FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 juli 2017

Engelse dames boeken tweede zege op EK

De Engelse voetbalsters hebben zich vrijwel zeker geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap. Na de 6-0 zege op Schotland werd ditmaal Spanje met 2-0 aan de zegekar geregen.

Engeland kende in Breda een droomstart doordat Francesca Kirby op aangeven van Ellen White al na anderhalve minuut de bal tegen de touwen wist te werken. Even later leek het zelfs 2-0 te worden, maar de goal werd onterecht vanwege buitenspel afgekeurd.

Spanje vocht zich terug in de wedstrijd en kreeg kansen op de gelijkmaker. Tien minuten voor tijd riepen de Spaanse dames om een strafschop na hands aan Engelse zijde, maar de claim werd om onduidelijke redenen niet gehonoreerd. Vlak hierna tekende Jodie Taylor de bevrijdende 2-0 aan, waardoor de ploeg alleen nog in theorie uitgeschakeld kan worden in de groepsfase.

Singapore dicht bij verlenging met Formule 1

Het lijkt erop dat de Singapore Grand Prix de komende jaren ook op de Formule 1-kalender te vinden zal zijn. De race staat voor 2018 met een sterretje gemarkeerd, wat inhoudt dat het nog onder voorbehoud is, maar als het aan promotor Colin Syn ligt zal de wedstrijd door gaan.

De race in het havengebied Marina Bay staat sinds 2008 op de kalender en is al sinds de start een groot succes. De wedstrijd wordt verreden op een stratencircuit en onderscheidt zich van andere Grands Prix doordat er in de nacht onder kunstlicht wordt gereden.

Het contract loopt na dit jaar af, maar de onderhandelingen over verlenging lopen, zo meldde Syn aan Motorsport. "We zijn er mee bezig. Het is een serieuze zaak, dus wij handelen erg voorzichtig. We zijn dichtbij een akkoord en we kunnen alleen maar hopen dat het rond zal komen. We willen een goede deal." Syn wilde daarom ook niets zeggen over de lengte van het mogelijke contract.

Servicekanon Isner domineert toernooi in Newport

Tennisser John Isner heeft zondag het ATP-toernooi van Newport gewonnen. Het Amerikaanse servicekanon was in eigen land als eerste geplaatst en maakte dat volledig waar: hij stond geen enkele set af en kwam nauwelijks in de problemen.

De Australiër Matthew Ebden werkte zich via het kwalificatietoernooi het hoofdschema in en deed het daar bijzonder goed. Het leidde tot zijn eerste ATP-finale in het enkelspel, maar met 6-3, 7-6 (4) was hij niet opgewassen tegen Isner, die de elfde toernooizege - en de eerste in twee jaar - uit zijn loopbaan boekte.

'Lucky loser' Rublev (19) verrast met toernooizege in Umag

Tennisser Andrey Rublev heeft zijn beste tennisweek ooit afgerond met zijn allereerste toernooizege. De 19-jarige Rus mocht in het Kroatische Umag ondanks zijn verlies in het kwalificatietoernooi komen opdraven nadat Borna Coric zich afmeldde en die kans benutte hij volop.

Rublev boekte een aantal mooie zeges, waaronder op Fabio Fognini en Ivan Dodig, waarna hij het in de finale opnam tegen de Italiaan Paolo Lorenzi. Dat werd zelden een echte wedstrijd, want Rublev was simpelweg een maat te groot: 6-4, 6-2. 

De jonge Rus zal op de wereldranglijst een dikke twintig plekken stijgen, met als gevolg dat hij maandag voor het eerst in de top-50 van de mondiale ranglijst staat. 

Portugal blijft in leven op EK na zege op Schotland

De Portugese voetbalvrouwen hebben de hoop om de kwartfinales op het EK in Nederland te halen nog niet opgegeven. Op Het Kasteel in Rotterdam werd Schotland verslagen in de tweede groepswedstrijd, nadat Spanje eerder te sterk was.

Na 27 minuten liet Carolina Mendes de eerste Portugese treffer ooit op een groot toernooi noteren. Invalster Erin Cuthbert bracht Schotland halverwege de tweede helft op gelijke hoogte, maar kort daarop maakte Ana Leite - amper twee minuten nadat ze het veld betrad - de winnende 2-1 voor Portugal. 

Portugal moet in de laatste groepswedstrijd tegen Engeland voor een verrassing zorgen, Schotland is uitgeschakeld. 

Armin van Buuren gaat voor lol in de studio

Het belangrijkste doel van Armin van Buuren in de studio is lol hebben. "Als ik het maar leuk en naar m'n zin heb", zei de dj zondag op Radio 538, dat uitzendt vanaf het Belgische dancefestival Tomorrowland.

"Je moet gewoon verschillende dingen proberen, ook als muzikant", vindt Armin. "Hoe trots ik ook ben op bijvoorbeeld This Is What It Feels Like, die ga ik niet nog een keer maken. Je probeert toch elke keer wat anders. Dat is ook de reden waarom ik het nog steeds zo leuk vind."

Op zoek naar een uitdaging dook Armin de studio in met Sunnery James & Ryan Marciano. "We hebben samen besloten in het diepe te springen met een nieuwe avond op Ibiza, in club Hï. Ik wilde dan ook wel samen een plaat maken, dat zijn we gewoon gaan proberen."

Helemaal gek
Eigenlijk was Armins stijl niet te verenigen met die van Sunnery en Ryan. "Maar juist omdat het niet kan, wil ik het proberen. Wat dat betreft word je gewoon eigenwijs. Een psytranceplaat kan niet? Dus doen. Zo kijk ik gewoon naar muziek tegenwoordig."

Lol had Armin zeker met Sunnery en Ryan. "Wat zijn die gasten gaaf zeg, ze zijn helemaal gek." De drie dj's stonden zelf versteld van het resultaat van hun samenwerking, You Are. "We hadden allebei zoiets van: jeetje, zijn we dit nu aan het doen? Voor hen is het best wel een andere plaat en voor mij ook, maar hij gaat gewoon los. We vinden het gewoon een vette plaat."

Armin van Buuren gaat voor lol in de studio
Armin van Buuren gaat voor lol in de studio (Foto: BuzzE)

Brandweer zet waterschermen voor grotten

De hulpdiensten zijn zondagmiddag begonnen met het plaatsen van waterschermen voor de ingangen van de grotten bij Kanne, net over de grens bij Maastricht. De brandweer hoopt dat de waterschermen de rookoverlast voor de tegenoverliggende woningen in Kanne verminderen.

Even overwoog de brandweer zondag om toch weer te gaan blussen in de grotten bij Maastricht, waar sinds donderdag honderden kuub hooi en stro in brand staan. Maar na een op afstand bedienbare robot tot aan de brandhaard de grotten in gestuurd te hebben, bleef de brandweer bij de eerdere beslissing: het vuur gecontroleerd laten uitbranden.

Uit de beelden van de robot bleek dat het hooi vooral smeult en niet brandt. Dat betekent dat het minder snel verteert dan de brandweer eerder hoopte. Het instortingsgevaar blijft, daarom mogen brandweerlieden de grotten niet in.

De stank- en rookoverlast in Maastricht kan volgens de brandweer nog een tot drie weken duren.

Brandweer zet waterschermen voor grotten
Brandweer zet waterschermen voor grotten (Foto: ANP)

Volleybalsters naar finale World Grand Prix

De Nederlandse volleybalsters mogen vanaf 2 augustus in China aan het finaletoernooi van de World Grand Prix deelnemen. Ze hadden zondag voldoende aan een moeizame zege op België in het Braziliaanse Cuiabá: 3-2 (29-27 18-25 25-12 22-25 15-8).

Oranje had een zege nodig na twee nederlagen op rij tegen de Verenigde Staten (3-1) en Brazilië (3-1). Door de gewonnen ontmoeting met België strijdt de ploeg van bondscoach Jamier Morrison over anderhalve week met gastland China, Servië, Amerika, Brazilië en Italië om de winst van de World Grand Prix, die het in 2007 al eens won.

Nederland beleefde een moeizame start tegen België. In de eerste set knokte de ploeg zich van een achterstand van 24-21 nog naar setwinst (29-27). België won de tweede set afgetekend (25-18) en merkte in de derde set voor het eerst dat Nederland veel meer kwaliteit heeft (25-12). Oranje grossierde in de vierde set opnieuw in fouten (25-22), maar stelde in de beslissende vijfde set net op tijd orde op zaken. "Het ging zeker niet makkelijk maar uiteindelijk heeft onze opslag op de beslissende momenten het verschil gemaakt", concludeerde een opgeluchte aanvoerster Maret Balkestein-Grothues.

Volleybalsters naar finale World Grand Prix
Volleybalsters naar finale World Grand Prix (Foto: ANP)

Groenewegen vijfde Nederlandse ritwinnaar in Parijs

Dylan Groenewegen won vandaag als Nederlander de slotrit van de Tour en dat was alweer even geleden. De laatste Nederlander die won in Parijs was in 1988, in totaal was er vijf keer een de beste in Parijs.

De eerste was ook meteen de meest legendarische, Jan Janssen won in 1968 de laatste rit. Destijds nog nog niet op de Champs-Élysées, maar een tijdrit die eindigde in het Parc des Princes. Met zijn zege won hij ook direct de Tour van dat jaar.

In 1976 won Gerben Karsten de slotrit door op de Champs-Élysées het sprintende peloton voor te blijven en in 1978 won Gerrie Knetemann door een rit die gedomineerd werd door de Raleigh-ploeg goed af te maken. De vierde en tot vandaag laatste keer was in 1988 toen Jean-Paul van Poppel in Parijs de massasprint won, wat zijn vierde ritzege in die ronde betekende.

Dylan Groenewegen was dus vandaag de vijfde, zijn winst in de massasprint betekende zijn eerste ritzege ooit in de Tour.

Groenewegen vijfde Nederlandse ritwinnaar in Parijs (Pro Shots / George Deswijzen)
Groenewegen vijfde Nederlandse ritwinnaar in Parijs (Pro Shots / George Deswijzen)

Turkse politie arresteert demonstranten

De Turkse politie heeft zondag in Ankara 61 betogers gearresteerd. Zij eisten de vrijlating van twee leraren, die twee maanden geleden in de gevangenis werden gegooid omdat ze in hongerstaking waren gegaan om hun baan terug te krijgen. Ze raakten die kwijt op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep vorig jaar juli.

Volgens de tv-zender CNN Türk gebruikte de politie traangas en waterkanonnen om de demonstranten van het Kizilay-plein in het centrum van de hoofdstad te verdrijven. Sommige actievoerders werden weggesleept en afgevoerd, anderen keerden niet veel later terug om door te gaan met hun protest.

De hongerstakers, die volgens de rechter tot een ultralinkse groepering behoorden, wilden door het weigeren van eten aandacht vragen voor de ongeveer 150.000 overheidsdienaren die na de coup werden ontslagen of geschorst.

Turkse politie arresteert demonstranten
Turkse politie arresteert demonstranten (Foto: ANP)

Herlings naast podium in MXGP van Tsjechië

Zondag is Jeffrey Herlings vierde geworden bij de MXGP in het Tsjechische Loket. De Grand Prix werd gewonnen door de Italiaan Antonio Cairoli. Landgenoot Glenn Coldenhoff werd in beide races elfde.

In de eerste race had Herlings een slechte start. Na lange tijd op een achtste plaats gereden te hebben maakte hij in de de slotfase enkele plaatsen winst en finishte op de vijfde plaats. De race werd gewonnen door regerend wereldkampioen Tim Gajser.

De Brabander wist in de tweede race op de derde plaats te finishen achter Cairoli en de Belg Clement Desalle. Door dit resultaat is Herlings nu gestegen naar de derde plaats in de tussenstand van het WK.

Golfer Spieth pakte derde majorzege, Luiten sluit in mineur af

Golfer Jordan Spieth heeft voor de derde keer in zijn loopbaan een major gewonnen. De 23-jarige Amerikaan won in 2015 de US Open en de Masters en zegevierde dit weekeinde op The Open. Spieth moet alleen het PGA Championship nog winnen om de Career Grand Slam te voltooien.

In Southport ging Spieth met drie slagen voorsprong op landgenoot Matt Kuchar de slotdag in, maar na drie bogeys - een hole met één slag boven het baangemiddelde - had hij die voorsprong al uit handen gegeven. Kuchar kon na de dertiende hole zelfs de leiding pakken, maar Spieth herstelde zich op ijzersterke wijze.

Op de laatste vier holes sloeg Spieth drie birdies en één eagle, één respectievelijk twee slagen onder het baangemiddelde. Het leverde hem een rondje van 69 slagen op, net als Kuchar, en dus kwam Spieth uiteindelijk alsnog met drie slagen voorsprong als winnaar het clubhuis in. De Chinees Li Haotong kende een fenomenale slotdag en ging in 63 slagen rond, waarmee hij van de 29e naar de derde plek steeg.

Joost Luiten kende bepaald geen beste laatste dag. De Nederlander ging als gedeeld achttiende de baan op, maar kon slechts twee birdies tegenover zijn vijf bogeys zetten. Hij ging zo rond in 73 slagen en zakte naar de gedeeld 44e plek.

Amerikaanse zwemmers winnen prachtige estafette, Hongarije stunt op thuis-WK

De Amerikaanse zwemploeg heeft op het wereldkampioenschap in Boedapest het goud gewonnen op de 4x100 meter vrije slag bij de mannen.

Het werd een fantastische strijd in de Duna Arena in de Hongaarse hoofdstad, met name tussen de Verenigde Staten en Brazilië. Caeleb Dressel en Townley Haas zwommen namens de Amerikanen geweldig, bij Brazilië deed tweede zwemmer Marcelo Chierighini dat zelfs nog wat beter.

Na drie zwemmers hadden de Amerikanen een kleine voorsprong, die Nathan Adrian moest verdedigen tegen Bruno Fratus. De Braziliaanse sprintbom vertrok aanzienlijk sneller, maar kon het gaatje net niet dichten en moest genoegen nemen met zilver, minder dan drie tienden achter de 3:10,06 van de Amerikanen.

Het stadion in Boedapest ging uit haar dak en dat kwam niet door de VS en Brazilië. Dominik Kozma, Nandor Nemeth en Peter Holoda brachten Hongarije naar de derde plek, waarna slotzwemmer Richard Bohus met een prachtig optreden het sensationale brons binnenhaalde, de eerste WK-medaille ooit voor de Hongaarse 4x100m-ploeg.

Twee aanhoudingen door arrestatieteam in Alkmaar

In Alkmaar is een grootscheepse politieactie bezig. Aanleiding voor de actie is 'een verdachte situatie' aldus een woordvoerder. Wat voor verdachte situatie wilde ze in belang van het onderzoek niet kwijt. 

De uitvalswegen worden bewaakt, in de stad lopen agenten met kogelwerende vesten rond en de politiehelikopter heeft ruim een uur boven het centrum gevlogen. Deze is inmiddels weer vertrokken. 

Update 18:14 uur
NH Nieuws weet te melden dat een arrestatieteam op de Vondelstraat, voor de deur van sportschool Fit for Free, een stormram aan het voorbereiden is. 

Update 18:35 uur
Volgens getuigen ter plaatse zou de politie een inval aan de Monseigneur Nolensstraat of de Colijnstraat voorbereiden. De woordvoerder van de politie kon dit niet ontkennen of bevestigen. 

Update 19:03 uur
Volgens Annabelle Zandbergen, verslaggever bij NH-Nieuws, is de inval aan de Mgr. Nolensstraat zojuist afgerond. De politie was begonnen om de afzetlinten te verwijderen, maar volgens Annabelle zijn ze bezig om deze weer terug te plaatsen. Het zou mogelijk kunnen zijn vanwege de hoog opgelopen emoties van omwonenden. 

Update 19:13 uur
Video toegevoegd

Update 20:03 uur
Bij de inval zijn twee personen aangehouden. Het arrestatieteam, dat werd ingezet omdat er een melding was binnengekomen dat er een persoon met een automatisch wapen rond zou lopen, arresteerde één persoon in de woning, de ander werd buiten op straat aangehouden. Dat weet het Algemeen Dagblad te melden. Een wapen werd overigens niet aangetroffen. De politie doet nader onderzoek in de woning. 


Bron video: Alkmaar Centraal

WK-brons estafettezwemsters, ongelooflijk wereldrecord Sjöström

De Nederlandse zwemploeg heeft de eerste medaille op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen binnen. In Boedapest was er brons op de 4x100 meter vrije slag bij de dames.

De wedstrijd werd geopend door de Zweedse Sarah Sjöström, die ongenadig hard van start ging. Na 100 meter tikte ze aan in een bizarre tijd van 51,71 seconden, waarmee ze het vorig jaar door Cate Campbell gezwommen wereldrecord van 52,06 verpulverde en als eerste vrouw ooit onder de 52 seconden dook. Michelle Coleman hield namens Zweden goed stand, maar Ida Lindborg en Louise Hansson konden de podiumplek niet vasthouden.

Die strijd ging tussen de Verenigde Staten, Australië en Nederland. Kim Busch, Femke Heemskerk en Maud van der Meer brachten Nederland naar de derde plek, met Ranomi Kromowidjojo als slotzwemster. Zij kende een zeer sterke race en liep wel wat in op de Amerikaanse Simone Manuel en de Australische Emma McKeon, maar het was niet genoeg. De VS won goud, voor Australië en Nederland, dat voor de zesde keer op rij een WK-medaille won op de 4x100m vrije slag. 

Dylan Groenewegen wint op Champs-Élysées, Froome wint vierde Tour

Dylan Groenewegen heeft de laatste etappe in de Tour de France gewonnen. De sprinter van LottoNL-Jumbo was in de massasprint de snelste voor André Greipel. Chris Froome pakt voor de vierde de eindzege in de Ronde van Frankrijk.

Bij de eerste passage van de Champs-Élysées voerde Sky het peloton aan. Daarna was het de beurt voor de eerste aanvallen. Yoan Offredo koos voor de eerste aanval, maar de renner van Wanty-Groupe Gobert raakte niet weg.

Later reden Daryl Impey (Dimension Data), Julien Vermote (Quick-Step), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Nils Politt (Katusha-Alpecin) en Alexey Lutsenko (Astana), Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe), Imanol Erviti (Movistar), Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) en Michael Schär (BMC). De tien zou twintig seconden pakken op het peloton, maar zou op tien kilometer van de streep worden gegrepen.

In de laatste ronde probeerde Dmitriy Gruzdev en Zdeněk Štybar maar beiden raakte niet weg en op twee kilometer was alles weer samen. In de sprint ging Groenewegen al vroeg aan, maar hield voldoende afstand op Greipel. Voor de Nederlander is het zijn eerste overwinning in een grote ronde.

Dylan Groenewegen wint op Champs-Élysées (Pro Shots / George Deswijzen)
Dylan Groenewegen wint op Champs-Élysées (Pro Shots / George Deswijzen)

Zwemmers Goosen en Kamminga niet naar WK-finales

Zwemmers Mathys Goosen en Arno Kamminga hebben zich op het wereldkampioenschap in Boedapest zondag niet geplaatst voor de finales op hun eerste afstanden.

Goosen stond in de halve finales van de 50 meter vlinderslag, nadat hij in de series een nieuw Nederlands record van 23,52 seconden zwom. Dat herhaalde hij in de halve finales knap, maar het was niet goed genoeg voor een finaleplek.

Kamminga zwom de halve finales van de 100 meter schoolslag en deed dat uitstekend. Met 59,76 seconden dook hij nog eens twee tienden onder zijn 's ochtends gezwommen persoonlijk record, goed genoeg om twee van de zestien halvefinalisten achter zich te houden. 

Sun en Ledecky met overmacht naar wereldtitels 400m vrije slag

De eerste twee finales van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Boedapest hebben wat het goud betreft geen verrassende uitslagen opgeleverd. De favorieten op de 400 meter vrije slag maakten hun status volledig waar.

Bij de mannen ging de Chinees Sun Yang als dubbel regerend wereldkampioen de finale in. Zijn favorietenrol maakte hij waar en al vroeg opende Sun de aanval. Die kon niemand pareren en na 3:41,38 minuten was zijn derde wereldtitel op rij op de 400m vrij binnen. Olympisch kampioen Mack Horton uit Australië moest met 3:43,85 genoegen nemen met zilver, voor de Italiaan Gabriele Detti, die net als op de Spelen het brons pakte.

Bij de vrouwen is Katie Ledecky al jaren niet te kloppen op alles wat verder is dan 200 meter vrije slag - en zelfs op die afstand is ze eigenlijk de beste. De vraag was dan ook alleen of ze haar wereldrecord aan kon vallen, maar dat lukte niet: de nog altijd maar 20-jarige Ledecky tikte aan in 3:58,34, twee seconden boven het wereldrecord. Met 4:01,54 pakte landgenote Leah Smith het zilver, voor de nog maar 15-jarige Chinese Li Bingjie (4:03,25). 

Man met 47 kilo xtc aangehouden

De politie heeft op de A28 bij Assen een 31-jarige Groninger aangehouden die 47 kilo xtc-pillen in zijn bestelbusje vervoerde. Agenten van de Landelijke Eenheid hielden het busje zaterdagavond bij een controle aan, meldde de politie zondag.

De verdachte wordt maandag verder verhoord. De politie onderzoekt de herkomst van de pillen. Het busje en de drugs zijn in beslag genomen.

Man met 47 kilo xtc aangehouden
Man met 47 kilo xtc aangehouden (Foto: ANP)

Thor en Hulk zijn maatjes in nieuwe Thor: Ragnarok-trailer

Nadat Warner Bros. tijden Comic-Con International in Hall H het publiek overweldigde met nieuwe beelden uit Justice Leage, was het enkele uren later de beurt aan Marvel Studios. Zij brachten een nieuwe trailer van Thor: Ragnarok en ook die staat online.

De trailer wekt de indruk dat regisseur Taika Waititi niet inhoudt qua humor én actie, en belooft ons een buddy movie tussen Bruce Banner en Thor.

Thor: Ragnarok is vanaf eind oktober te zien.

Kalasjnikov blijkt waterpijp

De politie van Bielefeld is zondagmiddag uitgerukt omdat een verontruste burger een waterpijp aanzag voor een kalasjnikov. De ooggetuige sloeg alarm nadat hij vanuit zijn huis twee jongemannen bij de overburen naar binnen had zien gaan. Een van de verdachte figuren had volgens de beller een AK 47 over de schouder, de ander trok een rolkoffertje achter zich aan.

De politie, in Duitsland door de terreurdreiging nog altijd zeer op haar hoede, nam de melding serieus en kwam onmiddellijk in actie. De manschappen naderden het pand waar de 'schutters' zaten omzichtig en namen alle voorzorgsmaatregelen in acht bij het naar binnengaan.

Groot was de verbazing toen ze niet het verwachte automatische geweer aantroffen maar een uit de kluiten gewassen shisha met bijbehorende opbergkoffer. Ook de waterpijprokers keken raar op.

Kalasjnikov blijkt waterpijp
Kalasjnikov blijkt waterpijp (Foto: BuzzO)

Justice League-beelden Comic-Con tonen blik op de schurk

Tijdens het Warner Bros.-panel in de beruchte Hall H op Comic-Con International heeft de filmstudio nieuwe beelden getoond uit de DC-teamup-film Justice League, en deze beelden vervolgens ook online geplaatst.

De beelden, in de vorm van een extra lange trailer, tonen de leden van het team in actie, laten wat van de schurk, Steppenwolf, zien en tonen dat de film ons mee terug neemt naar Themyscira, het thuis van Diana/Wonder Woman. Ook wordt er melding gemaakt van het bestaan van Green Lanterns, wat de vraag oproept of er een Lantern te zien zal zijn in de film.

Justice League is in november te zien. 

Bertens en Larsson winnen toernooi Gstaad

Tennissters Kiki Bertens en Johanna Larsson hebben zondag de dubbeltitel op het WTA-toernooi in Gstaad gewonnen. Het is al de zevende titel voor het duo: in 2015 pakten ze er twee, vorig jaar drie en dit jaar waren ze ook in Auckland al de beste.

Bertens en haar Zweedse partner namen het op tegen thuisspeelster Viktorija Golubic en de 20-jarige Servische Nina Stojanovic, die in respectievelijk hun eerste en tweede WTA-finale stonden.

Bertens en Larsson waren in Gstaad als eerste geplaatst en begonnen door de tiebreak in set één te winnen prima aan het duel. In de tweede set moesten ze drie keer hun service inleveren, waarna een supertiebreak het duel moest beslissen. Daarin waren ze dan toch de beste: 7-6 (4), 4-6, 10-7.

A10-West zes weken lang op de schop

De A10-West gaat de komende zes weken volledig op de schop. De ringweg aan de westkant van Amsterdam wordt zondag rond middernacht afgesloten over een traject van 5 kilometer vanaf de Basisweg (S102) tot knooppunt De Nieuwe Meer. De snelweg krijgt onder meer een nieuwe asfaltlaag, de riolering wordt schoongemaakt en op sommige plekken vergroot en de matrixborden ondergaan een onderhoudsbeurt.

De laatste keer dat de A10-West een grote opknapbeurt kreeg, was in 2001. Aanvankelijk was het onderhoud gepland voor volgend jaar, maar door de werkzaamheden aan de N200 en de verbreding van de A10-Zuid voert Rijkswaterstaat de klus deze zomer uit. De ringweg dient dan namelijk als omleidingsroute.

De weg gaat per kant drie weken dicht en moet op maandag 4 september weer volledig toegankelijk zijn. Door de zomervakantie is het rustiger op de weg, maar Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers wel voor vertraging die kan oplopen tot een half uur. Tekstkarren in de stad en informatieborden boven de weg informeren mensen over alternatieve routes.

A10-West zes weken lang op de schop
A10-West zes weken lang op de schop (Foto: ANP)

Congres VS wil nieuwe sancties tegen Rusland

Partijen in het Amerikaanse Congres zijn het eens geworden over wetgeving die nieuwe sancties tegen Rusland mogelijk maakt en bestaande sancties in stand houdt. Ze gaan daarmee in tegen de wens van president Donald Trump.

De wetgeving maakt het voor Trump vrijwel onmogelijk sancties uit te stellen of helemaal op te heffen als hij dat nodig vindt. Dat de Republikeinen hun 'eigen' president daarmee aan banden leggen, wordt zondag door Amerikaanse media als "opmerkelijk" omschreven.

De partijen willen Rusland straffen voor de vermeende inmenging in de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Trump kan de wetgeving tegenhouden met een veto maar dat wilde hij juist vermijden.

Annexatie Krim
Het Congres wil Moskou met de sancties ook straffen voor de annexatie van de Krim, de militaire activiteiten in het oosten van Oekraïne en het schenden van mensenrechten. "Een bijna unaniem Congres is klaar om president Poetin een duidelijke boodschap te sturen namens het Amerikaanse volk en onze bondgenoten", aldus de Democraat Benjamin Cardin. "En we hebben president Trump nodig om de boodschap over te brengen."

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd. Maar twee functionarissen verklaarden zich niet te kunnen voorstellen dat Trump een veto zou uitspreken. Rusland noemt de sancties "hoogst negatief".

Congres VS wil nieuwe sancties tegen Rusland
Congres VS wil nieuwe sancties tegen Rusland (Foto: ANP)

Goud judoka Verkerk op European Cup

Judoka Marhinde Verkerk heeft bij de European Cup in Minsk goud gewonnen in de klasse tot 78 kilogram. Ze klopte in de finale Poolse Beata Pacut op ippon.

Verkerk, die eerder dit jaar het EK miste vanwege een schouderblessure, won drie van haar vier wedstrijden op ippon. Daarmee liet ze zien goed hersteld te zijn van haar blessure. Het toernooi in Minsk diende als voorbereiding op het WK eind augustus in Boedapest.

Politie vindt dode man bij woning Slagharen

De politie heeft zondag in Slagharen (Overijssel) bij een woning aan de Geert Migchelsweg het levenloze lichaam gevonden van een 55-jarige man. Hij was de bewoner van het huis.

De politie sluit een misdrijf niet uit, zei een woordvoerster. De recherche doet een buurtonderzoek. De politie ging naar het huis na te zijn gealarmeerd.

Politie vindt dode man bij woning Slagharen
Politie vindt dode man bij woning Slagharen (Foto: ANP)

Veiligheid kermisattractie opnieuw onderzocht

De kermisattractie waarin zaterdagavond een peuter beklemd raakte, wordt opnieuw gekeurd. Voor de toekomst wordt onderzocht of aanpassingen nodig zijn om dit soort ongelukken te voorkomen, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zondag. De attractie voldeed aan alle veiligheidsnormen. In afwachting van de nieuwe keuring blijft de attractie gesloten.

Een driejarig jongetje viel zaterdagavond uit het wagentje van de attractie Die Fantastische Reise. Hij kwam knel te zitten en werd een stuk meegesleurd. Nadat de brandweer hem had bevrijd, werd het kind zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Over zijn toestand kon de politie zondag nog niets melden.

Een 27-jarige vrouw uit Borne en een 56-jarige man uit Apeldoorn werden opgepakt omdat zij de hulpverleners hinderden in hun werk en geweld pleegden tegen een politieagent, die daarbij lichtgewond raakte. De twee zitten nog vast.

Veiligheid kermisattractie opnieuw onderzocht
Veiligheid kermisattractie opnieuw onderzocht (Foto: ANP)

De Buyst de snelste in Wallonië

Jasper De Buyst heeft de tweede etappe in de Tour de Wallonie gewonnen. De Belg van Lotto was 192 kilometer de snelste in de massasprint. Michael Morkov van Katusha-Alpecin werd tweede. In het algemeen klassement neemt Dylan Teuns de trui over van Benjamin Thomas.

Vijf renners kozen in het begin van de etappe voor de aanval: Victor Campenaerts (LottoNLJumbo), Lasse Norman Hansen (Aqua Blue), Anthony Roux (FDJ), Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale) en Jimmy Turgis (Cofidis). De vijf kregen nooit meer dan drie minuten van het peloton. Op tien kilometer van de streep werd ook de laatste vluchter van de gegrepen.

In de finale probeerde een groepje van tien renners met daarbij Lars Boom weg te raken, maar de tien kregen geen ruimte van het peloton. Toen kon het peloton zich opmaken voor een massasprint. In de sprint was De Buyst snelste voor Morkov. Justin Jules kwam als derde over de streep.

Tennisser Ferrer pakt na twee jaar 27e ATP-titel

Tennisser David Ferrer heeft zijn 27e ATP-titel gewonnen. Het was al even geleden voor de Spaanse veteraan, want in 2015 was hij voor het laatst de beste. Net als in 2007 en 2012 won Ferrer het toernooi van Båstad.

Op het Zweedse gravel was de Spaanse nummer 46 van de wereld een maatje te groot voor de Oekraïner Alexandr Dolgopolov, de mondiale nummer 89. Die kon enigszins bijblijven, maar na anderhalf uur was wel duidelijk dat Ferrer te goed was: 6-4, 6-4.

Dolgopolov stond voor de achtste keer in een ATP-finale en hoopte zijn vierde titel te winnen. Eerder dit jaar was hij de beste in Buenos Aires. 

Tennisser Ferrer pakt na twee jaar 27e ATP-titel (Pro Shots / Action Images)
Tennisser Ferrer pakt na twee jaar 27e ATP-titel (Pro Shots / Action Images)

Frankrijk verwacht kleinere druivenoogst

Frankrijk verwacht dit jaar een historisch lage opbrengst van de druivenoogst. Door de vorst in het voorjaar kregen wijnplanten in het hele land een flinke tik waardoor de opbrengst naar schatting 17 procent lager zal uitvallen dan vorig jaar.

De verwachting kwam van het ministerie van Landbouw, aldus Franse media zondag. Vrijwel alle wijngebieden zijn getroffen. Op sommige plaatsen was het in de ochtend zes graden onder nul terwijl de planten al waren uitgelopen. Naar verwachting van het ministerie zal de oogst dit jaar de kleinste in de afgelopen 36 jaar worden.

Frankrijk verwacht kleinere druivenoogst
Frankrijk verwacht kleinere druivenoogst (Foto: ANP)

Korfballers met ruime zege naar halve finales Wereldspelen

De Nederlandse korfballers hebben op de Wereldspelen ook de derde en laatste groepswedstrijd winnend afgesloten. De ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer was in Wroclaw veel te sterk voor Australië: 30-10.

De Australiërs, in Azië en Oceanië de voornaamste uitdagers van de medaillekandidaten uit Taiwan, kenden een aantal goede minuten. Zowel in het eerste als tweede kwart wisten ze een paar keer achter elkaar te scoren, maar bij rust stond het wel 17-7 voor Nederland. Dat Nederland 127 keer tot schieten kwam, tegen 51 keer voor Australië, gaf echter wel aan dat Oranje gewoon de betere was en de 30-10 eindstand bewees dat overduidelijk.

Maandag staat de halve finale op het programma, vermoedelijk tegen Duitsland of Groot-Brittannië. België speelt dan in de andere halve finale tegen de nummer twee van de wereld, Taiwan. 

Nederland - Australië (Bron: YouTube)

Hoe ziet jouw Zwarte Zaterdag eruit?

Zaterdag 29 juli is het weer Zwarte Zaterdag! Urenlang in de file staan om bij je vakantiebestemming te komen. Wist je dat het verboden is om op Zwarte Zaterdag grote groepen kinderen per bus te vervoeren in Frankrijk? Dit naar aanleiding van een ongeluk vroeg in de ochtend op 31 juli 1982 waarbij 53 doden vielen; waarvan er 44 kinderen waren. 

Wil willen van jullie weten: hoe ziet jouw Zwarte Zaterdag eruit? Hang jij inderdaad in de file rond, of is jouw Zwarte Zaterdag juist gevuld met kleur en vrolijkheid? Paint het! In dit topic kun je tot en met vrijdag 28 juli je inzending plaatsen! Op Zwarte Zaterdag zullen we de inzendingen op de weblog plaatsen! Vergaar jij eeuwige roem met je paintskills?  

zwarte zaterdag - painttime! (Foto: ToT)
zwarte zaterdag - painttime! (Foto: ToT)

Martens onzeker voor EK-duel met België

Het is nog maar de vraag of Lieke Martens maandag met het Nederlands elftal op het EK kan aantreden tegen België. Ze heeft last van 'een bandje in haar enkel'.

De Oranje-dames hebben nog een punt nodig om zich te plaatsen voor de kwartfinales van het EK in eigen land. België, dat op drie punten staat, is maandag de tegenstander in het Koning Willem II-stadion in Tilburg.

Martens moest zich in de gewonnen wedstrijd tegen Denemarken (1-0), nadat ze een harde tackle te verwerken had gehad, laten vervangen. Ze is een vraagteken voor de wedstrijd van maandag, bevestigt bondscoach Sarino Weigman tegenover NU.nl. "Bijna iedereen is fit, alleen Lieke is nog herstellende. Ze heeft last van een bandje in haar enkel", aldus de keuzedame.

De Leeuwinnen spelen maandagavond om 20.45 uur tegen België. Een punt volstaat, maar mocht er worden verloren dan zijn de dames bij puntenverlies van Denemarken (tegen Noorwegen) alsnog geplaatst voor de knock-outs.

Arends en Middelkoop verliezen dubbelfinale Båstad

Tennissers Sander Arends en Matwé Middelkoop hebben de finale van het ATP-toernooi van Båstad verloren. Op het Zweedse gravel speelden de twee Nederlanders voor het eerst samen en dat ging uitstekend.

In de finale stonden de Nederlanders tegenover de Oostenrijker Julian Knowle en de Duitser Philipp Petzschner, die de eerste set vrij makkelijk wonnen. Arends en Middelkoop sleepten door winst in set twee een supertiebreak uit het vuur, maar daarin was het Oostenrijks/Duitse duo de beste: 2-6, 6-3, 7-10.

Voor de 43-jarige Knowle was het overigens zijn negentiende titel in het dubbelspel en zijn eerste sinds 2014. Ook Petzschner won in 2014 zijn laatste dubbeltoernooi, destijds door onder meer Knowle te verslaan in de finale. 

Ellen Page wordt met de dood bedreigd

Ellen Page ontvangt doodsbedreigingen via Instagram. De actrice kreeg meerdere berichten van één gebruiker, meldt TMZ. De politie van Los Angeles onderzoekt de bedreigingen.

Ellen kreeg onder meer te horen dat ze een bitch en een "liegende, waardeloze Canadese" is. "Ik zoek Ellen op, ontvoer haar en dood haar", luidde een andere bedreiging aan het adres van de Juno-actrice. Ook schreef de bedreiger dat hij het hele tafereel zou delen via Instagram.

De politie is volgens TMZ al een paar weken met de zaak bezig. Afgelopen maand probeerden rechercheurs een IP-adres aan de Instagramgebruiker te koppelen. Arrestaties zijn volgens de site nog niet verricht.

Ellen Page wordt met de dood bedreigd
Ellen Page wordt met de dood bedreigd (Foto: BuzzE)

50km snelwandelen voor vrouwen op WK atletiek belooft niet veel goeds

Wereldatletiekbond IAAF heeft bekendgemaakt dat volgende maand op het wereldkampioenschap in Londen de 50 kilometer snelwandelen ook voor vrouwen op het programma zal staan. Bij de mannen is dat onder de echte sportliefhebbers zonder meer hét koningsnummer van de atletiek, maar bij de vrouwen dreigt het bijzonder oninteressant te worden.

Op 13 augustus wordt de 50 kilometer snelwandelen gehouden, waar de mannen en vrouwen samen van start zullen gaan. De kwalificatietijd voor de dames is door de IAAF op 4:30 uur gezet en dat is een klein probleem. De Portugese Iñes Henriques liep in januari, kort nadat de 50km bij de vrouwen een officieel onderdeel werd, een wereldrecord van 4:08.26 uur.

Henriques is echter wel veel sneller dan alle andere dames ooit geweest zijn: de 20-jarige Chinese Hang Yin staat met 4:22.22 uur, gelopen in maart, op de tweede plek. Twee Amerikaanse dames en nog een Chinese zijn verder de enigen die onder de 4:30 uur gelopen hebben. Daar komt nog bij dat de wedstrijd waarin Henriques haar wereldrecord liep geen officiële kwalificatiewedstrijd was, dus het is nog maar de vraag of ze zich officieel wel geplaatst heeft voor het WK.

De hoop is dat in elk geval dat laatste door de IAAF nog aangepast wordt, waardoor de snelste vrouw wel gewoon mee kan doen. Het versoepelen van de kwalificatielimiet lijkt minder waarschijnlijk, waardoor het goed zou kunnen dat een handvol vrouwen om de medailles strijden. De toevoeging van de 50 kilometer voor de vrouwen is uiteraard bedoeld om de vrouwen net zoveel onderdelen te geven als de mannen. 

Tennisster Bertens zegeviert in Gstaad

Tennisster Kiki Bertens heeft het WTA-toernooi in Gstaad op haar naam geschreven. De Nederlandse (WTA-35) was op het Zwitserse gravel in de finale met 6-4, 3-6 en 6-1 te sterk voor de Estse Anett Kontaveit (WTA-28).

Bertens schoot uit de startblokken en nam direct een 3-0 voorsprong. De Nederlandse leverde dit voordeel net zo snel weer in, maar brak daarna wederom door de service van Kontaveit. Deze break hield ze wel vast. In het tweede bedrijf ging Kontaveit beter spelen en op de stand van 2-1 brak ze door de service van Bertens heen. Dit voordeel gaf ze niet meer weg.

Set drie begon met voor beide speelsters een aantal zware games. Het was Bertens die haar service behield en zo de 2-1 voorsprong nam. Coach Raemon Sluiter kwam voor de derde maal vandaag op de baan en Bertens brak in tranen uit. Dit bracht de Nederlandse niet van haar stuk. Sterker nog, Kontaveit gaf de game die volgde weg en Bertens trok de partij resoluut naar zich toe: 6-1.

Bertens boekte hiermee na Nürnberg haar tweede WTA-toernooizege van het jaar en de vierde uit haar carrière. Later vandaag kan de Nederlandse ook nog het dubbelspel winnen, met haar Zweedse partner Johanna Larsson.

Drone-examen verplicht in Groot-Brittannië

Britse drone-eigenaren moeten in de toekomst hun drones registreren en een veiligheidsexamen afleggen. De nieuwe regels gaan gelden voor eigenaren met een drone die zwaarder weegt dat 250 gram, meldt de BBC.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe regels ingaan en hoe ze worden gehandhaafd. Het ministerie van Transport zegt nog te werken aan de details van het wetsvoorstel. De bedoeling is dat drone-eigenaren een cursus volgen en een proeve van bekwaamheid afleggen, waarmee ze aantonen dat ze de Britse regels op het gebied van vliegveiligheid kennen. Zo mag er niet gevlogen worden in de buurt van vliegvelden en gevangenissen.

"Met deze maatregelen geven we prioriteit aan de bescherming van de bevolking, terwijl we de potentie van drones maximaal benutten", zegt de minister van Luchtvaart Martin Callanan. "Drones zijn steeds meer van vitaal belang voor inspecties van bijvoorbeeld de weginfrastructuur en zijn belangrijke en levensreddende hulpmiddelen voor politie en brandweer bij zoekacties en reddingsoperaties. Maar zoals bij elke technologie ligt misbruik op de loer. Door registratie en het informeren van gebruikers tijdens een veiligheidscursus, kunnen we onbedoelde overtredingen in het luchtruim reduceren", redeneert de Britse minister.

Dronefabrikant DJI is voorstander van de nieuwe regelgeving. "Feit is dat er meerdere gebruikers zijn van het luchtruim, maar je moet wel een systeem ontwikkelen zodat iedereen veilig kan vliegen", zegt de woordvoerder van de dronemaker. ''In deze kwesties gaat het om een gulden middenweg. Het uitbannen van drones zou onredelijk zijn, maar vliegen zonder regels is dat eveneens. We zijn verheugd dat dat de Britse regering de waarde van drones onderkent en op zoek gaat naar acceptabele oplossingen."

Drone-examen verplicht in Groot-Brittannië
Drone-examen verplicht in Groot-Brittannië (Foto: BuzzT)

Volleybalsters door ziekte teruggetrokken van EYOF

Zondag wordt in het Hongaarse Györ het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) geopend, met vanaf maandag een week lang de beste Europese jeugdsporters die in actie komen. Bij het volleybaltoernooi voor de meisjes had Nederland vanaf maandag mee moeten strijden, maar dat gaat helaas op het laatste moment niet door.

De reden daarvoor mag gerust zuur genoemd worden: op en na het voorbereidingstoernooi in Spanje zijn meerdere speelsters ziek geworden en de kans op besmetting van andere speelsters - en deelnemers in de andere sporten - is te groot. "Allereerst is het voor de meiden en de staf natuurlijk een enorme tegenvaller", aldus chef de mission Pieter van den Hoogenband.

"Ze gingen er vanuit dat ze de Europese jeugdtop flink partij zouden gaan bieden en gingen dan ook, niet onterecht, voor de medailles. Vallen en opstaan hoort bij topsport en ik ben er van overtuigd dat ze dit zullen gebruiken om nog weer sterker te worden", zegt Van den Hoogenband. "Dit is keihard, maar we willen de gezondheid van onszelf en anderen niet in gevaar brengen", aldus coach Julien van de Vyver.

Belgisch skeelergoud- en zilver op Wereldspelen

De Belgische skeeleraars zijn op de Wereldspelen in Wroclaw uitstekend bezig. Sandrine Tas won eerder al brons op de 300 meter tijdrit en zilver op de 10 kilometer puntenafvalrace, zondag was het raak op de 1000 meter sprint.

De 21-jarige Tas begon de finale erg sterk, maar werd kort na de helft ingehaald door de Colombiaanse Fabriana Arias, de kampioene op de puntenafvalrace. Die was echter niet opgewassen tegen de weergaloze slotronde van Tas, waarmee ze een gat sloeg en na de wereldtitel van 2015 haar tweede mondiale goud veroverde. Arias pakte het zilver, net als op de 500 meter, brons was er voor de Chileense Alejandra Traslavina.

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Bij de mannen stonden met de Belg Bart Swings en de Nieuw-Zeelander Peter Michael twee bekende topschaatsers aan de start. Die waren beiden voorin te vinden, maar voor regerend wereldkampioen Michael ging het richting de slotfase fout: hij probeerde zich met kracht voorbij Swings te werken, maar die verdedigde zijn plek en Michael was gezien.

De Colombiaan Andres Jimenez, de wereldkampioen van 2015, was veel te sterk, maar een prachtige eindsprint bracht Swings nog naar het zilver door de Fransman Elton de Souza nipt te verslaan. 

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

Vanaf 16.30 uur staan in Wroclaw de twee slotonderdelen bij het skeeleren op de baan op het programma: de 15 kilometer afvalrace voor vrouwen, gevolgd door de mannen. De skeeleraars verplaatsten zich daarna naar de weg, waar ook de Nederlanders mee zullen doen. Video's van de finales tot nu toe zijn hier te vinden.

Technische problemen bij Pokémon Go festival

De viering van de eerste verjaardag van Pokémon Go is zaterdag in Chicago mislukt door technische problemen met de servers en netwerkproblemen. Duizenden fans wilden op jacht naar de figuurtjes, maar ze konden door netwerkproblemen niet inloggen.

Ontwikkelaar Niantic van de populaire app verontschuldigt zich voor de falende techniek. De deelnemers krijgen hun inschrijfgeld terug. Daarnaast komt Niantic de gedupeerden tegemoet met een gratis Pokémon Lugia in hun Pokédex en Pokécoins ter waarde van 100 dollar.

In het Grant Park in Chicago hadden zich 20.000 spelers verzameld. Daardoor raakten de mobiele netwerken en de servers van het bedrijf overbelast.

Technische problemen bij Pokémon Go festival
Technische problemen bij Pokémon Go festival (Foto: BuzzT)

Estafettedames en Kamminga door op WK zwemmen, Van der Burgh komt niet opdagen

Zwemmer Arno Kamminga heeft zich op het wereldkampioenschap in het Hongaarse Boedapest geplaatst voor de halve finales op de 100 meter schoolslag. 

De Nederlandse WK-debutant haalde in de series meer dan een halve seconde van zijn persoonlijk record af en dook met 59,95 seconden voor het eerst onder de minuut. Daarmee eindigde Kamminga als zestiende, 0,02 seconden sneller dan de Chinees Li Xiang, en precies genoeg voor een plek in de halve finales.

Het grote nieuws op de 100 meter schoolslag was overigens dat Cameron van der Burgh niet op kwam dagen. De Zuid-Afrikaan won vorig jaar nog olympisch zilver en was ook nu weer de favoriet voor zilver, achter wereldrecordhouder Adam Peaty. Waarom hij er niet was is nog niet duidelijk, maar de geruchten gaan dat ook zijn landgenoot Chad le Clos een afstand laat schieten: de 200 meter vrije slag, waarop hij vorig jaar olympisch zilver won.

Maud van der Meer, Femke Heemskerk, Kim Busch en Ranomi Kromowidjojo plaatsten zich als tweede voor de finale van de 4x100 meter vrije slag, die ook op zondag gezwommen wordt. Met een splittijd van 52,03 maakte vooral Kromowidjojo zeer veel indruk, met 3:34,26 bleef Nederland een kleine seconde achter het Amerikaanse team.

De mannen slaagden er niet in zich voor de finale te plaatsen. Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Ben Schwietert en Jesse Puts zwommen een puike race, maar met 3:16,09 zetten ze de tiende tijd neer, terwijl de top-8 nodig was.

Om 17.30 uur begint de finalesessie van de eerste zwemdag in Boedapest, live te zien op NPO2. 

Golf arrestaties in door Israël bezet gebied

Israëlische soldaten hebben op de bezette Westelijke Jordaanoever in de nacht van zaterdag op zondag 25 Palestijnen opgepakt. Een legerwoordvoerder zei dat negen arrestanten lid van de radicale soennitische beweging Hamas zijn.

Aanleiding voor de golf arrestaties zijn de onlusten waarbij de afgelopen dagen drie Palestijnen zijn gedood en honderden gewond geraakt. Bij een aanslag op joodse kolonisten in bezet Palestijns gebied vielen nog drie doden onder Israëli's.

De Palestijnse president Abbas heeft vrijdagavond naar aanleiding van de onlusten alle contacten met de bezetter afgekapt, inclusief contacten met Israëlische autoriteiten over veiligheidskwesties. De Israëlische minister van Defensie Lieberman zei zondag daar niet van onder de indruk te zijn.

De onlusten zijn begonnen, nadat een week geleden drie Palestijnen vlakbij het islamitische Verheven Heiligdom of de Tempelberg Israëlische politieagenten aanvielen voor ze werden doodgeschoten. Israël sloot het heiligdom om metaaldetectors neer te zetten. Het islamitische heiligdom met onder meer de al-Aqsa-moskee is onderdeel van de gebieden die Israël sinds 1967 bezet houdt.

Golf arrestaties in door Israël bezet gebied
Golf arrestaties in door Israël bezet gebied (Foto: ANP)

Wielrenster toertocht overleden na aanrijding

Een deelneemster aan de Flipjes Toertocht is overleden na een aanrijding. De politie meldt zondag dat de 41-jarige wielrenster in het ziekenhuis aan haar verwondingen is bezweken.

De vrouw uit Nijmegen werd zaterdagmiddag aan de Voorstraat in Lienden aangereden door een auto met aanhanger. Zij deed mee aan de Flipjes Toertocht, een recreatieve wielrentocht door de Betuwe, het Rivierengebied en de Veluwe.

Na de aanrijding werden twee ambulances en een traumahelikopter ingezet. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Wielrenster toertocht overleden na aanrijding
Wielrenster toertocht overleden na aanrijding (Foto: ANP)

Mourinho: "De Gea gaat niet vertrekken"

José Mourinho is ervan overtuigd dat David de Gea deze zomer niet gaat vertrekken bij Manchester United. De Spaanse doelman wordt al lange termijn in verband gebracht met een transfer naar Real Madrid, dat een aantal seizoenen geleden op een haar na zijn komst zag slagen.

"Ik kan garanderen dat hij dit seizoen niet gaat vertrekken. En mijn gevoel is dat het voor hem erg moeilijk zal zijn om te gaan", vertelde Mourinho op een persconferentie. "Het zal moeilijk zijn voor hem om te gaan omdat hij een heel eerlijke jongen is, heel direct."

"Hij werd lang geleden benaderd, Real Madrid was destijds dicht bij zijn komst. Ik heb groen licht voor eventuele onderhandelingen gegeven. Ik heb het gevoel dat, wanneer een speler het verlangen heeft om te vertrekken, je hem niet tegen kan houden, want uiteindelijk krijg je niet van hen wat je verwacht als je ze tegenhoudt."

"Daarom openden we de mogelijkheid om tot een overeenkomst te komen, maar zij kozen ervoor om dit te sluiten en ik denk niet dat het gevoel van David richting Real heel goed is. Ik zie een zeer gelukkige David, hij is gefocust en werkt beter dan ooit, dus ik denk dat hij voor honderd procent bij ons blijft."

Truck met dode migranten gevonden in Texas

Op een parkeerterrein naast een supermarkt in de Texaanse plaats San Antonio is zondag een grote vrachtauto gevonden met tientallen illegalen die waren overleden of er erg slecht aan toe waren. Plaatselijke media meldden zondag dat acht mensen onder wie twee kinderen in de truck zijn gestikt.

Twintig anderen zijn onder meer met helikopters in uitgedroogde toestand naar ziekenhuizen gebracht. De toestand van enkelen is kritiek aldus de brandweer van San Antonio. De politie opende de truck nadat een medewerker van de supermarkt alarm had geslagen.De chauffeur van de truck is gearresteerd.

Truck met dode migranten gevonden in Texas
Truck met dode migranten gevonden in Texas (Foto: ANP)

Goosen zwemt Nederlands record en gaat door op WK

Op de eerste ochtend van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen is het eerste Nederlands record al een feit.

Mathys Goosen zwom in de series van de 50 meter vlinderslag naar een tijd van 23,52 seconden, een dikke tiende van een seconde sneller dan de uit 2014 stammende toptijd van Joeri Verlinden. Het was de dertiende tijd in de series, waardoor Goosen zich op mag maken voor de halve finales van zondagavond.

Op de 200 meter wisselslag bij de dames kwam de 23-jarige Marjolein Delno namens Nederland in actie. Met 2:15,05 zwom ze bijna een seconde van haar persoonlijk record af, maar de 26e plek was niet genoeg voor een plek in de halve finales. 

Op de 400 meter vrije slag viel Maarten Brzoskowski flink tegen. Hij zwom naar 3:53,17, meer dan zes seconden boven zijn nationale record van vorig jaar. Hij kwam er niet verder mee dan de 29e plek. 

Fun met Funda #65 Tarzan has left the building ...

In Roosendaal daar staat een huis. Niet zomaar een huis, maar dit huis. Het wordt omschreven als een woning met een 'bijzondere afwerking' en dat mag inderdaad met recht gezegd worden. Vanaf de entree tot aan de nok van de woning val je van de ene verbazing in de andere. Op het forum gaan er geruchten rond dat de voormalig bewoner zijn geld verdiende met 'tuinieren op zolder'. De vraag is of de woning in deze staat verkocht kan worden voor de vraagprijs van iets meer dan twee ton of dat hij eerst volledig gestript zal moeten worden. Aan jullie het oordeel. 

Verwilderde woning in Roosendaal  (Foto: Funda)
Verwilderde woning in Roosendaal (Foto: Funda)

Gay Pride word Pride Amsterdam en is voor iedereen

Met een nieuwe naam wil de Stichting Amsterdam Gay Pride er vanaf nu nadrukkelijker zijn voor iedereen, ongeacht wie je bent en van wie je houdt. De Pride Amsterdam, zoals de Gay Pride vanaf dit jaar heet, draait de komende editie meer om de inhoud en moet meer mensen aanspreken.

Was het van oorsprong vooral een feest voor de homogemeenschap, inmiddels zijn er heel wat letters toegevoegd aan de verzamelnaam LHBTI waar het negendaagse festival voor is bedoeld. De afkorting staat voor lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken). Volgens Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam, herkennen veel mensen zich niet in het woord 'gay' in de naam van het jaarlijkse evenement. Vandaar dat de stichting de naam verandert, waardoor die nu ook aansluit bij de gelijknamige prides in onder meer Madrid, Londen en New York.

"We willen dat iedereen zich herkent in het programma", zegt een woordvoerder van Pride Amsterdam. "Als je het over LHBTI hebt, hebben mensen soms geen idee waar het voor staat. En binnen al die letters heb je ook weer allemaal subgroepen. Wij zeggen nu, er is maar één letter belangrijk en dat is de 'p' van Pride. Want je mag trots zijn op wie je bent."

Mars
De Pride Amsterdam begint zaterdag met de Pride Walk, een demonstratieve mars van het homomonument naar het Vondelpark waar naar verwachting duizenden mensen aan mee doen. De deelnemers vragen aandacht voor de situatie van LHBTI'ers in landen waar homoseksualiteit volgens de wet nog strafbaar is.

Het evenement duurt tot en met 6 augustus, met als traditionele hoogtepunt op zaterdag 5 augustus de botenparade. Die vaart dit keer een andere route. De tachtig boten vertrekken vanaf het Oosterdok, wat eerder het eindpunt was, en gaan naar het Westerdok, het voormalige beginpunt. Dit komt volgens de woordvoerder de doorstroming ten goede. Eerder zat er vaak veel tijd tussen deelnemende boten en kwam er nog een stoet kleine bootjes achteraan. Hiermee wil de organisatie ook de overlast beperken waar sommige binnenstadbewoners over klagen. Om die reden zijn ook enkele feesten verplaatst naar de Dam.

Zandvoort
Nieuw dit jaar is Pride at the Beach in Zandvoort. Hier zijn van maandag 31 juli tot en met woensdag 2 augustus allerlei activiteiten die aansluiten bij het programma van Pride Amsterdam.

'Pride Amsterdam is voor iedereen'
'Pride Amsterdam is voor iedereen' (Foto: ANP)

'Populariteit Franse president keldert'

De in mei aangetreden Franse president Emmanuel Macron zakt volgens opiniepeilers in de achting van de Fransen. In een zondag in de Journal de Dimanche gepubliceerde peiling heeft nog 54 procent van de ondervraagden vertrouwen in de 39-jarige pro-Europese liberaal Macron. In juni was dit nog 64 procent.

Het is geen dramatisch slechte score, maar wel een opvallende daling in slechts drie maanden van regeren. In mei was volgens de opiniepeiler Ifop 62 procent van de ondervraagden tevreden over de 'nieuwkomer' Macron. De terugval in korte tijd naar 54 procent is de op één na grootste sinds Ifop in 1958 begon met het peilen van de populariteit van het staatshoofd.

Alleen president Jacques Chirac viel dieper terug in peilingen in de eerste drie maanden van zijn presidentschap in 1995. Hij dook van 59 procent tevreden ondervraagden bij zijn verkiezing naar 39 procent drie maanden later. Hij werd overigens in 2002 wel herkozen.

'Populariteit Franse president keldert'
'Populariteit Franse president keldert' (Foto: ANP)

Linkin Park eert frontman met speciale site

Linkin Park heeft een speciale website in het leven geroepen ter nagedachtenis aan frontman Chester Bennington. Op chester.linkinpark.com lopen berichten binnen die fans posten over de donderdag overleden zanger.

Boven de continue stroom aan berichten staat informatie over de Suicide Prevention Lifeline. Bennington koos er zelf voor uit het leven te stappen. Hij was al eerder suïcidaal, als gevolg van misbruik in zijn jeugd, en kampte jarenlang met alcohol- en drugsverslavingen. Ook was hij depressief.

Bennington maakte op 20 juli een einde aan zijn leven, die dag zou zijn goede vriend Chris Cornell 53 jaar zijn geworden. Cornell, frontman van Soundgarden en Audioslave, pleegde in mei zelfmoord. Volgens geruchten wordt Bennington naast Cornell begraven.

Hoe het na de dood van hun frontman verder moet met Linkin Park, is nog altijd onduidelijk. Rapper en medeoprichter Mike Shinoda liet donderdag weten dat de band met een verklaring zou komen, maar die is er nog steeds niet. Wel werd vrijdag duidelijk dat Linkin Park voorlopig niet optreedt. De rockband, bekend van hits als In The End en Somewhere I Belong, zou donderdag beginnen aan het Amerikaanse deel van de One More Light World Tour maar gelastte alle geplande optredens af.

Linkin Park eert frontman met speciale site
Linkin Park eert frontman met speciale site (Foto: BuzzE)

Oostenrijkse voetbalsters dolblij met gelijkspel tegen Frankrijk

Op het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen heeft Oostenrijk haar prima debuut op een groot toernooi voortgezet. Eerder werd Zwitserland verslagen, dit keer pakte de ploeg van Dominik Thalhammer zowaar een punt tegen het favoriete Frankrijk.

In de Galgenwaard in Utrecht zette Lisa Makas de Oostenrijkse dames na een klein half uur spelen zelfs verrassend op voorsprong. Dat konden ze niet volhouden, want kort na rust bracht Amandine Henry de gelijkmaker op het scorebord. Daar bleef het wel bij en dat leverde dansende en blije Oostenrijkse speelsters op, omdat een punt tegen Frankrijk zeker niet verwacht werd. 

IJsland is in groep C inmiddels uitgeschakeld, Oostenrijk en Frankrijk gaan aan de leiding. Oostenrijk speelt nog tegen IJsland, Frankrijk neemt het op tegen Zwitserland. 

Super Mario Odyssey

Nintendo heeft blijkbaar de smaak te pakken wanneer het op open-world platformers aankomt. Na het megasucces van The Legend of Zelda: Breath of the Wild krijgt ook 's werelds bekendste loodgieter Mario zijn eigen 3D-platformer met non-lineaire gameplay, Super Mario Odyssey. Pheno en ik mochten tijdens een event van Nintendo aan de slag met een demo van Mario's nieuwste avontuur, waar we kennis maakten met het Metro Kingdom (New Donk City) en het Sand Kingdom (Tostarena).

Golfer Luiten handhaaft zich in top-20 op The Open

Golfer Joost Luiten heeft zich op de derde dag van het oudste en meest prestigieuze golftoernooi ter wereld, The Open, weten te handhaven in de top-20. De Nederland ging rond in zeventig slagen en liep dus par voor de dag - precies het baangemiddelde.

Dat was geen verkeerde prestatie, aangezien hij op de allereerste hole in Southport nog een double bogey sloeg, twee slagen boven het gemiddelde. Dat wist hij snel te herstellen, waarna hij zich prima staande hield. Van de tiende plek zakte hij wel naar de gedeeld achttiende plaats.

Dankzij een sterke ronde van 65 kwam de Amerikaan Jordan Spieth naar de leiding met in totaal elf slagen onder par. Landgenoot Matt Kuchar heeft met -8 de tweede plek in handen, de Canadees Austin Connelly en de Amerikaan Brooks Koepka gaan met -5 als gedeeld derde de laatste dag in. 

De Zuid-Afrikaan Branden Grace maakte de meeste indruk van iedereen. Hij ging rond in 62 slagen en is daarmee de eerste golfer ooit die dat op een major voor elkaar krijgt. Het leverde hem met in totaal een score van -4 de gedeeld vijfde plek op, samen met Hideki Matsuyama.

Vanaf 11.00 uur zal zondag ook de laatste dag weer live te zien zijn op het golfkanaal van Ziggo Sport. 

Amerikaanse voetballers weer naar Gold Cup-finale

De Amerikaanse voetbalploeg heeft zich voor de elfde keer in zestien deelnames geplaatst voor de finale van de CONCACAF Gold Cup. In Arlington werd Costa Rica verslagen.

De eerste helft leverde slechts één schot op doel op, maar de Costa Ricanen konden daar niet uit scoren. In de tweede helft was het Jozy Altidore die ruim zeventig minuten de score opende. Clint Dempsey verdubbelde een kleine tien minuten later de score en schoot de ploeg van Bruce Arena daarmee naar de finale.

Mexico en Jamaica spelen zondag in de Rose Bowl in Pasadena om de tweede finaleplek.

Wild zwijn veroorzaakt drie ongelukken

Een wild zwijn heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het zuidwesten van Duitsland drie verkeersongelukken veroorzaakt waarbij vier mensen gewond zijn geraakt.

Het dier werd aangereden in de buurt van Insheim in Rijnland-Palts. Een achteropkomende auto haalde de auto in maar raakte ook het kadaver van het omgekomen zwijn. Daardoor raakte de auto zwaar beschadigd. Een derde automobilist die op deze plek arriveerde, maakte een manoeuvre in een poging het dode zwijn op het laatste moment nog te ontwijken, maar de auto raakte van de weg. De vier inzittenden raakten daarbij gewond onder wie twee levensgevaarlijk.

Wild zwijn veroorzaakt drie ongelukken
Wild zwijn veroorzaakt drie ongelukken (Foto: ANP)

Politie Epe vindt henneptent in het bos

Nadat een wandelaar een kweektent met daarin hennepplanten aantrof in het bos nabij de Lariksweg in Epe, heeft de politie zaterdagnacht de vijf hennepplanten vervangen voor 'dennen hennep'. Op hun Facebookpagina schrijven de agenten dat ze veel lol hebben gehad bij de wisseltruc. 

De politie heeft de kweektent voorlopig laten staan met daarin de bloempottten, die nu gevuld zijn met dennentakken. "Met 5 hennepplanten in de hand en een lach op ons gezicht hebben wij het bos verlaten. Helaas zullen wij nooit te weten komen hoe deze inventieve hennepkweker zal reageren bij het zien van zijn eigen gekweekte 'dennen hennep'."  aldus de agenten. De tent zal binnenkort opgeruimd worden door de gemeente. 

Beste zangers-terugblik weer boven miljoen

De beste zangers heeft opnieuw de meeste kijkers getrokken op de zaterdagavond. Naar de laatste uitzending van het seizoen keken iets meer dan een miljoen mensen, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Net als vorige week werd teruggekeken op tien jaar De beste zangers. Oud-kandidaten als OG3NE en André Hazes jr. bekeken hun optreden nog een keer en haalden herinneringen op aan hun deelname.

Voor presentator Jan Smit waren de kijkcijfers 'lekker wakker worden'. "En ook de allerlaatste #BesteZangers van dit seizoen scoort dik boven de miljoen! Graag tot volgend jaar!", schrijft hij op Twitter.  Een herhaling van Ik hou van Holland was op RTL 4 met 669.000 kijkers het best bekeken alternatief op prime time. De Indiana Jones-film Raiders of the Lost Ark trok op SBS6 405.000 kijkers.

Beste zangers-terugblik weer boven miljoen
Beste zangers-terugblik weer boven miljoen (Foto: BuzzE)

Toeristen op Kos gaan bange nacht tegemoet

Duizenden Nederlandse toeristen op het Griekse eiland Kos gaan opnieuw een bange nacht tegemoet na de jongste aardschok van zaterdagavond, waarbij mensen massaal in paniek de straten in het toeristenoord op vluchtten.

Sommige Nederlanders wachten de nieuwe naschokken niet meer af en hebben uit eigen zak een voortijdige terugvlucht geboekt, vaak na betaling van vele honderden euro's extra. Zij zijn boos op hun reisorganisatie omdat ze geen tegemoetkoming krijgen in de kosten.

"Er is geen levensbedreigende situatie en angst is geen reden voor een vervroegde terugkeer, heeft reisorganisatie TUI ons verteld", klaagt Veerle Bruinincx uit Bergen op Zoom, even nadat ze de nieuwe naschok zaterdagavond naar eigen zeggen "als een flashback van de aardbeving" heeft ervaren. Net als andere gasten wil ze maar een ding: zo snel mogelijk terug naar Nederland. Samen met haar vriendin Diana Wiegeraad heeft ze 200 euro extra uitgegeven voor een terugvlucht op maandagavond, hoewel hun vakantie op Kos tot donderdag zou duren. ,,We kregen weer dezelfde rillingen als tijdens de aardbeving."

Zo slapen vele gasten van hotel Paritsa in het hart van Kos-stad net als vele vakantiegangers elders op het eiland vannacht buiten of in de hotellobby, uit angst voor een herhaling van de aardbeving (6.5) in de nacht van donderdag op vrijdag of de heftige naschok van zaterdagavond (4.4). Dat gebeurde nadat het gewone leven op het vakantie-eiland zich leek te hernemen en de schade aan enkele oude gebouwen in het centrum werd opgeruimd.

Minder heftig

Ellen ten Bloemendal uit Leidschendam zegt dat die laatste naschok minder heftig aanvoelde dan de beving van donderdagavond, maar toch neemt zij later in de avond een voortijdige vlucht naar huis. Haar dochter Doris Kerkhoven is niet meer opgewassen tegen de spanningen en wil per se naar huis, ook al gooien zij daarmee tien betaalde vakantiedagen weg. Ze is na een burnout op van de zenuwen, zeker na de nieuwe trilling van de aarde. "Zo'n trauma helpt niet echt bij haar herstel", zegt haar moeder. Die situatie is nog verergerd doordat een van de gasten tijdens de beving van een balkon is gevallen en op straat zwaargewond moest worden opgevangen, tot grote schrik van de tientallen hotelgasten.

De extra kosten van 300 euro per persoon krijgen zij niet vergoed, stelt Ten Bloemendal, die zelf betrokken was bij de reddingsoperatie na de aardbeving in Haïti in 2010. "Ik vind het echt schandalig hoe TUI met deze situatie omgaat", zegt zij.

Toeristen op Kos gaan bange nacht tegemoet
Toeristen op Kos gaan bange nacht tegemoet (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: regen, regen, en onweer?

Wisselen in juli regen en zonneschijn ,
't zal het naaste jaar voor de boeren kermis zijn.

Het is vandaag overwegend bewolkt en 's ochtends valt er van tijd tot tijd een bui. In de middag neemt de kans op regen sterk toe en is er een grote kans op onweer. De temperatuur ligt tussen de 19 graden aan de kust en 22 graden in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is overwegend matig van kracht. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:47
Zon onder: 21:44
Zonkracht: 5/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1881 De 5-jarige Johannes Huibers, later bisschop van Haarlem, legt de eerste steen van het Centraal Station te Amsterdam.
1914 Oostenrijk-Hongarije stelt een ultimatum aan Servië. Het land krijgt 48 uur om te voldoen aan een aantal onmogelijke Oostenrijkse eisen. Een oorlog lijkt onvermijdelijk. (Juli-ultimatum)
1952 Generaal Mohammed Naguib leidt de Vrije Officieren (gevormd door Gamal Abdel Nasser, de echte persoon achter de coup) tegen koning Faroek van Egypte.
1967 In Detroit (MichiganVS) breken rassenrellen uit in de overwegend Afro-Amerikaanse en verarmde binnenstad. 43 mensen sterven en 1400 huizen verbranden.
1982 Op de set van de film The Twilight Zone slaat een geprepareerde helikopter te pletter, waardoor acteur Vic Morrow en twee jeugdige acteurs de dood vinden.
1987 De drie nog levende leden van de Beatles dagen platenmaatschappij EMI-Capitol voor de rechter wegens fraude met cd-royalty's.


qltel stond gisteren bovenop een berg in Tsjechie na een forse klim (Foto: qltel)
qltel stond gisteren bovenop een berg in Tsjechie na een forse klim (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Tour: Etappe 21 - Froome wint, tijd voor de kermisrit en een massasprint

Zoals verwacht werd de strijd om de eindzege nooit spannend. Bij het eerste tussenpunt was Froome veel sneller dan zijn naaste belagers, wat natuurlijk ook geen verrassing is. De strijd om het podium werd daarentegen nog wel spannend. Bardet is normaal al een slechte tijdrijder, maar hij besloot om nu zijn slechtste tijdrit ooit te rijden. Hij verloor zoveel tijd dat zelfs Mikel Landa nog in de buurt kwam.

Uran wipte na het eerste tussenpunt al over Bardet heen en schoof zo door naar de tweede plaats. Bardet naar drie, maar of hij die plaats kon vasthouden was nog geen zekerheid. Uiteindelijk hield hij aan de meet één seconde over op Landa. Voor Landa wel zuur, hoewel er nog een rit te rijden is. Verder waren er maar weinig verschuivingen in het klassement. Contador reed een sterke tijdrit en schoof een plaats op ten koste van Barguil, maar dat was het dan ook wel.

De strijd om de dagzege was wel wat spannender, maar eigenlijk ook weer niet. Al vroeg op de dag zette Maciej Bodnar een scherpe tijd neer en lang kwam niemand in de buurt. Kwiatkowski was de eerste die het spannend wist te maken. Onderweg was hij sneller dan Bodnar, maar aan de streep was hij één seconde trager.

Na Kwiatkowski was het wachten op Roglic, de grote favoriet voor deze tijdrit. Daar werden ze bij Lotto Jumbo blijkbaar nogal zenuwachtig van, dus ging er vanalles mis bij de voorbereiding. Roglic werd op een fiets gezet waar hij niet mee kon schakelen en daardoor kon hij nooit het noodzakelijke tempo ontwikkelen. Toen het bergop ging moest hij wisselen van fiets, omdat hij anders stil kwam te staan. Ondanks al dat geklungel werd hij 14e, een gooi naar de dagzege was met een goede mecanicien mogelijk geweest.

Uiteindelijk kwamen de klassementsrenners ook niet echt in de buurt van Bodnar, alleen Froome kwam nog kort. Op zes seconden van de tijd van Bodnar rolde hij over de streep, terwijl hij bijna de falende Bardet inhaalde. Uran reed ook voor het eerst in twee jaar eens een goede tijdrit, toevallig net op het goede moment. Een plaats bij de eerste tien in een tijdrit, dat was even geleden.

Enfin, een zege dus voor Bodnar, de Pool van Bora. Al een aantal jaar een zeer goede tijdrijder, maar op een tijdrit in de Eneco Tour na won hij nog nooit wat op het hoogste niveau. Vaak dichtbij, maar winnen is moeilijk. Nu dan eindelijk een zege voor hem in een grote wedstrijd, nadat hij in de rit naar Pau al een mooie poging waagde. Niet geheel onverdiend en bij de afwezigheid van veel grote tijdrijders ook niet geheel onlogisch.

Na de tijdrit rest er nog maar één rit, de jaarlijkse optocht richting Parijs. Het einde van drie weken Tour, een Tour die niet altijd even boeiend was. Zeg maar gerust een saaie Tour, ondanks het feit dat het qua tijdsverschillen redelijk dicht bij elkaar bleef. Froome wint zijn vierde en neemt naar alle waarschijnlijkheid Uran en Bardet mee op het podium.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Na een lange verplaatsing met het vliegtuig zitten we niet meer in het zuiden van Frankrijk, maar in een voorstad van Parijs. In Montgeron, om precies te zijn. De stad waar de Tour de France haar oorsprong kent. Op 1 juli 1903, om 15:16, werd hier het startsein gegeven voor de allereerste rit van de allereerste Tour de France. 17 uur en 45 minuten later zou deze rit eindigen in Lyon en Maurice Garin zou daar de eerste winnaar in de historie worden.

Eén jaar later keerde de Tour terug naar Montgeron, toen ook voor de eerste rit. Weer richting Lyon, weer met een afstand van meer dan 450 kilometer. Daarna kwam de Tour merkwaardig genoeg niet meer terug naar Montgeron, tot 2003. Ook toen een startplaats, maar dan zonder einde in Lyon. Het ging naar Meaux, over slechts 168 kilometer. Alessandro Petacchi zou de rit winnen, een sprintje dus.

Nu keren we weer terug naar deze stad in de agglomeratie van Parijs, waar 23.000 mensen wonen. Een van de kleinere steden dus in deze omgeving, eigenlijk gewoon een klein en slaperig forenzenstadje. Geen reet te beleven, hoewel ze er nog wel een paar aardige gebouwtjes hebben. Twee aardige chateautjes vooral, Pavillon du Moustier en Château de Chalandry.

De koers start in de buurt van het lokale sportcomplex, tussen de afgrijselijk lelijke oostblokflats in. In de eerste kilometers van de rit wordt er door de stad gereden, waarna men aan de rand van de stad de herberg Reveil Matin passeert. Dit is de exacte locatie van de Tourstart van 1903.

Reveil Matin, de plek van de allereerste tourstart (Foto: Panoramio)
Reveil Matin, de plek van de allereerste tourstart (Foto: Panoramio)

De route
Onderweg krijgen we natuurlijk weer alle traditionele plichtplegingen. Het op een slakkengangetje gezellig babbelend en lachend rondfietsen, de glaasjes champagne voor Froome en co. Even later gaan ze natuurlijk met z'n allen op een rijtje rijden, achter het peloton, met daar dan weer achter een wagen van Sky die ineens geel is geworden. Echt fantastisch, nu al zin in. Hoewel ik eerlijk gezegd dit spektakel al een jaar of drie heb gemist, want het is mensonterend.

Enfin, men fietst een tijdje langs de Seine door allerlei voorsteden van Parijs. De meeste van die steden zijn zo lelijk dat je er nog niet eens doorheen zou willen fietsen, maar dat gaat dus wel gebeuren. Haha. Nouja, ergens in de buurt van Longjumeau, na een kilometer of 20, slaan de renners rechtsaf en daarna gaat het een kilometer of 12 rechtdoor tot Parijs. Aan de rand van de stad is er een bocht naar links, waarna men rechtdoor fietst richting de Seine. Daar zijn er wat bochtjes, waarna er een aantal kilometer langs de rivier wordt gefietst, tot het lokale circuit wordt bereikt na 45 kilometer.

Parijs is niet ver meer (Foto: Panoramio)
Parijs is niet ver meer (Foto: Panoramio)

Op het lokale circuit begint de rit dan eindelijk, hoewel dat vaak ook tegenvalt. Paar flopdemarrages, want renners geloven er tegenwoordig ook niet eens meer in dat ze het kunnen halen. Drie kilometer na het oprijden van het circuit rijden de renners voor het eerst over de finish en daarna volgen er acht rondjes van iets meer dan 6,5 kilometer. Iedereen zal dit rondje wel kennen, maar voor de volledigheid toch maar weer een korte beschrijving.

Over de Champs-Élysées naar de Arc de Triomphe, daar helemaal omheen fietsen, dan weer terug over de Champs-Élysées. Over het Place de la Concorde en dan langs de Tuileries weer terug naar de Champs-Élysées. Heel erg spannend is het niet. Na 63,5 kilometer is er nog een tussensprint. Deze tussensprint ligt net na de derde passage van de streep, anderhalve kilometer verder op de Champs-Élysées. Na die acht rondjes en in totaal 103 kilometer koers zal de Tour voorbij zijn.

Het is weer tijd voor de Champs-Élysées (Foto: Panoramio)
Het is weer tijd voor de Champs-Élysées (Foto: Panoramio)

De finishplaats
Voor de 43e keer vormt de Champs-Élysées het slotstuk van de Tour de France. De laatste jaren is het iedere keer een rit voor de sprinters. Vorig jaar redde Greipel hier zijn Tour, na een aantal kansloze sprints wist hij op de Champs-Élysées toch nog een rit te pakken. Het jaar daarvoor ging dat hem beter af, toen won Greipel er zijn vierde rit van die Tour. De twee jaar daarvoor was Marcel Kittel met afstand de sterkste en de vier jaar daar weer voor was deze rit iedere keer een prooi voor Mark Cavendish.

In 2008 won Gert Steegmans verrassend en in 2007 ging de rit naar Daniele Bennati. 2006 was het jaar dat Thor Hushovd won op de Champs-Élysées en 2005 was dan weer het laatste jaar dat de rit niet eindigde in een massasprint. Alexandre Vinokourov muisde er vanonder in de straten van Parijs en hij won, net voor de sprinters. Op die manier schoof hij ook nog een plekje op in het klassement, het kan dus nog wel in deze rit.

Net als de afgelopen jaren hoop ik weer op een nieuwe Vino, maar waarschijnlijk wordt het wel weer heel erg saai. Er zijn al een hoop goede sprinters naar huis, zoals Sagan, Demare, Cavendish en Kittel, maar er blijven nog genoeg sprinters over die zullen willen rijden voor een laatste sprint. De ploeg van Lott Soudal bijvoorbeeld, net als vorig jaar is dit voor Greipel de laatste kans om toch nog een rit te winnen.

Vinokourov was in 2005 de laatste die een massasprint wist te voorkomen (Bron: YouTube)

Het weer & TV
In Parijs gaat het blijkbaar niet eens zo heel warm worden. Graadje of 23, met bijzonder veel kans op regen in de avond. En laten de renners nu net in de avond moeten rijden. Net als de afgelopen jaren is de koers weer wat later, hoewel er deze keer geen vrouwen in de weg rijden. Pas om 16:40 start de rit en de entree in Parijs wordt om 17:50 verwacht. De finish daarna ergens tussen 19:11 en 19:25.

Regen wordt verwacht vanaf 17:00, dus net als de renners onderweg zijn. Daarnaast ook nog eens veel wind, hoewel je daar in de stad zelf ongetwijfeld minder van merkt. Alsnog is regen en Parijs geen goed idee, zeker omdat er over gladde steentjes gereden moet worden. Misschien nog wat valpartijtjes aan het eind, dat zou deze rit enigszins draagbaar maken.

Favorieten & voorspelling
Regen of niet, dit wordt natuurlijk weer een massasprintje. Laffe renners zijn laf, dus veel actie ondernemen is er niet bij. Zo'n Landa bijvoorbeeld, die zou voor een podiumplaats kunnen rijden. Slechts één seconde achterstand op Bardet en daarmee de derde plaats. Vino had het wel geweten, die was de hele rit in de aanval gegaan. De kans dat Landa dat doet is niet zo groot, waarschijnlijk mag hij het van Sky niet eens.

Een sprintje dus, wellicht wat chaotisch. Als het echt gaat regenen krijg je sowieso nog wel wat paniek aan het eind en daarmee een ontregelde sprint. Kan lachen worden, maar aangezien deze Tour al met al een behoorlijke flopshow was verwacht ik dat het nu ook weer saai en voorspelbaar gaat zijn.

1. Greipel. Als het echt regent is hij niet op z'n best, dan wordt het glad en chaotisch en eng en dan hoor je in de achtergrond iemand in het Duits om z'n moeder roepen. Alsnog hoort Greipel te winnen, want in de afgelopen 12 grote rondes waaran hij meedeed wist hij steeds een rit te winnen. Dit zou 13 op een rij moeten worden. Kan natuurlijk niet zo zijn dat Greipel een grote ronde rijdt zonder een rit te winnen.

2. Matthews. Nog even wat extra puntjes binnenhalen, om de groene trui wat meer glans te geven. Hij heeft er hard voor gereden, maar had alsnog veel geluk dat Kittel uitviel. Anders was het een lastig verhaal geworden, want Kittel had deze rit natuurlijk met speels gemak gewonnen. Nu maakt Matthews zelf ineens kans om deze rit te winnen, want de concurrentie is niet meer zo denderend.

3. Boasson Hagen. Als Janse van Rensburg weer een beetje uit de kreukels is kan hij Boasson Hagen goed naar voren loodsen en dan mag Boasson Hagen zelf weer tot de conclusie komen dat er in een vlakke sprint altijd wel wat jongens sneller zijn. Gelukkig heeft hij al een overwinning op zak, het zal hem niet veel meer uitmaken.

4. Kristoff. Paar dagen terug hard gevallen en daarna nog slechter rondgereden dan daarvoor. Afgelopen vrijdag gaf hij ook de vrijheid aan zijn loodsen om hun eigen ding te doen. Dat deden ze niet, wat dan weer niet zo slim van die jongens is. Nu mogen ze weer gaan werken voor Kristoff, die ongetwijfeld nog steeds niet goed genoeg zal zijn om te winnen.

5. Groenewegen. Met het wegvallen van Kittel zag het er ineens mooi uit voor Groenewegen. Na Kittel leek hij de sterkste, maar in de tussentijd verloor Groenewegen zijn belangrijkste man, Timo Roosen. Timo had Groenewegen een beetje vooraan moeten houden, dat wordt nu lastig. Als je afhankelijk bent van Tom Leezer en Robert Wagner ga je ergens in 95e positie aan de sprint beginnen en dan wordt het moeilijk om nog te winnen.

Dode na steekpartij in woning Bergen op Zoom

In de Brabantse stad Bergen op Zoom is in de nacht van zaterdag op zondag een man overleden na een steekpartij in een woning aan de Paracelsuslaan. Hij overleed ter plaatse. Een andere man raakte zwaargewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

De steekpartij had plaats rond 02.10 uur. Twee traumahelikopters werden voor het incident ingezet. Agenten hebben de omgeving afgezet en spreken met getuigen.

Dode na steekpartij in woning Bergen op Zoom
Dode na steekpartij in woning Bergen op Zoom (Foto: ANP)

Opnieuw burgerdoden in Afghanistan

Zeker zeven Afghaanse burgers zijn vermoord nadat ze eerder deze week werden ontvoerd door strijders van de extremistische Taliban. Volgens een hooggeplaatste functionaris van de Afghaanse politie worden nog minimaal dertig mensen vastgehouden. Zo'n dertig anderen zijn al vrijgelaten.

De meest recente aanval was gericht tegen een legerkamp in de provincie Kandahar, vlak bij de grens met Uruzgan. Volgens lokale media beschuldigde de Taliban de inwoners ervan samen te werken met de overheid.

De ontvoering is inmiddels het zoveelste geweldsincident in Afghanistan dit jaar waarbij burgers zijn betrokken. De Verenigde Naties maakten onlangs bekend dat in de eerste zes maanden 1662 burgers in het land zijn omgekomen en 3581 inwoners gewond zijn geraakt. Het is volgens de BBC een nieuw dieptepunt van het aantal burgerslachtoffers.

Opnieuw burgerdoden in Afghanistan
Opnieuw burgerdoden in Afghanistan (Foto: ANP)

Man in been geschoten in Amsterdam-Noord

In de nacht van zaterdag op zondag is in Amsterdam een man gewond geraakt na een schietincident. Het slachtoffer werd in zijn been geschoten, meldt de politie.

De schietpartij had plaats in de Hilverbeekstraat in Amsterdam-Noord. De daders zijn op de scooter gevlucht.

Man in been geschoten in Amsterdam-Noord
Man in been geschoten in Amsterdam-Noord (Foto: ANP)

Wereldspelen: Dag 3 - Frisbeeën om goud

Het is de derde dag van de Wereldspelen in Wroclaw, waar we al hebben kunnen genieten van een groot scala aan mooie sporten - uw redacteur in elk geval wel. Vandaag is het weer feest, hoewel het gros van de Nederlanders nog altijd moet wachten op deelname. Tijd om eens wat beter naar het programma van vandaag te kijken, want er is genoeg te beleven.

Nederlanders
Net als op dag één kunnen we over de Nederlandse deelname vrij kort zijn: alleen de korfbalploeg komt in actie. Het is de derde en laatste dag van de groepsfase en na twee zeges is een plek in de halve finales, niet geheel tegen de verwachtingen in, al binnen. Australië wordt vandaag het derde slachtoffer van Wim Scholtmeijer en zijn ploeg, vanaf 13.30 uur gaan de Aussie's eraan en dat kunnen we hieronder live bekijken.

Livestream Nederland - Australië (Bron: YouTube)

Medailles
Twee onderdelen in de vliegsporten worden vandaag bepaald, net als de eerste zes van maar liefst twaalf onderdelen in het jeu de boules. Daar heeft San Marino overigens een medaillekans, altijd leuk. De vrouwendubbels gaan bowlen om goud en in het artistiek rolschaatsen worden alle vier onderdelen vandaag beslist. Verder hebben we weer vier spectaculaire onderdelen op de skeelerbaan, terwijl de sportklimmers hun mooie toernooi afsluiten met de finales op het onderdeel lead. Ook de sumoworstelaars komen in actie: de mannen en vrouwen strijden in de open gewichtsklasse.

Frisbeeën om het goud
Vandaag is helaas de laatste dag in het frisbeeën, ook wel flying disc of 'Ultimate' genoemd. Een schitterende sport, met regels die vrij makkelijk te volgen zijn. Dat het uit gemengde teams bestaat, net als korfbal, is tegenwoordig natuurlijk ook een pluspunt. Scheidsrechters zijn er overigens niet, samen met game advisors worden geschillen gewoon onderling opgelost. Met nog één speelronde te gaan in de groepsfase doet Colombia het geweldig: vier uit vier wedstrijden werden gewonnen. Vanaf 09.00 uur krijgen we de drie groepswedstrijden van elk ruim anderhalf uur, om 15.00 uur en 17.00 uur volgen de wedstrijden om respectievelijk brons en goud. 

Waar kunnen we kijken?
Uiteraard kunnen we weer de hele dag terecht bij het Olympic Channel, waarvan het tijdschema hier te vinden is - pagina vier, daar zijn we inmiddels. Zoals je kunt zien wordt er heel veel frisbeeën uitgezonden, daar gaan we dus van genieten. Het Poolse Polsat zendt gedurende de dag overigens op maar liefst vier zenders regelmatig live sport uit vanuit Wroclaw. Voor de links naar de vier zenders kun je in het topic op het FOK!forum kijken, waar straks ongetwijfeld ook nog wel het uitzendschema van die kanalen gepost wordt. Het wordt weer een mooie sportdag, veel kijkplezier!

Het gaat er stevig aan toe in het frisbeeën (Foto: Getty)

Een vriendelijk potje frisbeeën is toch wat anders (Foto: Getty)

Artsen baby Charlie met de dood bedreigd

Het personeel van het ziekenhuis waar het doodzieke Britse jongetje Charlie Gard wordt behandeld heeft de afgelopen periode verschillende doodsbedreigingen en verwensingen gekregen. Directrice Mary MacLeod van het Great Ormond Street Hospital laat zaterdag weten dat het zelfs in het ziekenhuis tot incidenten is gekomen.

In een verklaring zegt ze dat artsen en verpleegsters online en op straat duizenden beledigende opmerkingen hebben ontvangen. Het ziekenhuis schakelde de politie in nadat ook andere families die het ziekenhuis bezochten werden lastiggevallen. Daarnaast spreekt ze van "onaanvaardbaar gedrag" binnen de muren van het ziekenhuis.

De ouders van Charlie, die door een zeldzame genetische afwijking niets zelfstandig kan en vermoedelijk pijn heeft, zijn in een juridische strijd verwikkeld met het ziekenhuis. Ze willen met Charlie naar de VS voor een experimentele behandeling, maar volgens de artsen heeft dat geen zin. MacLeod snapt dat de emoties rond deze zaak hoog kunnen oplopen, maar vindt dat er geen excuses zijn voor wat er heeft plaatsgevonden.

Maandag is het hoger beroep en bepaalt de rechter of nieuwe expertise het opschorten rechtvaardigt van het eerdere oordeel dat het medisch gezien zinloos is de elf maanden oude baby in leven te houden. De artsen die de baby tot dusver hebben behandeld, geloven niet dat Charlie nog kan worden geholpen doordat hij al onherstelbare hersenschade heeft opgelopen.

Volgens een Amerikaanse arts is er tot 10 procent kans dat de behandeling effect heeft. De ouders zamelden meer dan een miljoen euro in om behandeling in de VS mogelijk te maken.

Artsen baby Charlie met de dood bedreigd
Artsen baby Charlie met de dood bedreigd (Foto: ANP)

Vrijgezellenfeest eindigt in nachtmerrie

Tijdens een vrijgezellenfeest in een Zwitsers dorpje nabij Zürich zijn zaterdag achttien mensen gewond geraakt door een ongeluk met een tractor. De slachtoffers zaten in een aanhanger van de trekker. Drie mensen zijn zwaargewond, meldt de politie.

Het ongeval had plaats op een steile weg in de plaats Wohlen. De bestuurder van het landbouwvoertuig verloor aan het begin van de avond de macht over het stuur, waarop de tractor tegen een muur knalde en met aanhanger kantelde. Volgens lokale media vierden de slachtoffers een vrijgezellenfeest op de vooravond van de bruiloft.

Vrijgezellenfeest eindigt in nachtmerrie
Vrijgezellenfeest eindigt in nachtmerrie (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.