FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 november 2017

Radar heeft website van het jaar

De website van tv-programma Radar van AVROTROS is uitgeroepen tot de beste website van het jaar. Het programma won donderdag die prijs van vakblad Emerce. De uitreiking was in Amsterdam.

Radar is de opvolger van de site politie.nl, die de afgelopen twee jaar won. In totaal werden ongeveer 656.000 stemmen uitgebracht.

Bij de verkiezingen werden prijzen uitgereikt voor de beste en de populairste website in 24 categorieën. Voor de beste website werd gekeken naar inhoud en ontwerp, voor de populairste site konden mensen stemmen. Radar won bijvoorbeeld in de categorie Media. ASN had de beste bankensite, de Gathering of Tweakers was de beste community en Apple had de beste site voor consumentenelektronica. De beste overheidssite was die van de brandweer en voetbalclub PSV had de beste site over sport. Uit al die winnaars werd Radar uitgeroepen tot eindwinnaar.

De verkiezing beleefde dit jaar de elfde editie. De titel ging eerder onder andere naar Google, Hyves en Tweakers.

Radar heeft website van het jaar
Radar heeft website van het jaar (Foto: BuzzT)

Eerste kwart NHL-seizoen voorbij, Blues en Lightning aan kop

Het eerste kwart van het seizoen in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zit erop. Ongeveer dan, niet elke ploeg heeft exact evenveel wedstrijden gespeeld, maar op donderdag (Thanksgiving) wordt niet gespeeld en dus markeert de dag het einde van het eerste kwart.

Western Conference
De St Louis Blues gaan in het westen aan de leiding, met 33 punten uit 22 wedstrijden. De Winnipeg Jets en Nashville Predators volgen op vier en vijf punten, maar hebben wel één wedstrijd minder gespeeld. Met 27 punten staan de Vegas Golden Knights, het nieuwste team in de NHL, op de vierde plek, maar zij hebben zelfs twee wedstrijden minder gespeeld. Ook de Los Angeles Kings, Calgary Flames, Vancouver Canucks en San Jose Sharks staan in de top-8, wat een plek in de play-offs oplevert na het reguliere seizoen.

Eastern Conference
Onder leiding van Steven Stamkos en Nikita Kucherov gaat de Tampa Bay Lightning in het oosten aan kop, met 34 punten uit 21 wedstrijden. Dat zijn vijf punten meer - en één wedstrijd minder - dan de Columbus Blue Jackets en twee wedstrijden minder dan de Toronto Maple Leafs. De New Jersey Devils en New York Islanders kwamen na 21 wedstrijden op 28 en 26 punten en ook de Washington Capitals, regerend kampioen Pittsburgh Penguins en de New York Rangers staan in play-offpositie.

Uitslagen NHL woensdag
Buffalo Sabres - Minnesota Wild 4-5
Carolina Hurricanes - New York Rangers 1-6
Columbus Blue Jackets - Calgary Flames 1-0 OT
Detroit Red Wings - Edmonton Oilers 2-6
Florida Panthers - Toronto Maple Leafs 2-1 SO
New Jersey Devils - Boston Bruins 2-3 SO
New York Islanders - Philadelphia Flyers 4-3 OT
Pittsburgh Penguins - Vancouver Canucks 2-5
Washington Capitals - Ottawa Senators 5-2
Tampa Bay Lightning - Chicago Blackhawks 3-2 OT
Nashville Predators - Montreal Canadiens 3-2 SO
Arizona Coyotes - San Jose Sharks 1-3
Colorado Avalanche - Dallas Stars 3-0
Anaheim Ducks - Vegas Golden Knights 2-4
Los Angeles Kings - Winnipeg Jets 1-2

De hoogtepunten van de behoorlijk gevulde woensdagavond (Bron: YouTube)

Robinho veroordeeld tot 9 jaar cel

Robinho is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar vanwege een groepsverkrachting, melden Italiaanse media.

Het incident vond plaats in een discotheek in Milaan, in januari 2013, toen de spits onder contract stond bij AC Milan. Hij en nog vijf mannen zouden hebben deelgenomen aan groepsverkrachting van een vrouw uit Albanië, die destijds 22 jaar was.

Robinho werd in augustus 2010 voor achttien miljoen euro overgenomen van Manchester City. In 144 wedstrijden kwam de Braziliaan tot 32 doelpunten en 31 assists. Tegenwoordig speelt de 99-voudig Braziliaans international voor Atlético Mineiro.

Het is nog niet duidelijk of Robinho zijn gevangenisstraf moet uitzitten. De Braziliaan krijgt in Italië nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Zolang het proces nog niet is voltooid en de celstraf nog niet definitief is uitgesproken, staat de aanvaller nog op vrije voeten.

Handbalsters winnen ruim van Italië

De Nederlandse handbalsters hebben de laatste oefenwedstrijd in de aanloop naar het WK in Duitsland gewonnen. In Eindhoven was de ploeg van bondscoach Helle Thomsen met 41-16 veel te sterk voor Italië. Bij rust stond Oranje met 17-8 voor.

De oefenwedstrijd tegen Italië tegen Italië maakt deel uit van de trainingsstage die de handbalsters deze week afwerken op Papendal. Op 2 december speelt Nederland hun eerste wedstrijd op het WK handbal tegen Zuid-Korea.

De bondscoach heeft al veertien speelsters geselecteerd voor het WK. Tijdens de trainingsstage vult Thomsen haar ploeg met nog twee speelsters aan.

Lekker waterskiën door de straat in Saudi-Arabië

Vrouwen mogen pas volgend jaar auto gaan rijden in Saudi-Arabië, maar ze mogen er nu al wel achter gaan hangen. Want wat doe je als je flink veel water in je straat hebt? Dan ga je lekker waterskiën door de straten van Jeddah.

Vitesse speelt gelijk tegen Lazio en is Europees uitgeschakeld

Vitesse heeft donderdagavond een punt overgehouden aan de Europa League-uitwedstrijd tegen SS Lazio. De Arnhemmers speelden bij 1-1 gelijk.

Na vier minuten viel de eerste kans van de wedstrijd te noteren voor Vitesse, maar Tim Matav¸ schoot een bal over het doel. Na dertien minuten kregen de Arnhemmers een vrije trap na een harde overtreding van Luiz Felipe op Matav¸. Bryan Linssen ontfermde zich over de bal en op prachtige wijze schoot hij de bal over de muur en via de onderkant van de lat raak: 0-1.

Vitesse had in de fase na het doelpunt het overwicht, maar kreeg geen grote mogelijkheden op de 0-2. Voor de ploeg van trainer Henk Fraser verrichte doelman Remko Pasveer een knappe redding op een schot van Simone Palombi. De goalie ging niet vrijuit bij de gelijkmaker drie minuten voor rust. Luis Alberto schoot een voorzet op fraaie wijze in de korte hoek raak: 1-1.

In de tweede helft waren de mogelijkheden voor beide doelen schaars. Een kopbal van de ingevallen Luc Castaignos was een van de zeldzame hoogtepunten, maar zijn inzet ging over. Lazio slaagde er ook niet in om gevaarlijk te worden waardoor Vitesse eenvoudig stand hield.

Voor Vitesse is het avontuur in de Europa League nu definitief voorbij. Lazio was al verzekerd van de groepswinst in Groep K. En door de winst van OGC Nice op Zulte Waregem (3-1), zijn ook de Fransen verzekerd van een plek in de knock-outfase.

De aanhang van Vitesse in Rome. (PRO SHOTS/Insidefoto)
De aanhang van Vitesse in Rome. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Wet-Hillen weg ondanks fel verzet oppositie

Een belastingvoordeel voor woningbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost, gaat geleidelijk verdwijnen. De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag met 87 tegen 56 stemmen besloten de wet-Hillen af te schaffen, ondanks fanatieke pogingen van oppositiepartijen met urenlange debatten de stemming te verhinderen.

Een Kamermeerderheid van de vier regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) en GroenLinks vindt dat huiseigenaren met een (bijna) afgeloste hypotheek niet meer anders behandeld hoeven te worden dan andere woningbezitters. De wet-Hillen moest het aflossen stimuleren, maar die prikkel is niet meer nodig. Om de gevolgen van het schrappen te verzachten, is besloten de afbouw over dertig jaar uit te smeren.

50PLUS, dat zich tot fel tegenstander ontpopte, spreekt van een aflosboete. Mensen die steeds braaf hebben afgelost zouden nu opeens worden gestraft. Samen met de PVV wilde de partij de stemming donderdag verhinderen, en de wet zo met in ieder geval een jaar vertragen, door 35 uur lang te debatteren. Maar de Kamer stak daar uiteindelijk een stokje voor.

De critici vinden dat de wet door de Kamer is "gejast". 50PLUS-Kamerlid Martin van Rooijen spreekt over een "zeldzaam onzorgvuldige"gang van zaken. Hij hoopt dat de Eerste Kamer, die nu aan zet is, de wet tegenhoudt.

Wet-Hillen weg ondanks fel verzet oppositie
Wet-Hillen weg ondanks fel verzet oppositie (Foto: ANP)

Explosie tijdens verdwijning onderzeeër

De Argentijnen hebben vorige week woensdag een explosie waargenomen die mogelijk samenvalt met de verdwijning van de onderzeeër ARA San Juan. Dát de onderzeeboot na een explosie is gezonken, wilde een woordvoerder van de marine bevestigen noch ontkennen.

De ARA San Juan verdween op die woensdag met 44 opvarenden aan boord. Voedsel is geen probleem, maar het blijft de vraag voor hoe lang de bemanning nog zuurstof heeft. De zoektocht door internationale vliegtuigen en schepen, duurt voort.

Explosie tijdens verdwijning onderzeeër
Explosie tijdens verdwijning onderzeeër (Foto: ANP)

Rwanda wil gestrande migranten Libië opvangen

Rwanda heeft aangeboden tienduizenden Afrikaanse migranten op te vangen die zijn gestrand in Libië en daar onder zware omstandigheden leven. De autoriteiten in Kigali namen dat besluit nadat beelden waren opgedoken van mannen die in het Noord-Afrikaanse land worden verkocht.

"Met het oog op onze eigen geschiedenis, kunnen we niet zwijgen terwijl mensen slecht worden behandeld en geveild als vee", meldde het Rwandese ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land praat volgens de Rwandese krant The New Times met de Afrikaanse Unie (AU) over het hervestigen van de migranten.

De AU en Kigali maakten voorlopige afspraken over het opvangen van 30.000 mensen, maar dat aantal kan nog veranderen. "We zijn niet in staat alle 400.000 migranten op te vangen, maar we zijn bereid ons steentje bij te dragen", zei minister Louise Mushikiwabo (Buitenlandse Zaken) tegen de krant.

Uitgelekte beelden

Het lot van Afrikaanse migranten in Libië ligt onder een vergrootglas vanwege de uitgelekte beelden van de veiling. Die door CNN getoonde beelden leidden internationaal tot veel commotie. Zo demonstreerden mensen bij Libische diplomatieke posten in onder meer Mali, Guinee en Frankrijk.

De door de VN gesteunde regering van Libië liet donderdag weten de berichten over de slavenhandel te onderzoeken. "Er is opdracht gegeven een onderzoekscommissie in het leven te roepen om de waarheid te ontdekken en de schuldigen gevangen te nemen", zei een topfunctionaris tegen journalisten. Hij verwacht snel duidelijkheid te krijgen.

Rwanda wil gestrande migranten Libië opvangen
Rwanda wil gestrande migranten Libië opvangen (Foto: ANP)

Black friday in China start morgen!

Edit; coupons van de laatste drie smartphones start om 20.00

In China is Black Friday een groots feest. Met bizarre kortingen en ook de webshops doen daar uiteraard aan mee. Check dan ook onderstaande deals, en let goed op de verschillende tijden dat de coupons starten om er als eerste bij te zijn! De coupons zijn voor de Nederlandse markt wat ze op IP zullen controleren. Zeker kans om dus een deal binnen te slepen! Voor de complete lijst coupons, kijk even op het Gearbest blog.

blackfriday2311-1 (Foto: gbofficial)

De welbekende fitness armband van Xiaomi vraagt geen verdere uitleg.... Nu te koop voor €11,24

  • Vanaf 11.00 coupon NLBF112401 (20 stuks)
  • Vanaf 16.00 coupon NLBF112406 (20 stuks)
 
blackfriday2311-2 (Foto: gbofficial)
Om in de Xiaomi sferen te blijven, deze Yeelight. Een design bureaulamp die voor €17,17 te koop is.

  • Vanaf 11.00 coupon NLBF112402 (20 stuks)
  • Vanaf 16.00 coupon NLBF112407 (20 stuks)
blackfriday2311-3 (Foto: gbofficial)
Deze wat uitgebreidere 3D printer is ook te koop voor een te gekke deal. Ben je niet zo thuis in 3D printers is het raadzaam om je eerst wat in te lezen. Kijk dan ook even op de productpagina voor meer info en video's. Al overtuigd....voor €137,42 te koop.

  • Vanaf 11.00 met coupon NLBF112404 (10 stuks)
  • Vanaf 16.00 met coupon NLBF112409 (10 stuks)
 blackfriday2311-4 (Foto: gbofficial)
Weer een iets ander model 3D printer, met een apart LCD-scherm zodat je ook offline kan printen. Te koop voor €158,03.

  • Vanaf 11.00 met coupon NLBF112405 (5 stuks)
  • Vanaf 16.00 met coupon NLBF112410 (5 stuks)
 
blackfriday2311-5 (Foto: gbofficial)
 
UMIDIGI is inmiddels wel bekend als Chinees smartphonemerk. Ze streven naar waar voor je geld, en richten zich met deze S2 volledig op het scherm. Zoals te zien, een 6-inch scherm in een 5,5-inch behuizing...voor maar €85,99

  • Vanaf 20.00 met coupon NLBF112418 (20 stuks)
 
blackfriday2311-6 (Foto: gbofficial)
 
De Maze Alpha, een redelijke nieuwkomer op de markt en met dit 6-inch toestel proberen ze wat leuks neer te zetten. Een full-screen ervaring, in combinatie met 6GB werkgeheugen en 64GB interne opslag. Voor €85,99 te koop.

  • Vanaf 20.00 met coupon NLBF112419 (10 stuks)
 
blackfriday2311-7 (Foto: gbofficial)
 
Wel retestrak dit toestel, en het zal jullie niet verbazen dat deze van Xiaomi komt. De Mi Mix 2 is waar het om gaat die voor €343,55 over de toonbank gaat.

  • Vanaf 20.00 met coupon NLBF112420 (10 stuks) 
 
Informatie
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met GearBest. Meer informatie over GearBest en de verzending van aangeschafte producten kun je hier vinden. Deze pagina is in het Nederlands en GearBest geeft ook ondersteuning aan Nederlandse klanten.

Dauwpop maakt line-up 2018 bekend

Graag geziene gasten zijn ze. De heren van Kensington keren terug naar Dauwpop in 2018. Na een succesvolle clubtour, vijf uitverkochte Ziggo Dome shows deze week en een ArenA show in aantocht, komen de heren op zaterdag 26 mei 2018 terug voor een exclusieve festivalshow in Overijssel.

Naast Kensington kondigt Dauwpop nog 15 namen aan. Gevestigde acts als singer-songwriter Dotan, de Belgische rockers van Triggerfinger, Sallands trots Bökkers en DJ Paul Elstak komen ook een bezoek brengen aan het festival.

Voor de alternatievelingen zijn onder andere bluesrockers Graveyard, het Amsterdamse Death Alley en de Nederlandse punkrock band Tusky te zien. Fans van nederhop worden blij gemaakt met grote namen als Lil Kleine, Boef en Jebroer. In de categorie opkomend talent zijn er de acts CUT_ en de Engelse herrieschopper Yungblud bekend van het nummer ‘I Love You, Will You Marry Me’.

Lady Bee, Bizzey en het van Arjan Lubach bekende The Galaxy, zullen zorgen voor een opzwepende sfeer in de XITE Party Pit. Binnenkort zullen er nog meer acts bekendgemaakt worden.

Dauwpop maakt line-up 2018 bekend (Foto: Dauwpop - Bart Heemskerk )
Dauwpop maakt line-up 2018 bekend (Foto: Dauwpop - Bart Heemskerk )

Peter R. krijgt talkshow bij SBS6

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries keert terug naar SBS6. Hij gaat De Raadkamer presenteren, een actualiteitenprogramma over rechtspraak, misdaad, gevangeniswezen en advocatuur.

"We gaan met een panel praten, waarin de 'crime de la crime' zit met rechters, advocaten, nabestaanden, slachtoffers, misdaadverslaggevers", zei Peter R. donderdag in een filmpje bij de presentatie van de plannen van Talpa en SBS in Amsterdam. "We hebben het over de actualiteit van de dag."

De Raadkamer is vanaf half februari te zien op SBS6.

Peter R. krijgt talkshow bij SBS6
Peter R. krijgt talkshow bij SBS6 (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: fris weer op komst

Sneeuw in november, geeft regen in december.

Gegroet!

Pot vol koffie. Ik zat er gisteravond wel enigszins naast met mijn weerbericht voor vandaag. Het ging allemaal veel sneller dan ik had voorzien en daardoor kregen we op veel plaatsen toch een heel ander weerplaatje te zien dan ik gedacht had. Mijn excuses voor deze misser. Want wat gebeurde er nou? We hadden te maken met twee frontale systemen. De eerste trok in de ochtend al over en leverde plaatselijk al een paar millimeter regen op. Dat systeem had ik niet in de smiezen. Vervolgens het koufront. Dat trok al vroeg in de middag van west naar oost over ons land. Dat was een actief geval, want in korte tijd viel er op de meeste plaatsen 5 tot 10 millimeter.

Daarachter klaarde het echter heel rap op. Sterker nog, het werd zelfs helemaal helder. Hier in Haarlem heb ik toch nog zo'n 3 uur naar een staalblauwe hemel gekeken. En die brede opklaringen trokken toen snel oostwaarts. Deze hoge snelheid van de weersystemen had ik niet verwacht. Toch zijn we nog niet van het front af...

Datzelfde front heeft nog een uitloper helemaal naar de Atlantische Oceaan én daar zit nog een golf in, en daar krijgen wij morgen mee te maken.

Vannacht trekt het dan weer dicht en gaat het uiteindelijk ook weer regenen. Ik denk echter wel dat de meeste regen valt in een strook van Zeeland naar Groningen en alles daar ten zuidoosten van. In het noordwesten lijkt het duidelijk droger te blijven. De minima liggen rond de 6 graden.

Morgen beginnen we de dag overal wel bewolkt. Op veel plaatsen valt er nog enige regen, met uitzondering van het noordwesten. In de loop van de dag wordt het overal droger en zeker in de kustprovincies komt de zon er nog wel even bij. Of de zon er overal nog bij komt is nog even de vraag. De temperaturen liggen met 8 a 9 graden duidelijk lager dan de afgelopen dagen. De zuidwestelijke wind neemt duidelijk af.

Kouder weer is op komst, maar daarover morgen meer.

Fijne avond!

Nederland
 

regenbooga (Foto: DJMO)

Een mooie regenboog van vorig weekend. Gezien door DJMO. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Officiële tolk verplicht bij rijexamen

Wie de Nederlandse taal niet beheerst, moet vanaf 1 januari een officiële tolk meenemen bij het rijexamen. Het is niet meer toegestaan om een familielid of bekende in te schakelen, meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

De nieuwe regel geldt voor het praktijkexamen bij de auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen. De kandidaat moet de tolk zelf inhuren en die moet een geldige tolkenpas kunnen tonen. De maatregel geldt nog niet voor beroepsexamens zoals voor vrachtauto, bus en taxi.

Officiële tolk verplicht bij rijexamen
Officiële tolk verplicht bij rijexamen (Foto: ANP)

Oranje verschuift niet op FIFA-ranglijst

Nederland staat op de nieuwe wereldranglijst van de FIFA op de twintigste plaats, net als vorige maand. Vorige maand steeg Oranje nog negen plekken.

Het Nederlands elftal won de afgelopen maand oefenwedstrijden van Schotland (0-1) en Roemenië (0-3). Een hogere notering op de FIFA-lijst heeft dat dus niet opgeleverd. Zweden, dat via de play-offs ten koste van Italië het WK bereikte, is zeven plaatsen gestegen naar plek achttien.

In de top tien van de ranglijst is Zwitserland weer terug van weggeweest (achtste). De Zwitsers veroverde eveneens via de play-offs een ticket voor de WK-eindronde. Duitsland is nog steeds koploper, voor Brazilië, Portugal, Argentinië, België, Spanje en Polen.

Frankrijk en Chili maken de top tien compleet en Peru is, ondanks dat het zich plaatste voor het WK, net daarbuiten gevallen. Oranje stond in augustus nog 36ste, een historisch dieptepunt. Na vijf zeges op rij is de ploeg dus weer terug in de top twintig.

Bakfiets Jochem Myjer in de gracht

De donderdag is voor Jochem Myjer niet al te best begonnen. Hij moest zijn bakfiets uit de gracht vissen. Op Twitter plaatste de cabaretier een filmpje waarop te zien is hoe hij het vehikel uit het water vist.

"De ochtend begint al leuk! Nieuwe hobby. Vissen naar mijn bakfiets", schrijft Jochem. "Hij is gered. En ja, hij bleef drijven." De cabaretier geeft de herfststorm de schuld van het incident.

Jochem kreeg veel reacties op zijn tweet. "Wat leuk, een waterfiets", schreef Ruben van der Meer. Verder zijn de woordgrappen niet van de lucht. "Heel Holland Bakfietst", schrijft iemand. "Ter land ter zee en in de gracht", is ook bedacht door een van zijn volgers.

Bakfiets Jochem Myjer in de gracht
Bakfiets Jochem Myjer in de gracht (Foto: BuzzE)

Kamer: regel oversluiten hypotheek in stapjes

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Menno Snel (Financiën) ervoor zorgt dat huizenbezitters hun hypotheek in stapjes kunnen oversluiten. Zo kunnen ze profiteren van de lage hypotheekrente, zonder de hoge boete te moeten betalen die staat op het oversluiten van de hele hypotheek.

Wie een hypotheek heeft kan jaarlijks meestal 10 tot 20 procent aflossen zonder dat er een boete volgt. Een huizenbezitter kan, om die aflossing op te brengen, een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de huidige lage rente. Wie dat een aantal jaren achtereen doet, is feitelijk overgegaan op een nieuwe, goedkopere hypotheek.

Maar banken en verzekeraars werken klanten die dit willen tegen, stelt Tweede Kamerlid Erik Ronnes (CDA). Hij, partijgenoot Pieter Omtzigt en bijna de hele Kamer riepen Snel woensdag op in te grijpen. De staatssecretaris moet de verstrekkers van hypotheken en de toezichthouder bewegen hun verzet te staken en belemmeringen uit de weg te ruimen.

Kamer: regel oversluiten hypotheek in stapjes
Kamer: regel oversluiten hypotheek in stapjes (Foto: ANP)

Agent onder diensttijd neergestoken

In Helmond werd een agent donderdagmiddag tijdens zijn werk bij een woning aan de Kasteel Traverse in zijn halsstreek gestoken. Hij werd direct naar een ziekenhuis vervoerd en geopereerd aan zijn verwonding. De vermoedelijke dader, de 21-jarige bewoner van het huis, werd opgepakt.

De politieman was tegen half twee met een collega voor een conflictbemiddeling bij de woning, toen hij plotseling door de bewoner met een mes werd aangevallen en gestoken. Hij liep daardoor een forse wond in zijn halsstreek op, maar is inmiddels buiten levensgevaar. De verdachte kon door de inzet van pepperspray en onder dreiging van een dienstwapen door de tweede politieman worden overmeesterd.

Assisterende politie-eenheden hielden de man aan en verleenden eerste hulp aan hun collega. De verdachte werd vervoerd naar het politiebureau en ingesloten. Wat hem bezielde is vooralsnog onduidelijk.

11-jarig meisje overleden na aanrijding bus

Een elfjarig meisje uit Amsterdam is donderdag overleden na een aanrijding met een bus. Het meisje overleed ter plaatse.

De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De 25-jarige buschauffeur is als verdachte aangehouden. Dat is standaard bij een dodelijk ongeval.

Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Burgemeester de Vlugtlaan en de Antony Moddermanstraat in Amsterdam-West.

11-jarig meisje overleden na aanrijding bus
11-jarig meisje overleden na aanrijding bus (Foto: ANP)

Bindend referendum in de prullenbak

Het bindend referendum is voor jaren van tafel. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde een voorstel voor zo'n referendum, dat vier jaar geleden nog wel steun kreeg van de Kamer, donderdag weg.

De initiatiefnemers van toen, D66, GroenLinks en PvdA, hebben hun handen van het zogeheten correctief referendum afgetrokken. De SP nam de verdediging van het voorstel over, maar vond weinig bondgenoten. Alleen PVV, Partij voor de Dieren, 50PLUS en Forum voor Democratie houden vol dat het bindend referendum een plaats moet krijgen in de Grondwet.

Ook als geen van de voorstanders zich had bedacht, leek het voorstel ten dode opgeschreven. Voor de bekrachtiging door een nieuwgekozen Tweede Kamer, die nodig is om de Grondwet te wijzigen, is een tweederdemeerderheid vereist. Die was onhaalbaar.

De SP had eigenlijk nog eens over het voorstel willen praten, maar kreeg daarvoor niet de kans van de tegenstanders. Die vonden dat de kous maar eens af moest zijn.

Bindend referendum in de prullenbak
Bindend referendum in de prullenbak (Foto: ANP)

'SPD-leider Schulz wil Merkel gedogen'

De leider van de Duitse sociaaldemocraten, Martin Schulz, staat toch open voor gesprekken met de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel over een nieuwe regering. Schulz zou bereid zijn een nieuwe regering-Merkel gedoogsteun te geven. Dit meldden bronnen rond de SPD-leider op de dag dat Schulz naar president Steinmeier gaat om over de politieke impasse te praten.

Schulz zou donderdag zijn nieuwe koers ontvouwen in zijn gesprek met partijgenoot Frank-Walter Steinmeier, die lange tijd minister van Buitenlandse Zaken onder Merkel is geweest.

Voor Schulz is het een ommezwaai. Na de bittere verkiezingsnederlaag van 24 september heeft hij herhaaldelijk bezworen dat de SPD in de oppositie gaat. Recentelijk hamerde hij erop dat er nieuwe verkiezingen moeten komen als de andere partijen er samen niet uitkomen bij het vormen van een regeringscoalitie.

'SPD-leider Schulz wil Merkel gedogen'
'SPD-leider Schulz wil Merkel gedogen' (Foto: ANP)

Plan om wanbetalers gas en licht te laten houden

Door sneller in te grijpen moet het hele jaar door worden voorkomen dat wanbetalers van energierekeningen van gas en elektriciteit worden afgesloten. Energieleveranciers krijgen de verplichting om voortaan ook in de zomer klanten die hun rekening niet betalen, eerst aan te melden bij de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Door veel eerder in actie te komen kan een huishouden weer sneller op de rails worden gezet, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken over het voorstel. Nu moeten energieleveranciers alleen in de winter gegevens van wanbetalers doorgeven. Als de klant in een hulpverleningstraject zit, mag hij niet worden afgesloten.

Door het plan worden energieleveranciers verplicht om wanbetalers het hele jaar naar de schuldhulpverlening door te sturen, zo bevestigt de zegsman van het ministerie berichtgeving in het AD. Volgens minister Eric Wiebes gaat het bij elektriciteit, gas en warmte om een eerste levensbehoefte.

In de zomer van 2016 werden ongeveer 10.000 Nederlandse huishoudens afgesloten van energie. Vaak blijkt dat wanbetalers die tussen april en oktober worden afgesloten ook in de winter nog zonder gas en licht zitten.

Plan: hele jaar gas en licht voor wanbetalers
Plan om wanbetalers gas en licht te laten houden (Foto: ANP)

Een op tien ondernemers in zwaar weer

Ruim een op de tien ondernemers heeft ondanks de aantrekkende economie last van forse zakelijke tegenslag. Ze kunnen rekeningen niet betalen, kampen met een tekort aan opdrachten of hebben moeite met het verkrijgen van een financiering. Ook op andere manieren hebben ze het lastig, aldus de Kamer van Koophandel (KvK) na eigen onderzoek onder bijna 1200 ondernemers.

Vaak nemen ondernemers de problemen ook mee naar huis, met als gevolg slapeloze nachten en sociale stress, ook omdat ze veelal het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. Daarbij gebeurt het meer dan eens dat privérekeningen worden geplunderd om zakelijke tekorten te dichten. Verder blijkt uit het onderzoek dat op zakelijke tegenslag in Nederland een taboe rust.

De meeste ondernemers maken volgens de KvK weinig gebruik van deskundige instanties die adviseren over manieren om de problemen het hoofd te bieden. De organisatie begint een campagne om het taboe te doorbreken. Onder meer door een hulplijn in het leven te roepen hoopt de KvK stress bij ondernemers en faillissementen tegen te gaan.

Een op tien ondernemers in zwaar weer
Een op tien ondernemers in zwaar weer (Foto: ANP)

Meerderheid Kamer wil aflossingswet hypotheek schrappen

Ondanks pogingen van de oppositie de stemming te verhinderen, beslist de Tweede Kamer donderdagmiddag over de afschaffing van de wet-Hillen. De vier regeringspartijen zijn voor het schrappen van de wet, die een belastingvoordeel regelt voor woningeigenaren die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost.

De Kamermeerderheid vindt dat dergelijke huisbezitters niet meer anders behandeld hoeven te worden dan andere woningeigenaren. De wet-Hillen moest het aflossen stimuleren, maar die prikkel is niet meer nodig. Om de gevolgen van het schrappen te verzachten, is besloten de afbouw over dertig jaar uit te smeren.

De oppositie neemt daar geen genoegen mee. Zij vinden dat de wet veel te snel door de Kamer wordt "gejast". 50PLUS spreekt van een aflosboete, omdat mensen die steeds braaf hebben afgelost nu opeens zouden worden gestraft. Om de stemming te verhinderen en de wet zo met een jaar te vertragen, wilden 50PLUS en PVV 35 uur lang debatteren. Maar de Kamer stak daar een stokje voor.

Meerderheid Kamer wil van wet-Hillen af
Meerderheid Kamer wil aflossingswet hypotheek schrappen (Foto: ANP)

Man (19) dood door schietpartij Amsterdam

Bij een schietpartij in het centrum van Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag een negentienjarige Amsterdammer om het leven gekomen. Drie andere mannen in leeftijd van achttien en negentien jaar moesten met diverse verwondingen naar het ziekenhuis. Ze waren wel aanspreekbaar.

Volgens getuigen werd het viertal door een man beschoten toen ze op de Kattenburgerkade stonden.

De politie is volop bezig met uitzoeken wat er precies gebeurd is. Mogelijk gaat het om een liquidatie. Er is tot dusver niemand aangehouden.

Man (19) dood door schietpartij Amsterdam
Man (19) dood door schietpartij Amsterdam (Foto: ANP)

Nederland blijft populair onder toeristen

Nederland blijft onverminderd populair onder toeristen. Het aantal bezoekers van over de grens steeg in de eerste acht maanden van het jaar met ruim 13 procent tot 12,4 miljoen, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde.

Opvallend is dat vooral Aziaten Nederland dit jaar weer beter weten te vinden. Als gevolg van bijvoorbeeld terrorismedreiging lieten onder meer Chinezen en Japanners Nederland, maar ook andere landen in Europa, wat meer links liggen. Dat effect lijkt nu uit de markt. In de maanden januari tot en met augustus steeg het aantal Aziaten dat naar Nederland trok met ruim een kwart tot 900.000. Ook Duitsers vinden vaker hun weg naar Nederland.

Nederland presteerde qua groei in de eerste maanden van dit jaar beter dan veel andere Europese landen. De gemiddelde groei van het aantal buitenlandse gasten dat landen van de Europese Unie bezocht was 7,7 procent. Frankrijk herstelde van de daling van het aantal toeristen vorig jaar onder druk van terroristische aanslagen. Het aantal bezoekers van over de grens dat naar Frankrijk trok steeg met 7,5 procent.

Nederland blijft populair onder toeristen
Nederland blijft populair onder toeristen (Foto: ANP)

Singapore debuteert op Olympische Winterspelen

Op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang, die op 9 februari van start gaan, zal komende winter voor het eerst een Singaporese vlag te zien zijn in de uitslagenlijsten.

De internationale schaatsfederatie ISU heeft donderdag de startbewijzen voor het shorttrack bekendgemaakt, en daarmee werd bevestigd wat al nagenoeg zeker was: de 18-jarige shorttrackster Cheyenne Goh mag als eerste sporter uit Singapore ooit naar de Winterspelen.

Goh zal van de partij zijn op de 1500 meter, waarop ze tijdens de World Cup in Shanghai een prima resultaat boekte. Daar kwam wel wat geluk bij kijken: ze eindigde als tweede, nadat twee dames - waaronder Yara van Kerkhof - onderuit gingen en een ander gediskwalificeerd werd.

Doordat ze zich zo voor de halve finales plaatste, kwam Goh in de World Cup-stand in de top-36 te staan en dat hielp haar op weg richting Pyeongchang. Singapore is niet het enige debuterende land in Zuid-Korea, ook Maleisië is er voor het eerst bij, net als Ecuador en waarschijnlijk Nigeria.

Van Bommel: "Ik ga pas nadenken bij een aanbieding"

Mark van Bommel wordt bij PSV gezien als de ideale opvolger van Phillip Cocu, maar hij heeft nog niet nagedacht over een rol als hoofdtrainer.

Cocu doet het dit moment uitstekend bij PSV en het ziet er niet naar uit dat de club spoedig afscheid neemt van de trainer. Van Bommel wordt genoemd als toekomstige opvolger van Cocu, maar de oud-middenvelder wil niet op de zaken vooruit lopen.

"Ik wil altijd het hoogst haalbare. Ook als trainer. Maar ik weet nog niet hoe het nu verder gaat. Ik heb geen stappenplan", vertelt de trainer van PSV Onder-19 tegenover De Limburger. "Over een vervolg kan ik pas nadenken als mijn contract afloopt of als ik een aanbieding heb gekregen."

Directeur Toon Gerbrands sprak eerder al zijn vertrouwen uit in de oud-speler. "Ik zie dat hij het in zich heeft om op termijn een trainer te worden bij een internationale topclub. Hij wil andere spelers beter maken en dat is de essentie van het coachen."

YouTube verwijdert schokkende kinderfilmpjes

YouTube is begonnen met het aanpakken van filmpjes die zogenaamd voor kinderen bedoeld zijn, maar in werkelijkheid schokkende dingen laten zien. Die worden opgespoord en verwijderd. In de afgelopen weken zijn duizenden filmpjes gewist en meer dan vijftig kanalen gesloten.

In de filmpjes is bijvoorbeeld te zien hoe een kinderfiguurtje als Peppa Pig wordt toegetakeld door een tandarts of bleekmiddel drinkt. Mickey Mouse schiet anderen en zichzelf door het hoofd en in een ander filmpje vecht Spiderman met Elsa uit Frozen. Ze staan niet alleen op YouTube zelf, maar ook op de kindvriendelijke versie YouTube Kids.

Bij dergelijke filmpjes komen geen advertenties te staan, zodat de makers er niet aan kunnen verdienen. Speciale technologie, zogeheten machine learning, moet de filmpjes opsporen. Medewerkers bekijken daarna of ze inderdaad niet door de beugel kunnen. YouTube wil ook voorkomen dat pedofielen de reactieruimte onder de filmpjes gebruiken om kinderen te lokken.

YouTube verwijdert schokkende kinderfilmpjes
YouTube verwijdert schokkende kinderfilmpjes (Foto: BuzzT)

Agenten zaak-Henriquez: juist gehandeld

Zwaar geëmotioneerd vertelden de twee agenten die terechtstaan voor de fatale arrestatie van Mitch Henriquez donderdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol wat het overlijden van de Arubaan voor hen betekende. Ze vinden het verschrikkelijk voor de familie, een verdriet dat nooit meer goed te maken is. Maar, voegden ze alle twee toe in hun laatste woord, ,,ik sta nog altijd achter het handelen".

Henriquez overleed eind juni 2015 na zijn arrestatie op een Haags muziekfestival. Hij riep tegen agenten dat hij een pistool bij zich had en wees daarbij naar zijn kruis. Bij zijn arrestatie verzette hij zich zo heftig dat er vijf agenten nodig waren om hem in bedwang te houden. Een dag later overleed de 42-jarige Arubaan. Aanvankelijk werd gedacht dat de omstreden nekklem hem fataal was geworden, maar later bleek hartfalen door een acuut stress syndroom de doodsoorzaak.

Huilend

,,Waarom werkte hij nou niet mee tijdens zijn aanhouding", zei agent DH01 huilend. De agenten hebben tijdens het proces afgeschermd in de rechtbank gezeten, achter een kamerscherm en met vervormde stemmen. Ze worden aangeduid als DH01 en DH02. Alleen de rechters, officieren van justitie en hun eigen advocaten konden ze zien. Dat is uit privacyoverwegingen, de twee agenten en hun gezinnen zijn na de dood van Henriquez zwaar bedreigd.

,,Geen straf is hoger dan wat mijn gezin en ik de afgelopen 2,5 jaar moesten ondergaan", zei DH01. ,,Mijn dochter zei dat mensen op Facebook hadden gezegd dat ik een man heb vermoord."

Het Openbaar Ministerie liet eerder deze week weten de agenten wel schuldig te achten, maar eiste geen straf. De rechtbank doet op 21 december uitspraak.

Agenten zaak-Henriquez: juist gehandeld
Agenten zaak-Henriquez: juist gehandeld (Foto: ANP)

Masters voor judoka Polling onzeker

Het is onzeker of judoka Kim Polling meedoet aan de World Masters (16-18 december). Polling heeft afgelopen weekend in Den Haag haar enkelband afgescheurd.

Sowieso zal Polling begin december niet van de partij zijn bij het grandslamtoernooi in Tokyo.

Polling won sinds 2013 alle vier de edities van de Masters, waar in alle klasses de beste zestien judoka's van het seizoen meedoen.     

Hockeysters naar halve finales Hockey World League

De Nederlandse hockeysters zijn er in geslaagd de halve finales van de Hockey World League te bereiken. Oranje versloeg donderdagochtend in de kwartfinale China met 4-0. De goals kwamen van Lidewij Welten, Marloes Keetels, Caia van Maasakker en Frédérique Matla. Oranje treft zaterdag Zuid-Korea in de halve finales. In de poulefase werd die ploeg met 3-0 verslagen.

Wie de historische cijfers erop nasloeg moest helemaal terug naar 2003 voor de laatste nederlaag van Nederland tegen China. Op de Champions Trophy van 2003 werd het 0-1. Oranje bleef de laatste achttien duels met de Aziaten ongeslagen. Tel daar de uitstekende vorm van de formatie van Annan bij op en de overwinning leek slechts een formaliteit.

Maar Oranje had ook Argentinië gezien een dag eerder. De torenhoge favoriet in de kwartfinale verslikte zich tegen gastland Nieuw-Zeeland, dat de drie pouleduels verloor. Dat ging Nederland, waar Xan de Waard haar honderdste interland speelde, niet gebeuren, bleek wel toen Kelly Jonker al in de eerste minuut voor het Chinese goal opdook en maar net mistastte op een scherpe voorzet.

De vroege goal kwam er toch toen Lidewij Welten in de zesde minuut in de cirkel een verdediger omspeelde en scoorde. Aan die actie ging een prachtige pass van Carlien Dirkse van den Heuvel vooraf, die vanuit de draai blindelings haar aanvaller wist te vinden. Een mooi voorbeeld van hoe de ploeg op elkaar ingespeeld is.

Welten was wederom een paar keer gevaarlijk voor Oranje. In de cirkel bal aannemen en even van de stick laten stuiteren op de Chinese verdediging. Simpel doch doeltreffend. Het leverde Oranje zomaar twee strafcorners op. Caia van Maasakker schoot één daarvan ziedend hard op de plank: 3-0.

Daarvoor had aanvoerder Marloes Keetels Oranje op 2-0 gezet na een snel genomen vrije bal in de 23 van de tegenstander. Dat doelpunt leverde een koddig moment op. De Chinese bondscoach Jamilon Mülders had vanaf de kant een overtreding gezien en instrueerde zijn speelsters om een referral aan te vragen. Dat deden de dames ook, maar door de afstand en de taalbarrière tussen hen en de Duitse oefenmeester leken ze geen idee te hebben waarvoor ze dat eigenlijk deden. Vervolgens hadden ze ook problemen om een vermeende Nederlandse overtreding in het Engels aan de arbitrage kenbaar te maken. De videoscheidsrechter werd uiteindelijk alsnog ingeschakeld, maar daarop was geen enkel vergrijp van Oranje te zien.

Matla maakte ook nog de 4-0 na een sierlijke actie van Laurien Leurink over de achterlijn. Het is de grootste Nederlandse zege op China sinds de 6-1 zege op het wereldkampioenschap van 2006. Indrukwekkender nog is de clean sheet van Oranje. Al acht wedstrijden op grote toernooien op rij, kreeg Nederland geen tegendoelpunt te verwerken. De laatste tegentreffer kwam van Spanje, in de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap in augustus. In veertien van de laatste zeventien duels hield Oranje de nul.

Verdediger Van Maasakker sprak haar dank uit aan de totale ploeg. "Het staat in niet-balbezit goed. Maar het zijn niet alleen de verdedigers. Het zijn ook de spitsen die terugzakken en meteen druk zetten, waardoor wij weer makkelijker voor de man kunnen komen. Iedereen werkt daar hard voor. Daar hebben we ook veel aandacht aan besteed en ik ben blij dat dat zo goed gaat."

Nederland – China 4-0 (2-0)
'4 Lidewij Welten 1-0
'23 Marloes Keetels 2-0
'52 Caia van Maasakker 3-0 (sc)
'57 Frédérique Matla 4-0

Volleyballers Draisma simpel langs Kosovaren

De volleyballers van Draisma Dynamo hebben de eerste wedstrijd in de eerste ronde van de CEV Cup, het niveau onder de Champions League, relatief simpel gewonnen.

In Apeldoorn kreeg Draisma het Kosovaarse Luboteni Ferizaj op bezoek, dat in de Champions League-kwalificatie kansloos uitgeschakeld werd door het Groningse Abiant Lycurgus.

Draisma begon veel sterker in Apeldoorn en de eerste twee sets werden simpel gewonnen. In set drie was de druk eraf en kon Ferizaj in de buurt blijven, maar toch maakte de thuisploeg het af: 25-11, 25-16, 26-24.

Op donderdag 30 november wacht de return in Kosovo.

Zaalvoetballers 't Knooppunt onderuit tegen FC Barcelona

De zaalvoetballers van 't Knooppunt zijn de eliteronde van de UEFA Futsal Cup begonnen met een nederlaag. In het Italiaanse Pescara wordt tot en met zaterdag gespeeld om de groepswinst, wat een plek in de halve finales van het voornaamste Europese zaalvoetbaltoernooi oplevert.

De Amsterdammers begonnen met een duel tegen FC Barcelona, dat in 2012 en 2014 het toernooi won. Tien minuten lang wist 't Knooppunt stand te houden, daarna braken de Spanjaarden de ban. Kort voor rust werd de voorsprong uitgebreid naar 3-0, in de tweede helft kwam Barcelona nog drie keer tot scoren: 6-0.

't Knooppunt speelt donderdag tegen thuisploeg Pescara, waarna zaterdag het Servische Ekonomac wacht.

'Brandbrief' aan minister over 'Muur van Mussert'

Meer dan vijfentwintig vooraanstaande schrijvers, historici, kunsthistorici en hoogleraren op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, onder wie de directeuren van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Rijksmuseum, hebben woensdag een brandbrief naar minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gestuurd. In de brief roepen ze de minister op om de sloop van de muur te voorkomen. De eigenaar van het terrein waar de muur op staat heeft bij de gemeente een sloopvergunning aangevraagd.

Aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
Mr. drs. I.K. van Engelshoven,
Rijnstraat 50
2515 XP ‘s-Gravenhage

Ter kennisneming: aan de Leden van de Tweede Kamer der StatenGeneraal.

Betreft: De dreigende sloop van ‘De muur van Mussert’ en het dringende verzoek aan de minister dit historisch belangrijke object aan te wijzen als rijksmonument.

‘s-Gravenhage, 22 November 2017

Excellentie,

Begin deze maand heeft de gemeente Ede U geïnformeerd dat de eigenaar van de zogenaamde ‘muur van Mussert’ een sloopmelding heeft ingediend.

De muur van Mussert, een monumentaal bakstenen gebouw met spreekgestoelte van de architect Mart Jansen, maakte deel uit van een ‘Nationaal Tehuis’ dat de NSB vanaf 1936 op de Goudsberg te Lunteren voor haar partijdagen inrichtte. De muur leeft in het collectieve geheugen voort als de plek waar vanaf NSB-partijleider Anton Mussert tussen 1936 en 1940 zijn beruchte ‘Hagespraken’ hield, toogdagen die tienduizenden bezoekers trokken en waarvan de polygoonbeelden van zwarte uniformen, massazang en vlagvertoon, vele Nederlanders in de geest staan gegrift.

De muur van Mussert is, net als die paar ándere overgebleven bouwwerken uit de periode, de kampen Vught, Amersfoort en Westerbork, de herinnering aan een donkere tijd die nadrukkelijk deel uitmaakt van onze geschiedenis. In Nederland is de muur volstrekt uniek. Qua opzet en intentie is de muur schatplichtig aan het Reichsparteitagsgelände in Neurenberg; qua architectuur aan de Blut und Boden–filosofie. Ook dit maakt de muur van een hoge zeldzaamheid en, derhalve, tot een onmiskenbare aanvulling op de lijst van beschermde monumenten.

Zowel cultuurhistorisch als architectonisch voldoet de muur aan het toetsingscriterium voor rijksmonumenten: te zijn ‘van algemeen belang vanwege schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde.’

Dat bevestigt uw voorganger de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in niet mis te verstane woorden, in haar antwoord op een initieel verzoek de muur aan te wijzen als beschermd monument. ‘Net als u ben ik van mening dat de ‘muur van Mussert’ van hoge cultuurhistorische en monumentale waarde is. Hoewel de muur refereert aan een donkere periode van onze vaderlandse geschiedenis en veel emoties oproept, is behoud aan te bevelen. De muur is te beschouwen als een icoon van een tijdperk waarmee aan toekomstige generaties het verhaal van de oorlogsjaren verteld kan worden,’ schrijft de minister op 21 juni 2015. ‘Ik heb besloten om in 2016 voor militaire en herinneringsobjecten een ‘verkenning’ te starten, waarin ik voor wat betreft de herinneringsobjecten wil verkennen hoe we in Nederland omgaan met herdenken en herinneren en hoe we erfgoed dat hiermee verbonden is willen beschermen. […] Vooruitlopend op deze verkenning wijs ik geen nieuwe monumenten aan. Wel kan ik u melden dat de muur van Mussert als ijkpunt voor herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zeker wordt meegenomen.’

De door uw voorganger gewenste verkenning, die volgens haar mede ten doel heeft de muur te behouden, is met vertraging dit jaar gestart. Wanneer de verkenning is afgerond en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed met haar aanbevelingen komt, is onbekend. Voor het behoud van de muur van Mussert zal dit wel eens te laat kunnen zijn. Hoewel bouwkundig grotendeels intact, verkeert het gebouw in staat van snel verval. Hekken zijn geplaatst om ongelukken door vallend gesteente te voorkomen. De huidige eigenaar, een campinghouder, strekt de muur in deze toestand niet tot nut. Een voornemen van sloop, als gezegd, is door hem eerder deze maand gemeld. De verkenning door de Rijksdienst verleent de muur geen status of voorlopige bescherming en er is op dit moment geen wet of maatregel van kracht die de sloop nog kan verhinderen. Binnen enkele weken kan de spade in de grond gaan en is dit potentiele rijksmonument voor eens en voor altijd weg.

De nieuwe Erfgoedwet van 2017 stelt in artikel 3.1 eerste lid: ‘Onze minister kan ambtshalve besluiten een monument dat van algemeen belang is vanwege zijn schoonheid, betekenis voor de
wetenschap of cultuurhistorische waarde aan te wijzen als rijksmonument.’

We vragen de minister dan ook, gelet op de thans reëel aanwezige dreiging van sloop, gebruik te maken van haar bevoegdheid en een spoedprocedure ter aanwijzing als rijksmonument te verordenen. We vragen de minister ons nog deze maand haar antwoord op ons dringende verzoek mee te delen.

Armando [beeldend kunstenaar en schrijver]
David Barnouw [historicus en publicist]
Hans Blom [voormalig directeur NIOD]
Taco Dibbits [hoofddirecteur Rijksmuseum]
Robert Dulmers [schrijver en journalist]
Sjarel Ex [directeur Museum Boijmans van Beuningen]
Hans Goedkoop [historicus en programmaker]
René van Heijningen [collectiespecialist NIOD, publicist]
Johannes Houwink ten Cate [hoogleraar Holocaust- en genocidestudies]
Ewoud Kieft [historicus en schrijver]
Jan Kijlstra [Stichting Erfgoed Ede]
Edwin Klijn [historicus en schrijver]
Meta Knol [directeur Museum De Lakenhal]
Bas Kromhout [historicus en schrijver]
Annemarie Lavèn [hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad]
Ad van Liempt [schrijver en journalist]
Geert Mak [schrijver en journalist]
Nelleke Noordervliet [schrijver]
Frits van Oostrom [publicist en Universiteitshoogleraar Utrecht]
Henk van Os [kunsthistoricus en voormalig directeur Rijksmuseum]
Jos Palm [historicus en journalist]
Herman Pleij [Neerlandicus en publicist]
Joost Rosendaal [historicus, Netwerk Oorlogsbronnen]
Maarten van Rossem [historicus en schrijver]
Marjan Schwegman [Cleveringa-hoogleraar, voormalig directeur NIOD]
Jan Siebelink [schrijver]
Robin te Slaa [historicus en schrijver]
Frank van Vree [directeur NIOD]
Frank Westerman [schrijver en journalist]

Meer over de "Muur van Mussert" is te lezen in Cultuur&Historie op het forum.

Gebiedsverbod omstreden imam terecht opgelegd

De omstreden imam Fawaz Jneid mag niet in de buurten Schilderswijk en Transvaal in Den Haag komen. Hij kreeg in augustus een gebiedsverbod voor zes maanden opgelegd van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Jneid stapte naar de rechter, die donderdag besliste dat de maatregel terecht werd opgelegd.

Jneid zei dat het gebiedsverbod hem belemmert in zijn vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Het ministerie vindt juist dat hij een jihadistische boodschap uitdraagt en oproept tot geweld. Daarom mocht hij niet in de beide Haagse achterstandswijken komen. Volgens de rechtbank was het terecht dat het ministerie "de gedragingen van Jneid" zag als een gevaar voor de nationale veiligheid.

Jneid zou zijn preken houden in een illegaal gebedshuis in de Cillierstraat in Den Haag. Het is officieel een boekwinkel, maar zou in werkelijkheid een moskee zijn. De gemeente verbood Jneid om de zaak te gebruiken als gebedsruimte of ontmoetingsplaats. Hij vocht ook dat verbod aan, maar verloor begin deze maand. De Cilliersstraat ligt in het gebied waar de geestelijke niet mag komen.

Gebiedsverbod omstreden imam terecht opgelegd
Gebiedsverbod omstreden imam terecht opgelegd (Foto: ANP)

Robben: "Na dit seizoen kan het afgelopen zijn"

Arjen Robben is bij Bayern München in bezit van een aflopend contract en de aanvaller weet nog niet wat hij na dit seizoen gaat doen.

De oud-international staat wekelijks in de basis bij Bayern München maar het is onduidelijk of hij zijn aflopende contract kan verlengen bij de club uit Duitsland. Eerder nam Robben al afscheid van het Nederlands elftal, maar hij is nog niet van plan om volledig afscheid te nemen als profvoetballer.

"Ik wil nog zolang mogelijk plezier blijven houden in het spelletje en op een hoog niveau presteren. Hoe lang ik dat nog volhoud, weet ik niet. Na dit seizoen kan het ook zomaar afgelopen zijn", vertelt Robben in gesprek met Kicker.

De vleugelaanvaller houdt alle opties open en heeft nog geen idee wat er na dit seizoen gaat gebeuren. "Er kan nog een keer wat nieuws komen, of ik speel nog drie seizoenen voor Bayern München. Alles is nog mogelijk."

Dost houdt Champions League-hoop Sporting levend, Barça door

In groep D van de Champions League heeft Bas Dost de hoop op overwintering voor Sporting Lissabon levend gehouden. De Nederlander was twee keer trefzeker in het thuisduel met Olympiakos.

In de eerste helft reageerde Dost attent op een perfecte pass van Gelson Martins, waarna hij de bal hard in het doel joeg. Bruno Cesar scoorde nog voor rust de 2-0, waarna Dost vanuit een corner de 3-0 binnen kon koppen. Vadis Odjidja-Ofoe deed namens Olympiakos nog wel iets terug, maar dat kon de Grieken niet meer helpen: 3-1.

De absolute kraker van de avond ging tussen Juventus en FC Barcelona, maar dat werd een teleurstellende vertoning. Lionel Messi begon op de bank en viel in de tweede helft in, Ivan Rakitic en Paulo Dybala waren beiden dicht bij een goal, maar het publiek kon uiteindelijk welgeteld nul keer juichen: 0-0. 

Met elf punten is Barça zeker van overwintering in het miljoenenbal, Juventus en Sporting vechten met acht en zeven punten om de tweede plek en Olympiakos is uitgeschakeld in Europa. In de laatste speelronde gaat Sporting op bezoek bij Barcelona en reist Juventus af naar Griekenland.

Chelsea door in Champions League, Atletico houdt hoop na winst op AS Roma

Chelsea heeft zich in groep C van de Champions League definitief geplaatst voor de knock-outfase. De Londenaren reisden naar Azerbeidzjan voor het duel met FK Qarabaq en kwamen met vier goals terug.

Qarabaq kwam in de eerste helft tot één schot op de paal en daar bleef het bij voor de thuisploeg. Eden Hazard scoorde nog voor rust vanaf elf meter, terwijl Reshad Sadigov rood kreeg voor een duwtje tegen Willian - waarmee de strafschop werd veroorzaakt.

Met tien minuten te gaan voor de rust rondde Willian een mooie aanval af, terwijl hij een kwartier voor tijd weer een strafschop versierde, dit keer door een lichte overtreding van Maksim Medvedev. Cesc Fabregas legde aan en scoorde de 0-3, Willian schoot vervolgens nog hard de 0-4 binnen.

AS Roma kon zich op bezoek bij Atletico Madrid plaatsen voor de laatste zestien, maar had daar wel een punt voor nodig. De ploeg begon goed, maar Atletico kwam op voorsprong, zo dacht men: Björn Kuipers keurde Augusto Fernandez' treffer echter af wegens hands.

Kevin Strootman kwam er in de tweede helft bij, maar Atletico was sterker. Radja Nainggolan raakte de paal, Antoine Griezmann werkte de openingsgoal met een halve omhaal binnen. De aanvallende aspiraties van Roma werden door een tweede gele kaart voor Bruno Peres de grond ingeboord, terwijl Kevin Gameiro de wedstrijd in het slot gooide: 2-0.

Met tien punten is Chelsea al door, terwijl Qarabaq met twee punten klaar is in Europa. Als Roma (acht punten) thuis wint van Qarabaq is het door naar de laatste zestien, anders ligt Atletico (zes) nog op de loer.

'Kick Out Zwarte Piet en de Grauwe Eeuw mogelijk terreurgevaar'

Op de site van de Rijksoverheid is een Rapport verschenen over extremisme en terreurdreiging in Nederland. Naast de gebruikelijke namen als Islamitische Staat, Pegida en andere extremistische groeperingen zijn ook Kick Out Zwarte Piet en de Grauwe Eeuw benoemd.

"Incidenteel vinden in Nederland confrontaties plaats tussen links- en rechtsextremisten. Hierbij wordt soms door enkele links-extremisten dreigende taal geuit en in sommige gevallen wordt vuurwerk gegooid naar de tegenpartij.Daarnaast was er in deze DTN-periode veel media-aandacht voor de bekladding van de voordeur van de fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FvD). Deze actie is op internet geclaimd onder de gelegenheidsnaam Radicaal Anarchistisch Feministisch Front. Het risico op omvangrijke gewelddadige openbare ordeproblemen zoals in de VS en in Duitsland is in Nederland klein, mede dankzij actief politieoptreden, maar toch zijn deze niet helemaal uit te sluiten. Enkele relatief nieuwe extreemlinkse antiracistische actiegroepen bestaan voornamelijk uit actievoerders met een migrantenachtergrond. Zij strijden tegen (in hun ogen) racistische en koloniale symbolen in de Nederlandse maatschappij, zoals Zwarte Piet, de VOC, straatnamen en standbeelden. De bekendste actiegroepen hiervan zijn Kick Out Zwarte Piet en De Grauwe Eeuw."

Naast links- en rechtsextremistische organisaties wordt ook gewaarschuwd voor toenemend Salafisme onder bijvoorbeeld de Turkse gemeenschap in Nederland en - uiteraard - Jihadisme.

Het huidige dreigingsniveau in Nederland is niveau 4, wat inhoudt dat de dreiging 'substantieel' is.

Dreigingsbeeld Terrorisme
Dreigingsbeeld Terrorisme

Engeland derde halvefinalist in Hockey World League

Op dag zeven van de Hockey World League Final voor de vrouwen in Auckland speelt Nederland de kwartfinale tegen China. Eerder op de dag speelden de Verenigde Staten en Engeland hun kwartfinale.

Engeland is de derde halvefinalist na een degelijke overwinning op de Verenigde Staten. Kampong-aanvaller Sophie Bray maakte beide doelpunten. De wedstrijd was redelijk mat en pas toen Alyssa Parker in de 54ste minuut de aansluitingstreffer maakte kwam er wat vuur in het spel. Het leverde geen gelijkmaker op. Engeland mag zich gaan opmaken voor de confrontatie met Nieuw-Zeeland, terwijl de VS om de lagere klasseringen tegen Argentinië speelt.

Verenigde Staten – Engeland 1-2 (0-1)
'7 Sophie Bray 0-1
'41 Sophie Bray 0-2
'54 Alyssa Parker 1-2 (sc)

PSG haalt uit tegen Celtic, Robben valt uit bij winnend Bayern

In groep B van de Champions League heeft Paris Saint-Germain flink uitgehaald. Celtic kwam naar Parijs, maar ging met een stevig pak slaag terug naar Schotland.

Celtic verloor in eigen huis met 0-5 van PSG en dat wilde men niet herhalen. Moussa Dembélé begon dan ook heerlijk aan de wedstrijd door de Schotten in de eerste minuut vanuit een corner op voorsprong te zetten. De Parijzenaren waren niet echt onder de indruk en twintig minuten later had Neymar met twee treffers de voorsprong al geregeld.

Edinson Cavani kon de 3-1 maken en Kylian Mbappé schoot zich ook voor de rust nog op het scoreformulier. Na rust duurde het even, maar in het slotkwartier werd het publiek dan toch weer vermaakt: Marco Verratti scoorde de 5-1, Cavani tekende voor zijn tweede van de avond en Daniel Alves bracht de 7-1 eindstand op het bord.

Anderlecht kreeg Bayern München op bezoek en was aanvankelijk zelfs sterker, maar Lukasz Teodorczyk en Uros Spajic weigerden kansen af te maken. Arjen Robben was dreigend bij Bayern, maar kort na rust greep de aanvoerder naar zijn hamstring en moest hij gewisseld worden.

Zonder de dreiging van Robben lukte het Bayern ineens wel om te scoren, dankzij Robert Lewandowski. Na een dik uur slaagde Sofiane Hanni er echter in om een kans af te maken en dus stond het 1-1. Corentin Tolisso kopte een kwartier voor tijd de winnende goal achter Anderlecht-keeper Matz Sels: 1-2, waarna Hamdi Harbaoui's 'gelijkmaker' in de slotfase werd afgekeurd.

PSG en Bayern gaan met vijftien en twaalf punten aan kop en zijn al zeker van de laatste zestien. Celtic en Anderlecht staan op drie en nul punten, ontmoeten elkaar in de laatste speelronde in Schotland en hebben beiden nog kans op de Europa League.

Hazard: "Ik bewonder Real Madrid"

Eden Hazard wordt regelmatig gelinkt aan Real Madrid en de aanvaller erkent dat hij liefde heeft voor de club uit Spanje.

In 2012 werd Hazard door Chelsea overgenomen van Lille. De Belg maakte al snel indruk en heeft goede seizoenen achter de rug bij The Blues. Ook dit seizoen is hij met zes goals en vijf assists op dreef. In het verleden zou Real Madrid interesse hebben getoond in de aanvaller en Hazard maakt er geen geheim van dat hij Real Madrid een mooie club vindt.

"We weten allemaal dat ik Real Madrid bewonder, maar ik ben speler van Chelsea. Ieder jaar wordt er over me geschreven, maar ik ben gewoon gebleven", vertelt Hazard in gesprek met Canal+. "Ik heb me altijd goed gevoeld bij de club en ik ben nog in het bezit van een tweejarig contract. Wanneer ik voel dat ik moet vertrekken, dan vertrek ik. Maar voor nu ben ik gewoon speler van Chelsea."

Er wordt regelmatig geschreven over een mogelijk vertrek van Hazard, maar de vleugelspeler kijkt er niet meer van op. "Toen ik bij Lille speelde, werd er geschreven dat ik naar Parijs zou gaan, maar ik bleef. Nu ik bij Chelsea speel wordt er gezegd dat ik vertrek, maar ik ben hier nog steeds", aldus de international.

Wakker Dier blij met slachthuis

Wakker Dier is enthousiast over de opzet bij het nieuwe slachthuis van Ameco. Dat schrijft het AD. Het slachthuis is ingericht volgens de ideeën van Amerikaans zooöloog Temple Grandin. "We kennen de ideeën van Grandin; daar staan we achter. Deze slachterij hebben we nog niet gezien, dus met een slag om de arm: als het goed wordt uitgevoerd, dan is dit toe te juichen'' aldus woordvoerder Casper Schrijver.

De nieuwe runderslachterij van Ameco in Apeldoorn is de eerste in Nederland die de ideeën van Grandin toepast. Ook de dierenbescherming is te spreken over het slachthuis.

In het slachthuis zijn geen ratelende kettingen, klapperend zeil of dichtslaande deuren. Ook is de weg naar de bedwelmingsruimte vrij van scherpe hoeken en lopen de dieren van een donkere naar een lichte ruimte. Dit zou de dieren meer rust geven. Ook krijgen de dieren na hun wandeling een uur de tijd om rustig aan de nieuwe omgeving te wennen.

In de toekomst zullen bedrijven die een beter leven keurmerk willen moeten voldoen aan de ideeën van Grandin, zo meldt de dierenbescherming.

'Wenger wil Van Bronckhorst als opvolger'

Arsène Wenger is bezig aan zijn laatste seizoenen als trainer van Arsenal en de oefenmeester ziet Giovanni van Bronckhorst als zijn ideale opvolger.

De Fransman verlengde vorig jaar zijn contract met twee seizoenen. Dat betekent dat zijn contract na het seizoen 2018/2019 afloopt en dat hij naar alle waarschijnlijkheid na 23 jaar stopt als trainer van Arsenal. Wenger ziet zijn ideale vervanger rondlopen in de Eredivisie.

Volgens Daily Star ziet Wenger de Nederlander als de beste kandidaat die hem kan opvolgen. Ook Eddie Howe, trainer van Bournemouth, wordt genoemd, maar zijn voorkeur gaat uit naar Van Bronckhorst.

Wenger kiest niet zelf wie zijn opvolger wordt, maar zijn advies weegt zwaar mee voor de beleidsbepalers.

Basel stunt tegen United, Akinfeev houdt doel na elf jaar schoon

In groep A van de Champions League heeft FC Basel voor een kleine stunt gezorgd. In eigen huis werd Manchester United met 1-0 verslagen, waardoor de Zwitsers nog alle kans hebben om zich voor de knock-outfase te plaatsen.

United had aan één punt genoeg om zich bij de laatste zestien te voegen en in de eerste helft was de ploeg van José Mourinho de betere. Basel draaide dat in de tweede helft om en in de slotfase werd dat beloond met een treffer van Michael Lang, die door Daley Blind niet best werd verdedigd.

CSKA Moskou kreeg Benfica op bezoek en dat leverde een clean sheet op voor doelman Igor Akinfeev: na 43 wedstrijden en elf jaar hield de Rus eindelijk zijn doel schoon in de Champions League, wat hem sinds 1 november 2006 (0-0 tegen Arsenal) niet meer gelukt was.

Georgi Shchennikov bracht de Russen na een klein kwartier op voorsprong, een eigen goal van Jardel, tien minuten na rust, bracht de 2-0 eindstand op de borden van de VEB Arena.

Met twaalf punten gaat United aan kop, gevolgd door CSKA en Basel met negen. Benfica heeft nog altijd geen enkel punt gepakt en krijgt in de laatste speelronde Basel op bezoek, terwijl CSKA naar Manchester reist.

Nieuw politieonderzoek naar Kevin Spacey

De politie in Londen onderzoekt een tweede beschuldiging van aanranding door acteur Kevin Spacey. Het gaat om een incident uit 2005, meldt de BBC. Begin november werd al duidelijk dat de politie in Londen ook een ander incident uit 2008 onderzoekt waarbij Spacey is betrokken.

Vrijdag werd aangifte gedaan van de aanranding uit 2005. Op diezelfde dag kreeg het theater Old Vic in Londen twintig andere meldingen binnen van jongemannen over ongepast seksueel gedrag van Spacey. Het theater had zelf een onderzoek ingesteld naar de acteur die er tussen 2004 en 2015 artistiek directeur was. Vooralsnog loopt er geen politieonderzoek naar deze incidenten.

Nieuw politieonderzoek naar Kevin Spacey
Nieuw politieonderzoek naar Kevin Spacey (Foto: BuzzE)

Sinterklaascircus Spangen weg na vernieling en bedreiging

In de Rotterdamse wijk Spangen is een Sinterklaascircus dat al jaren zwarte Zwarte Pieten gebruikt en dat ook dít jaar natuurlijk gewoon weer deed alweer weg. Volgens betrokkenen zou de initiatiefnemer, Wouter Zuidema, hebben afgesproken roetveegpieten in te zetten.

In Spangen wonen voornamelijk allochtonen. Eigenaar Robert Zinnecker meldt tegenover het AD dat er sprake is van bedreiging. "Ook is een zeil van onze dierentent vernield en een van onze wagens met verf besproeid. We hebben drie nachten lang rond onze spullen gelopen om ze te beschermen. Uiteindelijk kregen we na een gesprek met mensen van het wijkcentrum zwart op wit te zien dat de afspraak was om alleen met roetveegpieten te werken. Wij waren daar niet van op de hoogte. In overleg met dat wijkcentrum hebben we besloten onze tenten af te bouwen.’

Naast de fysieke vernielingen en bedreigingen was er ook sprake van bedreiging op facebooek. Er werd onder meer opgeroepen de boel 'plat te branden'.

Naast de bedreigingen en vernielingen bleek er ook weinig animo voor het circus. De voorstellingen werden nauwelijks bezocht.

Eerder werden ook in Dordrecht bij het Sinterklaashuis al vernielingen aangericht door anti-pieten.

flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)
flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)

Pleidooi voor allesomvattend muziekbeleid

Het muziekbeleid in Nederland moet aandacht schenken aan alle vormen van talent en alle vormen van muziek. Dat gebeurt nu te weinig, zegt de Raad voor Cultuur in een advies aan het kabinet. In het advies wordt gepleit voor meer geld voor de genres dance, urban en het Nederlandse lied.

"Niet overal stimuleert de overheid innovatie, niet overal koestert ze excellentie en topkwaliteit. Deze overheidszorg is vooral voorbehouden aan de traditionele genres, en ook daar hebben we laten zien dat beleid op veel plekken tekortschiet", stelt de raad In De balans, de behoefte, zoals het document waarin het sectoradvies is opgenomen heet. De titel is overigens ontleend aan Surfen, een nummer van Typhoon.

Verder vindt de raad dat er van een integraal en inclusief muziekbeleid - dat niets of niemand uitsluit - op rijksniveau en op regionaal en gemeentelijk niveau weinig sprake is. Het hoeft niet zo te zijn dat alles en iedereen in aanmerking moet komen voor aandacht of subsidiëring vanuit de overheid, maar de raad vindt wel dat in alle genres creatie, innovatie, experiment, toptalent en topkwaliteit aandacht verdienen. Hetzelfde geldt educatie. De raad noemt dat een basisvoorziening.

Ensembles

In de culturele basisinfrastructuur (BIS), het systeem waarmee de overheid de kunsten steunt, moet verder ruimte komen voor bijvoorbeeld "enkele middelgrote of grote ensembles of muziekhuizen in verschillende genres". Verder moet worden gekeken naar taak en plaats van omroepensembles. Ook moet er meer diversiteit komen, want lang niet alle bevolkingsgroepen worden bediend, vindt de raad. Die pleit ook voor een verbetering van de arbeidsmarkt voor muziekprofessionals.

Het advies voor de muzieksector is het eerste in een reeks van tien sectoradviezen die de komende maanden moeten verschijnen. Ze gaan onder meer over theater, beeldende kunst, de audiovisuele sector, musea en letteren.

Pleidooi voor allesomvattend muziekbeleid
Pleidooi voor allesomvattend muziekbeleid (Foto: BuzzE)

ACM waarschuwt voor 'impulsaankopen'

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start vandaag met de campagne ‘Bestel niet zomaar iets via social media. Check eerst wie er achter zit.’ Met deze campagne wil de ACM consumenten bewust maken van de risico’s van impulsaankopen via social media. Het aanbod kan er in de advertentie aantrekkelijk uitzien, maar om problemen achteraf te voorkomen is het belangrijk om te checken wie de verkoper is en of die echt bereikbaar is vóórdat je iets koopt.

Bernadette van Buchem, directeur consumenten van de ACM: “Op social media word je steeds vaker gericht benaderd door commerciële partijen. Het blijkt dat consumenten zich gemakkelijk laten verleiden tot impulsaankopen en soms tientallen of honderden euro’s betalen aan bedrijven die ze niet kennen. Daarom roepen we in deze campagne op om eerst meer informatie over de verkoper te zoeken voordat je iets koopt.”

Social Media
Nederlanders kopen steeds meer via social media, met name op Facebook en Instagram. Veel aanbiedingen op social media worden in gerichte advertenties aangeboden. Je kunt het product in een paar klikken kopen, zonder tussenkomst van een webwinkel. Dat kan handig zijn. Maar het kan ook voor problemen zorgen. De advertenties zijn later namelijk moeilijk terug te vinden. De verkoper kan daardoor relatief eenvoudig anoniem blijven.

Wat doe je als er een ander product op de mat valt dan je had verwacht en je het bedrijf niet kunt bereiken? Of als er niet of te laat wordt geleverd? Of je dacht een gratis product te bestellen en ze sturen achteraf alsnog een rekening? Of je krijgt je geld niet terug ook al heb je je aankoop binnen de bedenktijd teruggestuurd? De ACM richt zich met haar campagne specifiek op de doelgroep van 15-25 jarigen omdat zij zeer actief zijn op social media en extra gevoelig zijn voor impulsaankopen. 

Onduidelijkheid 
Consumenten kunnen een paar dagen na de aankoop vaak niet meer achterhalen bij wie ze hun bestelling deden. Sommige verkopers vermelden geen of onjuiste contactgegevens op hun social media bedrijfspagina. Daardoor zijn zij lastig of niet te traceren. Ook blijkt dat bedrijven die via social media verkopen consumenten vaak niet alle informatie geven over het product, het bedrijf en de aankoop, zoals informatie over het retourrecht en de verzendkosten. Terwijl zij, net als webwinkels, verplicht zijn deze informatie duidelijk te vermelden voordat de consument de aankoop doet.

BN'ers pleiten in AD voor sinterklaasbestand

Het AD roept samen met een groot aantal Bekende Nederlanders op tot een sinterklaasbestand. De krant wil zo lang sinterklaas in het land is geen discussie over het feest.

''Als we nu eens samen afspreken elkaar niet te bestoken vanaf het moment dat Sint voet op Nederlandse bodem zet tot de dag na zijn vertrek? Dat is het enige wat we vragen: een sinterklaasbestand", schrijft hoofdredacteur Hans Nijenhuis op de voorpagina van de krant.

Binnenin de krant zijn er BN'ers die zich ook uitspreken tegen de felle discussies tijdens de sinterklaastijd. "Deze weken even niet discussiëren, maar feestvieren", zegt Tijl Beckand. Ook premier Mark Rutte spreekt zich uit. ,,We gunnen de kinderen allemaal de magie van 5 december. Je kunt in Nederland heel goed je mening laten horen zonder het feest te verstoren of vernielingen aan andermans spullen aan te richten."

Ook Bram van der Vlugt, die jarenlang de rol van sinterklaas op de nationale televisie vertolkte, deelt de mening van het AD. ,,Zeker, we moeten de discussie over Zwarte Piet ter zijde schuiven ten faveure van de kinderen. Het is gruwelijk dat het feest er zo door wordt getekend."

Omroepbaas Jan Slagter vindt dat de kinderen de dupe zijn. ,,Kinderen hebben geen boodschap aan de discussie. Het begint nu wel erg uit de hand te lopen. Laten we feest vieren." Voetbal Inside-presentator Wilfred Genee: "Als dit zo doorgaat is de enige associatie van kinderen met Zwarte Piet de boze mensen die hen omringen in deze periode."

BN'ers pleiten in AD voor sinterklaasbestand
BN'ers pleiten in AD voor sinterklaasbestand (Foto: BuzzE)

Nieuwe beschuldiging Jeremy Piven

Net nadat hij glansrijk de leugendetectortest doorstond, is er een nieuwe vrouw opgestaan die beweert dat Jeremy Piven 'zich seksueel aan haar op heeft gedrongen.' De dame in kwestie, Anastasia Taneie, was in 2009 een figurant bij Entourage, de serie waarin Piven speelde. Dit meldt BuzzFeed News.

Volgens Anastasia werd er op lokatie gedraaid en nam Piven haar na een opname apart. Toen ze alleen waren, duwde hij haar tegen de muur en begon hij haar borsten en intieme delen te betasten. Toen er een assistent voorbij liep, stopte Jeremy en liet hij Anastasia van de set verwijderen, omdat ze volgens hem 'te opdringerig was'.

Piven heeft tot nu toe alle aantijgingen aan zijn adres ontkend. Hij stelde zelfs voor om een leugendetectortest te ondergaan, om zo zijn onschuld te bewijzen. Die test viel uit in zijn voordeel. Ook zei hij: "Ik zou mezelf nooit, maar dan ook nooit, opdringen aan een vrouw. Ik snap niet waarom iemand zo'n verhaal verzint."

Anastasia noemt het incident 'het meest vreselijke dat ik ooit heb moeten doorstaan.' "Ik was doodsbang en durfde het aan niemand te vertellen, omdat ze me toch niet zouden geloven."

Nieuwe beschuldiging Jeremy Piven
Nieuwe beschuldiging Jeremy Piven (Foto: BuzzE)

Ongewoon geluid gehoord bij vermiste duikboot

Op de dag waarop de Argentijnse duikboot vermist raakte, is een ongewoon geluid waargenomen. Dat heeft een woordvoerder van de Argentijnse marine woensdag gezegd. Hij wilde niet vertellen of het zou kunnen duiden op een explosie of een ander noodgeval aan boord van de onderzeeër. Het schip verdween op 15 november.

Het laatste teken van leven van de 35 jaar oude, in Duitsland gebouwde, ARA San Juan was op 432 kilometer uit de Argentijnse zuidkust. Volgens de marine is er voorlopig nog voldoende eten aan boord van de Ara San Juan. Er zijn 44 opvarenden.

Ongewoon geluid gehoord bij vermiste duikboot
Ongewoon geluid gehoord bij vermiste duikboot (Foto: ANP)

'Karremans wil getuigen voor Dutchbatters'

Kolonel buiten dienst Thom Karremans gaat als getuige optreden in een rechtszaak die een oud-commandant van Dutchbat heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat. Dat zegt Karremans' advocaat Geert-Jan Knoops woensdagavond in Nieuwsuur.

Volgens Knoops wil de toenmalige overste een lans breken voor meer dan honderd Dutchbatters die al jarenlang procederen voor eerherstel. Veel Nederlandse militairen raakten getraumatiseerd door de val van Srebrenica. Ze voelen zich niet gesteund door Defensie en vinden dat ze op een onmogelijke missie zijn gestuurd.

Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica toen de enclave werd ingenomen door de Bosnische Serven, waarbij bijna 8400 moslims omkwamen.

'Karremans wil getuigen voor Dutchbatters'
'Karremans wil getuigen voor Dutchbatters' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.