FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 oktober 2017

Brexit: May en Juncker willen vaart maken

De Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker hebben maandagavond tijdens een dinertje in Brussel afgesproken dat er de komende maanden meer vaart moet worden gemaakt met de brexit-onderhandelingen.

Ze omschreven hun ontmoeting, die zo'n twee uur duurde, in een gezamenlijke verklaring als "constructief en vriendelijk". Beide leiders hebben de voortgang tot dusver inzake artikel 50, dat de uittreding uit de EU regelt, geëvalueerd en zijn het erover eens dat "het tempo van de inspanningen omhoog moet".

May en Juncker bespraken ook gemeenschappelijke mondiale belangen, zoals het overeind houden van de nucleaire deal met Iran en verbetering van de veiligheid van de Europese burgers door samenwerking in de strijd tegen terrorisme.

Stroef
De onderhandelingen liepen tot dusver stroef nadat artikel 50 op 29 maart door May werd geactiveerd. Dat komt onder meer omdat May zich liet verleiden tot vervroegde verkiezingen in juni om haar meerderheid te vergroten, en die juist kwijtraakte.

Haar Conservatieve Partij blijft tot op het bot verdeeld over hoe de brexit eruit moet zien. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft de zogeheten harde brexiteers achter zich, de nationalistische vleugel die niet alleen de EU uit wil maar ook de gezamelijke markt en de douane-unie, desnoods zonder deal.

Minister van Financiën Philip Hammond vertegenwoordigt de meer gematigde economische vleugel, die in ieder geval nog enige tijd in de gemeenschappelijke markt zou willen blijven. De afgelopen dagen is May door beide kampen uitgedaagd om ofwel Johnson ofwel Hammond te ontslaan. Of er ook echt vaart in de onderhandelingen gaat komen is dan ook onzeker.

May en Juncker zetten tandje bij voor brexit
Brexit: May en Juncker willen vaart maken (Foto: ANP)

Zoon George Weah schittert op WK onder 17

Op het WK voetbal voor spelers tot 17 jaar, gehouden in India, hebben Duitsland en de Verenigde Staten zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales. Duitsland rekende in New Delhi af met Colombia, de VS versloeg Paraguay.

Jann-Fiete Arp opende de score voor Duitsland al snel, waarna Yann Aurel Bisseck de score voor rust verdubbelde. Via John Yeboah en nog eens Arp kwam Duitsland uit bij een 4-0 zege. In de kwartfinales spelen de Duitsers tegen Brazilië of Honduras, die woensdag pas in actie komen.

De VS haalde uit tegen Paraguay, vooral in de tweede helft. Timothy Weah, de zoon van de Liberiaanse legende George Weah, zorgde in het eerste bedrijf voor 1-0 en verdubbelde de score kort na rust. Andrew Carlton en Josh Sargent zorgden voor 4-0, Weah completeerde zijn hattrick een kwartier voor tijd. Engeland of Japan wordt de volgende tegenstander voor de Amerikanen.

Wall Street sluit met nieuwe records

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met nieuwe records gesloten. Beleggers keken vooral vooruit naar cijfers van een groot aantal toonaangevende bedrijven dat later deze week de boeken opent. Verder viel American Express in negatieve zin op.

Alle drie de beursgraadmeters stegen tot het hoogste niveau ooit. De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 22.956,96 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,2 procent tot 2557,64 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,3 procent tot 6624,00 punten.

Creditcardbedrijf American Express was met een min van 1 procent een van de grootste daler onder de hoofdfondsen in New York. Het Amerikaanse hooggerechtshof gaat zich buigen over een zaak tegen het bedrijf wegens het verstoren van de marktwerking. Concurrent Visa leverde 0,3 procent in.

Apple
Bij de stijgers in de Dow vielen onder meer de banken JPMorgan (plus 2,1 procent) en Goldman Sachs op (plus 1,6 procent op). Die laatste komt dinsdag net als branchegenoot Morgan Stanley met resultaten naar buiten. Andere grote banken lieten dat vorige week al overwegend sterke resultaten zien.

Technologiegigant Apple steeg 1,8 procent na een positief analistenrapport. KeyBanc Capital verwacht dat de iPhonemaker erin zal slagen meer geld te verdienen met software. Maker van elektrische auto's Tesla zette juist een stap terug na de bekendmaking vierhonderd medewerkers op straat te hebben gezet. Het techbedrijf, dat benadrukte dat het geen reorganisatie betrof, verloor 1,4 procent.

Nordstrom
Warenhuisbedrijf Sears duikelde 11,5 procent op het nieuws dat investeerder Bruce Berkowitz opstapt uit het bestuur van de retailer. Branchegenoot Nordstrom verloor 5,3 procent nadat het bekendmaakte voorlopig af te zien van een privatisering. Eerder maakte de retailer al bekend moeite te hebben om de financiering bijeen te krijgen voor de stap van de beurs af.

Deze week staan verder cijfers op de rol van onder meer Johnson & Johnson, American Express, Verizon, Honeywell, Procter & Gamble, Schlumberger en General Electric met cijfers.

De euro was 1,1792 dollar waard, tegen 1,1814 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 51,86 dollar. Brentolie steeg 1,2 procent tot 57,85 dollar per vat.

Wall Street sluit met nieuwe records
Wall Street sluit met nieuwe records (Foto: ANP)

Netflix groeit gestaag door

Netflix heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw stevig aan de weg getimmerd. De aanwas van nieuwe abonnees houdt aan en overtrof zelfs de verwachtingen van analisten. Het aandeel ging in de nabeurshandel omhoog.

De aanbieder van internettelevisie kreeg er in het derde kwartaal 5,3 miljoen klanten bij, waarvan 850.000 in eigen land. Zowel in de Verenigde Staten als internationaal was de groei van het aantal abonnees hoger dan gedacht en hoger dan waar het bedrijf zelf op rekende.

Netflix scoort met zijn focus op veel eigen televisieseries en films. Het bedrijf stak de afgelopen periode opnieuw veel geld in de productie van de zogeheten Netflix Originals en dat blijft het ook volgend jaar doen, naar verwachting zo'n 7 miljard tot 8 miljard dollar.

Vrijdag bereikte het aandeel al een recordniveau en maandag dikte het nog eens 1,6 procent aan. De omzet steeg met 33 procent tot bijna 3 miljard dollar. Onder de streep bleef 129 miljoen dollar over, tegenover 51 miljoen een jaar eerder.

Voor het hele jaar rekent Netflix op een omzet van ruim 11 miljard dollar. De opbrengsten worden gestuwd door een verder groeiend klantenbestand met 6,3 miljoen abonnees in het laatste kwartaal.

Netflix groeit gestaag door
Netflix groeit gestaag door (Foto: BuzzT)

NASCAR in Talladega levert opnieuw veel schade op door crashes

De 31e van 36 races in het NASCAR-seizoen werd zondagavond gereden: de Alabama 500 op de Talladega Superspeedway, een van de twee superspeedway's - samen met Daytona - op de kalender en een baan waar altijd actie te zien is, zo ook dit keer.

Al na 25 van de 188 ronden ging het flink fout in het middenveld. Veel coureurs wilden een eerste pitstop maken, waaronder Jamie McMurray, maar dat leken Kyle Busch en Erik Jones achter hem niet door te hebben. Jones tikte McMurray aan, die vervolgens richting de muur reed en daar ook nog aangereden werd door Jeffrey Earnhardt. Voor de drie zat de race er gelijk op, net als voor Mark Thompson.

Met Brad Keselowski en Joey Logano had Team Penske de touwtjes stevig in handen, hoewel Ryan Blaney van het kleine Wood Brothers Racing de tweede stage won. In de laatste ruim dertig ronden werd het veld pas echt overhoop gegooid. Cole Whitt en Clint Bowyer kwamen met elkaar in aanraking en vielen uit, terwijl DJ Kennington Joey Gase hard de muur in tikte.

Dat viel allemaal echter nog wel mee, want met zeventien ronden te rijden ging het serieus fout. Martin Truex Jr maakte een wat onhandige move, tikte David Ragan aan en die reed tegen Kurt Busch. Dat ontketende een massale crash, waardoor voor negen coureurs een einde kwam aan de race - naast Truex en zowel Kyle als Kurt Busch was het ook klaar voor onder meer Jimmie Johnson en de zeer sterk rijdende Ricky Stenhouse Jr.

De eerste 'Big One' (Bron: YouTube)

Na een rode vlag en met twaalf ronden te gaan werd de boel weer op gang gevlagd, maar Talladega zou Talladega niet zijn als iedereen rustig naar de finish reed. Logano zakte plotseling terug, kwam in contact met Trevor Bayne en de indrukwekkende Blaney en het was vooral Blaney in de #21 die hard de muur in ging, waarna hij ook nog eens geraakt werd door Brendan Gaughan en Kevin Harvick.

Einde race voor Blaney (Bron: YouTube)

Vijftien van de veertig coureurs werden na nog een rode vlag weer op gang gebracht voor zeven ronden, met de kanttekening dat onder meer de auto's van Bayne en Matt Kenseth nog louter met duct tape enigszins rijklaar waren. Het ging echter nóg eens fout: Elliott probeerde Daniel Suarez te passeren, maar de Mexicaan leek iets te laat met zijn verdedigende actie en dat resulteerde erin dat hij hard de muur in werd gekwakt. Kasey Kahne was er eveneens bij betrokken en schoof naar beneden, waar hij Chris Buescher - die alles had ontweken - precies 'goed genoeg' aantikte om ook Buescher de muur in te jagen.

Elliott en Suarez raken in de clinch (Bron: YouTube)

Een stevige handvol auto's begon aan de laatste drie ronden en dit keer ging dat in elk geval wel goed. Na een razendspannende strijd was het Keselowski die als eerste over de streep kwam, waarmee hij ook gelijk zeker is van een plekje bij de laatste acht in de play-offs, net als Truex, een week eerder de winnaar in Charlotte.

Overigens was er voor het publiek nog wel een klein beetje teleurstelling: de al jaren immens populaire Dale Earnhardt Jr stopt na dit seizoen vermoedelijk en zou dit jaar graag nog eens winnen. Op superspeedway's als Talladega is hij altijd goed en hier pakte zijn vader exact 17 jaar eerder zijn laatste overwinning, voor hij in het jaar erna zou overlijden tijdens de Daytona 500. Earnhardt Jr kwam bij alle crashes vrijwel perfect weg, maar had het tempo in de slotfase net niet meer.

De mooie slotronde in Talladega (Bron: YouTube)

Formule 1 rijdt met roze banden in Austin

De wangen van de ultrazachte banden zullen komend Formule 1-weekend roze gekleurd zijn. De paarse kleur verdwijnt voor een race, omdat in Austin, Texas, aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen borstkanker. De superzachte en zachte banden behouden wel hun normale rode respectievelijk gele kleur.

Rond het evenement op Circuit of the Americas wordt samengewerkt met borstkankerbestrijdingsorganisatie Susan G Komen. Dit is omdat de race in de Breast Cancer Awareness Month valt. De kleur roze zal hierdoor op allerlei manieren tot uiting worden gebracht.

VS kiest geen kant in Koerdisch-Iraaks conflict

President Donald Trump heeft maandag gezegd dat de Verenigde Staten geen kant kiezen in de confrontatie tussen de Iraakse Koerden, die onafhankelijkheid nastreven, en de regering in Bagdad, die zegt dat daarvan geen sprake kan zijn. Hij vindt het wel teleurstellend dat beide partijen in conflict zijn geraakt.

"We vinden het niet leuk dat zij botsen. We kiezen geen partij", zei Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis. "We hebben zoals jullie weten verscheidene jaren een goede relatie gehad met de Koerden en we zijn daarnaast ook op de hand van Irak geweest, ook al hadden we daar om te beginnen helemaal nooit moeten zijn. Dat hadden we nooit moeten doen. Maar in deze strijd nemen we geen stelling."

De spanningen zijn opgelopen na een omstreden referendum waarin Noord-Iraakse Koerden met overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid stemden. Niet alleen Irak, ook Iran en Turkije zijn fel tegen een autonome Koerdische staat. Turkije heeft dan ook reeds samen met Irak militaire grens-manoeuvres uitgevoerd. Maandag zouden Iraakse eenheden al het centrum van Kirkuk zijn binnengereden.

Er wonen bijna 30 miljoen Koerden verspreid over Turkije, Irak, Iran en Syrië, waarvan ongeveer de helft in Turkije.

VS kiest geen kant in Iraaks-Koerdische twist
VS kiest geen kant in Koerdisch-Iraaks conflict (Foto: ANP)

Spaans hof zet Catalaanse separatisten vast

Het Spaanse hooggerechtshof heeft de detentie gelast van de leiders van twee Catalaanse afscheidingsbewegingen. Hen is opruiing ten laste gelegd en ze blijven gedurende het onderzoek in hechtenis.

Het gaat om Jordi Sànchez, de voorman van Catalaanse Nationale Assemblee (ANC), en de voorzitter van Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Zij waren volgens de officier van justitie sleutelfiguren in de organisatie van het referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober. De Spaanse regering beschouwt die volksraadpleging als illegaal.

Eerder op de dag bepaalde de Madrileense rechter dat Josep Lluís Trapero, de hoofdcommissaris van de Catalaanse politie, het onderzoek naar zijn opstelling tijdens de stembusgang in vrijheid mag afwachten. Trapero mag Spanje echter niet uit.

Rechter gelast detentie separatistenleiders
Spaans hof zet Catalaanse separatisten vast (Foto: ANP)

Getuigen gezocht van steekincident Roermond

Maandagavond werd in Roermond een man neergestoken door twee mannen met een lichtgetinte huidskleur. Het tweetal droeg donkere kleding met capuchons. Of er mogelijk ook sprake is van een beroving, moet nog nader worden onderzocht.

Het slachtoffer is met een bloedende wond met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De politie is op zoek naar getuigen van dit incident en is op de plaats delict een onderzoek gestart.

Ook is er een Burgernetbericht verspreid met daarin het signalement van de twee daders. Eventuele getuigen kunnen zich melden via de welbekende kanalen: 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). 

Gelijk loon bij gelijk werk in EU dichterbij

Werknemers die tijdelijk in een ander EU-land aan de slag gaan, moeten hetzelfde verdienen als hun collega's in het gastland die hetzelfde werk doen. Ook zouden ze onder dezelfde cao moeten vallen.

De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Europees Parlement stemde maandag met grote meerderheid in met deze principes, die oneerlijke concurrentie en uitbuiting moeten bestrijden. De lidstaten zijn echter nog verdeeld.

Over de aanpassing van de zogeheten detacheringsrichtlijn uit 1996 wordt al lang gepraat. Een coalitie van vooral Oost-Europese landen is tegen de gelijkschakeling van de lonen. Zij vrezen dat werkgevers in rijkere landen dan bijvoorbeeld geen Poolse bouwvakkers meer in dienst zouden nemen. De lidstaten waren afgelopen zomer dicht bij een compromis, maar de Franse regering verzette zich.

Gelijk loon bij gelijk werk in EU dichterbij
Gelijk loon bij gelijk werk in EU dichterbij (Foto: ANP)

Cassiera helpt Jong Ajax weer aan zege, Helmond wint eindelijk

Jong Ajax heeft maandagavond uitstekende zaken gedaan in de top van de Jupiler League. De koploper rekende op eigen veld eenvoudig af met Almere City en herstelde zijn voorsprong van vier punten op naaste achtervolger Fortuna Sittard zo weer in ere: 3-0. Jong AZ ging tegelijkertijd met 1-3 onderuit tegen hekkensluiter Helmond Sport, dat zo voor het eerst dit seizoen drie punten kon bijschrijven.

Jong Ajax - Almere City 3-0
Het elftal van Michael Reiziger, die in zijn basiself een plek had ingeruimd voor onder anderen Mitchell Dijks en Daley Sinkgraven, had de schaapjes feitelijk al na 45 minuten voetballen op het droge staan. Mateo Cassierra opende na ruim een kwartier de score met een fraai schot in de bovenhoek, waarna Vaclav Cerny op slag van rust de voordelige marge voor Jong Ajax verdubbelde op aangeven van Dennis Johnsen.

De Amsterdammers gingen in de tweede helft aanvankelijk door op dezelfde voet. Almere had weinig in de melk te brokkelen op De Toekomst en moest al gauw voor een derde maal capituleren. Johnsen werd de diepte ingestuurd door Dijks, waarna het Noorse talent met de buitenkant van de voet Noussair Mazraoui een niet te missen kans bood: 3-0. Daarna nam Ajax gas terug, waardoor het scorebord niet meer in beweging kwam.

Jong AZ - Helmond Sport 1-3
Helmond Sport won dit seizoen nog niet in de Jupiler League, maar maakte een frisse indruk in de eerste helft. Nadat de ploeg van Roy Hendriksen in het eerste half uur nog wel twee doelpogingen van Fred Friday had overleefd, nam het op slag van rust verrassend de leiding via Robert Braber. De middenvelder profiteerde optimaal van een mislukte uittrap van doelman Nick Olij: 0-1.

De thuisploeg kwam vervolgens echter sterk uit de kleedkamer. Friday tekende amper vijf minuten na de onderbreking alweer voor de gelijkmaker na goed voorbereidend werk van Iliass Bel Hassani. Beide teams kregen vervolgens kansen op een doelpunt, maar het was uiteindelijk Helmond Sport dat er met de overwinning vandoor ging. Grad Damen kon eerst geheel vrijstaand de 1-2 tegen de touwen koppen na een voorzet van Furhgill Zeldenrust, waarna invaller Arne Naudts in blessuretijd het slotakkoord verzorgde.

Nederland onder 17 naar eliteronde EK-kwalificatie

De Nederlandse voetballers tot 17 jaar hebben zich geplaatst voor de eliteronde in de kwalificatie voor het EK van volgend jaar, wat gehouden wordt in Engeland. In het Hongaarse Boedapest rekende de ploeg van Kees van Wonderen overtuigend af met Wales.

Nederland stond na een paar minuten al op voorsprong door een eigen goal van Keenan Pattern, die een voorzet van Joshua Zirkzee achter zijn eigen doelman werkte. Wales kwam er vanaf dat moment al nauwelijks meer aan te pas, hoewel Nederland in de rest van de eerste helft niet echt veel kansen wist te creeëren.

Dat veranderde in de tweede helft, waarin kans op kans gestapeld werd. Aanvoerder Daishawn Redan zorgde kort na rust voor de 0-2, Zirkzee gaf vijf minuten later voor op Arjen van der Heide, die omringd door verdedigers de 0-3 in het doel kopte. Enric Llansana ramde na ruim een uur ook nog op doel en dit keer tikte Zirkzee de bal zelf binnen, waarmee de 0-4 eindstand werd bereikt.

Nederland eindigt met zes punten als tweede in de groep, achter de negen punten van Hongarije. Op 6 december wordt geloot voor de eliteronde, waarin 32 teams strijden om vijftien plekken op het EK.

Seedorf: "Real wilde me op mijn 14e al"

Clarence Seedorf heeft een zeer rijke voetbalcarrière achter de rug. De Nederlander begon zijn carrière bij Ajax. Vervolgens speelde hij bij Sampdoria, Real Madrid, Internazionale, AC Milan en Botafogo. De voormalig spelmaker kon in een vroeg stadium van zijn loopbaan al opteren voor een avontuur bij de Koninklijke, maar zijn ouders weigerden medewerking.

"Real Madrid wilde me al toen ik veertien jaar oud was. Maar mijn ouders lieten me niet gaan, ook omdat ik destijds mijn school nog moest afmaken", aldus Seedorf op Instagram. "Ik ging daarmee akkoord. Toen ik in Italië voetbalde en de laatste wedstrijd van het seizoen net was gespeeld, was ik in de parkeergarage van het stadion. Iemand belde me: 'Hey Clarence, wil je naar Real Madrid komen?' Ik antwoordde: 'Ja, dat zal ik doen, Mister.' Dat was de stem van Fabio Capello en de rest is geschiedenis."

In gesprek met Copa 90 blikt Seedorf uitvoerig terug op zijn carrière en de oud-international stelt in het vraaggesprek onder meer zijn ultieme voetballer uit zijn voormalig ploeggenoten samen. Seedorf gaat voor de linkervoet van Roberto Carlos, de rechtervoet van Ronaldinho en het bovenlichaam van Ronaldo. Verder kiest Seedorf voor de baard van Andrea Pirlo, het haar van Edgar Davids, het voetbalbrein van Raúl González, het karakter van Fernando Redondo en de aanvoerdersband van Paolo Maldini.

Noord-Korea wil niet praten met Zuid-Korea

Noord-Koreaanse functionarissen willen niet in Rusland praten met hun Zuid-Koreaanse collega's. Een voorstel daartoe is verworpen.

Beide landen zijn vertegenwoordigd op een bijeenkomst in Rusland. Moskou had ze gevraagd de gelegenheid te baat te nemen om toch met elkaar te overleggen. Mogelijk zou dat de landen dichter bij elkaar brengen, onder meer op het punt van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Maar volgens het Russische persbureau RIA heeft Noord-Korea het plan van de hand gewezen.

Overigens heeft Rusland een veerbootroute naar Noord-Korea weer opgestart. De boot, voor passagiers en lading, heeft twee maanden stilgelegen. De haven van Vladivostok staakte alle diensten voor de boot omdat het bedrijf erachter nergens voor betaalde. Vooralsnog vervoert de boot alleen vracht en er wordt nog onderhandeld over het hervatten van passagiersverkeer.

Noord-Korea wil niet praten met Zuid-Korea
Noord-Korea wil niet praten met Zuid-Korea (Foto: ANP)

Overtollige F-16's leveren 76 miljoen op

De verkoop van vijftien overtollige F-16 gevechtsvliegtuigen aan Jordanië levert het ministerie van Defensie ruim 76 miljoen euro op. Het kabinet is akkoord met de definitieve export, schrijft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) aan de Tweede Kamer.

Over de deal was al in 2013 principe-overeenstemming bereikt. Het is destijds ook aan de Kamer gemeld.

Het Arabische land heeft in het verleden veelvuldig overtollig militair materieel van Defensie overgenomen. Nederlandse F-16's bestookten van 2014 tot 2016 terreurgroep IS in Oost-Syrië en Irak vanaf een basis in Jordanië. Dat moet vanaf januari weer gebeuren met vier F-16's.

Overtollige F-16's leveren 76 miljoen op
Overtollige F-16's leveren 76 miljoen op (Foto: ANP)

Mercedes roept miljoen auto's terug

Mercedes roept wereldwijd ruim een miljoen auto's terug naar de garage wegens een mogelijk defect aan de airbags. Volgens Mercedes-moederbedrijf Daimler kan door het defect de airbag aan de bestuurderskant spontaan uitklappen. Dat heeft in enkele gevallen tot lichte verwondingen geleid.

Het gaat onder meer om 400.000 auto's in Groot-Brittannië en 495.000 in de Verenigde Staten. Of er ook auto's met het probleem in Nederland rondrijden is nog onduidelijk. De auto's zijn gebouwd na 2012 en het gaat om verschillende types en modellen.

Het defect staat los van eerdere problemen met airbags van de inmiddels failliete Japanse auto-toeleverancier Takata. Daardoor vielen meerdere dodelijke slachtoffers en moesten miljoenen auto's terug naar de garage.

Mercedes roept miljoen auto's terug
Mercedes roept miljoen auto's terug (Foto: ANP)

Eerste prototypes van grensmuur VS gebouwd

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft vorige week beelden vrijgegeven waarop verschillende prototypes te zien zijn van de te bouwen grensmuur langs de Amerikaanse zuidgrens met Mexico.  De werkzaamheden zijn 26 september begonnen ten zuiden van San Diego (Californië).

Er zijn acht prototypes in aanbouw, variërend in hoogte van circa 5 tot 9 meter. Ze zijn ontworpen om illegale overstekers zoveel mogelijk af te schrikken. De totale kosten voor het bouwen van de prototypes worden geschat op 3,6 miljoen dollar. Vier van de prototypes zijn gemaakt van beton, de overige van diverse andere materialen. De bouwbedrijven hebben dertig dagen gekregen om de prototypes te voltooien. Daarna zal een keuze worden gemaakt.

De grensmuur is één van Trumps paradepaardjes. De financiering moet nog wel formeel worden goedgekeurd door de senaat. De totale kosten van de grensmuur worden door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid geschat op 21.6 miljard dollar. De democraten kwamen eerder met een schatting van 70 miljard dollar.

NRC: 'ADE is een soort nazi-evenement'

FOK!kers en mensen die van plan zijn om aankomende week de Amsterdam Dance Event (ADE) te bezoeken, doen er wellicht goed aan om een leuke bijpassende armband van stof mee te nemen. Het liefst met een verkeerd begrepen Hindoeïstisch symbool erop. Tenminste, als we de column van Bernard Hulsman in het NRC mogen geloven.

Dance zou namelijk overduidelijke raakvlakken met het nazisme hebben. Hulsman zag er in zijn column van afgelopen weekend, die ook in de papieren editie werd afgedrukt, geen enkel kwaad in om evenementen zoals ADE te vergelijken met nazi-bijeenkomsten.

Hulsman steekt zijn bewondering voor Albert Speer, de huisarchitect van het Derde Rijk, niet onder stoelen of banken. De man die zorgde voor het showelement tijdens de bekende Rijkspartijdagen, zou een voorloper zijn geweest van de organisatoren van de huidige dance-feesten. Of , zoals Hulsman het zelf stelt: "De festijnen op het Zeppelinfeld waren religieuze bijeenkomsten waar de massa in vervoering raakte door de combinatie van muziek, marcherende militairen, lichtshows en redes van Adolf Hitler. Bij technoraves is het niet veel anders".

"De rol van de Führer wordt gespeeld door de dj aan wie de technofans zich, met of zonder pilletje, onderwerpen – niet toevallig is God Is a DJ de titel van een de dance-hit van Faithless in 1998. En zoals Hitler tijdens zijn redes stond op een uitbouw die Speer had laten bouwen in de hoofdtribune met zuilengang, zo doen de dj’s bij technofestijnen hun werk achter een booth die op een verhoging staat", aldus het commentaar van Hulsman, die zich niet laat remmen door zoiets onnozels als de wet van Godwin. "Hierbij kunnen ze het vaak niet laten om de dansende massa op te zwepen met op- en neergaande gestrekte armen", voegt de goed ingelichte columnist hier nog even fijntjes aan toe.

De ietwat opmerkelijke column werd in stilte verwijderd toen er enige commotie onstaan was op de sociale media. Niet iedereen vond het even gepast om een vrij festival, waar het voornamelijk om het plezier draait, een op een te vergelijken met de massale zelfbevlekking van de Nazi's. Wie nu zoekt via de site van de kwaliteitskrant van Nederland zal de column niet vinden. Gelukkig stond het artikel nog ergens in een cache, zodat je hier alsnog het kunststukje van Hulsman kan vinden.

Hulsman schreef eerder al een artikel over over zijn held. De redactie van het NRC heeft nog geen reactie gegeven over de kwestie. Het toeval wil trouwens dat Mark Rutte een liefhebber is van dance-muziek. 

Steelers dienen Chiefs eerste nederlaag toe in NFL-seizoen

De Kansas City Chiefs zijn niet langer ongeslagen in de NFL. De ploeg won de eerste vijf wedstrijden, maar in het Arrowhead Stadium in Kansas City gingen de Chiefs zondagavond onderuit tegen de Pittsburgh Steelers.

De verdediging van de Steelers stond vooral in de eerste helft ijzersterk en legde de aanval van de Chiefs volledig lam: de beste offense in de NFL kwam in een half uur niet verder dan vijf magere yards. Bij de Steelers speelde vooral Le'Veon Bell geweldig, waarbij hij 179 yards en een touchdown liet noteren.

Chiefs-quarterback Alex Smith en zijn mannen kwamen in het derde kwart eindelijk wat beter op stoom. Running back Kareem Hunt maakte daarbij weer grote indruk: de rookie kwam ook in zijn zesde wedstrijd tot een totaal van meer dan honderd rushing en receiving yards, een unicum in de NFL. Ruim drie minuten voor tijd leken de Chiefs een aanval van de Steelers af te stoppen, maar Antonio Brown ontving de bal op fraaie wijze en tekende voor de touchdown.

Een snelle field goal bracht de Chiefs toch nog in de positie om de wedstrijd te kantelen, maar ook dat werd de grond ingeboord. Veteraan James Harrison haalde Smith onderuit en daarmee was de laatste kans voor de Chiefs voorbij: 13-19.

Uitslagen NFL zondag
Kansas City Chiefs - Pittsburgh Steelers 13-19
Atlanta Falcons - Miami Dolphins 17-20
Baltimore Ravens - Chicago Bears 24-27 OT
Houston Texans - Cleveland Browns 33-17
Minnesota Vikings - Green Bay Packers 23-10
New Orleans Saints - Detroit Lions 52-38
New York Jets - New England Patriots 17-24
Washington Redskins - San Francisco 49ers 26-24
Arizona Cardinals - Tampa Bay Buccaneers 38-33
Jacksonville Jaguars - Los Angeles Rams 17-27
Oakland Raiders - Los Angeles Chargers 16-17
Denver Broncos - New York Giants 10-23

Geraldine Kemper slikt graag xtc

Geraldine Kemper en Özcan Akyol zijn allebei niet vies van drank en drugs. In de novembereditie van LINDA. onthullen de 27-jarige presentatrice en de 33-jarige schrijver wat zij doorgaans roken, drinken en slikken.

Geraldine slikt graag xtc en pep op festivals. Daarnaast houdt ze ook van hasj. Zo blowt ze graag in bed na een festival. Özcan is daar best jaloers op. Hij denkt namelijk dat blowen best eens tegen zijn slaapstoornis zou kunnen helpen, maar de schrijver kan niet over de longen roken. Daarom slikt hij nu allerlei medicijnen, zoals 'pammetjes', oftewel oxazepam.

Özcan geeft toe ook van een pilletje te houden. Maar dat kan hij niet combineren met zijn werk als schrijver. Voor elk televisieoptreden drinkt hij wel graag: "drie glazen alcohol, die halen toch de scherpe randjes ervan af. Ze neutraliseren mijn nervositeit", geeft de auteur toe.

Viagra
Ook tijdens het uitgaan houdt Akyol wel van een drankje. Aan het eind van de avond "werkt dan alles niet naar behoren". Daarom gebruikt de auteur soms een soort gel dat hetzelfde effect zou hebben als viagra. "Echt een goede uitvinding. Ik ben daar verder heel eerlijk over en raad het ook aan andere jongens aan."

Geraldine doet ook een opmerkelijke onthulling over haar seksleven. In haar vriend Paul heeft ze de ware gevonden. En het is gelijk ook de eerste relatie waarin ze monogaam is. "Dat is misschien niet leuk voor mijn exen om te horen, maar hiervoor vond ik het lastiger; ik kwam eerder in de verleiding om met iemand anders te zijn."

Geraldine Kemper voor het eerst monogaam
Geraldine Kemper slikt graag xtc (Foto: BuzzE)

Ronaldinho prijst 'beste trainer' Rijkaard

Ronaldinho kende zijn meest succesvolle periode bij Barcelona en volgens de Braziliaan had coach Frank Rijkaard daar een grote rol in. De 37-jarige Ronaldinho won met Barça diverse landstitels en in 2006 werd de Champions League veroverd. Tussen 2003 en 2008 was Rijkaard eindverantwoordelijke bij Barcelona en gedurende die vijf jaar had hij de beschikking over Ronaldinho, die in 198 wedstrijden voor de grootmacht tot 91 goals en 52 assists kwam.

De 98-voudig international zegt dat de oud-trainer speciaal voor hem was. "Hij was cruciaal voor mij. Rijkaard was zonder enige twijfel de beste trainer die ik heb gehad. Bij iedere wedstrijd straalde hij rust naar ons uit, niet iedereen heeft die gave."

De voormalig spelmaker van de Catalanen zegt dat hij genoot van het spelen bij een instituut als Barcelona: "Alles was prachtig. Om in het team te spelen waar mijn idolen speelden, zoals Romário, Rivaldo, Ronaldo en Ronald Koeman, maakte me erg blij", zegt Ronaldinho in gesprek met TV3. De ex-speler van AC Milan en Paris Saint-Germain speelde in Catalonië ook een tijdlang samen met Lionel Messi en prijst de kwaliteiten van de Argentijn.

"Sommigen zeggen dat Pelé de beste aller tijden is, anderen Romário, sommigen zelfs Ronaldinho. Zij hebben allemaal hun momenten gekend, maar wat me echt blij maakt, is de progressie van Messi. We zagen allemaal dat hij de beste speler ter wereld zou gaan worden", aldus Ronaldinho, die het gerucht dat hij in 2008 vertrok vanwege de komst van Josep Guardiola tegenspreekt: "Ik kan prima overweg met Guardiola, ik was degene die besloot te vertrekken."

Brandweer geeft kijkje in enorme brand Santa Rosa

Californië wordt al geruime tijd geteisterd door enorme bosbranden. Dat geldt ook voor onder meer Santa Rosa, waar bijna drieduizend gebouwen met de grond gelijk zijn gemaakt en zo'n twintig doden zijn gevallen in de Tubbs Fire

Op 9 oktober werd door de brandweer van Santa Rosa hulp ingeroepen vanuit andere steden, onder meer het op een uur rijden gelegen Berkeley. Een van de brandweerlieden aldaar had een camera bij zich en deed zo verslag van de gang van zaken.

We zien onder meer hoe ze richting Santa Rosa rijden, denkende een 'natuurbrandje' te gaan bestrijden, alvorens ze er achter komen dat de halve stad in de fik lijkt te staan. De lieden rijden door en besluiten ergens in een brandende wijk hun 'kamp' op te zetten. Na een nacht vechten tegen het vuur slaagden ze erin het vuur enigszins tegen te houden, waarbij ze waarschijnlijk zo'n dertig huizen gered hebben.

Het verslag is hieronder te kijken.

Beelden van de brand in Santa Rosa (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: het is weer voorbij...

Blinkt oktober in zonnegoud
De winter volgt snel en koud

Er is weinig bewolking aanwezig en het blijft droog. Komende nacht trekken er enkele wolkenvelden het land binnen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 13°C. De zuidelijke wind is overwegend matig, aan zee is de wind vrij krachtig. De wind wordt vannacht zuidwestelijk en kustgebieden wordt de wind vrij krachtig tot krachtig.

Morgen overdag zijn er flinke perioden met zon en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt tussen de 17°C in het noordwesten en 21°C in het zuiden. De zuidwestenwind is overwegend matig boven land en (vrij) krachtig aan zee. In de loop van de dag neemt de wind iets af. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:07
Zon onder: 18:47
Zonkracht: 2/1

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland na zeges terug in top-20 FIFA-ranglijst

Nederland is dankzij de overwinningen op Wit-Rusland en Zweden weer bij de eerste twintig landen op de nieuwe ranglijst van de FIFA terug te vinden.
Oranje, dat op de vorige editie nog de 29e positie bezette, is op de maandag bekend gemaakte ranking de nummer twintig van de wereld.

Aan de top van de ranglijst verandert er met een eerste plaats voor Duitsland, een tweede positie voor Brazilië en de derde plek voor Portugal niets. Grootste verrassing is de tiende positie voor Peru, dat nog wel een play-offronde moet spelen tegen Nieuw-Zeeland om zeker te zijn van deelname aan het WK. Ook Spanje heeft zich weer bij de eerste tien landen gemeld, terwijl Zwitserland en Colombia een aantal plekken omlaag zijn geduikeld.

De Zwitsers zullen de ranglijst echter wel en met een glimlach hebben ontvangen, aangezien zij een van de vier landen zijn die tijdens de Europese play-offs voor het WK van volgend jaar zomer over een geplaatste status beschikken. Ook Italië, Kroatië en Denemarken hebben deze bevoorrechte positie, waardoor zij in principe aan een 'mindere broeder' gekoppeld worden.

Regenval maakt voortijdig einde aan WTCC-races in China

Op het nieuwe circuit Ningbo in China werd afgelopen weekend de zevende ronde van het World Touring Car Championship verreden. Door overvloedige regenval werd de tweede race voortijdig afgebroken.

 

WTCC China race 1 (Bron: Youtube)

Vanwege de natte baan werd de eerste race gestart achter de safety car. De Argentijn Esteban Guerrieri werd na vijftien ronden als eerste afgevlagd. Volvo-coureur Nicky Catsburg werd tweede voor de Hongaar Norbert Michelisz.

 

WTCC China race 2 (Bron: Youtube)

Na afloop van de eerste race begon het harder te regenen dus ook de tweede race werd achter de safety car gestart echter door aquaplaning was het niet mogelijk om veilig te racen en werd de race na vier ronden afgevlagd. Door het voortijdige einde werden er halve punten uitgedeeld.

De volgende ronde van het WTCC is op 28/29 oktober op de Twin Ring Motegi in Japan.

Uitslag race 1
1. Esteban Guerrieri (ARG)
2. Yann Ehrlacher (FRA)
3. Nicky Catsburg (NED)
4. Norbert Michelisz (HON)
5. Gabriele Tarquini (ITA)
6. John Filippi (FRA)
7. Kevin Gleason (USA)
8. Dániel Nagy (HON)
9. Ryo Michigami (JAP)
10. Filipe de Souza (MAC)

Uitslag race 2
1. Néstor Girolami (ARG)
2. Norbert Michelisz (HON)
3. Thed Björk (ZWE)
4. Gabriele Tarquini (ITA)
5. Tom Chilton (GBR)
6. Esteban Guerrieri (ARG)
7. Kevin Gleason (USA)
8. John Filippi (FRA)
9. Ryo Michigami (JAP)
10. Kevin Gleason (USA)

Officiële trailer voor Black Panther

Zonder te veel van het daadwerkelijke verhaal weg te geven heeft Marvel een eerste lange blik op Black Panther vrijgegeven met de release van de officiële trailer voor de film.

Getoond wordt meer van hoe koning T'Challa van het Afrikaanse land Wakanda zich past in zijn nieuwe rol (de vorige koning, zijn vader T;Chaka, kwam om het leven in Captain America: Civil War) en hoe hij zich staande houdt als de held Black Panther. Ook maakt de trailer duidelijk dat we in Civil War nauwelijks hebben gezien waar T'Challa allemaal toe in staat is.

Black Panther, van Creed-regisseur Ryan Coogler, is vanaf februari volgend jaar te zien. In de hoofdrollen zullen we dan Chadwick Boseman, Lupita Nyong'o, Martin Freeman, Danai Gurira, Michael B. Jordan, Angela Bassett, Forst Whitaker en Andy Serkis zien. Hoewel Steve Rogers en James Barnes aan het einde van Civil War in Wakanda te zien waren, is niet aangekondigd dat Chris Evans en Sebastian Stan ook in Black Panther te zien zullen zijn, wat betekent dat hun aanwezigheid voorlopig een mysterie blijft.

Twee verdachten moord Amsterdam blijven vast

Twee van de drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van een man vorige week donderdag in Amsterdam, blijven op last van de rechter-commissaris langer vastzitten. Een derde verdachte is vrijgelaten, maar blijft voor het Openbaar Ministerie (OM) verdachte.

De identiteit van het slachtoffer is ook maandag nog niet definitief bekendgemaakt. Het levenloze lichaam werd gevonden in een auto in Amsterdam-West.

Volgens veel Italiaanse media zou het om de 44-jarige Italiaanse crimineel Saverio Tucci gaan. Die berichten dat hij in de hoofdstad is gedood. De man, een bekende van de Italiaanse politie, was in 2004 veroordeeld voor handel in drugs en zou lid zijn van de maffia in de buurt van zijn woonplaats Manfredonia in de provincie Foggia. In 2012 overleefde hij in zijn woonplaats een aanslag op zijn leven.

Twee verdachten moord Amsterdam blijven vast
Twee verdachten moord Amsterdam blijven vast (Foto: ANP)

Militair vrij na ontucht 'met 'wakkere' vrouw

Een dertigjarige militair is vrijgesproken van ontuchtige handelingen, omdat de militaire rechtbank in Arnhem niet bewezen vindt dat de betrokken vrouw sliep of een verminderd bewustzijn had toen het gebeurde. Hij was stiekem haar slaapkamer ingeslopen, vorig jaar september in Duitsland. De vrouw was wakker geworden toen de man bovenop haar zat.

Het bezoek was ongewenst en de vrouw had er ook geen aanleiding voor gegeven. Ze werd op tijd wakker en vroeg hem "wat doe je" en bood weerstand. Daaruit blijkt volgens de rechtbank dat zij niet in een staat van verminderd bewustzijn verkeerde. De militaire kamer vindt de handelwijze van verdachte onacceptabel en strafwaardig, maar kan de militair toch niet veroordelen voor het tenlastegelegde, staat in het vonnis.

De officier van justitie had de man namelijk alleen aangeklaagd vanwege ontucht terwijl zijn slachtoffer sliep of op een andere manier niet in staat was om haar wil te bepalen en kenbaar te maken. De eis was 120 uur werkstraf of zestig dagen hechtenis.

Militair vrij na ontucht 'met 'wakkere' vrouw
Militair vrij na ontucht 'met 'wakkere' vrouw (Foto: ANP)

Ruud, FOK! en de gewone man

De "gewone man" is de standaard geworden. De "gewone man" is de ultieme gulden middenweg op ieder Nederlands terrein. De "gewone man" is de belichaming geworden van wat ooit de Vox Populi heette. Het is allemaal begonnen met Ruud. De oerversie van de "gewone man." Ruud hing dagenlang, met zijn rode wielerpetje, lui op de bank en voerde geen reet uit. Nou ja, dat is niet helemaal waar. Hij liet zo nu en dan een natte scheet, knuffelde met een Amsterdamse volksvrouw en speelde een potje Harry Mens Erger Je Niet met Wim, de kok des huizes. 

Belgische veroordeeld voor 'bevolken kalifaat'

De wens om naar Syrië af te reizen om met een IS-strijder kinderen te krijgen komt neer op deelname aan een terroristische organisatie. Een vrouw uit België die volgens de rechtbank in Gent in 2015 op achttienjarige leeftijd wilde "helpen het kalifaat te bevolken" werd daar maandag voor veroordeeld.

De rechtbank legde de in Syrië geboren vrouw een voorwaardelijke straf op. Haar advocaat had aangevoerd dat ze "voor de liefde" ging en vroeg om vrijspraak, maar daar gingen de rechters niet in mee.

,,Verliefdheid is geen vrijgeleide om misdaden te plegen", zei de rechtbankvoorzitter. ,,Door bereid te zijn af te reizen naar het kalifaat en te huwen en een gezin te stichten, had ze de intentie het kalifaat te bevolken met gelijkgezinden en het op die manier in getalsterkte te laten groeien."

De vrouw mag België de komende vijf jaar niet zonder toestemming verlaten en krijgt psychosociale begeleiding om haar te laten deradicaliseren, bepaalden de rechters. De politie houdt haar in de gaten.

Belgische veroordeeld voor 'bevolken kalifaat'
Belgische veroordeeld voor 'bevolken kalifaat' (Foto: ANP)

Nieuwe EU-sancties tegen Noord-Korea

De Europese Unie heeft maandag nieuwe sancties afgekondigd tegen Noord-Korea in reactie op de recente nucleaire tests en raketproeven. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken willen hiermee de druk op Pyongyang verder opvoeren.

Per direct geldt een totaalverbod op EU-investeringen in Noord-Korea en op de verkoop van ruwe olie en aardolieproducten. Noord-Koreaanse werknemers in de EU mogen nog maximaal 5000 euro naar hun thuisland overmaken. Werkvergunningen worden niet meer verlengd.

Verder worden van nog eens drie mensen en zes organisaties in Noord-Korea de financiële tegoeden in de EU bevroren. Er staan nu 41 personen en tien organisaties op de EU-lijst, naast 63 mensen en 53 organisaties op de zwarte lijst van de VN.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini ontmoet later deze week de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung Wha om te praten over diplomatieke en politieke vervolgstappen.

Nieuwe EU-sancties tegen Noord-Korea
Nieuwe EU-sancties tegen Noord-Korea (Foto: ANP)

Rob Scholte hoeft nog niet weg uit pand

Kunstenaar Rob Scholte hoeft het voormalige postkantoor in Den Helder voorlopig niet te ontruimen. Dat heeft de kortgedingrechter in Alkmaar maandagmiddag bepaald.

De gemeente Den Helder had Scholte twee weken geleden voor de rechter gedaagd om hem definitief weg te krijgen uit het gebouw, zodat het in de openbare verkoop kan. Scholte weigert te vertrekken. Hij wil het gebouw, waarin het Rob Scholte Museum is ondergebracht, overnemen. De gemeente wilde daar aanvankelijk aan meewerken, maar trok afgelopen zomer definitief de stekker uit de onderhandelingen.

Rob Scholte hoeft nog niet weg uit pand
Rob Scholte hoeft nog niet weg uit pand (Foto: ANP)

Los Angeles Dodgers winnen ook tweede duel in NLCS

Los Angeles Dodgers heeft ook de tweede wedstrijd in de National League Championship gewonnen. In Los Angeles waren de Dodgers met 4-1 te sterk voor regerend kampioen Chicago Cubs. Met de zege kwamen de Dodgers op 2-0 in de best-of-seven-serie. 

De grote man voor de Dodgers in Game 2 was derde honkman Justin Turner. De 32-jarige honkballer sloeg bij een 1-1 stand in de negende inning een homerun met twee man op de honken. 

De beslissende homerun was pas de tweede walk-off homer in het naseizoen van de Dodgers ooit. De eerste werd op de dag af 29 jaar geleden geslagen door Kirk Gibson tijdens de openingswedstrijd van de gewonnen World Series tegen Oakland A’s in 1988.

"Een van mijn eerste honkbalherinneringen was het zien van die homerun van Gibby bij mijn oma thuis", zei Turner na afloop. "Dit is dus wel heel cool."

Kenley Jansen kwam in de laatste inning de heuvel op voor de Dodgers. De Curaçaoënaar kwam niet in de problemen en zou twee keer drie slag gooien. 

Het derde duel staat gepland voor dinsdagnacht. Dan spelen de Cubs hun eerste thuiswedstrijd van de serie.

Bijzonder uitzicht op zwaartekrachtgolf

Wetenschappers hebben weer een nieuwe zwaartekrachtgolf ontdekt, een trilling in de vezels van het heelal. Maar nu hebben ze daarbij ook ontdekt waar die precies vandaan kwam. En vervolgens hebben ze de bron kunnen bestuderen. Zeventig telescopen op aarde en in de ruimte werden tegelijk op die bron gericht, het resultaat van een grote internationale samenwerking.

De zwaartekrachtgolf trok op 17 augustus om 14.41 uur Nederlandse tijd langs de aarde. Twee Amerikaanse detectoren en een scanner in Italië pikten het signaal ervan op. Door die metingen te combineren, konden wetenschappers uitrekenen dat de zwaartekrachtgolf uit een klein gebied aan de zuidelijke hemel moest komen.

Het is de vijfde keer dat een zwaartekrachtgolf wordt gemeten. De eerste vier ontstonden toen zwarte gaten samensmolten. Nu waren het twee zogeheten neutronensterren. Dat zijn de resten van sterren die eerder zijn ontploft. Ze stonden op 130 miljoen lichtjaar afstand, voor ruimtebegrippen redelijk dichtbij.

Brillen
Bij het samengaan draaiden ze snel om elkaar heen, steeds dichter naar elkaar toe. Daarbij maakten ze de zwaartekrachtgolven die ongeveer honderd seconden werden gemeten. Twee seconden later, bij de samensmelting, ontstond een zogeheten gammaflits die werd opgepikt door Amerikaanse en Europese ruimtetelescopen. In de weken erna bleek dat er ook andere sporen van de fusie te zien waren, onder meer in ultraviolet en infrarood licht en in röntgenstraling. Die 'nagloeiers' zijn nog steeds te zien. Wetenschappers blijven er daarom naar kijken.

Al die stralingen vormen aparte 'brillen', waarmee wetenschappers op veel verschillende manieren kunnen kijken en dat geeft een schat aan informatie. Zo ontdekten ze dat bij de fusie van de beide sterren goud en platina is gevormd. Stan Bentvelzen, directeur van het Nederlandse instituut Nikhef, dat betrokken is bij het onderzoek, spreekt van "een nieuwe kennismaking met ons universum".

Einstein
Albert Einstein schreef honderd jaar geleden dat het heelal bestaat uit ruimte en tijd, en dat die één geheel vormen. Dat noemde hij ruimtetijd. Die kan trillen bij een grote gebeurtenis. Dan gaan de schokgolven het heelal door, als de rimpels in een vijver wanneer iemand er een steen in gooit.

De golven zijn pas nu te meten, met extreem gevoelige detectoren. De bedenkers van het onderzoek krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Bijzonder uitzicht op zwaartekrachtgolf
Bijzonder uitzicht op zwaartekrachtgolf (Foto: ANP)

Doom Switch lanceert 10 november

De port van de 2016 versie van Doom heeft een release date gekregen voor Nintendo Switch. De game schiet een weg naar de console op 10 november aanstaande, verbazingwekkend genoeg is dat nog eerder dan Skyrim, dat een week later beschikbaar komt.

Naast deze aankondiging heeft Nintendo ook een developer interview met gameplay van de game geüpload. Deze kun je uiteraard hieronder bekijken. 

Kliniek Den Dolder doet aangifte bedreigingen

Medewerkers van de forensisch psychiatrische kliniek Aventurijn in Den Dolder krijgen zo veel haat- en dreigberichten dat de zorginstelling aangifte gaat doen. Dat heeft een woordvoerster bevestigd, naar aanleiding van berichtgeving door RTV Utrecht. Michael P., de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber, verbleef in de kliniek.

Het gaat om een aantal dreigberichten, die op verschillende manieren bij medewerkers terechtkomen. De instelling wil niet zeggen hoeveel het er precies zijn en wat de bedreigingen zijn. "Het gaat om een aanhoudende stroom haatmails. Ook is er iemand van ons belaagd op het terrein, daarom moeten wij aangifte doen", aldus de woordvoerster.

De kliniek wordt volgens de woordvoerster dag en nacht beveiligd. "Dat is door de onrust op het terrein hard nodig."

Kliniek Den Dolder doet aangifte bedreigingen
Kliniek Den Dolder doet aangifte bedreigingen (Foto: ANP)

'Toch geregeld tbs opgelegd zonder onderzoek'

Verdachten die tijdens het strafproces weigeren mee te werken aan een psychiatrisch of gedragskundig onderzoek, krijgen van de rechter toch regelmatig een tbs-maatregel opgelegd. Dat blijkt uit een onderzoek van rechter Han Jongeneel van de rechtbank in Amsterdam, dat door het Advocatenblad is gepubliceerd.

In de regel legt een rechter pas tbs op als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van een stoornis. Aan tbs is een behandeling gekoppeld, maar de maatregel kan telkens opnieuw verlengd worden als de betrokkene geen vooruitgang boekt.

Jongeneel heeft vijftig rechtszaken onder de loep genomen waarin de verdachte niet aan een persoonlijkheidsonderzoek meewerkte. De rechter besloot in 29 gevallen toch tot een tbs-maatregel, meer dan de helft. Zes keer leidde de weigering tot een hogere strafmaat. Vijftien keer kreeg de verdachte geen tbs maar ook geen hogere straf.

Anne Faber
In dit onderzoek is de oude strafzaak van Michael P. - die is aangehouden in verband met de dood van Anne Faber - niet meegenomen. Hij weigerde destijds ook gedragsonderzoek en kreeg geen tbs opgelegd. Volgens critici kwam hij daardoor te snel vrij en kreeg hij aan het einde van zijn celstraf te veel vrijheid toen hij zich in een psychiatrische kliniek mocht voorbereiden op zijn terugkeer in de maatschappij.

De Amsterdamse rechter concludeert dat rechters toch tot tbs besluiten als zij op eigen houtje een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke geestesstoornis kunnen vaststellen. Daarvoor baseren de rechters zich op relevante diagnoses in het verleden of andere omstandigheden. Soms gebeurt dat na louter observaties van de verdachten door deskundigen.

'Toch geregeld tbs opgelegd zonder onderzoek'
'Toch geregeld tbs opgelegd zonder onderzoek' (Foto: ANP)

UWV rekent op extra banengroei in Nederland

De werkgelegenheid in Nederland gaat waarschijnlijk harder vooruit dan eerder gedacht. Uitkeringsinstantie UWV heeft haar prognoses voor de banengroei flink opgeschroefd, na het krachtige economisch herstel dat ons land recent liet zien.

Voor heel 2017 wordt nu gerekend op 183.000 extra banen, oftewel zo'n 2,3 procent groei. In 2018 komen daar dan nog eens 150.000 banen bij (plus 1,8 procent). Eerder ging het UWV nog uit van een toename van ruim 225.000 banen verspreid over deze twee jaar.

De arbeidsmarktdeskundigen baseren zich op recente ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die werd nog niet zo lang geleden een stuk enthousiaster over de economische vooruitzichten, nadat de economie in het tweede kwartaal aanzienlijk beter presteerde dan verwacht.

UWV rekent op extra banengroei in Nederland
UWV rekent op extra banengroei in Nederland (Foto: ANP)

Zombies slopen in RuneScape voor mooie prijzen

RuneScape heeft tijdelijk een zeer toegankelijke PvE survival-modus genaamd Dimension of the Damned. Hieraan kunnen de gratis en de betalende spelers meedoen. Ook nieuwkomers maken kans op de hoofdprijs, omdat iedereen even sterk is. RuneScape Dimension of the Damned begint NU!

Zee van zombies
Gedurende tien dagen kan iedereen naar een alternatieve versie van Gielinor reizen. Hier kun je met een maximale versie van je personage, dat wil zeggen dat al je vaardigheden (skills) het hoogste level hebben. Vervolgens moet jij samen met anderen een uur lang golf na golf van zombie-aanvallers overleven. Er zijn overal spullen te vinden, waarmee je het de zombies moeilijker kan maken.  

RuneScape Dimension of the Damned - Barricades

Score
Na dit uur krijgt iedereen een score. Je mag vaker proberen om een uur lang te overleven tegenover de ondoden, wat een ideale kans is om verschillende strategieën uit te proberen. De 1000 spelers met de hoogste score mogen op 28 oktober in de finale spelen. Hier is het de bedoeling anderhalf uur lang overeind te blijven.

RuneScape Dimension of the Damned - Zombies

Prijzen
Iedereen die mee doet aan Dimension of the Damned krijgt een survivors outfit en de RIP axe. De 1000 finalisten krijgen ook de titel ‘The Damned’. De beste tien spelers krijgen daarbij hun eigen standbeeld in Falador en een Dimension of the Damned-huisdier. De top vijf zitten op rozen. Zij ontvangen een volledig betaalde Jagex reis en een jaar lang gratis Premier Club lidmaatschap. De winnaar verdient de titel ‘King (of Queen) of the Damned’, waar het voor iedereen om draait. Daarnaast krijgt de winnaar ook 200 miljoen GP, een levenslang RuneScape-lidmaatschap en een echte zombie-award.

RuneScape Dimension of the Damned - Strategie

RuneScape Dimension of the Damned - Teamwork

RuneScape Dimension of the Damned - Logo

Age of Empires: Definitive Edition komt pas in 2018

Microsoft Studios heeft aangekondigd dat Age of Empires: Definitive Edition niet deze week uitkomt, maar uitgesteld is naar 2018. Door het uitstellen gaat de beta langer door en zullen nieuwe spelers worden uitgenodigd.

Age of Empires: Definitive Edition biedt een complete grafische makeover met resoluties tot 4K, grotere zoom-levels en verbeterde gameplay. Wanneer in 2018 het spel nu uitkomt is nog niet bekend.


Sabres winnen eindelijk in NHL, Kings blijven op dreef

De Buffalo Sabres hebben eindelijk hun eerste overwinning binnen in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. De eerste wedstrijden resulteerden in vier nederlagen in reguliere speeltijd en één nederlaag na overtime, maar op bezoek bij de Anaheim Ducks lukte het eindelijk om te winnen.

Bij de Sabres is het roer sinds dit jaar in handen van Phil Housley, die zo'n twintig jaar in de NHL speelde, onder meer bij de Sabres. Hij debuteert dit seizoen als hoofdcoach, maar dat ging dus nog niet al te best. De onervaren Justin Bailey opende de score tegen de Ducks na een ruime minuut al en bracht de Sabres zo op voorsprong.

Goalie Chad Johnson hield de Sabres aanvankelijk prima op de been, maar in de tweede periode werkte Chris Wagner de puck op fraaie wijze in het doel: 1-1. Een half minuutje voor het einde van de periode trof Benoit Pouliot doel, de eerste NHL-goal voor de Sabres van de Canadees, die overkwam van de Edmonton Oilers. De Ducks probeerden in de slotfase op gelijke hoogte te komen door zonder goalie te spelen, maar de Sabres profiteerden en Johan Larsson gooide het duel op slot: 1-3.

De Los Angeles Kings blijven ondertussen uitstekend op dreef. In eigen huis werden de New York Islanders met 3-2 verslagen, waardoor de Kings na vijf wedstrijden vier zeges in de tas hebben. De Vegas Golden Knights blijven indruk maken: het nieuwe team in de NHL versloeg de Boston Bruins met 3-1 en heeft na vijf duels eveneens vier zeges binnen. Het was vooral een heerlijke overwinning voor goalie Malcolm Subban: de 23-jarige Canadees kwam er bij de Bruins in de afgelopen drie jaar nauwelijks aan te pas en maakte de overstap naar de Golden Knights.

Ducks - Sabres (Bron: YouTube)

Schöne: "Ik voeg wel wat toe bij Ajax"

Lasse Schöne vindt dat hij van toegevoegde waarde is voor Ajax, maar heeft weet dat er nieuwe jongens voor hem klaarstaan. Net als Frank de Boer in zijn laatste jaar en Peter Bosz dacht ook Marcel Keizer het zonder de ervaren Deen te kunnen. Schöne bewees na sc Heerenveen-uit (0-4) ook in het thuisduel met Sparta Rotterdam (4-0) opnieuw zijn meerwaarde, al rekent hij zich nog niet rijk.

"Er hijgen wat jongens in mijn nek, maar ik denk dat ik iets toevoeg aan dit team", vertelde Schöne in gesprek met Ajax Life. "Ik heb routine en moet op mijn oude dag nog hard aan het werk, ballen afpakken, om een beetje de rust bewaren op het middenveld. De trainer weet wat ik kan, dat is niks nieuws."

Schöne vormt samen met Donny van de Beek en Hakim Ziyech het middenveld. "Ik denk dat we het goed doen. Het is ook leuk dat mijn naam er tussen staat. De laatste twee potjes komen we zonder tegentreffer door, we creëren kansen en maken acht doelpunten." Toch benadrukt de Deen in gesprek met De Telegraaf dat Ajax er nog lang niet is. "We moeten voorkomen dat deze overwinning op Sparta ons verblindt. Over negentig minuten gaven we twee kansen weg. Dat is niet veel, maar wel te veel."

Over minder dan een week staat immers de Klassieker tegen Feyenoord op de rol. "Met een team als Feyenoord, dat iets scherper is, kan het dodelijk zijn", zo ziet ook Schöne. "Natuurlijk spelen we op een bepaalde manier. En dan komen er weleens kansen, maar dat we zulk slordig balverlies op het middenveld leden, moet eruit."

Amrabat geïrriteerd na gelijkspel Feyenoord tegen PEC

Feyenoord heeft zaterdagavond niet kunnen winnen van PEC Zwolle (0-0). Rechtsback Sofyan Amrabat was erg teleurgesteld over het gelijke spel.

Tijdens het vorige thuisduel tegen NAC Breda werden er ook al punten gemorst. Na afloop van de wedstrijd tegen PEC Zwolle was het dan ook lang wachten op de spelers van Feyenoord. De sfeer in de kleedkamer was alles behalve goed: "Iedereen was ontzettend teleurgesteld, dat lijkt me duidelijk. Dat moet natuurlijk ook", vertelt Amrabat tegenover Goal. De nieuweling van Feyenoord nam ondanks de teleurstelling toch de tijd voor de aanwezige pers.

"De eerste helft was heel slecht. Ik denk dat de tweede helft niet inspiratieloos was. Het was denk ik nog niet genoeg, maar we creëerden zat kansen. Het laatste is het afmaken van de kansen. Als je dat doet dan win je gewoon met 2 of 3-0", zegt de 21-jarige speler van Feyenoord.

Komende dinsdag staat de Champions League-wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk op het programma: "We gaan ons hetzelfde voorbereiden op Shakhtar als op iedere wedstrijd. Niets speciaals, niets anders", zegt Amrabat met een strak gezicht. Ajax komt vijf dagen later op bezoek. De rechtsback heeft er alle vertrouwen in: "Ik denk dat we vorige week hebben laten zien hoe goed we kunnen voetballen." Daarmee doelt de Feyenoorder op het uitduel tegen AZ Alkmaar, die met 0-4 gewonnen werd. "Maarja, dat was weer een andere wedstrijd", zo stelt hij, iets waar inderdaad niet over te twisten valt.

Amrabat was de laatste weken veelbesproken vanwege zijn keuze voor het Marokkaans- of het Nederlands elftal. De speler met een dubbel paspoort wilde na de wedstrijd tegen PEC Zwolle niets kwijt over zijn keuze: "Ik ga er niet over praten."

Cuphead miljoen keer verkocht in twee weken

Cuphead, het nieuwe indie/run and gun-pareltje voor Xbox One en Windows pc is in de eerste 14 dagen na release al een miljoen keer verkocht. Aangenaam verrast als ontwikkelaar MDHR was bracht deze een bedankje uit voor de support van alle spelers.

Op 29 september kwam Cuphead uit voor Xbox One en Windows pc. De recensies zijn behoorlijk positief, met een huidige metacritic-score van 87% voor de Xbox One-versie en 89% voor de pc-variant. Met een miljoen verkopen in slechts twee weken kunnen we deze indiegame qua succes scharen tussen namen als Rocket League, Stardew Valley en Super Meat Boy. 

Cuphead combineert zeer pittige platformer/run&gun-gameplay met een prachtige rubber hose-animatiestijl, onder andere geïnspireerd door werken van Max Fleischer (Betty Boop, Popeye). De game is ook in (lokale) co-op te spelen.

OM eist 6 jaar cel om kinderporno en -misbruik

De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag een onvoorwaardelijke celstraf van zes jaar geëist tegen een 43-jarige man die ervan verdacht wordt jarenlang kinderporno te hebben gedownload, gemaakt en verspreid. Bij een huiszoeking werden ruim tienduizend video’s en foto’s met kinderpornografisch materiaal aangetroffen. De man zou betrokken zijn geweest bij seksueel misbruik van jonge jongens in België, Duitsland, Thailand en de Filipijnen.

De man wordt ervan verdacht jonge jongens van rond de twaalf jaar te hebben misbruikt. Daarnaast zou hij onder meer diverse keren via een webcam aanwijzingen en instructies hebben gegeven terwijl een andere volwassen man ontuchtige handelingen pleegde met een jongen van rond de twaalf jaar. Uit het onderzoek blijkt dat door actief handelen van de verdachte vier jonge jongens van rond de twaalf jaar uit Thailand en de Filipijnen slachtoffer zijn geworden.

Forse straf
De officier in zijn requisitoir: “De jongens zijn misbruikt in opdracht van verdachte of door de verdachte zelf. Misschien wel de meest kwetsbare jongens in de wereld op het gebied van kindersekstoerisme. Jongens die zich uit pure armoede aanbieden voor seks of hiertoe gedwongen worden. (-) En daarnaast zijn er nog meer dan tienduizend afbeeldingen op de computer van verdachte aangetroffen. Dan kan niet met een andere straf worden volstaan dan met een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf.”

De Nederlandse politie kwam de zaak op het spoor nadat de Amerikaanse cyber tiplijn een pornografische foto op Facebook had aangetroffen. Het internetadres leidde naar de verdachte, die in november 2015 werd aangehouden. In juni 2017 schorste de rechtbank zijn voorlopige hechtenis.

De rechter doet op 28 november uitsrpaak.

Cities: Skylines: Console Edition krijgt Season Pass

De PlayStation 4- en Xbox One-versies van city builder Cities: Skylines krijgen een Season Pass vol met expansions. De eerste expansion, Snowfall, verschijnt over een kleine maand op consoles.

De Season Pass bevat voornamelijk content dat al enige tijd beschikbaar is in de PC-versie van de game. De base game op consoles had uitbreiding After Dark al standaard inbegrepen bij release, dus voor de Season Pass blijven drie uitbreidingen, twee 'content creator' packs en twee radiostations over. In de content creator packs zitten voornamelijk nieuwe gebouwen, maar verandert de DLC de gameplay niet. Bekijk de volledige inhoud van de Season Pass hieronder: 

  • Snowfall (uitbreiding)
  • Natural Disasters (uitbreiding)
  • Mass Transit (uitbreiding)
  • High Tech Buildings (content creator)
  • Art Deco (content creator)
  • Relaxation Station (radiostation)
  • Rock City Radio (radiostation)

De eerste uitbreiding introduceert een winters landschap en biedt nieuwe uitdagingen om je stad zo efficiënt mogelijk te laten lopen. Je zal als burgemeester ervoor moeten zorgen dat de wegen sneeuwvrij blijven en je inwoners voldoende verwarmd worden in hun huizen. Bovendien voegt de uitbreiding een dynamisch weersysteem en een nieuwe vorm van openbaar vervoer toe: trams. Snowfall komt op 11 november uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Ontplofte ammoniakfles: vijf gewonden

Op het terrein van Grasso in Den Bosch zou een fles of vat met 50 liter ammoniak zijn geëxplodeerd. Hierbij zijn vijf lichtgewonden gevallen volgens de politie. Hulpdiensten zijn massaal aanwezig op het terrein. 

Het gebouw van Grasso, dat koelsystemen en compressors maakt, zou fors beschadigd zijn. In een straal van 200 meter zijn gebouwen ontruimd en de Parallelweg is in beide richtingen afgesloten. 

Dronken Belg knalt frontaal op tegenligger

Zondagavond rond 20:45 uur knalde een beschonken Belg op de Schoorse Oudedijk in Kapelle frontaal op een tegenligger. De 57-jarige alcomobilist kwam vanaf de Smokkelhoekweg. De politie vermoedt dat hij op de verkeerde weghelft terechtkwam en vervolgens zijn tegenligger niet meer kon ontwijken. Bij de alcoholtest blies de Belg een 'respectabele' 850ugl. 

De bestuurder van de andere auto, een 20-jarige knul uit Kruiningen, heeft waarschijnlijk een gebroken been overgehouden aan het ongeluk. Alle betrokkenen werden naar het ziekenhuis gebracht voor controle, de auto's zijn weggetakeld door een bergingsbedrijf. Het wegdek moest gereinigd worden door het waterschap. 

Ambulancepersoneel mishandeld door patiënt

Ambulancepersoneel is in de nacht van zondag op maandag in Nijmegen bedreigd en mishandeld tijdens het verlenen van eerste hulp. De politie heeft een 32-jarige Nijmegenaar opgepakt.

Het ambulancepersoneel werd afgelopen nacht opgeroepen voor een iemand die onwel was geworden in de wijk Wolfskuil. Tijdens een gesprek met de patiënt sloeg de stemming om en keerde de patiënt zich tegen de verpleegkundigen door hen te schoppen. Ook bedreigde hij het personeel met de dood.

Het ambulancepersoneel voelde zich op dat moment niet meer veilig en trok zich terug. Nadat de hulp van de politie was ingeroepen werd de ‘patiënt’ aangehouden. De man bleek na onderzoek overigens niets te mankeren en zit voorlopig vast. Door het ambulancepersoneel is aangifte gedaan.

Ambulancepersoneel mishandeld door patiënt (Foto: Politie.nl)
Ambulancepersoneel mishandeld door patiënt (Foto: Stockfoto Politie.nl)

Ticketprijzen voortaan all-inclusive

Prijzen van online concert-, theater- en festivaltickets worden nu vermeld inclusief alle bijkomende kosten. Voorheen kwamen er tijdens het boekingsproces vaak nog allerlei onverwachte kosten bij, zoals service- of printkosten. De wet schrijft voor dat de aanbieder kosten die onvermijdbaar zijn in de basisprijs moet opnemen. Voor verplichte kosten die gelden per bestelling (dus niet per kaartje) geldt een vergelijkbare regel. Deze moeten al bij de start van de bestelling duidelijk bij de prijs worden vermeld.

Bernadette van Buchem, directeur consumenten van de ACM: “Wij stellen vast dat de branche een omslag ten goede heeft laten zien. De brancheorganisaties hebben hierin een positieve rol gespeeld. Consumenten kunnen nu aan het begin van hun boeking zien hoeveel zij kwijt zijn voor hun ticket, inclusief alle onvermijdbare kosten, en kunnen zo prijzen beter vergelijken. Aanbieders kunnen eerlijker op prijs concurreren.

Basisprijs
De online aanbieders van concert-, theater- en festivaltickets hadden tot 1 oktober 2017 de tijd om hun prijzen aan te passen aan de regels. Na controle heeft de ACM vastgesteld dat de meeste aanbieders hun prijzen nu inclusief de onvermijdbare kosten vermelden. Bij een beperkt aantal partijen waren de prijzen nog niet of nog onvoldoende aangepast. Zij voeren nu de laatste aanpassingen door. Daarna gaat de ACM sancties opleggen aan partijen die niet of onvoldoende hebben aangepast.

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien.

Deze week, onder andere, Trump dreigt met het sluiten van kritische TV-zenders, nu Google ook extreem linkse sites blokkeert is het een probleem, de Britse pers is rechts aldus Owen Jones van The Guardian, vrouwen zijn 'hogere wezens' aldus de interpretatie van Vice van een onderzoek van de universiteit van Zürich en volgens Apple's vice-president (een zwarte vrouw) van diversiteit kunnen twaalf blanke mannen met blauwe ogen ook een diverse groep zijn.

Feminazi Mayim Bialik boos over kritiek op artikel

Feminazi Mayim 'noem vrouwen niet girl' Bialik heeft gereageerd op de kritiek die ze de afgelopen dagen kreeg op een essay dat ze schreef voor de New York Times. De The Big Bang Theory-actrice schreef in het stuk met de titel Feminist Zijn In Harvey Weinsteins Wereld onder meer over haar keuze zich conservatief te kleden.

De voormalig kindster noemt haar kledingkeuze en haar beleid om zich nooit flirterig te gedragen "zelfbeschermend en wijs". Hiermee legt ze natuurlijk (een deel van) de schuld van seksuele intimidatie en misbruik bij de slachtoffers zelf. Onder meer actrices Gabrielle Union en Patricia Arquette, de zus van een van Weinsteins vermeende slachtoffers Rosanna, reageerden boos op het artikel.

Dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij Mayim, die in haar essay benadrukt dat er geen excuus is voor misbruik. Zondag plaatste ze een statement op Twitter. "Een aantal mensen heeft mijn woorden uit hun context gehaald, waardoor het lijkt dat ik vrouwen de schuld geef van hun misbruik vanwege hun kleding of houding. Iedereen die me kent weet dat dat absurd is", laat ze onder meer weten. "Het is verdrietig dat mensen zo gemeen zijn terwijl het mijn levensdoel is om de positie van vrouwen te verbeteren".

De actrice heeft haar critici uitgenodigd met haar in gesprek te gaan tijdens een Facebook Live sessie maandag.


Try not to headdesk challenge (dit is overigens een ándere rant van Bialik)

Iraakse legereenheden naderen Kirkuk

Iraakse legereenheden rukken op naar de stad Kirkuk in Noord-Irak. Zowel Koerdische als Iraakse officials melden dat de troepen de stad naderen. Volgens de Iraakse staatstelevisie heeft de Iraakse premier Haidar al-Abadi de militairen bevel gegeven om de veiligheid in Kirkuk te waarborgen in samenwerking met de Koerdische Peshmerga. Grote delen van het district Kirkuk waarin de gelijknamige stad ligt, zouden inmiddels onder controle van het leger zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de Iraakse en Koerdische troepen opgeroepen ,,acties te vermijden die leiden tot escalatie". Er zijn officieel nog geen gevechten gemeld, maar lokale Iraakse media citeren een Koerdische vertegenwoordiger die zegt dat vier voertuigen van een sjiitische militie zijn vernietigd door Peshmerga. Ook zendt een lokaal tv-station beelden uit van beschietingen ten zuiden van Kirkuk. De afgelopen dagen waren duizenden Koerdische strijders naar Kirkuk gestuurd om een mogelijke aanval van het Iraakse regeringsleger af te wenden.

De stad Kirkuk lig bijna 250 kilometer ten noorden van Bagdad in een streek die al heel lang door verschillende bevolkingsgroepen wordt bewoond. Zo wonen er onder anderen Iraakse Turken (ook Turkmenen genoemd), Koerden en Arabieren. Koerdische strijders namen de stad in 2014 in toen Iraakse troepen zich er terugtrokken tijdens de opmars van de soennitische extremisten van Islamitische Staat. De Koerden claimen nu dat Kirkuk deel is van de autonome Koerdische regio, maar Bagdad en Ankara bestrijden dat fel.

De relatie tussen Bagdad en het bestuur van de autonome Koerdische regio staat onder druk door het referendum van vorige maand. Toen stemden kiezers in de Koerdische gebieden massaal voor afscheiding van de rest van Irak. Bagdad weigert echter te praten over onafhankelijkheid.

Iraakse legereenheden naderen Kirkuk
Iraakse legereenheden naderen Kirkuk (Foto: ANP)

Björk: ook ik werd seksueel geïntimideerd

Ook Björk heeft ervaringen met seksuele intimidatie in de filmwereld. De beschuldigingen die de zangeres zondag uitte op Facebook, lijken te gaan over regisseur Lars von Trier.

De zangeres noemt in haar post geen naam, maar heeft het wel over een Deense regisseur. Ze speelde slechts in een handjevol films, waarvan er één werd geregisseerd door een Deen. Dat was Lars von Trier, die in 2000 Dancer In The Dark met haar maakte.

Björk laat weten dat ze zich aangemoedigd voelt haar verhaal te vertellen nu veel vrouwen soortgelijke ervaringen delen. "Ik kom uit een land dat een van de plekken is die het dichtst in de buurt komt van gelijkheid tussen de seksen", schrijft de IJslandse. Ze vertelt dat ze ondanks haar afkomst en haar machtige positie in de muziekwereld in die tijd, in de filmwereld meteen voelde dat vernedering, minderwaardigheid en seksuele intimidatie voor vrouwen de norm waren.

Zorgen

"Het werd mij duidelijk dat het universeel geaccepteerd is dat een regisseur zijn actrices kan betasten en lastigvallen, aangemoedigd door zijn crew. Toen ik de regisseur afpoeierde, strafte hij mij door het verhaal te creëren dat ik de moeilijke was. Door mijn kracht, mijn team en omdat ik geen ambities had in de acteerwereld, kon ik weglopen en met de jaren herstellen. Ik maak me zorgen dat anderen die met dezelfde man werkten dat niet konden."

De zangeres zegt te hopen dat haar statement acteurs en actrices steunt. Ze eindigt met de woorden: "Laten we dit stoppen, er gaat een golf van verandering door de wereld."

Björk: ook ik werd seksueel geïntimideerd
Björk: ook ik werd seksueel geïntimideerd (Foto: BuzzE)

DENK in Suriname: Nederland moet betalen

De Tweede Kamerfractie van DENK vindt dat Nederland Suriname moet compenseren voor het slavernijverleden. Dat zou kunnen door te betalen voor het herstel van cultureel erfgoed in het land, zegt bestuurslid Gladys Albitrouw. De partij vindt het onvoldoende dat Nederland spijt heeft betuigd over het slavernijverleden.

DENK is voor een vijfdaags bezoek in Suriname. Behalve bezoeken aan projecten die door Nederland gefinancierd zijn via het Twinning-project, heeft de fractie ook afspraken met het Surinaamse parlement en de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken.

Fractievoorzitter Tunahan Kuzu benadrukt dat de trip ,,geen politiek karakter" heeft. ,,Het gaat ons om de relatie tussen twee volken," aldus Kuzu. ,,Wij zien de relatie tussen landen als die tussen broers. Maar de regering hier voelt de houding van Nederland als een vader die zijn zoon toespreekt."

DENK in Suriname: Nederland moet betalen
DENK in Suriname: Nederland moet betalen (Foto: ANP)

Harde crash Haslam beslist titelstrijd British Superbikes

De British Superbikes vormen een van de meest spectaculaire klassen in de motorsport, met doorgaans races waar op het scherpst van de snede gestreden wordt. In het weekeinde werden op het circuit van Brands Hatch de laatste races gereden en dat werd een spektakel, hoewel dat niet echt op de gehoopte manier was.

Voorafgaand aan de drie races op Brands Hatch waren er nog vier man met kansen op de titel. Met 612 punten ging Kawasaki-rijder Leon Haslam aan de leiding, voor Yamaha-coureur Josh Brookes (580), regerend kampioen Shane Byrne op zijn Ducati (579) en BMW-rijder Peter Hickman (549). De eerste race leverde een zege op voor Byrne, met Brooks op plek drie en Haslam op de vierde plek, terwijl Hickman met plek negen afhaakte.

In de tweede race leken de zenuwen hard toe te slaan bij Haslam. Hij zakte in rap tempo weg en eindigde slechts als tiende, terwijl Byrne ook de tweede race won. De regerend kampioen stond zo met één race te gaan nog maar twee punten achter Haslam, terwijl ook Brooks met 22 punten achterstand nog titelkansen had - dan moest hij wel de laatste race winnen en hopen dat Haslam en Byrne niet of slecht zouden scoren.

Die derde race werd een spektakel, maar de titelstrijd was na zes ronden zo goed als beslist. Haslam vertrok vanaf plek elf en kende een geweldige start, binnen een paar bochten reed hij achter Byrne op de vijfde plek en hij leek toch in staat om de titel te gaan pakken. Hij ging Byrne zelfs voorbij, maar in de zesde ronde ging het fout: Haslam gleed onderuit en knalde kneiterhard de air fence in. 

De safety car kwam de baan op en Haslam werd behandeld, waarbij gelukkig vrij snel bleek dat hij in elk geval relatief in orde was. Byrne zag Brooks de leiding overnemen en de race uiteindelijk zelfs winnen, waardoor de kampioen zelf nog op moest passen: zijn achtste plek was precies genoeg om met drie punten verschil voor de zesde keer kampioen te worden. Haslam bleek uiteindelijk zijn pols, duim en enkel gebroken te hebben.

De crash van Haslam (Bron: YouTube)

Ten Hag zou bondscoachschap 'zeker overwegen'

Het bondscoachschap van Dick Advocaat bij het Nederlands elftal zit er binnenkort op en aan de KNVB de taak om een opvolger te vinden.

Een naam die in de media veel wordt genoemd, is die van FC Utrecht-trainer Erik ten Hag. Mocht de voetbalbond bij hem uitkomen, dan staat hij open voor Oranje. Bij De Tafel van Kees zegt Ten Hag het te overwegen als hij gevraagd wordt.

"Kijk, voor veel trainers is het bondscoachschap gewoon het hoogste ambt. Ik heb nu nog niets gehoord, dus ga ik er ook niet over nadenken. Als ik wel gevraagd word, zou ik het zeker overwegen”, aldus Ten Hag, die zich haastte om te zeggen dat hij het uitstekend naar zijn zin heeft bij FC Utrecht.

Ten Hag werkte in zijn beginperiode als trainer als assistent bij FC Twente en PSV. In 2012 werd hij hoofdtrainer van Go Ahead Eagles, waarna hij van 2013 tot 2015 werkte als trainer van het tweede elftal van Bayern München. Daarna werd hij aangesteld bij FC Utrecht.

Belinda Meuldijk zoekt aandacht over het lijk van Anne

Belinda Meuldijk heeft besloten dat ze wat media-aandacht wilde krijgen. Niet om een daadwerkelijke prestatie, maar over het lijk van Anne Faber. De schrijfster heeft namelijk contact gehad met de Telegraaf om nog even duidelijk te maken dat zij de afgelopen week naar de vermiste Anne Faber heeft gezocht. 

Dat zou heel nobel zijn, als ze het niet nu misbruikt had voor eigen gewin.

Belinda Meuldijk zocht Anne FaberBelinda Meuldijk zoekt aandacht (Foto: BuzzE)

Meunier: "Mijn 6 miljoen verslaan de 400 miljoen van Neymar en Mbappé"

Thomas Meunier steekt in topvorm. Voor club en land was de rechtsback dit seizoen in tien officiële duels betrokken bij dertien doelpunten. De Belg scoorde zes treffers en gaf zeven assists. Zaterdag loodste hij Paris Saint-Germain naar een 1-2 zege op Dijon, door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen. Meunier kan erom lachen dat juist hij de grote man was, en niet Kylian Mbappé of Neymar.

"Normaal is het aan hen om de doelpunten te maken. Maar nu verslaan mijn zes miljoen euro de vierhonderd miljoen euro die zij kostten", vertelt de vleugelverdediger met een glimlach bij beIN Sports. "Edinson Cavani, Mbappé en Neymar moeten nog gaan vrezen voor hun plaats." Meunier besliste de wedstrijd in blessuretijd. Een week eerder kwam hij ook voor België al tot scoren tegen Bosnië-Herzegovina (4-0). "Ik heb twee trainers die mij volledig vertrouwen en mij veel vrijheid geven in aanvallend opzicht."

"Het is belangrijk dat ik op die manier mijn bijdrage kan leveren", vervolgt Meunier, die toegeeft dat PSG worstelde bij Dijon. Door een laat werelddoelpunt van Benjamin Jeannot leek de thuisploeg een punt over te houden aan de wedstrijd. "Het ging weliswaar niet makkelijk, maar ik bekijk het positief. We creëerden veel kansen in de tweede helft. We hadden de absolute wil om hier te winnen", concludeert Meunier.

Wakker Dier wil pretparken zonder vlees

Dag hamburger, hotdog, frikandel of kipkorn. Een dagje pretpark zou moeten bestaan uit vegetarische snacks en gerechten. Als pretparken echt goed willen scoren zouden ze geen vlees meer moeten verkopen in hun eettentjes, aldus lobbyclub Wakker Dier.

Als mensen dan tóch zonodig naar een pretpark willen omdat ze zich bijvoorbeeld een dagje willen vermaken dan zouden deze mensen naar Duinrell of de Efteling moeten gaan. Volgens Wakker Dier hebben die parken onder meer de meeste vegetarische alternatieven, en bestaan de vleesproducten voor een groot deel uit producten met hun keurmerk.

Toch laat Wakker Dier doorschemeren pas écht tevreden te zijn als heel Nederland de kinderen tussendoor voorziet van vleesvrije hapjes.

Wakker Dier onderzocht naar eigen zeggen de horeca van de tien grootste pretparken in Nederland. Duinrell scoort volgens de lobbyclub vooral punten voor haar producten met alleen varkens- of kippenvlees, dat allemaal 1 ster Beter Leven keurmerk (BLk) heeft. Bij de Efteling is dat bij 60 procent van die producten het geval. Het park in Kaatsheuvel heeft daarnaast biologisch vlees in het assortiment en stapt eind dit jaar over op kroketten met 2 sterren BLk. Dat zal mogelijk betekenen dat de kroketten nog eens een stuk duurder zullen worden.

Van de tien parken vulden slechts vier de enquete helemaal in. Naast Duinrell en de Efteling waren dat Drouwenerzand (?) en Drievliet. Die laatste twee verkopen voornamelijk vlees, zuivel en eieren zonder keurmerk. Drievliet zet wel stappen in de goede richting: 80 procent van de producten met alleen kippenvlees heeft 1 ster BLk.

Slagharen, Toverland, Julianatoren, Hellendoorn en Plopsa Indoor wilden niet mee doen aan het onderzoek. Walibi vulde de vragenlijst beperkt in. Al deze pretparken scoren laag omdat Wakker Dier boos is dat men weigert aan hun bevooroordeelde onderzoekjes mee te werken vanwege 'gebrek aan transparantie', aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

FOK! Wat een weer: NAZOMER!

Zon in oktober, maakt het allemaal wat minder somber.

De afgelopen nacht trokken er enkele wolkenvelden over. Het was lokaal ook nevelig maar het bleef wel droog. De minimumtemperatuur was zo'n 14°C en de zuidelijke wind was zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Vandaag is er opnieuw veel zon hoewel er ook enkele wolkenvelden overtrekken. Vanmiddag loopt de temperatuur uiteen van 20°C in het noorden tot lokaal 25°C in het zuidoosten van het land. De zuidelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:07
Zon onder: 18:47
Zonkracht: 2/1

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vijftigduizend kinderen meer naar opvang

Steeds meer kinderen gaan naar de opvang. In het tweede kwartaal van 2017 gingen 736.000 kinderen naar de dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouders. Dat zijn er 56.000 meer dan in 2016. Het aantal werkende vrouwen is nu op het hoogste niveau sinds 2011. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Dat er meer kinderen naar de opvang gaan, komt vooral door de sterk groeiende economie. Daardoor hebben het afgelopen half jaar meer mensen een baan gekregen, onder wie veel vrouwen. Vrouwen werken nu gemiddeld bijna 26 uur per week. Moeders met jonge kinderen tot en met 11 jaar nog een half uur meer, gemiddeld 26,5 uur.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: "Het is fantastisch om te zien dat steeds meer moeders werken en dat hun kinderen dan terecht kunnen bij kwalitatief goede en betaalbare opvang. Zij kunnen in die tijd spelenderwijs al veel leren en natuurlijk ook gezellig samen spelen met andere kinderen. Daar hebben zij later veel profijt van. Goed voor hun taal en goed voor hun ontwikkeling.’’

In het tweede kwartaal van 2017 gingen er 293.000 kinderen naar de dagopvang, 341.000 naar de buitenschoolse opvang en 121.000 kinderen naar gastouders. Sommige kinderen maken gebruik van meerdere vormen van opvang. Het afgelopen jaar zijn er meer kinderopvanglocaties bijgekomen. 628 centra voor dagopvang. Daarvan zijn er nu 7.643. Ook het aantal locaties voor buitenschoolse opvang is het afgelopen jaar toegenomen. Er kwamen 238 bso’s bij en daarvan zijn er nu 6.733. Er zijn nu bijna 1.400 gastouders minder dan in de zomer vorig jaar. Het aantal gastouders daalt al jaren.

EOD opgeroepen na mislukte plofkraak

In de nacht van zondag 15 op maandag 16 oktober is rond 03.00 uur ‘s nachts een poging gedaan om een pinautomaat op te blazen bij de Rabobank aan de Oosterwoldseweg in Haulerwijk (Friesland). Omwonenden hebben stemmen gehoord en hoorden een auto met hoge snelheid wegrijden. Agenten zagen dat er met de pinautomaat geknoeid was.

Een specialist van het Team Explosieven Verkenning heeft een eerste onderzoek verricht en geconstateerd dat er mogelijk een explosief aanwezig is in de pinautomaat. Dat is de reden geweest dat de Explosieven Opruimingsdienst is gealarmeerd. Uit voorzorg is een tiental woningen aan de Oosterwoldseweg ontruimd. De bewoners worden opgevangen in het woonzorgcentrum Sinnehiem in Haulerwijk.

5,4 miljoen werkenden naar lager belastingtarief

Er zijn 5,4 miljoen werkenden waarvan het hoogste belastingtarief volgens het nieuwe regeerakkoord onder Rutte III omlaag zal gaan. Het gaat om 570 duizend personen die in de huidige vierde en hoogste schijf van de inkomstenbelasting vallen en 4,8 miljoen personen in de huidige tweede en derde schijf. Voor de 2,1 miljoen werkenden die (alleen) in de eerste schijf vallen, gaat het belastingtarief licht omhoog. Dit meldt het CBS naar aanleiding van vragen uit diverse media.

Van de werkenden die alleen in de eerste schijf vallen, gaat het tarief omhoog van 36,55 naar 36,93 procent. Ook de werkenden die nu in schijf twee en drie vallen, krijgen de komende jaren te maken met een tarief van 36,93 procent. Het huidige tarief is 40,40 procent. Voor de personen die in de hoogste schijf vallen, wordt het tarief verlaagd van 52,00 naar 49,50 procent. In plaats van vier zijn er voor personen tot de AOW-leeftijd straks twee schijven. Bij de berekeningen is er vanuit gegaan dat iedereen die in 2016 in schijf vier zit straks in de hoogste en tweede schijf valt en dat iedereen in schijf één tot en met drie terechtkomt in de lage eerste schijf.

In 2016 waren er 13,1 miljoen burgers met een belastbaar inkomen uit werk en woning. Daarvan vielen ruim 6,1 miljoen mensen in de eerste schijf van de inkomstenbelasting. Alleen voor de 2,1 miljoen werkenden is op dit moment de tariefsverandering duidelijk. Van de 4 miljoen niet-werkende personen in deze schijf ontvingen 1,8 miljoen pensioen. Deze worden in het huidige stelsel tegen 18,65 procent belast. Uit het regeerakkoord is het nieuwe tarief voor deze groep niet af te leiden.

De huidige grens van de vierde schijf ligt bij een belastbaar inkomen van 66 421 euro. De toekomstige grens tussen de twee nieuwe schijven ligt volgens het regeerakkoord bij een belastbaar inkomen van circa 68 600 euro. Als mensen de AOW-leeftijd hebben bereikt, betalen ze niet langer AOW-premie. Voor deze groep zullen er drie schijven komen met het lage tarief zonder AOW-premie in de eerste schijf. De grenzen en tarieven van deze drie schijven zijn nog niet helemaal bekend.

Van de 7,4 miljoen werkenden met inkomen uit werk en woning woonden ruim 2,0 miljoen in een huurwoning. Bijna 5,4 miljoen werkenden woonden in een eigen woning. Van hen hadden 4,1 miljoen een belastbaar inkomen uit werk en woning dat in de tweede, derde of vierde schijf van de inkomstenbelasting viel. In het nieuwe belastingstelsel zal hun inkomen tegen een lager tarief worden belast.

Naast veranderingen in het schijvenstelsel zijn ook andere fiscale maatregelen in het regeerakkoord aangekondigd. Zo worden in de nabije toekomst zowel de algemene heffingskorting als de arbeidskorting alsook de ouderenkorting verhoogd. Tegelijkertijd worden de aftrek eigen woning en de zelfstandigenaftrek verder beperkt. Wat de opeenstapeling van al deze maatregelen betekent voor het bedrag dat individuele burgers aan belasting verschuldigd zullen zijn, is sterk afhankelijk van hun specifieke situatie.

5,4 miljoen werkenden naar lager belastingtarief (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
5,4 miljoen werkenden naar lager belastingtarief (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Golfer Hatton wint na Dunhill Links ook Italian Open

Golfer Tyrrell Hatton heeft een week na zijn zege op het Alfred Dunhill Links Championship ook de Italian Open gewonnen. De 26-jarige Brit was de beste op de Golf Club Milano bij Monza.

De wedstrijd werd op de laatste dag pas in de slotfase beslist. Hatton sloeg op de laatste hole een birdie en kwam zo uit op -21 slagen na vier dagen, zijn Thaise concurrent Kiradech Aphibarnrat liet op de zestiende hole een double bogey noteren en dat kostte hem de kans op de zege: Aphibarnrat eindigde op -20. Hij moest plek twee zo delen met Ross Fisher, die met acht birdies een ijzersterke slotdag kende.

Joost Luiten speelde een zeer constant toernooi, met rondes van 68, 68, 68 en 69 slagen, maar met -11 als eindscore eindigde hij op een gedeeld 32e plek wel in de middenmoot.

Vierde gelijkspel op rij voor VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg heeft in de Bundesliga voor de vierde keer op rij gelijkgespeeld. Sinds Andries Jonker is ontslagen en het roer af moest staan aan Martin Schmidt eindigde alles in remises, waaronder tegen Bayern München.

Zondag speelde Wolfsburg een uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen. Zonder Riechedly Bazoer, maar met Paul Verhaegh, kwam de ploeg na een klein half uur op achterstand door Lars Bender. Divock Origi schoot kort voor rust op aangeven van Verhaegh de gelijkmaker binnen en ook in de tweede helft werd een achterstand goedgemaakt: Lucas Alario maakte de 2-1, Kuba zorgde voor de gelijkmaker en tevens de 2-2 eindstand.

Lars Stindl en Jannik Vestergaard hielpen Borussia Mönchengladbach aan een uitzege op Werder Bremen, dat na acht duels nog altijd geen enkele overwinning te pakken heeft.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.