FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 augustus 2017

Pliskova na stroeve start langs qualifier Gibbs

Tennisster Karolina Pliskova is na een moeizame start doorgedrongen tot de derde ronde op de US Open. De Tsjechische nummer één van de wereld stond de eerste set nog ruim af aan de Amerikaanse qualifier Nicole Gibbs, maar draaide het vervolgens om: 2-6, 6-3, 6-4.

De als vierde geplaatste Oekraïnse Elina Svitolina had minder moeite met het bereiken van de derde ronde. Ze zette de Russische Evgeniya Rodina zonder al te veel gedoe opzij: 6-4, 6-4. Roland Garros-kampioene Jelena Ostapenko, als twaalfde geplaatst, schoof de Roemeense Sorana Cirstea met precies dezelfde cijfers aan de kant.

Tiener Rublev verrast Dimitrov in New York

Tennisser Andrey Rublev heeft op de US Open voor een flinke verrassing gezorgd. De 19-jarige Rus, 53e op de wereldranglijst, stuurde niemand minder dan de als zevende geplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov naar huis.

Rublev kreeg al vroeg een break om de oren, maar maakte die later in de eerste set weer goed en ging erop en erover. Ook in set twee werd de jonge Rus gebroken, maar weer sloeg hij terug en na een spannende tiebreak pakte hij ook die set. In het derde bedrijf was het Dimitrov die zijn opslag in moest leveren en dat kon hij niet ongedaan maken, waarmee de partij voorbij was: 7-5, 7-6 (3), 6-3.

Ook de als vijftiende geplaatste Tsjech Tomas Berdych ligt er al uit. In de tweede ronde ging de halvefinalist van 2012 onderuit tegen de Oekraïner Alexander Dolgopolov: 6-3, 6-1, 7-6 (5), 6-2. Roberto Bautista Agut, als elfde geplaatst, deed het aanzienlijk beter. De Spanjaard rekende in drie sets af met de Duitser Dustin Brown: 6-1, 6-3, 7-6 (3).

Giel Beelen lust concurrent-dj's rauw

Giel Beelen staat na twintig jaar bij 3FM te popelen om aan de slag te gaan bij Veronica. En volgens de radio-dj moeten zijn collega's bang voor hem zijn.

"Gerard Ekdom, Domien Verschuuren, Mattie (Valk red.), ik kan ze hebben. Ik lust ze rauw", zei Giel donderdagavond aan tafel bij Eva Jinek. Volgens de dj moeten zijn collega's 'absoluut' bang voor hem zijn. Met één uitzondering: "Edwin Evers maakt al jaren een goede show met stabiele luistercijfers."

Giel kreeg eerder op de dag een rondleiding bij Veronica. Hij vond het fantastisch. "Ik werd er alleen maar extra opgewonden van." Hij verwacht dan ook betere radio te maken, omdat hij 'na jaren in dezelfde studio, met dezelfde mensen' in een nieuwe stimulerende omgeving terechtkomt. Bij Veronica verwacht hij de eigenheid te vinden die hij op een gegeven moment miste bij 3FM.

Beelen herkent zich niet in een opmerking van dj Jeroen van Inkel, die eerder deze week voorspelde dat Giel en de bazen van Veronica binnen een half jaar ruzie zullen hebben. "Ik ben gevraagd om wie ik ben. Zij vragen mij om radio te maken met een randje en dat vind ik wel lekker."De dj zou het dan ook raar vinden als hij juist daarom ontslagen zou worden.

Giel Beelen lust concurrent-dj's rauw
Giel Beelen lust concurrent-dj's rauw (Foto: BuzzE)

Venezolaanse oppositie vraagt paus om hulp

De Venezolaanse oppositie heeft de hulp van paus Franciscus ingeroepen om een eind te maken aan de ernstige politieke en economische crisis in het land. De leider van de rooms-katholieke kerk zou bij de socialistische regering van president Nicolás Maduro moeten aandringen op het accepteren van humanitaire bijstand en respect voor de mensenrechten.

"Ons land verkeert in een crisis van ongekend grote omvang", zei parlementsvoorzitter Julio Borges donderdag. Het ontbreekt in Venezuela aan van alles, vooral levensmiddelen en medicijnen. Het regime ontkent dat en wijst de aangeboden hulp door bijvoorbeeld liefdadigheidsinstellingen af.

Door de lage olieprijs, corruptie en jarenlang mismanagement beschikt Venezuela amper over deviezen om de hoogstnoodzakelijke goederen te importeren. De winkels verkopen vaak nee voor de dagelijkse behoeften. "Zij die verantwoordelijk zijn voor de honger, gooien de deur voor humanitaire hulpverleners dicht en verdedigen hun macht koste wat kost", aldus Borges.

Maduro zette het parlement, waarin de oppositie een meerderheid had, onlangs buitenspel. Veel tegenstanders gingen de gevangenis in.

Venezolaanse oppositie vraagt paus om hulp
Venezolaanse oppositie vraagt paus om hulp (Foto: ANP)

'Gewezen SP-kopstuk hard over partijtop'

Voormalig SP-kopstuk Sharon Gesthuizen uit in een dinsdag te verschijnen boek scherpe kritiek op de partijtop en de harde omgangsvormen binnen de SP. Dat zegt geestverwant en oud-Kamerlid Farshad Bashir, die al passages heeft gelezen. Hij stelt dat Gesthuizen nog mild is.

Vooral partij-oprichter en jarenlang onbetwist opperhoofd Jan Marijnissen moet het in het boek ontgelden, aldus Bashir. Gesthuizen hekelt het 'schrikbewind' dat Marijnissen jarenlang zou hebben gevoerd. Gesthuizen zelf was donderdagavond niet bereikbaar.

Het in maart afgezwaaide Kamerlid schrijft onder meer dat Marijnissen de partij en de Tweede Kamerfractie zo tiranniek leidde, dat meerdere Kamerleden in de knel kwamen en opbrandden. Ook toen Marijnissen terugtrad zou hij zijn ijzeren greep hebben behouden door paladijnen in het zadel te hijsen.

Gesthuizen deed twee jaar geleden een vergeefse gooi naar het partijvoorzitterschap. Ze legde het af tegen Ron Meyer, de keus van de partijtop. Die laatste deed er alles aan om haar te dwarsbomen, schrijft ze.

'Gewezen SP-kopstuk hard over partijtop'
'Gewezen SP-kopstuk hard over partijtop' (Foto: ANP)

Onderzoek naar zeehondenopvang

Een wetenschappelijke commissie begint vrijdag met een onderzoek naar de zeehondenopvang in Nederland. De commissie buigt zich over de toekomst van de opvang van zieke dieren en moet antwoord geven op de vraag welke zeehonden in aanmerking komen en wanneer. Ook is de vraag hoe die opvang eruit komt te zien.

Het gaat de commissie om ecologische aspecten, het welzijn en ziektes van de dieren. De commissie is in het leven geroepen omdat de zeehondenopvang nog altijd ter discussie staat. Er is relatief weinig kennis over het lot van vrijgelaten zeehonden. In Nederland zijn vijf locaties die zieke zeehonden opvangen.

De commissie staat onder leiding van André van der Zande, directeur van het RIVM, en bestaat verder uit vijf leden van wie er twee uit het Verenigd Koninkrijk komen. Binnen zes maanden moet er een advies liggen.

Commissie buigt zich over zeehondenopvang
Onderzoek naar zeehondenopvang (Foto: ANP)

Bertens en Larsson simpel verder op US Open

Op de US Open is eindelijk eens wat goed Nederlands nieuws te melden: Kiki Bertens is simpel doorgedrongen tot de tweede ronde van het damesdubbeltoernooi.

Bertens speelt in New York wederom samen met de Zweedse Johanna Larsson, met wie ze als elfde geplaatst is. Ze openden hun toernooi donderdag met een partij tegen de Duitse Julia Görges en de Oekraïnse Olga Savchuk.

Görges en Savchuk leverden in de eerste set al snel hun service in en konden dat niet meer omdraaien, terwijl Bertens en Larsson in set twee ook gewoon een maat te groot waren. Na nauwelijks meer dan een uur was het klaar: 6-2, 6-2.

WK ver weg voor Oranje na afstraffing

Het WK in Rusland is voor het Nederlands elftal nog steeds mijlenver weg. De ploeg van Dick Advocaat werd vernederd door Frankrijk.

Oranje kwam in het Stade de France al snel onder druk te staan. De Fransen domineerden op het middenveld, waar met name Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum onder de voet werden gelopen. De Oranje-defensie had continu moeite met de beweeglijke Kingsley Coman, Thomas Lemar en Antoine Griezmann.

Laatstgenoemde hielp Les Bleus al binnen het kwartier aan een verdiende voorsprong. Hij kreeg genoeg ruimte om een één-tweetje met Olivier Giroud te maken en de bal tussen de benen van Jasper Cillessen in het doel te schuiven: 1-0. Hoewel de Fransen bleven domineren, creëerde de ploeg van Didier Deschamps voor rust geen grote kansen meer. Aan de andere kant van het veld stond Vincent Janssen op een eiland en kon het Nederlands elftal totaal niet gevaarlijk worden op de helft van de tegenstander.

Halverwege greep Advocaat in door Wesley Sneijder te wisselen voor Tonny Vilhena. Er kwam daardoor meer gif in het elftal, al zorgde die felheid er ook voor dat Kevin Strootman twee gele kaarten kreeg en Oranje dus met tien man kwam te staan. Even later kreeg Arjen Robben de eerste grote Nederlandse kans van de wedstrijd. De Franse defensie zag Quincy Promes even over het hoofd, maar Robben kopte zijn voorzet slecht in.

In de tegenaanval hield Cillessen zijn team op de been door Paul Pogba van dichtbij af te stoppen. Even later was de keeper van Barcelona wel geklopt. Thomas Lemar knalde een afvallende bal met links heerlijk in de bovenhoek, waardoor de wedstrijd was beslist. Nadat Cillessen voorkwam dat invaller Kylian Mbappé de score uitbreidde, maakte Lemar uit een counter zijn tweede van de wedstrijd. Robben had pech dat hij in de slotfase de onderkant van de lat raakte en even later maakte Mbappé de vernedering voor Oranje compleet: 4-0.

Het Nederlands elftal is gezakt naar de vierde plaats in groep A, omdat Bulgarije met 3-2 van Zweden won. Frankrijk is nu koploper, drie punten boven Zweden en vier boven Bulgarije. Oranje heeft twee punten minder dan de Bulgaren, die zondag in Amsterdam  de volgende tegenstanders zijn.

Frankrijk

4 - 0

Nederland

 14' Griezmann
 73' Lemar
 88' Lemar
 90+1' Mbappé
   
 
 Gele kaart: Griezmann, Lacazette, Kurzawa, (Frankrijk),
 Rode kaart: , Strootman (61/2xg) (Nederland)
 
Stadion: Stade de France, Parijs
Toeschouwers: ?
Arbiter: Rocchi (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Sidibé
Koscielny
Umtiti
Kurzawa
Coman (Lacazette/80)
Pogba
Kanté
Lemar
Giroud (Mbappé/75)
Griezmann (Fekir/89)
  Cillessen
Fosu-Mensah
De Vrij
Hoedt
Blind
Wijnaldum
Sneijder (Vilhena/46)
Strootman
Robben
Janssen (v.Persie/64)
Promes

Britten herdenken prinses Diana

Talloze fans van prinses Diana hebben donderdag stilgestaan bij haar overlijden precies twintig jaar geleden. Dat gebeurde onder meer door een bloemenhulde bij en aan het hek van Kensington Palace. Lady Di woonde daar ruim vijftien jaar, tijdens haar huwelijk met prins Charles maar ook na de scheiding.

De eerste mensen verzamelden zich al voor het ochtendgloren bij het paleis om haar te herdenken, met nog meer bloemen, briefjes en kaarsen. Diana's zoons, de prinsen William en Harry, namen er een dag eerder een kijkje. "Wij allen hebben iemand verloren", zei Harry tegen vertegenwoordigers van de charitatieve organisaties waarbij zijn moeder was betrokken.

"Ze bracht wat frisse lucht in de koninklijke familie", zei Caryll Foster (57) tegen persbureau Reuters. Ze was al om 3.00 uur ter plekke. "De koninklijke familie is soms wat koel, zij had een warm hart en was aardig. Ze was heel bijzonder en we willen allemaal de herinnering aan haar levend houden."

De 'People's Princess'', zoals de toenmalige premier Tony Blair haar noemde, kwam op 31 augustus 1997 door een auto-ongeluk in Parijs om het leven. De limousine waarin ze zat werd achterna gezeten door paparazzi op motoren en crashte in een tunnel. Diana werd slechts 36 jaar oud.

Britten herdenken prinses Diana
Britten herdenken prinses Diana (Foto: ANP)

Live action trailer voor Destiny 2

Jawel, een trailer voor Destiny 2 met echte acteurs. Vermakelijk en leuk. Het is natuurlijk niet een trailer die twijfelaars over de streep trekt om toch maar Destiny 2 aan te schaffen, maar gewoon een leuke (en dure) knipoog voor de fans.

De muziek is van een band die in het verleden had verklaard hun muziek nooit te laten gebruiken voor reclamedoeleinden. Na verschillende Star Trek-films mag Sabotage van de Beastie Boys dus ook gedraaid worden voor een game van Activision.

Destiny 2 komt 6 september uit voor PlayStation 4 en Xbox One. De PC-release is ingepland op 24 oktober.

'Brexit-onderhandelingen stagneren'

Er wordt amper voortgang geboekt bij de onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Alleen over de situatie rond de grens tussen het Britse Noord-Ierland en de republiek Ierland worden stappen gezet.

Dat zei EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier na afloop van de derde onderhandelingsronde in Brussel. Die begon maandag en duurde vier dagen. Volgens de Fransman is het in dit tempo de vraag of er om middernacht 29 maart 2019, het moment van het feitelijke afscheid, een akkoord ligt. Hij gaf toe ongeduldig te zijn en stelt voor de onderhandelingen te intensiveren.

Brexitminister
Volgens zijn Britse tegenhanger, brexitminister David Davis, wordt er wel vooruitgang geboekt. Hij kondigde aan binnenkort een document te publiceren waaruit de verschillen tussen de twee partijen moeten blijken.

Een eerder document werd donderdag fel door Barnier bekritiseerd. Zo willen de Britten volgens hem dat de marktvoorwaarden die ze weer zelf willen gaan opstellen, automatisch door de EU worden erkend. "Dit is simpelweg onmogelijk. Je kunt niet buiten de interne markt van de EU opereren en de wettelijke status daarvan vormgeven", aldus Barnier.

Rutte en Macron
De Britse regering moet beter haar best doen om de onderhandelingen tot een goed en spoedig einde te brengen, vinden premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron.

Rutte bezocht Macron donderdag in Parijs. Het tweetal wijst erop dat de EU pas afspraken met de Britten kan maken over hun toekomstige verhouding als eerst een aantal andere kwesties zijn afgehandeld. Zo moeten onder meer de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en vice versa zijn gewaarborgd.

'Onderhandelingen met Londen stagneren'
'Brexit-onderhandelingen stagneren' (Foto: ANP)

'Jesse' wordt maandag vertoond in Carré

De veelbesproken maar nog nergens vertoonde documentaire 'Jesse' van Joey Boink is maandagavond te zien in Carré. Aansluitend vindt in het Amsterdamse theater een debat plaats. Dat zei Janneke Doolaard van Doxy Films donderdag. In diverse filmtheaters in het land zijn zowel de documentaire als het Carré-debat te volgen via een livestream.

Producente Doolaard kreeg de auteursrechten terug van BNNVARA en kan met regisseur Boink bepalen wat er met het materiaal gebeurt. De omroep wilde de documentaire over de fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks aanvankelijk komende maandagavond op tv uitzenden, maar zag daarvan af na aanhoudende kritiek. Vooral het feit dat Boink toen de opnames werden gemaakt zelf actief was voor GroenLinks was critici een doorn in het oog.

Kaarten voor de filmvertoning en het debat zijn vanaf vrijdag te koop via de website van Carré. De documentaire die Klaver laat zien middenin de spannende verkiezingsstrijd van dit jaar, wordt maandag vanaf 20.00 uur ook online als pay per view (4,99 euro) aangeboden via platform Blendle. Of de documentaire ook nog ergens op tv komt, is nog niet bekend.

'Jesse' wordt maandag vertoond in Carré
'Jesse' wordt maandag vertoond in Carré (Foto: ANP)

'Orbán wil EU-miljoenen voor grensbewaking'

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil dat de Europese Unie een financiële bijdrage levert aan maatregelen om migranten te weren. De stafchef van Orbán zei dat zijn baas van plan is Brussel om ongeveer 400 miljoen euro te vragen.

Volgens stafchef Janos Lazar stuurt Orbán donderdag een schriftelijk verzoek naar Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. De premier zou de helft van de gemaakte kosten voor de maatregelen aan de grens vergoed willen krijgen.

Lazar stelde dat Hongarije feitelijk "alle Europese burgers beschermt tegen een stroom illegale migranten" door de grens met Servië en Kroatië af te grendelen met lange hekwerken. Hij zei dat het tijd is dat de EU de Hongaren op dezelfde wijze te hulp komt als andere landen, zoals Italië, Griekenland en Bulgarije

Orbán ligt regelmatig in de clinch met de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Zo begon de commissie eerder dit jaar een zogenoemde inbreukprocedure tegen Hongarije omdat het weigert asielzoekers over te nemen uit andere lidstaten. Die maatregel moest de druk verlichten op landen als Griekenland en Italië.

'Orbán wil EU-miljoenen voor grensbewaking'
'Orbán wil EU-miljoenen voor grensbewaking' (Foto: ANP)

'ICT moet schoolvak worden'

ICT moet een verplicht vak worden op basisscholen en middelbare scholen. Dat vinden in Nederland werkzame ICT'ers, blijkt uit een onderzoek van AG Connect. Dat is een website en magazine, voortgekomen uit onder meer de Automatiseringsgids.

Van de bijna 1300 ondervraagde ICT'ers vindt 85 procent dat de politiek moet regelen dat informatica, programmeren en 'digitale geletterdheid' verplichte kost wordt op de basisschool. Voor het voortgezet onderwijs wil zelfs 95 procent dat. Toch geloven de meesten niet dat politici dit ook echt zullen doen.

Gevreesd wordt dat Nederland door het uitblijven van degelijk ICT-onderwijs achter zal raken bij de ons omringende landen. Geen ICT-onderwijs is ook slecht voor de kansen van de kinderen individueel, zeggen de professionals.

'ICT moet schoolvak worden'
'ICT moet schoolvak worden' (Foto: BuzzT)

The Game aangeklaagd om hamburgerrekening

The Game wordt voor de rechter gesleept om een uitstaande rekening bij een hamburgerrestaurant. Big D's Burgers claimt dat het nog 8500 dollar (7133 euro) van de rapper krijgt.

Volgens rechtbankpapieren in handen van TMZ heeft de hamburgertent afgelopen juli de catering verzorgd voor een feestje van The Game op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. Big D's Burgers maakte op de feestdag burgers voor 450 gasten en leverde ook de drankjes.

Toen het tijd werd om te betalen, zou The Game hebben beloofd het geld over te maken. Maar dat is nooit gebeurd. De manager van de rapper zegt ondertussen dat er nooit een afspraak is gemaakt over geld. Het team van The Game was in de veronderstelling dat het bedrijf de catering gratis zou verzorgen.

The Game aangeklaagd om hamburgerrekening
The Game aangeklaagd om hamburgerrekening (Foto: BuzzE)

Koolhof met nieuwe partner onderuit op US Open

Tennisser Wesley Koolhof is op de US Open in de eerste ronde van het mannendubbelspel uitgeschakeld. Na een jarenlange samenwerking met landgenoot Matwé Middelkoop is Koolhof samen gaan spelen met de Australiër Artem Sitak, maar in New York betaalde dat zich niet uit.

Koolhof en Sitak stonden tegenover een sterk duo: Ivan Dodig uit Kroatië en de Spanjaard Marcel Granollers, als zesde geplaatst. Het Nederlands-Australische duo ging prima mee en vocht zich in de eerste set in de tiebreak terug, maar moest toch het hoofd buigen. In set twee waren Dodig en Granollers simpelweg te sterk: 7-6 (3), 6-3.

Geen verwondingen voor Froome na val

Chris Froome heeft niets opgelopen bij zijn valpartij vandaag tijdens de twaalfde etappe van de Vuelta. De drager van de rode leiderstrui verloor wel wat tijd op de concurrentie maar niet zijn leidende positie.

"Het was geen leuke ervaring, maar ik ben niet geblesseerd geraakt. Daar ben ik dankbaar voor. Het is wel een waarschuwing. Er wachten nog veel zware etappes en Madrid is nog ver. Ik zal diep moeten gaan om hier de eindoverwinning binnen te halen," aldus de Brit vandaag na afloop van de etappe.

"Het is nooit leuk om tijd te verliezen, maar het had erger gekund. Ik heb een fantastische ploeg, die me ook vandaag in een moeilijke fase overeind heeft gehouden."

Na zijn valpartij en daaropvolgende fietswissel bleven ploeggenoten Wout Poels en Nieve bij de Brit om het tijdsverlies zo miniem mogelijk te houden.

Zuid-Korea verprutst eerste kans op kwalificatie WK

Zuid-Korea heeft een eerste kans om zich direct te kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal laten liggen. De Aziaten kwamen in Seoul niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Iran (0-0), dat als groepswinnaar al zeker is van een ticket voor het toernooi in Rusland.

Zuid-Korea kon zich bij winst al veilig spelen, want het zag nummer drie Uzbekistan met 1-0 bij China verliezen. Het verschil tussen de Koreanen en Uzbekistan is nu twee punten, waar dat er vier kunnen zijn. Dinsdag nemen de twee landen het tegen elkaar in Uzbekistan op. Zuid-Korea is bij winst zeker van het WK.

Bij een gelijkspel tussen Zuid-Korea en Uzbekistan zou ook nog Syrië er met de hoofdprijs vandoor kunnen gaan. Syrië won van Qatar en heeft net zoveel punten als Uzbekistan. Het land heeft zelfs een beter doelsaldo als dat van de Uzbeken. Syrië moet op bezoek bij Iran. 

Zuid-Korea stond voor het eerst deze kwalificatiereeks onder leiding van bondscoach Shin Tae-yong, die in juli de ontslagen Duitser Uli Stielike opvolgde. De nummer drie uit de poule gaat de play-offs in en kan via die weg alsnog het WK halen.

Uitslagen speelronde 9

China 1-0 Uzbekistan
Zuid-Korea 0-0 Iran
Syrië 3-1 Qatar

# Land Ges Gew Gel Ver Pt Doelsaldo
1 Iran 9 6 3 0 21 8-0
2 Zuid-Korea 9 4 2 3 14 11-10
3 Syrië 9 3 3 3 12 7-6
4 Uzbekistan 9 4 0 5 12 6-7
5 China 9 2 3 4 9 6-9
6 Qatar 9 2 1 6 7 7-13

'Hollywood is racistisch'

De recente ophef over Ed Skreins casting als een van oorsprong Aziatisch personage in Hellboy, en zijn daaropvolgende vertrek uit de rol, heeft veel stof doen opwaaien in de business. Skreins statement kent voor- en tegenstanders: zij die de kritiek op whitewashing maar onzin vinden tegenover zij die zich er juist aan ergeren en vinden dat het eerlijke kansen wegneemt. Actrice Chloe Bennet heeft zich op Instagram in de discussie gemengd.

Bennet, bekend als Daisy Johnson in Agents of S.H.I.E.L.D., citeert Skreins statement (dat hij oorspronkelijk postte als een foto), en bedankt hem voor zijn houding. "Bedankt voor het stelling nemen tegen Hollywoods continue ongevoeligheid en luchthartige houding ten opzichte van de Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap." Bennet prijst in de post zijn moed en "oprecht impactvolle stap voorwaarts".

De post maakte logischerwijs veel reacties los, waaronder diverse posts die Bennet ervan beschuldigden zichzelf te whitewashen. Bennet is geboren als Wang (haar vader is Chinees) en veranderde haar naam omdat ze anders nergens werk kon krijgen. In de reactiethread, die op moment van schrijven al ruim 1200 posts lang is, beargumenteert Bennet haar positie en verantwoordt ze het veranderen van haar naam:

"Het veranderen van mijn achternaam verandert niet dat mijn bloed half Chinees is, dat ik in China heb gewoond, Mandarijn spreek of dat ik cultureel opgevoed ben als Amerikaans en Chinees. Het betekent dat ik mijn huur moest betalen, en Hollywood is racistisch omdat ze me niet wilden casten met een achternaam waar ze ongemakkelijk van worden. Ik doe alles wat ik kan, met het platform dat ik heb, om ervoor te zien dat niemand hun naam meer hoeft te wijzigen, alleen maar om werk te kunnen krijgen."

Het is nog niet bekend of de producers van de nieuwe Hellboy-film van plan zijn de rol meer etnisch passend te casten.

Agents of S.H.I.E.L.D.: Chloe Bennet

Belkov van fiets gemept door toeschouwer

Tijdens de twaalfde etappe in de Vuelta naar Antequera werd wielrenner Maxim Belkov vandaag door een toeschouwer van zijn fiets geduwd.

“Op ongeveer een of twee kilometer voor de top van de laatste beklimming ben ik van mijn fiets geduwd en geschopt door één van de ‘supporters’ in een rood shirt. Ik viel over het hek en kwam in de goot terecht. Het is schandalig en onsportief!”, aldus de renner van Katusha op zijn Facebookpagina.

Hieronder de beelden

FC Twente haalt Slagveer en Cuevas

Op de slotdag van deze transfertermijn heeft FC Twente zich versterkt met Luciano Slagveer en Cristian Cuevas.

De 23-jarige Slagveer, een aanvaller, is afkomstig van het Belgische Lokeren. De Chileense linksback Cuevas komt van Huachipato Sadp. Ze worden allebei voor een seizoen gehuurd.

Slagveer speelde eerder 136 wedstrijden voor sc Heerenveen waarin hij 25 maal het net wist te vinden. Aan het begin van deze zomer verhuisde hij naar Lokeren. Hij was bij de Belgische club tot nu toe actief in drie wedstrijden en hoopt in Enschede op meer speeltijd.

Cuevas werd  in het seizoen 2012-2014 door Vitesse gehuurd van Chelsea. Daar kwam hij echter alleen in actie bij de beloftes. Cuevas speelde de afgelopen twee seizoenen voor Sint-Truiden.

'Super season' trailer zet de DCTV-helden op een rij

Heb je het al gemerkt? Het is alweer wat eerder donker, het wordt 's ochtends al wat later licht, morgen is het september en dat betekent: de herfst komt eraan. Dat betekent, naast het einde van de zomer, ook dat veel tv-series weer van start gaan, en dát betekent weer nieuwe trailers. Voor de tv-series uit het 'Arrowverse' heeft The CW nu een 'super season' trailer vrijgegeven.

Helaas is het geen 'super trailer', want hoewel er vier series tegelijk in worden geopromoot is de lengte nog altijd de helft van die van een gemiddelde filmtrailer, maar hey, we klagen niet. De trailer toont Kara, Oliver, Barry, Alex, Sarah, Ray, Cisco, Joe, Amaya, Nate en anderen in de eerste afleveringen van de nieuwe seizoenen van Supergirl, Arrow, The Flash en Legends of Tomorrow.

De series zijn allemaal in Nederland te zien, voor wie beschikt over Netflix. Arrow kreeg het afgelopen seizoen elke week een nieuwe aflevering (ongeveer een halve week na de uitzending in de VS), en van Supergirl en Legends of Tomorrow zijn alle vorige seizoenen onlangs beschikbaar gekomen. Of deze series ook een wekelijkse Netflix-release krijgen was bij navraag nog niet bekend. The Flash is officieel te zien bij FOX, wat betekent dat het laatste seizoen daarvan nog niet op Netflix (of een andere streamingdienst) te zien is.

In de VS gaan de series allemaal begin oktober weer van start.

VS sturen meer troepen naar Afghanistan

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft donderdag officieel opdracht gegeven voor het sturen van meer militairen naar Afghanistan. Dat past in de strategie van president Donald Trump voor Zuid-Azië.

"Ja, ik heb het bevel ondertekend maar het is niet volledig. Er gaan meer troepen, maar we zijn nog bezig te bepalen welke precies", zei Mattis. "In grote lijnen zijn die bedoeld om het Afghaanse leger effectiever te laten vechten. Het gaat bijvoorbeeld om meer adviseurs, facilitaire eenheden en ondersteunend vuur".

VS sturen meer troepen naar Afghanistan
VS sturen meer troepen naar Afghanistan (Foto: ANP)

Van Tergouw ten koste van Van der Voort naar Dutch Dart Masters

Darttalent Justin van Tergouw zal vrijdag debuteren op de European Tour bij de PDC. De zeventienjarige darter en jeugdwereldkampioen van de BDO won de finale van het kwalificatietoernooi voor de Dutch Dart Masters van Vincent van der Voort met 6-2.  

Van Tergouw is voor de tweede keer actief tijdens de kwalificaties van de European Tour. De eerste keer verloor hij in de finale van de kwalificatie van Jermaine Wattinema. Vandaag was het wel raak. De Utrechter begon de dag met overwinningen op Rick Hofstra (6-5) en Willy van der Wiel (6-4). In de finale wist hij af te rekenen met Van der Voort. 

In de eerste ronde van de Dutch Dart Masters treft hij Christian Kist, die eveneens via het kwalificatietoernooi zich heeft geplaatst. Bij winst zou een wedstrijd tegen Kim Huybrechts volgen. Naast Van Tergouw en Kist hebben ook Jimmy Hendriks en Jeffrey de Zwaan zich geplaatst voor het toernooi in Maastricht. 

Vrijdag is de eerste ronde van de Dutch Dart Masters. De Nederlandse, Europese en Britse qualifiers zullen het tegen elkaar opnemen. Naast Van Tergouw - Kist zal Hendriks aantreden tegen Rene Berndt en De Zwaan spelen tegen John Michael. De zestien winnaars zullen dan zaterdag spelen tegen de zestien geplaatste spelers waar onder andere Michael van Gerwen, Jelle Klaasen en Benito van de Pas toe behoren. 

Uitslagen Dutch Darts Masters - Home Nations Qualfier Round 1
Dirk van Duijvenbode 6:4 Jermaine Wattimena
Jimmy Hendriks 6:3 Roemer Moojman
Jerry Hendriks 6:5 Mike van Duivenbode
Ron Meulenkamp 6:5 Mario Robbe
Christian Kist 6:0 Danny de Haas
Jeffrey Stigter 6:4 Arjan Konterman
Yordi Meeuwisse 6:3 Jeffrey de Graaf
Vincent Kamphuis 6:5 Barry Zander
Vincent van der Voort 6:2 Sven Groen
Berry van Peer 6:0 Petrus Heijnen
Willy van der Wiel 6:3 Levy Frauenfelder
Justin van Tergouw 6:5 Rick Hofstra
Jan Dekker 6:4 Paul Widdershoven
Michael Plooy 6:5 Silko Visser
Dick van Dijk 6:5 Iwan Terschegget
Jeffrey de Zwaan 6:1 Wessel Nijman

Ronde II
Jimmy Hendriks 6:5 Dirk van Duijvenbode
Ron Meulenkamp 6:4 Jerry Hendriks
Christian Kist 6:5 Jeffrey Stigter
Jordi Meeuwisse 6:1 Vincent Kamphuis
Vincent van der Voort 6:3 Berry van Peer
Justin van Tergouw 6:4 Willy van de Wiel
Michael Plooy 6:2 Jan Dekker
Jeffrey de Zwaan 6:0 Dick van Dijk

Finales
Jimmy Hendriks 6:4 Ron Meulenkamp
Christian Kist 6:4 Yordi Meeuwisse
Justin van Tergouw 6:2 Vincent van der Voort
Jeffrey de Zwaan 6:5 Michael Plooy
HNQ1: Jimmy Hendriks
HNQ2: Christian Kist
HNQ3: Justin van Tergouw
HNQ4: Jeffrey de Zwaan

European Qualifier Dutch Dart Masters
Premliminary Round
Bernd Roith 6:4 Martin Kersbeek
Tomas Seyler 6:3 Michael Tafner
Kevin Illge 6:5 Marvin Eßer
Rene Eidams 6:0 Holger Wolka
Brian Raman 6:1 Christian Bunse

Round 1
Rene Berndt 6:5 Dimitri van den Bergh
Maik Langendorf 6:2 Karsten Kornath
Max Hopp 6:4 Tobias Anliker
Davyd Venken 6:4 Florian Hempel
Zoran Lerchbacher 6:3 Glenn Leysen
Nico Blum 6:0 Alfred Tettampel
Mike de Decker 6:0 Christian Kallinger
Alex Steinbauer 6:4 Bernd Roith
Martin Schindler 6:1 Fabian Herz
Tomas Seyler 6:2 Marc Legant
Ronny Huybrechts 6:2 Roxy-James Rodriguez
Robert Allenstein 6:2 Kevin Illge
Rowby-John Rodriguez 6:2 Michael Rasztovits
Rene Eidams 6:2 Antonio Alcinas
John Michael 6:5 Tony Martinez
Brian Raman 6:4 Pascal Wirotius

Round 2
Rene Berndt 6:1 Maik Langendorf
Max Hopp 6:5 Davyd Hempel
Nico Blum 6:3 Zoran Lerchbacher
Mike de Decker 6:0 Alex Steinbauer
Martin Schindler 6:2 Tomas Seyler
Ronny Huybrechts 6:5 Robert Allenstein
Rowby-John Rodriguez 6:2 Rene Eidams
John Michael 6:4 Brian Raman
EQ1: Rene Berndt
EQ2: Max Hopp
EQ3: Nico Blum
EQ4: Mike de Decker
EQ5: Martin Schindler
EQ6: Ronny Huybrechts
EQ7: Rowby-John Rodriguez
EQ8: John Michael

Burgers gedood door actie Somalië en VS

Door een gezamenlijke militaire actie van de Verenigde Staten en Somalië zijn vorige week in een dorp ten westen van Mogadishu tien burgers om het leven gekomen. De Somalische regering heeft de vergissing toegegeven en de nabestaanden compensatie beloofd, zei parlementslid Mohamed Ahmed Abtidon.

Een lokale clanleider bevestigde de compensatieregeling. De Amerikaanse krijgsmacht heeft de deelname van Amerikaanse eenheden aan de actie toegegeven, maar verder geen bijzonderheden verschaft.

De aanval had vrijdag plaats in het dorp Bariire. Strijdkrachten van de Somalische regering en de Afrikaanse Unie probeerden eerder deze maand het dorp te heroveren op de radicale islamistische beweging Al-Shabaab.

Burgers gedood door actie Somalië en VS
Burgers gedood door actie Somalië en VS (Foto: ANP)

'Iran houdt zich aan atoomakkoord'

Iran houdt zich aan de belangrijkste restricties die het land zijn opgelegd in het akkoord over het nucleaire programma van Teheran. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van atoomwaakhond IAEA dat is ingezien door persbureau Reuters.

Iran ging jarenlang gebukt onder strafmaatregelen, omdat het land weigerde te stoppen met het verrijken van uranium. In 2015 bereikten de VS, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en China een akkoord met Iran over het afbouwen van het atoomprogramma, waarna de meeste sancties werden ingetrokken.

De Amerikaanse president Donald Trump noemde het onder zijn voorganger Obama gesloten atoomakkoord eerder "de slechtste deal ooit". Ook zou Trump de Iraniërs ervan verdenken zich niet aan de afspraken te houden. Uit het IAEA-rapport zou blijken dat de Iraniërs dat op hoofdlijnen wel degelijk doen.

Wel blijkt dat Teheran tot twee keer toe beschikte over een grotere dan afgesproken hoeveelheid dideuteriumoxide; zogeheten zwaar water. Die stof kan worden gebruikt bij de productie van plutonium. Iran verscheepte het overschot toen snel naar Oman om weer onder de afgesproken limiet te komen.

'Iran houdt zich aan atoomakkoord'
'Iran houdt zich aan atoomakkoord' (Foto: ANP)

Veel minder zwerfafval met statiegeld blikjes

Het aandeel kleine flesjes en blikjes in het zwerfafval zou enorm afnemen als op deze producten statiegeld komt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

Afhankelijk van onder meer de wijze van inzamelen en de hoogte van het statiegeld zou er tussen de 70 en 90 procent minder kleine flesjes en blikjes in het zwerfafval komen, aldus een onderzoek van advies- en onderzoeksbureau CE Delft. Verder zouden er tussen de 0,5 en 6 miljoen plastic flesjes per jaar minder in zee terechtkomen.

Jaarlijks komen er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes in het zwerfafval. De invoering van statiegeld op deze producten zou tussen de 10 en 110 miljoen euro kosten.

Supermarkten
De grootste kostenpost (60 tot 95 procent) ligt bij de supermarkten. Daar zullen extra statiegeldmachines moeten worden geplaatst. Op dit moment worden er jaarlijks ongeveer 1 miljard flessen met statiegeld apart ingeleverd. Met statiegeld op kleine flesjes en blikjes zouden er dan tussen de 2,7 en 2,9 miljard verpakkingen bij komen.

Maar er zijn ook voordelen. Zo zullen gemeenten minder kwijt zijn aan het opruimen van zwerfafval. Dat kan oplopen tot maximaal 80 miljoen per jaar, schatten de onderzoekers. Verder wordt geld bespaard bij de inzameling van afval omdat de kleine flesjes en blikjes niet meer hoeven te worden verwerkt via het restafval of gescheiden inzameling. Dit zou 6 tot 8 miljoen euro per jaar aan kosten kunnen besparen.

CBL
Op dit moment loopt er een proef waarbij maatschappelijke organisaties (scholen, sportverenigingen) plastic flesjes en blikjes verzamelen. Bij inlevering bij speciale depots krijgen de organisaties dan een vergoeding. Later dit jaar wordt duidelijk hoe deze proef is verlopen.

De brancheorganisatie van supermarkten CBL vindt het rapport onder de maat en stelt dat het geen basis mag zijn voor beleid. Volgens de belangenclub onderschatten de onderzoekers de kosten voor winkeliers. Ook plaatst zij vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het onderzoek, omdat CE Delft een commercieel bureau zou zijn. Het bureau zelf meldt onafhankelijk te zijn.

Veel minder zwerfafval met statiegeld blikjes
Veel minder zwerfafval met statiegeld blikjes (Foto: ANP)

Brawn pleit voor afschaffen gridstraffen in Formule 1

Formule 1-directeur Ross Brawn wil af van de torenhoge gridstraffen in de Formule 1. Volgens de Brit lopen de straffen uit de hand, omdat voor bijvoorbeeld het voortijdig wisselen van een versnellingsbak of het wisselen naar een extra motor een coureur naar achteren wordt gezet.

Afgelopen weekend op Spa-Francorchamps liep de teller voor McLaren-coureur Stoffel Vandoorne op tot 65 plaatsen gridstraf omdat de Belg diverse motoronderdelen wisselde en deze ruim boven de toegestane hoeveelheid van vier per jaar zaten. Komend weekend zullen Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo en hun collega's van Toro Rosso op Monza motorische straffen gaan ontvangen, zodat ze later in het jaar nog kunnen beschikken over voldoende motoronderdelen.

Dit is Brawn een doorn in het oog: "Ik haat het feit dat het racen nu wordt beïnvloed door technische problemen. Als een auto het tijdens de race begeeft, is dat een technisch probleem. Dat begrijpt iedereen. Maar als een fan zijn held al voor de race achteraan ziet staan vanwege een wisseling van de motor, dan heeft dat met sport niets van doen. Daar moet een oplossing voor komen."

De Brit heeft hierover al contact opgenomen met autosportfederatie FIA om de problemen zo snel mogelijk te tackelen. "Ik zou graag al eerder een oplossing willen. Misschien kunnen we een andere straf bedenken, zoals puntenaftrek in het kampioenschap van de constructeurs. Of helemaal geen straf en de technische problemen gewoon accepteren."

Den Haag wacht gebedsdienst bij boekhandel af

De gemeente Den Haag zal vrijdag in de gaten houden wat er gebeurt bij het pand waar de stichting Qanitoen een islamitische boekwinkel heeft. De omstreden Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid heeft via Facebook een oproep gedaan om daarnaartoe te komen voor een gebedsdienst voor het Offerfeest. Maar de gemeente wil niet dat in het pand diensten worden gehouden, omdat het alleen als bedrijfsruimte mag worden gebruikt.

De gemeente heeft inmiddels een kort geding aangespannen, omdat er toch diensten plaatsvinden. "Het feit dat men nu zelf actief oproept om morgen te komen naar een gebedsdienst, sterkt de gemeente alleen maar in haar stellingname dat de zogenaamde boekhandel niet meer dan een dekmantel is", meldt een woordvoerder. Het geding dient op 19 oktober. Tot aan de uitspraak van de rechter zal de gemeente geen eventuele nieuwe stappen nemen.

De imam meldt dat hij niet zelf naar het pand in de Cillierstraat komt. Hij heeft van minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de wijken Transvaal en Schilderswijk. De reden daarvoor is dat hij een intolerante boodschap zou uitdragen en daarmee bijdraagt aan radicalisering in buurten waar al spanning is. Jneid is het daar niet mee eens en vecht dat op zijn beurt aan. Mocht de imam de maatregel overtreden, dan zal de politie wel meteen optreden, aldus de gemeente.

Den Haag wacht gebedsdienst bij boekhandel af
Den Haag wacht gebedsdienst bij boekhandel af (Foto: ANP)

Zoektocht naar overlevenden Harvey gaat door

Reddingswerkers zoeken in Houston en andere getroffen plaatsen naar slachtoffers en overlevenden van de grote overstromingen die Texas hebben getroffen. Orkaan Harvey is inmiddels geluwd tot een tropische depressie en is weggetrokken naar buurstaat Louisiana.

De kalmere weersomstandigheden maken het reddingswerk makkelijker. Tot dusver zijn er 35 doden gevallen door de orkaan. De verwachting is dat het dodental nog oploopt, er worden telkens nieuwe lichamen gevonden in het water.

De brandweer van Houston begint donderdag met het blok voor blok doorzoeken van woonwijken.

Zoektocht naar overlevenden Harvey gaat door
Zoektocht naar overlevenden Harvey gaat door (Foto: ANP)

Geen nieuwe transfers Feyenoord: "We zijn klaar"

Robin van Persie maakt niet de overstap naar Feyenoord. De club is klaar op de transfermarkt en is niet van plan om spelers te halen.

Feyenoord heeft een goede zomer achter de rug op de transfermarkt. De Rotterdammers haalden onder andere Kevin Diks, Sam Larsson, Ridgeciano Haps en Jeremiah St. Juste naar de havenstad en zijn klaar op de transfermarkt.

Ook Van Persie werd veelvuldig gelinkt aan een vertrek naar Feyenoord, maar volgens Martin van Geel hoeven de supporters van de club nergens meer op te hopen. "Alles is hier rustig, Feyenoord is klaar", vertelt de techisch directeur tegenover NOS.

Hierdoor gaat Feyenoord een rustige dag tegemoet op de laatste dag van de transferperiode. Van Persie richt zich momenteel met het Nederlands elftal op het kwalificatieduel met Frankrijk en lijkt dit seizoen gewoon voor Fenerbahçe te spelen.

Tweede ritzege Marczynski, Froome valt tweemaal

De Pool Tomasz Marczynski heeft zijn tweede ritzege deze Vuelta te pakken. Marczynski won de twaalfde etappe, over 160 kilometer van Motril naar Antequera. Alberto Contador wist bijna een minuut goed te maken op Froome, die tweemaal ten val kwam vandaag.

Het duurde lang, maar uiteindelijk ontstond er een kopgroep van veertien man bestaande uit Clement (Lotto-Jumbo), Koning (Aqua Blue), Theuns (Trek), Rojas (Movistar), Duval (AG2R), Canty (Cannondale), Morkov (Katusha), Polanc (UAE), Fraile (Dimension Data), Marczynski (Lotto-Soudal), Arroyo (Caja Rural), Perez (Cofidis), Poljanski en Schillinger (Bora). Ze kregen een maximale voorsprong van ruim zeven minuten.

De eerste beklimming was de Puerto del Léon, 17 kilometer lang met een stijgingsgemiddelde van 4,9. Morkov reed in de afdaling daarvan weg uit  de kopgroep en sloeg een gaatje. De West-Fries Koning sloot zich bij hem aan, maar de rest van de kopgroep zat er niet ver achter en even later waren ze weer compleet. De voorsprong op het peloton 25 kilometer voor de streep was inmiddels bijna negen minuten.

De tweede klim van de dag was de Puerto del Torcal (2de categorie, 7,6 kilometer à 7,0 procent). Fraile versnelde waardoor de kopgroep enigzins uit elkaar viel. Ook Clement en Koning moesten passen. Fraile, Canty en Marczynski reden nu vooraan. Marczynski reed vervolgens weg bij de twee anderen en sloeg een gat. Clement wist zich terug te vechten in de groep achter de Pool.

Contador en Roche ontsnapten uit het peloton. Roche kon de Spanjaard echter niet volgen en moest lossen. Vooraan was het Marczynski die als eerste boven was, een minuut voor de groep met Clement. Contador reed 25 tellen voor het peloton en kreeg even later gezelschap van Theuns, die deel uitmaakte van de oude kopgroep en zich had laten terugzakken. In het peloton kwam Froome ten val en moest van fiets wisselen. Even later kwam hij nogmaals ten val. Poels en Nieve wachtten de Brit op om hem terug te kunnen krijgen in het peloton.

Vooraan was het Marczynski die als winnaar over de finish kwam. Clement kwam als vijfde over de streep. Theuns moest drie kilometer voor de streep lossen bij Contador. Ondertussen probeerden Poels en Nieve er alles aan te doen om een gehavende Froome terug te brengen in het  peloton. Uiteindelijk verloor de Brit  zo'n twintig seconden op de groep Nibali

Attracties Amsterdam oefenen voor aanslag

Toeristische attracties in Amsterdam gaan samen met de politie en hulpdiensten oefenen hoe om te gaan met een (dreigende) aanslag. Ook worden mogelijk op bepaalde locaties extra maatregelen genomen, zoals dat vorige week ook is besproken met ondernemers in de hoofdstad.

Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan het verkorten van wachtrijen bij attracties of de bescherming ervan, zodat ze minder makkelijk een doelwit kunnen zijn van een terreuraanslag met een voertuig. Ook is er aandacht voor de verkeersdoorstroming op bepaalde plekken. Locaties als de Heineken Experience en het Museumplein zijn in het gesprek van de driehoek met vertegenwoordigers van toeristische attracties aan de orde gekomen, zo schrijft burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad.

De burgemeester, politie en Openbaar Ministerie zegden vorige week al toe te kijken naar mogelijke extra maatregelen in de stad. De aanslagen met voertuigen maken volgens Van der Laan duidelijk dat alle drukke plekken in grote steden een voorstelbaar doelwit zijn, vooral als het plaatsen zijn van een internationaal symbolische waarde. Hij benadrukt echter dat er geen concrete informatie is over een aanslag en dat deze stap past in het huidige, substantiële dreigingsbeeld. De hoofdstad trof al eerder diverse zichtbare en onzichtbare maatregelen.

Attracties Amsterdam oefenen voor aanslag
Attracties Amsterdam oefenen voor aanslag (Foto: ANP)

Opnieuw etappezege Van Vleuten in Ladies Tour

Annemiek van Vleuten heeft haar tweede etappezege geboekt in de  Ladies Tour. De leidster in het algemeen klassement was vandaag de beste in de 16,9 km lange tijdrit in en rond Roosendaal. De Nederlandse was vier tellen sneller dan landgenote Ellen van Dijk.

Van Dijk was bij het meetpunt halverwege nog de snelste, maar Van Vleuten maakte de achterstand in het tweede gedeelte ruimschoots goed. De Duitse Lisa Brennauer eindigde als derde op 26 seconden van Van Vleuten.

Judoka De Wit onderuit in herkansingen WK

Bij het wereldkampioenschap judo in Boedapet heeft Frank de Wit de derde ronde bereikt. In de tweede ronde van de klasse tot 81 kilogram was hij de Duitser Benjamin Münnich de baas met een ippon.

De Wit, die in de eerste ronde een bye had, neemt het in de derde ronde op tegen de Pool Damian Szwarnowiecki.

Update 12:19 uur

Frank de Wit heeft de vierde ronde bereikt op het WK. De Wit versloeg de Pool Damian Szwarnowiecki vrij eenvoudig met een waza-ari.

Update 13:30 uur

Judoka Frank de Wit is doorgedrongen tot de kwartfinales. Hij versloeg in de vierde ronde de Georgiër Zebeda Rechviasjvili, die niet fit oogde, met een waza-ari in de slotseconden van de partij.

Update 13:56 uur

Frank de Wit is er niet in geslaagd de halve finales te  bereiken. De Nederlander verloor in de kwartfinales met een ippon van Saeid Saeid  uit Iran. De Wit kan via de herkansingen proberen om brons te pakken.

Update 17:04 uur

De Wit heeft zijn eerste wedstrijd in de herkansingen verloren en is dus uitgeschakeld. Hij verloor met een ippon van de Mongool Uuganbaatar Otgonbaatar.

Terreuraanklacht belager Buckingham Palace

De man die vrijdagavond agenten bij Buckingham Palace wilde aanvallen met een zwaard van ruim een meter lang, wordt aangeklaagd wegens terrorisme. Hij wordt volgens de Londense politie later donderdag voorgeleid.

De 26-jarige verdachte komt uit Luton en schreeuwde bij zijn aanval herhaaldelijk 'Allahu Akbar' (Allah is groot). De aanslag mislukte, de man werd vrijwel direct overmeesterd door de drie agenten.

De politie arresteerde zondag een tweede verdachte, maar die inmiddels weer vrijgelaten. Hij is niet in staat van beschuldiging gesteld.

Terreuraanklacht belager Buckingham Palace
Terreuraanklacht belager Buckingham Palace (Foto: ANP)

FC Utrecht huurt talent van Manchester United

Erik ten Hag beschikt dit seizoen bij FC Utrecht over de diensten van Matty Willock. De middenvelder wordt gehuurd van Manchester United.

Willock maakt voor één seizoen de overstap naar FC Utrecht, waar hij meer ervaring op mag doen. De Engelsman maakte dit seizoen weinig kans op speelminuten onder Josë Mourinho, waardoor hij tijdelijk mag vertrekken bij de club.

De 21-jarige Willock trainde regelmatig mee met het eerste elftal van Manchester United, maar maakte nog niet zijn debuut in de hoofdmacht van The Red Devils. Wel zat hij vorig seizoen twee keer op de bank. Willock is sinds 2012 actief bij Manchester United en speelde zijn wedstrijden voor Onder-18 en vervolgens voor de reserves van Manchester United.

"In Manchester lukte het hem tot op heden niet de stap naar het eerste team te maken, maar wij zijn ervan overtuigd na hem veelvuldig in de Premier League voor beloftenteams te hebben zien spelen dat hij van toegevoegde waarde kan zijn in Utrecht", vertelt Ten Hag op de officiële website van FC Utrecht.

"Matty is een 'polyvalente middenvelder' die de voorbije jaren speelde voor Manchester United en daarvoor een deel van zijn voetbalopleiding genoot bij Arsenal", aldus de hoofdtrainer.

Overleden man (20) achter dood Hagenees

Een twintigjarige man die in augustus om het leven kwam na een val van een dak, blijkt voor zijn fatale val een 60-jarige Hagenaar van het leven te hebben beroofd. De politie heeft dit mede door DNA-onderzoek vastgesteld.

Het lichaam van het slachtoffer werd op 13 augustus door agenten aangetroffen in een parkeergarage aan de Rubensstraat in Den Haag. De twintigjarige man werd enige uren later door agenten gezien op het dak van een gebouw in de Schoolstraat. Hij probeerde naar de overkant te springen. Dat mislukte waardoor hij naar beneden viel. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Op een kledingstuk van de twintigjarige man werden bloedsporen aangetroffen van het 60-jarige slachtoffer. Op basis van DNA-onderzoek, camerabeelden en rechercheonderzoek is vastgesteld dat de twintigjarige achter de dood van de man zit.

Er loopt nog een onderzoek naar de achtergronden en de mogelijke motieven. Op dit moment heeft de politie geen aanwijzingen dat de twee elkaar kenden.

Overleden man (20) achter dood Hagenaar
Overleden man (20) achter dood Hagenees (Foto: ANP)

Praktijk gesloten om plichtsverzuim huisarts

Een huisarts in Lelystad heeft er zo'n rommeltje van gemaakt, dat hij zijn praktijk heeft moeten sluiten totdat hij zijn zaken op orde heeft. Er is een acuut gevaar voor de patiëntveiligheid, zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De inspectie ging deze zomer bij de dokter kijken naar aanleiding van een anonieme melding. De patiënten konden niet goed op de dokter rekenen, zo bleek. "De huisarts zorgt niet goed voor de continuïteit van de zorgverlening en een goede bereikbaarheid. Hij heeft zijn patiënten onvoldoende geïnformeerd over zijn bereikbaarheid en beschikbaarheid tijdens praktijkuren", stelde de inspectie vast.

Tevens liet hij de assistente handelingen uitvoeren waarvoor ze niet bevoegd is. "Die vinden bovendien niet plaats onder de juiste omstandigheden", constateerde de IGZ.

De IGZ heeft geen enkel vertrouwen in de huisarts, die zich ook nog eens "fysiek en verbaal grensoverschrijdend heeft gedragen, onder andere tegen de inspectie".

Praktijk gesloten om plichtsverzuim huisarts
Praktijk gesloten om plichtsverzuim huisarts (Foto: ANP)

Raadgevend referendum op formatietafel

Aan de formatietafel is gesproken over het voortbestaan van het raadgevend referendum en het dichterbij brengen van de gekozen burgemeester. Ingewijden bevestigen dit na berichtgeving door De Telegraaf.

Er wordt benadrukt dat van een akkoord over deze onderwerpen geen sprake is. Wel is er een of enkele keren over gesproken door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het ging daarbij over een voorstel om het raadgevend referendum af te schaffen. De gekozen burgemeester zou juist een stap dichterbij gebracht kunnen worden. Hiervoor zou de huidige manier van benoemen van burgemeesters uit de grondwet moeten verdwijnen.

D66-leider Alexander Pechtold wilde donderdag niet ingaan op wat er precies aan de formatietafel wordt besproken. Er is volgens hem in ieder geval nog geen afspraak over. "Ik vind het heel belangrijk dat mensen inspraak hebben. Het correctief referendum in de huidige vorm is niet haalbaar. Dus moeten we kijken hoe we in het kader van mensen invloed geven de zaken wel kunnen regelen", antwoordde hij op de vraag of hij van het raadgevend referendum af wil.

Raadgevend referendum op formatietafel
Raadgevend referendum op formatietafel (Foto: ANP)

Japan zeker van WK na zege op Australië

Japan mag de ticketsboeken naar Rusland. Het land heeft zich donderdag verzekerd van deelname aan het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar. De Japanners wonnen met 2-0 van Australië en daarmee is het land niet meer te achterhalen voor de concurrentie. Japan is na gastland Rusland, Brazilië en Iran het vierde land dat zeker is van het WK. 

Takuma Asana (41e minuut) en Yuske Ideguchi (83e) maakten in Saitama waren de doelpuntenmakers voor de ploeg van bondscoach Vahid Halilhodzic. Het wordt de zesde WK deelname voor Samurai Blue. Sinds 1998 is het land onafgebroken van de partij. In 2002 en 2010 boekte Japan met een plek in de tweede ronde zijn beste prestatie.

De zege van Japan is goed nieuws voor Bert van Marwijk, bondscoach van Saudi-Arabië. Zijn team verloor dinsdag met 2-1 van de Verenigde Arabische Emiraten, maar blijft dankzij de nederlaag van Australië op de tweede paats. Komende dinsdag speelt Saudi-Arabië thuis tegen Japan in de laatste groepswedstrijd, dat net zoveel punten heeft als de Arabieren. Australië gaat op bezoek bij hekkensluiter Thailand. De Saudi's hebben een voordeel in het doelsaldo van twee doelpunten op Australië. De nummer twee van de poule plaatst zich ook rechtstreeks voor het WK, de nummer drie in de poule is aangewezen op de play-offs.

Drie mannen vast voor mishandelen homo's

Een 23-jarige en een 27-jarige Amsterdammer en een 25-jarige man uit Den Haag zijn aangehouden, omdat ze in Amsterdam twee homoseksuele mannen ernstig zouden hebben mishandeld. De drie zijn aangehouden op verdenking van poging tot moord of poging tot doodslag.

Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie verwacht een vierde verdachte snel aan te houden.

Na een avond stappen kwamen de twee slachtoffers op zondagochtend 18 juni een man tegen die hen beledigde en bedreigde. De man maakte toespelingen op de seksuele geaardheid van de twee.

De slachtoffers hoorden de man bellen met een ander persoon. Op het Damrak voegden drie personen zich bij de man die had gebeld. Zij sloegen en schopten de oudste van de slachtoffers, een 37-jarige man. Hij raakte enige tijd buiten bewustzijn en verloor meerdere tanden. Het andere slachtoffer van 23 jaar liep serieuze verwondingen aan zijn gezicht en gebit op. Ze zijn er emotioneel gezien nog steeds slecht aan toe, aldus de politie.

Drie mannen vast voor mishandelen homo's
Drie mannen vast voor mishandelen homo's (Foto: ANP)

Verhitting tumoren lijkt goed alternatief

Tumoren in de lever die ontstaan bij dikke darm- en endeldarmkanker hoeven niet altijd te worden weggesneden, maar kunnen ook met verhitting worden bestreden. Dat stellen onderzoekers Martijn Meijerink (interventieradioloog) en Petrousjka van den Tol (chirurg) van het VUmc in Amsterdam.

Ze willen met een groot onderzoek definitief aantonen dat beide behandelingen even goed zijn, want dan mag ook verhitting volop worden toegepast. Ze hebben een subsidie ontvangen van 580.000 euro van een bedrijf om dat onderzoek te doen.

"Als een uitzaaiing van darmkanker in de lever door een chirurg weggesneden wordt, bestaat er een reële kans op complicaties en zelfs overlijden als gevolg van de operatie. Voor de nieuwe methode is geen operatie nodig. De radioloog kijkt met een CT-scan waar de tumor zich in de buik bevindt en prikt een naald door de huid in de tumor, met als doel deze te vernietigen door verhitting. De kans op complicaties van deze ingreep is klein", aldus het VUmc.

Verhitting tumoren lijkt goed alternatief
Verhitting tumoren lijkt goed alternatief (Foto: ANP)

Teambus Aqua Blue Sport door brand verwoest

De teambus van wielerploeg Aqua Blue Sport, dat momenteel deelneemt aan de Vuelta, is afgelopen nacht volledig uitgebrand. Volgens de wielerploeg, waarbij onder meer de Nederlanders Michel Kreder en Peter Koning rijden, is het vuur aangestoken.

De organisatie van de Vuelta heeft de ploeg een gewone bus ter beschikking gesteld. De renners moeten vandaag wel hun reserveschoenen aan, omdat de andere schoenen in de bus lagen.

Er zou inmiddels een verdachte zijn aangehouden.

Agent in Stockholm neergestoken

In de Zweedse hoofdstad Stockholm is een politieman bij een metrostation van achteren aangevallen en in de nek gestoken met een mes. De agent wist collega's te waarschuwen die snel ter plaatse waren en de vermoedelijke dader konden aanhouden, melden Zweedse media.

Het incident speelde zich rond 10.30 uur af bij Medborgarplatsen. Het blad Aftondbladet tekende van ooggetuigen op dat de aangehouden verdachte rond de dertig jaar is. Zijn motief is onduidelijk.

De gewonde agent is overgebracht naar een ziekenhuis. De politie kon nog niet zeggen hoe hij eraan toe was. De politie heeft het plein afgezet.

Agent in Stockholm neergestoken
Agent in Stockholm neergestoken (Foto: ANP)

Radicaliseringsadviseur Van der Laan weg

De van belangenverstrengeling verdachte adviseur van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is ontslagen. De programmamanager van het team radicalisering en polarisatie werd vorige maand geschorst na een onderzoek van Bureau Integriteit na een melding van mogelijke integriteitsschendingen.

De vrouw krijgt strafontslag, zo schrijft Van der Laan donderdag in een brief aan de gemeenteraad. Ze heeft zich volgens hem schuldig gemaakt aan het gunnen van diverse opdrachten aan een persoon met wie zij een relatie heeft gehad. Daarover had zij niets gezegd tegen haar leidinggevende. Ook zou ze met een offerte hebben gesjoemeld.

De burgemeester noemt het incident bijzonder ernstig, omdat het twijfel zaait over de veiligheid van Amsterdammers.

Radicaliseringsadviseur Van der Laan weg
Radicaliseringsadviseur Van der Laan weg (Foto: ANP)

'Engels bod van 11 miljoen op Locadia'

Jürgen Locadia heeft de interesse gewekt van Wolverhampton Wanderers. De club uit Engeland hoopt de aanvaller per direct over te kunnen nemen.

Na Luuk de Jong, staat ook Locadia in de belangstelling van andere clubs. De spits kan een transfer maken naar Engeland. Wolverhampton Wanderers heeft volges de Daily Mail een bod van elf miljoen euro uitgebracht op de Nederlander.

Locadia krijgt dit seizoen de voorkeur als spits bij PSV. Phillip Cocu heeft De Jong gepasseerd en geeft Locadia de kans als afmaker. De aanvaller scoorde dit seizoen één keer in drie Eredivisieduels en kan rekenen op interesse uit Engeland.

Wolverhampton Wanderers is niet actief op het hoogste niveau van Engeland. De ploeg komt uit op het tweede niveau, de Championship. Wolverhampton heeft het deze zomer druk op de transfermarkt en kondigde eerder de transfer van toptalent Rúben Neves, Jordan Rhodes, Dwight Gayle en Jordan Hugill aan.

Superheld + übermensch = Blitzmensch

Als super-Ariër Dino geraakt wordt door de bliksem krijgt hij superkrachten en noemt hij zich Blitzmensch. Hij gebruikt zijn gaves om de wereld te redden van het kapitalisme, communisme en alle Amerikaanse waarden. Zijn partner Fräulein Fox en zijn trouwe Duitse herder staan hem bij in deze woelige tijden.

Deze tekenfilm uit Wolfenstein II: The New Colossus is natuurlijk een parodie op een hele bekende tekenfilmserie uit ons eigen universum. Wolfenstein II: The New Colossus komt 27 oktober uit op pc (Windows), Xbox One en PlayStation 4.

'Ajax onderzoekt rol Van der Sar'

De rol van Edwin van der Sar wordt de komende dagen bekeken. Ajax gaat onderzoeken of het wenselijk is dat de algemeen directeur van de club ook een beslissende stem heeft in het zogenaamde Technisch Hart, zo meldt De Telegraaf donderdagochtend.

Dit doet de club omdat Van der Sar dit voorjaar met Dennis Bergkamp lijnrecht tegenover Marc Overmars stond. Daarnaast kreeg Peter Bosz niet zijn zin over het invullen van de staf, vertrok de trainer en werd Marcel Keizer niet klaargestoomd voor het eerste elftal, maar direct voor de leeuwen gegooid.

Hierdoor gaat Ajax de rol van Van der Sar bekijken. Woensdag vond er overleg plaats tussen de raad van commissarissen en de directie van Ajax, maar hierin werd nog niet de functie van Van der Sar besproken. "Vanzelfsprekend kwam ook de transferperiode ter sprake. Maar de rvc en directie hebben vooral de consequenties van de Europese uitschakeling doorgenomen", aldus een woordvoerder van Ajax tegenover De Telegraaf.

Tropische storm Irma nieuwe bedreiging

Terwijl Texas en Louisiana langzaam aan het herstellen zijn van de catastrofale orkaan Harvey, die mogelijk qua schade Katrina zal overtreffen, kijken de weerdiensten in de VS al langzaam weer naar het oosten. Want daar gluurt mogelijk een nieuwe bedreiging aan de horizon. 

Een tropische depressie heeft deze week de westkust van Afrika verlaten bij de Kaapverdische Eilanden en inmiddels is de depressie uitgegroeid tot Tropische Storm Irma. En Irma groeit snel, heel snel. Mogelijk bereikt Irma vandaag al de orkaanstatus en zal ze in de komende dagen uitgroeien tot een orkaan van derde categorie. Hiermee valt Irma volgens de Amerikanen in de categorie 'zware orkanen' en zal het de tweede zware orkaan van het Atlantische seizoen worden. Dit seizoen loopt normaliter van juni tot november met september traditioneel als 'drukste' maand voor orkanen. 

Het probleem met Irma is het pad dat ze zal volgen. Net als met Harvey is het nog ver weg en zien we grote verschillen in de modelensembles. Ten noorden van Irma ligt een groot hoge druk gebied op de Atlantische oceaan dat weerhoudt haar er van om naar het noordwesten af te draaien om vervolgens verder via het noordoosten richting Europa te trekken. Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat dit hogedruk gebied zal verdwijnen dus voorlopig zal Irma's koers richting het westen zijn, richting de Bovenwindse Eilanden. 

Sommige modellen laten Irma vlak voor die eilanden alsnog afdraaien, andere modellen doen dit juist niet. Het exacte pad valt voorlopig niet te voorspellen maar de kans is aanwezig dat Irma na de eilandengroepen richting Cuba en Haïti zal trekken of mogelijk trekt de orkaan noordelijker en zal dan via het noordwesten richting Florida of de oostkust van de VS gaan. Natuurlijk bestaat ook de kans nog dat de orkaan alsnog voortijdig afbuigt maar op dit moment wijzen de modellen daar nog niet op. Qua kracht is het lastig in te schatten. Er zijn modellen die Irma steady als categorie 3 orkaan laten uitrazen maar ook de zwaarste categorie vijf is zeker niet uit te sluiten. 

In de komende dagen zal duidelijk worden welk pad Irma voor ogen heeft. Het ziet er op dit moment wel naar uit dat Irma geen problemen voor het getroffen gebied van Harvey zal worden.  Dat zou een opluchting zijn voor die gebieden. Echter lijken kwetsbare gebieden als Haïti, de Dominicaanse Republiek of Florida zeker nog in de bullsye van Irma te liggen. De kans dat het Caraïbische gebied of de VS binnen nu en twee weken weer getroffen gaat worden door een orkaan is dan ook zeer reëel. 

Wil je het exacte pad van Irma volgen en op de hoogte blijven van alle actuele orkanen in de wereld klets dan ook eens mee op het forum

Schwarzenegger: Klagen is zinloos, doe wat!

De wereld moet zich niet laten demotiveren door mensen als president Donald Trump als het gaat om het milieu.

Dat is de boodschap die Arnold Schwarzenegger uitdraagt met de deelname aan de natuurdocumentaire Wonders of the Sea 3D. De zeventigjarige superster sprak commentaren in voor de nieuwe natuurdocumentaire van activist Jean-Michel Cousteau, die vijf jaar lang prachtige 3D-opnames maakte op de bodem van de oceaan. Het document beleeft zijn Nederlandse première op 16 september op festival Film by the Sea.

"Klagen heeft geen zin, je moet dóen", betoogde Schwarzenegger eerder dit jaar tijdens interviews over de film op het festival van Cannes. "Je moet hándelen! Laat je niet demotiveren door iemand als president Trump: de toekomst van de aarde hangt af van zeven miljard mensen, niet van één mens. De mensen die geloven in een betere wereld zijn gepassioneerd en hebben de feiten én idealen aan hun kant. Het is een kruistocht; mensen moeten snappen dat het niet goed afloopt als we niets proberen te veranderen."

Samenwerken

Als gouverneur van Californië zorgde Schwarzenegger ervoor dat zijn staat de beste milieuwetgeving van de VS kreeg. Het Witte Huis werkte hem tegen, maar de 'Governator' streed door tot aan het Hooggerechtshof en kreeg gelijk. "Ik heb mijzelf vanaf het eerste moment omringd met mensen die precies wisten hoe de politiek werkte; ik had zelf natuurlijk geen ervaring als gouverneur. Zij leerden mij dat samenwerkten het allerbelangrijkste is in de politiek. En dat heb ik gedaan, ik heb samengewerkt met de Democraten."

Over sommige onderwerpen mogen de twee grote Amerikaanse partijen van mening verschillen, maar sommige zaken zijn groter dan het partijbelang, vindt Schwarzenegger. "En groene wetgeving hoeft economische groei niet in de weg te staan. Integendeel: we hebben tijdens mijn termijnen en daarna enorm veel groene banen gecreëerd; er is momenteel geen sector die méér nieuwe banen oplevert."

Schwarzenegger: Klagen is zinloos, doe wat!
Schwarzenegger: Klagen is zinloos, doe wat! (Foto: BuzzE)

Hoger opgeleiden vaker op sportieve toer

Mensen met een hoge opleiding, ook de oudere, sporten aanzienlijk meer dan laagopgeleide mensen. Van de eerste groep gaat 68 procent wekelijks op de sportieve toer, van de tweede 35 procent.

Dat zegt het Mulier Instituut in Utrecht, dat onderzoek doet naar sportzaken. Het becijferde de sportieve inspanningen over de periode 2011-2015. Hoger opgeleide niet-westerse migranten sporten iets minder, maar toch doet van deze groep ook nog 57 procent wekelijks aan sport.

Het Mulier Instituut denkt dat hoger opgeleiden meer weten van gezondheid en veelal meer sportmogelijkheden hebben in hun omgeving.

Bij de vorige meting, over de periode 2001-2005, sportte 63 procent van de hoger opgeleiden. Deze groep is de enige die actiever is geworden. Bij lager opgeleiden bleef het percentage gelijk en bij middelbaar opgeleiden bleef het met 52 procent ook ongeveer hetzelfde.

Hoger opgeleiden vaker op sportieve toer
Hoger opgeleiden vaker op sportieve toer (Foto: ANP)

Doden door clustermunitie verdubbeld

In 2016 zijn er ruim negenhonderd mensen om het leven gekomen door clustermunitie. Dat is bijna twee keer zoveel als het jaar daarvoor, zo blijkt uit de Cluster Munition Monitor 2017 van mensenrechtenorganisatie Human Right Watch. De meeste doden vielen in het al jaren door oorlog geteisterde Syrië. Verder waren er slachtoffers te betreuren in Jemen en Laos.

Er is ook goed nieuws, melden de schrijvers van het rapport, want de enige overgebleven fabrikant van clustermunitie heeft in 2016 aangekondigd met de productie te stoppen. In 2010 trad er een internationaal verdrag in werking dat het gebruik van clustermunitie verbiedt.

Clusterbommen vallen bij gebruik uiteen in vele kleine bommetjes. Door niet geëxplodeerde clustermunitie vallen geregeld nog jaren na conflicten doden. De slachtoffers zijn vaak spelende kinderen die de fel gekleurde bommetjes aanzien voor speelgoed.

Doden door clustermunitie verdubbeld
Doden door clustermunitie verdubbeld (Foto: ANP)

Gezinnen Fort Oranje naar AZC

De gemeente Zundert gaat gezinnen met kinderen die nu nog op probleemcamping Fort Oranje wonen vanaf oktober onderbrengen in woonunits op het terrein van een voormalig asielzoekerscentrum in Rijsbergen. De gemeente heeft dat afgesproken met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Op het terrein komen dertig tijdelijke woonunits te staan voor twintig gezinnen die binnenkort worden geselecteerd. De gemeente vindt het beter dat deze kwetsbare groep snel vertrekt van de camping en onder begeleiding ergens anders kan gaan wonen als voorbereiding op een vertrek naar permanente verblijfplaats, aldus een woordvoerster donderdag.

De gemeente denkt dat de gezinnen maximaal een jaar in de woonunits blijven wonen.

Gezinnen van Fort Oranje naar woonunits
Gezinnen Fort Oranje naar AZC (Foto: ANP)

'VS stevent af op shutdown'

Een mogelijke 'shutdown' van de Amerikaanse overheid kan flinke gevolgen hebben voor de economie in de Verenigde Staten. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft uitgerekend dat het per week minstens zo'n 6,5 miljard dollar schade oplevert als Washington zijn ambtenaren naar huis stuurt.

Er dreigt opnieuw zo'n situatie omdat het Congres dit najaar weer moet instemmen met een noodzakelijke verhoging van het schuldenplafond. Als er niet op tijd overeenstemming komt moeten veel overheidsinstellingen tijdelijk dicht.

S&P wijst erop dat de impact van een shutdown veel verder reikt dan ambtenaren alleen. Schooltripjes en vakanties naar nationale parken kunnen dan bijvoorbeeld niet meer doorgaan. En restaurants en winkels zullen minder verkopen vanwege zorgen over de salarisuitbetaling bij thuiszittend overheidspersoneel.

De laatste keer dat de overheid 'op slot' ging was in oktober 2013. Toen hoefden honderdduizenden ambtenaren zo'n twee weken niet op hun werk te komen. De keer daarvoor, halverwege de jaren negentig, duurde de shutdown bijna een maand.

'Shutdown in VS kan grote impact hebben'
'VS stevent af op shutdown' (Foto: ANP)

Gadget: Teufel Cage

Het is weer tijd voor een nieuwe koptelefoon van Teufel. Het ontbrak het assortiment van het Duitse audiobedrijf nog aan een professionele gaming headset, maar die tijd is nu voorbij met de release van de Teufel Cage. Speciaal voor degenen die naast muziek ook graag goede en flexibele audiomogelijkheden willen tijdens het gamen. De Cage werkt daarom naast de standaard muziekdragers ook op gameconsoles, laptop of pc en heeft enkele kenmerken die geheel nieuw zijn in de line-up van Teufel.  

NOS-eindbaas Jan de Jong wordt algemeen directeur bij Feyenoord

Het is transferdeadlineday en op deze dag wordt een opvallende transfer bekendgemaakt. Jan de Jong, nu nog algemeen directeur bij de NOS, wordt de nieuwe algemeen directeur bij Feyenoord. Hij volgt daarmee Eric Gudde op, die in juni zijn vertrek aankondigde. 

"Na ruim 24 jaar NOS sta ik uiteraard niet te boek als een jobhopper", zegt De Jong over zijn beslissing. "Ik had er met veel plezier nog jaren kunnen werken, want ik heb ernstig last van clubtrouw. Maar deze kans is uniek." De Jong (50) werkt sinds 1993 bij de NOS. De afgelopen 12,5 jaar maakte hij deel uit van de directie van de omroep, de laatste zeven jaar als algemeen directeur.

"Feyenoord is veel meer dan een club, het is veel groter dan dat. Het is een maatschappelijk fenomeen. Voor velen is het een manier van leven. Iedereen die mij kent, kent mijn enorme fascinatie voor topsport en voor Feyenoord", vervolgt De Jong. "De club staat er fantastisch voor,’ zo weet De Jong. ‘Sportief en financieel. In deze functie mag ik nu met alle andere medewerkers en overige betrokkenen letterlijk en figuurlijk verder bouwen aan de toekomst van Feyenoord. Je zou het maar mogen doen."

Ook Gerard Hoetmer, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Feyenoord, is blij met de keuze voor De Jong. "Wij zijn verheugd dat Jan Feyenoord komt versterken als algemeen directeur. Hij heeft jarenlange ervaring in het leiden van een complexe organisatie, het managen van zeer diverse stakeholdergroepen en het uitbouwen van een leidend mediabedrijf. Bovendien sluit zijn grote kennis van de sport- en voetbalwereld, met de daarbij behorende relaties en netwerken, naadloos aan bij de ambities die wij als club hebben. Daar komt bij dat we er van overtuigd zijn dat Jan ook als persoon een uitstekende match is met Feyenoord."

De Jong gaat per 1 november aan de slag bij de landskampioen. 

Jan de Jong verkast van de NOS naar Feyenoord. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Jan de Jong verkast van de NOS naar Feyenoord. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Hacker Instagram stal persoonsgegevens

Een of meerdere hackers hebben persoonlijke informatie gestolen van gebruikers met een geverifieerd account op Instagram. Het gaat om e-mailadressen en telefoonnummers, bevestigt een woordvoerder van het sociale medium tegen Variety.

De dader of daders konden via een lek in de programma-interface de persoonsgegevens inzien. Vermoedelijk was de hack expres gericht op gebruikers met een zogenoemd blauw vinkje. De slachtoffers zijn op de hoogte gebracht. Om hoeveel accounts het gaat, wil Instagram niet zeggen. Het sociale medium benadrukt dat er geen wachtwoorden zijn gestolen.

Onder de geverifieerde gebruikers op Instagram bevinden zich veel beroemdheden. Het bericht over het lek komt slechts twee dagen nadat de pagina van Selena Gomez werd gehackt. Op haar pagina verscheen een naaktfoto van Justin Bieber. De Amerikaanse zangeres heeft op Instagram 125 miljoen volgers.

Hacker Instagram stal persoonsgegevens
Hacker Instagram stal persoonsgegevens (Foto: BuzzT)

Ier verdronken bij Egmond aan Zee

Een Ierse man is in de nacht van woensdag op donderdag om het leven gekomen nadat hij bij Egmond aan Zee in de zee was gaan zwemmen. Hij was volgens de politie met een groepje midden in de nacht het water in gegaan, maar kwam in de problemen.

De reddingsbrigade, de KNRM en andere hulpdiensten werden ingeschakeld. De man werd gevonden en uit het water gehaald. Reanimatie mocht echter niet meer baten.

Ier verdrinkt tijdens zwempartij bij Egmond
Ier verdronken bij Egmond aan Zee (Foto: ANP)

Hummels: "De bedragen zijn momenteel onbegrijpelijk"

Bayern München-verdediger Mats Hummels vindt dat de transfersommen die voor spelers tegenwoordig betaald worden de pan uit schieten.

Honderden miljoenen werden er deze zomer uitgegeven door clubs, waarbij de transfer van Neymar de grootste klapper was. Paris Saint-Germain betaalde 222 miljoen euro om de Braziliaanse aanvaller over te nemen van FC Barcelona.

"De bedragen zijn momenteel onbegrijpelijk", vertelde Hummels tegen Bild. "Maar er is ook veel geld in het voetbal. Iedereen kan het doen zoals ze zelf willen. Ik vind het goed als een club zegt dat we dat niet doen. Als een andere club het geld heeft, is het ook niet verwerpelijk."

Hummels ploeggenoot bij Bayern München Thomas Müller is niet tevreden over zijn rol bij de club, maar de verdediger houdt vertrouwen in de aanvaller. "Hij heeft drie keer vanaf het begin gespeeld, één keer niet. In Bremen heeft hij na zijn invalbeurt veel goede dingen gedaan. Bij hem wordt er veel gekeken naar doelpunten en assists, maar hij doet veel kleine dingen die belangrijk zijn."

"Hij heeft ongelooflijke kwaliteiten. Ik ben er zeker van dat hij dit dit seizoen mag laten zien en zal laten zien. Hij is gewoon een ongelooflijke belangrijke factor in het team, op het veld en in de kleedkamer."

Muguruza en Kvitova overtuigend verder op US Open

Garbiñe Muguruza heeft zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de derde ronde van de US Open. De als derde geplaatste Spaanse rekende in New York overtuigend af met de Chinese Duan Yingying: 6-4, 6-0. Ook Petra Kvitova had het niet bijzonder moeilijk. De Tsjechische, als dertiende geplaatst, stuurde Alizé Cornet terug naar Frankrijk: 6-1, 6-2.

De nummer acht van de plaatsingslijst, Svetlana Kuznetsova, had het aanzienlijk moeilijker. De Russische moest in haar eersterondepartij tegen de Tsjechische Marketa Vondrousova tot het uiterste gaan, maar sleepte de zege toch uit het vuur: 4-6, 6-4, 7-6 (2). Venus Williams, als tiende geplaatst, zette de jonge Française Océane Dodin met 7-5, 6-4 makkelijker aan de kant, terwijl Agnieszka Radwanska (10) in de eerste ronde van Petra Martic won: 6-4, 7-6 (3).

De Oekraïnse Elina Svitolina (4) sloeg zich in drie sets langs de jonge Tsjechische Katerina Siniakova: 6-0, 6-7 (5), 6-3. Sloane Stephens gaf het thuispubliek wat te juichen, want de Amerikaanse schakelde de als elfde geplaatste Slowaakse Dominika Cibulkova uit: 6-2, 5-7, 6-3. De nummer zestien van de plaatsingslijst, de Letse Anastasija Sevastova, won tot slot van de Oekraïnse qualifier Kateryna Kozlova: 6-4, 6-4.

Tiener verrast Tsonga op US Open, Cilic simpel verder

Tennisser Jo-Wilfried Tsonga is in de tweede ronde van de US Open al uitgeschakeld. De als achtste geplaatste Fransman was geen moment opgewassen tegen de pas 18-jarige Canadese qualifier Denis Shapovalov. Het toptalent, 69e op de wereldranglijst, speelde Tsonga in drie sets van de baan: 6-4, 6-4, 7-6 (3).

De als vijfde geplaatste Marin Cilic had het aanzienlijk minder moeilijk. De Kroaat won in drie sets van de Duitser Florian Mayer: 6-3, 6-3, 6-3. Pablo Carreño Busta, de nummer twaalf van de plaatsing, speelde tegen de Britse qualifier Cameron Norrie, die hij geen set gunde: 6-2, 6-4, 6-3. Ook John Isner had geen al te ingewikkelde dag in de tweede ronde. De Zuid-Koreaan moest er met 6-3, 6-4, 7-5 aan geloven tegen de Amerikaan.

Lucas Pouille, als zestiende geplaatst, had het een stuk moeilijker. De 20-jarige Amerikaan Jared Donaldson dreef de Fransman tot het uiterste, maar Pouille zegevierde na vijf sets: 7-5, 6-4, 4-6, 3-6, 6-4. De Belg David Goffin moest zijn eersterondepartij nog afwerken en deed dat in vier sets. Hij versloeg Julien Benneteau met 6-4, 2-6, 6-4, 6-2, terwijl Roberto Bautista Agut met 6-2, 4-6, 6-2, 7-6 (1) van Andreas Seppi won. 

'Muric verlaat Ajax en trekt naar Portugal'

Robert Muric lijkt Ajax de rug toe te keren nu hij weer niet in de plannen voorkomt voor het eerste elftal. Hij vindt mogelijk onderdak in Portugal.

Sporting Braga zou volgens O Jogo hopen op de komst van Muric, die op dit moment onderdeel uitmaakt van Jong Ajax. De Kroatische aanvaller werd in het voorbije seizoen nog door Ajax verhuurd aan Pescara.

De 21-jarige Muric heeft nog een contract tot medio 2018 bij Ajax. Abel Ferreira heeft bij Sporting Braga een plekje in gedachten. De coach ziet in hem een versterking voor de voorhoede van zijn team, dat dit seizoen uitkomt in de Europa League en daarmee voor Muric een stap omhoog zou zijn.

Olympische held Tonga gaat vol voor Olympische Winterspelen

Taekwondoka Pita Taufatofua uit Tonga gaat nog altijd vol voor de Olympische Winterspelen van 2018. Dat heeft hij tegenover Radio NZ laten weten. Taufatofua werd vorig jaar tijdens en na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wereldberoemd vanwege zijn opvallende verschijning: volledig ingeölied droeg hij de vlag van Tonga door het stadion.

De Oceanisch taekwondokampioen liet vervolgens in december weten dat hij een nieuwe uitdaging gevonden heeft: Taufatofua heeft de ski's ondergebonden en wil zich als langlaufer plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, komende winter. In februari kwam hij bij zijn debuut op het WK langlaufen nog bepaald niet in de buurt van de kwalificatie-eis, vorige maand lukte dat in Australië evenmin.

Richting de eerste wedstrijden van het Australische seizoen, gehouden in Perisher Valley, kende Taufatofua al de nodige moeilijkheden. Niet al zijn materiaal was in Australië aangekomen - zo zijn ski's voor het langlaufen niet onbelangrijk - en de auto waarmee hij naar de wedstrijden wilde rijden gaf er de brui aan. Toch slaagde de taekwondoka erin Perisher Valley te bereiken, maar zijn resultaat was nog niet genoeg om zich voor de Spelen te plaatsen.

"Het is koud, het weer is heel anders en zelfs het hele atletische proces is anders: je gebruikt spieren die je nooit eerder gebruikt hebt", aldus Taufatofua. "Het is best moeilijk, omdat je die grens hebt dat het 'te koud' is. Bij zomersporten heb je die grens niet, bij wintersporten kijk je naar buiten en zie je nauwelijks wat. Het is dan koud, het vriest dat het kraakt en je moet tien lagen kleren aantrekken, waarna je 20, 30 of 40 kilometer lang die lucht in moet ademen. Toch kunnen alle uitdagingen overwonnen worden", klinkt het zelfverzekerd.

"In de komende zes maanden is het doel simpelweg plaatsing voor de Olympische Winterspelen. We hebben zelfs CNN al op bezoek gehad, die zeiden dat het voor ons als eilandbewoners uit de 'Pacific' bijna onmogelijk is. Voor mij betekent dat alleen maar dat je nog net even wat harder moet proberen en dan lukt het."

Chemische fabriek in Texas kan exploderen

Een chemische fabriek in de buurt van Houston staat op springen. Door de overstromingen als gevolg van de orkaan Harvey is de stroomvoorziening en daarmee ook de koeling uitgevallen, waardoor de in de fabriek gebruikte chemische stoffen verhit zijn geraakt. Zonder koeling zullen ze vlam vatten en exploderen, zei de topman van de Noord-Amerikaanse tak van het Franse chemiebedrijf Arkema.

Op welke termijn dit zal gebeuren kon directeur Richard Rowe niet voorspellen. Maar als het gebeurt, zal de reactie lijken op een benzinebrand: explosief en intens. Er zal rookontwikkeling zijn, die huid, ogen en longen kan prikkelen, maar de gevolgen op lange termijn zouden beperkt zijn.

De fabriek ligt in Crosby, 40 kilometer ten noordoosten van Houston. Omwonenden in een straal van 2,4 kilometer worden geëvacueerd. In de fabriek worden organische peroxides gemaakt die worden gebruikt bij de productie van onder meer kunsthars, polystyreen en verf.

Chemische fabriek in Texas staat op springen
Chemische fabriek in Texas kan exploderen (Foto: ANP)

Zverev onderuit op US Open

Alexander Zverev is in de tweede ronde van de US Open uitgeschakeld. De als vierde geplaatste Zverev verloor met 6-3, 5-7, 6-7 en 6-7 van de Kroaat Borna Coric, de nummer 61 van de wereld.

De twee tennissers waren aan elkaar gewaagd, en dit leverde prachtige rally's op. Ze lieten allebei veel breakpoints liggen. Uiteindelijk bleken de drie die Zverev onbenut liet in de twaalfde game van de vierde game de duurste missers.

Vier jaar geleden troffen Zverev en Coric elkaar ook in New York, toen in de halve finale van het juniorentoernooi. Coric won toen, en pakte daarna ook de titel.

Aantal handophouders groeit

Er zitten weer meer mensen in de bijstand. Het aantal bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd is tussen juni 2016 en juni 2017 met 12.000 gestegen naar 472.000, meldt het CBS.

Bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond groeide het aantal bijstandsontvangers, terwijl mensen met een Nederlandse of westerse achtergrond minder vaak een bijstandsuitkering ontvingen. Ook jongeren onder de 27 jaar zaten vaker in de bijstand.

Wel stijgt het aantal mensen in de bijstand minder hard dan eerdere jaren.

Meer mensen in de bijstand
Aantal handophouders groeit (Foto: ANP)

Vuelta: Etappe 12 - Een echte vluchtersdag

Elf jaar na dato keerden we terug naar Calar Alto. Het werd een mooie rit, met een redelijk verrassend koersverloop. Bijna de hele dag was het noodweer, het regende net als tijdens de vorige rit pijpenstelen. Al snel reed een redelijk grote groep van 14 renners weg, met daarin onder meer Romain Bardet en Igor Antón, de winnaar op Calar Alto in 2006. Het was een speciale dag voor hem, maar dan wel een speciale dag zonder een goede afloop.

Heel groot werd de voorsprong van de kopgroep nooit. Antón stond op zes minuten in het klassement en dat was voor Sky klaarblijkelijk genoeg reden om het gat niet groter te laten worden dan vier minuten. In de aanloop naar de Alto de Velefique besloot Orica het commando over te nemen van Sky en dat deden ze zo enthousiast dat de voorsprong slonk naar minder dan één minuut. Het zou dus een rit voor de klassementsrenners worden, hoewel de kopgroep toch weer verder uit begon te lopen toen Sky het weer over mocht nemen van Orica. Simon Yates ging daarna in de aanval en wist het gat naar de kopgroep te overbruggen, later deed Atapuma hetzelfde.

Vooraan bleef er maar een klein groepje over, met onder meer Bardet, Antón en de verrassend sterke Sander Armee. Die sterkte liet hij dan wel vooral bergop zien, in de afdaling van de Velefique ging hij stilstaand door de bochten. Dat deed men in het peloton ook, waardoor de voorsprong van de koplopers weer groeide. Op de slotklim ontplofte Simon Yates al snel en bleven alleen Bardet en Atapuma vooraan over. Nadat Bahrain en Gianni Moscon gas begonnen te geven in het peloton bleef er van de voorsprong van de koplopers weinig over. Ook van Orica bleef weinig over. Chaves, Adam Yates en Simon Yates, allemaal werden ze zonder pardon gelost. De tactiek van Orica slaagde dus niet helemaal, kunnen we wel stellen.

Na wat kopwerk van de kleine Nibali besloot de grote Nibali in de aanval te gaan. Ook Contador deed weer eens een poging. Het leverde zoals gebruikelijk vrij weinig op, aangezien in eerste instantie Moscon en later Froome zelf op alles reageerde. Bardet en Atapuma werden ondertussen wel weer bijgehaald. Het groepje der favorieten dunde steeds verder uit. Onder meer Aru moest lossen, terwijl ploeggenoot Lopez wel aan wist te haken. Sterker nog, Lopez ging in het slot van de rit in de aanval. Hij besloot achter Nibali aan te gaan, die even daarvoor al in de aanval was gegaan. Kelderman had geprobeerd dat gat te dichten, maar was daartoe niet in staat. Lopez had daar minder moeite mee. Hij reed naar Nibali toe en niet veel later demarreerde hij.

Froome deed er vervolgens alles aan om naar Superman toe te rijden, maar die deed zijn bijnaam eer aan. Er stond geen maat op de Colombiaan, die na een jaar dat bijna volledig werd verpest door blessures op deze manier toch nog een prachtige zege wist te pakken. Daarachter werd Froome tweede, met in zijn wiel Nibali en de sterke Kelderman. De Britse Keniaan deed weer uitstekende zaken. Geen tijd verloren op zijn concurrenten, zelfs wat tijd gepakt. Lopez stond al op een aantal minuten achterstand, dus die vormt verder geen bedreiging meer.

Een vermakelijke rit, maar uiteindelijk leverde het voor de strijd om de eindzege bijzonder weinig op. Die strijd gaan we de komende twee dagen sowieso op pauze zetten. De volgende rit is er weer een voor de vluchters, op papier. Een redelijk lastige finale, maar in vergelijking met alles wat we al hebben gehad stelt het naar verhouding weinig voor.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Plaats van vertrek is Motril, een stad met 60.000 inwoners in de provincie Granada, regio Andalucía. Nog nooit eerder was er een start in deze stad. Ook geen aankomst, tot nu toe hebben de mensen het moeten doen met een schamele tussensprint in 1996. Motril is de geboortestad van José Maria Callejon, een voetballer die in het verleden nog een aantal seizoenen uitkwam voor Real Madrid. Tegenwoordig is hij te bewonderen bij Napoli. Het is de sterfplaats van de Belgische koning Boudewijn. Boudewijn van België had een buitenverblijf in Motril, Villa Astrida, vernoemd naar zijn moeder, prinses Astrid. Tijdens een bezoekje aan dit buitenverblijf, in 1993, kreeg hij last van zijn hart en dat werd hem fataal.

Motril is een stad die in tweeën te splitsen is. Het grootste deel van Motril ligt een aantal kilometer landinwaarts, maar er is ook nog een deel van Motril dat aan de kust ligt. Hier komen we ook de Villa Astrida tegen, waar koningin Fabiola graag bleef komen, zelfs nadat haar man hier het loodje had gelegd. Het is geen bijzonder fraaie stad, er is ook maar weinig te beleven. Ze hebben hier wel een haven, Puerto de Motril. Dit ligt bij Playa Granada, een deel van de stad waar vooral de toeristen komen. Vanuit de haven kun je varen naar de Spaanse enclave in Marokko, Melilla. Je kan ook naar Marokko zelf, Al Hoceima om precies te zijn.

In deze omgeving kom je naast de haven ook nog een aantal stranden tegen, daarnaast natuurlijk de nodige hotels en verdomd veel restaurants. Van oudsher is Motril een stad waar men het moet hebben van suikerriet. Dat hebben ze hier nogal veel en daar maakte men vanzelfsprekend suiker van. Dit was de belangrijkste economische activiteit in de omgeving. Er waren talloze suikerraffinaderijen in Motril, een stuk of acht op z'n minst. Die dingen zijn tegenwoordig allemaal niet meer in gebruik en een aantal zijn zelfs van de aardbodem verdwenen, onder meer omdat boze werknemers die stelselmatig werden uitgebuit hier gingen muiten.

Als je nog interesse hebt in suikerriet en de zuivering van ruwe suiker kan je wel terecht bij een lokaal museum over deze activiteiten uit vervlogen tijden. Motril heeft ook nog wel een aardige kerk, Santuario de Nuestra Señora de la Cabeza. Deze staat op de top van een heuveltje in het Parque de los Pueblos de América.

De fraaie kerk in Motril (Foto: Panoramio)
De fraaie kerk in Motril (Foto: Panoramio)

De route
In het begin van de rit rijden de renners langs de kust, over een behoorlijk bochtige en glooiende weg. We passeren in de tussentijd een aantal mooie kustplaatsen, zoals Almuñécar, na 14 kilometer. In de kilometers richting Almuñécar gaat het een paar keer redelijk stevig op en af, zo is er na een paar kilometer koers al een kilometer aan 5%. Het zijn wel steeds van dit soort korte hupjes, nooit lange klimmetjes. De weg is ook steeds breed en het uitzicht is bij tijd en wijle formidabel. Aan de linkerkant zien de renners zo nu en dan de zee, terwijl ze aan de rechterkant steevast wat mooie heuvels zien liggen, met af en toe een stevige rotswand tussendoor.

In de komende twintig kilometer blijft het terrein glooiend, met een paar korte klimmetjes tussendoor. Lastig wordt het niet, het gaat nooit lang omhoog en tussendoor zijn er ook wat stukjes in dalende lijn en het is bovendien met enige regelmaat vlak. De renners rijden richting Nerja, waar ze na 37 kilometer aankomen. Nerja is een mooie stad met veel witte huisjes en in de omgeving is er ook genoeg te beleven. Zo kom je aan de rand van de stad, boven op een klif een opvallend hotel tegen, Balcón de Europa. Een deel van dit hotel hangt over de rand van de klif, boven het water. Op de lange termijn niet de meest gunstige locatie, maar voorlopig ziet het er wel tof uit.

In de nabijheid van Nerja staat ook nog een bijzonder fraai en behoorlijk groot aquaduct, terwijl je even verderop ook nog een bezoekje kunt brengen aan Cueva de Nerja, een bijzondere druipsteengrot. Na Nerja wordt het parcours beduidend simpeler. We blijven langs de kust fietsen, maar na Nerja is er een weg die ook daadwerkelijk direct langs het water ligt. Hier zijn geen heuveltjes te vinden, waardoor het de komende kilometers volledig vlak gaat zijn.

Het aquaduct bij Nerja (Foto: Panoramio)
Het aquaduct bij Nerja (Foto: Panoramio)

Van Nerja rijden de renners naar Torre del Mar, langs de Costa del Sol. Er gaat 40 kilometer langs deze Costa del Sol gereden worden, over enorm vlakke, rechte en brede wegen. Af en toe passeren we een toeristische badplaats, zoals Torre del Mar. Verder is er maar weinig te beleven. In de badplaatsen zijn er wat rotondes en dat soort dingen, maar verder kan je dit deel van de rit wel met je ogen dicht afwerken. Al zou ik m'n ogen wel open houden, want de omgeving is best leuk.

Na Torre del Mar, waar de koers na 58 kilometer passeert, blijven de renners verder rijden over dezelfde weg, richting Málaga. Deze stad, waar de Vuelta volgend jaar van start gaat, doen we nu niet aan, alhoewel we nog wel even de buitenwijken toucheren. Voor Málaga slaan de renners even voorbij Rincón de la Victoria linksaf na het buitenrijden van La Cala del Moral, na 79 kilometer. In alle kustplaatsen die we passeren staan wel wat mooie gebouwen, zo ook in deze stadjes. Bijna iedere stad hier heeft wel een toren, zo ook La Cala del Moral. Uiteraard hebben ze ook bijna allemaal een mooi zandstrand, dat soms dan weer is ingesloten door wat mooie rotspartijen.

Al dat moois laten we achter ons en we betreden het binnenland van Málaga. In het binnenland van Málaga heb je maar twee mogelijkheden: De weg loopt omhoog of omlaag, vlak is er niet bij. Daarom is het geen verrassing dat de eerste klim van de dag direct begint, de Puerto del León. Deze berg van de leeuw is vaste prik tijdens iedere rit in en rond Málaga. Zo kwam de klim twee keer voor in de tweede rit van de Vuelta van 2010, met einde in Málaga zelf. Ook in 2015, toen er eveneens een rit eindigde in Málaga, zou de Puerto del León voorkomen in het parcours. Nu zijn we weer terug op deze berg, die 17,4 kilometer lang is en 5% gemiddeld.

Het is een behoorlijk onregelmatige klim, die je in drie stukjes kan opdelen. Het eerste deel, aan de buitenkant van Málaga, is het lastigste. Het gaat aan de rand van de stad zeven kilometer omhoog, aan meer dan 6% gemiddeld, met ook nog een vrij lastige kilometer aan 7,5%. In de buurt van het dorpje Olías volgt er een korte afdaling van een kilometer, met een paar stevige bochtjes. Daarna gaat het snel weer omhoog, zeven kilometer in totaal. Het is hier bijzonder onregelmatig, met enkele redelijk simpele kilometers, maar ook een kilometer aan 9% en enkele steile stroken aan meer dan 10%. Op een aantal kilometer van de top volgt er dan weer een kilometer in dalende lijn, waarna het richting de top nooit meer steil wordt.

Weinig vlakke wegen te bekennen hier (Foto: Panoramio)
Weinig vlakke wegen te bekennen hier (Foto: Panoramio)

In de laatste kilometers van de klim krijgen de renners nog wel te maken met een lange strook aan 5%, maar daarna gaat het vals plat verder tot het hoogste punt van de klim. Na 101 kilometer bereiken de coureurs dit punt. De Puerto del León is overigens een klim van de eerste categorie, met een weg die een groot deel van de tijd redelijk smal is en ook tamelijk slecht. Wel een leuke klim, het uitzicht is het merendeel van de tijd ook acceptabel te noemen. Na de top van de klim blijft het nog een aantal kilometer zo goed als vlak, met ook nog een paar stukjes in licht stijgende lijn. Daarna gaat het 15 kilometer naar beneden.

De afdaling is niet bepaald lastig. Vooral het eerste deel is simpel, het gaat niet echt steil naar beneden en ondanks het feit dat de weg niet enorm breed is komen de renners maar weinig lastige punten tegen. De vervelende bochten komen pas richting het eind van de afdaling, als de koers na 113 kilometer Colmenar passeert. Vlak voor dit dorp zijn er wat bochten, maar daarna gaat het al snel weer verder over rechte wegen, richting Casabermeja. In het eerste deel van de afdaling komen de renners nog wat korte stukken in stijgende lijn tegen en dat is ook aan het eind van de afdaling weer zo.

Het gaat een aantal kilometer in licht dalende lijn verder, voor het in de buurt van Casabermeja een kilometer omhoog gaat. Na dit korte knikje naar boven is het vijf kilometer zo goed als vlak, terwijl de coureurs over rechte en brede wegen mogen koersen. Aan het vlakke stuk komt abrupt een eind, als het anderhalve kilometer aan 5% omhoog gaat. Vervolgens gaat het twee kilometer naar beneden, over een weg zonder lastige bochten. Na dit korte afdalinkje is het vier kilometer vlak, waarna de laatste klim van de dag begint. In de buurt van Villanueva de la Concepción, waar na 137 kilometer de tussensprint ligt, begint de weg omhoog te lopen.

We rijden nog steeds door een mooie omgeving (Foto: Panoramio)
We rijden nog steeds door een mooie omgeving (Foto: Panoramio)

Drie kilometer voor de tussensprint is de Puerto del Torcal al begonnen, een klim van 7,6 kilometer aan 7% gemiddeld. Deze klim van de tweede categorie brengt ons langs een bekend en beeldschoon natuurreservaat, El Torcal de Antequera. Helaas doen we de klim niet tot de top. Van deze kant had het een klim van tien kilometer aan 7,6% kunnen zijn, maar de drie laatste en zware kilometers slaan we over. Toch blijft er genoeg over, zo gaat het direct in de eerste kilometer van de klim aan 7,6% omhoog, waarna een steile kilometer aan 8,5% volgt. In de buurt van de tussensprint wordt het zowaar nog steiler, een kilometer aan 10% in de straten van Villanueva de la Concepción gaat zeker pijn doen.

Daarna wordt het niet veel makkelijker, het blijft nog een kilometer aan 10% omhoog gaan, waarna het zwaarste deel wel is geweest. In de laatste kilometer van de klim zwakt het af van 7% naar 5%, waarna het richting de top aan amper 3% omhoog gaat. Na 142,5 kilometer, op 17,5 kilometer van de streep, komen de renners boven op de Puerto del Torcal. Eenmaal voorbij Villanueva de la Concepción hebben de renners steeds uitzicht over het prachtige Torcal de Antequera. Ze kijken tegen de gigantische rotspartijen van dit natuurreservaat aan, hoewel ze eigenlijk het mooiste deel nog missen.

De buitenkant is fraai, maar aan de andere kant van het park kom je nog veel meer opvallende rotsen tegen. Rotsen uit de karstperiode, die door erosie in opvallende vormen gemodelleerd, zijn, echt waar. De geologische oorsprong van het gebied ligt in de Jura. Het maakte toen deel uit van een zeearm die de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee verbond. Tijdens de Alpiene orogenese werden deze sedimenten omhooggeduwd, waardoor de huidige rotsen ontstonden. Volgens Wikipedia, dus dan zal het wel kloppen. Hoe dan ook de moeite waard.

Prachtige rotspartijen in de Torcal de Antequera (Foto: Panoramio)
Prachtige rotspartijen in de Torcal de Antequera (Foto: Panoramio)

De afdaling richting finishplaats Antequera is behoorlijk eenvoudig. Na de top van de klim is het een kilometer relatief vlak, waarna het een aantal kilometer wat steiler naar beneden gaat. Na een lange rechte weg worden de renners geconfronteerd met twee haarspeldbochten, die opdoemen uit het niets. Daarna gaat het een halve kilometer rechtdoor, waarna er weer een paar haarspeldbochten volgen. We hebben nu drie kilometer van de afdaling gehad en ook meteen de lastigste kilometers. Na deze kilometers gaat het zeven kilometer in dalende lijn verder tot de buitenkant van Antequera, zonder dat de renners ook maar één lastige bocht tegenkomen. Het gaat ook steeds minder steil naar beneden, na een tijdje wordt het zelfs zo goed als vlak.

Op zeven kilometer van de streep houdt de afdaling op, het gaat één kilometer omhoog aan 4%, waarna een vlakke kilometer volgt. Op iets meer dan vijf kilometer van de streep rijden de renners Antequera binnen. Het gaat nu behoorlijk steil naar beneden tot op vier kilometer van de streep. Op vijf kilometer van de streep is er een scherpe bocht naar rechts, in dalende lijn. Na die bocht komen de renners al snel een rotonde tegen, waar in het roadbook een uitroepteken bij staat. In de praktijk blijkt het niets voor te stellen, daar kun je zonder te sturen zo rechtdoor fietsen.

Even verderop volgen nog drie rotondes, waarbij wel gestuurd mag worden. Bij de eerste rotonde gaat men naar links, bij de tweede rechtdoor en bij de derde rechtsaf. Het is vanaf dit punt nog vier kilometer tot de finish en het gaat één kilometer lang volledig rechtdoor, over een vlakke en brede weg. Op drie kilometer van de streep is er een lastige bochtencombinatie. Het gaat eerst naar rechts en daarna direct weer naar links. Tweehonderd meter verderop botsen de coureurs weer op een chicane, alleen gaat het nu eerst naar links en dan naar rechts.

Hierna krijgen de renners tot aan de slotkilometer te maken met twee flinke rotondes en een paar flauwe bochtjes, maar dat lijkt allemaal vrij eenvoudig. Na de boog van de laatste kilometer stuit men weer op een rotonde, waar een scherpe bocht naar rechts volgt. Na deze bocht loopt de weg 300 meter lang heel smerig omhoog aan 5%. Daarna is het 300 meter vlak, waarna het vervolgens in de laatste meters van de rit nog vals plat omhoog loopt richting de finish. Een typisch Spaanse finale, zou je het kunnen noemen.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Nog nooit was er een aankomst in Antequera, een stad met 30.000 inwoners in de provincie Málaga. Wel vertrok er ooit een rit in deze stad. Dat was in de Vuelta van 2013, de negende rit met aankomst op de steile muur van Valdepeñas de Jaén zou starten in de straten van deze historische stad. Dani Moreno ging er met de overwinning vandoor, dat was in die tijd nog wel een vaste klant voor dat soort aankomsten.

Antequera is een oude stad, waar 5500 jaar geleden al mensen rondliepen. Daar kunnen we nu nog de overblijfselen van vinden en die overblijfselen staan ook meteen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, sinds vorig jaar. Rond Antequera komen we drie gigantische dolmen, of hunebedden zo u wilt, tegen. Dit zijn de grootste dolmen van Europa, is althans de bewering vanuit Antequera. Ze zijn in ieder geval groot, dat is zeker. De grafkamers zijn gebouwd uit immense stenen en in de muren van de hunebedden zijn vreemde tekens gevonden, erg mysterieus.

Ze hebben ook namen gekregen, deze bouwwerken. Menga, Viera en El Romeral, om precies te zijn. Menga en Viera zijn ongeveer 4000 jaar oud en Menga is met zijn 25 meter lengte, vijf meter breedte en vier meter hoogte in ieder geval wel wat groter dan die hunebedjes in Drenthe. In de laatste kilometer van de rit rijden de renners langs deze dolmen, zonder dat ze daadwerkelijk in beeld komen. De ingang van het terrein komt dan wel weer in beeld. Poortje erbij, museumpje, je kent het wel. Meteen uitbuiten, het feit dat die krengen op de werelderfgoedlijst zijn gezet.

In latere tijden zijn er ook nog wat opvallende gebouwen in Antequera geplaatst, zoals het Moorse kasteel, met kasteelmuren die nog aardig intact zijn gebleven. Vanuit het kasteel heb je een goed uitzicht over Peña de los Enamorados, een rots met een aparte vorm en ook een aparte naam. De rots der geliefden, als ik zo vrij mag zijn om het vrij te vertalen. Prima rotsje, niks mis mee. Onder het kasteel kom je nog een aardige gotische kerk tegen, waar ze toevallig in de achtertuin ook nog de fundering van een oud Romeins badhuis hebben liggen.

De Romeinen zijn hier uiteraard ook geweest, zoals zo'n beetje iedere bevolkingsgroep, en hebben toch nog wat moois achtergelaten. Uiteraard is Antequera ook een witte stad, zoals zo'n beetje iedere stad in Andalucía. Toch is het over het algemeen wat minder bekend dan grote steden zoals Granada en Córdoba, terwijl je hier dus ook prima een middagje kan rondhangen, naar nu blijkt.

De toegang tot Menga, een van de hunebedden (Foto: WikiCommons)
De toegang tot Menga, een van de hunebedden (Foto: WikiCommons)

TV & het weer
Na twee ellendige dagen vol noodweer schijnt het nu wat beter te worden. We gaan weer richting Spaanse temperaturen. Zo wordt het in het historische Antequera 27 graden in de middag. Er is bijzonder weinig kans op regen, men hoeft dus niet te schuilen in een van die hunebedden. Wel een beetje wind, wat in het open en desolate landschap van Andalucía nog best wat invloed kan hebben. In startplaats Motril verwacht men precies hetzelfde weer, ook daar 27 graden in de middag, wat toch een flinke omschakeling zal zijn voor de renners.

Deze behoorlijk korte rit start vanzelfsprekend vrij laat, om 13:28. Sporza is er zoals altijd weer om 15:00 bij. Aangezien deze rit ook weer een behoorlijk vlakke aanloop heeft gaan we opnieuw weinig missen. Een kilometer of 60, om precies te zijn. Houden we nog een kilometer of 20 langs de kust over, voor de eerste klim van de dag begint. De finish wordt verwacht rond 17:28 als de renners een beetje snel rijden, als ze er wat langer over doen komen ze rond 17:54 binnen. Volgens mij exact dezelfde verwachting als tijdens de vorige rit, maar dit geheel terzijde.

Het mooie Moorse kasteel bij Antequera (Foto: WikiCommons)
Het mooie Moorse kasteel bij Antequera (Foto: WikiCommons)

Voorspelling & favorieten
Dit wordt natuurlijk weer een ritje voor de vluchters. Te zwaar voor de sprinters, terwijl het voor de klassementsmannen waarschijnlijk niet lastig genoeg is. Het is natuurlijk wel redelijk lastig, maar in vergelijking met de vorige rit stelt het niets voor. Er blijven ook steeds minder ploegen over die willen rijden, Orica zal daar nu bijvoorbeeld niet meer aan beginnen. Die hebben zichzelf aardig opgeblazen, best grappig. Sky gaat hier ook geen moeite voor doen, tenzij er iemand wegrijdt die op minder dan 10 minuten achterstand staat in het klassement. Dan schieten ze in de stress en gaan ze controleren, de neuroten. Enfin, gaat allemaal niet gebeuren. De zoveelste rit voor de vluchters en dan weet je dat je op de mannen van Quick Step moet letten.

1. Alaphilippe. De grootste kanshebber van Quick Step. Rijdt lachend over die twee klimmetjes, kan een afdaling rijden en is in de sprint bijzonder snel. Als hij in de kopgroep komt kan hij al bijna niet meer verslagen worden. Dat wordt ritzege nummer twee.

2. Mas. Mocht Alaphilippe niet in de kopgroep verzeild raken, kan je natuurlijk altijd nog Enric Mas meesturen. De jonge Spanjaard kan bijzonder goed klimmen, dat hebben we al een keer kunnen zien. Daarna is hij zich wat gaan verstoppen, waarschijnlijk met het oog op ritten zoals deze. Als hij in de kopgroep zit gaan ze hem bergop niet lossen, maar hij zal dat met zijn vluchtgenoten wel moeten doen. Zoals we hebben kunnen zien is zijn sprint nog niet echt fantastisch, daar gaat aan gewerkt moeten worden.

3. Trentin. Als Alaphilipe en Mas niet vooraan zitten kan je altijd nog Trentin een keer in de aanval sturen. Hij won al twee ritten en vooral de winst in Alhama de Murcia was imponerend. Op een lastige klim hoefde hij totaal niet te lossen, bij betere klimmers. Hij reed daarna een fantastische afdaling en was in de sprint ongenaakbaar. Deed het de rit daarna wel wat rustig aan. Kwam zowat als laatste boven op Calar Alto. Misschien omdat hij een dag eerder te diep was gegaan, misschien ook om nog wat extra krachten te sparen voor een nieuwe aanvalspoging, ik sta bij Quick Step nergens meer van te kijken.

4. Capecchi. Dat is zo ongeveer de enige van Quick Step die ik nog niet in beeld heb zien rijden. Wellicht komt daar tijdens deze rit verandering in.

5. Terpstra. Als de vogelgriep uitbreekt en iedereen dood van z'n fiets valt kan Terpstra de eer van Quick Step nog hoog gaan houden. Iemand moet het doen.

Sharapova door, Wozniacki uitgeschakeld op US Open

Maria Sharapova heeft de derde ronde op de US Open bereikt. De voormalig nummer één van de wereld, die in de eerste ronde Simona Halep uitschakelde, was de Hongaarse Timea Babos met  6-7, 6-4 en 6-1 de baas.

Babos, de nummer 59 van de wereld, miste twee kansen om de eerste set uit te serveren. Zes afzwaaiers in de tiebreak van de Russin zorgde echter alsnog voor winst.

Sharapova bleef de aanval zoeken. In de tweede set overleefde ze vier breakpoints in de zesde game. In de game die volgde, brak de Russin Babos en ze pakte de set. In het derde bedrijf  brak ze de Hongaarse direct en kwam niet meer in de problemen.

Caroline Wozniacki werd  uitgeschakeld. De Deense verloor met 2-6, 7-6 en 1-6 van de Russin Jekaterina Makarova.

'Rijkaard wijst aanbieding Ajax af'

Frank Rijkaard keert niet terug in de voetbalwereld. Ajax heeft hem een functie in de raad van commissarissen aangeboden, maar kreeg 'nee' te horen.

Ajax is op zoek naar een vervanger voor Theo van Duivenbode, die vlak na de uitschakeling in de Europa League ontslag nam. Van Duivenbode was ontevreden over het beleid van de Amsterdammers, waardoor hij besloot afstand te nemen van zijn functie. Hierdoor is er een plek vrij gekomen in de raad van commissarissen. Ajax hoopte dat Rijkaard deze functie wilde bekleden, maar de oud-trainer van Barcelona heeft bedankt, zo meldt De Telegraaf.

Ook rvc-voorzitter Leo van Wijk heeft aangegeven dat hij per november afscheid neemt van Ajax. Vanwege zijn leeftijd stapt hij uit de rvc. Hierdoor komt er een tweede vacature vrij. Ajax wil de gaten opvullen met échte Ajacieden, die ook succesvol zijn geweest op zakelijk gebied.

Horeca zet meer om

De omzet van hotels, restaurants en cafés steeg in het tweede kwartaal van het jaar met bijna 2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de horeca neemt al ruim vier jaar onafgebroken toe.

Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, steeg volgens het statistiekbureau met ruim 0,5 procent. Bij alle horeca-onderdelen werd meer omgezet. Bij fastfoodrestaurants, waaronder ook snackbars, lunchrooms, maaltijdbezorgers en ijssalons, was met 2,5 procent sprake van de grootste groei.

De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, steeg met 2,2 procent. Hotels zetten 1,8 procent meer om dan in het eerste kwartaal en omzet van restaurants nam met 1,2 procent toe. Dat is overigens flink minder dan in het eerste kwartaal, toen de opbrengsten bij restaurants nog met 3,2 procent aandikten.

Horeca zet meer om
Horeca zet meer om (Foto: ANP)

Moszkowicz gelooft in succes Kroongetuige

RTL heeft een hit in handen met zijn nieuwe programma Kroongetuige. Dat denkt althans Bram Moszkowicz, één van de negen BN'ers die in de show samen een moord moeten oplossen. Volgens de voormalige advocaat is het programma 'prachtige vernieuwende televisie'. "Dit is een format waar we het waarschijnlijk over tien jaar nog over hebben."

De groep van negen opereert in een volledig gecreëerde wereld in een Zweeds dorpje waarin ze 24 uur per dag alert moeten zijn op aanwijzingen. Daarnaast moeten ze ook hun medekandidaten goed in de gaten houden: één van hen is de 'kroongetuige' en probeert het onderzoek te saboteren.

"Fictie en realiteit lopen totaal door elkaar", zegt acteur Achmed Akkabi over het spel. De kandidaten worden geacht samen te werken maar dat maakt het ook lastig vanwege de aanwezigheid van de kroongetuige. "Je gaat alles en iedereen wantrouwen", aldus Achmed. "Ik heb er grijze haren van gekregen", grapt hij.

Misverstand
Achmed had al enige ervaring als rechercheur dankzij zijn rol in de serie Moordvrouw, maar daar had hij uiteindelijk weinig aan. "Dat zou je denken maar dat was heel lelijk niet waar. In reallife dacht ik toch heel vaak: wat ben ik nou eigenlijk aan het doen?"

Ook Bram had allerminst een voorsprong ondanks zijn jaren als advocaat. "Dat denken veel mensen maar dat is een misverstand. Mijn respect voor de politie is er niet minder om geworden", zegt hij tegen BuzzE.

Kroongetuige is zaterdag voor het eerst te zien op RTL 4. Het programma wordt gepresenteerd door actrice Monic Hendrickx. Het deelnemersveld bestaat naast Bram en Achmed uit Thijs Zeeman, Marcel Musters, Esmée van Kampen, Tooske Ragas, Frits Wester, Fatima Moreira de Melo en Monica Geuze.

Moszkowicz gelooft in succes Kroongetuige
Moszkowicz gelooft in succes Kroongetuige (Foto: BuzzE)

'Jimmy F. is lid van Syria General'

Jimmy F., de 22-jarige man uit Zevenbergen die werd opgepakt in verband met terreurdreiging in Rotterdam, is lid is van de onlinegroep Syria General, die op meerdere plekken online actief is. Leden analyseren onder meer foto's van IS-strijders in Syrië om hun locatie te achterhalen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van gesprekken met bronnen en chatconversaties die de krant inzag.

F. is volgens de krant ook lid van een subgroep van Syria General die poogt op internet in contact te komen met moslims die namens IS aanslagen willen plegen in Europa. In die groep, de Anti-Terreur Infiltratie Eenheid, bespreken de leden hoe ze informatie aan de terroristen kunnen ontlokken. Twee bronnen, die uit angst voor represailles van IS anoniem willen blijven, zeggen tegen de krant dat Jimmy F. geregeld sprak met inlichtingendienst AIVD. Volgens hen was de AIVD op de hoogte van de infiltratiepogingen.

Eerder stelde de advocaat van F. al dat haar cliënt goede bedoelingen had en terroristen wilde ontmaskeren via internet.

'Jimmy F. is lid van Syria General'
'Jimmy F. is lid van Syria General' (Foto: ANP)

Verzekeringsmaatschappij klaagt Kanye aan

De verzekeringsmaatschappij die door Kanye West wordt aangeklaagd voor 10 miljoen dollar, heeft een tegenclaim ingediend. Het bedrijf beweert volgens People dat het de muzikant helemaal niet hoeft te betalen.

De zaak draait om de vergoeding die Kanye wil zien nadat hij vorig jaar zijn Saint Pablo tournee moest afzeggen wegens een inzinking. Volgens de rapper werd die veroorzaakt door oververmoeidheid. De verzekeringsmaatschappij wijst er in de nieuwe claim op dat bestaande fysieke en psychische problemen buiten de polis vallen, en menen dat het team van Kanye niet meewerkt aan een onderzoek om de daadwerkelijke oorzaak van de inzinking vast te stellen.

In de rechtbankpapieren zegt het bedrijf dat het onregelmatigheden heeft aangetroffen in de medische gegevens van de muzikant. Om zijn privacy te beschermen, zijn die niet in de documenten beschreven. Daarin staat wel de conclusie van het bedrijf, dat Kanye bepaalde feiten heeft verdraaid of heeft verzuimd er melding van te maken. Daarom zou de verzekering "geen plicht hebben over te gaan tot uitbetaling".

Verzekeringsmaatschappij klaagt Kanye aan
Verzekeringsmaatschappij klaagt Kanye aan (Foto: BuzzE)

Grootste stijging uitzendkrachten in ruim 10 jaar

Het totaal aantal uitzenduren is in het tweede kwartaal van het jaar met 4,2 procent toegenomen. Dat is de grootste stijging in ruim tien jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Zowel de uitzenduren in de kortlopende als in de langlopende contracten namen toe. Het aantal uren in kortlopende contracten steeg met 4,9 procent, de grootste toename in bijna zeven jaar. Het aantal uren in langlopende contracten zoals detachering en payrollingnam met 3,5 procent toe. Deze uitzenduren zijn sinds 2012 nagenoeg onafgebroken toegenomen, aldus het statistiekbureau.

In het tweede kwartaal hebben uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollbedrijven 2,0 procent meer omgezet dan in het kwartaal ervoor, zo meldde het CBS verder.

Grootste stijging uitzenduren in ruim 10 jaar
Grootste stijging uitzenduren in ruim 10 jaar (Foto: ANP)

Bedelen wordt veel makkelijker

Geen cash in huis en toch een collectant een bijdrage voor een goed doel geven? Vanaf volgende week kan dat, want collectanten van meerdere goede doelen hebben binnenkort collectebussen met ingebouwde pinautomaat, waarmee contactloos kan worden betaald. De nieuwe collectebus wordt donderdag in het Olympisch Stadion gepresenteerd.

Onder meer KWF Kankerbestrijding en de Nierstichting, het Diabetesfonds, Amnesty International en Jantje Beton doen aan het project mee. In totaal investeert een groep van 21 goede doelen gezamenlijk in vijfhonderd collectebussen met de ingebouwde pinautomaat. De collectebussen rouleren voortaan tussen de goede doelen, zodat de samenwerkende organisaties kosten kunnen besparen.

De collectebus kan alleen worden ingezet door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) erkende goede doelen, zodat deze niet in verkeerde handen kan vallen.

Contactloos betalen aan de collectantBedelen wordt veel makkelijker (Foto: ANP)

Flinke file op A2 door ongeval bij Zaltbommel

Het verkeer op de A2 vanuit Brabant richting Utrecht loopt donderdag vast door een ongeval met zeker zes auto's ter hoogte van de brug bij Zaltbommel.

Het ongeluk gebeurde iets voor 06.30 uur. Twee linkerrijstroken zijn afgesloten. Het verkeer staat over 13 kilometer vast en heeft een vertraging van ongeveer drie uur. Rijkswaterstaat verwacht dat de opruimwerkzaamheden zeker een uur duren.

De ANWB adviseert weggebruikers richting Utrecht om te rijden via Oss en Arnhem.

Bekijk hier de livecam van de verkeersinformatiedienstt. 

Flinke file op A2 door ongeval bij Zaltbommel
Flinke file op A2 door ongeval bij Zaltbommel (Foto: ANP)

Telefoons blijven achterlopen met beveiliging

De helft van de smartphones met het Android besturingssysteem blijft achterlopen met beveiligingsupdates van de telefoons. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Slechts 5 procent van de Android smartphones beschikt over de meest recente veiligheidsupdate van augustus, 11 procent heeft de update van juli van dit jaar.

Volgens de bond zijn de beveilingsupdates belangrijk omdat hiermee problemen met de beveiliging van de telefoons kunnen worden voorkomen. Met een veiligheidsupdate worden lekken in de software gedicht en worden smartphones ook vaak veiliger.

Fabrikanten hadden beloofd sneller met updates te komen. Maar alleen van Google (Pixel en Nexus) hebben alle modellen de meest recente veiligheidsupdate van augustus. Samsung geeft een wisselend beeld: een aantal smartphones heeft een recente veiligheidsupdate, maar er zijn ook een paar modellen met een update van een half jaar of ouder.

Telefoons blijven achterlopen met beveiliging
Telefoons blijven achterlopen met beveiliging (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: opklaringen uit het westen

Als er ‘s-avonds muggenzwermen dansen krijgt mooi weer nieuwe kansen.

10 jaar geleden
Op 31 augustus 2007 was het niet veel beter dan het afgelopen dag was. Zwaarbewolkt, maar regen viel er bijna niet. De maximumtemperatuur was ongeveer 16 graden.  

Gisteren en vandaag
Het was gisteren gigantisch nat. Het heeft flink doorgeregend en ook de afgelopen nacht is er van tijd tot tijd regen gevallen. Vanmorgen regent het nog in het oosten van het land, en hangt er nog flink wat bewolking. In de loop van de dag gaat het vanuit het westen opklaren en wordt het droger. De middagtemperatuur komt rond de 19 graden uit. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:49
Zon onder: 20:33
Zonkracht: 5/2

Lucht boven Wateren (Drenthe) (Foto: DJMO)
Lucht boven Wateren (Drenthe) (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Call of Duty: WWII

Bam, heel de gamewereld had het maar over één game dit weekend en dat was Call of Duty: WWII. Iedereen en zijn moeder leek wel hysterisch over die game en de meest gekke trucs werden uit de kast gehaald om toch maar in die private beta te komen. Codes werden massaal via twitter gedeeld, Hong Kong telt ineens drie keer meer inwoners omdat iedereen een account daar aanmaakte om aan de bèta te komen, het was een gekkenhuis. 

 

Weigeren immigratiebeleid toegestaan in Texas

Amerikaanse steden zoals Houston en Dallas die het immigratieleid van president Donald Trump boycotten, kunnen nog niet financieel gestraft worden. Een federale rechter in Texas heeft een wet geblokkeerd die dit mogelijk maakt. Hij meent dat de wet mogelijk in strijd met de grondwet is.

Trump wil dat steden hard optreden tegen illegale migranten, maar er zijn steden die zich daar niet aan houden. De rechter heeft met een voorlopige voorziening de wet geblokkeerd.

Weigeren immigratiebeleid toegestaan in Texas
Weigeren immigratiebeleid toegestaan in Texas (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.