FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 oktober 2017

Trump geeft toch alle JFK-documenten vrij

De Amerikaanse president Donald Trump gaat toch alle geheime documenten over de moord op John F. Kennedy in 1963 vrijgeven, behalve als het gaat om informatie met namen en adressen van mensen die nog leven. Hij liet dat zaterdag via Twitter weten.

Trump wil aan alle speculaties een einde maken, zo zegt hij "Ik doe dit om reden van volledige openheid, transparantie, en om een einde te maken aan alle complottheorieën".

De afgelopen week gaven de National Archives 2800 al documenten vrij. Trump had eerder besloten bepaalde documenten niet openbaar te maken na smeekbeden van de FBI en de CIA vanwege de staatsveiligheid. Hij zou dat met tegenzin hebben gedaan.

Trump geeft toch alle JFK-documenten vrij
Trump geeft toch alle JFK-documenten vrij (Foto: ANP)

Koerdische president houdt er mee op

De Iraaks-Koerdische leider Masoud Barzani ambieert geen nieuwe termijn als president en houdt er per 1 november mee op. Dat heeft een Koerdische regeringsfunctionaris verklaard.

Barzani heeft bij het Koerdische parlement een plan ingediend om de macht van de president te verdelen. Het parlement zal daar zondag over vergaderen.

De 71-jarige Barzani is sinds 2005 president van de Koerdische Autonome Regio. De Koerden hielden vorige maand in Irak een omstreden referendum over onafhankelijk waarbij een overweldigende meerderheid voor stemde.

Koerdische president houdt er mee op
Koerdische president houdt er mee op (Foto: ANP)

Madrid: Puigdemont welkom bij verkiezingen

De Spaanse regering heeft zaterdag gezegd dat zij het toe zou juichen als de gewezen Catalaanse politieke leider Carles Puigdemont deelneemt aan de regionale verkiezingen in december.

Een regeringswoordvoerder zei dat als Puigdemont in de politiek door wil gaan "het zijn goed recht is en dat hij zich dan moet voorbereiden op de verkiezingen".

Puigdemont riep eerder zaterdag op tot democratische oppositie tegen de overname van de regio door Madrid. Dat gebeurde een dag nadat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid had uitgeroepen.

"Ik ben er zeker van dat als Puigdemont aan deze verkiezingen deelneemt, hij die democratische oppositie kan uitoefenen", aldus de woordvoerder.

Na de ontbinding van het Catalaanse parlement en het ontslaan van de regionale regering op vrijdag, zei de Spaanse premier Rajoy dat er op 21 december in Catalonië nieuwe regionale verkiezingen zullen worden gehouden.

Madrid: Puigdemont welkom bij verkiezingen
Madrid: Puigdemont welkom bij verkiezingen (Foto: ANP)

Twee arrestaties bij politieactie Hells Angels

Bij het clubhuis van de Hells Angels in Harlingen is een grote politiecontrole gaande. Er zijn honderden leden uit binnen- en buitenland aanwezig, omdat het chapter Northcoast van de motorclub zaterdag zijn 25-jarig bestaan viert.

Bij de toegangsweg tot het industrieterrein Oostpoort waar het clubhuis zit, worden ze allemaal gecontroleerd op wapenbezit, belastingschulden en openstaande boetes en celstraffen. Een ander doel van de actie is het ledenbestand in kaart brengen. Een woordvoerder van de politie verwacht nog de hele avond in touw te zijn met de controle van de feestgangers.

Update 23.34 uur
Er zijn twee mannen aangehouden voor het beledigen van de politie. Onder hen was de 'sergeant-at-arms' van het Harlingse chapter, dat is degene die orde houdt binnen de motorclub.

Er werd tevens een nog onbekend bedrag aan openstaande belastingschulden geïnd. De politie zegt ook veel informatie te hebben kunnen vergaren over Hells Angels uit Nederland en uit het buitenland.

De actie begon in de middag en duurde een groot deel van de avond. Er deden tientallen politieagenten, marechaussees en mensen van de Belastingdienst mee. Ook waren er politieagenten bij uit andere landen, waaronder Duitsland.

Grote politiecontrole Hells Angels Harlingen
Grote politiecontrole Hells Angels Harlingen (Foto: ANP)

Franse finale op ATP-toernooi Wenen

Het ATP-toernooi van Wenen kent zondag een geheel Franse finale. Jo-Wilfried Tsonga stond zaterdag tegenover de Duitser Philipp Kohlschreiber, die het de Fransman wel moeilijk, maar niet moeilijk genoeg kon maken: 7-6 (4), 7-5.

In de finale treft Tsonga landgenoot Lucas Pouille. Hij wist de eveneens ongeplaatste Brit Kyle Edmund uit diens eerste ATP-finale te houden, hoewel Pouille er wel flink voor moest knokken. Edmund won de eerste set, maar Pouille sloeg terug en draaide het om: 6-7 (7), 6-4, 6-3.

Pouille won dit jaar al twee titels, Tsonga pakte er vier, waaronder die in Rotterdam.

Uitslag PEC Zwolle - ADO Den Haag

PEC Zwolle geldt als de verrassing van het Eredivisie-seizoen tot nu toe. De ploeg heeft zaterdagavond ook tegen ADO Den Haag laten zien waarom dat stempel van toepassing is op de ploeg van John van ’t Schip. Via doelpunten van Piotr Parzyszek en Younes Namil werd er na ruim tien minuten spelen al een flinke marge opgebouwd, waarna de ploeg zonder al te veel moeite een 2-0 overwinning over de streep trok. PEC, dat nu plek drie in handen heeft en zondag alleen eventueel door Vitesse ingehaald kan worden, zette en passant ook een clubrecord neer: nooit eerder wonnen de Blauwvingers zes thuisduels op rij in de Eredivisie.

PEC was in de afgelopen weken te sterk voor onder meer NAC Breda, FC Groningen en Heracles Almelo, terwijl er tegen Feyenoord gelijkgespeeld werd in De Kuip. Dat die indrukwekkende resultaten geen toeval zijn bleek ook in de openingsfase, want er was al snel geen houden aan voor ADO. Parzyszek kreeg de bal na zes minuten mee dankzij geklungel achterin en schoot het leer via de onderkant van de lat achter Robert Zwinkels.

De doelman van de Hagenaren moest vijf minuten later opnieuw vissen toen Namli opstoomde, van een meter of twintig uithaalde en de bal in de uiterste hoek stuurde. In een eerste helft waarin de thuisploeg op rozen zat was het geblesseerd uitvallen van Youness Mokthar de enige domper die Van ’t Schip te verwerken kreeg. Ook na de rust was PEC de beter ploeg op het veld, al verzuimde het wel om de wedstrijd definitief de nek om te draaien.

Zo kon het dat Abdenasser El Khayati met nog een klein halfuur te gaan bijna voor de aansluitingstreffer kon zorgen. Het schot van de buitenspeler smoorde echter in de zestien, waardoor het gevaar weer geweken was. Parzyszek en Kingsley Ehizibue leken tezamen uiteindelijk toch op weg naar de 3-0, maar door gebrek aan precisie bij de Pool mislukte zijn breedtebal. Doordat scheidsrechter Edwin van de Graaf in de slotfase nadat Erik Falkenburg naar de grond ging niets zag in een penalty werd er niet meer gescoord in het MAC3PARK Stadion.

PEC Zwolle

2 - 0

ADO Den Haag

 7' Parzyszek
 11' Namli
   
 
 Gele kaart: , Meissner,Gorter, Immers, (ADO Den Haag)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.030
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis (Freire/65)
Sandler
v.Polen
Thomas
Saymak
Dekker
Namli
Parzyszek (Israelsson/86)
Mokhtar (Ondaan/40)
  Zwinkels
Ebuehi
Meissner
Bakker
Meijers
Gorter (Johnsen/67)
El Khayati (Duplan/80)
Immers
Becker
Falkenburg
Lorenzen (Hooi/67)

AS Monaco blijft in spoor PSG

AS Monaco heeft zaterdagavond geen fout gemaakt op bezoek bij subtopper Girondins de Bordeaux. De kampioen van het afgelopen Ligue 1-seizoen nam in de tweede helft via Keita Baldé Diao en Thomas Lemar afstand en sloot het duel af met een 0-2 zege. Les Rouges et Blancs verkleinen het gat tot koploper Paris Saint-Germain weer tot vijf punten, terwijl Bordeaux moet vrezen de zevende plaats kwijt te raken.

Monaco zag PSG vrijdagavond al overtuigend winnen van OGC Nice en wist dat in de strijd om de landstitel slechts een overwinning zou voldoen. Fabinho zorgde al snel voor het eerste gevaar en ook Youri Tielemans kreeg een aardige kans voor de Monegasken, waar een geblesseerde Terence Kongolo ontbrak. Bordeaux liet zich via Nicolas de Préville eveneens niet overtuigd, al was de beste kans van de eerste helft voor de bezoekers.
Een kopbal van Kamil Glik werd een kwartier voor de onderbreking echter knap gepakt door Benoit Costil, waardoor er gerust ging worden met een brilstand.

Na de onderbreking was het opnieuw De Préville die voor gevaar zorgde en Danijel Subasic tot een uiterste inspanning dwong. Hoewel les Girondins tot dat moment aardig mee konden met Monaco, kon de ploeg van trainer Jocelyn Gourvennec toch niet voorkomen dat de bezoekers het duel in tien minuten tijd naar hun hand zetten.

João Moutinho legde een voorzet vanaf de zijkant met het hoofd bij Baldé Diao neer, die oog in oog met Costil koel bleef. De doelman van Bordeaux speelde bij de 0-2 van Lemar een ietwat dubieuze rol: de aanvaller van Monaco kwam van de zijkant naar binnen en kapte een paar tegenstanders knap uit, waarna zijn schuiver tussen de benen van de keeper door in het doel verdween. De thuisploeg probeerde daarna nog wel weer dichterbij te komen, maar slaagde er niet meer in om Subasic in verlegenheid te brengen.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Girondins de Bordeaux - AS Monaco 0-2
Caen - Troyes 1-0
Dijon - Nantes 1-0
Guingamp - Amiens 1-1
Montpellier - Rennes 0-1
Strasbourg - Angers 2-2

AS Roma wint en steunt zwaar geblesseerde Karsdorp

AS Roma heeft zaterdagavond geen punten laten liggen in de Serie A. Het team van trainer Eusebio Di Francesco was in eigen huis met 1-0 te sterk voor Bologna, dankzij een schitterende treffer van Stephan El Shaarawy. De doelpuntenmaker hield het tenue van zijn zwaar geblesseerde collega Rick Karsdorp omhoog, als steun in de rug voor de Nederlander.

In een open en onderhoudende eerste helft, met een hoog tempo, liet AS Roma een goede indruk achter, al wilde het team van Di Francesco het soms iets te fraai doen en daardoor werden enkele kansen onbenut gelaten. Na nog geen half uur spelen liet Edin Dzeko een grote kans liggen: van enkele meters afstand kopte hij de bal over het doel.

Een magisch moment brak de ban: na een corner van Alessandro Florenzi haalde El Shaarawy in een keer uit en verdween de bal in de bovenhoek, buiten bereik van Angelo da Costa. Een kopbal van Federico Fazio uit een scherpe hoek schampte de lat, waardoor Bologna een tweede tegendoelpunt voor rust bepaard bleef.

In de tweede helft kwam het scorebord niet meer in beweging. AS Roma, met Kevin Strootman in de basis, leunde echter te veel op de minimale voorsprong, waardoor Bologna bleef geloven in minimaal een gelijkspel. Zo ging een vrije trap van Simone Verdi in de laatste minuut maar net over het doel van Allison. Door de zege staat AS Roma op een vijfde plek, met 24 punten. Koploper Napoli heeft weliswaar maar vier punten meer, maar komt zondag nog in actie tegen Sassuolo.

Uitslag Willem II - Ajax

Om 20.45 begon in de Eredivisie het duel tussen Willem II en Ajax. De thuisclub kwam dankzij een benutte strafschop van Velikonja op voorsprong maar slaagde er niet in deze vast te houden. De bezoeken bogen de achterstand om in een voorsprong en wonnen de wedstrijd met 1-3.

Invaller Siem de Jong opnieuw trefzeker. (PRO SHOTS/Toin Damen)
Invaller Siem de Jong opnieuw trefzeker. (PRO SHOTS/Toin Damen)

Willem II

1 - 3

AFC Ajax

 55' Velikonja(pen)    70' Schöne
 79' S.de Jong
 90+1' Neres
 
 Gele kaart: Chirivella, Rienstra, (Willem II), De Ligt, (AFC Ajax)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.907
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
Heerkens
Lachman
Peters
v.d.Linden
Tsimikas
Haye (Lewis/81)
Chirivella
Rienstra
El Hankouri (Ogbeche/81)
Velikonja (Azzaoui/63)
  Onana
Veltman
De Ligt
Wöber (Sinkgraven/63)
Viergever
v.d.Beek (S.de Jong/63)
Schöne (F.de Jong/81)
Ziyech
Neres
Huntelaar
Dolberg

LB: Eerste druk haakboek Bobbi Eden uitverkocht

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Het handwerkboek 'Iedereen kan haken' van Bobbi Eden is al uitverkocht voor het officieel is verschenen. Bobbi Eden meldt zaterdag op Twitter dat haar haakboek, dat dinsdag verschijnt, daarom een tweede druk krijgt.

Eden beoefent al jaren haken als hobby. In 'Iedereen kan haken' deelt zij de geheimen van een goede haaksteek en vertelt de oud-pornoactrice waarom zij al jaren zo gelukkig wordt van haken. Zij stelt dit te doen in gewone, begrijpelijke mensentaal zodat inderdaad iedereen het zou moeten kunnen.

Bobbi presenteert het boek op de beurs KreaDoe in de Jaarbeurs Utrecht.

Eerste druk haakboek Bobbi Eden uitverkocht
Eerste druk haakboek Bobbi Eden uitverkocht (Foto: BuzzE)

Dierenbeul teistert London

Een dierenbeul in London heeft al honderden dieren op brute wijze afgeslacht.

De dierenbeul is nu al drie jaar actief en heeft in deze tijd honderden dieren te grazen genomen. De griezel heeft het vooral voorzien op katten, maar ook konijnen, vossen en vogels draait hij zijn hand niet voor om. De 'Croydon Cat Killer' pakt ze allemaal.

De moordenaar beperkte zich eerst tot de wijk Croydon, maar heeft zijn jachtgebied inmiddels uitgebreid naar heel London. Hij werkt met handschoenen en gebruikt onder anderen stukjes kip om zijn slachtoffers te lokken. De politie is nog niet veel dichter bij een vangst van de misdadiger. Gevreesd wordt dat hij als hij hierop uitgekeken raakt de overstap maakt naar mensen of dat hij over heel Engeland actief gaat worden.

Bayern klopt Leipzig weer en neemt afstand van Dortmund

Bayern München heeft zaterdagavond optimaal geprofiteerd van de nederlaag van Borussia Dortmund bij Hannover 96 (4-2). Het team van Jupp Heynckes was in eigen huis met 2-0 te sterk voor RB Leipzig, dat woensdag al door de Zuid-Duitsers werd geëlimineerd in de DFB Pokal. James Rodriguez en Robert Lewandowski verzorgden de treffers van Bayern, dat na tien speeldagen drie punten meer dan Dortmund heeft.

Bayern trok het duel reeds in de eerste helft naar zich toe, mede door een rode kaart voor Willi Orban in de dertiende minuut. De captain van RB Leipzig ontving een rode kaart, na het raadplegen van de videoscheidsrechter, voor een overtreding op de doorgebroken Arjen Robben. Zes minuten later brak James de ban; na een pass van Robben schoot de Colombiaan het leer laag in de rechterhoek.

Leipzig-coach Ralph Hasenhüttl greep in en haalde Timo Werner naar de kant, ten faveure van verdediger Ibrahima Konaté. Bayern had de wedstrijd volledig onder controle, had ruim zestig procent balbezit en won ook de meeste duels. Zeven minuten voor rust was het opnieuw raak: na een heerlijke pass van Javi Martínez werkte Lewandowski de 0-2 achter Peter Gulacsi. De aanvaller raakte bij deze actie echter geblesseerd en liet zich op slag van rust, uit voorzorg, door Arturo Vidal vervangen.

Aan de mentaliteit van RB Leipzig was na rust niets op of aan te merken, maar door de ondertalsituatie was het voor de bezoekers onmogelijk om in offensief opzicht iets uit te richten. Bayern zette Leipzig helemaal vast op de eigen helft en verstuurde meer dan zeshonderd passes. Door slordigheden bleef een derde treffer echter uit. Bayern vergroot de voorsprong op Leipzig, dat derde staat, naar vier punten.

Man van weg gehaald om vanille

Een man is in het Amerikaanse North Carolina van de weg gehaald omdat hij van de vanille had lopen snoepen.

De politie van Morganton, North Carolina heeft een man aangehouden toen hij tegen een paal was gereden. Normaal komt hen de geur van alcohol dan al tegemoet, maar deze tamzak rook bijzonder zoet. 

De man bezwoor geen drank op te hebben, maar de beste man testte wel op drie keer meer de toegestane waarde alcohol in zijn bloed. Na de arrestatie trof oom agent dan ook wat flesjes leeg vanille-extract aan in zijn auto. De beste man had zich dus helemaal koekoek gedronken aan vanille-extract. Puur vanille-extract moet minimaal een alcoholpercentage van 35% zijn.

Gratis sterilisatie voor vluchtelingen

In Bangladesh bieden ze vluchtelingen gratis sterilisatie aan om de grote problemen met de hoeveelheid vluchtelingen te proberen in te dammen.

Bangladesh is al tijden het beloofde toevluchtsoord voor hordes Rohingya. De Rohingya zijn in Myanmar hun leven niet zeker. Ze zijn namelijk moslim en de 'vreedzame' boeddhisten maken in Myanmar al jaren jacht op ze. Vrouwen worden verkracht, ze worden vermoord en hebben weinig tot geen rechten in het land. 

Het buurland Bangladesh stelt zich al sinds deze golf van geweld in 2012 oplaaide zeer behulpzaam op. De grenzen staan open en de Rohingya kunnen bij hen terecht. Het land heeft het alleen zelf ook niet al te breed en heeft het moeilijk met de stroom vluchtelingen. Laatst maakten ze al bekend één enorm kamp te bouwen voor de wel 800.000 (!) vluchtelingen, maar daar houden de problemen niet op. 

Die 800.000 vluchtelingen zijn allemaal alles verloren en er is maar een beperkte hoeveelheid eten beschikbaar. Zoals in elke situatie waar je moet vechten om te overleven, geldt het recht van de sterkste en omdat er niet genoeg eten voor iedereen is, vallen mensen die dat niet zijn buiten de boot. 

In Myanmar waren de Rohingya gewend veel kinderen te krijgen. Als je zwanger bent, verkracht de gemiddelde soldaat je niet en met hoe meer mannen je bent thuis, hoe sterker je staat als het op knokken aankomt. Dat is nu ook de pavlovreactie op de moeilijke situatie in de vluchtelingenkampen. Om dit in te dammen wil de regering van Bangladesh de vluchtelingen gratis sterilisaties aanbieden voor zowel mannen als vrouwen. 

Gemeenten verzwijgen contact met tabaksindustrie

De meeste Nederlandse gemeenten geven geen of onvoldoende inzicht in hun contacten met de tabaksindustrie. Ze negeren daarmee het FCTC antilobby-verdrag en richtlijnen van het ministerie van VWS. Dat blijkt uit documenten die de Onderzoeksredactie Tabak verkreeg met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (wob) en uit contacten met betrokken gemeenteambtenaren.

Van de 388 gemeenten hebben er 12 contacten met de tabaksindustrie. Die 12 geven echter geen of maar zeer beperkt gehoor aan de richtlijnen van het ministerie van VWS om die contacten te registreren en op hun website openbaar te maken. Uit de WOB-actie van Onderzoeksredactie Tabak blijkt dat de betrokken gemeenten lobbybrieven, bedrijfsbezoeken en samenwerkingsverbanden verzwijgen. Daarmee handelen ze in strijd met de richtlijnen van Van Rijn en met de geest van het Framework Convention on Tobacco Control (FCTC).

Dit internationale verdrag uit 2003 wil de lobbycontacten tussen de overheid en de tabaksindustrie zoveel mogelijk beperken en staat eigenlijk alleen praktische contacten toe, over vergunningen en dergelijke. Staatssecretaris Van Rijn van VWS heeft drie jaar geleden drie richtlijnen opgesteld om gemeenten te helpen zich te beschermen tegen de tabakslobby, die ook op lokaal niveau het anti-rookbeleid probeert te beïnvloeden, of via de lokale politiek Den Haag wil bereiken.

Volgens die richtlijnen moeten de gemeenten niet alleen transparant zijn over hun contacten met de tabaksindustrie, maar ook hun ambtenaren over de omgang met die industrie informeren en via een passage in de interne gedragscode instrueren. Uit de WOB-documenten blijkt dat slechts vier gemeenten opvolging aan de richtlijnen hebben gegeven: Haarlemmermeer, Heerenveen, Uden en Valkenburg aan de Geul.

Geen van deze vier gemeenten heeft voor zover na te gaan concrete contacten met de tabaksindustrie, vijf gemeenten hebben geen medewerking verleend aan dit onderzoek en negentwintig gemeenten hebben slechts halfslachtig de richtlijnen gevolgd. De overige 350 hebben allemaal de richtlijnen van Van Rijn genegeerd, inclusief de twaalf gemeenten die wel degelijk contacten hebben.

Op de interactieve kaart op de website van Onderzoeksredactie Tabak kun je bekijken of jouw gemeente de richtlijnen heeft opgevolgd (waarschijnlijk niet) naast zich neergelegd heeft (meer waarschijnlijk) of gehoor hebben gegeven (minieme kans). 

F1: Vettel snoept Verstappen poleposition af

Sebastian Vettel heeft in zijn ultieme poging de poleposition voor de Grand Prix van Mexico gegrepen. De Duitser reed op Circuito Hermanos Rodriguez met 1.16,488 het ronderecord en dook hierbij nipt onder de tijd die Max Verstappen neergezet had. Kampioenschapsleider Lewis Hamilton reed naar de derde tijd.

In het eerste deel van de kwalificatie werd duidelijk dat Toro Rosso-coureur Pierre Gasly niet in actie kon komen door de motorische problemen van eerder vandaag. Het team bouwde de auto wel vrijwel geheel op en Gasly trok nog even snel zijn overall aan, maar naar buiten kwam hij niet meer. Richting het einde werd duidelijk dat de Saubers en de Haas gingen strijden om de laatste plekken. Hierbij troefde Sauber verrassend het Amerikaanse team af.

In Q2 werd duidelijk dat de McLarens vanwege hun gridstraffen geen tijd meer neer gingen zetten. In het eerste deel had met name Fernando Alonso zijn snelheid al getoond, maar in het tweede deel hielden beide rijders het bij proefstarts. Brendon Hartley zette ook geen tijd neer, want de Toro Rosso van de Nieuw-Zeelander gaf de geest. Dit betekende dat er maar twaalf coureurs streden om een plek in Q3. De Williamsen van Felipe Massa en Lance Stroll trokken aan het kortste eind, terwijl Max Verstappen met een verpletterende 1.16,524 zijn bedoelingen duidelijk maakte.

In het laatste deel van de kwalificatie kwam Verstappen met 1.16,574 niet aan zijn eerdere tijd, maar stond in eerste instantie wel ruim bovenaan. Alleen Vettel wist in zijn tweede en laatste run nog onder de tijd van de Nederlander te duiken en hem zo van zijn eerste poleposition af te houden. Hamilton kwam flink tekort op de tijd van de Duitser en de Nederlander, terwijl teamgenoot Valtteri Bottas genoegen moest nemen met plek vier, voor Kimi Räikkönen, Esteban Ocon, Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, Carlos Sainz en thuisrijder Sergio Perez.

De uitslag staat overigens nog niet helemaal vast, omdat Verstappen in de aanloop naar zijn eerste run aan de kant moest voor Bottas. De Fin schrok van de Nederlander, die wel buiten de racelijn was, en verknalde zijn eerste snelle ronde in Q3.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:16.488   7
2 M. Verstappen Red Bull 1:16.574 +0:00.086 8
3 L. Hamilton Mercedes 1:16.934 +0:00.446 7
4 V. Bottas Mercedes 1:16.958 +0:00.470 5
5 K. Räikkönen Ferrari 1:17.238 +0:00.750 6
6 E. Ocon Force India 1:17.437 +0:00.949 6
7 D. Ricciardo Red Bull 1:17.447 +0:00.959 7
8 N. Hülkenberg Renault 1:17.466 +0:00.978 6
9 C. Sainz Renault 1:17.794 +0:01.306 6
10 S. Perez Force India 1:17.807 +0:01.319 6
11 F. Massa Williams 1:18.099   4
12 L. Stroll Williams 1:19.159 +0:01.060 5
13 B. Hartley Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 2
14 F. Alonso McLaren -:--.--- -:--.--- 2
15 S. Vandoorne McLaren -:--.--- -:--.--- 2
16 M. Ericsson Sauber 1:19.176   9
17 P. Wehrlein Sauber 1:19.333 +0:00.157 9
18 K. Magnussen Haas F1 1:19.443 +0:00.267 10
19 R. Grosjean Haas F1 1:19.473 +0:00.297 11
20 P. Gasly Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 0

Wijnaldum trefzeker voor winnend Liverpool

Liverpool kan voor het eerst in ruim een maand een driepunter bijschrijven in de Premier League, mede dankzij een goal van Georginio Wijnaldum. Tegenstander Huddersfield Town won vorige week met 2-1 van Manchester United en het hield ook op Anfield lang uitzicht op een stunt. Mohamed Salah miste in de eerste helft namelijk een strafschop, waarna Jordan Henderson tegen de paal schoot, en het bij rust dus bij een brilstand bleef.

De bezoekers moesten in de tweede helft echter alsnog capituleren: Daniel Sturridge opende de score nadat hij de bal in de voeten gekopt had gekregen door een verdediger en Roberto Firmino knikte na een klein uur raak uit een hoekschop van James Milner. Jürgen Klopp wist dat de punten binnen waren en zag Georginio Wijnaldum er nog 3-0 van maken. De international van Oranje werd aangespeeld door Salah, vond de ruimte voor het schot en hamerde via de lat binnen.

Overigens betekende de gemiste strafschop dat Liverpool nu 34 penalty’s heeft gemist in de Premier League en dat competitierecord deelt men met Arsenal. The Reds staan nu zesde op de ranglijst met zestien punten uit tien wedstrijden.

Overige uitslagen
Crystal Palace - West Ham United 2-2
Watford - Stoke City 0-1

Loting dag 3 NK afstanden

Morgen is de derde en tevens laatste dag van het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen.

Rond 13:00 uur start de 5.000 meter voor vrouwen. De kampioen van vorig seizoen, Carien Kleibeuker, start in de laatste rit. Tegenstandster is Antoinette de Jong, afgelopen vrijdag kampioen op de 3.000 meter, die vorig seizoen het zilver pakte achter Kleibeuker. In de rit ervoor rijden Carlijn Achtereekte en Melissa Wijfje tegen elkaar.

Even na kwart over twee staat de 10.000 meter voor mannen op het programma. De laatste twee ritten zullen, mochten er geen verrassingen zijn, de winnaar brengen. In de vijfde rit neemt Sven Kramer het op tegen Erik Jan Kooiman, die op de 5.000 meter brons won. Jorrit Bergsma, de titelhouder, treft in de laatste rit Bob de Vries.

Rond half vijf mogen de vrouwen weer het ijs op, ditmaal voor de 1.000 meter. Jorien ter Mors gaat voor haar derde titel dit NK na de 500 en 1.500 meter. Ter Mors, ook de kampioen op de 1.000 meter van vorig seizoen, moet het in de laatste rit opnemen tegen Marrit Leenstra. In de rit ervoor rijdt Ireen Wüst tegen Suzanne Schulting.

Om kwart over vijf wordt de 1.000 meter voor mannen gereden. De Nederlands kampioen op de 1.500 meter, Koen Verweij, treft in de achtste rit Sjoerd de Vries. In de rit erop kan Michel Mulder zijn slechte 500 meter van de zaterdag goedmaken in zijn rit tegen Pim Schipper. De Nederlands kampioen van vorig seizoen, Kai Verbij, rijdt in de tiende rit tegen Kjeld Nuis. Ronald Mulder, die op de 500 meter zilver won, moet het in de elfde rit opnemen tegen Lucas van Alphen.

Daarnaast staan ook de massastart voor mannen en vrouwen op het programma.

Vrouw hakt penis echtgenoot af

Een vrouw in India heeft de penis van haar man afgehakt om zijn ongewilde seksuele avances af te slaan.

De vrouw, door de Indiase media niet bij naam genoemd, was thuis braaf voor de kinders aan het zorgen zoals het een goede vrouw betaamt toen haar man na de lunch ladderzat thuis kwam en haar, als we de Mirror mogen geloven, toen voor de ogen van haar kinderen ongewenst begon te betasten.

Blijkbaar ging de man zo ver dat de vrouw in actie moest komen. Ze pakte een keukenmes en sneed zo zijn edele delen eraf. Als die afsnijdbaar zijn in plaats van in de broek waar ze thuis horen, lijkt het ook wel inderdaad iets te ver gegaan te zijn met de kinderen erbij. 

De man ligt in het ziekenhuis te herstellen van zijn verwondingen en uit te kateren en de vrouw gearresteerd voor poging tot moord. 

Penis afgehakt (Foto: ANP)
Penis afgehakt (Foto: ANP)

Hazard helpt Chelsea langs Bournemouth, Man City blijft winnen

Chelsea heeft zaterdagavond op bezoek bij AFC Bournemouth geen fout gemaakt. The Blues creëerden een aantal behoorlijke kansen, maar Eden Hazard was de enige die het scorebord in beweging wist te brengen. De ploeg van Antonio Conte wipt door de 0-1 overwinning wel weer over Arsenal heen naar de vierde positie op de ranglijst, terwijl Bournemouth op de een na laatste positie in de Premier League blijft steken.

Het merendeel van het balbezit in de eerste helft was voor Chelsea en de bezoekers kregen ook de daarbij behorende kansen op de openingstreffer. Álvaro Morata had het vizier nadat er een minuut of 25 gespeeld was echter niet op scherp staan en toen de Spanjaard even later het net wel deed bollen, werd zijn treffer afgekeurd wegens buitenspel. Bournemouth hield in het restant van de eerste helft ondanks aardige kansen voor Chelsea dapper stand.

Morata kreeg de bal met nog tien minuten te gaan tot de rust op een presenteerblaadje, maar schoot het leer door het midden, waardoor Asmir Begovic eenvoudig kon redden tegen zijn voormalige werkgever. Cesc Fàbregas zag een goede kans vervolgens vlak voor rust smoren op het lichaam van een tegenstander. Na de onderbreking was het initiatief opnieuw voor Chelsea en het duurde niet lang voordat the Cherries toch moesten capituleren.

Morata nam na een paar gemiste kansen nu de rol van aangever op zich en lanceerde Hazard met een knappe bal. De Belg stoomde vanaf links op en knalde het speeltuig in de korte hoek voorbij Begovic. De Rode Duivel kreeg daarop met nog een klein halfuur te gaan op aangeven van Pedro de kans om het duel definitief in het slot te gooien, maar mikte te hoog, waardoor zijn inzet over de lat verdween.

West Bromwich Albion - Manchester City
Manchester City blijft maar winnen in Engeland. De koploper zette West Bromwich Albion zaterdagmiddag opzij. De voorgaande twaalf onderlinge wedstrijden wist Manchester City allemaal te winnen en de ploeg van Josep Guardiola wilde die reeks graag continueren. Al binnen tien minuten grepen de bezoekers de leiding via Leroy Sané. De aanvaller, die vorige maand al hoogstpersoonlijk zorgde voor de uitschakeling van WBA in het bekertoernooi (1-2), werd in het strafschopgebied bediend door Fernandinho en haalde verwoestend uit in de verre hoek.

Lang kon Manchester City niet genieten van die voorsprong, want Jay Rodriguez maakte er met een behendig lobje 1-1 van. Door een van richting veranderd afstandsschot van Fernandinho werd het echter al gauw weer 1-2 en dat zou ook de ruststand zijn. Salomón Rondón liet nog een gouden kans onbenut om zijn ploeg voor rust op gelijke hoogte te koppen.

In de tweede helft namen de gasten verder afstand. Met messcherp samenspel baanden The Citizens zich na 63 minuten een weg door de defensie van WBA en Raheem Sterling stond op de juiste plek om van dichtbij binnen te tikken na een voorzet van Kyle Walker. Manchester City kwam lange tijd niet meer in de problemen, maar in de blessuretijd bepaalde Matt Phillips de eindstand op 2-3.

Arsenal - Swansea
Arsenal heeft met de nodige moeite drie punten gepakt tegen Swansea City. De thuisploeg keek na drie kwartier tegen een achterstand aan. Geheel tegen de verhoudingen in greep Swansea halverwege de eerste helft de leiding. Tammy Abraham troefde Laurent Koscielny af in het duel om de bal en hij lanceerde Sam Clucas met een fraaie steekpass uit de draai. Clucas mocht alleen af op Petr Cech en plaatste de bal beheerst langs de uitgekomen keeper.

Tot dat moment zocht Arsenal juist de aanval, zij het zonder veel succes. De dominantie in het balbezit werd niet omgezet in uitgespeelde kansen, omdat Swansea goed georganiseerd stond en druk zette zodra Arsenal dichtbij het doel kwam. Ook na de 0-1 konden The Gunners weinig uitrichten. Voormalig Arsenal-keeper Lukasz Fabianski moest nog wel een knappe redding verrichten op een inzet van Alexis Sánchez, vlak voor rust, en daardoor bleef het in de eerste helft bij 0-1.

In de tweede helft kantelde Arsenal de wedstrijd alsnog. Sead Kolasinac was na vijftig minuten het eindstation van samenspel van Arsenal rond het doel van Swansea en hij bereidde even later zelf de 2-1 voor. Kolasinac nam een lange bal op de borst, vond Ramsey in het strafschopgebied en de Welshman werkte de bal binnen. Het was zijn vijftigste officiële doelpunt voor de Londenaren. Bij Swansea hadden Leroy Fer en Mike van der Hoorn een basisplek; Luciano Narsingh viel in de slotfase in.

Gemene stoot tegen het hoofd beslist kickboksgevecht Glunder

Massaro Glunder wist zaterdagavond in Lyon tijdens kickboksgala Glory 47 helaas niet te winnen van de ervaren Fransman Dylan Salvador. Een sterk vechtende Glunder leek op weg om de partij te winnen, maar een gemene stoot van Salvador halverwege de tweede ronde draaide de avond om voor de Amsterdammer.

In de eerste ronde waren het vooral de knieën van Glunder die doel troffen. Een paar op het hoofd en vooral op het lichaam kwamen goed door. Salvador bleef echter beheerst en rustig doorvechten en onderging de afstraffing door de Amsterdammer als de ervaren muaythaibokser die hij is.

Een furieuze Glunder begon aan de tweede ronde, terwijl Salvador zich bleef verdedigen met zijn trappen op de benen van Glunder. Salvador kwam nog een keer goed door met een linkse hoek die Glunder even deed wankelen, maar niet voldoende voor de scheidsrechter om in te grijpen. Halverwege de ronde kreeg Salvador een punt aftrek, omdat hij na het stilleggen van het gevecht door de scheidsrechter, nog een linkse hoek uitdeelde aan een zich niet verdedigende Glunder. Een stoot die Glunder deed duizelen en hij nam dan ook de volle minuut reglementaire hersteltijd.

'Verdedig jezelf ten allen tijden'

Direct na de herstart van de tweede ronde leek er een andere Glunder in de ring te staan. Hij lag direct tweemaal languit op het canvas na rake stoten van de Fransman en hiermee verloor hij zijn voorsprong in de tweede ronde en moest de derde ronde uitsluitsel geven over de winst van deze partij.

Beide knock-downs van Massaro in de beslissende tweede ronde

De aangeslagen Glunder kon de partij echter niet meer naar zich toetrekken en de ervaren Fransman scoorde rustig zijn punten terwijl hij de aanvallen van Glunder parreerde. De lepe Salvador kwam aan het einde van de laatste ronde nog een aantal keer goed door op het hoofd van Glunder na een korte opleving van de, vol trots voor de Molukken uitkomende, Amsterdammer.

Uiteindelijk vonden alle juryleden dat de winst naar de thuisvechtende Salvador ging (28-26 x5) en luidde deze avond de derde achtereenvolgende verliespartij van Glunder in.

Overige uitslagen Glory 47 Superfights
Dylan Salvador verslaat Massaro Glunder na jurybesluit (28-26 x5)
Abdarhmane Coulibaly verslaat Florent Kaouachi na jurybesluit (29-28 x3, 28-29 x2)
Anissa Meksen verslaat Funda Alkayis door TKO (voetblessure) in ronde 3.
Yassine Ahaggan verslaat Maxim Vorovski na jurybesluit (29-28 x3, 28-29, 30-27)
Alim Nabiev verslaat Jimmy Vienot na jurybesluit (29-28 x3, 28-29, 30-27) 

Uitslag Heracles Almelo - VVV-Venlo

Heracles Almelo heeft een einde gemaakt aan de reeks ongeslagen uitduels van VVV-Venlo. In Almelo werden de Limburgers met 3-0 aan de kant geschoven. Heracles heeft nu twaalf punten, waarvan er elf voor eigen publiek werden vergaard. De Almeloërs op plek elf laten nu VVV op doelsaldo achter zich. 

Heracles Almelo

3 - 0

VVV-Venlo

 36' Kuwas
 40' Peterson
 69' Peterson
   
 
 Gele kaart: Pröpper, (Heracles Almelo), Post, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10364
Arbiter: Perez
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Pröpper
v.d.Buijs
Hardeveld
Niemeijer (v.Ooijen/76)
Pelupessy
Monteiro
Kuwas (Huisman/88)
Gladon
Peterson (Navrátil/ 82)
  Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes (Nwakali/46)
Janssen (Labylle/ 69)
Post (v.Bruggen/75)
Seuntjens
Leemans
V.van Crooy
Thy
Hunte

Gert Timmerman overleden

Zanger Gert Timmerman is overleden. Dat melden diverse media op basis van een Facebookbericht van zijn dochter Sheila. Hij was 82 jaar en had alvleesklierkanker.

Timmerman werd bekend als soloartiest en als helft van het duo Gert en Hermien. Bekende hits uit de jaren zestig en zeventig waren Ik heb eerbied voor jouw grijze haren, Shalalie Shalala (Alle duiven op de Dam).

De in Enschede geboren Timmerman werd op zijn twintigste zanger. Tot zijn eerste succesnummers behoren Blume von Tahiti en Schommelstoel. In 1963 trouwde hij met Hermien van der Weide. Het succesvolle stel scoorde meer dan twintig gouden platen. In 1969 kwamen ruim 35.000 mensen af op hun show in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

De zanger en zangeres traden in de jaren zeventig ook geregeld op bij de christelijke omroep EO. Uit die tijd stamt ook het album Daarom ben ik blij, die een grote hit werd. Er was echter ook samenwerking met de band Normaal en hun dochters kwamen in het nieuws door een fotoshoot voor de Playboy.

In 1999 scheidden Gert en Hermien. Hermien overleed vier jaar later.

Gert Timmerman (82) overleden
Gert Timmerman (82) overleden (Foto: BuzzE)

Uitslag Roda JC - Feyenoord

Feyenoord heeft zaterdagavond opnieuw puntenverlies geleden. De geplaagde Rotterdammers kwamen in Kerkrade niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Roda JC. Aan de laatste zes competitieduels hield de landskampioen slechts vijf punten over. Feyenoord is nu vijfde in de Eredivisie. Roda JC staat op plek 17. 

Roda JC

1 - 1

Feyenoord

 17' Schahin    11' Berghuis
 
 Gele kaart: El Makrini, (Roda JC), Nieuwkoop, (Feyenoord)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13491
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Götz
Kum
Auassar
v.Peppen
El Makrini (Werker/87)
Gustafson
Ndenge
Rosheuvel (Engels/74)
Schahin (Vancamp/90 1)
v.Velzen
  Jones
Nieuwkoop
Diks
St.Juste
Haps
Toornstra (Boëtius/74)
El Ahmadi
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Larsson (Kramer/85)

Juventus wint kraker bij AC Milan

Juventus heeft de kraker tegen AC Milan zaterdagavond in winst omgezet. In San Siro werd Gonzalo Higuaín de gevierde man bij het team van Massimiliano Allegri, door de wedstrijd met een dubbelslag te beslissen: 0-2. Juventus komt daardoor op gelijke hoogte met koploper Napoli, al heeft de concurrent nog een wedstrijd tegoed. Milan blijft op een teleurstellende achtste plek en kan dit weekend nog verder dalen. De druk op de geplaagde trainer Vincenzo Montella blijft daardoor toenemen.

Het ging Milan dit seizoen niet voor de wind in topwedstrijden: Lazio (4-1), AS Roma (0-2) en Internazionale (3-2) waren allemaal te sterk voor de manschappen van Montella. Een midweekse 4-1 zege op Chievo bracht het optimisme enigszins terug in San Siro, maar Juventus was zaterdag de favoriet. Toch begon Milan sterk aan de wedstrijd. De thuisploeg zette druk en kreeg enkele halve kansen. Gaandeweg het eerste bedrijf kwam Juventus echter beter in de wedstrijd en de bezoekers deden er niet lang over om zichzelf daarvoor te belonen.

Halverwege de eerste helft zette Higuaín de regerend kampioen op voorsprong. Paulo Dybala bediende zijn landgenoot, die op de rand van het strafschopgebied de ruimte vond voor een onhoudbare pegel in de rechterhoek. Op slag van rust had Nikola Kalinic voor de gelijkmaker moeten zorgen, maar hij faalde vlak voor het doel. De spits kreeg de bal van Suso en strekte zijn voet om de uitgekomen Gianluigi Buffon te snel af te zijn. De bal belandde op de lat en daardoor bleef het 0-1; eerder miste de Kroaat ook al een goede kans op de 1-1.

Juventus hield de rijen in het tweede bedrijf gesloten en dwong Milan om de bal rond te spelen. De gastheer slaagde er niet in om Juventus in de problemen te brengen; sterker nog: via Higuaín werd het 0-2. Na een pass van Kwadwo Asamoah liet Dybala de bal slim gaan, waardoor Higuaín doeltreffend kon uithalen in de korte hoek. Het was doelpunt nummer 101 voor de Argentijn in de Serie A; eerder op de avond maakte hij nummer 100 dus al. Het zag er geen moment naar uit dat Milan nog terug in de wedstrijd zou komen. Juventus kwam niet in de problemen en kan afwachten hoe de concurrentie het ervan gaat afbrengen.

Engeland wereldkampioen voetbal onder 17 na prachtige comeback

De Engelse voetballers tot 17 jaar hebben zich in India voor het eerst in de geschiedenis gekroond tot wereldkampioen. In het met ruim 66 duizend toeschouwers gevulde Salt Lake Stadium in Kolkata draaiden de Engelsen een 0-2 achterstand om naar een 5-2 zege. Brazilië versloeg Mali in de strijd om de derde plek.

Rhian Brewster werd namens Engeland al in de eerste minuut gevaarlijk, maar het was Spanje dat na negen minuten op voorsprong kwam via Sergio Gomez. Na een half uur spelen resulteerde voorbereidend werk van Cesar erin dat diezelfde Gomez de bal op prachtige wijze achter keeper Curtis Anderson kon knallen: 0-2. Engeland deed kort voor rust nog wel wat terug, want Brewster werkte een prima pass van Steven Sessegnon binnen.

Tien minuten na rust gaf Philip Foden de bal aan Sessegnon, die dit keer Morgan Gibbs-White bediende voor de gelijkmaker. Nog eens dik tien minuten later was het Callum Hudson-Odoi die de voorzet gaf en nu zette Foden zijn ploeg op voorsprong: 3-2. Sessegnon haalde nog een Spaanse kopbal van de lijn alvorens Marc Guehi een kleine tien minuten voor tijd scoorde uit een vrije trap van Hudson-Odoi: 4-2. Kort daarop stelde een prachtige pass van Hudson-Odoi Foden in staat om het duel definitief in het slot te gooien: 5-2 en Engeland pakte de wereldtitel.

We hebben de goals hieronder even op chronologische volgorde gezet, ter lering ende vermaeck:

Telefoonbunker wordt oorlogsmuseum

De telefoonbunker R616 aan de rand van de Alkmaarder Hout in Alkmaar wordt gerestaureerd en getransformeerd in een oorlogsmuseum. Er moeten tentoonstellingen over het Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog komen. Het plan is om de bunker op 5 mei 2018 open te stellen voor publiek. Voor het zover is moet er nog wel het nodige gebeuren aan de bunker aldus Henk Posthumus van stichting Alkmaar '40-'45. 

De bunker deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als communicatiecentrum, en lag juist om die reden niet in een gevechtsgebied, zoals veel 'normale' bunkers, maar juist buiten de gevechtslinie. Henk: "Vanuit alle bunkers van de Noord-Hollandse Atlantikwal kwamen de berichten via de telefoonlijnen in de bunker bijeen. Vanuit hier werd dat doorgesluisd naar de Duitse legerleiding verderop in het land. Alkmaar was dus ontzettend belangrijk voor de communicatie op telefoongebied van de Duitsers"

Hoewel de de meeste roestige delen al zijn aangepakt, wil de stichting de bunker ook aansluiten op elektriciteit én de bunker weer het aangezicht geven zoals hij in de oorlog in gebruik was. Gecamoufleerd als woonhuis met bakstenen en geschilderde ramen. Om dat voor elkaar te krijgen is er echter veel geld nodig. Vrijdag ontving de stichting al een cheque van 3.000 euro om de bunker op te knappen. Toch blijft de stichting op zoek naar donateurs om de bunker in ere te herstellen: "Het zou zo mooi zijn als het weer een nepwoonhuis is met een bunker van binnen."

Federer, Del Potro naar finale Basel

De finale van het ATP-toernooi in Basel gaat tussen Roger Federer en Juan Martin Del Potro. Federer won het toernooi zevenmaal, Del Potro twee keer eerder.

Federer was in de halve eindstrijd de Belg David Goffin met 6-1 en 6-2 de baas. Goffin kreeg in de partij tegen Federer geen enkele kans en werd op alle fronten afgetroefd.

In de andere halve finale versloeg Del Potro titelverdediger Marin Cilic met tweemaal 6-4. In de eerste set stond Cilic met 4-3 voor toen Del Potro vijf games op rij won. In de tweede set kwam Cilic terug van 0-2 tot 3-3. Na een matige dropshot en een dubbele fout verloor hij echter zijn opslag. Vervolgens won Del Potro zijn opslagbeurt op love. Bij de stand 5-4 sloeg Del Potro toe op zijn eerste matchpoint met een ace.

Rutte III, Plank- of lachgas?

Er is een jaar vergaderd. Een jaar waar geen definitieve besluiten konden worden genomen door het demissionaire kabinet. Voordat minister president Rutte kon melden dat ze er uit waren, kwam de mededeling dat het afgelopen jaar in een nooit vertoonde economische opwaartse spiraal kronkelde. Of het door het gekonkel en gekronkel van de vorige bewindslieden kwam is niet duidelijk geworden. Feit is wel dat stilstand normaal achteruitgang betekent. 

Verstappen rijdt nieuw ronderecord in Mexico

Max Verstappen heeft de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Mexico afgesloten met de snelste tijd. De Nederlander reed op het Circuito Hermanos Rodriguez naar een tijd van 1.17,113 en reed hiermee een nieuw ronderecord. Hiermee bleef hij titelrivalen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel nipt voor.

Bij de topteams wisselden de coureurs telkens stuivertje met Verstappen als beste. Problemen waren er net als gistermiddag voor Pierre Gasly. De Fransman moest gisteren veel van de tweede sessie missen door motorische problemen en vandaag stond hij na anderhalve ronde al stil met ogenschijnlijk opnieuw motorische problemen. Teamgenoot Brendon Hartley kwam tot een knappe elfde positie in pas zijn tweede Formule 1-weekend.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:17.113   20
2 L. Hamilton Mercedes 1:17.188 +0:00.075 23
3 S. Vettel Ferrari 1:17.230 +0:00.117 21
4 V. Bottas Mercedes 1:17.283 +0:00.170 18
5 D. Ricciardo Red Bull 1:17.361 +0:00.248 10
6 K. Räikkönen Ferrari 1:17.517 +0:00.404 27
7 S. Perez Force India 1:18.040 +0:00.927 20
8 E. Ocon Force India 1:18.165 +0:01.052 18
9 C. Sainz Renault 1:18.208 +0:01.095 21
10 N. Hülkenberg Renault 1:18.380 +0:01.267 21
11 B. Hartley Toro Rosso 1:18.602 +0:01.489 23
12 F. Massa Williams 1:18.690 +0:01.577 23
13 L. Stroll Williams 1:19.066 +0:01.953 20
14 K. Magnussen Haas F1 1:19.205 +0:02.092 19
15 M. Ericsson Sauber 1:19.331 +0:02.218 27
16 F. Alonso McLaren 1:19.565 +0:02.452 22
17 R. Grosjean Haas F1 1:19.586 +0:02.473 22
18 P. Wehrlein Sauber 1:19.826 +0:02.713 16
19 S. Vandoorne McLaren 1:20.030 +0:02.917 25
20 P. Gasly Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 2

Dortmund verliest opnieuw; Rekik trefzeker voor Hertha

Borussia Dortmund is nog koploper in Duitsland, maar dat kan later op de dag weer anders zijn. De ploeg van Peter Bosz verloor van Hannover 96. Het werd 4-2. 

De bezoekers keken bij rust tegen een 2-1 achterstand aan. Hannover kwam op voorsprong middels een strafschop van voormalig AZ’er Jonathas na een overtreding van doelman Roman Bürki en Dan-Axel Zagadou maakte er even later 1-1 van, door de bal na een opnieuw ingebrachte hoekschop in de korte hoek te volleren. Dortmund kon vervolgens doorpakken, ware het niet dat Andriy Yarmolenko een honderdprocentkans liet liggen. De Oekraïener schoot van dichtbij met zijn rechter over.

Bosz kon zijn ogen niet geloven en zag hoe Hannover later weer de voorsprong pakte: Ihlas Bebou tikte diagonaal binnen na een uitstekende counter en een afgemeten pass van Jonathas. In de tweede helft maakte Yarmolenko zijn misser goed, want de linkspoot volleerde na zeven minuten knap raak vanaf de rand van het strafschopgebied: 2-2. Christian Pulisic kreeg daarna een kans op de 2-3, maar de treffer viel aan de andere kant.

Zagadou veroorzaakte een vrije trap, werd van het veld gestuurd en zag hoe Felix Klaus prachtig binnen krulde. Pulisic, Klaus, Nuri Sahin en Bebou kregen hierna mogelijkheden om op het scorebord terecht te komen, alvorens Bebou er 4-2 van maakte in de HDI-Arena. De Togolees trok na een counter vanaf links naar binnen en vond de korte hoek. Bosz en co kunnen zich nu voorbereiden op de Champions League-wedstrijd tegen APOEL Nicosia.

Vooraf stond Bayern München in puntenaantal gelijk met Borussia Dortmund, dat nog wel een beter doelsaldo had. Bij een overwinning op RB Leipzig (aftrap 18:30 uur) komt de titelverdediger dus alleen aan kop te staan in de Bundesliga.

Borussia Dortmund levert koppositie in. (PRO SHOTS/Witters)
Borussia Dortmund levert koppositie in. (PRO SHOTS/Witters)

Hertha BSC - Hamburger SV 2-1
Hertha tegen HSV was ook een confrontatie tussen Karim Rekik en Rick van Drongelen. De club uit Berlijn won dankzij onder andere een doelpunt van Rekik. Ploeggenoot Niklas Stark opende al vroeg de score door uit een corner van Marvin Plattenhardt boven iedereen uit de torenen en in de verre hoek raak kopte. De goal van Rekik mocht er ook zijn. Ook hij trof uit een hoekschop het doel. Mitchell Weiser legde aan, Rekik bleef voor zijn tegenstander en kopte binnen. 

Schalke 04 - VfL Wolfsburg 1-1
Riechedly Bazoer zag de wedstrijd vanaf de bank. Paul Verhaegh begon wel in de basis. De thuisclub kwam op voorsprong door een benutte strafschop van Nabil Bentaleb.  Die kans kreeg Mario Gómez in de tweede helft ook, maar de spits schoot over. De tweede helft was matig. In de blessuretijd wist Wolfsburg echter wel gelijk te maken. Invaller Divock Origi maakte de 1-1. 

1899 Hoffenheim - Borussia Mönchengladbach 1-3
Hoffenheim leed tegen Borussia Mönchengladbach pas de tweede nederlaag van dit seizoen. De thuisploeg opende na 25 minuten de score via Kerem Demirbay. Na rust kwamen de bezoekers op gelijke hoogte dankzij Thorgan Hazard, die een voorzet van Vincenzo Grifo op de borst aannam en fraai afwerkte.

In de slotfase maakten de bezoekers het af. Matthias Ginter zorgde, na een goede actie van Grifo, voor 1-2. Verdediger Jannik Vestergaard wist vervolgens de 1-3 te maken. 

Bayer Leverkusen - 1. FC Köln 2-1
Het geplaagde 1. FC Köln van de onomstreden trainer Peter Stöger won dit seizoen nog niet in de Bundesliga en ook tegen Bayer Leverkusen kreeg de ploeg het niet voor elkaar. Sehrou Guirassy zorgde nog wel voor de voorsprong, maar in de tweede helft vocht de thuisploeg zich terug. Eerst rondde Leon Bailey af na een fraaie steekpass van Kevin Volland en Sven Bender zorgde na een kopbal van Jonathan Tah voor 2-1. 

V. Williams naar finale WTA Finals

Venus Williams is de tegenstandster van Caroline Wozniacki in de finale van de WTA Finals in Singapore. In de halve eindstrijd versloeg de Amerikaanse de Franse tennisster Caroline Garcia met 6-7 (3),6-2 en 6-3. Williams won het toernooi eerder in 2008.

Het was een mooie partij tussen Williams en Garcia. De Française imponeerde met harde forehands en sterke returns. In de eerste set miste Garcia een setpunt, maar in de tiebreak sloeg ze alsnog toe.

Williams toonde in het vervolg van de partij karakter. Op de belangrijkse momenten bleef de Amerikaanse koel. Ze werkte zes breekkansen van de Française weg. Op 4-3 in de derde beslissende set maakte ze de beslissende break.

Bertens/Larsson verrassen met finale WTA Finals

Kiki Bertens en haar Zweedse dubbelpartner Johanna Larsson hebben bij de WTA Finals in Singapore verrassend de finale bereikt in het vrouwendubbel. In de halve eindstrijd versloegen ze het Russische koppel Jekaterina Makarova en Jelena Vesnina met 6-4 en 6-3.

Bertens en Larsson waren een stuk slagvaardiger dan hun opponenten. Ze benutten drie van hun zes breakpoints. Hun opponenten, de titelverdedigers, kregen er vijf, maar ze benutten er geen één.

Bertens is niet de eerste Nederlandse die de finale bereikt bij de WTA Finals. Betty Stöve haalde in de jaren 70 van de vorige eeuw vier keer de finale waarvan ze er twee won. Manon Bollegraf haalde eenmaal de finale, in 2009 die ze verloor.

Van der Poel boekt tiende overwinning; Winst èn vleeswond voor Kaptheijns

Zaterdag heeft Mathieu van der Poel de Grote Prijs van Brabant gewonnen. Voor de veldrijder was de zege in Rosmalen zijn tiende van het seizoen. Ondanks een vleeswond opgelopen bij het springen over de balken won Maud Kaptheijns de wedstrijd bij de vrouwen.

Ook zaterdag was Van der Poel weer de beste, al moet gezegd worden dat de meeste toppers afwezig waren. Halverwege de wedstrijd had de Nederlandse kampioen al een voorsprong van een halve minuut op de eerste achtervolgers. In de strijd voor de tweede plaats versloeg Toon Aerts zijn ploeggenoot Corné van Kessel.

Bij de vrouwen leek Kaptheijns eenvoudig op weg naar de zege. Met nog twee ronden te gaan ging het echter mis. Na het springen over een balk sprong de Brabantse weer op haar fiets echter raakte daarbij met haar linkeronderbeen de trapper. Het gevolg was een vleeswond net onder de knie. Ondanks de wond wist Kaptheijns de wedstrijd wel winnend af te sluiten. Na afloop ging de winnares naar het ziekenhuis om de wond te laten hechten. Of Kaptheijns morgen kan starten in de vierde wedstrijd van de Superprestige in Ruddervoorde is nog niet bekend.

Honderden demonstranten tegen toestanden Rif

Vele honderden mensen hebben zich zaterdagmiddag op het Schouwburgplein in Rotterdam verzameld om te demonstreren tegen de wantoestanden in de Rif. Het is een jaar geleden dat het volk in het gebied in Marokko in opstand kwam voor een betere behandeling.

De organisatie van het protest in Rotterdam, het comité Mohsin Fikri-Nederland, spreekt van naar schatting 2000 betogers.

De betogingen tegen corruptie, discriminatie en economische malaise in de Rif hebben zich uitgebreid na de dood van de vishandelaar Mohsin Fikri in oktober vorig jaar. Ze mondden uit in de volksbeweging 'Hirak'.

Volgens het comité zijn er sinds het begin van de opstand zo'n vierhonderd mensen onrechtmatig gevangen gezet. Een deel van de gevangenen is al langere tijd in hongerstaking.

Enkele maanden geleden waren er ook demonstraties in verschillende plaatsen in Nederland.

Honderden demonstranten tegen toestanden Rif
Honderden demonstranten tegen toestanden Rif (Foto: ANP)

'Verdwenen' man zit in casino

Politie, brandweer en andere hulpdiensten in Hamburg hebben zaterdag urenlang gezocht naar een medewerker van een camerateam die in de buurt van de Elbe was verdwenen. De man bleek uiteindelijk doodgemoedereerd in een casino te zitten.

De 31-jarige man werkte mee aan de opnames voor een politieserie van de ZDF in de haven van Hamburg. Toen hij opeens verdwenen bleek, alarmeerden zijn collega's de politie omdat de vrees bestond dat hij in het water van de Elbe was gevallen. De politie begon een grote zoekactie. Tientallen politiemensen met speurhonden en brandweerlieden werden opgetrommeld en duikers van een speciale reddingseenheid zochten onder water. Zelfs een boot met sonarapparatuur werd ingezet.

Toen de man na uren zoeken eindelijk zijn mobiele telefoon beantwoordde en vertelde waar hij zat, kwam een einde aan de zoekactie. Waarom hij zo plots verdween is niet duidelijk.

'Verdwenen' man zit in casino
'Verdwenen' man zit in casino (Foto: ANP)

Ntab prolongeert titel op 500 meter

Voor het tweede jaar op rij is Dai Dai Ntab Nederlands kampioen op de 500 meter geworden. Ntab kwam in 34,67 over de meet, wat net genoeg was voor goud.

Ronald Mulder, houder van het Nederlands record met 34,08, veroverde het zilver met 34,69. Kai Verbij, regerend Europees en wereldkampioen sprint, pakte het brons met 34,95.

De wereldkampioen op de 500 meter, Jan Smeekens, werd vijfde. Michel Mulder maakte een misslag in het laatste deel van zijn race, en werd uiteindelijk negende in 35,58.

Dai Dai Ntab pakt tweede titel op een rij. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Dai Dai Ntab pakt tweede titel op een rij. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Puigdemont kondigt vreedzaam verzet aan

De door de Spaanse regering afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont heeft aangekondigd het streven naar onafhankelijkheid voort te zetten. In een televisietoespraak zaterdag in Barcelona riep hij de burgers in de regio op tot vreedzaam verzet en democratische oppositie te voeren tegen de overname van de regio door Madrid. Het was zijn eerste reactie op de maatregelen die de Spaanse regering heeft getroffen.

"Heel duidelijk is dat democratische oppositie tegen artikel 155 de beste manier is om de tot nu toe bereikte doelen te verdedigen", zei Puigdemont in een korte verklaring.

Puigdemont, werd zaterdagochtend door een verklaring in de Spaanse staatscourant officieel uit zijn ambt gezet. Tegelijk zijn alle leden van zijn naar onafhankelijkheid strevende regering in Barcelona officieel afgezet. De afzetting gebeurt op basis van artikel 155 in de Spaanse grondwet, waarvoor parlement en senaat hun toestemming hebben verleend.

Puigdemont kondigt vreedzaam verzet aan
Puigdemont kondigt vreedzaam verzet aan (Foto: ANP)

Zes jaar cel voor overvallen met Snickers

Een 26-jarige Rus is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens een serie overvallen. Zijn 'wapen' was opmerkelijk: de overvallen werden gepleegd met een Snickers. Die was strak in een plastic tasje gewikkeld, om het er enigszins uit te laten zien als een vuurwapen.

De man beging zijn misdaden in het Siberische Tomsk, in maart van dit jaar. Met zijn snoepgoed bestal hij een vrouw op straat, drie bloemwinkels en een supermarkt, alvorens de politie hem wist te stoppen.

Hij vertelde de rechter dat hij geld nodig had om van Tomsk naar zijn huis, vijfduizend kilometer verderop, te reizen. Het lukte niet om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, maar hij bekende wel gelijk schuld en bood zijn verontschuldigingen aan bij de slachtoffers.

Het gebruik van nepwapens kan in Rusland relatief milde straffen opleveren, zoals vijf jaar werk zonder daarbij in het gevang te zitten. Aangezien het om een ex-gevangene gaat - hij was nog geen half jaar op vrije voeten - besloot de rechter hem echter zes jaar achter slot en grendel te laten zetten.

Goud, zilver en brons voor Nederlandse judoka's in Abu Dhabi

Twee medailles voor de Nederlandse judoka's op de slotdag tijdens de Grand Slam in Abu Dhabi. Marhinde Verkerk pakte in de klasse tot 78 kilogram zilver en Guusje Steenhuis ging er in dezelfde klasse met brons vandoor. Het goud ging naar de Britse Natalie Powell moeten laten.

Het was een passieve finale tussen Verkerk en Powell. De Nederlandse kreeg uiteindelijk drie straffen en zag daardoor het goud naar haar opponente gaan. 

Guusje Steenhuis had in in de halve finales met waza-ari van Powell verloren. Ze rekende daarna in de strijd om brons af met de Hongaarse Abigel Erdelyi-Joo. Steenhuis had ik het moeizame pakkinggevecht aan een kleine score (beentechniek) genoeg.

Bij de mannen kwam Roy Meijer (100+ kg) niet voorbij de eerste ronde, waarin Cyrille Maret uit Frankrijk won na een strafje in golden score voor Meijer. Michael Korrel verloor in de klasse tot honderd kilo in de tweede ronde van de Braziliaan Rafael Buzacarinini op ippon. In de eerste ronde had Korrel een bye.

Update 16.50 uur

Er is ook nog goud op de slotdag van de Grand Slam in Abu Dhabi. Tessie Savelkouls wint goud in de klasse boven 78 kilogram. Ze wint in de finale op straffen van Iryna Kindzerska uit Azerbaijan. 

Ter Mors ook de beste op 1.500 meter, Wüst pakt zilver

Bij het NK afstanden in Heerenveen is Jorien ter Mors Nederlands kampioene op de 1.500 meter geworden. Ten Mors, gisteren ook al de beste op de 500 meter, was met 1.54,93 verreweg de snelste. Ireen Wüst pakte zilver, Marrit Leenstra het brons.

Lotte van Beek had met 1.57,68 lang de snelste tijd. Jorien ter Mors verpletterde die tijd in de tiende rit en kwam in 1.54,93 over de meet, haar snelste tijd ooit in Thialf.

Ireen Wüst en Marrit Leenstra reden in de rit daarop. Wüst kwam uiteindelijk in 1.56,17 over de finish, Leenstra zette 1.56,55 op de klokken. Marije Joling en Melissa Wijfje wisten in de laatste rit niets meer te veranderen aan de top drie.

Krekelaar vervangt geblesseerde Van Male bij hockeysters Oranje

Maartje Krekelaar (Den Bosch) is door bondscoach Alyson Annan opgeroepen als vervangster van de geblesseerde Kitty van Male in de Oranje-selectie voor de Hockey World League Final. Van Male, speelster van Amsterdam, raakte vrijdagavond geblesseerd in de topper tegen Den Bosch. Uit onderzoek is gebleken dat zij haar duim heeft gebroken en geopereerd moet worden. "Ik mis een mooi toernooi in een prachtig land. Dat doet dubbel pijn", zegt de ervaren international (100 interlands).

"Blessures horen bij de sport, maar dit is wel een domper", vertelt Van Male een dag nadat ze de blessure opliep. Dat gebeurde in een duel met collega-international Marloes Keetels van Den Bosch. "Ik prikte de bal weg net op het moment dat Marloes met de backhand een voorzet wilde geven. Ze sloeg daardoor vol op mijn duim. Ik wist meteen dat het mis was. Ik slaakte een harde kreet. Dat is niet echt een Kitty reactie. Ik hoopte nog even dat het een paniekreactie was. Marloes kon er ook niks aan doen. Ik heb vandaag met haar gesproken. Ze voelt zich schuldig en verdrietig, maar dat is nergens voor nodig."

Al op de bank werd duidelijk dat de blessure ernstig was. "Mijn duim stond scheef." De Amsterdamse realiseerde onmiddellijk dat ze de HWL Final ging missen. Met een betraand gezicht verliet ze na afloop het veld in Den Bosch. "Het verdriet was een combinatie van pijn in mijn duim en de teleurstelling dat ik niet naar de HWL ga. Op de HWL Final spelen de acht beste ploegen van de wereld, dat betekent mooie wedstrijden. Daarnaast was het de bedoeling dat ik na de HWL in Nieuw Zeeland vakantie zou vieren. Ik ben daar nog nooit geweest, maar het schijnt heel gaaf te zijn. Dat gaat nu niet door. Dat doet pijn."

Van Male werd vrijdagavond door ploeggenoot Maria Verschoor naar het ziekenhuis in haar huidige woonplaats Rotterdam gebracht. Daar werd een forse fractuur in haar duim geconstateerd. Van Male: "Het is duidelijk dat mijn duim moet worden geopereerd. Hopelijk kan dat eind volgende week als de zwelling minder is. Hoe lang het herstel vervolgens gaat duren, is nog niet duidelijk. Ik hoop in ieder geval tijdens de winsterstage weer te kunnen aansluiten bij Oranje."

Voor Maartje Krekelaar was de Hoofdklasse-topper juist een duel waarin ze schitterde. De aanvalster van Den Bosch nam de eerste twee doelpunten voor haar rekening in het met 3-1 gewonnen duel. Eerder in de week was Krekelaar nog teleurgesteld, nadat ze van Annan te horen had gekregen dat ze was afgevallen voor de HWL-selectie. Krekelaar moest vanwege vermoeidheid afgelopen zomer ook al het EK in eigen land missen. Krekelaar liet na afloop weten dat ze erop gebrand was goed te spelen.

Het Nederlands Elftal speelt van 17 tot en met 26 november de Hockey World League Final in Auckland, Nieuw-Zeeland. Voorafgaande aan dat toernooi neemt Nederland deel aan een vriendschappelijk toernooi in Australië. De Oranje-selectie vertrekt volgende week zondagavond, direct na de laatste speelronde voor de winterstop in de Hoofdklasse, naar Australië.

Emté ontkracht kiloknaller-classificatie

Supermarkt Emté kan zich niet vinden in de publicatie van Wakker Dier waaruit zou blijken dat de aanbiedingen bij Emté voor 80 % uit kiloknallers zou bestaan. De supermarkt gaf op de vraag van FOK!, of zij een verkoopstijging bemerken van vlees met een beter leven keurmerk, aan dat er een "forse toename" is in de verkoop van vlees dat afkomstig is van dieren die een beter leven gehad hebben.

Carla van der Wijngaart, klantenservice Emté: “Belangrijk om te weten is dat deze groei niet het gevolg is van bewuste keuzes (vraag) van consumenten, maar als gevolg van assortimentskeuzes van supermarkten. Wakker Dier erkent alleen vlees met een ‘Beter Leven’ keurmerk en aanbiedingen die dit keurmerk niet hebben bestempelt zij als ‘kiloknaller’. Dat is, op z’n zachtst gezegd, een zeer beperkte scope ten aanzien van dierenwelzijn en hiermee geeft Wakker Dier geen correct beeld van de ontwikkelingen in de markt.”

Emté heeft bijvoorbeeld natuurvlees in de schappen liggen. Natuurvlees is afkomstig van dieren die zijn ingezet voor het beheer van de natuur in Nederland. De dieren zijn geboren en opgegroeid in Nederland en hebben buiten in de natuur gelopen. Omdat dit natuurvlees niet bestempeld is met het 'beter leven' keurmerk, wordt Emté dus onterecht beschuldigd van kiloknallerverkoop. 

Martial held van Manchester United in Premier League-topper

Manchester United heeft goede zaken gedaan in de top van de Premier League. Het team van José Mourinho won in de slotfase van Tottenham Hotspur. Het werd 1-0.

De Spurs wonnen in mei van Manchester United en hoopten voor het eerst sinds april 1990 twee opeenvolgende competitiezeges op The Mancunians te boeken, maar dat lukte dus niet. United nam in de beginfase het heft in handen, maar na het eerste kwartier kregen de bezoekers meer grip op de wedstrijd. Moussa Sissoko en Toby Alderweireld deden pogingen om op het scorebord te komen, maar ze konden David de Gea niet verschalken. In het vervolg van de eerste helft werd er ook niet veel meer gecreëerd waardoor beide partijen met een brilstand de kleedkamer opzochten.

Het was veelzeggend dat Henrikh Mkhitaryan de enige speler van de thuisploeg was die in de eerste helft een kans wist te creëren. José Mourinho hoopte logischerwijs dat zijn ploeg na de pauze meer kon afdwingen en dat lukte, want in de eerste tien minuten loste men al meer schoten (drie) dan in de gehele eerste helft (twee). Mkhitaryan, Romelu Lukaku en Antonio Valencia kwamen echter niet tot scoren. Mauricio Pochettino besloot daarna om in te grijpen: Fernando Llorente en Mousa Dembélé kwamen in de ploeg voor Sissoko en Heung-Min Son.

Mourinho voerde niet veel later zijn eerste wissels door: Mkhitaryan en Marcus Rashford stonden hun plaatsen af aan Jesse Lingard en Anthony Martial. United voerde de druk iets op en laatstgenoemde speler, Martial, kreeg een kans. De omhaal van de Fransman mislukte echter. Voordat de beslissende treffer viel, kregen beide partijen één serieuze mogelijkheid om de nul van het bord te poetsen: Dele Alli schoot na voorbereidend werk van Christian Eriksen naast en Lukaku kopte tegen de paal. Even later, in de tachtigste minuut, knalde Martial na doorkoppen van Lukaku raak op Old Trafford: 1-0.

Door de krappe zege staat Manchester United twee punten achter koploper Manchester City, dat om 16:00 uur aftrapt bij West Bromwich Albion. De Spurs blijven derde en voelen de hete adem van Chelsea en Arsenal in hun nek als beide Londense rivalen wel drie punten pakken.

Kramer pakt 10e titel op 5.000m

Sven Kramer is voor de tiende maal in zijn loopbaan, en voor de vijfde maal op rij, Nederlands kampioen op de 5.000 meter geworden. De Fries kwam in 6.16,14 over de meet. Zilver was er, zoals wel vaker, voor Jorrit Bergsma. Het brons ging verrassend naar Erik Jan Kooiman.

Na vijf van de tien ritten was Marcel Bosker met 6.22, 66 het snelste. In de zevende rit was het Bob de Vries die met 6.20,03 onder die tijd dook.

In de rit erna Jorrit Bergsma tegen Erik Jan Kooiman. Bergsma begon traag, waardoor Kooiman hem goed kon bijbenen. Beiden waren sneller dan De Vries. Twee rondes voor het einde was Bergsma los van Kooiman. Hij versnelde ook weer. Bergsma kwam in 6.17,16 over de meet.

Sven Kramer reed in de negende rit tegen Patrick Roest. Roest is herstellende  van een drievoudige breuk in zijn arm nadat hij op een trekker was gebotst. Kramer reed op 'zijn Kramers' en bleef rondjes van in de 29 seconden rijden, en zijn voorsprong op de tijd van Bergsma liep langzaam op. Met 6.16,14 was hij iets meer dan een seconde sneller dan Bergsma.

Blokhuijsen was in de laatste rit even sneller dan Kramer, maar was waarschijnlijk te gestart, waardoor hij een beetje instortte. Uiteindelijk kwam hij in 6.20,03 over de meet, goed voor een vijfde plek en een wereldbekerticket.

De tiende titel voor Kramer. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
De tiende titel voor Kramer. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

'FC Oss wil weer TOP Oss gaan heten'

De kans is aanwezig dat voetbalclub FC Oss zijn originele naam terug krijgt. TOP Oss dus, dit heeft een woordvoerder van de gemeente Oss bevestigd. Behalve de bobo's en officials is er niemand die de naam FC Oss gebruikt. Fans van de club hebben altijd TOP Oss aangehouden in hun liederen en uitingen. 

In 2009 besloot de club tot de naamsverandering. Onder leiding van toenmalige voorzitter Bert Zwanenburg werd daarvoor gekozen. De club werd een bv en maakte en maakte een professionaliseringsslag door. Met de naam FC Oss zou de club een meer regionalere uitstraling moeten krijgen en dat zou weer extra supporters en sponsoren aan moeten trekken. 

De geruchten over de terugkeer naar de oude naam gingen al langer. Mee zal spelen dat de club in de Jupiler League buitengewoon goed draait. Eerder deze week liet een commissaris van FC Oss zich terloops al ontvallen dat een naamswijziging mogelijk in de pen zit. Officieel wil zowel de rvc als de directie van de club niet reageren op de berichtgeving. .

Volgens de woordvoerder van de gemeente heeft FC Oss bij de gemeente de vraag voorgelegd wat die ervan zou vinden als FC Oss weer TOP Oss gaat heten. De gemeente heeft nog geen standpunt ingenomen. "Ik weet niet of de club al een nieuwe naam bekend gemaakt heeft. Maar we wisten wel dat ze erover nadachten. De naam is ook echt iets dat de club zelf moet beslissen'', reageert wethouder Kees van Geffen desgevraagd.

"Maar als het na goed overleg 'TOP Oss' wordt, vind ik dat goed nieuws. Veel supporters houden van de oude naam. En ik vind het mooi als Oss ook terugkomt in die naam." Formeel gezien zullen de aandeelhouders van de clubs moeten besluiten over een naamswijziging. Ook de KNVB moet er nog mee instemmen. 

'Fidel was 100.000 dollar waard'

De prijs die de Amerikanen op het hoofd van hun Cubaanse vijand Fidel Castro hadden gezet, bedroeg 100.000 dollar. Aanvankelijk was dat 150.000 en 5000 voor onkosten, maar bij nader inzien werd dat te veel bevonden.

Dat blijkt uit de enorme stapel documenten over de moord op president Kennedy die in de Verenigde Staten zijn vrijgegeven. The Washington Post, die meer dan een dozijn verslaggevers door 2800 documenten laat grasduinen, meldt dat. De moord op op Fidels broer Raul, de huidige Cubaanse president, en de bekende revolutionair Ernesto 'Che' Guevara waren elk 20.000 dollar waard, zo staat in een memo van de FBI uit 1964.

Er kwamen echter ook documenten van het ministerie van Defensie boven water over Operatie Bounty. Om de regering van Castro en de zijnen omver te werpen, werd Cubanen 100.000 dollar voor ieder gedood lid van de regering in het vooruitzicht gesteld en ieder hoofd van een departement zou 57.500 dollar opbrengen. De gehate Fidel Castro was de Amerikanen in deze operatie slechts 2 cent waard.

'Fidel was 100.000 dollar waard'
'Fidel was 100.000 dollar waard' (Foto: ANP)

Monument voor slachtoffers van Stalin

De Muur van Rouw heet het monument dat maandag in Moskou wordt onthuld waarmee de slachtoffers van Stalin worden herdacht. 30 oktober is de dag dat de Russen de politieke slachtoffers van de voormalige Sovjet-president herdenken.

Vanaf het einde van de Sovjet-Unie in 1991 zijn veel plekken waar dictator Josef Stalin (1878-1953) zijn vermeende vijanden liet executeren, veranderd in herdenkingsplaatsen. Het bronzen monument van beeldhouwer Georgi Frangoeljan biedt de nabestaanden voortaan een centrale plek om te rouwen. De onthulling van zijn werk vindt plaats precies honderd jaar na de Russische Revolutie en tachtig jaar na het 'hoogtepunt' van Stalins terreur.

Tijdens de Grote Terreur of Grote Zuivering (1934-1939) zoals de periode wel wordt genoemd, werden twee miljoen mensen geëxecuteerd of naar de goelags gestuurd, de werkkampen in onder meer Siberië.

Monument voor slachtoffers van Stalin
Monument voor slachtoffers van Stalin (Foto: ANP)

James Toback pikt aantijgingen niet

Hollywoodregisseur James Toback heeft hard uitgehaald naar de vrouwen die hem in de LA Times van seksuele intimidatie beschuldigen. "De suggestie dat ik mensen een rol aanbied zonder dat ze de beste zijn, vind ik een afschuwelijke gedachte. Wie dat beweert is een leugenaar of klootzak, of allebei. Laat dat duidelijk zijn."

Hoewel inmiddels al 310 vrouwen zeggen seksueel geïntimideerd te zijn door Toback, blijft de regisseur ontkennen. Rolling Stone publiceerde dit weekend een opname van een interview met Toback waarin hij in felle bewoordingen reageert op de beschuldigingen van de vrouwen. De auteur van dat stuk is de echtgenoot van een vrouw die zegt dat ze achttien jaar geleden een rol kreeg aangeboden van Toback tijdens een dubieus gesprek over masturbatie.

"Ik zou die mensen wel in het gezicht willen spugen....Niemand met wie ik heb gewerkt heeft ooit zoiets rechtstreeks tegen me gezegd. Niemand. Ik vind het kwetsend en beledigend van mensen, want het is het tegenovergestelde van mijn werkwijze. Ik geef geen rollen aan mijn beste vrienden, tenzij ze die verdienen", reageert Toback.

Idioot
Toback beweert de vrouwen niet te kennen die hem beschuldigen van oneerbare voorstellen en seksueel overschrijdend gedrag in hotelkamers. "Het zijn leugens", reageert hij. ''Ik ken deze mensen niet en ik zou zoiets nooit doen. Het is de moeite niet waard erover te praten. Het is idioot."

LA Times tekende onlangs de verhalen op van 38 vrouwen over de seksuele toespelingen en intimidaties door de regisseur. Volgens de krant hebben naar aanleiding van het artikel inmiddels 310 vrouwen zich gemeld met soortgelijke ervaringen.

James Toback pikt aantijgingen niet
James Toback pikt aantijgingen niet (Foto: BuzzE)

Angstige Cheryl lastiggevallen door geest

Het spookt in de villa van Cheryl. De Britse zangeres was zo bang dat ze weigerde op zolder te komen. "Het is een mooi optrekje in Los Angeles en we verbleven er toen Cheryl zwanger was, maar er leeft een geest in de bovenste slaapkamer", vertelt haar vriend Liam Payne aan The Sun.

De 24-jarige Liam heeft met eigen ogen vreemde dingen zien gebeuren, zoals kranen die open en dicht gaan. De 34-jarige Cheryl weigerde dan ook om in de bovenste kamer te slapen tijdens haar zwangerschap. "Een week lang hebben we in de bioscoopkamer geslapen. Ik speelde op de PlayStation4 terwijl ze naast me lag te slapen."

En het verhaal wordt nog vreemder. Toen Cheryls moeder over straat liep, werd ze aangesproken door een onbekende vrouw. "Je hebt een geest in je huis, zei ze. Het is een man. Hij draagt een legershirt en een cargobroek." Volgens Liam heet de geest Alan. "Het is absurd. Ik heb hem nooit gezien, maar ik weet dat de lichten in dit huis spontaan aangaan rond 03.00 uur 's nachts."

Liam en Cheryl hebben de villa inmiddels onderverhuurd. Het stel woont namelijk al een tijdje in het Britse Sussex. Daar beviel de zangeres in maart van hun zoontje Bear. De voormalig One Direction-ster en het X Factor-jurylid hadden enkele maanden een relatie toen Cheryl zwanger bleek te zijn.

Angstige Cheryl lastiggevallen door geest
Angstige Cheryl lastiggevallen door geest (Foto: BuzzE)

Matrozen nucleaire onderzeeër zaten aan coke

De Britse marine heeft negen opvarenden van een nucleaire onderzeeër ontslagen omdat ze cocaïne gebruikten. Ze vielen door de mand toen ze tijdens een stop in de Verenigde Staten een drugstest moesten ondergaan.

De matrozen voeren op de HMS Vigilant, een van de vier duikboten van de Royal Navy die nucleaire Trident-raketten aan boord heeft. Het is niet bekend welke functie de negen zeelieden aan boord hadden. Er is ook geen bewijs dat de opvarenden onder invloed waren terwijl ze aan het werk waren. Hangende het onderzoek is de commandant van de Vigilant van zijn taak ontheven.

De vier nucleaire duikboten van de Britse marine hebben elk acht raketten en veertig kernkoppen aan boord. De vaartuigen worden elk door 135 man personeel bediend. Sinds 1969 heeft Groot-Brittannië op elk moment minstens één nucleaire duikboot die ergens op de wereld op patrouille is.

Matrozen nucleaire onderzeeër zaten aan coke
Matrozen nucleaire onderzeeër zaten aan coke (Foto: ANP)

GroenLinks wil uitleg over sleepwetreferendum

GroenLinks wil weten wat er in het nieuwe kabinet precies is afgesproken over de uitslag van een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Voor het debat over de regeringsverklaring volgende week moet premier Mark Rutte met tekst en uitleg komen, vindt Jesse Klaver.

Aanleiding is een interview met CDA-leider Sybrand Buma zaterdag in de Volkskrant. Daarin stelt hij dat de zogenoemde sleepwet er moet komen, en dat hij het geplande referendum niet als "echt referendum" beschouwt. De CDA-voorman benadrukt dat afschaffing van het raadgevend referendum is afgesproken met de coalitiepartners. D66 wilde als enige partij niet inhoudelijk reageren tegenover de Volkskrant.

"Wij willen weten of coalitiefracties hierover afspraken hebben gemaakt, of dat zij vrij kunnen opereren", aldus Klaver. "Het zou toch raar zijn om tegen mensen te zeggen: u mag wel gaan stemmen maar wat de uitslag ook wordt, we doen er toch niks mee."

Schaamte voorbij

PVV-leider Geert Wilders noemt de uitspraken "de schaamte voorbij". Op Twitter sprak hij van "Buma's dictatuur". Thierry Baudet (Forum voor Democratie) vindt het "tijd voor kiezers om CDA te boycotten".

Ook de Amsterdamse studenten die ruim 400.000 handtekening inzamelden voor een referendum zijn teleurgesteld in Buma. "We vinden zijn uitlatingen erg onprofessioneel en ondemocratisch", zegt Tijn de Vos namens de initiatiefnemers. "Het is erg zwak van hem dat hij het debat niet aangaat. Maar meerdere burgerrechtenorganisaties en politieke partijen zullen campagne gaan voeren voor het referendum om een sterk nee te laten horen. We hopen dat het volk via de stemming zal laten zien dat deze wet niet oké is en dat er toch aanpassingen gedaan moeten worden. We geven ook zeker niet op."

GroenLinks wil uitleg over sleepwetreferendum
GroenLinks wil uitleg over sleepwetreferendum (Foto: BuzzT)

Skiester Rebensburg wint bij opening World Cup-seizoen

Skiester Viktoria Rebensburg heeft de eerste World Cup-wedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. In het Oostenrijkse Sölden was de Duitse de beste op de reuzenslalom.

Rebensburg domineerde dat onderdeel vijf á zes jaar geleden, maar daarna ging het onder meer door blessures aanzienlijk minder goed. In januari 2016 won de 28-jarige Duitse eindelijk weer eens, later die maand en in maart gevolgd door nog een zege. Sinds maart 2016 mocht ze het hoogste treetje echter niet meer betreden, tot zaterdag.

Manuela Mölgg was in de eerste run nog de snelste. De Italiaanse was de Amerikaanse Mikaela Shiffrin met 0,12 seconden te snel af, terwijl Rebensburg 0,33 tellen toe moest geven. Ook de Zweedse Sara Hector (+0,35), de Liechtensteinse Tina Weirather (+0,55) en Tessa Worley uit Frankrijk (+0,64) deden nog volop mee in de strijd om het podium.

In de tweede run ging de nummer zeven van de eerste manche, de jonge Zwitserse Melanie Meillard, snel naar beneden, maar ze kwam ten val. Worley nam vervolgens de leiding in handen, waarna ook Weirather de finish niet haalde. Hector kwam tekort, Rebensburg troefde Worley met 0,14 seconden af. Shiffrin maakte halverwege haar run een grote fout en viel terug naar de vijfde plek, Mölgg moest genoegen nemen met plek drie, achter Rebensburg en Worley. Voor de Italiaanse was het al de twaalfde podiumplek uit haar loopbaan, maar winnen lukte nog nooit.

Zondag komen de mannen in actie in Sölden. Dat is althans het plan, maar vanwege de voorspelde sneeuwval en wind is nog allerminst zeker of de wedstrijd plaats kan vinden.

Golfer Johnson trotseert wind en haalt uit in China

Golfer Dustin Johnson heeft tijdens de HSBC Champions in Shanghai, de eerste van vier toernooien die deel uitmaken van de World Golf Championships, flink toegeslagen op de derde dag.

Er stond een stevige bries in Shanghai en dus was het voor iedereen lastig spelen. Johnson liet een bogey en een double bogey noteren - één en twee slagen boven het baangemiddelde - maar wisselde dat af met zeven birdies. De Amerikaanse nummer één van de wereld ging zo rond in 68 slagen, de beste ronde van de dag.

In het klassement staat Johnson nu op zeventien slagen onder par. Zijn voorsprong op landgenoot Brooks Koepka is zo met vijf slagen gegroeid, terwijl de Zweed Henrik Stenson volgt met een score van -10.

Politie verijdelt overval op begeleidwonentehuis

Bij de politie in Teteringen (Brabant) kwam gisterenmiddag een tip binnen dat er 's avonds mogelijk een overval op een tehuis voor begeleid wonen aan de Donkerstraat zou plaatsvinden. Rond 22:30 werden daarom meerdere rechercheurs ter plaatse gestuurd. 

Twee jongeren van 17 en 18 jaar, afkomstig uit Breda, konden in de kraag worden gevat op het moment dat zij de deur van het bewuste pand wilden openen. Het duo, bekend bij de politie, werd aangehouden en ingesloten voor verhoor. 

Wozniacki naar finale WTA Finals.

Voor de tweede keer in haar loopbaan heeft Caroline Wozniacki zich geplaatst voor de finale van de WTA Finals. De Deense tennisster, die in 2010 de finale verloor van Kim Clijsters, won vandaag in Singapore in de halve eindstrijd met 7-6 (9) en 6-3 van Karolina Plísková.

De twee tennissters maakten er een boeiend duel van. Er waren veel mooie rally's, veel breaks en veel spanning. Plísková liet in de eerste set zes setpoints onbenut. Wozniacki slaagde er in haar zesde kans om de set te winnen wel te benutten.

In het tweede bedrijf kwam Plisková terug van 1-3 tot 3-3, maar de Tsjechische verloor vervolgens drie games op rij en daarmee de wedstrijd.

Door het verlies van Plisková sluit Simona Halep 2017 af als nummer één van de wereld.

IJsland naar stembus na schandaal rond premier

IJsland gaat zaterdag naar de stembus, eerder dan de bedoeling was. Het kabinet van premier Bjarni Benediktsson viel in september. Benediktsson zou hebben geprobeerd een schandaal over zijn vader en een veroordeelde kinderverkrachter verborgen te houden.

Het ging over een brief die de vader van de premier had geschreven om het op te nemen voor de pedoseksueel. Die was veroordeeld wegens het jarenlange misbruik van zijn stiefdochter. Premier Benediktsson zou hebben geprobeerd die brief onder de pet te houden. Toen het toch bekend werd, vertrok een partij uit de regeringscoalitie en viel het kabinet.

Het kabinet (bestaande uit de centrumrechtse Onafhankelijkheidspartij van de premier; Bright Future en Vidreisn) zat er nog niet eens een jaar. De stemming bepaalt de samenstelling van het parlement (63 zetels). De stembureaus zijn open van 09.00 tot 20.00 uur.

IJsland naar stembus na schandaal rond premier
IJsland naar stembus na schandaal rond premier (Foto: ANP)

Extra beveiling voor met dood bedreigde F1-coureur Ocon

Formule 1-coureur Esteban Ocon heeft rondom de Grand Prix van Mexico de nodige extra beveiliging om zich heen. De Fransman van Force India krijgt sinds een incident met teamgenoot Sergio Perez tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan doodsbedreigingen uit Mexico, het land van Perez.

Nog meer incidenten in Oostenrijk en vooral België maakten het er allemaal bepaald niet beter op, waardoor men besloten heeft om Ocon in Mexico toch maar wat extra te beveiligen.

"Het is een maatregel om problemen te voorkomen. Ik heb vooral weinig zin in de drivers parade op zondag, waar ik veel boegeroep kan verwachten. Hopelijk blijft het daarbij en krijg ik geen voorwerpen naar mijn hoofd geslingerd", aldus Ocon. "Sinds Azerbeidzjan krijg ik al doodsbedreigingen, maar ik heb goede mensen om me heen om mij te beschermen."

Regering van Puigdemont officieel afgezet

De 130e president van Catalonië, Carles Puigdemont, is zaterdagochtend door een verklaring in de Spaanse staatscourant officieel uit zijn ambt gezet. Tegelijk zijn alle leden van zijn naar onafhankelijkheid strevende regering in Barcelona officieel afgezet.

De afzetting gebeurt op basis van artikel 155 in de Spaanse grondwet, waarvoor parlement en senaat hun toestemming hebben verleend. De Spaanse minister-president Mariano Rajoy kondigde vrijdag voor Catalonië verkiezingen aan, die op 21 december zullen worden gehouden. Op 5 december mogen de politieke partijen hun verkiezingscampagne beginnen, staat in het staatsblad.

Of en hoe er in Catalonië op de bekendmaking wordt gereageerd, was zaterdagochtend nog onduidelijk. Naast de Catalaanse politieke bestuurders zijn de twee leiders van de politie uit hun functie gezet, Pere Soler en Josep Trapero. Soler heeft daaraan al gevolg gegeven. Hij publiceerde een afscheidsbrief aan zijn medewerkers en verdween.

Zaterdagochtend was het in Barcelona rustig. Vrijdagavond waren ultrarechtse tegenstanders van onafhankelijkheid in de Catalaanse hoofdstad op straat actief.

Regering van Puigdemont officieel afgezet
Regering van Puigdemont officieel afgezet (Foto: ANP)

Loting dag 2 NK afstanden

Vandaag staat de tweede dag van het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen op het programma.

Om 14:00 uur wordt afgetrapt met de 5.000 meter voor mannen. Sven Kramer, de huidig Nederlands kampioen en gisteren goed voor brons op de 1.500 meter, rijdt in de eennalaatste rit tegen Patrick Roest. Jorrit Bergsma rijdt in de rit ervoor tegen Erik Jan Kooiman. De laatste rit gaat tussen Douwe de Vries en Jan Blokhuijsen.

Rond 16:00 is het tijd voor de 1.500 meter voor vrouwen. De laatste drie ritten zal, mochten er geen verrassingen zijn, de Nederlands kampioene opleveren. Antoinette de Jong, die gisteren de titel op de 3.000 meter pakte, moet het in de tiende rit opnemen tegen Jorien ter Mors, de Nederlands kampioene op de 500 meter. Ireen Wüst, de huidig kampioene op de schaatsmijl, treft Marrit Leenstra. Marije Joling en Melissa Wijfje schaatsen tegen elkaar in de twaalfde en laatste rit.

De tweede dag van het NK afstanden wordt afgesloten met de 500 meter voor mannen. Dai Dai Ntab, de kampioen van vorig jaar, rijdt in de laatste rit tegen Michel Mulder. Kjeld Nuis, die gisteren slechts zesde werd op de 1.500 meter, treft in de rit ervoor Kai Verbij. In de rit daarvoor schaatsen Jan Smeekens en Ronald Mulder tegen elkaar.

'Codemasters gebruikte Assetto Corsa-mod in F1 2017'

Het gebeurt natuurlijk vaak dat een bepaalde auto in meerdere racegames zijn opwachting maakt. Dat betekent echter niet dat de 3D-modellen in beide games identiek zijn. In F1 2017 bleek dit wel het geval te zijn.

F1 2017 werd eerder dit jaar met veel lof van de gamewereld ontvangen. Eén van de opvallendste toevoegingen was de herintrede van 'classic cars', de oudere Formule 1-wagens. De Ferrari F2002 was één van die classic cars. Dit is natuurlijk een echt bestaande auto, waarin Michael Schumacher in 2002 naar de Formule 1-titel reed. Niet zo vreemd dus dat niet veel eerder een modder voor simracegame Assetto Corsa ook een model heeft gemaakt van de Ferrari F2002. Deze mod is begin 2016 gepubliceerd door Race Department-user SalamanderSoldier.

Ruim een jaar later kondigde Codemasters aan dat classic cars in F1 2017 zouden terugkeren, modmaker SalamanderSoldier bekeek deze trailer en zag zijn specifieke versie van de F2002 in de nieuwe game van Codemasters verwerkt. SalamanderSoldier bleef wachten op een berichtje van Codemasters met de vraag of zijn 3D-model gebruikt mocht worden. De game werd in augustus uitgegeven, en de originele maker van de auto had nog steeds niets vernomen.

Recentelijk heeft SalamanderSoldier echter op website artstation.com assets gevonden die gebruikt zijn bij de ontwikkeling van F1 2017. Hiertoe behoort, je raadt het al, het originele model van de Ferrari F2002. In het draadmodel (een vereenvoudigde weergave van een 3D-model) van de auto kan je precies zien hoe de auto is geprogrammeerd. Voor SalamanderSoldier was er nu geen twijfel meer mogelijk: hij heeft deze auto gemaakt.

Hij contacteerde de medewerker van Codemasters met de vraag hoe het mogelijk is dat de 3D-modellen zo identiek lijken te zijn. De pagina op ArtStation werd offline gehaald en hij kreeg een week lang geen antwoord. Afgelopen donderdag kreeg de user wel antwoord, waarin de Codemasters-medewerker zich wel verontschuldigde voor het vertraagde bericht: "Ik kan niet veel zeggen over hoe het 3D-model tot stand is gekomen, maar wat ik wel kan zeggen is dat we jouw 3D-model online hebben gevonden en dat het uitstekend referentiemateriaal was. Als vriendelijk gebaar hebben we zojuist je 3D-model aangeschaft, je zal die bevestiging binnenkort binnenkrijgen." De medewerker was nog wel zo netjes een persoonlijk compliment te geven: "Jouw 3D-model is één van de beste en meest gedetailleerde modellen die ik ooit heb gezien. Succes met je toekomstige projecten, ik zal ze in de gaten houden", sloot hij zijn bericht af.

De Ferrari F2002 in F1 2017
De Ferrari F2002 in F1 2017

'Altijd nederige' Doumbé is klaar voor Franse kickbokslegende

Zaterdag zal Cédric Doumbé zichzelf weer moeten gaan bewijzen tijdens kickboksgala Glory 47 in Lyon, Frankrijk. Nadat hij in augustus op zijn plek gezet werd door de Nederlandse topkickbokser Murthel Groenhart en zijn weltergewichtstitel verloor, lijkt Doumbé zich op zijn eigen kenmerkende manier bewust te zijn van zijn hernieuwde positie op de Glory ranglijst. Tegenstander is oudgediende Yohan Lidon.

'Ja, ik ken Lidon goed. Hij is een dinosaurus in het Franse kickboksen, zo lang gaat hij al mee. Ik heb in het verleden eerder tegen hem gevochten,' brengt Doumbé hun laatste gevecht uit 2014 nog eens naar boven, een gevecht die de Kameroenees toen verloor na jurybeslissing.

'Lidon blijft maar doorgaan en wil maar geen plaatsmaken voor de nieuwe lichting vechters, voor de betere vechters,' aldus de voormalig kampioen. 'Ik wil 'm wel enigszins respect geven hoor. We trainen waarschijnlijk hetzelfde, bereiden ons goed voor en hij offert ook dingen op voor dit gevecht. Dus hiervoor niets dan respect.'

'Maar helaas voor hem, ben ik gewoon de betere. Ik ben eigenlijk de beste ter wereld, dat zal ik in de ring bewijzen zoals ik altijd doe. Er is maar één kampioensgordel en die kan maar door één man gedragen worden en ik ga 'm terugpakken.'

Doumbé zegt zichzelf niet speciaal voor te bereiden voor dit belangrijke gevecht. 'Of ik me speciaal voor hem voorbereid? Waarom? Als ik nou moest vechten tegen een groot vechter dan wel, maar dit is simpelweg een normaal gevecht dus meer dan conditietraining doe ik niet. Het zal niet zo moeilijk worden tegen Yohan. Ik laat hem zien wat ik kan in de ring. Hij denkt waarschijnlijk dat hij me kent, maar dat is niet zo kan ik je wel vertellen. Ik ken een boel nieuwe trucjes en ik zal me niet extra voorbereiden voor hem.'

Massaro Glunder
Jong talent en Amsterdammer Glunder zal ook zijn opwachting maken in Lyon. Tegenstander is Dylan Salvador. Glunder staat 1-2 sinds zijn debuut bij Glory, maar dat zal hem niet afremmen tegen de stugge Salvador. De Fransman heeft net als Glunder zijn laatste twee partijen verloren en de veteraan is gebrand op eerherstel.

'Salvador krijgt een pak slaag,' aldus de sympathieke Glunder die traint in de grote Mike's Gym van toptrainer Mike Passenier. 'Hij heeft tegen grote namen gestaan, maar hij heeft nog nooit tegen iemand zoals ik gestaan. Ik vind het wel lekker om niet de favoriet te zijn, mensen zullen verrast zijn van wat ik kan vanuit deze positie.'


Leuke korte NPO-documentaire over Massaro Glunder (Bron: Youtube)

IJshockeyers Vegas blijven winnen, Avalanche hard onderuit

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights blijven hun geweldige start in de NHL maar doorzetten. De nieuwe ploeg speelde vrijdagavond de negende wedstrijd en won alweer voor de achtste keer.

In Las Vegas was ook de Colorado Avalanche totaal niet opgewassen tegen de Golden Knights, waar rookie Oscar Dansk op doel weer een sterke indruk maakte als vervanger van de geblesseerde topgoalie's Marc-Andre Fleury en Malcolm Subban. 

De eerste periode leverde weinig op, maar in de tweede periode troffen de Golden Knights vier keer doel. Daar werden in de derde periode nog drie goals aan toegevoegd: 7-0. Opvallend was dat de thuisploeg slechts 21 keer op doel schoot - en daaruit dus zeven keer scoorde - terwijl de Avs alle 32 schoten gestopt zagen worden door de jonge Dansk.

Ook de New Jersey Devils zijn bijzonder lekker bezig. Dit keer werden de Ottawa Senators na shootouts verslagen, de zevende zege in negen wedstrijden. De St Louis Blues wonnen net als de Golden Knights voor de achtste keer, maar voor de Blues was het al de elfde wedstrijd.

Uitslagen NHL vrijdag
Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche 7-0
Columbus Blue Jackets - Winnipeg Jets 2-1 OT
New Jersey Devils - Ottawa Senators 5-4 SO
Carolina Hurricanes - St Louis Blues 1-2
Chicago Blackhawks - Nashville Predators 1-2
Calgary Flames - Dallas Stars 1-2

Golden Knights - Avalanche (Bron: YouTube)

Pedrosa pakt MotoGP-pole in razendspannende kwalificatie, Van der Mark crasht

Dani Pedrosa start zondag vanaf poleposition tijdens de Grand Prix van Maleisië in de MotoGP. Voor de Spaanse Honda-coureur is het na de races in Spanje en Catalonië de derde poleposition van het jaar. Michael van der Mark ging in de kwalificatie onderuit en start zondag als 22e en laatste.

Het werd een bijzonder spannende kwalificatie, waarin de boel in de laatste seconden nog overhoop gegooid werd. Johann Zarco pakte op zijn Yamaha de snelste tijd, maar Pedrosa dook 0,017 seconden onder de tijd van de Fransman van Tech3. Andrea Dovizioso gaf op zijn Ducati 0,024 seconden toe, goed voor de derde plek.

Dovizioso heeft een goed resultaat hard nodig en moet hopen dat Marc Marquez nog punten gaat laten liggen in de strijd om de wereldtitel. Regerend kampioen Marquez start vanaf de zevende plek. De tweede startrij wordt gevormd door Valentino Rossi, Maverick Viñales en Jorge Lorenzo, op rij drie vinden we Marquez en de Suzuki's van Alex Rins en Andrea Iannone.

Franco Morbidelli pakte de poleposition in de Moto2 en ook daar was het bijzonder spannend: de Italiaanse WK-leider was 0,026 seconden sneller dan Miguel Oliveira en 0,072 seconden sneller dan Fabio Quartararo, die zijn beste Moto2-kwalificatie ooit reed. Alex Marquez, Morbidelli's WK-concurrent Thomas Lüthi en Francesco Bagnaia starten vanaf rij twee.

Om 05.00 uur zondagochtend (Nederlandse tijd) gaat de Moto3-race van start, om 06.20 uur gevolgd door de Moto2. De MotoGP krijgt het groene licht om 08.00 uur te zien. 

Moeder aangehouden met kilo hennep

Vrijdagmiddag is op de Roskamstraat in Sint Jansteen (Zeeland, vlakbij de grens met België) een inwoonster uit het Belgische Nieuwkerken Waas aangehouden. Ze had drie zakken met hennep bij zich. Achterin de auto zat haar kindje van ongeveer 1 jaar.

Rond 15.00 uur controleerde een agent de auto van de vrouw. De agent rook gelijk een sterke lucht van hennep uit de auto komen. Deze lucht bleek afkomstig van drie zakken die goed gevuld waren met hennep. De vrouw werd aangehouden en naar het politiebureau in Hulst gebracht. Daar werd de drugs gewogen: bijna een kilogram.

Het kindje is door familieleden opgehaald. De vrouw is voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg gebracht en ingesloten.

Inbreker springt uit raam

In het Lepelaarpark in Purmerend werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een inbreker ontdekt. Agenten probeerden de verdachte in de woning aan te houden, maar de inbreker besloot zijn arrestatie niet lijdzaam af te wachten. 

Hij sprong uit het raam op de eerste verdieping en koos het hazenpad. Erg ver kwam hij niet; na een korte achtervolging wist de politie hem in zijn kraag te vatten. De 47-jarige man uit Purmerend werd ingesloten voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek. 

Einde carrière Hingis na verlies

Voor Martina Hingis zit haar tennisloopbaan erop. Samen met haar dubbelpartner Chan verloor ze in de halve finale van de WTA finals van het Hongaarse/Tsjechische koppel Babos/Hlavackova met 4-6 en 6-7.

Samen met Chan sluit de inmiddels 37-jarige Hingis  haar loopbaan wel af als de nummer een van de wereldranglijst bij het vrouwendubbel.

Later vandaag speelt Kiki Bertens samen met Johanna Larsson in de andere halve finale tegen het Russische koppel Makarova/Vesnina.

Aberasturi sprint naar winst in openingsrit Hainan

Jon Aberasturi heeft de openingsetappe van de Tour of Hainan gewonnen. De 28-jarige Spanjaard die uitkomt voor Team UKYO was de snelste in de massasprint. De Italiaan Italiaan Jakub Mareczko werd tweede, voor de Australiër Michael Freiberg. Aberasturi is ook de eerste leider in de Chinese rittenkoers.

Twee weken geleden wist Aberasturi ook al een rit te winnen in de Tour of Taihu Lake. Ook toen wist hij de Italiaan Mareczko te kloppen, die in de Tour of Taihu Lake vijf van de zeven etappes wist te winnen plus het eindklassement.

De Tour of Hainan duurt namelijk nog tot en met volgende week zondag. Vorig jaar ging de eindzege naar Alexey Lutsenko. De renner van Astana is er dit jaar niet bij.

"Ik was een van de redenen voor verlies tegen Ajax, loop er niet voor weg"

Feyenoord sloot het afgelopen seizoen als af met de eerste landstitel in achttien jaar, maar deze voetbaljaargang wil het nog niet zo vlotten.

De Rotterdammers verloren de Klassieker vorig weekend in eigen huis met 1-4 van Ajax en kijken inmiddels al tegen een achterstand van acht punten op koploper PSV aan.

Nicolai Jørgensen heeft echter niet het idee dat de ploeg ‘als een kaartenhuis in elkaar aan het storten is’: “We hebben een nieuwe ploeg, we hebben veel blessures. Het is geen opsomming van excuses, maar we hebben blijkbaar tijd nodig”, vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad “Of de hoeveelheid kritiek die op ons neerdaalt de juiste proporties heeft? Dat weet ik eerlijk gezegd niet.”

“We kijken intern enorm kritisch naar onze prestaties. Die moeten veel beter, dat weten we echt wel. Maar als je het mij vraagt, zijn we maar twee procent verwijderd van de juiste vorm”, gaat de Deen, die denkt dat het een kwestie is van het zoeken naar de juiste ‘schakelaar’, verder. In tegenstelling tot vorig seizoen moet Feyenoord het dit jaar doen zonder Dirk Kuyt. Jørgensen weet echter niet of dat nou een van de hoofdoorzaken van de tegenvallende start is.

“We missen een geweldige gozer. Maar je weet nooit of Dirk het ook dit seizoen nog had kunnen brengen.” De oorzaken van de nederlaag tegen Ajax in De Kuip zoekt hij dan ook vooral bij zichzelf: “Ik heb het op mijn schouders genomen, ja. Ik ben de nummer 9 van Feyenoord en mijn taak is om doelpunten te maken. Dat heb ik niet gedaan. Ik had nog nooit een strafschop gemist en uitgerekend tegen Ajax ging het mis. Ik was een van de hoofdredenen voor het verlies tegen Ajax, daar loop ik niet voor weg. Die strafschop moet er gewoon in.”

Houston Astros pakken winst in derde duel

De Houston Astros hebben de derde wedstrijd van de World Series gewonnen. Thuis wonnen de Astros met 5-3 van de Los Angeles Dodgers. De stand in de best-of-sevenserie komt daarmee op 2-1 in het voordeel van Houston.

Yu Darvish, de startende werper van de Dodgers had het moeilijk. In de eerste inning kreeg de Japanse werper meteen een twee honkslag tegen, maar wist een run te voorkomen. In de tweede inning zou Darvish meteen een homerun tegen krijgen van Yuli Gurriel. Later in de inning zouden ook nog Josh Reddick, Evan Gattis en Marwin Gonzalez over de thuisplaat te komen. Na 1.2 inning was de wedstrijd van de Japanner dan ook voorbij. In de zesde inning kwamen de Dodgers nog terug tot 5-3, maar verder kwam de ploeg niet.

Na afloop ging het vooral om de actie wat Gurriel na zijn homerun maakte. De eerste honkman van de Astros maakte in de dug-out het spleetogen-gebaar. MLB heeft direct na afloop aangegeven een gesprek te willen met Gurriel.

Ook Darvish zelf sprak in zijn persconferentie over het incident.

Bodycamtest politie start op 30 oktober

In Midden-Nederland gaat op  30 oktober 2017 de proef met bodycams van start. Doel is om te onderzoeken of deze het politiewerk veiliger kunnen maken. Deze proef in Midden-Nederland is onderdeel van een breder, landelijk onderzoek. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat mensen die weten dat ze worden gefilmd, minder geneigd zijn om (verbaal) geweld te gebruiken. Deze proef moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is.

In Almere, Amersfoort, Bilthoven, De Meern, Hilversum, Lelystad, Leusden, Maarssen, Naarden, Nieuwegein, Utrecht en Woerden krijgen agenten een aantal camera’s die vrijwillig kunnen worden gedragen. Daarnaast worden agenten van verkeershandhaving en de surveillance-honden ook voorzien van een bodycam.

De politiemensen mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Met een gesproken tekst en een rood lichtje op de bodycam wordt duidelijk gemaakt dat deze opneemt. De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen.

Ja, maar mijn privacy dan? 
De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Er wordt niet in woningen of op besloten erven gefilmd, tenzij er sprake is van een noodsituatie, of een aanhouding op heterdaad. Alle bodycambeelden en audio-opnamen vallen onder de ‘Wet politiegegevens’. Hierin staat precies beschreven wat met politiegegevens mag worden gedaan, hoe lang opnames mogen worden bewaard en wanneer ze moeten worden vernietigd. Deze proef loopt in ieder geval tot maart 2018. Op basis van de bevindingen brengt het onderzoeksteam dan een advies uit aan de politieleiding.

Bodycamtest politie start op 30 oktober (Foto: Politie.nl)
Bodycamtest politie start op 30 oktober (Foto: Politie.nl)

FOK! Wat een weer: veel wind

Als het in oktober dondert komt er een kwakkelwinter.

Welkom!

Voordat we naar het weer voor vandaag gaan kijken even een kleine terugblik op de vrijdag. Het was wisselend bewolkt en er vielen een aantal buitjes. Grote hoeveelheden vielen er echter niet. Het waren maar simpele buitjes, want de wolkentoppen kwamen nauwelijks hoger dan een paar kilometer hoogte. Als weerkundige lach je daarom. Echte buien halen minstens 10 kilometer, en daar kwamen we bij lange na niet aan. Er was zelfs sprake van uitspreiding van stapelwolken, dat wil dus zeggen dat er een inversie aanwezig was. Ook dat onderdrukte de buien. 

Komend etmaal wordt het wat onrustiger. Een depressie koerst over het noorden van de Noordzee en brengt ook een sterk windveld met zich mee. Morgen begint de dag nog met wat zon, maar al snel raakt het bewolkt en gaat er ook af en toe regen vallen. De meeste regen wordt in het noorden en oosten verwacht. Daar kan meer dan 10 mm vallen. Elders tussen de 5 en 10 mm.

De wind wakkert dan aan uit westelijke richtingen. In eerste instantie tot kracht 6 a 7, maar later op de avond naar kracht 8 aan de kust. In het Waddengebied is tegen middernacht korte tijd storm niet uitgesloten. Maar daar weet ik morgenavond meer over te vertellen. 

De maxima liggen tussen de 12 en 14 graden. 

Fijne zaterdag!


Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Mooi weer in Haarlem (Foto: Stephan5)
                                                                              Het prachtige Haarlem in het zonnetje. (foto:Stephan5)

Bendsneyder knap 4e in Moto3-kwalificatie Maleisië

Bo Bendsneyder heeft zich op het circuit van Sepang knap als vierde gekwalificeerd voor de Grand Prix van Maleisië in de Moto3. De jonge Rotterdammer zette in de slotfase, op het moment dat iedereen toptijden liet noteren, de vierde tijd neer.

De poleposition was er voor kersvers wereldkampioen Joan Mir, pas zijn eerste van het seizoen. Hij troefde zijn Spaanse landgenoot Jorge Martin af, die dit jaar al zeven keer van pole mocht vertrekken en ook nu op weg leek naar de toptijd. Toch dook Mir er in de slotfase nog bijna vier tienden onder, terwijl John McPhee op driekwart seconde plek drie pakte.

De tweede startrij wordt gevormd door Bendsneyder, die ruim een seconde toegaf op Mir, en de Argentijn Gabriel Rodrigo, die 0,004 seconden langzamer was dan de Nederlander, samen met de Fransman Jules Danilo. De Belg Livio Loi start vanaf plek zeven.

'Gewone melk beschadigt milieu te veel'

Boeren en burgers gaan op 31 oktober, tijdens een actie van Milieudefensie voor het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam honderden pakken duurzame melk uitdelen aan het personeel van Nederlands grootste kruidenier. Gewone melk levert te veel milieuschade op.

Milieudefensie wil dat Albert Heijn de boeren een paar cent extra betaalt voor hun melk, zodat zij milieuvriendelijker kunnen werken. Milieudefensie wil alleen nog duurzame melk in het schap. Boer Cock Verweij uit Weesp: “Ik wil best milieuvriendelijker werken. Met zes cent extra kom ik een heel eind. AH kan als marktleider besluiten om die zes cent te betalen. Dat zou boeren en het milieu enorm vooruit helpen.”

Ultimatum
“Ondanks de gesprekken die we met ze hebben, beweegt Albert Heijn niet. Daarom stelt Milieudefensie een ultimatum op 1 december 2017", zegt Bart van Opzeeland, campagneleider voedsel van Milieudefensie. “Als AH zo groen opereert als het beweert, lijkt mij het een uitgelezen kans om de daad bij het woord te voegen door alleen nog maar melk te verkopen die duurzaam is", aldus Van Opzeeland. De actie bij AH is de eerste van een estafette langs de hoofdkantoren van de zes grootste supers.

Mestoverschot
De productie van melk heeft een grote impact op klimaat en milieu. Oerwoud is gekapt voor voer van de koe. Omdat de gemiddelde Nederlandse boer te weinig betaalt krijgt voor zijn melk is hij genoodzaakt om te veel koeien te houden. Met een mestoverschot en extra uitstoot van broeikasgassen en fijnstof tot gevolg.

Milieudefensie heeft ruim 45.000 handtekeningen opgehaald voor duurzame melk in de supermarkten. Als supermarkten alleen nog duurzame melk verkopen, kunnen boeren milieuvriendelijker gaan werken. Als melk duurzaam wordt geproduceerd dan neemt het Nederlandse mestprobleem af, lopen koeien in de wei en krijgen ze veevoer uit Europa.

Van Gerwen verplettert White, 'whitewash' Whitlock tegen Norris

Op het Europees kampioenschap darts in het Belgische Hasselt hebben Michael van Gerwen en Simon Whitlock flink indruk gemaakt. De Nederlandse wereldkampioen gooide in de achtste finales gemiddeld ruim 105 punten per beurt en liet weinig heel van de Engelsman Ian White: 10-1.

Toch deed Whitlock het nog een stukje beter, in elk geval wat de winstmarge betreft. De Australiër stond tegenover Alan Norris, de man met de enorm originele bijnaam Chuck, en liet geen spaan heel van de Engelsman: 10-0, een heuse whitewash voor Whitlock. 

Van Gerwen en Whitlock spelen in de kwartfinales zaterdag tegen elkaar. Dat geldt ook voor Kyle Anderson en Mensur Suljovic, de nummer vier van de plaatsing. De Australiër was met 10-6 te sterk voor de Nederlander Jelle Klaasen, terwijl de Oostenrijker Suljovic met 10-4 afrekende met de Welshman Gerwyn Price.

Top-4 naar halve finales ATP-toernooi Basel

Op het ATP-toernooi van Basel heeft de volledige top-4 van de plaatsingslijst geplaatst voor de halve finales. Roger Federer, als eerste geplaatst, deed dat door in drie sets te winnen van de Fransman Adrian Mannarino. Dankzij de 4-6, 6-1, 6-3 zege komt de Zwitser een stapje dichter bij zijn achtste titel voor eigen publiek.

Federer neemt het zaterdag in de halve finales op tegen de als derde geplaatste David Goffin. De Belg stuurde de Amerikaan Jack Sock met 7-6 (6), 6-3 naar huis. Juan Martin del Potro, de nummer vier van de plaatsingslijst, had drie sets nodig om de Spaanse nummer zes, Roberto Bautista Agut, opzij te schuiven: 6-2, 2-6, 6-4.

De laatste kwartfinale leverde winst op voor de als tweede geplaatste Marin Cilic. De Kroaat rekende af met qualifier Marton Fucsovics, die het Cilic behoorlijk moeilijk maakte: 7-6 (3), 5-7, 7-6 (4). Van de acht geplaatste spelers slaagde alleen de nummer acht, de Duitser Mischa Zverev, er niet in de kwartfinales te bereiken.

Sybrand Buma heeft schijt aan referendum

In een interview met de Volkskrant laat Sybrand Buma weten dat hij de stem van het volk zal negeren als deze bij het raadgevend referendum 'nee' zullen zeggen tegen de sleepwet. Volgens Buma hoeft hij de uitkomst niet te respecteren omdat het referendum een rest is uit het verleden en toch afgeschaft wordt. 

"Ik wil dat die sleepwet doorgaat. Hier ga ik de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum" zo klinkt het uit de mond van Buma, die zich gesteund weet door de VVD. Deze heeft laten weten dat ze willen vasthouden aan de sleepwet, ongeacht de uitkomst van het referendum. De VVD denkt volgens de Volkskrant overigens dat Nederland ja zal zeggen tegen de sleepwet, omdat "de wet belangrijk is voor Nederland".

Dankzij het standpunt van de coalitie lijkt het geen zin te hebben om te gaan stemmen tegen de Sleepwet, als inderdaad de benodigde aantal handtekeningen zijn verzameld. Volgens de initiatiefnemers zijn er ruim 400.000 handtekeningen opgehaald, er is dus een ruime marge ten opzichte van het minimaal vereiste aantal van 300.000 stemmen. 

Oekraïne
Op het moment dat de referendumwet in 2015 werd ingevoerd kon het volk in april 2016 stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. Bij dat referendum stemde 61 procent van de kiezers (bij een opkomst van 32 procent) tegen. Toen vond Buma wel dat de uitslag gevolgd moest worden, maar werd door zijn eigen fractie overruled die de 'bijsluiter' van Mark Rutte steunde. 

Volgens Buma zou de uitslag van het referendum, dat tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 gehouden zal worden, ook een vertekend beeld geven omdat er niet overal verkiezingen zijn. "Op sommige plekken krijg je dus opkomst van 10 procent voor het referendum en op andere plekken van 70 procent. Dat klopt gewoon niet."

Hoewel het dus duidelijk is dat het raadgevend referendum wordt afgeschaft en de stem van het volk genegeerd zal gaan worden door de regering is het nog wel mogelijk om een referendum te houden over het afschaffen van het referendum volgens de Raad van State. Het is onbekend of de uitslag van een dergelijk referendum wel door de coalitie zal worden gerespecteerd, hoewel het antwoord op die vraag eigenlijk wel te raden valt.

Politievrijwilligers mogen toch opleiding volgen

Politievrijwilligers krijgen toch mogelijkheden om in 2018 onderwijs te volgen. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de korpsleiding en het bestuur van de belangenbehartiger van de vrijwilligers LOPV. In een brandbrief vroeg deze eerder dit jaar om meer doorstroommogelijkheden voor vrijwilligers.

Vrijdag heeft lid korpsleiding Liesbeth Huyzer een gesprek gehad met het bestuur van de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV). Aanleiding was de brandbrief van de LOPV aan de korpsleiding over doorstroming van politievrijwilligers. Politie en LOPV kijken terug op een goed gesprek. "Het gesprek heeft een aantal concrete afspraken opgeleverd, waardoor politievrijwilligers perspectief hebben op opleidingen in 2018", aldus Michael Sijbom voorzitter LOPV. Dat was de inzet van de LOPV. 

Liesbeth Huyzer: "De afgelopen weken is met de Politieacademie goed overleg gevoerd om tot deze mogelijkheden te komen. Politie en LOPV houden de komende tijd intensief contact over de uitwerking van deze afspraken. Ook wordt een start gemaakt met de aanpak van concrete knelpunten in de bedrijfsvoering bij de inzet van politievrijwilligers. Hier zullen wij de LOPV ook bij betrekken."

Politievrijwilligers mogen toch opleiding volgen (Foto: stockfoto Politie.nl)
Politievrijwilligers mogen toch opleiding volgen (Foto: stockfoto Politie.nl)

Landen achter Madrid in Catalaanse crisis

Belangrijke landen scharen zich achter de Spaanse regering in het conflict over onafhankelijkheid van de autonome regio Catalonië. Frankrijk, Duitsland, de EU en de VS verklaarden vrijdag dat zij achter Madrid staan en dat Catalonië onderdeel is van Spanje.

De Duitse regering zei de onafhankelijkheid van Catalonië niet te erkennen. Het uitroepen van de onafhankelijkheid door het Catalaanse parlement vrijdag is volgens Berlijn een schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Spanje.

De VS verklaarden pogingen van de Spaanse regering om de onafhankelijkheid van Catalonië te blokkeren te steunen. Catalonië is een "integraal deel" van Spanje, aldus Washington. Ook de Franse president Emmanuel Macron gaf zijn steun aan de Spaanse regering van Mariano Rajoy. "Ik heb maar één gesprekspartner namens Spanje en dat is premier Rajoy", aldus het Franse staatshoofd.

Zelfs de NAVO sprak zich uit over Catalonië. Het verbond noemde de onafhankelijkheidsverklaring een "interne kwestie die binnen de Spaanse grondwettelijke orde moet worden opgelost".

Schotland
De Schotse regering heeft evenwel begrip voor de Catalaanse regioregering. De Schotse minister Fiona Hyslop (Externe Aangelegenheden) zei volgens de krant The Herald dat de Catalanen "de mogelijkheid moeten hebben hun eigen toekomst te bepalen".

De Schotten organiseerden eerder met toestemming van de centrale regering in Londen een referendum over onafhankelijkheid. Kiezers besloten toen zich niet af te scheiden.

"We begrijpen en respecteren de positie van de Catalaanse regering", zei minister Hyslop, die benadrukte dat de Spaanse regering het recht heeft tegen onafhankelijkheid te zijn. Ze stelde dat de Catalanen pas besloten tot een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring nadat "oproepen tot een dialoog herhaaldelijk van de hand waren gewezen".

Landen scharen zich achter Madrid
Landen achter Madrid in Catalaanse crisis (Foto: ANP)

Doek gevallen voor Air Berlin

Met de laatste vlucht is er na bijna veertig jaar een eind gekomen aan het bestaan van Air Berlin. De Airbus 320 met het speciale vluchtnummer BER4EVR vertrok vrijdagavond kort na 22.30 uur vanaf München om ruim een uur later te landen op de Berlijnse luchthaven Tegel. Daar werd het vliegtuig opgewacht door een grote groep fans.

Alvorens te landen maakte het toestel drie ererondjes boven de Duitse hoofdstad, een route die de vorm van een hart aannam. Air Berlin stond bekend om de chocoladehartjes die na elke vlucht werden uitgedeeld.

Op Facebook nam Air Berlin vrijdag afscheid: "Lieve fans, lieve passagiers, we zullen jullie missen en wensen jullie veel 'happy landings' in de toekomst." Op Twitter postte de maatschappij een reeks foto's van haar toestellen, sommige in speciale kerstuitvoering, en groepsportretten van piloten en cabinepersoneel.

Air Berlin werd in 1978 opgericht in Amerika - omdat toen alleen voormalige geallieerden op Berlijn mochten vliegen - en voerde de eerste vlucht uit op 28 april 1979 (Berlijn-Palma de Mallorca). De maatschappij specialiseerde zich in bestemmingen rond de Middellandse Zee. In 1991 werd Air Berlin officieel een Duitse carrier.

Afgelopen zomer ging de prijsvechter failliet nadat grootaandeelhouder Etihad vanwege aanhoudende verliezen zijn handen ervan af had getrokken. Delen van de boedel komen in handen van Lufthansa en easyJet.

Doek gevallen voor Air Berlin
Doek gevallen voor Air Berlin (Foto: ANP)

Oud-bankbaas Curaçao: aan schandpaal genageld

Oud-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten, Emsley Tromp, stelde vrijdag in zijn slotwoord tegenover de rechter op Curaçao dat hij zich aan de schandpaal genageld voelt. Tromp, sinds 1991 directeur van de Centrale Bank, staat terecht voor belastingfraude met zijn eigen pensioenstichting.

Voor de Nederlandse advocaat van Tromp, Niels van der Laan, is de hele zaak een puur fiscaal vraagstuk en "zou de rechter zich er niet over moeten of willen uitspreken". De rechter doet op 17 november uitspraak.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Tromp over de periode 2006 tot en met 2014 opzettelijk niet alle inkomsten van zijn pensioenopbouw aan de belastingdienst opgegeven. Tijdens de zaak werd bekend dat Tromp in 2014 een jaarsalaris ontving van 850.000 euro.

Het OM had donderdag een geldboete van 10 miljoen Antilliaanse gulden geëist (omgerekend bijna 5 miljoen euro). Verder een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. Hij werd deze maand ontslagen.

Tijdens de rechtszaak zei Tromp dat hij in 2011 ontslag wilde nemen toen hij problemen kreeg met toenmalig premier Gerrit Schotte. Hij vertelde de rechter dat toenmalig minister van Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner hem "persoonlijk namens de Nederlandse regering had gevraagd om aan te blijven". Tromp: "Ik heb het gedaan in het landsbelang. En nu heb ik deze zaak."

In de regiezitting in juli dit jaar stelde hij nog dat Nederlands politici achter de rechtszaak zitten om hem "te pakken". Tijdens de inhoudelijke behandeling kwam hij daar niet meer op terug.

Oud-bankbaas Curaçao: aan schandpaal genageld
Oud-bankbaas Curaçao: aan schandpaal genageld (Foto: ANP)

Rotterdamse demonstratie wantoestanden Rif

Het comité Mohsin Fikri-Nederland houdt zaterdag op het Schouwburgplein in Rotterdam opnieuw een demonstratie tegen de wantoestanden in de Rif. Het is een jaar geleden dat het volk in het gebied in opstand kwam voor een betere behandeling.

Na de dood van de vishandelaar Mohsin Fikri in oktober breidden de protesten tegen corruptie, discriminatie en economische malaise in de Rif zich uit en mondden uit in de volksbeweging 'Hirak'.

Volgens het comité zijn er sinds het begin van de opstand zo'n vierhonderd mensen onrechtmatig gevangen gezet. Een deel van de gevangenen is al langere tijd in hongerstaking onder het motto 'liever de dood dan geen waardigheid'. Dit is volgens het comité onacceptabel en moet dringend onder de aandacht komen met als doel vrijlating van de gevangen af te dwingen.

Het comité Mohsin Fikri-Nederland hoopt dat er een paar duizend mensen op de demonstratie af zullen komen.

Levenslang voor verdachten couppoging Turkije

Een Turkse rechtbank heeft 25 mensen tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor deelname aan de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar. Onder de veroordeelden is een vroegere chef van de kustwacht.

Bij elkaar waren 28 mensen in staat van beschuldiging gesteld voor incidenten op de marinebasis in de noordwestelijke provincie Kovaeli in de nacht van de couppoging. Drie mensen gingen vrijuit

Eerder deze maand werden 42 voormalige militairen al schuldig bevonden aan een poging president Erdogan te vermoorden. De meeste kregen levenslang.

Levenslang voor verdachten couppoging Turkije
Levenslang voor verdachten couppoging Turkije (Foto: ANP)

'Militair conflict Korea extreem bloedig'

Een gewapend conflict op het Koreaanse schiereiland kan in enkele dagen tijd honderdduizenden levens kosten, ook als geen nucleaire wapens worden ingezet. Dat concludeert de onderzoeksdienst van het Amerikaanse Congres (CRS) in een grimmig rapport.

De onderzoekers waarschuwen dat de Noord-Koreaanse artillerie de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kan treffen. Zelfs als de Noord-Koreanen alleen conventionele munitie gebruiken, kunnen in de eerste dagen van een gewapend conflict naar schatting "30.000 tot 300.000 doden" vallen.

De Noord-Koreanen kunnen volgens het CRS zo'n 10.000 stuks munitie per minuut afvuren. Ook als de Amerikanen een preventieve aanval uitvoeren op de Noord-Koreaanse stellingen, is het lastig grootschalig bloedvergieten te voorkomen.

Volgens de onderzoekers hoeft een militair treffen ook niet beperkt te blijven tot het Koreaanse schiereiland. "Mocht China besluiten zich te mengen in het conflict, dan kunnen de slachtofferaantallen nog verder oplopen", citeert Bloomberg uit het rapport.

'Militair conflict Korea extreem bloedig'
'Militair conflict Korea extreem bloedig' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.