FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 september 2017

Ruim 350 miljoen voor inlichtingendiensten

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD krijgen in 2018 fors meer geld. Dat blijkt uit de begrotingen van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie. De diensten hebben de afgelopen jaren in verband met aanslagen en toenemende dreigingen al extra geld gekregen. Samen krijgen ze volgend jaar ruim 352 miljoen euro terwijl dit een kleine 317 miljoen was.

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) krijgt er zo'n 21 miljoen euro bij. De organisatie gaat van 228,4 miljoen euro naar 249,2 miljoen. Dat er meer geld zou komen was bekend, maar 7,5 miljoen euro extra voor cyberveiligheid was nog niet bekend.

De begroting van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) bedraagt volgend jaar ruim 103 miljoen euro. Dat is bijna 15 miljoen meer dan dit jaar en ruim 31 miljoen meer dan in 2016. Dat is exclusief geheime uitgaven.

Samenwerking
Beide diensten werken nauw samen. Zo werken ze in de gezamenlijke eenheid Unit Contraproliferatie aan het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens en onderzoeken ze heimelijke programma's voor dat soort wapens in risicolanden zoals Iran.

De MIVD in Den Haag richt zich vooral op vredesoperaties en internationaal terrorisme. De AIVD in Zoetermeer concentreert zich op binnenlandse dreigingen. Over een aantal jaren krijgen ze gezamenlijke huisvesting op de Frederikkazerne in Den Haag. Dat staat gepland voor 2022.

Ruim 350 miljoen voor inlichtingendiensten
Ruim 350 miljoen voor inlichtingendiensten (Foto: ANP)

Koploper Internazionale laat eerste punten liggen

Internazionale heeft dinsdag pijnlijk puntenverlies geleden. Op bezoek bij Bologna creëerde de ploeg genoeg kansen, maar het bleef steken op 1-1. Door de puntendeling heeft Inter dertien punten uit vijf wedstrijden en is het voorlopig (nog) koploper van de Serie A.

Bologna had sinds maart 2013 niet gewonnen van Internazionale en de ploeg van Roberto Donadoni begon sterk, met een goede kans voor Federico Di Francesco in de beginfase. De middenvelder miste, maar het was vooral zijn aanvalspartner Simone Verdi die verzuimde zijn team op voorsprong te zetten. De vleugelspeler maakte zijn missers echter goed door een spectaculaire solo te bekronen met een fantastisch afstandsschot: 1-0.

Na de onderbreking ging Inter op jacht naar de gelijkmaker, maar het enige wat dat opleverde waren veel hoekschoppen, die ongevaarlijk bleken. Een kwartier voor tijd kon Mauro Icardi de stand echter gelijktrekken door een penalty te verzilveren, na een charge van Ibrahima Mbaye op Eder. De Argentijn bleef koel en schoot keihard door het midden. Daarna zocht de uitploeg naar de winnende, maar het scorebord bleef steken op 1-1.

Rus die Derde Wereldoorlog mogelijk voorkwam overleden

De Russische militair die de Derde Wereldoorlog mogelijk heeft voorkomen, blijkt in mei overleden te zijn. Een Duitse journalist nam eerder deze maand contact op met Stanislav Petrov vanwege zijn verjaardag, maar de ex-militair bleek op 19 mei al overleden te zijn. Petrov werd 77 jaar.

Op 26 september 1983 was Petrov gestationeerd in een luchtverdedigingsbunker nabij Moskou, waar hij de leiding over had. Op zijn radarscherm zag Petrov tot zijn grote schrik even na middernacht plotseling dat een Amerikaanse kernraket onderweg was naar de Sovjet-Unie, gezien de situatie in de Koude Oorlog geen geheel onrealistische zaak - Sovjet-straaljagers hadden net een Koreaans passagiersvliegtuig uit de lucht geschoten.

Niet veel later kwamen daar nog eens vier lanceringen bij: de Koude Oorlog leek niet langer 'koud' te zijn, maar de wereld stond op het punt van een kernoorlog. "Ik riep al mijn ondergeschikten bevelen toe, om paniek te voorkomen. Mijn beslissing kon heel veel gevolgen hebben en dat wist ik", verklaarde Petrov later. 

Dat mag gerust een understatement genoemd worden, want een dergelijke waarschuwing diende Petrov gelijk door te geven aan zijn meerderen. Binnen grofweg een half uur zouden de raketten Moskou in puin leggen, dus een tegenaanval moest bijzonder rap ingezet worden. "Mijn stoel voelde ineens aan als een kokend hete pan, maar ik kon niet eens opstaan. Ik was zo nerveus over wat ik moest doen."

Toch hield Petrov onder de bizarre druk zijn hoofd relatief koel en dacht hij even goed na. Zouden de Amerikanen, wanneer ze over zouden gaan tot een kernaanval op de Sovjets, dat echt met slechts vijf raketten doen? Nee, dacht Petrov, de VS zou vermoedelijk volle bak aanvallen en dus moest dit wel vals alarm zijn. Hij nam zijn besluit en gaf niks door aan zijn meerderen.

Nooit was de wereld zo dicht bij een kernoorlog, maar Petrov redde de boel met helder denkwerk. De weerspiegeling van zonlicht op de wolken bleek uiteindelijk de radarmelding veroorzaakt te hebben. Toch werd Petrov berispt door het leger: hij had het logboek niet correct ingevuld. 

Het 'incident' werd na 1983 in de doofpot gestopt en doodgezwegen. Zelfs de vrouw van Petrov kwam nooit te weten hoe belangrijk haar man was geweest: in 1998 kwam het verhaal naar buiten, een jaar eerder overleed mevrouw Petrova. In 2013 kreeg Petrov de Dresden-prijs voor zijn bijdrage aan de wereldvrede, maar hij vond zichzelf geen held. "Ik deed gewoon mijn werk."

SteamWorld Dig 2 is er klaar voor

De fans krijgen waar ze om gevraagd hebben: SteamWorld Dig 2 is een feit en ontwikkelaar Image & Form Games laat meer zien van de game. We hebben nu screenshots met de UI en deze wordt ook in de launchtrailer getoond. Hierin zien we ook de grappling hook in actie.

Lees hier ons interview met de man achter de game. SteamWorld Dig 2 komt donderdag uit voor Nintendo Switch, vrijdag op pc (Windows, macOS en Linux) en volgende week woensdag op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

SteamWorld Dig 2 - Oasis

SteamWorld Dig 2 - Lichtgevende paddestoelen

SteamWorld Dig 2 - Grote jongen!

SteamWorld Dig 2 - Blub

SteamWorld Dig 2 - Grappling hook

SteamWorld Dig 2 - Jet pack

Wildpoepende hardloopster terroriseert Amerikaanse stad

Een wildpoepende hardloopster terroriseert de Amerikaanse stad Colorado Springs. Al wekenlang doet de nog immer onbekende vrouw door de hele stad haar behoefte, vaak op dezelfde plek en, wonderbaarlijk genoeg, meerdere keren per dag.

Zo is er de Budde-familie, die er al meerdere malen mee te maken hebben gehad. "De kinderen kwamen naar ons toe en riepen dat er iemand in de tuin zat te poepen!", aldus moeder Cathy. "Ik liep naar buiten en vraag aan die vrouw of ik dit nou goed gezien heb. 'Ja, sorry!' zei ze." 

Cathy verwachtte dat het daar bij zou blijven en dat de vrouw niet meer terug zou keren, maar niks was minder waar. De hardloopster neemt zelfs haar eigen toiletpapier mee en legt gemiddeld zo'n één keer per week een verrassing voor huize Budde neer, die het inmiddels schijtzat zijn en de politie erbij gehaald hebben.

De Mad Pooper wordt ook in andere delen van de stad gesignaleerd en heeft al in onder meer achtertuinen en een drogisterij zitten bouten. Cathy Budde heeft foto's van haar gemaakt en posters opgehangen om haar te vragen toch echt te stoppen, maar daar lijkt mevrouw haar reet mee af te vegen, want ze gaat vrolijk door.

Toiletten staan aan de overkant van de straat en doordat de hardloopsters het telkens blijft doen is men er wel zeker van dat het niet om een ongelukje gaat. Naast de vraag wie de dame is, is men vooral ook benieuwd naar haar poepmechaniek: hoe krijgt ze het in godesnaam voor elkaar om zo vaak op een dag een drol te leggen? En is het een soort dierlijk instinct om een zo groot mogelijk deel van de stad te besmeuren?

Niemand die het weet, maar een ieder in Colorado Springs hoopt dat het snel afgelopen is met deze stinkende ongein.

Het verslag over de Mad Pooper, waarvan de politie in Colorado Springs heeft laten weten dat het zeker geen grap is (Bron: YouTube)

Twitter sloot 300.000 accounts om terreur

Twitter heeft dit jaar al bijna 300.000 accounts gesloten wegens propaganderen van terrorisme. Het gaat dan om accounts die geweld aanmoedigen. In de meeste gevallen zijn de accounts gelinkt aan organisaties die door de internationale gemeenschap als terroristisch worden beschouwd.

Het aantal accounts dat werd gesloten, 299.649 om precies te zijn, ligt 20 procent lager dan in de eerste helft van het vorig jaar. Waarom het aantal geblokkeerde accounts lager is, is niet duidelijk. Twitter zegt dat zeker 95 procent opgespoord is door het interne systeem van het microblog. Het gaat dan om software die in staat is bepaalde boodschappen te filteren en actie kan ondernemen tegen de verspreider.

Het interne systeem wordt steeds beter in het filteren van berichten. Bovendien kan de software ongewenste gebruikers al filteren en verwijderen voordat die tweets kunnen verspreiden.

Sinds augustus 2015 filtert Twitter actief op ongewenste inhoud. Sindsdien zijn ruim 950.000 accounts opgedoekt. Twitter zegt 330 miljoen dagelijkse gebruikers te hebben.

Twitter sloot 300.000 accounts om terreur
Twitter sloot 300.000 accounts om terreur (Foto: BuzzT)

Bayern weer op kop na zege, Augsburg naar plek drie

Bayern München is voor minimaal één dag koploper in de Bundesliga. De ploeg won dankzij een excellerende James Rodríguez met 0-3 van Schalke 04.

Schalke 04 - Bayern München 0-3
Schalke verloor vijf van zijn laatste zes thuisduels in de Bundesliga met Bayern, maar de ploeg van Domenico Tedesco kon vertrouwen putten uit de uitstekende seizoensstart die zij achter de rug heeft. Die Königsblauen hielden negen punten over aan hun eerste drie competitiewedstrijden en begonnen vol goede moed aan de topper in de Veltins-Arena. Toch was Bayern, dat aantrad zonder onder anderen de zieke Arjen Robben en de geblesseerde Manuel Neuer, nagenoeg de gehele wedstrijd de bovenliggende partij.

Der Rekordmeister schoot furieus uit de startblokken en stelde de overwinning al in de eerste helft veilig. Robert Lewandowski tekende na een klein half uur spelen vanaf de strafschopstip voor de 0-1 na een handsbal van Naldo, waarna Rodríguez met zijn eerste doelpunt dit seizoen de voordelige marge voor Bayern vrijwel onmiddellijk verdubbelde. De ploeg van Ancelotti maakte een uitstekende indruk en was direct na rust dicht bij een derde treffer via Thomas Müller. Zijn schot trof echter het aluminium. Bayern bleef geduldig zoeken naar de 0-3 en kreeg een kwartier voor tijd uiteindelijk loon na werken. Arturo Vidal kon van dichtbij scoren na een briljant passje van uitblinker Rodríguez en bepaalde zo de eindstand.

FC Augsburg - RB Leipzig 1-0
Leipzig had het zonder de geschorste Naby Keïta en met Emil Forsberg op de bank bijzonder lastig tegen Augsburg, waar Jeffrey Gouweleeuw in het hart van de verdediging kon rekenen op een basisplaats. De club uit Beieren staat stevig in subtop van de Bundesliga en beleefde voor eigen publiek een droomstart dankzij Michael Gregoritsch. De Oostenrijker opende de score al na vier minuten spelen op aangeven van aanvalscompagnon Alfred Finnbogason.

De bezoekers zwijnden en kwamen in de eerste helft nog goed weg toen een afstandsschot van Marcel Sabitzer rakelings naast vloog. Philip Max had vlak na rust alsnog de 2-0 op zijn voet, maar zijn poging werd ternauwernood onschadelijk gemaakt door doelman Yvon Mvogo. Leipzig mocht daardoor blijven hopen op een resultaat en bracht Forsberg ook nog binnen de lijnen teneinde een gelijkmaker te forceren. Augsburg hield echter knap stand en gaat die Roten Bullen zo voorbij op de ranglijst.

VfL Wolfsburg – Werder Bremen 1-1
Na het ontslag van Andries Jonker maakt Martin Schmidt de dienst uit in de Volkswagen-Arena en de Zwitser verbande Riechedly Bazoer gelijk naar de tribune. De ex-Ajacied, die ook onder Jonker geen vaste basiskracht was, was gewoon wedstrijdfit en is dus vanwege sportieve gronden buiten de selectie gehouden. Zonder Bazoer, maar met Paul Verhaegh, wist de thuisploeg na een half uur op voorsprong te komen via Divock Origi, die een voorzet van Paul-Georges Ntep op knappe wijze tot doelpunt promoveerde. Fin Bartels bracht Werder Bremen op gelijke hoogte na een goede voorzet van Thomas Delaney. Na de onderbreking werden de bezoekers sterker, maar Theodor Gebre Selassi en Delaney konden het net niet vinden. Door de puntendeling blijven beide ploegen onderaan de Bundesliga bungelen.

Borussia Mönchengladbach - VfB Stuttgart 2-0
BMG werkte zich op de ranglijst weer wat omhoog, door in eigen huis de drie punten te pakken tegen VfB Stuttgart. Na een weinig boeiende eerste helft was het Raffael die in de tweede helft voor de nodige hoogtepunten zorgde. Na een klein uur opende de Braziliaan de score, twintig minuten voor tijd benutte hij een strafschop waarmee hij de 2-0 eindstand op het bord zette.

Zeker 42 doden door aardbeving bij Mexico-Stad

Mexico is dinsdag opnieuw getroffen door een aardbeving. Om 20.14 uur Nederlandse tijd werd door het Europees seismologisch centrum EMSC een beving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter gemeten. Het Amerikaanse instituut USGS mat zelfs een kracht van 7,4.

De beving vond zo'n honderd kilometer ten zuiden van hoofdstad Mexico-Stad plaats. Daar schudden gebouwen heen en weer en vluchtten mensen in paniek de straat op. Eerder deze maand werd Mexico ook al getroffen door een nog zwaardere aardbeving ten zuiden van het land, waarbij bijna honderd mensen om het leven kwamen.

Opvallend genoeg is het dinsdag exact 32 jaar geleden dat Mexico-Stad getroffen werd door een zware aardbeving. Het dodental daarvan is nooit echt duidelijk geworden en ligt vermoedelijk rond de tienduizend, hoewel men ook spreekt van vijfduizend tot zelfs ruim veertigduizend doden.

Update 22.47 uur
Inmiddels heeft de gouverneur van de staat Morelos laten weten dat al 42 doden te betreuren zijn. In en rond Mexico-Stad zijn gebouwen ingestort en de verwachting is dan ook dat het dodental nog verder zal stijgen.

GVVV stunt met zege op Dordrecht, Kozakken Boys verslaat De Graafschap

Één verrassing in de KNVB Beker van de duels die om 19.45 uur begonnen. De amateurs van GVVV wonnen thuis met 1-0 van FC Dordrecht. Verder wisten de BVO's te winnen. Kozakken Boys - De Graafschap zit momenteel in de verlenging. 

Tweededivisionist GVVV heeft vanavond in Veenendaal voor een daverende stunt gezorgd. De ploeg van Niek Oosterlee versloeg Soufiane Laghmouch maakte het enige doelpunt. Twintig minuten voor tijd profiteerde Laghmouchi van een slechte terugspeelbal van de Schapenkoppen. Die flater kwam Dordrecht niet meer te boven. De uitploeg eindigde ook nog eens met tien man door de tweede gele kaart van Feyenoord-huurling Gustavo Hamer.

Cambuur had het vrij lastig met Helmond Sport, al eindigde de thuisploeg het duel met negen man. Voordat Steven Edwards en Robert van Koesveld binnen een kwartier na rust moesten inrukken, stond het al 0-2 voor de club uit Leeuwarden. Het hoogtepunt was de fraaie vrije trap van Kevin van Kippersluis na tien minuten. De aanvaller was ook verantwoordelijk voor de 0-2, waarna de negen man van Helmond nog iets terugdeden via Gevero Markiet. In de laatste vijftien minuten zette Cambuur via treffers van Karim Rossi, Nigel Robertha en Issa Kallon toch een grote uitslag neer (1-5).

Heracles Almelo had het lastig op bezoek bij Rijnsburgse Boys. De bevrijdende openingstreffer viel pas zeventien minuten voor tijd, toen Joey Pelupessy van afstand raak knalde. Vincent Vermeij scoorde even later de bevrijdende 0-2. 

FC Volendam kan opgelucht ademhalen. De Volendammers kwamen al vroeg op achterstand tegen Quick Boys en moesten met tien man verder toen Luis Pedro rood kreeg. Het werd uiteindelijk 1-3 voor de ploeg uit Noord-Holland. 

Update 22.35 uur

De Graafschap heeft zich dinsdagavond geblameerd in het KNVB-bekertoernooi. De Doetinchemse eerstedivisionist struikelde in de eerste ronde over tweededivisionist Kozakken Boys. Na de reguliere speeltijd stond het 1-1, waarna de thuisploeg in de strafschoppenserie aan het langste eind trok.

Na 33 minuten kwamen de Werkendammers op voorsprong. Doelman Agil Etemadi liet zich verrassen door een vrije trap van Mahmut Sönmez: 1-0. Na 68 minuten werd het wel gelijk. Nadat eerst een inzet van Van den Hurk voor de lijn werd weggehaald, kopte Sjoerd Ars de 1-1 binnen. Na negentig en 120 minuten was het nog steeds 1-1 en strafschoppen waren nodig. Deze werden het beste genomen door Kozakken Boys. 

AZ heeft dinsdagavond met pijn en moeite de tweede ronde van de KNVB-beker bereikt. MVV Maastricht kwam twee keer goed terug tegen de Alkmaarders, waarna de tweede goal van uitblinker Wout Weghorst de Limburgers te machtig was. Het werd 2-3. 

Uitslagen KNVB Beker Eerste ronde 19 september 2017

19:45 BVV Barendrecht 1-3 Go Ahead Eagles
19:45 FC Emmen 1-3 NEC Nijmegen
19:45 FC Oss 0-2 Almere City FC

19:45 GVVV 1-0 FC Dordrecht
19:45 Helmond Sport 1-5 SC Cambuur
19:45 Kozakken Boys* 1-1 De Graafschap [na strafschoppen]
19:45 Noordwijk 0-1 Fortuna Sittard
19:45 Quick Boys 1-3 FC Volendam

19:45 SC Genemuiden 1-3 De Treffers
19:45 Sparta Nijkerk 0-1 FC Eindhoven
20:45 MVV Maastricht 2-3 AZ Alkmaar

Eerder vanavond was FC Den Bosch te sterk voor De Zwaluwen en stuntte RKC met een zege op Sparta. 

RKC Waalwijk 1-0 Sparta Rotterdam 
Zwaluwen 2-3 FC Den Bosch 

Kozakken Boys viert de 1-0. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)
Kozakken Boys viert de 1-0. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)

Basketballers Donar onderuit in Champions League-kwalificatie

De basketballers van Donar zijn de weg naar de Champions League begonnen met een nederlaag. In de eerste kwalificatieronde was het Litouwse Vytautas te sterk voor de Groningers.

Donar ging bijzonder sterk van start, maar gaf de voorsprong in het tweede kwart weer helemaal weg en stond bij rust zelfs achter. Het derde kwart ging gelijk op, net als het vierde kwart, maar Donar slaagde er telkens net niet in de zege naar zich toe te trekken: 75-77. Donderdag volgt in Litouwen de return. De winnaars gaan naar de tweede van drie kwalificatieronden, de verliezers moeten zich tevreden stellen met een plek in de Europe Cup. 

Overigens is de Champions League in het basketbal allesbehalve de Europese topcompetitie. Dat is al jaren de Euroleague, waar de top van Europa speelt. Door een uit de klauwen gelopen meningsverschil tussen de Euroleague en basketbalbond FIBA, werd de FIBA Champions League opgericht. De absolute topteams weigerden mee te doen en spelen in de Euroleague, waardoor de Champions League het min of meer doet met de tweede garnituur.

'Rusland legt zich neer bij uitspraak Beslan'

Rusland lijkt zich neer te leggen bij een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) over het gijzeldrama in Beslan. Het hof veroordeelde Moskou eerder dit jaar tot het betalen van zo'n 3 miljoen euro aan schadevergoeding aan overlevenden en nabestaanden.

Het EHRM oordeelde onder meer dat de Russische veiligheidsdiensten excessief geweld gebruikten om de crisis te beëindigen. Daardoor kwamen veel gijzelaars om het leven. Het Kremlin liet eerder weten het niet eens te zijn met de uitspraak.

Het hof meldde dinsdag dat de uitspraak definitief is. Het Russische ministerie van Justitie liet vervolgens weten zich daarbij neer te leggen. "De deelnemers aan dit proces overwegen geen verdere stappen", aldus het departement volgens Interfax.

De zaak draaide rond een dagenlange gijzeling in 2004 in een school in de Zuid-Russische stad Beslan. Islamistische terroristen gijzelden meer dan duizend mensen, voornamelijk kinderen en hun ouders. Het drama leidde tot meer dan 330 doden, van wie ruim 180 kinderen.

'Rusland betaalt vergoeding voor Beslan'
'Rusland legt zich neer bij uitspraak Beslan' (Foto: ANP)

PatiŽntenfederatie tegen hoger eigen risico

"Wij blijven erbij dat een verhoging van het eigen risico in de zorg naar 400 euro maatschappelijk onverantwoord is." Dat zegt Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland in een reactie op de troonrede.

"We wisten dat het eraan zat te komen, maar ik had gehoopt dat het kabinet na alle protesten uit de bevolking er toch van zou afzien. Het is jammer dat dit doorgaat. Hier maak je niemand blij mee." Veldman wijst er op dat verzekerden ook al een hogere premie voor de zorgverzekering gaan betalen.

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland: "Het beheersen van de zorgkosten wordt één van de grote uitdagingen voor het nieuwe kabinet. De stijging van het eigen risico en de zorgpremie laten zien dat Nederland ook volgend jaar meer geld investeert in de gezondheidszorg. Ook in 2018 stijgen de kosten voor de zorg." Hij vervolgt: "Ook in de nieuwe kabinetsperiode zetten zorgverzekeraars zich graag in om samen met het kabinet en andere betrokken partijen de kostenstijging te beperken."

Patiëntenfederatie tegen hoger eigen risico
Patiëntenfederatie tegen hoger eigen risico (Foto: ANP)

Erdogan wil meer EU-geld voor vluchtelingen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat de internationale gemeenschap een grotere financiële bijdrage moet leveren aan de opvang van Syrische vluchtelingen in zijn land. Vooral de EU schiet tekort, zei hij bij de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

In Turkije bevinden zich meer dan 3 miljoen Syrische vluchtelingen. De kosten van de opvang worden volgens Erdogan vooral door Turkse schouders gedragen. Ankara gaf tot dusver al zo'n 25 miljard euro uit aan vluchtelingenhulp, becijferde de Turkse leider.

De EU stelde Ankara financiële ondersteuning in het vooruitzicht als onderdeel van de vluchtelingendeal. Dat geld was bedoeld om gevluchte Syriërs in Turkije te helpen. Volgens Erdogan hield Brussel de hand op de knip. "De EU heeft maar 820 miljoen euro gestuurd van de 3 miljard die was beloofd", zei hij.

Erdogan wil meer EU-geld voor vluchtelingen
Erdogan wil meer EU-geld voor vluchtelingen (Foto: ANP)

LB: Marilyn Manson en Justin Bieber hadden geen fittie

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Justin Bieber en Marilyn Manson hebben nooit ruzie gehad. Dat zei Marilyn tegen shockjock Howard Stern. Vorige week kwam het bericht dat Marilyn Bieber "een strontjoch" had genoemd. Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend.

Nadat het bericht de wereld was rondgegaan, kwam er een sms-conversatie tussen de twee artiesten op gang. Bieber dacht dat hij en Marilyn de beste vrienden waren en bood daarom zijn excuses aan voor het geval hij zich niet correct had gedragen tegen de rocker.

Op zijn beurt liet Marilyn weten dat hij helemaal niet vond dat Bieber een strontjoch was. "Je was gewoon jezelf", liet hij de Canadees weten. Tegen Stern zei Marilyn nog dat het best zo kon zijn dat Bieber toch een strontjoch was.

T-shirts

Ook de heibel over de T-shirts van Bieber is bijgelegd. De Canadees had het ontwerp van de shirts 'geleend' van Marilyn Manson. Die was daar ontstemd over en eiste de hele opbrengst op van de verkochte shirts. Die heeft hij ook gekregen en Bieber heeft ook nog eens zijn excuses aangeboden.

Intussen sms'en de twee regelmatig met elkaar, bleek uit het gesprek met Howard Stern. Marilyn beloofde Bieber niks onaardigs over hem te zeggen bij Stern en als het aan de rocker ligt, gaan ze samen wat leuks doen. "Laat ze maar kletsen", liet hij Bieber weten. "Laten we iets gaan doen en dat tot een geweldig succes maken. En je hoeft je ook niet te verontschuldigen."

Marilyn Manson en Justin Bieber weer vrienden
Marilyn Manson en Justin Bieber weer vrienden (Foto: BuzzE)

Curvers, Haga langer bij Sunweb

Roy Curvers en Chad Haga hebben allebei hun contract bij Team Sunweb verlengd. De  29-jarige Amerikaan heeft er twee seizoenen aan vastgeplakt bij de Duitse ploeg, Curvers een jaar.

De 37-jarige Curvers stopt aan het einde van 2018 met wielrennen, en gaat daarna deel uitmaken van de staf van Sunweb. Curvers rijdt sinds 2008 voor de ploeg met Duitse licentie.

"Dit team is uitgegroeid tot een van de beste ploegen van de wereld. De ontwikkelingen die we hebben doorgemaakt hebben mij laten groeien als renner. Ik ben daar altijd gemotiveerd door gebleven. Na tien jaar voelt deze ploeg als familie voor mij. Ik heb dan ook nooit aan een vertrek naar een andere ploeg gedacht. Dit team toont vertrouwen in mij, ook na mijn actieve carrière. Die zekerheid stimuleert mij in deze laatste fase van mijn carrière," aldus Curvers.

KŲln ziet af van protest tegen videoarbitrage

1. FC Köln ziet toch af van het plan om protest aan te tekenen tegen de 5-0 nederlaag die het zondag leed tegen Borussia Dortmund.

Bij het tweede doelpunt van BVB nam de videoscheidsrechter een discutabele beslissing. Sokratis Papastathopoulos ging bij een hoekschop het duel in de vijf meter aan met Köln-doelman Timo Horn en hij leek daarbij te duwen, waarna de bal in het doel verdween. Scheidsrechter Patrick Ittrich keurde de treffer af, maar raadpleegde wel de videoscheidsrechter. Die keurde de treffer wél goed.

Köln liet weten dat het in protest zou gaan, ook omdat Ittrich al afgefloten zou hebben voordat de bal over de doellijn verdween. De hekkensluiter laat dinsdag in een officiële verklaring weten het er nog steeds niet mee eens te zijn dat de treffer van Sokratis goedgekeurd werd. Köln acht de kans van slagen van een verder protest echter klein, waardoor het de zaak toch laat rusten.

1. FC Köln heeft de eerste vier competitieduels van dit seizoen allemaal verloren en Die Geißböcke wisten pas één keer te scoren. In de Europa League stonden de Duitsers donderdag halverwege het uitduel met Arsenal verrassend op voorsprong. Na rust stelde Arsenal echter orde op zaken en werd het 3-1 voor de Engelsen.

Eis: 22 maanden cel voor ex-PVV-er Heemels

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in Maastricht 22 maanden gevangenisstraf geëist tegen Michael Heemels. Hij zou als voorzitter van de Limburgse PVV-Statenfractie zo'n 177.000 euro achterover hebben gedrukt. Dat bedrag was gemeenschapsgeld, bedoeld voor de Statenfractie van de PVV. Daarmee bekostigde hij volgens het OM zijn drank- en drugsverslaving en dure uitstapjes.

Heemels was lange tijd boegbeeld van de PVV in Limburg en woordvoerder van PVV-leider Geert Wilders. Naar eigen zeggen begon zijn alcohol- en drugsverslaving in 2012 als gevolg van de stress van het harde werken voor de partij.

Heemels moet het verduisterde bedrag van 177.000 euro terugbetalen aan de fractie, aldus het OM. Maar volgens zijn raadsman gaat het om een lager bedrag, namelijk ruim 139.500 euro.

Valse facturen
Heemels verduisterde het geld tussen 2012 en 2016 en maakte valse facturen om ontdekking te voorkomen. Volgens het OM ging twee derde van het geld op aan een luxe leventje, de rest mogelijk aan drugs. Heemels erkent zijn drugs- en drankverslaving. Als gevolg daarvan wist hij naar eigen zeggen niet meer wat hij deed. Dat maakte hem volgens zijn advocaat verminderd toerekeningsvatbaar. Hij pleitte voor een taakstraf.

De PVV ontdekte in 2016 onregelmatigheden in de kas. Daarop trad Heemels af als Statenlid en bekende hij de fraude deels.

Eis: 22 maanden cel voor ex-PVV-er Heemels
Eis: 22 maanden cel voor ex-PVV-er Heemels (Foto: ANP)

YouTube stopt met betaalkanalen

YouTube haalt de stekker uit zijn betaalkanalen. Gebruikers van de videodienst zouden er helemaal niet in zijn geïnteresseerd, laat moederbedrijf Google weten. De mogelijkheden om kanalen en video's te sponsoren worden daarentegen uitgebreid.

YouTube kwam in 2013 met de betaalkanalen. Daarmee wilde Google kijken of er belangstelling was voor speciale kanalen met content waar kijkers voor moeten betalen. Het was een van de manieren voor YouTube om aan de dienst te verdienen. Een paar bedrijven zorgden voor content.

Al snel bleek dat de animo van de kijkers zowat nihil was. Slechts 1 procent van de gebruikers betaalde voor de kanalen. Bovendien had YouTube ook andere manieren gevonden voor betaalde content. Het Red-abonnement werd wel redelijk opgepakt door de gebruikers. En ook het sponsoren van content bleek succesvol.

Gebruikers kunnen in het nieuwe systeem makers van content steunen met giften. Het gaat dan om een maandelijkse bijdrage. Het geeft de makers de mogelijkheid om te verdienen aan hun kanaal. De nieuwe manier van sponsoren komt allereerst beschikbaar van de kanalen op YouTube Gaming.

YouTube stopt met betaalkanalen
YouTube stopt met betaalkanalen (Foto: BuzzT)

'Meeste mensen merken weinig in portemonnee'

Voor de meeste Nederlanders blijft de koopkracht volgend jaar zo goed al hetzelfde. Dat blijkt uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gemaakt op basis van de Miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Werkgeversorganisaties spreken evenwel van een 'keurige' begroting, en vakbond FNV ziet gelegenheid om iedereen te laten profiteren.

"Als er in de persoonlijke situatie van mensen niets verandert, verandert er volgend jaar ook weinig in de portemonnee", aldus het Nibud. Voor de meeste mensen liggen het verschil in koopkracht met dit jaar tussen de min 0,5 en plus 0,5 procent.

Het voorlichtingsinstituut vindt belangrijk dit te benadrukken, omdat de stemming over de koopkrachtontwikkeling behoorlijk positief is. "Consumenten kunnen hierdoor de indruk krijgen dat het in 2018 beter wordt. Maar ondanks de aantrekkende economie zullen de meeste huishoudens volgend jaar niet heel veel meer kunnen uitgeven dan dit jaar."

Koopkrachtdalingen ziet het Nibud vooral bij mensen met een AOW-uitkering en een aanvullend pensioen hoger dan 15.000 euro per jaar. Ook mensen die met vervroegd pensioen zijn en nog geen AOW krijgen, gaan er op achteruit. Ouderen met alleen AOW of hooguit een klein pensioen, krijgen er wel een paar euro per maand bij.

Werkgevers
Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn tevreden over de troonrede. "Het (demissionaire) kabinet sluit op Prinsjesdag na 1780 dagen de boeken met een keurige begroting. De overheidsfinanciën staan er netjes bij en de werkloosheid daalt onder de 400.000", zeggen ze in een reactie.

"Met de rugwind van de economische groei trekken ook de lonen en inflatie weer aan. Daarnaast zijn de afgelopen jaren belangrijke hervormingen doorgevoerd en akkoorden gesloten. Met een goede combinatie van lastenverlichting en investeringen in mensen, infrastructuur en het ondernemingsklimaat kan het nieuwe kabinet hier straks uitstekend op voortbouwen."

FNV-voorzitter Han Busker: "Als Nederland zo'n economische groei doormaakt, is dit het moment om echt iedereen ervan te laten profiteren dat het beter gaat. Te veel mensen leven in Nederland nog in armoede en te veel kinderen groeien hierdoor op in achterstand. Het sociaal minimum, het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven, moet omhoog. En kwetsbare mensen als Wajongers, met vaak flinke zorgkosten, moeten niet hoeven inleveren in 2018."

'Meeste mensen merken weinig in portemonnee'
'Meeste mensen merken weinig in portemonnee' (Foto: ANP)

FC Den Bosch te sterk voor VV Zwaluwen, RKC stunt tegen Sparta

FC Den Bosch is als eerste club door naar de tweede ronde van de KNVB Beker. De Jupiler League-club boekte een onnodig benauwde zege op VV Zwaluwen: 2-3.

De Vlaardingse amateurs konden de eerste helft nog wel aardig meekomen, maar in de 53ste minuut opende Bart Biemans met het hoofd de score voor de bezoekers. Tien minuten benutte Sven Blummel een strafschop voor de 0-2 en in de 80e minuut schoot hij ook de 0-3 binnen. Het duel leek gespeeld. 

Vijf minuten voor tijd begon een nieuw offensief van de de thuisploeg en met succes. Ricardo Merrelaar kopte raak voor de Zwaluwen. In blessuretijd kreeg de amateurclub nog een strafschop. Jasper Gudde schoot raak en bracht de eindstad op 2-3. Den Bosch kwam goed weg. 

Update 20.25 uur 

De eerste stunt in de KNVB Beker is een feit. RKC Waalwijk, de nummer negentien uit de Eerste Divisie, wint van Eredivisieclub Sparta. Het werd 1-0. Na een uur spelen brak een invaller de wedstrijd open. Aanwinst Dylan Seys schoot mede door een misser van Jeffrey Chabot in alle vrijheid binnen rond de grens van de zestien meter, met zijn eerste balcontact.

Sparta zette het resterende half uur een slotoffensief in, maar zonder resultaat. De Rotterdammers liggen eruit. RKC bekert verder. 

RKC viert de 1-0. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
RKC viert de 1-0. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Resterende wedstrijden KNVB Beker Eerste ronde 19 september 2017
19:45 BVV Barendrecht - Go Ahead Eagles
19:45 FC Emmen - NEC Nijmegen
19:45 FC Oss - Almere City FC

19:45 GVVV - FC Dordrecht
19:45 Helmond Sport - SC Cambuur
19:45 Kozakken Boys - De Graafschap
19:45 Noordwijk - Fortuna Sittard
19:45 Quick Boys - FC Volendam

19:45 SC Genemuiden - De Treffers
19:45 Sparta Nijkerk - FC Eindhoven
20:45 MVV Maastricht - AZ Alkmaar

Terugroepactie Fiat Chrysler om brandgevaar

Fiat Chrysler roept bijna een half miljoen wagens van zijn truckmerk RAM terug naar de garage. Door een defecte waterpomp is mogelijk sprake van brandgevaar, doordat de motor oververhit kan raken.

Het overgrote deel van de auto's die terug moeten naar de garage, is in de Verenigde Staten of Canada verkocht. Minder dan 4500 wagens zijn verkocht buiten Noord-Amerika. Het gaat om dieseltrucks van twee verschillende types die tussen 2013 en 2017 zijn gebouwd.

Voor zover bekend zijn door het euvel geen ongelukken gebeurd waardoor mensen zijn overleden of gewond zijn geraakt.

Terugroepactie Fiat Chrysler om brandgevaar
Terugroepactie Fiat Chrysler om brandgevaar (Foto: ANP)

'Nu te gevaarlijk om er op uit te gaan'

Op Sint-Maarten worden voorbereidingen getroffen in verband met de langstrekkende orkaan Maria. Tientallen Nederlandse leden van het Urban Search And Rescue (USAR)-team hebben dinsdagmiddag (lokale tijd) op Sint-Maarten een veilig onderdak gevonden in de brandweerkazerne en een naastgelegen school.

De orkaan is er inmiddels een van de vijfde categorie, maar op Sint-Maarten en de eilanden van Caribisch Nederland zal waarschijnlijk geen sprake zijn van orkaankracht. Evengoed trekt de wind ook daar aan en regent het af en aan hard. "Het is te gevaarlijk om er op uit te gaan. Zodra het veilig is, gaan we met politie, brandweer en politie kijken waar we op moeten inzetten voor de hulpverlening. Dat kan echter pas als het veilig is qua stormkracht", aldus Thomas Aling, woordvoerder van het team ter plekke.

Het USAR-team zit al bijna een week op het eiland. Mensen zoeken en redden na rampen is het bekendste specialisme van het team, maar in dit geval wordt het vooral ingezet voor noodhulp na de verwoestende orkaan Irma. In de ploeg zitten onder meer brandweermensen, verpleegkundigen, artsen en bouwkundigen. In totaal zijn 59 leden van het team uitgezonden naar het Caribische eiland. Woensdag gaan er nog vier. De eerste prioriteit is het ziekenhuis en de scholen op het eiland weer volledig te laten functioneren.

'Nu te gevaarlijk om er op uit te gaan'
'Nu te gevaarlijk om er op uit te gaan' (Foto: ANP)

Van Vleuten dolgelukkig na winst op WK tijdrijden

Annemiek van Vleuten was enorm blij met haar winst op de individuele tijdrit. "Ik kan het niet geloven", zo laat ze weten tegenover de NOS. "Helemaal niet omdat het zo hard ging regenen onderweg. Ik dacht: ik ben nu zó goed en dan wordt het door de weersomstandigheden misschien letterlijk in het water gegooid..."

Niet alleen de 34-jarige Nederlandse had last van de weersomstandigheden, maar ook de concurrenten van haar in de tijdrit. "In een flits ging het net door me heen: ik heb gewoon de regenboogtrui in de tijdritten volgend jaar! Dat is zo speciaal. Ik had nooit gedacht dat ik ooit in mijn leven wereldkampioen tijdrijden zou worden."

De wielrenster moest ook even terugdenken aan haar zware valpartij tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "Dit geeft zo veel glans na alles wat ik vorig jaar heb meegemaakt. Je hebt soms enorme 'downs' als atlete. Maar dit is een enorme 'up'."

Voor Anna van der Breggen was het zuur. De Nederlandse die uitkomt voor Boels-Dolmans ging als tweede van start en moest lang wachten of haar tijd voldoende was voor de overwinning. Toen Van Vleuten er twaalf seconden onder ging baalde de Nederlandse even.

"Het ging goed, maar ik voelde in de afdaling dat het moeilijk was om power te trappen. Dat is precies het stuk waar Annemiek twaalf seconden pakt. Ik ben blij dat Annemiek het is, maar voor mij is het shit. Deze had ik al..."

"Ik had niet gedacht dat mijn race goed genoeg zou zijn voor zilver. Uiteindelijk is het mooi om die medaille te hebben, maar ik had hem graag gewonnen", sloot Van der Breggen tegenover de camera's van de NOS.

Voor Ellen van Dijk was de tijdrit een teleurstelling. De wielrenster van Sunweb, die zondag nog de winst pakte in de ploegentijdrit, wist al snel dat de medailles er niet zou inzitten voor de wereldkampioen van 2013.

Van Dijk verloor bij het eerste meetpunt op vier kilometer al bijna een halve minuut op Anna van der Breggen. "Te langzaam gestart dus. Dat maak je al bijna nooit meer goed", gaf ze na afloop toe.

"Ik was gewoon niet goed genoeg, zo simpel is het. Het voelde nooit alsof ik heel veel macht had."

Nicaragua wil toch meedoen aan klimaatverdrag

Nicaragua wil zich alsnog aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs. President Daniel Ortega kondigde volgens staatsmedia aan dat het verdrag "spoedig" wordt ondertekend uit solidariteit met landen die zijn getroffen door de gevolgen van klimaatverandering.

Nicaragua en Syrië zijn momenteel de enige landen die zich niet hebben aangesloten bij het het klimaatverdrag. Hoewel Ortega alsnog wil tekenen, blijft hij sceptisch over het akkoord. Hij stelde dat het verdrag de partijen die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering en milieuvervuiling tot niets verplicht.

De Verenigde Staten hebben overigens aangekondigd zich weer te willen terugtrekken uit het akkoord uit 2015, dat de opwarming van de aarde moet beperken. De Amerikaanse president Donald Trump betoogde onder meer dat het verdrag slecht is voor het bedrijfsleven in zijn land.

Nicaragua wil toch meedoen aan klimaatverdrag
Nicaragua wil toch meedoen aan klimaatverdrag (Foto: ANP)

Ingram man van het weekend in BTCC op Silverstone

Zondag werd de een na laatste ronde van het British Touring Car Championship verreden op het circuit van Silverstone. Met een eerste, tweede en vierde plaats mag Tom Ingram winnaar van het weekend genoemd worden. Door dit goede resultaat maakt hij nog en kleine kans om het kampioenschap te winnen.

Over twee weken wordt de laatste ronde van het 2017 kampioenschap gehouden op het circuit van Brands Hatch. Grootste kanshebbers voor de titel zijn Ash Sutton en Colin Turkington.

BTCC Silverstone race 1

Uitslag race 1
1 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport 18 ronden
2 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +0.728s
3 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +1.754s
4 Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +2.973s
5 Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +3.775s
6 Ant WHORTON-EALES (GBR) AmDtuning.com with Cobra Exhausts +5.107s
7 Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +6.525s
8 Aiden MOFFAT (GBR) Laser Tools Racing +7.339s
9 Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport +8.704s
10 Michael EPPS (GBR) TAG Racing +9.588s

BTCC Silverstone race 2

Uitslag race 2
1 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing 22 ronden
2 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +4.910s
3 Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +5.528s
4 Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +5.703s
5 Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport +7.749s
6 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +8.438s
7 Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +8.680s
8 Rob HUFF (GBR) Power Maxed Racing +9.038s
9 Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +9.260s
10 Michael EPPS (GBR) TAG Racing +9.547s

BTCC Silverstone race 3

Uitslag race 3
1 Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing 25 ronden
2 Rob HUFF (GBR) Power Maxed Racing +0.728s
3 Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +0.997s
4 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +1.434s
5 Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport +1.865s
6 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +3.006s
7 Chris SMILEY (GBR) BTC Norlin Racing +3.626s
8 Andrew JORDAN (GBR) BMW Pirtek Racing +3.761s
9 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +5.568s
10 Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +6.457s

Kampioenschap
1 Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing 338 punten
2 Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW 328
3 Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing 272
4 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport 271
5 Rob COLLARD (GBR) Team BMW 256
6 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing 215
7 Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing 214
8 Andrew JORDAN (GBR) BMW Pirtek Racing 200
9 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport 180
10 Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat with DUO 175

UCI gaat akkoord met kleinere wielerploegen

De wielerteams zullen het volgend jaar met één renner minder moeten doen in de grote wielerrondes. De wielerploegen zullen voortaan met acht renners starten in plaats van de gebruikelijke negen. Dat heeft de Internationale Wielerunie (UCI) beslist.

De koersorganisatoren wouden het al dit jaar invoeren, maar toen hield de UCI het nog tegen. Door de aangenomen regelwijziging kunnen nog maar 176 in plaats van 198 renners deelnemen aan de drie grote rondes.

Ook in andere wedstrijden komen er voortaan minder renners aan de start. Per team worden het 7 in plaats van 8 renners. Het verhogen van de veiligheid is een van de redenen om het aantal renners te verminderen. Een kleiner peloton zou makkelijker moeten kunnen manoeuvreren langs obstakels als rotondes en verkeersremmers.

Trump dreigt met vernietiging Noord-Korea

President Donald Trump heeft dinsdag gewaarschuwd dat de VS genoodzaakt kunnen zijn Noord-Korea "compleet te vernietigen" als dat land niet inbindt. Trump omschreef de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un als een "raketman" op een "zelfmoordmissie".

De krachtige waarschuwing van Trump leidde tot rumoer in de zaal van de Algemene Vergadering van de VN. De Amerikaanse president riep in zijn toespraak op het regime in Pyongyang te isoleren tot het zijn "vijandige" gedrag staakt.

Noord-Korea zorgt internationaal geregeld voor ophef door nucleaire en rakettesten uit te voeren. Het regime in Pyongyang negeert daarbij resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Dat invloedrijke orgaan legde Noord-Korea herhaaldelijk sancties op.

Obama
Trump haalde in zijn toespraak ook uit naar het onder zijn voorganger Obama gesloten akkoord over het nucleaire programma van Iran. De president omschreef Iran als een "economisch uitgeputte schurkenstaat" die geweld exporteert en noemde de atoomovereenkomst uit 2015 "gênant" voor de VS.

Hij zinspeelde erop dat Washington mogelijk af wil van het akkoord. "Ik denk niet dat jullie hier het laatste over gehoord hebben", aldus Trump, die de overeenkomst met Teheran eerder al "een van de slechtste deals ooit"noemde.

Update 20.05 uur
De Verenigde Staten overwegen alle ballistische raketten die Noord-Korea afschiet neer te halen, ook als ze geen enkele bedreiging voor Amerika of zijn bondgenoten vormen. Dat meldde nieuwszender CNN dinsdag op basis van een bron binnen de Amerikaanse regering.

Circa zevenhonderd man Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen oefenen samen ten noorden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, bij Pocheon circa 30 kilometer van de grens met Noord-Korea. Dat land schoot afgelopen vrijdag weer een ballistische raket af in weerwil van een reeks internationale sancties en VN-resoluties die dat verbieden.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap berichtte dat de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis maandag in het Pentagon suggereerde dat de VS militair tegen Noord-Korea kunnen optreden zonder dat de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul gevaar loopt. Mattis zei niet wat voor militaire actie hij bedoelde.

Trump dreigt met vernietiging Noord-Korea
Trump dreigt met vernietiging Noord-Korea (Foto: ANP)

GroenLinks wil uitsluitsel over eigen risico

De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet moeten duidelijk maken of zij het eigen risico volgend jaar inderdaad laten oplopen of iets ondernemen om dat te voorkomen. Dat vindt GroenLinks, dat informateur Gerrit Zalm woensdag vraagt om een brief waarin hij daarover duidelijkheid verschaft.

Als VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet van plan blijken de stijging van het eigen risico tegen te gaan, dan moet de Tweede Kamer volgens GroenLinks zelf in actie komen. Haast is dan geboden, want volgens minister Edith Schippers van Volksgezondheid kan er na 1 oktober nauwelijks meer iets aan het eigen risico gebeuren.

Onder meer CDA en ChristenUnie beloofden tijdens de verkiezingscampagne het eigen risico te verlagen. Geen enkele partij bepleitte een stijging, maar het dreigt volgend jaar toch 15 euro hoger uit te vallen. Het eigen risico wordt hoger doordat de gezondheidszorg meer geld kwijt is aan lonen en dus wat duurder wordt.

Niet verplicht
De informateur is niet verplicht de wens van GroenLinks in te willigen. Eerder schreef Zalm wel een summiere brief aan de Kamer om die bij te praten over de voortgang. Toen had een flink deel van de toekomstige oppositie daarom gevraagd.

De Kamer debatteert woensdagavond over het eigen risico. Vorige week stemde een Kamermeerderheid nog tegen een voorstel om het eigen risico komend jaar in ieder geval niet te verhogen.

GroenLinks wil uitsluitsel over eigen risico
GroenLinks wil uitsluitsel over eigen risico (Foto: ANP)

Politici reageren voorspelbaar op troonrede

Verschillende fractieleiders hebben dinsdag gereageerd op de troonrede van koning Willem-Alexander. De reacties zijn vrij voorspelbaar: de beoogde coalitiepartijen zijn te spreken over de inhoud, de oppositiepartijen zijn minder te spreken.

Mark Rutte reageerde als een van de eersten: volgens hem was het 'een mooie en passende Troonrede voor deze Prinsjesdag, gezien de demissionaire status van het kabinet'. Hij noemt het ook goed dat de koning nadrukkelijk Sint-Maarten heeft genoemd. Daarmee geeft Rutte voornamelijk zichzelf een compliment, aangezien de Troonrede door de regering wordt geschreven en niet door het staatshoofd.

Alexander Pechtold, fractieleider van D66, reageerde via Twitter: "Optimistische troonrede, Nederland staat er door samenwerking beter voor. Volgend kabinet kan handschoen oppakken" en "Alweer worden de eilanden in de Cariben zwaar op de proef gesteld. Terechte aandacht in opening".

Geert Wilders, fractievoorzitter van de PVV, over de troonrede: "Ik vind het een erg slecht verhaal. Nederland is de afgelopen jaren geconfronteerd met belastingverhoging na belastingverhoging, met enorme bezuinigingen. En nu hebben we een situatie dat er enorme overschotten zijn. Dat is geen geld van Mark Rutte, dat is geld van de mensen thuis. Ik vind dat je dat geld nu terug moet geven".

Jesse Klaver (GroenLinks): "De koning begon krachtig met de ramp die Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius heeft getroffen. Mooi dat hij aangaf dat de mensen er daar niet alleen voor staan. Wat me wel opvalt is dat er veel aandacht was voor de toegenomen economische groei. Het kabinet erkent onvoldoende dat nog niet iedereen daarvan profiteert en vergeet voor het gemak dat dat het gevolg is van politieke keuzes. De Troonrede bevatte de opdracht aan het nieuwe kabinet om dat anders te doen en iedereen mee te laten profiteren."

Mark Harbers, financieel woordvoerder van de VVD"Uit deze Miljoenennota blijkt dat Rutte II zijn belofte heeft ingelost: economisch gezien staan alle seinen op groen. Het is verstandig dat het kabinet op de gebieden van veiligheid, ouderenzorg en onderwijs nog een aantal knelpunten oplost. Nu is het zaak dat er snel een nieuw kabinet komt, zodat we er voor kunnen zorgen dat meer mensen de vooruitgang ook in hun eigen portemonnee gaan merken."

Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en mede-formateur reageerde ook: "Dingen toezeggen is nu lastig, dat kan pas met het regeerakkoord in de hand. Maar het is evident dat we zorg moeten dragen voor de middengroepen, die zwaar hebben geleden in crisis. En dat zij ook moeten merken dat het beter gaat met Nederland."

CDA-fractie in de Tweede Kamer in reactie op de Miljoenennota: "Dit is een bijzondere Prinsjesdag omdat we in afwachting zijn van een nieuw kabinet. Dat betekent dat de werkelijke begroting voor de jaren hierna pas na de formatie bekend zal zijn. De vooruitzichten zijn beter dan een aantal jaar geleden, maar er zijn nog steeds grote vraagstukken die beantwoord moeten worden. Denk aan de onzekerheid op de arbeidsmarkt, de zorgen rondom migratie en integratie en het bieden van zorg aan mensen die dat nodig hebben."

Fractievoorzitter Sybrand Buma van het CDA: "We hebben verkiezingen gehad, wij als CDA hebben fors gewonnen. Daarom onderhandelen we over een nieuw kabinet. Dat heeft tijd nodig, maar er is een demissionair kabinet dat een beleidsarme begroting maakt. Dit is in 2012 ook gebeurd."

Emile Roemer (SP) is minder optimistisch: "Ieder stapje in goede richting moet je omarmen (..) De afgelopen jaren ging het de andere kant op. Kijk maar naar de zorg: enorme bezuinigingen, 80.000 banen verdwenen. En als er gezegd wordt dat leraren er geld bij krijgen, dan is het maar de vraag hoeveel, en of het structureel wordt. Voor volgend jaar is er een bedrag, maar leraren zeggen al dat het een schijntje is. Het is goed dat ze op 5 oktober gaan staken. Dit voelt meer meer als traditie die je in ere houdt."

Fractieleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ziet ook geen hoogtepunten in de troonrede: "Het was meer van hetzelfde. Een beetje meer economische groei, iedereen krijgt er een beetje bij. Maar geen woord over dat zieken een hoger eigen risico krijgen en orkanen vliegen ons om de oren. Het lijkt mij dat we een ander soort troonrede moeten hebben dan een laat-maar-waaien troonrede.''

Thierry Baudet van Forum voor Democratie genoot van de mooie muziek en mooie kostuums. "Het was een mooie ceremonie", constateerde hij. "Maar met één ding was ik het niet eens: dat de koning zei te betreuren dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Ik juich dat toe en ik denk dat Nederland ook zo spoedig mogelijk uit de EU moet.''

Politici reageren op troonrede
Politici reageren op troonrede (Foto: ANP)

Wolfenstein II: The New Colossus wil dat je alle nazi's uitroeit

Wolfenstein II: The New Colossus komt op een erg goed moment. Nu nazi-haat de laatste maanden weer is opgebloeid kunnen we ons allemaal in deze game uitleven. Bethesda heeft vandaag een nieuwe trailer van de game gereleased die veel gameplay laat zien. In deze sequel hebben de nazi's inmiddels de Verenigde Staten overgenomen. Het is aan BJ Blazkowizc, held van het eerste deel, en het verzet om een revolutie op te starten.

Wolfenstein II: The New Colossus komt op 27 oktober uit voor PS4, Xbox One en pc. Een Switch-versie moet in 2018 uitkomen.

Ontslag Cocu bij PSV niet aan de orde

De baan van hoofdcoach Phillip Cocu heeft bij PSV nooit op het spel gestaan. Dat zegt technisch manager Marcel Brands.

De afgelopen weken is er geregeld kritiek geweest op het functioneren van Cocu, die met zijn team al in de voorrondes van de Europa League werd uitgeschakeld door het Kroatische NK Osijek. Vorige week gingen de Babanders onderuit bij sc Heerenveen, al werd dat afgelopen weekend wel rechtgezet tegen Feyenoord (1-0 winst).

"Intern hebben we veel gesprekken gevoerd. Na die uitschakeling tegen Osijek hebben we een hele nacht gesproken. Als iemand zich dat aantrekt ben ik het wel, en zeker ook Phillip. Dat dingen anders moesten, was duidelijk", zegt Brands in gesprek met PSV TV. De technisch manager van de Eindhovenaren vindt dat er te snel aan de stoelpoten van Cocu gezaagd wordt.

"Waarom altijd zo snel? Cocu is een icoon als speler van PSV en heeft de successen als trainer teruggebracht bij PSV", stelt Brands. "Dan vind ik niet dat je zo snel conclusies moet en mag trekken. Een trainer als Cocu heeft meer krediet dan een willekeurige buitenstaander."

Dijsselbloem wordt FNV-lid voor hogere salarissen

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is lid geworden van de vakcentrale FNV om de eis van de vakbonden voor hogere lonen kracht bij te zetten. Deze ontboezeming deed de bewindsman dinsdag op het Binnenhof nadat hij in de Tweede Kamer de Miljoenennota 2018 had overhandigd.

De vakbonden hebben groot gelijk, betoogde Dijsselbloem. Hij zei dat hij zich "voor de verkiezingen al" als lid heeft gemeld "om mijn steun daarin tot uitdrukking te brengen". Volgens hem hebben de vakbonden meer "power" nodig om te zorgen dat de lonen stijgen.

Dijsselbloem hamert al weer een tijdje op een sterkere stijging van de lonen. Volgens hem zit er vooral bij de grote- en middelgrote bedrijven voldoende "vet" voor salarisverhogingen. Premier Mark Rutte zei eerder dinsdag ook dat de lonen omhoog moeten.

Dijsselbloem lid FNV voor hogere salarissen
Dijsselbloem lid FNV voor hogere salarissen (Foto: ANP)

New York Giants lopen zich stuk op Lions

De aanval van de New York Giants in de NFL heeft opnieuw geen potten kunnen breken. Maandagavond stond de ploeg tegenover de Detroit Lions en voor de achtste keer op rij werd de twintig punten niet overschreden.

Tegen de Dallas Cowboys kwamen de Giants in de eerste wedstrijd tot drie punten, maandag ging het vergeleken met die wanprestatie nog wel heel iets beter. Tight end Evan Engram maakte in het tweede kwart de enige touchdown van de Giants.

Brandon Marshall had een geweldige kans om de Giants terug in de wedstrijd te brengen, maar hij liet een vrijwel zekere vangbal stuiteren. Als het een touchdown opgeleverd had stond het nagenoeg gelijk, nu liepen de Lions in New York snel weg naar een onoverbrugbare voorsprong en een 24-10 zege.

Sterspeler Odell Beckham Jr moest de openingswedstrijd door een enkelblessure missen. Tegen de Lions deed hij wel mee, maar hij leek nog altijd niet volledig fit en wist allesbehalve te imponeren.

Beenhakker: "Bosz is onze vaandeldrager"

Leo Beenhakker heeft lovende woorden voor Peter Bosz, die met Borussia Dortmund bovenaan de Bundesliga staat. De tijd dat Nederlandse trainers groot waren in het buitenland, ligt inmiddels achter ons, weet Beenhakker. Vorige week werd Frank de Boer ontslagen bij Crystal Palace en maandag moest Andries Jonker inpakken bij VfL Wolfsburg. "Alleen Peter Bosz en Ronald Koeman houden de Nederlandse eer hoog", zegt Beenhakker in het Algemeen Dagblad.

Don Leo weet hoe het komt dat Nederlandse coaches in het buitenland niet meer in trek zijn. "In Europa doen onze clubs, op enkele incidenten na, niet meer mee. En bij het Nederlands elftal gaat er door allerlei omstandigheden de laatste jaren ook veel niet goed. Dat doet natuurlijk wel iets met het imago van Nederland als voetballand. We hebben een paar knauwen gehad. Dat heeft mogelijkerwijs ook invloed op de interesse in het buitenland voor Nederlandse trainers."

Gerard Marsman, directeur van belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, maakt zich geen zorgen. Hij verwacht dat het wel weer goed zal komen met de Nederlandse trainers. "Eens in de zoveel tijd, als er in korte tijd veel Nederlandse trainers uitvliegen, word ik gebeld met deze vraag. En als het goed gaat, hoor ik niemand. Wat ik er mee wiil zeggen: dit is een golfbeweging", legt hij uit. "Voetbal is vooral een opportunistische wereld. Dan is de trend weer dat Spaanse trainers de wijsheid hebben, dan weer Nederlanders. Dat zal blijven schommelen."

Beenhakker vindt dat het Nederlandse voetbal op korte termijn wel een succes kan gebruiken. "Daarom is het te hopen dat Peter Bosz bij Borussia Dortmund echt iets moois kan neerzetten. Hij is nu, meer dan ooit, de vaandeldrager van het Nederlandse voetbal. Zijn begin in Duitsland is in elk geval overtuigend." Na vier wedstrijden gaat Dortmund met tien punten aan kop in de Bundesliga en het team van Bosz kreeg nog geen doelpunt tegen.

Van Vleuten wereldkampioen tijdrijden, Van der Breggen tweede

Annemiek van Vleuten is wereldkampioen geworden op de individuele tijdrit bij de vrouwen in Bergen. De Nederlandse was twaalf seconden sneller dan haar landgenote Anna van der breggen. Ellen van Dijk, de derde Nederlandse die aan de start kwam, zou vijfde worden op de tijdrit.

Van Vleuten had halverwege het parcours nog een achterstand van drie seconden op Van der Breggen, maar in de afdaling van de Birkelundsbakken boog ze haar achterstand om in een voorsprong van twaalf seconden op de finish.

Katrin Garfoot zou net als vorig jaar het brons veroveren. De Autralische moest achttien seconden toegeven op de Nederlandse. Ellen van Dijk, de wereldkampioen van 2013 zou als vijfde eindigen op 52 seconden van haar landgenote.

Van Vleuten werd dit jaar onder meer Nederlands kampioen tijdrijden en won La Course en de Boels Ladies Tour. Vorig leek de 34-jarige Nederlandse op weg naar de olympische titel op de weg, maar kwam ze zwaar ten val in de afdaling, waardoor het goud ging naar Van der Breggen.

Meer aandacht voor bewoners verpleeghuizen

In 2018 is er 435 miljoen euro extra beschikbaar - in vergelijking met de begroting van Prinsjesdag 2016 – voor een grote verbetering van de kwaliteit verpleeghuiszorg. Dit bedrag is de eerste stap.

In totaal kan op termijn met zo’n 2,1 miljard euro extra per jaar worden voldaan aan de nieuwe normen voor goede zorg met meer tijd en aandacht en vaste gezichten voor bewoners van verpleeghuizen. Komende jaren komt er stapsgewijs geld bij tot dat niveau structureel is bereikt, omdat er een aantal jaar nodig is om voldoende extra medewerkers aan de slag te laten gaan.

Omdat niet alleen in verpleeghuizen extra medewerkers nodig zijn de komende jaren maar bijvoorbeeld ook in de wijkverpleging, ambulancezorg, intensive care en spoedeisende hulp zet het kabinet in op extra inspanningen voor de arbeidsmarkt in de zorg. Voor de periode van 2017 tot 2022 is hiervoor bij elkaar opgeteld circa 350 miljoen beschikbaar.

Samen met zorgaanbieders, zorginkopers, werknemers en het onderwijs wordt de komende jaren gewerkt aan het beter opleiden van medewerkers, het aantrekken van nieuwe medewerkers en herintreders en het behoud van bestaande medewerkers. Medewerkers kunnen ook beter worden ingezet door bijvoorbeeld bestaande parttime contracten uit te breiden, werk slimmer te organiseren en gebruik te maken van innovatie.

Het grootste deel van deze investeringen – circa 220 miljoen euro – heeft het kabinet al in de eerste helft van 2017 aangekondigd. Voor de verpleegzorgzullen de arbeidsmarktinspanningen (met 275 miljoen bij elkaar opgeteld tot 2022) het grootst zijn.

LSVb zwaar teleurgesteld over begroting

Uit de rijksbegroting blijkt dat de regering geen maatregelen neemt om de stijgende kosten voor studenten te beteugelen. Het kabinet compenseert niet voor het leenstelsel, het stijgende collegegeld en de hogere huren.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is diep teleurgesteld. “De Koning vertelde tijdens de troonrede dat de seinen voor Nederland op groen staan. Studenten staan echter steeds dieper in het rood. We richten onze pijlen op de formerende partijen om het leenstelsel terug te draaien” aldus Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb.

Zorgwekkende gevolgen
De ernstig verslechterde financiële positie van studenten zorgt voor een aantal zorgwekkende gevolgen. Mbo-doorstromers en eerstegeneratie studenten gaan minder vaak studeren en studenten gaan later op kamers. Het is de verwachting van het Centraal Planbureau dat de gemiddelde studieschuld door het leenstelsel van 15.000 naar 21.000 euro stijgt. LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh: “Steeds meer studenten die willen studeren kiezen vanwege de stijgende kosten om niet door te leren. We eisen dat het nieuwe kabinet mensen niet ontmoedigt maar stimuleert om te studeren.”

Gapend gat
In de vorige onderwijsbegroting stond er voor de komende jaren een gat van 244 miljoen te bestaan. In de nieuwe begroting blijkt dat het gat voor volgend jaar toeneemt tot 415 miljoen euro. Sewbaransingh: "Het piept en kraakt in het onderwijs. Het kabinet zegt te willen investeren in het onderwijs en lerarensalarissen, maar schuift stiekem de rekening door. We eisen dat de minister snel uitlegt hoe het gat opgelost gaat worden!.

PVV: overschot NU terug naar burgers

De PVV constateert dat er in 2017 een overschot is van €4 mld. en zelfs €6 mld. in 2018. Het geld klotst tegen de plinten van de overheid op. Na jaren van belastingverhogingen en botte bezuinigingen moet dat geld terug naar de burger. Dat schrijft de PVV in een persbericht. 

Fractievoorzitter Geert Wilders: “Het is schandalig. Rutte geeft slechts kruimels terug aan de Nederlander. De PVV wil dat het overschot van €10 miljard wordt teruggeven. Tot de laatste cent. Het is geld van de burger, niet van Rutte”.


Nederland staat er goed voor

Nederland staat er goed voor: de Nederlandse economie groeit dit jaar het hardst van alle Europese landen en de werkloosheid bereikt in 2018 het laagste punt sinds 2008. Helaas voelt niet iedereen dit in de portemonnee. Uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden dreigden er volgend jaar in koopkracht op achteruit te gaan. Het kabinet vindt dat ook kwetsbare groepen moeten profiteren van de opleving van de economie en trekt 425 miljoen euro uit om hun koopkracht te repareren.

Iedereen gaat er op vooruit
Minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrijven dat vandaag in de beleidsagenda 2018 die met de begroting aan de Tweede Kamer is gestuurd. Het kabinet is sinds de verkiezingen van maart demissionair en komt niet meer met grote beleidswijzigingen. Hierdoor is het kabinet ook beperkt in het nemen van koopkrachtmaatregelen. Wel hecht het kabinet eraan dat ook haar laatste begroting een evenwichtig koopkrachtbeeld laat zien; alle inkomensgroepen gaan er ongeveer in dezelfde mate op vooruit.

De meerderheid van de Nederlanders zal volgend jaar meer in de portemonnee hebben. Van alle huishoudens gaat zo’n 82 procent erop vooruit. Binnen de groep werkenden gaat 87 procent erop vooruit. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn positiever dan eerder werd voorspeld. De werkloosheid daalt snel van 6 procent in 2016 naar 4,9 procent dit jaar en in 2018 tot 4,3 procent – het laagste punt sinds 2008. De werkgelegenheidsgroei ligt in 2017 eveneens op het hoogste niveau sinds 2008, in het afgelopen jaar kwamen er bijna 200 duizend banen bij.

Lagere inkomens
Maar niet iedereen voelt dat het beter gaat en niet iedereen die kan of wil werken is al aan de slag. Zonder extra maatregelen zouden uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden erop achteruit gaan. Bovendien zou de koopkracht van mensen met een laag inkomen flink achterblijven bij die van hoge inkomens. Het kabinet trekt daarom 425 miljoen op de begroting voor maatregelen die de koopkracht voor deze groepen repareren.

De bezuiniging op de heffingskorting wordt deels uitgesteld voor bijstandsgerechtigden waardoor mensen met een bijstandsuitkering er gemiddeld genomen op vooruit gaan. Ook worden de zorgtoeslag en het kindgebonden budget verhoogd om (grotere) gezinnen met lagere inkomens tegemoet te komen. Werkenden met een lager inkomen hebben hier ook profijt van. Ouderen krijgen daarnaast een hogere ouderenkorting.

Grote uitgaven, zoals de stijgende zorgpremie en het eigen risico zijn in de koopkrachtberekeningen meegenomen. Ook is in de cijfers meegenomen dat de aanvullende pensioenen door pensioenfondsen nauwelijks worden geïndexeerd. Hierdoor gaat bijna een kwart van de ouderen met vooral een hoger aanvullend pensioen er op achteruit.

Nederland staat er goed voor (Rijksoverheid)
Nederland staat er goed voor (Afbeelding: Rijksoverheid)

Politie weert spandoek Pegida

De politie heeft voorkomen dat enkele demonstranten van de extreemrechtse organisatie Pegida een spandoek in de lucht hielden tijdens het passeren van de Glazen Koets. Een woordvoerder van de politie heeft dat dinsdag bevestigd.

,,Er was sprake van een onaangekondigde demonstratie. Daarom is de groep aangesproken en is er tegen Pegida proces-verbaal aangezegd", aldus de woordvoerder. Op het spandoek stond een tekst die voor migranten als kwetsend kan worden beschouwd.

Politie weert spandoek Pegida
Politie weert spandoek Pegida (Foto: ANP)

Internetruzie om kraken mediabestanden

De invloedrijke digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) stopt de samenwerking met internetstandaarden-organisatie World Wide Web Consortium (W3C). Steen des aanstoots is de zogeheten Encrypted Media Extensions (EME), die de W3C voor webbrowsers wil standaardiseren. Hiermee kunnen contenteigenaren zoals muziek- en filmmaatschappijen delen van het web ontoegankelijk maken.

Dat is misschien op zich niet zo gek, maar de EFF wil niet dat W3C-leden wetgeving over digitaal rechtenbeheer (DRM) kunnen gebruiken tegen lieden die EME-versleuteling kraken. De W3C weigert echter daarover een clausule op te nemen. Dat maakt de weg vrij voor bij W3C aangesloten bedrijven om internetters aan te klagen die bestanden toch toegankelijk maken.

Vervolging zou plaats kunnen vinden onder artikel 6 van de European Copyright Directive, of de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

Controle over de browser
Het gaat de EFF niet om het toestaan van het kraken van encryptie onder alle omstandigheden. Maar het zou moeten kunnen voor bijvoorbeeld onderzoeksdoeleinden, het toegankelijk maken van media voor mensen met beperkingen, of het archiveren van webcontent. Daarmee zou het principe overeind blijven dat gebruikers controle over de browser hebben, terwijl mediabedrijven de mogelijkheid behouden om mensen te vervolgen voor copyrightschending. Maar de W3C wijst dit compromis van de hand.

Volgens de EFF zal die weigering het ook onmogelijk zal maken om legaal naar lekken te speuren. Kwaadwillenden kunnen onopgespoorde kwetsbaarheden gebruiken om talloze apparaten met malware infecteren, zegt de burgerrechtenbeweging.

De starre houding van de W3C over EME bedreigt het vrije en open internet, zegt de EFF. Om dit te behouden is een rechtszaak tegen de Amerikaanse regering in voorbereiding om de 'giftigste' clausules uit de DMCA te krijgen. Ook zal de burgerrechtenbeweging mensen juridisch bijstaan die worden vervolgd voor het kraken van EME.

Cromwell aangeklaagd na protest SeaWorld

James Cromwell is officieel aangeklaagd voor het verstoren van een show in pretpark SeaWorld in San Diego. Hij riskeert een gevangenisstraf van negentig dagen of een boete van 400 dollar, meldt The San Diego Union-Tribune.

De 77-jarige acteur, bekend van onder meer American Horror Story en Babe, werd in juli opgepakt toen hij en dierenrechtenorganisatie PETA in het park protesteerden tegen shows met orka's. Dat deed hij met een megafoon. "SeaWorld Sucks" en "Deze dieren lijden en jullie weten dat allemaal", scandeerde Cromwell richting het aanwezige publiek.

Cromwell moest al eens eerder een week brommen toen hij in 2015 werd opgepakt bij een demonstratie tegen de komst van een energiecentrale. Alle demonstranten kregen boetes maar de acteur weigerde deze te betalen. Hij moest vervolgens de gevangenis in.

Cromwell aangeklaagd na protest SeaWorld
Cromwell aangeklaagd na protest SeaWorld (Foto: BuzzE)

Den Haag stroomt vol voor Prinsjesdag

In de binnenstad van Den Haag is het al aardig druk met mensen die komen kijken naar de koninklijke stoet, die aan het begin van de middag van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof gaat. Duizenden hebben een plekje gevonden langs de route die de Glazen Koets met koning Willem-Alexander en koningin Máxima straks rijdt.

Dankzij het fraaie weer hebben velen hun jas uitgedaan en hier en daar zijn ook mensen in T-shirts zichtbaar. Vijf vrouwen uit Staphorst hebben zich in hun traditionele klederdracht gestoken; zij hebben voor het eerst een plaatsje in de Ridderzaal bemachtigd.

In de stad heerst een gemoedelijke sfeer. Wel is er veel politie op de been. Op strategische plaatsen zijn stevige hekken neergezet als extra bescherming en het publiek heeft het verzoek gekregen geen grote tassen of rugzakken mee te nemen.

Paleis

Voor Paleis Noordeinde, waar de koninklijke stoet om 13.00 uur vertrekt, staan een paar honderd mensen. Ook op de tribunes op het Lange Voorhout en het Plein en achter de dranghekken langs de route hebben velen al een plekje gevonden.

De gemeente Den Haag trof dinsdagochtend vroeg de laatste voorbereidingen. Zo zijn er matten neergelegd en is zand gestrooid op de route om te voorkomen dat de paarden uitglijden.

Den Haag stroomt vol voor Prinsjesdag
Den Haag stroomt vol voor Prinsjesdag (Foto: ANP)

Tennisster Rus verrast McHale

Tennisster Arantxa Rus heeft op het WTA-toernooi van Seoul voor een verrassing gezorgd. De Nederlandse qualifier, 143e op de wereldranglijst, was in de eerste ronde te sterk voor de als achtste geplaatste Amerikaanse Christina McHale (WTA-81).

McHale leverde haar opslag gelijk al twee keer in, maar wist de Nederlandse vervolgens net zo vaak te breken. Rus deed dat echter nog eens dunnetjes over en trok de set zo naar zich toe. 

In het tweede bedrijf verloor Rus op 3-3 haar opslag, maar ze brak McHale gelijk terug en sloeg op 4-5 op de service van de Amerikaanse na vier matchpoints toe: 6-3, 6-4.

In de tweede ronde staat Rus tegenover de 19-jarige Australische Priscilla Hon, eveneens een qualifier.

Hogenkamp is Bertens de baas in Zuid-Korea

Tennisster Richel Hogenkamp heeft op het WTA-toernooi van Seoul landgenote Kiki Bertens uitgeschakeld. De twee stonden al in de eerste ronde tegenover elkaar. Het was de zesde onderlinge ontmoeting tussen de twee en na Hogenkamp's zege is de stand nu gelijk: 3-3.

De als tweede geplaatste Bertens (WTA-29) leverde als eerste haar service in, maar sloeg twee keer op rij terug en wist zo de eerste set te pakken. Het werd vervolgens een klassieke WTA-wedstrijd, waarin beide dames nauwelijks hun opslag konden houden. 

Zo leverde Hogenkamp (WTA-119) in de tweede set drie keer haar service in, maar ze wist Bertens ook vier keer te breken en trok de stand zo gelijk. Door Bertens in de derde set drie keer op rij te breken kwam Hogenkamp op 5-1, wat ze in tweede instantie en met veel pijn en moeite op eigen service af wist te maken: 5-7, 6-4, 6-3.

Waarschuwing Rekenkamer over EU-klimaatdoelen

De klimaatdoelen die de Europese Unie zich heeft gesteld zijn niet haalbaar zonder forse extra inspanningen van de lidstaten, vooral op het vlak van energie. Ook als de doelen wel worden gehaald, wordt het nog een hele klus voor de samenleving om zich aan te passen aan de hogere temperaturen. Die waarschuwing gaf de Europese Rekenkamer dinsdag.

De EU wil de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 20 procent hebben teruggedrongen en tien jaar later met 40 procent. In 2050 moet de emissie met minstens 80 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990.

De industrie, de transportsector, huishoudens en de landbouw zijn de grootste uitstoters. Als er niet snel actie wordt ondernomen en beter wordt samengewerkt, loopt de rekening alleen maar verder op, stelt Rekenkamerlid Phil Wynn Owen. Hij spreekt van "een grote uitdaging", vooral in de periode na 2030. Het is volgens de Rekenkamer van groot belang een Europese energie-unie te creëren, zodat duurzame en betaalbare energie zijn weg door de hele EU kan vinden.

Waarschuwing Rekenkamer over klimaatdoelen EU
Waarschuwing Rekenkamer over EU-klimaatdoelen (Foto: ANP)

Minister hoeft niets te doen tegen tijgermug

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hoeft niets te doen tegen bedrijven die gebruikte autobanden importeren die met tijgermuggen zijn besmet. Dat bepaalde Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag.

Volgens de hoogste rechter is de minister niet bevoegd om op grond van de warenwet maatregelen tegen de bedrijven te nemen. Dat kan alleen als het te verwachten gebruik van de banden tot gevaar voor de consument leidt. Maar dit is niet aan de orde, aldus het CBb.

Het platform 'Stop invasieve exoten' probeerde Schippers in hoger beroep opnieuw te dwingen tot actie tegen de Aziatische tijgermug. De organisatie had hier om gevraagd omdat de muggen meer dan twintig virusziekten kunnen verspreiden, waaronder zika en dengue.

Dit jaar zijn er al op zeven plekken in Nederland tijgermuggen opgedoken.

Minister hoeft niets te doen tegen tijgermug
Minister hoeft niets te doen tegen tijgermug (Foto: ANP)

Grey's Anatomy-actrice had hersentumor

Kate Walsh heeft in 2015 een hersentumor laten verwijderen. Dat vertelt de 49-jarige Grey's Anatomy-actrice in een interview aan het Amerikaanse Cosmopolitan. Walsh had last van een vermoeidheid die maar niet verdween en zocht medische hulp.

"Toen ik een keer autoreed zwierde ik plots naar rechts", zegt de actrice die dat als signaal opvatte dat er iets mis met haar was. "De vermoeidheid was op een gegeven moment zo erg dat het niet uitmaakte of ik vijf koppen koffie per dag dronk: ik bleef moe", vervolgt ze. Nadat ze ook last kreeg van haar geheugen en soms stamelde om een zin af te maken, besloot Walsh een arts te bezoeken.

Na een MRI-scan werd een hersentumor gevonden en dat sloeg in als een bom bij de actrice. "Mijn assistent moest aantekeningen maken tijdens het gesprek met de arts, want ik was er niet meer bij. Zo ontdaan was ik", aldus Walsh. De tumor werd verwijderd en na negen maandan stond ze alweer op de set van de speelfilm Self en daarna Girls Trip. Ook speelde ze recent mee in de Netflixserie 13 Reasons Why.

Kate Walsh speelde van 2005 tot 2012 in de populaire ziekenhuisserie Grey's Anatomy de rol van Dokter Addison Montgomery. Ze zette de rol voort in de spin-off Private Practice. Walsh zegt dat ze open is over haar ziekte omdat ze hoopt dat het mensen aanspoort gezonder te leven en bij klachten of twijfel een arts te raadplegen.

Grey's Anatomy-actrice had hersentumor
Grey's Anatomy-actrice had hersentumor (Foto: BuzzE)

Final Fantasy IX mobiele port uit op PS4

Square Enix heeft vandaag Final Fantasy IX digitaal op de PS4 gereleased. De PS1-klassieker kost liefst 20,99. PlayStation Plus-leden kunnen het de komende week voor 16.79 kopen. Let wel, deze port is gebaseerd op de port die voor mobieltjes is gemaakt. Dat betekent dat de user interface soms gigantisch is.

Zie het plaatje hieronder. Een grote interface is handig voor mobieltjes omdat je met je vingers erop moet tikken, maar het is minder fraai op de PS4. De game heeft wel trophy-ondersteuning en je krijgt bij de aankoop een PS4-thema en acht avatars.

IndyCar heeft weer Amerikaanse kampioen

In de IndyCar Series werd afgelopen weekeinde de laatste race van het seizoen verreden. De Grand Prix of Sonoma ging van start met meerdere coureurs die nog kampioen konden worden, met Josef Newgarden, Scott Dixon en Helio Castroneves als voornaamste kandidaten.

Kampioenschapsleider Newgarden begon vanaf poleposition en stond er dus het beste voor, terwijl Dixon en Castroneves niet ver achter hem zaten. Echt spannend werd de race nauwelijks: Newgarden nam vroeg de leiding, maar een alternatieve pitstopstrategie bracht zijn teamgenoot en uittredend kampioen Simon Pagenaud naar de kop van de race.

Pagenaud besloot geen druppel brandstof te sparen en reed zo naar een forse voorsprong, die hij nodig had voor de extra brandstofstop. Het pakte perfect uit voor de Fransman, die voor Newgarden de baan weer op kwam en zo naar de zege reed, met de Amerikaan achter hem. Voor Newgarden, dit jaar nieuw bij topteam Penske, was dat ruimschoots voldoende om de titel te pakken - de eerste Amerikaan sinds Ryan Hunter-Reay in 2012 kampioen werd.

Will Power eindigde als derde, Dixon en Castroneves kwamen als vierde en vijfde over de streep. Voor de 42-jarige Castroneves zou het wel eens zijn laatste reguliere IndyCar-race geweest kunnen zijn: de Braziliaanse legende, drievoudig Indy 500-winnaar, is na twintig jaar in de klasse niet zeker van een stoeltje voor 2018 en gaat mogelijk in de sportscars rijden. Wel lijkt de kans groot dat hij in elk geval de Indy 500 rijdt in 2018.

Dynasty Warriors 9 komt begin 2018 uit

Koei Tecmo heeft een release-window gegeven van Dynasty Warriors 9. Deze game zal begin 2018 uitkomen op PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam. Om dit kracht bij te zetten heeft de uitgever een nieuwe trailer uitgebracht.

Hierin zien we enkele bekenden uit de serie, zoals Lu Bu, die over stadsmuren heen klimmen en gewoonweg weer aardig aan het hacken en slashen zijn. Ook zien we het nieuwe State Combo-systeem. Met Flow Attacks krijg je meerdere opties tijdens het aanvallen, gebaseerd op positie, of de vijand de lucht in vliegt of dat ze gestunned zijn. Reactive Attacks zijn de counterattacks, dash attacks, guard breaks en finishers. Trigger Attacks zorgen er dan weer voor dat de status van de vijand verandert.

Vulkaan op Bali staat op springen

Op Bali hebben de autoriteiten de alarmstatus rondom de vulkaan Agung verder verhoogd naar drie. Ook zijn de evacuatiegebieden rondom de actieve vulkaan verder uitgebreid. 

De vulkaan Agung ligt op circa 70 kilometer afstand van Kuta op het vakantie-eiland Bali en is een zeer toeristische trekpleister. Het is de hoogste berg van Bali. De laatste keer dat de Agung uitbarstte was in 1963. Destijds kwamen meer dan 1100 mensen om het leven door pyroclastische stromen (wolken van hete lucht, gas en lava) die enkele dorpen overspoelden.  Toeristen zijn gewaarschuwd dat ze op minstens zes kilometer afstand van de top moeten blijven en dat er een verboden zone van 7,5 kilometer is ingesteld ten noorden, zuidoosten en zuidwesten van de vulkaan. 

De laatste weken is de vulkanische activiteit in en rond de vulkaan sterk toegenomen. Kleinere aardbevingen worden in het gebied gevoeld en kleine erupties van vijftig meter hoog zijn inmiddels ook al gezien. Inwoners binnen een gebied van twintig kilometer rondom de vulkaan is aangeraden om klaar te zijn voor eventuele versnelde evacuatie mocht de alarmstatus verder naar vier worden verhoogd. 

Meer GGZ-klinieken dreigen met patiŽntenstop

In navolging van twee GGZ-instellingen in Zeeland en Friesland, overwegen nog zeker drie andere aanbieders van geestelijke gezondheidszorg een patiëntenstop. Zij krijgen onvoldoende geld van zorgverzekeraars om alle patiënten te kunnen behandelen. Daarnaast voeren nog eens minimaal tien instellingen "stevige onderhandeling" met verzekeraars over nieuwe contractsafpraken, maakte koepelorganisatie GGZ Nederland dinsdag bekend.

"Wij weten dat er bij de zorgverzekeraars nog voldoende geld is voor behandelingen in de GGZ. Wat wij zien, is dat zorgverzekeraars het beschikbare geld onvoldoende inzetten om tot verhoging van budgetafspraken te komen. Daardoor kan een instelling gedwongen worden een behandelstop voor een bepaalde zorgverzekeraar af te kondigen of lopen de wachttijden op", waarschuwt de brancheorganisatie.

De Zeeuwse GGZ-aanbieder Emergis en GGZ Friesland waarschuwden onlangs dat er geen patiënten van een aantal verzekeraars meer aangenomen konden worden omdat het geld op was. Bij Emergis is dit inmiddels van de baan, na bemoeienis van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Meer GGZ-klinieken dreigen met patiëntenstop
Meer GGZ-klinieken dreigen met patiëntenstop (Foto: ANP)

'We gaan allemaal dood, planeet op ramkoers met aarde'

Het is weer eens zover: we gaan allemaal dood, maar nu echt! Christelijk numeroloog David Meade heeft tegenover The Washington Post laten weten dat we nog een paar dagen de tijd hebben voor ons leven voor altijd zal veranderen, en niet op een goede manier.

Meade komt met zijn opmerkelijke voorspelling nadat hij iets deed wat in een jaar of tweeduizend nog bijna niemand gedaan heeft: hij spitte de Bijbel eens stevig door, op zoek naar tekenen van het einde der tijden. Het begin van dat einde der tijden blijkt dichtbij te zijn: op 23 september 2017, komende zaterdag dus.

Het draait allemaal om het getal 33. Dat is de leeftijd waarop Jezus stierf, maar daar blijft het niet bij: de naam Elohim, in de Bijbel het meest gebruikte Hebreeuwse woord voor 'God', wordt - je raadt het al - precies 33 keer genoemd. Zaterdag is het bovendien precies 33 dagen geleden dat men in de VS een totale zonsverduistering zag. Tienduizenden mensen waren daar enthousiast over, maar Meade weet wel beter: het was een teken dat we gedoemd zijn.

Het getal 33 is verder ook het getal waarmee Max Verstappen in de Formule 1 rijdt en gezien zijn hoeveelheid pech lijkt ook dat niks minder dan een teken van het einde der tijden. Daarnaast is het schijnbaar ook nog eens de hoogste rang in de Vrijmetselarij, dan weet je het wel. Alsof dat nog niet genoeg is: 33 is het landnummer voor internationale telefoongesprekken naar Frankrijk, dat kan nooit goed zijn.

De mythische planeet X, ook wel Niburu genoemd, ligt volgens miskend genie Meade op ramkoers met de aarde. Dat men bij de NASA nooit enig teken van Niburu heeft opgevangen doet daar niks aan af, want wederom weet Meade wel beter. Zaterdag zou de planeet plotseling zichtbaar worden, vanaf begin oktober zouden de eerste gevolgen merkbaar zijn.

Onder meer ene Robert Breaker is het met zijn collega eens, hoewel dat niet veel zegt. Breaker liet precies twee jaar geleden ook al weten dat we allemaal dood gingen en, hoewel sindsdien inderdaad vele mensen zijn overleden, daar bleek hij er toch naast te zitten. Zijn voorspelling is dan ook maar aangepast naar 23 september 2017, wel zo makkelijk.

David Morrison, een daadwerkelijke wetenschapper, maakt zich overigens niet echt druk. "De planeet had al lang zichtbaar moeten zijn als hij op aarde af kwam stevenen", aldus de NASA-man. "De baan van Mars zou al gekruist moeten zijn inmiddels." Overigens vindt Meade ook binnen de christelijke gemeenschap uiteraard weinig steun. "Getallen in de Bijbel zijn wel symbolisch bedoeld, maar niet om er voorspellingen mee te doen", aldus prediker Ed Stetzer.

Voorspellingen over het einde der tijden zijn al zo oud als het begin der tijden. De oplettende lezer zal vermoedelijk doorhebben dat dergelijke voorspellingen nog geen enkele keer uit zijn gekomen, gezien het feit dat de genoemde lezer dit bericht op dit moment leest. Onder meer in 2003 zouden we allemaal het tijdelijke voor het eeuwige verwisselen, toen dat niet gebeurde zou alles en iedereen in 2012 het loodje leggen, gebaseerd op een foutieve interpretatie van een Maya-kalender.

Dit keer gaat het natuurlijk wel allemaal fout, daarom de belangrijke vraag: wat ga jij tot zaterdag doen, wetende dat ons leven op die dag voorgoed zal veranderen?

Lichamen Giethoorn zijn van verongelukte Polen

De twee doden die maandag werden gevonden in het water van de Thijssengracht in Giethoorn (Overijssel), zijn twee Poolse seizoensarbeiders. Het gaat om twee mannen van 24 en 44 jaar, meldt de politie.

De mannen raakten vorige week woensdag door een ongeluk met hun auto te water, maar in het voertuig in het water werden geen inzittenden aangetroffen. Een uitgebreide zoektocht leverde geen resultaat op.

Uit onderzoek is nu komen vast te staan dat het om de inzittenden van de auto gaat. De politie sluit een misdrijf uit.

Lichamen Giethoorn zijn van verongelukte Polen
Lichamen Giethoorn zijn van verongelukte Polen (Foto: ANP)

VN wil meer tijd voor onderzoek in Myanmar

 De commissie van de Verenigde Naties die het geweld in Myanmar onderzoekt, heeft meer tijd nodig. Ze heeft de mensenrechtenorganisatie UNHCR toestemming gevraagd het onderzoek voort te kunnen zetten.

De VN-commissie onderzoekt een hele lading beschuldigingen. Die hebben betrekking op massa-executies, martelingen, seksueel misbruik, het gebruik van landmijnen en het platbranden van dorpen. Commissievoorzitter Marzuki Darusman uit Indonesië zei in een toelichting "te gaan waar het bewijs hem heen voert". Hij wil zes maanden langer in Myanmar kunnen werken. Daarmee zou hij zijn opdracht in september 2018 afronden.

De ambassadeur van Myanmar bij de Verenigde Naties, Htin Lynn, vindt dat het onderzoek van de commissie niets toevoegt. Myanmar neemt afdoende en "geproportioneerde" maatregelen om terroristische activiteiten tegen te gaan, verklaarde hij. De regering van Myanmar moet overigens formeel nog toestemming voor het onderzoek geven.

Eerder veroordeelde leider Aung San Suu Kyi "alle schendingen van de mensenrechten en het onwettige geweld". De Nobelprijswinnares staat onder grote internationale druk om geweld tegen de Rohingya-moslimminderheid expliciet te veroordelen. Ze heeft echter geen macht over het leger, die daarvoor verantwoordelijk zou zijn. Er zouden 400.000 Rohingya's op de vlucht zijn geslagen.

VN wil meer tijd voor onderzoek in Myanmar
VN wil meer tijd voor onderzoek in Myanmar (Foto: ANP)

Toilet UBS-bank verstopt met geld

De UBS-bank in Genève en drie aanpalende restaurants hebben met een merkwaardige verstopping van hun toiletten te maken. In de toiletpotten bleken enige tijd geleden snippers van biljetten van 500 euro te zitten. De totale waarde van de verstopping bedraagt 100.000 euro.

De bedrijven hebben bij justitie aangifte van de vondst gedaan. Bij de bank bleek uitgerekend het toilet in de kluisruimte verstopt te zijn met geld. De lokale krant Tribune de Genève oppert dat het geld aan Spaanse vrouwen behoort, die het geld enige jaren geleden al in een kluis stopten. De Zwitserse justitie heeft toegezegd de zaak te onderzoeken en de herkomst van de biljetten vast te stellen.

Overigens heeft de Europese Centrale Bank vorig jaar meegedeeld dat de uitgifte van biljetten van 500 euro eind 2018 wordt gestopt, onder meer om de financiering van terrorisme en zwartwerken, alsmede het witwassen van geld tegen te gaan.

Bank zit met geld in zijn maag
Toilet UBS-bank verstopt met geld (Foto: ANP)

Nipte zege honkballers Amsterdam en Neptunus

De twee topclubs in het Nederlandse honkbal, de L&D Amsterdam Pirates en Curaçao Neptunus, hebben in de kampioensgroep van de Hoofdklasse een nipte zege behaald.

De Pirates speelden thuis tegen Mr. Cocker HCAW en hadden na zeven relatief voorzichtige innings een 4-0 voorsprong op de borden staan. De ploeg uit Bussum deed in de achtste nog wat terug, maar de Pirates maakten het duel netjes af: 4-2.

Neptunus ging in Hoofddorp op bezoek bij de Vaessen Pioniers en ook dat werd geen spetterend spektakel. In de vierde en zesde inning werd een speler van Neptunus over de thuisplaat geslagen, wat de Rotterdammers een 0-2 overwinning opleverde.

Grote firma's zetten in op elektrisch rijden

Een tiental grote bedrijven waaronder Unilever, IKEA, Vattenfall, Deutsche Post DHL en LeasePlan zetten vol in op elektrisch rijden. In 2030 beloven de bedrijven dat 100 procent van de personenauto's, ook leasebakken, elektrisch aangedreven zal zijn. Bij vrachtwagens tussen de 3,5 en 7,5 ton zal dit voor minstens de helft gelden.

Ook wanneer een taxi wordt besteld of een auto wordt gehuurd, zal dit een elektrische variant moeten zijn. Verder beloven de bedrijven werk te maken van het inrichten van infrastructuur zoals het plaatsen van voldoende laadpalen. Voorts zullen medewerkers actief worden ingelicht over de mogelijkheden van elektrisch rijden, waarbij ook de kosten van de overstap van een benzine of dieselauto naar een elektrisch model naar beneden worden gebracht.

De firma's hebben de afspraken vastgelegd in mobiliteitsinitiatief EV100. Volgens de oprichters is het vooralsnog het enige zakelijke initiatief dat het rijden met elektrische voertuigen stimuleert. Ze benadrukken dat de helft van de auto's op de wegen in bezit zijn van bedrijven.

Nieuwe standaard
"Het is zaak om van elektrische rijden de nieuwe standaard te maken", zo klinkt het. De tien initiatiefnemers menen dat de transportsector nog altijd de sterkst groeiende vervuiler is. Om de boel echt in beweging te krijgen moet er fors meer vraag komen naar elektrische auto's.

De extra vraag leidt mogelijk weer tot lagere kosten voor automakers om elektrische auto's in de markt te zetten, omdat ze op grotere schaal kunnen produceren. De collectieve inkoopkracht wordt ook door de initiatiefnemers van EV100 benadrukt.

Grote firma's zetten in op elektrisch rijden
Grote firma's zetten in op elektrisch rijden (Foto: ANP)

Espanyol wint duel der laagvliegers

Espanyol heeft maandagavond in de kelder van de Primera Division de eerste zege van het seizoen geboekt. Na een gelijkspel en twee nederlagen was de club in het eigen RCDE Stadium te sterk voor Celta de Vigo, dat na vier speelronden op drie punten staat.

Gerard Moreno opende bij de thuisploeg na tien minuten de score, een kwartier later gevolgd door een treffer van de Argentijn Pablo Piatti. Celta de Vigo had aanzienlijk meer balbezit, maar kon alleen in de 69e minuut iets terugdoen door een treffer van Pione Sisto, waarmee de 2-1 eindstand bereikt was.

Zone of the Enders 2 krijgt HD-remaster en VR-modus

Zone of the Enders: The 2nd Runner krijgt een HD-remaster en een VR-modus. De game kreeg op de PS3 ook al een HD-remaster, maar dit keer belooft Konami een 4K resolutie, verbeterde sound design en nieuwe modi. Daaronder valt de gloednieuwe VR-modus die je in de onderstaande trailer kunt zien. De game komt in de lente van 2018 uit in Japan. Een releasedatum voor het Westen is nog niet bevestigd.


Square Enix kondigt mysterieuze nieuwe game Left Alive aan

Square Enix heeft Left Alive aangekondigd. De game werd getoond tijdens de Tokyo Game Show PlayStation-persconferentie. Veel over de game weten we nog niet. Via een persbericht laat Square Enix weten dat het een 'survival action shooter' is. Het moet in 2018 uitkomen voor PS4 en Steam. Later deze week wordt meer informatie over de game vrijgegeven.

Het wordt geproduceerd door Shinji Hashimoto (bekend van Final Fantasy) en de personages zijn ontworpen door Yoji Shinkawa (bekend van Metal Gear Solid).

13 Sentinels: Aegis Rim van ontwikkelaar Vanillaware komt in 2018 uit

13 Sentinels: Aegis Rim leeft gelukkig nog. Het spel werd tijdens the Tokyo Game Show in 2015 aangekondigd, maar sindsdien is er amper nieuws rondom de game geweest. 13 Sentinels is een sci-fi game met mechs en wordt ontwikkeld door Vanillaware, onder andere bekend van Muramasa: The Demon Blade en Odin Sphere.

13 Sentinels: Aegis Rim moet in 2018 uitkomen voor PS4 en PS Vita. Bekijk de nieuwe ietwat bizarre trailer hieronder.


Cross-platform PS4 en Xbox One mogelijk in Fortnite

Spelers zijn er achter gekomen dat cross-play tussen PlayStation 4 en Xbox One mogelijk is in de co-op survivalgame Fortnite. Het lijkt erop dat de feature in Epics nieuwste titel per ongeluk is aangezet.

Het begon toen verschillende mensen waaronder redditor PRE_-CISION-_ die op PlayStation 4 spelen gamertags tegenkwamen met spaties erin, iets wat niet mogelijk is op PS4 maar wel op Xbox One. Inmiddels is de 'fout' hersteld door Epic Games zelf, die claimt dat het een configuratiefoutje was dat er onbewust in was geslopen.

Hoewel de cross-platform play inmiddels in Fortnite alweer is uitgeschakeld, toont het wel een beetje aan hoe relatief makkelijk het is om de feature beschikbaar te stellen aan het publiek. Vooralsnog is Sony als koploper in de console-industrie vooral terughoudend om de feature beschikbaar te stellen: cross-platform play is al wel mogelijk tussen Xbox One, pc en Nintendo Switch-gamers in bijvoorbeeld Minecraft en Rocket League.

Screenshot van Xbox Gamertag in PS4-potje (PRE_-CISION-_)

Grote verwoesting door orkaan Maria: 'Alles is weg'

Orkaan Maria is afgelopen nacht als categorie vijf, de zwaarste, aan land gekomen op het Caraïbische eiland Dominica en heeft daar enorm huisgehouden. De precieze schade in het land is nog niet duidelijk, dat zal duidelijker worden als de nacht er voorbij is, maar dat het land er ernstig aan toe is lijkt al wel bekend te zijn.

Premier Roosevelt Skeritt deed op Facebook live verslag van de orkaan. "We hebben geen idee wat er buiten gebeurt, we horen alleen het gehuil van de wind terwijl we bidden dat dit snel voorbij is", niet veel later gevolgd door: "Mijn dak is weg, ik ben overgeleverd aan de genade van de orkaan. Het huis begint onder te lopen."

Vervolgens was het een paar uur stil, tot Skeritt rond een uur of acht 's ochtends, Nederlandse tijd, weer online was met een onheilspellend bericht. "De eerste berichten spreken over uitgebreide verwoesting. Alles wat met geld te kopen en vervangen is, is weg. Mijn grootste angst voor de ochtend is dat we wakker worden met berichten over zware verwondingen en doden door landverschuivingen vanwege de aanhoudende regen", schrijft de premier.

"Vrijwel iedereen waar ik mee gepraat heb of op een of andere manier contact mee heb gehad, heeft geen dak meer, het was een lawine van afgerukte daken in de stad en het hele land. Morgenochtend, zodra het enigszins mogelijk is, gaan we de weg op om gewonden te zoeken en mensen te bevrijden uit de puinhopen."

Skeritt zegt zich niet druk te maken over de materiële schade op het eiland, dat is volgens hem kansloos, want alles is weg. "Mijn aandacht gaat uit naar het redden van mensen die vast zitten en het zorgen voor medische hulp. We hebben hulp nodig, vrienden...we hebben alle mogelijke hulp nodig die er maar is."

Over de staat van de vliegvelden en havens laat Skeritt zich niet uit, hoewel hij verwacht dat beiden nog dagen onbruikbaar zijn. Hij roept andere landen dan ook op om met helikopters te hulp te komen.

Maria is sinds de 'landfall' op Dominica iets naar het noorden afgebogen en zorgt inmiddels ook voor zwaar weer op Guadeloupe. In de komende twee dagen zal de orkaan, die door het land wat is afgenomen in kracht naar categorie vier, vermoedelijk weer aanzwellen en koers zetten richting de zuidelijke Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico.

Maria wordt ook op het FOK!forum op de voet gevolgd, inclusief de nieuwste radarupdates en livestreams, daarvoor kun je in dit topic terecht.

'Koeman hoeft nog niet te vrezen voor ontslag'

Ronald Koeman beleeft bij Everton een slechte seizoensstart, maar volgens de Daily Telegraph hoeft de Nederlander nog niet te vrezen voor zijn baan.

Met vier punten uit vijf wedstrijden staat de ploeg van Koeman op een teleurstellende achttiende plaats in de Premier League. De laatste drie duels gingen verloren tegen Tottenham Hotspur (0-3), Atalanta Bergamo (3-0) en Manchester United (4-0). Koeman zag de afgelopen transferperiode topschutter Romelu Lukaku naar United vertrekken, maar hij haalde voor honderdvijftig miljoen euro aan nieuwe spelers. Ondanks de vele aankopen won Everton pas één wedstrijd dit seizoen.

Koeman gaf na de nederlaag tegen United afgelopen weekend aan dat hij tijd nodig had, maar het ontslag van Frank de Boer als manager van Crystal Palace na vier competitieduels toont aan dat er in Engeland weinig geduld is. Volgens de bookmakers is Koeman de favoriet om als eerstvolgende manager de laan uitgestuurd te worden.

Zo snel hoeft het niet te gaan, want Koeman krijgt volgens The Telegraph tijd om het team op te bouwen. De club slaagde er niet in om een goede vervanger voor Lukaku aan te trekken, terwijl de hoop was gevestigd op Arsenal-spits Olivier Giroud. Ook een huurdeal met Chelsea voor Diego Costa ging in rook op. In januari gaat Everton opnieuw de markt op in de hoop een spits aan te trekken, maar eerst zal Koeman met zijn ploeg de weg omhoog moeten zien te vinden.

Strootman berust in lot Oranje: "We hebben geen topspelers meer"

Het Nederlands elftal ontbrak vorig jaar op het EK in Frankrijk en dreigt ook naast een ticket te grijpen voor het WK van 2018 in Rusland. Hoewel Kevin Strootman van mening is dat het Oranje niet heeft meegezeten in de kwalificatiecampagne, erkent de middenvelder van AS Roma evenwel dat de huidige selectie niet overloopt van kwaliteit.

Oranje staat met nog twee kwalificatieduels voor de boeg op een teleurstellende derde plaats in zijn poule, drie punten achter runner-up Zweden. "Het is een lastige periode voor ons. We hebben geen topspelers meer zoals voorheen het geval was", vertelt de 37-voudig Oranje-international maandag tijdens een vragenuurtje via social media. "We moeten hard blijven werken en geduld hebben met de nieuwe spelers."

"We zijn bovendien niet altijd gelukkig geweest", vervolgt Strootman, die eind vorige maand in de met 4-0 verloren kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk met een rode kaart van het veld werd gestuurd. "We hebben veel last gehad van blessures, dus het zal moeilijk worden om ons te plaatsen voor het WK. We moeten echter vooruit en ik ben ervan overtuigd dat onze tijd weer komt."

Strootman is bezig aan zijn vijfde seizoen in Romeinse dienst. In mei verlengde hij zijn contract tot de zomer van 2022. "Het is lastig om uit te leggen wat de club en de stad voor mij betekenen", geeft hij aan. "Als ik bijvoorbeeld twee dagen vrij ben, blijf ik liever hier dan dat ik terugga naar Nederland. Roma is speciaal voor mij. Ik ben hier nu vier jaar en de supporters hebben me altijd gesteund, zowel in goede als slechte tijden. Ze zijn altijd speciaal voor me geweest en zullen dat ook blijven."

Een Prinsjesdag met weinig vuurwerk

Het is vaste prik op de politieke kalender, maar Prinsjesdag is er dit jaar niet eentje als alle andere. Omdat er nog altijd geen nieuwe regering is, was het aan het 'oude' kabinet om de begroting voor 2018 op te stellen. Maar omdat de zittende regering demissionair is, wordt er vooral 'op de winkel gepast' en nauwelijks nieuw beleid gemaakt. Voor de oppositie zullen er dan ook weinig inhoudelijke verrassingen zijn om op prijs te schieten.

De redenering is als volgt: het waarschijnlijk nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft een mandaat van de kiezer, hoe smal ook. Het is dan ook aan deze vier partijen - als ze eruit komen - om het beleid voor de komende tijd uit te stippelen. Zij kunnen de 'beleidsarme' begroting die nu is opgesteld aanpassen zodra ze zijn aangetreden. De Algemene Beschouwingen, het grote debat over het kabinetsbeleid dat normaal meteen na Prinsjesdag plaatsvindt, zijn dan ook uitgesteld. De Kamer wacht liever op de plannen van het nieuwe kabinet.

Sowieso is het voor de PvdA dit jaar een aparte editie. Met het ene been staat ze nog in het kabinet, met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een hoofdrol, maar aan de andere kant is voorman Lodewijk Asscher ook de hele zomer bezig geweest zich af te zetten tegen coalitiepartner VVD. Hij eiste extra geld voor de salarissen van basisschooldocenten.

Het leidde zelfs nog tot een korte kabinetscrisis. Asscher leek enkele weken genoegen te moeten nemen met een toezegging voor een "substantieel bedrag", maar nadat vrijdag details van de begroting waren uitgelekt bleek er toch 270 miljoen euro te zijn ingeruimd voor het basisonderwijs.

Oranjefans
De eerste fanatieke Oranjefans hadden zich al in alle vroegte verzameld bij Paleis Noordeinde. Rond 06.30 uur meldde een handjevol aanhangers zich in de optrekkende ochtendmist om maar niets te hoeven missen van de rijtoer en de balkonscène.

De Glazen Koets rijdt dit jaar voor de tweede keer op Prinsjesdag van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof, waar koning Willem-Alexander in de Ridderzaal de troonrede voorleest. De Glazen Koets vervangt de Gouden Koets, die wordt gerestaureerd.

Een Prinsjesdag met weinig vuurwerk
Een Prinsjesdag met weinig vuurwerk (Foto: ANP)

Leegstand hardnekkig in middelgrote steden

De leegstand van winkelpanden is afgelopen jaar iets teruggelopen, maar in veel middelgrote gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners is daar niks van te merken. Daar staat gemiddeld een op de acht winkels in het centrum leeg, zo constateert Dynamis Vastgoedconsultants in een jaarlijks onderzoek naar de Nederlandse winkelmarkt. In ongeveer de helft van deze plaatsen nam de leegstand verder toe.

Tekenend voor de leegstand in middelgrote plaatsen zijn de voormalige V&D-gebouwen. In de grote steden of 'hoofdwinkelgebieden' hebben die bijna allemaal een nieuwe bestemming gekregen, maar in zogeheten 'ondersteunende winkelgebieden' in iets kleinere steden staat 72 procent nog altijd leeg.

Over de hele linie daalde de leegstand tot 7,4 procent. Een jaar eerder stond nog bijna 1 procent meer leeg. Volgens de opstellers van het rapport zouden middelgrote plaatsen er goed aan doen het winkelaanbod te verkleinen. Onder meer door de sterke toename van de verkoop via internet is hun regionale functie afgenomen.

Leegstand hardnekkig in middelgrote steden
Leegstand hardnekkig in middelgrote steden (Foto: ANP)

'Gezag Rutte II piekt op laatste Prinsjesdag'

Het scheidende kabinet-Rutte II van VVD en PvdA heeft sinds zijn aantreden in 2012 niet zoveel vertrouwen genoten als nu. Ook premier Mark Rutte boezemde sinds 2012 niet zoveel vertrouwen in, concludeert EenVandaag uit een eigen peiling.

Het kabinet begon met het vertrouwen van 42 procent van de kiezers, maar daarvan bleef op het dieptepunt van de economische crisis maar 14 procent over. Nu de economie weer draait als een tierelier heeft het inmiddels demissionaire kabinet het vertrouwen van 34 procent van de kiezers, maakt EenVandaag op uit onderzoek onder ruim 20.000 van hen.

Bijna twee derde van de ondervraagde kiezers denkt dat de economie er goed voor staat, maar slechts een flink derde deel ziet daarin de hand van het tweede kabinet-Rutte. Een grote minderheid zegt nog altijd slechter af te zijn dan voor het aantreden van Rutte II. Maar wie beter naar de antwoorden kijkt ziet wel degelijk tamelijk brede waardering voor de aanpak van de economische crisis, stelt EenVandaag.

Tevredenheid
De waardering voor premier Rutte is dan ook afgelopen jaar gegroeid. De helft van de ondervraagde kiezers is tevreden over zijn optreden van de afgelopen vijf jaar. Alleen minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en vooral minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dwingen meer respect af. Die laatste krijgt lof van ruim drie kwart van de ondervraagden. De ministers Jet Bussemaker (Onderwijs), Stef Blok (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) komen er veel slechter af en bungelen onderaan de ranglijst.

Voor het eerst lijkt de kiezer echt werk te willen maken van een beter milieu en klimaat, concludeert EenVandaag. Voorheen kregen andere kwesties steevast voorrang, maar nu staat dit vraagstuk in de top drie van zaken waarin het nieuwe kabinet volgens de gemiddelde ondervraagde zou moeten investeren. Die panelleden vinden gezondheidszorg en onderwijs nog wel een stuk belangrijker.

Onderwerpen als immigratie en integratie, veiligheid en de Nederlandse identiteit hebben volgens de ondervraagden minder prioriteit.

'Gezag Rutte II piekt op laatste Prinsjesdag'
'Gezag Rutte II piekt op laatste Prinsjesdag' (Foto: ANP)

Nederland pionier bij 'herbruikbare' economie

Nederland kan een voortrekkersrol vervullen in de wereld bij de zogenoemde 'circulaire economie', waarbij grondstoffen en producten zo veel mogelijk worden hergebruikt. Dat stelt ABN AMRO in een rapport over de circulaire economie.

De bank stelt dat Nederland veel troeven in handen heeft om wereldwijd het voortouw te nemen rond de circulaire economie, dankzij de kennis en kunde die in ons land aanwezig zijn. Deze kennis kan naar het buitenland worden geëxporteerd. Nederland is volgens ABN koploper op het gebied van afvalrecycling, met ruim 80 procent van het afval dat wordt gerecycled.

Volgens ABN is de circulaire economie goed voor nieuwe banen en wordt het imago van Nederland in het buitenland verbeterd. Daarnaast zijn er voordelen voor de volksgezondheid en wordt ons land minder afhankelijk van de import van grondstoffen. De overheid heeft de ambitie dat in Nederland in 2050 vrijwel geen primaire grondstoffen worden gebruikt en de economie volledig moet draaien op herbruikbare grondstoffen.

Meer stappen nodig
Om de transitie naar de circulaire economie echt een succes te maken, zijn volgens ABN nog wel meer stappen nodig. Zo moet de overheid zo gunstig mogelijke omstandigheden creëren voor de herbruikbaarheid van grondstoffen door onder meer wet- en regelgeving aan te passen. Daarnaast moeten alle relevante partijen in de circulaire economie nauw samenwerken in een goed georganiseerd netwerk. Banken spelen hierbij een belangrijke rol, aldus ABN.

Verder moeten ook consumenten meegaan in de circulaire economie. Zij moeten bewuster worden gemaakt van het herverbruik van grondstoffen en geprikkeld worden tot circulair gedrag, bijvoorbeeld in de vorm van statiegeld.

Nederland pionier bij 'herbruikbare' economie
Nederland pionier bij 'herbruikbare' economie (Foto: ANP)

Linkin Park eert Bennington in nieuwe clip

Linkin Park heeft een audiovisueel eerbetoon gebracht aan hun overleden leadzanger Chester Bennington. De band bracht maandag de videoclip uit van het nummer One More Light waarin beelden van Bennington zijn verwerkt. Op YouTube is de muziekvideo al ruim 300.000 bekeken.

One More Light was geschreven voor mensen die een geliefde zijn verloren maar de band besloot na de dood van Bennington om het nummer en de video aan hem op te dragen. De regie van de video was in handen van Mark Fiore en bandlid John Hahn en de twee geven een inkijkje in het leven van de leadzanger backstage, op het podium en tijdens het liefdadigheidswerk van de band.

Fans reageren vol emotie op de nieuwe video. "Tranen in mijn ogen!", schrijft een jonge fan op Twitter bij het delen van de video. "Ik probeer de clip te kijken maar het lukt me niet", twittert een andere fan met een emoji van een gebroken hartje achter de link naar naar de clip.

Chester Bennington overleed in juli. Hij werd 41 jaar oud.

Suu Kyi spreekt over geweld in Myanmar

De leider van Myanmar Aung San Suu Kyi heeft dinsdag via een tv-toespraak gereageerd op de gewelddadigheden in Rakhine. "Wij veroordelen alle schendingen van de mensenrechten en het onwettige geweld."

Militairen hebben het al langere tijd gemunt op Rohingya-moslims. De onderdrukte Rohingya zijn daarom en masse op de vlucht geslagen, momenteel zijn al ruim 400.000 mensen naar buurland Bangladesh gegaan om te ontsnappen aan een etnische zuivering, zoals de Verenigde Naties het noemt.

Suu Kyi ging niet letterlijk in op de gewelddadigheden tegen de moslims. "Er zijn beschuldigingen. We moeten goed uitzoeken of deze gebaseerd zijn op harde feiten voordat we in actie komen." Hiermee lijkt ze tijd te willen kopen na druk van westerse landen.

Einde aan geweld
Groot-Brittannië, Frankrijk en Australië hadden de leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi onder druk gezet een einde te maken aan het militaire geweld tegen de Rohingya.

De onderdrukte Rohingya-moslims zijn en masse op de vlucht geslagen, momenteel zijn er al ruim 400.000 mensen naar buurland Bangladesh gegaan om te ontsnappen aan een etnische zuivering, zoals de Verenigde Naties het noemt.

Internationaal heeft Suu Kyi al veel kritiek gekregen over het geweld. Frankrijk zei dat het een krachtige reactie van Suu Kyi verwacht op het geweld.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson: "Het moorden en het geweld moet stoppen. We kijken niet alleen naar de militairen, maar ook naar Suu Kyi. Het is van groot belang dat zij en de regering duidelijk maken dat dit moet stoppen."

Suu Kyi spreekt land toe over geweld
Suu Kyi spreekt over geweld in Myanmar (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: mist en misschien een bui

Trekvogels in septembernacht
ze maken de kersttijd zacht.

Vandaag
Gistermorgen vroeg regende het, maar rond de middag werd en bleef het in het noorden droog en brak zelfs de zon nog even door. De afgelopen nacht kunnen er nog buien gevallen zijn, met hier en daar wat onweer. Vanochtend kan het mistig zijn. In de loop van de ochtend lost deze op en gaat over in stapelbewolking. Hieruit kan plaatselijk een bui vallen. De middagtemperatuur ligt rond de 16 graden biij een zwakke noordwestenwind. 

10 Jaar geleden
Was het gevoelsmatig slechts een graad of tien, zwaarbewolkt en viel er circa 3 mm regen.  

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:15
Zon onder: 19:54
Zonkracht: 3/2

Zonsopgang in Griekenland (Foto: Papabear)
Zonsopgang in Griekenland (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Trump overweegt militaire parade op 4 juli

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt om een militaire parade in Washington te houden op Onafhankelijkheidsdag (4 juli). Trump zegt geïnspireerd te zijn door de parade die hij in Parijs zag op de Franse nationale feestdag.

Trump kwam met het idee aan het begin van een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron maandag in de marge van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. Trump zei dat hij zijn stafchef van het Witte Huis, de gepensioneerde generaal John Kelly, heeft gevraagd te kijken naar de mogelijkheid zo'n parade te organiseren voor de Amerikaanse militaire macht.

Trump zei dat hij zich had verwonderd over de Franse parade die hij zag samen met Macron op 14 juli. "In grote mate door waar ik getuige van was, zouden we iets dergelijks kunnen doen op 4 juli in Washington langs Pennsylvania Avenue", zei hij tegen verslaggevers. "We kijken er eigenlijk naar uit."

Trump overweegt militaire parade op 4 juli
Trump overweegt militaire parade op 4 juli (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Boek: 365 films die je gezien moet hebben
special
Fun met Funda #108: De Twaalf Apostelen
review
Bordspel: Jurassic World
review
Octopath Traveler
review
The Crew 2
review
CD: Street Dogs - Stand For Something Or Die For Nothing
©FOK.nl e.a.