FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 november 2017

Vierde nederlaag Feyenoord in Champions League

Feyenoord heeft ook in de vierde ronde van de groepsfase in de Champions League een nederlaag geleden. De Rotterdammers kwamen uit tegen Shakhtar Donetsk nog wel op voorsprong, maar gingen met 3-1 het schip in. Hierdoor is doorgaan naar de volgende ronde in het Kampioenenbal onmogelijk geworden.

Feyenoord kwam na twaalf minuten spelen op voorsprong toen Nicolai Jørgensen uit een voorzet van Steven Berghuis raak kopte. Vijf minuten later stonden de Rotterdammers op achterstand dankzij goals van Facundo Ferreyra en Marlos. Laatstgenoemde profiteerde bij zijn goal door niet goed uitverdedigen van Sofyan Amrabat en het niet goed ingrijpen van doelman Brad Jones. De goalie herstelde zich daarna en mede door zijn inzet werden pogingen van Shakthar onschadelijk gemaakt.

Na rust kwam Feyenoord weer beter voor de dag en kwamen er via Jørgensen en Tonny Vilhena enkele mogelijkheden. Shakhtar loerde op de counter en Marlos wist halverwege de tweede helft via een lobje de 3-1 te scoren. Berghuis en Jean-Paul Boëtius kregen hierna nog mogelijkheden, maar de bal wilde er niet in.

In het andere duel won Manchester City met 2-4 van Napoli. Hierdoor is Manchester City met twaalf punten al geplaatst voor de volgende ronde. Shakhtar staat tweede met negen punten, terwijl Napoli er drie heeft. Feyenoord is na vier duels laatste met nul punten. Die betekent dat de Italianen en de Rotterdammers met elkaar strijden om een ticket voor de Europa League. Napoli heeft hierbij een doelsaldo van -2, terwijl Feyenoord op -9 staat, waarmee het team van Giovanni van Bronckhorst het slechtste Nederlandse team ooit is in de Champions League.

Op 21 november zal Feyenoord het in Engeland op moeten nemen tegen het al geplaatste Manchester City, terwijl op 6 december een thuiswedstrijd tegen Napoli wacht.

Balende Feyenoord trainer Giovanni van Bronckhorst. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Balende Feyenoord trainer Giovanni van Bronckhorst. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Pechtold: Rutte vergiste zich

Premier Mark Rutte vergiste zich toen hij vorige maand zei dat de coalitiepartijen geen afspraak hadden gemaakt over het beschikbaar maken van de abortuspil bij de huisarts. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Het vorige kabinet wilde dat vrouwen de abortuspil ook bij de huisarts konden krijgen. Rutte werd hier vorige maand in een debat door PvdA-leider Lodewijk Asscher naar gevraagd, nadat het ANP op 11 oktober had bericht dat het plan aan de formatietafel was gesneuveld. Dat er een streep door het plan is gezet, staat echter niet in het regeerakkoord.

"Ik las dat er afspraken zijn gemaakt over de abortuspil, maar dat die buiten het regeerakkoord zijn gehouden. Klopt dat?", vroeg Asscher op 12 oktober. "Nee, dat zegt me helemaal niks", was het antwoord van Rutte. Pechtold legde woensdag uit dat de premier de abortuspil verwarde met de NIP-test, een medische procedure waarmee tijdens de zwangerschap kan worden gescreend op ernstige aandoeningen.

Asscher laat weten de uitleg van Pechtold te geloven, maar is wel benieuwd naar de reactie van Rutte zelf. Die komt donderdag aan het woord. Het debat over de regeringsverklaring wordt dan voortgezet.

Pechtold: Rutte vergiste zich over abortuspil
Pechtold: Rutte vergiste zich (Foto: ANP)

'Agenten verkrachtten 18-jarige arrestante in politiebusje'

De Amerikaanse agenten Eddie Martins (37) en Richard Hall (33) hebben een flink probleem, en als de aantijgingen kloppen is dat bepaald niet onterecht. De twee zouden een 18-jarige, geboeide arrestante achterin hun politiebusje hebben verkracht.

Het gebeuren vond plaats op 15 september in het New Yorkse district Brooklyn. Daar maken de twee deel uit van de antidrugsafdeling van de lokale politie. Op de bewuste avond verlieten de twee hun post, zonder toestemming, in burgerkleding. Vervolgens brachten ze een auto tot stilstand, bestuurd door de jongedame en met nog twee mannelijke passagiers erin. Om te bewijzen dat ze niks verborg, dwongen de agenten haar om haar bh uit te trekken, zo zegt Michael David, haar advocaat.

De dame werd gearresteerd op verdenking van het bezit van drugs en haar passagiers kregen te horen dat ze er maar beter vandoor konden gaan, om haar later ergens op te pikken. Eenmaal in het politiebusje liet agent Martins naar verluidt weten dat hij en Hall 'freaks' zijn, waarna hij haar vroeg wat ze zoal wilde doen om onder haar arrestatie uit te komen. Vervolgens verkrachtte hij de in de boeien geslagen tiener, terwijl Hall rondreed en via de achteruitkijkspiegel mee zat te genieten.

Een kilometer of zes verderop stopten ze het busje en wisselden de agenten van plaats, waarna Hall de arrestante dwong om een seksuele handeling bij hem uit te voeren. Na afloop reden ze terug naar waar ze haar opgepakt hadden en lieten ze de jongevrouw achter, waarbij ze haar lieten weten dat het verstandig was om haar mond te houden.

Dat deed het slachtoffer niet en in een lokaal ziekenhuis liet ze zich onderzoeken. Bij haar werd DNA van beide agenten gevonden, terwijl op beelden van beveiligingscamera's te zien is dat ze uit het politiebusje stapt.

Mark Bederow, de advocaat van agent Martins, liet weten dat het feit dat Martins een agent is uiteraard niks af mag doen aan het krijgen van een eerlijk proces. "We ontkennen de aantijging dat hij de jongedame aangevallen heeft en we geloven niet dat er genoeg geloofwaardig bewijs is om een zaak wegens verkrachting of aanranding te winnen."

De twee agenten zijn vooralsnog op borgtocht vrij, maar kunnen een uitgebreid proces tegemoet zien. Ze worden naast zaken als verkrachting ook onder meer verdacht van ontvoering en zouden 25 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. De politie in New York heeft ze voorlopig op non-actief gesteld. Zelf lijkt het duo het erop te gooien dat geen sprake was van verkrachting, maar dat de dame in kwestie met de handelingen instemde.

Feyenoord onder 19 in slotminuut naast Shakhtar in Youth League

Feyenoord onder 19 heeft woensdag in de Youth League een zeer belangrijk punt gepakt. Op bezoek bij Shakhtar Donetsk kwamen de Rotterdammers, onder leiding van trainers Cor Adriaanse, Arnold Scholten en Ulrich van Gobbel, pas in de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd op gelijke hoogte.

Twee weken eerder won Feyenoord in Rotterdam nog met 4-0 van de Oekraïners en ook dit keer waren ze sterker. In het koude Oekraïne ging het ze echter aanzienlijk minder makkelijk af en na ruim een uur was het Vladyslav Kuzmenko die Shakhtar op voorsprong zette. Daar leek het bij te blijven, tot spits Dylan Vente in de slotminuut de 1-1 binnen kon tikken.

Met vijf punten uit vier wedstrijden staat Feyenoord tweede in de groep. Manchester City won alle vier wedstrijden en staat dus aan kop, Napoli en Shakhtar volgen Feyenoord met vier punten en één punt.

Oppositie: niet snijden in wijkverpleging

De oppositiepartijen willen dat het kabinet een bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging schrapt. PvdA-leider Lodewijk Asscher diende daartoe woensdag in het debat over de regeringsverklaring een motie in. Die is mede ondertekend door vrijwel de hele oppositie, inclusief PVV en FvD.

Het is ongebruikelijk dat in de eerste termijn van een debat moties worden ingediend. Asscher kreeg daar echter na enige discussie toch toestemming voor van regeringsfracties. Volgens de PvdA-leider heeft de snelle indiening van de motie het voordeel dat premier Mark Rutte daar donderdag dan in zijn antwoord aan de Kamer op kan reageren. Hij verzet zich al geruime tijd tegen de bezuiniging op de wijkverpleging die in het regeerakkoord staat.

Oppositie: niet snijden in wijkverpleging
Oppositie: niet snijden in wijkverpleging (Foto: ANP)

Rangers met schitterende comeback langs Golden Knights in NHL

De ijshockeyers van de New York Rangers hebben thuis in Madison Square Garden een prachtige zege geboekt in de NHL. De Vegas Golden Knights, dé revelatie van het seizoen, werden via een heerlijke comeback aan de kant geschoven.

Bij de Golden Knights beginnen blessures hun tol te eisen: de twee topgoalies, Marc-Andre Fleury en Malcolm Subban, raakten onlangs geblesseerd. De jonge Zweedse rookie Oscar Dansk verving het duo, maar ook hij is nu geblesseerd en dus moest de Canadese debutant Maxime Lagace het doel verdedigen.

De Golden Knights begonnen geweldig aan het seizoen, maar gingen een dag eerder ook in New York onderuit tegen de Islanders. Dit keer was het dus de beurt aan de andere ploeg uit New York en Jimmy Vesey zette de Rangers al snel op voorsprong, alvorens Oscar Lindberg met een fraaie backhand rebound de 1-1 binnen schoot. In de slotminuut van de eerste periode kwamen de Golden Knights op voorsprong, dankzij een rebound van Reilly Smith: 1-2.

De Noor Mats Zuccarello bracht de Rangers vroeg in de tweede periode weer langszij, maar vervolgens was het de beurt aan de mannen uit Vegas. Smith tekende voor de 2-3, David Perron scoorde de 2-4 nadat hij een shoot-out won van goalie Henrik Lundqvist, die al jaren het doel van de Rangers verdedigd en al met al een prima wedstrijd keepte.

De Rangers begonnen zo met een achterstand aan de slotperiode en daar veranderde in de eerste vijf minuten niks aan. Mika Zibanejad gaf op dat moment de puck mooi voor en Chris Kreider maakte de aansluitingstreffer. Niet veel later was het wederom Zibanejad die een fraaie assist gaf en dit keer stond Pavel Buchnevich klaar om de Rangers op gelijke hoogte te brengen: 4-4.

Daar bleef het niet bij en zes minuten voor tijd kwam de puck wederom bij de in vorm verkerende Zweed Zibanejad terecht. Dit keer haalde hij zelf verwoestend uit en met succes: 5-4. De Golden Knights wisselden goalie Lagace voor een extra speler op het ijs en daar profiteerden de Rangers in de slotminuut van: Michael Grabner schoot van afstand de 6-4 binnen.

Uitslagen NHL dinsdag
New York Rangers - Vegas Golden Knights 6-4
Detroit Red Wings - Arizona Coyotes 5-3
Minnesota Wild - Winnipeg Jets 1-2

Rangers - Golden Knights (Bron: YouTube)

De beste plays van week vier (Bron: YouTube)

Goed nieuws voor Sol: geen verdere behandeling nodig

Fran Sol heeft goed nieuws ontvangen over zijn gezondheid. De aanvaller van Willem II heeft geen verdere behandeling nodig.

Een week geleden werd er een tumor ontdekt in de teelbal van de spits. Sol werd direct geopereerd en ging succesvol onder het mes. Woensdag meldde Willem II via de officiële kanalen dat Sol verder onderzocht is en dat de uitslagen positief zijn. Sol heeft geen verdere behandeling nodig en verwacht over een week weer mee te kunnen trainen met Willem II.

"De uitslagen van de scan en het onderzoek zijn positief. Er zijn geen aanvullende behandelingen nodig. Namens Fran bedanken we iedereen voor de massale steun afgelopen week", zo meldt de club.

De supporters van Willem II staken Sol afgelopen weekend tijdens het duel met Ajax een hart onder de riem met een applaus en een groot spandoek.

Dochters en schoonzoons vast voor dood moeder

De politie verdenkt twee vrouwen en hun partners van betrokkenheid bij de dood van hun moeder. Het lichaam van de 58-jarige vrouw uit Utrecht werd vorige week gevonden in een woning in de wijk Overvecht. Justitie bevestigt naar aanleiding van een bericht van het AD dat haar dochters en schoonzoons zijn opgepakt. Ze worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat en niet met de buitenwereld. De advocaat mag niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Het Openbaar Ministerie (OM) wil ook nog niet meer kwijt over de zaak. "Het onderzoek is in volle gang", zegt een woordvoerder.

Dochters en schoonzoons vast voor dood moeder
Dochters en schoonzoons vast voor dood moeder (Foto: ANP)

Sittardse soap: nu met referendum

De soap rondom de tuinen van Sittard gaat steeds verder. In de haast om met het project 'sloop de tuinen voor een historische graskuil' te beginnen werden, ondanks gemaakte afspraken, de hekken opengezet en ruim voor de oorspronkelijke startdatum van 1 november (vandaag dus voor de oplettende lezer) de hagen rondom de tuinen al drastisch gesnoeid in 'het kader van veiligheid.'

Afgelopen vrijdag zijn er ruim 1500 handtekeningen ingeleverd om een referendum te houden. Inmiddels is de omgevingsvergunning op 26 oktober verleend door de gemeente Sittard-Geleen. Echter, officieel zijn er nog zes weken te gaan voor ze kunnen beginnen met het verplaatsen het slopen van een hisotrisch stadsdeel: de tijd dat er bezwaarschriften ingediend kunnen worden. Deze bezwaarschriften kunnen per post opgestuurd worden, in persoon afgeleverd worden op het gemeentehuis of digitaal via de website van de gemeente Sittard-Geleen. 

Mocht je begaan zijn met de tuinders en / of de handelswijze van de gemeente afkeuren: via deze link kun je digitaal een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet minimaal het volgende bevatten: De naam en het adres van de indiener; de dagtekeing, een omschrijving van het besluit en de gronden van het bezwaar. Voor het gemak vind je hieronder een screenshot van het besluit. 

Sittardse soap: nu met referendum  (Foto: Screenshot website officiële bekendmakingen )
Sittardse soap: nu met referendum (Foto: Screenshot website officiële bekendmakingen )

Leraren willen doorgaan met actievoeren

Leraren in het basisonderwijs willen op korte termijn weer actie gaan voeren voor meer salaris en minder werkdruk. Mogelijk komen er nieuwe stakingen, lieten de bonden woensdagavond weten in een gezamenlijke verklaring. Het geld dat het kabinet uittrekt is onvoldoende, vinden ze.

De onderwijsbonden komen donderdagavond bijeen om hun strategie te bepalen. Bij het overleg zijn ook onder meer de PO-Raad, die de schoolbesturen vertegenwoordigt, en actiegroep PO in actie aanwezig.

,,Uit onze enquête blijkt dat 97 procent vindt dat we moeten doorgaan met actievoeren, nu in het regeerakkoord onvoldoende geld naar het primair onderwijs gaat´´, laat voorzitter Loek Schueler van CNV Onderwijs weten. De sector blijft bij de eerdere eisen van 900 miljoen euro extra om de salarissen op het niveau te tillen van dat van de collega's in het middelbaar onderwijs en 500 miljoen voor verlichting van de werkdruk.

Te langzaam

Het kabinet wil het bedrag om de werkdruk te verminderen ieder jaar iets verhogen om aan het einde van de komende regeerperiode uit te komen op bijna een half miljard euro. Dat gaat de bonden veel te langzaam. Wat betreft de salarissen wil het kabinet niet verder gaan dan 270 miljoen euro.

Begin oktober hielden de leraren al een landelijke staking. De actiebereidheid bleek groot: vrijwel alle basisscholen in het land bleven dicht en ongeveer 60.000 juffen en meesters kwamen naar het Zuiderpark in Den Haag om hun protest te laten horen.

Leraren willen doorgaan met actievoeren
Leraren willen doorgaan met actievoeren (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 44

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Tim_G met het volgende onderschrift: "Voetbalhumor in de kleedkamer van Arsenal. Seconde lijm op de bal smeren...."

De opgave van deze week:

We zagen Dortmund-speler Andrey Yarmolenko op deze bijzondere manier staan tijdens de wedstrijd van Borussia tegen Hannover, wat is hier gaande? (Pro Shots / Witters)
We zagen Dortmund-speler Andrey Yarmolenko op deze bijzondere manier staan tijdens de wedstrijd van Borussia tegen Hannover, wat is hier gaande? (Pro Shots / Witters)

Naast Verhoeven, ook Holzken weer in de kickboksring

Voormalig Glory-kampioen Nieky Holzken uit Helmond is volledig hersteld van zijn in september opgelopen blessure en zal op 9 december zijn eerstvolgende gevecht tijdens kickboksgala 'Glory 49: Redemption' tegen Alim Nabiev afwerken. Dit wordt Holzken's eerste gevecht na het verlies van zijn titel tegen Cèdric Doumbé en zijn eerste niet-titelgevecht sinds 2015.


Glory 49: Redemption (Bron: Youtube)

Beide vechters zouden elkaar al ontmoeten tijdens Glory 45, maar een scheenblessure van Holzken zorgde voor uitstel. Een week of zes later stelt The Natural dat hij weer volledig fit is om de strijd met de in Azerbeidzjan geboren kickbokser aan te gaan. Nabiev maakte eind oktober zijn succesvolle debuut voor Glory, maar hij is zeker geen groentje. Meer dan 50 gevechten heeft de 23-jarige kickbokser al achter de rug, waarvan hij er 46 gewonnen heeft.

Tijdens hetzelfde gala zet Rico Verhoeven zijn titel in het zwaargewicht op het spel tegen de Marokkaanse Belg Jamal Ben Saddik die Verhoeven al eens in 2011 knock-out sloeg. Na een aantal slechte jaren, waarin Saddik behandeld werd tegen schildklierkanker en hij met zijn auto een bejaarde doodreed bij een tragisch ongeval, wil de 27-jarige Goliath laten zien dat hij nu toch echt degene is die Verhoeven voor het eerst van de troon zal stoten.

Verder is Glory 49: Redemption gevuld met een bomvol programma met heerlijk technische vechters als Zakaria Zouggary, D'Angelo Marshall, Danyo Ilunga en de spectaculaire, maar altijd  controversiële Michael Duut.

Overig programma:
Rico Verhoeven vs. Jamal Ben Saddik

Michael Duut vs. Danyo Ilunga

Anderson Silva vs. Xavier Vigney

Petchpanomrung Kiatmookao vs. Zakaria Zouggary 
Alex Pereira vs. Yousri Belgaroui

Ismael Londt vs. D’Angelo Marshall

Nieky Holzken vs. Alim Nabiyev

Eyevan Danenberg vs. Jamie Bates

Bailey Sugden vs. Chenglong Zhang 

Argentijns drama bij aanslag in New York

Bij de aanslag in New York blijken van de acht doden er vijf uit Argentinië te komen. Ze maakten deel uit van een groep die een fietsreis door de VS maakte om daar te vieren dat ze dertig jaar geleden van school kwamen.

Ze waren met zijn negenen en hadden juist 300 kilometer van Boston naar New York gefietst. Hun tocht zou letterlijk eindigen in Manhattan. Vijf stierven daar op een fietspad toen Sayfullo Saipov dinsdag met zijn pick-uptruck op hen inreed. Eén Argentijn bleef zwaargewond liggen, de andere drie bleven ongedeerd.

Argentijns drama bij aanslag in New York
Argentijns drama bij aanslag in New York (Foto: ANP)

Politie publiceert foto treinbekladderaar

Eerder berichtten wij al over een onbekende vandaal die in Haarlem treinen bekladde met graffiti, zowel aan de buiten- als binnenzijde. Over de gehele trein stond de handtekening 'WAL' wat staat voor We All Like. Sinds de zomer werden al meerdere treinen beklad. De schade loopt in de tonnen volgens de NS. De Nederlandse Spoorwegen heeft dan ook aangifte gedaan. 

Omdat het boefje nog altijd niet gearresteerd is, heeft de polite nu een foto gepubliceerd van de dader. Het gaat om een blanke man met een normaal postuur van ongeveer 30 á 35 jaar en 1.80 lang. Hij heeft donker haar en drog een zwarte jas, blauwe broek en grijze handschoenen. Verder opvallende zwarte schoenen met witte zolen en een zilverkleurig horloge met metalen band om zijn linkerpols. 

Politie publiceert foto treinbekladderaar (Foto: Politie.nl)
Politie publiceert foto treinbekladderaar (Foto: Politie.nl)Politie publiceert foto treinbekladderaar (Foto: Politie.nl)
Politie publiceert foto treinbekladderaar (Foto: Politie.nl)

Links ruziet met CDA over hogere btw

CDA-voorman Sybrand Buma heeft de geplande verhoging van de btw verdedigd in een felle clash met linkse partijen. Buma nam het ook op voor de afschaffing van de belasting op dividend, de winstuitkering door bedrijven aan aandeelhouders.

Buma verdedigde de maatregelen in een debat over de plannen van het kabinet-Rutte III. Het CDA is een van de vier coalitiepartners. Volgens Buma staan tegenover de btw-verhoging verlagingen van andere lasten. En tegenover de afschaffing van de dividendbelasting staan ook belastingverhogingen voor het bedrijfsleven.

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat het CDA de plank mis slaat. Het afschaffen van de dividendbelasting is "1,4 miljard euro weggeven aan buitenlandse beleggers."Terwijl het geld hier in Nederland hard nodig is voor bijvoorbeeld de zorg. De SP vreest dat Rutte III de belastingen voor bedrijven steeds verder gaat verlagen.

Links ruziet met CDA over hogere btw
Links ruziet met CDA over hogere btw (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: rustig, maar voor de rest vrij saai weer

November warm en fijn, het zal een strenge winter zijn.

Welkom!

Het was vandaag een heel rustige dag. Er stond weinig wind en dat komt omdat we een beetje tussen alle weersystemen in liggen. Hogedruk ten zuiden en lagedruk ten noorden van ons land. Het bleef echter niet overal droog vandaag. In de noordelijke helft en op de Wadden viel af en toe regen. Er viel daar plaatselijk 3 tot 5 mm. Op dit moment regent het er nog. Het zal me niets verbazen als er her en der 10 mm gehaald wordt komende uren. Elders in ons kikkerlandje bleef het wel op de meeste plaatsen droog. De zon liet zich echter maar sporadisch zien. De bewolking had echt de overhand. In het zuiden waren de wolken wat dunner en piepte de zon er af en toe even door. 

Komende nacht verwacht ik wel wat meer opklaringen. Behalve in het noorden, want daar blijft het overwegend bewolkt. Later trekt die bewolking ook weer naar het zuiden toe. De verschillen in minima zijn vrij groot. In Brabant en Limburg kan het afkoelen naar een graad of 5, terwijl het in de bewolkte gebieden niet verder afkoelt dan een graad of 11.

Morgen beleven we opnieuw een dag met wolkenvelden. Toch breekt de zon er wel iets vaker doorheen, maar een stralende dag wordt het zeker niet. Ook op deze donderdag maakt het noorden de meeste kans op wat lichte regen of een enkel buitje.  De wind komt uit een westelijke richting en draait later naar het noordwesten. Behalve in het zuiden, daar blijft de wind nog zuidwestelijk.  Bij dit alles wordt het ongeveer 12 of 13 graden.

Tot morgen! 

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vrij grijs weer. (Foto: DJMO)
DJMO was vandaag op pad. Zoals je ziet was het vrij grijs en scheen de zon slechts een klein beetje. Het bleef daar wel droog. (foto: DJMO)

Beslissingsduel nodig in World Series

De World Series krijgt een beslissende zevende wedstrijd. Los Angeles Dodgers wist vannacht de zesde wedstrijd tegen Houston Astros met 3-1 te winnen en bracht daarmee de stand in de best-of-seven-serie op 3-3. De laatste en beslissende wedstrijd in de best-of-seven-reeks wordt komende nacht in Los Angeles gespeeld.

In de derde inning kwamen de Dodgers op een 0-1 achterstand door een homerun van George Springer. Lang leek de Astros op weg naar de overwinning, maar in de zesde inning zou de thuisploeg terugkomen in de wedstrijd. Eerst zou Austin Barnes scoren op een honkslag van Chris Taylor en later in de inning zou Corey Seager met een sacrifice fly Chase Utley over de thuisplaat helpen.

In de inning die daarop volgde zou Joc Pederson een homerun slaan, waardoor de thuisploeg op een 3-1 voorsprong kwam. Kenley Jansen kwam met nog twee innings te gaan op de heuvel voor de Dodgers. De Oranje-international had het in de voorgaande duels nog moeilijk met de Astros, maar kwam dit keer niet in de problemen. De Curaçaoënaar zou in de twee innings niemand op de honken laten komen en zou driemaal drie slag gooien.

Belov en Legkov nooit meer op Olympische Spelen

De Russische langlaufers Jevgeny Belov en Alexander Legkov hebben een levenslange schorsing gehad van het IOC. Dit houdt in dat beide sporters nooit meer mee mogen doen aan de Olympische Spelen. Beide Russen doken op in een onderzoek naar een door de Russische overheid gestimuleerde dopingnetwerk.

Legkov won tijdens de Spelen in Sochi olympisch goud op de 50 kilometer vrije stijl en pakte daarnaast met de Russische ploeg zilver op de 4x10 kilometer estafette. Legkov moet beide medailles inleveren en dat geldt ook voor de overige Russen van het estafetteteam.

De 27-jarige Belov en 34-jarige Legkov kregen eerder al een voorlopige schorsing. Ook Maksim Vylegzhanin, die zilver pakte op de 50 kilometer vrije stijl, werd in december al geschorst door de IOC.

Van der Poel wint Koppenbergcross

Woensdag heeft Mathieu van der Poel de Koppenbergcross gewonnen. Na een spannende wedstrijd wist de Nederlander in de laatste ronde zijn medevluchters Toon Aerts en Lars van der Haar af te schudden. Voor Van der Poel was dit de eerste keer in zijn carrière dat hij deze klassieker in het veldrijden gewonnen heeft.

Van der Poel had een mindere start omdat hij uit zijn klikpedaal schoot maar kwam uiteindelijk wel als eerste boven op de Koppenberg en sloeg meteen een gaatje van een handvol seconden. In de tweede ronde sloten Aerts, Laurens Sweeck, Wout van Aert, Kevin Pauwels en Michael Boros aan. Op vijf seconden volgde een groep met onder andere Lars van der Haar.

Halverwege de derde ronde ontstond er een kopgroep met Van der Poel, Van der Haar, Aerts en Van Aert. Pogingen van Aerts en Van Aert om weg te komen liepen op niets uit. Vijf ronden voor het einde ging Van der Haar in de aanval. Zijn ploeggenoot Aerts hield de benen stil en Van der Poel en Van Aert wilden of konden geen verantwoordelijkheid nemen om zelf de achtervolging in te zetten. De Nederlander pakte maximaal een voorsprong van tien seconden.

Dan besloot Van der Poel dat het genoeg was en reed binnen no time het gat met Van der Haar dicht. Aerts sloot aan bij beide Nederlanders maar Van Aert moest definitief afhaken. Geen vervolg op zijn zege van vorig jaar voor de wereldkampioen.

In de laatste ronde plaatste Van der Poel een aanval. De renner van Beobank-Corendon sloeg meteen een gaatje. Op de laatste beklimming op de Koppenberg kwam Van der Poel zwalkend boven maar zijn voorsprong kwam niet meer in gevaar. Europees kampioen Aerts werd tweede en zijn ploeggenoot Van der Haar derde.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door Helen Wyman. Lange tijd streed de Britse samen met Katie Compton om de zege. Bij het ingaan van de laatste ronde nam Wyman afstand van Compton en reed onbedreigd naar de overwinning. De winnares van vorig jaar Jolien Verschueren werd derde. Maud Kaptheijns was dit seizoen tot nu toe de sterkste maar speelde vandaag geen rol van betekenis. De Brabantse werd slechts achtste.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Lars van der Haar (NED)
4. Wout van Aert (BEL)
5. Kevin Pauwels (BEL)
6. Jens Adams (BEL)
7. Corné van Kessel (NED)
8. Michael Vanthourenhout (BEL)
9. Klaas Vantornout (BEL)
10. Laurens Sweeck (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Helen Wyman (GBR)
2. Katie Compton (USA)
3. Jolien Verschueren
4. Nikki Brammeier (GBR)
5. Kim Van de Steene (BEL)
6. Geerte Hoeke (NED)
7. Ellen Van Loy (BEL)
8. Maud Kaptheijns (NED)
9. Elle Anderson (USA)
10. Loes Sels (BEL)

Lena Headey (Cersei Lannister) naar Dutch Comic Con!

Over iets meer dan twee weken barst het feest los voor alle pop culture fans van Nederland. Tijdens de tweedaagse Winter Edition van Dutch Comic Con in de Jaarbeurs Utrecht worden zij getrakteerd op diverse belevingen, waaronder de komst van special guest Lena Headey.

De Britse actrice is vooral berucht en beroemd door haar rol als Cersei Lannister in de hitserie Game of Thrones, die zij al sinds 2011 speelt.

Lena Headey werd als tiener ontdekt tijdens een schoolproductie in het Koninklijk Nationaal Theater van Londen. Haar carrière als actrice begon met verschillende bijrollen. Uiteindelijk trok ze de aandacht door haar hoofdrollen in de film 300 en de TV serie Terminator: The Sarah Connor Chronicles.

Ms. Headey zal beide dagen aanwezig zijn op het evenement. Al eerder werd aangekondigd dat Lotte Verbeek (Outlander), Jared Gilmore (Once Upon A Time), Keegan Connor Tracy (tevens Once Upon A Time), Carolina Ravassa (Mr. Robot), Spencer Wilding (Star Wars), Tom Hopper (tevens Game of Thrones) en Kevin McNally (Pirates of the Caribbean) ook langs zullen komen als special guest. 

Dutch Comic Con: Winter Edition vindt plaats op zaterdag 18 november en zondag 19 november. Kaartjes zijn hier te koop. 

Lena Headey in haar rol als de beruchte Cersei Lannister
Lena Headey in haar rol als de beruchte Cersei Lannister

Dustin Hoffman beticht van aanranden stagiair

De Amerikaanse acteur Dustin Hoffman is door schrijfster Anna Graham Hunter ervan beschuldigd dat hij haar 'seksueel heeft lastiggevallen'. Volgens de actrice 'kon Hoffman zijn handen niet thuis houden', tijdens de opnamen van de televisiefilm Death Of A Salesman in 1985.

Hunter liep als student stage bij het bedrijf dat de film produceerde en was zeventien jaar oud ten tijde van het incident. "Het begon onschuldig, toen hij me vroeg om een voetmassage. Die heb ik 'm gegeven. Maar al snel daarna ging het van kwaad tot erger. Hoffman greep me geregeld bij mijn achterwerk en sprak me toe in zeer expliciete bewoordingen. Ook deed hij enkele oneerbare voorstellen", zegt ze in een interview met The Hollywood Reporter.

Hoffman zegt in een reactie aan het blad dat hij 'het diepste respect heeft voor vrouwen'. Ook zegt hij: "Ik voel me verschrikkelijk dat iets dat ik heb gedaan iemand een ongemakkelijke situatie heeft bezorgd. Het spijt me, het is geen goede afspiegeling van wie ik ben.''

Dustin Hoffman beticht van aanranden stagiair
Dustin Hoffman beticht van aanranden stagiair (Foto: BuzzE)

'Gouden tip binnen over Bende van Nijvel'

Er is ,,een gouden tip" binnengekomen over de Bende van Nijvel. Dat zei de Belgische advocaat Jef Vermassen woensdag op de Vlaamse tv. Volgens Vermassen is veertien dagen geleden ,,een verklaring van zeer doorslaggevende aard" afgelegd, ,,een openbaring over wie er achter zit."

De raadsman meent dat de politie het mysterie rond de bende, die in de jaren tachtig een reeks bloedige roofovervallen pleegde waarbij 28 doden vielen, kan ophelderen. ,,Daar heb ik nu vertrouwen in." De daders en hun motieven zijn nooit achterhaald. Dinsdag maakte minister Koen Geens (Justitie) bekend dat hij het onderzoeksteam van vijf uitbreidt met negen leden van experts uit de federale gerechtelijke politie en het zogeheten Comité P, dat toezicht houdt op de politie..

Het onderzoek is in een stroomversnelling geraakt door de onthulling dat de inmiddels overleden rijkswachter Christiaan B. lid van de bende zou zijn geweest.

'Gouden tip binnen over Bende van Nijvel'
'Gouden tip binnen over Bende van Nijvel' (Foto: ANP)

Russische ijshockeyers kopen kleding voor dakloze Canadees

IJshockeyer Alex Ovechkin heeft zich samen met een aantal teamgenoten van zijn goede kant laten zien. De Rus, al jaren sterspeler bij de Washington Capitals, voorzag samen met zijn maten een dakloze man van een warme trui, een goede jas en, om het af te maken, een hoed. Voorbijgangers zagen het hartverwarmende voorval, waarna de Rus er vragen over gesteld kreeg.

Ovechkin was met de Capitals in Edmonton, waar ze in de NHL tegen de Oilers zouden spelen. Met teamgenoten Evgeny Kuznetsov en Dmitry Orlov ging de Rus even winkelen in de Canadese stad. "Het was niet zo bijzonder, we gingen naar de winkel en zagen een man buiten zitten, zonder shirt. We zijn bij een kledingwinkel naar binnen gegaan en hebben een trui, jas en hoed voor hem gekocht", aldus Ovechkin.

Het is inmiddels toch al flink koud in Edmonton, waar de temperaturen zeker 's nachts al ruim onder het vriespunt dalen. Ovechkin probeerde het weliswaar een beetje kleinschalig te houden, het mag duidelijk zijn dat de actie van hem en zijn ploeggenoten in elk geval voor één persoon van groot belang was. "Hij stond daar van 'serieus?', hij was een beetje geschokt volgens mij. Maar ja, als je met zulk weer iemand daar bijna naakt ziet zitten zou elk mens toch wel iets kunnen doen, een jas, trui, wat dan ook."

Onderzoek naar geldschieter Brexit-campagne

De Britse verkiezingswaakhond is een onderzoek begonnen naar zakenman Arron Banks, die miljoenen heeft uitgeleend en gedoneerd aan de campagne om de EU te verlaten. De Electoral Commission wil weten of de ondernemer zich aan alle regels heeft gehouden.

De commissie wil onder meer boven water krijgen of Banks de echte bron was van leningen die aan hem werden toegeschreven. Ook donaties die zijn verstrekt door een aan hem verbonden organisatie worden tegen het licht gehouden. Daar moet uit blijken of het geld eigenlijk afkomstig was van een andere partij.

Banks stak volgens The Guardian naar verluidt een recordbedrag in de campagne Leave.EU, die ijverde voor een Brits vertrek uit de Europese Unie. De zakenman claimde 9 miljoen pond (ruim 10 miljoen euro) te hebben uitgetrokken om het 'leave'-kamp te steunen.

De ondernemer reageerde woest op het nieuws over het onderzoek. Hij noemde beschuldigingen dat de Russen de Brexit-campagne hebben gefinancierd "totale onzin". Banks sprak over een poging om de uitkomst van het referendum in diskrediet te brengen.

Onderzoek naar geldschieter Brexit-campagne
Onderzoek naar geldschieter Brexit-campagne (Foto: ANP)

Onrust over voorstelling over Anne Frank

Er zijn onrust en onduidelijkheid ontstaan over de toneelvoorstelling Achter het Huis. Dit is geïnspireerd op het dagboek van Anne Frank. Het is recent geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer en wordt geregisseerd door Johan Doesburg. Het Anne Frank Fonds in het Zwitserse Bazel, dat over het dagboek waakt, heeft bezwaar tegen de eigentijdse taal, de grappen en de toegevoegde verhalen, heeft producent Hummelinck Stuurman Theaterbureau begrepen.

Het fonds in Bazel zegt de voorstelling "niet te hebben gezien" en, in het algemeen gesproken, helemaal niks tegen moderne bewerkingen te hebben omdat die de geschiedenis juist levend houden. Op een eventuele kwestie met de producent wil lid van de raad van toezicht Yves Kugelmann niet ingaan, maar het is volgens hem wel de taak van het fonds in Bazel in de gaten te houden dat er integer met het dagboek wordt omgesprongen en "op te komen voor de bewoners van Het Achterhuis die zichzelf niet meer kunnen verdedigen".

"Ze hebben het script gelezen en daarop zeer negatief gereageerd", aldus een verbaasde producent Arjen Stuurman. Bureau Hummelinck Stuurman heeft ook brieven van het fonds ontvangen, waaruit valt op te maken dat Bazel vindt dat het stuk weinig van doen heeft met het echte Achterhuis en zijn bewoners onder wie Anne. Bezoekers zouden met de associatie daarmee naar een fantasieverhaal worden gelokt, waarin de oorspronkelijke personen geweld wordt aangedaan.

Gerechtelijke stappen
Er werd in de brieven met gerechtelijke stappen gedreigd, onder meer ook tegen de theaters waar het stuk wordt gespeeld. Kugelmann zei woensdag weer dat van een rechtszaak van zijn kant nu geen sprake is, maar dat zoiets wel kan gebeuren "als rechten worden aangetast". Het script heeft hij zelf niet gelezen, zegt hij, dat is lastig voor hem in het Nederlands. Stuurman op zijn beurt weet weer een brief op te diepen waarin onder meer bezwaar wordt gemaakt over een akkefietje in het stuk tussen tandarts Fritz Pfeffer, die met de familie Frank ondergedoken zat, en Annes zusje Margot.

Woensdagavond is de eerste try-out in Hoofddorp en die gaat gewoon door. De producent voelt zich vrij om zich te laten inspireren door het dagboek zoals nu voor deze voorstelling is gedaan.

"Het is een eigentijds verhaal over het leven in een oorlogssituatie", legt Hummelinck Stuurman uit. "De fantasie van de schrijver over wat het samenleven in een kleine ruimte, terwijl buiten de vijand rondloopt, doet met mensen, maakt dat veel fictieve elementen zijn toegevoegd aan de vertelling van Anne Frank."

Onrust over voorstelling over Anne Frank
Onrust over voorstelling over Anne Frank (Foto: ANP)

Mount maakt indruk: "Het tekent zijn kwaliteiten"

Vitesse kan dit seizoen gebruik maken van de diensten van Mason Mount. De huurling van Chelsea maakt veel indruk in Arnhem.

Mount speelt dit seizoen op huurbasis voor Vitesse en liet de afgelopen duidelijk zijn kwaliteiten zien. Ook Henk Fraser, trainer van Vitesse, ziet dat Mount veel potentie heeft en dat hij een groot talent is. De middenvelder wist afgelopen weekend tijdens het verloren duel met PSV een heerlijke treffer te maken. "Een te gekke goal. Als zo’n goal bij een andere club wordt gemaakt, spreken ze al snel over godenzonen. Het tekent zijn grote kwaliteiten", vertelt Fraser in gesprek met De Telegraaf.

"Ik moet hem ook een beetje beschermen en er zijn ook nog de nodige dingen die hij moet leren. Hij legt veel risico in zijn spel. Dat is lastig voor de tegenstander, maar soms doet hij dat op plekken waar hij dat beter niet kan doen."

Mount start donderdag naar alle waarschijnlijkheid opnieuw in de basis als Vitesse het in de Europa League opneemt tegen Zulte Waregem. Het wordt voor Vitesse een lastig verhaal om de volgende ronde van het Europese toernooi te halen, weet ook Fraser. "Het is absoluut niet zo dat we het laten lopen, maar we hebben niet de illusie dat we Lazio en OGC Nice van die bovenste plekken af gaan houden."

Bestuurslid van stichting verduistert 7 ton

De politie in Rotterdam heeft een 61-jarige vrouw aangehouden op verdenking van verduistering van 700.000 euro. De vrouw was bestuurslid van een stichting die zich bezig houdt met bewindvoering van mensen die zelf niet in staat zijn hun financiën te beheren.

Als bestuurslid had de verdachte ongelimiteerde toegang tot de bankrekeningen van de slachtoffers. De vrouw maakte geld over van de rekeningen van de slachtoffers naar haar eigen rekening. Ook zou ze in de periode van 2012 tot 2016 grote sommen contant geld hebben opgenomen met de pinpas van de slachtoffers.

De stichting wikkelde ook de nalatenschap af van overleden mensen.

Eind 2016 werd aangifte gedaan van verduistering door de directeur van de stichting, na signalen van fraude. De politie begon daarop een onderzoek.

Bestuurslid van stichting verduistert 7 ton
Bestuurslid van stichting verduistert 7 ton (Foto: ANP)

Haase verrast Zverev in Parijs

Robin Haase heeft voor een grote verrassing gezorgd bij het masterstoernooi in Parijs. De Nederlander versloeg in de tweede ronde de nummer vier van de wereld Alexander Zverev met 3-6, 6-2 en 6-2.

Nadat Haase onnodig de eerste set verloor, hij liet zes breakpunten liggen, kreeg de Nederlander door dat de conditie van de Duitser ondermaats was. Hij liet hem dan ook veel lopen vooral met dropshots. Zverev ging steeds meer fouten maken en zijn frustratie groeide dan ook. Haase  brak hem in de zesde game, en drukte daarna door.

Twist Wilders en Pechtold over ideaal verleden

De bewoners van de "planeet Rutte" hebben "het land dat ooit het mooiste ter wereld was te grabbel gegooid", vindt PVV-leider Geert Wilders. Hij verwees in het eerste grote debat over de plannen van het kabinet naar een ideaal verleden toen premier Mark Rutte en zijn geestverwanten nog niet de lakens uitdeelden.

D66-voorman Alexander Pechtold vroeg Wilders wanneer dat Nederland er dan was. Hij wees erop dat de samenleving er juist op talloos veel fronten op is vooruitgegaan.

Nederland was volgens Wilders ooit sterk, eigenwijs en vooral trots. Mensen als Pechtold hebben dat allemaal weggegeven, stelt de PVV-voorman. Die uitspraken tonen volgens Pechtold aan dat het belangrijk is dat het geschiedenisonderwijs meer aandacht krijgt.

Wilders vraagt de Tweede Kamer minister Kajsa Ollongren onmiddellijk weg te sturen, kondigde hij aan. Ze heeft ook de Zweedse nationaliteit en wekt daarom de schijn van een dubbele loyaliteit, vindt hij.

Twist Wilders en Pechtold over ideaal verleden
Twist Wilders en Pechtold over ideaal verleden (Foto: ANP)

OM: ontucht opvangmedewerker met 6 meisjes

Bart C., de verdachte in de ontuchtzaak op een buitenschoolse opvang in De Bilt, zou ontucht met zes jonge meisjes hebben gepleegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag laten weten. Het OM kan niet vertellen hoe oud de kinderen zijn.

De man moet dinsdag voor het eerst voor de rechter verschijnen. Het gaat dan om een niet-inhoudelijke zitting, want het onderzoek naar de 27-jarige medewerker van de buitenschoolse opvang loopt nog.

C. wordt ervan verdacht tussen 1 januari 2016 en 8 augustus 2017 zes kinderen te hebben gedwongen onzedelijke handelingen bij hem te verrichten. Hij wordt ook verdacht van het laten zien van zijn geslachtsdeel aan een zevende kind.

Geliefd
De man werd in augustus aangehouden. Na zijn arrestatie meldden nog meer ouders zich bij de zedenrecherche en zijn er vier nieuwe aangiften gedaan. Het bericht kwam voor veel ouders uit De Bilt als een schok. De man die op de sportbso werkte, was bij velen erg geliefd. Hij had altijd goede beoordelingen gehad.

Kort na zijn arrestatie deed de verdachte een zelfmoordpoging in zijn cel in Almere en belandde in het ziekenhuis.

OM: ontucht opvangmedewerker met 6 meisjes
OM: ontucht opvangmedewerker met 6 meisjes (Foto: ANP)

Lof voor Van Ginkel: "Hij is het gezicht van de club"

PSV is momenteel koploper van de Eredivisie en is uitstekend van start gegaan. Dat heeft de ploeg deels te danken aan Marco van Ginkel.

De middenvelder wordt dit seizoen opnieuw gehuurd van Chelsea en doet het uitstekend in de Eredivisie. Hirving Lozano en Jürgen Locadia worden vaak genoemd als de spelers in vorm, maar Pierre van Hooijdonk vindt Van Ginkel de belangrijkste speler van PSV.

"Natuurlijk is ook Hirving Lozano van grote waarde voor PSV, maar voor mij is Van Ginkel hét gezicht van de club en bovendien de beste speler van de Eredivisie", schrijft de oud-speler van Feyenoord in zijn column voor Voetbal International.

Van Hooijdonk noemt de middenvelder een 'moderne voetballer'. "Op het veld, vanwege de manier waarop hij zijn rol op het middenveld invult: Van Ginkel verdeelt het spel, hij bestrijkt het hele veld, pakt de afvallende ballen en hij scoort makkelijk. Dat scorend vermogen had hij tijdens zijn vorige huurperiodes bij PSV ook al laten zien, dit seizoen is hij nóg completer en belangrijker", aldus Van Hooijdonk.

Agressieve jongen (17) mishandelt agente

De politie in Breda heeft een agressieve 17-jarige jongen aangehouden, nadat hij een hulpverlener meermalen met de dood had bedreigd. Toen agenten hem in de boeien wilden slaan, ontstond een worsteling waarbij hij hard tegen het been van een agente schopte. Ze heeft aangifte gedaan.

De jongen had dinsdag een gesprek met een hulpverlener in Breda. Tijdens dit gesprek werd hij agressief en bedreigde hij de hulpverlener meermalen met de dood. Ook de hulpverlener deed aangifte. De jongen zit vast voor onderzoek.

Agressieve jongen (17) mishandelt agente
Agressieve jongen (17) mishandelt agente (Foto: ANP)

Ronald Giphart brengt 'robotverhaal' uit

Heel Nederland kan vanaf medio november verhalen schrijven samen met een robot. Dan wordt het systeem toegankelijk van de Asibot, waarmee Ronald Giphart al een experimenteel verhaal schreef. Dat wordt woensdagmiddag gepubliceerd.

Het is toegevoegd aan een nieuwe uitgave van de bundel over robotisering Ik, robot van Isaac Asimov. Dit in 2004 met Will Smith verfilmde boek is, met dat extra verhaal van Giphart, het boek van de campagne Nederland Leest, die nu begint. Iedereen kan het gratis ophalen bij de bieb. Het is de bedoeling van de campagne dat mensen er met elkaar over gaan praten.

De Asibot is door wetenschapper Folgert Karsdorp en collega's gevoed met de inhoud van talloze boeken. Wie de robot een paar woorden geeft, krijgt zinnen aangeleverd waarmee verder aan het verhaal kan worden gewerkt. De Asibot bouwt ze letter voor letter uit zijn geheugen op, vertelt Karsdorp. "De zinnen zijn dus ondanks die invoer altijd nieuw."

Dirigent
Giphart kon ook kiezen uit verschillende schrijfstijlen die de Asibot in huis heeft, zoals zijn eigen stijl, die van Asimov en bijvoorbeeld die van Kristien Hemmerechts.
"Die laatste gebruikte ik voor de dialogen", zegt de auteur. Hij genoot van het experiment. "Maar de Asibot is wel een weerbarstig kind. Soms kwamen er drie zinnen die alle drie niet bruikbaar waren. Dan schreef ik ze toch maar zelf." Giphart voelde zich soms de dirigent voor een wat rommelig en niet al te snugger orkest, zegt hij.

Dat de Asibot daardoor soms ook een beetje een stoorzender was, vindt hij niet erg. "Schrijven is lastig, ook als ik het zelf doe. En de overwinning is altijd groter als je er veel voor hebt moeten doen." De verhouding tussen wat van Giphart zelf is en wat van de Asibot, schat hij op "fifty-fifty". De auteur sluit niet uit dat een robot in de toekomst zelf een heel boek kan schrijven. Die concurrentie vreest hij niet. "Ik ben schrijver voor mezelf, met lezers en uitgevers heb ik dan nog niks te maken. Ik wil de wereld vormgeven in taal en dat kan ik altijd doen. Het wordt eerder concurrentie voor de journalist die een bericht schrijft over een auto-ongeluk."

Het verhaal van Giphart en de Asibot was geheim tot woensdag. Maar Giphart verklapte al dat hij eervol heeft willen omgaan met de oorspronkelijke bundel. "Het is een fabuleus boek over robotisering toen dat nog sciencefiction was en dat deels onzin blijkt te zijn, maar ook deels waarheid is geworden."

Ronald Giphart brengt 'robotverhaal' uit
Ronald Giphart brengt 'robotverhaal' uit (Foto: BuzzE)

Senaatsvoorzitter weg om dubbel paspoort

In het rijtje Australische politici dat wegens een dubbele nationaliteit moet aftreden, staat sinds woensdag ook de voorzitter van de Senaat Stephen Parry. De politicus van de Liberale Partij maakte woensdag zijn aftreden bekend.

Parry blijkt niet alleen de Australische maar ook de Britse nationaliteit te hebben. Mensen met een dubbele nationaliteit mogen in Australië niet in het parlement zitten.

Sinds afgelopen zomer zijn al zo'n zes parlementsleden afgetreden omdat zij meer dan een nationaliteit hebben. Afgelopen week moest vicepremier Barnaby Joyce na een uitspraak van het hooggerechtshof om die reden het veld ruimen. Het gevolg is dat de rechts-liberale coalitie van premier Malcolm Turnbull de meerderheid in de Australische Tweede Kamer inmiddels kwijt is.

Senaatsvoorzitter weg om dubbel paspoort
Senaatsvoorzitter weg om dubbel paspoort (Foto: ANP)

Mareczko sprint weer naar winst in Hainan

Jakub Mareczko heeft opnieuw gewonnen in de Ronde van Hainan. De Italiaanse sprinter van Wilier Triestina-Selle Italia was in de vijfde etappe de snelste na 167,5 kilometer. De Est Martin Laas kwam net zoals dindsdag als tweede over de streep.

Het is voor Mareczko zijn vierde overwinning op rij in China. In het algemeen klassement heeft hij een voorsprong van 24 seconden op Laas. De Ronde van Hainan duurt nog tot en met zondag.

Zoet is het niet eens met Advocaat: "Absoluut niet zelfs"

Jeroen Zoet is al jaren de eerste doelman van PSV, maar bij het Nederlands elftal moet hij Japser Cillessen voor zich laten gaan onder de lat.

Dick Advocaat gaf de afgelopen interlands de voorkeur aan Cillessen. De doelman van Barcelona maakte iets langer dan een jaar geleden de overstap van Ajax naar Barcelona, maar komt sindsdien weinig meer aan keepen toe. Cillessen moet in Barcelona genoegen nemen met een reserverol. Marc-Andre Ter Stegen is de man die het doel van de Catalanen verdedigt.

Ondanks de geringe speelminuten, krijgt Cillessen in Oranje de voorkeur boven Zoet. Daar is de doelman van PSV het niet mee eens. "Absoluut niet zelfs. Maar ik kan er niets meer aan veranderen, dus heeft het niet veel zin daar lang bij stil te blijven staan", vertelt Zoet in gesprek met Voetbal International.

"Ik kan mezelf zeker de laatste maanden niets verwijten, omdat ik bij mijn club top presteer. Als dat niet zo is, zou ik ook niet zulke uitspraken doen. Het is een keuze geweest van de bondscoaches, daar moet ik mee omgaan."

Zoet begrijpt niet welke argumenten Advocaat heeft om voor Cillessen te kiezen. Het gaat hierbij in ieder geval niet om wedstrijdritme. "Dat klopt, denk ik, en dat is heel vervelend voor mij. De ene keer gaat het wel over het hebben van ritme en een andere keer telt dat ineens niet. Dat is verwarrend", aldus Zoet.

384.126 geldige verzoeken voor sleepwetreferendum

Om tien uur wordt door de kiesraad bekend gemaakt of er voldoende (geldige) stemmen zijn ingediend om het referendum over de sleepnetwet doorgang te laten vinden. De zitting is openbaar en te volgen via de live-stream hieronder. 

Er zijn 300.000 stemmen nodig, en volgens de initiatiefnemers zijn er ruim 400.000, een marge van 100.000 dus. Als er voldoende stemmen zijn, zal het referendum naar alle waarschijnlijk volgend jaar gehouden worden, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen in maart. 

Update 10:15 uur
Er zijn 384.126 geldige verzoeken ingediend. Daarmee gaat het referendum dus door. Op 21 maart 2018 kan er gestemd worden. De beslissing zal worden gepubliceerd in de staatscourant

384.126 geldige verzoeken sleepwetreferendum (Foto: screenshot YouTube)
384.126 geldige verzoeken sleepwetreferendum (Foto: screenshot YouTube)

'Nederland wint zesmaal goud in Pyeongchang'

Tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang begin volgend jaar wint ons land zes gouden, tien zilveren en drie bronzen medailles. Althans, sportstatistiekenbureau Gracenote heeft dit berekend op basis van wereldwijd geleverde prestaties.

Volgens Gracenote wint Sven Kramer de 5.000 en 10.000 meter en mogelijk een derde gouden plak als lid van de ploegachtervolging. Er is tevens goud voor Kjeld Nuis op de 1.000 meter, de massastart (Irene Schouten) en de ploegachtervolging bij de vrouwen.

Ook langlaufster Therese Johaug wint goud en brons. Dat zou op zich een wereldprestatie zijn omdat ze tot na de Spelen is geschorst.

"Ik twijfel of Ziyech dan ook zo goed is"

Hakim Ziyech is dit seizoen een van de uitblinkers aan de kant van Ajax maar er zijn twijfels of hij het kan maken in de top. De middenvelder gaf zelf al aan graag de stap te maken naar een topclub.

Bij Ajax blonk hij vorig seizoen uit en ook dit jaar is hij een van de smaakmakers. Zijn doel is om kampioen te worden met Ajax, maar vervolgens zou hij de stap naar het buitenland willen maken.

Foppe de Haan denkt dat Ziyech klaar is voor een volgende stap. "Hij ziet meer dan de rest hè. En hij heeft écht een goede stap gezet door van FC Twente niet naar het buitenland, maar naar Ajax te gaan", vertelt de oud-trainer van Heerenveen in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Toch denkt De Haan dat Ziyech goed moet nadenken over zijn volgende uitdaging. De trainer denkt dat hij niet in iedere competitie kan laten zien wat hij kan. "Ik twijfel eerlijk gezegd of Hakim ook zo goed is als de weerstand maximaal is, zoals in de Premier League. Dan heb je het snel over zijn fysiek. De intensiteit is daar zó extreem. Dan moet je wel heel briljant kunnen voetballen om daar te overleven."

Wel zijn er voorbeelden vergelijkbare spelers die het wel gemaakt hebben in Engeland, zo vertelt Alfred Schreuder. "In Engeland zijn er ook echt wel teams die bij hem passen. Christian Eriksen, nu een echte topper bij Tottenham Hotspur, was ook geen krachtpatser bij Ajax, toch?"

Jones: "Dat biedt ons ook een mooie kans"

Brad Jones hoopt dat Feyenoord woensdagavond verrassend uit de hoek kan komend tegen Shakhtar Donetsk in de Champions League.Na drie groepswedstrijden wacht Feyenoord nog altijd op het eerste punt in de Champions League en het treft in Charkov voor de tweede keer Shakhtar Donetsk, nadat de eerste wedstrijd tussen beide ploegen in een 1-2 zege voor de Oekraïeners eindigde.

"Ik verwacht een zware wedstrijd, net als in De Kuip. Alleen nu we uit spelen, is het nog een stuk lastiger natuurlijk", tekende RTV Rijnmond op uit de mond van Jones. "De wedstrijd tegen Man City was een eyeopener voor ons, hoe hoog het niveau in de Champions League is.''

De vorm van Feyenoord houdt de laatste weken niet over, maar Jones gelooft dat de ploeg zich gaat herstellen. "De vele wijzigingen en blessures in de achterste linie hebben natuurlijk zijn uitwerking op het hele team. We gaan sterker worden. Zeker als oudere speler probeer ik de jongere jongens te helpen.''

De Australiër hoopt desondanks op een goed resultaat woensdagavond. "De verwachtingen zijn laag, dat biedt ons ook een mooie kans om ons juist van een verrassende kant te laten zien op dit niveau."

Oud-Ajacied Yakubu (36) overleden

Ex-voetballer Abubakari Yakubu is in zijn geboorteplaats Tema in Ghana overleden. Volgens Ghana Soccer News was de middenvelder al geruime tijd ernstig ziek en lag hij al een tijdje aan de beademing, alvorens men besloot de behandeling stop te zetten. Voormalig Ajacied Yakubu werd slechts 36 jaar.

De destijds 17-jarige Yakubu kwam in 2000 naar Ajax, waar hij op 19 april debuteerde tegen FC Den Bosch. Hij kwam dat seizoen tot vijf wedstrijden en speelde vervolgens nog vier jaar voor de Amsterdammers, waar hij in totaal 65 wedstrijden speelde. In die tijd maakte hij deel uit van de ploeg die in 2002 en 2004 landskampioen werd en in 2002 de KNVB Beker won.

In de zomer van 2004 werd Yakubu verhuurd aan Vitesse, waar hij na afloop van het seizoen verkozen werd tot Speler van het Jaar. De Ghanees tekende in Arnhem en speelde er nog vier seizoenen, tot zijn contract na het seizoen 2008/09 niet meer werd verlengd. In oktober van dat jaar deed hij nog een poging om bij 1860 München aan de bak te komen, maar dat lukte niet. Yakubu speelde zestien interlands voor Ghana, waaronder op de Afrika Cup van 2006.

Yakubu (staand, tweede van links) voorafgaand aan de kwartfinale van de Champions League tegen AC Milan in 2003 (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Yakubu (staand, tweede van links) voorafgaand aan de kwartfinale van de Champions League tegen AC Milan in 2003 (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Eerste beelden van Tennis World Tour-game

Tijdens de PlayStation Media Showcase die voorafgaat aan de Paris Games Week onthulden Bigben en Breakpoint de eerste beelden van Tennis World Tour in de vorm van een gameplayvideo.

Tennis World Tour wordt gemaakt in samenwerking met professionele spelers. De game biedt spelers een uniek systeem voor het aanpassen van strategieën tijdens een wedstrijd, waarmee de tactische, fysieke en psyschische dimensies van tennis tot uiting komen. Meer dan 30 tennissterren zijn in de game vertegenwoordigd, inclusief Roger Federer, Gaël Monfils, Angélique Kerber, Garbiñe Muguruza, Caroline Wozniacki, Nick Kyrgios, Alexander Zverev en John Isner.

"Je hebt het talent en de ervaring van een studio als Breakpoint nodig om een tennissimulatie te ontwikkelen die alle technische en tactische diepgang van de sport reproduceert, samen met de dramatische intensiteit van de wedstrijden op het hoogste niveau. De klus is nog lang niet geklaard, maar we zijn heel blij om de eerste beelden van de game te mogen delen tijdens een groot evenement als de PlayStation-conferentie" zegt Benoit Clerc, publishing director bij Bigben.

Tennis World Tour komt in de lente van 2018 beschikbaar voor de PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Barcelona en Juventus met gelijkspel terug naar huis

FC Barcelona is er dinsdagavond in groep D van de Champions League nog niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de knock-outfase. Barcelona domineerde in de eerste helft tegen Olympiakos en creëerde ook de nodige kansen, maar het wist Silvio Proto niet te passeren. Lionel Messi stuitte tot tweemaal toe op de Belgische doelman.

Ook na rust werd er niet gescoord en dat mag gerust een wonder worden genoemd. De kansen waren er in overvloed, waarbij de grootste voor Luis Suárez was. De Uruguayaan plaatste de bal echter tegen de lat. Doordat de Grieken er ook niet in slaagden om te scoren bleef het bij 0-0.

Sporting Portugal - Juventus 1-1
Na twintig minuten spelen nam Sporting, met Bas Dost in de basis, de voorsprong. Gianluigi Buffon verdedigde slordig uit en Bruno César kon profiteren en schoot met een laag schot raak. Na rust waren er kansen voor beide ploegen en elf minuten voor tijd viel de eindstand te noteren. Gonzalo Higuaín kreeg de bal aangespeeld van Juan Cuadrado en versloeg Rui Patricio: 1-1.

Met tien en zeven punten staan Barça en Juventus bovenaan, Sporting staat op vier punten en Olympiakos heeft het eerste puntje te pakken.

Aanvallen als Super Man of Monster

De Nederlands ontwikkelstudio Xform heeft Super Man Or Monster op Steam uitgebracht. Het spel is verkrijgbaar in de Steam Store voor € 9,74 met dank aan 25% releasekorting.

In Super Man Or Monster speel je als man om steden te beschermen of je speelt het monster om de steden juist te vernietigen. Je krijgt jetpacks, machinegeweren en militaire wapens zoals tanks, slagschepen en jetfighters. Alles is geoorloofd om het monster te stoppen, en alles wat je kunt inzetten is ook door je te besturen. Als monster heb je brute kracht, vuurballen, zuur spuwen en een leger van minions, al zijn deze niet geel en gek op bananen. En als het echt niet anders kan kun je nog scheten laten ook. Er zijn meer dan dertig steden te redden of slopen. Het spel ondersteunt splitscreen co-op om het als man-tegen-monster uit te vechten.

Roma deelt tik uit aan Chelsea, Qarabag houdt Atletico op 0-0

AS Roma heeft Chelsea dinsdagavond in groep C van de Champions League getrakteerd op een nederlaag. Op eigen veld waren de Romeinen met 3-0 te sterk.

Al na 42 seconden opende Stephan El Shaarawy de score voor de thuisploeg. Met een fantastische uithaal scoorde hij de 1-0. Na 36 minuten verdubbelde de Italiaan de voorsprong. Hij strafte slecht verdedigen in de verdediging van Chelsea genadeloos en maakte de 2-0.

Waar Chelsea in de tweede helft op zoek ging naar de aansluitingstreffer, tekende Diego Perotti na 63 minuten voor de beslissing. Cesc Fàbregas leed slordig balverlies op het middenveld van de Engelsen en de Argentijn strafte dat genadeloos af door in de korte hoek raak te schieten: 3-0.

Atlético Madrid - Qarabag 1-1
Qarabag nam na veertig minuten spelen brutaal de leiding. Míchel kopte de bal mooi in de kruising. Al snel kreeg Kévin Gameiro de kans op de 1-1, maar voor leeg doel schoot de Fransman naast.

Elf minuten na rust kwam de ploeg van trainer Diego Simeone wel op gelijke hoogte. Vanaf een meter of twintig schoot Thomas, op aangeven van Antoine Griezmann, de bal geweldig in de kruising. Drie minuten na de gelijkmaker kwamen de gasten uit Azerbeidjan met tien man te staan toen Henrique met een rode kaart moest vertrekken nadat hij Diego Godín in het gezicht raakte.

Atlético slaagde er niet in om te profiteren van de man-meer-situatie en het kwam zelf in de 88ste minuut ook met tien man te staan. Stefan Savic kreeg twee keer geel en moest vroegtijdig het veld verlaten.

Bayern moeizaam langs Celtic, hattrick voor PSG-verdediger

Bayern München heeft de uitwedstrijd tegen Celtic in groep B van de Champions League in winst omgezet. De ploeg van Jupp Henckes zegevierde met 1-2. De negen punten na vier wedstrijden zijn voldoende voor Bayern voor overwintering in het miljoenenbal.

Celtic kreeg in de openingsfase van de wedstrijd de grootste kans om op voorsprong te komen, maar een inzet van Stuart Armstrong ging naast. Na 22 minuten nam Bayern vervolgens de voorsprong. Kingsley Coman schatte een situatie beter in dan Dedryck Boyata en Craig Gorden en kon de bal vanaf zestien meter in het doel schieten: 0-1.

Naarmate de tweede helft drong Celtic Bayern steeds verder terug en dat resulteerde na 74 minuten in de gelijkmaker. Van dichtbij kon Callum McGregor raak schieten. Lang konden de Schotten echter niet genieten van de treffer, want drie minuten later was er al weer de hernieuwde voorsprong voor Bayern. Op een afgemeten voorzet van de linkerflank van David Alaba kopte Javi Martínez raak: 1-2. 

Paris Saint-Germain - Anderlecht 5-0
Al vroeg in de wedstrijd kreeg Neymar een grote kans om de score te openen. Na een goede steekpass van Kylian Mbappé stuitte hij echter op doelman Frank Boeckx. Na een half uur was het wel raak. Marco Verratti trok vanaf de linkerflank naar binnen en krulde vervolgens mooi raak: 1-0.

Op slag van rust leek PSG de wedstrijd te beslissen. Vanaf een meter of twintig schoot Neymar de 2-0 tegen de touwen. De definitieve beslissing volgde zeven minuten na rust. Een vrije trap van Neymar verdween nog tegen de paal, maar Layvin Kurzawa kon vervolgens de rebound binnenwerken.

De linksback tekende na 72 minuten ook voor de 4-0 en het leed was nog niet geleden voor de Belgen. Twaalf minuten voor tijd maakte Kurzawa zijn hattrick compleet en zette hij de 5-0 op het scorebord in het Parc des Princes. PSG bleef door de zege na vier wedstrijden nog altijd zonder puntenverlies en plaatste zich ook al voor de knock-outfase van het toernooi.

Vermoorde Graciëla stuurde SOS-smsjes aan broer

22 september vond de politie het ontzielde lichaam van de 21-jarige Graciëla bij de Krabbeplas in Vlaardingen, nadat zij als vermist werd opgegeven. De politie vond de vrouw omdat zij die nacht zogenoemde SOS-sms-jes verstuurde aan haar broer. Dinsdag besloot de Officier van Justitie dat de voorlopige hechtenis van de aangehouden 31-jarige verdachte uit Schiedam met 60 dagen wordt verlengd. In Opsporing Verzocht werd dinsdagavond (opnieuw) aandacht besteed aan de zaak.

Graciëla werd voor het laatst in leven gezien bij de Kentucky Fried Chicken in de Galvanistraat in Rotterdam, waar ze werkte. Op eerder getoonde bewakingsbeelden is te zien hoe ze na 00.30 uur van haar werk vertrok. Even voor 2 uur in die nacht verstuurde zij het eerste sms-je. Dat gebeurde vanuit Schiedam. Deze sms-jes zijn helaas op dat moment niet direct opgevallen. Rond 3 uur wordt het laatste sms-je verstuurd.

SOS functie 
Bij de nieuwste generatie smartphones is het mogelijk om een SOS-functie in te stellen voor noodsituaties waarbij iemand niet kan bellen. De SOS-functie waarschuwt vooraf ingestelde contactpersonen en geeft aan waar de telefoon op dat moment is. De SOS-functie wordt geactiveerd door de aan/uit-knop een aantal keer snel achter elkaar in te drukken. De SOS-functie omzeilt dan de vergrendeling van de telefoon. Graciëla had deze functie ingesteld. 

Rond 1.50 uur stuurde Graciëla in een tijdsbestek van vijf minuten tien SOS-smsjes. Uit de locatie die bij de berichten wordt meegestuurd blijkt dat Graciëla op dat moment in de Minister Donkerstraat in Schiedam moet zijn geweest. Haar broer ziet de berichten van Graciëla op dat moment helaas niet direct binnen komen.

Krabbeplas
Om 3.10 uur ontvangt Graciëla’s broer een elfde en laatste SOS-sms, dit keer vanaf de Krabbeplas. Hij ziet de meldingen en als hij zijn zus niet te pakken krijgt, belt hij onmiddellijk 112. Agenten vonden haar levenloze lichaam daarna in een sloot bij de Krabbeplas. Inmiddels is de telefoon van Graciëla door duikers van Defensie gevonden. De telefoon wordt nu verder onderzocht door het NFI.

De politie zoekt nog steeds naar drie fietsers die bij haar werk hun fiets neerzetten rond 0.30 uur. Op de Minister Donkstraat in Schiedam is rond het tijdstip dat Graciëla daar moet zijn geweest, een grijze Seat op bewakingsbeelden gezien. Ook reed er rond 3.00 uur die nacht over het fietspad vanaf het Paviljoen richting de Zuidbuurt een (brom)fietser. Naar die mensen is de politie nog op zoek. 

Blind van belang voor Manchester United, piepjonge keeper speelt hoofdrol

Manchester United heeft dinsdagavond de vierde wedstrijd in groep A van de Champions League gewonnen. Benfica werd met 2-0 verslagen.

Na een kwartier spelen kregen de Engelsen een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Anthony Martial mocht aanleggen vanaf de strafschopstip, maar Mile Svilar keerde zijn inzet. Met zijn achttien jaar en 65 dagen werd de Belg de jongste doelman ooit die een strafschop stopte in de Champions League.

Toch moest de keeper zich op slag van rust gewonnen geven. Nemanja Matic schoot aanvankelijk op de paal, maar via Svilar verdween de bal toch over de doellijn, waarmee de ploeg van José Mourinho op voorsprong kwam. Svilar kon weer iets toevoegen aan zijn lijstje: niet alleen is hij nu de jongste keeper ooit in de Champions League en de jongste ooit die een penalty stopte, hij is ook de jongste speler ooit die een eigen goal op zijn naam heeft.

Na rust kreeg Benfica een goede mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Raúl Jiménez strafte geklungel van Eric Bailly niet af. De Mexicaanse spits schoot tegen de paal. Twaalf minuten voor tijd kreeg Manchester de tweede strafschop van de avond en ditmaal ging Daley Blind achter de bal staan en de Nederlander faalde niet: 2-0. Mede dankzij het eerste doelpunt ooit van Blind in Europees verband won Manchester ook de vierde groepswedstrijd en plaatste de ploeg zich daardoor voor de knock-outfase

FC Basel - CSKA Moskou 1-2
FC Basel kon zich ook plaatsen voor de knock-outfase, maar had daarvoor wel een zege nodig. Zonder de geblesseerde Ricky van Wolfswinkel namen de Zwitsers na een half uur speler via Luca Zuffi de 1-0 voorsprong. In de tweede helft knokten de gasten uit Rusland zich knap terug en dat resulteerde in de zege. Na 65 minuten bracht sterspeler Alan Dzagoev beide ploegen op gelijke hoogte en tien minuten voor tijd hielp ex-AZ-speler Pontus Wernbloom zijn ploeg aan de zege.

Alles wat je moet weten over Dissidia Final Fantasy NT

Square Enix onthulde een nieuwe overzichtstrailer van Dissidia Final Fantasy NT. Het spel is een teamgebaseerde brawler die wordt ontwikkeld in samenwerking met Team Ninja die onder de vlag van uitgever Koei Tecmo werken.

De nieuwe trailer toont alles wat spelers moeten weten over Dissidia Final Fantasy NT voordat de game op 30 januari 2018 wordt uitgebracht. Zo worden onder andere Bravery en HP-aanvallen uitgelegd, maar ook de verschillende klasses en vaardigheden van personages.

Dissidia Final Fantasy NT komt op 30 januari 2018 beschikbaar voor de PlayStation 4.

Gezondheid reden om te stoppen met roken

Zorgen om de gezondheid van hun kinderen en de eigen gezondheid waren in 2016 voor rokers de belangrijkste redenen om te stoppen met roken. Daarna was advies en aansporing van een zorgverlener een belangrijke motivatie om het roken af te zweren. Dat blijkt uit de aanvullende module Middelen van de Leefstijlmonitor (LSM-A Middelen) die het Trimbos-instituut tweejaarlijks afneemt in samenwerking met het CBS en het RIVM.

Een derde van de rokende Nederlanders van 18 jaar of ouder deed in 2016 een serieuze stoppoging. Dat is ongeveer evenveel als in de twee jaar daarvoor. Het zijn vooral de zorgen om de gezondheid van hun kinderen (91 procent) en de eigen gezondheid (87 procent) die voor rokers redenen kunnen zijn om te (willen) stoppen met roken.

Van gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen en mediacampagnes zegt ongeveer 21 procent van de rokers dat het hen motiveerde of zal motiveren om te stoppen.

Stoppen op advies
Een deel van de rokers werd aangespoord door een zorgverlener om te stoppen met roken. Denk bijvoorbeeld aan een huisarts, medisch specialist, psycholoog, tandarts of verloskundige. Van de rokers die in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek minimaal één keer contact hebben gehad met zo’n zorgverlener, kreeg een derde het advies om te stoppen. Laagopgeleide, oudere en/of dagelijkse rokers kregen vaker een stopadvies dan de overige rokers. Het advies zou voor ongeveer drie kwart van de rokers een reden kunnen zijn om te (willen) stoppen met roken.

De rokers die een stopadvies kregen van de zorgverlener, werd in 37 procent van de gevallen geadviseerd een hulpmiddel als een nicotinevervanger of elektronische sigaret te gebruiken, professionele begeleiding te gaan zoeken of online hulpprogramma’s of (mobiele) apps toe te gaan passen.

Stoppen loont 
Stoppen met roken heeft op alle leeftijden een positief effect, blijkt uit recent onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico. Uit het onderzoek blijkt dat een op de vier zware rokers voor zijn of haar 65ste verjaardag overlijdt. Van zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van nooit-rokers.

Bijna een kwart(24 procent) van de Nederlandse volwassenen gaf in 2016 aan (wel eens) te roken, een lichte daling ten opzichte van 2015 toen 26 procent dit opgaf. Ongeveer een derde van de volwassenen is een ex-roker en het grootste deel(44 procent) van de Nederlanders van 18 jaar en ouder zegt helemaal nooit te hebben gerookt.

E-smoker
Iets meer dan drie kwart(77 procent) van de rokende volwassenen rookt dagelijks. Zij roken vooral sigaretten uit een pakje(74 procent). 40 procent rookt (ook) shag en 18 procent zelfgemaakte sigaretten. Mannen roker vaker shag, vrouwen vaker sigaretten uit een pakje of zelfgemaakte sigaretten. Een klein deel van de volwassenen(3 procent) had in 2016 wel eens een e-sigaret gebruikt.

Gezondheid reden om te stoppen met roken (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Gezondheid reden om te stoppen met roken (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Invoering 'sleepwet' uitgesteld tot 1 mei

De invoering van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) wordt uitgesteld tot 1 mei 2018. Dat zeggen Haagse bronnen, na berichtgeving door Nieuwsuur en NRC Handelsblad.

De Wiv, in de volksmond inmiddels de 'sleepwet', zou per 1 januari van kracht worden. Het duurt echter langer om kandidaten te selecteren voor de zogeheten Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Deze commissie moet vooraf bekijken of de inzet van bevoegdheden als het onderscheppen van internetverkeer rechtmatig is. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zal het uitstel woensdag bekendmaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Om de 'sleepwet of 'aftapwet' is veel te doen. De nieuwe wet geeft inlichtingendiensten onder meer ruimere bevoegdheid om data te onderscheppen op de kabel. Tegenstanders vrezen dat de privacy in het geding komt, omdat het mogelijk wordt om grote hoeveelheden data te verzamelen.

Woensdag maakt de Kiesraad bekend of en wanneer er een raadgevend referendum over de wet komt. Om het referendum mogelijk te maken zijn ruim 400.000 handtekeningen verzameld. Aan de Kiesraad om te oordelen of er genoeg geldige steunbetuigingen zijn. Als dat het geval is, wordt het referendum naar verwachting in maart gehouden, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen.

Invoering 'sleepwet' uitgesteld tot 1 mei
Invoering 'sleepwet' uitgesteld tot 1 mei (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.