, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Georgië, Hongarije, Macedonië, Moldavië, Oekraïne, Polen, Roemenië, Servië en Slowakije. In totaal werken naar schatting zo’n 1,5 miljoen arbeidsters in deze twaalf landen. In veel van de landen ligt het wettelijk minimumloon onder de armoedegrens. Soms krijgen mensen niet eens het wettelijk minimumloon uitbetaald.

Door het lage loon kunnen veel mensen niet rondkomen. Volgens officiële statistieken kan 38% van de Macedoniërs haar basisvoorzieningen zoals de huur, elektriciteit en bankkosten niet betalen en verdient 43% van de Oekraïners net genoeg om eten te kopen, maar niets anders. Een arbeidster uit Oekraïne: “Elke maand is ons gezin bijna al het geld kwijt aan huur, elektriciteit en water. Er zijn dagen dat we niet te eten hebben.” Ook zijn de arbeidsomstandigheden vaak niet in orde. In een fabriek in Servië instrueerde het management de arbeidsters zelfs om een luier te dragen zodat zij door konden werken zonder plaspauzes te nemen.

Meer betalen geeft geen garantie
Oost-Europa neemt in de wereldwijde kledingindustrie een strategische positie in. Door de korte afstand tot Nederland worden hier kleinere bestellingen geplaatst en bestellingen met een korte levertijd. Ook worden luxemerken als Versace, Gucci en Hugo Boss in deze regio geproduceerd. Maar ook de Nederlandse Mart Visser en de in Nederland gevestigde Tommy Hilfiger. Dat de verkoopprijs van deze merken hoog is, zegt niets over de hoogte van het loon van arbeidsters.

Ook Nederlandse merken zijn actief in deze regio. Een aantal daarvan geeft informatie over de landen waar zij produceert, zoals WE, Expresso en Claudia Strater. Suit Supply gaat nog een stapje verder en publiceert al haar productielocaties online, wat Schone Kleren Campagne toejuicht. Woordvoerder Tara Scally: “Als consument kun je nu nauwelijks een bewuste keuze maken. Het is te ingewikkeld. Weinig kledingmerken zijn eerlijk over waar zij hun kleding laten maken en onder welke omstandigheden. Dat een aantal bedrijven deze stap wél zet is heel erg goed. Als merken niet eens willen melden in welke landen zij kleding laten maken, laat staan in welke fabrieken, dan vraag je je toch af wat ze te verbergen hebben.”

Merken als Coolcat, Hema, The Sting, Steps, Peek & Cloppenburg geven helemaal geen inzicht in hun fabrieken. Tot voor kort had Mexx een lijst met productielanden op de website, maar die website is nu offline. Zeeman liet ons weten geen kleding te produceren in Europa, maar hun MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) jaarrapportage geeft aan dat 24,9% van de leveranciers in Europa gevestigd is.

De Mythe van Made in Europe (Foto: Schone Kleren)
De Mythe van Made in Europe (Foto: Schone Kleren)

Fortuna Sittard neemt koppositie over van NEC, Jong Ajax gelijk

Fortuna Sittard heeft in de Jupiler League de eerste plaats overgenomen van NEC. Jong Ajax pakte een puntje bij FC Emmen.

Fortuna Sittard had door twee snelle treffers van Dries Saddiki en Djibril Dianessy al vroeg een 0-2 voorsprong te pakken in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. Kort na rust deed Niek Vossebelt namens Den Bosch iets terug, waarna Lisandro Semedo de marge weer op twee goals bracht. In de slotfase maakte Dennis Kaars de aansluitingstreffer en Dianessy zorgde met zijn tweede goal voor de 2-4 eindstand.

De Limburgers profiteerden zo van de 1-1 uitslag van NEC tegen Helmond Sport. De thuisploeg uit Nijmegen kwam via Jordan Larsson nog wel op voorsprong. Giovanni Hiwat zorgde tien minuten na rust voor de gelijke eindstand. Ook De Graafschap kwam niet verder dan 1-1, want FC Oss maakte op de Vijverberg in de slotminuten nog gelijk.

Jong Ajax begon aardig aan de uitwedstrijd tegen FC Emmen; Keziah Veendorp, nota bene een oud-speler van Ajax, maakte binnen enkele minuten namelijk een eigen doelpunt. Emmen toonde echter veerkracht en het scoorde via Cas Peters en Michiel Hemmen. Door een mooie goal van Noa Lang pakten de Ajax-beloften toch een punt.

Bovenaan de Jupiler League heeft Fortuna Sittard een punt voorsprong op NEC, dat wel een wedstrijd minder speelde. Jong Ajax staat vijf punten achter Fortuna en moet ten opzichte van de koploper ook nog een duel inhalen.

Schrik slaat toe bij LottoNL-Jumbo: "Hij reageerde nergens op"

LottoNL-Jumbo kwam deze week in het nieuws toen ze drie renners om 'disciplinaire redenen' heeft weggestuurd van het trainingskamp in het Spaanse Girona.

De Nederlanders Antwan Tolhoek, Pascal Eenkhoorn en Spanjaard Juan-José Lobato worden voor onbepaalde tijd geschorst omdat ze buiten medeweten van de ploeg om slaapmedicatie hebben genomen.

De NOS bracht vrijdag het hele verhaal naar buiten. Op dinsdagavond komt de ploegleiding van LottoNL-Jumbo Eenkhoorn op de gang van het hotel tegen. De 20-jarige wielrenner, die pas is overgekomen van de opleidingsploeg van BMC, maakt een verwarde indruk. Er werden al snel vragen gesteld en snel blijkt dat hij samen met Tolhoek en Lobato te veel slaapmiddelen hebben ingenomen. De middelen staan niet op de dopinglijst, maar worden door de Nederlandse ploeg wel verboden.

Eerst bezoekt de ploegleiding de kamer van Tolhoek, maar daar lijkt alles redelijk normaal, behalve dat ook hij een verwarde indruk maakt. Op de kamer van de Spanjaard Lobato is het anders. "We zagen dat hij in slaap was. We probeerden hem wakker te maken, maar dat lukte niet", laat ploegleider Merijn Zeeman weten tegen de NOS. Later komt ook ploegmanager Richard Plugge in de kamer van de Spanjaard. "We stonden op een gegeven moment met 25 paarden aan Lobato te trekken, maar hij reageerde nergens op."

De ploegleiding neemt direct contact met de ploegarts en die geeft aan om direct een ambulance te bellen. Lobato, die ondertussen wel wakker was geworden, wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Eenkhoorn en Tolhoek worden door ploegleider Zeeman ook naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. Tolhoek is al weer vrij snel terug in het hotel. De 23-jarige Nederlander heeft het minste slaapmiddel tot zich genomen. Pas om 5.00 woensdagochtend keren ook Eenkhoorn en Lobato terug in het hotel van de ploeg. 

Het slaapmiddel dat de renners hebben gebruikt is een vloeistof dat in een flesje zat. Zeeman: "Ik heb het in mijn handen gehad en heb het overhandigd aan de arts. Zij hebben daarnaar gehandeld." Het zou gaan om het middel Noctamid. Als door de NOS aan Plugge wordt gevraagd, beaamt hij dat.

De ploegleiding besluit dat Tolhoek, Lobato en Eenkhoorn per direct het hotel moeten verlaten, terwijl de rest van de ploeg het trainingskamp afmaakt.

Mogelijk worden de drie renners ontslagen. Zeeman: "We zetten alle feiten tegen elkaar af. We nemen nu bewust even afstand, zodat we de ratio van de emotie kunnen scheiden." Ook Plugge denkt ondertussen na over wat hij moet doen, maar wil geen directe beslissing nemen.

'Wijers opnieuw invloedrijkste persoon'

Hans Wijers voert voor het vierde jaar op rij de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders aan. De 66-jarige voormalige minister voor D66 en oud-topman van AkzoNobel heeft onder meer bestuurlijke functies bij Shell, Heineken en het Concertgebouw.

Ook wordt hij volgend jaar president-commissaris van ING. Wijers is ook nog voorzitter van Natuurmonumenten.

Wijers wordt gevolgd door Paul Polman, bestuursvoorzitter van voedings- en cosmeticamultinational Unilever. Op nummer drie staat Feike Sijbesma, topman van chemieconcern DSM. Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, is nummer vier. Plek vijf is voor Niek Jan van Kesteren. Hij vertrok vorig jaar als directeur van VNO-NCW, maar achter de schermen is hij nog volop actief als adviseur van de werkgeversvereniging.

De eerste vrouw in de lijst is Herna Verhagen. Zij is bestuursvoorzitter van PostNL en staat op plaats tien.

Doel van de Top 200 is om jaarlijks de posities en netwerken van de 'bestuurlijke elite' in kaart te brengen. De krant doet dit op basis van een netwerkanalyse, een uitgebreide database met personen en functies en een journalistieke controle.

'Wijers opnieuw invloedrijkste persoon'
'Wijers opnieuw invloedrijkste persoon' (Foto: ANP)

Zure reacties doen Gordon pijn

Gordon vindt het jammer dat een deel van de kijkers zich bedonderd voelt om het einde van Gordon gaat trouwen... maar met wie? De zure reacties op sociale media deden hem pijn, zei hij in RTL Late Night.

Gordon begrijpt de kritiek enigszins, zeker omdat hij en de programmamakers drie weken lang volhielden dat het huwelijk wel plaats had gevonden. De presentator benadrukt echter dat hij de show met "heel zijn hart" heeft gemaakt. "Daarom deed die storm van kritiek pijn vanochtend", zei hij.

Vooral het feit dat Gordon op sociale media op het hakblok werd gelegd omdat hij niet ging trouwen deed de presentator pijn. "Die mentaliteit van tegenwoordig in Nederland. Op sociale media word je helemaal afgebrand. Dat doet heel veel pijn."

Zakken gevuld

Dat hij het programma voor de kijkcijfers maakte is logisch, vervolgt Gordon. "Ja sorry, het is mijn werk. Ik ben programmamaker! Of ik mijn zakken gevuld heb? Ik heb gewoon een contract bij RTL, ik heb er geen cent extra mee verdiend."

In de laatste aflevering van Gordon gaat trouwen... maar met wie? koos Gordon niet voor een van de twee overgebleven kandidaten omdat het gevoel er niet was. RTL stuurde eerder vrijdag een statement uit waarin het zijn excuses aan de kijker aanbiedt. "Als we kijkers het gevoel hebben gegeven dat ze voor de gek zijn gehouden, dan spijt ons dat", aldus de zender.

Zure reacties doen Gordon pijn
Zure reacties doen Gordon pijn (Foto: BuzzE)

Gerechtigheid belangrijk thema in V-raad

Nederland zal zich volgend jaar als lid van de VN-Veiligheidsraad richten op thema's als gerechtigheid en het voorkomen van conflicten. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra vrijdag tegen secretaris-generaal António Guterres van de VN.

Zijlstra sprak Guterres in New York. Het is het eerste bezoek van Zijlstra aan de VN. Nederland is volgend jaar een jaar lid van de VN-Veiligheidsraad.

"Ik vind het belangrijk dat we in 2018 geloofwaardige en constructieve voorstellen doen in de Veiligheidsraad", zei Zijlstra. "Alleen dan ben je effectief, en boek je resultaten in plaats van veto's."

Nederland wil in de Veiligheidsraad werken aan het voorkomen van conflicten door zo vroeg mogelijk de dieperliggende oorzaken van instabiliteit aan te pakken, aldus Zijlstra. Verder benadrukte de minister dat gerechtigheid noodzakelijk is om duurzame vrede te bereiken in onder meer Syrië en Jemen. Ook wil Nederland bijdragen aan betere en goed uitgeruste vredesoperaties om mensen in conflictgebieden zo goed mogelijk te kunnen beschermen.

Zijlstra sprak in New York ook met het Nederlandse team dat druk is met de laatste voorbereidingen voor het lidmaatschap van de Veiligheidsraad.

Gerechtigheid belangrijk thema in V-raad
Gerechtigheid belangrijk thema in V-raad (Foto: ANP)

IFS: Henriquez stikte wel door nekklem

Independent Forensic Services (IFS) heeft op verzoek van de nabestaanden onderzoek gedaan naar de zogeheten Haagse nekklemzaak en vastgesteld dat slachtoffer Mitch Henriquez is overleden aan de gevolgen van verwurging en verstikking.

Drie IC-hoogleraren onderschrijven de IFS-conclusies zaterdag in een radio-uitzending van onderzoeksprogramma Argos. De rapportage van IFS-directeur en forensisch arts Selma Eikelenboom is vorige week toegevoegd aan het strafdossier tegen de verdachten.

Volgens getuigen-deskundigen bij de rechtszaak heeft acute stress een grote rol gespeeld bij het overlijden van Henriquez, de drie wetenschappers zeggen nu dat zoiets helemaal niet kan.

,,Het lijkt me dat de rechtbank niet om de bevindingen van IFS heen kan, nu die ook door drie wetenschappers worden ondersteund ", zegt advocaat Richard Korver die de nabestaanden van Henriquez bijstaat.

De rechtbank doet donderdag 21 december uitspraak.

IFS: Henriquez stikte wel door nekklem
IFS: Henriquez stikte wel door nekklem (Foto: ANP)

Extern meldpunt misstanden Defensie geopend

Defensiepersoneel en oud-medewerkers kunnen sinds vrijdag terecht bij een meldpunt om ongewenst gedrag en andere misstanden binnen het leger aan te kaarten. Het meldpunt van de Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie is een half jaar geopend en er vooral op gericht zaken als verkrachtingen, aanrandingen, mishandelingen en pesterijen in de toekomst te voorkomen.

Militaire vakbonden drongen aan op zo'n extern meldpunt en bovendien op onafhankelijk onderzoek als een extern meldpunt.

Begin oktober werd een dertigjarige militair veroordeeld voor seksueel misbruik van een vrouwelijke collega die op dat moment sliep op de kazerne. Na lange tijd zwijgen vertelden drie militairen vorige maand in de Volkskrant over verkrachtingen en pesterijen op de Oranjekazerne in Schaarsbergen in 2013. Dat leidde afgelopen week tot de aanhouding van drie verdachten.

Onderzoek

Het meldpunt is bereikbaar per telefoon (070 3245069) en via meldpuntsociaalveiligdefensie.nl.

Sinds vorige week doet een commissie onder leiding van Ellen Giebels van Universiteit Twente onderzoek naar, wat wordt genoemd, de sociale werkomgeving bij Defensie. Staatssecretaris Barbara Visser besloot die in te stellen na diverse incidenten. "Het onderzoek richt zich specifiek op de meldingsbereidheid, het meldingssysteem en de nazorg aan melders. De commissie is extra alert op signalen die een indicatie voor een angstcultuur kunnen zijn", aldus het ministerie vrijdag.

Extern meldpunt misstanden Defensie geopend
Extern meldpunt misstanden Defensie geopend (Foto: ANP)

Politica VS stopt om 'MeToo-beschuldiging'

Een Amerikaanse politica beëindigt haar campagne vanwege oude beschuldigingen van seksuele intimidatie. Het is mogelijk de eerste keer dat een vrouw in het openbaar leven de gevolgen ondervindt van dergelijke beschuldigingen sinds de #MeToo-discussie op gang kwam, bericht The New York Times.

De Democraat Andrea Ramsey (56) uit Kansas wilde een zetel veroveren in het Huis van Afgevaardigden.

Ze moest echter noodgedwongen een stap terug doen nadat een lokale krant haar vroeg naar een rechtszaak uit 2005. Een oud-werknemer van een bedrijf waar Ramsey een topfunctie had, claimde destijds dat hij zijn baan was verloren omdat hij weigerde het bed met haar te delen.

Ze noemde de beschuldiging "een leugen."

Politica VS stopt om 'MeToo-beschuldiging'
Politica VS stopt om 'MeToo-beschuldiging' (Foto: ANP)

FOK!Kerstprijsvraag: 16 december [gesloten]

Vandaag Final Fantasy Stormblood

Met Final Fantasy Stormblood kwam er een tweede uitbreiding voor de MMO van Final Fantasy.  De uitbreiding werd goed ontvangen en jobs kregen grote aanpassingen. Ook het level cap ging naar 70 en meer.

Final Fantasy Stormblood

Vandaag mogen wij Final Fantasy Stormblood voor PlayStation4 weggeven. Dus zet goed je voorkeur erbij!! De vraag is: Pheno schreef de review voor FOK! en was niet blij wat er met zijn White Mage gebeurd was. Waarin ging hij verkleuren als er niks zou veranderen?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Square Enix.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.