FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 november 2017

Koploper Kampong klopt Almere in knotsgek hockeyduel

In speelronde tien van de Hoofdklasse in het Nederlandse mannenhockey leek een aantal stunts in de maak, maar uiteindelijk bleven de verrassingen uit en gingen de favorieten er met de punten vandoor.

HGC – Oranje-Rood 0-1 (0-0)
De Roggewoning is gekraakt. Na zeven overwinningen op rij in eigen huis moest HGC in Wassenaar tegen Oranje-Rood capituleren. De laatste ploeg van wie HGC in eigen huis verloor? Je raadt het al, Oranje-Rood! De Eindhovenaren wonnen dankzij een goal van de Argentijn Agustin Mazzilli.

'42 Agustin Mazzilli 0-1

Almere – Kampong 4-6 (4-4)
Wat maakten Almere en Kampong er een spektakel van. Met acht goals voor rust werd het publiek in de polder verblijd en leek een sensatie in de maak. Na rust kreeg koploper Kampong kwelgeest Almere alsnog op de knieën in een knotsgek duel.

'3 Robbert Kemperman 0-1
'9 Bjorn Kellerman 0-2
'17 Daan Hoepman 1-2
'20 Andrin Rickli 2-2 (sc)
'23 Robbert Kemperman 2-3
'28 Constantijn Jonker 2-4
'29 Deegan Huisman 3-4
'33 Jonas de Geus 4-4
'63 Constantijn Jonker 4-5
'69 Jip Janssen 4-6 (sc)

Rotterdam – hdm 2-1 (1-0)
Rotterdam had het niet makkelijk, maar het won wel van provinciegenoot hdm. Dankzij goals van Jeroen Hertzberger en Simon Egerton boekten de havenstedelingen een nipte zege op de Hagenaars.

'34 Jeroen Hertzberger 1-0
'50 Simon Egerton 2-0
'59 Lennart Kallenberg 2-1

Den Bosch – SCHC 3-0 (2-0)
Solide zege voor Den Bosch op promovendus SCHC. Noud Schoenaker opende de score voor zijn ploeg en de Zuid-Afrikaan Austin Smith klaarde vervolgens het klusje met twee strafcornersgoals.

'12 Noud Schoenaker 1-0
'22 Austin Smith 2-0 (sc)
'65 Austin Smith 3-0 (sc)

Amsterdam – Pinoké 3-1 (0-1)
Een stunt leek in de maak toen Amsterdam en Pinoké gingen rusten met een 0-1 stand dankzij een goal van Thijn Knetemann. De thee deed de bewoners van het Wagener Stadion echter goed, want in de tweede helft stelde de thuisploeg orde op zaken met driel goals.

'27 Thijn Knetemann 0-1 (sc)
'38 Billy Bakker 1-1
'51 Justin Reid-Ross 2-1 (sc)
'56 Mirco Pruyser 3-1

Tilburg – Bloemendaal 0-4 (0-3)
Een overwinning zonder problemen van Bloemendaal op Tilburg. Het werd 0-4 en onder anderen Jamie Dwyer scoorde voor de Mussen. Hij is de eerste 38-jarige die in de Hoofdklasse scoort sinds de Canadees Rob Short.

'4 Florian Fuchs 0-1
'17 Jasper Brinkman 0-2 (sc)
'17 Jamie Dwyer 0-3 (sc)
'63 Florian Fuchs 0-4

Willems en Eintracht Frankfurt drukken Werder verder de problemen in

Eintracht Frankfurt heeft Werder Bremen nog eens verder de penarie in gedrukt in de Bundesliga. Op bezoek bij Eintracht Frankfurt, waar Jetro Willems in de basis stond, verloor Werder met 2-1.

De club uit Bremen ontsloeg coach Alexander Nouri eerder deze week en dus nam Florian Kohfeldt vrijdag de honneurs waar. Al na een kwartier ging het echter fout: Willems kreeg de bal op ietwat gelukkige wijze bij Ante Rebic, die vervolgens fraai de 1-0 binnen schoot.

Nog geen tien minuten later was het oud-Ajacied Niklas Moisander die Werder toch weer op gelijke hoogte bracht. Het puntje leek lang mee te gaan naar Bremen, tot Sébastien Haller in de slotfase op prachtige wijze alsnog de 2-1 scoorde.

Werder staat op de op één na laatste positie met vijf punten, Eintracht staat op de vijfde plek.

Noord-Korea laat kans op WK-dominantie op Amerikaanse bodem schieten

Op 28 november begint in het Amerikaanse Anaheim het wereldkampioenschap gewichtheffen. Wegens dopingzaken zijn veel toplanden geheel geschorst, waardoor het immer sterke Noord-Korea van een 'gewoon' topland ineens de absolute favoriet werd om de medaillespiegel te winnen. 

Het leek een perfect scenario voor Kim Jong-un: een team met grootheden als de kleine, maar bizar sterke Om Yun-chol naar de VS sturen en alles en iedereen oprollen. Noord-Korea met ruime afstand bovenaan de medaillespiegel op een WK in de Verenigde Staten, veel beter zou het niet kunnen voor de Briljante Kameraad en met favorieten voor goud in zeker zeven gewichtsklassen absoluut niet onrealistisch.

Dat gaat echter niet gebeuren, want naar nu blijkt heeft Noord-Korea geen team ingeschreven. Niet alleen de toppers zijn afwezig, het hele team zal simpelweg niet op komen dagen. De internationale gewichthefbond IWF zegt geen reden te hebben gekregen, maar gezien de huidige situatie tussen de Geweldige Leider en zijn Amerikaanse collega Donald Trump hebben we wel een donkerbruin vermoeden. Ook zou men boos zijn over het kwijtraken van het WK junioren van volgend jaar, wat wegens de politieke situatie aan Oezbekistan gegeven werd.

Het terugtrekken van de Noord-Koreanen kan de VS juist weer extra goud opleveren. Bijvoorbeeld voor het pas 17-jarige megatalent CJ Cummings: in de klasse tot 69 kilogram is hij nu, kort achter de Tunesiër Karem Ben Hnia, de nummer twee van alle deelnemers. Bij de vrouwen boven de 90kg is Sarah Robles nu de nummer één, in plaats van de Noord-Koreaanse Kim Kuk-hyang.

Het is de eerste keer dat Noord-Korea niet op het WK aanwezig zal zijn sinds 2009, toen het WK - weinig verrassend - in Zuid-Korea gehouden werd. Overigens is het niet aanwezig zijn van met name de Noord-Koreaanse mannen een gouden kans voor een van Trump's andere favoriete landen: Iran zou nu zomaar meerdere gouden plakken mee naar huis kunnen nemen.

Kobolds and Catacombs is de nieuwste Hearthstone-uitbreiding

Hearthstone's laatste uitbreiding voor dit jaar van de Mammoth is Kobolds and Catacombs. De uitbreiding voegt uiteraard een hele rits nieuwe kaarten toe waarmee spelers aan de slag kunnen, en kunnen spelers aan de slag met een nieuwe singleplayer-modus in de vorm van dungeon run.

Volgens hoofdontwikkelaar Ben Brode gaan we met Kobolds and Catacombs terug naar de roots van de dungeon crawlers en de avonturen die we beleefden in tabletops zoals Dungeons and Dragons en Pathfinder. Kobolds and Catacombs komt met een niewe legendary in de vorm van Marvin the Fox: spelers kunnen deze kaart al vanaf volgende week maandag krijgen. Mensen die een virtual ticket voor Blizzcon hebben krijgen een gouden versie van Marvin.

Dungeon Run is volgens Brode een soortement roguelike, waarbij je begint met tien kaarten en acht bazen moet verslaan. Telkens wanneer je een boss verslaat krijg je er een kaart bij, maar wanneer je verliest moet je helemaal opieuw beginnen. Tevens krijgt elke class nu ook legendarische wapens (inclusief classes die nooit een wapen hebben gehad) en komt er een nieuw keyword: recruit, waarmee je een minion uit je deck direct op het veld plaatst.

Bekijk de trailer hieronder (inclusief liedje!). Kobolds and Catacombs komt uit in december.

Kobolds and Catacombs is de nieuwste Hearthstone-uitbreiding

Golfer Luiten zakt terug, Belg Colsaerts grijpt macht

Golfer Joost Luiten heeft op het Turkish Airlines Open geen al te beste tweede dag achter de rug. De Nederlander kwam niet verder dan één birdie, maar sloeg wel drie bogeys. Zo eindigde hij de dag met twee slagen boven par - het baangemiddelde - en raakte hij de gedeelde leiding kwijt.

Die leiding is nu voor de Belg Nicolas Colsaerts, die na de eerste dag ook gedeeld eerste stond. Colsaerts kende een geweldige dag en sloeg zeven birdies. Hij liet er geen enkele bogey bij optekenen en kwam zo uit op een score van 64, zeven slagen onder par. Het bracht hem naar een totaalscore van -14, waardoor hij nu vier slagen los staat van de Engelsman Eddie Pepperell. Luiten staat met -5 op de gedeeld dertiende plek.

Starcraft II wordt gratis, Mira Han en Matt Horner nieuwe co-op commanders

Blizzard heeft op Blizzcon aangekondigd dat Starcraft II volledig gratis gaat worden voor alle spelers. Tevens komen er ook twee nieuwe co-op commanders naar de game in de vorm van Mira Han en Matt Horner, die twee commanders in één zijn.

Matt Horner en Mira Han zijn een (ongemakkelijk) koppel in het Starcraft-universum en Blizzard omschrijft hun speelstijl als het combineren van "de explosiviteit van de huurlingen van Mira Han en de kracht van de vloot van de Dominion met Matt Horner". Een releasedatum heeft Blizzard nog niet gegeven, maar we hebben wel een preview.

Wat Starcraft II in het algemeen betreft: de spelers die nooit Starcraft II hebben gekocht krijgen de campaign van Wings of Liberty (mensen die Wings of Liberty al hebben krijgen in plaats daarvan Heart of the Swarm), krijgen toegang tot alle co-op commanders tot en met level 5 en krijgen ook gratis toegang tot ranked play in de multiplayer. Om toegang tot die laatste te krijgen moet je wel eerst 10 "first win of the day"-potjes winnen in unranked of tegen de AI. Blizzard geeft als reden dat ze hiermee "de integriteit van Starcraft II willen behouden. Starcraft II zal gratis te spelen zijn vanaf 14 november.

Starcraft II wordt gratis, Mira Han en Matt Horner nieuwe co-op commanders

Uitslag Sparta Rotterdam - sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft in de Eredivisie na vier nederlagen op rij eindelijk weer eens een punt gepakt. Uit bij Sparta Rotterdam werd het in een saaie wedstrijd 0-0, waardoor de Friezen nu zevende staan met vijftien punten uit elf duels. Sparta is de nummer dertien met tien uit elf.

Bij Heerenveen maakte Warner Hahn na zijn blessure weer de rentree in het doel. Veel kreeg hij niet te doen, want collega Kortsmit aan de andere zijde kreeg werk toebedeeld. De goalie tikte uit een hoekschop de bal op de lat en redde op een inzet van Höegh. Sparta zette hier weinig tegenover, alleen een voorzet van Brogno verdween bijna in eigen goal. Mooiste moment was een hakbal van Ödegaard die op de achterlijn twee man het bos in stuurde.

Na de pauze gebeurde er bar weinig en deden de teams er alles aan om niet te verliezen. Namens Sparta schoot Mühren net naast en redde Heerenveen-aanvoerder Schaars op de lijn na een inzet van Ache.

 Loris Brogno (l) in duel met Kik Pierie (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Loris Brogno (l) in duel met Kik Pierie (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Sparta Rotterdam

0 - 0

sc Heerenveen

 
Gele kaart: Dougall, Holst (Sparta Rotterdam), Mihajlovic, Dumfries (sc Heerenveen)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.231
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Holst
Breuer
Fischer
Marfelt (Floranus/70)
Duarte (Ache/83)
Sanusi
Spierings
Dougall
Brogno (Goodwin/59)
Mühren
  Hahn
Dumfries
Höegh
Näss
Pierie
Kobayashi
Schaars
Vlap (Thorsby/83)
Ödegaard
Ghoochannejhad (Veerman/46)
Mihajlovic (Rojas/60)

Jets hebben verdediging op orde en kloppen Bills in NFL

De New York Jets hebben in de NFL een belangrijke overwinning geboekt. In eigen huis was de ploeg tijdens Thursday Night Football te sterk voor de Buffalo Bills, waardoor de Jets na negen wedstrijden vier zeges hebben. De Bills staan op vijf overwinningen uit acht wedstrijden.

De verdediging van de Jets leek voor het eerst dit seizoen echt op orde te zijn. De quarterback van de Bills, Tyrod Taylor, kreeg zeven sacks te verwerken, allemaal van verschillende Jets-spelers. De Bills verloren de bal daarnaast drie keer, net zoveel als in de eerste zeven wedstrijden bij elkaar opgeteld.

Opvallend bij de Jets was vooral de prestatie van Josh McCown, die op 38-jarige leeftijd bezig is aan zijn beste seizoen ooit. Hij wist zijn dertiende touchdown van het seizoen te gooien, waarmee hij zijn beste seizoen ooit evenaart. Opmerkelijk, want er zijn nog zeven wedstrijden te spelen.

McCown liet overigens ook al drie rushing touchdowns noteren, waaronder in het eerste kwart tegen de Bills, waarmee hij de score opende. Twee touchdowns in het derde kwart zorgden voor een 23-7 voorsprong, wat in het vierde kwart nog eens uitgebreid werd naar 34-7. In de laatste vijf minuten deden de Bills met twee touchdowns nog wel wat terug, maar verder dan 34-21 kwamen ze niet.

Moira is de nieuwste Overwatch hero, Blizzard world de nieuwste map

Naast een cinematic kreeg Overwatch als klap op de vuurpijl ook nog een nieuwe hero in de vorm van Moira en ook nog een nieuwe map in de vorm van Blizzard world. 

Moira is een support hero die naast healen ook flink wat damage kan doen, vergelijkbaar met Zenyatta. Haar eerste ability is biotic grasp, waarbij ze met haar linkerhand biotic energy gebruikt om haar teamgenoten te healen, maar met haar rechterhand valt ze vijanden aan waarmee ze zich healed met de health van haar vijanden en tevens haar biotic energy aanvult.

Haar tweede ability, biotic orb, is een bolvormig projectiel dat kaatst tegen muren die allies kan healen wanneer de orb door hen heen gaat of damage doet wanneer hij door vijanden gaat. Haar laatste ability is fade in de vorm van een teleport. Moira's ultimate is coalescence, een lange straal die door barriers gaat die zowel vijanden aanvalt als teamgenoten healt.

De nieuwste map, Blizzard World, is een pretpark met allerlei attracties die gebaseerd zijn op de franchises van Blizzard. Blizzard world is een hybrid map, waarbij het aanvallende team zowel een objective moet veroveren als een payload moet vervoeren. Zowel Moira als Blizzard World hebben nog geen releasedatum, maar Blizzard kennende is het soon™.

Bekijk de filmpjes van Moira en Blizzard world hieronder.

Moira is de nieuwste Overwatch hero, Blizzard world de nieuwste map

Griek geschorst wegens bewust geel pakken

Kostas Manolas is door de FIFA voor een duel geschorst. De Griek, die nu de eerste play-offwedstrijd tegen Kroatië moet missen, krijgt de straf omdat hij tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus in de laatste minuut bewust een gele kaart pakte.

De verdediger van AS Roma deed dit omdat hij dan geschorst zou worden voor het laatste pouleduel tegen het zwakke Gibraltar. In de play-off zou hij dan gewoon weer kunnen spelen.

De wereldvoetbalbond vond dit echter spelbederf en stak daar vandaag een stokje voor. Manolas mag volgende week zondag bij de return in Athene wel weer meespelen. Die wedstrijd wordt overigens geleidt door de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers.

Rojer via Bryan-broers naar halve finales masterstoernooi Parijs

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft zich in het dubbelspel geplaatst voor de halve finales van het masterstoernooi van Parijs. Samen met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau was de Nederlander in de kwartfinales te sterk voor de gebroeders Bob en Mike Bryan, ware grootheden in het dubbelspel.

Rojer en Tecau walsten vooral in de eerste set over de veelvoudig Grand Slam-winnaars heen. In set twee ging het wat meer gelijk op, maar het Nederlands-Roemeense duo bleek toch wederom de sterkste: 6-1, 7-5.

In de halve finale spelen Rojer en Tecau tegen de Kroaat Ivan Dodig en zijn Spaanse partner Marcel Granollers.

'Evra ontslagen door Marseille na schoppen fan'

Olympique Marseille heeft Patrice Evra ontslagen. Dit nadat de verdediger gisteravond voor het begin van het Europa League-duel met Vitoria Guimarães een fan van de eigen club een schop gaf.

Tijdens de warming-up werd Evra beledigd en uitgescholden. De oud-international rende naar de Franse fans en deelde een trap uit aan een van hen. "Als een professionele en ervaren speler kon Patrice Evra niet op zo'n ongepaste manier reageren', aldus L'OM in een verklaring.

In de verklaring staat dat Evra op non-actief is gesteld, maar de Franse sportkrant L'Equipe meldt dat de verdediger al is ontslagen.

Evra, die nog voor het begin van de wedstrijd rood kreeg voor zijn trap, is door de UEFA ook aangeklaagd wegens gewelddadig gedrag.

Badmintonner Caljouw in halve finales Bitburger Open

Badmintonner Mark Caljouw heeft zich geplaatst voor de halve finales van het Bitburger Open, een in Duitsland gespeeld toernooi uit de Grand Prix Gold-reeks.

De 22-jarige Caljouw nam het vrijdag in de kwartfinales op tegen Khosit Phetpradab, de mondiale nummer 37 uit Thailand. Caljouw, zelf 44e van de wereld, won de eerste game, maar moest de tweede na een spannend duel afstaan. Toch herpakte hij zich en in game drie was hij duidelijk de beste: 21-18, 21-23, 21-14. In de halve finale wacht de Taiwanees Hsu Jen-hao, 35e van de wereld.

Selena Piek en Cheryl Seinen sneuvelden in de kwartfinales van het damesdubbelspel. Akane Araki en Aoi Matsuda uit Japan waren met 21-17, 21-15 een maatje te groot.

Reinhardt schittert in nieuwe Overwatch cinematic

We werden tijdens Blizzcon ook weer getrakteerd op een cinematic voor Overwatch en deze keer was de spotlight voor de vriendelijke reus Reinhardt. In de cinematic wordt Reinhardt's achtergrond bij de Crusaders uitgelicht, waar hij vocht tegen de omnics voordat hij bij Overwatch kwam.

De cinematic is te zien hieronder. 

Reinhardt schittert in nieuwe Overwatch cinematic

Alexstrasza en Hanzo aangekondigd voor Heroes of the Storm

We gaan de komende tijd veel draken zien in Heroes of the Storm want zowel Hanzo van Overwatch en Alexstrasza van Warcraft zijn aangekondigd als speelbare heroes. Dit gaat uiteraard gepaard met een trailer die onderaan dit bericht te zien is.

Alexstrasza is een ranged support die met haar trait dragon queen kan veranderen in een draak om zo dat extra beetje firepower te geven, terwijl Hanzo de rol aanneemt van ranged assassin die voor zijn team kan scouten. 

Alexstrasza en Hanzo komen respectievelijk in november en december uit.

Alexstraza en Hanzo aangekondigd voor Heroes of the Storm

World of Warcraft: Classic aangekondigd

You think you want it but you don't: blijkbaar is Blizzard van gedachten veranderd wanneer het aankomt op legacy servers. Op Blizzcon is World of Warcraft: Classic aangekondigd, waar spelers aan de slag kunnen met een vanilla-versie van World of Warcraft zonder de uitbreidingen. 

World of Warcraft: Classic komt als antwoord op de langdurige roep om legacy servers, die vorig jaar grote vormen aannam met de vete van priveserver Nostalrius en Blizzard zelf. Blizzard heeft nog geen aankondiging gedaan wanneer World of Warcraft: Classic verschijnt maar J. Allen Brack heeft gewaarschuwd dat het lang kan gaan duren: ze willen er zeker van zijn dat alles naar behoren werkt en dat ze spelers een spel van goede kwaliteit kunnen bieden.

Tot die tijd, moeten we het doen met de trailer die te zien is in het bericht hieronder.

World of Warcraft: Classic aangekondigd

Battle for Azeroth is de nieuwste uitbreiding voor World of Warcraft

De zevende uitbreiding voor World of Warcraft heet Battle for Azeroth. Na het verslaan van de Burning Legion tijdens World of Warcraft: Legion is het weer tijd voor een potje ouderwets knokken tussen de Horde en de Alliance. Tevens is met de nieuwe uitbreiding een cinematic getoond waar Sylvanas en Anduin Wrynn vechten om het voormalige koninkrijk Lordaeron.

Battle for Azeroth voegt twee nieuwe continenten toe in de vorm van Kul'Tiras voor de Alliance en Zandalar voor de Horde, kunnen spelers levellen naar 120 en krijgt elke factie drie speelbare nieuwe rassen, met void elves, lightforged draenei en dark iron dwarfs voor de alliance en nightborne, highmountain tauren en zandalari trolls voor de Horde.

Een releasedatum is niet genoemd, maar Battle of Azeroth komt volgend jaar uit.

Battle of Azeroth is de nieuwste uitbreiding voor World of Warcraft

Weer honderden migranten van zee gehaald

Reddingswerkers hebben vrijdag zo'n zevenhonderd migranten gered op de Middellandse Zee. Ze troffen tijdens een van de zes reddingsoperaties ook 23 lichamen aan, zei een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht.

De bootvluchtelingen werden aangetroffen op de vaarroute tussen Libië en Europa. De maritieme EU-operatie Sophia liet via Facebook weten dat een Spaans schip de lichamen heeft geborgen. Hulpverleners ontdekten de stoffelijke resten tijdens een operatie waarbij 64 overlevenden van een zinkende rubberboot werden gehaald.

Weer honderden migranten van zee gehaald
Weer honderden migranten van zee gehaald (Foto: ANP)

Trump weet niet of Tillerson blijvertje is

De Amerikaanse president Donald Trump is er niet zeker van dat hij tot het eind van zijn ambtstermijn Rex Tillerson als zijn minister van Buitenlandse Zaken heeft. Hij bracht zijn twijfels onder woorden in een interview kort voordat hij samen met zijn buitenlandman op het vliegtuig naar Azië stapte voor een rondreis langs enkele landen.

"We zullen zien, ik weet het niet", antwoordde de president op de vraag of Tillerson tot het eind van zijn ambtstermijn blijft. Trump zei "niet gelukkig" te zijn dat op het ministerie van Buitenlandse Zaken niet iedereen achter zijn agenda staat. " Degene die er toe doet ben ik", aldus Trump, die benadrukte dat hij het beleid bepaalt.

De spanningen tussen de twee zijn opgelopen nadat vorige maand in media werd bericht dat Tillerson Trump voor dwaas (moron) had uitgemaakt en had overwogen afgelopen zomer af te treden. Tillerson verklaarde later nooit te hebben overwogen op te stappen.

Trump en zijn gevolg stapten vrijdag op het vliegtuig richting Hawaï en daarna Tokio voor een reis door Azië van bijna twee weken.

Trump weet niet of Tillerson blijvertje is
Trump weet niet of Tillerson blijvertje is (Foto: ANP)

Hoorzitting links over dividendbelasting

Drie linkse partijen in de Tweede Kamer, GroenLinks, SP en de PvdA houden binnenkort een hoorzitting over de afschaffing van de dividendbelasting door het nieuwe kabinet. Dat twitterde PvdA-leider Lodewijk Asscher.

De drie partijen willen weten hoe het besluit, dat de schatkist 1,4 miljard euro kost, tot stand is gekomen. Geen van de coalitiepartijen had de afschaffing in het programma staan voor de verkiezingen. Naast de drie partijen wil bijna de voltallige oppositie dat het nieuwe kabinet de belasting op dividend, de winstuitkering door bedrijven aan aandeelhouders, niet afschaft.

GroenLinks, SP en PvdA spreken van een geschenk voor buitenlandse aandeelhouders. Zij vragen zich af wat de maatregel oplevert. Volgens links heeft premier Mark Rutte zich laten ompraten door de werkgevers.

Hoorzitting links over dividendbelasting
Hoorzitting links over dividendbelasting (Foto: ANP)

Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont

Een Spaanse rechter heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont. Die zit op dit moment in België en kwam donderdag niet opdagen bij de rechtbank in Madrid.

Daar begonnen de verhoren in verband met het uitroepen van de onafhankelijkheid van de autonome regio Catalonië van Spanje. De rechter weigert Puigdemont via een videoverbinding te verhoren. Ook tegen vier voormalige kabinetsleden die met Puigdemont naar België reisden zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd, aldus Spaanse media. Zij worden allen wordt door justitie beschuldigd van opruiing, misbruik van publieke gelden en van vertrouwen.

De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid.

Verkiezingen

De ontslagen Catalaanse leider verklaarde vrijdag in Belgische media dat hij zich "aan het echte gerecht" wil overleveren. Daar bedoelde hij de Belgische en niet de Spaanse justitie mee.

Hij noemde de actie van de Spaanse premier Mariano Rajoy om de Catalaanse regering uit functie te zetten extreem barbaars. ,,We kunnen niet van een democratie spreken als we met deze spelregels moeten spelen", vindt Puigdemont. Hij verklaarde ook mee te willen doen aan verkiezingen in Catalonië volgende maand.

Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont
Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont (Foto: ANP)

Israël biedt Syrisch dorp bescherming

De Israëlische strijdkrachten zijn bereid een grensdorp in Syrië te beschermen tegen jihadisten. Het leger deed die opvallende toezegging volgens Israëlische media nadat grote commotie was ontstaan over het lot van de inwoners van het dorp Hader, waar vooral druzen wonen.

Door een bomaanslag kwamen vrijdagochtend negen mensen om het leven bij het dorp. Israëlische militairen moesten vervolgens ingrijpen toen zo'n tien druzen de grens met Syrië wilden oversteken. Zij wilden de inwoners van Hader te hulp komen. Tientallen andere druzen verzamelden zich buiten het grenshek.

Israël stuurde later meer militairen en agenten naar de Golanhoogten, om te voorkomen dat Israëlische druzen alsnog de grens oversteken. Ook beloofden de autoriteiten het dorp te beschermen. Het leger stelde in een verklaring "klaar te zijn om inwoners bij te staan om schade aan of de verovering van het dorp te voorkomen".

Israël biedt Syrisch dorp bescherming
Israël biedt Syrisch dorp bescherming (Foto: ANP)

Zimbabwe vervolgt Amerikaan om kritiek Mugabe

De Zimbabwaanse autoriteiten vervolgen een Amerikaanse die president Robert Mugabe op Twitter "egoïstisch en ziek" zou hebben genoemd. De politie deed vrijdagochtend vroeg een inval in de woning van Martha O'Donovan in hoofdstad Harare, meldt de organisatie Zimbabwaanse advocaten voor Mensenrechten (ZLHR).

O'Donovan, die werkt voor het Zimbabwaanse Magamba TV, zou de betreffende tweet vorige maand hebben gepost. Haar advocaat liet weten dat ze wordt verdacht van een poging de regering omver te werpen. De Amerikaanse liet in een verklaring aan de politie weten dat de beschuldigingen "kwaadaardig" zijn en geen basis hebben in de feiten.

De vrouw zou op Twitter hebben geschreven dat "we worden geleid door een egoïstische en zieke man". Ook sprak ze over een "gnoom" wiens vrouw en stiefzonen een Rolls-Royce hadden geïmporteerd. Ook dat lijkt een verwijzing te zijn naar de omstreden president.

De ambassade van de VS in Harare bevestigde dat een Amerikaanse burger is aangehouden.

Zimbabwe vervolgt Amerikaan om kritiek Mugabe
Zimbabwe vervolgt Amerikaan om kritiek Mugabe (Foto: ANP)

Gebroeders Coronel met nieuwe buggy naar Dakar

Tim en Tom Coronel zullen in de komende Dakar Rally met een nieuw gebouwde buggy aan de start staan. In tegenstelling tot voorgaande jaren zullen de broers niet ieder een eigen buggy besturen maar samen met één auto deelnemen. De komende Dakar Rally start op 6 januari in de Peruaanse hoofdstad Lima.

 

Tim en Tom Coronel met The Beast naar Dakar Rally - RTL GP (Bron: Youtube)

De nieuwe buggy is gebouwd door de Amerikaanse Baja rallyspecialist Damen Jefferies en wordt aangedreven door een 6.2 liter V8 van Chevrolet. De motor heeft circa 400 pk. In totaal weegt de Amerikaanse buggy 1850 kg. De buggy heeft van de gebroeders al de bijnaam The Beast gekregen.

Komende zondag wordt de auto tijdens RTL GP Pre-proloog in Valkenswaard voor het eerst aan het publiek getoond.

Peruviaans topscorer aller tijden betrapt op doping na WK-kwalificatiewedstrijd

Het Peruviaans voetbalelftal heeft een flink probleem. Op 11 en 15 november speelt de ploeg tegen Nieuw-Zeeland om een ticket voor het WK voetbal van volgend jaar, maar dat zullen ze naar alle waarschijnlijkheid moeten doen zonder Paolo Guerrero.

De topscorer aller tijden van het Peruviaans elftal - in 86 interlands trof hij 32 keer doel - is namelijk betrapt op het gebruik van een verboden middel. In Argentijnse media gingen al geruchten rond dat Guerrero na afloop van de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Peru en Argentinië, op 5 oktober, een positief plasje ingeleverd had. De Braziliaanse voetbalbond bevestigde dat vrijdag niet veel later. Guerrero speelt in Brazilië bij Flamengo.

Op 5 oktober stonden de Argentijnse en Peruviaanse ploeg tegenover elkaar. In Buenos Aires eindigde het duel op 0-0, terwijl Guerrero als aanvoerder van de nationale ploeg uiteraard van de partij was. Zijn positieve test heeft in principe geen gevolgen voor de uitslag van de betreffende wedstrijd, dat is pas het geval als minstens drie spelers betrapt worden.

Flamengo heeft nog niet gereageerd op de positieve plas van hun spits, maar Fernando Solera, voorzitter van de antidopingcommissie van de Braziliaanse voetbalbond, was wat betreft de aanwezigheid van de positieve test duidelijk in zijn bewoordingen. "We hebben een positief resultaat gekregen op een dopingtest. Uit onderzoek zal nu moeten blijken of het bijvoorbeeld om een medicijn gaat wat de betreffende speler nodig had."

Cocu: "Iedereen gunt Luuk een goal"

Luuk de Jong wist dit seizoen nog niet het net te vinden en Phillip Cocu hoopt dat zijn aanvaller spoedig succesvol zal zijn voor de goal.

De aanvaller van PSV kende vorig jaar een teleurstellende seizoen en wist slechts acht keer het net te vinden in de Eredivisie. Dit seizoen doet hij het niet veel beter. Na zeven wedstrijden wacht hij nog op zijn eerste doelpunt. Phillip Cocu hoopt dat zijn spel snel trefzeker is. "Het team draait goed en hij wordt in zijn totaliteit steeds beter", vertelde de trainer vrijdag tijdens de persconferentie. "Het gaat de kant op die wij graag zien en iedereen gunt Luuk die goal. Ik hoop voor hem dat die snel gaat vallen."

PSV is bezig aan een goed seizoen en won negen van de eerste tien competitiewedstrijden. Toch wil Cocu niet al te euforisch zijn. "We moeten met beide benen op de grond blijven staan. Als we gaan geloven hoe goed we wel niet zijn, dan is de kans groot dat het fout gaat."

Keizer hoopt op blijven Viergever

Nick Viergever is in bezit van een aflopend contract en lijkt bezig aan zijn laatste seizoen bij Ajax. Marcel Keizer hoopt dat hij langer blijft.

Ajax wilde afgelopen zomer niet meewerken aan een vertrek van Viergever, die in de belangstelling stond van Bayer Leverkusen. De verdediger maakte er geen geheim van dat hij graag de overstap had gemaakt en uitte onlangs opnieuw zijn onvrede over het handelen van de club.

Keizer hoopt dat Viergever langer aan Ajax verbonden blijft. "Er wordt uiteraard over gesproken en we moeten kijken hoe dat de komende maanden verder gaat", vertelde Keizer tijdens de persconferentie. "Het is iets tussen Nick, Marc Overmars en de club, maar uiteraard heb ik er ook een stem in. Maar dit speelt al langer van voor mijn aanstelling."

De trainer is niet van plan om Viergever te negeren als hij zijn aflopende contract niet verlengt. "Het zou niet eerlijk zijn om hem terug te zetten naar Jong Ajax, terwijl hij naar de Bundesliga kon en wij hem hier aan zijn contract hielden. Ik mag hem uiteraard blijven opstellen. Laten we even afwachten wat er gaat gebeuren", aldus Keizer.

Rea wint in World Superbikes Qatar, Van der Mark crasht

Jonathan Rea heeft maar weer eens laten zien de terechte wereldkampioen in de World Superbikes te zijn. De Noord-Ier won vrijdag de eerste race van het slotweekeinde van 2017. Op het circuit van Losail in Qatar ging Rea van start tot finish aan de leiding. 

De Kawasaki's van Rea en Tom Sykes hadden na de eerste bocht gelijk de leiding, voor Alex Lowes, Xavi Fores, de Ducati's van Chaz Davies en Marco Melandro, Eugene Laverty en Michael van der Mark. Rea leek direct uit te checken en ging er vandoor, Sykes had het bijzonder zwaar: Lowes kwam er voorbij en ook een met het mes tussen de tanden rijdende Davies zette zijn machine er voorbij, waarna hij ook Lowes pakte.

Na acht ronden was Sykes nog wat verder teruggevallen en dit keer stond Van der Mark op het punt om de zesde positie van de Brit over te nemen. Dat ging echter fout: de Nederlander verloor de controle over de voorkant van zijn Yamaha en schoof onderuit. Fores had zich ondertussen naar voren gevochten en reed vlak achter Ducati-collega Davies. Die viel hij niet echt aan, ogenschijnlijk om de WK-positie van Davies niet in gevaar te brengen. Fores hoefde daar zeven ronden voor het einde echter niet meer over na te denken: zijn Ducati ging kapot, Lowes schoof op naar plek drie.

Lowes leek zo een prima kans op het podium te hebben - Melandri reed op een klein gaatje achter hem - maar ook Van der Mark's teamgenoot schoof onderuit. Sykes bleef het moeilijk hebben en zag Laverty en Lorenzo Savadori langszij komen, waardoor hij wederom terugviel naar plek zes. Lowes reed overigens nog wel door op de laatste plek, maar ging twee ronden voor het einde nog eens onderuit.

Rea reed onbedreigd naar de zege, Davies pakte plek twee, op ruime afstand gevolgd door teamgenoot Melandri. Laverty en Savadori eindigden daarachter, voor Sykes en Jordi Torres.

'VS bombarderen IS in Somalië'

Amerika heeft, vermoedelijk voor het eerst, luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van Islamitische Staat (IS) in Somalië. Het gaat om twee aanvallen in het noordoosten van het land. Dat zei een Amerikaanse functionaris, die anoniem wilde blijven.

IS is bezig met het ronselen van rekruten in het gebied maar volgens deskundigen is het nog een vrij bescheiden speler, vergeleken bij de lokale terreurgroep al-Shabaab.

'VS bombarderen IS in Somalië'
'VS bombarderen IS in Somalië' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zacht en later regen

Als het vriest in november, dan sneeuwt het in december.

Welkom!

Vandaag hadden we wederom een heel rustige dag. Na een grijze start met nevel en zeker in het oosten ook enkele mistbanken, bleven er in eerste instantie nog veel wolkenvelden over. Vanuit het zuiden klaarde het in de loop van de middag wel enigszins op. Ten zuiden van de grote rivieren klaarde het zelfs helemaal op en werd het vrij zonnig. Het midden bleef nog wat wolkenvelden houden en in het noorden bleef het helemaal bewolkt. 

Komende nacht trekken de opklaringen verder naar het noorden toe. In het zuiden raakt het dan geleidelijk aan weer bewolkt, zodat de minima daar niet lager komen dan 10 graden. In de opklaringen koelt het af naar een graad of 7. Van vorst is nog geen sprake.

Morgen breidt de bewolking zich geleidelijk aan verder uit over het land. Toch schijnt zeker in het binnenland eerst nog even de zon, want de storing die eraan komt heeft niet zoveel haast. Het gaat uiteindelijk ook regenen. Eerst vooral in de kustprovincies en pas later in de middag ook in het oosten. Er kan zo'n 3 tot 8 mm vallen. De wind neemt ook flink toe en draait in de loop van de avond van zuidwest naar west. Langs de kust komt er een krachtige tot misschien wel even een harde wind te staan kracht 6 tot 7. Het wordt wel een heel zachte dag met temperaturen tussen de 14 en 17 graden. Zeker in het binnenland is het aangenaam toeven.

In de nacht naar zondag trekt de regen langzaam weg, maar dan stroomt er beduidend koelere lucht het land in. Het wordt zondagmiddag nog hooguit 10 graden en tevens vallen er dan nog enkele buien.

In het begin van de nieuwe week wordt het nog iets frisser met in het binnenland kans op de eerste vorst van het seizoen. Hier kom ik de komende dagen uiteraard nog over te spreken.

Fijn weekend!

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Qltel in Portugal (Foto: qltel)
Een heerlijk zonnetje in Portugal, al heeft het er ook even geregend. Collega qltel is daar nu op vakantie. (foto:qltel)

Seattle Sounders met Leerdam naar laatste vier in MLS

De Seattle Sounders hebben zich geplaatst voor de finale van de Western Conference in de Major League Soccer. De ploeg, met Kelvin Leerdam en ex-Ajacied Nicolas Lodeiro in de basis, rekende in eigen huis met 2-0 af met de Vancouver Whitecaps.

In Vancouver eindigde het eerste duel nog in 0-0, waardoor Seattle thuis het voordeel had. De Amerikaanse veteraan Clint Dempsey werd de grote man: in de tweede helft scoorde hij twee keer, waarmee hij zijn ploeg naar de conference-finale en dus de laatste vier van de play-offs schoot.

De 27-jarige Leerdam is bezig aan zijn eerste seizoen in de MLS. Met de Sounders speelt hij op 21 en 30 november tegen de Portland Timbers of Houston Dynamo, die zondag de return tegen elkaar spelen. De winnaar van de conference-finale speelt, niet geheel verrassend, om de MLS Cup tegen de kampioen van het oosten.

Sounders - Whitecaps (Bron: YouTube)

Liveblog Blizzcon - volg met FOK! games de openingsceremonie

Vanavond is de openingsceremonie van Blizzcon, waar iedereen (ook de mensen zonder een virtueel ticket) naar kan kijken en waar de belangrijkste ontwikkelingen rondom Warcraft, Starcraft, Diablo, Heroes of the Storm, Hearthstone en Overwatch wordt aangekondigd. Geruchten over een niewe uitbreiding voor World of Warcraft, nieuwe heroes voor Heroes of the Storm en Overwatch, een nieuwe uitbreiding voor Hearthstone en wellicht een Warcraft III Remastered zoemen rond, maar wat is er van waar? Kijk met ons mee!

20:07 uur: De nieuwste uitbreiding voor World of Warcraft heet Battle for Azeroth, met onder andere Kul'tiras en Zandalar als nieuwe continenten, allied races, een level cap voor 120, het plunderen van eilanden en de facties die vechten om warfronts.

20:03 uur: Er komt een plushie van Shadow, de in-game charity pet.

20:01 uur: Een langverwachte wens voor velen komt uit: er komt een classic versie van World of Warcraft met alleen vanilla.

19:57 uur: J. Allen Brack komt het podium op voor World of Warcraft.

19:47 uur: Darin de Paul, de stemacteur van Reinhardt komt het podium op met snoep voor het publiek (en Jeff) en een nieuwe cinematic over Reinhardt voor Overwatch.

19:45 uur: De nieuwste support voor Overwatch is Moira, die qua speelstijl veel lijkt op Zenyatta met veel mobility.

19:43 uur: Er komt een nieuwe hybrid map voor Overwatch genaamd Blizzard World in de vorm van een Blizzard-pretpark, die volgend jaar uitkomt.

19:40 uur: Two to the one to the one to the three, daar is Jeff van het Overwatch-team.

19:37 uur: Er komt een nieuwe singleplayer-modus voor Hearthstone genaamd dungeon run, met de karakteristieken van een roguelike.

19:31 uur: De nieuwste uitbreiding voor Hearhtstone heet Kobolds and Catacombs en komt volgende maand uit. Er is er een nieuwe legendary, Marin the Fox, die volledig gratis is voor iedereen in Hearthstone vanaf volgende week maandag. Mensen met een ticket krijgen een gouden versie. Het nieuwste keyword is recruit, waarmee je een minion uit je deck direct op het veld plaatst. Ook zijn er legendary weapons voor alle classes.

19:27 uur: Ben Brode komt in beeld voor Hearthstone.

19:26 uur: Naast de nieuwe heroes komt er een gameplay update met onder andere performance based matchmaking, voice chat, verbeteringen aan stealth en verbeteringen aan laning.

19:23 uur: Hanzo uit Overwatch en Alexstraza the Lifebinder uit Warcraft komen naar Heroes of the Storm. Alexstraza is een ranged support die met haar trait dragon queen in een draak kan veranderen, Hanzo is een ranged assassin die kan dienen als scout.

19:18 uur: Kaeo Milker komt het podium op voor Heroes of the Storm. 

19:15 uur: Starcraft II is vanaf 14 november gratis te spelen, exclusief Legacy of the Void. Spelers kunnen de multiplayer volledig gratis spelen en kunnen daarnaast ook iedere co-op commander spelen tot level 5.

19:14 uur: Mira-han en Matt Horner worden de nieuwste co-op commanders in Starcraft II. Intel gaat daarnaast ook een Starcraft-toernooi organiseren als inleiding voor de olympische winterspelen.

19:04 uur: Mike Morhaime komt het podium op voor de openingstoespraak.

19:00 uur: Blizzcon is begonnen met zoals gewoonlijk een sentimenteel filmpje.

18:55 uur: De stream is live, met presentatoren die de boel nog even aan elkaar praten.

Ben je benieuwd naar de esports op Blizzcon, neem dan eens een kijkje in onze toernooigids.

Movistar met Landa, Quintana en misschien Valverde naar de Tour

Movistar wil volgend jaar een gooi doen naar de eindoverwinning in de Tour de France, en lijkt daarvoor te gaan rekenen op het duo Nairo Quintana en Mikel Landa in de Ronde van Frankrijk. Naast de twee zou ook Alejandro Valverde aan de start kunnen komen.

"We vertrekken van een idee om met de drie de Ronde af te werken", liet Eusebio Unzué, teammanager van Movistar, vrijdag tijdens een persconferentie weten in Pamplona waar de Spaanse ploeg een vijfdaagse stage afwerkt. "Maar niets ligt al volledig vast."

Quintana stond in het verleden al in het verleden al drie keer op het eindpodium. zijn beste resultaat was in 2013 en 2015 met een tweede plaats achter Chris Froome. Dit jaar werd hij teleurstellend twaalfde, nadat hij eerder de Ronde van Italië had afgewerkt.

Mikel Landa maakt aan het einde van het jaar de overstap naar Movistar. De 27-jarige Spanjaard was dit jaar de meesterknecht van Froome in de Tour en zou zelf in het eindklassement op een vierde plaats eindigen op één seconde van het podium. 

Vorige maand liet Valverde in de media nog weten dat hij waarschijnlijk de Tour zou overslaan en zich zou kiezen voor de Giro-Vuelta combinatie, maar komt daar voorzichtig op terug. "Het zou enorm leuk zijn mochten we alle drie aan de start komen, zeker gezien het parcours van de aankomende Tour", liet Valverde weten op het persmoment.

Leraren basisonderwijs stellen ultimatum

Leraren uit het basisonderwijs gaan op 12 december opnieuw staken als hun eisen niet worden ingewilligd. Actiegroep 'PO in actie' heeft dat vrijdag aangekondigd, mede namens de onderwijsbonden en schoolbesturen. De actievoerders blijven erbij dat het basisonderwijs er 1,4 miljard euro per jaar bij moet krijgen.

De leraren willen nog deze maand met verantwoordelijk minister Arie Slob in gesprek gaan over hun wensen. Vervolgens wachten ze de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer af, die voor de week van 5 december staat gepland. Blijft resultaat uit, dan gaan de basisscholen in het hele land op slot. De leraren zijn van plan om hun acties daarna in estafettevorm voort te zetten totdat ze hun zin krijgen.

,,In 2018 gaan we iedere maand in een andere provincie actievoeren. Dat kan ook staken betekenen", vertelt de woordvoerder van 'PO in actie'.

Eisen

Begin oktober hielden de leraren ook al een landelijke staking. Vrijwel alle basisscholen in het land bleven toen dicht en ongeveer 60.000 juffen en meesters kwamen naar het Zuiderpark in Den Haag om hun protest te laten horen.

De leraren eisen 900 miljoen euro per jaar extra om de salarissen op het niveau te tillen van dat van de collega's in het middelbaar onderwijs en 500 miljoen voor verlichting van de werkdruk.

Het kabinet wil die laatste eis honoreren, maar pas aan het einde van deze regeerperiode een half miljard per jaar uitgeven. Dat gaat de bonden veel te langzaam. Wat betreft de salarissen wil het kabinet niet verder gaan dan 270 miljoen euro erbij.

Leraren basisonderwijs stellen ultimatum
Leraren basisonderwijs stellen ultimatum (Foto: ANP)

Kliniek Den Dolder doet boekje open

In de kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder worden gemiddeld tachtig patiënten behandeld. Daarvan heeft iets meer dan de helft een justitiële maatregel. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde informatie over de kliniek, waar de verdachte van de moord op Anne Faber verbleef.

Het overzicht is door de gemeente Zeist verspreid na vragen uit bewonersbijeenkomsten die werden gehouden na de moord. Met welke misdrijven de huidige patiënten precies in verband staan, wordt uit privacy-oogpunt niet bekendgemaakt, ook omdat de populatie geregeld wisselt. In het algemeen gaat het om geweldsdelicten (van licht tot zwaar), zedendelicten, vermogensdelicten en combinaties daarvan.

De patiënten hebben last van verschillende psychiatrische stoornissen zoals schizofrenie, autismespectrum-stoornissen, ADHD, persoonlijkheidsstoornissen en verslavingsziektes. Ook een combinatie hiervan komt veelvuldig voor.

Beveiligd gebouw
De behandeling is in een beveiligd gebouw voor circa 65 patiënten en in een open unit voor vijftien patiënten. Ook op de open unit is 24 uur per dag begeleiding. Daarnaast zijn er ook 31 patiënten met een lichte verstandelijke beperking.

Patiënten krijgen verlof via een stappenplan. Elke stap wordt beoordeeld door een team van deskundigen. Bij degenen met een justitiële maatregel is goedkeuring door reclassering of gevangenis nodig. In samenspraak tussen justitie, het OM, reclassering en gevangenis wordt ook het intrekken van verlof bepaald.

Er lopen nu verschillende onderzoeken bij Altrecht Aventurijn, waarvan de resultaten later bekend worden. De kliniek zal op termijn van het terrein verdwijnen.

Kliniek Den Dolder doet boekje open
Kliniek Den Dolder doet boekje open (Foto: ANP)

Politie stuurt Filip Dewinter bij Molenbeek weg

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter is op de grens van Molenbeek weggestuurd. De politie liet de politicus, die vrijdagmiddag samen met Geert Wilders een 'islamsafari' in de 'Europese jihadhoofdstad' had willen maken, vanwege een gebiedsverbod niet toe in de Brusselse deelgemeente. "Ik mag er niet in en houd me aan het verbod", zei Dewinter.

De Vlaamse nationalist zei dat hij wilde controleren of het verbod van de burgemeester ook echt werd gehandhaafd. "Dat is nodig om bezwaar te kunnen aantekenen bij de Raad van State." Eerder op een persconferentie maakten Wilders en Dewinter bekend in beroep te gaan tegen het gebiedsverbod. De PVV-leider keerde daarna zonder bezoek aan Molenbeek naar Nederland terug.

"Radicale moslims hebben hier jarenlang hun positie kunnen uitbouwen. Het is nu een officiële islamitische no-gozone", aldus Dewinter.

Politie stuurt Filip Dewinter bij Molenbeek weg
Politie stuurt Filip Dewinter bij Molenbeek weg (Foto: ANP)

EF Education First-Drapac presenteert tenue voor 2018

EF Education First-Drapac, het huidige Canondale-Drapac, heeft het tenue voor aankomend seizoen gepresenteerd. De Amerikaanse WorldTourploeg, waar de Nederlander Sebastian Langeveld onder contract staat, kiest voor de kleurencombinatie van roze, wit, zwart en groen voor de nieuwe truitjes.

Ruimtestation ISS krijgt ruimteprinters

Een nieuwe printer installeren en aan de praat krijgen kan soms een zenuwslopend werkje zijn. Helemaal als je gewichtloos bent en 400 kilometer boven de aarde zweeft. Daar is het internationale ruimtestation ISS en dat krijgt binnenkort nieuwe printers.

Het ISS heeft twee printers: een Amerikaanse Epson Stylus Color 800 en een Russisch apparaat. De bemanning van het ruimtestation gebruikt die om handleidingen en instructies te printen, maar ook foto's en mails van het thuisfront op aarde. Per maand gebruiken de bemanningsleden ongeveer 1000 A4'tjes. De printer van de Verenigde Staten is nu bijna twintig jaar oud en aan vervanging toe. De afgelopen zes jaar hapert hij al, zegt astronaut Don Pettit tegen Amerikaanse media.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stuurt begin volgend jaar twee spiksplinternieuwe gespecialiseerde printers naar boven. Het zijn speciaal aangepaste versies van de Envy. Fabrikant HP heeft daar jaren aan gewerkt. De printers moeten namelijk kunnen werken in gewichtloosheid, zuinig omgaan met inkt en stroom en brandbestendig zijn. Papier moet na het printen blijven liggen, het mag niet wegvliegen Bovendien mogen inktbollen niet vrijkomen en door het ruimtestation gaan zweven.

De NASA heeft in totaal vijftig speciale printers besteld. Twee daarvan gaan naar het ISS, de andere blijven op aarde als reserve.

Ruimtestation ISS krijgt ruimteprinters
Ruimtestation ISS krijgt ruimteprinters (Foto: BuzzT)

Alec Baldwin geeft toe: ik was een seksist

Alec Baldwin geeft toe dat ook hij vrouwen niet altijd met respect heeft behandeld. Tijdens een lunch ter ere van zijn carrière en inspanningen voor goed onderwijs ging hij in op de stroom verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de film- en entertainmentwereld, meldt The Hollywood Reporter.

"Ik heb vrouwen zeer seksistisch behandeld" zei hij. "Ik heb vrouwen gepest. Ik heb vrouwen genegeerd. Ik heb vrouwen onderschat. Niet stelselmatig, maar ik deed wat veel mannen doen. Namelijk, vrouwen niet zo behandelen zoals je mannen behandelt. Ik ben van een generatie die dat doet en ik wil dat dat verandert. Ik wil heel graag dat dat verandert", stak de acteur de hand in eigen boezem.

Baldwin, die de laatste tijd veel succes oogst als Donald Trump-imitator in Saturday Night Life, zei dat gelijkheid op de werkvloer nodig is in Hollywood en daar buiten. De 59-jarige acteur kende wel verhalen van mensen die niet goed werden behandeld in de filmindustrie, maar realiseerde niet hoe groot het probleem was totdat vrouwen en mannen hun verhaal gingen vertellen.

"Het heeft mijn ogen geopend", aldus Baldwin. "We moeten waakzaam zijn om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is en moeten dit samen voor elkaar zien te krijgen."

Alec Baldwin geeft toe: ik was een seksist
Alec Baldwin geeft toe: ik was een seksist (Foto: BuzzE)

Honderden iPhones X gestolen bij winkel in VS

Bij een Apple Store in de Amerikaanse stad San Francisco zijn meer dan driehonderd gloednieuwe iPhones X gestolen. Dieven haalden de dure smartphones uit een vrachtwagen van een bezorgdienst. Die bracht de toestellen naar de winkel, waar vrijdag de officiële verkoop begon.

De iPhone X is de duurste smartphone die Apple heeft gemaakt. Er zijn twee versies, die in de Verenigde Staten 999 dollar en 1149 dollar kosten. De toestellen die door de dieven waren geroofd, zijn ruim 370.000 dollar waard, omgerekend 320.000 euro.

Bij Apple-winkels wereldwijd ontstonden vrijdag lange rijen van mensen die als eersten de iPhone X wilden kopen.

Honderden iPhones X gestolen bij winkel in VS
Honderden iPhones X gestolen bij winkel in VS (Foto: BuzzT)

Kleinzoon (23) bekent ombrengen oma

Een 23-jarige man die is aangehouden omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van zijn 83-jarige oma heeft bekend inderdaad daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Op 22 oktober vond familie de overleden vrouw in haar huis aan de Jachtslotlaan in Tilburg. Een opgeroepen arts kon geen duidelijke doodsoorzaak geven, waarna een uitgebreid onderzoek begon. Daaruit kwam naar voren dat er sprake is van een misdrijf.

Verklaringen van familie en buurtbewoners leidden de politie naar de verdachte, die enige tijd bij zijn oma woonde. Toen de zaak aan bod was geweest in het programma Opsporing Verzocht meldde de kleinzoon zich, aldus de politie.

Kleinzoon (23) bekent ombrengen oma
Kleinzoon (23) bekent ombrengen oma (Foto: ANP)

Isner naar halve finale Parijs

John Isner heeft de halve finale van het masterstoernooi in Parijs bereikt. De Amerikaan was Juan Martin Del Potro met 6-4,6-7 en 6-4 de baas.

Isner plaatste in de eerste set op 5-4 de enige break. In de tweede was de Amerikaan al dicht bij de winst, een dubbele fout op 5-6 in de tiebreak kostte hem echter de tweede set.

Beide spelers leken in de derde set verre van fit. Del Potro leek daar meer last van te hebben dan Isner. De Argentijn leverde op 1-1 zijn service in, na met 40-15 te hebben voorgestaan, en in de rest van de set wist hij dat niet meer goed te maken.

Door zijn verlies kan Del Potro de ATP Finals later deze maand in Londen op zijn buik schrijven. Virtueel is het achtste en laatste ticket voor het eindtoernooi in handen van Pablo Carreno. Mocht Isner of Jack Sock het toernooi in Parijs winnen, dan gaat een van die twee naar Londen.

Trump: omstreden vergadering was 'erg onbelangrijk'

De Amerikaanse president Donald Trump zegt zich weinig te kunnen herinneren van een bijeenkomst met een toenmalige campagne-adviseur die is opgepakt door de FBI. "Het was een erg onbelangrijke vergadering die lang geleden plaatsvond", zei Trump tegen verslaggevers.

De betreffende bijeenkomst tussen Trump en zijn buitenlandadviseurs, die plaatsvond op 31 maart 2016, ligt onder een vergrootglas door de arrestatie van George Papadopoulos. De voormalige campagnemedewerker bekende te hebben gelogen tegen FBI-agenten die onderzoek deden naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezing.

Een andere oud-campagnemedewerker bleek zich de bijeenkomst nog wel te kunnen herinneren. Hij vertelde The New York Times dat Papadopoulos destijds vertelde "dat hij een vriend had in Londen, de Russische ambassadeur, die kon helpen bij het regelen van een ontmoeting met Poetin".

Trump zou met belangstelling hebben geluisterd, maar de huidige minister van Justitie Jeff Sessions zou zich tegen het voorstel hebben gekeerd. "En hij zei dat niemand erover zou moeten praten", zei de voormalige campagnemedewerker.

Trump was omstreden vergadering weer vergeten
Trump was omstreden vergadering weer vergeten (Foto: ANP)

BMW roept 1 miljoen auto's terug

BMW roept in totaal 1 miljoen auto's terug in de Verenigde Staten. Dat heeft te maken met twee verschillende defecten die tot brand kunnen leiden. De Duitse automaker sluit niet uit dat er ook in andere landen auto's terug worden geroepen.

Het gaat bij een van de twee terugroepacties om Amerikaanse auto's uit de 3-serie die tussen 2006 en 2011 zijn geproduceerd. Bij zo'n 670.000 voertuigen kan een probleem bij de bedrading van de verwarming en airconditioning leiden tot oververhitting en mogelijk brand.

Het andere probleem betreft een klep in de motor van 740.000 voertuigen uit de 1-, 3- en 5-serie en van de X3, X5 en Z4 die kan gaan roesten. Al deze auto's zijn tussen 2007 en 2011 gemaakt.

Omdat een gedeelte van de voertuigen beide problemen heeft, gaat het in totaal om zo'n 1 miljoen auto's. Die rijden vrijwel allemaal in de Verenigde Staten rond, maar er zijn ook 15.000 auto's uit Canada getroffen.

BMW roept 1 miljoen auto's terug in de VS
BMW roept 1 miljoen auto's terug in de VS (Foto: ANP)

Britse politie onderzoekt misbruik Kevin Spacey

De politie in Londen is een onderzoek gestart naar een van de aantijgingen van vermeend seksueel misbruik door acteur Kevin Spacey. Het gaat om een beschuldiging van een man die beweert dat hij in 2008 in de Londense wijk Lambeth door een andere man zou zijn aangevallen. Volgens Sky News gaat het om Spacey.

Spacey ligt sinds begin deze week onder vuur nadat acteur Anthony Rapp hem van seksuele intimidatie beschuldigde toen Rapp veertien jaar oud was. Sindsdien trokken nog vele andere acteurs en andere betrokkenen hun mond open.

De Hollywood-ster heeft na een eerste statement op maandag niets meer van zich laten horen in het openbaar. Spacey bood via Twitter zijn excuses aan Rapp aan en kwam tegelijkertijd uit de kast, iets wat hem door veel mensen is kwalijk genomen omdat hij de aandacht hiermee afleidde van Rapps verhaal. Via zijn woordvoerder liet Spacey donderdag weten dat hij professionele hulp gaat zoeken.

Onderzoek Britse politie naar Kevin Spacey
Onderzoek Britse politie naar Kevin Spacey (Foto: BuzzE)

Filemon wil kritisch programma over #metoo maken

Filemon Wesselink zou graag een programma maken rond de #metoo-discussie. Dat zei hij in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op Radio 10.

Filemon zegt zich te ergeren aan de discussie en de rol van de media daarin. "Het wordt allemaal op een hoop gegooid. Er wordt helemaal niet meer genuanceerd naar gekeken", stelt hij. Bovendien stoort het hem dat het journalistieke principe van hoor en wederhoor haast niet wordt toegepast. "Er wordt gewoon meteen een carrière naar de tyfus geholpen bij een beschuldiging."

"M'n handen jeuken om hier een programma over te maken", laat Filemon weten. Volgens hem is het niet altijd duidelijk wat wel en niet kan. Als voorbeeld noemt hij hoe het ooit toeging bij Spuiten en Slikken. "Bij BNN hadden we een tijdje zo'n cultuur op de werkvloer dat bijvoorbeeld heel openlijk naar je seksleven werd gevraagd." Hij vraagt zich nu af of dat wel kon. "Als er een nieuwe redactrice binnenkwam meteen daar alles over vragen. Dat kan heel intimiderend zijn."

Filemon wil programma over #metoo maken
Filemon wil programma over #metoo maken (Foto: BuzzE)

OM claimt opnieuw 18 miljoen van Holleeder

Het Openbaar Ministerie (OM) vordert ook in hoger beroep bijna 18 miljoen euro aan crimineel verdiende gelden van Willem Holleeder. Dat bleek vrijdagochtend bij de behandeling van de zaak in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Het bedrag is gelijk aan de ontnemingsstraf die Holleeder vorig jaar zomer aan zijn broek kreeg van de rechtbank in Haarlem en waartegen hij in beroep ging. Het gaat voornamelijk om gelden die de 'topcrimineel' zou hebben verdiend met de afpersing van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Voor de afpersing is Holleeder eind 2007 veroordeeld.

,,Ik ben het er niet mee eens", zei Holleeder vrijdag tegen de voorzitter van het gerechtshof op de vraag waarom hij in beroep is gegaan. ,,Verder zeg ik liever niets. Ik heb nog een andere zaak lopen. Alles wat ik zeg, krijgt een weerwoord van mijn zus Astrid in de media."

Verkeerde adres

Zijn raadsman Stijn Franken vindt dat het OM bij zijn cliënt aan het verkeerde adres is. De afpersing staat weliswaar vast, maar de gelden zijn door Endstra steeds rechtstreeks overgemaakt aan de voor zijn rol eveneens veroordeelde vastgoedman Jan-Dirk Paarlberg, betoogde hij. ,,Holleeder heeft zelf nog geen seconde de beschikking gehad over ook maar één eurocent ervan. Hij heeft er geen moment voordeel van gehad."

Volgens de aanklager heeft Paarlberg het geld voor Holleeder echter bewaard en hebben ze het gezamenlijk witgewassen.,,Holleeder had constructies nodig om te verhullen dat hij zelf de begunstigde was. Dat je het dan niet op je eigen bankrekening laat storten, is logisch." Hij vond dat vaststaat dat Holleeder zeggenschap heeft gehad over het geld. ,,Ook dat is voordeel."

Het hof heeft de uitspraak gepland op 30 november, maar vrijdag bleek dat het onduidelijk is of het die dag daadwerkelijk arrest wijst. Volgende week vrijdag staat de ontnemingszaak van Paarlberg op de rol, maar diens raadslieden hebben zich op het laatste moment teruggetrokken en hun opvolger heeft gevraagd om aanhouding. Omdat het hof door de samenhang belang hecht aan ,,een correct totaalbeeld", wordt de uitspraak in de zaak van Holleeder mogelijk uitgesteld.

OM claimt opnieuw 18 miljoen van Holleeder
OM claimt opnieuw 18 miljoen van Holleeder (Foto: ANP)

Hotline voor medewerkers House of Cards

MRC, de productiemaatschappij die House of Cards maakt voor Netflix, heeft een hotline ingesteld voor de medewerkers. Dat laat het bedrijf in een verklaring weten. Ze kunnen daar hun verhaal doen en hulp krijgen.

In de verklaring gaat MRC ook in op de beschuldigingen die acht medewerkers van de serie uiten aan het adres van Kevin Spacey. Tegen CNN zeggen ze dat de acteur zich op de set meerdere malen ongepast heeft gedragen. Ook zou hij een productieassistent hebben misbruikt.

Volgens MRC was er in 2012 melding gemaakt van ongepast gedrag van Spacey. Er is toen direct actie ondernomen en sindsdien heeft het productiebedrijf geen klachten meer gekregen over Spacey, die ook nog eens een speciale training had gevolgd.

De productieassistent zei tegen CNN dat hij, enkele maanden voordat hij door Spacey werd misbruikt, bij een van de bazen geklaagd had over het gedrag van de acteur. Er is toen inderdaad actie ondernomen. Er werd voor gezorgd dat de assistent niet meer alleen met de acteur hoefde te zijn. Dat duurde volgens het slachtoffer een paar maanden en dat was lang genoeg om zich weer veilig te voelen met Spacey. Vlak daarna zou de acteur alsnog hebben toegeslagen.

Hotline voor medewerkers House of Cards
Hotline voor medewerkers House of Cards (Foto: BuzzE)

Spacey misdroeg zich ook bij House of Cards

Acht medewerkers aan de serie House of Cards hebben tegen CNN gezegd dat Kevin Spacey zich tijdens opnamen heeft misdragen. Een van hen zei dat de acteur hem seksueel heeft misbruikt.

De acht zeggen dat Spacey het vooral had voorzien op jonge mannen. Hij zou ze niet alleen ongewenst hebben betast maar ook ongepaste opmerkingen tegen ze hebben gemaakt.

Het seksueel misbruik zou gebeurd zijn toen het slachtoffer als productieassistent meewerkte aan House of Cards. Hij moest Spacey ophalen en naar de set brengen. In de auto greep de acteur het slachtoffer in zijn kruis. "Ik was in shock", zegt hij. "Hij had een machtige positie en ik was daar maar een gewone medewerker."

Ook de andere medewerkers die CNN sprak zeiden bang te zijn voor de gevolgen als ze openlijk over het ongepaste gedrag van Spacey zouden praten.

Intussen heeft Netflix de opnamen van House of Cards stilgelegd. Verder meldt The Hollywood Reporter dat AAC, het agencybureau waaraan Spacey was verboden, niet meer met hem wil werken. Ook zijn PR-medewerker is opgestapt.

Spacey misdroeg zich ook bij House of Cards
Spacey misdroeg zich ook bij House of Cards (Foto: BuzzE)

Yung Internet: 'We zijn verslaggevers van ons eigen leven'

In het rokershok van hun stamkroeg, de Kopstootbar in Amsterdam, vertellen de jongens van Yung Internet aan FOK! waarom ze precies de muziek maken die ze op dit moment in de ether gooien. Hun nieuwe plaat Pompstation is aan uitgekomen en dat ze daar wat op te zeggen hebben, blijkt wel uit hun rake teksten. Gooi daar wat goede beats onder en je hebt de sound van Yung Internet te pakken.

Paul McCartney maakt film over vleesindustrie

Sir Paul McCartney heeft een film ingesproken over de invloed van de vleesindustrie op het klimaat. De korte film is onderdeel van de Meat Free Monday-campagne van Paul en zijn dochters Mary en Stella.

De film heet One Day A Week, een knipoog naar het Beatlesnummer Eight Days A Week maar ook het doel van de campagne: mensen overhalen om één dag in de week vleesproducten te laten staan. Paul, zelf al jaren vegetariër, hoopt dat hij met de film mensen kan overhalen dat in ieder geval een keer te proberen, zegt hij een interview met National Geographic. "Ik steun een hoop goede doelen, maar dit is persoonlijk want het is hoe ik leef. Ik wil mensen vragen een poging te wagen, ze laten zien dat het ook leuk is om eens te kijken naar wat je doet, wat je eet, hoe je leeft en denkt."

Aan de film werkten naast Paul en zijn dochters ook Emma Stone en Woody Harrelson mee. In de korte docu, die gratis is te zien op de website van Meat Free Monday, is ook een nieuw nummer met de titel Botswana van de oud-Beatle te horen.

Paul McCartney maakt film over vleesindustrie
Paul McCartney maakt film over vleesindustrie (Foto: BuzzE)

Rijen voor iPhone X in Amsterdam

De nieuwste smartphone van Apple, de iPhone X, ligt vanaf vrijdagochtend in de winkel. Bij de Apple Store aan het Leidseplein stonden mensen in een lange rij om het toestel in handen te krijgen. Medewerkers van de winkel lieten de klanten één voor één naar binnen.

De iPhone X is het duurste toestel dat Apple heeft gemaakt. Er zijn twee versies. De iPhone X van 64GB kost 1159 euro, de variant met 256GB is voor 1329 euro te koop. Het toestel heeft een scherm dat de hele voorkant vult en gezichtsherkenning waarmee de gebruiker moet inloggen. Mensen kunnen die FaceID ook gebruiken om geld over te maken en om animoji's (pratende emoji's) te maken. Het toestel heeft geen vingerafdruksensor of homeknop, die wel op andere iPhones zitten.

Ook in andere landen stonden lange rijen voor de Apple-winkels voor de iPhone X.

De naam van de iPhone X verwijst naar het Romeinse cijfer voor tien, omdat Steve Jobs tien jaar geleden de eerste iPhone presenteerde. De smartphone werd gelijk met de 'reguliere' iPhones 8 en 8 Plus gepresenteerd. Die kwamen in september al op de markt en lijken een succes. Apple verkocht afgelopen kwartaal 46,7 miljoen iPhones, oftewel 14 procent meer dan in de drie maanden ervoor, toen de 8 en de 8 Plus nog niet te koop waren.

Rijen voor iPhone X in Amsterdam
Rijen voor iPhone X in Amsterdam (Foto: BuzzT)

'Bedrijven geven info klanten aan Facebook'

Sommige bedrijven geven informatie over hun klanten door aan Facebook, ook al hebben die klanten daar helemaal geen toestemming voor gegeven. De Consumentenbond zegt zeventien bedrijven te hebben gewaarschuwd dat ze de wet overtreden.

De bedrijven sturen de gegevens naar Facebook zodat ze gerichter kunnen adverteren. Het gaat niet alleen om e-mailadressen, maar ook om woonadressen, geboortedata en telefoonnummers. Volgens de bond hebben de ANWB, Nuon, Oxfam Novib en De Bijenkorf hun leven gebeterd. Essent zou dat ook hebben beloofd, KLM en Transavia denken erover na.

'Bedrijven geven info klanten aan Facebook'
'Bedrijven geven info klanten aan Facebook' (Foto: BuzzT)

Wilders in beroep tegen Molenbeek-verbod

Geert Wilders en Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter gaan bij de Belgische Raad van State in beroep tegen de gebiedsverboden tegen hen in Brussel. Ze nemen daarvoor een Belgische advocaat in de arm, maakten ze bekend op een persconferentie in het Belgische parlement.

Volgens Dewinter zijn er ,,veel argumenten" tegen het verbod dat de burgemeester heeft uitgevaardigd. Daardoor kon hun voor vrijdagmiddag geplande 'islamsafari' door Molenbeek, volgens het duo 'Europa's jihadhoofdstad', niet doorgaan. Ook andere delen van Brussel zijn taboe voor de twee parlementariërs.

De PVV-leider kondigde aan dat ,,we ons grondgebied moeten terugveroveren. We kunnen niet accepteren dat delen van onze steden niet toegankelijk zijn voor parlementariërs. De dreiging van arrestatie is totaal onacceptabel."

Wilders vertrekt meteen terug naar Nederland. Hij zei Dewinter binnenkort ,,de islamitische wijken in Nederland" te willen laten zien.

Wilders in beroep tegen Molenbeek-verbod
Wilders in beroep tegen Molenbeek-verbod (Foto: ANP)

Databundels worden steeds groter

Nederlanders hebben steeds grotere databundels. Meer dan een op de drie mensen heeft een bundel van meer dan 2 GB. Een jaar geleden was dat een kwart. Bij Tele2 en T-Mobile heeft een op de tien klanten zelfs een bundel van meer dan 10 GB. Dat blijkt uit een onderzoek van Telecompaper.

Volgens de marktonderzoeker hebben KPN, T-Mobile en Vodafone twee derde van de markt in handen. Tieners en twintigers sluiten steeds vaker een abonnement af bij T-Mobile en Tele2. Simpel is sterk gegroeid, Telfort verloor juist marktaandeel.

Databundels worden steeds groter
Databundels worden steeds groter (Foto: BuzzT)

Keizer gaat weer beachvolleyballen

Sanne Keizer gaat weer beachvolleyballen. Keizer, die eind 2013 voorrang gaf aan haar maatschappelijke carrière en moeder werd van een tweeling, gaat een duo vormen met Madelein Meppelink.

Van 2003 tot en met 2013 speelde ze in de World Tour met achtereenvolgens Merel Mooren, Marrit Leenstra, Mered  de Vries en Marleen van Iersel. Keizer won met Van Iersel twee toernooien op de World Tour en ze werden Europees kampioen.

Vorige maand stopt Sophie van Gestel, die een duo vormde met Meppelink, met beachvolleybal.

George H. hoort opnieuw levenslang eisen

Donderdag is in hoger beroep opnieuw levenslang geëist tegen de nu 27-jarige George H. uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van een dubbele moord op twee Dominicaanse mannen in 2013. De advocaat-generaal (OM) begon de strafeis met de woorden: "Ik zeg dit niet snel maar het gedrag van verdachte is ronduit monsterachtig te noemen en ik twijfel er geen seconde aan dat hij ook in de toekomst in staat zal zijn om zonder enige gewetenswroeging iemand om het leven te brengen wanneer hem dat zo uitkomt."

Op 13 november 2013 belde H. de alarmcentrale omdat er iemand in zijn woning onwel geworden zou zijn. Het 24-jarige slachtoffer was al overleden toen de hulpdiensten arriveerden. Tijdens de lijkschouw gaf H. aan dat er geen obductie (een inwendig onderzoek van het lichaam om de doodsoorzaak vast te stellen) nodig is. Omdat H. al verdacht wordt van verzekeringsfraude wordt er toch grondig onderzoek gedaan naar het overlijden van de man. 

Toxicologisch onderzoek
Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het slachtoffer kort voor zijn overlijden een levensverzekering had afgesloten waarbij de moeder van H. de begunstigde was. Naar aanleiding van deze zaak werd er vanaf dat moment 'terug-gerechercheerd' naar andere zaken. Hierbij kwam het overlijden van een 22-jarige man naar voren. Ook dit slachtoffer had kort voor zijn dood een levensverzekering afgesloten met H. als begunstigde. 

Uit toxicologisch onderzoek bleek dat beide slachtoffers een spierverslappend middel in hun bloed hadden. Volgens de patholoog kan het overlijden worden verklaard "door functiestoornissen van vitale organen, wat goed verklaard kan worden door de effecten van het spierverslappende middel." Dit spierverslappende middel, dat niet vrij verkrijgbaar is en gebruikt wordt bij chirurgische ingrepen, wordt bij een huiszoeking in de woning van H. aangetroffen. Verder werden er ook spuiten, inclusief naalden, gevonden. Op de verschillende voorwerpen werd H's DNA aangetroffen. 

Oplichting en doodverklaring
H. zou in het verleden ook getracht hebben om verschillende verzekeringsmaatschappijen op te lichten, onder meer door zichzelf dood te laten verklaren. Hij had hiervoor een overlijdensrisico afgesloten met zijn moeder als begunstigde. Bij de overige pogingen tot oplichtingen had hij zichzelf als begunstigde opgegeven. De waarde van de verschillende verzekeringen varieerde van 300.000 tot 2,5 miljoen euro. 

In 2015 werd H. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zoals het Openbaar Ministerie had geëist. Ook in het hoger beroep is het volgens het OM, gelet op de buitengewone ernst van de feiten en het gevaar dat de verdachte voor de maatschappij vormt, de enige gepaste straf. Het hof zal op 27 november uitspraak doen. 

George H. hoort opnieuw levenslang eisen
George H. hoort opnieuw levenslang eisen

Advocaat roept Sneijder weer op

Wesley Sneijder is door bondscoach Dick Advocaat opgeroepen voor de oefenduels van het Nederlands elftal tegen Schotland en Roemenië.

Sneijder viel af voor de cruciale WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Zweden. Volgens Advocaat was hij toen nog niet fit genoeg en kreeg de middenvelder geen speeltijd kreeg bij zijn club OGC Nice. "Hij heeft de laatste vier duels gespeeld en is er dus weer bij", zo zei de bondscoach.

Selectie Nederlands elftal

Doel: Cillessen (Barcelona), Zoet (PSV), Vorm (Tottenham Hotspur);              
                                        
Verdediging: Aké (Bournemouth), Blind  (Manchester United), Rekik (Hertha BSC), Hoedt, Van Dijk (Southampton), De Ligt, Veltman (Ajax), Tete (Lyon),            
                                        
Middenveld: v.d.Beek (Ajax), v.Ginkel  (PSV), Strootman (AS Roma), Pröpper (Brighton), Vilhena (Feyenoord), Sneijder (Nice), Wijnaldum (Liverpool);          
                                        
Aanval: Depay (Lyon),Dost (Sporting), Babel (Besiktas), Janssen (Fenerbahçe), Locadia (PSV), Berghuis (Feyenoord), Promes (Spartak Moskou).   

Klassiek shoot 'em up-geweld in Sky Force Reloaded

Sky Force Reloaded is een stijlvolle, klassieke vertical scrolling shoot 'em up van de Poolse ontwikkelaar Infinite Dreams. Hoewel de game vorig jaar al een mobiele versie kreeg, wordt er aan het einde van de maand een remake uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch.

Sky Force toont gelijkenissen met iconische titels uit dezelfde categorie zoals 1942, Ikaruga en Raiden. Alleen of in coöperatieve modus neem je het op tegen gigantische legers vijanden en reusachtige eindbazen in vijftien kleurrijke stages waarin verschillende missies schuilgaan. Spelers worden in staat gesteld om hun vliegmachines tot in detail te upgraden om uiteindelijk te transformeren tot vliegende tanks. Volgens de Steam-pagina is de game vanaf 30 november beschikbaar en komt er ook een fysieke versie. Bekijk de trailer hieronder.

 

Sean Gunn (Guardians of the Galaxy) naar Dutch Comic Con

FOK! mag vandaag de laatste gast aankondigen die naar Dutch Comic Con: Winter Edition 2017 zal komen: Sean Gunn. Samen met Lena Headey, Lotte Verbeek, Jared Gilmore, Kevin McNally, Keegan Connor Tracy, Caroline Ravassa, Tom Hopper en Spencer Wilding, zal hij op 17 en 18 november in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.

Sean is zowel schrijver als acteur en vooral bekend door zijn rol als Kirk Gleason in de serie Gilmore Girls en door zijn personage Kraglin uit de MCU-films Guardians of the Galaxy. Daarnaast gaf hij ook een motion reference voor Rocket Raccoon in zowel de Guardians-films als de komende Avengers: Infinity War-films, die momenteel in productie zijn.

Gunn sluit daarmee de special guest-lijst af voor deze editie. Gasten kunnen met hun favoriete artiest op de foto of een handtekening van ze bemachtigen. Maar dat is niet alles. Er zijn in totaal 4 hallen met diverse activiteiten en bezienswaardigheden. Zo zijn er ruim 170 merchan-dise stands, een experience hal met het hoofdpodium waar de cosplay wedstrijden en de Q&A’s met de artiesten wordt gehouden, de entertainment hal waar o.a. FOX en House of Wax weer voor het nodige vermaak zullen zorgen én is er een gaming hal waar diverse game wedstrijden worden gehouden.

Kaartjes zijn nog steeds hier verkrijgbaar.

Sean Gunn als Kraglin in Guardians of the GalaxySean Gunn als Kraglin in Guardians of the Galaxy

Steeds meer steun voor Gijs van Dam dan voor Jelle Brandt Corstius

De #MeToo bekentenis van Jelle Brandt Corstius keert zich langzaam tegen hem. Bijna twee weken na zijn verhaal in de Trouw en DWDD waarin hij zonder zijn naam te noemen Gijs van Dam beschuldigde van verkrachting, geloven steeds minder mensen hem.

Om te beginnen diverse polls online zien Gijs van Dam eerder als slachtoffer. FOK! is #teamgijs, 48 procent op GeenStijl denkt dat Jelle liegt tegenover 18 procent Gijs liegt en op MediaCourant is 60 procent voor Gijs.

Waar Kevin Spacey nu de ene na de andere beschuldiging om zijn oren krijgt heeft niemand zich nog gemeld voor een nieuw Gijs-verhaal en volgens Jelle zijn die er in grote getale. Is Jelle nog wel te vertrouwen? kopt de Elsevier. Ook uit de stal van de familie Barend blijft het stil trouwens, want behalve een als een viswijf scheldende Barbara ging papa Barend nog met een vaag persoon die meer wist praten. En hoe zit het met de stoornis van Jelle? Wie intussen opgelucht  kan adem halen is Bert van der Veer, die werd, mede omdat Jelle zweeg over de naam, vals beschuldigd op Twitter.

Ferrari dreigt met vertrek uit Formule 1

Ferrari dreigt met een vertrek uit de Formule 1 als Liberty Media niet met betere plannen voor de sport op de proppen komt. Eerder deze week uitten Mercedes en Renault al hun zorgen over de nieuwe motoren die vanaf 2021 geïntroduceerd moeten gaan worden.

Ferrari is het enige team dat er al sinds het jaar 1950, toen de Formule 1 geïntroduceerd, werd bij is. De Italianen hebben sindsdien vele titels gewonnen, maar ook meermalen gedreigd de sport te verlaten. Ditmaal zijn ze het niet eens met de voorstellen die sporteigenaar Liberty Media gedaan heeft voor de toekomst van de Formule 1.

Het Amerikaanse bedrijf heeft een stem in de nieuwe motoren die vanaf 2021 geïntroduceerd zullen gaan worden, maar het wil ook een budgetlimiet invoeren. Dat laatste ziet Ferrari-baas Sergio Marchionne deels wel zitten. "Liberty heeft enkele goede voorstellen voor de sport, waaronder het terugdringen van de kosten om een team te runnen. Er zijn ook dingen waar we het niet mee eens zijn, zoals dat de aandrijflijn straks niet meer onderscheidend genoeg is."

Ferrari wil met de sport een andere richting op dan Liberty voor ogen heeft. "De sport gaat vanaf 2021 een andere kant op en dat kan Ferrari dwingen drastische besluiten te nemen. Liberty heeft er bij het ontwikkelen van hun visie mogelijk al rekening mee gehouden. Ons speciale status als merk en de unieke positie op de markt moeten behouden blijven en versterkt worden, anders kan Ferrari net zo goed niet meedoen."

De Italianen liggen net als de andere teams via de Concorde Agreements aan de Formule 1 vast tot en met eind 2020. Momenteel zijn er veel onderhandelingen gaande over hoe het nu verder moet met de sport. Voor Ferrari staat een ding in ieder geval voorop: meedoen moet lonen. "Eruit stappen zou tot in de eeuwigheid goed zijn voor de winst- en verliesrekening. We weten echter ook dat Formule 1 in ons gehele DNA zit. Als de Formule 1 echter zodanig verandert dat het niet meer lijkt op Formule 1 dan willen we niet meer meedoen. Ik wil niet meedoen aan een wereldwijde NASCAR."

Dinsdag wordt er verder vergaderd over de toekomst van de Formule 1 en een van de onderwerpen die zeker ter tafel zal komen is de verdeling van het geld. Liberty wil een meer gelijke verdeling van geld tussen alle teams, terwijl topteams als Ferrari en Mercedes net als nu een groot deel van de koek willen. Daarom dreigen de Italianen met het verlaten van de Formule 1 en kijken ze naar eigen zeggen naar alternatieven.

De zorgen van Mercedes en Renault liggen vooralsnog vooral op motorengebied. Hoewel de 1,6 liter V6-turbomotor blijft bestaan vrezen de merken hoge ontwikkelingskosten voor 2021 omdat de MGU-H er tussenuit wordt gehaald. Hierdoor moet het hele ontwerp van hun aandrijflijn op de schop en dat is prijzig, omdat de fabrikanten het best mogelijke product willen leveren.

Ferrari dreigt met vertrek uit Formule 1 (Foto: Pro Shots/Action Images)
Ferrari dreigt met vertrek uit Formule 1 (Foto: Pro Shots/Action Images)

Topploegen onderuit in NHL, Kings blijven winnen

De donderdagavond in de NHL was voor meerdere topploegen niet bepaald geweldig. Dat gold dan weer niet voor de Los Angeles Kings, die wél de volle buit pakten. Alvast een kijktip voor de liefhebber: FOX Sports zendt komende nacht om 02.00 uur Nederlandse tijd het duel tussen de Edmonton Oilers en de in topvorm verkerende New Jersey Devils live uit.

Western Conference
In het westen gaan de Kings aan de leiding en dat veranderde donderdag niet. De Toronto Maple Leafs kwamen op bezoek in LA, waar de Kings in de tweede periode dankzij twee snelle treffers van Tyler Toffoli een 5-0 voorsprong pakten. De Leafs kwamen nog wel wat terug en brachten de stand op 5-3, maar nadat Auston Matthews anderhalve minuut voor tijd een shoot-out miste waren de kansen verkeken.

De St Louis Blues kregen de Philadelphia Flyers op bezoek. De thuisploeg liet meer schoten op doel noteren, maar Flyers-goalie Michal Neuvirth hield alle 33 schoten tegen en zag Brandon Manning voor de voorsprong zorgen. Met zes seconden op de klok stonden de Blues met een zesde speler op het ijs, de goalie was gewisseld, maar Claude Giroux profiteerde en schoot de Flyers naar de 0-2 zege.

De geweldige NHL-start van de Vegas Golden Knights zit er wel zo'n beetje op. Na twee nederlagen op rij ging de ploeg op bezoek bij de Boston Bruins ook onderuit. Riley Nash tekende voor de voorsprong voor de Bruins, Cody Eakin zorgde voor de gelijkmaker. De blessuregolf onder de goalies in Vegas begon de ploeg op te breken en Maxime Lagace moest een schot van Sean Kuraly in de derde periode laten gaan: 2-1.

De Winnipeg Jets konden bovenin de Eastern Conference juist de aansluiting met de top maken: een hattrick van Mark Scheiffele hielp de ploeg in het Bell MTS Place naar een 5-2 overwinning tegen de Dallas Stars. Colorado Avalanche draait ook mee om de play-offplekken in het westen, een 5-3 zege op de Carolina Hurricanes in Denver hielp daar aardig bij.

Kings - Maple Leafs (Bron: YouTube)

Eastern Conference
De Tampa Bay Lightning leidt in het oosten, vooral dankzij aanvalsduo Nikita Kucherov en Steven Stamkos. Die lijken het echter even wat moeilijker te hebben en tegen de New York Rangers kwamen beiden niet tot scoren, ondanks in totaal acht schoten op doel. Een overtimegoal van JT Miller bracht de Rangers de 1-2 zege, iets wat de ploeg hard nodig had om richting play-offplekken in het oosten te gaan.

Voor de Columbus Blue Jackets was het wel een prima avond. Op bezoek bij de Florida Panthers ontstond een mooie strijd, waar het na negen minuten in de tweede periode al 3-3 stond, onder meer dankzij twee goals van Josh Anderson bij de Blue Jackets. De Deen Oliver Björkstrand nam vervolgens het heft in handen en schoot de Blue Jackets in enkele minuten naar 3-5, waarna ze nog uitliepen naar een 3-7 zege.

De Washington Capitals speelden thuis een mooie wedstrijd tegen de New York Islanders. Drie keer kwamen de Capitals op voorsprong, drie keer sloegen de Islanders terug. Kort voor het einde schoot Lars Eller de 4-3 binnen voor de Capitals, die in de hele derde periode slechts twee keer op doel schoten. Dat deden de Islanders maar liefst zestien keer, maar goalie Braden Holtby hield er vijftien tegen: precies genoeg voor de 4-3 zege.

Capitals - Islanders (Bron: YouTube)

Uitslagen NHL donderdag
Los Angeles Kings - Toronto Maple Leafs 5-3
St Louis Blues - Philadelphia Flyers 0-2
Boston Bruins - Vegas Golden Knights 2-1
Winnipeg Jets - Dallas Stars 5-2
Colorado Avalanche - Carolina Hurricanes 5-3
Tampa Bay Lightning - New York Rangers 1-2 OT
Florida Panthers - Columbus Blue Jackets 3-7
Washington Capitals - New York Islanders 4-3
Ottawa Senators - Detroit Red Wings 3-1
Minnesota Wild - Montreal Canadiens 6-3
Calgary Flames - Pittsburg Penguins 2-1 OT
Arizona Coyotes - Buffalo Sabres 4-5

Alle hoogtepunten van de donderdag (Bron: YouTube)

'Verkrachten uitdagende meisjes is een plicht'

Advocaat Nabih al-Wahsh uit Egypte vindt dat je vrouwen en meisjes die zich uitdagend kleden moet lastig vallen en verkrachten. Sterker nog, het is je plicht. Hij deed de uitspraken op televisie.

"Is het acceptabel dat een vrouw in kleding rondloopt waarbij je een stuk van haar bil ziet?". wilde hij weten. "Als een meisje er zo bijloopt, dan is het je patriottische plicht om haar verkrachten".  De Egyptische Nationale Vrouwenraad heeft een klacht ingediend tegen Walsh, die zijn uitspraken nu probeert te nuanceren. "Meisjes moeten zichzelf meer respecteren".

FC Oss gaat weer TOP Oss heten

Vanaf volgend seizoen heet FC Oss weer TOP Oss. De nummer vijf van de Jupiler League maakte dit vanmorgen bekend.

In 1928 werd de voetbalclub opgericht als TOP  (Tot Ons Plezier). Van 1955 tot 1957 speelde ze al profvoetbal. TOP keerde in 1991 terug in het betaald voetbal en in 1994 werd de naam in TOP Oss veranderd. De club ging in 2009 verder als FC Oss. Gelijkertijd werden ook de clubkleuren,het logo  en het stadion aangepast.

Eerste Europese nederlaag Östersund, Zenit naar knock-outfase

Östersunds FK heeft in de Europa League voor het eerst een nederlaag te verwerken gekregen. De Zweedse 'sprookjesclub' - in enkele jaren tijd klommen ze op van de vierde divisie naar plaatsing voor Europees voetbal - ging in het Baskenland met 1-0 onderuit bij Athletic de Bilbao. In de zeventigste minuut trof Aritz Aduriz haast zoals gebruikelijk doel, waarmee hij de eindstand bepaalde.

Hertha BSC won thuis van Zorhya Luhansk, met dank aan twee goals van Davie Selke: 2-0. Östersund gaat met zeven punten nog wel knap aan de leiding, op de voet gevolgd door de zes punten van Luhansk. Athletic staat op vijf punten, Hertha doet dankzij de zege van donderdagavond met vier punten ook weer mee.

Groep I
Het was een weinig enerverend avondje in groep I, op Patrice Evra's kopschop na. Zijn Olympique Marseille verloor op bezoek bij Vitoria Guimarães nadat Paolo Hurtado tien minuten voor tijd de enige treffer liet noteren. Red Bull Salzburg en Konyaspor kwamen niet tot scoren.

Met acht punten gaat Salzburg aan de leiding, gevolgd door de zes punten van Marseille. Konyaspor en Guimarães staan beiden op vier punten.

Groep L
De kaarten in groep L zijn bijna verdeeld. Zenit Sint-Petersburg ging in Noorwegen op bezoek bij Rosenborg, dat dankzij een penalty van Nicklas Bendtner vroeg in de tweede helft op voorsprong kwam. Bijna waren de drie broodnodige punten binnen, tot Aleksandr Kokorin in de 93e minuut de gelijkmaker op liet tekenen, waarmee hij Zenit naar de knock-outfase schoot.

In het Baskenland kreeg Real Sociedad het Macedonische Vardar op bezoek. Na een half uur schoot Juanmi de thuisploeg op voorsprong, Alberto de la Bella en Jon Bautista verdrievoudigden de score in de tweede helft: 3-0.

Met tien punten mag Zenit zich opmaken voor de volgende ronde, Sociedad staat er met negen punten ook uitstekend voor. Rosenborg moet met vier punten hopen op een wonder, Vardar staat nog altijd puntloos onderaan.

Huisarts wil meer tijd voor patiënt

Van meer tijd worden patiënt en huisarts gelukkiger. Althans, dat zeggen de huisartsen Paulus Lips en Vincent Coenen in een interview met Medisch Contact. Lips, tevens bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging, vertelt: "Het is een leuke baan en het verdient goed. Maar het is heftig"

Volgens Lips leveren de vele patienten, telefoontjes en het vele overleg met collega's "stress op die de hele dag doorgaat". Vincent Coenen valt hem bij: "Je wordt gejaagd. In je achterhoofd denk je aan de 3 visites die je ook nog moet doen. Dan is het makkelijk om een gesprek met een patiënt snel af te ronden met een verwijzing. Iedereen tevreden. Maar je doet jezelf én de patiënt ermee tekort".

De praktijk waar Coenen werkzaam is doet dit jaar mee aan een pilot van zorgverzekeraar VGZ. Door met langere consulten te werken kan er beter overlegd worden met de patiënt over een passende behandeling. Dit zou kunnen leiden tot minder, van de soms onnodige, doorverwijzingen. Winst voor de patiënt en huisarts dus. 

WhatsApp kampte met storing

WhatsApp kampt met een storing. Berichten worden niet verzonden. Op de website AlleStoringen.nl zijn inmiddels bijna 10.000 klachten binnen gekomen over de storing. 

Het is nog niet bekend hoe lang de storing gaat duren. 

Update 10:30 uur
Inmiddels lijkt de storing weer verholpen te zijn. Volgens DownDetector waren er vooral in Europa en Azië problemen met het verzenden en ontvangen van berichten. 

 WhatsApp kampt met storing (Foto: ANP)
WhatsApp kampt met storing (Foto: ANP)

Kwantum roept drinkglazen terug

De Kwantum roep vier verschillende drinkglazen, verkocht in de periode 4 oktober 2017 t/m 1 november 2017, terug omdat deze bij (extreme) temperatuurverschillen kunen barsten. Hierdoor lopen gebruikers kans op brandwonden

Klanten worden verzocht om de glazen niet langer te gebruiken en direct terug te brengen naar een van de winkels. Klanten krijgen het volledige aankoopbedrag terug. Het gaat om de glazen met artikelnummers: 0541332; 0541333; 0541334 en 0541335. 

Jong Arsenal-team speelt gelijk tegen Serviërs en gaat door in Europa League

Arsenal heeft voor het eerst punten laten liggen in groep H van de Europa League. Met een jong elftal werd niet gescoord tegen Rode Ster Belgrado.

The Gunners staan komend weekend tegenover Manchester City en dus gaf Arsène Wenger spelers als Petr Cech, Mesut Özil, Alexis Sánchez en Alexandre Lacazette rust. Daardoor had onder meer Ainsley Maitland-Niles een basisplek. Het 20-jarige talent zorgde voor het eerste gevaar van de wedstrijd met een voorzet die Olivier Giroud niet kon afronden. Hij stuitte op de keeper van Rode Ster.

De gasten uit Servië kwamen in het Emirates Stadium aardig voor de dag. Matt Macey, de 23-jarige keeper van Arsenal, moest voorkomen dat Slavoljub Srnic scoorde. Even later bracht Macey redding bij een kopbal van Vujadin Savic. Ook Richmond Boakye, oud-speler van Roda JC, kreeg een prima mogelijkheid. Zijn poging miste het Londense doel.

In de tweede helft probeerde Arsenal meer druk naar voren te zetten. Giroud kreeg wat kansjes, maar de grootste was voor Jack Wilshere. Verdediger Damien Le Tallec haalde op fraaie wijze een bal van de Engelsman van de doellijn. Ook invaller Edward Nketiah, die onlangs indruk maakte in de League Cup-wedstrijd tegen Norwich City, kon niet voorkomen dat het 0-0 bleef.

Het andere duel in de groep was aanzienlijk spectaculairder: 1. FC Köln won in eigen huis met 5-2 van BATE Borisov. Simon Zoller tekende voor de openingsgoal, maar na een half uur draaide BATE de achterstand dankzij Nemanja Milunovic en Mikalay Signevich in twee minuten tijd om naar een 1-2 voorsprong. Twee goals van Yuya Osako en treffers van Sehrou Guirassy en Milos Jojic hielpen Köln echter om de drie punten alsnog binnen te halen.

Arsenal is na vier duels zeker van een ticket voor de volgende ronde. De Engelsen zijn met tien punten koploper in groep H, Rode Ster heeft er vijf. Door de winst van 1. FC Köln op BATE Borisov staan de Duitsers op drie punten en BATE op vier.

Groep G
Ook in groep G kan de eerste ploeg zich opmaken voor de knock-outfase. Steaua Boekarest speelde thuis gelijk tegen Hapoel Be'er Sheva uit Israël. Florinel Coman zette de thuisploeg na een half uur op voorsprong, voormalig Willem II'er Ben Sahar trok de stand een paar minuten later gelijk: 1-1, tevens de eindstand.

In het andere duel deed Viktoria Plzen prima zaken met het oog op de volgende ronde. De Tsjechen speelden thuis tegen het Zwitserse Lugano en kwamen dankzij Michal Krmencik al na vier minuten op voorsprong. Davide Mariani schoot Lugano tien minuten later langszij, maar Krmencik tekende nog eens vier minuten later opnieuw voor de voorsprong. Tomas Horava en Ales Cermak maakten het vervolgens af: 4-1.

Met tien punten mag Steaua zich opmaken voor de volgende ronde, Plzen staat op zes. Hapoel heeft vier punten en Lugano staat onderaan met drie punten.

Donkere Dagen Offensief levert 50.000 euro op

In het kader van het Donkere Dagen Offensief vond op donderdag 2 november een integrale controle plaats in Amstelveen. Twee verdachten werden aangehouden in verband met het bezit van 50.000 euro en drie verdachten werden aangehouden voor het bezit van een airsoftwapen, softdrugs en geld.

Motorrijders van de politie dirigeerden ’s middags en ’s avonds de verkeersdeelnemers vanaf de A9 en de lokale wegen naar het Stadshart van Amstelveen om de controle verder uit te laten voeren. In totaal vielen ruim 90 bekeuringen voor o.a. rijden zonder rijbewijs, onverzekerd rijden, rijden onder invloed, scooters met een te hoge constructiesnelheid, gladde banden, gescheurd chassis en ondeugdelijke remmen.

De politie hield twee mannen (28 en 30 jaar) uit Amsterdam aan. Zij reden in een auto met een verborgen ruimte waar 50.000 euro in was verstopt. Drie mannen (49, 52 en 66 jaar) uit Den Haag zaten in een auto waar een airsoftwapen, softdrugs en geld is aangetroffen. In totaal is 1700 euro aan openstaande boetes geïnd.

De belastingdienst nam 18 voertuigen in beslag en inde 62.000 euro aan openstaande belastingschulden. Op de A9 controleerde de politie met radar en ANPR en constateerde 220 snelheidsovertredingen en 30 hits.

Aan de controle namen de Belastingdienst, Douane, Handhaving Amstelveen, Koninklijke Marechaussee, Politie Amstelveen/Amsterdam, Politie Landelijke Eenheid, Rijksdienst voor het Wegverkeer en Verkeershandhavingsteam deel.

Donkere Dagen Offensief levert 50.000 euro op (Foto: Politie.nl)
Donkere Dagen Offensief levert 50.000 euro op (Foto: Politie.nl)

Dubbelslag Mosca in Hainan

Jacopo Mosca heeft de zevende etappe gewonnen. In de koninginnenrit van de Ronde van Hainan was de 24-jarige Italiaan de beste voor de Spanjaard Benjamin Prades. De Nederlander Marc de maar kwam op twee seconden als derde over de streep.

Voor Mosca is dit zijn eerste profoverwinning in zijn carrière. De Italiaan neemt ook de leiderstrui over van land- en ploeggenoot Jakub Mareczko, die vijf etappes heeft gewonnen in de Ronde van Hainan.

Olympique Marseille onderzoekt kopschop Evra

Olympique Marseille is een onderzoek gestart naar het incident waarbij Patrice Evra donderdag een supporter een karatetrap uitdeelde. Tijdens de warming-up van de Europa League-wedstrijd tegen Vitória Guimarães (uit) kwam het tot een opstootje tussen Evra en meegereisde fans van Marseille. De Franse routinier deelde aan één van hen een flinke schop uit.

Evra, die in Portugal geen basisplek had, kreeg van de scheidsrechter vervolgens een rode kaart. De clubleiding van L'OM is het incident uiteraard niet ontgaan. "Een intern onderzoek zal moeten uitwijzen wat er is gebeurd en wie er betrokken zijn. Een professionele voetballer moet altijd bestand zijn tegen provocaties en beledigingen, hoe zwaar en onterecht die ook zijn", meldt de club via de officiële kanalen. "Tegelijkertijd betreurt de club dergelijk gedrag van een 'pseudo supporter' die ervoor kiest zijn eigen spelers niet te steunen, maar te beledigen."

Evra wordt de laatste weken bekritiseerd door de Marseille-fans, omdat hij niet goed speelt en wekelijks een lollig filmpje op social media plaatst, ongeacht de resultaten van Marseille. Daarmee wekt de 36-jarige linkspoot bij de supporters de indruk dat hij zich niet zo druk maakt om de prestaties van de club.

Olympique Marseille verloor het duel in Portugal overigens met 1-0, maar de Fransen staan met zes punten nog wel tweede in groep I. 

Goffin eerste Belg in ATP Finals

David Goffin heeft zich geplaatst voor de ATP-Finals. In de 48-jarige geschiedenis van het toernooi voor de beste tennissers van het jaar,  is Goffin de eerste Belg die  zich direct weet  te plaatsen. Vorig jaar speelde hij al wel een wedstrijd, toen hij de geblesseerd geraakte Gaël Monfils verving. 

Goffin verloor dan wel bij de Masters in Parijs van de Fransman Julien Benneteau, maar omdat concurrent Lucas Pouille ook verloor (van de Amerikaan Jack Sock), is Goffin toch een van de  beste acht spelers van 2017.

Er is nog een ticket te vergeven. Juan Martín del Potro lijkt daarvoor de beste papieren te hebben.

Nederland zakt nóg verder weg op UEFA-lijst

Nederland is op de UEFA-coëfficiëntenlijst gezakt naar de twaalfde plaats. En het einde van de vrije val lijkt nog niet in zicht.

Feyenoord verloor deze week opnieuw van Shakhtar Donetsk, terwijl Vitesse het donderdag in Arnhem aflegde tegen Zulte Waregem. De kans is zeer groot dat beide teams niet overwinteren en dat Nederland na de jaarwisseling dus geen enkel team meer in Europa heeft.

Vitesse (1-1 bij Zulte Waregem, red.) haalde dit seizoen als enige een punt binnen. Een blik op de UEFA-coëfficiëntenlijst laat zien dat Nederland nu is ingehaald door Oostenrijk. Dat land heeft met Red Bull Salzburg (koploper in groep I) en Austria Wien (derde in groep D) twee teams die een aardige kans maken om de tweede ronde van de Europa League te halen.

Ondertussen komen de nummer dertien en veertien dichterbij. Tsjechië staat nu dertiende op de lijst en heeft slechts 774 punten minder. Als Nederland de elfde plek niet terugpakt, zal de kampioen van 2019 zich niet rechtstreeks plaatsen voor de Champions League. Voor de kampioen van dit seizoen geldt dat sowieso al niet. Mede door de vroege uitschakeling van Ajax, PSV en FC Utrecht is Nederland bezig aan een belabberd Europees seizoen. Er werden pas 1.900 punten voor de UEFA-lijst verzameld, vorig seizoen waren dat er nog 9.100. Landen als Cyprus (7.000), Azerbeidzjan (4.375) en Israël (5.125) doen het dit jaar veel beter dan Nederland.

Oscarcampagne voor Spacey geschrapt

Filmstudio's Sony en TriStar hebben de Oscarcampagne voor de nieuwe film van Kevin Spacey, All the Money in the World, geschrapt. Het besluit volgt op meerdere openbaringen van minderjarige jongens die stellen dat Spacey seksueel ongepaste handelingen met hen heeft verricht.

Volgens Variety waren de studio's van plan veel aandacht te vragen voor het acteerwerk van Spacey in de thriller van regisseur Ridley Scott. De acteur speelt oliebaron Jean Paul Getty van wie in 1973 de kleinzoon werd gekidnapt.

De campagne zal zich nu richten op Mark Wahlberg, die de CIA-rechercheur speelt die de leiding over de zaak heeft, en Michelle Williams, die de moeder van de jongen speelt.

Spacey heeft al twee Oscars, voor zijn rollen in The Usual Suspects en American Beauty. De acteur ligt de laatste tjid onder vuur sinds een collega naar buiten bracht dat hij in 1986 is aangerand door Spacey. The Wrap bracht donderdag nog een verhaal van een nu 48-jarige oud-acteur die stelt in 1981, toen hij 15 was, door Spacey te zijn verkracht.

Oscarcampagne voor Spacey geschrapt
Oscarcampagne voor Spacey geschrapt (Foto: BuzzE)

Corey Feldman wijst John Grissom aan als misbruiker

Voormalig tienerster Corey Feldman heeft de naam genoemd van één van de mensen die hem in zijn jonge jaren seksueel zou hebben misbruikt. De inmiddels 46-jarige acteur liet vorige week weten dat hij een pedofielennetwerk in Hollywood zou ontmaskeren.

In de talkshow van Dr. Oz zei Corey donderdag dat hij als tiener is misbruikt door zijn toenmalige assistent John Grissom, die later zelf ook als acteur aan het werk ging. In de uitzending van het programma belde hij met de politie in Los Angeles om melding te maken van het misbruik.

Corey vertelde aan de televisiedokter dat hij het idee heeft dat de dader hem belachelijk maakt door nog altijd foto's van zichzelf met 'The Corey's' te plaatsen. De acteur was in zijn hoogtijdagen goed bevriend met Corey Haim, en zegt dat ook zijn naamgenoot is misbruikt door verschillende Hollywoodfiguren.

In de uitzending werd duidelijk dat de man die Corey aanwees als een van de daders, in 2001 is opgepakt voor kindermisbruik. Hij werd in 2003 veroordeeld en heeft gevangenisstraf gekregen. Daardoor moet hij zich de rest van zijn leven na elke verhuizing registreren als seksmisdrijfpleger, maar dat heeft hij de laatste jaren verzuimd.

John Grissom speelde samen met de Coreys in de films License to Drive en Dream a Little Dream.

Corey Feldman noemt naam in misbruikzaak
Corey Feldman noemt naam in misbruikzaak (Foto: BuzzE)

IS claimt aanslag New York

Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag van dinsdag in New York opgeëist. De terreurbeweging leverde in haar wekelijkse nieuwsbrief geen bewijs voor de claim, maar dat is op basis van de verklaringen van de dader, de 29-jarige Sayfullo Habibullaevic Saipov, ook niet nodig. De terrorist gaf toe te handelen voor IS. In het ziekenhuis wilde hij de vlag van IS in zijn kamer laten ophangen.

Bij de aanslag in het zuidwesten van Manhattan werden acht mensen gedood toen hij  met een truck inreed op voorbijgangers. Elf mensen raakten gewond.

Volgens de justitiële commissies in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat is de dader de Verenigde Staten binnengekomen op een zogenaamd diversiteitsvisum uit Oezbekistan in 2010. Commissievoorzitter Bob Goodlatte heeft gevraagd het programma voor deze visa te beëindigen.

President Donald Trump liet tijdens een kabinetsvergadering op het Witte Huis weten dit programma inderdaad te willen beëindigen. Daarnaast zei Trump dat de aanslagpleger de doodstraf zou moeten krijgen, wat hem op kritiek van mensenrechtenorganisaties kwam te staan. In de VS wordt de doodstraf in een aantal staten nog steeds toegepast.

IS claimt aanslag New York
IS claimt aanslag New York (Foto: ANP)

Medewerker Twitter deactiveert account Trump

De Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump was in de nacht van donderdag op vrijdag korte tijd niet bereikbaar. Volgens Twitter was @realDonaldTrump elf minuten uit de lucht.

Een medewerker van de klantenservice deactiveerde de presidentiële tijdlijn op zijn of haar laatste werkdag. Dat twitterde het bedrijf op basis van intern onderzoek, nadat het eerder had gemeld dat de verwijdering het gevolg was van een menselijke fout. De naam van de werknemer is niet bekendgemaakt.

Trump heeft meer dan 41 miljoen volgers op Twitter en gebruikt het platform regelmatig om beslissingen, mededelingen en commentaren wereldkundig te maken.

Medewerker Twitter deactiveert account Trump
Medewerker Twitter deactiveert account Trump (Foto: BuzzT)

The Twilight Zone terug op televisie

De legendarische serie The Twilight Zone keert terug op televisie. De Amerikaanse zender CBS werkt aan een remake van de show, die vanaf 1959 vijf seizoenen lang te zien was.

The Twilight Zone was een anthologieserie, een vorm waarbij iedere aflevering een losstaand verhaal vertelt. Er kwamen verschillende genres aan bod, alhoewel fantasy en horror de boventoon voerden. Elke episode werd geïntroduceerd door Rod Serling, die de serie ook bedacht.

Het is al de vierde keer dat The Twilight Zone nieuw leven ingeblazen wordt. De eerste revival stamt uit 1985, in 2002 werd opnieuw een nieuwe versie van de show gelanceerd, deze keer met Forest Whitaker als verteller. In 1983 kwam Twilight Zone: The Movie uit, waarvoor Steven Spielberg, John Landis en George Miller verschillende segmenten regisseerden.

Volgens The Hollywood Reporter is Get Out-regisseur Jordan Peele betrokken bij de nieuwe reboot. Marco Ramirez, die eerder Daredevil en The Defenders schreef, zou werken aan een script. CBS wil beide namen niet bevestigen.

The Twilight Zone terug op televisie
The Twilight Zone terug op televisie (Foto: BuzzE)

Boardwalk Empire-ster: Weinstein verkrachtte me

Paz de la Huerta is twee keer verkracht door Harvey Weinstein. Dat stelde de Boardwalk Empire-actrice donderdag in een interview met CBS News.

Beide voorvallen zouden hebben plaatsgevonden in 2010. De studiobaas bood haar na een feestje een lift aan naar haar appartement in New York. De twee zouden nog een drankje hebben gedaan bij de actrice thuis, waarna de producent haar jurk uittrok en zich aan haar opdrong.

Later dat jaar dook Weinstein volgens De La Huerta op in de lobby van haar appartementencomplex. Ze zijn daarop in haar woning beland waar volgens de actrice opnieuw misbruik plaatsvond. Ze claimt bij dit voorval te dronken te zijn geweest om toestemming te geven voor seks.

De politie van New York heeft aangegeven een onderzoek te starten naar de vermeende verkrachting. Het korps heeft al zaken lopen naar aanleiding van eerdere beschuldigingen aan het adres van Weinstein, die inmiddels door meer dan 50 vrouwen beticht wordt van seksuele intimidatie, aanranding of verkrachting.

Boardwalk Empire-ster: Harvey verkrachtte me
Boardwalk Empire-ster: Harvey verkrachtte me (Foto: BuzzE)

Minder gebruik thuiszorg door hogere eigen bijdrage

Verhoging van de eigen bijdrage leidt ertoe dat ouderen en langdurig zieken minder thuiszorg afnemen. Het effect is echter kleiner dan tot nu toe op basis van enquêtes werd verondersteld. Bij elke 10%-verhoging van de eigen bijdrage daalt de zorgvraag gemiddeld met 2,6%, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Voor meerpersoonshuishoudens en gebruikers van relatief eenvoudige zorgvormen is het effect iets sterker.

Het onderzoek van het CPB betreft een analyse van de effecten na de verhoging van de vermogensinkomensbijtelling (VIB) in januari 2013. Deze wijziging leidde ertoe dat zorggebruikers met belastbaar vermogen een hogere eigen bijdrage moesten betalen. Dat maakte het mogelijk om de effecten in kaart te brengen voor vergelijkbare groepen zorggebruikers, met en zonder belastbaar vermogen.

Na de verhoging van de VIB daalde de zorgvraag onder vermogende zorggebruikers – ten opzichte van een vergelijkbare groep zonder eigen vermogen – met 5,7%. Dit is een gemiddeld effect over heel 2013. Het effect neemt toe over tijd; de eerste maanden na de wijziging is het nihil, maar het stijgt tot circa 11% in de laatste maanden van 2013. De gemiddelde toename van de eigen bijdrage voor deze groep was 42%. Daaruit volgt een elasticiteit van -0,26 (wanneer de eigen bijdrage met 1% stijgt, daalt de zorgvraag met 0,26%).

Sinds de decentralisatie van delen van de AWBZ in 2015, is er regelmatig discussie over de effecten van de eigen bijdrage op het gebruik van langdurige (thuis-)zorg, zoals persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding. De vereniging Ieder(in) en Binnenlands Bestuur waren tot nu toe de enigen die hier systematisch onderzoek naar hebben gedaan. Uit hun enquêtes kwam naar voren dat een kwart van de ouderen en langdurig zieken zorg zou gaan mijden als gevolg van verhoging van de eigen bijdrage. Uit de analyse naar aanleiding van de invoering van de VIB volgt echter een gematigder beeld: er is wel een effect, maar er is geen bewijs gevonden voor het op grote schaal mijden van zorg.

Het nieuwe kabinet heeft het voornemen de eigen bijdrage in de Wmo te verlagen tot een vast tarief van maximaal 17,50 euro per vier weken. Dit beperkt gemeenten in hun inzet van de eigen bijdrage als sturingsinstrument. Voorheen konden gemeenten, binnen bepaalde plafonds en voor verschillende inkomenscategorieën, zelf de eigen bijdrage vaststellen. Enerzijds kan dit leiden tot minder kostenbewustzijn bij gebruikers en een toename van onnodige zorg, anderzijds verkleint dit het risico op ongewenst zorgmijden. De resultaten van het CPB-onderzoek wijzen erop dat beide aspecten een kleinere rol spelen dan gedacht.

Kunstenaars vaker afhankelijk van uitkering

Ruim de helft van alle kunstenaars had een jaarinkomen van minder dan 30.000 euro in 2013–2015. Onder alle mensen met een baan was dat 39 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS voor de Monitor kunstenaars en afgestudeerden aan creatieve opleidingen 2017, in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Kunstenaars behoren tot de werkenden op het hoogste beroepsniveau. Hun persoonlijk bruto jaarinkomen ligt vaker in de laagste inkomensklasse dan dat van andere werkenden op het hoogste beroepsniveau. Maar 17 procent van de werkenden met het hoogste beroepsniveau viel in de laagste inkomensklasse, van de kunstenaars is dat 52 procent.

Bijna de helft van de werkenden op het hoogste beroepsniveau verdiende minimaal 60 duizend euro. Bij kunstenaars gold dit voor 15 procent. In de overige creatieve beroepen, waaronder stedenbouwkundigen en journalisten, was de inkomensverdeling nagenoeg gelijk aan die van alle werkenden. Het modale inkomen was 35 duizend euro in 2014.

Op huishoudensniveau zijn de inkomensverschillen kleiner. Zo blijkt uit het CBS-onderzoek dat de koopkracht van de huishoudens waar kunstenaars deel van uitmaken bijna gelijk is aan dat van alle werkenden. In de jaren 2013–2015 behoorden gemiddeld 8,1 miljoen personen van 15 tot 65 jaar tot de werkzame beroepsbevolking, onder wie 141 duizend kunstenaars. Het aantal kunstenaars nam ten opzichte van de jaren 2010–2012 toe met 12 procent, terwijl de werkzame beroepsbevolking kromp met 0,9 procent.

Uitkering
Kunstenaars hebben vaker dan andere werkenden een laag bruto jaarinkomen. Ook zijn ze iets vaker afhankelijk van een bijstands-, werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Onder kunstenaars lag dit aandeel op 6,4 procent, bij de totale werkzame beroepsbevolking op 4,4 procent. Bij werkenden op het hoogste beroepsniveau was het aandeel met een uitkering bijna drie keer zo laag als voor kunstenaars (2,4 procent).

Zo’n 2,8 procent van de kunstenaars had een werkloosheidsuitkering, 2,1 procent een arbeidsongeschiktheidsuitkering en 1,4 procent een bijstandsuitkering. Onder kunstenaars was het aandeel met een bijstandsuitkering ongeveer twee keer zo groot als onder alle werkenden (0,7 procent).

Kunstenaars vaker afhankelijk van uitkering (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Kunstenaars vaker afhankelijk van uitkering (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Nederlandse vlag in de Tweede Kamer

De motie van Kees van der Staaij, om de vergaderzaal van de Tweede Kamer op te luisteren met de nationale driekleur, is met een overtuigend aantal stemmen aangenomen. De motie werde mede ingediend door, wie anders, Geert Wilders. 

Volgens de heren is het in overige landen een gemeengoed dat de nationale vlag als symbool van de natie een 'mooie en duidelijke functie heeft'. Mede daarom zijn ze van mening dat in "Ook in Nederland de nationale driekleur een plaats verdient in de vergaderzaal van de Tweede Kamer,"

Het voorstel van Jesse Klaver om de vlag van de Europese Unie naast de Nederlandse vlag te hangen werd niet overgenomen door Van der Staaij. Volgens Kamervoorzitter Khadija Arib moet nog wel even worden uitgezocht hoe de driekleur kan wapperen in de vergaderzaal. 


Een wapperende vlag

Helft 65+ haalt de 86 jaar niet

Het CBS verwacht dat de levensverwachting op 65-jarige leeftijd in 2023 zal toenemen tot 20,5 jaar. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen. De prognose van de levensverwachting is een onderdeel van de bevolkingsprognose die het CBS op 19 december zal publiceren.

De levensverwachting in 2023 valt in de nieuwste prognose lager uit dan in de prognose van 2016, toen deze op 20,7 jaar werd gesteld. Dat komt doordat de nieuwe prognose gebaseerd is op recentere sterftecijfers dan de prognose van 2016. In de laatste vier maanden van 2016 en de eerste acht maanden van 2017 stierven meer mensen dan in de oudere prognose was verwacht. Dergelijke fluctuaties in de feitelijke sterfte zorgen ieder jaar voor kleine schommelingen in de levensverwachting.

Prognose
De jaarlijkse bevolkingsprognose van het CBS heeft tot doel de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse bevolking te beschrijven. Een aspect hiervan is de prognose van de levensverwachting. Voor het maken van die prognose maakt het CBS gebruik van een in de internationale wetenschappelijke wereld ontwikkeld model. Dat gaat er van uit dat voor de lange termijn de stabiele, dalende trend in de sterftekansen in West-Europa zal doorzetten.

Daardoor hebben tijdelijke versnellingen en vertragingen in de sterfte een minder groot verstorend effect op de toekomstverwachtingen dan wanneer alleen van de Nederlandse trend zou zijn uitgegaan. Om de onzekerheid rondom de prognose van de levensverwachting aan te geven, worden er prognose-intervallen berekend (zie bovenstaande grafiek). Deze geven een indruk van de verwachte nauwkeurigheid van de prognose.

De bevolkingsprognose van het CBS wordt gebruikt voor de vaststelling van de toekomstige AOW-leeftijd volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW, art. 7a). In november 2016 heeft de overheid besloten dat de AOW-leeftijd in 2022 verhoogd wordt naar 67 jaar en 3 maanden. Aan de hand van de nu bekendgemaakte prognose van de levensverwachting van 65-jarigen in 2023 wordt de AOW-leeftijd in 2023 vastgesteld. 

1956
Op basis van de huidige stand van de volksgezondheid en de medische technologie hebben 65-jarigen in 2016 gemiddeld nog 19,8 jaar te leven. Deze levensverwachting van 2016 is ruim vijf jaar hoger dan in 1956, het jaar waarin de Algemene Ouderdomswet werd aangenomen. Vooruitgang in medische kennis en technologie en betere hygiëne, voeding en leefomstandigheden leidden ertoe dat het risico om voortijdig te overlijden sterk terugliep. De toename in de levensverwachting verloopt niet gelijkmatig over de jaren.

Er zijn perioden waarin de trend versnelt of stagneert. Over het algemeen is, net als in andere West-Europese landen, een duidelijke toename van de levensverwachting op 65-jarige leeftijd te zien sinds 1950. Voor 2023 wordt verwacht dat deze 20,5 jaar zal zijn. 

De stijging van de levensverwachting is een uitdrukking van het feit dat steeds meer ouderen nog lang na hun 65e leven. Op grond van de sterftekansen in 1950 haalde de helft van degenen die in dat jaar 65 waren hun 80e levensjaar. De helft van de 65-jarigen in 2016 zal 86 worden, op basis van de huidige sterftekansen. In 1950 was de kans om 90 te worden 9 procent, nu is dat 31 procent.

Helft 65+ haalt de 86 jaar niet (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Helft 65+ haalt de 86 jaar niet (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Amerikaanse bommenwerpers oefenen bij Korea

Twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben donderdag een oefening uitgevoerd in het Zuid-Koreaanse luchtruim.

De op het eiland Guam gestationeerde bommenwerpers van het type B-1B voerden een gezamenlijke oefening uit met Zuid-Korea en Japan. Het is geen reactie op recente gebeurtenissen, meldt de Amerikaanse luchtmacht. De VS doen regelmatig gezamenlijke oefeningen met Zuid-Korea en andere bondgenoten in de regio.

Van 5 tot 14 november bezoekt de Amerikaanse president Donald Trump Zuid-Korea, de Filipijnen, Japan, China en Vietnam. De nucleaire dreiging die het regime van Kim Jong-un in Noord-Korea vormt, is tijdens zijn reis overal onderwerp van gesprek.

Amerikaanse bommenwerpers oefenen bij Korea
Amerikaanse bommenwerpers oefenen bij Korea (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.