FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 augustus 2017

Fenomeen Pruyser schiet Nederland naar finale EK hockey

Het EK hockey heeft de gewenste droomfinale van Nederland tegen België gekregen na de 3-1 zege in de halve finale van Nederland op Engeland. Zondag kan Oranje zijn titel van 2015 uit Londen prolongeren. De hoofdrol was voor goaltjesdief Mirco Pruyser met twee doelpunten. Oranje zal staan te popelen om na de 0-5 nederlaag in de poulefase tegen België revanche te pakken tegen de Red Lions.

Na dertig seconden scandeerde het publiek al ‘Holland, Holland, Holland’. Met de popcorn in de hand wilden bijna tienduizend fans Oranje naar de zege schreeuwen. Ze wisten nog niet dat ze eerst twintig minuten moesten billenknijpen, dankzij een perfecte start van de slimme Engelsen, die Nederland in het eerste kwart tactisch in de houdgreep hadden.

De Engelse veteraan en levende legende Barry Middleton (33), die zijn achtste EK speelt, stond in de zesde minuut helemaal vrij na een hoge bal naar de linkerkant van Oranje. De hoge bal over de zoneverdediging van het Nederlands elftal, het lijkt dit toernooi een achilleshiel van de oranje ploeg. Middleton passte naar David Condon, die vrij kon uithalen, maar zijn flats ging recht op Pirmin Blaak, die het eerste kwart mocht keepen.

In tegenstelling tot de halvefinaleronde van de Hockey World League in Londen moest Blaak in deze knockoutfase van het toernooi het volgende kwart zijn plekje aan Sam van der Ven laten, wat Blaak pijn moet hebben gedaan. Toch redde Van der Ven bekwaam met een schitterende snoekduik naar de rechterhoek, na weer een inzet van Condon.

Het Wagener schudt op zijn grondvesten
De krachtmensen van Oranje waren daarna beslissend. De oersterke Sander de Wijn liep twee keer perfect de Engelse strafcorner eruit. Mink van der Weerden – de spierbundel uit Someren – wilde na twintig minuten aanleggen voor de eerste strafcorner, maar zag dat Billy Bakker de stuiterbal niet goed kon stoppen.

Toen kwam het oermens in Van der Weerden los. Hij sloeg met zijn forehand. Dat schot werd gestopt. Daarna sloot hij de ogen en vuurde hij onverbiddelijk met de backhand de 1-0 binnen. De Engelse ploeg protesteerde en de beslissing van de videoscheidsrechter volgde. Seconden leken minuten te duren. Toen kwam het moment waarop heel Amsterdam op zijn grondvesten schudde en waarin het Wagener Stadion pas echt wakker werd. Een orkaan van lawaai vulde het Amsterdamse Bos.

Dat was het signaal voor Mirco Pruyser om de hoofdrol op te eisen. Na twee keer met zijn backhand te hebben geschoten, koos hij na de 1-0 van Van der Weerden voor de forehand. Daarmee passeerde hij keeper George Pinner onverbiddelijk met een hard schot. Weer ontplofte het stadion. Laatbloeier Pruyser maakte een heerlijk vreugdesprongetje, zijn rechterhand zwaaide vrolijk door de lucht. Vaak maakt hij zijn doelpunten dichtbij de strafbalstip. Elk jaar wordt hij beter. Nu maakt hij ze net zo makkelijk wat verder van de goal. Doelpunten maken is de voornaamste reden waarom Pruyser hockeyt. Hij is een groot bewonderaar van typische goaltjesdieven als voetballers Filippo Inzaghi en Klaas-Jan Huntelaar.

Een kwartier later, in het derde kwart maakte hij zelf een goal die we nu 'typisch Mirco Pruyser' kunnen duiden. Ergens tussen een paar Engelsen verstopt, met een slim backhandje stond hij op de goede plek, om de bevrijdende 3-0 binnen te tikken. Zijn achttiende doelpunt in negentien interlands. Fantastische cijfers na zijn eenzame goal in Rio.

Mark Gleghorne deed wat terug na een goede sleep in de rechterbovenhoek langs Blaak, maar het bleef bij 3-1. De gedroomde finale tegen België – een heerlijke rematch van de spectaculaire 0-5 van de poule is een feit. Als Oranje dan net zo wordt gedragen als het publiek als het tegen Engeland gebeurde, fungeren die supporters als twaalfde man. En met spits Pruyser in vorm is dan alles mogelijk.

Nederlands goud en brons op Universiade

De Nederlandse ploeg op de Universiade in Taipei heeft de eerste medailles binnen. Vrijdag werden de eerste twee medailles gewonnen: goud en brons.

Zwemster Kira Toussaint veroverde op de 50 meter rugslag het goud. Dat moest ze wel delen, want net als de Nederlandse tikte ook de Amerikaanse Alexandra de Loof aan in 28,07 seconden. 

Brons was er voor taekwondoka Reshmie Oogink in de klasse tot 73kg. In de achtste finales won ze van de Braziliaanse Julia Herculano, waarna de Russische Alina Ikaeva er in de kwartfinales aan moest geloven. De Zuid-Koreaanse Lee Da-bin was in de halve finales echter te sterk voor Oogink en dus was er brons voor de Nederlandse. 

Zingende McGregorfan maakt Iers feestje in Las Vegas compleet

Mick Konstantin heeft nooit kunnen voorspellen dat het schrijven van één liedje zijn hele leven zo op zijn kop zou zetten. Twee weken geleden schreef hij een lied over MMA-vechter Conor McGregor en het lied ging razendsnel het internet over. McGregor hoorde het nummer en nodigde de Ierse leraar met zijn ukelele uit om het gevecht in Las Vegas bij te wonen.

Inmiddels zit Konstantin in een luxe suite van het Wynn hotel met een prachtig uitzicht over Las Vegas en geniet hij met volle teugen van zijn, in sneltreinvaart vergaarde beroemdheid. De Ierse fans die zich inmiddels al in grote getalen in de straten van Las Vegas ophouden krijgen maar geen genoeg van het aanstekelijke meezingnummer. Ook McGregor zelf wordt betrapt op het spelen van het nummer in z'n Rolls Royce terwijl hij naar de sportschool rijdt en in een interview met Ariël Helwani vertelt de Ierse UFC-kampioen dat ze elkaar na het gevecht vast nog even zullen ontmoeten.

Het nummer staat te koop in de iTunes Store voor 99 cent. Alle opbrengst tot aan het gevecht gaan naar het kinderziekenhuis in Crumlin, geboortedorp van McGregor en het nummer heeft inmiddels al een aantal dagen op nummer één gestaan in de iTuneslijst.

Konstantin laat iedereen van zijn fifteen minutes of fame meegenieten via zijn Instagrampagina.

Voor degenen die de Instagramvideo's niet kunnen zien, klik hier.

 

Just the Irish casually invading Las Vegas for the weekend @ufceurope 🇮🇪 #weighin #irishinvasion #teammcgregor A post shared by Mick Konstantin (@mickkonstantin) onAug 25, 2017 at 11:32am PDT

 

This tops it all! @thenotoriousmma blasting the song out in Las Vegas on Embedded #mcgregormayweather #Vegas #60gsbaby

A post shared by Mick Konstantin (@mickkonstantin) onAug 22, 2017 at 11:00am PDT

 

When @thenotoriousmma says he loves your song. Vegas here we come!! #thestuffofdreams #tripofalifetime

A post shared by Mick Konstantin (@mickkonstantin) onAug 12, 2017 at 9:06am PDT

Barça betaalt 105 miljoen voor Dembélé

Ousmane Dembélé is per direct speler van Barcelona. Borussia Dortmund wordt door de transfer in één klap 105 miljoen euro rijker.

Nadat Barcelona met een uitgaande transfer Neymar de duurste speler ter wereld heeft gemaakt, zorgt het er nu met de inkomende transfer van Dembélé voor dat de Fransman de op één na duurste voetballer ooit wordt. 105 miljoen euro maakt de Catalaanse club over aan Dortmund, waar nog eens 42 miljoen bij kan komen door bonussen.

De komst van Dembélé is door Barcelona via de officiële kanalen bekend gemaakt. De zevenvoudig Frans international moet in Camp Nou voor aanvallende impulsen gaan zorgen nu daar Neymar weg is. Als een club Dembélé wil ophalen, kost dat liefst 400 miljoen euro.

Maandag ondergaat Dembélé de medische keuring bij Barcelona en zal de transfer volledig worden afgerond. Een jaar geleden maakte Dortmund slechts vijf miljoen euro over om de speler los te weken bij Stade Rennes. In één seizoen maakte Dembélé tien officiële doelpunten voor Dortmund.

Man met mes valt agenten aan bij Buckingham Palace

Amper een half uur nadat een verwarde man in Brussel werd neergeschoten omdat hij een aantal militairen had proberen neer te steken is er ook in Londen een persoon, die bij zijn geboorte nog als man werd gezien, in de kraag gevat voor het 'in het bezit hebben van een mes', aldus de Metropolitan Police. `

Bij de aanhouding van de man, die volgens bronnen op de sociale media rondliep met een zwaard, raakten twee politieagenten lichtgewond. Scotland Yard doet momenteel onderzoek naar de zaak maar heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat het om een terreurdaad zou gaan.

Uitslag NAC Breda - Sparta Rotterdam

NAC Breda en Sparta Rotterdam hebben in de Eredivisie de punten gedeeld: 2-2. In Breda nam de thuisclub in de eerste helft het initiatief in handen, maar dit resulteerde pas vlak voor rust in een goal van Marí. Toen Vloet na de pauze scoorde leek de ploeg op rozen te zitten, maar Sparta knokte zich terug en via twee goals van invaller Ache kon er een punt meegenomen worden naar Rotterdam.

NAC en Sparta delen de punten (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)
NAC en Sparta delen de punten (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)

NAC Breda

2 - 2

Sparta Rotterdam

42' Marí
51' Vloet
  70' Ache
84' Ache
 
Gele kaart: García, El Allouchi, Agyepong, Mets (NAC Breda), Dobson, Spierings (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.912
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Noppert
Horsfield
Koch
Marí
Angelino
Verschueren
Vloet
El Allouchi (Mets/76)
Fernandes (Agyepong/69)
Ambrose (Korte/86)
García
  Kortsmit
Floranus
Breuer (Spierings/78)
Vriends
Dougall
Dobson
Mühren
Sanusi (Duarte/59)
Brogno
Volas (Ache/52)
Goodwin

Opnieuw gridstraf voor Vandoorne

Stoffel Vandoorne heeft voor de Grand Prix van België opnieuw een gridstraf toegekend gekregen. In zijn thuisrace staat de teller voor de McLaren-coureur na een versnellingsbakwissel al op 40 plaatsen straf.

Gisteren werd bekend dat bij de bolide van Vandoorne zijn achtste MGU-H en turbo geplaatst zouden worden, de zesde energieopslag en elektronicacomponent en de vijfde verbrandingsmotor en MGU-K. Bij elkaar opgeteld zijn dit 35 plaatsen gridstraf, waar met de bakwissel nog eens vijf bij zijn gekomen.

De motivatie van Vandoorne lijdt er niet onder. "Het is jammer dat het op Spa gebeurt, maar het is wat het is. De straffen zijn onontkoombaar gezien de problemen eerder dit seizoen. We moeten naar de toekomst kijken en hopelijk helpt het ons richting de toekomst. In de race zal het echter niet makkelijk worden, omdat we in de eerste en laatste sector topsnelheid tekort komen. Inhalen zal niet lukken, maar hopelijk helpt het weer mee om een goed resultaat te behalen."

Overigens hebben ook Sauber-coureurs Marcus Ericsson en Pascal Wehrlein een straf van vijf plaatsen gekregen. Ook bij de auto's van deze beide coureurs is de versnellingsbak gewisseld.

Opnieuw gridstraf voor Vandoorne (Foto: Pro Shots/Action Images)
Opnieuw gridstraf voor Vandoorne (Foto: Pro Shots/Action Images)

Wietze de Jager vertrekt bij Qmusic

Wietze de Jager keert niet terug bij Qmusic. De radiodj, die sinds mei niet meer te horen is op de zender, heeft Qmusic laten weten te vertrekken.

"We leggen ons neer bij de keuze van Wietze om Qmusic te verlaten", laat een woordvoerder van de radiozender weten. "We kijken nu vooral met trots terug op vijf mooie jaren waarin we gegroeid zijn naar de tweede zender van Nederland." De zender laat weten dat ze "er alles aan hebben willen doen om Mattie & Wietze als duo op Qmusic te behouden".

Het succesvolle radioduo viel in mei uiteen, vlak nadat het vijfjarig jubileum van hun ochtendshow groots was gevierd. Terwijl Mattie en Wietze spraken over een overstap naar een van de zenders van Talpa Radio, besloot Mattie zijn contract met Qmusic te verlengen. Hij hoopte dat ook Wietze zou blijven, maar hij meldde zich ziek en zit sinds begin mei thuis.

Wat Wietze gaat doen, is nog niet bekend. Mattie blijft de ochtendshow maken, maar gaat dat niet alleen doen. "Wij werken ondertussen door aan een totaal nieuwe ochtendshow die veel verdergaat dan Mattie alleen", laat Qmusic weten. De vernieuwde ochtendshow is vanaf 4 september te horen.

Wietze de Jager vertrekt bij Qmusic
Wietze de Jager vertrekt bij Qmusic (Foto: BuzzE)

Koningin draagt doorzichtige beugel

Koningin Máxima heeft een beugel. ,,Met het oog op een correctie van de beet van haar kiezen heeft koningin Máxima op advies van de tandarts een beugel gekregen", bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

De beugel was opgevallen bij bestudering van opnamen van haar eerste publieke optredens na de zomervakantie, dinsdag in Delft en donderdag in Utrecht en Amerongen.

Het is een doorzichtige beugel, gemaakt van dunne kunststof hoesjes die over tanden en kiezen wordt geschoven of, zoals bij Máxima, erop zijn gezet.

Koningin draagt doorzichtige beugel
Koningin draagt doorzichtige beugel (Foto: ANP)

Militairen schieten verdachte dood in Brussel

Militairen hebben vrijdagavond rond 20.20 een verdachte man in Brussel neergeschoten. Volgens de Belgische politie heeft hij de soldaten aangevallen met een mes. Twee van hen zouden lichtgewond zijn.

De man is aan zijn verwondingen overleden. Volgens de krant Dernière Heure zou de man niet bekendstaan om terroristische feiten. Op de Boulevard Emile Jacquemain, waar het incident gebeurde, is massaal politie aanwezig.

Militairen schieten verdachte dood in Brussel
Militairen schieten verdachte dood in Brussel (Foto: ANP)

Kerkhove via kwalificaties naar hoofdtoernooi US Open

Lesley Kerkhove heeft zich via het kwalificatietoernooi verzekerd van deelname aan de US Open in New York. De 25-jarige tennisster was in de derde en laatste ronde in drie sets te sterk voor de Bulgaarse Viktorija Tomova: 6-3 4-6 6-3.

Kerkhove maakt haar debuut in het enkelspel in het hoofdschema. Eerder dit jaar maakte ze haar debuut op Wimbledon, in het dubbelspel. Daarin verloor ze samen met haar Wit-Russische partner Lidziya Marozava in de tweede ronde.

De US Open beginnen maandag. Namens Nederland doen bij de vrouwen ook Kiki Bertens en Richèl Hogenkamp mee. Robin Haase is bij de mannen de enige Nederlandse deelnemer.

FOK! sportfoto-onderschrift week 34

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is maali met het volgende onderschrift: "Kunstgras is niet letterlijk kut, Klaas!"

De opgave van deze week:

Wat is er met Kitty van Male aan de hand hier tijdens het EK hockey? (Pro Shots / Kay Int Veen)
Wat is er met Kitty van Male aan de hand hier tijdens het EK hockey? (Pro Shots / Kay Int Veen)

Belgische hockeyers naar EK-finale na shoot-outzege op Duitsland

De Belgische hockeyers hebben zich op het Europees kampioenschap in Amstelveen geplaatst voor de finale. Duitsland kon niet voor een kleine verrassing zorgen en staat niet voor de vijfde keer op rij in de EK-finale.

België mag inmiddels wel een beter team genoemd worden dan Duitsland en ook de wedkantoren zagen in onze zuiderburen de favoriet voor de finaleplaats. België begon furieus aan het duel, maar het was Duitsland dat via een strafcorner van Lukas Windfeder al na drie minuten op voorsprong kwam.

De Belgen bleven aanvallen, Duitsland verdedigde met succes, maar in het tweede kwart kwam Tom Boon er met een goede slalom doorheen: 1-1, waarna de Red Lions een voorsprong misliepen na een beslissing van de videoscheidsrechter. Sebastien Dockier zette de Belgen in het derde kwart dan toch op voorsprong, maar in de slotminuten konden de Duitsers - met een vliegende keep - alsnog op gelijke hoogte komen.

De Belgische keeper, Vincent The Wall Vanasch deed zijn bijnaam op fenomenale wijze eer aan: geen enkele Duitse shoot-out kwam erdoor en de Belgen gingen alsnog door naar de finale.

Nederland begint slecht aan EK volleybal

De Nederlandse volleyballers zijn het EK in Polen begonnen met een nederlaag. In Katowice verloor Oranje met 3-1 van Turkije. Alleen in de derde set kon Oranje de sterke Turken de baas blijven: 19-25 22-25 25-21 22-25.

In de eerste twee sets kwam de ploeg van Gido Vermeulen niet aan te pas tegen de sterk spelende Turken. In de derde set kwam Nederland beter in het spel, mede door een sterk invallende Wouter ter Maat. In set vier keek Oranje al snel tegen een 6-1 achterstand aan. Nederland kwam enkele malen terug tot op een punt, maar verder kwam het niet.

Nederland speelt zondag tegen de titelverdediger Frankrijk, maandag is België de tegenstander. De poulewinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers twee en drie spelen een tussenronde.

Raiola: "Messi moet vertrekken bij Barcelona"

Zaakwaarnemer Mino Raiola heeft een advies voor Lionel Messi: FC Barcelona verlaten. Messi heeft een akkoord bereikt met Barcelona over een contractverlenging, maar de handtekeningen zijn nog niet gezet. Daardoor bestaat er nog onduidelijkheid over de toekomst van de vijfvoudig Ballon d'Or-winnaar in Camp Nou.

"Een speler zoals Messi moet een andere ervaring met een andere club proberen en bewijzen hoe geweldig hij is", vertelde Raiola tegen Marca. "Barcelona moet opnieuw worden herontdekt." Messi is Barcelona's topscorer aller tijden en won bij de Catalaanse grootmacht 29 prijzen, waaronder acht La Liga-titels en vier keer de Champions League.

Raiola wil vertrek Messi bij Barcelona (Foto: Pro Shots/Insidefoto)
Raiola wil vertrek Messi bij Barcelona (Foto: Pro Shots/Insidefoto)

'Janssen mag vertrekken bij Tottenham'

Tottenham Hotspur neemt mogelijk na één seizoen al afscheid van Vincent Janssen. De aanvaller mag vertrekken bij de club.

Janssen maakte vorige zomer voor twintig miljoen euro de overstap van AZ naar Tottenham Hotspur, maar slaagde er tijdens zijn debuutseizoen niet in te overtuigen in Londen. De aanvaller scoorde slechts twee competitietreffers en moest het voornamelijk doen met late invalbeurten.

Ook komend seizoen lijkt de spits niet op veel speelminuten te kunnen rekenen. Volgens London Evening Standard mag de Nederlander vertrekken bij Tottenham Hotspur. Ondanks dat Janssen naast Harry Kane de enige centrumspits is in de selectie van Mauricio Pochettino, mag de oud-speler van AZ op zoek gaan naar een andere club.

Wel kan Janssen actief blijven in de Premier League. West Bromwich Albion hoopt de aanvaller over te nemen van Tottenham Hotspur. The Spurs mikken zelf nog op een paar versterkingen. Ross Barkley, Serge Aurier, Jadon Sancho en Juan Foyth moeten de overstap maken naar Londen.

Bijen Zonder Zorgen doneert ¤941

In mei publiceerde het NRC een artikel over de Drentse imker Doris Liefting, waarvan twee pronkjuwelen van bijenkasten waren gestolen. Stichting Bijen Zonder Zorgen ondersteunt imkers in gevallen van diefstal, sterfte en vandalisme, en nam daarom terstond contact op met Liefting. Deze week vergoedden ze de geleden schade tot op de laatste cent.


De stichting betaalt de kosten voor vier nieuwe koninginnen, twee bijenkasten en de benodigde verf en andere klusmaterialen: € 941,54. Met een brok in de keel vertelt de imker dat hij het 'heel bijzonder' vindt 'dat dit bestaat'. “U maakt mijn hele weekend goed, weet u dat? Bijen en imkers hebben het al zo moeilijk, van bijensterfte tot Monsanto en boeren met monoculturen tot tegenwerkende gemeentes. Dat dit dan bestaat is hartverwarmend.

De afgelopen jaren was er naast veel bijensterfte ook regelmatig diefstal van en nodeloos vandalisme op bijenkasten, en dan kan imkeren een hele dure hobby worden. Zeker als je zoals Liefting 25 volken hebt. Die vervangingskosten worden kortom volledig door Bijen Zonder Zorgen gedekt. De voorzitter van de stichting en een fotografe van FOK.nl gingen op 12 augustus langs om de actie te voltooien.

Bijen Zonder Zorgen ontstond in 2014 naar aanleiding van een crowdfundingactie op FOK.nl. Er werd geld ingezameld voor een imker wiens bijenkasten met vuurpijlen waren bestookt. In de jaren daarna bleven de donaties komen en werden telkens nieuwe imkers gevonden en benaderd, die door vandalisme of buitensporige bijensterfte schade leden.

Tot op heden vergoedde de stichting op die manier ruim een miljoen bijen (22 volken), tientallen raszuivere bevruchte koninginnen, richting de 20 bijenkasten en zelfs een camerasysteem aan imkers door de hele Benelux. Dit werd gedaan dankzij honderden kleine en grotere donaties, eerst via FOK.nl en daarna via de website van de stichting.

De stichting verkoopt o.a. drachtplantenzaad om geld in te zamelen, maar ook 'gewoon' doneren is mogelijk. Meer informatie is te vinden op facebook.com/bijenzonderzorgen en op www.bijenzonderzorgen.nl/doneren


Mohoric wint rit zeven in Ronde van Spanje

Matej Mohoric heeft de zevende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Sloveen van UAE Emirates kwam na 207 kilometer solo aan in Cuenca. Mohoric maakte lang deel uit van een kopgroep, waar ook Jetse Bol in zat. De Nederlander zou uiteindelijk als zevende over de streep komen.

Alweer kreeg een grote kopgroep de ruimte van het peloton. Net zoals twee dagen geleden was Bol ook dit keer mee. De Nederlander van Manzana Postobón had het gezelschap van Floris De Tier (LottoNL-Jumbo), Alessandro De Marchi (BMC), Richard Carapaz, Jose Joaquin Rojas (Movistar), Pavel Poljanski (Bora-Hansgrohe), Alexis Gougeard (AG2R), Matej Mohoric (UAE Team Emirates), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Arnaud Courteille (FDJ), Luis Angel Mate, Anthony Perez (Cofidis), Rafael Reis (Caja Rural) en Aldemar Reyes (Manzana Postobon).

Bol was in de kopgroep de best geplaatste renner met een achterstand van 8.55 op Chris Froome. Met nog twintig kilometer te gaan had de kopgroep een voorsprong van meer dan negen minuten.

Met nog vijftien te gaan koos Mohoric voor de aanval. De Sloveen kreeg in eerste instantie De Gendt, Poljanski en Rojas met zich mee, maar naar een tweede aanval net onder de top wist Mohoric de drie andere renners af te schudden. In de afdaling wist de renner UAE Emirates van de voorsprong te vergroten, waardoor hij zijn eerste zege pakte in de Ronde van Spanje. Poljanski won in de achtergrond de sprint voor de tweede plaats voor Rojas en De Gendt.

Op de slotklim in het peloton bleef Sky het tempo bepalen. Het verschil ging terug naar de acht minuten, waardoor Froome aan de leiding blijft staan in het algemeen klassement. Kelderman verloor als enige van de klassementsmannen tijd. De Nederlander zou op zeventien seconden eindigen van de groep van de favorieten. Daardoor zakt hij naar plek veertien in het algemeen klassement.

Wit paard is ook al racisme!

Vroeger gingen mensen nog naar universiteiten om daar te leren en wijzer te worden. Dat daar tegenwoordig weinig sprake meer van is blijkt wel door uitspraken die zijn gedaan op de Universiteit van Southern California. Een stel pigmentueel uitgedaagde droeftoeters daar is namelijk van mening dat een wit paard een symbool van racisme is.

Bij American Footballwedstrijden van het universiteitsteam wordt al sinds 1961 elke wedstrijd voorafgegaan door een woest met een zwaard zwaaiende Trojaanse strijder die op het zogenaamd witte paard Traveler het veld opkomt. Zogenaamd wit inderdaad omdat het bijna altijd een grijs paard betreft, echt witte paarden zijn namelijk extreem zeldzaam.

Saphia Jackson, co-directeur van het USC Black Student Assembly, is evenwel van mening dat het 'witte paard' Traveler, die overigens dezelfde naam heeft als de nobele viervoeter van de vroegere Federale Generaal Robert A. Lee, een symbool van blanke overheersing is en als het aan haar ligt zo snel mogelijk oprot naar zijn eigen land afgeschaft gaat worden.

In een reactie op deze absurde aantijgingen heeft de Universiteit gezegd dat Traveler 'een trots symbool van Troje' is en verder geen ene snars heeft uit te staan met Generaal Lee en zijn knol. De USC Black Student Assembly heeft nog niet gereageerd op vragen van de media.

Het verleden, met beide benen in het heden.

Ik krijg regelmatig het verwijt dat ik te vaak refereer aan het verleden, of dat ik zwelg in nostalgie. Ik zou mezelf eerder een romantische realist of een realistische romanticus willen noemen. Met mijn leeftijd van 54 jaar kan ik putten uit een, soms verstoft, historisch archief van een halve eeuw. Niet dat ik me nog bewust kan herinneren dat in de winter van 1962/1963 de Waal was dichtgevroren, of dat ik nog wel eens terugdenk aan de heroïsche Elfstedentocht, die barre winter waarin Reinier Paping geschiedenis schreef. Die gebeurtenissen staan echter wel op mijn netvlies gebrand. Net zoals de heldendaden van mijn favoriete voetballer, de vergeten Braziliaanse rechtsbuiten Garrincha op de wereldkampioenschappen voetbal van 1958 en 1962. Nooit live mogen aanschouwen of bewust meegemaakt. Wel op één van mijn ontdekkingsreizen naar memorabele sportmomenten ontdekt.

Van Persie keert terug bij Oranje

Bondscoach Dick Advocaat heeft vrijdag zijn selectie bekend gemaakt voor de komende WK-kwalificatiewedstrijden. Robin van Persie is opgeroepen.

Van Persie speelde op 13 oktober 2015 zijn laatste interland voor het Nederlands, maar werd sindsdien niet meer opgeroepen. Het totaal van de topscorer aller tijden staat op 101 interlands. Ajax-middenvelder Donny van de Beek heeft de selectie ook gehaald en zou zijn debuut kunnen maken. Ten opzichte van de voorselectie zijn onder anderen Eljero Elia en Ryan Babel afgevallen.

Donderdag 31 augustus is Frankrijk in Parijs de tegenstander. Het Nederlands elftal moet winnen of gelijkspelen om de hoop op plaatsing voor het WK van volgend jaar in Rusland in leven te houden. Op 3 september krijgt Oranje bezoek van Bulgarije.

Na zes wedstrijden staat het Nederlands elftal derde in Groep A, met drie punten achterstand op zowel koploper Zweden als nummer twee Frankrijk. Alleen de nummer één in de groep plaatst zich direct voor het WK en de nummer twee kan zich via de play-offs nog plaatsen.

Volledige selectie:

Doelmannen: Jasper Cillessen (Barcelona), Maarten Stekelenburg (Everton), Jeroen Zoet (PSV).

Verdedigers: Nathan Aké (AFC Bournemouth), Daley Blind (Manchester United), Wesley Hoedt (Lazio), Matthijs de Ligt (Ajax), Karim Rekik (Hertha BSC), Kenny Tete (Olympique Lyon), Joël Veltman (Ajax), Stefan de Vrij (Lazio).

Middenvelders: Donny van de Beek (Ajax), Marco van Ginkel (PSV), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Wesley Sneijder (OGC Nice), Kevin Strootman (AS Roma), Tonny Vilhena (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Liverpool).

Aanvallers: Memphis Depay (Olympique Lyon), Bas Dost (Sporting Lissabon), Vincent Janssen (Tottenham Hotspur), Robin van Persie (Fenerbahçe), Quincy Promes (Spartak Moskou), Arjen Robben (Bayern München).

Bendsneyder sterk in trainingen Silverstone

Motorcoureur Bo Bendsneyder is het weekeinde van de Grand Prix van Groot-Brittannië uitstekend begonnen. De jonge Rotterdammer deed in de vrije trainingen bovenaan de tijdenlijsten mee.

In de eerste training kwam Bendsneyder tot een tijd van 2:15,402 minuten. Dat was weliswaar ruim acht tienden van een seconde langzamer dan Aron Canet, het was wel goed voor de tweede tijd, één duizendste voor Andrea Migno.

Canet was in de tweede training wederom de snelste, maar het verschil was aanzienlijk kleiner. Romano Fenati volgde op één tiende, Bendsneyder zat daar weer een tiende achter en noteerde zo de derde tijd.

Keizer: "Dit is een blamage"

Ajax speelt dit seizoen geen Europees voetbal. Door de nederlaag tegen Rosenborg plaatste de ploeg zich niet voor de groepsfase van de Europa League.

Ajax leek zich te herstellen na een 1-0 achterstand, maar in de slotfase van de wedstrijd werd de 1-2 voorsprong verspeeld. De Amsterdammers verzuimden de 1-3 te maken, waarna Rosenborg er met de overwinning vandoor ging.

"Dat we nu na 51 jaar niet actief zijn in Europa, is echt een blamage", vertelde trainer Marcel Keizer na afloop van het duel. "We begonnen goed en ik vond ons na rust ook goed terugkomen na een minder gedeelte vlak voor rust."

Bij een 1-2 voorsprong besloot de trainer Kasper Dolberg naar de kant te halen en Deyovaisio Zeefuik binnen de lijnen te brengen. Hierdoor kwam Joël Veltman op het middenveld te spelen en raakte Ajax de draad kwijt. Volgens Keizer was dit scenario van tevoren goed afgesproken.

"Iedereen wist precies wat de bedoeling was. Ik heb voor het duel alles goed doorgenomen met Veltman. Dat heb ik niet me de hele selectie gedaan nee, want iedereen is bezig met de wedstrijd. Dan praat ik met de aanvoerder. We hebben helemaal niet met drie centrale verdedigers gespeeld. De veldbezetting bleef hetzelfde. Joël met de punt naar achter op het middenveld, naast Lasse Schöne. Hakim Ziyech bleef op tien."

Keizer zag Ajax te gemakkelijk doelpunten incasseren. "Goals zomaar weggeven hoort op dit moment bij dit team. We zijn aan het aanvallen, krijgen genoeg kansen, maken ze niet en dan krijgen we zomaar een bal binnen", zo vertelt de trainer precies wat een ieder al kon zien.

Veltman: "Derde maakte al geen reet meer uit"

Ajax had een plek in de Europa League voor het grijpen, maar in de slotfase ging het tegen Rosenborg mis. Joël Veltman was duidelijk in zijn reactie.

De verdediger baalde vooral van de manier waarop Ajax de 2-2 weggaf. "De derde goal maakte al geen reet meer uit. Maar vooral die gelijkmaker mag gewoon niet vallen", reageerde Veltman na afloop op Ziggo Sport.

Rosenborg nam door een goal van Nicklas Bendtner al snel de leiding. "In de rust zeiden we tegen elkaar dat we geloof moesten houden. Dat pakte uitstekend uit met die twee goals." Trainer Marcel Keizer wisselde vervolgens Kasper Dolberg, waarna het helemaal fout ging.

Veltman kwam na die wissel op het middenveld te spelen. "Ook al sta ik in de spits, die 2-2 mag gewoon niet vallen. Ongelooflijk. De laatste keer dat Ajax geen Europees voetbal haalde, was ik nog niet eens geboren. Kun je nagaan wat voor klap het is. Dit worden lange weken."

Hamilton snelste, Verstappen opnieuw vierde op Spa

Lewis Hamilton heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van België de snelste tijd gereden. De Brit snelde met zijn Mercedes naar 1.44,753 en was daarmee in de Ardennen 0,3 seconde sneller dan de Ferrari van Kimi Räikkönen. Max Verstappen deed het met een vierde tijd, vlak achter Valtteri Bottas opnieuw prima.

In de sessie op Spa-Francorchamps kwam Felipe Massa niet in actie nadat hij vanochtend zijn Williams afschreef en het team er niet in slaagde om de reservewagen op tijd op te bouwen. Ook Haas had een klein probleem toen de achtervleugel van Kevin Magnussen niet meer dichtklapte na gebruik. Dit kon snel verholpen worden, waarna de Deen na een uitstapje nog in het vaarwater van Sergio Perez terecht kwam.

Voor de rest verliep de sessie zonder incidenten, maar in de slotfase gooide regen roet in het eten, waardoor het veld voortijdig de pits opzocht. Slechts Daniel Ricciardo en Fernando Alonso reden voor de bühne een rondje, maar de baan was te nat om nog ronden te rijden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:44.753   17
2 K. Räikkönen Ferrari 1:45.015 +0:00.262 21
3 V. Bottas Mercedes 1:45.180 +0:00.427 17
4 M. Verstappen Red Bull 1:45.225 +0:00.472 16
5 S. Vettel Ferrari 1:45.235 +0:00.482 20
6 D. Ricciardo Red Bull 1:46.072 +0:01.319 15
7 N. Hülkenberg Renault 1:46.441 +0:01.688 24
8 E. Ocon Force India 1:46.473 +0:01.720 19
9 C. Sainz Toro Rosso 1:46.561 +0:01.808 19
10 J. Palmer Renault 1:46.670 +0:01.917 23
11 F. Alonso McLaren 1:46.743 +0:01.990 20
12 S. Perez Force India 1:46.984 +0:02.231 18
13 R. Grosjean Haas F1 1:47.285 +0:02.532 15
14 S. Vandoorne McLaren 1:47.303 +0:02.550 17
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:47.450 +0:02.697 12
16 K. Magnussen Haas F1 1:47.556 +0:02.803 15
17 L. Stroll Williams 1:47.861 +0:03.108 13
18 M. Ericsson Sauber 1:49.214 +0:04.461 12
19 P. Wehrlein Sauber 1:49.725 +0:04.972 18
20 F. Massa Williams -:--.--- -:--.--- 0

'270 miljoen voor hogere lerarensalarissen'

Voor het verhogen van salarissen van basisschoolleraren komt volgend jaar 270 miljoen euro beschikbaar. Omgerekend is dat ongeveer 2000 euro per juf of meester, maar het ligt niet voor de hand dat dat hele bedrag op het loonstrookje komt.

De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het daarover eens, melden kringen rond het kabinet. CDA, D66 en ChristenUnie, die met de VVD onderhandelen over een nieuwe coalitie, moeten nog met de deal instemmen. Maar naar verwachting zullen zij geen roet in het eten gooien.

De PvdA dreigde eerder uit het kabinet te stappen als er geen extra geld voor lerarensalarissen zou worden uitgetrokken in de begroting voor volgend jaar. De VVD voelde er aanvankelijk niets voor haar coalitiepartner haar zin te geven, omdat demissionaire kabinetten in principe geen extra geld mogen uitgeven. Maar achter de schermen is het conflict bijgelegd.

De VVD wil wel iets terug voor haar opstelling. Waarschijnlijk trekt het kabinet op aandrang van de liberalen geld uit om het AOW-gat te dichten voor militairen die eerder met pensioen moeten. Het is nog niet bekend om welk bedrag het gaat.

De ministerraad legt volgende week donderdag de laatste hand aan de begroting voor 2018. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) wilden vrijdag niets kwijt over de besprekingen. Volgens een ingewijde is het niet zeker dat er donderdag al een akkoord ligt over de begroting, omdat de financiële consequenties van de maatregelen dan mogelijk nog niet duidelijk zijn. In dat geval volgt het besluit later.

'270 miljoen voor hogere lerarensalarissen'
'270 miljoen voor hogere lerarensalarissen' (Foto: ANP)

EL: Vitesse loot Lazio, Nice en Zulte Waregem

Vitesse zal het in de groepsfase van de Europa League op gaan nemen tegen Lazio Roma, OGC Nice en Zulte Waregem, zo heeft loting uitgewezen. De Nederlandse bekerwinnaar hoefde niet deel te nemen aan de kwalificatierondes waarin gisteren Utrecht en Ajax sneuvelden.

Door de loting zal Vitesse het in Groep K op gaan nemen tegen ploegen die allen een Nederlands tintje hebben. Bij Lazio staat verdediger Stefan de Vrij onder contract, terwijl Nice onlangs Wesley Sneijder vastlegde. Ook speelt Mario Balotelli bij de Franse formatie. Bij Zulte speelt de Nederlands-Ierse verdediger Sandy Walsh. De 22-jarige is geboren in België mag door de roots van zijn ouders uit gaan komen voor België, Ierland, Indonesië, Zwitserland en Nederland. Tot nu toe heeft hij voor Nederlandse jeugdteams gespeeld.

Het Everton van trainer Ronald Koeman en spelers Davy Klaassen en Maarten Stekelenburg neemt het in Groep E op tegen Olympique Lyon (de club van Memphis Depay en Kenny Tete), Atalanta Bergamo (Hans Hateboer en Marten de Roon) en Apollon Limassol. Ook AC Milan (Groep D) en Arsenal (Groep H) zijn bekende deelnemers aan het toernooi.

De eerste speelronde staat op 14 september op het programma.

Politiemedewerker gepakt na lekken GeenStijl

Een medewerker van de politie Noord-Holland is donderdag aangehouden op verdenking van lekken naar GeenStijl. De website publiceerde eerder deze week persoonsgegevens uit het dossier van de verdachte van de aanrijding bij Amsterdam Centraal Station.

Het is niet bekend of de politiemedewerker een man of een vrouw is. De politie liet meteen na de publicatie weten de zaak hoog op te nemen. Bij de aanrijding raakten zeven personen gewond.

Politiemedewerker gepakt na lekken GeenStijl
Politiemedewerker gepakt na lekken GeenStijl (Foto: ANP)

Waterpoloërs onderuit in kwartfinales Universiade

Slecht nieuws voor de Taiwanese vrouwen: de Nederlandse waterpoloërs zijn op de Universiade in Taipei uitgeschakeld in de kwartfinales. Het team veroverde veel media-aandacht na een foto in strakke zwembroekjes, maar een medaille zat er niet meer in.

In de kwartfinale stond de ploeg van bondscoach Robin van Galen tegenover Italië, waar in de groepsfase nog met 6-4 van gewonnen werd. Nederland kwam in het tweede kwart op een 2-0 voorsprong, maar de Italianen brachten dat weer terug naar 2-2, alvorens in het derde kwart zelf de voorsprong te pakken.

Nederland kwam nog even terug, maar wederom nam Italië de leiding. Sam van den Burg maakte vroeg in het vierde kwart alsnog de gelijkmaker en ook dit keer kon dat Oranje niet redden. De Italianen scoorden nog twee keer en wonnen met 6-4.

Dutch Filmworks jaagt op illegale downloader

Filmdistributeur Dutch Filmworks opent eind oktober de jacht op illegale downloaders van films. De illegale kijkers krijgen een schikkingsvoorstel van enkele honderden euro's per illegaal gedownloade film of serie, meldt RTL Z.

Dutch Filmworks schakelt het Duitse bedrijf Excipion in om zes weken lang de IP-adressen op te sporen van illegale downloaders. Met deze lijst stapt de filmdistributeur naar de providers om de IP-adressen te achterhalen. Het bedrijf moet nog wel definitieve toestemming krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens om de IP-adressen te mogen verzamelen. De toezichthouder heeft al wel voorwaardelijke toestemming gegeven.

De providers Ziggo, XS4ALL en KPN zeggen de privégegevens van klanten pas te overhandigen wanneer een rechter dat eist. De kans dat de rechter providers verplicht om de privégegevens van illegale downloaders te overhandigen, is volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet groot.

Dutch Filmworks jaagt op illegale downloader
Dutch Filmworks jaagt op illegale downloader (Foto: BuzzT)

Reiziger mag vlucht omboeken om orkaan Texas

Reizigers die vliegtickets naar Texas hebben geboekt, maar huiverig zijn omdat de orkaan Harvey in aantocht is, mogen hun vlucht kosteloos omboeken naar een andere dag. Dat geldt onder anderen voor mensen die tickets hadden geboekt bij KLM, KLM-partner Delta Airlines en diverse andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waaronder United Airlines.

Vanaf Schiphol vliegt KLM zaterdag met één toestel naar Houston, de grootse stad van de Amerikaanse staat. Ook Lufthansa en United Airlines delen een vlucht naar Houston. Er zijn vanuit Nederland geen andere rechtstreekse verbindingen met Texas.

Een KLM-toestel dat vrijdagochtend is vertrokken heeft voor de zekerheid extra brandstof meegenomen. Als het nodig is, kan het toestel uitwijken.

Reiziger mag vlucht omboeken om orkaan Texas
Reiziger mag vlucht omboeken om orkaan Texas (Foto: ANP)

Patiënten schamper over 150 euro-plan

"Een douceurtje voor mensen die bijna nooit wat hebben. Zij zullen vaak goedkoper uit zijn." Dat zegt de Patiëntenfederatie Nederland over het plan om voor veel ziekenhuisbehandelingen 150 euro door de patiënt zelf te laten betalen, ook als ze meer kosten, tot het eigen risico is bereikt. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) legde dit voorstel vrijdag op de formatietafel. Kost de behandeling minder, dan blijft het in het plan wel bij de feitelijke kosten.

Patiënten zouden in de voorgestelde situatie niet meer zo lang in het ongewisse zitten over de prijs. Volgens de Patiëntenfederatie is het plan alleen voordelig voor mensen die af en toe iets mankeren, zoals een wond, doordat ze met die 150 euro meestal goedkoper uit zullen zijn dan met de echte kosten, die veelal hoger zijn. De federatie vindt dat niet eerlijk.

Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, denkt er net zo over. "Het is een half plan. Er is een groep mensen voor wie dit leuk is, maar voor onze doelgroep maakt het niks uit", zegt Ieder(in). "Deze mensen zijn maandelijks al veel meer kwijt door de eigen bijdragen die ze moeten betalen."

ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, is wel te spreken: "Betaalbare zorg vereist een vorm van een eigen risico, en dan is een vaste prijs transparanter, eerlijker en, zoals het er nu uitziet, voor veel mensen goedkoper." Chronisch of ernstig zieke mensen hebben volgens ANBO waarschijnlijk ook wel wat voordeel, doordat ze het eigen eigen risico niet meer ineens kwijt zijn, maar in stappen. De Patiëntenfederatie vindt dat "onzin", omdat je je eigen risico toch al in termijnen mag betalen.

Patiënten schamper over 150 euro-plan
Patiënten schamper over 150 euro-plan (Foto: ANP)

Dodental door noodweer Zuid-Azië stijgt snel

Het dodental als gevolg van overstromingen door hevige moessonregens in India, Bangladesh en Nepal is de afgelopen dagen gestegen tot boven de 1200. Dat hebben de autoriteiten in deze landen vrijdag gezegd. Volgens het Rode Kruis zijn bijna 41 miljoen mensen getroffen door het moessonseizoen, dat dit jaar uitzonderlijk hevig is.

Eerder deze week ging het Rode Kruis nog uit van een aantal van 24 miljoen mensen die waren getroffen door het natuurgeweld. Tienduizenden huizen, scholen en ziekenhuizen zouden vernietigd zijn. Internationale hulporganisaties melden dat duizenden dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld, de inwoners al dagenlang verstoken van voedsel en schoon water.

Dodental door noodweer Zuid-Azië stijgt snel
Dodental door noodweer Zuid-Azië stijgt snel (Foto: ANP)

Hongarije roept ambassadeur terug uit woede

Een afscheidsinterview waarin de Nederlandse ambassadeur in Hongarije de Hongaarse regering bekritiseerde, leidt tot een diplomatieke rel. De Hongaarse regering heeft vrijdag laten weten zijn ambassadeur terug te roepen. Minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó zei tegen staatspersbureau MTI dat "de contacten op ambassadeursniveau voor onbepaalde tijd zijn stilgelegd".

Steen des aanstoots is een vergelijking die vertrekkend ambassadeur Gajus Scheltema tegenover het Hongaarse blad 168 Ora trok. Hij vergeleek de manier waarop de Hongaarse regering volgens hem "een vijandbeeld creëert" met de manier waarop extremisten en "verliezers van de globalisering" dat doen.

De Hongaarse minister had donderdag al zijn ongenoegen geuit over het interview. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet donderdagochtend weten dat hij het interview nog precies moet laten vertalen. "In ieder geval is voor mij duidelijk dat er geen relatie is tussen terreur en het optreden van de Hongaarse regering. Dat is op zijn minst ongemakkelijk", aldus Koenders. Dat is volgens hem ook niet iets wat Nederland vindt. "Ik kan mij ook niet voorstellen dat de ambassadeur dat bedoeld heeft."

Andere zorgen

Volgens Koenders heeft Nederland wel zorgen over andere ontwikkelingen in Hongarije, zoals de ngo-wetgeving in het land en de rechtsstaat. "Daar mag de ambassadeur ook terecht kritiek op leveren", benadrukt de minister.

West-Europese politici tonen zich vaker kritisch over de regering van premier Viktor Orbán. Regelmatig vallen beschuldigingen over autoritair optreden en het uithollen van de rechtsstaat. Maar Scheltema heeft het volgens Szijjártó bonter gemaakt dan andere critici.

Hongarije roept ambassadeur terug uit woede
Hongarije roept ambassadeur terug uit woede (Foto: ANP)

Rojer en Tecau met overmacht naar ATP-finale Winston-Salem

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft zich met zijn dubbelpartner Horia Tecau met grote overmacht geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in het Amerikaanse Winston-Salem.

Het als tweede geplaatste duo speelde in de halve eindstrijd tegen de Amerikaan Brian Baker en de Kroaat Nikola Mektic, als vierde geplaatst. Die wisten met pijn en moeite welgeteld één keer hun servicegame te houden, verder waren alle games voor het Nederlands-Roemeense duo. 

Na een goede vijftig minuten was het al voorbij: 6-1, 6-0. De Chileen Julio Peralta en zijn Argentijnse kompaan Horacio Zeballos wachten in de finale.

Smugglers Run-update voor GTA Online

Volgende week dinsdag op 29 augustus is Smuggler’s Run beschikbaar, de volgende grote update voor GTA Online. Het is vernoemd naar Rockstars racegame Smuggler's Run dat op PlayStation 2 verscheen in 2000.

Smuggler’s Run opent het luchtruim boven Los Santos en Blaine County. Zo beschik je over een hele berg nieuwe business mogelijkheden met de introductie van vliegtuigen, choppers en ultralights voor je criminele transporten door de staat. Tegelijkertijd heb je hiermee een aantal nieuwe creatieve methodes om rivaliserende bendes af te voeren.

Smuggler’s Run biedt nieuwe vliegtuigen die je kunt customizen. Daarnaast zijn er nog vliegtuighangars waar je al die vliegmachines kwijt kunt. Dit nieuwe vastgoed is ook het hoofdkantoor van waaruit je jouw zaken als smokkelaar doet. Uiteraard onder begeleiding van Nervous Ron én geassisteerd door Charlie, je nieuwe technische support voor alle vliegtuigen.

8 miljoen extra voor subsidie armoedebestrijding

Voor projecten om armoede en schulden te bestrijden is ook de komende twee jaar 8 miljoen euro beschikbaar. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft besloten een bestaande subsidieregeling te verlengen tot 2019.

"Ik heb de afgelopen jaren prachtige projecten gezien die mensen enorm hebben geholpen", aldus Klijnsma. "Bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening, waar vrijwilligers mensen leren orde te scheppen in hun geldzaken en hen op die manier weer perspectief bieden. Het is mooi dat zo veel stichtingen zich willen inzetten voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Daar ondersteun ik graag bij."

De nieuwe subsidieregeling gaat op 1 februari volgend jaar van start. In het najaar organiseert Sociale Zaken een voorlichtingsbijeenkomst voor organisaties die subsidie willen aanvragen.

8 miljoen voor bestrijden armoede en schulden
8 miljoen voor bestrijden armoede en schulden (Foto: ANP)

Verdachten fipronilschandaal blijven in isolement

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend blijven in beperking, meldde de rechtbank Overijssel vrijdag. Dat betekent dat ze nog altijd geen contact mogen hebben met de buitenwereld.

De raadslieden van Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert verzochten de rechtbank deze beperking, opgelegd door het Openbaar Ministerie, op te heffen. Het duo mag sinds de aanhouding op 10 augustus met niemand contact hebben, behalve met een advocaat. De raadkamer boog zich donderdagmiddag over het verzoek. De rechtbank meende vrijdag echter dat er nog geen noodzaak is deze maatregel op te schorten.

De twee ondernemers van de firma Chickfriend worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door het leveren of gebruiken van het middel fipronil in stallen met leghennen. Volgende week buigt de raadkamer van de Zwolse rechtbank zich over de voorlopige hechtenis van het duo.

Verdachten eierschandaal blijven in isolement
Verdachten fipronilschandaal blijven in isolement (Foto: ANP)

Verstappen vierde in eerste training, Räikkönen snelste

De zomerstop in de Formule 1 is voorbij en dat betekent dat de motoren op het circuit Spa-Francorchamps gaan ronken. Max Verstappen trapte in de Belgische Ardennen af met een vierde plaats in 1.46,302. Hiermee was de Nederlander wel een stuk langzamer dan Kimi Räikkönen die met zijn Ferrari tot 1.45,502 kwam. Hiermee was de Fin maar liefst 1,2 seconde sneller dan de poletijd van Nico Rosberg vorig jaar.

Bij de tijden van Räikkönen en Verstappen moet aangetekend worden dat ze gereden zijn op de ultrazachte banden. Nummer twee Hamilton reed met zijn Mercedes maar een fractie langzamer dan Räikkönen, maar deed dit wel op de zachte banden, het hardste rubber dat Pirelli dit weekend naar België mee heeft genomen.

Minder indruk maakte Valtteri Bottas die met de Mercedes even buiten de baan kwam en de bandenstapels licht toucheerde. Felipe Massa schreef de linkerzijde van zijn Williams af toen hij er bij Les Combes wat harder er vanaf ging. Fernando Alonso kampte met motorische problemen aan zijn McLaren-Honda, terwijl teamgenoot en thuisrijder Stoffel Vandoorne met een tiende plek een uitstekende sessie kende.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:45.502   13
2 L. Hamilton Mercedes 1:45.555 +0:00.053 19
3 S. Vettel Ferrari 1:45.647 +0:00.145 13
4 M. Verstappen Red Bull 1:46.302 +0:00.800 18
5 D. Ricciardo Red Bull 1:46.352 +0:00.850 22
6 V. Bottas Mercedes 1:46.424 +0:00.922 20
7 C. Sainz Toro Rosso 1:47.446 +0:01.944 22
8 E. Ocon Force India 1:47.670 +0:02.168 27
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:47.851 +0:02.349 20
10 S. Vandoorne McLaren 1:47.865 +0:02.363 18
11 J. Palmer Renault 1:47.930 +0:02.428 14
12 N. Hülkenberg Renault 1:48.037 +0:02.535 15
13 F. Alonso McLaren 1:48.252 +0:02.750 18
14 S. Perez Force India 1:48.452 +0:02.950 19
15 L. Stroll Williams 1:48.541 +0:03.039 24
16 K. Magnussen Haas F1 1:48.615 +0:03.113 20
17 R. Grosjean Haas F1 1:48.626 +0:03.124 20
18 M. Ericsson Sauber 1:50.160 +0:04.658 21
19 P. Wehrlein Sauber 1:51.263 +0:05.761 13
20 F. Massa Williams -:--.--- -:--.--- 3

Bandai Namco knikt ja tegen DontNod

Bandai Namco is een samenwerking aangegaan met DontNod Entertainment, de makers van Life is Strange. Deze samenwerking gaat een nieuwe adventure-game opleveren.

"Het is erg spannend om de samenwerking tussen DontNod Entertainment en Bandai Namco Entertainment Europe aan te kondigen. Door een nieuw partnerschap te ondertekenen met zo'n getalenteerde studio gaan we verder met ons strategisch plan om lokale content te creëren die gericht is op nieuwe marktsegmenten, die al begonnen is met de releases van Little Nightmares and Get Even. Het is een geweldige kans om het verhalende adventure-genre te verkennen met de creatieve gedachten van DontNod", Zegt Hervé Hoerdt, baas van Marketing & Digital bij Bandai Namco Entertainment Europe.

We moeten alleen nog even wachten op nieuws over deze game, want de uitgever laat weten pas in 2018 met meer informatie te komen.

Nieuwe IP Bandai en DontNod (Foto: Bandai Namco)

Nieuwe IP Bandai en DontNod (Foto: Bandai Namco)

Remake van Secret of Mana

Square Enix maakt bekend dat het klassieke actie-RPG-avontuur Secret of Mana op 15 februari 2018 terugkeert op PlayStation 4, PlayStation Vita en pc via Steam.

Secret of Mana verscheen oorspronkelijk in 1993 en is een klassieker gebleken. In dit avontuur bindt de speler met Randi en zijn twee metgezellen, Primm en Popoi, de strijd aan met een kwaadaardig keizerrijk om de magische Mana-kracht terug te veroveren en het evenwicht in de wereld te herstellen.

Deze Secret of Mana levert ook tal van nieuwe functies en updates, waaronder:

  • Audio-updates – inclusief een nieuwe soundtrack en ingesproken dialogen
  • 3D-graphics – de hele game is opnieuw vormgegeven in 3D
  • Verbeterde gameplay – het originele systeem is aangepast voor het realiseren van een moderne actie-RPG met verbeterde gameplay
  • Toegevoegde dialoogscenes –diverse belangrijke scenes uit het originele verhaal worden nu met filmpjes getoond

Spelers die de game pre-orderen in de PlayStation Store ontvangen speciale personagekostuums (Moogle Suit voor Randi, Primm en Popoi, Tiger Two-Piece voor Primm en Tiger Suit voor Randi en Popoi), maar ook een reeks avatars van de personages. Wie de game vooraf aanschaft of de Day 1 Edition aanschaft, die tot 1 week na de lancering beschikbaar is op Steam, ontvangt de drie personagekostuums en een speciale bureaublad-achtergrond

Twee verdachten opgepakt om 'asbestfraude'

De eigenaren van twee bedrijven uit Didam (Gelderland) die asbest verwijderen zijn opgepakt. Ze worden ervan verdacht asbest niet volgens de regels te hebben opgeruimd. Na onderzoek bleken de bedrijven daarvoor niet de juiste papieren te hebben, de saneringen niet aan te melden bij de gemeente en de veiligheidsvoorschriften niet op te volgen.

Ook was na een sanering asbest achtergebleven op een locatie, wat gevaarlijk kan zijn voor omwonenden. Verder zijn de medewerkers van de bedrijven blootgesteld aan mogelijk gevaarlijke situaties.

De bedrijven blijken op veel plekken in Nederland te hebben gewerkt. Die locaties zijn inmiddels aangemeld bij de gemeenten zodat die kunnen kijken of het veilig is.

Dinsdagochtend zijn de eigenaren van de twee bedrijven aangehouden, heeft de politie vrijdag laten weten. Ook is de administratie meegenomen. De twee mannen worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid en het uitvoeren van illegale asbestsaneringen.

Foute asbestsanering: twee verdachten opgepakt
Twee verdachten opgepakt om 'asbestfraude'  (Foto: ANP)

OM wil terreurverdachte langer vasthouden

De 22-jarige man uit Brabant die donderdagochtend is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de terreurdreiging in Rotterdam deze week, gaat vrijdag naar de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie (OM) wil hem langer vasthouden en zal door de rechter laten toetsen of zijn aanhouding rechtmatig was.

Deze toetsing is iets anders dan een voorgeleiding, zegt een woordvoerster van het OM in Rotterdam. Het is een tussenstap. Een voorgeleiding is uitgebreider, waarbij de precieze verdenking, gronden en bezwaren aan de orde komen. Dit kan nu nog niet, omdat het onderzoek nog in volle gang is. Bovendien komt het weekend eraan en dan is er geen voorgeleiding mogelijk.

Het OM wil niet ingaan op het onderzoek en de rol van de verdachte. De verdachte is officieel opgepakt in verband met betrokkenheid bij een terroristische dreiging. Hij zit in beperking. Dat betekent dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben.

Woensdagavond werd in de Maassilo een popconcert van Allah-Las afgelast vanwege informatie over een mogelijke aanslag.

OM wil terreurverdachte langer vasthouden
OM wil terreurverdachte langer vasthouden (Foto: ANP)

Honkballers Neptunus en Amsterdam blijven winnen in kampioensgroep

Honkbalclubs Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam blijven voorlopig winnen in de kampioensgroep van de Nederlandse Hoofdklasse.

Neptunus speelde donderdagavond thuis in Rotterdam tegen de Vaessen Pioniers, nadat ze begonnen met drie zeges op Mr. Cocker HCAW. De Pioniers hielden lang stand, maar één punt in de vijfde inning en twee in de achtste deed ze de das om: 3-0.

Amsterdam speelde thuis tegen HCAW, op hun beurt dan weer na drie zeges op de Pioniers. Na drie innings stond het al 4-0 voor de Amsterdammers, die HCAW vervolgens wel nog een punt zagen maken. In het restant van de wedstrijd werd echter niet meer gescoord: 4-1.

'Bitcoin ongeschikt als vervanger van geld'

Virtueel geld als bitcoin en ether zijn vanwege de sterke waardeschommelingen ongeschikt als vervanging van reguliere valuta als de dollar en euro. Dat stellen onderzoekers van ABN AMRO MeesPierson.

Volgens hen is virtueel geld vooral een risicovolle belegging. Een koersbeweging van 10 procent of meer per dag is geen uitzondering bij de zogenoemde cryptocurrencies. Centrale banken streven juist naar stabiliteit in het financiële systeem.

"Wanneer bijvoorbeeld salarissen worden uitbetaald of er is een schuld aangegaan in bitcoins, dan kan een drastische waardeverandering ongunstig uitpakken", schrijven de onderzoekers in een rapport. Grote koersbewegingen zorgen ook voor financiële onzekerheid, wat fnuikend kan zijn voor het vertrouwen van consumenten en producenten.

ABN AMRO krijgt geregeld vragen over cryptocurrencies. De bank geeft momenteel geen advies over de digitale munten. Ook kunnen ze niet als belegging via de bank worden aangeschaft.

'Bitcoin ongeschikt als vervanger van geld'
'Bitcoin ongeschikt als vervanger van geld' (Foto: ANP)

Macedoniërs stunten in Europa League, Cruijf met Maccabi naar hoofdtoernooi

FK Vardar heeft in de voorrondes van de Europa League voor een daverende stunt gezorgd. De Macedoniërs schakelden over twee wedstrijden Fenerbahce uit en plaatsten zich zo voor het eerst voor de groepsfase van een Europees toernooi.

Vardar schakelde in de voorrondes van de Champions League al knap het Zweedse Malmö uit, waarna FC Kopenhagen te sterk was. Een 2-0 thuiszege op Fenerbahce werd donderdag vervolgens opgevolgd door een 1-2 overwinning in Istanbul en daarmee was de buit binnen.

Jordi Cruijf zag zijn Maccabi Tel Aviv zich ook plaatsen voor de groepsfase. Op bezoek bij Altach werd al met 0-1 gewonnen, thuis was een 2-2 gelijkspel tegen de Oostenrijkers voldoende.

Een andere club met Nederlandse vertegenwoordiging deed het minder goed. Club Brugge, met Stefano Denswil en aanvoerder Ruud Vormer, ging in Athene met 3-0 onderuit tegen AEK en ligt uit het toernooi. 

Het Servische Partizan won met 0-4 bij het Hongaarse Videoton en plaatste zich zo voor de groepsfase, net als Athletic de Bilbao na een 1-0 thuiszege op Panathinaikos. Olympique Marseille schakelde het Sloveense Domzale uit na een 3-0 overwinning, terwijl AC Milan in Macedonië aan een zuinige 0-1 voldoende had om Shkendija uit de droom te helpen.

Bij Rode Ster Belgrado stond Mitchell Donald als aanvoerder op het veld en hij zag hoe zijn club een 3-2 nederlaag op bezoek bij Kuban Krasnodar thuis om wist te draaien: Rode Ster won met 2-1 en gaat zo naar de groepsfase. Ronald Koeman ging met Everton op bezoek bij Hajduk Split en met een 2-0 thuiszege op zak was 1-1 voldoende. 

Het Kroatische Osijek, welbekend onder PSV-fans, won in Oostenrijk met 0-1 van Austria Wien. Dat was echter niet genoeg, want de Oostenrijkers wonnen eerder in Kroatië al met 2-1 en bekeren dus verder.

Verdachte springt van vierhoog naar beneden

Een man is op de vlucht voor de politie vrijdagochtend vanaf vierhoog gesprongen. De politie was naar de flat bij de Zwaanshals in Rotterdam gegaan nadat een vrouw vanwege huiselijk geweld om hulp had gevraagd.

Toen agenten de man wilde aanhouden, ging hij er vandoor. Hij sprong over de balustrade en kwam op een uitbouw terecht. Na wat klim- en klauterwerk en met hulp van de politiehelikopter is de man toch gearresteerd. Hij liep geen ernstig letsel op.

Verdachte springt van vierhoog naar beneden
Verdachte springt van vierhoog naar beneden (Foto: ANP)

Schiphol blijft opschalen in drukke periodes

Schiphol blijft in drukke periodes extra maatregelen nemen om lange wachtrijen bij de veiligheidscontroles te voorkomen. Dat maakte het luchthavenbedrijf vrijdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Tijdens de meivakantie ontstonden door de sterke groei van het aantal reizigers af en toe lange wachtrijen op Schiphol. Om te voorkomen dat die problemen zich in de nog drukkere zomervakantie zouden herhalen, werden in die periode op piekmomenten extra beveiligers ingezet.

De extra kosten die deze maatregelen met zich meebrachten, drukten wel het resultaat van het luchthavenbedrijf in de eerste jaarhelft. Schiphol boekte een nettowinst van 117 miljoen euro, een kleine 3 procent minder dan een jaar eerder.

Schiphol blijft opschalen in drukke periodes
Schiphol blijft opschalen in drukke periodes (Foto: ANP)

Duitse economie groeit verder

De Duitse economie is in het tweede kwartaal verder gegroeid. De grootste economie van Europa ging volgens definitieve cijfers van het Duitse federale statistiekbureau met 0,6 procent vooruit ten opzichte van een kwartaal eerder.

De groei ontwikkelde zich even hard als in een eerdere raming naar voren kwam. Economen hadden door de bank genomen ook al gerekend op dit niveau. Op jaarbasis was de economische groei 2,1 procent.

De economische groei werd onder meer gestuwd door de consumentenbestedingen en de overheidsuitgaven, die respectievelijk met 0,8 en 0,6 procent vooruitgingen op kwartaalbasis. De bedrijfsinvesteringen groeiden zelfs nog iets harder. De handel drukte de economische ontwikkeling enigszins, omdat de import harder groeide dan de export.

Duitse economie groeit verder
Duitse economie groeit verder (Foto: ANP)

Voetballers Östersunds van vierde divisie naar Europa League

Voetbalclub Östersunds FK heeft donderdagavond hun sprookje voortgezet: de twintig jaar geleden opgerichte club nam door PAOK uit te schakelen de laatste horde in de kwalificaties voor de Europa League en staat in het hoofdtoernooi.

De Zweedse club werd in de jaren '90 gevormd door een samenwerking van kleinere lokale clubs. Via technisch directeur Daniel Kindberg, die goede contacten had, werd een samenwerking met Swansea gesmeed en na jaren in de derde divisie rondgehangen te hebben degradeerde Östersunds in 2010 zelfs naar niveau vier.

Kindberg nam de onervaren Engelsman Graham Potter aan als coach en sindsdien gaat het in razend tempo beter. Twee opeenvolgende promoties brachten Östersunds naar de Superettan, het tweede niveau in Zweden. Een samenwerking met de Libische overheid leverde vanaf 2014 flink wat extra geld op: de regering betaalde Östersund, dat in ruil daarvoor jaarlijks 250 jonge Libiërs op zal leiden, inclusief Engelse les, computerles en uiteraard voetbaltraining- en theorie.

Na een tweede plek in 2015 promoveerde Östersunds voor het eerst naar de Allsvenskan, het hoogste niveau. Afgelopen seizoen werd tevens de Zweedse beker gewonnen en dat leverde plaatsing op voor de voorrondes van de Europa League. Galatasaray werd zeer verrassend uit Europa geknikkerd door de Zweden, nog altijd onder leiding van Potter. Fola Esch moest er vervolgens ook aan geloven en donderdag was een 2-0 thuiszege op PAOK ruimschoots voldoende voor plaatsing voor het hoofdtoernooi. 

Hoogtepunten van Östersunds - PAOK (Bron: YouTube)

Ook X-COM 2 gratis uit te proberen dit weekend

Het zijn goede tijden voor gamers die op zoek zjin naar wat nieuws om te spelen. Nadat Brink en Rainbow Six Siege al langskwamen is nu ook de turn-based tactics-knaller X-COM 2 gratis speelbaar.

Tot en met zondag is X-COM 2 voor nop te downloaden op Steam, en is daarnaast stevig afgeprijsd met een korting van 60%, waarmee de aanschafprijs neerkomt op slechts twee tientjes. De korting eindigt op 31 augustus.

In X-COM 2 maken buitenaardse wezens de dienst uit op onze planeet en is het aan de speler om met een team specialisten het alien-gespuis van de planeet af te trappen. Onze Puddington was dermate tevreden met de game dat hij het een 10 gaf.

Marc Laidlaw deelt mogelijk verhaal van Half-Life 2: Episode 3

Marc Laidlaw, schrijver van de Half-Life serie, heeft redelijk onverwacht 'Epistle 3' vrijgegeven. Dit is zijn versie van de gebeurtenissen die (zouden) gebeuren in Half-Life 2: Episode 3. Ondertussen werkt Laidlaw niet meer voor Valve.

Namen heeft hij in zijn verhaal veranderd, maar de echte fans zullen deze moeiteloos kunnen ontcijferen. Ik ga hier geen spoilers plaatsen, lees vooral de Epistle zelf (zeker als je iets van closure wil hebben), maar de laatste zin doet toch een beetje pijn: ''Expect no further correspondence from me regarding these matters; this is my final episode.''

Lees het verhaal hier op Laidlaw's eigen website of hier mocht zijn website door de drukte nog steeds down zijn.

Farah wint zinderende laatste baanwedstrijd

Atleet Mo Farah heeft donderdagavond op spectaculaire wijze afscheid genomen van de atletiekbaan. De veelvoudig olympisch- en wereldkampioen stapt over naar de marathon en liep donderdag tijdens de Diamond League-finale in Zürich zijn laatste baanwedstrijd.

Het werd een schitterende strijd tussen Farah en de Ethiopiërs, waaronder Muktar Edris, de man die hem op het WK in Londen eerder deze maand een pijnlijke nederlaag toebracht. Edris en zijn jonge landgenoten Yomif Kejelcha en Selemon Barega openden in de slotfase volle bak de aanval op Farah en opnieuw leek de Brit het te gaan verliezen.

Dat liet hij zich echter geen tweede keer overkomen en in een van de spannendste laatste meters ooit gezien op een grote 5000 meter zegevierde hij in 13:06,05 seconden, vlak voor Edris (13:06,09), Kejelcha (13:06,18) en Barega (13:07,35). De Amerikaan Paul Chelimo kwam zelfs nog als tweede over de finish, in dezelfde tijd als Edris, maar werd gediskwalificeerd.

De 5000m in Zürich (Bron: YouTube)

Orkaan Harvey op ramkoers met Texas

De Amerikaanse staat Texas zet zich schrap voor de orkaan Harvey. De orkaan ligt vlak voor de kust en wint nog steeds aan kracht. De verwachting is dat Harvey komende nacht in Texas aan land gaat. 

Vorige week liet de Amerikaanse weerdienst al weten dat Harvey als tropische storm Yucatan, het Mexicaanse schiereiland, zou aandoen. De verwachting was dat de storm daarna in de Golf van Mexico opnieuw zou activeren. Mogelijk kreeg Mexico of heel misschien Texas daarna te maken met een krachtige tropische storm. In de dagen die volgden zagen de Amerikanen tot hun ontzetting dat de verwachting steeds verder werd bijgesteld. Het pad van de orkaan werd niet Mexico maar werd zeker Texas. Ook de kracht van de orkaan is onderschat. Gisteren werd duidelijk dat de orkaan snel aan kracht wint en krachtiger lijkt te worden dan ze vooraf hadden voorzien. Ze verwachten nu dat Harvey aan land zal gaan als orkaan van de derde categorie, heel misschien zelfs vierde categorie. De windsnelheden kunnen daarbij oplopen tot 200 kilometer per uur.

Naast de enorme windsnelheden is het vooral het water dat zorgen baart. Allereerst is daar de zogenaamde vloedgolf ('storm-surge') die vanuit de Golf van Mexico door de orkaan vooruit wordt gestuwd. Deze kan oplopen tot vier meter boven normaal. Daarnaast worden er bakken vol regen verwacht, misschien wel badkuipen vol.  Lokaal waarschuwen autoriteiten voor 800 tot 1000 millimeter. Dat zijn ongekende hoeveelheden. Alles zal afhangen van de treksnelheid van Harvey zodra hij Texas heeft bereikt.  De modellen spreken elkaar daar nog tegen maar als Harvey inderdaad heel traag verder trekt dan krijgt Texas te maken met ongekende overstromingen. 

Tienduizenden Amerikanen hebben de opdracht gekregen te vertrekken en de noodtoestand is afgekondigd in dertig kustgemeentes. Het is lang geleden dat het vaste land van de VS getroffen is door een orkaan van de derde categorie (of hoger). In 2005 zorgde de orkaan Wilma voor de nodige overlast aan de Amerikaanse kust. Sindsdien hebben ze geluk gehad. Aan dat geluk lijkt nu met de komst van Harvey een einde te komen. Ook op het forum volgen we Harvey op de voet.

Bèta Call of Duty WW2 gratis op PSN Hong Kong

De Call of Duty: WW2-bèta is gratis te downloaden via de PlayStation Store van Hong Kong. Hier in het Westen moeten we de game officieel pre-orderen om mee te kunnen doen in de private bèta, maar als je de locatie van je PS4 verandert naar Hong Kong kun je de bèta probleemloos downloaden.

Twitteraar Moriarty ontdekte de gratis download en postte er een screenshot van op Twitter. "Beta-deelnemers kunnen de geheel nieuwe gamemodus War Mode uitproberen waar spelers het tegen elkaar opnemen in objective-based team-gameplay", zo luidt de beschrijving. "De private bèta laat spelers verder verschillende WW2-locaties bezoeken zoals Pointe du Hoc en de Ardennen. Uit te proberen gamemodi zijn onder andere TDM, Domination en Hardpoint".

De bèta eindigt op 28 augustus. Call of Duty: WW2 komt op 3 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Batterijhouder voor Switch verdubbelt Kickstarterdoel in 2 dagen

AMDISI, een bedrijf dat zich richt op gaming accessoires, heeft op Kickstarter binnen twee dagen het doelbedrag voor hun nieuwe speeltje binnengeharkt. Het gaat om de Pelda Pro, een batterijhouder voor Nintendo Switch die de batterijduur met maar liefst 4,5 uur verlengt en tevens beschikt over een HDMI-poort.

De Pelda Pro is in feite een 6000mAh sterke batterij die op de rug van de Switch wordt bevestigd. Dankzij de HDMI-poort kan de Switch dus ook rechtstreeks op een TV aangesloten worden zonder dock. Daarnaast biedt AMDISI nog een simpelere versie, de 'gewone' Pelda, die weliswaar niet over een HDMI-poort beschikt maar wel uitgerust is met een nog sterkere batterij van 8000mAh. Volgens de ontwikkelaar is de Pelda goed voor 6 uur extra speeltijd.

Beide cases zijn verder voorzien van een aantal slots om games in op te kunnen bergen en zijn er twee extra USB-poorten aanwezig. Tenslotte is er nog de Pelda Dock, wat niets meer is dan een compactere houder voor de Switch. De Pelda kost nu tijdens de Kickstarter-campagne 45 dollar, maar zal op release 89 dollar kosten. De Pelda Pro kost momenteel 95 dollar en zal op release een prijskaartje krijgen van 139 dollar. Klik hier om de verschillende Pelda's op Kickstarter te bekijken.

Indrukwekkende 4K-demo NFS Payback

Tijdens Gamescom werd een demonstratie gegeven van de nieuwe Need for Speed-game, Payback. Ook tijdens E3 kregen we al wat beelden te zien, maar dit keer kunnen we een volledige race aanschouwen van de pc-versie in 4K-resolutie met 60 frames per seconde.

In Need for Speed Payback gaan de heren van Ghost Games weer voor een nieuwe aanpak. Payback speelt zich af in een semi-openwereld waarin spelers kunnen kiezen uit drie personages die verschillende vaardigheden bezitten, terwijl de gameplay gefocust is op 'action driving' waarbij de drie personages samen moeten werken om filmische stunts uit te voeren. NFS Payback komt op 10 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Spaarrente van nul doet klanten Triodos niets

Triodos Bank heeft in de eerste helft van 2017 het klantenbestand zien groeien, ondanks dat spaarders sinds april geen rente meer ontvangen op hun spaargeld.

Het klantenbestand van de duurzame bank groeide in de afgelopen zes maanden met 20.000 tot 672.000. Volgens een woordvoerster is het effect van de nulrente in Nederland verwaarloosbaar. Triodos was de eerste bank in Nederland die de rente op spaargeld op nul zette.

Onder de streep resteerde voor Triodos een winst van 19,4 miljoen euro. Dat was over dezelfde periode een jaar eerder 18,6 miljoen euro.

Spaarrente van nul doet klanten Triodos niets
Spaarrente van nul doet klanten Triodos niets (Foto: ANP)

Duitsland verbiedt extreemlinkse internetsite

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de extreemlinkse internetsite linksunten.indymedia.org verboden. Tegelijk met de aankondiging van het verbod zijn vrijdagochtend in Freiburg gebouwen doorzocht van de exploitanten van de site. Er zijn geen arrestaties verricht, wel nam de politie computers in beslag.

De autoriteiten beschouwen de site die sinds 2009 online was, als meest invloedrijke medium van de extreemlinkse scene in Duitsland en als forum voor gewelddadige autonomen.

De website is met zijn doel en activiteiten strijdig met de wet en richt zich tegen de constitutionele orde, meldt Spiegel Online verwijzend naar de aankondiging van het ministerie. Op de website kunnen gebruikers anonieme berichten plaatsen.

Duitsland verbiedt extreemlinkse internetsite
Duitsland verbiedt extreemlinkse internetsite (Foto: BuzzT)

King verbiedt Trump zijn films te kijken

De Amerikaanse schrijver Stephen King heeft president Donald Trump 'verboden' zijn nieuwe film IT en zijn nieuwe serie Mr Mercedes te kijken. King reageert vrijdag op Twitter op het feit dat Trump hem op het sociale medium heeft geblokkeerd. De schrijver staat, ook op Twitter, bekend als een fervent criticaster van de omstreden president.

"Donald Trump heeft mij geblokkeerd op Twitter", stelt de schrijver. "Daarom blokkeer ik nu zijn recht om IT en Mr Mercedes te zien. Geen clowns voor jou, Donald. Go float yourself." Die laatste uitspraak verwijst naar een quote van de demonische clown Pennywise, het hoofdpersonage van IT.

Het beroemde boek van King vertelt over een klein stadje waar op mysterieuze wijze mensen verdwijnen. Een groep jonge kinderen komt er achter dat Pennywise hier iets mee te maken heeft. Het boek en de miniserie uit de jaren negentig waren een groot succes; begin september komt er een nieuwe filmversie uit.

Mr Mercedes vertelt over een rechercheur die nadat hij met pensioen is gegaan alsnog probeert een aanslag met een auto, waarbij meerdere doden vielen, op te lossen. De serie die van het boek is gemaakt wordt momenteel uitgezonden in de VS.

King verbiedt Trump zijn films te kijken
King verbiedt Trump zijn films te kijken (Foto: BuzzE)

Verzekeraar openbaart hiv-status cliënten

De Amerikaanse verzekeraar Aetna heeft vorige maand per ongeluk de hiv-status van cliënten onthuld in correspondentie met 12.000 mensen. Hun hiv-status stond vermeld bij de adresgegevens, die zichtbaar waren door een venster op de gesloten envelop. Dat meldt onder meer een juridisch bureau in Pennsylvania dat zich heeft gespecialiseerd in aids.

Het bedrijf heeft inmiddels een tweede brief aan alle geadresseerden verstuurd, met excuses. Het juridisch adviesbureau dat de zaak aan de kaak stelde, zegt dat patiënten hebben geklaagd dat hun familie, kamergenoten en buren de informatie op de envelop hebben gezien. "Mensen met hiv kunnen te maken krijgen met een wijdverspreid vooroordeel, en discriminatie op de werkvloer, de woonsituatie en onderwijs."

De verzekeraar gaat een en ander grondig onderzoeken.

Verzekeraar openbaart hiv-status cliënten
Verzekeraar openbaart hiv-status cliënten (Foto: ANP)

'Sjoemelsigaret' even schadelijk als gewone peuk

Sigaretten met minuscule gaatjes in het filterpapier zijn net zo schadelijk als sigaretten zonder ventilatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de zogenaamde sjoemelsigaret.

De fabrikanten introduceerden met deze sigaretten een 'gezonder alternatief'. Door de gaatjes zouden rokers minder nicotine en teer binnen krijgen. Maar volgens het onderzoek passen rokers (bewust of onbewust) hun rookgedrag aan om de hoeveelheid nicotine binnen te krijgen waaraan ze zijn gewend.

Om alsnog de gewenste hoeveelheid nicotine binnen te krijgen gaan zij dieper inhaleren, meer en/of langere trekjes nemen of zelfs meer sigaretten op een dag roken. Ook bedekken rokers een deel van de ventilatiegaatjes met hun vingers en mond tijdens het roken. Hierdoor krijgen ze dus alsnog minstens zoveel schadelijke stoffen binnen als van sigaretten zonder ventilatiegaatjes.

Sigaret met gaatjes in filter even schadelijk
'Sjoemelsigaret' even schadelijk als gewone peuk (Foto: ANP)

Slechte kopbal keeper helpt Braga naar Europa League

SC Braga heeft zich donderdagavond geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. De club uit Portugal stond tegenover het IJslandse Hafnarfjordur, waar in IJsland al met 1-2 van gewonnen werd.

Twee zeldzame goals van verdediger Bodvar Bodvarsson aan IJslandse zijde en twee treffers van Paulinho voor de thuisclub zorgden voor een 2-2 stand, waardoor Braga wel op zijn hoede moest zijn. Diep in blessuretijd werd de wedstrijd belist en Hafnarfjordur-keeper Gunnar Nielsen hielp daarbij: hij kopte een bal achteruit, waardoor Dyego Sousa de 3-2 kon maken.

Blunder van de keeper van Hafnarfjordur (Bron: YouTube)

Het Cypriotische AEK Larnaca, waar Hector Hevel in mocht vallen, speelde thuis met 0-0 gelijk tegen Viktoria Plzen. De Tsjechische club won thuis met 3-1 en gaat zo de groepsfase in. Dynamo Kiev schakelde Maritimo uit Portugal thuis met 3-1 uit, na een doelpuntloos gelijkspel in Funchal, terwijl BATE Borisov het Oekraïnse Oleksandriya uit het toernooi speelde dankzij een 1-2 uitzege.

Het Oostenrijkse Salzburg rekende met 4-0 nog maar eens overtuigend af met FC Viitorul uit Roemenië, terwijl het Moldavische Sheriff Tiraspol - met oud-Spartaan Jeremy de Nooijer - toch wel verrassend Legia Warschau uitschakelde. Virgil Misidjan en Jody Lukoki stonden in de basis bij Ludogorets Razgrad en de Bulgaarse club had aan een 0-0 op bezoek bij het Litouwse Suduva genoeg om de groepsfase te bereiken.

Apollon uit Cyprus won thuis met 3-2 van Midtjylland en 1-1 in Denemarken was voldoende om door te bekeren. Het Albanese Skenderbeu Korce maakte de stunt tegen Dinamo Zagreb compleet: ze speelden een kwartier met tien man, maar konden de 1-1 zege in Kroatië verzilveren en plaatsten zich voor de groepsfase. 

Ziekenhuizen willen eigen risico versimpelen

Ziekenhuizen willen dat het eigen risico in de zorg simpeler wordt gemaakt. Als het aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) ligt, gaan patiënten voor een groot aantal eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast bedrag van 150 euro meebetalen. Voorzitter Yvonne van Rooy legt het plan vrijdag op de formatietafel via een opiniestuk in het Nederlands Dagblad.

Afschaffing van het eigen risico vindt de NVZ onwenselijk. Maar het moet wel eenvoudiger, vindt Van Rooy. Patiënten zitten volgens haar vaak lange tijd in het ongewisse over de prijs van een behandeling. Zorgnota's komen vaak met een grote vertraging.

De ziekenhuizen willen een lijst opstellen van relatief eenvoudige behandelingen die voor patiënten allemaal 150 euro uit het eigen risico kosten. Ook als ze in werkelijkheid duurder zijn. Voor vervolgafspraken wordt in het plan geen extra eigen risico in rekening gebracht als die binnen 120 dagen plaatsvinden.

Voorbeeld
Van Rooy geeft als voorbeeld een hoofdwond die in het ziekenhuis wordt gehecht, waarna nog een controleafspraak volgt. De werkelijke kosten bedragen in het fictieve voorbeeld 258 euro, maar de patiënt betaalt niet meer dan 150 euro mee uit het eigen risico.

Volgens een woordvoerder van de NVZ zijn zorgverzekeraars positief over het idee. Maar om het mogelijk te maken, is een stelselwijziging nodig. "Het moet door de politiek worden geregeld."

Eerste raming
Uit een eerste raming zou blijken dat het plan de verzekeraars zo'n 15 miljoen euro gaat kosten. Maar hoe duur het echt wordt, zal ervan afhangen welke behandelingen op de lijst komen te staan.

Het minimale eigen risico bedraagt momenteel 385 euro per jaar. Het NVZ-plan zou daar niets aan veranderen. De vereniging vindt het eigen risico in het algemeen "een te belangrijke pijler onder de solidariteit van ons zorgstelsel om bij het grofvuil te worden gezet".

Ziekenhuizen willen eenvoudiger eigen risico
Ziekenhuizen willen eigen risico versimpelen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnig

Trekken de zwaluwen voor deze dag weg, dan duidt dit op een vroege winter.

10 jaar geleden
Op 24 augustus 2007 was het licht bewolkt. Het was droog, de zon scheen uitbundig en met een temperatuur van ongeveer 20 graden was het best lekker.

Terugblik
Gisteren was het prima weer. Het was zonnig en droog en de temperatuur liep uiteen van 20 aan de kust tot 23 graden in het binnenland.

Vooruitblik
Vannacht was er weinig bewolking maar er zou wel mist kunnen ontstaan. Vanmorgen krijgen we wederom de zon uitgebreid te zien. In de middag zou er in het zuiden hoge bewolking voor kunnen komen. Het kwik loopt in het noordelijk kustgebied op tot 21 graden, woon je in het zuiden dan kun je op 26 graden rekenen.

De komende dagen is er weinig verandering, zonnig, weinig kans op regen en maximumtemperaturen boven de 20 graden.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:41
Zon onder: 20:42
Zonkracht: 5/3

Lucht boven Alkmaar, alweer een paar weken geleden.  (Foto: DJMO)
Lucht boven Alkmaar, alweer een paar weken geleden. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wereldkampioen Gatlin verslagen op 100 meter in Zürich

Kersvers wereldkampioen Justin Gatlin heeft het Diamond League-seizoen niet met een zege af kunnen sluiten. Tijdens de eerste avond met finales, gehouden in het Letzigrund in Zürich, werd de Amerikaan verslagen.

Gatlin kende geen geweldige start, maar leek toch prima op gang te komen, net als Asafa Powell naast hem. Het waren echter twee mannen aan de andere kant van de baan die in een spannende wedstrijd om de winst zouden strijden.

De Brit CJ Ujah, eerder in de maand goed voor verrassend goud op de 4x100 meter op het WK, ging het duel aan met de Ivoriaan Ben Youssef Meité. De twee waren nauwelijks van elkaar te scheiden, maar uiteindelijk ging de winst naar Ujah in 9,97 seconden, dezelfde tijd als Meité. 

De Amerikaan Ronnie Baker pakte in 10,01 de derde plek en troefde Gatlin (10,04) zo ook nog af.

De 100m in Zürich (Bron: YouTube)

Vuelta: Etappe 7 - Weer een lastige finale

De zesde rit werd een stuk interessanter dan menigeen vooraf had verwacht. Vooral dankzij de controle van Sky, die de kopgroep niet al te ver liet wegrijden. Een grote groep van een mannetje of 40 ging er al vroeg vandoor, maar door het toch redelijk uitdagende parcours bleven er uiteindelijk ongeveer 30 renners vooraan over. Sky gaf deze jongens lange tijd niet meer dan drie minuten, richting de laatste klimmetjes van de dag reden ze er zelfs nog een minuut af, waardoor de koplopers amper twee minuten overhielden.

Op de klimmetjes ging het vooraan wel goed los. Van de oorspronkelijke kopgroep bleef weinig over. Enric Mas beschikte vooraan over goede benen en reed met een aantal Polen weg op de laatste klim van de dag. Antonio Pedrero en Luis Leon Sanchez gingen in de achtervolging en konde in de afdaling weer aansluiten. Daarachter ging het in het peloton goed los. Nadat Sky al hard had gewerkt nam Trek het stokje over. Contador ging zelfs een aantal keer in de aanval op het steile stuk van de laatste klim en daardoor bleven er maar weinig renners over in de groep der favorieten.

Op een gegeven moment waren Froome en Contador met z'n tweeën weg, de rest was niet in staat om te volgen. In de afdaling kwamen wel weer een hoop jongens terug, hoewel Betancur en Van Garderen door een knullige fout van de laatste wel de aansluiting verloren. Vooraan vond er ook bijna een hergroepering plaats, hoewel Mas daar niet helemaal van gediend was. Hij bleef aanvallen, tot hij uiteindelijk weer met zijn oorspronkelijke vluchtgezellen aan de laatste kilometers mocht beginnen.

Mas is een groot klimtalent, maar over een venijnige sprint op het vlakke blijkt hij voorlopig nog niet te beschikken. Zijn Poolse kameraden waren hem te snel af. Van die twee Polen was de niet bepaald zuiver op de graat zijnde Marczynski de snelste. Deze grapjas, die zijn beste jaar beleefde in het shirt van het fameuze Torku Sekerspor, past perfect bij de winnaars van vorig jaar. Op een paar seconden van de koplopers liep de groep met Contador en Froome ook binnen, die al een tijdje gezelschap hadden gekregen van de meeste andere klassementsrenners.

Voor het klassement gebeurde er dus vrij weinig, al viel dat ook niet direct te verwachten tijdens deze rit. We kregen al meer dan gehoopt. Misschien krijgen we tijdens de volgende rit weer wat spektakel. We trekken richting Cuenca en rijden daar de klassieke finale, met een lastig klimmetje over kasseien.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
De langste rit van La Vuelta gaat van start in Llíria, een stad met 23.000 inwoners in de regio Valencia. Voor het eerst maakt deze stad deel uit van de Ronde van Spanje. Het is een plaats met een behoorlijke geschiedenis, onder Llíria kom je de ruïnes tegen van wat vroeger een van de belangrije Romeinse steden van Spanje was. De stad stond voor de Romeinen hier kwamen bekend als Edeta en was gelegen op op de heuvel Sant Miquel. Nadat de Romeinen hier de boel op stelten kwamen zetten werd de stad verplaats naar beneden, onder de heuvel.

De Romeinen maakten een belangrijk administratief centrum van Llíria, in die tijd was het minstens zo belangrijk als Sagunt en Valencia. Uit de tijd van de Romeinen zijn nog aardig wat bouwwerken bewaard gebleven, zoals een paar tempels, wat oude badhuizen en enkele monumenten. Recent kwam men ook nog een enorme verzameling begraven muntjes tegen. Liefst 6000 zilveren denarii, daar had je in die tijd best wat leuke dingen mee kunnen doen. Ook schijnen ze vrij recent nog een kicken mozaïekje gevonden te hebben, maar die hebben ze dan weer verplaatst naar een museum in Madrid. Gelukkig kun je in het archeologische museum van Llíria nog genoeg andere dingen vinden.

Llíria staat bekend als de stad van de muziek, want bijna alle inwoners van de stad bespelen een instrument en zijn aangesloten bij een van de twee rivaliserende orkesten. De Banda Primitiva en de Unió Musical, twee eeuwenoude orkesten die allebei zeer hoog aangeschreven staan in Spanje. Verder is er maar weinig te doen in de stad, van oudsher was de economie vooral gebaseerd op de landbouw, tegenwoordig hebben ze er wat saaie industrie. Dan snap je wel dat de mensen een uitvlucht zoeken in de muziek. Weinig mooie gebouwtjes in het hedendaagse Llíria ook, alleen de kerk kan er nog mee door.

De kerk in Llíria staat er prima bij (Foto: Panoramio)
De kerk in Llíria staat er prima bij (Foto: Panoramio)

De route
Vanuit Llíria rijdt het peloton in de eerste kilometers van de rit over een grote, brede en rechte weg richting het dorpje Casinos. Hier zijn verrassenderwijs geen casino's, wel loopt de weg richting het dorp een kilometer of zes vals plat omhoog. In Casinos is het even vlak, maar daarna loopt het weer zes kilometer vals plat omhoog. Heel steil wordt het nooit, hooguit 2 à 3%. Na al dit vals platte werk wordt het tijdelijk vlak, terwijl men over een bijzonder rechte weg richting Losa del Obispo fietst. Na dit dorpje wordt de weg wel wat bochtiger, maar daar staat tegenover dat we door een mooie omgeving gaan fietsen.

Talloze stuwmeertjes hier, mooie dorpjes gelegen onder de meest prachtige rotsen en ook nog wat oude bruggetjes over de verschillende kleine riviertjes. Het is een aantal kilometer min of meer vlak, tot we in de buurt komen van het schattige dorpje Chelva. Richting Chelva loopt het een aantal kilometer heel licht omhoog, in het dorp is het weer vlak en daarna gaat het drie kilometer omhoog aan een procentje of vier gemiddeld. We zijn nu in de buurt van Tuéjar, waar de renners een korte afdaling van twee kilometer wacht, voordat de eerste officiële klim van de dag begint.

De Puerto La Montalbana, een klim van acht kilometer lang aan 4,3% gemiddeld. Niet heel schokkend, vooral omdat het nooit heel steil wordt. Gemiddeld worden de kilometers nooit steiler dan 5,5%, mag geen naam hebben. In totaal is deze klim overigens bijna 20 kilometer lang en 3% gemiddeld, voor alle sprinters toch wel weer een vervelend onding, zeker nu we bijna aan het eind zijn van de eerste week koers. Na 51 kilometer komen de renners boven op deze berg van de derde categorie.

Het lieflijke Chelva (Foto: Panoramio)
Het lieflijke Chelva (Foto: Panoramio)

Na de klim gaat het heel kort naar beneden, over een brede en behoorlijk rechte weg. Al snel wordt het weer vlak, in de buurt van Titaguas. Na dit kleine gehucht worden de wegen wat glooiender. Het gaat een kilometer of 11 omhoog, met tussendoor nog een korte afdaling van anderhalve kilometer. Dit stuk omhoog stelt overigens weinig voor, de renners komen in de bijna tien kilometer omhoog amper 200 meter hoger uit. Voorbij Aras de los Olmos, na 65 kilometer, gaat het wel nog drie kilometer iets serieuzer omhoog, aan bijna 5%. Als dit stuk ten einde is gaat het wat langer naar beneden, er wordt meer dan tien kilometer gedaald richting de voet van de volgende klim van de dag.

De afdaling is niet bijzonder lastig. De weg is redelijk breed, alleen is het asfalt niet bijzonder goed. Er zijn behoorlijk wat bochten, maar de meeste daarvan zijn prima in te schatten. Als we bijna de provincie Cuenca binnenrijden is er wel even een lastige bocht, maar na die bocht wordt het asfalt ineens wel een stuk beter omdat men in Cuenca klaarblijkelijk beter voor de wegen zorgt. We zijn nu in Castilla La Manche en hier is de omgeving ook meteen vrij wonderbaarlijk mooi. De renners rijden over een bruggetje over de rivier Turia en dat levert mooie plaatjes op.

Het laatste deel van de afdaling is niet zo ingewikkeld, al snel hierna wordt het vlak en gaat het in gestrekte draf verder richting Santa Cruz de Moya, waar de volgende dag van de klim begint. We gaan de Alto de Santa Cruz de Moya bedwingen, een beklimming van ongeveer negen kilometer aan 4%. Deze klim van de derde categorie stelt niet veel voor. Het is zo'n teleurstellende klim dat er niet eens een profiel van te vinden is. Als ik de weg even snel bekijk via het fantastische cronoescalada.com lijkt het me een onregelmatige klim, met vooral aan het begin een lang stuk dat niet meer dan vals plat is. Na een aantal kilometer klimmen is er dan een steile kilometer aan een procentje of acht, waarna een totaal vlakke kilometer volgt. Richting de top gaat het dan weer wat serieuzer verder, aan een procentje of zeven.

Na een kleine 89 kilometer komen de renners boven op deze klim, die qua uiterlijk niet heel bijzonder is. Wel veel groen, met boompjes en bosjes, maar weinig bijzonderheden. Aan het begin zijn er wel redelijk veel bochtjes, waar je met een beetje fotografisch inzicht nog een leuk kiekje van kan maken. Op dat na ziet het er aan de voet van de klim in Santa Cruz de Moya een stuk gezelliger uit.

De omgeving is hier prima (Foto: Panoramio)
De omgeving is hier prima (Foto: Panoramio)

Ook hier is weinig mis mee (Foto: Panoramio)
Ook hier is weinig mis mee (Foto: Panoramio)

Na de klim gaat het niet lang naar beneden. We bevinden ons op een hoogvlakte en daar gaan we tot het eind van de rit ook blijven. Het gaat amper een kilometer licht naar beneden, daarna komen de renners op een bredere en rechtere weg terecht bij Manzaneruela. Van dit dorpje gaat het zeven kilometer volledig rechtdoor richting Landete, terwijl het onderweg ook volledig vlak zal zijn. Even voorbij Landete is het tijd voor de dagelijkse ravitaillering, waarna de weg weer langzaam een beetje omhoog begint te kruipen.

Het gaat een kilometer omhoog aan 3%, maar daarna wordt het echt niet veel meer dan vals plat voor een kilometer of vijf. We rijden richting Fuentelespino de Moya, over een brede weg door een redelijk groene omgeving. In Fuentelespino passeren we na 106 kilometer, we zitten dan over de helft van de rit. Na dit dorp gaat het bijna 15 kilometer rechtdoor, over een licht glooiende weg. Veel zware klimmetjes zijn er niet, pas in de buurt van Boniches, na 125 kilometer, zijn er twee korte bultjes. De tweede daarvan lijkt nog wel ergens op, ongeveer anderhalve kilometer aan een procentje of zeven. Na dit klimmetje gaat het wel een aantal kilometer licht naar beneden, waarna het in Boniches zelf vlak wordt.

Het is nu wel steeds Spaans vlak, dat wil dus zeggen dat het nooit helemaal vlak is, maar toch ongeveer wel. Dat blijft zo voor een kilometer of zeven, waarna er weer een kort stukje afdaling volgt. De wegen blijven hier trouwens heel breed en ook behoorlijk recht, waardoor het niet een enorm inspirerend ritje is. De boompjes verdwijnen ook steeds meer uit beeld, ze worden ingeruild voor wat landbouw. Richting Cuenca, de finishplaats, krijgen we nog drie korte klimmetjes. Na het korte afdalinkje is het een kilometer of vijf zo goed als vlak, maar daarna gaat het vijf kilometer vals plat omhoog. Het is daarna een kilometer of twee vlak, waarna er weer een afdaling volgt.

We zitten wel nog steeds op de grote weg richting Cuenca. Deze weg blijft breed, en hoewel het soms bochtig is stellen al die afdalingen bijzonder weinig voor. Tijdens dit specifieke afdalinkje gaat het zelfs volledig rechtdoor, richting Reíllo. Na dit dorpje is het een kilometer of vijf vlak, waarna het drie kilometer omhoog gaat aan iets meer dan drie procent. Het is nu zeven kilometer vlak, voor het derde klimmetje volgt. Het meest serieuze klimmetje van de drie, hoewel het met twee kilometer aan 5% nog steeds niet heel intrigerend is. Daarna is er een kort afdalinkje richting Fuentes, een heel klein dorpje waar ze ongetwijfeld over enorm veel diepvriezers en wijnzakken beschikken.

We passeren het rustieke Fuentes (Foto: Panoramio)
We passeren het rustieke Fuentes (Foto: Panoramio)

In Fuentes passeren de renners na 171 kilometer, op 36 kilometer van de streep. Na Fuentes gaat het een kilometer of acht volledig rechtdoor over een brede weg. Daarna is er een lullig bochtje naar links, waarna het weer een kilometer of vijf rechtdoor gaat, terwijl de weg heel lichtjes naar beneden loopt. We zijn nu al verdomd dicht in de buurt van Cuenca. De weg loopt weer eventjes heel licht omhoog, met tussendoor een aantal rotondes. Bij de derde rotonde slaan de renners rechtsaf en gaat het in dalende lijn verder richting Cuenca.

We rijden nu over een brede en rechte weg, rechtstreeks naar het centrum van Cuenca. We betreden de finishplaats, maar gaan nog niet finishen. In het centrum van Cuenca is er eerst nog na 193 kilometer de tussensprint. Daarna gaan we op weg naar de slotklim van deze rit. We lijken eerst Cuenca te verlaten, maar slaan net op tijd rechtsaf, waarna de weg direct omhoog begint te lopen.

Even verderop is er een bochtje naar links en daar zien de renners de steentjes al liggen. De Alto del Castillo is begonnen, een klim van twee kilometer aan 7,2%. Een klim die altijd de revue passeert als we in Cuenca zijn. Twee kilometer aan 7,2% is al vrij fors, maar de steentjes die hier liggen zorgen voor een extra moeilijkheidsgraad. Aan de zijkanten en in het midden liggen er wat langere stenen, waar de renners graag gebruik van mogen maken.

De steentjes in het midden liggen er niet bijzonder slecht bij, maar alsnog is het een stuk onhandiger om daar te fietsen. Het is ook wel weer een onregelmatig klimmetje, met wat vlakkere stukken en vooral ook een aantal steilere stukken. Op 12 kilometer van de finish rijden de renners door de poort en verlaten ze Cuenca, tijdelijk.

Bingen Fernandez op de kasseitjes in Cuenca in de Vuelta van 2006 (Foto: Getty)

In de laatste 12 kilometer kan nog een hoop gebeuren, zo bleek tijdens voorgaande edities. Nadat de renners Cuenca verlaten is het nog vier kilometer redelijk vlak, met af en toe een paar kleine knikjes naar boven. Pas in de laatste acht kilometer van de rit begint de afdaling echt. De afdaling is op zichzelf niet krankzinnig lastig. De wegen rond Cuenca zijn breed, wat het altijd een stuk makkelijker maakt. Toch wordt het vanzelf gevaarlijk als je maar genoeg risico's neemt, een vorige winnaar in Cuenca vloog nog wel eens bijna uit een bocht nadat hij in de afdaling gedemarreerd was.

Er zijn dus wel wat bochtjes, maar normaliter zijn die prima te nemen. De eerste bochten van de afdaling zijn het scherpste, die verdienen nog wel wat aandacht. Daarna is het in zekere zin uitbollen tot Cuenca. De afdaling wordt steeds minder steil en er zijn steeds minder lastige bochten. Ook in de stad zelf zijn er niet zo gek veel bochten. We rijden ondertussen wel door een adembenemend mooie omgeving. Cuenca is een van de mooiere steden van Spanje, maar ook de omgeving van de stad mag er best zijn. Op twee kilometer van de streep rijden we de stad binnen, waarna er een flauwe bocht naar links volgt. De weg is hier ook even tijdelijk in tweeën gesplits, maar dat euvel wordt snel verholpen.

Even verderop is er een soort van chicane, met een scherp bochtje naar links gevolgd door een bochtje naar rechts. Snel daarna is er weer een redelijk scherpe bocht naar links, maar daarna hebben we de grote uitdagingen wel gehad. Op één kilometer van de streep is er nog een bochtje naar links, maar daarna gaat het in de slotkilometer volledig rechtdoor. In de laatste kilometer loopt de weg heel eventjes nog licht omhoog, voordat het in de slotmeters weer een beetje naar beneden bolt. Na 205 kilometer breien we dan een einde aan deze langste rit van de Vuelta, in een van de meest bijzondere steden van Spanje.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Een eerste blik op Cuenca (Foto: Panoramio)
De historische kathedraal van Cuenca (Foto: Panoramio)

De finishplaats
Cuenca is een stad met 56.000 inwoners in de provincie Cuenca, regio Castilla-La Mancha. Het is een schilderachtige stad, gesitueerd op een heuvel tussen twee riviertjes in. De muren rond de historische binnenstad werden lang geleden aangelegd door de Moren. Een paar honderd jaar later werd de stad veroverd door een Castiliaanse koning tijdens de Reconquista. Na die verovering begonnen ze met het bouwen van een kathedraal, wat blijkbaar de eerste gotische kathedraal van Spanje was.

Cuenca staat ook bekend om de hangende huizen, 'casas colgadas', gebouwd op een uitstekende rots boven een flink ravijn. In deze huisjes schijnt tegenwoordig een museum te zitten, als je levensmoe bent een uitstekende plaats om te vertoeven. De oude binnenstad, met dus onder meer heel veel straatjes met keitjes, staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de binnenstad staan talloze mooie gebouwen, waaronder de eerder genoemde kathedraal, maar ook het stadhuis. Toch valt vooral alles buiten de binnenstad op.

De Vuelta is hier in het verleden behoorlijk vaak geweest, al 13 keer was er een aankomst in de stad. Voor het laatst in 2006, met toen dezelfde finale als nu. In 2006 ging het goed los op de Alto del Castillo, op de top was er nog maar een select groepje over. Luis Perez van Cofidis deed een poging om weg te rijden, maar hij werd al snel weer bijgehaald. Na het vlakke stukje begon de afdaling en daar pakte de inmiddels verguisde Samuel Sanchez meteen zijn kans. Hij liet zien een van de beste dalers van het peloton te zijn, hoewel hij wel nog bijna uit een bocht vloog.

Op acht kilometer van de streep ging hij er vandoor en hoewel zijn voorsprong nooit groot werd wist hij het toch vast te houden tot aan de streep. Amper een seconde achter Sanchez won Hushovd de sprint van het peloton, om maar even aan te geven dat dit een finale is waarin de sterker klimmende sprinters ook vooraan kunnen eindigen. Vooral omdat Hushovd een jaar eerder nog wist te winnen in de straten van Cuenca.

Ook David Millar won ooit in Cuenca, want daags na de overwinning van Sanchez zou er een tijdrit in en rond de stad verreden worden. Millar was tijdens die tijdrit, waarin Vinokourov weer een tikje uitdeelde aan Valverde, net Cancellara te snel af. In 2003 was er ook nog een rit in Cuenca, toen met winst voor Erik Zabel. Hij versloeg een piepjonge Tom Boonen in de sprint. In die jaren was Cuenca een populaire bestemming, want ook in 2001 kwam de Vuelta langs. Filippo Simeoni, geen vriend van Armstrong, ging er toen met de overwinning vandoor. Hij kwam solo aan en deed iets wat in die tijd ongezien was, hij stopte vlak voor de streep, stapte af en liep met zijn fiets in de lucht over de finish. In die jaren kwam de Vuelta zo vaak in Cuenca dat de organisatie er waarschijnlijk klaar mee was. Voor het eerst sinds 2006 zijn we weer terug in deze mooie stad.

Cuenca ligt er mooi bij (Foto: Panoramio)
Cuenca ligt er mooi bij (Foto: Panoramio)

TV & het weer
In Cuenca wordt het gillend warm, liefst 32 graden in de middag. Totaal geen kans op neerslag, maar wel behoorlijk veel wind op deze hoogvlakte. Bij de start in Llíria is het weer ongeveer hetzelfde, ook daar zal het dik boven de 30 graden worden, alleen waait het er wat minder hard.

De start is om 12:30 en Sporza is er om 15:00 weer bij. Tegen die tijd zijn de renners bijna op de helft van de rit, ze hebben dan een kilometertje of 100 gehad. We hebben dan de eerste klimmetjes van de dag al gehad en bevinden ons op de hoogvlakte. Er blijft nog minstens 2,5 uur koers over, want de finish wordt op z'n vroegst verwacht rond 17:25 en op z'n laatst rond 17:56.

Nog één blik op Cuenca (Foto: Panoramio)
Nog één blik op Cuenca (Foto: Panoramio)

Voorspelling & favorieten
Dit is weer een lastig in te schatten ritje. Kan alle kanten op, om maar even een open deur in te trappen. Het hangt nogal van de renners af, zoals altijd. Zoals Hushovd in het verleden heeft laten zien kan een sterke sprinter hier best overleven. Zoals Sanchez dan weer heeft laten zien kan een klassementsrenner hier ook winnen. De finale is redelijk lastig, maar niet lastig genoeg om voor enorm zware verschillen te zorgen. Hoewel dat ook weer afhangt van de actie op het klimmetje. Als Contador daar weer grappen uit gaat halen gaan de Trentins van deze wereld wel om hun moeder roepen.

Kan trouwens ook prima een ritje voor de vluchters zijn. De ritten hierna zijn voor de klassementsrenners wat interessanter, met twee aankomsten die min of meer bergop zijn. De vluchters zijn in ieder geval enthousiast, dat zagen we tijdens de vorige rit. Kan prima weer een groep van 30 man wegrijden, met enkele rappe jongens erbij. In de tussentijd ga ik toch maar uit van een combinatie tussen redelijk goed klimmende sprinters en wat snellere klassementsmannen.

1. Trentin. Matteo beschikt over goede benen. Van alle sprinters kwam hij tijdens de vorige rit als enige nog in de buurt van de kop van de koers. Op amper 20 seconden van de groep Froome zat hij in de groep Kruijswijk, helemaal zo slecht nog niet. Als hij dat kan, moet dit helemaal geen probleem zijn. Ideale kans om nog een ritje te pakken, zeker omdat de meeste andere sprinters hier niet zo snel gaan overleven.

2. Lobato. Waarschijnlijk te lastig voor hem, maar dat mag de pret niet drukken. Er moet toch op z'n minst nog één enigszins fatsoenlijke sprinter overleven om het Trentin moeilijk te maken.

3. Sanchez. Lulu maakte een nogal grote fout tijdens de vorige rit. Hij zat bij Mas en de Polen, maar liet zich toch nog verrassen. Niet zo handig, want van die jongens was hij de snelste geweest. Dan had hij dus voor het eerst een ritje in de Vuelta kunnen winnen. Misschien kan hij tijdens deze rit voor een herkansing gaan. Als er maar een klein groepje overblijft moet hij daar nog wel bij kunnen zitten, met de benen zit het toch wel goed. Daarna is hij dan ook nog eens vrij snel aan de meet.

4. Barguil. Won tijdens rit 6 het sprintje van de groep der favorieten. Liet in de Tour ook al zien vrij snel te zijn. Als er nu weer een klein groepje overblijft kan hij in een eventueel sprintje ook weer vrij ver vooraan eindigen.

5. Woods. Deze Canadese ex-hardloper is ontzettend sterk bezig tot nu toe. Klimt beter dan ooit tevoren. Die kwaliteiten heeft hij tijdens deze rit niet specifiek nodig, het is vooral interessant dat hij normaliter over een aardig sprintje beschikt. Die kwaliteit kan in Cuenca goed van pas komen.

Toch nog één majestueuze blik op de omgeving (Foto: Panoramio)
Toch nog één majestueuze blik op de omgeving (Foto: Panoramio)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.