FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 augustus 2017

Senaat stemt in met Wray als FBI-directeur

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag ingestemd met de benoeming van Christopher Wray als de nieuwe directeur van de federale recherchedienst FBI. Volgens The New York Times gebeurde dat met een overweldigende meerderheid.

Wray volgt James Comey op. Deze werd bijna drie maanden geleden door president Donald Trump ontslagen.

Wray, in het verleden onder meer onderminister van Justitie, heeft beloofd de FBI te beschermen tegen politieke druk.

Senaat stemt in met Wray als FBI-directeur
Senaat stemt in met Wray als FBI-directeur (Foto: ANP)

NVWA: wees terughoudend met eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de lijst met codes van eieren met een te hoog fipronil-gehalte voor kinderen uitgebreid. De dienst voegde dinsdag nog eens zeventien codes toe en zegt de lijst te blijven aanpassen naarmate meer uitslagen van ei-monsters binnenkomen. Ondertussen wordt consumenten aangeraden terughoudend te zijn met het eten van eieren.

De NVWA waarschuwde consumenten maandag om eieren met bepaalde codes erop niet te eten. Het ging toen om tien codes van eieren die niet door kinderen geconsumeerd mogen worden. Eén code had betrekking op eieren die een "acuut gevaar voor de volksgezondheid"opleveren. Fipronil is een insecticide dat tegen luizen, vlooien en teken wordt gebruikt.

De lijst is te bekijken op de site van de NVWA.

Update 23.35 uur
De NVWA adviseert consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn, zei de tweede man van de NVWA in Nieuwsuur.

Tegen het weekeinde zijn de onderzoeken van de bijna tweehonderd verdachte bedrijven klaar, denkt Freek van Zoeren. "Als iemand zegt, nou, ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden", zei de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de dienst.

NVWA breidt lijst met besmette eieren uit
NVWA breidt lijst met besmette eieren uit (Foto: ANP)

Apple brengt meer iPhones aan de man

Apple heeft afgelopen kwartaal meer iPhones verkocht dan een jaar eerder. Het technologieconcern zag zijn omzet en winst daarbij flink toenemen, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die het Amerikaanse technologieconcern dinsdag heeft gepubliceerd.

In totaal werden er ruim 41 miljoen iPhones aan de man gebracht, tegen dik 40 miljoen in het vergelijkbare kwartaal vorig jaar. De opbrengsten van Apple bedroegen 45,4 miljard dollar, omgerekend ruim 38 miljard euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst ging daarbij met bijna 12 procent omhoog naar 8,7 miljard dollar. Het bedrijf voorspelt voor het nieuwe kwartaal verder een omzet tussen de 49 miljard dollar en 52 miljard dollar.

Apple is het meest waardevolle beursbedrijf ter wereld, maar de laatste tijd zijn analisten die het bedrijf volgen gespannen. De concurrentie op de smartphonemarkt is flink toegenomen, vooral in China. In de eerste drie maanden van dit jaar ging de iPhone-verkoop wereldwijd bovendien omlaag.

Apple brengt meer iPhones aan de man
Apple brengt meer iPhones aan de man (Foto: ANP)

Bestuurder opgepakt met lantaarnpalen op dak

De politie heeft dinsdag in Lelystad een auto aan de kant gezet met twee grote lantaarnpalen op het dak. De palen zijn vermoedelijk gestolen in Almere, meldde de politie op Facebook. De bestuurder van het voertuig weigerde mee te werken aan een blaastest en is aangehouden.

De politie kreeg een melding over de auto met de ongebruikelijke lading. Agenten onderschepten het voertuig daarop op de Oostvaardersdijk. Op een door de politie gedeelde foto is te zien dat de palen vele malen langer waren dan de auto waarop ze vastgebonden waren.

Het is nog onduidelijk waarom de man rondreed met lantaarnpalen. Agenten roken een alcohollucht toen ze de automobilist aanspraken. "Hij weigerde echter medewerking aan een blaastest, waarop hij is aangehouden."De man bleek meer op zijn kerfstok te hebben: zo was zijn rijbewijs eind vorig jaar al ongeldig verklaard en was de auto niet verzekerd. Ook was de APK al een aantal maanden verlopen.

Forse toename internetgebruik op vakantie

Het Europese internetverkeer op de smartphone heeft in de afgelopen anderhalve maand een enorme vlucht genomen. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van de Amsterdam Internet Exchange.

Door nieuwe EU-regels hoeven gebruikers bijna geen rekening meer te houden met extra kosten voor roaming in het buitenland en kunnen ze naar hartenlust facebooken en whatsappen. Een deel van het internationale dataverkeer loopt via Amsterdam. Deze zomer is het zeker 2,5 keer drukker dan vorige zomer rond deze tijd.

Op 15 juni werden de roamingregels afgeschaft. Dat was al langer een grote wens van Europese consumentenorganisaties.

Forse toename internetgebruik in buitenland
Forse toename internetgebruik op vakantie (Foto: BuzzT)

Shows R. Kelly afgezegd om slechte verkoop

Drie shows van de Amerikaanse tournee van R. Kelly zijn gecanceld vanwege tegenvallende kaartverkoop. Van een vierde show is nog onzeker of deze zal doorgaan, meldt Billboard.

Het schrappen van de concerten volgt op geruchten dat de vijftigjarige zanger jonge vrouwen zou vasthouden in zijn eigen sekte. De afgelopen dagen trad Kelly al op voor halfvolle zalen.

Twee weken geleden beschuldigden verschillende mensen R. Kelly ervan zeker zes meisjes en jonge vrouwen vast te houden in zijn huizen in Chicago en Atlanta. Robert Kelly, zoals de zanger voluit heet, zou bepalen wanneer de vrouwen eten, wanneer ze mogen douchen en of ze het huis uit mogen. Ook zou hij ze verbieden contact te hebben met de buitenwereld en seks met ze hebben en daar opnames van maken.

Kelly ontkent de beschuldigingen en de vrouwen in kwestie geven aan dat er niets gebeurt waar ze niet zelf mee instemmen.

Shows R. Kelly afgezegd om slechte verkoop
Shows R. Kelly afgezegd om slechte verkoop (Foto: BuzzE)

Bookwalter wint tweede etappe in Utah

Brent Bookwalter heeft de tweede etappe in de Tour of Utah. De Amerikaan van BMC was de beste bergop voor Sepp Kuss, die wel leiderstrui overneemt van Ty Magner.

Drie renners kozen voor de vroege vlucht met daarbij Joey Rosskopf, Mark Canola en Oscar Clark. De drie kregen niet veel ruimte, van het peloton waar BMC het tempo aangaf. Voor de slotklim naar Snowbasin Resort zouden de de vluchters dan ook gegrepen worden door het peloton.

Adam de Vos was de eerste die de aanval koos op slotklim. De Amerikaan zou twintig seconden krijgen, maar werd met nog twee kilometer te gaan gegrepen door een sterk uitgedunde groep. Bookwalter had uiteindelijk de beste sprint op het einde en bleef Sepp Kuss voor.

VS wil met Noord-Korea praten

De Verenigde Staten zijn er niet op uit het bewind in Noord-Korea ten val te brengen, maar zouden op enig moment juist de dialoog willen met Pyongyang. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dinsdag gezegd in Washington.

"We streven geen machtswisseling na, gaan niet de aanzet geven voor hereniging van het schiereiland en we zijn niet op zoek naar een excuus om onze militairen naar gebieden ten noorden van de 38e breedtegraad te sturen", aldus Tillerson, zich via de verslaggevers op het department richtend tot de Noord-Koreanen. "Wij zijn jullie vijand niet... maar jullie confronteren ons met een onacceptabele dreiging. Daarop moeten we reageren."

Tillerson sprak de wens uit dat het regime in Pyongyang dat op een zeker moment ook begint te begrijpen. "Dan gaan we graag bij elkaar zitten om te praten."

Tillerson wil dialoog met Noord-Korea
VS wil met Noord-Korea praten (Foto: ANP)

'IS en klimaatverandering grootste bedreigingen'

De wereldbevolking beschouwt Islamitische Staat en de klimaatverandering als de grootste bedreigingen voor haar veiligheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Pew, dat in drie maanden tijd de mening van 42.000 mensen in 38 landen peilde. Cyberaanvallen door vreemde mogendheden en de staat van de wereldeconomie delen de derde plaats.

In de enquête moest de ernst van acht potentiële gevaren worden beoordeeld. De ondervraagde Nederlanders zetten IS op 1, gevolgd door klimaat en buitenlandse hackers. In achttien landen, naast de VS vooral in Europa, wordt het IS-terrorisme het meest gevreesd. De gevolgen van de opwarming van de aarde staan in dertien naties, veelal in Afrika en Latijns-Amerika, bovenaan de 'rampenlijst'. In Spanje noemde liefst 89 procent van de ondervraagden het klimaat als het belangrijkste mondiale thema.

Grieken en Venezolanen zijn vooral bezorgd over de stagnering van de economie. Turken maken zich het drukst om de macht en invloed van de Verenigde Staten. De onderzoekers zeggen dat ze vanwege de noodtoestand in Turkije niet de mening van de Turken over IS hebben gepeild. In Hongarije wordt de toestroom van vluchtelingen als het grootste probleem gezien.

De algemene lijst is volgens Pew als volgt. Bovenaan staat IS met 62 procent. Direct daarop volgt klimaatverandering met 61 procent. Cyberaanvallen uit andere landen worden door 51 procent als meest bedreigend ervaren. Eenzelfde percentage vindt de toestand van de wereldeconomie de grootste bedreiging. De vluchtelingencrisis uit landen als Irak en Syrië kan op 39 procent van de stemmen rekenen. Daarna komt de macht van de VS met 35 procent. De macht van Rusland en van China zijn gedeelde hekkensluiters met 31 procent.

IS en klimaatverandering grootste bedreiging
'IS en klimaatverandering grootste bedreigingen' (Foto: ANP)

Opruimen 20.000 varkenskadavers duurt 4 weken

Vanaf woensdag worden de 20.000 varkenskadavers verwijderd uit de megastal in Erichem die vorige week uitbrandde. De opruimoperatie gaat naar verwachting vier weken duren. De stankoverlast zal toenemen, verwacht een woordvoerster van de provincie Gelderland.

Een deel van de kadavers ligt nog in de stallen, waar medewerkers wegens instortingsgevaar niet zomaar naar binnen kunnen. Omdat de varkens ook besmet kunnen zijn met asbest, zal een gespecialiseerd bedrijf de dode beesten in zakken vervoeren naar vloeistofdichte containers. De provincie keurde het plan van aanpak van de eigenaar van de megastal dinsdag goed.

Afhankelijk van de weersomstandigheden neemt de stank toe naarmate de kadavers langer blijven liggen. De provincie heeft tot nu toe zes à zeven klachten gehad over de stank. "Mensen weten waar het vandaan komt, dus ze bellen minder", aldus de provinciewoordvoerster. Waar mogelijk worden maatregelen genomen om de stankoverlast terug te dringen.

De totale sanering zal naar verwachting twee maanden duren. Of het bedrijf daarna herbouwd wordt en of de huidige milieuvergunningen dan voldoen, kon de provincie nog niet zeggen.

Opruimen 20.000 varkenskadavers duurt 4 weken
Opruimen 20.000 varkenskadavers duurt 4 weken (Foto: ANP)

Mini-Mayweather vecht tegen mini-McGregor op avond voor echt gevecht

Op de vooravond van het grote gevecht tussen bokser Floyd Mayweather en MMA-vechter Conor McGregor heeft de bij menig FOK!kers bekende tijdschriftenuitgever Larry Flynt een leuk voorprogramma in gedachte. Een heus gevecht tussen twee dwergendubbelgangers van beide vechters in Flynt's Hustler Club te Las Vegas.

(Voor diegenen die geen Instagramfoto's kunnen zien, klik hier voor de -verder nog best wel interessante- foto's van Hustler's Club Instagram)

Is het echte gevecht tussen beide vechters al één groot circus aan het worden, de uitgever van voornamelijk erotische kwaliteitstijdschriften doet daar nog even een flinke schep bovenop met de titelstrijd over drie ronden in de 'erg-erg-erglichtgewichtsklasse' tussen Mini-Pretty Boy Money en Irishman Mini McGregor. Ongetwijfeld zorgt Flynt ook nog voor een aantal mooie gender nietneutrale ringdames.

Mini-Pretty Boy Money kennen sommigen misschien al van zijn epische gevecht tegen Mini-Pacquiao in aanloop naar het gevecht tussen Mayweather en de Fillipijnse boksgrootheid Manny Pacquiao in 2015.


Mini-Pretty Boy Money vs Mini-Pacquiao (Bron: Youtube)

Van Ginkel: "Het moet beter, dat weten we"

PSV moet donderdag alle registers opentrekken om Osijek uit de Europa League te knikkeren.De Eindhovenaren zijn zich daar goed van bewust.

Volgens Marco van Ginkel is er het besef dat PSV een stuk beter moet,wil de club zich nog plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. De confrontatie met Osijek in de heenwedstrijd liep uit op een deceptie.

"We hoeven niemand te vertellen dat het vorige week goed was, want dat was het niet", zegt Van Ginkel tegen het Eindhovens Dagblad. "Het moet beter, dat weten we. Aan de andere kant moeten we onszelf ook niet in de put praten."

"Ik snap dat dat dan raar lijkt, maar die zaten er heus wel in", vervolgt de 24-jarige middenvelder. "We hadden genoeg kansen, maar hebben ze niet benut en dat moet nu echt beter. Zij hebben er een paar en maken hem vanaf de stip wel. Voor ons is het belangrijk dat we erin blijven geloven en niet op basis van een wedstrijd oordelen. Het zal beter moeten."

In gesprek met Omroep Brabant vult Van Ginkel aan dat het niet de schuld van trainer Phillip Cocu was dat PSV vorige week verloor. "Iedereen weet dat dit resultaat slecht was. Dat ligt niet aan de coach, maar aan ons. Dat moeten we zelf rechtzetten en daar gaan we voor. Ik denk wel dat iedereen nu goed wakker is geschud en gebrand is om een goed resultaat te halen", besluit hij.


Linssen: "We kunnen Feyenoord aan"

Vitesse strijdt zaterdag met Feyenoord om de Johan Cruijff Schaal. Bryan Linssen heeft veel vertrouwen in een goede afloop.

"Of we kunnen winnen? Het blijft een finale", vertelt Linssen in gesprek met FOX Sports. "Het kan alle kanten op. We weten niet waar Feyenoord staat, maar dat geldt ook voor hun. Ik denk dat we een goed team hebben en dat we goed genoeg zijn om Feyenoord te verslaan. Ook in de Kuip."

De bekerwinnaar van afgelopen seizoen kan zaterdag voor de tweede keer in de clubhistorie een prijs pakken. Linssen heeft goede hoop dat de club een beker toe kan voegen aan de prijzenkast. "We hebben een goede voorbereiding gehad en we hebben tegen sterke tegenstanders gespeeld. We weten dat we Feyenoord kunnen hebben."

Linssen kan komende zaterdag tijdens zijn eerste officiële wedstrijd voor Vitesse direct een prijs pakken met de club. De middenvelder maakte deze zomer de overstap van Groningen. Feyenoord en Vitesse trappen om 18:00 uur af in de Kuip.

Ewan klopt Van Poppel in Polen

Caleb Ewan heeft de vierde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Australische sprinter was na 238 kilometer de snelste in Zabrze. Danny van Poppel werd tweede voor Peter Sagan, die daarmee aan de leiding blijft staan. Boy van Poppel kwam als vierde over de streep.

Net zoals maandag was Bert Jan Lindeman mee in de vroege vlucht. Dit keer had de Nederlander het gezelschap Rémi Cavagna (Quick-Step Floors), Toms Skujiņš (Cannondale-Drapac), Nick Dougall (Dimension Data), Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) en Pawel Bernas (Poolse selectie). De zes renners kregen meer dan zes minuten voorsprong van het peloton.

Na de derde tussensprint liet Lindeman zich terug naar zakken het peloton. Bij het ingaan van de plaatselijke rondes werd het grootste deel van de kopgroep gegrepen door het peloton. Alleen Cavagna ging nog door, maar op vijf kilometer van de streep werd ook de Fransman van Quick-Step Floors gegrepen door het peloton.

Ewan werd perfect naar voren geloosd door Luka Mezgec, die het daarna afmaakte. Danny van Poppel kwam iets te kort voor de zege en zou tweede worden.

Oudere Brexiteers: slechte economie is redelijke prijs

Meer dan 70 procent van 65-plussers die vorig jaar voor Brexit stemden, vinden significante economische schade een redelijke prijs voor het verlaten van de Europese Unie. De helft vindt het geen probleem indien familieleden hun baan verliezen, aldus een YouGov-peiling waarover The Independent bericht.

Zulk 'Brexit-extremisme' komt volgens YouGov ook voor onder jongere Brexiteers, maar in mindere mate. Van de 18 tot 24-jarigen accepteert 46 procent significante economische teruggang, en is een kwart bereid de eigen baan te verliezen, of vindt het geen probleem als dit bij een familielid gebeurt.

Ook bij Brexit-tegenstanders is overigens iets dergelijks te zien; zo vindt 34 procent economische schade acceptabel indien de Brexit daarmee kan worden tegengehouden. Voor 18 procent is het aanvaardbaar als zijzelf of familie dan werkloos worden.

Teruggekaatst
Leeftijd zou de grootste kloof zijn geweest bij het referendum van juni vorig jaar. De Leave-stem zou in overweldigende mate van 50-plussers zijn gekomen. Jongere stemmers hebben daar het afgelopen jaar meermaals hun ongenoegen over geuit, maar kregen de bal teruggekaatst met de kritiek dat veel te weinig van hen de moeite namen te gaan stemen.

Volgens The Independent kan de uitslag van deze poll nieuwe olie op het vuurtje gooien. Het zou immers aantonen dat pensionado's die hun eigen huis bezitten, minder te verliezen hebben indien de economie inderdaad terugloopt als Groot-Brittannië volgens de planning in 2019 de EU verlaat. Tenminste, als de Britten ondertussen niet schoon genoeg hebben van de soms giftige discussies over dit onderwerp.

'Fox verzon fake news ten gunste van Trump'

De nieuwszender Fox News heeft in mei met medeweten van president Trump 'fake news' gebracht dat de aandacht moest afleiden van Trumps 'Russische problemen'. Dit stelt de Amerikaanse journalist Rod Wheeler die bij Fox News heeft gewerkt en die dinsdag in New York de zender wegens laster heeft aangeklaagd, meldden Amerikaanse media.

Wheeler stelt dat zijn goede naam door Fox News is aangetast door hem op een website dingen in de mond te leggen die hij nooit heeft gezegd. Wheeler deed onderzoek naar de moord in juli 2016 op een medewerker van het bestuur van de Democratische Partij, Seth Rich. De politie van Washington vermoedt dat Rich is vermoord tijdens een roofoverval. Nabestaanden hadden Wheeler gevraagd onderzoek te doen.

Fox News kwam in mei dit jaar op zijn website met een verhaal dat de moord te maken had met de lekken van WikiLeaks die de Democrate Hilllary Clinton in verlegenheid brachten.

'Fox verzon fake news ten gunste van Trump'
'Fox verzon fake news ten gunste van Trump' (Foto: ANP)

YouTube beter in weren extremistische video's

YouTube slaagt er steeds beter in video's met een gewelddadig extremistische of terroristische inhoud te weren. Het bedrijf, onderdeel van Google, maakte dinsdag bekend dat afgelopen maand meer dan 75 procent van deze content is verwijderd voordat een kijker aan de bel kon trekken om bezwaar te maken.

Dat succes is te danken aan de voorspoedige ontwikkeling van de zelflerende computersystemen. Door de toegepaste technologie van 'machine learning' worden ongewenste beelden steeds beter en sneller ontdekt. Dat is een van de grootste uitdagingen van YouTube, dat elke minuut ruim 400 uur beeldmateriaal uploadt. Daarvoor is ook de samenwerking uitgebreid met organisaties die zich bezighouden met het bestuderen en bestrijden van onder meer radicalisering, terrorisme en haatzaaien.

YouTube gaat ook strenger optreden tegen filmpjes die volgens de huidige regels niet illegaal zijn maar wel als potentiële bedreiging worden bestempeld. Video's met bijvoorbeeld een controversiële godsdienstige of racistische boodschap krijgen een aparte plaats, die moeilijker te vinden is.

YouTube beter in weren extremistische video's
YouTube beter in weren extremistische video's (Foto: ANP)

Amsterdam gaat deelfietsen weghalen

Amsterdam gaat in het najaar zogeheten deelfietsen verwijderen. "Tenminste als ze in de openbare ruimte worden neergezet met het doel ze te verhuren als deelfiets", meldde de gemeente dinsdag.

De gemeente kreeg veel vragen over wat het beleid is voor de deelfietsen, die via een app kunnen worden gehuurd. "Je ziet ze gewoon overal. Daar moet ook gewoon beleid voor komen", aldus een woordvoerder.

De gemeente benadrukt dat fietsen in principe gewoon in de openbare ruimte mogen worden neergezet, ook als het gaat om een gehuurde tweewieler. "Wat niet mag is de openbare ruimte als uitgifteplek gebruiken. En dat is precies wat een aantal van de deelfietsbedrijven nu doet."

Minder fietsen
Het verwijderen van de deelfietsen kan volgens de woordvoerder in september of oktober beginnen. De stadsdelen zijn verantwoordelijk; de gemeente speelt een coördinerende rol.

De gemeente gaat ook in gesprek met de bedrijven die deelfietsen aanbieden. "Als veel Amsterdammers die fietsen ook gaan gebruiken, zou het kunnen dat dat voor minder fietsen in de stad zorgt. Maar dat zien we nog niet helemaal", stelde de zegsman.

Amsterdam gaat deelfietsen weghalen
Amsterdam gaat deelfietsen weghalen (Foto: ANP)

Vertrouwen in woningmarkt blijft hoog

Het vertrouwen op de woningmarkt is in juli onveranderd hoog gebleven. Dat maakte de Vereniging Eigen Huis (VEH) bekend op basis van haar Eigen Huis Marktindicator.

De indicator die het vertrouwen meet, bleef in juli voor de derde maand op rij onveranderd op een hoog niveau van 113 punten. Volgens de VEH vindt ruim 40 procent van de Nederlandse bevolking dat het een gunstig moment is om een huis te kopen. De lage hypotheekrente is hiervoor de belangrijkste reden. Wel is het optimisme in vergelijking met een jaar geleden behoorlijk gezakt door de verwachting dat de hypotheekrente de komende tijd licht gaat stijgen.

Ook vinden steeds meer Nederlanders dat het nu geen gunstige tijd is om een huis te kopen gezien de almaar stijgende woningprijzen. Daarnaast zijn meer mensen somber gestemd door het steeds krappere aanbod van te koop staande woningen.

Vertrouwen in woningmarkt blijft hoog
Vertrouwen in woningmarkt blijft hoog (Foto: ANP)

Nieuwe trailer voor Mario + Rabbids: Kingdom Battle

De unieke samenwerking tussen Mario en de Rabbids van Ubisoft heeft een nieuwe trailer gekregen. We zien de vermoedelijke slechterik uit de game een mooie opera brengen voor Mario en zijn vrienden. Geniet vooral van zijn prachtige zang en grappige teksten.

Daarnaast zijn er diverse previews live gegaan vandaag en weten we, onder andere dankzij NintendoEverything, meer van wat de game te bieden heeft. Zo is er een lokale co-op modus waarin elke speler twee personages bestuurt en steeds moeilijkere challenges moeten voltooien. De eerste wereld duurt volgens NintendoEverythign zo'n twee tot drie uur om te voltooien, maar elke wereld die hierop volgt duurt significant langer.

De game legt een erg grote nadruk op beweging en het combineren van de vaardigheden van de personages. Luigi kan bijvoorbeeld een extra keer aanvallen voor elke vijand die langs hem heenloopt, terwijl Peach een shortrange fire shotgun bezit. Ook wordt de moeilijkheid van de game benoemd (AI wordt bestempeld als slim die de speler makkelijk te slim af is en er zijn difficulty settings) en misschien nog wel het belangrijkste: de game wordt als mooi en vermakelijk bestempeld.

Bekijk onderstaande trailer en ben je nieuwsgierig, lees vooral wat previews (ook de onze!) door. Mario + Rabbids: Kingdom Battle lanceert 29 augustus exclusief voor Nintendo Switch.

Eenkhoorn voor drie jaar naar LottoNL-Jumbo

Pascal Eenkhoorn rijdt de komende drie jaar voor Team LottoNL-Jumbo. De twintigjarige Nederlander uit Genemuiden komt over van het BMC Development Team, zo laat de Nederlandse ploeg weten via een persbericht.

Het wielertalent werd dit seizoen onder meer de beste jongere in de Ronde van Normandië en in de Rhône-Alpes Isère Tour. Daarnaast eindigde Eenkhoorn net als vorig jaar als tweede op het NK tijdrijden voor beloften.

Volgens ploegleider Merijn Zeeman past het aantrekken van Eenkhoorn bij de filosofie van Team LottoNL-Jumbo: "We willen dat talenten zich bij ons team kunnen ontwikkelen en de tijd krijgen om goed te worden. Pascal is nog heel jong en heeft daarom een contract voor drie jaar gekregen. Het is een gedreven jongen. We moeten ontdekken wat zijn echte specialiteit is, maar hij is een goede tijdrijder en klimmer. Juist omdat hij jong is, willen we hem rustig brengen en hem door middel van een driejarige opleiding ontwikkelen tot een vaste waarde is ons team."

Het driejarig contract geeft Eenkhoorn vertrouwen: "Het is een mooie kans om de komende seizoenen voor Team LottoNL-Jumbo te fietsen. Ploegleider Grischa Niermann en Merijn Zeeman contacteerden me in het begin van het jaar en na een goede test kwamen ze met een mooi plan voor de toekomst. Op basis daarvan heb ik voor dit team gekozen. Ik ben nog maar twintig en heb twee jaar bij de beloften gefietst, dus ik zal tijd nodig hebben om me aan te passen. Uit dit contract blijkt dat het team vertrouwen in me heeft."

Ook Varenhorst en Van Garderen door op WK

Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen hebben de tweede ronde bereikt op het WK beachvolleybal in Wenen. Het Nederlands koppel was in de laatste groepswedstrijd te sterk voor de Cubanen Daisel Quesada en Karell Piña. Ze wonnen in twee sets met 21-15, 22-20.

Varenhorst en Van Garderen namen al snel een voorsprong van drie punten in de set. Oranje bouwde de voorsprong steeds verder uit en wonnen de eerste set eenvoudig met 21-15.

In de tweede set had Oranje het een stuk moeilijker met de Cubanen. Halverwege de set stond Quesada en Piña met 12-8 voor. Varenhorst en Van Garderen kwamen langzaam terug in de set. Op 21-20 kwam het Nederlands koppel voor het eerst op wedstrijdpunt, waarna de Cubaann Pino de bal uit sloeg.

Daarmee zijn alle Nederlandse duo's op het WK door naar de tweede ronde.

Man verkracht en vermoordt peuter, publieke executie drukbezocht

Als de aantijgingen kloppen is de 41-jarige Muhammad al-Maghrabi uit Jemen een teringlijer van de bovenste plank. Of althans, dat was hij. Al-Maghrabi werd ervan beschuldigd een 3-jarig meisje verkracht en vermoord te hebben en dat laatste overkwam hem maandag zelf.

Op het Tahrirplein in Jemen's hoofdstad Sanaa werd het doodvonnis voorgelezen door een lokale rechter. De vermoedelijke smeerlap werd met zijn handen achter zijn rug gebonden op een kleed op het plein gelegd, waarna door een politieagent met een geweer vijf kogels door Al-Maghrabi's hoofd werden gejaagd. 

De publieke executie zorgde voor een flinke drukte op het plein, meer dan gebruikelijk. Vanwege de ophef over de misdaad en het feit dat het arme kind slechts drie jaren jong was, kwamen veel mensen kijken, waarbij velen in palen klommen en vanaf de daken van de huizen toekeken. 

De beveiliging was dan ook streng, omdat men bang was dat mensen uit de stam van het slachtoffer zelf met geweld wraak zouden nemen op Al-Maghrabi. Het politiebusje waarmee de vermeende viespeuk naar het plein werd gebracht was daarom voorzien van een uitgebreid escorte. 

Yahya al-Matari, de vader van het vermoorde meisje, gaf na afloop aan 'blij' te zijn met de executie. Hij voelde zich zelfs als herboren: "Dit is de eerste dag van mijn leven, het is een verlossing."

Op de site van de New York Post zijn de nodige foto's te vinden van het gebeuren in Sanaa. Voor de goede orde: daaronder zijn geen foto's van een geëxecuteerde Al-Maghrabi, dus je kunt doorklikken zonder ineens een doorzeefde verkrachter te zien.

Costa: "Juventus favoriet voor Champions League"

Douglas Costa verruilde Bayern München deze zomer voor Juventus. De buitenspeler heeft veel vertrouwen in zijn nieuwe club.

De Braziliaan is blij met zijn overstap en hoopt direct prijzen te kunnen pakken met Juventus. Costa mikt op het veroveren van de Champions League en denkt dat Juventus een goede kans maakt om het toernooi te winnen.

"Er is geen team dat net zoveel kans maakt om de Champions League te winnen als Juventus", vertelt Costa in gesprek met Gazzetta dello Sport. "Ik heb gemerkt dat de selectie veel kwaliteiten heeft. Daar wil ik mijn creativiteit aan toevoegen."

Costa speelt momenteel op huurbasis voor Juventus. Aan het einde van komend seizoen heeft de club de mogelijkheid om Costa definitief over te nemen van Bayern München. De keuze voor Juventus was niet moeilijk voor de buitenspeler.

"Ik koos voor Juventus omdat de club de afgelopen drie jaar twee Europese finales heeft gespeeld. Het is een team dat meer en meer kans wil maken op het winnen van de Champions League. Ik wil deel uitmaken van de historie van de club", aldus Costa.

Vermiste Nederlandse spreekt met RTL Nieuws

De vermiste Derya Breukers-Un uit Haaksbergen heeft telefonisch gesproken met correspondent Olaf Koens van RTL Nieuws. De vrouw die opneemt als Koens belt, bevestigt dat zij Derya is en zegt dan dat ze "geen tijd" heeft, zo is te horen op een filmpje van RTL Nieuws. De politie wil nog geen commentaar geven.

Zaterdag meldde de familie van Breukers-Un een 'teken van leven' te hebben ontvangen van de vermiste vrouw.

De politie zoekt al dagen naar de 26-jarige vrouw, haar echtgenoot Bjorn Breukers (34) en de 21-jarige Joey Hoffman. De drie waren een tijd geleden naar Turkije gereisd om een huis te bouwen voor het stel in de Turkse kustplaats Silifke, in de provincie Mersin.

Joey Hoffman zou tussen 8 en 10 juli terug naar Nederland reizen, maar hij is daar nooit aangekomen en werd daarom als vermist opgegeven. De politie sprak de andere twee nog op 21 juli over zijn vermissing. Vorige week donderdag meldden familieleden dat ook de andere twee werden vermist.

Vermiste Nederlandse spreekt met RTL Nieuws
Vermiste Nederlandse spreekt met RTL Nieuws (Foto: ANP)

Shell Pernis nog zeker twee weken dicht

De raffinaderij van Shell Pernis blijft nog zeker twee weken gesloten. Het olie- en gasconcern laat dinsdag weten dat de raffinaderij "op zijn vroegst in de tweede helft van augustus" wordt herstart.

Na een stroomstoring zaterdag brak er brand uit bij de raffinaderij. Die werd daarop stilgelegd waarna er veel gas werd afgefakkeld. Maandagavond lekte er bovendien fluorwaterstof uit een fabriek op het complex.

Shell stelt het vervelend te vinden voor klanten, maar zegt er alles aan te doen om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken.

Shell Pernis nog zeker twee weken dicht
Shell Pernis nog zeker twee weken dicht (Foto: ANP)

Dutch Filmworks wil downloaders opsporen

Filmdistributeur Dutch Filmworks wil zelf illegale up- en downloaders opsporen. Het bedrijf heeft daarvoor een plan neergelegd bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder is van plan toestemming te verlenen, blijkt uit een document van de privacywaakhond. Belanghebbenden kunnen tot 25 augustus reageren op dit besluit.

Dutch Filmworks is van plan alleen Nederlandse ip-adressen op te sporen die worden gebruikt om illegaal films van het bedrijf binnen te halen via torrentsites. Het bedrijf wil daarvoor een onafhankelijke organisatie inzetten. Daarna kan eventueel een waarschuwing of boete volgen.

Stichting Brein maakt al langer werk van het aanpakken van internetpiraterij. De stichting richt zich echter vooral op uploaders.

Dutch Filmworks wil downloaders opsporen
Dutch Filmworks wil downloaders opsporen (Foto: BuzzT)

'World of Warcraft-goud meer waard dan Venezolaanse munt"

De Venezolaanse munt, de Bolivar, is nu 'officieel' minder waard dan het virtuele gold, silver en copper in World of Warcraft. De hyperinflatie van de Bolivar heeft nu een nieuw dieptepunt bereikt, aldus twittergebruiker en Venezolaan @KalebPrime.

Hij baseert zich hierbij op de koers van de Bolivar op de zwarte markt, die nu het meest gebruikt wordt om de munteenheid te wisselen. Volgens de koers kun je nu 1 Amerikaanse dollar krijgen voor 8493.97 Bolivars. De vergelijking van KalebPrime is gebaseerd op de WoW-token, dat gekocht kan worden door spelers voor echt geld en verkocht kan worden in de auction house voor in-game gold. Het WoW-token is nu 8385 gold per Amerikaanse dollar waard. De waarde van de Bolivar blijft ondertussen kelderen, waardoor de verhouding hoogstwaarschijnlijk nog schever is geworden op het moment van schrijven.

Venezuela verkeert momenteel in een diepe economische crisis. Duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om te protesteren tegen het regime van president Maduro, die weigert af te treden. De vervroegde verkiezingen die afgelopen weekend werden gehouden worden gezien als een opmars naar een dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land.

Landa wint openingsrit Burgos

Mikel Landa heeft de openingsetappe gewonnen in de Ronde van Burgos. De Spanjaard van Sky was op de korte slotklim in Burgos de beste voor Sergey Chernetskiy en Julian Alaphilippe. Landa mag ook de eerste leiderstrui aantrekken.

Bij de eerste passage over de El Castillo op acht kilometer van de meet reed Landa samen met Chernetskiy, Matteo Trentin, Lasse Norman Hansen weg. Het viertal begon met een kleine voorsprong aan de korte slotklim, waarin Landa duidelijk de sterkste was. De Spanjaard van Sky won met enkele seconden voorsprong op Chernetskiy.

Vanuit de achtergrond kwamen nog Alaphilippe en Enric Mas opzetten, maar beide renners van Quick-Step Floors konden nooit meer op het wiel komen van de eerste renners. Jetse Bol was met een zevende plaats de beste Nederlander, net voor Sjoerd van Ginneken die achtste zou worden.

Drie bendeleden dood bij schietpartij Moskou

Drie leden van de Moskouse 'GTA-bende' zijn dinsdag door een schietpartij in een rechtbank in Moskou om het leven gekomen. Dat meldde het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Twee bendeleden zijn volgens Interfax zwaargewond.

De vijf waren verdachten in een rechtszaak tegen 'GTA'-bendeleden. Het incident begon met een van de verdachten die een bewaker aanviel en hem begon te wurgen. Hierdoor konden de andere vier verdachten vrijkomen waarne ze probeerden de wapens van de agenten af te pakken. Een van de agenten heeft daarop alarm geslagen en om versterking gevraagd.

De schietpartij begon op de derde verdieping waarbij ook twee agenten, een man en een vrouw, gewond zijn geraakt.

De 'GTA-bende' heeft in de periode van mei tot november 2014 op wegen in de omstreken van Moskou overvallen en moorden gepleegd. De bende van vermoedelijk negen leden heeft zijn naam te danken aan de overeenkomst met het computerspel Grand Theft Auto. In het spel staat criminaliteit en vrijheid van de speler centraal. Volgens de Russische recherche heeft de bende zestien overvallen en zeventien moorden op zijn naam staan.

Drie bendeleden dood bij schietpartij Moskou
Drie bendeleden dood bij schietpartij Moskou (Foto: ANP)

Test discrimineert brandweervrouw niet

De verplichte fitheidstest van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden maakt geen verboden onderscheid tussen mannen en vrouwen. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens na een klacht van een brandweervrouw (53) die de eisen te zwaar vindt voor vrouwen.

Brandweerpersoneel ondergaat jaarlijks een onderzoek. De vrouw, die als brandweervrijwilliger werkte, is twee keer voor de test gezakt. Zij zakte op de brandweertraplooptest waarbij brandweerpersoneel honderd traptreden moet beklimmen binnen twee minuten. Zij dragen een last van 42 kilo bij zich.

Volgens de Veiligheidsregio is het een zware test, maar kan deze ook gehaald worden door vrouwen en ouderen. Het gaat om een minimumnorm die nodig is om de veiligheid van slachtoffers en collega's te garanderen. Volgens het College mag er onderscheid gemaakt worden, omdat het garanderen van de veiligheid een goede reden is. "Iedereen moet volledig op elkaar kunnen terugvallen."

Test discrimineert brandweervrouw niet
Test discrimineert brandweervrouw niet (Foto: ANP)

3 jaar cel voor letsel na glazenwassersruzie

Een ruzie tussen glazenwassers die uitmondde in een zware mishandeling heeft een 35-jarige man een celstraf van 36 maanden opgeleverd, waarvan 18 maanden voorwaardelijk.

De rechtbank in Maastricht achtte dinsdag bewezen dat de man na een woordenwisseling een poging tot doodslag op zijn collega heeft gedaan. Bij die ruzie heeft de verdachte zijn collega twee keer met een stalen stok geslagen. Het slachtoffer liep ernstig hoofdletsel op, zoals een schedelbreuk.

Volgens de rechtbank was de verdachte misschien niet uit op de dood van zijn collega, maar hij heeft wel het risico aanvaard dat het slachtoffer door de slagen fataal letsel zou oplopen. Oorzaak van de ruzie zouden laatdunkende opmerkingen van de collega zijn geweest over zijn werk als glazenwasser.

Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte glazenwasser problemen heeft met zijn agressie. Daarvoor moet hij worden behandeld, ook al wegens eerdere veroordelingen voor geweldsdelicten. Aan zijn collega moet hij ruim 3800 euro schadevergoeding betalen.

3 jaar cel voor letsel na glazenwassersruzie
3 jaar cel voor letsel na glazenwassersruzie (Foto: ANP)

Jordanië schrapt 'trouw met verkrachter' wet

Verkrachters kunnen in Jordanië niet meer wegkomen met hun daden door met hun slachtoffers te trouwen. Het artikel in de wet die dit mogelijk maakte is door het parlement weggestemd, meldden actievoerders dinsdag tegen Reuters. Het is een week nadat ook Tunesië een dergelijke wet heeft geschrapt.

Suad Abu-Dayyeh van Equality Now, noemt het "een historische overwinning en een belangrijke stap in de richting van het strafbaar maken van seksueel geweld". Dergelijke wetten zorgen er volgens de activisten voor dat vrouwen levenslang veroordeeld zijn tot huiselijk en seksueel geweld.

Jordaanse parlementariër Wafa Bani Mustafa, die campagne heeft gevoerd tegen het wetsartikel, zegt dat ouders vaak instemmen met dergelijke huwelijken om "familieschaamte" te beperken. "Geen enkele vrouw zou cadeau gedaan mogen worden aan haar verkrachter", aldus de politica.

Campagne
In Libanon wordt nu ook campagne tegen een soortgelijke wet gevoerd. Op reclameborden zijn vrouwen in bebloede trouwjurken te zien met het onderschrift "huwelijk verbergt verkrachting niet".

Andere landen waar volgens Equality Now 'trouw met verkrachter' bestaat zijn onder meer Bahrein, Koeweit, Syrië, Filipijnen, Tadzjikistan en Palestina.

Jordanië schrapt 'trouw met verkrachter' wet
Jordanië schrapt 'trouw met verkrachter' wet (Foto: ANP)

4 jaar cel gastouder voor doodschudden baby

Een dertigjarige vrouw uit Assen is tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze als gastouder een baby zo hard door elkaar heeft geschud dat het kindje twee dagen later aan hersenletsel overleed.

De rechtbank in Assen achtte dinsdag doodslag bewezen. Het Openbaar Ministerie had eerder zes jaar cel tegen haar geëist.

Het doodschudden gebeurde op 5 oktober vorig jaar in haar woonplaats, toen ze als gastouder optrad. De verdachte gaf tijdens de zitting toe dat zij niet in staat was de baby te troosten. Het kind huilde voortdurend en uit radeloosheid heeft ze de baby meermalen hard geschud. De gastouder werd twee weken na de gebeurtenis aangehouden.

4 jaar cel gastouder voor doodschudden baby
4 jaar cel gastouder voor doodschudden baby (Foto: ANP)

Monsters genomen bij verdacht bedrijf

Het strafrechtelijk onderzoek naar de affaire met het gif fipronil dat in eieren terecht is gekomen, is volgens justitie "in volle gang". Zo zijn onder meer monsters genomen bij het bedrijf dat er verantwoordelijk voor zou zijn dat het verboden middel in eieren is beland. Ook is daar administratie in beslag genomen.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) richt zich bij het onderzoek niet alleen op dit bedrijf. Ook wordt gekeken naar de mogelijke toeleveranciers.

"We kijken in hoeverre de bedrijven de leverantie en toepassing van het schadelijk middel kan worden verweten", zei een woordvoerster van het Functioneel Parket, dat het onderzoek leidt. Zij noemt geen namen van bedrijven.

ChickFriend
Eerder werd bekend dat gedupeerde pluimveehouders het bedrijf ChickFriend uit Barneveld verantwoordelijk houden. Dat was ingehuurd om bloedluis te bestrijden.

Vermoedelijk ligt de bron van de besmetting bij een Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen. Daarom wordt in het onderzoek zoveel mogelijk met België samengewerkt.

Foodwatch
'Voedselwaakhond' foodwatch heeft in de kwestie over de besmette eieren vooral veel vragen over de aanpak ervan. Zo vraagt de organisatie zich af "waarom niet alle eieren van de verdachte 180 bedrijven uit voorzorg worden teruggeroepen uit supermarkten en bij consumenten.''

De organisatie sluit niet uit dat ,,economische belangen van de sector boven de volksgezondheid prevaleren''. Ze begrijpt ook niet dat "de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de boodschap verkondigt dat je gerust eieren kan blijven eten, buiten die van de genoemde elf bedrijven, terwijl anderzijds wordt aangeven dat de lijst met ernstig besmette eieren nog uitgebreid kan worden.''

"De volksgezondheid hoort absolute prioriteit te hebben bij elke keus binnen de NVWA'', benadrukt foodwatch.

Monsters genomen bij verdacht bedrijf
Monsters genomen bij verdacht bedrijf (Foto: ANP)

Minister: encryptie niet voor gewone mensen

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd gelooft er niets van dat normale mensen interesse hebben in versleutelde communicatie. Volgens Rudd zitten mensen niet te wachten op totale veiligheid, maar hebben ze liever een dienst die makkelijk werkt. Ze zegt dat in The Daily Telegraph.

"Wie gebruikt WhatsApp nou omdat het end-to-end-versleuteling biedt? Mensen gebruiken het omdat het een eenvoudige app is om met familie en vrienden in contact te blijven", aldus de minister van de Conservative Party. Volgens Rudd, die binnenkort om de tafel gaat met Amerikaanse techbedrijven, is de Britse overheid niet uit op achterdeurtjes of gaten in versleutelingsprotocollen, maar op een 'soepele opstelling van softwaremakers'. "Ze maken nu toch al voortdurend keuzes tussen gebruikersgemak en veiligheid. Volgens onze mensen liggen daar kansen."

Renate Samsom van Big Brother Watch reageert furieus op de opmerkingen van Rudd. "In het gunstigste geval hebben we een naïeve minister, in het ergste geval een gevaarlijke", reageert ze. Verder noemt ze de suggestie dat normale mensen geen versleuteling of beveiliging nodig hebben een 'aanfluiting'.

Versleuteling zorgt er niet alleen voor dat overheden geen inzage hebben in communicatiesystemen, maar ook dat hackers en andere kwaadwillenden niet bij je informatie kunnen. Omdat een dienst als WhatsApp end-to-end-versleuteling gebruikt, zou je gevoelige informatie met anderen via de app kunnen delen zonder dat je bang hoeft te zijn dat iemand je kan afluisteren. De Britse regering heeft hier grote moeite mee omdat deze beveiliging ook wordt misbruikt door terroristen en cybercriminelen.

Overigens staat het Verenigd Koninkrijk niet alleen. In landen als China en Rusland is ook veel kritiek op versleuteling. Het Europees Parlement kijkt er juist heel anders tegenaan. Vanuit Brussel klinkt de roep om achterdeurtjes en moedwillige gaten in versleuteling bij wet te verbieden.

Minister: encryptie niet voor gewone mensen
Minister: encryptie niet voor gewone mensen (Foto: BuzzT)

Woudenberg van Feyenoord naar Heerenveen

Lucas Woudenberg laat Feyenoord achter zich voor Heerenveen. De verdediger tekent in Friesland een tweejarig contract.

De linksback kwam op zijn tiende naar Feyenoord en doorliep vervolgens de jeugdopleiding van de club. In 2014 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht van de Rotterdammers, maar een echte doorbraak bleef uit.
 
Door de komst van Ridgeciano Haps, werd Woudenberg achter Miquel Nelom de derde keuze op de linksbackpositie. Hierdoor werden beide partijen het eens over een definitief afscheid. Bij Heerenveen tekent de vleugelspeler een tweejarig contract, met een optie op een derde jaar.
 
"Hoewel Lucas niet altijd een vaste waarde is geweest, heeft hij zich altijd voor de volle honderd procent ingezet voor Feyenoord", vertelt technisch directeur Martin van Geel op de officiële website van Feyenoord. "Dat waarderen we zeer. Lucas heeft nu de leeftijd waarop hij aan spelen moet en wil toekomen, een vertrek was voor hem de beste oplossing. We wensen hem het allerbeste bij Heerenveen."
 
 

Vrouw shotgunt dochtertje (6) dood om haar te redden van aliens

Het zal u vast niet onbekend zijn, maar de wereld kent een aantal bijzonder vreemde figuren. De 27-jarige Darla Elizabeth Hise uit de Amerikaanse staat Virginia mogen we wel onder dat rijtje scharen, hoewel de vraag rijst hoeveel ze daar zelf daadwerkelijk aan kan doen.

Hise vermoordde begin dit jaar haar 6-jarige dochtertje met een shotgun, maar dat deed ze met een uiterst nobel doel, zo blijkt nu: ze wilde het kind redden van aliens. Niet geheel tegen de verwachtingen in bevindt Hise zich in een psychiatrisch ziekenhuis, waar ze door de politie ondervraagd werd over de moord op de arme Abigail.

"De verdachte geloofde dat haar dochter en zoon in gevaar waren vanwege aliens. Door haar dochter naar de hemel te sturen hoopte ze het meisje te redden", zo valt in de documenten in de rechtszaak te lezen. Het 3-jarige zoontje van Hise werd in het huis gevonden en is bij een pleeggezin in huis geplaatst. 

Advocaat Tony Anderson vertelde dat zijn cliënte naar eigen zeggen zelf aliens in haar maag had. Zoals een ieder met aliens in zijn maag wilde ze die graag verwijderd hebben. Ze zou haar daden en de gevolgen daarvan niet begrepen hebben: Hise zat namelijk nogal aan de drugs, en haar mentale vaardigheden bevinden zich allerminst op een hoog niveau. Ze is uiteraard wel aangeklaagd, onder meer voor moord en het gebruik van een vuurwapen terwijl ze in het bezit was van drugs. 

Brouwer en Meeuwsen als groepswinnaar door op WK

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben ook het laatste groepsduel op het wereldkampioenschappen beachvolleybal in Wenen gewonnen. Met 21-14, 21-18 was het Nederlands koppel te sterk voor Grzegorz Fijalek en Michal Bryl uit Polen. Brouwer en Meeuwsen verloren dit toernooi nog geen set.

Brouwer en Meeuwsen hadden in de eerste set weinig tegenstand van de Polen. Nederland won de eerste set gemakkelijk met 21-14.

In de tweede set had het duo wat meer moeite met Fijalek en Bryl, mede door de vele fouten servicefouten aan Nederlandse kant. Bij een 17-16 achterstand draaide Brouwer en Meeuwsen het al snel om en wonnen de tweede set met 21-18.

Sinkeldam bevestigt overstap naar FDJ

Ramon Sinkeldam koerst vanaf volgend jaar voor het Franse FDJ. Tijdens de Tour de France bracht De Telegraaf al naar buiten dat de Nederlands kampioen zou vertrekken naar de Franse ploeg, maar nu heeft ook Sinkeldam bevestigd dat hij volgend jaar voor FDJ fietst.

"Sunweb is toch wel veranderd de afgelopen tijd qua sprinten en de sprinttrein. FDJ heeft met kopman Arnaud Démare iemand waar ik altijd voor kan rijden. Zowel in de klassiekers als in de massasprints", legt Sinkeldam zijn keuze voor de Franse ploeg uit in gesprek met RTV Noord-Holland.

Sinkeldam, die eind juni Nederlands kampioen werd, rijdt sinds 2012 in dienst van de ploeg die dit jaar de naam Sunweb draagt. Hij heeft voor twee jaar heeft voor twee jaar getekend bij FDJ.

Vanaf 1 augustus mogen renners en ploegen hun transfernieuws officieel naar buiten brengen.

Wereldkampioen ijsklimmen vier jaar geschorst voor doping

IJsklimmen is geen sport waar we veel over schrijven, maar toch valt er nu relatief groot nieuws te melden uit het competitieve ijsklimwereldje. De Rus Pavel Batushev is voor maar liefst vier jaar geschorst wegens het gebruik van verboden middelen, zo heeft wereldklimbond UIAA laten weten. 

Batushev werd eind januari tijdens de World Cup in het Italiaanse Rabenstein - Corvara, voor hen die Italiaans de voorkeur geven - op doping gecontroleerd en de Rus bleek het sinds begin vorig jaar verboden meldonium gebruikt te hebben. Na het meldoniumschandaal van een dikke anderhalfjaar geleden werden de laatste tijd niet veel sporters meer op dat middel betrapt, maar voor Batushev was het dus toch raak. Vanaf maart 2021 mag hij de pikhouwelen weer in het wedstrijdijs steken.

Batushev is overigens niet zomaar een ijsklimmer: afgelopen winter eindigde hij op het onderdeel speed als tweede in de eindstand van de World Cup in de door Russen gedomineerde sport, terwijl hij in het Franse Champagny wereldkampioen werd in dezelfde discipline , waarbij men zo snel mogelijk naar de top van een ijsmuur moet sprinten. 

Batushev klimt naar de wereldtitel (Bron: YouTube)

Batushev wint de World Cup in Rabenstein, waar hij schijnbaar aan de meldonium zat (Bron: YouTube)

Haase in eerste ronde onderuit in Kitzbuhel

Robin Haase is uitgeschakeld op het ATP-toernooi van Kitzbühel. De Nederlander verloor in drie sets van de Colombiaanse qualifier Santiago Giraldo met 7-6 (6), 4-6 en 6-4.

Haase kwam in de eerste set van een 4-2 achterstand terug tot 4-4. Bij 6-5 wist de Nederlander twee setpunten weg te werken. In de tiebreak kwam Haase zelf op één setpunt, maar wist die niet te benutten. Vervolgens won Giraldo de tiebreak met 8-6.

De tweede set ging gelijk op tussen de beide tennissers. Bij een 5-4 stand voor Haase wist de Nederlander door de service van de Colombiaan te breken, waardoor Haase de set pakte met 6-4.

In de derde set leverde zowel Haase als Giraldo de eerste servicegame in. Een nieuwe break op 3-3 was voor Giraldo genoeg voor de winst in de partij.

Man overlijdt na penisvergroting

Een 30-jarige Zweedse man was niet tevreden met zijn jongeheer: hij wilde zijn penis niet alleen langer, maar ook dikker laten maken. Tegelijk, als het even kon, terwijl de twee verschillende procedures doorgaans los van elkaar worden gedaan.

De man had geen gezondheidsproblemen, behalve een milde vorm van astma, en dus gingen de plastisch chirurgen in Stockholm aan de slag. Alles leek in orde, vet van zijn buik werd in zijn penis gespoten en plots ging het mis: zijn hartslag schoot omhoog, zijn bloeddruk omlaag en niet veel later volgde een hartinfarct. Op weg van de kliniek naar het ziekenhuis werd de man gereanimeerd, maar dat mocht niet baten: de man overleed.

Uit de autopsie bleek dat het grootste probleem vermoedelijk was dat de patiënt zijn penis zowel langer als dikker wilde hebben. Vet dat voor de omtrek was bedoeld, kwam in de aders voor de verlenging terecht. Via zijn bloed kwam het vervolgens bij zijn longen, waar het voor bloedpropjes - een vetembolie - zorgde, wat hem uiteindelijk fataal werd. 

Uroloog Tobias Kohler uit de VS is niet te spreken over de procedure, die hij compleet zinloos noemt. "Het werkt niet, je beschadigt mannen en ze kunnen eraan overlijden. Dit is de ergste situatie, maar er zijn vele andere manieren waarop het mis kan gaan, van verminking tot permanente erectieproblemen", aldus een boze Kohler, die het aloude gezegde rondom penisoperaties er ook maar even in gooit: "Als je eindigt met een penis die niemand nog herkent als een penis, noemen we dat suboptimaal", spreekt hij ware woorden.

'Groningen bekijkt vervanger voor Padt'

FC Groningen houdt sterk rekening met een vertrek van Sergio Padt. De club kijkt naar mogelijke vervanger voor de doelman.

Groningen heeft nog geen concrete aanbiedingen ontvangen voor Padt, maar verschillende clubs zouden geïnformeerd hebben. Hierdoor houdt de club rekening met een vertrek en kijkt het naar mogelijke vervangers.

Volgens Voetbal International staat Anton Cajtoft op het lijstje van Groningen. Keeperstrainer Bas Roorde zou de 23-jarige doelman van Jönköping afgelopen week meerdere malen hebben bekeken.

"We proberen altijd overal op voorbereid te zijn. Gelukkig denkt Bas goed mee. Hij heeft recent een rondje gemaakt langs meerdere doelmannen", vertelt technisch manager Peter Jeltema tegenover Voetbal International.

Man vermoordt vrouw: 'Ze lachte me uit'

Gratis advies voor een ieder die ooit met ene Kenneth Manzanares te maken heeft: lach de man niet uit. Zijn vrouw maakte afgelopen week een fatale fout door dat wel te doen, even later was ze dood.

Kenneth en Kristy Manzanares waren gezellig op vakantie, aan boord van een cruiseschip in Amerikaanse wateren, dicht bij de kust van Alaska. Daar ging iets gruwelijk fout in de hut van het echtpaar, waar een getuige naar binnen kwam - vermoedelijk afkomend op gewelddadige geluiden. De getuige zag de 39-jarige Kristy op de grond liggen, in een plas bloed.

"Ze bleef me maar uitlachen", zei Kenneth tegen de enigszins geschrokken getuige. Kenneth probeerde zijn vrouw, die een ernstige hoofdwond had, vervolgens richting het balkon te slepen, maar de getuige pakte haar enkels en hield haar vast tot de beveiliging van het schip arriveerde. Voor Kristy kwam het te laat: ze was inmiddels overleden. 

Kenneth is inmiddels aangeklaagd voor moord. "Mijn leven is voorbij", mopperde de arme man naar verluidt nog.

Kopstukken couppoging Turkije voor rechter

De rechtszaak tegen de vermeende kopstukken van de couppoging vorig jaar zomer in Turkije is dinsdag in Ankara begonnen. Bij elkaar staan 486 verdachten terecht omdat ze de regering van president Erdogan omver wilden werpen.

Onder hen is de voormalige commandant van de luchtmacht Akin Öztürk die samen met enkele andere militairen van luchtmachtbasis Akinci als de leiders achter de opstand worden gezien. Van die basis waren de F16-straaljagers afkomstig die bij de coup betrokken waren. De luchtmachtbasis wordt als "hoofdkwartier" van de coupplegers beschouwd.

In Turkije lopen diverse rechtszaken tegen plegers van de mislukte staatsgreep op 15 juli vorig jaar die aan meer dan 250 mensen hen leven kostte. De Turkse regering denkt dat de in de VS levende geestelijke Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep zit.

Kopstukken couppoging Turkije voor rechter
Kopstukken couppoging Turkije voor rechter (Foto: ANP)

Politie kiest motoren van BMW en Yamaha

Motoragenten krijgen aan het eind van dit jaar de beschikking over de eerste van 1100 nieuwe motorfietsen van de merken BMW en Yamaha. De BMW's ( BMW R 1200 RT) worden gebruikt voor de verkeerssurveillance, de Yamaha's (type MT-07 Tracer) worden ingezet bij de wijksurveillance.

De contracten voor de levering van de nieuwe motorfietsen worden nog deze zomer getekend, maakte de politie dinsdag bekend. Het gaat niet om een grootscheepse, maar om een geleidelijke instroom van nieuwe motoren.

De politie kwam tot de aanschaf van nieuw materieel na afweging van zaken als volledigheid, kwaliteit en prijs. Daarnaast werd gekeken naar technische en ergonomische kenmerken die passen bij de arbo-wetgeving. Zowel ervaren als jonge motoragenten zijn tijdens testdagen betrokken bij de keuze. Daarbij werd er rekening mee gehouden dat vrouwelijke motoragenten zich eveneens snel thuis moeten voelen op hun nieuwe motorfietsen.

Politie kiest motoren van BMW en Yamaha
Politie kiest motoren van BMW en Yamaha (Foto: ANP)

Twee Turkse militairen dood door aanslag

Twee Turkse militairen zijn omgekomen nadat hun rijdende auto door een geïmproviseerde bom werd geraakt. Militanten van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK zouden volgens bronnen van Reuters achter deze aanslag in de zuid-oostelijke provincie Diyarbakir zitten.

Het Turkse leger doodde op zijn beurt bij een ander incident in de nabijgelegen provincie Tunceli drie PKK-militanten. Zij waren opgemerkt door een drone.

Sinds het verbreken van de wapenstilstand in 2015 is het onrustig in de zuid-oostelijke provincies waar voornamelijk Koerden wonen. De PKK strijdt sinds 1984 voor een onafhankelijke Koerdische staat. 40.000 mensen zijn al bij het conflict om het leven gekomen.

Twee Turkse militairen dood door aanslag
Twee Turkse militairen dood door aanslag (Foto: ANP)

Meldpunt voor verontruste hartpatiënten

Patiënten die als gevolg van een openhartoperatie besmet zijn geraakt met de gevaarlijke bacterie Mycobacterium chimaera worden opgeroepen zich te melden bij Hartpatiënten Nederland. Dat geldt ook voor mensen die vrezen in contact te zijn geweest met de resistente bacterie, aldus de patiëntenorganisatie dinsdag.

Vorige week werd bekend dat twee hartpatiënten in Nederland zijn overleden als gevolg van besmetting met de tbc-achtige bacterie. In totaal raakten meer dan honderd mensen besmet in verschillende landen. Uit onderzoek onder leiding van het Radboudumc bleek dat de besmettingen werden veroorzaakt door apparaten uit een fabriek in Duitsland. Het ging om zogeheten heater-cooler units, apparaten die tijdens openhartoperaties het bloed op de juiste temperatuur houden.

Hartpatiënten Nederland zegt geschokt te zijn door het nieuws. De organisatie onderzoekt of de besmetting te voorkomen was, en verwijtbaar is. "We beraden ons op welke wijze we deze mensen kunnen helpen."

Levensbedreigend
Inmiddels zijn de betreffende apparaten overal uit de operatiekamers weggehaald. Evengoed denkt het Radboudumc dat artsen nog twee jaar alert moeten zijn op mogelijk besmette patiënten.

De bacterie Mycobacterium chimaera is resistent tegen alle schoonmaakmiddelen. Op zich is het organisme voor gezonde mensen ongevaarlijk. Maar als mensen geopereerd worden, kan de bacterie via een onnatuurlijke manier in het lichaam terecht komen. Dan kan de bacterie juist wel tot ziektes leiden en levensbedreigend zijn.

Meldpunt voor verontruste hartpatiënten
Meldpunt voor verontruste hartpatiënten (Foto: ANP)

Gemeenten blijven modderen met jeugdhulp

Veel gemeenten, die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor de jeugdhulp, hebben de zorg voor kinderen en jongeren nog altijd niet goed voor elkaar. De wachtlijsten voor jeugdhulp lopen op en integrale hulp komt maar moeizaam tot stand, concludeert het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) op basis van eigen onderzoek.

De decentralisatie van de jeugdhulp (gemeenten aan het stuur in plaats van de rijksoverheid) zou moeten leiden tot snellere, meer samenhangende en gepaste hulp aan jongeren. Door vermindering van de administratieve regeldruk zou meer ruimte ontstaan voor psychologen, pedagogen en psychotherapeuten. "Het tegenovergestelde lijkt te worden bereikt", stelt het NIP.

Bij bijna 60 procent van de professionals met een wachtlijst is sprake van een langere aanmeldwachttijd dan nog als 'redelijk' kan worden aangemerkt. Dat is een verslechtering ten opzichte van vorig jaar.

Administratieve lasten
Volgens de beroepsvereniging voor psychologen weten gemeenten en hulpverleners elkaar nog niet goed te vinden. Daarbij leidt gemeentelijke beleidsvrijheid tot "onduidelijke toegang en extra administratieve lasten". Samenwerking en integrale aanpak is volgens de psychologen vooral een idee, maar geen praktijk.

Het NIP wil met zorgverzekeraars, gemeenten en ministeries in gesprek om structurele verbeteringen door te voeren. Aan het onderzoek deden 285 vrijgevestigde psychologen, pedagogen en psychotherapeuten mee.

Gemeenten blijven modderen met jeugdhulp
Gemeenten blijven modderen met jeugdhulp (Foto: ANP)

Lamprou: "Niet goed opgevangen bij Ajax"

Kostas Lamprou keert terug naar Ajax, maar staat nog altijd achter zijn uitspraken van een paar jaar geleden. De doelman noemde Ajax een kille club.

Lamprou wordt bij Ajax de derde keeper, achter André Onana en Benjamin van Leer. De transfer naar Ajax betekent voor Lamprou een terugkeer naar de club waar hij één seizoen in de jeugdopleiding speelde. Op 13-jarige leeftijd kwam de doelman naar Ajax, maar een jaar later moest hij weer vertrekken. Lamprou hield geen goede herinneringen over aan zijn periode in Amsterdam.

"Dat was ook zo. Als kleine jongen, die net uit Griekenland kwam, ben ik door bepaalde mensen niet goed opgevangen", vertelt Lamprou in gesprek met het Algemeen Dablad. De keeper is echter blij dat hij terug kan keren bij Ajax. "Ik had niet verwacht dat zich nog zo'n grote club zou melden. Ik hoefde niet lang na te denken. Bij Ajax ga ik veel dingen meemaken. Daar word je alleen maar beter van."

Ondanks dat Lamprou derde doelman wordt bij de Amsterdammers, ziet hij zijn transfer als een stap hogerop. "Iedereen mag zijn mening hebben, maar dit is mijn leven en mijn carrière. Drie jaar eredivisievoetbal bij Willem II bleek niet voldoende om interesse van buitenlandse clubs te wekken. Ik denk dat er door een jaar Ajax straks wel veel deuren opengaan."

Lamprou werd nog niet officieel gepresenteerd bij Ajax, maar de verwachting is dat de doelman een éénjarig contract tekent bij de ploeg van Marcel Keizer.

Zadelhoesje Booking wekt irritatie politiek

Een actie van bemiddelingssite Booking.com om nieuwe verhuurders van vakantieverblijven te werven, heeft in Amsterdam tot boze reacties geleid van D66 en de SP. Beide partijen vinden dat het bedrijf Amsterdammers aanzet tot het illegaal verhuren van woningen.

Het bedrijf verspreidt sinds enige tijd fietszadelhoesjes met daarop de tekst "begin vandaag met verdienen". Booking.com rekent de Amsterdamse woningbezitter voor dat men gemiddeld van 583 euro per week kan opstrijken met woningverhuur.

Volgens Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, richt Booking.com zich op bewoners van studentenonderkomens en dat is volgens hem niet toegestaan. Daarnaast zou de bemiddelaar de kaders waarbinnen verhuur dient te gebeuren niet bekend hebben gemaakt aan mogelijke verhuurders.

Meldplicht
Het bedrijf, dat kantoor houdt in Amsterdam, ontkent dat het zich specifiek richt op studenten. Wel geeft het toe dat er "door een misverstand een keer is geadverteerd in de buurt van een studentenflat, maar dat we ons dat zeker niet richten op studenten."

Amsterdam is met Booking.com in overleg over de voorwaarden voor het bedrijf om in Amsterdam woonruimte te verhuren aan toeristen. Eerder sloot de hoofdstad al zo'n overeenkomst met Airbnb, een andere grote online bemiddelaar van vakantieverblijven.

Vanaf 1 oktober zal in Amsterdam een meldplicht gelden voor verhuurders. Vakantieverhuur van huizen is dan in Amsterdam aan strenge regels gebonden. Het mag hooguit zestig nachten per jaar. Het gebruik van Airbnb in de hoofdstad is explosief gegroeid.

Zadelhoesje Booking wekt irritatie politiek
Zadelhoesje Booking wekt irritatie politiek (Foto: ANP)

Meppelink en Van Gestel naar laatste 32 op WK

Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben hun derde en laatste groepswedstrijd gewonnen bij de WK beachvolleybal. Het Nederlands duo was in Wenen in twee sets te sterk voor het als vierde geplaatste koppel Agatha/Duda: 21-19, 21-15.

Meppelink/ Van Gestel kwam in de eerste nog wel met 6-11 achter, maar op 16-16 kwam Nederland langszij. Na een paar goede verdedigende acties van Van Gestel en een ace van Meppelink zou Nederland de eerste set pakken met 21-19.

Nederland bleef goed spelen in de tweede set. Bij een stand van 12-9 had Meppelink/Van Gestel voor het eerst een voorsprong van drie punten. Het gat werd enkel groter en wonnen de set met 21-15 winnen van de Brazilianen.

Dankzij deze overwinning eindigt Meppelink/ Van Gestel op de eerste plek in de poule, op basis van puntensaldo. Zowel Canada, Brazilië en Nederland eindigen met twee overwinningen en een nederlaag, maar het puntenratio werkt in het voordeel van Oranje. Canada eindigt op de tweede plek

KPN schrapt datalimiet voor buitengebieden

KPN is gestopt met het hanteren van datalimieten voor Internet Buitengebied-abonnement. Mensen die op een plek wonen waar een vaste aansluiting geen optie is, kunnen op die manier onbeperkt internetten via een 4G-verbinding.

Wie in buitengebied woont en wel een vaste aansluiting heeft, maar deze niet snel goed vindt, heeft ook mazzel. Voor deze klanten wordt Sneller Internet Buitengebied (zoals de nieuwe bundel heet) gratis. Ze kunnen de bundel kosteloos aan hun internetabonnement toevoegen als hun vaste aansluiting niet boven de 12 Mbps uitkomt en er de komende zes maanden geen snelheidsupdate op de planning staat.

Om in aanmerking te komen voor een abonnement moet je én in een door KPN gemarkeerd buitengebied wonen én moet het plaatselijke 4G-netwerk toereikend zijn.

KPN schrapt datalimiet voor buitengebieden
KPN schrapt datalimiet voor buitengebieden (Foto: BuzzT)

Groot Nieuws Radio blijft nog op middengolf

De christelijke radiozender Groot Nieuws Radio blijft langer te horen via de middengolffrequentie 1008 AM. Zendermasteigenaar Novec wilde eind augustus stoppen met het doorgeven van GNR. Maar onderhandelingen hebben ertoe geleid dat de zender in elk geval tot 1 maart 2018 te horen is.

Dat heeft GNR dinsdag op de eigen website bekendgemaakt. Groot Nieuws Radio bestaat vanaf 1 september 2007. "Onze luisteraars krijgen de tijd om rustig de overstap te maken naar DAB+", stelt directeur Wilfred Hardeman. "In het komende half jaar wordt onderzocht of het technisch mogelijk is om ook na 1 maart 2018 uit te kunnen blijven zenden via deze mast. Als er geen groot onderhoud nodig is, dan kan de overeenkomst verlengd worden tot uiterlijk 1 januari 2019."

Volgens Hardeman hebben veel luisteraars de afgelopen tijd kenbaar gemaakt bezorgd te zijn over het mogelijke verdwijnen van de christelijke zender van de middengolf. Zo organiseerden trouwe fans onder meer een petitie om hun steun aan GNR te betuigen.

Groot Nieuws Radio blijft nog op middengolf
Groot Nieuws Radio blijft nog op middengolf (Foto: BuzzE)

'Patiënt vraagt weinig aan arts via mail'

Steeds meer huisartsen en medisch specialisten bieden de mogelijkheid om medische vragen te stellen via de mail of website, maar bijna niemand maakt er gebruik van. Dat concludeert onderzoeksinstituut NIVEL in een dinsdag verschenen onderzoek.

Een gebrek aan persoonlijk contact zien ondervraagde patiënten als voornaamste bezwaar van 'e-consults'. Daarbij zijn er minder mogelijkheden om door te vragen. Opvallend is dat mensen die het digitale raadplegen zelf hebben uitgeprobeerd positiever zijn dan mensen die er geen ervaring mee hebben.

De meerwaarde van e-consults zit hem volgens de ondervraagden er vooral in dat het gedaan kan worden als het uitkomt. Ook is er meer tijd om na te denken over de vraag.

De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op een databestand van ruim zeshonderd Nederlanders.

'Patiënt vraagt weinig aan arts via mail'
'Patiënt vraagt weinig aan arts via mail' (Foto: ANP)

Marchionne: "Sauber wordt opleidingsteam Ferrari"

Het Formule 1-team Sauber verraste afgelopen week door de breuk met motorenbouwer Honda en het opnieuw in zee gaan met Ferrari. Tegenover de deal met de Italianen moet wel een tegenprestatie staan, zo liet Ferrari-topman Sergio Marchionne doorschemeren vanuit Hongarije. Een van de coureurs uit het opleidingsprogramma van Ferrari moet bij de Zwitsers gestald worden.

Marchionne: "Het is positief voor ons, omdat het een kans voor ons is om een opleidingsteam te hebben. We hebben een aantal buitengewone coureurs die een stoeltje nodig hebben."

De Italiaan doelt hierbij op Charles Leclerc die momenteel leider is in de Formule 2 en deze week in Hongarije tijdens een test de Ferrari aan de tand mag voelen. Daarnaast is Antonio Giovanazzi de officiële reservecoureur van Ferrari. Hij was eerder dit jaar bij Sauber al tweemaal invaller voor Pascal Wehrlein en reed een in Hongarije vrijdagtraining voor Haas waar hij een auto in de bandenstapels parkeerde.

Het is de vraag of beide coureurs volgend jaar voor Sauber kunnen rijden, omdat huidig rijder Marcus Ericsson nauwe banden onderhoudt met Sauber-eigenaar Longbow Finance. Het betekent in ieder geval wel dat Pascal Wehrlein plaats zou moeten maken en dat de toekomst van de Mercedes-junior in de Formule 1 zeer onzeker is geworden.

Bring The Noise: Chuck D. is jarig

De Amerikaan Carlton Douglas Ridenhour zal vandaag even flink adem moeten halen. De rapper, die bij het grote publiek veel bekender is onder de artiestennaam Chuck D., mag vandaag namelijk 57 kaarsjes uitblazen op zijn verjaardagstaart.

Chuck D.
Nog vele jaren erbij Chuck D.

Voor ons uiteraard ook weer een mooie gelegenheid om weer eens een aantal fijne clips van zijn beste werk te posten.

Directeur Shell Pernis biedt excuses aan

Directeur Jos van Winsen van Shell in Pernis heeft dinsdag zijn excuses aangeboden voor het tweede grote incident binnen enkele dagen op de raffinaderij. Na de brand van afgelopen weekend was er maandagavond een lekkage van de giftige en hevig stinkende stof waterstoffluoride.

"Het spijt ons ontzettend, dit is niet wat we zijn," zei Van Winsen tegen RTV Rijnmond. De lekkage heeft volgens hem geen gevolgen voor de raffinaderij, die nog steeds stil ligt. Van Winsen belooft een onderzoek naar het ontstaan van het lek. ,,We inspecteren alle leidingen regelmatig. Zo'n gat hoort niet te ontstaan en we gaan onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren", aldus de Shell-directeur.

De lekkage ontstond tijdens het schoonspoelen van de installaties. Dat was nodig na de brand van afgelopen weekend. Personeel van de oliemaatschappij dichtte het lek. De vrijgekomen waterstoffluoride werd door de brandweer neergeslagen met waterstralen, om te voorkomen dat het gas zich kon verspreiden.

Er kwamen volgens de Milieudienst Rijnmond (DCMR) maandagavond ruim 25 klachten binnen wegens stankoverlast.

Directeur Shell Pernis biedt excuses aan
Directeur Shell Pernis biedt excuses aan (Foto: ANP)

Cordelia en Female Robin speelbaar in Fire Emblem Warriors

De line-up van Fire Emblem Warriors heeft zich versterkt met twee vrouwelijke helden. Cordelia en Female Robin uit Fire Emblem: Awakening strijden mee als Pegasus Knight en Mage.

Veel beelden zijn er nog niet van de twee, voorlopig moeten we het doen met onderstaande screenshots uit Famitsu. De game lanceert in de herfst van dit jaar voor New Nintendo 3DS en Nintendo Switch, dus binnenkort gaat Nintendo ongetwijfeld wat meer informatie vrijgeven over de game.

Cordelia Robin Fire Emblem Warriors

Nederlanders vinden briefje van 20 het mooist

Nederlanders vinden het nieuwe biljet van 20 euro het mooiste bankbiljet, blijkt uit een tweejaarlijkse peiling van De Nederlandsche Bank (DNB). Het briefje van 5 euro is het minst populair, slechts 3 procent van de ondervraagden vindt dit het mooiste eurobiljet.

Dat kleinste eurobiljet wordt ook als het minst netjes beoordeeld. Briefjes van 5 euro zijn het vaakst gescheurd of vies. Het biljet van 50 euro wordt het netst gevonden, maar Nederlanders zijn sowieso tevreden over de netheid van het briefgeld.

Bovendien hebben Nederlanders veel vertrouwen in de echtheid van bankbiljetten. Dit neemt sinds 2005 gestaag toe. Een ruime meerderheid van de Nederlanders heeft de afgelopen vijf jaar niet de moeite genomen een bankbiljet op echtheid te controleren.

Het gestegen vertrouwen staat volgens DNB los van de hoeveelheid valse eurobiljetten. Die is namelijk de afgelopen twee jaar gelijk gebleven.

Nederlanders vinden briefje van 20 het mooist
Nederlanders vinden briefje van 20 het mooist (Foto: ANP)

Duitsers leggen 'anoniem' surfgedrag bloot

De Duitse journaliste Svea Eckert en datawetenschapper Andreas Dewes zijn erin geslaagd op relatief eenvoudige wijze het surfgedrag van 3 miljoen Duitsers in kaart te brengen. Volgens The Guardian is het het tweetal onder meer gelukt om de pornovoorkeur van een rechter en het medicijngebruik van een Duitse politicus bloot te leggen.

Volgens Eckert was het bemachtigen van de data kinderspel. De hulp van inlichtingendiensten of hackers was niet nodig en de portemonnee bleef gesloten. Het duo zette een nep-marketingbedrijf op en belde tientallen andere bedrijven met de vraag of ze data konden krijgen voor het uitproberen van nieuwe analysesoftware. Het moeilijkste bleek het vinden van Duitse data. Bedrijven konden en wilden zonder al te veel problemen Amerikaanse en Britse informatie overhandigen, maar het vinden van Duits surfgedrag bleek lastiger. Toen de zogenaamd anonieme data eenmaal gevonden was, ging het duo aan de slag met de analyse van de informatie.

Volgens Eckert en Dewes was het in de meeste gevallen voldoende om tien door een gebruiker bezochte webadressen te vinden om de gebruiker in kwestie volledig te kunnen identificeren. Als een gebruiker bijvoorbeeld via Twitter op een link klikt, laat hij een url achter waarin zijn gebruikersnaam wordt prijsgegeven. In de meeste gevallen is daarmee al duidelijk om wie het gaat. Een andere identificatiemethode is het naast elkaar leggen van bezochte sites en de tijden waarop die sites zijn bezocht. Uiteindelijk was het bij sommige gebruikers mogelijk om een maand aan surfgedrag klik voor klik in kaart te brengen.

Eckert en Dewes willen met hun onderzoek aantonen dat het praktisch onmogelijk is om data echt anoniem op te slaan. Voor internetters is het daarom raadzaam teksten als 'uw informatie wordt geanonimiseerd opgeslagen voor marketingdoeleinden' met een korreltje zout te nemen.

Duitsers leggen 'anoniem' surfgedrag bloot
Duitsers leggen 'anoniem' surfgedrag bloot (Foto: BuzzT)

Trump dicteerde verklaring voor zijn zoon

De Amerikaanse president Donald Trump heeft persoonlijk de verklaring geformuleerd die zijn oudste zoon Donald jr. gebruikte als excuus voor zijn ontmoeting met een Russische advocate. Daarin zegt hij dat het gesprek ging over een programma voor adoptie van Russische kinderen. Dat bleek later niet waar.

Volgens The Washington Post dicteerde Trump de tekst van de verklaring op 8 juli in zijn dienstvliegtuig Airforce One op de weg terug van de G20-top in Hamburg. Zijn adviseurs wilden een verklaring die strookte met de waarheid maar Trump voer zijn eigen koers, aldus The Washington Post.

Trump jr. kwam met zijn verklaring onder druk van een andere krant, The New York Times. Die kwam met een bericht over de ontmoeting met de Russische advocate en Trump wilde dat nieuws voor zijn.

Gelokt
Uiteindelijk bleek dat Trump jr. naar het gesprek was "gelokt" met de belofte dat hij belastende informatie zou krijgen over Hillary Clinton, de Democratische rivale van zijn vader in de presidentsverkiezingen van november. Trump jr. publiceerde uiteindelijk, ook onder druk van de pers, de e-mails waarin dat stond.

Een adviseur zegt in The Washington Post dat de valse verklaring van president Trump "onnodig " was. "Nu kan iemand claimen dat hij degene is die probeerde te misleiden".

Trump dicteerde verklaring voor zijn zoon
Trump dicteerde verklaring voor zijn zoon (Foto: ANP)

Veerman wil Utrecht-transfer snel afronden

Henk Veerman hoopt spoedig te kunnen worden gepresenteerd bij FC Utrecht. De aanvaller heeft zijn zinnen gezet op een transfer.

De spits van Heerenveen zou al een persoonlijk akkoord hebben bereikt met FC Utrecht, maar beide clubs hebben nog geen overeenstemming weten te bereiken. Technisch manager Gerry Hamstra heeft een aanbieding van 600.000 euro afgewezen en zou daarnaast moeilijk te bereiken zijn.
 
Veerman hoopt dat Heerenveen mee wil werken aan de transfer. "Ik hoop dat er snel een oplossing komt voor dit probleem en dat we er op een menselijke manier kunnen uitkomen", vertelt de aanvaller in gesprek met De Telegraaf.
 
"Ik ben al tweeënhalf jaar wisselspeler bij Heerenveen, ik voel me topfit en FC Utrecht biedt me een uitzonderlijke kans waar veel vertrouwen uitspreekt. Daar wil ik vol voor gaan. Ik zou het Hamstra nooit vergeven als hij dit laat mislukken."
 
FC Utrecht ziet Veerman als de ideale vervanger van Simon Makienok, die onlangs zwaar geblesseerd raakte. Mocht de transfer van Veerman te lang op zich laten wachten, dan schakelt Utrecht door naar Tomas Necid van Bursaspor.

Resident Evil Revelations 1 en 2 naar Switch

Capcom heeft bekendgemaakt dat de Resident Evil Revelations-games ook naar Nintendo Switch komen. Revelations komt op 29 augustus eerst alleen uit op Xbox One en PlayStation 4, waarna Switch-versies van beide delen later dit jaar verschijnen.

Revelations kwam in 2012 uit voor Nintendo 3DS. In de game onderzoeken hoofdpersonen Jill Valentine en Chris Redfield het verlaten cruiseschip Queen Zenobia. Het vervolg op Revelations kwam in 2015 uit in verschillende episodes. De nieuwe versie ondersteunt resoluties tot 1920x1080, een verbeterde framerate, verbeterde omgevingsdetails en 'verfijnde monsterbewegingen'. Alle verschenen DLC is inbegrepen als unlockable content.

Vastlopen kabelbaan Keulen nog raadsel

Het vastlopen van de kabelbaan over de Rijn in Keulen stelt de deskundigen nog voor een raadsel. Wel is duidelijk dat een hulpkabel, bedoeld voor een montagewerkzaamheden, zondag plotseling zo'n 3,5 meter uitsloeg en vast bleef zitten aan een cabine. Dat leidde tot een noodstop en een spectaculaire reddingsactie.

"Hoe die draad verstrikt kon raken, is een grote vraag. We hebben daar nog geen verklaring voor", zei een directielid van het Keuls vervoersbedrijf (KVB) maandag. Aanwijzingen dat de wind een beslissende rol heeft gespeeld zijn er volgens hem niet. De gemeten windsnelheden bereikten zondag op geen moment de gestelde veiligheidsgrens.

Hulpverleners moesten 65 mensen uit hun benarde positie bevrijden. Een groot deel van de 32 gondels hing boven het water. Specialisten van de brandweer lieten de geschrokken inzittenden aan touwen in een boot op de rivier zakken. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

De kabelbaan wordt pas weer in gebruik genomen als de oorzaak van het incident bekend is. Daarvoor wordt onder meer een onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld.

Vastlopen kabelbaan Keulen nog raadsel
Vastlopen kabelbaan Keulen nog raadsel (Foto: ANP)

Driejarig nichtje pakken = taakstrafje 180 uur

Het Openbaar Ministerie eist 180 uur taakstraf tegen een nu 27-jarige pedoseksueel die zich in 2015 heeft vergrepen aan zijn destijds driejarige nichtje. Op 12 juni 2015 functioneerde de pedo-oom als oppas en kon hij de verleiding niet weerstaan tijdens het luier verschonen. Toen hij het totaal weerloze meisje geheel had ontkleed vierde hij zijn zieke lusten op haar bot, schrijft het Algemeen Dagblad.

Uit een verklaring van de moeder blijkt dat zijn bevrediging nog steeds negatieve effecten heeft op de ontwikkeling van het kind. Er is een ontwikkelingsachterstand vastgesteld met de zindelijkheid en intimiteit. De advocaat van de verdachte bestrijdt dat deze achterstand door het handelen van zijn cliënt komt. Tevens stelt de advocaat dat het voor zijn cliënt pleit dat deze na zijn bevrediging direct naar zijn huisarts ging voor hulp.

Een geraadpleegde psycholoog vindt de pedo-oom verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie is het daarmee eens en eist daarom een taakstraf van 180 uur met bijzondere voorwaarden en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

Pedo-oom lijkt vooral zichzelf heel erg zielig te vinden. Toen hem de gevolgen van zijn bevrediging werd kenbaar gemaakt snikte hij dat hij er op gokte dat de driejarige het vergeten zou zijn.

Uitspraak over twee weken.

Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei

Diverse pluimveebedrijven die zijn gedupeerd door het gebruik van het gif fipronil, stellen het bedrijf dat ze hadden ingehuurd om bloedluis te bestrijden aansprakelijk. Het bedrijf, ChickFriend uit Barneveld, is er volgens hen verantwoordelijk voor dat het verboden middel in eieren terecht is gekomen en hun bedrijven nu uit voorzorg platliggen.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft van meerdere bedrijven gehoord dat ze ChickFriend inmiddels schriftelijk op de hoogte hebben gesteld, vertelde voorzitter Hennie de Haan dinsdag. "Dat lijkt mij niet onverstandig. Ze hebben een dienst van hen afgenomen waardoor de schade berokkend is." De Haan houdt er rekening mee dat het bedrijf failliet zal gaan. "Maar ik neem aan dat het bedrijf ook een aansprakelijkheidsverzekering heeft."

Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei (Foto: ANP)

Vernee Mars Pro - 6GB werkgeheugen

Vernee is de fabrikant die goed op dreef is, helemaal met deze Mars Pro die op papier al erg goed klinkt. 6GB werkgeheugen, een degelijke 3500mAh batterij, 64GB opslag en een interessante keus qua vingerafdruksensor die in de zijkant te vinden is. De praktijk zal uitwijzen of dit ook in de praktijk goed blijkt te werken. Dit alles te krijgen voor zo'n 155 euro wat geen geld is voor deze specificaties. 

Internet omarmt animatiefilm over jonge homo

Een korte animatiefilm over twee verliefde tienerjongens heeft zich binnen een etmaal ontpopt tot een hit op sociale media. In a heartbeat werd maandag op YouTube gezet en binnen 12 uur meer dan anderhalf miljoen keer bekeken. Veel bekende mensen deelden de link op Twitter en Facebook.

Het vier minuten durende filmpje vertelt over een tienerjongen die een andere jongen de liefde niet durft te verklaren. In a heartbeat werd gemaakt door regisseurs Beth David en Esteban Bravo van de Ringling College of Art en Design in Californië.

Het tweetal kon het filmpje maken dankzij een crowdfundingcampagne op de website Kickstarter. Hier sprokkelden zij het budget van 14.000 dollar bij elkaar. "We wilden geen prekerige film maken, of niemand overtuigen van ons gelijk", vertelden de makers in een interview aan The Huffington Post. "We wilden in een kort, woordenloos verhaal een groter publiek laten ervaren hoe het is om op te groeien met zulke verwarrende gevoelens"

Boycot
Amerikaanse media en grote mensenrechtenorganisaties prijzen vooral het feit dat het verhaaltje het aandurft een liefde tussen twee jongens te behandelen, een onderwerp waar grote Amerikaanse studio's over het algemeen nog voor terugschrikken, zeker in films die zich op jongeren richten.

De aanwezigheid van een vermeende zwoele blik tussen twee personages in de live action-versie van The Beauty and the Beast leidde tot grote discussies en zelfs een boycot in sommige landen.

Internet omarmt animatiefilm over jonge homo
Internet omarmt animatiefilm over jonge homo (Foto: BuzzE)

Brexit kost bankensector tientallen miljarden

Zakenbanken die actief zijn in Groot-Brittannië hebben straks na de brexit tientallen miljarden dollars extra nodig om nieuwe Europese bankkantoren te ondersteunen. Volgens adviesbureau Oliver Wyman kost het vertrek van de Britten uit de Europese Unie de bankensector grofweg 30 miljard tot 50 miljard dollar.

Daarbij verliezen zo'n 35.000 bankiers, beurshandelaren en andere medewerkers in de financiële sector in Londen straks hun baan, becijferde Oliver Wyman. Ook zou een 'harde' brexit het Europese banksysteem fragmenteren en "aanzienlijk minder winstgevend" maken. Een harde brexit zou inhouden dat banken die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk het recht verliezen om op het Europese vasteland te opereren.

Banken lijken momenteel vooral voor Frankfurt en Parijs te kiezen als nieuwe uitvalsbasis voor effectenhandel in de Europese Unie na de brexit. De Japanse grootbank Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) zou echter voor Amsterdam hebben gekozen, meldden ingewijden bij de bank eerder deze week.

Brexit kost bankensector tientallen miljarden
Brexit kost bankensector tientallen miljarden (Foto: ANP)

Max geeft NOS het nakijken met kijkcijferhit

Het nieuwe seizoen van MAX-programma We zijn er bijna! heeft een vliegende start gemaakt. De eerste aflevering van de nieuwe reeks trok maandag ruim 1,62 miljoen kijkers. Het was daarmee het best bekeken programma van de maandagavond, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Zelfs het NOS Journaal, dat ook in de zomermaanden vrijwel doorlopend tot de best bekeken programma's behoort, had het nakijken en trok zo'n duizend kijkers minder.

In We zijn er bijna! volgt presentatrice Martine van Os een groep kamperende ouderen. Andere programma's die het maandag goed deden, waren trouwe kijkcijfermagneten als De Slimste Mens (1,2 miljoen), Jinek (ruim 1 miljoen), De Groeten van Max (1 miljoen) en het RTL Nieuws (828.000).

Mocht je de uitzending gemist hebben, hier kun je 'm zien. En wil je erover meepraten, dan kan dat op het forum.

Max heeft met We zijn er bijna! hit in handen
Max geeft NOS het nakijken met kijkcijferhit  (Foto: BuzzE)

Geen treinchaos meer na alarm Schipholtunnel

Brandmeldingen in de Schipholtunnel zullen volgens spoorbeheerder ProRail niet meer leiden tot chaos op het spoor in de Randstad. Met een speciaal bijstandsteam hoopt de spoorbeheerder een eind te maken aan urenlange vertragingen in de spoortunnel, die tot veel ongemak en ongenoegen bij de reizigers leidden.

Het team, dat sinds kort 24 uur per dag en zeven dagen per week inzetbaar is, moet binnen tien minuten kunnen bepalen wat er aan de hand is als de rookmelders in de tunnel afgaan. Brandmelders bleken vaak af te gaan na kleine, relatief ongevaarlijke incidenten. Het nieuwe team moet deze problemen zelf oplossen, zegt ProRail dinsdag.

Bij een brand- of rookmelding in de Schipholspoortunnel rijden treinen tegenwoordig langzaam door naar de luchthaven. Voorheen werden treinen meteen geschrapt en moesten alle vier de tunnelbuizen bij een brandmelding verplicht dicht. Zo'n sluiting leverde volgens ProRail al gauw vertraging op voor zo'n 50.000 reizigers in de Randstad. Ook bij een trein die met pech in de tunnel stond was het stilleggen van het treinverkeer verplicht.

Maatregelen
De nieuwe procedure levert bij loos alarm hooguit vertraging op. Het aantal stremmingen door rook in de tunnel was overigens de afgelopen jaren al gedaald. In 2012 waren er nog 32 vertragingen. Vorig jaar waren het er acht en dit jaar zijn het er tot nu toe drie.

ProRail heeft de afgelopen jaren al maatregelen genomen om het aantal storingen aan de Schipholtunnel en de hinder door brandmeldingen voor treinreizigers te verminderen. Zo werd de aanrijdtijd van storingsmonteurs verkort en wordt de Schipholtunnel regelmatig gestofzuigd om te voorkomen dat het rondvliegend stof voor storingen zorgt.

Lekkage fluorwaterstof Shell Pernis verholpen

De lekkage van waterstoffluoride bij Shell Pernis in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag rond 0.30 uur gedicht, meldt Shell. De stof is binnen het Shell-terrein gebleven, personeel van de oliemaatschappij heeft samen met de hulpdiensten, na identificatie van het probleem, het lek gedicht, aldus een woordvoerder. De brandweer is nog wel aanwezig.

Het is deze maand al de tweede keer dat er problemen zijn. "Wij betreuren het dat we opnieuw voor overlast en onrust hebben gezorgd in de omgeving van onze raffinaderij."

De stof kwam maandagavond met het spoelen van de leidingen vrij. Het is nog niet bekend of de lekkage te maken heeft met de brand bij Shell zaterdagavond.

Fluorwaterstof heeft een zure geur en is ook in kleine hoeveelheden gevaarlijk.

Lekkage fluorwaterstof Shell Pernis verholpen
Lekkage fluorwaterstof Shell Pernis verholpen (Foto: ANP)

'Taiwan mag Taiwanese vlag gebruiken op Universiade in Taiwan'

Van 19 tot en met 30 augustus wordt in Taipei de 29e zomereditie van de Universiade gehouden, de Olympische Spelen voor studenten. Het lijkt erop dat het organiserende land, Taiwan, daarbij haar eigen vlag en mogelijk zelfs eigen naam mag gebruiken en dat is in de sportwereld vrij bijzonder.

Door politiek gedoe met het Chinese vasteland, dat Taiwan slechts ziet als afvallig deel van China, mogen de Taiwanezen al jaren niet onder hun eigen naam meedoen aan sportevenementen. Het Internationaal Olympisch Comité weigerde dat, om ruzie met en boycots van China te voorkomen. Sinds 1984 doet het land dan ook mee onder de noemer Chinees Taipei, een land dat eigenlijk niet bestaat, met de doorgaans alleen bij dergelijke evenementen zichtbare vlag van 'Chinees Taipei'.

Het organisatiecomité van de Universiade heeft nu laten weten dat Taiwanese vlaggen tijdens het evenement toegestaan zijn. Men bevestigde daarbij overigens niet of de vlag van Taiwan inderdaad officieel gebruikt zal worden, of dat het louter bedoeld is voor fans op de tribunes. 

Man gewond na schietpartij Tilburg

In Tilburg is in de nacht van maandag op dinsdag een man gewond geraakt bij een schietpartij. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Rond 02.00 uur kreeg de politie meerdere meldingen dat er geschoten zou zijn in de omgeving van de Puccinistraat in Tilburg-Noord. Het onderzoek is in volle gang, aldus de politie. De technische recherche is ingeschakeld.

Man gewond na schietpartij Tilburg
Man gewond na schietpartij Tilburg (Foto: ANP)

Xi wil modernisering leger China

De Chinese president Xi Jinping wil dat het leger van het land snel wordt gemoderniseerd. Hij zei dat dinsdag tijdens de viering van de negentigste verjaardag van het volksbevrijdingsleger.

Xi wil een "leger van wereldklasse" opbouwen. Volgens de president moet "tegen elke prijs" worden voorkomen dat modernisering tot stilstand komt en moet het Chinese leger in staat zijn oorlog te voeren als "de partij en het volk dat nodig hebben".

Afgelopen weekeinde zag Xi tijdens een grote parade in Peking hoe 12.000 militairen voorbij marcheerden en honderden gepantserde voertuigen langs rolden. Ook deden straaljagers aan het militaire machtsvertoon mee.

Xi wil modernisering leger China
Xi wil modernisering leger China (Foto: ANP)

LB: Amber Rose overweegt borstverkleining

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Amber Rose overweegt haar borsten dit jaar te laten verkleinen. Dat zegt het 33-jarige model maandag op Instagram en vraagt haar volgers die een dergelijke ingreep hebben ondergaan, om advies.

Rose deelde een foto van zichzelf in een zwart shirt met laag uitgesneden decolleté, die zondag was genomen op het verjaardagsfeestje van haar beste vriendin Paloma Ford. "Mijn borsten zijn belachelijk zwaar, mijn rug doet zeer en ik kan geen kleine shirtjes dragen zonder grote beha", schrijft Rose op Instagram. "Zijn er dames die veel gelukkiger zijn, ondanks de littekens, met hun borstverkleining?", vraagt ze haar volgers.

Fans en volgers van Rose waar meer dan bereid om haar van adviezen te voorzien. Velen raadden haar aan om de borstverkleining door te zetten, omdat het de pijn in de rug wegneemt. Andere fans probeerden het model gerust te stellen door te vertellen dat de littekens enorm meevallen.

Of Amber Rose de operatie doorzet heeft ze nog niet bekendgemaakt.

Instagram hieronder niet zichtbaar? Klik hier! 

Amber Rose overweegt borstverkleining
Amber Rose overweegt borstverkleining (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: zonnig of regen...

Is de eerste week in augustus heet, zorg voor goed warm winterkleed.

Goedemorgen!

Gisteren was het in grote delen van het land heel aardig weer. Gisteravond is, waar deze aanwezig was, de bewolking opgelost. In het zuidoosten van het land is de afgelopen nacht de bewolking weer tevoorschijn gekomen en daar zou vanmorgen ook regen uit kunnen vallen. In de middag en de avond kan het op meer plaatsen in het oosten gaan regenen. Woon je in het westen, dan heb je geluk, want daar blijft het droog en zonnig. De temperatuur loopt op tot ruim 20 graden.

De komende dagen wordt meer wisselvallig weer verwacht.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:59
Zon onder: 21:31
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1674 Een tornado teistert de stad Utrecht; het schip van de Domkerk stort in waardoor de toren compleet los komt te staan van het koor. Ook de Pieterskerk heeft grote schade.
1793 De eerste lengte van de meter wordt in Frankrijk wettelijk vastgelegd.
1817 Giovanni Battista Belzoni bereikt het binnenste van de tempel van Aboe Simbel.
1944 Anne Frank schrijft voor het laatst in haar dagboek.
1944 In Warschau (Polen) breekt de Opstand van Warschau uit tegen de Duitse bezetters.
1990 De verzoeningsgesprekken tussen Irak en Koeweit in de Saoedische stad Djedda worden zonder resultaat beëindigd.
2002 De stoffelijke resten van Marion en Romy van Buuren, die vijf jaar vermist waren, worden gevonden in de duinen van Egmond en Bergen.

Dorse maakte deze video in Almere

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Helft van studenten Australië lastiggevallen

Op de Australische universiteiten heeft meer dan de helft van de studenten last van seksuele intimidatie. 51 procent van de studenten zegt ten minste een keer lastiggevallen te zijn.

Het gaat onder meer om intimidatie in slaapzalen, op festivals, in de klaslokalen en op de campus. Het merendeel van de daders is man. De daders en slachtoffers kennen elkaar vaak.

Dertigduizend studenten zijn ondervraagd door de Australische Mensen Rechten Commissie (AHRC).

Helft van studenten Australië lastiggevallen
Helft van studenten Australië lastiggevallen (Foto: ANP)

Harvard verklaart Scaramucci per abuis dood

Het zit Anthony Scaramucci, voormalig communicatiedirecteur van het Witte Huis, niet mee. Maandag, op dezelfde dag dat president Trump hem ontsloeg, werd bekend dat de prestigieuze Harvard Universiteit hem dood had verklaard in een mail aan alumni.

In de mail met bijbehorende database staan alle namen van oud-studenten. Achter de naam van Scaramucci stond per abuis een asterisk, als teken dat de voormalig alumnus overleden was. De 53-jarige financier uit New York studeerde in 1989 af aan de rechtenfaculteit.

Harvard heeft excuses aangeboden. Onduidelijk is hoe de fout is ontstaan. In een volgende editie, wordt de fout gecorrigeerd. De database wordt iedere vijf jaar gepubliceerd en is alleen bedoeld voor alumni.

Scaramucci werd in juli aangesteld als communicatiedirecteur van het Witte Huis. Dat leidde eerst tot het vertrek van woordvoerder Sean Spicer en vervolgens van stafchef Reince Priebus. Na anderhalve week ontsloeg Trump Scaramucci echter ook, om de nieuwe stafchef John Kelly met een "schone lei" te laten beginnen en hem de gelegenheid te geven "zijn eigen team op te bouwen".

Harvard verklaart Scaramucci per abuis dood
Harvard verklaart Scaramucci per abuis dood (Foto: ANP)

Hackers stelen script Game of Thrones

HBO is het slachtoffer geworden van hackers. In ieder geval één script van een aflevering van Game of Thrones en twee nog niet uitgezonden episodes van Ballers en Room 104 zijn online gezet, meldt Entertainment Weekly.

De hackers claimen dat ze in totaal 1,5 terabyte aan data hebben gestolen van HBO. De zender bevestigt tegenover de entertainmentsite alleen dat er een lek is en dat het wordt onderzocht. De daders stellen dat ze 'later' meer materiaal online willen zetten.

Onder het materiaal is het script van de aflevering van volgende week van Game of Thrones. De hitserie heeft in het verleden vaker te maken gehad met hackers. Zo werden in 2015 de eerste vier aflevering van seizoen vijf online gezet. Sindsdien zijn er allerlei extra beveiligingsmaatregelen in gang gezet.

Hackers stelen script Game of Thrones
Hackers stelen script Game of Thrones (Foto: BuzzT)

Spotify passeert grens 60 miljoen abonnees

Spotify heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Het streamingsplatform heeft meer dan 60 miljoen abonnees, meldt Variety op basis van cijfers over de maand juli.

In maart kondigde Spotify aan de grens van 50 miljoen betalende gebruikers te hebben gepasseerd, wat betekent dat het Zweedse bedrijf er in de afgelopen vier maanden tien miljoen nieuwe abonnees bij heeft gekregen. Het totaal aantal gebruikers bedroeg in juni 140 miljoen.

Spotify is op 60 verschillende markten actief en heeft een bibliotheek met meer dan 30 miljoen liedjes.

Spotify passeert grens 60 miljoen abonnees
Spotify passeert grens 60 miljoen abonnees (Foto: BuzzT)

Gaswolk door lekkage fluorwaterstof bij Shell Pernis

Uit de fluorwaterstoffabriek van Shell Pernis is maandagavond een hoeveelheid fluorwaterstof ontsnapt. De gaswolk drijft richting Rotterdam Hoogvliet, zo meldt de DCMR Milieudienst Rijnmond. De hulpdiensten zijn ter plaatse, net als de DCMR.

De brandweer probeer de wolk neer te slaan met waterstralen, aldus de veiligheidsregio. Personeel van Shell is bezig van het dichten van de lekkage.

Chemische adviseurs en de brandweer voeren metingen uit in het gebied. Tot nu toe zijn geen gevaarlijke concentraties gemeten. De werkzaamheden zijn erop gericht de situatie onder controle te krijgen.

Het is nog niet bekend of de lekkage te maken heeft met de brand bij Shell eerder dit weekend. Er zijn geen klachten van bewoners. Fluorwaterstof heeft een zure geur, en is ook in kleine hoeveelheden gevaarlijk.

Door de lekkage is de aangrenzende Vondelingenweg afgesloten, net als de afrit Hoogvliet (A15) richting Shell. Ook is het treinverkeer in de omgeving stilgelegd.

Een woordvoerder van Shell bevestigde dat sprake zou zijn van een lekkage, maar kon nog niet in detail treden.

Overlast door lekkage bij Shell Pernis
Overlast door lekkage bij Shell Pernis (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.